You are here: Дома
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

Исламски Центар веб портал


Јул24

Посета на оној кој престојува во итикаф (Рамазанска беседа 22. дел)

Од Сафијја бинт Хујејј, радијаллаху анха, се пренесува дека рекла: „Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селлем, беше во итикаф па вечерта дојдов да го посетам. Разговаравме, а потоа станав и тргнав назад, па и тој стана да ме испрати – а живееше во куќата на Усама б. Зејд[1]. Тогаш наидоа двајца енсарии кои, здогледувајќи го Веровесникот, саллаллаху алејхи ве селлем, побрзаа. Веровесникот, саллаллаху алејхи ве селлем, им рече: ,Полека вие двајца! Ова е Сафијја бинт Хујејј!’ ,Субханаллах, Аллахов Пратенику!’, извикнаа тие.

 
Јул23

(Видео) „Во Газа се случува геноцид и холокауст."

Јасмин Реџепи е активист за човекови права и еден од ретките граѓани на Македонија, кој на своја кожа ја има почуствувано суровоста и нехуманоста на Израел, како член на хуманитарната флотила за Газа во 2010 год.

Но истотака ја почувствувал и блокадата на Газа од страна на Египет, кога во 2013 год., 2 недели неуспешно се обидувал да ја премине Рафах границата и да влезе во Газа.

 
Јул22

Барање на Лејлетул Kадр во дваесет и седмата ноќ на рамазан (Рамазанска беседа 21. дел)

Од Зирр б. Хубејш, Аллах да му се смилува, се пренесува дека рекол:„Го прашав Убејј б. Ка’б, радијаллаху анху: ,Твојот брат Ибн Месуд вели: Оној кој цела година ќе клања ноќен намаз, ќе ја погоди Ноќта кадр?’Тој рече: ,Аллах да му се смилува, сакав луѓето да не се опуштат и да не станат немарни. А тој знае дека таа е во рамазан и тоа во последните десет ноќи, и дека е тоа дваесет и седмата ноќ.’ Потоа се заколна категорички тврдејќи дека е тоа дваесет и седмата ноќ. Го прашав: ,Врз основа на што го тврдиш тоа, Ебул-Мунзир?’ ,Врз основа на еден знак за кој известил Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селлем, а тоа е дека сонцето тоа утро излегува не распростирајќи ги своите зраци.’“ Бележи Муслим.[1]

 
Јул22

Барањето на Лејлетул Kадр во последните седум ноќи на рамазан (Рамазанска беседа 20. дел)

Од Абдуллах б.Омер, радијаллаху анхума, се пренесува дека некои асхаби на Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селлем, сониле дека Ноќта Kадр е во последните седум ноќи на рамазан, па Пратеникот, саллаллаху алејхи ве селлем, рекол: „Гледам дека сите ваши соништа едногласно укажуваат на тоа дека Ноќта кадр е во последните седум ноќи на рамазан, па оној кој ја бара, нека ја бара во последните седум ноќи.“ (Муттефекун алејхи)

 
Јул21

Знаци кои укажуваат на Лејлетул – кадр (Рамазанска беседа 19. дел )

Возвишениот Аллах вели: „Во таа ноќ мелеците и Џибрил, со одобрение од Господарот свој, се спуштаат поради секаква одлука.Сигурноста е во неа сe до појавата на зората.“ (Ел Кадр, 4-5)

Од Зиир б. Хубејш, Аллах да му се смилува, се пренесува дека рекол: „На Убејј б. Ка’б му било речено дека Абдуллах б. Месуд рекол: ,Кој цела година клања ноќен намаз ќе ја погоди Ноќта кадр.’ Тогаш го слушнав Убејј б. Ка’ба како се колне и како категорички тврди: ,Се колнам во Аллах освен кој нема друг бог, таа ноќ е во рамазан! Се колнам во Аллах, јас добро знам која е таа ноќ! Тоа е ноќта за која Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селлем, ни нареди да ја поминеме во намаз.

 
Јул21

Барање на Лејлетул-кадр во дваесет и првата и дваесет и третата ноќ на рамазан Рамазанска беседа 18

Од Ебу Селеме б.Аббдуррахман, Аллах да му се смилува, се пренесува дека рекол: „Разговаравме за Лејлетул-кадр, па дојдов кај Ебу Сеид, коj инаку ми беше пријател и го прашав: ,Зарем нема со нас да одиш до местото Ен-Нахла?’ Тогаш тргна со нас покриен co наметка со црни рабови, а јас го прашав: ,Дали од Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селлем, си слушнал нешто за Лејлетул-кадр?’ Тој одговори: ,Да имам слушнато.’

 
Јул20

Пропишаноста на итикаф (Рамазанска беседа 17. дел)

Возвишениот Аллах рекол: „И на Ибрахим и Исмаил им наредивме: „Храмот Мој исчистете го за тие што ќе го обиколуваат, кои тука ќе престојуваат и руку и сеџда ќе извршуваат.“(Ел Бекара, 125); „Со жените не смеете да имате однос додека сте во итикаф во џамиите. Тоа се Аллаховите граници и не приближувајте им се! Така Аллах им ги објаснува на луѓето прописите Свои, за да бидат богобојазни.“ (Ел Бекара, 187)

 
Јул16

Кога душата ќе огладни

Душата, како што ни кажува Куранот, e дел од бежествениот емер за која ни е дадено многу малку знаење. Нејзиното божествено потекло (нефахту фихи рухи) душата, преку дуњалачкото егзистирање различно се профилира. Така Куранот повторно не учи дека има душа која е склона на зло и пакост (еммаретун бис- суи); оние кои самите себе се прекоруваат (леввамех), но и онакви кои се задоволни од себе, па така го здобиле и Божјото задоволство (радијетун мерфијјех). Значи, нашите души се во постојана празнина помеѓу склоноста кон зло, самопрекорувањето и потполното задоволство.

 

- | -  - | - - | - - | - - | - - | - - | -

КЛАЊАЊЕ НАМАЗ (FLASH АНИМАЦИЈА)

Најпопуларно за симнување

08.Mar
Downloads
File iconСветиот Куран на Македонски Јазик
6394
06.Mar
Downloads
File iconIslamSoft Ezan со Македонска јазична поддршка
4654
15.Jan
Downloads
File iconEдно добро дело
3821
29.Jan
Downloads
File iconТриумф на вистината
3716

Најново за симнување

01.Apr
Downloads
FileЧовечката репродукција во Куранот
01.Apr
Downloads
FileЖената во Библијата
01.Apr
Downloads
FileЗошто науката не успева во објаснувањето на Бог?
24.Feb
Downloads
FileТаквим 2012

Хадиси

Најлоши луѓе се оние кои туѓи зборови пренесуваат и оние кои ги раскаруваат оние кои се сакаат.(Ахмет)


ВО ЖИВО ОД МЕККА

Анкета

Дали сте задоволни од достапноста на исламска литература и информации поврзани со Исламот на македонски јазик?
 

Пријатели

  
 
www.facebook.com/pages/Ensar/377501935604556

Аудио Куран

Датум по Хиџра

27
1435 HIJRAH

Најнови артикли

Популарни артикли

За нас

- Исламски Центар -
Исламски Да'ветски Сервис