PDA

View Full Version : Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?


Страници : [1] 2

MehmedAliPasha
05-09-11, 03:32
Пред околу 2 години слушнав прв пат за хариџи , и токму тогаш дознав дека ги имало и во Македонија. Од тогаш па се до денес ниту еднаш не сум слушнал добри зборови за нив. Ми се случувало некогаш да прашам на некој форум па да добијам одговори кои навистина ме плашат. Сакам да знам дали некој од вас познава такви и дали нешто подетално знае.

MehmedAliPasha
05-09-11, 22:39
Зошто никој не пишива ?

Solider of Allah
05-09-11, 22:44
Зошто никој не пишива ?

Posto, ne ti pisuva nikoj aj da videme sto si naucil , za tiee haridzii pa mozebi nekoj ce ti pise.:)

efendija
05-09-11, 23:05
Пред околу 2 години слушнав прв пат за хариџи , и токму тогаш дознав дека ги имало и во Македонија. Од тогаш па се до денес ниту еднаш не сум слушнал добри зборови за нив. Ми се случувало некогаш да прашам на некој форум па да добијам одговори кои навистина ме плашат. Сакам да знам дали некој од вас познава такви и дали нешто подетално знае.

За да се обвини некој дека е хариџија потребно е подлабоко истражување, со сите нишани, не може одеднаш , поготово ако не се знае историскиот тек на оваа фракција.

Miralem
05-09-11, 23:14
За да се обвини некој дека е хариџија потребно е подлабоко истражување, со сите нишани, не може одеднаш , поготово ако не се знае историскиот тек на оваа фракција.

Potpolno si vo pravo. Koga e veke temata otvorena,ubavo e koj e zapoznat poveke da napise koi i kakvi bile haridziite vo vremeto,zosto se haridzii.... pa sekoj za sebe,informativno ke znae a koj e od niv sam ke si se najde.

Jas procitav eden primer na Imam Ebu Hanife so Haridziite.Ne objasnuva mnogu no moze da se vidi za sto se zapinaat i kako ne treba da im sudime na lugeto za odreden grev i za toa da gi tekvirame.

Prenosi se da je skupina haridžija sa isukanim sabljama dosla kod imama Ebu hanife dok je sjedio u mesdžidu i prijeteči mu rekla: ""O Ebu Hanife, postavit cemo ti dva pitanja, pa ako odgovoris spasio si se, a ako ne odgovoris, ubit cemo te!" " Ebu Hanife im rece: ""Pitajte slobodno!" " Zatim jedan od njih rece: ""Ljudi nose dvije dzenaze prema groblju. Jedan mejt je covjek koji je pio alkohol i umro u pijanom stanju, a drugi mejt je zena koja je zatrudnjela u bludnoj vezi i umrla je prije nego se pokajala. Jesu li oni vjernici ili nisu?" " Nakon toga Ebu Hanife upita njih: ""Jesu li bili Zidovi?" "Nisu", " odgovorise. ""A jesu li bili krscani?" "Nisu." "A jesu li bili vatropoklonici?" "Nisu." "A koje su onda vjere bili?" "Bili su muslimani", " odgovorise haridzije. ""Pa sami ste dali odgovor" ", rece im Ebu Hanife...

Haridžije zatim upitase: ""A jesu li oni u Dzennetu ili Dzehennemu?" " Imam Ebu Hanife im rece: ""Odgovorit cu vam rijecima Ibrahima a.s.: " "Ko me bude slijedio on je moj, a ko mi bude nepokoran, pa Ti zaista opraštaš i milostiv si." "i rijecima Isaa, a.s.: " "Ako ih kazniš robovi su Tvoji, a ako im oprostiš pa Ti si uistinu Silan i Mudar." Poslije takvog odgovora haridzije su otisle pognutih glava iz mesdzida.

efendija
05-09-11, 23:24
Potpolno si vo pravo. Koga e veke temata otvorena,ubavo e koj e zapoznat poveke da napise koi i kakvi bile haridziite vo vremeto,zosto se haridzii.... pa sekoj za sebe,informativno ke znae a koj e od niv sam ke si se najde.

Jas procitav eden primer na Imam Ebu Hanife so Haridziite.Ne objasnuva mnogu no moze da se vidi za sto se zapinaat i kako ne treba da im sudime na lugeto za odreden grev i za toa da gi tekvirame.

Prenosi se da je skupina haridžija sa isukanim sabljama dosla kod imama Ebu hanife dok je sjedio u mesdžidu i prijeteči mu rekla: ""O Ebu Hanife, postavit cemo ti dva pitanja, pa ako odgovoris spasio si se, a ako ne odgovoris, ubit cemo te!" " Ebu Hanife im rece: ""Pitajte slobodno!" " Zatim jedan od njih rece: ""Ljudi nose dvije dzenaze prema groblju. Jedan mejt je covjek koji je pio alkohol i umro u pijanom stanju, a drugi mejt je zena koja je zatrudnjela u bludnoj vezi i umrla je prije nego se pokajala. Jesu li oni vjernici ili nisu?" " Nakon toga Ebu Hanife upita njih: ""Jesu li bili Zidovi?" "Nisu", " odgovorise. ""A jesu li bili krscani?" "Nisu." "A jesu li bili vatropoklonici?" "Nisu." "A koje su onda vjere bili?" "Bili su muslimani", " odgovorise haridzije. ""Pa sami ste dali odgovor" ", rece im Ebu Hanife...

Haridžije zatim upitase: ""A jesu li oni u Dzennetu ili Dzehennemu?" " Imam Ebu Hanife im rece: ""Odgovorit cu vam rijecima Ibrahima a.s.: " "Ko me bude slijedio on je moj, a ko mi bude nepokoran, pa Ti zaista opraštaš i milostiv si." "i rijecima Isaa, a.s.: " "Ako ih kazniš robovi su Tvoji, a ako im oprostiš pa Ti si uistinu Silan i Mudar." Poslije takvog odgovora haridzije su otisle pognutih glava iz mesdzida.

Добро би било да се нафатиме малце околу оваа фракција и да го обработиме нејзиното настанување, развој и учење, за општа корист на муслиманите за да знаат да препознаваат и да се чуваат од оваа опасна фракција. ИншАллах некој кој ќе има повеќе време се надевам дека ќе се нафати да ги обработи дел од овие прашања.

А јас патем, пошто веќе ја имам оваа случка со Ебу Ханифе и хариџиите преведена на македонски ќе ја пренесам тука:

ЕБУ ХАНИФЕ И ХАРИЏИИТЕ


Хариџиите се една од сектите кои што настанале во времето на Алија, р.а. Нивниот напор за искривување на сликата на исламот продолжил и во времето на имам Ебу Ханифе,но и подоцна. Ебу Ханифе со својата ученост, оригиналност и стриктно врзување за Кур'анот и Суннетот и сметал на таа а и на другите секти кои што се обидувале да го извитоперат исламското учење,па, на секој начин, се обидувале да се отарасат од него, и така да го оттргнат главниот столб на одбраната на учењето на ехли-с-сунне ве-л-џема'ат.

Размислувајќи, дошле до заклучок да не го убиваат, за да не го предизвикаат целиот народ во Куфа против себе, бидејќи Имамот уживал голем респект во народот, туку да му постават некои прашања на кои тој како сунија (сунит), нема да може да одговори, и ете им добра причина да го тргнат на згоден начин и така да се куртулат од него.

После договарањето една голема група на хариџии се упатила во џамијата во која тој постојано боравел и голем дел од времето го поминувал во ибадет, го опколиле,а еден од нив му рекол:

-Прашања се две: или поволен одговор и живот, или неповолен одговор и смрт!

Првото е: Ако некој маж при конзумирање алкохолни пијалоци или жена раѓајќи незаконско дете умрат, пред да се покајат, дали умреле како муслимани или не?

(Треба да се напомене дека овие личности, според мислењето на хариџиите и некои други секти, доколку умрат, пред да се покајат, умираат како неверници, додека ставот на ехлис-сунне вел-џема'ат е дека таквите умираат како (големи) грешници, но сепак како муслимани!)

Ебу Ханифе,сфаќајќи која им е намерата, ги запрашал: (На ова внимавајте добро, овде се гледа неговата проникливост и спремност во такви тешки моменти да го искаже исламскиот став и покрај заканата со смрт) Тој човек и таа жена, кои ги спомнавте, да не се евреи?

Му одговориле: Не, несе!

Ебу Ханифе додал: А да не се христијани?

Одговориле: Несе!

Ебу Ханифе повторно ги прашал: Да несе огнопоклоници?

Му одговориле: Несе!

Тој тогаш ги прашал: Па што се тогаш?

Одговориле: Тие се муслимани!

Тогаш Ебу Ханифе победоносно заклучил: Многу убаво. Ете, вие самите си одговоривте на прашањето, и воопшто не требаше од мене да барате јас да ви одговорам !!!

Тие во чудење запрашале: Па,како?!

Ебу Ханифе им рекол: Пред малку потврдивте дека тие се муслимани,а со исламот, зарем можат да бидат нешто друго?!

Тие, тогаш, само зачудено го прашале: Дали тој муслиман ќе оди во Џеннет или Џехеннем?!

Ебу Ханифе им одговорил: Тоа зависи од Аллаховата волја, како што рекол Ибрахим а.с.,за оние кои што биле полоши и од спомнатиот човек и жена, т.е. кои што им се клањале на идолите: “ ...па кој ќе ме следи, тој секако е со мене, а кој е против мене (непослушен е)...па, Ти си, навистина, Простувач и Сомилосен!” (Ибрахим,36). Или,како што рекол Иса а.с.: ”Ако ги казниш, робови се Твои, а ако им простиш, Силен и Мудар си Ти!” ( Ел-Маиде,118)

На тој начин Имам Ебу Ханифе себеси се спасил а ним им ги помрсил есапите и го спречил злото кое што планирале да му го нанесат! (Види: Неколико цртица из живота Имами Азамова, стр 3-6)

musliman
05-09-11, 23:35
Зошто никој не пишива ?

Zatoa sto ne postojat,tuka vo makedonija ,,ima sekavi obvinuvaja no dali tie obvinuvanja imaat podloga ,toa nikoj ne se zaprasal?

matrix
05-09-11, 23:55
Zatoa sto ne postojat,tuka vo makedonija ,,ima sekavi obvinuvaja no dali tie obvinuvanja imaat podloga ,toa nikoj ne se zaprasal?

Deneska za nisto nemoze da se tvrdi so sigurnost, ako ima cad,znaci ima i ogan,samo treba treba prvo ubavo da se ispita ,pa potoa da se obvini za nekoja rabota,toa e od sunnet.

Burak
06-09-11, 17:30
Текфирот е широко распространета работа.Тоа се должи пред се од немоќта на муслиманите.Ќе пренесам неко работи на кои не има поучено шејх Ibrahim b. Amir el-Ruhajli, hfz., во "El-
Tekfir ve Davabituhu", str.31-37 како да ја препознаеме оваа група:
Tekfir muslimana od strane haridžija...
Šejhul-islam Ibnu tejmijje rhm., kaže: "Prve novotarije,
poput novotarije haridžija, nastaju kao plod pogrešnog razumjevanja
Kur'ana. Oni nisu imali za cilj otvoreno se suprostaviti Kur'anu, ali su
razumjevali ono na što Kur'an nikako nije ukazivao, pa umisliše da nas
Kur'an obavezuje tekfirom griješnika – jer je vjernik dobročinitelj, i
bogobojazan, što ih odvede tome da kažu: Ko nije dobročinitelj, i ko
nije bogobojazan – ta osoba je nevjernik, koji će vječno ostati u vatri!?
Potom rekoše: Osman i Alija, r.a., i oni koji su s njima, nisu vjernici –
jer su ljudima sudili po onome što Allah dž.š., nije objavio!?
Svoju novotariju su zasnovali na dvjema pogrešnim premisama:
1. Ko postupi suprotno Kur'anu, pogrešnim postupkom ili
mišljenjem – ta osoba je nevjernik (kafir).
2. Osman i Alija r.a., i oni koji ih podržavaju su tako
postupili!?
Na osnovu navedenog, moramo se dobro čuvati od tekfira
muslimana, zbog njihovih grijeha ili grešaka (bil-zunub velhataja),
jer je to prva novotarija koja se pojavila u Islamu.
Pobornici te novotarije muslimane proglasiše nevjernicima,
živote i imetke im ohalališe, a od Poslanika s.a.w.s., se bilježe brojne
sahih predaje koje kude nosioce te ideje, i naređuje borbu protivu njih.
Imam Ahmed rhm., kaže: Po pitanju njih postoji više sahih predaja,
koje nam dolaze na oko deset načina. Imam Muslim rhm., bilježi ove
predaje u svome Sahihu, a i sam Buharija rhm., ima posebno
poglavlje o njima, dok oni, i pored kuđenja usmjerenog protivu njih,
za cilj imaju slijeđenje Kur'ana, pa šta tek da kažemo za one čije su
novotarije suprostavljanje Kur'anu, i neprihvatanje njega, a uz sve to
tekfiri ostale muslimane poput Džehmijja!?
1
Poslije njih dolaze šije sa svojim govorom – osoba koja je
izmislila ši'izam nije imala za cilj vjeru, već je imala pokvarene
namjere, a bilježi se da je u pitanju bila osoba munafik-zindik. Osnova
njihove novotarije je zasnovana na lažima prilijepljenim Poslaniku
s.a.w.s., kao i na poricanju sahih hadisa.
U sektama ovog ummeta nećeš naći većih lažova od ši'ija, za
razliku od haridžija, od kojih se nikako ne bilježi laž (jer je za njih laž
nevjerstvo, op.prev.)! Što se tiče ši'ija nije se moglo uzdati u nijednog
njihovog šejha kada je prihvatanje rivajeta u pitanju, zbog toga što
mnogo lažu, pa su ih zbog toga mimoišli sakupljači hadisa. Imam
Buharija i imam Muslim rhm., ne bilježe hadise o Ehlu-Bejtu, izuzev od
onih koji dolaze izravno od djece njihove poput Hasana i Husejna, i
poput Muhammeda b. El-Hanefiijje, i njegova pisara Ubejdullaha Ibnu
Ebi Rafi'a, te drugova Ibnu Mes'uda i sotalih poput Ubejde el-
Selmanija, Harisa el-Tejmijja, Kajs b. Abbada, i njima sličnim.
Spomenute osobe su sigurne kada su rivajeti od Alije r.a., u pitanju,
tako da muhaddisi bilježe njihove hadise.
Ove dvije sekte – haridžije i ši'ije, nastaju poslije ubistva halife
Osmana r.a., dok su muslimani za vrijeme Ebu Bekra, Omera, i prvog
djela vladavine Osmana r.a., bili jedinstveni. Pri kraju hilafeta Osmana
r.a., nastaju određeni događaji koji izazvaše određenu podijeljenost u
islamskim redovima, dok sljedbenici fitne i nasilja ne ubiše Osmana
r.a., što učini da se muslimani, nakon njegova ubistva, podijele. Kada
su se muslimani udarili na Siffinu, nakon čega se složiše na
prihvatanje odluke dvojice predstavnika oba tabora – ustaše haridžije
na Aliju r.a., i odvojiše se od njega, napuštajući džema'at muslimana,
stacionirajući se u oblasti zvanoj Harura'. Alija r.a., ih nije htio dirati,
poručujući im: Kod nas polažete pravo na slijedeće: Nećemo vam
uskraćivati pravo na plijen, niti ćemo vam uskraćivati pravo na
posjet mesdžidima – sve dok ne ohalalite muslimansku krv, i
njihov imetak. Nakon toga ubiše Abdullaha b. Hababa r.a., i
napadoše vojsku muslimana, nakon čega Aliji r.a., bi jasno da je u
pitanju skupina o kojoj je govorio Allahov Poslanik s.a.w.s.!" Pogledaj:
Medžmu'ul-Fetava, 13/31-32..
Haridžije su zasnovale svoj konsenzus (el-idžma'), na slijedećim
tačkama:
1. Proglašavanje Alije i Osmana r.a. – nevjernicima.
2. Proglašavanje učesnika bitke kod Džemela –
nevjernicima.
2
3. Proglašavanje dvojice predstavnika (hakeman) –
nevjernicima.
4. Ko je bio zadovoljan njihovim suđenjem (tahkim) – oni
su nevjernici.
5. Ko bude rekao da su bili u pravu – taj je nevjernik.
6. Ko bude rekao da je jedan od njih dvojice u pravu – taj
je nevjernik.
7. Treba ustajati vojno protivu nasilničkih vladara.
Pogledaj: El-Ferku bejnel-firek,str.73.;El-Tebsir fid-din,imam
Isfirajini, str.45..

Burak
06-09-11, 17:38
Е сега дали денеска потојат вакви групи треба да се види прописот по кој се владеат.Доколку постапуваат на начин на кој некој постапува и тврди дека во област каде преовладуваат муслимани и има џамии ислично и вели дека таквите се ќафири се додека не докажат дека се муслимани иако пример клањаат намаз , имаат видливи исламски обележја, таквите тргнале по една огромна новотарија а тоа е да ги испитуваат скледбениците на исламот за исламот кој го имаат, што не е карактеристика на муслиманите.Познато е дека Мухаммед а.с. својот суд дали некое место е муслиманско или не го носел по тоа дали се слушал сабахски намаз или не се слушал.Па потоа одлучувал тоа место да се нападне или не.Познат е и хадисот кој вели дека прво нешто муслиманите што ќе остават од верата е судењето по шеријат а последното нешто е клањањето намаз, што значи дека иако муслиманите нема да судат вањски по шеријат дека сепак сде муслимани , но со послаба вера.Но да видиме што велат учењаците.

A tekfir je od prijetnje (ve’id), jer iako govor nekad bude poricanje onog što je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao, ali nekad čovjek bude nov u islamu, ili odraste u dalekoj pustinji, i slični ovima ne postaju nevjernicima poricanjem onog što je porekao sve dok se nad njim ne uspostavi dokaz. Ponekad se desi da čovjek nije čuo te tekstove, ili ih je čuo, ali kod njega nisu vjerodostojni, ili im protivrječi nešto drugo što ga navodi na tumačenje, pa makar i pogriješio.

I konstantno sam spominjao hadis iz dva Sahiha[1] o čovjeku koji je rekao: ‘Kad umrem, spalite me, zatim me smrvite, a zatim me prospite po moru, a tako mi Allaha, ako me Allah mogne sakupiti, kazniće me kako nikad nikog nije. To su s njim i učinili, pa mu je Allah rekao: “Šta te je navelo na to što si uradio?” Pa je rekao: ‘Strah od Tebe.’, pa mu je oprostio.
Ovaj čovjek je sumnjao u Allahovu Moć i u mogućnost njegovog proživljenja nakon što postane prah, čak, bio je ubijeđen da neće biti proživljen, a ovo je kufr po slaganju muslimana, ali je bio džahil koji to nije poznavao, a bio je vjernik, bojao se da će ga Allah kazniti, pa mu je zbog toga oprostio.
A onaj ko pogrešno protumači od onih koji se trude da dođu do istine (ehlul-idžtihad), koji se trudi da slijedi Poslanika r je preči oprostu od sličnog ovome. (Medžmu’atul-fetava 3/229.-231.)

Niko nema pravo da proglasi nevjernikom bilo koga od muslimana, pa makar griješio i zastranio sve dok nad njim ne uspostavi dokaz (hudždže), i ne razjasni mu ciljeve dokaza (mehadždže). Čiji islam je potvrđen jekinom, neće ga napustiti radi sumnje (šubhe), čak ga neće napustiti osim nakon uspostave dokaza i otklanjanja sumnje.

Poglavlje
Što se tiče tekfira zastupnka ovog stava (da je Kur’an stvoren), on je izgrađen na osnovi na koju je neophodno skrenuti pažnju, jer se ummet uveliko razišao u pitanjima tekfira sljedbenika novotarija i strasti iz razloga njenog nepreciziranja, kao što su se suprotstavili jedni drugima, prije, a i danas, oko negiranja imana razvratnicima i velikim griješnicima, pa mnogi novotari, poput haridžija, rafidija, kaderija, džehmija i mumessila (oni koji Allaha porede sa stvorenjima) budu ubjeđeni u zabludu, misleći da je to istina, a smatraju da je na kufru onaj ko se s njima u tome raziđe, pa tako kod njih nastane velika zbrka[1] od sljedbenika Knjige u njihovom poricanju istine i nepravdi prema stvorenjima, a vjerovatno velika većina ovih tekfiraca proglašavaju nevjernikom zbog stava kojeg u suštini ne razumiju, niti znaju njegove dokaze.
Nasuprot ovim tekfircima su ljudi koji ne poznaju vjerovanje ehlu-sunneta vel-džema’ta kako treba, ili poznaju jedan dio, a drugi ne poznaju, a ono što od njega poznaju ne objašnjavaju ljudima nego ga kriju, niti negiraju novotarije koje se suprotstavljaju Knjizi i sunnetu, niti kritikuju novotare, niti ih kažnjavaju, nego čak, možda, u potpunosti kritikuju govor o sunnetu i osnovama vjere, ne razlikujući u tome između onog na šta upućuje Knjiga, sunnet i koncenzus od onog što su rekli novotari i sektaši, ili sviju podržavaju u njihovim različitim mezhebima, kao što su učenjaci tolerisali u pitanjima idžtihada koji prihvata razilaženje, a ovaj pravac preovladava kod mnogih murdžija, nekih pravnika, sufija, filozofa, kao što prvi preovladava sljedbenika strasti i apologtičara, a oba ova devijantna pravca izlaze iz (okvira) Knjige i sunneta.
Nego je obaveza pojasniti ono sa čim je Allah poslao svog Poslanika i čime je objavio svoje Knjige, dostaviti ono sa čim su poslanici došli od Allaha, ispuniti Allahov ugovor kojeg je uzeo od učenih, pa je obaveza da zna sa čim je Poslanik došao, da vjeruje u to, da ga dostavlja, poziva mu, bori se za to i da sve u što ljudi upadnu od riječi i dijela u osnovama i ograncima, unutrašnjim i vanjskim važe Allahovom Knjigom i sunnetom Njegovog Poslanika, ne slijedeći strasti od običaja, mezheba, tarikata, položaja, predaka, ne slijedeći mišljenja, slab hadis ili pogrešnu analogiju, svejedno bila sveobuhvatna analogija ili poredbena analogija, ili slijepo slijedeći onog čiji govor ili djela nije obaveza slijediti, jer je Allah u Svojoj Knjizi pokudio one koji slijede mišljenja i ono za čim duše žude, a ostavljaju ono sa čim im dolazi njihov Gospodar od Upute. (Medžmu'atul-fetava 12/466.-468. str.) Ибн Тејмие

Burak
06-09-11, 17:41
Shejh Usejmin za stav shejh Albanija oko tekfira


Među stvarima čiji će spomen i citat donijeti dobrobit je da sam se sreo sa nekima od onih koji su bili sa Džemâ’at ut-Tekfîr pa ih je Allâh Svemogući i Svevišnji uputio.
Pa sam im rekao: ''Proglasili ste neke vladare kâfirima, ali šta vas ...je navelo da protekfirite Imâme mesdžida i one koji drže hutbe i muezzine mesdžida i one koji paze na mesdžide?

I šta vas je navelo da proglasite kâfirima učitelje Šerijata u školama i na drugim mjestima?''

Oni su odgovorili: ''Zato što su bili sretni i zadovoljni odlukama vladara koji su sudili suprotno onome što je Allâh objavio.''

Ja kažem: ''Ako je ovo zadovoljstvo sudom koji je suprotan onome što je Allâh objavio bilo zadovoljstvo u srcu, onda bi u ovom slučaju kufr djela postao kufr u vjerovanju! Zato, koji god vladar ne sudi po onome što je Allâh objavio, i smatra i vjeruje da je sud mimo Allâhovog prikladan za ovo vrijeme a da sud Šerijata čiji je izvor Kur’an i Sunnet nije prikladan, onda nema sumnje da je kufr ovog vladara kufr u vjerovanju a ne samo kufr djela!''

Onda sam im rekao: ''A vi, prije svega, nećete biti u mogućnosti donijeti sud o svakom vladaru koji sudi po zapadnjačkim zakonima kufra, ili o većini njih, na taj način da bi oni, ako bi bili upitani o sudu suprotnom onome što je Allâh objavio, rekli:
''Zato što je suđenje po ovim stranim zakonima istina i ispravno za vrijeme u kojem se nalazimo! I da se ne treba suditi zakonima Islâma! Jer ako bi to rekli, onda bi postali istinski kâfiri, bez sumnje i oklijevanja.''

I kada pogledamo na narod – među kojima ima učenjaka i pravednih ljudi i drugih – kako i njih proglašavate kâfirima samo zato što žive pod sudom koji obuhvata njih kao što obuhvata i vas! A vi njih proglašavate kâfirima i otpadnicima. I onda, tražeći opravdanje za sebe, kažete: Protiviti se Šerijatu samo radnjom ne znači da takvu osobu treba proglasiti otpadnikom?!

A ovo je ista stvar koju i drugi pored vas govore, s tim da vi idete dalje, i bez ikakvog opravdanja i prava ih proglašavate kâfirima!!!

Stvar koja čini njihovu grešku očiglednom i otkriva njihovu zabludu je kada ih se pita: ''Kada se može suditi protiv muslimana koji svjedoči da niko mimo Allâha nema pravo da bude obožavan i da je Muhammed Njegov Poslanik i koji klanja da je postao otpadnik? Da li je jedan slučaj suda mimo onoga što je Allâh objavio dovoljan? Ili je li neophodno da on objavi da je postao otpadnik?''

Uistinu, oni ne znaju odgovor na ovo! I neće nikad dokučiti ono što je ispravno! Mi smo onda prisiljeni da im navedemo slijedeći primjer.

Pa kažemo: ''Vladar sudi po Šerijatu, ovo je njegova navika i dio njegovog sistema. Ipak, u određenom sudu je pogriješio i donio odluku koja se protivi Šerijatu, što znači da je sudio u korist ugnjetača i nije dao povoljan sud onome koji je ugnjetavan. Ovaj vladar je sigurno sudio suprotno od onoga što je Allâh objavio. Pa da li biste rekli da je uznevjerovao kufrom otpadništva?''

Oni će odgovoriti: ''Ne, jer se ovo desilo samo jednom.''

Onda mi kažemo: ''Ako bi se isto ponovilo drugi put,da li je uznevjerovao?''
Onda im ponovimo: ''Tri puta! Četiri puta! Kada ćete reći da je uznevjerovao? ''
Oni neće biti u stanju da stave granicu na broj odluka koje se protive Šerijatu, pa ga onda ne smiju ni proglasiti nevjernikom radi njih!! Dok bi mogli uraditi suprotno kada bi se za ovog vladara znalo od njegovog prvog suda da je više volio suditi mimo onoga što je Allâh objavio, smatrajući to zakonitim a osuđivajući Šerijat. Sud otpadništva u ovom slučaju na njemu može ispravno biti primjenjen već prvi put kada se usprotivio Šerijatu.

I ponovno, u suprotnoj situaciji, ako bi primjećivali kod ovog vladara mnoge odluke o raznim stvarima u kojima se protivio Šerijatu i kada bi ga pitali: ''Zašto si sudio mimo onoga što je Allâh Svemogući i Svevišnji objavio?'' Ako bi on odgovorio ''Bojao sam se za sebe!'' ili ''Bio sam plaćen'' na primjer, onda je ovo veće zlo od prvog primjera (prvog primjera vladara navedenog gore). Ali uprkos ovome ga ne smijemo proglasiti kâfirom sve dok ne učini poznatim da u svom srcu ne smatra ispravnim ili prikladnim sud po onome što je Allâh Svemogući i Svevišnji objavio. U takvoj situaciji bi mogli reći da je kâfir kufra otpadništva.

Ja svjedčcim o šejh el-Albânîjevom (rahimehullâh) ispravnom stanju, akidi i dobroj namjeri.

Pored toga, mi ne kažemo da on ne griješi. Niko osim Poslanika (sallallahu alejhi we sellem) nije bezgriješan.

Autor: Imâm Muhammed bin Sâlih bin ´Us...ejmîn
Izvor: El-As'ilah el-Katarijjah; str. 18-19

Burak
06-09-11, 17:45
Zašto Haridžije ne prihvate Ibn ´Abbâsove riječi?

Autor: Imâm Muhammed bin Sâlih bin ´Usejmîn
Izvor: Komentar na ”Fitnat-ut-Takfîr”, str. 24-25
Šejh el-Albânî upotrebljava ovu predaju od Ibn ´Abbâsa (radijallâhu ´anhumâ) [1] To isto čine i drugi učenjaci koji su prihvatili ovu predaju iako se njezin lanac prenosilaca sastoji od jednog i od drugog. Ipak su je prihvatili jer se podudara s mnogim tekstovima.

Vjerovjesnik (sallallahu 'alejhi we sellem) je rekao:

”Ogovarati muslimana je grijeh a boriti se protiv njega je nevjerstvo.” [2]

Ipak, borba protiv jednog muslimana ne izvodi čovjeka iz Islâma. On (te´âlâ) je rekao:

وَإِن طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا فَإِن بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَى فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلَى أَمْرِ اللَّهِ فَإِن فَاءتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

"Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak učini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je učinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni, onda ih nepristrano izmirite i budite pravedni; Allah, zaista, pravedne voli."

نَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

"Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha da bi vam se milost ukazala."

Ali kada ovo nije prijalo ljudima koji su stavljeni na iskušenje sa Tekfîrom, počeli su govoriti:

”Ova predaja nije prihvatljiva. Nije autentično da je ona od Ibn ´Abbâsa.”

Kako da nije autentična kad je prihvaćena od onih koji su veći, bolji i učeniji u hadisu od vas? Kako možete reći da je ne prihvatate?

Nama je dovoljno to da su je prihvatili veliki učenjaci poput Šejh-ul-Islâma Ibn Tejmijje, Ibn-ul-Kajjima i drugi, govorili shodno njoj i pripovijedali je. Predaja je znači autentična!

Ali hajde da se ipak poigramo sa pomišlju da stvarno nije autentično da je ona od Ibn ´Abbâsa. Mi ipak imamo druge tekstove koji dokazuju da se riječ 'nevjerstvo' (Kufr) može upotrijebiti a da to ne izvodi osobu iz vjere. Primjer tome je spomenuti ajet.

Jedan drugi (primjer) su Vjerovjesnikove (sallallahu alejhi we sellem) riječi:

”Dvije stvari među ljudima su nevjerstvo (Kufr): kleveta porijekla i loze te naricanje za umrlim.” [3]

Svakako da ove dvije stvari ne izvode čovjeka iz Islâma.

Ali nedostatak znanja i razumijevanja šerijatskih principa – baš onako kako je Šejh el-Albânî rekao na početku svoga govora – je razlog ovoj zabludi.

Međutim, treba se dodati još jedan faktor; zla namjera vodi ka zlobnom razumijevanju. Ako osoba namjerava nešto, njezino razumijevanje se mora namjestiti prema onome što je naumila, a zatim izopači tekstove shodno ovoj namjeri. Jedan od poznatih principa učenjaka je:

”Prvo traži dokaz pa onda vjeruj.”

Naime, neće se prvo vjerovati a zatim tražiti dokaz. Zbog ovoga osoba zaluta. Razlozi [ovoj tekfîrskoj zabludi] su znači tri:

1 – Nedostatak šerijatskog znanja

2 – Nedostatak razumijevanja šerijatskih principa

3 – Loše razumijevanje koje je sagrađeno na lošoj namjeri.

[1] Allâh (tebârek we te´âlâ) kaže::

”A oni što ne sude prema onom što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici."

Ibn ´Abbâs je rekao:

”To nije ono nevjerstvo (Kufr) na koje oni misle.”

”To nije ono nevjerstvo koje izvodi osobu iz vjere. To je malo nevjerstvo.”

”To je nevjerstvo, ali ne kao ne vjerovati u Allâha i Sudnji Dan.” (Vidi “Ad-Durr al-Manthûr” od Imâma as-Suyûtî (5/323-326))

[2] El-Buhârî (48) i Muslim (64)

[3] Muslim (67)

Burak
06-09-11, 17:49
izvadak od:
Dirasat fil-Ehva'i vel-Fireki
vel-Bide'i ve Mevkifus-Selefi Minha


Autor:

pr.dr. Nasir b. Abdul-Kerim el-'Akl1. Džema'atul-Tekfir vel-Hidžre


Ovaj džema'at se smatra jedinstvenim primjerom nastanka haridžija u savremenom periodu. Džema'at nastaje u Egiptu, i to od strane studenta poljoprivrednog fakulteta sa univerziteta Asjut, Šukri Mustafe. Od njega su proizišle savremene ideje haridžizma, i to nakon njegova hapšenja, 1385. g.. Većinu svojih stavova je izgradio tokom boravka u zatvoru, sve do 1391. g..

Džema'at, od tada, sve više dobija na broju, kada počinje strijemiti fanatizmu, sve do smrti njihova osnivača Šukri Mustafe, koji nestaje sa scene nakon atentata kojeg njegova skupina izvršava nad šejhom, dr. Muhammed Husejn el-Zehebijem Allah mu se smilovao...

U ovom radu, nas prvenstveno interesuju temelji, pravila i principi na kojima počiva ovaj džema'at, i zbog čega su to proglašeni haridžijama od strane uleme, ne osvrćući se na historijske etape kroz koje ovaj džema'at prolazi.

Glavne karakteristike spomenute skupine su slijedeće:

A. Pravilo: Tekfir je osnova vjere, i ono bi se ogledalo u slijedećem:

1. Proglašavanje nevjernikom počinioca velikog grijeha, te imanje ubjeđenja da ga taj postupak izvodi iz vjere, te da će zbog toga vječno gorjeti u vatri, što je bilo vjerovanje prvih haridžija.

2. Proglašavanje nevjernikom svakog muslimana koji im se suprostavi u mišljenju, ne bitno da li se radi o učenom ili neučenom čovjeku, kao i tekfir muslimana u konkretnom smislu.

3. Proglašavanje nevjernikom svakog onog ko bi napustio njihov džema'at, ili bi postupio suprotno njihovim principima.

4. Proglašavanje muslimanskih zajednica i muslimanskih naroda i društava nevjerničkim, kao i smatranje istih džahilijetskim društvima (tj. mušričkim zajednicama).

5. Proglašavanje nevjernikom svakog onog koji sudi po onome što Allah, dželle ša'nuhu, nije objavio, bez pravljenja ikakva izuzetka po tom pitanju.

6. Proglašavanje nevjernikom svakog onog koji nije učinio hidžru k njima, kao i onog koji nije učinio hidžru iz svojeg društva, I njegovih institucija.

7. Proglašavanje nevjernikom svakog onog koji nevjernikom ne proglašava onog koga su oni nevjernikom proglasili.

B. Pravilo: Hidžra (tj. napuštanje), i 'uzleh (tj. izolacija), koja bi se ogledala u slijedećem:

1. Napuštanje džamija, i neobavljanje namaza u njima, kao i neobavljanje džuma-namaza.

2. Napuštanje muslimanskih zajednica i društava u globalu.

3. Napuštanje poduke i učenja, kao i zabranjivanje pohađanja škola i univerziteta.

4. Napuštanje svih državnih institucija, kao i poslova cjelokupne javne administracije, te smatranje zabranjenim i haramom svaki posao koji je u uskoj sprezi s džahilijetskim društvom (tj. mušricima) - a takvo je svako društvo mimo njihovog društva!?

C. Pravilo: Borba protivu školstva i pozivanje nepismenosti je jedan od glavnijih temelja i principa!? Ovo mišljenje potkrijepljuju time da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kao i veliki broj njegovih ashaba, bio nepismen, te da je gotovo nemoguće spojiti između studiranja ovosvjetskih znanosti i robovanja Allahu, dželle ša'nuhu, putem namaza, posta, zekata, hadždža, dove, zikra, tilaveta Kur'ana, džihada i da'ave. Musliman može i sam steći neophodno znanje, bez toga da se podučava čitanju, pisanju i ostalim 'dokonštinama'!?

D. Pravilo: El-Tevekkuf vel-Tebejjun tj. ovom tezom imaju za cilj isto ono što su imale i prve haridžije - tevekkuf tj. musliman kojeg ne poznaju lično, i nije od njihova džema'ata, za takvog ne kažu da je nevjernik, niti da je musliman, osim uz jak dokaz tj. samo ako je pripadao našem džema'atu, ili ako je dao prisegu na vjernost našem imamu. Ko nam se odazvao, to je musliman, a ko nam se nije odazvao ta osoba je kafir.

E. Pravilo: Šukri Mustafa je proglašen za očekivanog Mehdiju koji će se pojaviti pred kraj svijeta, putem kojeg će Allah, dž.š., uzdići ovu vjeru nad svim ostalim vjerama!?

F. Smatrali su svoju skupinu jedinim muslimanima na svijetu, i da je to skupina muslimana koja će dočekati Sudnji dan, koja će se boriti protivu dedždžala, jer se pojava dedždžala, kao i silazak Isa'a a. s., već približila!?

G. Pravilo: Međusobna suprostavljenost obaveza (farzova) tj. dozvoljeno je ispuštati i neizvršavati neke od farzova ili vadžiba onda ako se ne može izvršiti nešto što je preče od njih, pa zbog toga neobavljaju džumu-namaz jer smatraju da se trenutno nalaze u potlačenoj fazi (mekanski period, op. prev.), a uslov džume-namaza je, po njima, snaga, jačina i islamska država (medinski period, op. prev.)!? Ohalaljuju brijanje brade jer im smeta na putu širenja vjere, i izlaže ih opasnosti!?

H. Postepenost u zakonodavnom sistemu i propisima: "Muslimani se danas nalaze u mekkanskom periodu objave, te zbog toga ne moraju klanjati džumu i bajram-namaze", a uz to mogu činiti i neke prijestupe poput ženjenja nevjerkinja, brijanja brade, jela mesa kojeg kolju nevjernici…

I. Izmišljanje novih usulskih pravila, ne prihvatanje Idžma'a, zabranjivanje oponašanja i slijeđenje imama u vjeri (taklid), te primoravanje svih muslimana na idžtihad i lično promišljanje u vjeri!?

J. Ne uzimanje u obzir mišljenja ashaba, imama, i ostale 'uleme po pitanju Kur'ana i Sunneta.

K. Islamski hilafet priznaju samo do četvrtog hidžretskog stoljeća, a sva kasnija stoljeća islamske vladavine smatraju nevjerničkim!?

L. Oštrina i žestina u kontaktu s ostalim ljudima.

M. Oholost, samoobmanjivanje, uzdizanje nad drugima, te osjećaj posebnosti u odnosu na druge muslimane.

N. Ohalaljivanje ljudskih života, i atentata na sve one iz njihovih redova koji im se u mišljenju suprostave, i koje nazvahu murteddima, kao i ubistva ostalih muslimana po potrebi.

O. Brzina nastajanja razjedanja i razdora, te međusobnih svađa i prepirki, u svojim redovima.


2. Ehlul-Tevekkuf vel-Tebejjun


Ideje "Tevekkufa i Tebejjuna" su temelji velikog broja haridžijskih skupina i pravaca, kroz sva vremena! Pod 'tevekkufom' imaju za cilj zastajanje, ili neiskazivanje nikakvog suda po pitanju muslimana koji ne pripadaju njihovoj zajednici, ne bitno bili u pitanju pojedinci, džemati ili organizacije.

Pod iskazivanjem suda se misli na iman i kufr tj. takve ne smatraju ni muslimanima, niti kafirima, niti ih vole, niti ih mrze, sve dok ne se ne dođe do faze 'tebejjuna' – faze provjere i ispitivanja, ili pak uspostavljanja dokaza protivu nekog (ikametul-hudždže).

U pojam 'tevekkufa' spada i neučestvovanje sa njima u glavnim obilježjima vjere poput zajedničkog obavljanja namaza ili pak za njima, te neprisustvovanje džematu i džuma-namazu, bojkotovanje nečijeg imameta u namazu ili ratu, ili neučestvovanje u pitanjima naređivanja na dobro, ili odvraćanja od zla, ili pitanjima braka i razvoda, ili pitanjima nekonzumiranja mesa kojeg ostali muslimani kolju i sl..

Dakle njihova glavna osobina je neimanje islamskog odnosa prema ostalim muslimanima, već zasnivanje svakog odnosa prema njima na osnovama kufra i riddeta!?

Njihova vjerovanja su produžena ruka prethodnih haridžijskih sekti i grupa – pa makar i neimali, lično, za cilj slijeđenje nekih od tih grupacija i sekti! Oni su plod skupine "el-Tekfir vel-Hidžra", gledajući na njihove ideološke korijene, bilo da su praktičnog ili teoretskog tipa.

Dosta pripadnika skupine Tevekkufa i Tebejjuna su bili bivši članovi džema'ata el-Tekfir vel-Hidžre, kojeg kasnije napustiše iz raznoraznih razloga, dok su neki od njih napušteni od strane džema'atul-tekfira!Ne smatram da su pripadnici ideje el-Tevekkufa vel-Tebejjuna organizovani u jednoj skupini, na istim osnovama i metodama, ili da ih okuplja ista organizacija ili vođstvo...

To su relativno iste specifike i stavovi. Nekada dođe do njihova spontanog organizovanja u manjim skupinama ili pravcima ili školama, na različitim mjestima, a ponajviše u Egiptu, kao i među arapima u Afganistanu i Pakistanu (Pešavar).

Kao što sam to podrobnije obradio u poglavlju o 'Ibadijama, "el-tevekkuf" je njihovo glavno pravilo, i ono je temeljna osnova džema'ata el-Tekfir vel-Hidžreh.

Ostali nisu praktično sprovodili dato - izmišljeno - pravilo; ono se ogledalo u nekim krnjavim potezima, pokušajima, opusima i sl., i sve se završavalo na ličnim idžtihadima, proizvoljnim mišljenjima, zauzimanju pojedinačnih ili grupnih stavova – intelektualno dosta skučenih, niskih i ograničenih.

Sve u svemu, ne pristupi li se blagovremenom liječenju spomenutih bolesti, sve navedeno može uroditi nastajanjem jednog ili više haridžijskih pravaca ili skupina, a Allah najbolje zna.

Glavne karakteristike skupine
Ehlul-Tevekkuf vel-Tebejjun

1. Strogoća i cjepidlačenje po pitanju vjerskih propisa.

2. Stremljanje korišćenju propisa tekfira, kao i tekfiru onih koji ne tekfire one koga oni proglase nevjernikom! Iz ovoga je proizišla teza proglašavanja nevjernim cijelih naroda i nacija, ili opisa istih džahilijetskim društvima, kao i teza da je osnova današnjih muslimana – otpadništvo od vjere (kufr i riddet), dok većina njih pretjeruje u korištenju teza Sejjida Kutba, rhm., o džahilijetskoj fazi islamskih društava danas, te obaveznosti relevantnog napuštanja svih njegovih institucija, i koncentrisanje na ono što oni nazivaju terminom "Tevhidul-Hakimijjeh" (tevhid sudstva), kao i pretjerivanje po datom pitanju, te zasnivanju ljubavi i mržnje po osnovu ispunjenja navodnog "nevjerstva u taguta"!?

3. Prizivanje sebi moći činjenja idžtihada, i pored toga što se ne spadaju u redove uleme i učenjaka sposobnih za takvo nešto. Smatraju da su u svemu samo oni u pravu, kao i oni koji se sa njima po tim pitanjima slože! Žestoki su protivnici slijeđenja imama mezheba, što ih je odvelo tome da napuste učenje pred ulemom, kao i sticanje znanja od njih, te apsolutno ne konsultovanje sa njima, i gubljenjem opšteg pouzdanja u njih!?

4. Među njima se nalaze skupine onih koji se nemarno odnose prema propisima Tevhidul-Esma’i vel-Sifat, smatrajući bezvrijednim govor o prvonastalim sektama Mu’utezila, Džehmijja, ili Eš’arija, pod parolom da ti pravci danas više ne postoje tj. Džehmijje i Mu’utezile, ili da su svi muslimani danas Eš’arije…? Sve je ovo odraz neznanja i pomućenosti u pojmovima!

5. Većina njih se, prema ostalim muslimanima, odnosi kao prema nevjernicima, i libe se da ih smatraju muslimanima zbog toga što ne podržavaju njihove stavove, te zato ne obavljaju namaz za njima, niti im nazivaju selam, niti im odgovaraju na selam, niti im klanjaju dženazu…

6. Propitivanje muslimana u stvarima akide, tako da ne smatraju muslimanom osobu sve dok je dobro ne ispitaju kakvog je ubjeđenja i stavova, ili dok ne 'uspostave' dokaz protivu nje!?

7. Ne učestvuju s ostalim muslimanima u uspostavljanju javnih obilježja vjere (še’airud-din), pa zato i ne učestvuju u vođenju rata s njima, u obavezi naređivanja dobra, i odvraćanja od zla, osim ako to bude u skladu s njihovim osnovama, ili pod njihovom kontrolom!?

8. Među njima se nalaze i oni koji olahko ohalaljuju ono što je haram, poput brijanja brade, krađe tuđega imetka, činjenja zinaluka, nedavanja zekata - pod parolom da su u fazi nemoći i slabosti, ili da se nalaze u mekkanskom periodu objave, ili da se zekat daje samo onda kada postoji imam (halifa)…!?

9. Pretjeruju kada je u pitanju ljubav ili mržnja u ime Allaha, do te mjere da prelaze u fazu fanatizma i cjepidlačenja prema onima koji to ne zaslužuju!

10. Veliki broj njih se koristi tukjom i pretvaranjem, jer im se vjerovanja i ubjeđenja kose s onim na čemu je meritorna ulema, i na čemu su ostali muslimani!

11. Većina ljudi se može zbuniti po pitanju njih, zato što su bučni kada je u pitanju sprovođenje sunneta i pridržavanje džema’ata, ili kada je u pitanju slijeđenje šejhova poput šejhul-islama Ibnu Tejmijje, Allah mu se smilovao, imama Šatibije, i nekih imama da’aveta Nedžda.

12. Od njihovih najjasnijih karakteristika je i zastupanje teze da se neznanje (džehl), nikako ne može uzeti kao opravdanje (‘uzr), smatrajući da je dokaz protivu neznanja uspostavljen prvim ugovorom između Allaha, dželle ša'nuhu, i stvorenja (misak-ugovor), ili ljudskom prirodom (fitra), ili zdravom logikom i razumom (‘akl)…

13. Pokazuju veliko interesovanje za pravilima usul-fikha i to samo onda kada im ta pravila služe za dokazivanje svojim mišljenjima i stavovima, ne poznavajući ono šta ta pravila u osnovi iziskuju i traže.

Na kraju, moramo napomenuti da se sva navedena svojstva ne moraju naći u jednoj skupini, ili u jednoj osobi, i u jednom te istom vremenu, ali se često puta, spomenute osobine, u većini, mogu naći kod nekog pojedinca, ili skupine.

Ovaj pravac, i pored svega navedenog, zahtijeva još dublji i studiozniji pristup, i još veću brigu i pažnju.

alexandar
06-09-11, 23:09
Не сум знаел дека испаднале толку верзии на исламот, односно имало толку луѓе организирајќи посебни секти а нарекувајќи се муслимани.Досега бев знаел за Шиити и сунити, разликата меѓу нив е дека едните му се поклонуваат и на роднинте на Мухамед савс, додека другите само на Аллах џш, а Мухамаммед а.с го почитуваат како пејгамбер односно Аллахов пратеник.

Miralem
06-09-11, 23:25
Не сум знаел дека испаднале толку верзии на исламот, односно имало толку луѓе организирајќи посебни секти а нарекувајќи се муслимани.Досега бев знаел за Шиити и сунити, разликата меѓу нив е дека едните му се поклонуваат и на роднинте на Мухамед савс, додека другите само на Аллах џш, а Мухамаммед а.с го почитуваат како пејгамбер односно Аллахов пратеник.

Razlikata pomegju Siitite i Sunitite e pomegju Izborot na Halifite istite koi pogore se spomnuvaat (Haridziite) se tie od koi proizleguvaat Siitite. Tie bile buntovnicite protiv Halifite,ubijcite na Osman i istiot go proglasija za kafit (neuzubillah) a bea na strana na Alija r.a. pa na kraj i nego go protekviraa (go narekoa kafir) zaradi toa sto baral mir.


Eden Haridzija mu rekol na nekoj drug: Vo dzennetot samo jas i ti ke bideme. Drugiot mu rekol: Ako dzennetot e tolku tesen,togas odi samiot bez mene.

Burak,Allah da te nagradi za trudot. Toa e ubavo da se napomene i da se znae koi se te. koi bile i kakvi bile Haridziite,koi se nivnite osobini pa da si znae sekoj za sebe informativno bez da navleguvame koi se denes Haridzii i nie bez dokaz,bidejki avtomatski nie ke ispadneme kako nim (Allah da ni socuva od toa).

Burak
07-09-11, 02:04
Александар би било убаво да се интересираш повеќе за основните работи за исламот и секако секоја група ќе се дефинира.Ова е познато во исламот: Eve uci od ovie osnovi ili od forummot nash, no sekako raspraviite na forumot nema da ti koristat za da dojdees do vistinata. [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] pozdrav

MehmedAliPasha
07-09-11, 13:29
Posto, ne ti pisuva nikoj aj da videme sto si naucil , za tiee haridzii pa mozebi nekoj ce ti pise.:)

Ако знаев немаше да ја отворам темава и да прашувам , ја отворив за повеќе да наочам

MehmedAliPasha
07-09-11, 13:37
Zatoa sto ne postojat,tuka vo makedonija ,,ima sekavi obvinuvaja no dali tie obvinuvanja imaat podloga ,toa nikoj ne se zaprasal?

Кардави е ќафир ? Албани е ќафир ? Судејс е ќафир ? Закир Наик е ќафир ?
Само 2-3 луѓе се муслимани се друго се ќафири ? Во светот нема ниту 10.000 муслимани ? Што мислиш ти на овие работи ? Тие луѓе тотално се текфираат. Ќе се потрудам да најдам некој кој ова истово го пишува на интернет и ќе ти покажам па да поверуваш.

musliman
08-09-11, 00:25
Кардави е ќафир ? Албани е ќафир ? Судејс е ќафир ? Закир Наик е ќафир ?
Само 2-3 луѓе се муслимани се друго се ќафири ? Во светот нема ниту 10.000 муслимани ? Што мислиш ти на овие работи ? Тие луѓе тотално се текфираат. Ќе се потрудам да најдам некој кој ова истово го пишува на интернет и ќе ти покажам па да поверуваш.Aj potrudise i prilozi toa sto mislis,a patem osvrnise na argumetite nivni zosto tie nekogo go narekle kafir,dali imaat argumet za toa ako imaaat nivniot tekvir e opravdan,a se nadevam deka imaat ne tekvira nikoj po svoja logika:намигнување:

musliman
08-09-11, 00:27
Deneska za nisto nemoze da se tvrdi so sigurnost, ako ima cad,znaci ima i ogan,samo treba treba prvo ubavo da se ispita ,pa potoa da se obvini za nekoja rabota,toa e od sunnet.Aferim,tokmu taka,ubavo da se ispita i dokaze argumentira pa potoa Tiketa da se zalepii:дада::дада:

Burak
08-09-11, 00:32
Epa dali tie se tie sto treba da tekfirat.Po pat na video ili audio dali e validen dokaz toa i dali e po sunnet?

MehmedAliPasha
08-09-11, 01:58
Aj potrudise i prilozi toa sto mislis,a patem osvrnise na argumetite nivni zosto tie nekogo go narekle kafir,dali imaat argumet za toa ako imaaat nivniot tekvir e opravdan,a se nadevam deka imaat ne tekvira nikoj po svoja logika:намигнување:

Човек кој верува дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов посланик дали е ќафир?

Miralem
08-09-11, 15:02
Naj golem problem e sto nikoj od nas (pomalite) nemozat da si go najdat (ili ne sakaat) mestoto vo drustvoto,makar i ponisko da e.
Nie ako razgovarame za Fudbalot,naj znaeni sme,nikoj ne misli deka drugiot od nego za toa poveke znae. Ako zboruvame za medicina povtorno nie sme naj znaenite. Ako zboruvame za Islamot site sme odzi i site nie sakame da bideme centar na vnimanie-fetvadzii.

Fakt e deka ima odredeni licnosti (ne navleguvam koi se i dali se grupa ili sto se),koi nemaat zad sebe nekoja ulema,ili podobro da kazam,seta ulema ja frlaat vo neverstvo i si dozvoluvaat takvi raboti.

Nie positnite treba megjusebno da raspravame a ne sme nitu eden od nas dostojni da tekvirame nekoj kako sto e Kardavi ili bil Gazali ili Albani ili bilo koj kogo istorijata go pameti po nivniot trud za islamot. Za takvi licnosti Takvi licnosti raspravaat. Gazali veli: "Mali luge vodat racun za mali raboti...."
Sekoj pred sekogo treba da si go priznae (barem samiot sebesi) znaenjeto,grevovite i da vidi kolku e dostoen za nekoj drug da zboruva. Pred drugi sakame da se dokazeme jaki,bezgresni a samite znaeme deka ne sme toa ! Za nas nekoj zboruva deka znaeme,nacitani sme,,,, a samite za sebe znaeme nesto drugo te. deka nisto ne znaeme. Nadueni a vnatre,kako baloni,prazni !

Mnogu pati ja povtoruvam edna Anegdota za Glusecot i Kamilata,koga se vakvi slucai vo prasanje pa i tuka ke ja povtoram.Halalite.

Ja fatil glusecot kamilata za fortoma i pocnal da ja vodi. Stanala kamilata i pocnala da odi po nego.Koga zabelezal glusecot deka kamilata go sledi,pocnal da ja diga glavata... na kamilata takvite misli na glusecot ja udrile vo glava pa pomislila... cekaj,ke vidime do koga ke odis taka.
Edno vreme,pred niv se pojavila gooolema reka a glusecot se zakopal vo zemi.
Kamilata go prasala: Sto e,sto zastana,odi,zacekori smelo,ti si mi vodic.
Glusecot veli: Kamilo mudra,rekava e i dlaboka i shiroka a jas se plasam od toa.
Kamilata veli: Cekaj,jas ke vidam kolku e dlaboka i ke ti kazam.
Koga kamilata vlegla vo voda,vodata i bila do kolena,pa rekla:
E glusecu,sto si se isplasil tolku,pa gledaj,vodata do kolena e.
Glusecot rekol: E kamilo mudra,sto e za tebe reka za mene e more. Sto e za tebe muva,za mene e zmej.
Kamilata rekla,kaci se na grbov,ke te prefrlam jas... takvi kako tebe,stotina mozam da prefrlam.... i od sega,ne zaboravaj deka si ti glusec i so gluvci trkaj se a ne so kamili.

Barem glusecot na vreme se setil deka e glusec i ne trgnal po svojata pamet... a nekoi seuste nemozat da se setat deka se samo gluvci i deka samo tonat i tonat....

GAZIJA
08-09-11, 15:57
Човек кој верува дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов посланик дали е ќафир?
moze da stane dokolku napravi delo koe vodi nadvor od vera. Znaci, ima delo koe te vnesuvat vo islam i toa e samo sehadetot, no postojat mnogu povekje dela koi vodat von vera, von islam i von iman.

Ama ne e toa vistinskoto prasanje. Vistinskoto prasanje e koj komu moze da kaze deka e vakov ili onakov?

musliman
08-09-11, 19:35
Човек кој верува дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов посланик дали е ќафир?Ova sto go navede,treba ubavoda go razberes,ako misli deka samo so zborovive,se potvrduva veruvanjeto ,a ne se sprovede vo delo,togas da TAKVIOT E KAFIR??(ako ostane samo na ovie zborovi):дада:

musliman
08-09-11, 19:38
Ama ne e toa vistinskoto prasanje. Vistinskoto prasanje e koj komu moze da kaze deka e vakov ili onakov?e ova vece e drugo i za ova treba da ,debatirame ,tokmu tuka i tuka e mudrosta na temava ,uvavo kazano машАллах

MehmedAliPasha
08-09-11, 20:53
во претходниот пост напишав "Човек кој верува дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов посланик" . Што подразбирате вие под зборот Верува ? не реков изговара реков верува, а оној кој верува тој се труди да оди по правиот пат а не да прави дело со кое ќе оди надвор од вера. Грешам ?

Miralem
08-09-11, 21:24
e ova vece e drugo i za ova treba da ,debatirame ,tokmu tuka i tuka e mudrosta na temava ,uvavo kazano машАллах

E toa e toa sto e naj mnogu dlaboko skrieno vo covekot i za cija sostojba Allah dz.s naj dobro znae kakva e.
Covek mozes da go nareces Kafir koga javno sam ke priznae deka ne veruva vo Allah dz.s i koga ke ti kaze deka ne go prifakja Muhammed s.a.w.s za Bozji pratenik. A kako ke postapi za odredena situacija,ako ima steta za ostanatite,togas se kaznuva serijatski a ni togas ne smees da go nareces Kafir se dodeka svedoci deka Allah e eden a Muhammed e Allahov poslanik.
Nemoze nikoj na nikogo da mu nalaga i naredi kako da ja razbere verata. Nemozam jas kako tebe da ja razberam verata nitu ti kako mene.Sekoj ima razlicit pogled kon svetot. Zatoa postoi SUD,praveden SUD. SUDEN DEN.
Tamu nitu jas ke sudam nitu ti ke sudis nitu bilo koj insan ke sudi.Tamu ke sudi ONOJ koj znae sto krieme sekoj vo srcata. Dali toa sto sme go svedocele bilo iskreno ili licemerno samo TOJ znae i zatoa TOJ ke ni sudi.

Allah dz.s vo Kur'anot veli:
"O vjernici, kada u boj krenete, na Allahovu putu, sve dobro ispitajte i onom ko vam nazove selam ne recite ti nisi vjernik..."(En-Nisa, 94)
Davanje selam e eden od znacite na Islamot,sto znaci,ako nekoj ti dade Selam pokazal deka e musliman.
Ovoj Aet e ukor za eden Ashab koj vo edna voena izvidnica ubil eden covek otkako izgovoril Sehadet ili selam.

Buharija i Muslim bilježe hadis u kojem se pripovijeda, da je Poslanik salallahu alejhi ve sellem poslao na vojni zadatak grupu ashaba među kojima je bio Usame ibn Zejd radijallahu anhuma. Ranim jutrom su izvršili napad. Kaže Usame: "Sustigao sam čovjeka te on izgovori šehadet, međutim, ja sam ga probio mačem, te mi je to probudilo sumnju pa sam ispričao Poslaniku, salallahu alejhi ve sellem, šta se desilo, a on me upita: "Rekao je la ilahe illallah pa si ga ubio!?" Rekao sam: "Allahov poslaniče to je rekao iz straha pred mačem!" Na to reče Poslanik salallahu alejhi ve sellem: "A što nisi otvorio njegovo srce pa da znaš da li je rekao zbog toga ili ne!" Zatim je to toliko ponavljao da sam poželio da sam tek tog dana prihvatio islam. Tj. poželio je da je to djelo uradio u džahilijjetu prije islama.

Od ovoj Aet moze da vidime kolkava tezina ima sehadetot i kolku e vazno da od Allahovite robovi ja prifatime nivnata nadvoresnost,zatoa sto,iako situacijata upatuva na toa deka sehadetot go izgovoril da bi se spasil te. od strav i pokraj toa Muhammed s.a.w.s bara da se smeta takviot za musliman. Sto da receme so covek koj ima obaveno hadz,obavuva pet pati namaz,dava zekat,posti....... kako tolku lesno togas eden takov mozeme da go nareceme nevernik ?

Vo eden drug Hadis koj go belezat Buharija,Muslim i drugi,rabotata e uste poveke ocigledna:
Mikdad ibn Amr, radijallahu anhu, je upitao Allahovog Poslanika salallahu alejhi ve sellem: "Šta misliš ako sretnem čovjeka nevjernika pa se sukobimo, te me udari mačem i odsječe mi ruku, a zatim se zakloni od mene iza drveta i kaže: 'Prihvatio sam islam!' Hoću li ga ubiti Allahov poslaniče? "Ne ubijaj ga!" Odgovori Poslanik salallahu alejhi ve sellem. Allahov poslaniče ali odsjekao mi je ruku a zatim je to rekao nakon što ju je odsjekao! "Ne ubijaj ga, ako ga ubiješ on će biti na tvom stepenu prije nego si ga ubio a ti ćeš biti na njegovom stepenu prije nego je izgovorio te riječi!"

Poslanikot salallahu alejhi ve sellem rekol: "Naređeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne posvjedoče da nema drugog istinskog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik, i dok ne budu namaz obavljali i zekat davali, pa kada to urade njihova krv i imovina će biti od mene sigurni, osim pravo koje islam traži, a Allah će s njima račun svoditi."(Buharija i Muslim)

Znaci ne sme obavezni da ja znaeme vistinskata sostojba na covekot dali e vistinski vernik ili ne e. Ako bide vistinski vernik toa ke go spasi ako ne toa ke go upropasti,zatoa sto Allah so nego racun ke vodi.


Muhammed s.a.w.s i negovite Ashabi (r.a) prema munaficite se odnesuvale kako prema drugite muslimani. Glavata na Munaficite Abdullah ibn Ubejj koga umrel negoviot sin go nasledil,sto jasno kazuva deka ashabite prema nim se odnesuvale kako prema muslimanite drugi. Musliman ne nasleduva nemusliman.

Mnogu e opasno da nekogo proglasime za nevernik,zatoa sto vo rizik se nosime samite sebesi:
"Neće čovjek reći drugom da je grješnik niti će mu reći da je kafir a da se to ne vrati na njega ukoliko potvoreni ne bude kao što je rečeno." Hadisov go belezuvaat Buharija Muslim i drugi.

Poglednete go primerov:
Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je spomenuo dvojicu ljudi iz Benu Israila. Jedan od njih je puno griješio, a drugi je bio posvećen ibadetu i stalno je gledao onog prvog kako griješi te mu je govorio da se toga prođe. Tako ga jednog dana vidje kako čini grijeh pa mu reče: "Proði se toga!" A ovaj mu odgovori: "Ne miješaj se izmeðu mene i mog Gospodara, da li si to poslan da nada mnom bdiješ?" Pa mu na to ovaj pobožni reče: "Allaha mi, neće ti Allah oprostiti!" Ili je rekao: "Neće te uvesti u džennet." Pa kada su im duše uzete i kada se sastadoše kod Gospodara svjetova, reče Allah onom koji je puno ibadetio: "Da li si znao šta ću uraditi? Ili ti upravljaš onim što je u Mojoj ruci? A onom grješniku reče: "Idi i uđi u džennet Mojom milošću!" A za onog koji je puno ibadetio reče: "Vodite ga u vatru!"(Ahmed i Ebu Davud sa dobrim senedom)

Onoj koj tekfira,steta si pravi samo na samiot sebesi,samiot vo rizik se doveduva.

musliman
08-09-11, 21:49
E toa e toa sto e naj mnogu dlaboko skrieno vo covekot i za cija sostojba Allah dz.s naj dobro znae kakva e.
Covek mozes da go nareces Kafir koga javno sam ke priznae deka ne veruva vo Allah dz.s i koga ke ti kaze deka ne go prifakja Muhammed s.a.w.s za Bozji pratenik. A kako ke postapi za odredena situacija,ako ima steta za ostanatite,togas se kaznuva serijatski a ni togas ne smees da go nareces Kafir se dodeka svedoci deka Allah e eden a Muhammed e Allahov poslanik.
Nemoze nikoj na nikogo da mu nalaga i naredi kako da ja razbere verata. Nemozam jas kako tebe da ja razberam verata nitu ti kako mene.Sekoj ima razlicit pogled kon svetot. Zatoa postoi SUD,praveden SUD. SUDEN DEN.
Tamu nitu jas ke sudam nitu ti ke sudis nitu bilo koj insan ke sudi.Tamu ke sudi ONOJ koj znae sto krieme sekoj vo srcata. Dali toa sto sme go svedocele bilo iskreno ili licemerno samo TOJ znae i zatoa TOJ ke ni sudi.

Allah dz.s vo Kur'anot veli:
"O vjernici, kada u boj krenete, na Allahovu putu, sve dobro ispitajte i onom ko vam nazove selam ne recite ti nisi vjernik..."(En-Nisa, 94)
Davanje selam e eden od znacite na Islamot,sto znaci,ako nekoj ti dade Selam pokazal deka e musliman.
Ovoj Aet e ukor za eden Ashab koj vo edna voena izvidnica ubil eden covek otkako izgovoril Sehadet ili selam.

Buharija i Muslim bilježe hadis u kojem se pripovijeda, da je Poslanik salallahu alejhi ve sellem poslao na vojni zadatak grupu ashaba među kojima je bio Usame ibn Zejd radijallahu anhuma. Ranim jutrom su izvršili napad. Kaže Usame: "Sustigao sam čovjeka te on izgovori šehadet, međutim, ja sam ga probio mačem, te mi je to probudilo sumnju pa sam ispričao Poslaniku, salallahu alejhi ve sellem, šta se desilo, a on me upita: "Rekao je la ilahe illallah pa si ga ubio!?" Rekao sam: "Allahov poslaniče to je rekao iz straha pred mačem!" Na to reče Poslanik salallahu alejhi ve sellem: "A što nisi otvorio njegovo srce pa da znaš da li je rekao zbog toga ili ne!" Zatim je to toliko ponavljao da sam poželio da sam tek tog dana prihvatio islam. Tj. poželio je da je to djelo uradio u džahilijjetu prije islama.

Od ovoj Aet moze da vidime kolkava tezina ima sehadetot i kolku e vazno da od Allahovite robovi ja prifatime nivnata nadvoresnost,zatoa sto,iako situacijata upatuva na toa deka sehadetot go izgovoril da bi se spasil te. od strav i pokraj toa Muhammed s.a.w.s bara da se smeta takviot za musliman. Sto da receme so covek koj ima obaveno hadz,obavuva pet pati namaz,dava zekat,posti....... kako tolku lesno togas eden takov mozeme da go nareceme nevernik ?

Vo eden drug Hadis koj go belezat Buharija,Muslim i drugi,rabotata e uste poveke ocigledna:
Mikdad ibn Amr, radijallahu anhu, je upitao Allahovog Poslanika salallahu alejhi ve sellem: "Šta misliš ako sretnem čovjeka nevjernika pa se sukobimo, te me udari mačem i odsječe mi ruku, a zatim se zakloni od mene iza drveta i kaže: 'Prihvatio sam islam!' Hoću li ga ubiti Allahov poslaniče? "Ne ubijaj ga!" Odgovori Poslanik salallahu alejhi ve sellem. Allahov poslaniče ali odsjekao mi je ruku a zatim je to rekao nakon što ju je odsjekao! "Ne ubijaj ga, ako ga ubiješ on će biti na tvom stepenu prije nego si ga ubio a ti ćeš biti na njegovom stepenu prije nego je izgovorio te riječi!"

Poslanikot salallahu alejhi ve sellem rekol: "Naređeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne posvjedoče da nema drugog istinskog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik, i dok ne budu namaz obavljali i zekat davali, pa kada to urade njihova krv i imovina će biti od mene sigurni, osim pravo koje islam traži, a Allah će s njima račun svoditi."(Buharija i Muslim)

Znaci ne sme obavezni da ja znaeme vistinskata sostojba na covekot dali e vistinski vernik ili ne e. Ako bide vistinski vernik toa ke go spasi ako ne toa ke go upropasti,zatoa sto Allah so nego racun ke vodi.


Muhammed s.a.w.s i negovite Ashabi (r.a) prema munaficite se odnesuvale kako prema drugite muslimani. Glavata na Munaficite Abdullah ibn Ubejj koga umrel negoviot sin go nasledil,sto jasno kazuva deka ashabite prema nim se odnesuvale kako prema muslimanite drugi. Musliman ne nasleduva nemusliman.

Mnogu e opasno da nekogo proglasime za nevernik,zatoa sto vo rizik se nosime samite sebesi:
"Neće čovjek reći drugom da je grješnik niti će mu reći da je kafir a da se to ne vrati na njega ukoliko potvoreni ne bude kao što je rečeno." Hadisov go belezuvaat Buharija Muslim i drugi.

Poglednete go primerov:
Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je spomenuo dvojicu ljudi iz Benu Israila. Jedan od njih je puno griješio, a drugi je bio posvećen ibadetu i stalno je gledao onog prvog kako griješi te mu je govorio da se toga prođe. Tako ga jednog dana vidje kako čini grijeh pa mu reče: "Proði se toga!" A ovaj mu odgovori: "Ne miješaj se izmeðu mene i mog Gospodara, da li si to poslan da nada mnom bdiješ?" Pa mu na to ovaj pobožni reče: "Allaha mi, neće ti Allah oprostiti!" Ili je rekao: "Neće te uvesti u džennet." Pa kada su im duše uzete i kada se sastadoše kod Gospodara svjetova, reče Allah onom koji je puno ibadetio: "Da li si znao šta ću uraditi? Ili ti upravljaš onim što je u Mojoj ruci? A onom grješniku reče: "Idi i uđi u džennet Mojom milošću!" A za onog koji je puno ibadetio reče: "Vodite ga u vatru!"(Ahmed i Ebu Davud sa dobrim senedom)

Onoj koj tekfira,steta si pravi samo na samiot sebesi,samiot vo rizik se doveduva.
Aj prevedi ako si vo moznos ,,,(hadisite)

musliman
08-09-11, 21:50
во претходниот пост напишав "Човек кој верува дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов посланик" . Што подразбирате вие под зборот Верува ? не реков изговара реков верува, а оној кој верува тој се труди да оди по правиот пат а не да прави дело со кое ќе оди надвор од вера. Грешам ?


„Ла илахе иллаллах“ со цел да се сфати дека шехадетот не е само збор кој се изговара само со јазик, туку таа изјава мора да се потврди со следниве шартови. Имено, шехадетот како што ние го нарекуваме, потекнува од арапскиот збор: шехиде, јешхеду, шехадетен - што значи потврдување, па оттука и зборот „шахид“ што значи сведок, очевидец, а сведок се смета за оној кој е сигурен во она што го изјавува и верува во тоа како да го видел со сопствени очи. Па така и нашиот секојдневен шехадет треба да биде цврста и неколеблива изјава и потврда на нашето верување кое треба да биде убедливо како што сме убедливи во нештата кои ги гледаме со нашите очи, па се нарекуваме сведок на настанот.

Овие седум шартови на Ла илахе иллаллах, се поставени од избраната улема која врз основа на Кур’ан и Суннет ги собрала и вбројила:

1 - Илм - (знаење), значи сигурно знаење дека нема друг Бог кој заслужува да се обожува освен еден Аллах џ.ш.

2. Јекин - (цврсто убедување), што значи верување во Аллах џ.ш. кое не остава место за сомнеж или колебање...

3. Кабул - (прифаќање, примање), што значи оној кој ќе се посведочи со шехадетот тогаш мора да ги прифати наредби кои доаѓаат од Господарот на световите.

4. Инкијад (потчинување, послушност) тоа значи да се биде покорен на се она што налага шехадетот....

5.Сидк (вистинољубивост) значи искрено да се изговараат со јазик, со срце да се верува во нивното значење и во дело да се спроведе нивната суштина........

6. Ихлас - (искреност) значи делата да бидат со исправен нијет без било какви примеси на ширк или слично..........

7. Мехаббе - (љубов) тоа значи љубов кон зборовите на шехадетот, љубов кон оние кои повикуваат кон шехадетот, обврските да се извршуваат со љубов кон Аллах џ.ш. и Неговиот пратеник са.в.с...........
A Aллах џ.ш. најдобро знае!!!

Miralem
08-09-11, 22:14
Ke se potrudam Brate Musliman.

E toa e toa sto e naj mnogu dlaboko skrieno vo covekot i za cija sostojba Allah dz.s naj dobro znae kakva e.
Covek mozes da go nareces Kafir koga javno sam ke priznae deka ne veruva vo Allah dz.s i koga ke ti kaze deka ne go prifakja Muhammed s.a.w.s za Bozji pratenik. A kako ke postapi za odredena situacija,ako ima steta za ostanatite,togas se kaznuva serijatski a ni togas ne smees da go nareces Kafir se dodeka svedoci deka Allah e eden a Muhammed e Allahov poslanik.
Nemoze nikoj na nikogo da mu nalaga i naredi kako da ja razbere verata. Nemozam jas kako tebe da ja razberam verata nitu ti kako mene.Sekoj ima razlicit pogled kon svetot. Zatoa postoi SUD,praveden SUD. SUDEN DEN.
Tamu nitu jas ke sudam nitu ti ke sudis nitu bilo koj insan ke sudi.Tamu ke sudi ONOJ koj znae sto krieme sekoj vo srcata. Dali toa sto sme go svedocele bilo iskreno ili licemerno samo TOJ znae i zatoa TOJ ke ni sudi.

Allah dz.s vo Kur'anot veli:

"O vernici,koga vo borba ke krenete,na Allahoviot pat,se' dobro ispitajte i na onoj koj ke vi dade selam,ne velete ti si nevernik..." "(En-Nisa, 94)
Davanje selam e eden od znacite na Islamot,sto znaci,ako nekoj ti dade Selam pokazal deka e musliman.
Ovoj Aet e ukor za eden Ashab koj vo edna voena izvidnica ubil eden covek otkako izgovoril Sehadet ili selam.

Buharija i Muslim belezat Hadis vo koj se pripoveda,deka Muhammed s.a.w.s pratil na voena zadaca grupa ashabi megju koj bil i Usame ibn Zejd (r.a). Vo ranoto utro izvrsile napad.Veli Usame: "Peteknav eden covek pa toj izgovori Sehadet,megjutoa,jas go probodev so sabjata pa toa probudi somnez vo mene pa mu kazav na Poslanikot s.a.w.s. sto se sluci a toj (a.s) mi rece: "Rece La ilahe ilallah i go ubi?!" Rekov: "Allahov Pratenice,toa go rece od strav pred mecot." Na toa rece Muhammed s.a.w.s: "A zosto ne go otvori negovoto srce pa da znaes dali go rece zaradi toa ili ne?" Potoa,tolku pati toa go povtori sto posakav Islamot toj den da go imav prifateno." te. toa delo da go imav napraveno za vreme na dzahilietot.

Od ovoj Hadis moze da vidime kolkava tezina ima sehadetot i kolku e vazno da od Allahovite robovi ja prifatime nivnata nadvoresnost,zatoa sto,iako situacijata upatuva na toa deka sehadetot go izgovoril da bi se spasil te. od strav i pokraj toa Muhammed s.a.w.s bara da se smeta takviot za musliman. Sto da receme so covek koj ima obaveno hadz,obavuva pet pati namaz,dava zekat,posti....... kako tolku lesno togas eden takov mozeme da go nareceme nevernik ?

Vo eden drug Hadis koj go belezat Buharija,Muslim i drugi,rabotata e uste poveke ocigledna:
Mikdad ibn Amr r.a,go prasal Allahoviot pratenik a.s.: "Sto mislis ako sretnam covek nevernik pa so nego se boram pa vo taa borba me udri so mecot i mi ja presece rakata a potoa da se skloni pozadi drvo i rece: "Prifativ Islam!" Dali treba da go ubijam Allahov pratenice ? "Ne ubivaj go!" odgovoril Allahoviot pratenik a.s. Allahov pratenice,mi ja presece rakata a potoa,otkako mi ja presece prifati Islam ! "Ne ubivaj go,ako go ubies toj ke bide na tvojot stepen pred da si go ubil a ti ke bides na negov stepen pred sto gi izgovoril tie zborovi !"
Poslanikot salallahu alejhi ve sellem rekol: Naredeno mi e da se boram protiv lugeto se dodeka ne posvedocat deka nema drug bog osven Allah i deka Muhammed e Allahov poslanik i dodeka ne pocnat namaz da obavuvaat,zekat da davaat,pa koga toa ke go napravat,nivnata krv i imanje od mene ke im bidat sigurni,osven pravoto koe islamot go bara,a Allah so niv racun ke svede." (Buharija i Muslim)

Znaci ne sme obavezni da ja znaeme vistinskata sostojba na covekot dali e vistinski vernik ili ne e. Ako bide vistinski vernik toa ke go spasi ako ne toa ke go upropasti,zatoa sto Allah so nego racun ke vodi.


Muhammed s.a.w.s i negovite Ashabi (r.a) prema munaficite se odnesuvale kako prema drugite muslimani. Glavata na Munaficite Abdullah ibn Ubejj koga umrel negoviot sin go nasledil,sto jasno kazuva deka ashabite prema nim se odnesuvale kako prema muslimanite drugi. Musliman ne nasleduva nemusliman.

Mnogu e opasno da nekogo proglasime za nevernik,zatoa sto vo rizik se nosime samite sebesi:
"Ne ke rece covek na nekoj drug deka e gresnik nitu ke mu kaze deka e kafir a da ne mu se vrati dokolku potvoreniot ne bide kako sto e receno."
Hadisov go belezuvaat Buharija Muslim i drugi.

Poglednete go primerov:
Muhammed s.a.w.s spomnal dvajca luge od plemeto Benu Israil. Eden od niv mnogu gresel a drugiot bil posveten na ibadet i stalno go gledal na prviot kako gresi i sekogas mu velel da go ostavi gresenjeto. Taka eden den go videl kako pravi grev pa mu rekol: "Ostavi go toa!" A ovoj mu rekol: "Ne mesaj se ti pomegju mene i Gospodarot moj,dali si ti praten nad mene da bdies?" Na toa pobozniot mu rekol: "Se kolnam vo Allah,Allah nema da ti oprosti" ili rekol: "Nema da te vnese vo dzennetot" Pa koga dusite im bile zedeni i koga se sretnale pred Gospodarot na svetovite,mu rekol Allah dz.s na onoj koj mnogu ibadetel: "Dali znaese sto ke napravev? Ili ti upravuvas so ona sto e vo Moite race ? A na onoj gresnik mu rece: "Odi i vlezi vo dzennetot so Milosta Moja!" A za onoj koj mnogu ibadetel rekol: "Nosete go vo ognot!" (Ahmed i Ebu Davud so dobar sened)
Onoj koj tekfira,steta si pravi samo na samiot sebesi,samiot vo rizik se doveduva.

Dali si zadovolen ? Ili treba i na kirilica da go napisam :) ? Se salam.

Burak
08-09-11, 23:07
Муслиман, не си во право за зборровите кои ги наведе братот.Малку поведени од хадисот кој вели дека кој искрено верувва дека нема друг Бог освен Аллах и дека Мухаммед е Божји Пратеник тој ќе влези во Рај. Ти онде наведе услови на шехадет.Ти ги детализираше работите кои тој ги наведе воопштено.Значи неговото е еднакво на тие твои услови.Проблем е сега што ти му ги толкуваш зборовите кои тој не ги кажал или претпоставуваш дека ќе ги каже, а тоа е забрането во исламот. Пред се знаеш за хадисот , Обврска на робот кон Аллах е да не му чини ширк, А право на Аллах е да не го казни.Овој хадис е еден од хадисите кои Пратеникот а.с. го известил еден од блиските асхаби.
Проблемот сега е друг, дали човек кој ќе каже шехадет искрено од срце и потоа спроведе макар и едно дело( едно дело може да е и да тргне гранче од пат) и умре после тоа , дали е спасен? Ако ги исполнува условите на шехадет, макар бил и без ниеден намаз и ако не го неегирал намазот, а не стигнал да го обавува, тогаш улемата е поделена околу ова. Но што е најсигурно е хадисот кој говори за асхабот кој влегол во битка да се бори за ислам и кој изговорил шехадет, паа без ниеден намаз загинал на Аллаховиот пат и умрел како шехид.Значи се зависи за која ситуација се збори .Затоа на секој човек треба посебно да мун се даде свој пропис.А ние секогаш ќе збориме воопштено за работите кои не ни се блиски и јасни.Посебниот текфир има свои услови кои треба да се исполнат и за кои максимално моеме и ние да бидеме одговорни.Шехадет колку има подуслови на условите кои ги наведе? каде е условот КУФР БИ ТАГУТ? тој е 8-ми услов кај некоја улема. Има и многу подуслови. Што ако некој негира некое својство на АЛлах? Што ако некој негирра и еден ајет во Куран или еден пропис.Опширна тема за зборење, а посебно е актуелна кај луѓе кои престанале да прават давет на блиска родбина. Пратеникот а.с. никогаш не се детализирал волку.Суннет е општо да се објаснува на луѓето, и да не ги оптеретуваме наеднаш со многу информации.Туку суннет е секој ајет и секој пропис кој ќе се научи практично да се примени, па потоа да се премине на како што рече Учење и пред се пракса.Затоа многу учени кажале Едеб(морал-однесување) е прва работа, па потоа е знаење.Бидејќи тој што е едебсус, знаењето нема да му користи.И шејтанот знаел многу,ама бил едебсус.Аллах да не сочува од знаење кое нема да ни користи.Ве биллахи тефик:selam:

musliman
08-09-11, 23:42
Ke se potrudam Brate Musliman.

E toa e toa sto e naj mnogu dlaboko skrieno vo covekot i za cija sostojba Allah dz.s naj dobro znae kakva e.
Covek mozes da go nareces Kafir koga javno sam ke priznae deka ne veruva vo Allah dz.s i koga ke ti kaze deka ne go prifakja Muhammed s.a.w.s za Bozji pratenik. A kako ke postapi za odredena situacija,ako ima steta za ostanatite,togas se kaznuva serijatski a ni togas ne smees da go nareces Kafir se dodeka svedoci deka Allah e eden a Muhammed e Allahov poslanik.
Nemoze nikoj na nikogo da mu nalaga i naredi kako da ja razbere verata. Nemozam jas kako tebe da ja razberam verata nitu ti kako mene.Sekoj ima razlicit pogled kon svetot. Zatoa postoi SUD,praveden SUD. SUDEN DEN.
Tamu nitu jas ke sudam nitu ti ke sudis nitu bilo koj insan ke sudi.Tamu ke sudi ONOJ koj znae sto krieme sekoj vo srcata. Dali toa sto sme go svedocele bilo iskreno ili licemerno samo TOJ znae i zatoa TOJ ke ni sudi.

Allah dz.s vo Kur'anot veli:

"O vernici,koga vo borba ke krenete,na Allahoviot pat,se' dobro ispitajte i na onoj koj ke vi dade selam,ne velete ti si nevernik..." "(En-Nisa, 94)
Davanje selam e eden od znacite na Islamot,sto znaci,ako nekoj ti dade Selam pokazal deka e musliman.
Ovoj Aet e ukor za eden Ashab koj vo edna voena izvidnica ubil eden covek otkako izgovoril Sehadet ili selam.

Buharija i Muslim belezat Hadis vo koj se pripoveda,deka Muhammed s.a.w.s pratil na voena zadaca grupa ashabi megju koj bil i Usame ibn Zejd (r.a). Vo ranoto utro izvrsile napad.Veli Usame: "Peteknav eden covek pa toj izgovori Sehadet,megjutoa,jas go probodev so sabjata pa toa probudi somnez vo mene pa mu kazav na Poslanikot s.a.w.s. sto se sluci a toj (a.s) mi rece: "Rece La ilahe ilallah i go ubi?!" Rekov: "Allahov Pratenice,toa go rece od strav pred mecot." Na toa rece Muhammed s.a.w.s: "A zosto ne go otvori negovoto srce pa da znaes dali go rece zaradi toa ili ne?" Potoa,tolku pati toa go povtori sto posakav Islamot toj den da go imav prifateno." te. toa delo da go imav napraveno za vreme na dzahilietot.

Od ovoj Hadis moze da vidime kolkava tezina ima sehadetot i kolku e vazno da od Allahovite robovi ja prifatime nivnata nadvoresnost,zatoa sto,iako situacijata upatuva na toa deka sehadetot go izgovoril da bi se spasil te. od strav i pokraj toa Muhammed s.a.w.s bara da se smeta takviot za musliman. Sto da receme so covek koj ima obaveno hadz,obavuva pet pati namaz,dava zekat,posti....... kako tolku lesno togas eden takov mozeme da go nareceme nevernik ?

Vo eden drug Hadis koj go belezat Buharija,Muslim i drugi,rabotata e uste poveke ocigledna:
Mikdad ibn Amr r.a,go prasal Allahoviot pratenik a.s.: "Sto mislis ako sretnam covek nevernik pa so nego se boram pa vo taa borba me udri so mecot i mi ja presece rakata a potoa da se skloni pozadi drvo i rece: "Prifativ Islam!" Dali treba da go ubijam Allahov pratenice ? "Ne ubivaj go!" odgovoril Allahoviot pratenik a.s. Allahov pratenice,mi ja presece rakata a potoa,otkako mi ja presece prifati Islam ! "Ne ubivaj go,ako go ubies toj ke bide na tvojot stepen pred da si go ubil a ti ke bides na negov stepen pred sto gi izgovoril tie zborovi !"
Poslanikot salallahu alejhi ve sellem rekol: Naredeno mi e da se boram protiv lugeto se dodeka ne posvedocat deka nema drug bog osven Allah i deka Muhammed e Allahov poslanik i dodeka ne pocnat namaz da obavuvaat,zekat da davaat,pa koga toa ke go napravat,nivnata krv i imanje od mene ke im bidat sigurni,osven pravoto koe islamot go bara,a Allah so niv racun ke svede." (Buharija i Muslim)

Znaci ne sme obavezni da ja znaeme vistinskata sostojba na covekot dali e vistinski vernik ili ne e. Ako bide vistinski vernik toa ke go spasi ako ne toa ke go upropasti,zatoa sto Allah so nego racun ke vodi.


Muhammed s.a.w.s i negovite Ashabi (r.a) prema munaficite se odnesuvale kako prema drugite muslimani. Glavata na Munaficite Abdullah ibn Ubejj koga umrel negoviot sin go nasledil,sto jasno kazuva deka ashabite prema nim se odnesuvale kako prema muslimanite drugi. Musliman ne nasleduva nemusliman.

Mnogu e opasno da nekogo proglasime za nevernik,zatoa sto vo rizik se nosime samite sebesi:
"Ne ke rece covek na nekoj drug deka e gresnik nitu ke mu kaze deka e kafir a da ne mu se vrati dokolku potvoreniot ne bide kako sto e receno."
Hadisov go belezuvaat Buharija Muslim i drugi.

Poglednete go primerov:
Muhammed s.a.w.s spomnal dvajca luge od plemeto Benu Israil. Eden od niv mnogu gresel a drugiot bil posveten na ibadet i stalno go gledal na prviot kako gresi i sekogas mu velel da go ostavi gresenjeto. Taka eden den go videl kako pravi grev pa mu rekol: "Ostavi go toa!" A ovoj mu rekol: "Ne mesaj se ti pomegju mene i Gospodarot moj,dali si ti praten nad mene da bdies?" Na toa pobozniot mu rekol: "Se kolnam vo Allah,Allah nema da ti oprosti" ili rekol: "Nema da te vnese vo dzennetot" Pa koga dusite im bile zedeni i koga se sretnale pred Gospodarot na svetovite,mu rekol Allah dz.s na onoj koj mnogu ibadetel: "Dali znaese sto ke napravev? Ili ti upravuvas so ona sto e vo Moite race ? A na onoj gresnik mu rece: "Odi i vlezi vo dzennetot so Milosta Moja!" A za onoj koj mnogu ibadetel rekol: "Nosete go vo ognot!" (Ahmed i Ebu Davud so dobar sened)
Onoj koj tekfira,steta si pravi samo na samiot sebesi,samiot vo rizik se doveduva.

Dali si zadovolen ? Ili treba i na kirilica da go napisam :) ? Se salam. E sega e dobro,vaka moze da se procita,
i uste nesto ednas za segogas danie jasno i da ne se lazeme so toa koj i sto krie vo srcata toa samo Allah dz.s go znae i zatoa nikoj ne sudi ili ima drug staf osven toj..

Sekoj gleda otcenuva presuduva spored delata,a ne spored srceto ,namerata i skrienosta e rabota na Allah dz.s i samo toj znae sto krieme vo nasite gradi no dozvoleno e i naredeno da se sudi ,i pressuduva spored delata,zatoa ako nekoj so godini go poznavam kako kafir i pred ZORT me pozdravi so selam ili izgovori Sehadet ,toj e kafir i treba da bide kaznet spored seriatskite zakoni !!

no da se vratime na temata za haridzija,vo detali i po opsirno dokolku sakame da ja razjasneme temava..

musliman
08-09-11, 23:46
Vaka sega temava dobbiva poleka druga dimenzija ,se prefrilfme ,a jas samo dadof odgovorot na baranje na clenot koj kaza deka dali so samo veruvanje na sehadetot covek e vernik,a gi navedof uslovite na ispravnosta na sehadetot ,,nejse,,


Ajde sega nekoj da ja objasne akidata na HARIDZIITE,,pa da vidiem koi se tie vo sto i kako veruvaat..

Kako sto imame slucaevo so SUFI,Sii i slicno sakama da kazam sufiskata siitskata akida gore dole nie poznata ,no dali nie poznata Haridziskata akida..
pa da trdime nekoj e haridzija ili nee..

dokolku e nekoj vo moznos neka ja postira Akidata na haridziite??

Burak
08-09-11, 23:46
Covek mozes da go nareces Kafir koga javno sam ke priznae deka ne veruva vo Allah dz.s i koga ke ti kaze deka ne go prifakja Muhammed s za Bozji pratenik.. Ова ти е грешка Миралеме.Што е со пцујачот на Аллах? Што е со тој што негира пропис на Аллах иако го знае или се моли директно на умрените или кој што е сихрбаз? Малку клизаш со некои искази.Ние сме на умерениот пат, треба на секој да му го дадеш неговото право.Има нешто јасно и нејасно. Ова е далеку од вистината што го кажуваш.

Burak
08-09-11, 23:49
Веќе постирав за особините за таа група.Ова е едната врста која е препознаена од страна на улемата и ова се нивните особини.Ако има некој време нека преведе.


1. Džema'atul-Tekfir vel-Hidžre


Ovaj džema'at se smatra jedinstvenim primjerom nastanka haridžija u savremenom periodu. Džema'at nastaje u Egiptu, i to od strane studenta poljoprivrednog fakulteta sa univerziteta Asjut, Šukri Mustafe. Od njega su proizišle savremene ideje haridžizma, i to nakon njegova hapšenja, 1385. g.. Većinu svojih stavova je izgradio tokom boravka u zatvoru, sve do 1391. g..

Džema'at, od tada, sve više dobija na broju, kada počinje strijemiti fanatizmu, sve do smrti njihova osnivača Šukri Mustafe, koji nestaje sa scene nakon atentata kojeg njegova skupina izvršava nad šejhom, dr. Muhammed Husejn el-Zehebijem Allah mu se smilovao...

U ovom radu, nas prvenstveno interesuju temelji, pravila i principi na kojima počiva ovaj džema'at, i zbog čega su to proglašeni haridžijama od strane uleme, ne osvrćući se na historijske etape kroz koje ovaj džema'at prolazi.

Glavne karakteristike spomenute skupine su slijedeće:

A. Pravilo: Tekfir je osnova vjere, i ono bi se ogledalo u slijedećem:

1. Proglašavanje nevjernikom počinioca velikog grijeha, te imanje ubjeđenja da ga taj postupak izvodi iz vjere, te da će zbog toga vječno gorjeti u vatri, što je bilo vjerovanje prvih haridžija.

2. Proglašavanje nevjernikom svakog muslimana koji im se suprostavi u mišljenju, ne bitno da li se radi o učenom ili neučenom čovjeku, kao i tekfir muslimana u konkretnom smislu.

3. Proglašavanje nevjernikom svakog onog ko bi napustio njihov džema'at, ili bi postupio suprotno njihovim principima.

4. Proglašavanje muslimanskih zajednica i muslimanskih naroda i društava nevjerničkim, kao i smatranje istih džahilijetskim društvima (tj. mušričkim zajednicama).

5. Proglašavanje nevjernikom svakog onog koji sudi po onome što Allah, dželle ša'nuhu, nije objavio, bez pravljenja ikakva izuzetka po tom pitanju.

6. Proglašavanje nevjernikom svakog onog koji nije učinio hidžru k njima, kao i onog koji nije učinio hidžru iz svojeg društva, I njegovih institucija.

7. Proglašavanje nevjernikom svakog onog koji nevjernikom ne proglašava onog koga su oni nevjernikom proglasili.

B. Pravilo: Hidžra (tj. napuštanje), i 'uzleh (tj. izolacija), koja bi se ogledala u slijedećem:

1. Napuštanje džamija, i neobavljanje namaza u njima, kao i neobavljanje džuma-namaza.

2. Napuštanje muslimanskih zajednica i društava u globalu.

3. Napuštanje poduke i učenja, kao i zabranjivanje pohađanja škola i univerziteta.

4. Napuštanje svih državnih institucija, kao i poslova cjelokupne javne administracije, te smatranje zabranjenim i haramom svaki posao koji je u uskoj sprezi s džahilijetskim društvom (tj. mušricima) - a takvo je svako društvo mimo njihovog društva!?

C. Pravilo: Borba protivu školstva i pozivanje nepismenosti je jedan od glavnijih temelja i principa!? Ovo mišljenje potkrijepljuju time da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kao i veliki broj njegovih ashaba, bio nepismen, te da je gotovo nemoguće spojiti između studiranja ovosvjetskih znanosti i robovanja Allahu, dželle ša'nuhu, putem namaza, posta, zekata, hadždža, dove, zikra, tilaveta Kur'ana, džihada i da'ave. Musliman može i sam steći neophodno znanje, bez toga da se podučava čitanju, pisanju i ostalim 'dokonštinama'!?

D. Pravilo: El-Tevekkuf vel-Tebejjun tj. ovom tezom imaju za cilj isto ono što su imale i prve haridžije - tevekkuf tj. musliman kojeg ne poznaju lično, i nije od njihova džema'ata, za takvog ne kažu da je nevjernik, niti da je musliman, osim uz jak dokaz tj. samo ako je pripadao našem džema'atu, ili ako je dao prisegu na vjernost našem imamu. Ko nam se odazvao, to je musliman, a ko nam se nije odazvao ta osoba je kafir.

E. Pravilo: Šukri Mustafa je proglašen za očekivanog Mehdiju koji će se pojaviti pred kraj svijeta, putem kojeg će Allah, dž.š., uzdići ovu vjeru nad svim ostalim vjerama!?

F. Smatrali su svoju skupinu jedinim muslimanima na svijetu, i da je to skupina muslimana koja će dočekati Sudnji dan, koja će se boriti protivu dedždžala, jer se pojava dedždžala, kao i silazak Isa'a a. s., već približila!?

G. Pravilo: Međusobna suprostavljenost obaveza (farzova) tj. dozvoljeno je ispuštati i neizvršavati neke od farzova ili vadžiba onda ako se ne može izvršiti nešto što je preče od njih, pa zbog toga neobavljaju džumu-namaz jer smatraju da se trenutno nalaze u potlačenoj fazi (mekanski period, op. prev.), a uslov džume-namaza je, po njima, snaga, jačina i islamska država (medinski period, op. prev.)!? Ohalaljuju brijanje brade jer im smeta na putu širenja vjere, i izlaže ih opasnosti!?

H. Postepenost u zakonodavnom sistemu i propisima: "Muslimani se danas nalaze u mekkanskom periodu objave, te zbog toga ne moraju klanjati džumu i bajram-namaze", a uz to mogu činiti i neke prijestupe poput ženjenja nevjerkinja, brijanja brade, jela mesa kojeg kolju nevjernici…

I. Izmišljanje novih usulskih pravila, ne prihvatanje Idžma'a, zabranjivanje oponašanja i slijeđenje imama u vjeri (taklid), te primoravanje svih muslimana na idžtihad i lično promišljanje u vjeri!?

J. Ne uzimanje u obzir mišljenja ashaba, imama, i ostale 'uleme po pitanju Kur'ana i Sunneta.

K. Islamski hilafet priznaju samo do četvrtog hidžretskog stoljeća, a sva kasnija stoljeća islamske vladavine smatraju nevjerničkim!?

L. Oštrina i žestina u kontaktu s ostalim ljudima.

M. Oholost, samoobmanjivanje, uzdizanje nad drugima, te osjećaj posebnosti u odnosu na druge muslimane.

N. Ohalaljivanje ljudskih života, i atentata na sve one iz njihovih redova koji im se u mišljenju suprostave, i koje nazvahu murteddima, kao i ubistva ostalih muslimana po potrebi.

O. Brzina nastajanja razjedanja i razdora, te međusobnih svađa i prepirki, u svojim redovima.

matrix
08-09-11, 23:56
Covek mozes da go nareces Kafir koga javno sam ke priznae deka ne veruva vo Allah dz.s i koga ke ti kaze deka ne go prifakja Muhammed s za Bozji pratenik.. Ова ти е грешка Миралеме.Што е со пцујачот на Аллах? Што е со тој што негира пропис на Аллах иако го знае или се моли директно на умрените или кој што е сихрбаз? Малку клизаш со некои искази.Ние сме на умерениот пат, треба на секој да му го дадеш неговото право.Има нешто јасно и нејасно. Ова е далеку од вистината што го кажуваш.
A spored delata negovi?
Neli nie sudime spored delata ne spored namerata,namerata e Allahova rabota i nie ne sudima spored nea.

Burak
09-09-11, 00:01
Па тоа и јас сакав да го кажам,има дела кои се ширк и како такви ќе ги прифатиме и ќе ги негираме и ќе се одрекнеме од таквите починители.И кога ќе збориме општо ќе збориме.Негде ќе се воздржиме, негде ќе го протекфириме оној кој јасно чини дело на нееверство од делата кои ни се познати, со претходно постапување по суннет, а тоа ќе го прашаме човек за дотичното дело,за тоа дали му се познати прописите и обрските, акко и тоа дека тоа дело е куфр,грев и слично.Значи и во тој момент даветот не прекинува.Како што рекол Мухаммед Абдуллвехаб, јас не текфирам никој пред гробот на некој светец се додека не го запрашам што таа личност прави пред тој гроб, и пред да му објаснам за гревот што го прави.

musliman
09-09-11, 00:05
Burak..

Проблемот сега е друг, дали човек кој ќе каже шехадет искрено од срце и потоа спроведе макар и едно дело( едно дело може да е и да тргне гранче од пат) и умре после тоа , дали е спасен? Ако ги исполнува условите на шехадет, макар бил и без ниеден намаз и ако не го неегирал намазот,


Vakvieot nee spasen(zosto ne isren sehadetot) koncenzusot na Ashabite r.a e deka sekoj koj go ostavi namazot e nevernik i ova nee tekvir ovae Akida veruvawe ,isklamski propis..


Allah dz.s kolku sto e MILOSTIF I SAMILOSEN,,tolku e i Praveden ovde e bitno i taka treba da se razbre....pRAVILNO...

Ako nekoj cel zivot iskreni i pokorno se posvetil na pokornos i ibadet na Allah dz.s a nekoj so edno dobro delo .. i bidat na isto ramniste togas zarem ima pravda tuka??

matrix
09-09-11, 00:18
Burak..

Проблемот сега е друг, дали човек кој ќе каже шехадет искрено од срце и потоа спроведе макар и едно дело( едно дело може да е и да тргне гранче од пат) и умре после тоа , дали е спасен? Ако ги исполнува условите на шехадет, макар бил и без ниеден намаз и ако не го неегирал намазот,


Vakvieot nee spasen(zosto ne isren sehadetot) koncenzusot na Ashabite r.a e deka sekoj koj go ostavi namazot e nevernik i ova nee tekvir ovae Akida veruvawe ,isklamski propis..


Allah dz.s kolku sto e MILOSTIF I SAMILOSEN,,tolku e i Praveden ovde e bitno i taka treba da se razbre....pRAVILNO...

Ako nekoj cel zivot iskreni i pokorno se posvetil na pokornos i ibadet na Allah dz.s a nekoj so edno dobro delo .. i bidat na isto ramniste togas zarem ima pravda tuka??
Имаше еден хадис во меѓу другото се велеше:“ Ќе има луѓе кои целиот живот ќе прават дела за во Џехннем , да за на крај ги претекне доброто дело и влезат во Џеннет, и ќе има луѓе кои нивните дела ќе бидат за во Џеннет, да за на крај ги претекне лошото дело и ќе влезат во Џеннет“.
Токму заради овој хадис немо да даваш толу сигурни одговори,тоа замо Аллах џ.ш. го знае.

Burak
09-09-11, 00:24
Ете гледаш како лесно запаѓаш во свое толкување..велиш каде е овде правдата??Ова Иблис го кажал за себе.Пази се и ти за себе.
Па имаш хадис брат. Човек кој несторил ширк Аллах немаа да го казни.

Аллах ќе прими макар и едно добро дело искрено сторено.Замисли една искрна сеџда ќе те спаси.Знаеш ли колку е тешко тоа.Аллаху алем.
Но исто таака и зрно ГОРДЕЛИВОСТ ќе те вовед во џехенем.

Улемата околу намзаот е поделена.Човекот што не го негира прописот на клањање а неклања по неекои е муслиман.Значи овде штом има подела меѓу улема нити јас ниту ти имае право за текфир.Туку ќе кажеме Хадис-Меѓу нас и неверниците е намаз.Кој ќе го остави ја оставил својаата вера.Исто е и за хадисот кој вели,посведочете дека е верник за оној кој клања во џамија.Но како и да е, има фетва за ова:

”Pomegju covekot i shirkot (idolopoklonstvo,pripishuvanje na Allah s.v.t.,drugar ili ortak vo vladeenjeto) i kufrot (neverstvoto) e ostavanjeto na namazot. Se zabeležuva od Imam Muslim vo negoviot Sahih; I zatoa što Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,rekol:
"Dogovorot megju nas i niv e namazot,pa koj ne klanja toj ne poveruval" zabeležano od Imam Ahmed i avtorstvoto na al-Sunan so sahih sened od Burejde (neka e Allah zadovolen so nego)
Fatva el-Sheikh Ibn Baaz (10/250).

No aj da vidime za toj shto shara so namazite...

Da li se za onoga ko ne negira namaz a izostavi 1 ili 2 u toku dana može reći da je u vjeri?


Pitanje: Esselamu alejkum. Da li se za onoga ko ne negira namaz a izostavi 1 ili 2 u toku dana može reći da je u vjeri?


Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,


Što se tiče onoga koji ostavi jedan ili dva namaza u toku dana, ulema, koja je na stavu da ostavljanje namaza izvodi iz vjere, se po pitanju takve osobe razilazi na dva mišljenja:

- prvo mišljenje - da je takva osoba kafir – murted pa makar ostavila i jedan namaz bez opravdanja. Ovo je stav skupine ashaba poput Omera, Muaza ibn Džebela, Abdur-Rahmana ibn Aufa, Ebu Hurejre, Abdullaha ibn Mesuda, Ibn Abbasa, Džabira i Ebu Derda’a, Allah bio zadovoljan svima njima, (detaljnije o tome pogledaj Muhallu od Ibn Hazma 2/242 i Es-salatu ve hukmu tarikiha od Ibn Kajjima 67. str). To je isto tako mišljenje jednog dijela selefa poput Ishaka ibn Rahevejha, Abdullaha ibn Mubareka i drugih. Dokaz ove skupine su svi šerijatski tekstovi koji govore o kufru ostavljača namaza jer ti tekstovi nisu napravili razliku između ostavljanja jednog ili ostavljanja više namaza.


- drugo mišljenje - da je takva osoba veliki griješnik ali da se ostavljanjem jednog ili dva namaza u toku dana ne izlazi iz vjere. Ovo mišljenje je prioritetnije jer postoje šerijatski tekstovi koji ukazuju da ostavljanje jednog namaza nije kufr koji izvodi iz vjere.

1. Bilježi imam Ahmed, Ebu Davud, Nesai, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Prvo zašto će ljudi polagati račun na Sudnjem danu jeste namaz. Pa će Allah reći melekima – a On najbolje zna - : Pogledajte namaz moga roba da li ga je upotpunio ili je manjkav. Pa ako bude potpun biće upisan kao potpun, a ako bude manjkav reći će: Pogledajte ima li moj rob nafile. Pa ako bude imao nafile reći će: Upotpunite (nafilom) farz mome robu.” (Šejh Albani je hadis ocijenio vjerodostojnim, pogledaj Sahihul dzami’ 2571).

Riječi Uzvišenog (u prevodu značenja): “Pogledajte namaz moga roba da li ga je upotpunio ili je manjkav” mogu podrazumijevati dvije stvari: Da je osoba klanjala ali da ponekad nije obavila neki rukn ili vadžib na način koji se šerijatom zahtjeva, pa je nafila to upotpunila. A može podrazumijevati isto tako da je ostavio jedan ili više namaza u potpunosti pa je nafila upotpunila namaz ili više njih koje je na dunjaluku propustio.

Otuda Šejhul islam kaže: “Onaj ko ustrajava u ostavljanju namaza i nikada ne klanja i kao takav preseli taj nije musliman. Ali većina ljudi ponekad klanja a ponekad ostavlja namaz. Takvi nisu od onih koji vode računa o namazu i oni su pod prijetnjom (tj. zaprijećeno im je kaznom ali nisu nevjernici) i na njih se odnosi hadis koji se prenosi u sunenima: ”Allah je u toku dana i noći propisao pet dnevnih namaza. Ko bude vodio računa o njima imaće ugovor kod Allaha da ga uvede u Džennet. A ko ne bude vodio računa o njima neće imati ugovora kod Allaha ako bude htio kazniće ga a ako bude htio oprostiće mu.” (Medzmu’ul fetava 7/578).

2. Zatim, od Allahova poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, se prenosi da je rekao: ”Bi naređeno da se jedan rob udara u svom grobu sto bičeva. Pa je on molio i dozivao sve dok nije smanjeno na jedan bič. Pa je udaren i njegov grob se ispunio vatrom. Kada se osvjestio upitao je: Zašto ste me bičevali? Pa mu bi rečeno: Klanjao si jedan namaz bez abdesta i prošao si pored mazluma (čovjek kome je učinjena nepravda) i nisi ga pomogao.” (Bilježi ga Tahavi u Muskelul asar, pogledaj, također, Silsiletu es-sahiha 2774).

Hadis ukazuje da pomenuti čovjek nije kafir jer mu je uslišana dova i smanjena njegova kazna u kaburu pored toga što je klanjao jedan namaz bez abdesta (a onaj ko klanja namaz bez abdesta je kao onaj koji ga nije klanjao) .

- Sličan u značenju je i hadis Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o vladarima koji će odgađati namaz i klanjati ga nakon što istekne njegovo vrijeme. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je dozvolio da se za njima klanja nafila (kažemo nafila jer u takvom slučaju, kada vladar odgađa namaz tako da istekne njegovo vrijeme, obaveza je čovjeku da klanja namaz u njegovom vremenu a zatim kada dođe kod vladara za njim će klanjati nafilu jer nemože se klanjati jedan namaz dva puta). Da su ovi vladari nevjernici, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ne bi dozvolio da se klanja za njima.

Ibnul Kajjim rahimehullahu teala, govoreći o hadisu “Ko ostavi ikindiju namaz propalo mu je njegovo djelo”, kaže:
”Ono što je očigledno iz hadisa – a Allah najbolje zna cilj njegova Poslanika – jeste da postoje dvije vrste ostavljanja :

- potpuno ostavljanje tako da čovjek nikada ne klanja namaz. Ovakvo ostavljanje poništava djelo u potpunosti (tj. predstavlja veliki kufr koji izvodi iz vjere, jer samo veliki kufr poništava djelo u potpunosti), i
- djelimično ostavljanje u određenom danu. Takvo ostavljanje poništava djelo toga dana.

Tako da uopćeno poništavanje djela stoji naspram uopćenog ostavljanja namaza, a djelimično poništavanje djela stoji naspram djelimičnog ostavljanja namaza. “ (Es-salatu ve hukmu tarikiha 65. str.).

Na osnovu gorepomenutog kažemo da osoba koja ponekad izostavlja određene namaze ne izlazi iz vjere ali čini itekako veliki grijeh za kojeg je Gospodar svih svjetova zaprijetio teškom kaznom.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: prof. Idriz Bilibani

musliman
09-09-11, 00:24
Имаше еден хадис во меѓу другото се велеше:“ Ќе има луѓе кои целиот живот ќе прават дела за во Џехннем , да за на крај ги претекне доброто дело и влезат во Џеннет, и ќе има луѓе кои нивните дела ќе бидат за во Џеннет, да за на крај ги претекне лошото дело и ќе влезат во Џеннет“.
Токму заради овој хадис немо да даваш толу сигурни одговори,тоа замо Аллах џ.ш. го знае.
Da akhi ,imame takof hadis ,no toj hadis e za Munafikot,znaci nivnite dela sto narodof gi znael za dzenet(tie bile za narod ne za allah dz.s),ne bile iskreni pokorni na allah nego ,o drugi pricini,, i zatoa ce vlezi vo dzehenem,a toj koj napravil iskreni dela ce velezi vo dzenet znaci pokoren na allah dz.s toa nemoze da e opise nego da se oseti:намигнување:

matrix
09-09-11, 00:42
Пак на влегуваш во работи кои не се за нас,зауздај го јазикотнека не ти биде побрз од мислата.

Burak
09-09-11, 00:55
haha, toa moze da se oseti...abe ovaa vera ne e custva..pred se nashite custva nema da bidat ispravni dokolku ne se na ona shto bil Muhammed a.s.

musliman
09-09-11, 01:00
haha, toa moze da se oseti...abe ovaa vera ne e custva..pred se nashite custva nema da bidat ispravni dokolku ne se na ona shto bil Muhammed a.s.znaci ako dostogneme do custvata kako nasiot Resul s.a.v. s so nasite togas ovaa vera e custva ina ku nee:смешкање:

musliman
09-09-11, 01:02
Пак на влегуваш во работи кои не се за нас,зауздај го јазикотнека не ти биде побрз од мислата. Zavi si ti kako si gi razbiras rabotite ,a ne deka nekoj vleguva kade sto ne saka,

GAZIJA
09-09-11, 01:27
во претходниот пост напишав "Човек кој верува дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов посланик" . Што подразбирате вие под зборот Верува ? не реков изговара реков верува, а оној кој верува тој се труди да оди по правиот пат а не да прави дело со кое ќе оди надвор од вера. Грешам ?

Gresis.

Veruvanjeto se narekuva iman, a deluvanjeto islam ;)

I ednoto i drugoto, ako gi nemaat sedumte uslovi na sehadetot, koi pogore ti se pisani od eden clen, togas se rasipuvaat.

Primer, ti mislis deka si vernik, deka veruvas, deka sakas islam, Allah, Muhammed, a.s., ama aber nemas za islam... pa taka lesno pravis dela koi te vadat od iman i slam (nekoi od tie dela se: ne sudenje po serijatot, smetanje nekoj za ednakov na Allah, veruvanje na sihirbaz ili pravenje sihrovi, pomaganje nemuslimani protiv muslimani, obozuvanje nekoj drug osven Allah, smetanje deka Kuranot ne e sovrsen ili deka ne e Allahova Rec...), pa kako togas da mislis deka si siguren deka si vernik?

Ili, imas drug primer koga beduinite stanuvaat muslimani, ne znaejki mnogu za islamot, i velat deka stanale vernici, pa Allah gi prekoruva i im veli da kazat deka primile islam, a ne deka stanale vernici...

Zatoa ti velam i ti objasnuvamd eka postoi razlika i deka postoi lesen ancin za ponistuvanje na veruvanjeto preku odredeni dela i izjavi i deka vo takva situacija covek moze da stane nevernik.

No! Tuka postoi NO. No, za da se kaze deka toj ili toj e nevernik, toa mora da go napravi strucno lice, odza, muftija, ucen musliman, a ne priucen ili polupismen. Za obicniot narod, dokolku vidi vakvo nesto kaj poedinec, nema da mu kaze deka e nemusliman, tuku treba na najubav nacin da mu ukaze na golemata greska, grev i posledici, te da se potrudi da go trgne od toj los pat ili delo.

MehmedAliPasha
09-09-11, 01:58
Vakvieot nee spasen(zosto ne isren sehadetot) koncenzusot na Ashabite r.a e deka sekoj koj go ostavi namazot e nevernik i ova nee tekvir ovae Akida veruvawe ,isklamski propis..


Allah dz.s kolku sto e MILOSTIF I SAMILOSEN,,tolku e i Praveden ovde e bitno i taka treba da se razbre....pRAVILNO...

Ako nekoj cel zivot iskreni i pokorno se posvetil na pokornos i ibadet na Allah dz.s a nekoj so edno dobro delo .. i bidat na isto ramniste togas zarem ima pravda tuka??

А грешник не постои ?

MehmedAliPasha
09-09-11, 02:06
Gresis.

Veruvanjeto se narekuva iman, a deluvanjeto islam ;)

I ednoto i drugoto, ako gi nemaat sedumte uslovi na sehadetot, koi pogore ti se pisani od eden clen, togas se rasipuvaat.

Primer, ti mislis deka si vernik, deka veruvas, deka sakas islam, Allah, Muhammed, a.s., ama aber nemas za islam... pa taka lesno pravis dela koi te vadat od iman i slam (nekoi od tie dela se: ne sudenje po serijatot, smetanje nekoj za ednakov na Allah, veruvanje na sihirbaz ili pravenje sihrovi, pomaganje nemuslimani protiv muslimani, obozuvanje nekoj drug osven Allah, smetanje deka Kuranot ne e sovrsen ili deka ne e Allahova Rec...), pa kako togas da mislis deka si siguren deka si vernik?

Ili, imas drug primer koga beduinite stanuvaat muslimani, ne znaejki mnogu za islamot, i velat deka stanale vernici, pa Allah gi prekoruva i im veli da kazat deka primile islam, a ne deka stanale vernici...

Zatoa ti velam i ti objasnuvamd eka postoi razlika i deka postoi lesen ancin za ponistuvanje na veruvanjeto preku odredeni dela i izjavi i deka vo takva situacija covek moze da stane nevernik.

No! Tuka postoi NO. No, za da se kaze deka toj ili toj e nevernik, toa mora da go napravi strucno lice, odza, muftija, ucen musliman, a ne priucen ili polupismen. Za obicniot narod, dokolku vidi vakvo nesto kaj poedinec, nema da mu kaze deka e nemusliman, tuku treba na najubav nacin da mu ukaze na golemata greska, grev i posledici, te da se potrudi da go trgne od toj los pat ili delo.

Повторно недоразбирање , зборувам за верување за искрено верување , а искрен верник биди убеден дека цело време го поминува во учење за ислам, неговите мисли се насочени кон добри дела. Пишуваме за искрен муслиман верник а не за муслиман само на хартија :)

Miralem
09-09-11, 14:27
Covek mozes da go nareces Kafir koga javno sam ke priznae deka ne veruva vo Allah dz.s i koga ke ti kaze deka ne go prifakja Muhammed s za Bozji pratenik.. Ова ти е грешка Миралеме.Што е со пцујачот на Аллах? Што е со тој што негира пропис на Аллах иако го знае или се моли директно на умрените или кој што е сихрбаз? Малку клизаш со некои искази.Ние сме на умерениот пат, треба на секој да му го дадеш неговото право.Има нешто јасно и нејасно. Ова е далеку од вистината што го кажуваш.

Burak... Allah da ne' upati insAllah na site na praviot pat,na vistinskiot pat.
Ako kazav deka Otpadnik e onoj sto javno go negira Vozviseniot Allah dz.s zosto posebno sakas da pisuvam i za toj sto go Pcue Allah dz.s i sto go pcue Resulullah s.a.w.s i sto mu se klanja na grobovi i sto mu se moli na grobovi ili na covek sto mu se moli na sihirbaz ?
Iako pretpostavuvam i znam na sto Aludiras,sepak ne sakam jas da pisuvam toa sto ti bi napisal i ne sakam da te iskritikuvam za nesto sto ne si go kazal direktno.Konkretno kazi sto sakas da kazes.

Miralem
09-09-11, 14:43
Sekoj gleda otcenuva presuduva spored delata,a ne spored srceto ,namerata i skrienosta e rabota na Allah dz.s i samo toj znae sto krieme vo nasite gradi no dozvoleno e i naredeno da se sudi ,i pressuduva spored delata,zatoa ako nekoj so godini go poznavam kako kafir i pred ZORT me pozdravi so selam ili izgovori Sehadet ,toj e kafir i treba da bide kaznet spored seriatskite zakoni !!

no da se vratime na temata za haridzija,vo detali i po opsirno dokolku sakame da ja razjasneme temava..

Ova go kazavme. Za prekrsok i za storen grev se sudi,serijatski. Da receme ako covek ukrade,ke mu presudis serijatski,ke mu ja preseces rakata,no dali treba da go nareceme kafir ? Dinot-Verata na covekot e vo srceto. Se' dodeka toj ti tvrdi deka e Musliman,ke go prifatis kako takov,ova ti e propis.

Ti,ili ne go procita ona sto me izmaci na Makedonski da go prevedam,ili pak ti sega negiras jasen Hadis:
Buharija i Muslim belezat Hadis vo koj se pripoveda,deka Muhammed s pratil na voena zadaca grupa ashabi megju koj bil i Usame ibn Zejd (r.a). Vo ranoto utro izvrsile napad.Veli Usame: "Peteknav eden covek pa toj izgovori Sehadet,megjutoa,jas go probodev so sabjata pa toa probudi somnez vo mene pa mu kazav na Poslanikot s. sto se sluci a toj (a.s) mi rece: "Rece La ilahe ilallah i go ubi?!" Rekov: "Allahov Pratenice,toa go rece od strav pred mecot." Na toa rece Muhammed s: "A zosto ne go otvori negovoto srce pa da znaes dali go rece zaradi toa ili ne?" Potoa,tolku pati toa go povtori sto posakav Islamot toj den da go imav prifateno." te. toa delo da go imav napraveno za vreme na dzahilietot.

Gazija;
1. Covek nemoze da misli deka saka. Ili saka ili ne saka.
2. Covek nemoze da misli dali veruva ili ne veruva.Ili veruva ili ne veruva.

Sto ako si ti toj pak koj misli deka veruva a ustvari aber nema.Ili sum jas toj koj misli deka veruva a aber nema ? Koj e toj sto ke ni kaze koj veruva a koj aber nema ?


Ili, imas drug primer koga beduinite stanuvaat muslimani, ne znaejki mnogu za islamot, i velat deka stanale vernici, pa Allah gi prekoruva i im veli da kazat deka primile islam, a ne deka stanale vernici...

E toa e toa. Mozeme da kazeme za nekoi luge koi ne vodat tolku racun za propisite deka ne se ubedeni a neznam Boga mi dali treba da im kazeme deka ne se Muslimani.


Kako sto imame slucaevo so SUFI,Sii i slicno sakama da kazam sufiskata siitskata akida gore dole nie poznata ,no dali nie poznata Haridziskata akida..
pa da trdime nekoj e haridzija ili nee..

dokolku e nekoj vo moznos neka ja postira Akidata na haridziite??

Spored ona pak sto go imate pisuvano za odredeni grupi,jas so sigurnost mozam da ti kazam,ne sto ni gore ni dolu ne vi e poznata,,tuku vrska nemate. Postojat nekolku Fakti:
1. Tvrdite deka se molat na grobovi. Ne e tocno (za ova imam pisuvano primeri od eden od naj poznatite Sufii Mevlana Dzelaluddin Rumi) deka molenje na drug,osven na Allah e golem grev. A i za sekoja do sega potvora. A toa sto ne razmisluvaat kako sto ti sakas da razmisluvaat,takvi mozes da najdes mnogu,ne se samo Sufiite. Imas Ortodoxi,Sufii,Vehabii,Selefii,Teblig,Ihvanii,,,,, da ne ti nabrojuvam.Sive ovie se smetaat za Ehli Sunnet wel Dzemat a sekoj posebno si gi razbira odredeni raboti.

musliman
09-09-11, 18:29
[QUOTE=Miralem;467747Spored ona pak sto go imate pisuvano za odredeni grupi,jas so sigurnost mozam da ti kazam,ne sto ni gore ni dolu ne vi e poznata,,tuku vrska nemate. Postojat nekolku Fakti:
1. Tvrdite deka se molat na grobovi. [/QUOTE]

Miraleme vrati se na temata i daj iskaz za temava ,ti ne me razbra izgleda,(sto skaf da kazam so spomnuvanjeto ,na sii i suffii,nee bitno idemo na haridzii sega),,nikoj nema vrska ,,,sto sakas da kazes so ova,aj ako imas ti vrska,vratise na temva i objasnii??

musliman
09-09-11, 18:31
А грешник не постои ? e vo islamot nema nesto ispomedzu ili si ili nesi musliman??

Miralem
09-09-11, 18:42
Miraleme vrati se na temata i daj iskaz za temava ,ti ne me razbra izgleda,(sto skaf da kazam so spomnuvanjeto ,na sii i suffii,nee bitno idemo na haridzii sega),,nikoj nema vrska ,,,sto sakas da kazes so ova,aj ako imas ti vrska,vratise na temva i objasnii??

Znam deka nekogas se brzame,kako jas taka i drugite i sekoj vo pisuvanje pa ke napiseme nesto sto mozebi i ne sakame vo inaetot i vo zelbata da se dokazeme po znaeni. Ne bev jas toj sto spomna Sufii i drugi grupi,tuku ti. Od edna strana sakas da gi zemes za primer na otpadnici od druga strana (koga nekoj vo odbrana ke napise) ti teknuva deka ne e temata za Sufiite.

Dali se Sufiite Muslimani ?

ibret
09-09-11, 23:08
Kako so sve pocnati nemora da gi barame haridziite nikade,pa tie se na sekade pa i ovdeka,dali se ovie muslimani,dali se onie muslimani, zarem ne e tea haridzizam?

Miralem
09-09-11, 23:20
Kako so sve pocnati nemora da gi barame haridziite nikade,pa tie se na sekade pa i ovdeka,dali se ovie muslimani,dali se onie muslimani, zarem ne e tea haridzizam?

Naj golem problem e toa sto samite ne se prepoznavame. Tuka ni jas ne se stavam poinakuv od ostanatite. Site sme isti,samo zatvoreni vo sopstveniot pogled a ne vo realnosta.

musliman
10-09-11, 20:16
Dali se Sufiite Muslimani ?Miraleme tema e haridzii, a ne sufii,alo ti bre me citas ili inaet vodis od sega ne te citiram vise,,A sifiite ne se muslimani ,tie se Sekta pomedzu muslimanite ili sekta vo Islamot.Tolku,kratko jasno bes Ama?

Miralem
10-09-11, 21:12
Miraleme tema e haridzii, a ne sufii,alo ti bre me citas ili inaet vodis od sega ne te citiram vise,,A sifiite ne se muslimani ,tie se Sekta pomedzu muslimanite ili sekta vo Islamot.Tolku,kratko jasno bes Ama?

Se izvinuvam Brat,aman Halal pravi. Za da doznaeme ima ili nema Haridzii vo denesnicava(i vo makedonija),(te) prasav sto se Sufiite. Ti blagodaram za kratkiot i jasen odgovor.


Zatoa sto ne postojat,tuka vo makedonija ,,ima sekavi obvinuvaja no dali tie obvinuvanja imaat podloga ,toa nikoj ne se zaprasal?

Ova bese prvo sto napisa na temava. Ti imas podloga za toa sto go pisuvas te. deka Sufiite ne se Muslimani ? Nemoj da kazes deka sum nadvor od tema.
Imas ti pravo da kazes deka ne e musliman nekoj koj 5 pati namaz obavuva,posti mesec ramazan,dava zekat,hadz obavuva,zikr neprestano pravi,place koga za Allah kazuva ili koga za Allah dz.s slusa ?
Imaat li podloga obvinuvanjata tvoi,si se zaprasal li ti nekogas ? Si se zaprasal li ti nekogas dali ima podloga muabetot deka se otpadnici onie koi odat vo dzamija (zaradi toa sto imamite im se kafiri) ?
Recenica ne znaeme da povrzime a kazuvame za nekoj koj zivotot go posvetil izucuvajki go Islamot-Kafir. Subahanallah ! Za zalenje.

gv lautka
10-09-11, 21:15
Хариџии во македонија Е што не че им текне на Луѓево ,но ај да се осврнам и јас на темава со моето скромно знаење во врска со темава...

Елхамдулиллах, учењето на оваа совршена вера е строга должност, ПОСЕБНО ВО ОВА НАШЕ ВРЕМЕ, кое е преполно со лажни правци идеологии, учења итн.
Темата е “Хариџите во Македонија - Дали навистина залутале или вршат мисија?“
Сметам дека насловот е погрешен!!!
Зошто?
Затоа што веќе однапред муслимани се Осудени, Етикетирани и тоа со Секташко име.
Ако постои таква група во Македонија секако дека ја ОСУДУВАМЕ затоа што Хариџизмот не е она во кое повикувал Муххамед алејхи селам. (Само на кратко да објасниме кој се Хариџиите и која е нивната акида па според тоа ако ги има во Македонија и посебно ако вршат мисија да предупредиме од нивната опасност.)
Но најпрво заради праведност а со тоа да добиеме вистинска јасна слика околу самиот Хариџизам ние треба да ја претставиме нивната ХАРИЏИСКА АКИДА.
Затоа што денес е многу тешко да се објасни разликата помеѓу ХАРИЏИСКАТА ФИТНА и нивната акида, и акидата на исправните муслимани кои спуштиле шеријатски пропис врз основа на јасен доказ од Куран и Суннет. Таа е една тенка линја но разликата е огромна.

Во кратки црти Хариџиската акида и она што го правеле Хариџиите во времето од Мухаммед алејхи селам се состои во следново:


Тие биле богобојазни асхаби кои претерале во поглед на ГОЛЕМИТЕ ГРЕВОВИ почнале да ги сметаат за КУФР. (Значи разликата помеѓу Хариџиите и Мувехидите е огромна, Хариџиите текфираат за ГОЛЕМ ГРЕВ, додека мувехидите спуштаат текфир врз основа на јасно дело видливо, без сомнеж кое е КУФР ИЛИ ШИРК.)


Она што е типично кај нив и во нивното верување, значи тие отишле во крајност и почнале да ги прогласуваат за неверници оние на пример кои пијат алкохол (Нивниот сомнеж се јавил, односно тие верувале дека оној кој пие алкохол тој автоматски го охалалува (што не е исто пиење и охалалување) и затоа помислиле, секако погрешно дека сите кои ќе пијат алкохол стануваат кафири).

gv lautka
10-09-11, 21:21
Еве и дел од она што го постирал Бурак секако тоа е во согласност со она за што зборуваме:
“Oni nisu imali za cilj otvoreno se suprostaviti Kur'anu, ali su


razumjevali ono na što Kur'an nikako nije ukazivao, pa umisliše da nas
Kur'an obavezuje tekfirom griješnika – jer je vjernik dobročinitelj, i
bogobojazan, što ih odvede tome da kažu: Ko nije dobročinitelj, i ko
nije bogobojazan – ta osoba je nevjernik, koji će vječno ostati u vatri!?
Potom rekoše: Osman i Alija, r.a., i oni koji su s njima, nisu vjernici –
jer su ljudima sudili po onome što Allah dž.š., nije objavio!?“


Значи она што се случило за време на Осман радијаллаху анху и Алија предизвикало голем раздор, кое довело до убивање на Осман радијаллаху анху.
Нивното заблудено и погрешно убедување се јавило во моментот кога Осман радијаллаху анху и останатите муслимани поставиле шеријатски судии и муслимани да судат по Кур’ан и Суннет, а Хариџиите кои погрешно го протолкувале 40 ајет од сура Јусуф:
“Инилл Хукму Иллахлиллах“ Судот, пресудата, законот, законодаството не му припаѓа на никого друг, освен на Аллах“
Помислиле дека ете со оваа постапка сите оние кои ќе судат (станува збор за муслимани) стануваат КАФИРИ, а со тоа и нивниот Халифа во моментот станува КАФИР, и затоа наредиле негово убиство.

Замислите која ситуација владее денес, ДЕМОКРАТИЈА, ПАРЛАМЕНТИ, ИЗБОРИ, ДРЖАВИ КОИ СЕ ПРЕПИШУВААТ НА ИСЛАМ, А НИВНАТА ЦЕЛ Е САМО ЕДНА ДЕМОКРАТСКО СЕКУЛАРНО ОПШТЕСТВО, ПАРТИИ, НЕВЕРНИЧКИ СУДОВИ КОИ СУДАТ СО ЗАКОН КОЈ НЕ Е АЛЛАХОВ, ПОМОГНУВАЊЕ ВО ВООРУЖЕНА БОРБА ОД СТРАНА НА ОНИЕ КОИ МИСЛАТ ДЕКА СЕ МУСЛИМАНИ ПРОТИВ МУСЛИМАНИ, ИТН ИТН. Ова не е наша тема но колку за информација и разбирање на она што се случувало.
Еве што кажува Улемата, кога Шеријатскиот Текфир е исправен а кога не:
Кажува шејх АбдулЛатиф ибн АбдурРахман, рахимехуллах, во контекст на говорот во тоа кога текфирот е исправен а кога не :
“ А ако оној кој текфири на некого од овој уммет се наслонува во својот текфир на јасен текст доказ од Аллаховата Книга и суннет од Неговиот Веровесник и видел дека е јасен куфр, како што е ширк на Аллах, ибадет на некого друг покрај Него, исмејување Него Возвишениот или Неговите ајети, Посланикот , порекнување Посланикот, омраза на она што Аллах го објавил од упат и

gv lautka
10-09-11, 21:32
И ако се погледне никаде не се спомнува намера,нијет, па срцето, знаел не знаел итн. Сторителот на делото го добива името со самиот чин со самата вистинска вера или негација на својствата од Возвишениот Аллах и атрибутите од Него Величенствениот и сл – исправно постапил и ќе биде награден, покорен му е на Аллах и Неговиот

Ако добро се анализира фетвата од Шејхот, никаде не гледаме а и во говорот од целата улема, НИКОЈ не спомнува дека за спуштање на шеријатски пропис треба де се биде гоооолем алим. Ова истото тогаш би важело за секој Шиит или некоја друга секата кои исто така тврдат дека се МУСЛИМАНИ, сите ние сме сложни околу нивниот Ширк и Куфр и не викнавме гооолема улема за да ги протекфириме.
постапка НОРМАЛНО АКО ГО НАПРАВИ.
Ако пие алкохол добива име – Алкохоличар, Пијаница.
Ако земе камата добива име – Каматар, Лихвар.
Ако се коцка – Коцкар.
Што ќе промени ако некој направи Ширк??? Што ќе те спречи сега да му го дадеш името кое му припаѓа направил дело јавно видливо и кристално јасно – тој е Мушрик.
Ако направи Куфр – Кафир итн.
Рекол уважениот шејх Хамед ибн Атик рахимехуллах околу Аллаховиот Говор во сурето Кафирун (Неверници). :
“ Размисли, Аллах да те упати, за зборовите на Возвишениот во Мекканските сури :’Речи : ’ О, вие неверници ! Јас не правам ибадет на она на што вие му правите ’, до крај на сурето. Па дали ти дошло до срцето дека Аллах му наредил да им се обрати дека оние се кафири ( ова спаѓа во надворешно искажување на верата затоа што Аллах го наредил, со тоа што главна цел на ова суре е изјава за одрекнување од динот на муртеддите и мушриците ) и обавестување дека он неправи ибадет на она на што прават тие, т.с дека е чист и одрекнат од нивниот дин, и да ги обавести оние да не прават ибадет на она на што тој прави ибадет. Т.с дека оние немаат ништо со тевхид ( имаат бера’ат, одрекнување од тевхид) поради тоа ја завршил со Неговите зборови “ Вам – верата ваша, а мене – верата моја !“ Ова подразбира негово одрекнување од нивниот дин и нивниот бера’ат од неговиот дин. Размисли за зборовите од Возвишениот : “ Речи: О луѓе, ако сте во сомнеж во поглед на верата моја, јас не правам ибадет на оние на кои вие му правите покрај Аллах, туку му правам ибадет на Аллах, кој душите ви ги зема, и наредено ми е да бидам од му’мините. И ти посвети го ( заврти го ) лицето свое ( сето свое битие ) на динот, правоверно ( напуштајќи ги сите заблуди ), и немој никако да бидеш од мушриците! Зар не го имаш слушнато на Аллах, како на својот веровесник му наредува да каже: “ Јас сум чист ( немам ништо со ... ) од нивната вера ? “. И да му наредува да биде од му’мините кои му се непријатели и му забранува да биде од мушриците кои му се пријатели и нивната партија. Во Кур’ан има многу ајети, како оној што Аллах му го спомнал на Неговиот халил и на они кои се со него: ’ ... Кога му рекле на својот народ: Ние се одрекнуваме од вас и од она на што му правите ибадет покрај Аллах ... ’ Па нас Аллах ни наредил да се поведуваме за нив со зборови и дела. А намерата ми е да те предупредам, од страв за побратимување на основа која не е од дин. Аллах да ни сочува, а и тебе, од фитна која заведува “. ( Ед – Дурерус – Сенијје , 9/256 – 259 )

gv lautka
10-09-11, 21:38
“ А кога, пак би прашал сигурно би ти рекле:“ Да ние само разговараме и се играме .“ Кажи: “ Со Аллах ли се исмевате и со ајетите Негови и со Пејгамберот?“ Не оправдувај те се ! По верувањето ваше неверувате ...“ (Ет Тевба 65- 66)

Во овие ајети јасно се гледа, дека без обѕир што овие луѓе НЕ САКАЛЕ да излезат од рамките на Исламот и што биле НЕЗНАЛИЦИ по ова прашање, што и да било во нивните срца – Аллах ги нарекол неверници поради ЗБОРОВИТЕ НА НЕВЕРСТВО и Аллах нас ни објаснил во Кур’ан дека без оглед на верувањето на срцето, човек постанува кафир ( неверник ) СО ЗБОР ИЛИ СО ДЕЛО на неверство ако би го направил.

Овие ајети се објавени во врска со луѓе кои клањале и изговарале шехадет и кои дури излегле со Аллаховиот Посланик саллаху алејхи ве селлем да се борат на Аллаховиот пат во една од најпознатите и најважни битки. Меѓутоа кога го изговориле тоа што е причина за неверство а тоа е исмејување со Аллаховиот Посланик салаллаху алејхи ве селлем и неговите асхаби, Аллах субханеху ве те ала ги прогласил за неверници поради тоа дело, и за нивниот Текфир не преставувало препрека тоа што изговарале шехадет што клањале, биле во џихад или некој друг огранок од иман кој го имале кај себе. Ова правило е јасно и видливо во сирата од асхабите радијалаху анху кога се работело за отпадниците кои излегле од верата ислам после смртта од Аллаховиот Посланик салаллаху алејхи ве селлем а такви биле неколку врсти.
Било од оние (врстите) кои отпаднале од верата во потполност односно со сите огранки од исламот, а било и од оние кои отпаднале само од некои огранки, па некои рекле: “ Ќе клањаме но нема да даваме зекат “ и друга група која отпаднала од исламот затоа што покрај Мухаммед саллаху алехји ве селлем верувале и во лажни посланици како Мусејлем лажов, Тулејхе ел ездиј и други, па Ебу Бекир радијалаху анху поведил џихад (борба, и се она што се прави против отпадници во целост) против нив.
Па се борел против секој оној кој изговарал шехадет, обавувал намаз, пост и кај нив се учело езан (значи ова е одговор на оние кој имаат сомнеж во ова) но постанале муртеди поради одбивање да платат зекат и се борел против секој оној чие отпадништво било верување во Мусејлем
На почетокот Омер радијјАллаху анху се зачудил на постапката од Ебу Бекир радијјАллаху анху па го запрашал: Зарем ќе се бориш против нив а Аллаховиот Посланик саллалаху алејхи ве селлем кажува: Наредено ми е да се борам против луѓето се додека не посведочат дека нема вистинско божанство освен Аллах и дека Мухаммед е Негов Посланик “. Па Ебу Бекир радијјАллаху анху му одговорил: О Омер се колнам во Аллах ќе се борам против секој кој ќе направи разлика помеѓу намаз и зекат...“
Исто така не е од препрека за текфир тоа што ако муртедот отпадникот од ислам се смета за голем научник или носи брада, или е водач на некое исламско движење, или ако би имал некоја титула значи доктор професор, магистар или било кое друго име како што некои заблудени го лажат народот и кажуваат дека за прописот текфир има посебна улема и дека само оние би можеле да прогласуваат за неверник.
Познато е дека Аллаховиот Посланик салаллаху алејхи ве селлем, се борел против евреите и дека ги заробувал а тие зборувале “ НЕМА ДРУГ БОГ ОСВЕН АЛЛАХ “. Асхабите од Аллаховиот Посланик салаллаху алејхи ве селлем, се бореле против племето Бену Ханифе, а тие сведочеле дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов Посланик. Клањале, постеле, тврделе дека се припадници на исламот. Исто така ова се однесува на оние кои Али Ебу Талиб ги палел со оган.

gv lautka
10-09-11, 21:43
Шејх Хамед бин Атик
А ако вас ве излажало тоа што тие клањаат, или обавуваат хаџџ, или постат, или даваат садака – вие размислите околу работите од нејзиниот почеток, а тоа е дека тевхидот во Мекка е констатиран со довата од Исма’ил ибн Ибрахим ел – Халил, алејхи селам. Становниците од Мекка останале на тевхид едно време, а потоа меѓу нив се раширил ширк поради Амр ибн Лухајј тој го донесол “Хубел“ нивниот бог направен од дрво и постанале мушрици, а земјата постанала, земја на ширк, иако тука останале некои работи од дин. Како што обавувале хаџџ и му давале садака на хаџиите и на другите покрај нив.

Кажува уважениот шејх АбдурРахман ибн Хасан рахимехуллах:
“ Постои концензус меѓу улемата од претходните и покасните генерации, почнувајќи од асхаби, табиини, имами и сите научници од ехлис – сунет дека човек не ќе биде муслиман освен со напуштање на голем ширк, одрекнување од него и од оној кој го прави. Омраза према нив, непријателство према нив зависно од можноста и ихлас ( т.с чисто насочување ) дела само на Аллах “ . ( Ед – Дурерус – Сенијје , 8/338 и Фетви од Улемата од Неџд, 1/435 )
“ Генерелно, било кој да каже или да направи она што е куфр – со тоа постанува неверник, и ако немал намера да биде неверник, затоа што никој нема намера да биде неверник, освен за оној за кого Аллах тоа го сака “. ( Ес – Саримул – Меслул , 177 и 178 стр )

“Во Ибрахима и оние што беа со него имавте, навистина, добар пример. Кога му рекоа на народот свој: “ Ние се одрекнуваме од вас, навистина, и од она што, освен Аллах, го обожавате. Ние не ви веруваме. Меѓу вас и меѓу нас, меѓутоа, има непријателство и омраза, засекогаш! Се додека не верувате во Аллах, Единствениот “ ( Ел Мумтехане 4 )

Во времето на шејх Мухаммед, рахимехуллах, оние кои му биле најжестоки спротивставувачи и на да’вата на тевхид биле токму оние кои се препишуваат на тевхид, Ислам. Нарекувајќи ги со разни имиња како: Текфировци, хариџии, кафири или кучиња од џехеннемот.Тие луѓе го зеле ширкот за дин, па му се спротивставуваат на тевхидот.

gv lautka
10-09-11, 21:45
Шејх Хамед ибн Атик, рахимехуллах, одговарајќи му на оние кои тврдат дека, кога човек ќе направи некој од надворешните причини за куфр, не постанува кафир, се додека не биде задоволен со своето срце, кажува:


“ Аллаховата Книга и суннетот од Неговиот Посланик, с.а.в.с, и иџма’а (концезус) на уметот се сложиле во тоа дека секој кој ќе каже куфр или ќе го направи – постанува КАФИР и за тоа не се условува раширеност на градите пред куфрот. Од ова се исклучува само присилениот. А што се однесува на оној кој ги раширил градите пред куфрот, т.с ги отворил и ги проширил и биде задоволен со него – таквиот е КАФИР, Аллахов непријател, и непријател на Неговиот Посланик, иако тоа не го изговорил со својот јазик, или со делови од своето тело. Ова е она што е познато од доказите од Книгата од суннетот, и од концензусот (иџма’а) на уметот . (Ед – Даифа ’, ан Ехлис – Суннет вел – Иттиба’ , 22 и 23 стр,)

Шејх Мухаммед ибн Ибрахим во коментарот на ( Кешфуш - Шубухат ) на 101 стр кажува :


“ Нема разлика помеѓу оној чие неверство е куфр од инает и оној чие неверство е куфр од незнаење, и не е од услов воспоставување аргумент над кафир и тој да би го разбрал. Напротив, над оној врз кој се воспоставува аргумент на начин кој го разбираат личностите како него – он е кафир, сеедно дали сватил или не. Кога разбирањето на аргумент би било услов за тоа – тогаш со куфр би била опфатена само една врста, а тоа е куфр од негација ( т.с куфр џунуд, знае со срцето, а негира надворешно). Напротив, куфрот опфаќа повеќе врсти, во кој влегуваат неверство од незнаење и други врсти “ .
Шејх Абдул Латиф ибн АбдурРахман.

Шејхот рахимехуллах, кажува:
“Голем број мушрици во ова наше време погрешиле и помислиле дека оној кој ќе прогласи неверник на некој друг кој изговорил шехадет дека е хариџија. Но тоа не е така, затоа што, шехадетот како изговор и просто изговарање нема да го заштити на оној кој го изговорил се додека не го спознае неговото значење и се додека не би постапувал по она што шехадетот наведува, искрено искажување и исполнување на ибадетот само на Аллах тебареке ве те’ала, без да му припишува во обожавањето некаков придружник. Ако би се исполниле сите тие наредби и забрани е тогаш на ваквиот шехадетот ќе му биде корисен.
Но оној кој ги изговорил но не се потчинува и не е покорен на она што шехадетот бара од него, туку тој прави ширк, па зел посредници и заговарачи покрај Аллах, од нив бара она што неможе да направи никој освен Аллах, принесувајќи им жртви, спрема нив постапува онака како што постапувале паганите и мушриците – навистина на ваквиот човек шехадетот нема да му користи, напротив, тој во целост го негира шехадетот. Како што кажува Возвишениот:
“Кога ти дојдоа мунафиците тие ти зборуваа: “Сведочиме дека си, навистина, Аллахов Пејгамбер.“ А Аллах знае дека си ти Негов Пејгамбер! А Аллах, пак, сведочи дека мунафиците се лажговци!“
Шехадетот ’ЛА ИЛЛАХЕ ИЛЛАЛЛАХ’, значи ибадет само на Аллах и оставање секаков вид на ибадет на некој друг покрај Аллах. Оној кој би се изохолил над ибадетот спрема Аллах и не би Го обожавал, не е од оние кои сведочат ’ЛА ИЛЛАХЕ ИЛЛАЛЛАХ’. Затоа што оној кој го обожава Аллах и обожава некого друг покрај Него не е од оние кои сведочат ’ЛА ИЛЛАХЕ ИЛЛАЛЛАХ’.
(Ед – Дурерус – Сенијје 12/263 – 264

MehmedAliPasha
12-09-11, 00:28
e vo islamot nema nesto ispomedzu ili si ili nesi musliman??

За да не биде недоразбирање , прво те прашувам дали намерно си ставил прашалник на реченицата или она од навика . Доколку си сакал да одговориш на прашањето , фактички ти ми кажуваш дека нема грешник. Е сеа што мислиш ти безгрешен си ? Мислиш ли на светов дека постојат луѓе еднакви со Мухаммед s.a.w. ?

MehmedAliPasha
12-09-11, 00:37
Темата е “Хариџите во Македонија - Дали навистина залутале или вршат мисија?“
Сметам дека насловот е погрешен!!.Епа вака, јас мислам дека насловот нее погрешен . Претежно од насловот се чита само зборот ,,Хариџиите,, и станува хаос. Можеби дали затоа што некој се пронаоѓа во нешто или не незнам но, насловот има и др зборови. Прешањето е Дали навистина залутале или вршат мисија?

Burak
12-09-11, 00:58
Гв лаутка,ова не е твој текст, кој ти го спремаше, од оние кои што сите не протекфириј на овој форум? Добро е што се јавија,само незнам зошто тебе те користат. Сакат да кажат дека дело на ширк е секој што гласал? Дека дело на ширк е секој што зел и инимално учество во власта или потпишал без присила некои од овие закони? ,субханеллах колку знаат толку и незнаат.Кога истиве овие би ги зел да бараме алим кој ќе ни пресуди, ќе кажат дека сме зеле некој друг а не Аллаховата книга.Сето ова што го збореше или збореа е врзано за текфир кој општ, но кога се работи зза посебен текфир д го чуме еден од најпризнаените алими на тоа поле.. Па дај да ни пресуди шејх Февзан..
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Или Гунејман, нели до вчера го подржуваа, а сега го текфират... или Макдиси..кај е например Макдиси по тоа прашање, протекфирен е или уште не донеле докази?

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

На крајот кога едни владари кои судат со неисламски закони и делумни шеријати нетребаа и несмее обичен муслимаан да ги текфири, што е со другото.Зборам за посебен текфир на поединец...пред се размислете, што докази имш ти за тој човек, дали воопшто го познаваш, од каде е таа пракс да за веродостојни средства за текфир се земаат видео некои сцени? што ако се извадени од контекст или намеерно се исечени делови со кои се монтира еден настан.Тоа е целосно забрането во ислам.Несмее да се истакнуваат едни особини кои нечинат без да се спомнат тие добри особини и обратно.
Но да видиме што вели еден магистар и специјалист по шеријатско право кој се занимава со години соп вакви прашања..

Burak
12-09-11, 00:59
ekfirenje "muslimanskih" vladara


Pitanje:

Es-Selamu Alejkum!

Cijenjeni šejhu i profesore da li mi možete objasniti kakav treba da bude moj stav prema muslimanskim vladarima današnjice, te šta sam obavezan u tom pogledu-da li da ih sve smatram da su izašli iz vjere ili da njihov slučaj prepustim Allahu Uzvišenom, pa da im On sudi na Sudnjem Danu, odnosno jesam li ja narušio svoje vjerovanje ako npr. iz predostrožnosti ne želim da se bavim krupnim pitanjima u Islamu poput tekfirenja vladara sa Arabijskog poluotoka?

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

U mnogim šerijatskim tekstovima je došlo jasno i precizno upustvo kako da se muslimani ophode prema svojim namjesnicima. Takođe, kako da se ponašaju ako njihov namjesnik učini djelo koje ga izvodi iz Islama ili ako je u osnovi kjafir ali je došao na vlast muslimanima svejedno na koji način. Pitanje ophođenja prema vladarima se, zbog svoje važnosti i bitnosti, spominje u skoro svakoj akidetskoj knjizi.

Pa tako, imam Tahavija, poznati hanefijski učenjak, u svojoj knjizi "El-akidetu Et-Tahavijje", koja je osnovni akidetski tekst koji se izučava na mnogim islamskim univerzitetima, a predstavlja srž ispravne akide Ehli sunneta vel-džemata, navodi sljedeće: "Ne smatramo dozvoljenim izlazak protiv naših imama i naših vladara pa makar bili i nepravedni. Niti dovimo protiv njih, nismo im neposlušni i smatramo da je poslušnost njima sastavni dio poslušnosti Allahu, dželle še'nuhu, i da je to farz sve dok ne narede ono u čemu je grijeh. I dovimo da ih Allah učini valjanim i da im da zdravlje". Svaki musliman treba da nauči kako da se ophodi prema namjesnicima i vladarima pod čijom vlašću živi.

Belaj onih koji se pretjerano i pogrešno bave tekfirom je u tome što su sastavili dva zla: prvo - što nisu naučili stav Ehlu sunneta vel džemata prema vladarima, a oni koji jesu pogrešno ga tumače ili ga uzimaju od onih koji ga pogrešno tumače. Drugo – samo tekfirenje vladara u muslimanskim zemljama uzimaju od kvazi i nadri – učenih ljudi poput Makdisija, Ebu Merjema, Ebu Katade i Ebu Talhe koji su sa strane učenosti anonimusi ili tačnije poznati kao tekfir nostardamusi. Čak su do te mjere otišli daleko da su kod većine braće koji ih slijede stvorili ubjeđenje da je najbitnija stvar u njihovom Islamu da znaju jesu li Fahd, Mubarak i njima slični kjafiri ili ne, a ko to ne zna i nije ubijeđen u to taj stvarno ne zna ništa o Islamu i zaslužuje duboko sažaljenje. Pa je kod ove skupine mjerilo i kriterij ocjenjivanja akide, menhedža i shvatanja Islama druge braće sadržan u samo jednom pitanju: šta misle o vladarima (čitaj tagutima) u muslimanskim zemljama? Pa onaj ko ih dobro otrese u odgovoru čestitaju mu na hrabrosti, čojstvu, junaštvu i ispravnoj akidi.

A onom kome u odgovoru malo glas zadrhti, ili ne daj bože bude u nedoumici u kufr tih vladara za njega kažu da ne zna ništa o Islamu pa makar dvadeset godina na koljenima učio kod šejhova u arapskim zemljama, koji eto i oni nisu znali da su ovi taguti. E jadno je i čemerno ovakvo shvatanje Islama.

Zato brate, nije tvoje da se baviš tekfirenjem bilo kojeg muslimana a kamoli muslimanskih vladara, ne zato što se mi bojimo reći njima da su kjafiri nego zato što za tako nešto treba imati dovoljno šerijatskog znanja i poznavati stanje tih vladara na terenu, kao i mudrost i posljedice govorenja istine po tom pitanju. Allah, dželle še'nuhu, ne duži muslimane da se bave tekfirom, tj. proglašavanjem drugih koji sebe smatraju muslimanima kjafirima.

Znači, bavljenje tekfirom nije ibadet niti vjerska obaveza, nego čak šta više šerijatski tekstovi upozoravaju i odvraćaju od upuštanja i bavljenja tim pitanjima onih koji nisu kompetentni da se time bave. Znači, ne samo da nisi narušio svoje vjerovanje ako iz predostrožnosti ne želiš da se baviš krupnim pitanjima u Islamu poput tekfirenja vladara sa Arabijskog poluotoka, nego ti nije dozvoljeno da se baviš time kao što ti nije dozvoljeno da operišeš ljude jer nisi kompetentan za to. To pitanje ostavi onima koji su dostatni da se time bave. To (proglašavanje vladara kjafirima) nije temelj vjere niti spada u osnovna akidetska načela. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!...

Burak
12-09-11, 01:03
Што вели Ибн Шејх Тејмие за ова?

bn Tejmie i tekfir

I pored ovoga sam uvijek, a ko je samnom sjedio to zna od mene, da sam ja najstrožiji u tome da se određen pojedinac proglasi nevjernikom (tekfir), ili velikim griješnikom (tefsik), ili nepokornikom (ma’sijeh), osim ako se zna da je nad njim uspostavljen poslanički dokaz, koji, ako mu se ko suprotstavi bude ponekad nevjernik, nekad veliki griješnik, a nekad nepokornik, jer ja potvrđujem da je Allah ovom ummetu oprostio grešku, a to obuhvata grešku u govornim i praktičnim pitanjima.

Selef se neprestano razilazio u mnogim ovakvim pitanjima, ali niko od njih nikom nije posvjedočio kufrom, niti fiskom, niti nepokornošću, kao što je Šurejh negirao kiraet onog ko bi učio: “Nego se čudim, a oni se izigravaju.” govorećii: ‘Allah se ne čudi.’, pa je to došlo do Ibrahim en-Nehaija, pa je rekao: ‘Stvarno je Šurejh pjesnik, zadivilo ga njegovo znanje, Abdullah je bio učeniji od njega pa bi učio: “Čudim se…”.’
I kao što se Aiša radijallahu ‘anha i drugi ashabi razišli da li je Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem, vidio svog Gospodara rekavši: ‘Ko umišlja da je Muhammed vidio svog Gospodara, taj je na Allaha iznio potvoru.’ I pored toga ne kažemo ibn Abbasu i sličnima koji se s njom razilaze: ‘On iznosi potvoru na Allaha.’ I kao što se razišla da li mrtvac čuje govor živog, da li se mrtvi kažnjava zbog plača njegove porodice i slično.
Zlo među selefom ih je dovelo do međusobnog ubijanja, uz slaganje ehli-sunneta da su obe skupine vjernici i da međusobna borba ne poništava pravednost koja im je potvrđena, jer onaj koji se bori iako čini nasilje on je muteevvil (pogrešno protumačio), a pogrešno tumačenje spriječava veliki grijeh.

I pojašnjavao sam im da ono što im se od selefa i imama prenosi od općenitog govora o proglašavanju nevjernicima: Ko kaže to i to…, ono je, također, istina, ali je obaveza razdvojiti između uopćavanja i specifikacije. I ovo je prvo veliko fundamentalno pitanje oko kojeg se ummet razišao, a to je pitanje “prijetnje” (ve’id), a Kur’anski tekstovi prijetnje su generalni, poput njegovih riječi: “Oni koji nepravedno jedu imetke siročadi…” ajet (sura En-Nisa 10.), a isto tako i ostalo što se navodi: Ko uradi to, njemu pripada to, sve je ovo generalno i općenito.
I to je na stepenu riječi koje su selefi rekli: Ko kaže to i to, on je to i to, a zatim određen pojedinac bude lišen propisa prijetnje pokajanjem, ili dobrim djelima koja će mu to poništiti, ili teškoćama koje će ga iskupiti, ili zauzimanjem koje se prihvata.

A tekfir je od prijetnje (ve’id), jer iako govor nekad bude poricanje onog što je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao, ali nekad čovjek bude nov u islamu, ili odraste u dalekoj pustinji, i slični ovima ne postaju nevjernicima poricanjem onog što je porekao sve dok se nad njim ne uspostavi dokaz. Ponekad se desi da čovjek nije čuo te tekstove, ili ih je čuo, ali kod njega nisu vjerodostojni, ili im protivrječi nešto drugo što ga navodi na tumačenje, pa makar i pogriješio.

I konstantno sam spominjao hadis iz dva Sahiha[1] o čovjeku koji je rekao: ‘Kad umrem, spalite me, zatim me smrvite, a zatim me prospite po moru, a tako mi Allaha, ako me Allah mogne sakupiti, kazniće me kako nikad nikog nije. To su s njim i učinili, pa mu je Allah rekao: “Šta te je navelo na to što si uradio?” Pa je rekao: ‘Strah od Tebe.’, pa mu je oprostio.
Ovaj čovjek je sumnjao u Allahovu Moć i u mogućnost njegovog proživljenja nakon što postane prah, čak, bio je ubijeđen da neće biti proživljen, a ovo je kufr po slaganju muslimana, ali je bio džahil koji to nije poznavao, a bio je vjernik, bojao se da će ga Allah kazniti, pa mu je zbog toga oprostio.
A onaj ko pogrešno protumači od onih koji se trude da dođu do istine (ehlul-idžtihad), koji se trudi da slijedi Poslanika r je preči oprostu od sličnog ovome. (Medžmu’atul-fetava 3/229.-231.)

Niko nema pravo da proglasi nevjernikom bilo koga od muslimana, pa makar griješio i zastranio sve dok nad njim ne uspostavi dokaz (hudždže), i ne razjasni mu ciljeve dokaza (mehadždže). Čiji islam je potvrđen jekinom, neće ga napustiti radi sumnje (šubhe), čak ga neće napustiti osim nakon uspostave dokaza i otklanjanja sumnje.

Poglavlje
Što se tiče tekfira zastupnka ovog stava (da je Kur’an stvoren), on je izgrađen na osnovi na koju je neophodno skrenuti pažnju, jer se ummet uveliko razišao u pitanjima tekfira sljedbenika novotarija i strasti iz razloga njenog nepreciziranja, kao što su se suprotstavili jedni drugima, prije, a i danas, oko negiranja imana razvratnicima i velikim griješnicima, pa mnogi novotari, poput haridžija, rafidija, kaderija, džehmija i mumessila (oni koji Allaha porede sa stvorenjima) budu ubjeđeni u zabludu, misleći da je to istina, a smatraju da je na kufru onaj ko se s njima u tome raziđe, pa tako kod njih nastane velika zbrka[1] od sljedbenika Knjige u njihovom poricanju istine i nepravdi prema stvorenjima, a vjerovatno velika većina ovih tekfiraca proglašavaju nevjernikom zbog stava kojeg u suštini ne razumiju, niti znaju njegove dokaze.
Nasuprot ovim tekfircima su ljudi koji ne poznaju vjerovanje ehlu-sunneta vel-džema’ta kako treba, ili poznaju jedan dio, a drugi ne poznaju, a ono što od njega poznaju ne objašnjavaju ljudima nego ga kriju, niti negiraju novotarije koje se suprotstavljaju Knjizi i sunnetu, niti kritikuju novotare, niti ih kažnjavaju, nego čak, možda, u potpunosti kritikuju govor o sunnetu i osnovama vjere, ne razlikujući u tome između onog na šta upućuje Knjiga, sunnet i koncenzus od onog što su rekli novotari i sektaši, ili sviju podržavaju u njihovim različitim mezhebima, kao što su učenjaci tolerisali u pitanjima idžtihada koji prihvata razilaženje, a ovaj pravac preovladava kod mnogih murdžija, nekih pravnika, sufija, filozofa, kao što prvi preovladava sljedbenika strasti i apologtičara, a oba ova devijantna pravca izlaze iz (okvira) Knjige i sunneta.
Nego je obaveza pojasniti ono sa čim je Allah poslao svog Poslanika i čime je objavio svoje Knjige, dostaviti ono sa čim su poslanici došli od Allaha, ispuniti Allahov ugovor kojeg je uzeo od učenih, pa je obaveza da zna sa čim je Poslanik došao, da vjeruje u to, da ga dostavlja, poziva mu, bori se za to i da sve u što ljudi upadnu od riječi i dijela u osnovama i ograncima, unutrašnjim i vanjskim važe Allahovom Knjigom i sunnetom Njegovog Poslanika, ne slijedeći strasti od običaja, mezheba, tarikata, položaja, predaka, ne slijedeći mišljenja, slab hadis ili pogrešnu analogiju, svejedno bila sveobuhvatna analogija ili poredbena analogija, ili slijepo slijedeći onog čiji govor ili djela nije obaveza slijediti, jer je Allah u Svojoj Knjizi pokudio one koji slijede mišljenja i ono za čim duše žude, a ostavljaju ono sa čim im dolazi njihov Gospodar od Upute. (Medžmu'atul-fetava 12/466.-468. str.)

Bilješke:
[1] Buhari 3478. i Muslim 2750/24., 25. od ebu Hurejre
[2] Ovako je u originalu, a kontekst bi zahtjevao: Velika sličnost sa sljedbenicima Knjige... A Allah najbolje zna. (op. prev.)

Kenan Ćosić

Kul_Allahu_Ekber
12-09-11, 01:19
Poslanikot Alejhi selam rekol"ke dojde vreme od mojot ummet ke se pojkavat haridziij pa kaj ke gi najdete ubijte gi.:selam:

gv lautka
12-09-11, 19:00
Гв лаутка,ова не е твој текст, кој ти го спремаше, од оние кои што сите не протекфириј на овој форум? Добро е што се јавија,само незнам зошто тебе те користат. Сакат да кажат дека дело на ширк е секој што гласал? Дека дело на ширк е секој што зел и инимално учество во власта или потпишал без присила некои од овие закони? ,субханеллах колку знаат толку и незнаат.Кога истиве овие би ги зел да бараме алим кој ќе ни пресуди, ќе кажат дека сме зеле некој друг а не Аллаховата книга.Сето ова што го збореше или збореа е врзано за текфир кој општ, но кога се работи зза посебен текфир д го чуме еден од најпризнаените алими на тоа поле.. Па дај да ни пресуди шејх Февзан..
xr0bZT9nZjo

Или Гунејман, нели до вчера го подржуваа, а сега го текфират... или Макдиси..кај е например Макдиси по тоа прашање, протекфирен е или уште не донеле докази?

PVMnXNZ9Sg8

На крајот кога едни владари кои судат со неисламски закони и делумни шеријати нетребаа и несмее обичен муслимаан да ги текфири, што е со другото.Зборам за посебен текфир на поединец...пред се размислете, што докази имш ти за тој човек, дали воопшто го познаваш, од каде е таа пракс да за веродостојни средства за текфир се земаат видео некои сцени? што ако се извадени од контекст или намеерно се исечени делови со кои се монтира еден настан.Тоа е целосно забрането во ислам.Несмее да се истакнуваат едни особини кои нечинат без да се спомнат тие добри особини и обратно.
Но да видиме што вели еден магистар и специјалист по шеријатско право кој се занимава со години соп вакви прашања..:selam::allah:s.a.w2 да те награди за убавите Видеа,и навистина видеата си се наместо само треба и на место да се разберат.

Друго Акхи Буракче,предпостафките дали е мој постот или не нее тоа ни битно но битно е тоа се аргумети , и скаф да се осврниш на постовите мои ако се грешни или невистинити укажими каде се грешни и како треба да бидат(потрудесе на тоа да елаборираш)и ги постираф овде на соодветна тема јас не спомнаф овој оној или кој кого протеквирал ,тоа е ваше но сакам ова да се аргуметира како е Спроед Шеријатот,

Мој Акхи ,Бес навреди и непотребни пребивања:намигнување:...........

Селам Алејкум

Селам Алејкум:вслм:

Burak
12-09-11, 22:48
:selam::allah:s.a.w2 да те награди за убавите Видеа,и навистина видеата си се наместо само треба и на место да се разберат.

Друго Акхи Буракче,предпостафките дали е мој постот или не нее тоа ни битно но битно е тоа се аргумети , и скаф да се осврниш на постовите мои ако се грешни или невистинити укажими каде се грешни и како треба да бидат(потрудесе на тоа да елаборираш)и ги постираф овде на соодветна тема јас не спомнаф овој оној или кој кого протеквирал ,тоа е ваше но сакам ова да се аргуметира како е Спроед Шеријатот,

Мој Акхи ,Бес навреди и непотребни пребивања:намигнување:...........

Селам Алејкум

Селам Алејкум:вслм:

Јас реков и пак ќе кажам, дајте некој да ни пресуди, дотогаш јасно е кој што сака да укаже.Убави се видеата,а има уште поуав блогспот [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] кога ќе ги одговорат тија сите тие поставки од учените, ќе ги одговорам и јас овие. Додека не ми кажат кој ќе ни пресуди во спорот и кој ќе го земат како посредник помеѓу нас,јас сам нема да одговарам, се што ќе кажувам ќе оди од она што учените алими во денешницата го кажале.Бидејќи тие нив ги текфират, се одрекнуваат и немаат авторитет освен Ебу Мерјем за кој цела улема која е позната рекла дека е Вероломец и Заталкан и дека е забрането неговите книги да се читаат, што има друг ода се каже.Тие луѓе кои за мене и за некој обичен оџа се спремни два месеци да пишуваат книги, нека бидат спремни да напишат одговор пред Аллах зошто текфиреле илијадници муслимани..замисли за секој од нив ќе треба да дадат одговор, а не го ни познавале.како и да е, мило ми е што се јавија затоа што никој не ги повика,ама изгледа се чуствуваат одговорни за делата што ги прават.Тоа е добар чекор да се покајат.
Бидејќи оној кој ја текфири Улемата, треба доброоо да се замисли каде му е паметот,многу убаво да се замислат, зошто утре незнам како ќе ги погледнат во лице сите тие луѓе,а и сите Алими, кои се ѕвезди на небото за нас муслиманите-светилки на знаењето..
Мухаммед бин Салих бин Усејмин
Извор:Коментар на „Фитна на Текфирот“ стр.24-24

Ова предание го употребува шејх Албани од Ибн Аббас (р.а.) и тоа истото го прават и други учењаци који ја прифатиле ова предание иако нејзиниот ланец на преносители се состои и од едниот и од другиот.Прифатливи се затоа што се потпираат и подудараат со многуте текстови.Пратеникот а.с. кажал:
„Да оговориш муслиман е грев а да се бориш против него е неверство.“(Бухари)
Сепак борбата на еден против друг муслиман не го вади човекот од исламот.Тој Возвишениот кажал:

وَإِن طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا فَإِن بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَى فَقَاتِلُوا الَّتِي

تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلَى أَمْرِ اللَّهِ فَإِن فَاءتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ


„Ако две групи на верници се судрат,измирете ги, а ако една од нив стори насилство кон другата, тогаш борете се против онаа која сторила насилство се додека кон Аллаховите прописи се приклони, и тогаш непристрасно помирете ги и бидете праведни; Аллах навистина ги сака праведните.“


نَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

„Верниците се само браќа, затоа помирете ги вашите два брата и плашете се од Аллах за да ви се укаже милоста.“

Но кога ова не им одговараше на луѓето кои беа ставени на искушение со Текфирот, почнаа да говорат:

„Ова предание не е прифатливо, и не е автентично дека е од Ибн Абас.“
Како не е автентично кога е прифатено од оние кои се поголеми, поучени и подобри во хадисот од вас?
Какко може воопшто да кажете дека не го прифаќате?

Нам ни е доволно што ова предание го прифатиле Шејх Ислам Ибн Тејмие,Ибн Кајим и др, а говореа и проповеда според ова.Предајата е значи потполно автентична.
Но ајде да се поиграме со мислењето дека тоа мислење не е автентично од Ибн Абас.
Ние сепак имаме и други текстови кои дека зборот неверство (куфр) може да се употреби , а да тоа не ја вади личноста од вера.Пример на тоа е спомнатиот ајет.
Еден друг пример се Пратениковите а.с. зборови:
„Две работи помеѓу луѓето се неверство:
Клевета на порекло и лоза и лелекање по мртвите.( довикување мртви од тага)
Секако дека овие две работи не го изведуваат човекот од ислам.
Но недостатокот на знаење и разбирањето на шеријатските принципи – баш како и шејх Албани спомнал на почетокот од својот говор е причината на оваа заблуда.
Меѓутоа треба да се додаде уште еден фактор, лошата намера води кон злобно разбирање.Ако некоја личност намерава нешто, нејзиното разбирање мора да се намести према тоа што го намарева, а потоа ќе ги испреврти текстовите според своја намера.

Еден познатите принципи на учењаците е „прво барај доказ па верувај“
Несмее првин даа се верува , па да се бара доказ.Заради ова често такви личности ќе заталкаат.
Причините на оваа текфирска заблуда се сл:
1-недостаток на шеријатското познавање
2-недостаток на разбирањето на шеријатските принципи
3-Лошо изградено разбирање кое е изградено на лошата намера
Аллах вели:

„А оние што несудат по она што Аллах го објавил тие се прави неверници“
Ибн Абас кажал:
„Тоа не е неверството(куфр) на кои што тие мислат“
„Тоа не е неверство кое изведува изведува таа личност од вера.Тоа е мало неверство.“
„Тоа е неверство , но не како да неверуваш во Аллах и Судниот ден“
(Види „Ад Дур ал Мантхур“ од Имам сујути(5/323-326)..KAKO ĆEMO ZNATI KO JE 'ULEMA?
Ulemu ćemo poznati po slijedećim stvarima:
1. Putovanje radi stjecanja znanja pred ulemom.
2. Ogromno stečeno znanje izravno od uleme.
3. Čvrstina i stabilnost u svim pitanjima života.
4. Učestvovanje u odbrani muslimana, džihadu i da'avi.
5. Jačina ahlaka, ibadeta i straha od Allaha, dž.š..
6. Svjedočenje i preporuka koju nose od ostale uleme.
7. Brojna napisana djela koja ostavljaju za sobom
8. Kvalitet šejhova pred kojim su učili, kao i kvalitet učenika koje za sobom ostavljaju

Burak
12-09-11, 22:51
Од убавините на студентите е да ги почитуваат учењаците, да пази на нивната чест, да се чува било што лошо да им стори или да им ја намали нивната вредност, бидејќи учењаците заслужуваат голема чест и големо место. Пренесени се многу изреки на асхабите и од првата генерација, кои поттикнуваат почитување на ulemaта , благодарност на местото каде што се бара знаење , должност на добро однесување во овие места, и она што асхабите го правеле во такви ситуации. Еден кој ги исполнува сето тоа, се надеваме дека ќе биде Alim еден ден, образован, и eden koj сака да се едуцира, а вреден и доследен на СЛЕДЕЊЕ на sunnetot i imamatot , a кој не исполниl дури и делче од тоа, или ги нема положено критериуми кои што веќе беше споменато, не вреди да се спомене.

- Најдоброто суштество некогаш создадено, последниот Пратеник на Алах, PBUH, во hadisi-kudsijju ни има пренесено:''Кој ezijeti(го оговара i napaga) Мојот Евлија (штитеник), Јас сум му објавил војна на него!''
Велат Safija и Абу Ханифа:''Ако учењаците не се Евлии на Аллах, тогаш Аллах нема Евлија.''(2)

- Мухамед а.с. вели:''Не е еден од нас,оној кој не ги почитува постарите, ниту еден кој не е милостив кон помладите,ниту оној кој не ја знае вистинската вредност на учењаците''(3)

- четвртатiot халиф i AMIDŽIĆ на Resulullah, , Али, RA, рекол:''Правата на Alim над тебе е да ги poselamiš сите луѓе во целина, а особено него, да седнеш пред него, да не се покажува својата рака кон него ,ниту да namiguнуваш пред него, да не велиш тој и тој кажал и никој да не ogovaraš пред него." (4)

- Уште еден праведен халиф и маченик, Омер, R.A., рекол :''правата на учењаците се да не postavуваш многу прашања, ниту да го присилуваш на одговор, ниту пак да им досадуваш кога се уморни, или да го влечеш за неговата облека кога трга , ниту да ги откриеш неговите тајни, ниту да ogovaraš некој пред него, учењаците се како палми, чекаш кога ќе падне од неа нешто. "(5)

- mufessir на Ummетот, Абдула ибн Аббас, RA, ни кажува во врска со неговото однесување кога бил во потрага по знаење и неговата голема желба за него:''Кога преселил Пратеникот ,а.с. , Јас му кажав на еден ensarij: 'Да ги прашаме другарите на Мухаммед а.с. за хадис, бидејќи тие се уште многу ", па ми одговори:" Јас сум вчудоневиден ти, сине Abbasov, мислите дека луѓето имаат потреба за тебе, меѓу нив и такви и такви ashabi?, и отиде, а јас ги прашав другари на Пратеникот а.с. за Хадисите. Кога слушнав дека некој Хадис пренесува еден од другарите наПратеникот а.с., ќе дојдев до неговата куќа, а ако го најдев да спие, ќе ја раширев мојата наметка пред неговата врата, и ветрот ќе фрлаше прашина врз мене додека не излезеше тој асхаб и ме прашашаше: "О, син на Пратениковиот чичко, зошто идеш? Зошто не испрати по мене да дојдам кај тебе? поважно е јас да дојдам кај тебе. "Па јас прашав за Хадисот. И овој ensarija (6) доживувеал да кога луѓето се собираа околу мене и ми поставуваа прашања,јас да кажам : 'Овој млад човек е попаметен од мене.''' (7)

- Амир es-Ša'bi, RA, рекол:'' Zejda ибн Сабит сакал да се искачи на коњ и ја стави неговата нога во uzengiju, а Ибн Аббас ја прифатил uzengiju, па затоа тој (Zejd) рече "Заборавете на тоа, Amidžić на Пратеникот". "Не", одговори тој, "така се третираат учењаците и постарите.'' '(8)

- Хасан ибн Али, RA, рекол на неговиот син:''О, сине, кога ќе седнеш со ulema, обидувај се да се слушнеш повеќе од разговор, и научи да ги слушаш добро и да добро молчиш, и никого не е прекинувај во говор и слушај го до крајот, без разлика колку долго тој зборел. "(9)

- Safija, RA рекол :''Јас нежно ги вртев страниците на книга пред Малик, од почит за него, така што нема да се слушне шушкањето. "(10)

- Abu Bakr ал-Adžurri, R.A.:''Кога студент засака друштво на учењаци , тогаш се дружи со нив, со почит и понизност кон нив. Неговиот глас е под нивниот глас, смирено ги прашува , а повеќето од неговите прашања се за покорност кон Аллах, SVT, давајќи им до знаење дека му треба знаење за тоа што го прашува. Им се заблагодарува на нив Кога ќе стекне знаење од нив,и им кажува дека голема корист добил, а потоа, и ако тие се лути на него - не се лути на нив, но барува причина зошто тие се лути на него и со тоа се подобрува, барајќи им извинување, и не им досадува со прашања. Тој е благ во сите нешта, не разговара со нив,не се докажува дека е поучен од нив, и неговата главна грижа е да бара придобивки од улема на еден убав начин. "(11)
..

Burak
12-09-11, 22:52
Е сега добро да се запрашаме,со кого се дружиме и чиво друштво сакаме.

crashandburn
12-09-11, 23:49
Додека христијанските армии го напаѓале исламскиот град, исламските алими се расправале колку џинови можат да поминат низ една дупка од игла.

Зарем ќе се расправаме за глупости а христијанските и еврејските мисионери копаат тунели низ нас?

Кога ќе ми изнесе некој доказ дека ако му речам на некој дека е ќафир и дека ќе заработам барем најмало добро дело ќе ви речам да продолжите да ме убедувате.

Да ви кажам зошто се појавуваат вакви бескорисни никакви расправии и поделби додека некој трет триумфира над нас.
Мухаммед а.с. во еден хадис покрај други совети вели искористија младоста пред староста. Тоа значи додека си млад моли се Аллах џ.ш. да ве упати на прав пат и да не залутате ни од правиот нити на правиот пат, за после кога ќе остарите да сте обезбедени од вакви групи што научиле 5 хадиси и мислат дека се знаат (а никој не прашува дали овие барем имаат 8 години основно завршено.).

Во денешно време луѓето откако ќе ги испробаат сите гревови, сите "сласти" Аллах ги упатува на Аллаховиот пат. Бидејќи се веќе остарени сакаат се да дознаат за Исламот и Исламските прописи. И ќе дојдат до некој хадис или курански ает каде што ќе го протумачат по свое, па ќе појдат кај некого што од бебе се учил за Ислам и ја сватил поентата, да му солат памет, а што е најлошо го нарекуваат кафир :forgive:.

За крај еве што вели Закир Наик ( за кого рекоа дека и тој е незналица, такозваните алими и муслимани)

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]


p.s.

Кога би ја посетиле страната Монотеизам.мк не би виделе ништо друго освен кафир, текфир, тагут, заблуди, кафир, тагут, заблуди, кафир, заблуди, текфир....

Другари да беше исламот застанат на овие 4 поими Мухаммед а.с. ниту еден не ќе убедеше да примат Ислам. Исламот е за да ни олеснит а не за да ни отежнит и да се откажиме од него. Како што е случај со христијанство и сл.

MehmedAliPasha
13-09-11, 00:33
Додека христијанските армии го напаѓале исламскиот град, исламските алими се расправале колку џинови можат да поминат низ една дупка од игла.

Зарем ќе се расправаме за глупости а христијанските и еврејските мисионери копаат тунели низ нас?

Кога ќе ми изнесе некој доказ дека ако му речам на некој дека е ќафир и дека ќе заработам барем најмало добро дело ќе ви речам да продолжите да ме убедувате.

Да ви кажам зошто се појавуваат вакви бескорисни никакви расправии и поделби додека некој трет триумфира над нас.
Мухаммед а.с. во еден хадис покрај други совети вели искористија младоста пред староста. Тоа значи додека си млад моли се Аллах џ.ш. да ве упати на прав пат и да не залутате ни од правиот нити на правиот пат, за после кога ќе остарите да сте обезбедени од вакви групи што научиле 5 хадиси и мислат дека се знаат (а никој не прашува дали овие барем имаат 8 години основно завршено.).

Во денешно време луѓето откако ќе ги испробаат сите гревови, сите "сласти" Аллах ги упатува на Аллаховиот пат. Бидејќи се веќе остарени сакаат се да дознаат за Исламот и Исламските прописи. И ќе дојдат до некој хадис или курански ает каде што ќе го протумачат по свое, па ќе појдат кај некого што од бебе се учил за Ислам и ја сватил поентата, да му солат памет, а што е најлошо го нарекуваат кафир :forgive:.

За крај еве што вели Закир Наик ( за кого рекоа дека и тој е незналица, такозваните алими и муслимани)

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]


p.s.

Кога би ја посетиле страната Монотеизам.мк не би виделе ништо друго освен кафир, текфир, тагут, заблуди, кафир, тагут, заблуди, кафир, заблуди, текфир....

Другари да беше исламот застанат на овие 4 поими Мухаммед а.с. ниту еден не ќе убедеше да примат Ислам. Исламот е за да ни олеснит а не за да ни отежнит и да се откажиме од него. Како што е случај со христијанство и сл.

Потполно си во право брате, затоа и насловот стои така Дали навистина залутале или вршат мисија ? Затоа и во постот со кој ја отворив темата наведив дека сум слушал мн страшни работи за овие зато и ја отворив темата

gv lautka
13-09-11, 23:34
:selam:Со поставените мои постови ,И реакцијата на одредени членови овде Темава доби друга димензија,и че мора овде да престанам со натамошните постови во интерес на Исламот и разбирањето имеџу нас..

Постовите кои се поставени не се само поставени ,тука ,,требаше Да се осврниме на постовите ,доколку се грешни треба да се посочи на грешките,и да се каже како треба да биде ако не така со Шериатски докас,каде е грешката и како треба да биде,Ане некој дека сум злоупотребе и Слични работи ,нејсе кој како разбрал така нека биде,суштината беше чисто да ги согледаме и да увидиме дал тоа е вистина или не ако е вистина така нека бидеи признае а ко нее тогаш како треба да биде да се посочи каде се греши...

А не овој се јавил оној се јавил,Страна на монотеизам и слично тоа што има на страната има ,ама ако нее така тогаш како треба да биде ,зошто нее тоа аргумет да се обвинува а да не се аргуметира..

Селам Алејкум продолжете понатаму во врска со Хариџиите ама не хариџиите во македонија зошто ги нема кај нас не постојат:вслм:

Burak
14-09-11, 01:43
Црно и бело нема во ислам Лаутка.Кога ќе го научиш тоа, ќе ја разбереш поентата. Но воопшто не мие мило да довчера еден брат се солидаризира со група која ни ги охалали иметоците и животите.Да сум само јас ,слободно би рекол,нека прават што сакаат. Ама текфир на алими, муџахиди, со барање на доказаи за да е докаже нивната идеологија која најповеќе им користи на кого ,ако не на нашите непријатели.Јас неможам да ве извадам од таа дупка на страв од тоа што кој ќе каже, кој ти е брат а кој не е,а многу е длабока, кој ќе влезе таму, нема искачање. Јас имам повеќегодишно искуство за разлика од тебе со нив, сум бил таму и знам кај води.Ти си нов,и допрва ќе осознаеш,ама ќе биде доцна.Имам една книга, можеби ќе ти помогне,но ако ја следиш нивната логика, а не логиката на улемата..навистина жалам Селам алејкум..


Akidetsko pravilo: „Ko nevjernika ne smatra nevjernikom – sam je nevjernik!“

Nasir b. Hamed el-Fehd


El-hamdu lillah, ves-salatu ves-selamu 'ala resulillah...

'Akidetsko pravilo: „Ko nevjernika ne smatra nevjernikom – sam je nevjernik“, je opšte-poznato pravilo, i ono je treće od djela koje čovjeka izvodi iz vjere, a koje navodi šejh Muhammed b. 'Abdul-Vehhab rhm., u svom poznatom djelu „Nevakidul-Islam“, gdje kaže:

„Ko mušrike/idolopoklonike ne smatra nevjernicima ili sumnja u njihovo nevjerstvo ili ispravnim smatra njihov pravac – sam je počinio djelo nevjerstva!“

Ali, ovo pravilo se ne uzima zdravo za gotovo; ovo pravilo ima svoje detalje i pod-pravila koja - ako se smetnu s uma - može se upasti u veliki batil/grešku tj. može se desiti greška tipa da se muslimani proglase nevjernicima ili da se originalni nevjernici ne smatraju nevjernicima, pa kažemo da ovo pravilo nije striktno vezano za činjenje nekog od djela nevjerstva od strane nekog čovjeka već je vezano za samo neprihvatanje objave ili poricanje iste od strane neke osobe, pa ko ostavi nevjernika bez tekfira - to će se smatrati poricanjem tekstova objave koja nas obaviještava o nevjerstvu date osobe, s naznakom da tekst - koji govori o nečijem nevjerstvu - mora biti ispravan i muttefekun 'alejh tj. da je sva islamska ulema u vezi njega složna.

Osoba koja izostavi tekfir nevjernika mora biti jedna od onih koja je odbacila takve tekstove objave da bi spadala u značenje ovog pravila.

Nevjernici, kao i djela nevjerstva - ima ih mnogo, i nisu svi istog stepena, i među njima se pravi sljedeća razlika:

a.) El-Kafir el-asli/originalni nevjernik: poput jevreja ili kršćanina ili medžusije i ostalih. Ovakvog ko ne smatra nevjernikom ili sumnja u njegovo nevjerstvo ili smatra njihov pravac ispravnim – ta osoba je nevjernik uz konsenzus sve islamske uleme, što nam potvrđuje bezbroj 'alima i učenjaka u svojim djelima. Na takvo postupanje će se gledati kao na odbijanje tekstova objave koji nam eksplicite govore o ništavnosti vjerovanja koja nisu u skladu s islamskim vjerovanjem, kao i o nevjerstvu svakog onog ko nije prihvatio islam za vjeru!

b.) Murted – otpadnik od islama: koji se djele na dvije skupine:

1. Onaj koji javno obznani svoje nevjerstvo time što je prešao sa islama na nešto drugo – židovstvo ili kršćanstvo ili ateizam. Ovkvaa osoba ima status prijespomenutih - originalnih – nevjernika.

2. Onaj koji počini neko od djela nevjerstva ali, i pored toga tvrdi da je musliman, i da nije nevjernik zbog tog prijestupa.

Ovakvi se djele na dvoje:

1.) Onaj koji počini djelo koje izvodi iz islama, koje je očito i veoma jasno i oko kojeg se islamska ulema nikako ne razilazi i u vezi čega postoji njihov konsenzus poput psovanja Allaha dž.š..

Osoba koja to čini je uznevjerovala - uz opštu saglasnost sve islamske uleme, a onaj ko se uzdržava od tekfira ovakve osobe jedan je od dvoje:

a.) Onaj koji smatra da je psovanje Allaha dž.š., nevjerstvo, i da je dotično djelo - djelo nevjerstva, ali se ustručava od izricanja konkretnog suda nad dotičnom osobom zbog kratkoće svog znanja ili zbog izvjesne sumnje koja mu se pojavila itd.. Ova osoba griješi i nije u pravu – ali ne postaje nevjernikom zbog takvog postupanja jer nije odbacila nikakvu vijest objave niti ju je porekao. Ova osoba potvrđuje ono što stoji u objavi i prihvata konsenzus islamske uleme po pitanju toga da je psovanje Allaha dž.š., nevjerstvo!

b.) Onaj koji u osnovi ne smatra da je psovanje Allaha dž.š., djelo nevjerstva. Ovakva osoba je nevjernik ako ostane pri tom stavu nakon bejana/pojašnjenja ovog propisa, jer će se to smatrati odbijanjem tekstova objave kao i neprihvatanjem idžma'a/konsenzusa islamske uleme. Isti je slučaj i sa onim koji obožava kabur a pripisuje se islamu. Ko ne bude smatrao da je takvo djelo – djelo nevjerstva, sam je uznevjerovao, jer je odbacio tekstove objave i idžma' islamske uleme, ali, ko bude smatrao da je to djelo – djelo nevjerstva, ali se ustručava po pitanju izricanja konkretnog suda tekfira nad dotičnom osobom zbog izvjesne sumnje koju posjeduje – takav nije nevjernik!

2.) Onaj koji počini djelo oko kojeg se islamska ulema razilazi da li izvodi iz islama ili ne, i u vezi čega ne postoji njihov konsenzus poput neobavljanja namaza.

Tekfir ovakve osobe je pitanje oko kojeg islamska ulema nije složna, pa zato osoba koja zastupa drugi ili drugačiji stav po ovom pitanju – nije nevjernik, niti će se smatrati novotarom a niti će se proglasiti fasikom – i ako možda bude griješio po ovom pitanju!

Ovo je ono što bih vam ukratko mogao reći u vezi ovog pravila.

Ve sallallahu 'ala Muhammed.

Napisao: Nasir b. Hamed el-Fehd, 10–5–1423.h.g.

Burak
14-09-11, 01:53
Opravdanje neznanjem u pitanju nevjerstvaPripremio: mr. Semir Imamović

Rekao je Muhammed ibn Salih el-Usejmin: ''Neznalice, u pitanjima djela koje izvodi iz islama, možemo podijeliti u dvije vrste:
a. Oni koji ne ispovijedaju islam, ili ne ispovijedaju nikakvu vjeru, i nije im palo napamet da su postupci koje čine u suprotnosti sa istinom i pravom vjerom. Prema njima ćemo se ophoditi kao i prema ostalim nevjernicima, a šta će biti sa njima na Ahiretu, Allah, dželle šenuhu, najbolje zna!
b. Oni koji ispovijedaju vjeru islam, odrasli su na djelu, koje u normalnim okolnostima izvodi čovjeka iz vjere, ali im nikad nije palo napamet da je postupak kojeg čine u suprotnosti sa islamom, istinom i pravom vjerom, niti ih je ko upozorio na to!

Prema ovakvoj osobi ćemo se odnositi kao i prema ostalim muslimanima, a njihovo status na Ahiretu, samo je Allahu poznat! Navedeni stav podržavaju Kur'an, Sunnet kao i stavovi velikog broja islamskih učenjaka. (Šerhu kešfiš-šubuhat: 51., 52.).
Ispravno je mišljenje da se neznanje uzima obzir prilikom utvrðivanja i ispitivanja konkretnog slučaja nevjerstva. Kur'an i Sunnet obiluju dokazima koji potvrðuju da je neznanje opravdanje, i da niko neće biti odgovoran dok do njega ne doðe Allahova opomena koju je On objavio svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.
Izdvajamo sljedeće dokaze:
1. Sam princip obveznosti (teklifa) u islamskom vjerozakonu usko je vezan sa mogućnošću (ar. kudret) onoga kome su upućuje naredba ili zabrana. čovjek će biti odgovoran oniliko kolike su bile njegove mogućnosti za izvršavanjem naredbi i ostavljanjem zabrana. Rekao je Uzvišeni: ''Allah nikoga preko njegovih mogućnosti ne opterećuje.'' (Prijevod značenja, El-Bekare: 286.). Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Ono što sam vam naredio, izvršite koliko budete u mogućnosti, a ono što sam vam zabranio, ostavite!'' (Muttefekun alejhi).
2. Allahova, dželle šenuhu, neizmjerna mudrost zahtijeva da niko ne bude kaženjen dok mu ne doðe upozorenje i opomena. Rekao je Uzvišeni: ''Mi ni jedan narod nismo kažnjavali, a da mu prije toga nismo Poslanika poslali.'' (Prijevod značenja, El-Isra: 15.). Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Niko više od Allaha ne voli opravdanje i ispriku. Zato je i poslao poslanike, kako bi oni upozoravali i radosne vijesti donosili.'' (Buharija, 6980., Muslim, 1499.).
Rekao je Ševkani u komentaru riječi Allaha, dželle šenuhu: Tako je, jer tvoj Gospodar nije uništavao sela i gradove zbog zuluma njihova – bez prethodne opomene njihovim stanovnicima: ''Ajet znači da je Allah, dželle šenuhu, poslao svoje Poslanike ljudima, kako ne bi uništio gradove i sela kojim nije došao opominjač (poslanik), niti im je poslana Knjiga. Tek kada ih Poslanici upozore, i oni neposlušni ostanu, Allah, dželle šenuhu, ih uništava.'' (Fethul-kadir: 2/163.).
3. Allah dželle šenuhu je opravdao Isaove učenike, kada su ga pitali da li Njegov Gospodar može spustiti trpezu sa nebesa, i nije ih osudio na nevjerstvo, iako su riječi koje su izgovorili na tom stepenu. Kaže Ibn-Džerir u tefsiru ajeta koji govore o tome: ''Riječi: Bojte se Allaha, ako ste uistinu vjernici, Isa je rekao svojim učenicima: Bojte se Allaha, o učenici moji, i pazite da vas zbog ovih riječi ne snaðe Allahova kazna, koju niko neće moći spriječiti. Svojom sumnjom da je Allah u mogućnosti spustiti trpezu sa nebesa, oni su iskazali nevjerstvo. Riječi: ''Bojte se Allaha, i Njegove kazne, ako ste istinski vjernici'', znače: ako istinski vjerujete u ono čime vam prijetim, zbog riječi koje ste kazali. (Džamiul-bejan: 7/130. – 131.). Rekao je Ibn-Hazm: ''To su bili učenici Isaovi koje je Allah pohvalio u Kur'anu. Iz neznanja su pitali Isa, alejhi selam, da li je Njegov Gospodar u mogućnosti spustiti trpezu sa nebesa. To im nije poništilo vjerovanje, jer je takvo nešto neizbježno. Postali bi nevjernicima da su ustrajali u tome nakon što im je donešen dokaz i pojašnjenje.'' (Pogledaj: El-Faslu fil ehvai vel-mileli ven-niheli: 3/253.).
4. Musaov narod je kazao Musau, alejhi selam: ''Načini nam boga, kao što oni boga imaju'' (Prijevod značenja, El-Earaf: 138.), što su jasne riječi nevjerstva, a Musa ih zbog toga nije proglasio nevjernicima, niti je naredio da se nad njima izvrši kazna za otpadništvo, jer su bili neznalice, i ono što su kazali, kazali su iz neznanja. Zato im je rekao: ''Vi ste narod koji ne zna.'' Kaže Ibn-Kesir: ''Tj ne znate Allahovu, dželle šenuhu, veličinu i Uzvišenost, i da se Njemu ne smije niko kao drug i partner pridružiti.'' (Tefsir ibn-kesir: 2/253.).
5. Sličan postupak se dogodio i u ummetu Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, krenuo u bitku na Hunejnu, i kada je prolazio pored nekog drveta, jedna skupina ljudi, novih u islamu, je rekla: ''Načini i ti nama Zatu-envat (drvo na kojeg su mušrici vješali svoje oružje vjerujući da im ono donosi korist), kao što oni (mušrici) imaju. Kada je to čuo, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao: ''Allahu ekber! Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, rekli ste ono što su Israelćani rekli Musau: ''Načini nam boga, kao što oni boga imaju''. Slijedit ćete običaje onih koji su prije vas bili...'' (Tirmizi, 2180. Nesai u ''El-Kubra'', 11 185. Rekao je Tirmizi za njega da je hasen-sahih) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih nije, zbog toga što su kazali, proglasio nevjernicima, zbog njihovog neznanja.
6. U prijašnjim narodima je živio čovjek koji je ogrezao u grijesima, i kada mu se približila smrt naredio je sinovima da ga spale, razaspu njegov pepeo, dio na kopnu, a dio na moru, misleći da ga Allah, dželle šenuhu, u takvom stanju ne može proživjeti. Allah, dželle šenuhu, ga je proživio i pitao zašto je to uradio, a on je rekao iz straha od Njegove kazne. Allah mu je oprostio taj njegov postupak. (Buharija, 3291., Muslim, 2756.). Rekao je Ibn-Tejmijje: ''Hadis eksplicitno kaže da je ovaj čovjek želio izbjeći proživljenje, sa svojim postupkom. Najmanje što se može uzeti iz toga jeste njegova sumnja u proživljenje, što je nevjerstvo nakon što se iznese dokaz onome pri kome se naðe – tada se donosi sud o njegovom nevjerstvu. Ovaj čovjek nije poznavao sva svojstva (atribute) koja priliče Allahu, dželle šenuhu, niti detalje Njegovog svojstva ''El-Kadir'' (Onaj koji sve može). Mnogim vjernicima takvi detalji su nepoznati, tako da se za njih ne može kazati da su nevjernici.'' (Medžmuul-fetava: 11/309. – 411.). Rekao je Ibn-Hazm: ''Ovaj čovjek do svoje smrti nije saznao da je Allah kadar proživjeti njegovo spaljeno i razasuto tijelo, a Allah mu je oprostio, zbog njegovog priznanja, straha i neznanja.'' (El-Faslu fil ehvai vel-mileli ven-niheli: 3/252.).
7. Pripovjeda Abdullah ibn-Omer, radijallahu anhuma, da je bio u karavani sa svojim ocem Omerom, radijallahu anhu, i da ga je čuo kako se klete ocem. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih je dozvao i rekao: ''Allah vam zabranjuje da se zaklinjete očevima svojim! Ko se bude zaklinjao, neka se zakune Allahom, ili neka šuti.'' (Buharija, 5757., Muslim, 1646.). Iako je zaklinjanje nečim drugim pored Allaha širk, Omeru nije rečeno da je nevjernik, jer nije znao da je to zabranjeno.
8. Došao je čovjek kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ''Ono što hoće Allah i ti.'' ''Zar si me izjednačio sa Allahom?! Ne, samo ono što Allah hoće.'' (Ahmed, 1/214., Bejheki, 3/217., Taberani u ''El-Kebiru'', 12/244., Ibn Ebi Šejbe, 5/340.). Izjednačavanje nečije volje i htijenja sa Allahovim je nevjerstvo, na što jasno upućuju Poslanikove riječi Zar si me izjednačio sa Allahom, ali kako se radilo o neznanju govornika, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu nije rekoa da je nevjernik, nego ga je ispravio i podučio da će biti samo ono što Allah hoće, i da se samo Allahova volja sprovodi.

GAZIJA
14-09-11, 10:35
:selam:Со поставените мои постови ,И реакцијата на одредени членови овде Темава доби друга димензија,и че мора овде да престанам со натамошните постови во интерес на Исламот и разбирањето имеџу нас..

Постовите кои се поставени не се само поставени ,тука ,,требаше Да се осврниме на постовите ,доколку се грешни треба да се посочи на грешките,и да се каже како треба да биде ако не така со Шериатски докас,каде е грешката и како треба да биде,Ане некој дека сум злоупотребе и Слични работи ,нејсе кој како разбрал така нека биде,суштината беше чисто да ги согледаме и да увидиме дал тоа е вистина или не ако е вистина така нека бидеи признае а ко нее тогаш како треба да биде да се посочи каде се греши...

А не овој се јавил оној се јавил,Страна на монотеизам и слично тоа што има на страната има ,ама ако нее така тогаш како треба да биде ,зошто нее тоа аргумет да се обвинува а да не се аргуметира..

Селам Алејкум продолжете понатаму во врска со Хариџиите ама не хариџиите во македонија зошто ги нема кај нас не постојат:вслм:

izlezi podaleku od gostivar i kje gi najdes... getoizirani, ko ranohristijanskite sekti...:смешкање:

gv lautka
14-09-11, 18:02
Црно и бело нема во ислам Лаутка.Кога ќе го научиш тоа, ќе ја разбереш поентата. Но воопшто не мие мило да довчера еден брат се солидаризира со група која ни ги охалали иметоците и животите.Да сум само јас ,слободно би рекол,нека прават што сакаат. Ама текфир на алими, муџахиди, со барање на доказаи за да е докаже нивната идеологија која најповеќе им користи на кого ,ако не на нашите непријатели.Јас неможам да ве извадам од таа дупка на страв од тоа што кој ќе каже, кој ти е брат а кој не е,а многу е длабока, кој ќе влезе таму, нема искачање. Јас имам повеќегодишно искуство за разлика од тебе со нив, сум бил таму и знам кај води.Ти си нов,и допрва ќе осознаеш,ама ќе биде доцна.Имам една книга, можеби ќе ти помогне,но ако ја следиш нивната логика, а не логиката на улемата..навистина жалам Селам алејкум..


:selam:Акхи како што кажаф и во претходниот пос нема да се продолжи понатаму зошто не беф разбран од твоја стран а не станува збор за никави стапици и дупки ,па да се извлекуваме,но беф јасен и пак сум јасен да се укаже на постовите доколку се грешни како треба да бидат и да не бегаме насекаде по Улемава ама како треба да биде никој не даде одговор(јасен Шериатски) ,туку почна да се препукува ,што е тотално забегано од темата..

Токму така во Ислам нема црно и бело но нема ни Шарено него едно само бело ,а тоа бело е Куран И сунунет се друго е шарено нејсе да не должиме туку да се докажува кој е кој(ниту таква ми беше намерата со постовите туку да се согледаат и доколку се погрешни да се исправат,а не отидофме сасема во спротивна насока) ,Тоа нее тема и несме да биде,ЛАУТКА нема да биде Лаутка ако не ги собре и одземе сите резултати па да даде заклучок за одредени работи..

Од мене толку на оваа тема а сите ние сме тука да ја осознаиме вистината а не да се надитруваме,,

Слема Алејкум мој Акхи Аллах џ.ш дане зајакне и упати на правиот патт!!!!!!!:вслм:

gv lautka
14-09-11, 18:06
izlezi podaleku od gostivar i kje gi najdes... getoizirani, ko ranohristijanskite sekti...:смешкање::selam:Посочими каде да излежам за да најдам(хариџии и тие секти кој ги нарекуваш,да по дискутирам со ниф) ,инаку да додадам дека во Гостивар Живее и работи нај Исправниот џемаат,а ако не ви се верува повелте посететене!!:намигнување::вслм:

Burak
14-09-11, 23:07
Ве посетувам јас често , но тебе не сум те видел. Најисправен џемат нетеба ти да кажеш за себе, туку тоа има начин како се утврдува кој е во право или не е. како и да е, н е надитрување. Јас ти ја кажувам последицата од таквото размислувае. Значи кога јас гледам дека по таква анализа станувам најпаметен од сите алими, и дека мојата рационалност е најдобра а сите се лажови и демагози, и ширкаџии, тогаш нормално е да се запрашам каде и кој сум и кое е моето место ПОВЕКЕ ОД ЈАСНО Е ДЕКА ЗАНИМАНЈЕТО,напаганјето, НАВРЕДУВАНЈЕТО на УЛЕМАТА И ВРЕДНИТЕ ЛУГЕ ОД ОВОЈ УММЕТ КОИ СЕ ЖТВУВАЛЕ ЗА ОВОЈ УММЕТ ИСКРЕНО И СО ПОЖРТВОВАНОСТ,ДОВЕЛО ДО АЛЛАХОВА КАЗНА И СРДОСТ КОН ОНИЕ КОИ ШТО СЕ ОДВОИЛЕ ОД ЗАЕДНИЦАТА НА МУСЛИМАНИТЕ,ГИ ПРОТЕКФИРИЛЕ И САМИ СЕБЕ СЕ УНАКАЗИЛЕ,ПРЕД СЕ ОД ГОРДЕЛИВОСТА КОЈА ЈА НАСЛЕДИЛЕ ОД ШЕЈТАНОТ КОЈ ВО НИВНИТЕ СРЦА САМО ИМ ГИ НАПРАВИЛ ГОЛЕМИ РАБОТИТЕ КАЈ СИТЕ МУСЛИМАНИ,ДУРИ И кај оние кои се борат да го воздигнат Аллаховиот збор, а нивните недела, нечиста уста дека се мали работи поткрепени со доказ.Секое најмало добро дело и секој гест тие го гледаат како атак на кон исламот, нечуствувајки нималку одговорност за овој уммет, нежалејки ни малку од зборовите кои Аллах ги употребувал за неверниците и спуштајки ги тие зборови наместо кон оние кои во основа ги имаат кон Неговите Евлии, кон Неговите борци и муџахиди.Јас повеке пати указав кого све овие злотвори го протекфириле и го нарекле кафир, Аллах да ги упати, но сами на себе си го уништиле угледот и честа кај Аллах.Аллах му ветил војна на оној кој ке го нападне неговиот евлија, а истите си дале за право да ги протекфират сите муџахиди во босна, сите мудзахиди во палестина, сите мудзахиди во Афганистан...па еве само тие денес се мудзахиди, само тие денес се муслимани, ..Некој не си го знае местото и незнае какви зборови кажува.Но јас неможам да те сопрам. Секој знае за себе.Селам алејкум.

gv lautka
15-09-11, 23:26
Ве посетувам јас често , но тебе не сум те видел. :selam:Чим си бил Често Иншаллах сигурно че ме видиш:вслм:

Секам Алејкум

El Muslima
16-09-11, 09:51
:selam:Посочими каде да излежам за да најдам(хариџии и тие секти кој ги нарекуваш,да по дискутирам со ниф)

Јас не влегувам во детали, но знам дека секогаш кога ќе сме направеле некои хајр работи за умметот, се јавувале хариџиите со оптужби и негирање. Ко небаре, да се нечии платеници против исламот.

Ова го знам и доволно ми да не ги барам и посочувам. Знам дека се во далалет и аферим. ГО молам Аллах, останатите неплатеници и нефитнеџии да не упати на правиот пат и да не зацврсти на него....

Kul_Allahu_Ekber
16-09-11, 12:06
Edno nesto ne mi e jasno. Tie pripadnici na sekti,kako sto se: Shitiite,Dervisite,Sufistite,Alevite,i tie Haridziijte. Imaat Jasni dokazi,od Kuran I Sunnet,Kako bel den. zasto go negiraat Allah i negovite Poslanici.:razmisluva::razmisluva:

Miralem
16-09-11, 14:49
Edno nesto ne mi e jasno. Tie pripadnici na sekti,kako sto se: Shitiite,Dervisite,Sufistite,Alevite,i tie Haridziijte. Imaat Jasni dokazi,od Kuran I Sunnet,Kako bel den. zasto go negiraat Allah i negovite Poslanici.:razmisluva::razmisluva:

Koga nas nekoj ne tekfira odma gi prepoznavame haridziite a koga nie tekfirame ne ni pagja na pamet deka i nie se priblizuvame kon haridziite.
Sejtanot sekogas go gledame vo drugite a nikogas ne vo nas samite.

Kul_Allahu_Ekber
16-09-11, 16:52
:selam:Tekfirot e dozvolen a ne znaci deka ako te tekfiri nekoj,deka si haridzija, Primer ako ne klanjas nikogas namaz ne postis a vikas deka si musliman, i jas te tekfiram deka si kafir, primer, znaci zimam Od Kuran i sunnet idzma od konenzus na ulema,i na toj nacin se tekfiri covekot, a ne se tekfiri nekoj vo naj mala greska ako napravi, znaci gi tekfirime onie koj gi protekfiril Allah i poslanikot alejhi selam. :selam:

Miralem
16-09-11, 17:04
:selam:Tekfirot e dozvolen a ne znaci deka ako te tekfiri nekoj,deka si haridzija, Primer ako ne klanjas nikogas namaz ne postis a vikas deka si musliman, i jas te tekfiram deka si kafir, primer, znaci zimam Od Kuran i sunnet idzma od konenzus na ulema,i na toj nacin se tekfiri covekot, a ne se tekfiri nekoj vo naj mala greska ako napravi, znaci gi tekfirime onie koj gi protekfiril Allah i poslanikot alejhi selam. :selam:

Sestro,stignata si ti da tekfiras ? Sufiite ne klanjaat ? Ne postat ? Ne obavuvaat Hadz ? Ne davaat zekat ? Nagiraat nesto od ova ?

Vo isto vreme,dodeka gi krivime onie koi tekviraat vo isto vreme istata greska ja pravime. Barem toa da bide na sledniot post.

Sestro,nie sme sitni dusi,da ne recam jadni dusi. Gradete se sekoj vo sebe,ne povtoruvajte gi istite greski. Ne preteruvajte vo NISTO. Sufiite vo svoeto preteruvanje i "ljubov" (da ne bidam pogresno svaten,NEKOI OD SUFIITE) duri i Hristijanite gi napravija brakja,bliski.... od druga strana,luge so svoite strogi nastapi i tekfiranja pak muslimanite gi napravija kafiri. I sekogas gi zemame za primer onie drugite/losite i nikako ne sakame onie nasite koi preteruvaat da ni gi sporedi nekoj so nas.

Za mene i za tebe tekfirot e zabranet duri i da se naogjame vo serijatska zemja,bidejki i vo toj slucaj bi trebalo nadlezni za toa da postojat i luge so avtoritet.Nie nemame tolku znaenje.

Kul_Allahu_Ekber
16-09-11, 17:09
Poslanikot alejhi selam rekol: Makar eden ajet prenesite od mene. islamska skola da imas ne igra uloga, samo da znaes brate miralem,ako si pameten ako imas ahlak,mozes da go izucuvas islamot,preku knigi preku dersovi. preku tefsiri i taka nataka. znaci ako imas jaki argumenti i dokazi,ne mora da imas aftoritet,znaci sega kako ti tuka zboris za islam,spodeluvas argumenti,imas li aftoritet toa so go pravis. dali imas islamsko obrazovanije,da go siris islamot na java i online?

Miralem
16-09-11, 17:26
Poslanikot alejhi selam rekol: Makar eden ajet prenesite od mene. islamska skola da imas ne igra uloga, samo da znaes brate miralem,ako si pameten ako imas ahlak,mozes da go izucuvas islamot,preku knigi preku dersovi. preku tefsiri i taka nataka. znaci ako imas jaki argumenti i dokazi,ne mora da imas aftoritet,znaci sega kako ti tuka zboris za islam,spodeluvas argumenti,imas li aftoritet toa so go pravis. dali imas islamsko obrazovanije,da go siris islamot na java i online?

Sestro,zosto togas se razminuvame i ne razmisluvame ednakvo,site "razlicito" go gledame Islamot i se raspravame edni so drugi,oci si vadime ? Zatoa sto site sme alimi,site sme avtoriteti,zatoa sto ne ni trebaat vodici....

Muabetot nas na forumot e,sto velat kaj nas-mera muabet. Znaenjeto nase e povrsinsko. Gazali za sebe rekol: "Koga neznaenjeto pod noze bi go stavil,so glavata neboto bi go zapnal" A nie mislime deka idzmaa dostignavme sekoj i sekoj moze da mu sudi na sekogo.
A druga rabota e,sestro,toa sto jas ke go napisam tuka i jas od nekogo sum go naucil,od nekoj pogolem i poznaen od mene.Nekoj koj go poznava Islamot,go izucuva,ostarel izucuvajki go islamot,napamet go znae Kur'anot i Hadisite na Muhammed s.a.w.s i ja poznava Istorijata i na osnova toa,eden aet ke go sogleda da bide soglasen i so Hadisite ili eden Hadis so Kur'anot,pa kako postapile vo odredeni raboti Ashabite,Tabinite,Tabi Tabiinite itn.....

Miralem
16-09-11, 17:28
Uste ova.
Toa sto Poslanikot s.a.w.s rekol deka treba makar eden aet da go preneseme od nego,toa se odnesuva na davetot. Gi pomesa poimite. Treba da ucis,da poducuvas,da privlekuvas da vrzuvas a ne da oddalecuvas.

Kul_Allahu_Ekber
16-09-11, 18:03
Vo red taka e, sega jas ako gledam deka nekoj ne klanja namaz, i ne posti, a jas go protekfiran na sledniov nacin so hadisot sto rekol poslanikot. Razlika od vernikot i nevernikot, e namazot koj go ostavi namazot toj e kafir. Ibn Uthemij r.a go prasale toj sto ne klanja a posti kakov e negoviot stav? toj rekol r.a. deka toj sto ne klanja namaz a a posti negoviot post ne se prima,bez namaz,zasto na nevernikot ne se prima dovata. Potoa rekol na takov covek ne mu se prima ni namaz ni post ni zekat,ni hadz,ni sadaka,ni kurban.nitu mu se klanja dzenaze namaz,nitu se zakopuva na muslimanski grobista,ova e stav fetva na stalna komisija vo saudsiska arabija. Takviot e kafir. znaci sega jas ti dadov primer, ako jas na vakov nacin go protekfiram nekoj? zarem jas sum covek bez avtoritet,nemam znaenje ili znam onolku kolku Allah mi dal znaenje,i protekfiruvam nekoj, koj gi protekviril Allah i poslanikot vo sklad so Kuran Sunnet,Fikh Serijatcki propisi. DALI JA NA VAKOV NACIN MOZAM DA PROTEKFIRAM NEKOJ SO CRVSTI ARGUMENTI?

Miralem
16-09-11, 18:09
Vo red taka e, sega jas ako gledam deka nekoj ne klanja namaz, i ne posti, a jas go protekfiran na sledniov nacin so hadisot sto rekol poslanikot. Razlika od vernikot i nevernikot, e namazot koj go ostavi namazot toj e kafir. Ibn Uthemij r.a go prasale toj sto ne klanja a posti kakov e negoviot stav? toj rekol r.a. deka toj sto ne klanja namaz a a posti negoviot post ne se prima,bez namaz,zasto na nevernikot ne se prima dovata. Potoa rekol na takov covek ne mu se prima ni namaz ni post ni zekat,ni hadz,ni sadaka,ni kurban.nitu mu se klanja dzenaze namaz,nitu se zakopuva na muslimanski grobista,ova e stav fetva na stalna komisija vo saudsiska arabija. Takviot e kafir. znaci sega jas ti dadov primer, ako jas na vakov nacin go protekfiram nekoj? zarem jas sum covek bez avtoritet,nemam znaenje ili znam onolku kolku Allah mi dal znaenje,i protekfiruvam nekoj, koj gi protekviril Allah i poslanikot vo sklad so Kuran Sunnet,Fikh Serijatcki propisi. DALI JA NA VAKOV NACIN MOZAM DA PROTEKFIRAM NEKOJ SO CRVSTI ARGUMENTI?

Ti mozes da se potrudis da go poducis,da go ubedis a ne da mu kazes deka e kafir.

Burak
16-09-11, 23:47
Пак се враќаме на истото..работа е таквите општо да се ткфират.Ќе кажеме дека тој што неклања е ќафир. Но пак несме да брзаме, пред се бидејќи има алими и ма учени кои кажале дека тој што неклаа но не го негира намазт дека не е ќафир и сега?Ти и јас сме тие што ќе донесеме некој пропис над некој поединец.Сите Улема,мууслимани се сложниза еден текфир и тоа до поединец..а тоа е дека сите христијани и еври се ќафири и кој ќе се сомнева во нивното а знае за овој пропис на текфир дека излегол од исламот и дека треба да се покае.Носекако после воспостване доказ.Значи ти со твоето скромно знаење и јас, ќе кажеме за него дека е поблиску до неверувањето отколку до верувањето(оној што неклања) како што Аллах рекол .” Тој ден беа поблиску до неверувањето отколку до верувањето, бидејќи со устите свои говореа она што не беше во срцата нивни. – А Аллах добро го знае она што тие го кријат.Значи секако постои текфир, но нема да навлегуваме до текфир на поединец на секое место.Туку ќе кажуваме општо. Што е со оние што чуваат амајлии? Ќафири ли се сите?Па треба само за ова прашање денови и денови работа...но ни треба сабур да им олесниме на луѓето, да им објасниме на начин кој е Пратенички и достоен, бидејќи многу е теешко кога не си авторитет некаде да се воздигаш на тоа ниво.Можеби тие луѓе не ти го земаат зборот.Замисли бивши наркомани и пијаници и уличаари кои текфират луѓе кои биле цел живот почитувани и поштени? Затоа секоја работа треба посебен пристап, пристап даден преку учени кои треба да објаснуваат, бидејќи тоа е АМАНЕТ и неможе секој да се занимава со работи кои можат многу да бидат опасни по него..за да не бидеме во групата која Пратеникот а.с. рекол како што напомена погоре..
Пренесува Алија р.а.:
„Нема сомнеж дека сум го чул Аллаховиот Пратеник како кажува:„Пред крај на светот ќе се појават некои млади будалести луѓе кои ќе ги кажуваат најдобрите зборови , но нивната вера нема да оди подалеку од нивните грла и ќе ја напуштаат верата како што стрелата го напушта лакот, така што кај и да ги најдете, убијте ги, бидејќи кој ќе ги убие ќе има голема награда на Денот на проживувањето.(Бухари)
Пренесува Јусаир бин Амр: Го запрашав Сахл бин Хунајф:„ Дали си го чул пратеникот да каже нешто за хавариџи?“-Тој одговори:„Сум го чул како говори покажувајќи со раката кон Ирак.“
„Таму ќе се појави одреден народ кој ќе го учи Куранот но гласот нема да им допира подалеку од нивните грла и тие ќе го напуштаат исламот како стрела која го напушта лакот “

Miralem
17-09-11, 17:07
Allah da te nagradi Burak.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 17:16
Dobro brat, burak. Dali toj sto klanja i posti,a cini sirkovi. dali smeeme na takov covek da mu receme deka e kafir, zasto koga ke go kazes zborot nevernik,isto e i kafir da kazes,

Miralem
17-09-11, 17:25
Dobro brat, burak. Dali toj sto klanja i posti,a cini sirkovi. dali smeeme na takov covek da mu receme deka e kafir, zasto koga ke go kazes zborot nevernik,isto e i kafir da kazes,

Sestro,uporna si vo potraga po licnost na koja ke mu vikas Kafir. Nemoze covek koj klanja i posti da pravi Sirk ili ke napravi vo slucaj na neznaenje ili nesvesnost sto povtorno ne ti dava pravo da go nareces Kafir. Covek sto klanja mu klanja na Vozviseniot Allah dz.s. i ako posti posti za Allah dz.s. dodeka covek sto pravi sirk e onoj koj mu prepisuva na Vozviseniot Allah drgar ili sorabotnik ili onoj koj voopsto ne go priznava Allah dz.s.
Ima i takvi licemerni koi ne veruvaat,odat vo dzamija samo lugeto da ne go vikaat nevernik,od stram od narodot,no koj ke go prepoznae takviot,koj ke vleze vo negovata dusa i srce.... ?

Nemoj tolku da se interesiras na kogo mozes da go vikas Kafir,od toa nemas nisto,Veruvaj,samo rizik si pravis na samata sebesi.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 17:31
Jas samo prasuvam, Dali smees so cvrsi argumenti na nekoj koj gledas deka pravi sirk,da go nareces kafir,ili ke go ostavis da pravi uporno sirk,nema da go predupredis dali ti e dozvoleno tebe ili mene,da gledame nekoj koj pravi sirk uporno,a i ne klanja i ne posti,a znae deka ke ide vo dzehennem za toa, a ti ne go predupreduvas uporno, Mozes da mi kazes zasto Allah veli vo kuranot: I onie koj ne sudat po Allahoviot zakon tie navistina se kafiri

Miralem
17-09-11, 17:51
Jas samo prasuvam, Dali smees so cvrsi argumenti na nekoj koj gledas deka pravi sirk,da go nareces kafir,ili ke go ostavis da pravi uporno sirk,nema da go predupredis dali ti e dozvoleno tebe ili mene,da gledame nekoj koj pravi sirk uporno,a i ne klanja i ne posti,a znae deka ke ide vo dzehennem za toa, a ti ne go predupreduvas uporno, Mozes da mi kazes zasto Allah veli vo kuranot: I onie koj ne sudat po Allahoviot zakon tie navistina se kafiri

Mnogu ubavo objasni Bratot Burak. Kafiri mozes da gi nareces Hristijanite i Evreite,definitivno,bidejki nemaat sehadet,te. go negiraat Allah dz.s i Negovoto Edinstvo,veruvaat vo poveke Bogovi,mu prepisuvaat sin,majka,go negiraat Resulullah s.a.w.s..... i mozes da nareces Kafir nekoj "Musliman" koga ke ti rece deka ne veruva vo Allah dz.s,deka Namazot ne treba da se obavuva,deka ne treba da se Posti mesec Ramazan.... koga KE GI NEGIRA.

Se slucuva koga izleguvam od dzamija da me presretne covek koj ne obavuva namaz pa ke mi rece Allah da ti go stori kabul. Jas mu velam Allah nasip i tebe da ti go stori,vika Amin. Blazesi ti,jas sakam ama ete,nemozam da se resam,a ubavo e da se klanja.... ama ete go tisti Sejtan ne mu dava. Treba na ovoj da mu recam deka e Kafir ?

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 18:43
Ako nikogas ne klanja znaci nikogas, togas toj ne moze da bide musliman toj e golem gresnik fasik i vo toj slucaj ne se pokaje i umre kako takov toj umira kako nevernik(kafir) a covek sto nekogas klanja nekogas ne, toj ne e kafir, tuku pravi kufr neverstvo, Prvata generacija Seleful salih ashabiite rekle po golemo neversto od ostavanje namaz nema, koj ostava eden namaz toj e kafir bez pricina, znaci ova e stav na sahabiite vo vremeto na poslanikot alejhi selam, a gore navedenoto e fetva od ibn Uthemij Rahmetullah Alejhi.znaci jas na nikoj ne mu kazuvam ti si kafir, i ne e ubavo da mu receme taka na grub nacin,tuku prvo ke go sovetuvame, a potoa ke mu gi iznese argumentite, pa toj sam ke svati deka e nevernik sekako Allah upatuva kogo on saka, Drugo zasto togas poslanikot rekol: Koj go ostava namazaot toj stanuva kafir,zasto Poslanikot rekol: Prvo sto ke bide prasan covekot ke bide prasan za svojot namaz, Poslanikot ne se plasel da go narce nekoj kafir?????? pa nas ni go ostavil toa nie da go sirime kolku mozeme i sto mozeme.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 18:49
Stalna komisija za fetwe (10/140) je upitana: Ako je osoba voljna da posti Ramazan i da klanja samo u Ramazanu, ali prestane klanjati čim se Ramazan završi, da li se njegov post računa (prihvata, op.prev)Pitanje: Da li je dozvoljeno postiti bez klanjanja namaza?
Odgovor:
Slava pripada Allahu
Ni jedno dobro djelo neće biti primljeno od onoga ko ne klanja - niti zekat, niti post, niti hadždž niti bilo koje drugo djelo.
Al-Buhari (520) prenosi da je Burejdah rekao: "Allahov Poslanik salAllahu alejhi we sellem je rekao: 'Ko god ne klanja ikindiju, njegova dobra djela će biti poništena'"
Ono na šta se misli sa 'njegova dobra djela će biti poništena' jeste da će biti smatrana nevažećim i neće mu biti ni od kakve koristi. Ovaj hadis ukazuje na to da Allah neće prihvatiti ni jedno dobro djelo ni od koga ko ne klanja, dakle onaj ko ne klanja neće imati nikakve koristi od svojih dobrih djela i ni jedno njegovo dobro djelo se neće uzdići Allahu.
Iz hadisa se čini da su dvije vrste onih koji ne klanjaju: Oni koji ne klanjaju uopće, što poništava sva njihova dobra djela, i oni koji ne klanjaju jedan određeni namaz u određenom danu, što poništava dobra djela tog dana. Dakle poništavanje svih dobrih djela se dešava onima koji ostavljaju sve namaze, a poništavanje dobrih djela određenog dana se dešava onima koji ostave određeni namaz.
Šejh ibn Usejmin je upitan u Fataawa al-Sijamu (str. 87) o propisu onog ko posti a ne klanja.
Odgovorio je:
Post onog ko ne klanja nije validan i ne prihvata se, jer onaj ko ne klanja je kafir i otpadnik, jer Allah kaže (u prevodu značenja):
"Ali ako se oni budu pokajali i molitvu obavljali i zekat davali, braća su vam po vjeri.." (at-Tawba, 11)
A Poslanik salAllahu alejhi we sellem je rekao: "Između čovjeka i širka i kufra je njegov namaz." Bilježi ga Muslim, 82. I on, salAllahu alejhi we sellem je rekao: "Ugovor između nas (muslimana op.prev) i njih (mušrika/kafira op. prev) je namaz, ko god ostavi namaz, kafir je." Bilježi ga al-Tirmizi, 2621, ocijenjen kao sahih od al-Albanija u Sahih al-Tirmizi.
Ovo je također stav većine ashaba, ako ne i njihov konsenzus. Abd-Allah ibn Šahik, radia Allahu anhu, koji je bio jedan od vrlo poznatih Tabi'ina, je rekao: "Poslanikovi ashabi nisu ostavljanje ni jednog djela smatrali da osobu čini kafirom, sem namaza."
Na osnovu ovoga, ako osoba posti, ali ne klanja, onda se njegov post odbacuje i ne prima, i ništa mu neće koristiti pred Allahom na Sudnjem danu.
Takvome kažemo: Klanjaj, a zatim posti (tj imaj namaz i posti, op. prev), jer budeš li postio a ne klanjao, tvoj post će biti odbačen, jer se djela obožavanja ne primaju od kafira.
Stalna komisija za fetwe (10/140) je upitana: Ako je osoba voljna da posti Ramazan i da klanja samo u Ramazanu, ali prestane klanjati čim se Ramazan završi, da li se njegov post računa (prihvata, op.prev)
Odgovorili su:
Post je jedan od stubova islama, i najbitniji stub nakon šehadeta. On (namaz) je obaveza svakog pojedinca (fard ajn) i ko god nema namaza on poriće da je obavezan, ili ne klanja jer je nemaran i lijen, on je kafir.
Što se tiče onih koji poste i klanjaju samo u Ramazanu, to je pokušaj varanja Allaha, i uistinu su nesretni oni koji Allaha priznaju (za Allaha znaju, op. prev) samo u Ramazanu, već to ih čini kafirima u smislu velikog kufra (kufr ekber), čak i ako ne nijeću da je namaz obavezan, prema jačim dokazima dva mišljenja učenjaka.
Šejh Sulejman ibn Abdullah alu šejh kaže: ''\
Ako priznaje njihov kufr ali neće da im se suprostavi tekfirom takav je mudahin – onaj koji popušta, i potpada pod riječi Uzvišenog:
 ودوا لو تدهن فيدهنون 
''Oni bi jedva dočekali da ti popustiš, pa bi i oni popustili.''

Miralem
17-09-11, 20:02
Ako nikogas ne klanja znaci nikogas, togas toj ne moze da bide musliman toj e golem gresnik fasik i vo toj slucaj ne se pokaje i umre kako takov toj umira kako nevernik(kafir) a covek sto nekogas klanja nekogas ne, toj ne e kafir, tuku pravi kufr neverstvo, Prvata generacija Seleful salih ashabiite rekle po golemo neversto od ostavanje namaz nema, koj ostava eden namaz toj e kafir bez pricina, znaci ova e stav na sahabiite vo vremeto na poslanikot alejhi selam, a gore navedenoto e fetva od ibn Uthemij Rahmetullah Alejhi.znaci jas na nikoj ne mu kazuvam ti si kafir, i ne e ubavo da mu receme taka na grub nacin,tuku prvo ke go sovetuvame, a potoa ke mu gi iznese argumentite, pa toj sam ke svati deka e nevernik sekako Allah upatuva kogo on saka, Drugo zasto togas poslanikot rekol: Koj go ostava namazaot toj stanuva kafir,zasto Poslanikot rekol: Prvo sto ke bide prasan covekot ke bide prasan za svojot namaz, Poslanikot ne se plasel da go narce nekoj kafir?????? pa nas ni go ostavil toa nie da go sirime kolku mozeme i sto mozeme.

Sestro,nemozes da pravis se' sto Poslanikot a.s napravil. Sto mu e na Doktorot dozvoleno na nekoi pacienti zabraneto mu e.
Samo ke te potsetam na vlozeniot trud na Resulullah s.a.w.s vo tekot na razubeduvanjeto i negovata misija. Objavata,sestro,23 godini traela ne eden den. Verovatno znaes deka vo pocetokot klanjale i vo pijana sostojba. Ke rece nekoj; Da ama denes ja imame objavata,denes znaeme. Da,taka e. Znael i Vozviseniot Allah deka Alkoholot i pred da im go zabrani steten e i nema korist no sepak ne im go zabranil naednas.
Pogledni kolkakav trud vlozil Resulullah s.a.w.s pred da mu kaze na nekogo deka e kafir. Naj lesno e kafir da mu kazes na nekogo.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 20:08
Pa normalno nikoj ne e lud da mu kaze na nekoj naednas ej tisi kafir. toa ide poleka,poleka moze ke upati i sto si napravil nisto grev na sebe, ama brate toa treba da go svatime i da ne nie tesko toa sto covek sto ne paga sedza na Allah nikogas vo zivotot, ne moze toj da mi bide mene brat ili sestra zasto Allah taka kazal koj klanja i dava zekat tie se vasi braka,

Muslim Sister
17-09-11, 20:11
:selam:

Ич не ми се коментира на оваа тема ама едно прашање и мисла од секогаш ми се вртела низ глава,:) Ок, ако некој нема намаз може да се протеквири, а што ако тој некој има намаз ама тоа е тајно? Што ако сака само Аллах да го знае тоа, а ние сме го протеквириле што понатака? и како ние ќе одговараме на Судниот ден?

Miralem
17-09-11, 20:22
Pa normalno nikoj ne e lud da mu kaze na nekoj naednas ej tisi kafir. toa ide poleka,poleka moze ke upati i sto si napravil nisto grev na sebe, ama brate toa treba da go svatime i da ne nie tesko toa sto covek sto ne paga sedza na Allah nikogas vo zivotot, ne moze toj da mi bide mene brat ili sestra zasto Allah taka kazal koj klanja i dava zekat tie se vasi braka,

Posledno na pamet treba da ni padne na nekogo kafir da mu kazeme,toa da ni bide na krajot na pametta.


Ич не ми се коментира на оваа тема ама едно прашање и мисла од секогаш ми се вртела низ глава, Ок, ако некој нема намаз може да се протеквири, а што ако тој некој има намаз ама тоа е тајно? Што ако сака само Аллах да го знае тоа, а ние сме го протеквириле што понатака? и како ние ќе одговараме на Судниот ден?

Namazot vo Dzemaat e povreden.Megjutoa,nikoj ne mora da me znae mene (osven Allah dz.s) dali obavuvam namaz ili ne. Luge ima so pricini nemozat vo Dzemaat (vo dzamija) da obavuvaat namaz. Namazlii ne se samo onie sto nie gi gledame deka obavuvaat namaz,samo onie sto gi gledame vo dzamija....
Ova se knoki raboti. Neznam zosto tolkavav interes za toa na kogo da go narekuvame kafir ?
Nekoj koj nemoze vo Dzemaat da obavuva Namaz,ili vo dzamija,treba da i se opravda na nekoj nacin na sestrata Kul_Allahu_Ekber ili na nekoi koi razmisluvaat taka,za da ne i kaze deka e Kafir.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 20:23
Jas poznavam lugje sto ne klanjaat, na moj krov ziveta, i sto e naj loso mene i mazot ne pravat budali drugo ne veruvaat vo Allahovata opskrba demek ako ne rabotis Allah ne ti dava, toa neli e shirk, pa takviot licno za mene e KAFIR I TOA GOLEM KAFIR NE VIDEN

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 20:26
Znaes Ibn Uthemij Ibn temijje rahmetullah rekle: koj ne tekfiri toj samiot e kafir. i sega so da prajme dali sme kafiri ako ne protekfirime nekoj koj gi protekfiril Allah i poslanikot ili sme uste muslimani,zasto vaka vikaat ovie dvajca Alimi?

Miralem
17-09-11, 20:33
Jas poznavam lugje sto ne klanjaat, na moj krov ziveta, i sto e naj loso mene i mazot ne pravat budali drugo ne veruvaat vo Allahovata opskrba demek ako ne rabotis Allah ne ti dava, toa neli e shirk, pa takviot licno za mene e KAFIR I TOA GOLEM KAFIR NE VIDEN

Sestro,malku brzame vo presudata. Arno rekle koga kazale deka bez trud nema nisto. Jas veruvam deka opskrbata e od Allah ama rabotam. Allah dz.s veli vo Kur'anot: Rabotete pa Allah ke go vidi vasiot trud.
Racete se od Allah dz.s isaret deka treba da rabotime.Kako koga majstorot ke ti ja dade lopatata,taa e isaret deka treba da rabotis.Ako ja upotrebis i majstorot ke bide zadovolen ako ne ja upotrebis nema da go zadovolis. Mozebi tvoite sosedi se malku ponazadni sto se odnesuva do verata ama na sekoj zbor nemojte da prigovarate. Si gi prasala li ljubezno sosedite vo koja smisla rekle taka ?

Allah da ni se smilova. Ne se prasuvame deka eden takov nikakov,zaradi premnogu ogovaranje na sudniot den Namazot moze da ni go pobara.

Miralem
17-09-11, 20:33
Znaes Ibn Uthemij Ibn temijje rahmetullah rekle: koj ne tekfiri toj samiot e kafir. i sega so da prajme dali sme kafiri ako ne protekfirime nekoj koj gi protekfiril Allah i poslanikot ili sme uste muslimani,zasto vaka vikaat ovie dvajca Alimi?

Nisto sestro,da si tekfiras....

Muslim Sister
17-09-11, 20:33
Znaes Ibn Uthemij Ibn temijje rahmetullah rekle: koj ne tekfiri toj samiot e kafir. i sega so da prajme dali sme kafiri ako ne protekfirime nekoj koj gi protekfiril Allah i poslanikot ili sme uste muslimani,zasto vaka vikaat ovie dvajca Alimi?

И јас би сакала да знам што сега? прво даваш доказ дека мора да се теквири, ако не се лажам, а потоа поставуваш прашање дали сме ќафири ако не теквириме, сестро контрадикторна си ми.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 20:36
Ne ne jas imam odgovor tuku vas ve prasuvam so ke prajme sega dali sme kafirili ili ne sme ?

Miralem
17-09-11, 20:37
И јас би сакала да знам што сега? прво даваш доказ дека мора да се теквири, ако не се лажам, а потоа поставуваш прашање дали сме ќафири ако не теквириме, сестро контрадикторна си ми.

Bez razlika dali gi obavuvas islamskite a i imanskite sartovi... ako ne tekfiras "kafir si". Ova vo islamski ili imanski sartovi spagja ?

Muslim Sister
17-09-11, 20:40
Ne ne jas imam odgovor tuku vas ve prasuvam so ke prajme sega dali sme kafirili ili ne sme ?

Е јас немам одговор, не сум стигнала до степен да кажам дали некој е ќафир или не,еве ќе те читам тебе и твојот одговор :дада:

Hadzera
17-09-11, 21:01
Znaes Ibn Uthemij Ibn temijje rahmetullah rekle: koj ne tekfiri toj samiot e kafir. i sega so da prajme dali sme kafiri ako ne protekfirime nekoj koj gi protekfiril Allah i poslanikot ili sme uste muslimani,zasto vaka vikaat ovie dvajca Alimi?
А за кого вака рекле, за текфирењето на немуслиманите, или за текфирење на муслимани кои не клањат, не постат, не дават зекат...?

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 21:16
ubavo ti pisuva vo mojot post za tie koj gi protekfiril Allah i poslanikot. a ALLAH NE GI PROTEKFIRIL SAMO HRISTIJANITE I EVREITE GI PROTEKFIRIL I TIE MUSLIMANI KOJ MU CINAT SIRK I KOJ SUDAT PO TAGUTCKI ZAKON A NE PO SERIJATCKI.

Hadzera
17-09-11, 21:23
ubavo ti pisuva vo mojot post za tie koj gi protekfiril Allah i poslanikot. a ALLAH NE GI PROTEKFIRIL SAMO HRISTIJANITE I EVREITE GI PROTEKFIRIL I TIE MUSLIMANI KOJ MU CINAT SIRK I KOJ SUDAT PO TAGUTCKI ZAKON A NE PO SERIJATCKI.

Значи сите кој се судат со тагутски закон се ќафири?

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 21:33
da zasto Allah veli taka vo sura el maida 44 ajet i onie koj ne sudat po Allahov zakon tie navistina se kafiri. Nema drug zakon osven Allahoviot zakon, mislam deka ovoj ajet se naoga vo sura Jusuf

Muslim Sister
17-09-11, 21:39
da zasto Allah veli taka vo sura el maida 44 ajet i onie koj ne sudat po Allahov zakon tie navistina se kafiri. Nema drug zakon osven Allahoviot zakon, mislam deka ovoj ajet se naoga vo sura Jusuf


Ти сестро кога би дошла до судски процес по кој закон рече дека ќе се судиш? или ќе бараш по шеријат да се одвива процесот?

П.с само напред добро ти оди теквирењето.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 21:41
Dozvoleno e da ti sudat ne tie dozvoleni da sudis nekoj po tagutcki zakon,zasto ako sudis po tagucki zakon fakticki ti go priznavas nivniot zakon,a ako tie prisilno te sudat, togas ti ne si kafir ostanuvas musliman i deteto da ti go ubijat tebe ne ti e dozvoleno da sudis po tagutcki zakon, jasno ti kazuva ajetot gore nema baranje dokazi poveke koga veke go imame vo kuran toa,

Hadzera
17-09-11, 21:44
da zasto Allah veli taka vo sura el maida 44 ajet i onie koj ne sudat po Allahov zakon tie navistina se kafiri. Nema drug zakon osven Allahoviot zakon, mislam deka ovoj ajet se naoga vo sura Jusuf

Според тебе од 1.5 милијарда муслимани во светот, колку се муслимани?

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 21:47
Ne znam Allah znae naj ubavo mozam samo da znam tie so se pokraj mene sto ziveam so niv, dali se muslimani ili ne se. a ne mozam jas da znam po ulica ako go sretnam nekoj da recam abe ovoj ne e musliman kafir e NEUDHUBILLAH, I PAK KE TI KAZAM JAS NE TEKFIRAM NIKOGO, TUKU JA IZNESUVAM TOA STO KAZAL ALLAH VO KURANOT I POSLANIKOT,I KONSENZUS OD ULEMA. A JAS NE SUM DOSTOJNA DA DAVAM FETVI NA KOJ OD MOJ HIR, NE SUM STIGNALA USTE DO TAMO INSHALLAH DA STIGNEME SITE AMINN

efendija
17-09-11, 21:48
Znaes Ibn Uthemij Ibn temijje rahmetullah rekle: koj ne tekfiri toj samiot e kafir. i sega so da prajme dali sme kafiri ako ne protekfirime nekoj koj gi protekfiril Allah i poslanikot ili sme uste muslimani,zasto vaka vikaat ovie dvajca Alimi?

:selam:

Ќе може линк или извор за да ја провериме оваа изјава?

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 21:49
da sekako poveli brate efendija [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

efendija
17-09-11, 21:53
da sekako poveli brate efendija [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Знаев!

Понастрана сестро од вакви книги и вакви веб страници! Ова за твое добро ти го кажувам.

:вслм:

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 21:55
Zasto sto e problemot? moze da znam sekako ako e za moe dobro i ako ima hajr treba da me predupredis neli sekako sum ti sestra po vera.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 21:57
TRETMAN OSOBE KOJA NE KLANJA
Pitanje: Kakav je tretman onoga ko umre, a nije klanjao, imajuci u vidu da su njegovi roditelji muslimani? Kako ce se postupati prema njemu u vezi gasuljenja, cefina, dzenaze, te upucivanja Allahove dove za njega i trazenja da mu se smiluje?

Odgovor: Serijatski obveznik koji umre, a nije klanjao i znao je serijatski propis (o tome), nevjernik je (kafir). On nece biti ogasuljen, nece mu biti klanjana dzenaza, nece biti sahranjen u muslimanskom groblju i nece njegovu imovinu naslijediti njegovi rodjaci-muslimani, nego ce ona, po ispravnijem stavu ucenjaka, pripasti drzavnoj blagajni (bejtul-malu)- Ovo se temelji na rjecima Vjerovjesnika, s.a.v.s., koji u vjerodostojnom hadisu kaze: "Izmedju covjeka i kufra i sirka jeste ostavljanje namaza." (Biljezi ga Muslim u svom "Sahihu"); i na njegovim rjecima: "Ugovor izmedju nas i njih (nevjernika) jeste namaz, ko ga ostavi nevjernik je." (Biljezi ga imam Ahmed i autori "Sunena" s vjerodostojnim lancem prenosilaca, a kao predanje Burejde, r.a.) Uvazeni tabin Abdullah ibn Sekik el-'Ukajjli, r.a., kaze: "Ashabi Vjerovjesnika, s.a.v.s., nisu smatrali da je ostavljanje necega kufr, izuzev namaza." O ovome postoje mnogi hadisi izreka ashaba i tabina. Ovako je u vezi s onim ko iz nemara ostavlja namaz, ali ne negira njegovu obaveznost. Onaj ko nijece da je namaz obavezan nevjernik je i otpadnik od islama, po misljenju svih ucenjaka. Molimo Allaha da popravi stanje svih muslimana i da ih uputi na Pravi pt. Doista, On sve cuje i On je Onaj Koji uslisava molbe. (Sejh Ibn-Baz)

-

Muslim Sister
17-09-11, 22:05
TRETMAN OSOBE KOJA NE KLANJA
Pitanje: Kakav je tretman onoga ko umre, a nije klanjao, imajuci u vidu da su njegovi roditelji muslimani? Kako ce se postupati prema njemu u vezi gasuljenja, cefina, dzenaze, te upucivanja Allahove dove za njega i trazenja da mu se smiluje?

Odgovor: Serijatski obveznik koji umre, a nije klanjao i znao je serijatski propis (o tome), nevjernik je (kafir). On nece biti ogasuljen, nece mu biti klanjana dzenaza, nece biti sahranjen u muslimanskom groblju i nece njegovu imovinu naslijediti njegovi rodjaci-muslimani, nego ce ona, po ispravnijem stavu ucenjaka, pripasti drzavnoj blagajni (bejtul-malu)- Ovo se temelji na rjecima Vjerovjesnika, s.a.v.s., koji u vjerodostojnom hadisu kaze: "Izmedju covjeka i kufra i sirka jeste ostavljanje namaza." (Biljezi ga Muslim u svom "Sahihu"); i na njegovim rjecima: "Ugovor izmedju nas i njih (nevjernika) jeste namaz, ko ga ostavi nevjernik je." (Biljezi ga imam Ahmed i autori "Sunena" s vjerodostojnim lancem prenosilaca, a kao predanje Burejde, r.a.) Uvazeni tabin Abdullah ibn Sekik el-'Ukajjli, r.a., kaze: "Ashabi Vjerovjesnika, s.a.v.s., nisu smatrali da je ostavljanje necega kufr, izuzev namaza." O ovome postoje mnogi hadisi izreka ashaba i tabina. Ovako je u vezi s onim ko iz nemara ostavlja namaz, ali ne negira njegovu obaveznost. Onaj ko nijece da je namaz obavezan nevjernik je i otpadnik od islama, po misljenju svih ucenjaka. Molimo Allaha da popravi stanje svih muslimana i da ih uputi na Pravi pt. Doista, On sve cuje i On je Onaj Koji uslisava molbe. (Sejh Ibn-Baz)

-

Сега дали сакаш совет од Ефендија или ќе си продолжиш со убедување и наметнување??

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:07
jas ne nametnuvam i ne ubeduvam nekoj, treba sami da se ubedime vo toa sto Allah kazal a sekako ako ti smeta Allahovoto ubeduvanje i nametnuvanje sto jas go postriam halali togas.

efendija
17-09-11, 22:12
Zasto sto e problemot? moze da znam sekako ako e za moe dobro i ako ima hajr treba da me predupredis neli sekako sum ti sestra po vera.

Проблемот е што таквите книги и сајтови ги уредуваат современите хариџии, а ти недоволно упатена и недоволно снаодлива во тоа море од извитоперени и цензурирани акидетски правила и прописи можеш многу лесно да се удавиш.

Дали ти со постирањето на овие фетви ги правдаш хариџиите или си водиш соло дискусија по твој ќејф и без никакво запазување на која тема се наоѓаш?

Те советувам да го послушаш братот Бурак и со внимание да го прочиташ она што тој го постира на оваа тема.

:вслм:

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:13
ovaa stranica sum ja nasla u put vjernika i ovaa stranica da ne e sovremena haridzijska uloga ?

efendija
17-09-11, 22:14
Да ве потсетам уште еднаш дека темата гласи:

Хариџиите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?

Иако истата во старт е тензична сепак бара од нас да продискутираме околу тоа дали има во Македонија хариџии, која е нивната мисија и колку се тие на вистинскиот пат?

Не испуштајте го во вашите дискусии ова, Аллах да ве награди!

:вслм:

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:17
vo red Allah da te nagradi, Ali edno znaj deka kolku i da znaeme nie sme pak dzahili toa da znaes,Allah e samo toj sto znae a ako pogresam ne znaci deka sum jas ne upatena,od kade znaes deka ne sum jas upatena???? ti kazal nekoj si me videl si me cul. nijetot i znaenje moe samo Allah go znae i tie oklu mene, :selam:

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:18
Jas kako sto sum citala haridziijte ne se na prav prav pat, ako bi bile na prav pat ne bi rekol poslanikot alejhi selam: Ke dojde vreme od mojot ummet ke se pojavaj haridziij pa kaj ke gi najdete ubijte gi

efendija
17-09-11, 22:22
ovaa stranica sum ja nasla u put vjernika i ovaa stranica da ne e sovremena haridzijska uloga ?

Драга сестро ти бегаш од темата и влегуваш во друга тема. Кога веќе си ја нашла таа страница провери дали ја има тука Селасинија од шејх Макдиси, спушти ја и прочитај ја цела и ќе ти биде иншАллах јасно што те советувам и колку треба да бидеш внимателна со текфирењето, зошто многумина од таа книга го прочитале само почетокот и средината, но не и крајот, па западнале во рафално текфирење без да направат никаков исклучок по тоа прашање.

:вслм:

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:24
Jas ja imam taa kniga sum ja citala ama ne cela ja imam i online i vaka doma

efendija
17-09-11, 22:29
Драга сестро ти бегаш од темата и влегуваш во друга тема. Кога веќе си ја нашла таа страница провери дали ја има тука Селасинија од шејх Макдиси, спушти ја и прочитај ја цела и ќе ти биде иншАллах јасно што те советувам и колку треба да бидеш внимателна со текфирењето, зошто многумина од таа книга го прочитале само почетокот и средината, но не и крајот, па западнале во рафално текфирење без да направат никаков исклучок по тоа прашање.

:вслм:


Jas ja imam taa kniga sum ja citala ama ne cela ja imam i online i vaka doma

:смешкање::смешкање::смешкање:

Ај иншАллах прочитај ја цела па ќе продискутираме подетално по прашањето на текфирот. Халали, ако се најде навредена, немав воопшто таква намера.

:вслм:

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:40
Ne vallahi ne se najdov povredena,tuku me povreduvaat lugje koj mi vikaat deka si neupatena, a znam deka za mojve godini sto ucam po 2 3 sati sekoj den znam deka sum dovolno upatena licno za kratko vreme sto sum vo islamot, i sega da dojde nekoj da mi go narusi toa i da ne mi dava volja posle za nisto, HajrinshaAllah

ibret
17-09-11, 22:41
:selam:

Ич не ми се коментира на оваа тема ама едно прашање и мисла од секогаш ми се вртела низ глава,:) Ок, ако некој нема намаз може да се протеквири, а што ако тој некој има намаз ама тоа е тајно? Што ако сака само Аллах да го знае тоа, а ние сме го протеквириле што понатака? и како ние ќе одговараме на Судниот ден?
Nie sudime spored toa so go gledame, ane spored namerata.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:46
Samo eden ajet do sestrata hadzera bidejki ona veli dali site sto sudat po tagut se kafiri jas ne i odgovoriv kako sto treba,mislam? pa ke i postiram eden ajet pa ke svati deka site sto sudat po tagut ne se muslimani,iskocile od islam i pocinile sirk, i pokorni se na ibliz lanetullah alejh.
An-Nisa 60. Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe pa ipak žele da im se pred tagutom sudi, a naređeno im je da ne vjeruju u njega. A šejtan želi da ih u veliku zabludu navede.

ibret
17-09-11, 22:46
Znaes Ibn Uthemij Ibn temijje rahmetullah rekle: koj ne tekfiri toj samiot e kafir. i sega so da prajme dali sme kafiri ako ne protekfirime nekoj koj gi protekfiril Allah i poslanikot ili sme uste muslimani,zasto vaka vikaat ovie dvajca Alimi?
Ибн Тејмеи рекол така, а Мухаммед а.с. рекол вака:“ Кој на својт брат муслиман му рече дека е неверник(ќафир) ,тогаш од нив двајцата навистина е неверник.“ има и многу други хадиси и сега кое мислејне треба да се застапува???

Muslim Sister
17-09-11, 22:47
Nie sudime spored toa so go gledame, ane spored namerata.

Во овој случај ќе судиме по тоа што не го гледаме а не по тоа што го гледаме.

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 22:49
jas ne velam na svojot brat deka e nevernik jas zboram za tie koj ne klanjaat namaz i koj ne sakaat da klanjat se pravat naudreni a pravat i drugi kufrovi, zasto taka rekol poslanikot alejhi selam Razlika od vernicite i nevernicite e namazot koj go ostava namazot toj e kafir, pa sega jas li go kazuvam ova ne e moe ova, kako rekol poslanikot i Allah jas taka kazuvam

ibret
17-09-11, 22:54
Во овој случај ќе судиме по тоа што не го гледаме а не по тоа што го гледаме.

Тој суд му припаѓа единствено Аллах џ.ш.!

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 23:00
Sekako deka sudot pripaga samo na Allah,ama i Allah nas ni rekol da sudime po negov sud a ne po tagut. mozes toa da vidis vo sura el maida 44

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 23:21
Lazi i haridzijska ideologija fanatika esarija/maturidija

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

gv lautka
17-09-11, 23:39
Dobro brat, burak. Dali toj sto klanja i posti,a cini sirkovi. dali smeeme na takov covek da mu receme deka e kafir, zasto koga ke go kazes zborot nevernik,isto e i kafir da kazes,:selam:Оној кој прави Ширк е Кафир бес ,АМА или никаку по инаку,тука нема друг збор во замена за кафир,(што се однесува на Ширкот):вслм:

Kul_Allahu_Ekber
17-09-11, 23:41
A dali toj sto ne klanja nikogas namaz mozeme da kazeme deka nie brat po vera? i dali e vernik, Posred ajetot kade sto ALLAH VELI VO KURAN I TIE KOJ KLANJAAT NAMAZ DAVAAT ZEKAT CINAT DOBRI DELA TIE SE VASI BRAKA.

gv lautka
17-09-11, 23:50
Ти сестро кога би дошла до судски процес по кој закон рече дека ќе се судиш? или ќе бараш по шеријат да се одвива процесот?

П.с само напред добро ти оди теквирењето.:selam:Во право е сестрата,се нафлиле сите тука .и во случајоф ја нарекофте Теквирџија но тоа нее воопшто така зошто таја само изнсе ајет нејзиниот стаф е подржан со аргумет а сите други кои сметаат дека може да се прифати и други закон освен Аллаховите нека донесат и тие Аргумент бес Аргумент нема следенје ништо Исламот неможе слепо да се следи.само Аргуметирано.

Ако бидам Изведен пред Тагутски суд ,моја должнос е само да не го признаам,а ако ме судат тие ,тоа е нивна работа што сакат нека прават јас тоа неможам да го сменам ,ама пред Аллах џ.ш че бидам заштитен ако не пред тој (тагутски судија):вслм:..

Kul_Allahu_Ekber
18-09-11, 00:01
i da glasas za tagutcki zakon stanuvas kafir, da sudis po tagut stanuvas kafir. da priznavas tagutcki zakon bez da sudis stanuvas kafir,a znaes zasto,epa vaka.sve sto spaga u tagut e obozavanje drugo nesto pokraj Allah,nekoj ke rece tagut e na nekoj da mu se molis, ne e tagut na nekoj da mu se molis kako toa,pa primer hrsitijanite se molat na isus,a isus ne e tagut ne dozvoluval da mu se molat na nekoj pokraj Allah, tagut bil faraonot vo vremeto na musa alejhi selam, znaci toj se proglasil kako eden bog i deka nema drug bog osven nego,ova spaga vo obozavanje na tagut pokraj Allah. Allah veli vo kuranot Koj veruva vo Allah a ne vo tagut toj se fatil za naj cvrstot jaze koje nema iskinatina. Allah pota veli vo Sura el maide,I koga sudite sudite po Allahov zakon,a koj sudi pokraj Allahoviot zakon tie navistina se kafiri. Sudot mu pripaga samo na Allah, osven Allahoviot Sud nema drug sud, pred nekolku dena edna sestra na paltak postavi prasanje, Dali e dozvoleno mazoti zenata da se vencaat po tagutcki zakon, bratot i odgovori deka Vencavanje po tagutcki zakon e shirk, deka toj sto ne znae treba vednas da se odrece od tagutot,a toj sto znae i ne se odrekuva od tagutot,toj napravil shirk zasto shirkot ima dva ruknova,shirk vo znaenje i shirk vo ne znaenje.shirk vo znaenje e deka znaes deka nema drug bog osven Allah a ti pripisuvas drzuenici na Allah i prizavas zakon mimo Allah,takviot covek e kafir. Shirk vo ne znaenje se moli na nekoj koj ne moze da ti pomogne ni da ti odmogne kako sto hristijanite zimaat sodrug pokraj Allah a tie se molat a ne znaat na kogo,i ne znaat koj im prostuva, i umre kako takov toj umira kako Kafir Mushrik. znaci da ne udogovlacam. sve sto se obozava i priznava pokraj Allah e shirk i covekot postanuva kafir i sto e naj loso murted odpadnik od vera. Selam Alejkum

Miralem
18-09-11, 00:28
Тој суд му припаѓа единствено Аллах џ.ш.!

Pa zarem ne se plasis od Allah vo toj slucaj ako ti spored ona sto go gledas odnosno ne gledas (ako ne odam vo dzamija od pricina) me napravis kafir a jas doma ne sum propustil nitu eden namaz ? Kako pred lice ke mu izlezes na sudniot den na taa osoba ? Ili treba da razglasam jas po selo deka doma namaz obavuvam,da ne mi kaze nekoj deka sum kafir. Treba izin da zemam od nekogo.Treba da go donesam doma da se uveri deka obavuvam namaz ? I ke go uveram li ?

Onoj koj ne dava sadaka e Skrtica. A sadaka se dava bez da te doznae bilo koj. Za da znaat lugeto deka davam sadaka treba da razglasam deka sum darezliv ?

Kul_Allahu_Ekber
18-09-11, 00:31
Onoj koj ne dava sadaka e Skrtica. A sadaka se dava bez da te doznae bilo koj. Za da znaat lugeto deka davam sadaka treba da razglasam deka sum darezliv ?[/QUOTE]

Poslanikot Alejhi selam rekol: Naj dobar rob kaj Allah e toj koj ne napravi dobro delo a za toa znae samo on i Allah.

Burak
18-09-11, 01:38
Вака сестро јас ќе постирам пак некои текстови ќе дада назнаки, па ти види колку си компетентна.

Многу брзоплето од ваша страна.Не е секој закон тагутски и не е секое судење тагутско.Затоа алимите објаснувале и објаснуваат и каде се нејасни работите поготово кога дома клањаш со икона вџеп или фиока(1000 -та неверувам дека некој не ја чува) но тоа преставува нужно зло.Ниту дете треба да се убие, ниту пиштол ти ставил некој на чело,ама сепак чуваш икона.Ова мислам дека сум јасен.
Но да погледнеме некои работи..
Се надевам ја имаш книгата ИМАН..Судот Му припаѓа на Аллах

Извадок од книгата „Иман-темел-суштина-негација" од др.Муахммед Нуајм Јасин

Неверник станува оној ко ќе ја занегира Аллаховата џ.ш. заслуга за покорност и извршување наНеговите наредби, а одбегнување на неговите забрани.Бидејќи Аллах џ.ш. во Својата книга пропишал закон кој го објавил на Својот Пратеник,а.с. па кој ќе тврди дека нешто од тој закон(шеријат) не заслужува да се примени, или неодговара на ова време или слично на тоа, станува неверник.Тоа е , бидејќи една од особеностите на Аллаховата божeственост е наредбата,власта и законот.

Аллах џ.ш. вели:

„Судот(власта) Муприпаѓа само на Аллах"(Јусуф,40)

Значи од особеностите на робувањето е извршувањето на наредбите и покорностите.

Спротивно на тоа неверник ќе стане секој оној кој било што од тие ибадети ќе ги упати на некојдруг покрај Аллах џ.ш.

Неверник станува и секој оној кој за себе тврди дека било кој од тие ибадети треба да се упатат кон него.Или им наредува на луѓето да нему или заради него го прават. Исто е и со оној кој ќе му поверува , се задоволи со неговите зборови и и извршува некои од тие ибадети кои се наменети кон него.Ист е и случајот со оној кој сака да се обожува на таков начин, иако Aллах не им наредил на луѓето тоа да го прават.Како што е оној кој вели дека треба некој да се плаши од него, да му се обраќа за помош,и да на него се потпира.

(Под страв овде се мисли во барање помош и надеж во работи кои никој неможе друг да ти помогне освен Аллах џ.ш.Тоа се однесува на стравопочит,барање на надеж која е само од Аллах.А што се однесува на работите кои се однесуваат начовечките можности на помош , во тие работи човекот не излегува од иманот,како што е бојазноста од владар кој запретил дека ќе го затвори или убие, или барање помош од пријател за некоја работа во која тој може навистина да ти ја заврши и сето тоа не спаѓа во куфр, и непостојат забрани по овој повод.) или нему да се прави сеџда, или руку, или да се однесува понизно према луѓето, и да се упатува нешто друго сем што смее на Аллах џ.ш.

Неверник станува и оној кој тврди декаа има право да се оззакони она штои Аллах џ.ш. не годозволува, заради тоа што се наоѓа на власт или положба.

Например тврди дека може да забрани дозволено или да дозволи забрането.

Пример на ова еда се донесуваат и усвојуваат закони коио добруваат блуд и развратна облека илида ги менува казните кои Аллах џ.ш во Куранот ги одредил за поединечни престапи, или ги одредил Пратеникот а.с. во својоит суннет.

Или да ги менува шеријатските норми врзани за зекатот, наследството , кефаретот(откуп) ,поедините ибадети или друго што е одредено според јасни шеријатски текстови.

Неверник стануваи оној кој верува во овие тагути и им го признае тоа што го тврдат од особините на божественоста.

Аллах џ.ш. вели:

„Ние на секој народ пратеник му испративме:„Аллах обожувајте Го, а од тагутот клонете се."(ЕнНахл,36)

„Оној кој неверува во шејтанот(тагут) , а верува во Аллах-се држи до најцврста врска којанема да се прекине.А Аллах све слуша и знае."(Ел Бекаре,256)

Најцврста врска е шехадетот дека нема друг бог ,Освен Аллах џ.ш., со која врска ги негираш сите врсти на ибадет на било кој друг освен на Аллах,џ.ш., а и ги припишувашединствено на Аллах џ.ш. кој нема содруг.( Рисале Мухамед бин Абдулвехаб фи мана тагут-ел-Џамиулферид,стр.266)

Од ова јасно можеда се види дека владател кој работи спротивно на вистината, со тоа што издава закони кои се спротивни на Куран и суннет, и дозволува тоа што Аллах џ.ш. го забранил, или го забранува тоа што Аллах го дозволил станува неверник и отпадникод Аллаховата вера.Бидејќи со тоа тој мисли дека може да излезе вон оквирите на исламскиот закон носејќи им на луѓето закони кои тој сака, и кој во тоа ќе поверува станува неверник.( Невакадилислам ли Мухамед бин Абдулвехаб- Џамиул ферид,стр.278)

Меѓутоа ова не сеоднесува на оној кој издава закони за кои не говорел Куран ниту суннет, нитизакони кои се темелат на иџтихадот и околу кои се разидува исламската улема.

Оној кој ќе издаде закон со кој се дозволува блуд или камата или било што од гревовите за кои се знае дека се забранети со шеријат,станува неверник и станува неверник секој оној секој кој со свое задоволство и согласност учествува во издавање на таквиот закон.

Но не станува ќафир на пример оној кој сака да уреди сообраќај, или слично , за што шеријатот не говорел, ниту го спомнал.Исто така не станува ќафир оној кој сака да седоведе во ред прашањето на цени на тржиштето, и неможе да се каже дека одредувањето на цените е харам, бидејќи одредени алими тоа не го дозволуваат, а некои факихи тоа го дозволуваат.

Од горе наеденовојасно се гледа дека неверници стануваат луѓето кои на тагутите им ги признаваат тие права и со нив се задоволни и судат по нивните закони кои се спротиставенина исламот во неговите општопознати темелни работи и принципи.

Зар не гледаш како оние кои тврдат дека веруваат во она што ти се објавуватебе и во она што е објавено пред тебе, па сепак сакаат пред тагутот да им се суди, а наредено им е да не веруваат во него. А шејтанот сака само во голема заблуда да ги наведе.(Ен Ниса ,60)

Burak
18-09-11, 01:49
Akidetsko pravilo: „Ko nevjernika ne smatra nevjernikom – sam je nevjernik!“
Nasir b. Hamed el-Fehd

El-hamdu lillah, ves-salatu ves-selamu 'ala resulillah...
'Akidetsko pravilo: „Ko nevjernika ne smatra nevjernikom – sam je nevjernik“, je opšte-poznato pravilo, i ono je treće od djela koje čovjeka izvodi iz vjere, a koje navodi šejh Muhammed b. 'Abdul-Vehhab rhm., u svom poznatom djelu „Nevakidul-Islam“, gdje kaže:

3: „Ko mušrike/idolopoklonike ne smatra nevjernicima ili sumnja u njihovo nevjerstvo ili ispravnim smatra njihov pravac – sam je počinio djelo nevjerstva!“

Ali, ovo pravilo se ne uzima zdravo za gotovo; ovo pravilo ima svoje detalje i pod-pravila koja - ako se smetnu s uma - može se upasti u veliki batil/grešku tj. može se desiti greška tipa da se muslimani proglase nevjernicima ili da se originalni nevjernici ne smatraju nevjernicima, pa kažemo da ovo pravilo nije striktno vezano za činjenje nekog od djela nevjerstva od strane nekog čovjeka već je vezano za samo neprihvatanje objave ili poricanje iste od strane neke osobe, pa ko ostavi nevjernika bez tekfira - to će se smatrati poricanjem tekstova objave koja nas obaviještava o nevjerstvu date osobe, s naznakom da tekst - koji govori o nečijem nevjerstvu - mora biti ispravan i muttefekun 'alejh tj. da je sva islamska ulema u vezi njega složna.

Osoba koja izostavi tekfir nevjernika mora biti jedna od onih koja je odbacila takve tekstove objave da bi spadala u značenje ovog pravila.

Nevjernici, kao i djela nevjerstva - ima ih mnogo, i nisu svi istog stepena, i među njima se pravi sljedeća razlika:

a.) El-Kafir el-asli/originalni nevjernik: poput jevreja ili kršćanina ili medžusije i ostalih. Ovakvog ko ne smatra nevjernikom ili sumnja u njegovo nevjerstvo ili smatra njihov pravac ispravnim – ta osoba je nevjernik uz konsenzus sve islamske uleme, što nam potvrđuje bezbroj 'alima i učenjaka u svojim djelima. Na takvo postupanje će se gledati kao na odbijanje tekstova objave koji nam eksplicite govore o ništavnosti vjerovanja koja nisu u skladu s islamskim vjerovanjem, kao i o nevjerstvu svakog onog ko nije prihvatio islam za vjeru!

b.) Murted – otpadnik od islama: koji se djele na dvije skupine:

1. Onaj koji javno obznani svoje nevjerstvo time što je prešao sa islama na nešto drugo – židovstvo ili kršćanstvo ili ateizam. Ovkvaa osoba ima status prijespomenutih - originalnih – nevjernika.

2. Onaj koji počini neko od djela nevjerstva ali, i pored toga tvrdi da je musliman, i da nije nevjernik zbog tog prijestupa.

Ovakvi se djele na dvoje:

1.) Onaj koji počini djelo koje izvodi iz islama, koje je očito i veoma jasno i oko kojeg se islamska ulema nikako ne razilazi i u vezi čega postoji njihov konsenzus poput psovanja Allaha dž.š..

Osoba koja to čini je uznevjerovala - uz opštu saglasnost sve islamske uleme, a onaj ko se uzdržava od tekfira ovakve osobe jedan je od dvoje:

a.) Onaj koji smatra da je psovanje Allaha dž.š., nevjerstvo, i da je dotično djelo - djelo nevjerstva, ali se ustručava od izricanja konkretnog suda nad dotičnom osobom zbog kratkoće svog znanja ili zbog izvjesne sumnje koja mu se pojavila itd.. Ova osoba griješi i nije u pravu – ali ne postaje nevjernikom zbog takvog postupanja jer nije odbacila nikakvu vijest objave niti ju je porekao. Ova osoba potvrđuje ono što stoji u objavi i prihvata konsenzus islamske uleme po pitanju toga da je psovanje Allaha dž.š., nevjerstvo!

b.) Onaj koji u osnovi ne smatra da je psovanje Allaha dž.š., djelo nevjerstva. Ovakva osoba je nevjernik ako ostane pri tom stavu nakon bejana/pojašnjenja ovog propisa, jer će se to smatrati odbijanjem tekstova objave kao i neprihvatanjem idžma'a/konsenzusa islamske uleme. Isti je slučaj i sa onim koji obožava kabur a pripisuje se islamu. Ko ne bude smatrao da je takvo djelo – djelo nevjerstva, sam je uznevjerovao, jer je odbacio tekstove objave i idžma' islamske uleme, ali, ko bude smatrao da je to djelo – djelo nevjerstva, ali se ustručava po pitanju izricanja konkretnog suda tekfira nad dotičnom osobom zbog izvjesne sumnje koju posjeduje – takav nije nevjernik!

2.) Onaj koji počini djelo oko kojeg se islamska ulema razilazi da li izvodi iz islama ili ne, i u vezi čega ne postoji njihov konsenzus poput neobavljanja namaza.

Tekfir ovakve osobe je pitanje oko kojeg islamska ulema nije složna, pa zato osoba koja zastupa drugi ili drugačiji stav po ovom pitanju – nije nevjernik, niti će se smatrati novotarom a niti će se proglasiti fasikom – i ako možda bude griješio po ovom pitanju!

Ovo je ono što bih vam ukratko mogao reći u vezi ovog pravila.

Ve sallallahu 'ala Muhammed.

Napisao: Nasir b. Hamed el-Fehd, 10–5–1423.h.g.

Burak
18-09-11, 01:58
Најголемото искушение за муслиманите во последниве два века е немање на своја држава во која суди со Аллаховиот закон. И ако земеме во предвид зошто денес на муслиманите им се случуваат некои работи и што ќе им се случува понатака, тоа би било исчезнувањето на верскиот и политичкиот авторитет – Исламската Држава.
Немуслиманите во минатото сториле се за да во долгорочната стратегија ги уништат сите исламски институции и верски авторитети , додека муслиманите денес ни најмалку не се трудат тие работи ги оживеат и повторно ги стават како првенствена цел, како да заборавиле на хадисот на Мухаммед а.с. кога ни кажал дека прво што ќе исчезне од исламот е власта, а последно намазот.

Мегутоа треба да се каже дека муслиманите малку читаат и кога читаат малку разбираат, и кога ќе го разберат , малку од нив веруваат од тоа што го разбрале, што е сигнал дека не работат по тоа што го разбрале. Воспоставување на Исламски верски лидер и политички авторитет е една од најбитните верски работи во денешно време.Денеска муслиманите се судат со закони кои се неисламски и живеат во земји кои се немуслимански и во глобала може да ги поделиме во неколку групи:
1.Тие кои свесно и доброволно одбиваат да им се суди по исламскиот закон , бидејќи веруваат дека се надминати во ова доба.Заради тоа со задоволство прифаќаат да им се суди по неисламски закони.
2.Тие кои се задивени со неисламските (демократски) закони , а за исламските(шеријатски) имаат погрешно разбирање.
3.Тие кои што не се воопшто запознаени со исламските закони и не се во можност да направат разлика помеѓу овие две категории.
4.Тие што сакат да им се суди со шеријат , но не се во можност поради немање избор, ниту можат да најдат судија, институција и сл. Кој би пресудил по ова прашање.

Статус на муслиман кој несака да му се суди по Шеријат

Таков статус имаат оние муслимани кои живееле во време на Пратеникот а.с. и кои јавно го искажувале исламот , но во своите срца криеле неверство, бидејќи во основа не сакале да се откажат од некои привилегии или неверувале во обавезноста во примена на шеријатот.Аллах џ.ш. во сура Ен –Ниса од 60-66 ајет им се обраќа на таквите и им вели:

6o. Ne gi gledash li onie koi mislat deka veruvaat vo ona shto ti se objavuva i vo ona shto beshe pred tebe objaveno како posakuvaat da im se sudi pred Tagut a veke im beshe naredeno da ne veruvaat vo nego. Shejtanot saka da gi talne vo bespake dalechno.
61. I koga ke im se kazhe: „Dojdete kon ona shto go objavi Allah i kon pejgamberot - ke gi vidish dvolichnite kako sosema odvrakaat od tebe!
62. Pa, kako ke bide koga ke im se sluchi nesreka zaradi ona sho go napravija racete nivni? Potoa ke ti dojdat, kolnejki se vo Allah: Nie samo sakame da napravime dobro i da ima razbirawe.
63. Onie za koi Allah znae shto ima vo srcata nivni. Ne obrnuvaj im, togash, vnimanie, posovetuvaj gi i kazhi prodorni zborovi!
64. Nie isprativme pejgamber samo da mu se bide poslushen so odobrenieto Allahovo. A onie koi napravija zulum za sebesi da dojdat kaj tebe i da pobaraat, navistina, proshka od Allah i za niv pejgamberot da pobara proshka - ke vidat deka Allah e Prostuvach i Somilosen!
65. No, ne! Se kolnam vo Gospodarot tvoj! Onie ne ke veruvaat se dodeka ne te imenuvaat za sudija za ona za shto se raspravaat ednisodrugi, se dodeka, potoa, ne usetat vo dushite svoi - za ona za shto ke im presudish- tesnotija, i se dodeka potpolno ne se predadat.

Ет Табери во толкување на овој ајет вели : „Секој кој занегира дека треба да му се sudi по она што Аллах го објавил е неверник“
Ибн Кетир вели:„ Ова е осуда врз оној кој кој тврди дека верува во она што Аллах го објавил и Пратениците , но и покрај тоа не сака да му се суди со Аллаховата Книга и со суннетот на Мухаммед а.с.“

Od горе наведените цитати станува јасно дека кој занегира некој исламски пропис или верува дека не е обавезен да суди по тоа, па потоа свесно, доброволно или изборно , а не под присила или нужда, прифаќа да му се суди по некој друг закон, тој истиот се смета за неверник.


Од ова произлегува дека муслиман е должен да го спроведува шеријатот во сите негови можни форми и онолку колку може, на секое место и во секое време.Самото признавање на суверинитетот без неговата примена не е доволно.Точно дека човекот не излегува од исламот, но е грешен.Поради истово многу исламски правници недозволиле да се живее во неверничка земја.
Ибн Џевзи вели:„ Кој несуди по она што го објавил Аллах поради своите желби и страсти, а не поради непризнавање на истите е насилник и голем грешник“(Задул Месир-2/366)
Денес има многу муслимани кои прифатиле разни идеологии , политички правци како што се комунизам и секуларизам, но само поради некои лични или политички цели. Тие во основа во јавност се прикажуваат различно од тоа што го кријат.Некои исламски учењаци тоа го нарекле и политички ширк.Но не постои консензус по ова прашање , а некои посовремени учењаци нив ги нарекуваат неверници без сомнеж.(ел-куфар-била шубе)

Меѓутоа према начелата на верување на ехли суннет вел џемат таквите не се сметаат за неверници и нивните гревови не резултираат со вечен Пекол, туку со своите постапки чинат голем грев , бидејки сепак сведочат дека само Аллах е Бог , а Мухаммед е неговиот роб и Пратеник.
Имам Бејхеки за тоа вели:„Повеќето мухадиси сметаат дека терминот иман ги обединуваат сите врсти на покорност и доброволни и облигатни. Покорноста се дели на три врсти и тоа :
Прва ради чиво неправење се прави неверство.Тоа е верувањето во она што треба да се верува и признавањето на истото.
Друга врста означува покорност со чиво оставање се прави голем грев доколку не се занегираат како што се намазот , постот и др.
Трета врста се грешкiте кои настануваат поради оставањето на подоброто дело.Тоа се мисли на доброволните ибадети.( Ел итикад вел хидаје 115)...

Kul_Allahu_Ekber
18-09-11, 02:01
Од горе наеденовојасно се гледа дека неверници стануваат луѓето кои на тагутите им ги признаваат тие права и со нив се задоволни и судат по нивните закони кои се спротиставенина исламот во неговите општопознати темелни работи и принципи.

jas za ova kazuvav deka ako priznavas vakov zakon,i ako si zadovolen so ovoj zakon togas postanuvas kafir,a ako tie te sudat na nivni zakon a ti ne go priznavas toj zakon togas takviot covek,ne e kafir, kazi mi muslimanive sto glasaat za parija kako sto se: pdsh vmro,sdsm,bdi,nova demokrija, site ovii parti zarem ne se tagut? lugjeto gi obozavaat glasat za niv, navivaat za niv,slucjano da ne muslimani? usvari moze da se musimani,ali 100% ne se mumini,zasto musliman i mumin ne e isto. Denes vrijat muslimani a mumini nema bas kako sto treba da se. na mnogu lugje sto sum im go kazala ova gi bolelo ama sto da pravam haqq si e haqq moram da go predupredam, ne smejam da go gledam kako pravi sirk, zasto Allah ke me prasa sum go videla ne sum predupredila Allah veli : vo kuran pravete dobro odvrakajte od zlo.:selam:

Burak
18-09-11, 02:07
Меѓутоа ова не сеоднесува на оној кој издава закони за кои не говорел Куран ниту суннет, нитизакони кои се темелат на иџтихадот и околу кои се разидува исламската улема.
Но не станува ќафир на пример оној кој сака да уреди сообраќај, или слично , за што шеријатот не говорел, ниту го спомнал.Исто така не станува ќафир оној кој сака да седоведе во ред прашањето на цени на тржиштето, и неможе да се каже дека одредувањето на цените е харам, бидејќи одредени алими тоа не го дозволуваат, а некои факихи тоа го дозволуваат....Многу теми отвараш. Читај убаво што ти постирам,а за гласање има еден куп фетви и објаснувања на ИЦ Форум.Не ми е намера да ги бранам таквите партијаш и ислични забегани, но треба да се даде вистинскиот пропис за се..значи не збори од своја уста за големи работи, секогаш гледај да дадеш мислење на учени,а ти постираш сајт од Келиметул хак..па тој ист Усејмин тие го протекфириле,и Бин Баз и муџахидите и ред други добри луѓе, за кои реков дека Аллах им објавил војна на таквите.Затоа читајте и истражете малку од каде и од кого земате знаење, исламот е многу битно од кој го учиш..[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Burak
18-09-11, 02:19
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] јас завршувам со оваа тема, читајте и истражувајте, на овој блог се собрани сите мислења на алимите кои сите ги признаваме, дискусијата помеѓу нас нема да реши ништо.Читајте и истражувајте...а ако не се најдете во тоа и мислите дека ќе напредувате само со еден став кој само така сте го прифатиле без подлабоко истражување, ве канам да читате..ајетите кои ги цитирате си имаат свој повод на објава ,поготово ајетите од сура Маиде...Ебу Џафер ел Табери рхм вели:
По мене најточен став од наведените е ставот наа оние кои тврдат дека овие ајети се однесуваат на неверниците од ехлу китабиите, бидејќи ајетите пред спомнатите ајети со ајетите после нив, сите говорат за ехлу китабиите, и тие се цел во нив. Наведените ајети се во склоп на говор за нив, така што е побитно овие ајети да се однесуваат на нив.

Ако некој каже: Аллах џ.ш. со јазички склоп ги опфатил сите оние кои не се владеат и не судат по тоа што го објавил- па врз основа на што го тврдиш тоа дека тие ајетио се однесуваат на одредена група покрај останатите?
Ќе биде кажано: Аллах ги опфатил со јазички смисол луѓето кои ги негирале прописите кои Тој ги објавил во Својатта Книга, па не известил дека тие оставајќи го Неговиот пропис на начин на кој го оставиле-станале неверници.Исто ќе важи и за сите останати кои судат- но не во склад со она што Аллах џ.ш. Го објавил- негирајќи го и порекнувајќи го; бидејќи таквиот е неверник во Аллах, како што и Ибн Абас р.а. каал- негирањето на Аллахоиот пропис откако некој го сознал дека е објавен во Аллаховата Книга, е исто како кога човек ќе занегира пратеништво на Пратеник откако ќе се сознае дека е Аллахов Пратеник.

Погледни Тефсир Табери 4/592-597
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]


Човекот кој го оптужува другиот дека е грешник или неверник, а он не е таков, тужителот постанува грешник или неверник.
(Бухари)

Затоа да се пазиме и да не брзаме, а Аллах е Тој што упатува..

Solider of Allah
18-09-11, 21:05
Да ве потсетам уште еднаш дека темата гласи:

Хариџиите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?

Иако истата во старт е тензична сепак бара од нас да продискутираме околу тоа дали има во Македонија хариџии, која е нивната мисија и колку се тие на вистинскиот пат?

Не испуштајте го во вашите дискусии ова, Аллах да ве награди!

:вслм:


I ako vo vakvi diskusii ne sakam da se fpustam, no edno me interesira moze nakratko da objasnite so tvoii zborovi sekako na makedonski ne kopi paste od na nekoja strana pra[ajeto glasi;

1- Koja e Akaidata na Haricite vo sto veruvaat?:намигнување:

2. Zosto smetate deka kako sto ve sledam nis diskusijava, zosto smetate deka licata, od stranata na monteizam se harciii? Sakam da mi odgovorite direkno na mooite prasajna.

:вслм:

Hadzera
18-09-11, 21:25
2. Zosto smetate deka kako sto ve sledam nis diskusijava, zosto smetate deka licata, od stranata na monteizam se harciii? Sakam da mi odgovorite direkno na mooite prasajna.

:вслм:
Затоа што сите не протекфирија, ако не веруваш има и снимен материјал, има и пишан материјал, па да видиш како бегавме од палталк собата! Да беше некоја вистинска соба незнам вратата дали ќе ја најдевме или преку прозор ќе скокавме:смешкање::смешкање::смешкање: И сега ми одѕвонува во ушите:
„Мрш да ве нема од собата ќафири едни!!!! :смешкање:

Solider of Allah
18-09-11, 22:02
Затоа што сите не протекфирија, ако не веруваш има и снимен материјал, има и пишан материјал, па да видиш како бегавме од палталк собата! Да беше некоја вистинска соба незнам вратата дали ќе ја најдевме или преку прозор ќе скокавме:смешкање::смешкање::смешкање: И сега ми одѕвонува во ушите:
„Мрш да ве нема од собата ќафири едни!!!! :смешкање:


I smetas deka onoj, koj tekvira e haricija samo tolku?:):намигнување: a da se navratese nazat na temata sto se iznapisuvavte i sto treba i sto netreba,:смешкање::гушкање:. a ce go cekam efendija da odgovori pa potoa, i jas.

pa ako tolku se falate pa bujrum dostavi te ja snimkata , za simnuvajne ako ne javno po pp barem mene.. pa site da se uverime , na vistinata?

efendija
18-09-11, 22:24
I ako vo vakvi diskusii ne sakam da se fpustam, no edno me interesira moze nakratko da objasnite so tvoii zborovi sekako na makedonski ne kopi paste od na nekoja strana pra[ajeto glasi;

1- Koja e Akaidata na Haricite vo sto veruvaat?:намигнување:

2. Zosto smetate deka kako sto ve sledam nis diskusijava, zosto smetate deka licata, od stranata na monteizam se harciii? Sakam da mi odgovorite direkno na mooite prasajna.

:вслм:

Иако незнам зошто мене баш ме прозва ,освен ако не се скрива нешто друго смислено, подло, скриено, еве ќе бидам директен и ќе ти одговорам на твоите прашања најкратко и најпросто:

1. Акидата на хариџиите е крајно , екстремна, негаторска, осудувачка, заснована на елементот наречен: сметање на сите неистомисленици за неверници или во најмала рака мушрици (текфир).

2. Затоа што тоа го покажуваат низ целиот нивен сајт. Низ секој пишуван збор, низ секоја тема и аудио -видео материјал. Друго нешто?

ibret
18-09-11, 22:25
Pa zarem ne se plasis od Allah vo toj slucaj ako ti spored ona sto go gledas odnosno ne gledas (ako ne odam vo dzamija od pricina) me napravis kafir a jas doma ne sum propustil nitu eden namaz ? Kako pred lice ke mu izlezes na sudniot den na taa osoba ? Ili treba da razglasam jas po selo deka doma namaz obavuvam,da ne mi kaze nekoj deka sum kafir. Treba izin da zemam od nekogo.Treba da go donesam doma da se uveri deka obavuvam namaz ? I ke go uveram li ?

Onoj koj ne dava sadaka e Skrtica. A sadaka se dava bez da te doznae bilo koj. Za da znaat lugeto deka davam sadaka treba da razglasam deka sum darezliv ?

Види вака брат,дали ја ја знам твојата намера,секако не и дали за тоа треба ние да судиме,секако не,за тоа суди Аллах џ.ш. и тука не станува збор за страв од Аллах џ.ш или не,оти тоа само А ллах џ.ш. знае шо намера имаш, за садаката па нели имаше ајет каде Аллах џ.ш вели:“ ... Делите јавно и тајно од својот имот..“ и нели имаше хадис кудси каде Аллах џ.ш. вели дека исклучиво само постот му припаѓа само Нему и дека посебно наградува за него.

Burak
18-09-11, 22:25
Кој се фали? никој не се фали.А ако ти треба нешто за нас еве ќе те информираат детективите специјалисти кои истражуваат куфр во оваа земја каде тие се единствените мувехиди...ја знаеш адресата, затоа немој да чукаш на погрешни порти.Ние не сме уште на тоа ниво да разговараме за тие работи, и како (Не)исламски центар според нив нема што да објаснуваме и даваме докази кога не ја знаеме основата по која се пратени Пратениците. И уште нешто немој случајно да се сомневаш во нашиот куфр,имале ние одговор или немале, зошто ти си следниот...верувам дека ова правило ќе го научиш зошто тоа е од природната фитра да не сметаш као такви.Треба да си роден као текфираш на секој што е ќафир и да ги познаваш- ќафирите, вродена особина.и после фино лепо секој од вас треба да се одрекне од нас и од овој форум,зошто ќе битете исти како нас, а нели и правилото што сте го потпишале е направено од ќафири кога сте се зачлениле на овој форум,затоа додека истражувајте не заборавајте на овие детали,за да не упаднете на нивниот нож..селам алејкум

efendija
18-09-11, 22:26
pa ako tolku se falate pa bujrum dostavi te ja snimkata , za simnuvajne ako ne javno po pp barem mene.. pa site da se uverime , na vistinata?

Тешко тебе, ако вистината ја црпиш само од интернетов.:fatwa:

Solider of Allah
18-09-11, 22:34
Иако незнам зошто мене баш ме прозва ,освен ако не се скрива нешто друго смислено, подло, скриено, еве ќе бидам директен и ќе ти одговорам на твоите прашања најкратко и најпросто:

1. Акидата на хариџиите е крајно , екстремна, негаторска, осудувачка, заснована на елементот наречен: сметање на сите неистомисленици за неверници или во најмала рака мушрици (текфир).

?

A sto ako vo odredena tema , ako a nimninite tvrdenja se potvrdeni so cvrsi argumenti, kako sto kuran i , hadisi, i dr... dali togas im drrzi voda voda kako sto tvrdis narekuvajne musrici, odnosno dali ako toj vo odredena tema e navistina vo pravo ti dava jaki argumenti , togas dali se obravduva ova sto go tvrdis, tekfirot od nimnina strana?:намигнување:

Solider of Allah
18-09-11, 22:38
Тешко тебе, ако вистината ја црпиш само од интернетов.:fatwa:

Oo brate e ade Kazimi ja vistinata ti , jas samo prasuvam ete da go ostavime vasete tvrdejne okolu internetov.

Solider of Allah
18-09-11, 22:45
Кој се фали? никој не се фали.А ако ти треба нешто за нас еве ќе те информираат детективите специјалисти кои истражуваат куфр во оваа земја каде тие се единствените мувехиди...ја знаеш адресата, затоа немој да чукаш на погрешни порти.Ние не сме уште на тоа ниво да разговараме за тие работи, и како (Не)исламски центар според нив нема што да објаснуваме и даваме докази кога не ја знаеме основата по која се пратени Пратениците. И уште нешто немој случајно да се сомневаш во нашиот куфр,имале ние одговор или немале, зошто ти си следниот...верувам дека ова правило ќе го научиш зошто тоа е од природната фитра да не сметаш као такви.Треба да си роден као текфираш на секој што е ќафир и да ги познаваш- ќафирите, вродена особина.и после фино лепо секој од вас треба да се одрекне од нас и од овој форум,зошто ќе битете исти како нас, а нели и правилото што сте го потпишале е направено од ќафири кога сте се зачлениле на овој форум,затоа додека истражувајте не заборавајте на овие детали,за да не упаднете на нивниот нож..селам алејкум

Jas nikogo ne smetam, za nevernik nitu pak nikogo vo moj zivot sum go kazal toj nedobar zbor, nitu tebe nitu nikogo, zatoa sto Allah gleda.. sekoj ce si odgovara pred Allah... i nema potreba od toa nasata cel e da piovikuvame po patot vistinski , da se zblizuvame , a ne da se navreduvame... insalah imaj sopokojstvo od za toa :гушкање:

efendija
18-09-11, 22:45
A sto ako vo odredena tema , ako a nimninite tvrdenja se potvrdeni so cvrsi argumenti, kako sto kuran i , hadisi, i dr... dali togas im drrzi voda voda kako sto tvrdis narekuvajne musrici, odnosno dali ako toj vo odredena tema e navistina vo pravo ti dava jaki argumenti , togas dali se obravduva ova sto go tvrdis, tekfirot od nimnina strana?:намигнување:


Види, основна одлика на ова движење ( да не речам фракција , иако е повеќе од тоа) е НЕДОВОЛЕН ИЛМ ! Тие немаат доволно знаење за исламот,тие се млади полетни души, собрани од улица кои мислат дека знаат се, а богами не знаат ништо! На прашањето на текфир, дури и најголемите алими му пристапувале внимателно, додека овие како што реков не доволно едуцирани и изгубени во просторот и времето не внимаваат на овие правила. Затоа можеме слободно да констатираме дека тие најдобро би било да се вратат во мектеб и наново да почнат школски да го изучуваат исламот. Давањето фетви и фрлањето текфир за нив треба да е ЗАБРАНЕТА ЗОНА.

Не може малтерџија да биде одеднаш доктор, а ниту обратно, нели младо момче?:намигнување:

П. С. Да бидам појасен :

Кај овие има наголемо недостаток од разбирање на шеријатските принципи,а она што го разбрале лошо го разбрале,бидејќи го разбрале со лош ниет. Е на таквите братче во никој случај не смее да им се дозволи да бидат фетваџии, а камоли текфирџии.

Miralem
18-09-11, 22:48
Види вака брат,дали ја ја знам твојата намера,секако не и дали за тоа треба ние да судиме,секако не,за тоа суди Аллах џ.ш. и тука не станува збор за страв од Аллах џ.ш или не,оти тоа само А ллах џ.ш. знае шо намера имаш, за садаката па нели имаше ајет каде Аллах џ.ш вели:“ ... Делите јавно и тајно од својот имот..“ и нели имаше хадис кудси каде Аллах џ.ш. вели дека исклучиво само постот му припаѓа само Нему и дека посебно наградува за него.

Brat,ne sakam da ja dlabocam i da "filozofiram". Edno treba da ni bide jasno; Ne se namazlii samo onie luge koi nie gi znaeme. Znaci,ne treba samo nim da gi gledame za vernici-muslimani,bidejki ne znaeme koj drug i kade obavuva namaz. Ako covek go negira namazot,togas e sosema jasno.

Ke vidis kako se povrzuvaat ovie raboti sadakata-javno i tajno i namazot vo dzemaat i doma.

Javno se dava koga se raboti za organizirana humanitarna pomos ili za dzuma na nekoj prosjak pred vrata ke mu dades a tajno e poedinecno ako sakas na nekoj da go pomognes.

Nekoj efendija na mimber pobaral pomos od dzemaatot.Otkako site se razminale,nekoj od dzematliite otisol kaj efendijata i mu ja dal potrebnata pomos,pritoa go zamolil da nikoj,bas nikoj ne doznae deka mu gi dal parite,dovolno e sto znae Allah dz.s. Se izraduval Efendijata pa i srce ne go traelo povtorno se kacil na mimberot i im kazal na dzematliite deka toj (pokazuvajki so prst) mnogu mi pomogna i mi dade pari da ja zavrsam makata. Koga videl darezliviot sto se slucilo,nekako se dovleckal i od tatkomu ukral onolku pari kolku sto mu dal na efendijata a za vreme na namaz,javno pred siot dzemaat mu rekol na efendijata da mu gi vrati parite bidejki od tatkomu tajno gi zel i se plasi da ne doznae. Siot dzemaat zaedno so efendijata go izgrdile i izvregjale za toa sto go napravil. Efendijata mu gi vratil parite a koga zavrsil namazot,covekot povtorno otisol do efendijata i povtorno mu gi dal parite.Mu kazal deka toa ne se ukradeni pari i deka se licno negovi zaraboteni i deka mu gi dade bez da doznae bilo koj za toa. Mu rekol; Bez razlika sto sega i aramija i necesnik ke me smetaat,zemi gi parive i sakam da zaboravis avtomatski deka sum ti pomognal. Sakam samo Allah dz.s za ova da znae i nikoj drug. Za da bide cist i na tatkomu mu gi vratil parite koi navodno tajno mu gi zel za da go pomogne efendijata bidejki ke mu pojde muabetot vo ushi. Taka ja svatil covekot smislata na tajnoto davanje. Davanje i rabota isklucivo samo zaradi Allah dz.s.

Ne mozeme da znaeme dali sosedot ni e vakov ili e skrtav. Dali doma obavuva namaz ili ne obavuva i kakov zivot tera. Se' na se',daleku sme nie vo sekoj slucaj od tekfiranjeto,ne e do nas dojdena rabotata.

gv lautka
18-09-11, 22:50
:selam:Што правите бре Драги брача ,абе немојте расправии непотребни изнесте Аргуметии,,Ајде ако моите постови се грешни посочите каде се грешките да научиме сите ,не само грешни.грешките да ги замениме со вистина ,каде се погрешни:вслм:

efendija
18-09-11, 22:50
Oo brate e ade Kazimi ja vistinata ti , jas samo prasuvam ete da go ostavime vasete tvrdejne okolu internetov.

Излези малце, прошетај по народот, дружи се со учени луѓе, читај поширока литература за исламот, не едно насочна, и што е најбитно секогаш биди ученик а не учител. Таа тие вистината.:fatwa:

efendija
18-09-11, 22:52
:selam:Што правите бре Драги брача ,абе немојте расправии непотребни изнесте Аргуметии,,Ајде ако моите постови се грешни посочите каде се грешките да научиме сите ,не само грешни.грешките да ги замениме со вистина ,каде се погрешни:вслм:

Полека не се нервирај! :дада: Прво кажи ни дали ти се сметаш за хариџија па после ќе дискутираме?

Miralem
18-09-11, 22:54
Излези малце, прошетај по народот, дружи се со учени луѓе, читај поширока литература за исламот, не едно насочна, и што е најбитно секогаш биди ученик а не учител. Таа тие вистината.:fatwa:

Allah da te nagradi Efendija za trudot,boga mi i za Saburot i poniznosta.
Koga velam poniznost,znaes zosto mislam.

Solider of Allah
18-09-11, 22:54
Види, основна одлика на ова движење ( да не речам фракција , иако е повеќе од тоа) е НЕДОВОЛЕН ИЛМ ! Тие немаат доволно знаење за исламот,тие се млади полетни души, собрани од улица кои мислат дека знаат се, а богами не знаат ништо! На прашањето на текфир, дури и најголемите алими му пристапувале внимателно, додека овие како што реков не доволно едуцирани и изгубени во просторот и времето не внимаваат на овие правила. Затоа можеме слободно да констатираме дека тие најдобро би било да се вратат во мектеб и наново да почнат школски да го изучуваат исламот. Давањето фетви и фрлањето текфир за нив треба да е ЗАБРАНЕТА ЗОНА.

Не може малтерџија да биде одеднаш доктор, а ниту обратно, нели младо момче?:намигнување:

П. С. Да бидам појасен :

Кај овие има наголемо недостаток од разбирање на шеријатските принципи,а она што го разбрале лошо го разбрале,бидејќи го разбрале со лош ниет. Е на таквите братче во никој случај не смее да им се дозволи да бидат фетваџии, а камоли текфирџии.E vaka ve sakam:гушкање: zarem e ova primer kako da se diskurira, bez navredi i omalozuvajna , na sogovornikot, :allah: da te nagradi.

Tuka se pastirani, tekstovi po moe viduvajne , mislam deka se od monteizam strana dali tuka pikazanite fetvi, se verodostojni, ili pak dali ima nesto vo napisaniot tekst ima sprotivno, ili pak se kosi so din islam

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Solider of Allah
18-09-11, 22:57
Излези малце, прошетај по народот, дружи се со учени луѓе, читај поширока литература за исламот, не едно насочна, и што е најбитно секогаш биди ученик а не учител. Таа тие вистината.:fatwa:
Da bev ucitel sigurno ne ce te prasuvav neli?:)

gv lautka
18-09-11, 23:01
Гв лаутка,ова не е твој текст, кој ти го спремаше, од оние кои што сите не протекфириј на овој форум? Добро е што се јавија,само незнам зошто тебе те користат. Jas mozam da kopiram dokazi AKO SE ISPRAVNI od kade sto jas smetam deka e ispravno . NEMA OSNOVA OVA OGOVARANJE ZA KOE TI NEMAS NIKAKOV DOKAZ.

Temata e za HAVARIDZI I jas ti postirav dokazi za HARIDZIZAM a vie kako da cekavte nekakov tekst pa vednas go povrzuvate so niv STO NIKAKO NE E ISPRAVNO.

A ako imas zelba za argumentiranje i dijalog kazi go toa nedvosmilseno i bujrum na ahlu sunnah.org tie kolku sto mi e poznato tuka pisuvaat i do sega nikogo ne odbile.

Zosto nee ver igra ovde da se obvinuva i se vodi dialog ednostrann,mora da ima kontra leplika... za da tia ja trgnam taja sumja deka jas nesum od nekogo izmanipuliran,,tie se prisutni tamo na toj saj pa Bujrum,,da vidime koj ena ispravniot pat..

Halalete ako zgresif ama navistina pogresno bef razbran,,SAKAM DAMI POSOCITE ,,Ete spored vas e Greska ama kade e greskata ,da Znam.. Zosto se napadzat tie niv koga tuka ne se spomnati TIE, zarem cekavte da procitate dokazi od ispravna ulema i da gi napadnite niv a tie nikakva vrska nemaat so ovie argumenti. ovie fetvi so gi postirav se ispravni ili ne???Selam Alejkum

ibret
18-09-11, 23:04
Ја би прашал уште нешто имено:Во исламот Текфирот е дозволен е и е секојдневие кај народот и од упатени и неупатени во основите на исламот тогашкоја е разликата помеѓу Хариџизмот и обичниот инсан акој сепак текфира?

Solider of Allah
18-09-11, 23:09
Ја би прашал уште нешто имено:Во исламот Текфирот е дозволен?

Da no toa e opsno nesto, so koe moze da se izgubi i dinot i verata, dokolku nekogo ko tekfiriras a toj ne e takov, togas toa moze da se odrazi i da se vradi na onoj koj go narekol kafir..

efendija
18-09-11, 23:09
Tuka se pastirani, tekstovi po moe viduvajne , mislam deka se od monteizam strana dali tuka pikazanite fetvi, se verodostojni, ili pak dali ima nesto vo napisaniot tekst ima sprotivno, ili pak se kosi so din islam

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Не се по твое видување, туку преписи од преписи...:) На сите овие работи ехли суннетската улема одговорила и предупредила на опасноста од вакви екстремни видувања и анализирања во областа на текфирот и неговите пречки.

Нејсе, за да имаме дијалог некаков, треба да тргнеме нели од основата?

Основата на оваа тема е потсетувам повторно:

Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?

Дали случајно ти брате себеси се сметаш за хариџија?

gv lautka
18-09-11, 23:10
Полека не се нервирај! :дада: Прво кажи ни дали ти се сметаш за хариџија па после ќе дискутираме?jas dali se smetam haridzija subahanalla
nikgas toa custvo sum go nemal i nema da go imama,ama postiraf postovi i mi rekoa gresni se no ako se gresni zatoa gi spodelif ovde da mi se posoci ,kako treba da bidam ,ako ne taka kako se razbirame Akhi efendija,,a ne dami se pisuva zloupotreben i zto ti neznam ja,toa se postovi postirani da se razgledaat i dase popravat ako se gresni i nevistiniti a ako se vistiniti ,tuka nema sto,,,

Siguren sum deka Efendija me razbiras sto pisuvami sto skam da kazam.......

Kul_Allahu_Ekber
18-09-11, 23:12
A koj toj budala sto bi tekfirel nekoj ako nema crvrsi argumenti??? ima nekoj takov??? jas nemam sretnato do sega nekoj da tekfiri bezveze,zasto tekfirot e mnogu bolna i opasna stvar, Koja mozes na kraj da se protekfiris samiot sebe. :selam:

gv lautka
18-09-11, 23:14
Ја би прашал уште нешто имено:Во исламот Текфирот е дозволен е и е секојдневие кај народот и од упатени и неупатени во основите на исламот тогашкоја е разликата помеѓу Хариџизмот и обичниот инсан акој сепак текфира?:selam:Mnogi jasno be akhi , ,ali Stacesss:вслм:

efendija
18-09-11, 23:14
jas dali se smetam haridzija subahanalla
nikgas toa custvo sum go nemal i nema da go imama,ama postiraf postovi i mi rekoa gresni se no ako se gresni zatoa gi spodelif ovde da mi se posoci ,kako treba da bidam ,ako ne taka kako se razbirame Akhi efendija,,a ne dami se pisuva zloupotreben i zto ti neznam ja,toa se postovi postirani da se razgledaat i dase popravat ako se gresni i nevistiniti a ako se vistiniti ,tuka nema sto,,,

Siguren sum deka Efendija me razbiras sto pisuvami sto skam da kazam.......

Те разбирам ахи, те разбирам. ИншАллах ќе има наскоро друга тема каде што во континуитет, преведено на македонски ќе се даде осврт за развојот и настанокот на хариџизмот, неговите идеи и учења, како и осврт на тие текстови кои ги постира и одговор на нив. Секако на македонски јазик.

Solider of Allah
18-09-11, 23:15
мисија ?

Дали случајно ти брате себеси се сметаш за хариџија?

:смешкање: Haricija, jas sum musliman elhamdulilah i ne se imenuvam so drugo ime osven toa... :смешкање::смешкање::смешкање: Haricija sekako ne sum...:смешкање::смешкање: A ti si?:)

ibret
18-09-11, 23:15
Имаше една тема овдекаја би прашал повторно:Дали треба да се следат законите во неисламска држава?

efendija
18-09-11, 23:18
Ја би прашал уште нешто имено:Во исламот Текфирот е дозволен е и е секојдневие кај народот и од упатени и неупатени во основите на исламот тогашкоја е разликата помеѓу Хариџизмот и обичниот инсан акој сепак текфира?

Во Исламот текфирот НЕ Е ДОЗВОЛЕН за секого. Тоа е прашање кое го разгледува и прогласува улемата, а не секој како ќе му текне. Поготово не оние кои имаат недостаток од знаење.

Разлика помеѓу хариџиите и обичниот инсан кој текфири НЕМА.

И едните и другите се деструктивна фракција на исламот и срам за него!

ibret
18-09-11, 23:19
Во Исламот текфирот НЕ Е ДОЗВОЛЕН за секого. Тоа е прашање кое го разгледува и прогласува улемата, а не секој како ќе му текне. Поготово не оние кои имаат недостаток од знаење.

Разлика помеѓу хариџиите и обичниот инсан кој текфири НЕМА.

И едните и другите се деструктивна фракција на исламот и срам за него!

А дали треба да се следат законите во неисламска држава?

Miralem
18-09-11, 23:20
Ја би прашал уште нешто имено:Во исламот Текфирот е дозволен е и е секојдневие кај народот и од упатени и неупатени во основите на исламот тогашкоја е разликата помеѓу Хариџизмот и обичниот инсан акој сепак текфира?

Obicno upatenite imaat pravo da tekfiraat. Razlikata e sto ednite prednost im davaat na Ucitelite/Alimite od druga strana sekoj si e alim.

efendija
18-09-11, 23:21
:смешкање: Haricija, jas sum musliman elhamdulilah i ne se imenuvam so drugo ime osven toa... :смешкање::смешкање::смешкање: Haricija sekako ne sum...:смешкање::смешкање: A ti si?:)

Да бев, сега тие од монотеизам ќе скокааа како поулавени и одма ќе ја уништеа книгата која ја напишаа за мене.:fatwa:

Имаше една тема овдекаја би прашал повторно:Дали треба да се следат законите во неисламска држава?

Ова е општо поставено прашање во стил на хариџиите ,затоа биди појасен и изјасни се дали мислиш на сите закони воопшто или само на некои кои ќе ги издвоиш.

ibret
18-09-11, 23:21
Obicno upatenite imaat pravo da tekfiraat. Razlikata e sto ednite prednost im davaat na Ucitelite/Alimite od druga strana sekoj si e alim.

Е во теа е проблемот денеска секој за себе си е учен“АЛИМ“ е ОВА ГО ПРАВЕТ ИНТЕРНЕТОТ.

Kul_Allahu_Ekber
18-09-11, 23:22
Zasto mene mi e zabraneto li ako gledam deka nekoj pravi shirk kaj Allah i neke da se pokaje i ako me prasa nekoj dali e ovoj musliman sto treba da recam? da musliman e sekako deka ke go protekfiram so argumenti deka e Kafir Murdzija otpadnik od vera, zasto sirkot Allah ne go prostuva a tesko na tie sto gi podrzuvaat takvite i sto se uste gi pravat,muslimani deka se.

gv lautka
18-09-11, 23:23
Те разбирам ахи, те разбирам. ИншАллах ќе има наскоро друга тема каде што во континуитет, преведено на македонски ќе се даде осврт за развојот и настанокот на хариџизмот, неговите идеи и учења, како и осврт на тие текстови кои ги постира и одговор на нив. Секако на македонски јазик.:selam:Taka efenidaja ,znam dekame razbiras,Dase kaze se za haridzite,i da se trgne i ovoj gnef koj se ima na Bracata do monoteizam da se odtrgne da svatime i razberme site deka ,deka toa e edno a Haridzija drugo ,normalno Argumetirano spored Serijatt:вслм:

Solider of Allah
18-09-11, 23:25
Zasto mene mi e zabraneto li ako gledam deka nekoj pravi shirk kaj Allah i neke da se pokaje i ako me prasa nekoj dali e ovoj musliman sto treba da recam? da musliman e sekako deka ke go protekfiram so argumenti deka e Kafir Murdzija otpadnik od vera, zasto sirkot Allah ne go prostuva a tesko na tie sto gi podrzuvaat takvite i sto se uste gi pravat,muslimani deka se.

Na primer kakov sirk?:ocila::намигнување:

Miralem
18-09-11, 23:25
:selam:Taka efenidaja ,znam dekame razbiras,Dase kaze se za haridzite,i da se trgne i ovoj gnef koj se ima na Bracata do monoteizam da se odtrgne da svatime i razberme site deka ,deka toa e edno a Haridzija drugo ,normalno Argumetirano spored Serijatt:вслм:

Dali ova istovo na sekade go predlagas i do site ?

ibret
18-09-11, 23:25
Закон е закон,и друг закон освен Аллаховиот нема нели? Тоа е Ислам тоа не е хариџизам,секој кој го тврди тоа не хариџија или хариџизам туку чисти ислам, барем ја така сум го разбрал исламот.

gv lautka
18-09-11, 23:27
Dali ova istovo na sekade go predlagas i do site ?:selam:kade sto imma vakvi temi :дада::вслм:

Kul_Allahu_Ekber
18-09-11, 23:28
Primer na vakov shirk :Koga se kolnes uporno vo nesto drugo a ne vo Allah a neli Allah zabranil vo kuranot da se kolneme vo nesto drugo a ne vo Allah. i ti mu kazuvas deka toa e shirk, toj primer ti vika aj be bie so bradi samo shirk haram ova toa,i toj uporno si go praj toa i ti mu iznesuvas cvrsti Akaidski dokazi Serijatcki dokazi,deka toa e Haram i toj pak uporno go pravi, Dali e ovoj musliman????????? sto go praktikuva ova i dali imas pravo da go protekfiris

efendija
18-09-11, 23:29
Закон е закон,и друг закон освен Аллаховиот нема нели? Тоа е Ислам тоа не е хариџизам,секој кој го тврди тоа не хариџија или хариџизам туку чисти ислам, барем ја така сум го разбрал исламот.

Не постои вистински муслиман или муслиманка кој не посакува Аллаховиот закон (збор) да биде најгоре, но проблемот се појавува во оние држави, места,населби итн., каде што доминираат немуслиманите и каде што не е можно да се воспостави шеријатот.

Еве едно интересно прашање поставено на сајтот на ријасетот ов ИВЗ во БиХ, кое сега не можам да го преведам.

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Miralem
18-09-11, 23:31
Закон е закон,и друг закон освен Аллаховиот нема нели? Тоа е Ислам тоа не е хариџизам,секој кој го тврди тоа не хариџија или хариџизам туку чисти ислам, барем ја така сум го разбрал исламот.

Pa sakale ili nekele... ako treba da se tekfira nekoj sto pocituva odredeni pravila od ustavniot zakon togas treba i samite sebesi onie koi tekfiraat da se protekfiraat bidejki ziveat vo takov zakon.
A za da se smeni toj zakon mora da se vleze vo nego. Ako edna prostorija sakas da ja ocistis treba da vlezes vnatre vo nea. Da ne vlezese Resulullah s.a.w.s vo Kabeto da gi iskrsi kipovite uste ke bea tamu.

Burak
18-09-11, 23:32
Ибрет јас постирав еден куп текстови. Не си прочитал ниеден затоа поставуваш прашања кои немаат врска со контекст.Освен Исламскиот закон несмее друг закон да се признае. Но има работи за кои шеријатот незборел, например регулирање на сообраќај, и ти сега што ќе кажеш?
Значи читај ги текстовите за Аллаховиот закон ти се преведени.

ГВ Лаутка, нереков дека се погрешни текстовите, реков дека погрешно се применуваат. Фактички тие текстови незнам кој ги пишувал повеќето, и затоа не ги ни земам за озбилно.Јас секогаш постирам кој алим за што дал текст и мислење. Вие расправате со свој говор за големи работи.
Дали е ширк да се чува икона дома? А Кул Аллаху Екбер?

Солџер оф Аллах- ти брат седи раат,знам дека не ме текфираш,ама нели гледаш кај сакаат да не одведат, велат ај на друг форум да расправаме.Едноставно со новотари не се расправа.Им се оди во гнездото кај се скриени и како Ибн Абас им се расветлува вистината, може некој ќе ја прифати,а може не. Ама тоа не е моја работа,туку на учени оџи.

ibret
18-09-11, 23:35
Добр кратко и јасен одговор,нарочито ова:
Tevhid je širok pojam i veoma je opasno pogrešno ga razumijevati i tumačiti. Savjetujemo Vam da se ne upuštate u tumačenje onoga što se tiče svih muslimana i njihovog općeg stanja i položaja u društvu. Ostavite to mjerodavnim institucijama Islamske zajednice.

gv lautka
18-09-11, 23:36
Pa sakale ili nekele... ako treba da se tekfira nekoj sto pocituva odredeni pravila od ustavniot zakon togas treba i samite sebesi onie koi tekfiraat da se protekfiraat bidejki ziveat vo takov zakon.
A za da se smeni toj zakon mora da se vleze vo nego. Ako edna prostorija sakas da ja ocistis treba da vlezes vnatre vo nea. Da ne vlezese Resulullah s.a.w.s vo Kabeto da gi iskrsi kipovite uste ke bea tamu.:selam:mISLIS DEKA OVA STO GO KAZA E ISPRANO NEMOJ VI SE MOLAM ZNACI PRVO TREBA DA NAPRAVIS SIR ZA DA VELZES VO PROSTORIJAT PA DA JA IZCISTIS,,NEMOJ OVA NE DRZI...

Pejgamer A.S velgol vo kaba i ja ocistil ama ne cinel ibadet na idolite vo kaba koi bile taka da znaes...

a TI I JA ZA DA VELEZME VO PROSTORIJATA MORA DA PRIFATIME NIVNO ..A pEJGAMBER NE PRIFATIL NIVNO I OVA NEMA OSNOVA STO GO KAZUVAS.....:вслм:

Burak
18-09-11, 23:42
Миралем, те молам не објаснувај на начин со кој ќе ги оддалечиш. Не е секоја институција добра за муслиманите.Не е ни секоја работа добра да се работи. Но секако дека не е ни секој ширкаџија.Например алимите дале фетви доста за влез во парламент,а ама само на луѓе кои се специјално подучени и спремни за тоа.Тој трба да им го неегира законот,да не се колне со него,да им се спротиставува и слично.Таму се донесуваат закони кои се спртотивни на Аллаховиот, но секако дека ќе се подржиме во правда, а има ли поголема правда од шеријат.Истото важи и за Судовите, место кое е многу тешко да донесеш , бидејќи носиш одлука според закон кој не е Аллахов, значи пак да се навратам, судии за прекршок е една работа, судии за кривичен е друга работа, а уставни судии трета работа. Затоа има луѓе кои го сакат шеријатот ,но несудат според него поради страст, ваквите не се неверници според повеќето алими, туку се грешници, има тие кои што судат според свое убедување иако знаат што е шеријат, ваквите се неверници според повеќето алими, но пак ќе подвлечам -ова се општи фетви (фетви Сулејман Топољак ) и никако не се однесува кога ќе покажеш со прст и со име и презиме...А Аллах најдобро знае..

Burak
18-09-11, 23:47
Дали е дозволено да се гласа на избори и предложат луѓето за нив? Забележете дека нашата земја се владее според нешто друго од она што Аллах го објавил?


Одговор:
Тоа не е дозволена за еден муслиман да се номинира со надеж дека тој може да стане дел од систем кој уредува правила според нешто друго од она што Аллах го објавил и работи според нешто друго од шеријат на исламот. Не е дозволено за еден муслиман да гласа за него или за некој друг, кој ќе работат во таа влада, освен ако не е он тој кој самиот се номинира или пак тие кои гласаат за него имаат надеж дека тие што се инволвираат во тоа , тие ќе бидат во можност да го промени системот на оној што работи и да биде во согласност со шеријат на исламот, и тие ќе го користат ова како средство за надминување на системот на власта, под услов тој кој самиот го номинираат нема да прифати било која позиција откако биде избран, освен онаа кој не оди против исламскиот шеријат.


Абд Shaykh 'ал-'Azeez ибн Baaz, Shaykh' Afeefi Абд ал-Razzaaq ', Shaykh' Абд-Аллах ибн Ghadyaan, Shaykh 'Абд-Аллах ибн Qa'ood.
Fataawa ал-Lajnah ал-Daa'imah (23/406, 407)

Burak
19-09-11, 00:06
Преведен текст преку гугле транслате...
Ќе ми халалите на грешките,немам време да исправам,битна е пораката..Шејх Салих Мунеџид ги прегледува текстовите..
Прашање:Се надеваме дека ќе можат да се дефинираат насоки со кои е можно да се утврди дали некој е kaafir или faasiq, така што јас нема да падне во иновации во која многу групи се паднати. Кои книги ме советува да се чита? Ве молиме имајте предвид дека сум почетник трагач по знаење.

Пофалба да биде Аллах.

Прво:

Утврдување на тоа дали некој е kaafir или faasiq (faasiq) не е до нас, а тоа е до Аллах, Тој може да биде издигнат, и Неговиот Пратеник (мир и благослов од Аллах да биде врз него). Ова е една од пресудите на sharee'ah што треба да се однесува на Qur'aan и Sunnah, па ние треба да бидеме многу внимателни и ги базираме нашите пресудата на јасен доказ. Никој не може да се процени да биде kaafir или faasiq освен еден кој Qur'aan и Sunnah укажуваат е kaafir или faasiq.

Основниот принцип е дека оној што се појавува надворешно да се биде муслиман на добар карактер се смета како уште да се биде Муслиманка на добар карактер, додека не се докаже дека ова е веќе не е случај со помош на докази дека е прифатливо во sharee'ah . Не е дозволено да земе лесно прашање на судењето некој да биде kaafir или faasiq, бидејќи тоа вклучува две многу сериозни прашања:

1 - Тоа значи fabricating лежи против Аллах во врска со оваа пресуда, и fabricating лежи против оној кој се суди.

2 - да падне во она што еден обвини еден брат на, ако тој е слободен од тоа.

Во Saheeh Ал Bukhaari (6104) и Saheeh муслимани (60) е раскажана од 'Абд-Аллах Ибн Омер (Аллах може да биде задоволен со него) дека Пратеникот (мир и благослов од Аллах да биде врз него) рекол: "Ако човек изјавува неговиот брат да биде kaafir, тој ќе се однесува на еден од нив "Според друг извештај:". Или тоа е како што рече, во спротивно ќе се врати на него ".

Второ:

Врз основа на ова, пред одлука дека муслиман е kaafir или faasiq, две работи треба да се испита:

1 - доказ за Qur'aan или Sunnah дека овој збор или оваа акција значи дека некое лице е kaafir или faasiq.

2 - примената на оваа одлука на одредено лице кој вели дека нешто или не, така што условите на судењето лице да биде kaafir или faasiq ќе бидат исполнети во неговиот случај, и не постојат пречки.

Меѓу најважните од овие услови се следниве:

1 - Тоа тој треба да биде свесен за својата престапот што ги прави него kaafir или faasiq, бидејќи Аллах вели (толкување на значењето):

"И кој противречи и се спротивставува на Месинџер (Мухамед صلى الله عليه وسلم) по вистинскиот пат се покажа јасно него, и следи другите од начинот на кој верниците, Ние ќе го задржи на патот тој избрал, и толпата него Пеколот - што е зло дестинација "!

[Ал-Ниса "4:115]

"И Аллах никогаш нема да води луѓето на погрешен пат откако Тој ги води до Тој јасно да ги за тоа што тие треба да се избегне. Вистина, Аллах е на сите познавач на сè "

[Ал-Tawbah 9:115]

Оттука научниците велат дека еден човек кој го негира задолжителни давачки не треба да се суди да биде kaafir ако тој е ново во исламот, до тој беше објаснето со него.

2 - причина зошто тој не може да се исклучи да биде kaafir или faasiq е ако тој не нешто што настануваат како пресуда ненамерно. Ова може да потрае неколку форми како што се:

На пример, тој може да биде принудена да го стори тоа, па го прави тоа затоа што тој е принуден да не, бидејќи тој го прифаќа тоа. Тој не е kaafir во тој случај, бидејќи Аллах вели (толкување на значењето):

"Кој disbelieved во Аллах по неговото верување, освен оној кој е принуден него и чие срце е на одмор со вера, но како што се отворени своите гради неверување, за нив е гневот од Аллах, и нивни ќе биде голем маки"

[Ал-Nahl 16:106]

Друг пример е кога тој не размислува директно, па тој не знае што тој го вели поради екстремни радост или тага или страв и така натаму. Доказите за тоа е извештај раскажани во Saheeh муслиманската (2744) од Anas ибн Maalik (Аллах може да биде задоволен со него) кој рече: кај Веровесникот на Аллах (мир и благослов од Аллах да биде врз него) рекол: "Аллах се радува повеќе во текот покајанието на Неговиот роб кога тој се кае за него отколку еден од вас кој беше на планината во пустињата, тогаш тој го загуби и неговата храна и пијалок се на него, и тој despairs за наоѓање на тоа. Тој оди на дрво и се наоѓа во својата сенка, ја загубиле надеж за наоѓање на неговата планината, и додека тој е таков, таму стои пред него, па тој се одржи на уздата и вели, поради неговата интензивна радост, "О Аллах, Вие сте мојот роб и јас сум твојот господар," што оваа грешка поради неговата интензивна радост. "

3 - Misinterpetation. Тој може да има конфузија и некои погрешно толкување дека се придржува до, мислејќи дека тоа претставува доказ за неговите верувања, или тој нема да може да се разбере и сфати shar'i докази и доказ во соодветен начин. Затоа, судејќи некој да биде kaafir не е валиден, освен во случај на оној кој намерно оди против докази shar'i и кој знае дека тој не е во ред.

Аллах вели (толкување на значењето):

"И не постои грев што врска во која сте направиле грешка, освен во однос на она што вашите срца намерно намера. И Аллах секогаш е често простува,

[Ал-Ahzaab 33:5]

Ибн Taymiyah (може да Аллах помилуј него) вели во Majmoo "Ал-Fataawa (23/349):

Имам Ахмед (Аллах може да биде задоволен со него) се молел за милост за нив (односно caliphs кои беа под влијание на мислењето на Jahamis кој тврдеше дека Qur'aan е создадена, а поддржан тоа) и се молеше за прошка за нив, бидејќи знаеше дека тоа не беше јасно дека тие беа disbelieving на Messenger и негирање што тој го беше донел, а тие погрешно го протолкува и погрешил, и по оние што велат дека за нив. Крај понуда.

И тој (Аллах може да има милост за него) во Majmoo "Ал-Fataawa (12/180):

Во однос на takfeer (судејќи некој да биде kaafir), точниот став е дека член на Умметот на Мухамед (мир и благослов од Аллах над него), кој се стреми да стигне до вистината за одреден проблем, но достигне ред заклучок, не треба да се смета за kaafir, а тој ќе му биде простено за својата грешка. Но оној кој ја разбира пораката поднесена од страна на Месинџер, но намерно оди против начинот на Месинџер (мир и благослов од Аллах над него), по точно водство стана јасно него, и следи патот други од онаа на верниците , е kaafir. Оној што го следи неговиот каприците и желби и не бараат вистината и зборува без знаење е непослушен грешник, и може да биде faasiq, но тој може да има некои добри дела што ги надминуваат неговите лоши дела. Крај понуда.

И тој (Аллах може да има милост за него) рекол: (3 / 229):

Сепак, и оние кои седат со мене дека ова за мене, јас сум секогаш еден од оние кои најмногу дефинитивно забрани опишување на одредено лице како kaafir, faasiq или грешник, освен ако се знае дека shar'i доказ е основана против него, и тоа е докажано дали е kaafir, на faasiq или грешник. Јас тврдам дека Аллах има простено оваа Умметот за своите грешки, кој вклучува грешки во наративен и практични прашања. На salaf продолжи да се дебатира многу од овие прашања, но ниту еден од нив сведочеа дека некој друг е kaafir или faasiq или грешник.

Тој спомена неколку примери, а потоа рече:

Јас, исто така наведе дека она што е раскажана од salaf и имами, се наведува дека оној кој вели дека таков и таков е kaafir, исто така е точно, но тоа е од суштинско значење за да се разликува помеѓу општите правила и специфични случаи.

... Takfeer е еден вид на предупредување, иако зборови може да биде одбивање на она што Месинџер (мир и благослов од Аллах над него) вели, човекот може да биде нов во исламот, или тој може да се зголемија во оддалечен регионот . Таквиот човек не може да се исклучи да биде kaafir, без оглед на тоа што тој го негира, освен доказ е основана против него. Човекот не може да се чуе од оние текстови, или тој може да ги слуша, но тие беа гнида покажа него, или тој може да има некои идеи кои се спротивни на она што го слушна, дека MED го погрешно текстот.

Јас секогаш се сеќавам на hadeeth во Ал-Saheehayn, кој зборува за човекот кој рече: "Кога ќе умрам, ми горат и да здроби (моите коски), а потоа се разбегуваат ме во морето, за од Аллах, ако Аллах сфати ме фати Тој ќе ме казни како што нема казни некој друг во светот "Тие го сторија тоа, и Аллах рече:". Што те натера да направи она што вие го "Тој рече:"?. Страв од Ти и го прости ".

Овој човек се сомнева дека моќта на Аллах и се сомнева дека ќе го врати, ако неговите останки беа расфрлани, туку тој верува дека нема да бидат воскреснати, што е kufr според консензус на муслиманите. Но, тој беше неуки и не знаат за тоа, но сепак, тој бил верник кој стравуваа дека Аллах ќе го казни, па Тој му прости поради тоа.

Оној кој е квалификуван да се вклучат во ijtihaad и кои бази неговата неточни поимот на некои погрешно толкување на некои текст, туку е искрена во својата острина да ги следат Месинџер (мир и благослов од Аллах над него) е уште заслужуваат простување од еден таков човек . Крај понуда.

(Врз основа на Khaatimah Ал Qawaa'id Ал Muthla од Шејх Ибн Uthaymeen (Аллах може да има милост за него).)

Бидејќи прашањето на takfeer е така сериозна, и грешки во нив се толку сериозни, на трагач по знаење, особено ако е почетник, треба да се воздржат од препуштање во тоа, и тој треба да се фокусира на стекнување на корист знаење дека ќе постави свој работи директно во овој свет и на оној свет.

Трето:

Пред да се сугерираат некои книги за вас, ние треба да ве советуваме да бараат знаење директно од научници од Ahl Ал Sunnah, бидејќи тоа е најлесниот и најсигурниот начин, но тоа е предмет на условот дека еден од кого да научат е сигурен во Услови на своето знаење и верска посветеност и следење на Sunnah, и во избегнување на каприците и желби и иновации.

Мухамед ибн Sireen (може да Аллах помилуј го) рече: Ова знаење е (основата на) религија, така да се види од кого го учат вашата религија. Раскажани од муслиман во Вовед во неговиот Saheeh.

Ако тоа не е можно, каде што ќе присуствуваат лекции дадени од страна на научници, а потоа може да се користи на ленти, како што стана лесно да ги добие на ЦД и веб-сајтови, пофалби да се Аллах. Можете исто така да имаат корист од некои бараат на знаење кои се заинтересирани да се здобијат со shar'i знаење и следете ги Sunnah; тешко било кое место е без такви луѓе, во Ша Аллах.

Четврто:

Книги што треба да се стремиме да се здобијат и студии вклучуваат следново:

Tafseer: Tasfeer Ибн Sa'di; Tafseer Ибн Katheer.

Hadeeth: Ал Arba'een Ал Nawawiyyah (Ал-Nawawi е 40), со коментар на него, Ал-Ihtimaam БИ Jaami "Ал-'Uloom wa'l-Hukam од Ибн Rajab; Riyaadh Ал Saaliheen - може да се посвети посебно внимание на овој благословен книга, и исто така можете да дознаете од коментар за нив од страна на Шејх Ибн Uthaymeen (Аллах може да има милост за него).

"Aqeedah: Студија Kitaab Ал Tawheed од Шејх Мухамед Ибн Абд ал-Wahhaab, со коментар; Ал'Aqeedah Ал Waasitiyyah од Шејх Ибн ал-Ислам Taymiyah, некои други корисни есеи на оваа тема, како што Tahqeeq Kalimat Ал Ikhlaas од Ибн Rajab и Ал-Tuhfah Ал'Iraaqiyyah fi'l-A'maal Ал Qalbiyyah од Ибн Taymiyah.

Можете исто така да имаат корист од Zaad Ал Ma'aad од Ибн ал-Qayyim (може да Аллах помилуј него) и многу од неговите други книги како што е Ал-Waabil Ал Sayyib и Ал-Da 'wa'l-Dawa.

Ова е почеток. Ако ја проучите овие книги, особено ако постои некој кој може да ви помогне да читаат и разбираат нив, тогаш можете да се движите на други книги, во Ша Аллах.

И Аллах знае најдобро.

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Burak
19-09-11, 00:20
Јас правам da'wah, и јас се праша неколку прашања за takfeer и се бунтуваат против владетелите, а исто така да побараат посредување преку пророкот (мир и благослов од Аллах да биде врз него) и барајќи од него помош. Може ли да ми кажеш на некои извори кои даваат одговори на ваквите проблеми, или да одговорите на нив?.

Пофалба да биде Аллах.

Бараме Аллах да го благослови вашите напори и да се зголеми во знаење, насоки и сила.

Во однос на првото прашање, не следи некои книги кои ви препорачуваме за вас:

1. Nawaaqid Ал Eemaan Ал Qawliyyah wa'l-Amaliyyah од д-р "Абд ал-'Azeez" Абд ал-Lateef

2. Nawaaqid Ал Eemaan Ал I'tiqaadiyyah од д-р Мухамед Ибн Абд-ал-Аллах Wuhaybi

3. Dawaabit Ал Takfeer од д-р "Абд-ал-Аллах Qarni

4. Ал-Hukam БИ Ghayri р Anzala Аллах Ahwaaluhu WA Ahkaamuhu од д-р "Абд ал-Rahmaan ал-Махмуд [на англиски јазик под наслов вештачки закони наспроти Sharee'ah, објавен од страна на Меѓународната исламска издавачката куќа, Ријад, Саудиска Арабија] .

5. Wujoob Tahkeem Шара "Аллах со" Абд ал-'Azeez ибн Baaz

6. Zaahirat Ал Ghuluw wa'l-Takfeer: Ал Usool wa'l-Asbaab wa'l-'Ilaaj од д-р Naasir "Абд ал-Карим ал-'Aql

7. Ал-Ghuluw Fi Hayaat Ал Muslimeen Ал Mu'aasireen со "Абд ал-Rahmaan ибн Ma'al Ал Luwayhiq

Во однос на второто прашање, не следи некои книги кои ви препорачуваме за вас:

1. Ал-Waasitah bayna Ал Haqq wa'l-Khalq од Шејх Ибн ал-Ислам Taymiyah

2. Qaa'idah Jaleelah fi'l-Tawassul wa'l-Waseelah од Шејх Ибн ал-Ислам Taymiyah

3. Ghaayat Ал Amaani fi'l-Radd "Ала Ал Nabahaani од страна на Ал-Aloosi

4. Ал-Tawassul Anwaa'uhu WA Ahkaamuhu од Шејх ел-Albaani [на англиски јазик под наслов Tawassul: Барам помош на близината на Аллах - Нејзините Видови и пресуди, објавен од страна на Ал-Hidaayah Објавување и дистрибуција, Бирмингем, Англија].

5. Ал-Radd "ала Shubuhaat Ал Musta'eeneen БИ Ghayr-Аллах од Ахмад Ибн Ibraaheem Ибн Eesa

6. Fath ал-Маџид Sharh Kitaab Ал Tawheed со "Абд ал-Хасан ибн Rahmaan AAL Ал Шејх

7. Tayseer Ал'Azeez Ал-Хамид Sharh Kitaab Ал Tawheed од Sulaymaan Ибн Абд-ал-Аллах AAL Шејх

8. Ал-Irshaad ila Saheeh Ал I'tiqaad wa'l-Radd "ала Ahl Ал стеснуваше wa'l-Ilhaad од Шејх Saalih Ал Fawzaan

и таму се познати книги фатви од Shaykhs: Мухамед Ибн Абд ал-Wahhaab, Мухамед ибн Ibraaheem, "Абд ал-'Azeez ибн Baaz, Мухамед ибн Saalih Ал'Uthaymeen, како и Fataawa Шејх ал-Ислам Ибн Taymiyah, Fataawa Ал Lajnah Ал Daa'imah. Овие книги содржат голем дел од корисни информации за прашања спомнати во прашањето.

И Аллах е извор на сила...

Burak
19-09-11, 00:26
Нашите Шејх, те сакам заради Аллах и се надевам дека можете да ми кажете како да ги замолчи оние кои клевета на научници. Постојат луѓе кои обвинуваат дека екстремни во етикетирање другите како kaafirs и Qutbi (група која тврди дека база на своите идеи на делата на Саид Qutb) - како што го нарекуваат. Што е вашиот одговор? Ве молиме имајте предвид дека јас сум - како Аллах знае - еден од оние кои те сакаат заради Аллах.

Пофалба да биде Аллах.

...и Тој може да ни донесе заедно во Неговата милост на Денот whereon ниту богатството ниту синовите ќе се искористат, освен оној кој доведува до Аллах чиста срцето (сп. Ал Shu'ara " 26:89).

Во однос на она што сте го рече во вашето прашање, ве советуваме да ги задржи подалеку од секој кој зборува за вашиот муслимански браќа и клевети нив, или обвинува нив и фрла aspersion на нивните намери. Пратеникот (мир и благослов од Аллах да биде врз него) рекол: "О вие, кои се зборува зборовите на верата, но верата не влезе вашите срца! Не оговарајте-клеветете за муслиманите или бараат нивните маани, за кој бара од своите грешки, Аллах ќе бараат своите грешки дури и ако тој е неговата куќа(Аллах ќе го посрамоти во негова куќа). "Раскажани од Абу Dawood, бр. 4880; класифицирани како saheeh од страна на Ал-Albaani.

Исто така е потребно за да ја советува овие луѓе да се плашат Аллах и да се воздржат користењето на такви етикети и имиња кои се делат на муслиманите. Во однос на нудат совети и исправување на грешки, тоа не треба да се направи со помош на изложување на луѓето грешки или кастинг aspersions на нивните намери и др

Во однос на прашањето за takfeer (етикетирање на луѓето како kaafirs), тоа е предмет на понатамошна дискусија. Опишуваат како еден kaafir кој е опишан како таков од страна на Аллах или Неговиот Пратеник (мир и благослов од Аллах над него) е задолжително. Аллах ги опиша некои групи како kaafirs во својата книга, како кога Тој вели дека (толкување на значењето):

"Навистина, неверниците се оние кој рече:" Аллах е третина од три (во Троица) "

[Ал-Maa'idah 5:73]

"Навистина, во неверување се тие кои велат дека Аллах е Месија, син на Мариам (Марија)"

[Ал-Maa'idah 05:17]

Но, тоа е haraam да се означат како некој kaafir кого Аллах и Неговиот Пратеник (мир и благослов од Аллах над него) не етикета како таква.

Шејх Ибн Uthaymeen (Аллах може да има милост за него) рекол: Исто како што не е дозволено да се означат одредено лице како kaafir освен ако условите за обележување некој како се исполнети во овој случај, така што не треба да БЕГААТ од етикетирање како kaafirs оние кои Аллах и Неговиот Пратеник (мир и благослов од Аллах над него) се етикетирани како такви. Но, ние мора да се разликува помеѓу она што е специфично и што е воопшто.

Sharh Kitaab Ал Tawheed, 2 / 281.

Видете исто така прашање бр. 21.576.

И Аллах знае најдобро.

Покрај тоа, секој кој нивоа на обвинението против друго лице мора да обезбедат доказ:
"Кажи (О Мухаммед), произведе вашата доказ ако сте вистинито"

[Ал-Baqarah 2:111]

"Од што произведуваат не сведоците, тие се лажговци во очите на Аллах"

[Ал-Нор 24:13]

Овој проблем е широко распространета меѓу некои од оние кои тврдат дека се религиозно-водени, Аллах да ги водич, за се прават обвинувањата против луѓето на основа на тоа дека не се сметаат како нешто достоен на критика во sharee'ah или дека не ја поткопа религиозни на лицето посветеност.

Тогаш тие не носат било доказ за тоа, и тие ги следат сопствените каприците и желби, бидејќи тоа е природата на човекот да себеси именува како судија, славеше и се осудува на каприц.

Ние мора да одат против каприците и желбите на нашите самите и да се измери луѓето од страна на критериумите утврдени во исламот, ние треба да се спомене на нивните добри поени и ги советуваат во однос на нивните грешки.

И Аллах е извор на сила.

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Kul_Allahu_Ekber
19-09-11, 01:12
Brate burak toa e zabraneto poradi idolokoplonstvo zato predislamski arabi.obozavale razni sliki i predmeti, sto podocna so doaganjeto na islamot,se zabranilo. Drzenje na sliki posteri,spaga vo voderen stil na obozavanje drugi stvari a ne Allah. Zatoa preporacuvam site sto imaat doma takvi raboti da se ostranat od domot, i drugi predmeti.Sekako znaeme deka namazot e nevazecki ako vo kuka cuvame takvi raboti.i zivotno meleci ne vleguvaat vo takva kuka.Poslanikot Alejhi selam rekol: Neka se prokleti musavvirini (onie koj slikaat koj crtaat likovi.) Zasto covekot koga slika ili crta, toj pokusava da stvori nesto kako sto stvoril Allah i toa ne e shirk??? Poslanikot Alejhi selam Ja videl Aisa r,a, kako cuva matrijal a na toj matrijal imalo zivotinski oblik,na toa poslanikot alejhi selam rekol: o aisa Dali znaes deka Allah na sudniot den ke im dade dusa i ke gi maci. na toa Aisa r,a, napravila sve navlaki, (Sahihu Muslim, "Kitabul-libasi vez-zine.) znaci cuvanje na sliki i kipovi po kuki e haram,so tek na vreme tie postanuvaat haram a moze i da postanat za obozavanje Allah da ne socuva od takvo nesto Amiin.:selam:

Burak
19-09-11, 01:18
Значи не секој кој чува слики или икони е ќафир иако тие надворешно укажуваат на ширк и идолопоклонство.Зборот ми беше за парите кои се 1000 денари или 50 денари кои некои наши сограќани ги земаат како божества, но ние не ги обожаваме, туку напротив ги чуваме во задниот џеб и го негираме на некој начин нивниот куфр.Се зависи што и како работиме во оваа ќафирска држава.или промовираш ислам и го зајкнуваш исламот, или промовираш куфр и го зајакнуваш куфрот.Ама ова прашање секој за себе го знае.Селам алејкум, добар одговор за иконите.

Kul_Allahu_Ekber
19-09-11, 01:20
Kaj spomnav jas deka e kafir, ono koj cuva sliki ne mi nametnuvaj zborovi sto ne sum gi rekla,i kaj spomnav deka e shirk ako se cuvaat sliki,jas rekov deka e haram,a i so tek na vreme mozebi ke dojdat do obozuvanje.

Kul_Allahu_Ekber
19-09-11, 01:23
izjasnite se deka za toa ti bilo zborot,za ikoni sto ima vo parite, jas ne mislev na parite,mislev na cuvanje sliki doma po regali i kipovi,

Burak
19-09-11, 01:24
Не ме рабра, не реков дека велиш така, туку укажав дека некоја работа која е својствена кај некои луѓе незначи дека е својствена и за други.Например кога влегуваш во некоја куќа кај луѓе што не им ги знаеш имињата, а чуваат икони, што ќе кажеш за нив, дека се верници? Значи општа конотација е дека тоа е дело кое укажува на куфр чувањето такви предети, но се зависи поради што некој тоа го прави. Не сме ние виновни што има горе крст на Водно, некој од страна што не не знае ќе помисли дека Скопје е чисто ќафирски град,ама деталите кажуваат и друго..значи има луѓе и има начин како тоа се испитува и како се доаѓа до сознание за нешто. Затоа и наведуваат алимите погоре кои се книги треба да се знаат, и да за овие поими треба годоии изучување и истражување со напомена да некој поучен ти ги објаснува деталите од тие книги.А сам не се учи оваа вера, туку комбинирано.Ве биллахи тефик

Miralem
19-09-11, 12:56
Не е секоја институција добра за муслиманите.Не е ни секоја работа добра да се работи. Но секако дека не е ни секој ширкаџија.Например алимите дале фетви доста за влез во парламент,а ама само на луѓе кои се специјално подучени и спремни за тоа.Тој трба да им го неегира законот,да не се колне со него,да им се спротиставува и слично.Таму се донесуваат закони кои се спртотивни на Аллаховиот, но секако дека ќе се подржиме во правда, а има ли поголема правда од шеријат.Истото важи и за Судовите, место кое е многу тешко да донесеш , бидејќи носиш одлука според закон кој не е Аллахов, значи пак да се навратам, судии за прекршок е една работа, судии за кривичен е друга работа, а уставни судии трета работа. Затоа има луѓе кои го сакат шеријатот ,но несудат според него поради страст, ваквите не се неверници според повеќето алими, туку се грешници, има тие кои што судат според свое убедување иако знаат што е шеријат, ваквите се неверници според повеќето алими, но пак ќе подвлечам -ова се општи фетви (фетви Сулејман Топољак ) и никако не се однесува кога ќе покажеш со прст и со име и презиме...А Аллах најдобро знае..

Dobro,jas mislev kako da se zavzeme zakonot i kako postepeno da se promeni. Poveke od jasno e deka treba covek obucen za toa da bide,covek koj raboti za Islamot. Mi pagja na pamet momentalnata sostojba na Turcija. Tamu dosta raboti se promenija a ima uste od sekularnite zakoni a Premierot insAllah e na prav pat,veke javno ja iskazuva svojata iskrenost i griza za muslimanite. No ne moze avtomatski da go smeni zakonot bidejki pogolema ke bide stetata. Za sekoja rabota treba da se upotrebi razumot.

Solider of Allah
19-09-11, 19:50
Солџер оф Аллах- ти брат седи раат,знам дека не ме текфираш,ама нели гледаш кај сакаат да не одведат, велат ај на друг форум да расправаме.Едноставно со новотари не се расправа.Им се оди во гнездото кај се скриени и како Ибн Абас им се расветлува вистината, може некој ќе ја прифати,а може не. Ама тоа не е моја работа,туку на учени оџи.

Jas mislam deka e redno e , i ima potreba od toa a toa e vo interes na site nas a , i posiroko ako za vas se haracii eve neka dojdat tuka na ovoj forum neka se odorzii debata izmecu vas i niv, pa ne ka vidat site koj se i sto se, jas mislam taka e pravilotot, a toa go zasluzuvaat citatelite i clenovite na ic , a uste potobro ce bide da se organizira javna debata....

neka se vidat site somnezi... ako navistina smetate deka se haridziii treba toa da go dokazite, a za toa insalah sekako Allah ce ve nagradi... zatoa sto ce im gi otvorile ocite deka navistina postojat hariciii.... neli?:)

gv lautka
19-09-11, 21:33
Jas mislam deka e redno e , i ima potreba od toa a toa e vo interes na site nas a , i posiroko ako za vas se haracii eve neka dojdat tuka na ovoj forum neka se odorzii debata izmecu vas i niv, pa ne ka vidat site koj se i sto se, jas mislam taka e pravilotot, a toa go zasluzuvaat citatelite i clenovite na ic , a uste potobro ce bide da se organizira javna debata....

neka se vidat site somnezi... ako navistina smetate deka se haridziii treba toa da go dokazite, a za toa insalah sekako Allah ce ve nagradi... zatoa sto ce im gi otvorile ocite deka navistina postojat hariciii.... neli?:):selam::дада::дада: BuJrum ,a ne da se zbori za nekogo koj nee prisuten,,NAREKUVANJEVO SEKTI ZAREM NEE TEKVIRR??:вслм:

Kul_Allahu_Ekber
19-09-11, 21:41
Pa sektasite sigurno ne se na prav pat,pa zatoa se tekviraat. nikoj ne tekfiri muslimani koj se pokorni na Allah pa da gi tekviraat

Salikk
19-09-11, 21:51
Хариџии во македонија Е што не че им текне на Луѓево ,но ај да се осврнам и јас на темава со моето скромно знаење во врска со темава...

Елхамдулиллах, учењето на оваа совршена вера е строга должност, ПОСЕБНО ВО ОВА НАШЕ ВРЕМЕ, кое е преполно со лажни правци идеологии, учења итн.
Темата е “Хариџите во Македонија - Дали навистина залутале или вршат мисија?“
Сметам дека насловот е погрешен!!!
Зошто?
Затоа што веќе однапред муслимани се Осудени, Етикетирани и тоа со Секташко име.
Ако постои таква група во Македонија секако дека ја ОСУДУВАМЕ затоа што Хариџизмот не е она во кое повикувал Муххамед алејхи селам. (Само на кратко да објасниме кој се Хариџиите и која е нивната акида па според тоа ако ги има во Македонија и посебно ако вршат мисија да предупредиме од нивната опасност.)
Но најпрво заради праведност а со тоа да добиеме вистинска јасна слика околу самиот Хариџизам ние треба да ја претставиме нивната ХАРИЏИСКА АКИДА.
Затоа што денес е многу тешко да се објасни разликата помеѓу ХАРИЏИСКАТА ФИТНА и нивната акида, и акидата на исправните муслимани кои спуштиле шеријатски пропис врз основа на јасен доказ од Куран и Суннет. Таа е една тенка линја но разликата е огромна.

Во кратки црти Хариџиската акида и она што го правеле Хариџиите во времето од Мухаммед алејхи селам се состои во следново:


Тие биле богобојазни асхаби кои претерале во поглед на ГОЛЕМИТЕ ГРЕВОВИ почнале да ги сметаат за КУФР. (Значи разликата помеѓу Хариџиите и Мувехидите е огромна, Хариџиите текфираат за ГОЛЕМ ГРЕВ, додека мувехидите спуштаат текфир врз основа на јасно дело видливо, без сомнеж кое е КУФР ИЛИ ШИРК.)


Она што е типично кај нив и во нивното верување, значи тие отишле во крајност и почнале да ги прогласуваат за неверници оние на пример кои пијат алкохол (Нивниот сомнеж се јавил, односно тие верувале дека оној кој пие алкохол тој автоматски го охалалува (што не е исто пиење и охалалување) и затоа помислиле, секако погрешно дека сите кои ќе пијат алкохол стануваат кафири).
Abe gv lautka

Nekade vo tvojov post pomegju kompletnata paradoksalnost,pred oci mi padna i slednovo:

Во кратки црти Хариџиската акида и она што го правеле Хариџиите во времето од Мухаммед алејхи селам се состои во следново:

Pa te zamoluvam da objasnis
Koga za prv pat se pojavile El havaridz..?

Hadzera
19-09-11, 21:58
Jas mislam deka e redno e , i ima potreba od toa a toa e vo interes na site nas a , i posiroko ako za vas se haracii eve neka dojdat tuka na ovoj forum neka se odorzii debata izmecu vas i niv, pa ne ka vidat site koj se i sto se, jas mislam taka e pravilotot, a toa go zasluzuvaat citatelite i clenovite na ic , a uste potobro ce bide da se organizira javna debata....

neka se vidat site somnezi... ako navistina smetate deka se haridziii treba toa da go dokazite, a za toa insalah sekako Allah ce ve nagradi... zatoa sto ce im gi otvorile ocite deka navistina postojat hariciii.... neli?:)

Јас мислам дека редното помина и дека касниш со овој повик. Дебатата еднаш се одржа и од неа немаше никаков хаир. Евентуално ако Ефендија сака да прочита уште некој том за себе,:смешкање:

Solider of Allah
19-09-11, 22:05
Јас мислам дека редното помина и дека касниш со овој повик. Дебатата еднаш се одржа и од неа немаше никаков хаир. Евентуално ако Ефендија сака да прочита уште некој том за себе,:смешкање:

Kade pal tok soba?:) ne e isto koga ce se diskutira pred site citateli, ili pak vo zivo na nekoja debata koj, koga ce prisustvuvaat braca muslimani, a ne samo nekolku clenovi na pal tak soba tajna debata (Privatna)? se nadevam me svacas sto sakam da kazam?

Hadzera
19-09-11, 22:09
Vo pal talk sobata mozat da prisutvuvaat nad 200 gosti. I ne bevme samo nekolku clena tuku ne imasse dosta. NE bese voopsto privatna. A neznam kako ti zamisluvass debata - Ovde na forumot li, da pisat?

Solider of Allah
19-09-11, 22:13
Vo pal talk sobata mozat da prisutvuvaat nad 200 gosti. I ne bevme samo nekolku clena tuku ne imasse dosta. NE bese voopsto privatna. A neznam kako ti zamisluvass debata - Ovde na forumot li, da pisat?

da ama dali imase tuka izvestuvajne na debatata?:намигнување: pa ete taka ce se otvri tema ili pak moze na istava ce se povikaat od monteizam,, i ce se tiskutiraa..

GAZIJA
20-09-11, 02:40
:selam::дада::дада: BuJrum ,a ne da se zbori za nekogo koj nee prisuten,,NAREKUVANJEVO SEKTI ZAREM NEE TEKVIRR??:вслм:
:selam:
:forgive:si fatil muabet na tema na koja ni naslovot ne i go znaes.

Tekvir e rascepuvanje.
Tekfir e proglasuvanje nekogo za nevernik/nemusliman.

Ima sekti koi izlegle von islam i sekti koi ne izlegle von islam.

Drugo nejasno?
:вслм:

GAZIJA
20-09-11, 02:55
. (Значи разликата помеѓу Хариџиите и Мувехидите е огромна, Хариџиите текфираат за ГОЛЕМ ГРЕВ, додека мувехидите спуштаат текфир врз основа на јасно дело видливо, без сомнеж кое е КУФР ИЛИ ШИРК.)

Sto e Muvehidi?

Od kaj go iskopa sega ova?

Kuran?

Sunnet?

Da ne mislis deka vo prevod se Monoteisti????

Od istiot zabluden sektaski neislamski haridziski sajt od struskine sela?

Na niv mislese?

Dvajca bez trojca?

Nepismeni vo svojot majcin jazik?

Nepismeni vo arapskiot jazik?

Nepismeni vo svetovno (vo drugite nauki, ucenja, zanaeti i ucilista)?

Nepismeni islamski?

Sto nemaat ni odza ni muezin da gi vodi, a kamo li alim na nivna strana?

Sto se napolnija so gibet/ogovaranje i kleveta protiv muslimanite?

Sto im napravija kejf na sejtanot i na negoviot specjalen tim za razdeluvanje na muslimanite?

Sto se izvadija od pamet koga bea spomnati od nekoj MK medium kako zabegano, ekstremno, radikalno, vehabisticko/haridzisko sajtce na koe namesto iman se cita za kufr, sirk, nifak, omraza, gadosti i izmislici od strana na nepismenite, i koi povlekoa se za sto se udiraa vo gradi?E ako si mislel na ovie bedni, izlazani, izmameni, izgubeni, siroti, plaslivi, straslivi, kukavicki, zabludeni, zabataleni, naludnicavi, budalesti, naivni, trosni, kutri, zalni dusi, i nivnite malubrojni podrzuvaci vo zemjava, i si mislel niv da gi branis, togas znaj deka si vo golema greska i deka nisto nema da te izvadi od nivnata glupost osven znaenjeto za islamot i ucenjeto za islam pred ucenite, a ne po podrumi, skrivnici, tekinja, namesto svetlite, ubavi, siroki, prostrani i polni so vernici dzamii!

GAZIJA
20-09-11, 03:06
:selam:Taka efenidaja ,znam dekame razbiras,Dase kaze se za haridzite,i da se trgne i ovoj gnef koj se ima na Bracata do monoteizam da se odtrgne da svatime i razberme site deka ,deka toa e edno a Haridzija drugo ,normalno Argumetirano spored Serijatt:вслм:
Kakov gnev?

Mislis deka nekoj im storil nepravda?

Pa kako sudis i procenuvas ti, a?

zosto gi branis?

Ako si vernik i ako iskreno mu veruvas na Efendija, togas zosto na niv ne im se zavrtis i ne im kazes: "Abe ****** edni nikakvi i nepismeni! Zarem vie najdovte tekfir da spustate vrz Efendija od kogo se okorilistile stotici lugje vo zemjava, direktno ili indirektno preku internet? Pa koj vi dal za pravo, nepismeni ni edni bednici, taka da se odnesuvate kon muslimanite, a posebno kon eden nas tolku ucen i pocituvan odza? Ajde pokajte se dodeka ne vi stignala smrtta pa da se kaete za sekoj zbor kazan protiv muslimanite, sektasi ni edni plateni! A ako ne se pokaete, nikogas halal nema da vi cinam ni na ovoj ni na onoj svet, a tamu kje sfatite deka ste bile vo ogromna zabluda!"

Znaj deka tie preterale vo tekfirot i deka za niv vazi praviloto: PRETERUVANJE VO TEKFIROT VODI VO KUFR!

Pa ti vidi sega na koja strana sakas da si i kolku si praveden!

Solider of Allah
20-09-11, 12:02
Sto e Muvehidi?

Od kaj go iskopa sega ova?

Kuran?

Sunnet?

Da ne mislis deka vo prevod se Monoteisti????

Od istiot zabluden sektaski neislamski haridziski sajt od struskine sela?

Na niv mislese?

Dvajca bez trojca?

Nepismeni vo svojot majcin jazik?

Nepismeni vo arapskiot jazik?

Nepismeni vo svetovno (vo drugite nauki, ucenja, zanaeti i ucilista)?

Nepismeni islamski?

Sto nemaat ni odza ni muezin da gi vodi, a kamo li alim na nivna strana?

Sto se napolnija so gibet/ogovaranje i kleveta protiv muslimanite?

Sto im napravija kejf na sejtanot i na negoviot specjalen tim za razdeluvanje na muslimanite?

Sto se izvadija od pamet koga bea spomnati od nekoj MK medium kako zabegano, ekstremno, radikalno, vehabisticko/haridzisko sajtce na koe namesto iman se cita za kufr, sirk, nifak, omraza, gadosti i izmislici od strana na nepismenite, i koi povlekoa se za sto se udiraa vo gradi?E ako si mislel na ovie bedni, izlazani, izmameni, izgubeni, siroti, plaslivi, straslivi, kukavicki, zabludeni, zabataleni, naludnicavi, budalesti, naivni, trosni, kutri, zalni dusi, i nivnite malubrojni podrzuvaci vo zemjava, i si mislel niv da gi branis, togas znaj deka si vo golema greska i deka nisto nema da te izvadi od nivnata glupost osven znaenjeto za islamot i ucenjeto za islam pred ucenite, a ne po podrumi, skrivnici, tekinja, namesto svetlite, ubavi, siroki, prostrani i polni so vernici dzamii!


Zosto tolku se ima omraza prema niv? Izgleda viee na kraj ostavuvate kukavici... i ne sakate da se socite so debata? Neznam koj po koj pat go spomnuvam ovaa:

-Vikate deka se hariciii?

-Dokazete go toa...

-kako?

-Prifatete debata...

-Kakva debata?

-Moze tuka na ic ili pak vo zivo da se organizira na nego mesto so koe ce ima izvestuvajne , na forumite za prisustvo na taa debata.


-So koja ce bide javna i sekoj ce moze da vidi dali se toa navistina se hariciii?

Khayrun Nisa
20-09-11, 13:03
Zosto tolku se ima omraza prema niv? Izgleda viee na kraj ostavuvate kukavici... i ne sakate da se socite so debata? Neznam koj po koj pat go spomnuvam ovaa:

-Vikate deka se hariciii?

-Dokazete go toa...

-kako?

-Prifatete debata...

-Kakva debata?

-Moze tuka na ic ili pak vo zivo da se organizira na nego mesto so koe ce ima izvestuvajne , na forumite za prisustvo na taa debata.


-So koja ce bide javna i sekoj ce moze da vidi dali se toa navistina se hariciii?

Слушај, ај не замарај повеќе! Никој не ги мрази, тие на нивниот сајт ние на нашиот, незнам што толку си запнал дебата па дебата, кога сто пати ти кажаа имаше дебата, кој чу чу, кој не чу реприза нема, иншаАллах ќе ја ставиме дебатата на форум за доунлодирање па ќе ја слушнеш. Доколку пак си пратен од кај нив како и минатиот пат да не повикаш на дебата пренеси им тој филм нема да го гледаат “Муслиманот никогаш нема да биде каснат од иста дупка два пати“.
После овие зборови на Газија:

Ako si vernik i ako iskreno mu veruvas na Efendija, togas zosto na niv ne im se zavrtis i ne im kazes: "Abe ****** edni nikakvi i nepismeni! Zarem vie najdovte tekfir da spustate vrz Efendija od kogo se okorilistile stotici lugje vo zemjava, direktno ili indirektno preku internet? Pa koj vi dal za pravo, nepismeni ni edni bednici, taka da se odnesuvate kon muslimanite, a posebno kon eden nas tolku ucen i pocituvan odza? Ajde pokajte se dodeka ne vi stignala smrtta pa da se kaete za sekoj zbor kazan protiv muslimanite, sektasi ni edni plateni! A ako ne se pokaete, nikogas halal nema da vi cinam ni na ovoj ni na onoj svet, a tamu kje sfatite deka ste bile vo ogromna zabluda!"

темата за дебата со Монетеизам се затвара.
Доколку продолжиш и понатаму со пренасочување на темата:

Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?
ќе бидеш санкциониран од истата.

Miralem
20-09-11, 13:19
Слушај, ај не замарај повеќе! Никој не ги мрази, тие на нивниот сајт ние на нашиот, незнам што толку си запнал дебата па дебата, кога сто пати ти кажаа имаше дебата, кој чу чу, кој не чу реприза нема, иншаАллах ќе ја ставиме дебатата на форум за доунлодирање па ќе ја слушнеш. Доколку пак си пратен од кај нив како и минатиот пат да не повикаш на дебата пренеси им тој филм нема да го гледаат “Муслиманот никогаш нема да биде каснат од иста дупка два пати“.
После овие зборови на Газија:

темата за дебата со Монетеизам се затвара.
Доколку продолжиш и понатаму со пренасочување на темата:

Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?
ќе бидеш санкциониран од истата.

Za zal Sestro,od ova ke svati deka ste/sme bez argumenti i odbivate / me debata. Vi cestitam za saburot i poniznosta... jas tolku se uzoholiv sto na vakov ne bi mu vratil nikogas. Mislam,se poznava deka samo prenesuva,neznae da sostavi ni zbor. Jas neznam dali zabrana imaat doticnite na forumot ? Kolku sto znam sekoj moze da si vleze i da go iznese svoeto mislenje,pa makar i od niv. Eve i mene "dervis" nikoj ne me brani. :) Do vcera i so Siiti nervi trosevme.Hristijanin ako saka nesto da si kaze po negovo moze da si dojde. Forumot e sloboden za sekogo,zosto bara Soldier posebni pokani i ceremonii ?

Jas taa debata ja propustiv,neznam koj sto za kogo se' iznapisuva.

Solider of Allah
20-09-11, 13:21
Слушај, ај не замарај повеќе! Никој не ги мрази, тие на нивниот сајт ние на нашиот, незнам што толку си запнал дебата па дебата, кога сто пати ти кажаа имаше дебата, кој чу чу, кој не чу реприза нема, иншаАллах ќе ја ставиме дебатата на форум за доунлодирање па ќе ја слушнеш. Доколку пак си пратен од кај нив како и минатиот пат да не повикаш на дебата пренеси им тој филм нема да го гледаат “Муслиманот никогаш нема да биде каснат од иста дупка два пати“.
После овие зборови на Газија:

темата за дебата со Монетеизам се затвара.
Доколку продолжиш и понатаму со пренасочување на темата:

Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?
ќе бидеш санкциониран од истата.


Kako prvo jas od nikogo, ne sum praten... tokolku frlate kopja onoj ovakov e onoj ovakov treba toa da go dokazete.... kako sto mnogu tuka clenovi me potrzuvaat so ova i doa so primeni repoltaciii.... ako ne togas mozete sto sakate da pravite..


Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?
ќе бидеш санкциониран од истата


Togas ajde sto cekas, baniraj te me kako sto gi baniarete tuka site koi, ce vi se sprotistavat... i koi ce zastanat na pravdata i na vistinata.. ako mislis deka so banirajne... imas nekakva korist togas bujrum pukaj .........

Miralem
20-09-11, 13:24
Odavna eden opst predlog sakav da go dadam tuka. Koga i mene na pocetokot okoto mi odese na "repoltaciite" i pofalbite,sakav da predlozam toa da se ukine.

Solider of Allah
20-09-11, 13:27
... jas tolku se uzoholiv sto na vakov ne bi mu vratil nikogas. Mislam,se poznava deka samo prenesuva,neznae da sostavi ni zbor.

no uste pozalno e da tvrdis nesto , sto ne si vo sostojba da znaes... i plus me odvinuvate od momteizam sum prenesuval za da se odorzi debata:forgive: Allah da vi prosti ..jas moeto go kazav , a viee ako mislite deka so navredi i etiketi mislete deka so toa se postignuva, nesto togas bujrum teraj te taka.. tolku od mene .....

Solider of Allah
20-09-11, 13:30
Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?
ќе бидеш санкциониран од истата.


I DA NE ZABORAVAM BARAM MOJOT NIK CEL , DA BIDE IZBRISAN....

Miralem
20-09-11, 13:34
no uste pozalno e da tvrdis nesto , sto ne si vo sostojba da znaes... i plus me odvinuvate od momteizam sum prenesuval za da se odorzi debata:forgive: Allah da vi prosti ..jas moeto go kazav , a viee ako mislite deka so navredi i etiketi mislete deka so toa se postignuva, nesto togas bujrum teraj te taka.. tolku od mene .....

Jas prvo neznam so kogo ste imale debata,neznam koi se tie koi gi vikate "monoteizam",koj tuka se smeta za haridzija..... Haridziite sami se pojavuvaat na temata. Toa ti e kako eden primer so mene. Koga bi otvoril nekoj tema protiv Sufiite,jas,na kogo mu se dopagja Sufiskoto ucenje,odma ke skoknam vo odbrana. Avtomatski ukazuva na toa deka Sufizmot me privlekuva. Ti teknuva li Bratce ?
Nekoj ja prasal Kamilata: Od kade doagjas ?
Kamilata mu rekla: Od amamot vo tvojot dvor.
Covekot mu rekol: Vistina,toa ti se primetuva po kolenata.

Solider of Allah
20-09-11, 13:39
Jas prvo neznam so kogo ste imale debata,neznam koi se tie koi gi vikate "monoteizam",koj tuka se smeta za haridzija..... Haridziite sami se pojavuvaat na temata. Toa ti e kako eden primer so mene. Koga bi otvoril nekoj tema protiv Sufiite,jas,na kogo mu se dopagja Sufiskoto ucenje,odma ke skoknam vo odbrana. Avtomatski ukazuva na toa deka Sufizmot me privlekuva. Ti teknuva li Bratce ?
Nekoj ja prasal Kamilata: Od kade doagjas ?
Kamilata mu rekla: Od amamot vo tvojot dvor.
Covekot mu rekol: Vistina,toa ti se primetuva po kolenata.

I sega ako jas ve narecam vehabijaa i ako skoknes ta pisuvas i vehabija ste? zalam no logikata ne ti drzi mesto? selam

ps. brisete go nikot..

Miralem
20-09-11, 13:42
I sega ako jas ve narecam vehabijaa i ako skoknes ta pisuvas i vehabija ste? zalam no logikata ne ti drzi mesto? selam

ps. brisete go nikot..

Avtomatski... bez razlika Brat dali toj sebesi se smeta za takov ili ne,no toj koj e taka narecen toj ke ti izleze vo odbrana.

Khayrun Nisa
20-09-11, 13:46
Kako prvo jas od nikogo, ne sum praten... tokolku frlate kopja onoj ovakov e onoj ovakov treba toa da go dokazete.... kako sto mnogu tuka clenovi me potrzuvaat so ova i doa so primeni repoltaciii.... ako ne togas mozete sto sakate da pravite..
Солџер, те молам во името на Аллах ако барем малку си искрен и имаш страв од Аллах , да не ме влечиш за јазик и да не ти излезам со докази, па да видиш кој од кого добива репутации! Да не излезе после сам на себеси си давам репутации од мојот друг ник, или некој мој близок роднина.


Хариџите во Македонија -Дали навистина залутале или вршат мисија ?
ќе бидеш санкциониран од истата


Togas ajde sto cekas, baniraj te me kako sto gi baniarete tuka site koi, ce vi se sprotistavat... i koi ce zastanat na pravdata i na vistinata.. ako mislis deka so banirajne... imas nekakva korist togas bujrum pukaj .........

Бан добиваат оние кои од 10 пати кажно не разбираат, а не оние кои ни се спротитавуваат со докази и аргументи. Ти овде на оваа тема нас не малтретираш, не навредуваш, а при тоа ти беше кажано дека имаше дебата и крај нема потреба повеќе да се расправа околу тоа. Држи се за топикот на темата и се ќе биде ок.

И на крај ние не ја почнавме темата за Монетеизам, никаде не ги спомнавме, никаде не ги посочивме, вие почнавте со тоа дека ние мислиме!

Solider of Allah
20-09-11, 14:05
Солџер, те молам во името на Аллах ако барем малку си искрен и имаш страв од Аллах , да не ме влечиш за јазик и да не ти излезам со докази, па да видиш кој од кого добива репутации! Да не излезе после сам на себеси си давам репутации од мојот друг ник, или некој мој близок роднина.
Бан добиваат оние кои од 10 пати кажно не разбираат, а не оние кои ни се спротитавуваат со докази и аргументи. Ти овде на оваа тема нас не малтретираш, не навредуваш, а при тоа ти беше кажано дека имаше дебата и крај нема потреба повеќе да се расправа околу тоа. Држи се за топикот на темата и се ќе биде ок.

И на крај ние не ја почнавме темата за Монетеизам, никаде не ги спомнавме, никаде не ги посочивме, вие почнавте со тоа дека ние мислиме!


1.Vidi , jas ona sto go kazav e vistina,:) proVeri ti kako admin... toa za mene e Glupa stva sam sebesi da si davam pepultaacii , toa e edna od nevistinite koi me odvinuvas...

2.Ftoro ako gi imas dokazite pujrum celo vreme bram od vas aj dostavi gi, no sekako na tekstovite koi gi posociv da gi probijes....

3.Treto jas ne sum na niccija strana ni na monteizam ni na vas bidejci se dodeka ne vidam diskusija ne mozam da kazam ovoj e :)vo pravo a ovoj ne e taka e islamski nelii? a za toa deka nikoj ne gi spomna monteizam vratise nanazat ce vidis koj gi spomna:

Гв лаутка,ова не е твој текст, кој ти го спремаше, од оние кои што сите не протекфириј на овој форум? Добро е што се јавија,само незнам зошто тебе те користат. Сакат да кажат дека дело на ширк е секој што гласал? Дека дело на ширк е секој што зел и инимално учество во власта или потпишал без присила некои од овие закони? ,субханеллах колку знаат толку и незнаат.Кога истиве овие би ги зел да бараме алим кој ќе ни пресуди, ќе кажат дека сме зеле некој друг а не Аллаховата книга.Сето ова што го збореше или збореа е врзано за текфир кој општ, но кога се работи зза посебен текфир д го чуме еден од најпризнаените алими на тоа поле.. Па дај да ни пресуди шејх Февзан..
xr0bZT9nZjo
Или Гунејман, нели до вчера го подржуваа, а сега го текфират... или Макдиси..кај е например Макдиси по тоа прашање, протекфирен е или уште не донеле докази?
PVMnXNZ9Sg8
На крајот кога едни владари кои судат со неисламски закони и делумни шеријати нетребаа и несмее обичен муслимаан да ги текфири, што е со другото.Зборам за посебен текфир на поединец...пред се размислете, што докази имш ти за тој човек, дали воопшто го познаваш, од каде е таа пракс да за веродостојни средства за текфир се земаат видео некои сцени? што ако се извадени од контекст или намеерно се исечени делови со кои се монтира еден настан.Тоа е целосно забрането во ислам.Несмее да се истакнуваат едни особини кои нечинат без да се спомнат тие добри особини и обратно.
Но да видиме што вели еден магистар и специјалист по шеријатско право кој се занимава со години соп вакви прашања..

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

nemoj da zboruvas nesto predvreme... se nadevam deka bev svaten i dokolku sum nekomu sum mu zgresil halali.... pa dodeka nekoj tuka mi se zakanuva so ban podobro mi e sam da si se predadam..

. OVA E POSLEDEN MOJ KOMENTAR SELAM:гушкање:

PA ZATOA BRISETE GO MOJOT PROFIL

Solider of Allah
20-09-11, 14:17
Avtomatski... bez razlika Brat dali toj sebesi se smeta za takov ili ne,no toj koj e taka narecen toj ke ti izleze vo odbrana.

Pred da si zaminam da ti kazam eden prost primer pogledni tuka:

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

E sega po tvoe mislejne site koi tuka se fpustaat vo odbrana neli za tebe se vehabiiii.. razmisli malku.. selam brat..:гушкање:

Miralem
20-09-11, 14:28
A be detence milo.
3.Treto jas ne sum na niccija strana ni na monteizam ni na vas bidejci se dodeka ne vidam diskusija ne mozam da kazam ovoj e vo pravo a ovoj ne e taka e islamski nelii? a za toa deka nikoj ne gi spomna monteizam vratise nanazat ce vidis koj gi spomna:
Ti ima kazano nekoj deka postoi Ulema ? Mi se cini deka ti kaza ednas Efendija,ako ucis samo od internet,pogotovo od raspravii,ne e ni cudno sto si tolku nastojciv i sto nemozes da svatis naj ednostavni raboti. Zemi Kniga Brat,naj iskreno i naj dobronamerno ti kaza Efendija. Poslusaj go.


E sega po tvoe mislejne site koi tuka se fpustaat vo odbrana neli za tebe se vehabiiii.. razmisli malku.. selam brat..

Oti be brat tolku si knok ? A sto mislis ti,zosto gi branat ? Ako tie koi gi spomnuvas od monoteizam,treba na nekogo ushi da mu potegnat,togas ti si toj na kogo edna peda treba da mu gi napravat.
Sekoj Bratce si se poznava sebesi koj e i sto e i kade pripagja i na sekogo ke go zdoboli losa kritika,taka i na tie koi gi vikaat vehabii. I jas da sum od niv,bi negiral taka da me vikaat,toa povtorno ukazuva deka jas sum pripadnik na toj dzemaat,bez razlika dali se smetam jas kako takov ili ne.


OVA E POSLEDEN MOJ KOMENTAR SELAM

Ova e Brat Bolest/Krasta. Koga ke te zacesa snagata,ke se ivcesas ili od um ke mrdnes.

gv lautka
20-09-11, 14:58
A be detence milo.

Ti ima kazano nekoj deka postoi Ulema ? Mi se cini deka ti kaza ednas Efendija,ako ucis samo od internet,pogotovo od raspravii,ne e ni cudno sto si tolku nastojciv i sto nemozes da svatis naj ednostavni raboti. Zemi Kniga Brat,naj iskreno i naj dobronamerno ti kaza Efendija. Poslusaj go.
Oti be brat tolku si knok ? A sto mislis ti,zosto gi branat ? Ako tie koi gi spomnuvas od monoteizam,treba na nekogo ushi da mu potegnat,togas ti si toj na kogo edna peda treba da mu gi napravat.
Sekoj Bratce si se poznava sebesi koj e i sto e i kade pripagja i na sekogo ke go zdoboli losa kritika,taka i na tie koi gi vikaat vehabii. I jas da sum od niv,bi negiral taka da me vikaat,toa povtorno ukazuva deka jas sum pripadnik na toj dzemaat,bez razlika dali se smetam jas kako takov ili ne.Ova e Brat Bolest/Krasta. Koga ke te zacesa snagata,ke se ivcesas ili od um ke mrdnes.:selam:Миралеме прекини со твите не аргуметирано постови остави по учените да разјаснат,,ТЕ МОЛАМ ВО ИМЕТО НА Аллах џ.ш да не пишуваш више и дане ги спомнувате Монотеизам и други ако имаш аргумет во врска со темава постирај ако не доста е ...

Членот кој го цитираш многу упорно бара дасе расчисти проблемот кој на некој начин го наметнафте,,

ова важи за сите ако ме разберете ако не друг пат че разберете..


СЕКОЈ КОЈ ИМА АРГУМЕТ ПРОТИФ ХАРИЏИИТЕ(а запамтите после сите собрани аргумети и дела че осудиме дали постојат во македонија хариџии или не) НЕКА ДОСТАВИ СЕКОЈ ДА СЕ ОКОРИСТИМЕ СИТЕ А НЕМОЈТЕ ОВДЕ ДАМИ ЗЕМАТЕ НЕКАВИ СТРАНИ НА ЗАВОЈУВАН ФРОНТ,,

Протиф Докажите рекле и боговите молчат затоа само аргуметираноо...

Селам Алејму

gv lautka
20-09-11, 15:14
:selam:
:forgive:si fatil muabet na tema na koja ni naslovot ne i go znaes.

Tekvir e rascepuvanje.
Tekfir e proglasuvanje nekogo za nevernik/nemusliman.

Ima sekti koi izlegle von islam i sekti koi ne izlegle von islam.

Drugo nejasno?
:вслм:Чим е секта е излезена од рамките на правиот пат овадати е јасно ане да кажуваш има исправни секти и не исправни ,ти е се или исправни или не исправни друго нема!!

Sto e Muvehidi?

Od kaj go iskopa sega ova?

Kuran?

Sunnet?

Da ne mislis deka vo prevod se Monoteisti????

Od istiot zabluden sektaski neislamski haridziski sajt od struskine sela?

Na niv mislese?

Dvajca bez trojca?

Nepismeni vo svojot majcin jazik?

Nepismeni vo arapskiot jazik?

Nepismeni vo svetovno (vo drugite nauki, ucenja, zanaeti i ucilista)?

Nepismeni islamski?

Sto nemaat ni odza ni muezin da gi vodi, a kamo li alim na nivna strana?

Sto se napolnija so gibet/ogovaranje i kleveta protiv muslimanite?

Sto im napravija kejf na sejtanot i na negoviot specjalen tim za razdeluvanje na muslimanite?

Sto se izvadija od pamet koga bea spomnati od nekoj MK medium kako zabegano, ekstremno, radikalno, vehabisticko/haridzisko sajtce na koe namesto iman se cita za kufr, sirk, nifak, omraza, gadosti i izmislici od strana na nepismenite, i koi povlekoa se za sto se udiraa vo gradi?E ako si mislel na ovie bedni, izlazani, izmameni, izgubeni, siroti, plaslivi, straslivi, kukavicki, zabludeni, zabataleni, naludnicavi, budalesti, naivni, trosni, kutri, zalni dusi, i nivnite malubrojni podrzuvaci vo zemjava, i si mislel niv da gi branis, togas znaj deka si vo golema greska i deka nisto nema da te izvadi od nivnata glupost osven znaenjeto za islamot i ucenjeto za islam pred ucenite, a ne po podrumi, skrivnici, tekinja, namesto svetlite, ubavi, siroki, prostrani i polni so vernici dzamii!

Kakov gnev?

Mislis deka nekoj im storil nepravda?

Pa kako sudis i procenuvas ti, a?

zosto gi branis?

Ako si vernik i ako iskreno mu veruvas na Efendija, togas zosto na niv ne im se zavrtis i ne im kazes: "Abe ****** edni nikakvi i nepismeni! Zarem vie najdovte tekfir da spustate vrz Efendija od kogo se okorilistile stotici lugje vo zemjava, direktno ili indirektno preku internet? Pa koj vi dal za pravo, nepismeni ni edni bednici, taka da se odnesuvate kon muslimanite, a posebno kon eden nas tolku ucen i pocituvan odza? Ajde pokajte se dodeka ne vi stignala smrtta pa da se kaete za sekoj zbor kazan protiv muslimanite, sektasi ni edni plateni! A ako ne se pokaete, nikogas halal nema da vi cinam ni na ovoj ni na onoj svet, a tamu kje sfatite deka ste bile vo ogromna zabluda!"

Znaj deka tie preterale vo tekfirot i deka za niv vazi praviloto: PRETERUVANJE VO TEKFIROT VODI VO KUFR!

Pa ti vidi sega na koja strana sakas da si i kolku si praveden!:selam:Не обвинувај бес АРГУМЕТ,,Теквирот е спомнат од ваша страна Учењаку јас само постираф фетви ати ако сметаш дека се не иправни докажиго тоа според шеријат,А не си пишуваш само да напајаш умаловажуваш,уценуаш ,се читаш ли што пишуваш??,,

А ако се чиствубаш способен да ја докажеш вистината бурм дематирај директно со ниф во соседниот Сајтт:вслм:

gv lautka
20-09-11, 15:17
Vo pal talk sobata mozat da prisutvuvaat nad 200 gosti. I ne bevme samo nekolku clena tuku ne imasse dosta. NE bese voopsto privatna. A neznam kako ti zamisluvass debata - Ovde na forumot li, da pisat?
:selam:Да на форум да видат сите еве ние таја ваша дебата во Патлакот не ја знаеме е ај раскажини зошто ве протеквирале??

Miralem
20-09-11, 15:26
:selam:Миралеме прекини со твите не аргуметирано постови остави по учените да разјаснат,,ТЕ МОЛАМ ВО ИМЕТО НА Аллах џ.ш да не пишуваш више и дане ги спомнувате Монотеизам и други ако имаш аргумет во врска со темава постирај ако не доста е ...

Членот кој го цитираш многу упорно бара дасе расчисти проблемот кој на некој начин го наметнафте,,

ова важи за сите ако ме разберете ако не друг пат че разберете..


СЕКОЈ КОЈ ИМА АРГУМЕТ ПРОТИФ ХАРИЏИИТЕ(а запамтите после сите собрани аргумети и дела че осудиме дали постојат во македонија хариџии или не) НЕКА ДОСТАВИ СЕКОЈ ДА СЕ ОКОРИСТИМЕ СИТЕ А НЕМОЈТЕ ОВДЕ ДАМИ ЗЕМАТЕ НЕКАВИ СТРАНИ НА ЗАВОЈУВАН ФРОНТ,,

Протиф Докажите рекле и боговите молчат затоа само аргуметираноо...

Селам Алејму


Jas ti se molam da ne me mesas vo nitu edna vakva raspravija od tipot pocnavte ne pocnavte. Nitu znam koi gi narekuvate monoteizam nitu znam na kogo konkretno se odnesuva temata,ako se odnesuva do nekoi vo denesno vreme nitu sum bil prisuten vo takva raspravija. Navrati na mojot PRV post na temava ke vidis sto pisuva.
A na sekoj tuka koj pisuva,bilo argumentirano ili ne,jas ke go iznesam moeto mislenje te. ona sto jas sum go naucil.
Tebe,na drugiot,na tretiot,na clenot koj go citiram..... i na sekoj koj ke napise ako znam ako mozam ke napisam a ne pisuvam za nekoj koj ne e prisuten ili ne go poznavam ili ne napisal nesto.
Prethodno citirav drug clen na drugi temi sum citiral drugi clenovi.... no go citiram onoj koj ke napise.

Hadzera
20-09-11, 16:28
Протиф Докажите рекле и боговите молчат затоа само аргуметираноо...
[/B]:lele:

:forgive::forgive::forgive:

Вакво нешто да те страв да помислиш, а не муслиман да го напише на Исламски форум.
Аллах да не сочува, што нема да видиш и чуеш!

Miralem
20-09-11, 16:31
:lele:

:forgive::forgive::forgive:

Вакво нешто да те страв да помислиш, а не муслиман да го напише на Исламски форум.
Аллах да не сочува, што нема да видиш и чуеш!

I ke ti poshtat posle,za gramaticka greska shirk ke ti prepisat.

Burak
20-09-11, 21:22
ZA TOA STO GO NAPISA GV LAUTKA TREBA JAVNO DA SE POKAE.E OVA SE KRAJNOSTI KOI TE PRAVAT DA NE GI GLEDAS SVOITE GRESKI.DA BEA TIE STO GI BRANIS KE DOBIESE BEZUSLOVEN TEKFIR.

Miralem
20-09-11, 21:50
Протиф Докажите рекле и боговите молчат затоа само аргуметираноо...
[/B]
Ova ni Mensur Haladz ne bi go rekol :руски рулет:

gv lautka
20-09-11, 23:22
:lele:

:forgive::forgive::forgive:

Вакво нешто да те страв да помислиш, а не муслиман да го напише на Исламски форум.
Аллах да не сочува, што нема да видиш и чуеш!:selam:кај најде да се фатиш за најситниот дел ,па читајме внимателно РЕКЛЕ не сум ркеол јас јас само го пренесоф ,да се пишува аргуметирано ,само ако капацитетите на разбирање и свачање ви се огрничени така нека биде за кажаните не мои зборви:forgive:а ти одгвори на тоа што те прозваф не одбегнувајго одговрот??

gv lautka
20-09-11, 23:42
ZA TOA STO GO NAPISA GV LAUTKA TREBA JAVNO DA SE POKAE.E OVA SE KRAJNOSTI KOI TE PRAVAT DA NE GI GLEDAS SVOITE GRESKI.DA BEA TIE STO GI BRANIS KE DOBIESE BEZUSLOVEN TEKFIR.:selam:Мислиш дека така че испаднеше ,јас не бранам никого ,јас ги бранам Аргуметите ти спомна некого .и ако споман повели на соседниот сајт да се расветли вистината ,ниту бранам ниту напаџам,зошто едноставно муабетите што сте ги имале само вие ги знаете друг никој,нејсе што се однесува на кажаното ,,јас се покајувам нее тоа спорно човек греши и затоа бара опрос ако не греши он нее човек,,:forgive:

Барам опрос од Аллах џ.ш за кажаните зборви кои беа само ЛАПУЗ КАжАНИ(и пренесени од некој си никојси) ..а зато а че наведам еден хадис во слободна конатација...

Некој Асхаб му загинала камилата,ама таја му била една ,од неа се хранел,и го оджувал своето семејство,и тргнал даја бара ја барал толку долго што скапал од барање и накрај ја нашол,ама во моментот од возбуда рекол..

,,Ја сум Твојот Господар А ти си Мојот Роб,,-Напраил грешка,,Ама кога сватил што релол Се покајал и побарал опрост од Алалх џ.ш.

и ако јас не застанаф спроти никој Аргумет што произлегува од Куран и сунет ,ама должнос ние секој дневно да бараме Опрос од Алах џ.ш па зошто да не и сега...........

Сега и вие соберите храброс да посочите што препозна во фетвите,,

И зошто толку му даваш акцент на кажаното ,,ПРЕД ДОКАЗИТЕ И БОГОВИТЕ МОЛЧАТ ,,тоа важи за тие кои си имаат повече богови а не за нас кој веруваме само во еден единствен :allah:s.a.w2

gv lautka
20-09-11, 23:50
Ova ni Mensur Haladz ne bi go rekol :руски рулет::selam:Е ај посочи што е тоа што толку е трагично(што води до самоубиство) ,што секаде на секој пост по сите теми се пикаш и кажуваш нешто а нема основа тоа што го казувашш,си се запрашал некогаш за тоа и неми се правдај овде дека не ги знаеш кои се Монотеизам, не те мешам никаде ти самиот упаѓаш каде што не тие местот затоа ти рекоф Читај и седи рает по учените да објаснат !!:вслм: