PDA

View Full Version : Музиката во Исламот


Burak
23-05-08, 17:01
Посто е отворена оваа секција..и се надевам дека има конструктивен тим на оџи и даиији кои би понудиле одговор на некои прашања кои ги мачат муслиманите,би започнал со едно споредно, но битно прашање?
Дали е дозволено слушање музика во Исламот ,и ако е во кои случаеви?
Дали човек кој штотуку го прифатил исламот..треба да му даваме илахии со музика или не?

efendija
23-05-08, 17:27
Пошто е отворена оваа секција..и се надевам дека има конструктивен тим на оџи и даиији кои би понудиле одговор на некои прашања кои ги мачат муслиманите,би започнал со едно споредно, но битно прашање?
Дали е дозволено слушање музика во Исламот ,и ако е во кои случаеви?
Дали човек кој штотуку го прифатил исламот..треба да му даваме илахии со музика или не?

Ова навистина е прашање по кое може многу да се дискутира.Но,јас ќе го пренесам ставот за музиката и песната на прочуениот исламски авторитет др. Јусуф ел Кардави,зошто лично сметам дека тука е даден најдобриот одговор.

МУЗИКАТА И ПЕСНИТЕ ВО ИСЛАМОТ ( 1 )


Пеењето спаѓа во оној вид на разонода со кој се смирува душата,задоволува срцето и освежува слухот.Исламот го дозволил пеењето под услов во него да нема никаква бесрамност или неморал или поттикнување на грев.Нема ништо лошо во тоа ако на пеењето му се додаде и музиката која што не раздразнува (gajru'l-methire).

За да се направи атмосфера на радост и среќа,се препорачува пеењето во свечени прилики какви што се Бајрамските денови,венчавките и свадбите,раѓањето на дете,акика (свеченост по повод раѓањето на дете која се манифестира со ставање на исламско име,делење милостиња,и колење курбан) итн.

Пренесува Ајша р.а.,кога се омажила една жена за некој Енсарија (жител на Медина),Мухаммед а.с. ја запрашал:

“Ајша,дали тие имаат некаква забава?-Па Енсариите (Мединците) ја сакаат забавата!”(Бухари).

Ибни Аббас раскажува: Ајша имаше роднина која што се омажи за Енсарија (жител на Медина).Мухаммед а.с. дојде и ја запраша: “Дали ја опремивте девојката?”-Да,-му одговорија луѓето. “А испративте ли со неа некој кој што знае да пее?”-Ајша му рекла:Не! Мухаммед а.с. и рекол:”Енсариите (Мединците) се народ кој што го сака Газелот (љубовна песна).Зошто со неа не испративте некого кој што знае да пее: Etejnakum,etejnakum,fe hajjana we hajjakum- “Ви доаѓаме,ви доаѓаме,и на тој начин и нам и вам ви оддаваме почит!” (Ибни Маџе).

Ајша р.а. исто така пренесува дека во деновите на Мина (станува збор за времето кога се извршуваат обредите на Аџилакот),на Курбан Бајрам,две девојчиња заедно со неа пееле и играле тапајќи на даире.Тука бил присутен и Мухаммед а.с. кој што ги слушал.Наишол Ебу Бекр и ги изгрдил девојчињата.Мухаммед а.с. му рекол:” Ебу Бекре секој народ има свој празник што го прославува и слави,а денес е наш празник,денес е Курбан Бајрам!”(Бухари и Муслим).

Имам Газали наведува Хадиси во врска со пеењето на девојки;играта на Абесинците со копја во Мухаммедовата џамија; неговото бодрење на нив со зборовите:

“Бидете одважни,Бену Арфидех!”,неговото прашување на Ајша р.а. :”Ајша,дали би сакала тоа да го видиш?” и стоењето на тоа место со неа се додека таа не се уморила и излегла;Ајшиното играње со нејзините другарки итн.

Имам Газали вели: Сите овие хадиси ги пренесуваат Бухарија и Муслим во Сахихајн (нивните збирки на хадиси),и тие јасно покажуваат дека пеењето и играњето не се Харам (забранети).

Од овие Хадиси можеме да го заклучиме следново:

Прво: дозволеноста на играта; Абесинците имале обичај да играат и да се забавуваат.

Второ: тоа се правело во џамијата.

Трето: Мухаммедовите зборови:”Бидете одважни!” се наредба со кои барал тие да играат;-па како тогаш би можело нивната игра да се смета за забранета?

Четврто: Мухаммед а.с. ги спречил Ебу Бекира и Омера да ги прекинат и нагрдат играорките и пејачките.Тој му рекол Ебу Бекиру дека Бајрам е време на веселба и дека пеењето и свирката (музиката) допринесуваат на доброто расположение.

Петто: Во двете прилики Мухаммед а.с.,стоел долго со Ајша р.а.,дозволувајќи и да ги гледа Абесинците и заедно со неа го слушал пеењето на девојките. Ова е доказ дека убавото однесување (husnu hulukin) во задоволувањето на срцето на жената низ игра е многу подобро од неодобрувањето на таквата разонода и грубата побожност и аскетизам.

Шесто: Мухаммед а.с. лично ја охрабрувал Ајша р.а.,прашувајќи ја:”Дали би сакала да погледнеш?” (Бухари и Муслим).

Седмо: дозволеноста на пеењето и играњето и свирењето на девојките во деф.....итн.

Пренесено е дека многу Асхаби (другари,современици на Мухаммед а.с.) ,слушале пеење и во тоа не гледале ништо лошо.

Што се однесува ди Хадисите, а кои се против пеењето и музиката,сите тие се слаби,и научниците кои се занимаваат со Хадиската наука,поголемиот дел од нив велат дека тие не се потврдени. Кадијата (правник) Ебу Бекр ел -Ареби вели: “За забраната на пеењето не постои ниту еден веродостоен доказ”.
Ибн Хазм вели :”Се што се пренесува за тоа е невистинито (батил) и исфабрикувано”.

Меѓутоа,пошто пеењето и музиката во многу случаи се удружени со седенки на кои се пие алкохол и поврзани се со ноќни клубови,многу научници за тоа рекле дека е Харам-забрането,или во најмала рака Мекрух,покудено.Тие велат дека ВАКВОТО ПЕЕЊЕ ГО ФОРМИРА ОНОЈ ВИД НА РАЗГОВОР (LEHWU'L-HADITH),кој што е спомнат во 6 ајет од сурата Лукман:

“Ima ljudi koji kupuju price za razonodu (lehwe'l-hadithi) da bi,ne znajuci koliki je to grijeh,s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijivanje uzimali.Njih ceka sramna kazna.” (Лукман:6)

Ибн Хазм вели:

“Овој ајет ГО ОСУДУВА ОДНЕСУВАЊЕТО на оној кој што прави нешто,со што се оттргнува од Аллаховиот пат.Секој кој што тоа го прави е кафир,неверник;кога некој би купил Кур,ан со намера да го направи за објект на свое исмејување и луѓето да ги води во заблуда-тој би постанал кафир-неверник.Тоа е оној вид на однесување кој што го осудил Аллах џ.ш.Но,Аллах џ.ш. никогаш не го осудил на оној кој што “купил разговор за разонода”,т.е. е слободен или без работа или незафатен,а си го дозволил тоа за да ја задоволи својата душа,во која разонода НЕМА НАМЕРА ЛУЃЕТО ДА СЕ ОДВЕДУВААТ ВО ЗАБЛУДА,ДА СКРШНУВААТ ОД АЛЛАХОВИОТ ПАТ.”

Ибн Хазм исто така го демантира аргументот на оние кои што велат:”Пошто пеењето не е вистина (lejse minel-hakk),тогаш мора да биде заблуда (dalal),мислејќи на ајетот:

“Zar poslije istine ima ista osim zablude?”(Јунус:32)

Тој ова вака го коментира:

“Мухаммед а.с. рекол:”За делата се суди врз основа на намерите и секој ќе го добие она што го намеравал” (Бухарија и Муслим)


Према тоа,оној кој што слуша музика или пеење со намера да и даде потпора на непослушноста кон Аллах џ.ш.,тој е грешник (fasiq),-а оној кој што слуша музика и пеење со намера да ја одмори душата,а се со цел за да стекне повеќе сила за извршување на обврските кон Аллах џ.ш. и за работење на добри дела,тој му е послушен на Аллах џ.ш. и е доброчинител (muti' muhsin) и неговото дело и припаѓа на вистината.Па и оној што слуша музика и пеење без намера да прави или не прави грев,тој прави нешто неутрално и без штета,како некој човек кој ќе влезе во некоја нива со лубеници (бостани) и се шета низ неа,но не прави штета (зијан),или стои на прозорот и гледа во небото,носи плава или зелена облека и сл. (иако исламот ја преферира белата боја,никаде не забранува плава ,зелена и сл.-ова е само споредба).”

efendija
23-05-08, 17:28
МУЗИКАТА И ПЕСНИТЕ ВО ИСЛАМОТ ( 2 )

Значи ,постојат некои граници кои што треба да се разгледаат во врска со пеењето:

Темата на пеењето (текстот на песната) не смее да биде во спротивност со исламскиот одгој и учење. На пример,ако во песната се слави некој опоен пијалак и таа песна ги повикува луѓето да се опиваат,пеењето или слушањето на таквата песна е харам-забрането.Истото важи и за сличните работи.

Дури и ако текстот на песната самиот по себе не е во спротивност со исламското учење,начинот на изведување на таа песна од подрачјето на доволеното (халал),може да не одведе во подрачјето на забранетото (харам),на пример,кога пеењето се изведува со некои попратни движења кои ги разбудуваат страстите,поривите,опиеноста,занесеноста и сл.

Исламот се бори против екстраваганцијата и претераноста во се,дури и во Ибадетот (робувањето на Аллах џ.ш. преку различните видови и начини на молење),е тогаш ,како може да се толерира разузданоста во забавата?-Премногу време не смее да се потроши во такви активности,бидејќи што е времето ако не е самиот живот?

Многу мудро е речено дека секој човек самиот на себеси е најдобар кадија (судија).Ако еден вид или правец на музиката и пеењето (а ги има денес толку многу),ги разгорува страстите на човекот кои ќе го понесат во грев,го поттикнува животинскиот нагон (hajevanijj),наспроти духовноста (ruhanijj),тогаш човекот од тоа мора да се откаже и да им ја затвори вратата на искушенијата во своето срце,вера и морал.

Постои општа согласност дека е забрането она пеење кое што е поврзано со делата кои што се забранети,напр: во друштвото каде се пие алкохол исл.

Мухаммед а.с. им запретил со казна на сите оние кои пејат или слушаат музика во таква недолична состојба каде се искушува моралот,па рекол:

“Некои луѓе од мојот Уммет (моите следбеници),ќе пијат опојни пијалаци нарекувајќи ги со разни имиња,над нивните глави ќе свират струни(разни жици,се мисли на музички инструменти) и ќе пеат пејачки,па Аллах џ.ш. ќе овозможи земјата да ги проголта и некои од нив ќе се претворат во мајмуни и свињи” (Ибн Маџе).

Ова не мора да значи дека Тој физички ќе ги претвори во форма на мајмун или свиња,туку пред се се однесува на срцето и душата,употребена е парабола со однесувањето на овие две животни. Но,сепак Аллах најдобро знае!

Padisah
23-05-08, 18:04
Koja muzika e zabraneta (neubava da se slusa):
Muzika koja lugjeto gi trgnuva od patot na allah
Muzika koja si podigruva so verski temi i sveti raboti
Muzika koja bi gi zapostavila verskite raboti i zadaci,
Lugjeto na ovoj svet bi gi zamoruvala so mnogu dalecni nepotrebni raboti
Muzika koja ima propaganda protiv verskite vrednosti....


Znaci se da e umereno pocnuvajki od zborovite do muzikata se da e vredno covecno dostonistveno so eden zbor da go ispolnuva covekot,
Da ne zaboravime, muzikata da ne se stava pred citanjeto, ucenjeto i slusanjeto na K u r `anot.
K u r`an kerimot go nasocuva covekot kon onaa svoeto, kon svoite vrednosti , kon duhovnoto kaj covekot.

zavitkan
25-05-08, 01:12
Момци, нешто не ви е јасно?

Песна, односно поезија која се рецитира или пее, не е харам ако текстот не и е спорен или ако нема придружна музика.

Музика и песна не исто!

Музиката е она што е забрането, а не пеењето!

Музика се сите инструменти кои даваат звук, освен дефот, и тоа е општо прифатено мислење.

Бурак, темава не е толку битна, иако е споредна, однапред се знае што е како е.... затоа нема потреба од :karanje:

Burak
25-05-08, 03:09
Јас не се карам!
Барав одговор на поставено прашање, бидејќи таква е темата..прашања и одговори.Јас поставив прашање и фала ви што ми дадовте одговор...

Јас се сложувам дел со Ефендија, но дел и со завиткан..бидејќи сепак мислам дека има разлика меѓу музика и поезија..поготово ако музиката нема нисто Исламско во себе,јас мислам дека нема резон да се слуша истата бидејќи претежно се со неморални содржини.

Janicar
25-05-08, 23:41
Ако кажеме дека музиката е тоа што е харам а не пеењето ,тогаш од каде доказ за тоа од Куранот.Бидејќи “бесполезните зборови“ кои се спомнати во Куранот немаат врска со никакви звуци т.е. музика,и исклучиво се однесува на изговорени зборови од човек ,не инструмент!

efendija
27-05-08, 00:42
Ако кажеме дека музиката е тоа што е харам а не пеењето ,тогаш од каде доказ за тоа од Куранот.Бидејќи “бесполезните зборови“ кои се спомнати во Куранот немаат врска со никакви звуци т.е. музика,и исклучиво се однесува на изговорени зборови од човек ,не инструмент!

Брате, во Кур,анот на ниедно место не е спомната ниту песната ниту текстот ( зборовите на песната ) ниту музиката како музика. А за "безполезните зборови" кои што се спомнати во Кур,анот за тоа може да се расправа на долго и на широко,а не само да се коментира дека истото се однесува за зборовите т.е. песните.

Исламската улема токму поради немањето јасен ајет во Кур,анот како и според толкувањата на некои хадиси од Мухаммед а.с. е поделена во своите ставови околу ова прашање.

Лично мене по ова прашање пред се ми е битна намерата,како и тоа дека треба да се направи разлика од духовна, исламска музика од типот на илахии и касиди ( овде мислам и на текстуалниот дел - зборовите ),и онаа која има поинаква тематика.Треба да се направи разлика од чувствата кои што можат да произлезат од таа музика и делата кои ќе се реализираат после тоа благодарение на таа музика.

За мене текстот од Кардави што го објавив на првата страница дава најубаво објаснување по ова прашање.

Знам дека ќе забележите оти Мухаммед а.с. слушал касиди,илахии и други песни кои биле попратени со деф и тапан или дајре.

Но,дали сте се запрашале дали Мухаммед а.с. би слушал касиди и илахии попратени со хармоника, гитара или неј, ако овие инструменти ги имало тогаш?

Значи зависи од нашиот пристап.Употребата на музика и песна со цел за распалување на човечките страсти и доаѓање до израз на она негативното што е во човекот ,представува злоупотреба.Користењето на музиката и песната за вакви цели Исламот најстрого ги забранува.

Но,погрешно е меѓутоа, музката и песната поради потенцијалната можност од нивна злоупотреба,да бидат забранети и за муслиманите недозволени.Можна е злоупотреба на се и сешто.Денеска се врши најгруба злоупотреба на науката и техниката,па сепак никој паметен не може да бара нивно забранување.Треба да се спречи злоупотребата.Науката,техниката,музиката,уметноста и другото,воопшто не се виновни за својата злоупотреба.Виновен е човекот кој што ги злоупотребува.Решението значи треба да се бара во човекот,а не во нештата.

Знам дека ќе продолжиме и понатака со оваа тема,но,ако, добро е кога водиме дискусија со силата на аргументите.Впрочем, тоа ни е и верски императив, зарем не ? :)

antimunafikun
16-06-08, 22:12
Suretu Llukman ajet 6
Abdullah ibn Mesudi (Allahu qoftë i kënaqur prej tij!) për këtë ajet thotë: “Po betohet duke thënë: Për Allahun që është një dhe i vetmi me meritë adhurohet. Ky ajet është për këngën, kështu që e përsëriti tri herë.” Kështu tha edhe Ibn Abasi, Xhabiri dhe Ikrimeja

Ako ima nekoj neka go prevede hallallete mi.

El Muslima
16-06-08, 22:20
"Ima luge koi kupuvaat prikazni za razonoda (zabava), da bi, neznaejki kolku e toa grev, od Allahov pat odpovikuvaat i predmet za ismejuvanje go zemat. Niv gi ceka sramna kazna!" (Lukman:6)

antimunafikun
16-06-08, 22:23
Fala sto go napisa ajetot ali rekov da go prevede nekoj komentot na Abdullah ibn Mesud ako moze

zavitkan
17-06-08, 01:24
Ако кажеме дека музиката е тоа што е харам а не пеењето ,тогаш од каде доказ за тоа од Куранот.Бидејќи “бесполезните зборови“ кои се спомнати во Куранот немаат врска со никакви звуци т.е. музика,и исклучиво се однесува на изговорени зборови од човек ,не инструмент!
Инструментите се забранети во исламот!
Тоа е факт!
Тоа се докажува со зборовите на Мухаммед, алејхис-селам, кога рекол: „Како предзнаци на судниот ден ќе биде тоа што ќе ги охалите музичките инструменти, ....“
Е сега, кога веќе ме влечеш за збор..... читај!

Muharem Fazli
06-04-09, 12:26
Muzikata i peenjeto vo Islam


Argumenti vo svetloto na Kur’anot i Sunnetot (Hadisot)


Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim


بسم الله الرحمن الرحيم


Allaah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:”
“Ima lugje koi kupuvaat prazen govor za zabava,da bi,ne znaejќi kolkav grev e toa,od Allahoviot pat da gi odvedat vo zabluda i da go zemaat za predmet na ismevuvanje.Niv gi čeka sramna kazna.” (Sura Lukman 31:6)

Hasan El-Basri r.a.,za gore navedeniot Ajet reče:”Ovoj Ajet beše objaven vo vrska so peenjeto i muzičkite instrumenti.”
(Vidi:Tefsir Ibn Kethir,3/451).

Abdullah ibn Mesud,radijallahu 'anhu,se zakolna deka gorniot ajet se odnesuva za peenjeto.Istoto go potvrdia i drugite ashabi,kako što se Ibn-Abas, Džabir, Ikrime, Seid b.Džubejr, Mudžahid, Makhul, Amr b.Šujab i Alija b.Bezima.
Vidi Tefsir Ibn-Džerir 19/534-539, Tefsir Ibn-Kesir 6/330-331,
Tefsirul-Kurtubi 14/48-52).

Pratenikot Muhammed s.a.v.s.,rekol: «ليكونن من أمتي أقوام يستحلون الحِرَ والحرير والخمر والمعازف..»."Vo mojot ummet ќe bidat i onie koi ќe gi dozvoluvaat predbračnite intimni odnosi (blud),svila,alkohol i muzičkite instrumenti (me'azif)"(Buhari,Hadith br.5590)(Me’azif se muzičkite instrumenti-vidi (Tefsir al-Tabari, 21/40).

Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
وَاسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُمْ بِصَوْتِكَ وَأَجْلِبْ عَلَيْهِمْ بِخَيْلِكَ وَرَجِلِكَ وَشَارِكْهُمْ فِي الأمْوَالِ وَالأولادِ وَعِدْهُمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلا غُرُورًا
“Ve estefziz meni esteta’te minhum bisevtike ve ‘edžlib ‘alejhim bihajlike ve redžilike ve sharikhum fil’emvli vel’evladi ve ‘idh-hum ve ma ja’iduhumu esh-Shejtanu’illa gurudhen.”(Allah mu reče na Šejtanot:) I nateraj od niv kolku što možeš so glasot tvoj...” (Sura El-Isrâ' ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])17:64)

Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli قَالَ فَبِعِزَّتِكَ لأغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ (značenjeto): “Iblis reče: “Se kolnam vo dostoinstvoto Tvoje! Sigurno deka siteќe gi zaveduvam,!
إِلا عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ“osven Tvoite, iskreni robovi megju niv!”
(Sura Sad 38:82-83)

Muharem Fazli
06-04-09, 12:27
Prenesuva Abu ‘Amr (Abu Malik Al-Ash’ari) r.a.,deka toj go slušnal Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,deka rekol: ”Megju moite sledbenici ќe bidat nekoi lugje koi ќe gi dozvoluvaat ilegalnite seksualni odnosi,nosenje svila,pienje na alkoholni pijaloci i upotrebata na muzičkite instrumenti kako legalni,preku noќta,Allah ќe gi pretvori vo majmuni i svinji;i tie takvi ќe ostanat do Denot na Voskrsnuvanje” (Sahih Buhari,Vol.7 Hadith br.494B)

PrenesuvaEbu Se’id El-Hudri r.a.,kojrekol:“Go slušnav Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,kogareče:“Koj od vas ќe vidi nekoelošodelo,neka go otstrani (prisilno) so svoja raka,a ako neevosostojba,neka go napravi so zboruvanje (nareduvatoadaseotsrani),a ako ne evosostojba i toa dagonapravi, neka go mraziso svoeto srce.No,toae najslabotodelona imanot (veruvanje).”(Rijadus-Salihin Hadis br.184)

Abdullah b.Mes'ud r.a.,kažuva deka Allahoviot Poslanik s.a.v.s.,rekol:
"Od predznacite na Sudniot Den e pojavata na muzičkite instrumenti i pienje alkohol!" (Taberani, el-Mu'udžem el-Kebir,br.10556.)

Nafi' r.a.,kažuva:"Abdullah ibn Omer r.a.,go slušna nekoj čovek kako svira na kaval,pa si gi zatvori svoite uši so prstite, i se udaleči od patot,i mi reče: “O Nafi', slušaš li nešto? Rekov: Ne. Toj gi izvadi prstte od svoite ušiju, i reče: Vo edna prilika bev so Allahoviot Poslanik s.a.v.s.,i koga slušna svirenje na kaval,toj gi začepi svoite uši!" (Sunen Ebi Davud,br.4924.; Sunen el-Bejheki el-Kubra, br.20786.)


CITATI OD DELATA NA NAJ POZNATITE HALIMI NA HANEFIJSKIOT METHEB!?


Istiot,gore navedeniot Hadith go prenesuva i Ibn-Hibban r.a.,vo svjot Sahih kade kažuva:”Kažuvaja Ebu-Amir i Ebu-Malik El-Ešari deka Pratenikot s.a.v.s.,rekol:
”Navistina vo mojot ummet ќe bidat lugje koi ќe go dozvolat svilata, vinoto i muzičkite instrumenti.”Sahih Ibn-Hibban 15/154 (6754).

Drug koj ga beležuva istiot Hadith,e imam Taberani r.a.,vo negoviot Musned kade što veli:"Ni kažuvaše Muhammed b. Jezid b.Abdussamed ed-Dimiški r.a.,deka rekol:”Od Hišam b.Ammar r.a.,se prenesuva deka Allahoviot Pratenik sallallahu 'alejhi ve sellem,rekol:”Navistina vo mojot ummet ќe bidat lugje koi ќe go dozvolat svilata,vinoto i muzičkite instrumenti.” Musned-uš-šamijjin 1/334, (592).

Tretiot koj go zabeležil gore navedeniot Hadith e i imam Bejheki r.a.,vo svojot Sunen deka Allahoviot Pratenik sallallahu 'alejhi ve sellem,rekol:
”Navistina vo mojot ummet ќe bidat lugje koi ќe go dozvolat svilata,vinoto i muzičkite instrumenti.” Sunen-ul-Bejheki 10/221 (20777).

Za žal,nekoi sakaat da ja dozvolat i zabranetata pesna i muzika (peenje so zabraneti muzički instrumenti,peenje na razgoleni ženi i sl.) tie gi iskrivuvaat rivajetite-koi zboruvaat za peenjeto na malata devojka (džuvejrijat,džarijetani) zavreme na maženjeto na Aiša r.a.,koi duri i samiot Pratenik s.a.v.s.,gi slušal i go odobril nivnoto slušanje-taka što spomnuvaat pri preveduvanje "peački" namesto" mali devojčinja"kako što stoi vo originalot.
Vo komentarot na Buhari se objasnuva toj zbor (džarijeh) so"nedozrela devojka na koja ušte ne i se zadolžuvaat šerijatskite obvrski".
Ibn el-Kajjim rekol:”Muzikata vo Hanefijskiot metheb e mekruh,dodeka zadovolstvoto vo muzikata e KUFR”.Vidi vo knigata [Ighathet el-Lehfen, 1/strana,425];isto i vo [Tefsir Ibn Kethir,3/strana,451].

El-Hafiz ibn Hadžer (Allaah dam u se smiluva) za gore navedeniot Hadis rekol: Grupa na Sufi go upotrebile ovoj Hadis za dvete šerijatski ušte “nedozreli devojčinja” kako argument deka peenjeto e dozvoleno i deka nee bitno dali e pesnata popratena so ili bez muzički instrumenti.Ovoj pogled dovolno e odbien od jasnata izjava od strana na Ajsha radiallahu anhuma na sledniot hadith,vo koja veli:”Tie ne bea peački.”Vidi go celiot Hadith vo: (Fath al-Baari,2/442-443)

Muharem Fazli
06-04-09, 12:28
Za žal,kako što spomnav porano,ima nekoi Muslimani koi davaat fetvi bez da se upoznaeni so šerijatskite propisi i principi.Ova e vo sklop so zborovite na Pratenikot Muhammed s.a.v.s.,koga rekol:"Lugjeto ќe prašuvaat,a tie ќe davaat objasnuvanja (fatva) bez nekakvo znaenje.Taka,i tie samite ќe padnat vo zablda,a i drugite ќe gi odalečat od praviot pat.”
(Vidi Sahih'ul ´Buhari Vol. 1 ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])Hadisbr. 100)


Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
وَإِذَا رَأَوْا تِجَارَةً أَوْ لَهْوًا انْفَضُّوا إِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَائِمًا قُلْ مَا عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِ وَاللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقِينَVe iza re’ev tidžareten ‘ev lehven enfaddu ilejha ve terekuke ka’imen kul ma 'ındalahi hajrun minel-lehvi ve minet-tidžareti vallahu hajru er-razikıne.”A koga ќe vidat nešto od trgovijata ili od veselba nekakva,se rasfrlaat i te ostavaat,stoejќi.Kaži:“Nema dobro kaj Allah ni od veselbata ni od trgovijata.Allah megju snabduvačite e najdobriot Snabduvač.” (Kur’an Sura El-Jumuah 62:11)

Za takvite koi go dozvoluvaat muzikata,Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
وَإِنَّ مِنْهُمْ لَفَرِيقًا يَلْوُونَ أَلْسِنَتَهُمْ بِالْكِتَابِ لِتَحْسَبُوهُ مِنَ الْكِتَابِ وَمَا هُوَ مِنَ الْكِتَابِ وَيَقُولُونَ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَمَا هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَيَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ وَهُمْ يَعْلَمُونَ
“Ve inne minhum le ferıken yelvune ‘elsinetehum bil kitabi litehsebuhu minel kitabi ve ma huve minel kitabi ve jekulune huve min ‘indillahi ve ma huve min indillahi ve jekulune alaellahil kedhibe ve hum ja'lemun.”(“Megju niv ima edna drużina lugje koi prevrtuvaat so jazicite svoi,čitajќi ja Knigata za da pomislite deka toa e od Knigata,a toa ne e od Knigata,i zboruvaat deka toa e od Allah a ne e od Allah.Za Allah,iako znaat,laga zboruvaat!”)(Kur’an Sura Al’Imran 3:78)


POKRAJ TOA ŠTO SE SPROTIVSTAVUVAAT NA KUR’AN I SUNNET (HADIS), IMA I TAKVI, KOI MU SE SPROTIVSTAVUVAAT I NA ABU HANIFA rahimehullah,PA KOI NASLEDNICI SE TAKVITE VERNICI?


Se prenesuva vo hanefijskite knigi deka Ebu Hanifa rahimehullah rekol:
“Slušanje na muzički instrumenti e grev, sedenje na mestoto kade se slušaat pesnite e otvoreno sprotivstavuvanje na Allah s.v.t.,a uživanje vo toa e neverstvo.”(Pogledni vo:“El-Fetava-l-bezzazijje”,komentarot na poznatoto hanefijsko delo “El-Fetava-l-hindijje” 6/359)

Vo poznatoto pravno delo na Hanefijskoit metheb El-Muhtar pišuva:
”Slušanje na muzički instrumenti e haram i golem grev.”
Vidi; (El-Muhalla,Ibn Hazm,11/158.

Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli: وَالشُّعَرَاءُ يَتَّبِعُهُمُ الْغَاوُونَ“Ve esh-shu’ara’u jettebi’uhumul-gavune”
“(Pesničarite,gi sledat samo zabludenite (od vistinata).”
(Kur’an-Sura Esh-Shuara 26:224)

Argument;
Se prenesuva od Ebu Hurejre dekaAllahoviot pratenik Muhammed (neka e mir i spas na nego) rekol: “Za čovekot ќe bide po dobro da go napolni vnatrešnosta na teloto so gnoj otkolku so pesništvo (poezija)”
Sahih Bukhari Volume 8, glava73, broj 176; (Sahih Muslim glava 28,broj 5609
(Abu Daud glava 3, broj 1074)

Muharem Fazli
06-04-09, 12:29
Vo poznatoto delo na Hanefijskiot metheb El-Muhtar 5/421-422,stoi:''Slušanje na muzičkite instrumenti e haram–golem grev.''Dodeka vo komentarot na istoto delo koe se imenuvaEl-Ihtijar,senaveduvaat zborovite na Ebu Jusuf,učenikot na Ebu Hanife,r.a.,koj rekol:”Vo kuќata od koja se slušaat muzičkite instrumenti jas vleguvam bez dozvola na domaќinot,zatoa što sprečuvanjeto na zloto e farz (obaveza).”
Posle ovie zborovi pisatelot na spomenatoto delo,Abdullah ibn Mahmud ibn Mevdud el-Mevsuli,rekol:''Čovekot koj pravi grev vo svojata kuќa,imamot (vladarot) e obavezen da go spreči vo toa.Ako prestanuva so grevot,ќe go ostavi na mir,ako ne,ima pravo da go zatvori vo zatvor i da go kazni so tepanje.”

➦ Kažuva Muhammed b.Hasan eš-Šejbani,učenik na imam Ebu Hanife r.a.:"Ќe mu zabranime na Zimmiite (hristijanite i na evreite koi živeat vo Islamska država) slušanje na muzika.” Vidi vo;(El-Muhalla, Ibn Hazm, 11/158.)

➦ Ubejdullah ibn Mesud el-Mahbubi Hanefijski naučnik vo svoeto delo En-Nukaje,spomnuvajќi čie svedočenje se odbiva,pišuva:”I peačkite”.Ali el-Kari,komentirajќi go ovoj zbor,rekol:''Zatoa što na ženata i e haram da ja kreva glasot.'' Vidi vo; (Fethu Babil-Inajeti, 3/141.)

➦ A imam Šemsuddin Serhasi Hanefijski naučnik vo svoeto delo El-Mebsut,rekol: "Nee dozvoleno el-idžare (iznajmuvanje) nekogo da poučuva muzika i gatanje, zatoa što toa e nepokornost kon Allah." (El-Mebsut, 16/41.)

➦ Imam Es-Serhasi Hanefijski naučnik,vo svoeto delo spomnuva:”Da ne se prima svedočenjeto na onoj koj sluša muzika.” Vidi vo; (El-Mebsut,16/132.)

➦ Poznatiot Hanefijski naučnik Alauddin el-Kasani vo svoeto poznato delo Bedaiu Sanai 6/84 rekol: "Našeto ubeduvanje e toa što muzikata e strogo zabraneta – haram."

➦ Imam Kasani Hanefijski naučnik i sledbenik na Imam Ebu Hanife rahimehullah,vo negovata zbirka”El-Bedaius-Sanaiu 5/209”zboruvajќi za obaveznosta na baranje dozvola za vleguvanje vo tugja kuќa,veli:”Ovoj propis važi ako saka da vleguva zaradi poseta,megjutoa,ako vleguvanjeto biduva zaradi sprečuvanjeto na grevot,kako što e slušanje na muzika i peenje,togaš neka vleguva bez da pobara dozvola,zatoa što sprečuvanjeto na grevot e stroga obaveza.”

➦ Imam Es-SerahsiHanefijski naučnik i sledbenik na Imam Ebu Hanife rahimehullah,vo svojata zbirka”El-Mebsut 16/14”veli:”Ne e dozvoleno el-idžare (iznajmuvanje) zaradi poučuvanje na peenje.”

Muharem Fazli
06-04-09, 12:30
➦ Imam Ebu Bekr el-Merginani Hanefijski pravnik,spomnuvajќi ja grupata na lugje od koi ne se prima nivnoto svedočenje,veli:”...nitu pak od onoj koj ќe gi sobira lugjeto da bi mu sviral,zatoa što gi sobira da činat el-kebireh (golem grev).” Vidi vo: (El-Hidaje, 3/123,El-Bahrur-raik,7/88.)

➦ Imam Muhammed Abdul-Kadir er-Razi Hanefijski naučnik,kažuva:"Slušanje muzika i peenje e haram,posebno vo denešno vreme." (Tuhfetul-muluk,284.)

➦ A Ibnul-Humam Hanefijski naučnik,kažuva: "Muzikata e nepokornost i grešenje kon Allah." (Šerhu Fethil-Kadir, 7/411.)

➦ Imam Alauddin el-Haskefi Hanefijski naučnik,kažuva: "Nee dozvoleno iznajmuvanje na svirki,zatoa što,toa e nepokornost kon Allah." (Ed-Durrul-muhtar,9/92)

➦ A imam Ibn Abidin Hanefijski naučnik,pored drugoto,kažuva: "...zatoa što muzikata e haram." (Hašijetu Ibni Abidin, 6/494.)

➦ ➪ STAVOT NA IMAM MALIK RAHIMEHULLAH
Prenesuva Ebu-Bekr el-Hallal r.a.,vo knigata“El-Emru bil ma'rufi”strana 32,i Ibnu-l-Dževzi vo knigata“Telbisu Iblis”,strana.244.,so verodostoen zindžir na prenesuvačot od Ishak ibn Ise el-Kattaa r.a.,deka rekol: “Go prašav Malik ibn Enesa za pesmata i muzikata,toj mi reče:“Kaj nas toa go pravat samo javnite grešnici a tie se munaficite ”. (Tefsir el-Qurtubi,14/55).

Imam Alusi (Allaah da mu se smiluva),sledbenik na Imam Malik rahimehullah,vo svojot tefsir (21/94),gi prenesuva zborovite na Imam Turtuši (Allaah da mu se smiluva),veli:”Turtuši prenesuva od imam Malik rahimehullah,deka zabranuval peenje i slušanje na pesni i zboruval:”Ako čovekot kupuva robinka i otkriva deka e peačka,ima pravo da ja vrati zaradi toj nedostatok.”Na prašanje za peenjeto koe go dozvolile žitelite na Medina,Imam Malik odgovoril:”Toa kaj nas ne go pravat osven rasipnicite i razvratnicite.”

➦ ➪ STAVOT NA IMAM ŠAFI RAHIMEHULLAH
Koga beše prašan imam Šafi za svedočanstvto na peačite i peačkite,reče:“Svedočanstvoto na takvite lica ne se prima. Onoj koj ќe se zanimava so peenje e bez pamet i nečovečen.” (zborovite na imam Šafi gi zabeležil Bejheki vo “Sunen”,10/223 i 225 )

Ibn Kudame (Allah da mu se smiluva),rekol: ”Muzičkite instrumenti se haram i koj gi sluša takvite,negovoto svedočenje ne mu se prima.” Vidi; (El-Mughni,10/173).

Imam Šafi rahimehullah,vo svojata poznata zbirka “El-Ummu 6/209”veli:”Čovekot koj počnuva da se zanimava so peenje i toa mu postanuva struka,da mu doagjaat i odi kaj drugite zaradi peenje,togaš negovoto svedočenje ne mu se prima.”

Muharem Fazli
06-04-09, 12:30
➦ ➪STAVOT NA IMAM AHMED RAHIMEHULLAH
Rekol imam Ahmed rahimehullah:“Kaval,naj,tanbura,prapor i ostanatite muzički instrumenti se zabraneti”
(zborovite na imam Ahmed gi zabeležil El-Hallal,br.187).

Prensuva Ebu Malik El-Eš'ari r.a.,deka Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,za peačite,peačkite i onie koi slušaat i uživaat vo muzika rekol: ”.....Allah Subhanehu Ve Te’ala ќe gi pretvori vo majmuni i svinji.” Vidi; El-Buhari vo,,Povjesti'' (1/1/305), El-Bejheki (8/295), Ibnu Ebi Šejbe ( 3810), Ibnu Madže (4020), Ibn Hibban (1384), Ahmed (5/342),
Et Taberani vo knigata ,,Mu'džemul-Kebir (3/320)

Vo predanieto na Ibn Madže stoi:
”Ќe se pojavat lugje od mojot ummet koi ќe konzumiraat alcohol,imenuvajќi go so drugi iminja,a nad nivnite glavi ќe bidat svirkite (muzički instrumenti) i peački.Allah ќe gi izobliči,pravejќi majmuni i svinji od niv.” (Vidi Sahih-ul-Buhari str.1218-1219,Hadis br.5590, Ebu Davud,2/762-763,Hadis br.3407, Ibn Madže,3/317,Hadis br.3263,el-Bejheki u"El-kubra",10/373,Hadis br. 20988 i vo"Eš-Šuab",4/282,Hadis br.5115,etTaberani u"El-kebir",3/319-320,Hadis br.3417, i vo "Musnedot Uš-Šamijjine",1/334,Hadis br.588,Ibnu Hibban vo svojot Sahih,15/154,Hadis br.6754.Ibnu Ebi Šejbe, 8/107,Hadis br.4810 i Ibn Asakir,Glava 25:24-66.)

Prensuva Ebu Hurejre r.a.,deka Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,rekol:”Vo poslednoto vreme od ovoj ummet,ќe se pretvorat lugjeto vo majmuni i svinji.”Ashabite prašaja:”O Allahov Prateniku,nese li tie učesnicite na zborot;”La ilahe ilallah?”Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,reče:”Sekako,tie klanjaat,postat i izvršuvaat Hadž.”Ashabite rekoa:”Togaš, kako e nivnata sostojba?”Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,reče:”Upotrebuvaat muzički instrumenti i peači,igraat i se veselat dodeka pijat alcohol i se opijanuvaat,potoa ќe se razbudat a tie veќe se pretvoreni vo majmuni i svinji.” (Vidi:Igathul Elehfan, Vol.1,strana 262 od Ibn Kajjim)

Zabeležuva Imam Ahmed (11773),Ebu Davud (11347), i en-Nesai’ (1556),preku Humejd Et-Tavil r.a.,od Enes ibn Malik radijellahu'anhu,deka Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,koga došol vo Medina,go zateknal narodot koj obeležuval dva dena vo godinata,vo koi igrale i slavele,pa gi zaprašal:”Kakvi se ovie dva dena?”Lugjeto,rekoa:”Nie igravme i se veselevme vo niv vo džahilietskoto (pred islamskoto) vreme!”Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,reče:”Navistina,Allah vi gi zameni so dva podobri dena,Kurbanskiot i Ramazanskiot Bajram!”

Imam Malik (Allah da mu se smiluva) beše prašan za čovekot koj sedi sluša i uživa vo slušanje na muzički instrumenti, reče:”Takviot treba da stanuva i zaminuva.” (Vidi vo; ”El-Džaami Qajravaani strana 162-263)
Imam Malik (Allah da mu se smiluva),isto taka rekol:”Čovek koj sedi sluša i uživa vo slušanje na muzički instrumenti,nie go gledame kako fasik.” Vidi:(Tefsir al-Qurtubi,14/55).

Muharem Fazli
06-04-09, 12:31
〇》 O MUNAFICI (DVOLIČNI) ALLAH s.v.t.,GI ODVOJUVA ISKRENITE MU’MINI (VERNICI) OD MUNAFICITE.

Ibnu Bettal rhm.,kažuva: “Nee dozvoljeno da se prifaќa pokanata na onoj koj,na svojata družina (sedenka) ima munker dela,koi Allah s.v.t.,i Negoviot Pratenik s.a.v.s.,gi zabranil.” (Fethul-Bari,9/250.)

El-Qasim (Allah da mu se smiluva),rekol:”Peenjeto e del na lagata”.El-Hasan (Allah da mu se smiluva),rekol:”Ako e pokanata za na večera pridružena so muzički instrumenti,(valima-ženidba),nemojte da ja prifatite pokanata.”
Vidi;(El-Jaami od Qajravaani,strana.262-263).

Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
“O munafici (dvolični)!Allah s.v.t.,ne ќe ve ostavi vas vo taa sostojba.Toj ќe gi odvoi iskrenite mu’mini (vernici) od munaficite!” (Sura Al-Imran 3:179)


Abdullah b.Omer r.a.,kažuva deka Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,rekol: “Allah s.v.t.,go prokolnal alkoholot, i onoj koj ќe go pie,i onoj koj ga toči,i onoj koj go prodava,i onoj koj go kupuva,i onoj koj go pravi i onoj komu se pravi, i onoj koj go nosi i onoj komu mu se donesuva!“ (Ebu Davud, Hadith br.3674.; Tirmidhi,Hadith br.1295.; Ibnu Madždžeh, Hadith br.3380.)

Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
لا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءَهُمْ أَوْ أَبْنَاءَهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ أُولَئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الإيمَانَ وَأَيَّدَهُمْ
بِرُوحٍ مِنْهُ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الأنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ أُولَئِكَ حِزْبُ اللَّهِ أَلا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

La tedžidu kavmen ju'uminune billahi vel-jevmil'ahıri juvaddune men haddelahe ve resulehu ve lev kanu’ abaehum ev eba’ehum ev‘ebna’ehum ev'ihvanehum ev’ashiretehum ula’ike ketebe fiy kulubihimul-‘imane ve ejjedehum biruhın minhu ve judhıluhum džennatin tedžri min tahtihal 'enharu halidine fiha radıjallahu 'anhum ve redu 'anhu ula’ike hızbel-‘lahi ela ‘inne hızbel-lahi humul-muflihune.” Što vo prevodot znači:
”Ne ќe najdeš lugje koi veruvaat vo Allah i vo Denot suden da se družat so onie koi se protiv Allah i Pejgamberot Negov: bilo da se toa predcite nivni,sinovite nivni ili braќata nivni ili rodninite nivni.Vo srcata nivni go vpiša veruvanjeto i gi osposobi so Duhot od strana Negova,i On ќe gi vovede vo bavčite Xennetski niz koi reki tečat, i vo niv za navek ќe ostanat! I Allah ќe bide zadovolen od niv a i onie ќe bidat zadovolni od Nego.Ete,toa e strankata na Allah.Da,strankata na Allah,navistina,e onaa koja pobeduva!” (Kur’an Sura El-Muxhadele 58:22)

Abdullah ibn Mes’ud,radijAllahu anhu,rekol:”Džema’at e ona što e vo saglasnost so vistinata,pa makar čovekot bil sam.“Nuajm ibn Hammad (Allah da mu se smiluva),za gorniot Hadis rekol:”Toa znači:Ako Džema’atot e vo rasipništvo,pridržuvaj se na ona na što Džema’atot bil pred da se rasipi,pa makar bil sam.Togaš si ti samiot Džema’at.“ Vidi; (Imam Ibnul Qajjim fi Igaseti el lehfani,70/1; Azahu ila el Bejhaki)

Se prenesuva od Ebu Musa el-Eš‘ari r.a.,deka rekol:“Allahoviot Pratenik s.a.v.s.bil prašan za čovekot koj se bori da bi pokażal hrabrost,koj se bori zaradi slavata na svoeto pleme,koj se bori za da bide viden....,koja od ovie borbi e na Allahoviot pat? Na toa Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,odgovoril: “Koj se bori Allahoviot zbor (Zakon) da bide nad sé,toj e na Allahoviot pat!” (Rijadus-Salihin Hadis br.8)

Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,rekol:”Zasekogaš edna grupa od mojot Ummet ќe bide na vistinata.Ne ќe mu našteti onoj koj ќe go napušti,se dodeka ne doagja Allahovata odredba,a tie ќe bidat sekogaš na vistinata.” Vidi; (Muslim, Kitabul-imare, 3/1523)

Muharem Fazli
06-04-09, 12:32
Vremeto e pominato,dodeka denes,sledbenicite na Sunnetot (Hadisot) postanaa osamenici megju sledbenicite na novotariite,kako štoAllahoviot Pratenik s.a.v.s.,rekol:”Islamot počna kako osamen i ќe se vraќa kako što i počna, osamen.Pa blaze na osamenite.” (Muslim, Kitabul- iman, 1/130)

Dodeka,Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli: وَالَّذِينَ لا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا “Vel-ledhine la jesh-hududune ez-zure ve ‘idha merru bil-legvi merru kiramen.”(Koga ќe se sretnat so prazni zborovi i so loš odnos na drugi,tie si zaminuvaat sočuvuvajќi go svoeto dostoinstvo i svojata plemenitost. (Kur’an Sura El-Furkan 25:72)

Vo edna prilika Hasan El-Basri r.a.,beše prašan za Kur’anskiot ajet:
يَقُولُونَ لَئِنْ رَجَعْنَا إِلَى الْمَدِينَةِ لَيُخْرِجَنَّ الأعَزُّ مِنْهَا الأذَلَّ وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لا يَعْلَمُونَ
“Yekulune le’in redža'na ‘ilel-medineti lejuhridžennel-‘e'azzu minhel-'edhelle ve lillahil-'ızzetu ve liresulihi ve lilmu'minine ve lakinnel-munafikıne la ja'lemune.” (“Navistina celata gordelivost mu pripagja na Allah,Negoviot Pratenik s.a.v.s.,i vernicite....” (Sura El-Munafikun 63:8)
Muslimanite denes se potceneti,potlačeni,obespraveni i nepravda im se čini PA KADE E TAA GORDELIVOST?
Hasan El-Basri r.a.,odgovori:“Ne prašuvaj kade e gordelivosta,nego prašaj kade se vernicite,kade se mu’minite, zatoa što koga ќe ima mu’mini (vernici),Allah ќe im dade gordelivost“.

Muharem ibn Shaban ibn Fazli
Melbourne - Australia.

Ebu Muhammed
06-04-09, 18:34
Za muzikata ne rasprava onoj koj e sledbenik na sunnetot na Pratenikot alejhi selam,samo onoj koj ima bolest vo srceto i gi sledi nekoi "alimi" koi ne pripagaat na ehlu sunnet i dzemaat.
ALLAH da ne cuva i zacvrsti na praviot pat

Burak
06-04-09, 23:55
:selam:ovde ne se vodi samo rasprava,ovde e malku poobemna rabotata,na nekoj pred da mu zabranis nesto treba silen dokaz,a ne samo intiucija.Na site malku porazumni muslimani im e jasno deka muzikata e haram,no kako ke im objasnis na onie luge koi cel zivot odzite gi ucat na vece so ilahii i kasidi i slicno...kako niv ke im go priblizis patot na vistinata?Zatoa na patot na Tvojot Gospodar site nie treba da povikuvame,mudro,pametno i sto e najbitno so dokazi...a na krajot Allah e Toj koj sto gi upatuva srcata...:вслм:

Erdovan ibn Enver
21-04-09, 13:58
Селам алејкум драги браќа и сестри ке ве молам уште еднаш ако може илахии на македонски јазикни требаат за во медресто Иса Бег штип имаме хор но немаме илахии на маледонски јазик ако некој има нека ги прати в благодарам а може и на erdovan_92@hotmail.com

Ahmed Ebul Kasimi
21-04-09, 18:12
Селам алејкум драги браќа и сестри ке ве молам уште еднаш ако може илахии на македонски јазикни требаат за во медресто Иса Бег штип имаме хор но немаме илахии на маледонски јазик ако некој има нека ги прати в благодарам а може и на erdovan_92@hotmail.com

Aman be kako nemate????:)Aj :иншАллах: ako ne ti se brza mislam ako ti odgovara za nedela dena ke dobies kolku sakas:)

Erdovan ibn Enver
24-04-09, 18:20
Aman be kako nemate????:)Aj :иншАллах: ako ne ti se brza mislam ako ti odgovara za nedela dena ke dobies kolku sakas:)

ke ve molam ako moze malku pobrzo oti treba da imame prezentazicja za medresto ke imam maturska ke ve molam makedonskii ilahii

EbuZerr
01-05-09, 23:59
Hair insalah muzika u islamu je zabranjena(haram)i koncenzis muslimana je na tome..i 4 pravne skole,tako da ni jedan od nase uleme nije priznao juziku kako Ebu hanife tako i svi drugi..sto se tice dr-Jusufa Kardavi,on je ohalalijo kamatu kao i muziku i puno togag..ako neko zeli da sazna vishe od njega neka procita knjigu dr-
Yusuf Kardawi na vagi serijata..i dr i bit ce mu jasno insalllah kao mjesec u sred bijla dana..jer on ima esarisku akidu(vjerovanje)i prepurucuje njihne sejhove knjige itd Allahu mustean...Allah da nas sacuva togag musibeta..vratitse se na komnetar Ibn Kesira rahimehulah u njegovom tefsiru na ajete koje glase ima onih koji kupju razne price za razonodu kako bi ljude odvodili u zabludi i tako dalje..

Miralem
02-05-09, 15:49
Hair insalah muzika u islamu je zabranjena(haram)i koncenzis muslimana je na tome..i 4 pravne skole,tako da ni jedan od nase uleme nije priznao juziku kako Ebu hanife tako i svi drugi..sto se tice dr-Jusufa Kardavi,on je ohalalijo kamatu kao i muziku i puno togag..ako neko zeli da sazna vishe od njega neka procita knjigu dr-
Yusuf Kardawi na vagi serijata..i dr i bit ce mu jasno insalllah kao mjesec u sred bijla dana..jer on ima esarisku akidu(vjerovanje)i prepurucuje njihne sejhove knjige itd Allahu mustean...Allah da nas sacuva togag musibeta..vratitse se na komnetar Ibn Kesira rahimehulah u njegovom tefsiru na ajete koje glase ima onih koji kupju razne price za razonodu kako bi ljude odvodili u zabludi i tako dalje..

Brate Ebu Zerr... od kade ova si go kopiral,me interesira ?
Sekoj razumen i upaten Musliman denes moze da napravi razlika pomegju haram muzika i stihovi.
Nemojte da gi vadite od kontext fetvite na Alimite,procitajte malku poubavo,belkim ke vi bide pojasno.
Dali e Haram sto pozadi ova ima vakva muzika ? :
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
Ili tuka:
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
Ili,ova posebno mi se dopagja:
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

GAZIJA
02-05-09, 15:59
Brate Ebu Zerr... od kade ova si go kopiral,me interesira ?
Sekoj razumen i upaten Musliman denes moze da napravi razlika pomegju haram muzika i stihovi.
Nemojte da gi vadite od kontext fetvite na Alimite,procitajte malku poubavo,belkim ke vi bide pojasno.
Dali e Haram sto pozadi ova ima vakva muzika ? :


Jas navistina neznam od kade ti tolkavo razbiranje deka muzikata ne e haram, dodeka site drugi ne razbrale ubavo? Eve, da ti pojasnam i na tebe i na ostanatite okolu tebe, a voedno da te demantiram:

Mislam deka vekje ednas ubavo e kazanao: Muzikata e haram, a se narekuva muzika poradi muzickite instrumenti, a ne poradi tekstot. moze da nema tekst a da bide haram. Moze da ima najubav tekst a kje bide haram. I se poradi instrumentite.

Znaci, ne se pesnite, kasidite ili ilahiite haram, tuku muzikata vo niv, dokolku ja ima.

Zatoa, napravi razlika pomegju muzika i peenje. Ete, pojdi vo najbliskoto osnovno uciliste i prasaj go nastavnikot i kje ti ja kaze razlikata.

Otkoga kje ra sfatis razlikata pomehju peenjeto so muzika i bez muzika, odnosno faktot sto e muzika a sto ne e, togas potseti se na hadisite kade ne se spomnuva deka Muhammed, a.s. nitu pak nekoj od negovite ashabi, uzival vo muzika od kaval, nei, tarabuka, harfa i sto ti znam sto bilo vo toa vreme od instrumentite izmisleno.

Ne sfakjaj go mojov post kako napad, tuku kako popravanje na tvojot komentar. Halali mi ako sum te razbral pogresno!

Miralem
02-05-09, 16:20
Jas navistina neznam od kade ti tolkavo razbiranje deka muzikata ne e haram, dodeka site drugi ne razbrale ubavo? Eve, da ti pojasnam i na tebe i na ostanatite okolu tebe, a voedno da te demantiram:

Mislam deka vekje ednas ubavo e kazanao: Muzikata e haram, a se narekuva muzika poradi muzickite instrumenti, a ne poradi tekstot. moze da nema tekst a da bide haram. Moze da ima najubav tekst a kje bide haram. I se poradi instrumentite.

Znaci, ne se pesnite, kasidite ili ilahiite haram, tuku muzikata vo niv, dokolku ja ima.

Zatoa, napravi razlika pomegju muzika i peenje. Ete, pojdi vo najbliskoto osnovno uciliste i prasaj go nastavnikot i kje ti ja kaze razlikata.

Otkoga kje ra sfatis razlikata pomehju peenjeto so muzika i bez muzika, odnosno faktot sto e muzika a sto ne e, togas potseti se na hadisite kade ne se spomnuva deka Muhammed, a.s. nitu pak nekoj od negovite ashabi, uzival vo muzika od kaval, nei, tarabuka, harfa i sto ti znam sto bilo vo toa vreme od instrumentite izmisleno.

Ne sfakjaj go mojov post kako napad, tuku kako popravanje na tvojot komentar. Halali mi ako sum te razbral pogresno!

Gazija,nema napad,,, Halaleno,sekako.
No,ne vidov navistina nekakov dokaz nitu demantacija.
Toa sto ne pisuval Muhammed s.a.w.s poezija ili ne pravel nesto sto denes nekoj talentiran go pravi,ne go pravel tukmu zaradi griza,bidejki ako pisuval Muhammed a.s poezija,avtomatski pisuvanjeto poezija bi postanalu Sunnet i bi trebalo i onoj koj ne e talentiran za poezija da pisuva. So toaq svatija Grizata na Muhammed a.s prema Ummetot. So toa,Muhammed s.a.w.s ne pisuval nitu poezija a ti ja dozvoluvas. Dali Resulullah s.a.w.s pisuval poezija ? Dali Muhammed a.s voopsto crtal? Jas do sega ne sum procital deka Muhammed a.s crtal,slikal. Slikanje na priroda dozvoleno e... mrtva priroda,pejzazi a Muhammed a.s voopsto ne crtal. Neznael ili ne sakal da go zadolzi sekoj Musliman toa da go pravi pa i onoj koj za toa nema talent. Slikanje likovi toa e Haram.
Sekako deka ne e dozvolena Muzika koja,kako sto rece Padisah,te trgnuva od pat nadvor.
Kako sto ima od stihovi do stihovi razlika taka ima i od muzika do muzika.
Kako sto e instrumentot instrument taka i rakata e raka i ustata e usta. Moze ubavo da napise moze i neubavo,moze ubavo da kaze moze i neubavo moze ubavo da otsviri moze i neubavo. Ona sto e za tebe los stih za nekogo e ubav. A koj i kakov instrument e zabranet,tocno e precizirano. Telefonot sekogas na vibracija ti dava signal ? Ne,ke si odberes poprijatna nekoja.
Mene ovaa Muzika mi se dopagja.Mozam da citam uz taa muzika,mozam da razmisluvam... znaci,ne mi smeta vo citanje,vo razmisluvanje... naprotiv i koncentracija mi dava i jas nisto loso ne gledam vo ova. Ako e Haram,Allah neka me upati na prav pat.
Ete,slusni i kazi mi ISKRENO dali nekoj Haram cuvstvuvas vo Muzikata:
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

GAZIJA
03-05-09, 03:01
Gazija,nema napad,,, Halaleno,sekako.
No,ne vidov navistina nekakov dokaz nitu demantacija.
Toa sto ne pisuval Muhammed s.a.w.s poezija ili ne pravel nesto sto denes nekoj talentiran go pravi,ne go pravel tukmu zaradi griza,bidejki ako pisuval Muhammed a.s poezija,avtomatski pisuvanjeto poezija bi postanalu Sunnet i bi trebalo i onoj koj ne e talentiran za poezija da pisuva. So toaq svatija Grizata na Muhammed a.s prema Ummetot. So toa,Muhammed s.a.w.s ne pisuval nitu poezija a ti ja dozvoluvas. Dali Resulullah s.a.w.s pisuval poezija ? Dali Muhammed a.s voopsto crtal? Jas do sega ne sum procital deka Muhammed a.s crtal,slikal. Slikanje na priroda dozvoleno e... mrtva priroda,pejzazi a Muhammed a.s voopsto ne crtal. Neznael ili ne sakal da go zadolzi sekoj Musliman toa da go pravi pa i onoj koj za toa nema talent. Slikanje likovi toa e Haram.
Sekako deka ne e dozvolena Muzika koja,kako sto rece Padisah,te trgnuva od pat nadvor.
Kako sto ima od stihovi do stihovi razlika taka ima i od muzika do muzika.
Kako sto e instrumentot instrument taka i rakata e raka i ustata e usta. Moze ubavo da napise moze i neubavo,moze ubavo da kaze moze i neubavo moze ubavo da otsviri moze i neubavo. Ona sto e za tebe los stih za nekogo e ubav. A koj i kakov instrument e zabranet,tocno e precizirano. Telefonot sekogas na vibracija ti dava signal ? Ne,ke si odberes poprijatna nekoja.
Mene ovaa Muzika mi se dopagja.Mozam da citam uz taa muzika,mozam da razmisluvam... znaci,ne mi smeta vo citanje,vo razmisluvanje... naprotiv i koncentracija mi dava i jas nisto loso ne gledam vo ova. Ako e Haram,Allah neka me upati na prav pat.
Ete,slusni i kazi mi ISKRENO dali nekoj Haram cuvstvuvas vo Muzikata:
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Znaci, nikoj ne gi vadi alimite od kontekst, tuku nekoj ne gi sfakja ili ne gi gleda hadisite na Muhammed, a.s. Eve, da se potsetime: [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Muhammed, a.s., strogo, strikno i jasno gi zabranil muzickite instrumenti! Sto se odnesuva do poezijata, postojat hadisi kade im dozvoluval i gi bodrel ashabite da pisuvaat i recitiraat poezija i toa ne e sprotivno na negoviot sunnet - tradicija. Dajte ve molam malku zdrava logika!

Znaci, kolku i da e ubavo, nestoto moze da bide haram, zatoa sto za sekoja rabota ima hikmet koj Allah najdobro go znae!

Zatoa ve molam, ne zaboravajte na hadisite na Muhammed, a.s., dokolku vistinata ja posakuvate.

Miralem
03-05-09, 14:09
Znaci, nikoj ne gi vadi alimite od kontekst, tuku nekoj ne gi sfakja ili ne gi gleda hadisite na Muhammed, a.s. Eve, da se potsetime: [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Muhammed, a.s., strogo, strikno i jasno gi zabranil muzickite instrumenti! Sto se odnesuva do poezijata, postojat hadisi kade im dozvoluval i gi bodrel ashabite da pisuvaat i recitiraat poezija i toa ne e sprotivno na negoviot sunnet - tradicija. Dajte ve molam malku zdrava logika!

Znaci, kolku i da e ubavo, nestoto moze da bide haram, zatoa sto za sekoja rabota ima hikmet koj Allah najdobro go znae!

Zatoa ve molam, ne zaboravajte na hadisite na Muhammed, a.s., dokolku vistinata ja posakuvate.
Mnogu ubava poraka napisa.Ne deka nekoj zahteva i ima potreba nekoj da go moli za nesto,mnogu uljudno i covecki zvuci.
E sega,ima Hadisi koi se izkazani i zapisani vo odredeni momenti i za odredeni priliki. Procitaja knigata na Sejhu-l-Islam Ibn Tejmijje "Opravdanje za greske velikih ucenjaka i imama". Ke ti bidat pojasni dosta raboti.
Ima Hadisi,da ne baram sega a gi ima i vo postot na Efendija,kade sto igranje (igranje-plesanje bez muzika?) e dozvoleno i dozvoleni se i nekoi instrumenti.
Tie hadisi ne se kontradiktorni edni so drugi dokolku ja znaes sluckata i situacijata. Ima Hadis kade sto e zabraneto stoejki da se pie voda i da se jade ima hadisi kade istoto e dozvoleno,no ne vo isti slucaj. I Dajreto uz pogani stihovi e zabraneto dodeka Istoto vo drug slucaj e dozvoleno.
Ova ne e moe mislenje i licno moja upotreba na logika. Ova go imam procitano od Alimi i priznati ucenjaci. Zaradi vakvi raboti koi ne gi poznavame nie znaeme edni so drugi i Taguti i Kafiri da se nareceme.
Sekoja rabota sto moze da se upotrebi moze da se zloupotrebi. Od nas zavisi kako ke go zemime toa... cesto za nekoi raboti znaeme da kazeme: "Go pravel li toa Muhammed a.s. Ne go pravel i zaradi toa e zabraneto" a Istiot sto ke go napise toa,ne mu teknuva deka mi pisuva preku predmet koj ni Muhammed a.s ne go upotrebuval (tastatura).
Jas licno ne ja sakam Muzikata,nemozam da ja podnesam,no ima momenti koga i Mocart znam da go slusam i Betoven i kompanija a uz toa da citam Islamska literatura. Ova redok slucaj,pretezno koga sakam muzika da slusnam slusam Instrumentalki,pretezno Turski. A Ilahii uz muzika,povekepati slusam.

DAIJA
03-05-09, 15:10
. Zaradi vakvi raboti koi ne gi poznavame nie znaeme edni so drugi i Taguti i Kafiri da se nareceme.

Мислам дека никој не спомна вакво нешто. Не багај од тема. Баш е интересно да читаат размислувањава и резониве...:ocila:

Miralem
03-05-09, 15:28
Мислам дека никој не спомна вакво нешто. Не багај од тема. Баш е интересно да читаат размислувањава и резониве...:ocila:

Ne,Elhamdulillah ! No se spomnuvalo. Ne e ni bitno,mozebi gresiv sto voopsto spomnav. Halalete.
No Fakt e i toa deka mnogu Alimi se vadat od kontext i proterani se vo kufr.
I samo zaradi toa go spomnav i ona. Saka malku podetalno da se ispitaat rabotite,koga ke se slusne nesto za nekogo,togas proveri go toa.
Nekoj od zavid sto imas pregolema ljubov so eden Brat Musliman ke ti rece deka toj rekol taka i taka za tebe... i ajde,da ne begame od temata.
Allah da ve nagradi sto sekogas me potsetuvate koga ke zabegam malku.

GAZIJA
04-05-09, 02:23
E sega,ima Hadisi koi se izkazani i zapisani vo odredeni momenti i za odredeni priliki. Procitaja knigata na Sejhu-l-Islam Ibn Tejmijje "Opravdanje za greske velikih ucenjaka i imama". Ke ti bidat pojasni dosta raboti.
Ima Hadisi,da ne baram sega a gi ima i vo postot na Efendija,kade sto igranje (igranje-plesanje bez muzika?) e dozvoleno i dozvoleni se i nekoi instrumenti.

.
Ja znam knigata. Toa nema vrska so temava.
Postot na efendija e preveden od knigata halal i haram vo islamot od Jusuf el-Kardavi. Toj tamu dava svoe mislenje, voopsto ne obazirajki se vrz hadisite koi mozes da gi vidis kaj postovite na bratot Muharem Fazli. Ne se sponuvaat nekoi instrumenti, tuku samo def, koj e za praznici i svadbi i samo za mali devojcinja....


Tie hadisi ne se kontradiktorni edni so drugi dokolku ja znaes sluckata i situacijata. Ima Hadis kade sto e zabraneto stoejki da se pie voda i da se jade ima hadisi kade istoto e dozvoleno,no ne vo isti slucaj.

.
Hadisite za ukazuvanje na nacin za pienje voda i hadisite za zabrana na muzickite instrumenti ne mozat da se stavat na isto nivo za sporedba. znaci, nesporedlivi se.


I Dajreto uz pogani stihovi e zabraneto dodeka Istoto vo drug slucaj e dozvoleno.
Ova ne e moe mislenje i licno moja upotreba na logika. Ova go imam procitano od Alimi i priznati ucenjaci.

.
Vekje ti objsaniv za dajreto, a vidi i na linkot prethodno kaj hadisite i kje ti stane jasno koga dajreto ili defot e dozvolen. Tie alimi vekje gi spomnav, odnosno toj.


Sekoja rabota sto moze da se upotrebi moze da se zloupotrebi. Od nas zavisi kako ke go zemime toa...


Da, taka mozes da kazes i za alkoholot, pravdajki se. Ne ti, tuku onie koi sto pijat. Za nekoi raboti postoi striktna zabrana vo hadisite, a nase e da ne se pravime slepi, tuku dokolku barem malku ne zasega naseto mesto kaj Allah, treba da se potrudime da se drzima nastrana od takvi zabraneti aktivnosti.

cesto za nekoi raboti znaeme da kazeme: "Go pravel li toa Muhammed a.s. Ne go pravel i zaradi toa e zabraneto" a Istiot sto ke go napise toa,ne mu teknuva deka mi pisuva preku predmet koj ni Muhammed a.s ne go upotrebuval (tastatura).

.
Ova ne ti e opravduvanje. Ne mesaj adet so ibadet. Za muzikata ne samo sto Muhammed, a.s., ne ja slusal, tuku i ja zabranil. No, Muhammed, a.s., ne pisuval ni na hartija, no toa go nareduval i preporacuval, pa zatoa nemoj tolku nisko da se spustas ne poznavajki osnovni raboti vo islamot. Te smetam za nacitan, pa dokolku sum vo pravo, veruvam deka me razbiras sto ti velam, iako ne sakas da priznaes!:намигнување:

Eve, pogledni i ti i ostanatite: [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Po tvojata logika treba da ziveeme vo Arabija, oti tamu ziveel Muhammed, a.s. Treba da ziveeme vo negovo vreme, a ne sega, posto toj ne ziveel vo 21 tuku vo 7 vek... znaci, nekoi raboti ne ti drzat voda. Veruvaj deka sogovornikot tvoj ne razmisluva tolku plitko...:дада:


Jas licno ne ja sakam Muzikata,nemozam da ja podnesam,no ima momenti koga i Mocart znam da go slusam i Betoven i kompanija a uz toa da citam Islamska literatura. Ova redok slucaj,pretezno koga sakam muzika da slusnam slusam Instrumentalki,pretezno Turski. A Ilahii uz muzika,povekepati slusam.
Sto da ti kazam? Sekoj od nas ima neislamska ostavstina koja mu izleguva na povrsina koga mu pagja imanot, no sepak najdobri se tie koi javno ne go pokazuvaat grevot i koi postojano se kaat! Allah da ni prosti bratko, drugo care nema!:иншАллах: Od nadmudruvanja nema air!:дада:

Miralem
04-05-09, 14:48
Izgleda nisto nema vrska.
Ako ja znaes knigata,togas treba da ti bide jasno... ili ne ja razbirame zatoa sto ocekuvame za se poedinecno da ni se kaze.
Celiot komentar e samo vrtenje vo krug.
Tuka naj mnogu sto sakam da kazam e toa deka ne cuvstvuvam nitu troska potreba na nekoj tuka da mu se pravdam,kako sto povekepati kaze "opravdanie za ova,kako opravdanie za ona".
Ako mislis deka se pravdam,odma da ti kazam deka si se uzoholil :)

I uste na ova sto navistina ne ti drzi voda,neznam zosto mene toa mi go frlas:

Po tvojata logika treba da ziveeme vo Arabija, oti tamu ziveel Muhammed, a.s. Treba da ziveeme vo negovo vreme, a ne sega, posto toj ne ziveel vo 21 tuku vo 7 vek... znaci, nekoi raboti ne ti drzat voda. Veruvaj deka sogovornikot tvoj ne razmisluva tolku plitko...
Prekontradiktoren si.
Koga Resulullah s.a.w.s dozvolil ples i igranje,togas imalo i muzika,neka bilo samo dajre (nemalo ni izbor na instrumenti). Jas ziveam vo denesno vreme... kako "daija" ako stapam vo kontakt so nekoj Muzicar,togas mozam da mu ponudam sto e Muzika smirena,muzika za odmor.
Vo navodnici napisav "daija" zatoa sto ne se smetam za Daija. No Daija,treba da ima za sekoj narod ponuda od Islamot ubava ponuda. Ako e Muzicar za Muzika treba da razgovaras so nego.
Dali na onoj (musliman) koj slusa Prodigy go ubedis deka poubavo e da se slusa "Yedi Karanfil" (na primer-toa od youtube sto prethodno go staviv) ili Ilahii so muzika... dali e grev ili sevap?
Nesporno e deka covek smo Kur'an da slusa poubavo e.
No moralno e da se ima umerena i pristojna muzika,kako sprotivna na Prodigy i Psyhodelic i neznam koi si Techno Trance grupi (koi jas nekogas gi slusav).

Sheikh
04-05-09, 18:49
Миралеме бре, одамна не сме се сретнале по форумов:)
дај остави сега овие тумачења, и играчилоци, дали било ова подобро или она, ИМА ЕДНО НАЈДОБРО и се друго е небитни, или лошо!!
Да ти напоменам, во европа, каде и самиот живееш, но не толку во италија како во Германија Франција Бритаија и многу други, каде исламот моментално се шири со најголема брзина, а податоците од министертсвата за внатрешни работи предвидуваат во иднина да биде со уште поголем брзина ширењето на Исламот.... Е замисли сега овде , баш бев на предавање неделава, и нема да ми веруваш но повеќе конвертити од Родени Муслимани, Елхамдулиллах, и не само што биле по музиката, некои дури и зависници на Алкохол, дрога марихуана, и незнам уште што, СЕ ОДКАЖАЛЕ ОД СЕТО ТОА, НЕСАКААТ НИТИ ДА ПОМИСЛАТ ДА ПУШТАТ МУЗИКА едноставно го земале исламот онака како треба, без омекнување, и приспособување на своите страсти, и воопшто неим преставува проблем.
има хадис каде се вели дека Ако сакаме луѓето да бидат задоволни со нас, знајте дека никогаш нема д бидат задоволни, а и не ни е наредено да ги задоволуваме страстите на луѓето, НАРЕДЕНО НИ Е ДА СЕ ПОКОРУВАМЕ НА АЛЛАХ И РЕСУЛАЛЛАХ. приоритет нас ни е Аллах да биде задоволен со нас, а не луѓето, за луѓето должни сме да објасниме она што заеме и Исламот да го презентираме на најдобро можен начин, а кој ке прифати или одбие, тоа не е наше, Аллах има моќ над се , ние НЕ!

Е сега примерот кои го напоменауваш, брате навистина недржи вода, НЕ Е ИСЛАМОТ ОНА ШТО САКАШ ТИ ДА ГО ПОНУДИШ, неможе на секој да му даваме она што он посакува, СЕКАКО ДЕКА ИЗГЕЛДАМ КАКО ХАРД КОР ама ти брате ги мешаш работите, едно е ПРИОРИТЕТ а друго е ИСЛАМ!!!

На еден длабоко навлезен во музиката секако дека ке му понудиме да слуша Сами јусуф додека не го свати подполно исламот и самиот не се одкаже од празниот говор за кој Аллах зборува во Куранот! НО СЕТО ОВА Е ПРИОРИТЕТ неможе да мешаме со Ислам и да кажеме дека е дозволено! за личноста во преодна форма може да му понудиме ова, но не и да оправдуваме и да велиме дека е од Ислам!!!
Еве дајми еден Алим кој вели дека Музиката е халал! дај пиши еден те молам :)

ИСЛАМ се знае што е, а ете имаш и хадиси кои се постирани , дај да не вртиме во круг, нема хајр од вакви работи.

Fidan
04-05-09, 18:54
Миралеме бре, одамна не сме се сретнале по форумов:)
дај остави сега овие тумачења, и играчилоци, дали било ова подобро или она, ИМА ЕДНО НАЈДОБРО и се друго е небитни, или лошо!!
Да ти напоменам, во европа, каде и самиот живееш, но не толку во италија како во Германија Франција Бритаија и многу други, каде исламот моментално се шири со најголема брзина, а податоците од министертсвата за внатрешни работи предвидуваат во иднина да биде со уште поголем брзина ширењето на Исламот.... Е замисли сега овде , баш бев на предавање неделава, и нема да ми веруваш но повеќе конвертити од Родени Муслимани, Елхамдулиллах, и не само што биле по музиката, некои дури и зависници на Алкохол, дрога марихуана, и незнам уште што, СЕ ОДКАЖАЛЕ ОД СЕТО ТОА, НЕСАКААТ НИТИ ДА ПОМИСЛАТ ДА ПУШТАТ МУЗИКА едноставно го земале исламот онака како треба, без омекнување, и приспособување на своите страсти, и воопшто неим преставува проблем.
Е сега примерот кои го напоменауваш, брате навистина недржи вода, НЕ Е ИСЛАМОТ ОНА ШТО САКАШ ТИ ДА ГО ПОНУДИШ, неможе на секој да му даваме она што он посакува, СЕКАКО ДЕКА ИЗГЕЛДАМ КАКО ХАРД КОР ама ти брате ги мешаш работите, едно е ПРИОРИТЕТ а друго е ИСЛАМ!!!

На еден длабоко навлезен во музиката секако дека ке му понудиме да слуша Иллахии додека не го свати подполно исламот и самиот не се одкаже од празниот говор за кој Аллах зборува во Куранот! НО СЕТО ОВА Е ПРИОРИТЕТ неможе да мешаме со Ислам и да кажеме дека е дозволено! за личноста во преодна форма може да му понудиме ова, но не и д аоправдуваме и да велиме дека е од Ислам!!!

ИСЛАМ се знае што е, а ете имаш и хадиси кои се постирани , дај да не вртиме во круг, нема хајр од вакви работи.


:selam:za muzikata velis ne treba da se pusta,dobro....a treba li da se slusa,na primer da e toa na svadba?

Sheikh
04-05-09, 19:13
Види брате, наместо ти е прашањето, иако мислам дека знаеш што е и како е, но ете прашано не грешено :)

Многу работи кај Муслиманите имаат повеќе национално или така да кажам адетско потекло, но бидееќи дотичното дело го праватр Муслиманите , се смета дека тоа е од Ислам!
Ова е голема грешка, што многу мина од неначитаната и слабо заинтересирана маса, го користат наводно како „аргумент“ против Муслиманите, што нема никаква врска....
пример, има многу муслимани кои пијат алкохол, но незначи тоа дека Исламот го наредува тоа, за оние кои незнаат за исламот воопшто, НИТИ ПАК МУ СЕ СУДИ НА ИСАЛМОТ СПОРЕД ДЕЛАТА НА МУСЛИМАНИТЕ туку сосем спротивното, НА МУСЛИМАНИТЕ ИМ С ЕСУДИ СПОРЕД ИСЛАМОТ!!!

Па така, да секоја една работа која Исламот ја забранал е забранета и нема простор за коментирање, од овој стил како кај нас на форумов, незнам колку од нас виделе и говореле со ШЕИЦИ не како мене само со ник :) туку вистински алими со море од знаење и интелегенција , па кај нив јасно е што е Ислам и како е, и Елхамдулиллах што Исламот не е пазарска расправија да секој си каже и си привлече она што му зборуваат страстите....

Музиката е харам, да се слуша, да се компонира и тн. за ова зборува Аллах во Куранот :
“Има лугје кои купуваат празен говор за забава,да би,не знаејќи колкав грев е тоа,од Аллаховиот пат да ги одведат во заблуда и да го земаат за предмет на исмевуванје. Нив ги чека срамна казна.” (Сура Лукман 31:6)

Тефсирот на Ибн Кетир за ајетов вели дека се однсеува на Музиката, МУСЛИМАН СО ИМАН се покорува на Ајетот, тефсирот , хадисите и консензис на Исламската улема, а сето останато е полошо дури и од празен говор!!
Исто така и од суннетот е јасно пренесено дека Музиката е харам:
Во мојот уммет ќе бидат и оние кои ќе ги дозволуваат предбрачните интимни односи (блуд),свила,алкохол и музичките инструменти (ме'азиф)"(Бухари,Хадитх бр.5590)(Ме’азиф се музичките инструменти-види (Тефсир ал-Табари, 21/40).

И скоро целата Исламска улема се сложила на тоа дека Музиката е харам, освен некои, да не ги наречам или набројувам па некој да испадне навреден.

Но во секој случај, Музиката е ХАРАМ според Исламот!!!

Како што реков погоре за Приоритет може д асе понуди но несмее да се меша со Ислам, и да с екаже дека е дозволено.

Се надевам одговорив на твоето прашање, доколку не, постави пак, и појасни на што мислиш....

Miralem
04-05-09, 19:31
Seik Bratko,odavna navistina nemame pisuvano :)
Epten me raduva sto povtorno te gledam i ke se druzime (mozebi) uste nekoj den.

Vidi,na sekoj malku upaten Musliman,ne treba da mu kazes sto e Islam. Sekoj znae,deka Islamot ne e zasnovan nitu pak na Bilo kakva licnost. Islamot e Kur'anot i Hadisite. Toa e ISLAM. I tokmu toa go zboruvame... dali nekoi drugi Aktivnosti ako zeme covek osven Kur'an i Sunnet go vadat od Islam ?
Toa e celata diskusija. Jas ako zemam da slusam Techno Trance togas znam deka pravam GREV no dali e Isto ako slusam Ilahii koi imaat i muzika ?
Toa ti e slobodna aktivnost koja treba da bide pokulturna,posmirena i poubava od drugite aktivnosti. Televizorot moze da bide Haram moze i da ne bide Halal. Nesto sto moze da bide Haram moze i da ne bide ! Nesto sto Halal moze da bide moze istoto i Haram da bide. E sega ke reces Halalot go pravam Haram a Haramot Halal... no ne e taka.
Lebot e Halal no ako preteras e Haram.

Posto mi napisa eden primer,eve da ti napisam sega jas tebe uste eden i toa tokmu na istava diskusija i mu go ponudiv istoto sto i tuka.
Covek talentiran za muzika ja saka muzikata,sviri i slusa muzika,uziva vo nea... slusa Rock N'Rol a rabotime kaj nego. Skoro sekoj den prasuva nesto za verata i mu objasnuvam(e) pa mu se dopagja,fin e covekot,kulturen,pedanten ama e muzicar. Vika "Mene Samiot Bog mi dal talent za Muzika a slusam deka Islamot toa ne go dozvoluva"
Neslucajno go spomnav crtanjeto-slikanjeto i slikarstvoto. Sam Allah na luge im dal talent za crtanje,no odredil sto e Halal za crtanje sto e Haram,sto e dozvoleno sto e zabraneto. Taka (mu rekov) i za Muzikata. Mozes da si se zanimavas so Muzika,no so muzika koja nervite ke ti gi smiri,pa ete,mu predloziv nesto da slusa.Mu predloziv nekoi fini i ubavi instrumentalki... namesto sto slusase AC/DC,Metallica,Marilyn Manson....
I sega,jas,naj verovatno napraviv grev.Ke mi reces: "Miraleme,nema,muzika e i taa i taa". Ali kaj tebe verovatno vakvi primeri i slucaevi ne ti pagjaat na pamet. Inaku,znaeme sto e Islam,znaeme sto e Kur'an znaeme sto e Hadis.

Sheikh
04-05-09, 19:49
Не си ме разбрал брате !!!

Пример како што кажуваш навистина неми паднал до сега, најсериозно:) Музичари неми паднале до сега во раце, Атеисти, Нацисти и секакви ама музичари не...

КАКО ПРИОРИТЕТ би му објаснил но НИКАКО не би му кажал да се занимава, НЕМОЖАМ ПРОТИВ АЛЛАХОВ ГОВОР, НЕМОЖАМ ПРОТИВ ХАДИСИ НЕМОЖАМ ПРОТИВ ТЕФСИР сето ова брате навистина неможам да го кажам, и навистина се плашам од Аллах, покрај вакви ајети хадиси, јас да навалувам дека музиката е дозволена....

За приоритет можам да понудам, но не да викам дека е ОД ИСЛАМ, брате ова е повеќе од страшно навистина, немој да сватиш дека зборувам за тебе, иако така изгледа, но навистина неможам да одам против КУРАН ХАДИС И ТЕФСИР.

Ете погоре имаш ајет хадиси тефиср, и сега да одам со глава во ѕид небива брате небива ама ИЧ!!!

Повторно ке кажам приоритет ДА додека слуша металика каде се опева и обожува шејтанот ТОГАШ ДА ПОДОБРО НЕКА СЕ ЗАНИМАВА СО МУЗИКА КОЈА Е ПОБЛАГА но сето ова додека не научи и свтаи што е Ислам...
А никао да кажам дека е дозволено , кога ете погоре има ајети, и хадиси....

ајде сега чекамд а видам како ке ми објасниш, мене покрај АЈЕТ ТЕФСИР И ХАДИС на што се повикуваш дека е халал музиката....

НЕ МИСЛЕЊА НЕГО извор од Ислам брате

GAZIJA
04-05-09, 19:55
Izgleda nisto nema vrska.
Ako ja znaes knigata,togas treba da ti bide jasno... ili ne ja razbirame zatoa sto ocekuvame za se poedinecno da ni se kaze.
Celiot komentar e samo vrtenje vo krug.
Tuka naj mnogu sto sakam da kazam e toa deka ne cuvstvuvam nitu troska potreba na nekoj tuka da mu se pravdam,kako sto povekepati kaze "opravdanie za ova,kako opravdanie za ona".
Ako mislis deka se pravdam,odma da ti kazam deka si se uzoholil :)

I uste na ova sto navistina ne ti drzi voda,neznam zosto mene toa mi go frlas:

Prekontradiktoren si.
Koga Resulullah s.a.w.s dozvolil ples i igranje,togas imalo i muzika,neka bilo samo dajre (nemalo ni izbor na instrumenti). Jas ziveam vo denesno vreme... kako "daija" ako stapam vo kontakt so nekoj Muzicar,togas mozam da mu ponudam sto e Muzika smirena,muzika za odmor.
Vo navodnici napisav "daija" zatoa sto ne se smetam za Daija. No Daija,treba da ima za sekoj narod ponuda od Islamot ubava ponuda. Ako e Muzicar za Muzika treba da razgovaras so nego.
Dali na onoj (musliman) koj slusa Prodigy go ubedis deka poubavo e da se slusa "Yedi Karanfil" (na primer-toa od youtube sto prethodno go staviv) ili Ilahii so muzika... dali e grev ili sevap?
Nesporno e deka covek smo Kur'an da slusa poubavo e.
No moralno e da se ima umerena i pristojna muzika,kako sprotivna na Prodigy i Psyhodelic i neznam koi si Techno Trance grupi (koi jas nekogas gi slusav).

Ne smetam deka treba da se opravduvas ili deka se opravduvas, tuku smetam deka ne ti e ispraven stavot i deka ti treba pokajanie za grevovite. Ne samo tebe, na site nas.

Sekoj DAIJA ja znae svojata dolznost i prioriteti. Tevhidot e prioritet. Da e do mene, jas ne bi ja otvoril temava. No koga nekoj vekje prasa, ne smeeme da begame od islamskiot koncept, pravila i nacela, i treba sekoj od nas da ja zboruva vistinata. A vistinata e deka vo toj tekst od taa kniga na Kardavi ne se navedeni site argumenti!

Baska, zosto jas da kopiram necija tugja vera, koga vo mojata vera imam vrednosti koi treba da gi propagiram, a ne da im pravam kejf na drugite.

Elmer Ibn Hikmet
04-05-09, 20:00
Не си ме разбрал брате !!!

Пример како што кажуваш навистина неми паднал до сега, најсериозно:) Музичари неми паднале до сега во раце, Атеисти, Нацисти и секакви ама музичари не...

КАКО ПРИОРИТЕТ би му објаснил но НИКАКО не би му кажал да се занимава, НЕМОЖАМ ПРОТИВ АЛЛАХОВ ГОВОР, НЕМОЖАМ ПРОТИВ ХАДИСИ НЕМОЖАМ ПРОТИВ ТЕФСИР сето ова брате навистина неможам да го кажам, и навистина се плашам од Аллах, покрај вакви ајети хадиси, јас да навалувам дека музиката е дозволена....

За приоритет можам да понудам, но не да викам дека е ОД ИСЛАМ, брате ова е повеќе од страшно навистина, немој да сватиш дека зборувам за тебе, иако така изгледа, но навистина неможам да одам против КУРАН ХАДИС И ТЕФСИР.

Ете погоре имаш ајет хадиси тефиср, и сега да одам со глава во ѕид небива брате небива ама ИЧ!!!

Повторно ке кажам приоритет ДА додека слуша металика каде се опева и обожува шејтанот ТОГАШ ДА ПОДОБРО НЕКА СЕ ЗАНИМАВА СО МУЗИКА КОЈА Е ПОБЛАГА но сето ова додека не научи и свтаи што е Ислам...
А никао да кажам дека е дозволено , кога ете погоре има ајети, и хадиси....

ајде сега чекамд а видам како ке ми објасниш, мене покрај АЈЕТ ТЕФСИР И ХАДИС на што се повикуваш дека е халал музиката....

НЕ МИСЛЕЊА НЕГО извор од Ислам брате


:selam:
Брате халалими што влегам меџу дискусијата сепак наjдов овој текст на интернет од Sheikh Muhammad Ali Al-Hanooti каде тврди дека музиката неје харам сепак JАС СЕ СЛОЖУВАМ со твоето мислење 100% и сакам твој кометар околу овој текст.
LINK ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

GAZIJA
04-05-09, 20:00
:selam:za muzikata velis ne treba da se pusta,dobro....a treba li da se slusa,na primer da e toa na svadba?

Sto kje ti svadba so muzika? Zemi parite, namesto pravis svadba, i na krstarenje po Nil, a ne da se trosis dzabe...:смешкање:

Ima i podobra ponuda, na hadz so nevestata, pa posle malku setkanje po Sam i Turcija.:намигнување:

Ili mislese za tugja svadba?:razmisluva:

Miralem
04-05-09, 20:02
Ama i ti mene ne me razbiras :)
Neise... ke objasnam.
Ima slikar koj crta likovi a toa e Haram vo Islamot. Ako im kazes deka,moze da crta toj,moze talentot koj Allah mu go dal da go iskoristi,no ne vo crtanje likovi,tuku pejzazi,mrtva priroda.
Sto ima protiv Allahoviot govor tuka.
Vo Aetot koj prethodno go stavi,ako jadete od Ista sofra so Gazija,togas sledi deka poezijata e zabraneta,koja toj ja dozvoli a ne muzikata... bidejki se spomnuva PRAZEN GOVOR,nemoralni vicevi,koi mozat da bidat za zabava na nakoi.... muzika nikade ne vidov.
A sto se odnesuva pak do Hadisot na Resulullah s.a.w.s kade sto Instrumentite se zabraneti,zatoa se spomnati voedno i svilata i Alkoholot.
Sto e so Hadisot koj zboruva deka duri i vo Dzamija se plesalo,se igralo... ili vo veter igrale,bez muzika ? Muzikakade sto se pie Alkohol,sekako deka e zabraneta. Mozebi i tebe ti e poznata knigata na Ibn Tejmijje,barem toj ti e vazecki alim,ne e Kardavi,ne e Gazali,ne e Buti... procitaja ke svatis sto se Hadisite. Knigata se vika "Opravdanje za greske velikih ucenjaka i imama".
Ke vidis navidum razni "kontradikcii" vo Hadisite. Te. ona za sto momentalno raspravame. Vo odredeni slucaevi i priliki dozvoleno e ona sto e zabraneto.

GAZIJA
04-05-09, 20:05
... dali nekoi drugi Aktivnosti ako zeme covek osven Kur'an i Sunnet go vadat od Islam ?
.
Ti pak so vadenje od islam. Izgleda nekoj te proglasil za nemusliman stom celo vreme na toj muabet se vrakjas. Ako si preteral so Rumi nisto cudno da ti kazale taka, no sepak nemoj svoite problemi da gi stavas vo tremava kako of topik!

GAZIJA
04-05-09, 20:08
:selam:
Sheikh Muhammad Ali Al-Hanooti

Koj e ovoj INKOGNITO?

Elmer Ibn Hikmet
04-05-09, 20:12
Koj e ovoj INKOGNITO?

E незнам затоа прашав!!
:дада:

GAZIJA
04-05-09, 20:14
Vo Aetot koj prethodno go stavi,ako jadete od Ista sofra so Gazija,togas sledi deka poezijata e zabraneta,koja toj ja dozvoli a ne muzikata... bidejki se spomnuva PRAZEN GOVOR,nemoralni vicevi,koi mozat da bidat za zabava na nakoi.... muzika nikade ne vidov.
A sto se odnesuva pak do Hadisot na Resulullah s.a.w.s kade sto Instrumentite se zabraneti,zatoa se spomnati voedno i svilata i Alkoholot.
Sto e so Hadisot koj zboruva deka duri i vo Dzamija se plesalo,se igralo... ili vo veter igrale,bez muzika ? Muzikakade .

Ako ne ti e jasen ajetot, zemi hadis. Hadisite se jasni!

Zosto bre ne ti e jasno? Nemalo muzika vo dzamijata, alo!!! Muzikata e zabraneta, odnosno sekoj instrument, osven defot, i toa se znae koga se koristi.
A poezijata, korisna, a ne nekorisna i nemoralna, e dozvolena i nikade ne se spomnuva vo istorijata deka nekoj zabranil ilahii bez muzika!

Ako tebe ti e nesto nejasno i ti se izmesani rabotite, treba uste malku da citas. Epten e jasno deka muzkite instrumenti se zabraneti, i toa na nivo na alkohol, a ne zaedno so alkohol. Kako mozes taka da tolkuvas od svoj pamet. Znaci i svilata e dozvolena, osven ako pies alkohil ili cinis zinaluk, togas e haram, a? Nemoj be taka. Citaj se.

GAZIJA
04-05-09, 20:15
E незнам затоа прашав!!
:дада:
:смешкање:OK:смешкање:

Ti se pridruzuvam na prasanjeto:намигнување:

GAZIJA
04-05-09, 20:17
КАКО ПРИОРИТЕТ би му објаснил, но НИКАКО не би му кажал да се занимава, НЕ МОЖАМ ПРОТИВ АЛЛАХОВ ГОВОР, НЕ МОЖАМ ПРОТИВ ХАДИСИ, НЕ МОЖАМ ПРОТИВ ТЕФСИР, сето ова брате навистина неможам да го кажам, и навистина се плашам од Аллах, покрај вакви ајети хадиси, јас да навалувам дека музиката е дозволена....Ova e zdrav razum i vistinski primer na bogobojazlivost -
takvaluk. Koga sekoj bi razmisluval vaka, malku bi filozofiral!

DAIJA
04-05-09, 20:22
Не си ме разбрал брате !!!

Пример како што кажуваш навистина неми паднал до сега, најсериозно:) Музичари неми паднале до сега во раце, Атеисти, Нацисти и секакви ама музичари не...
Е мене ми паднале, и тоа не еднаш. Но, никој од нив не добил забрана за музиката со која се занимавал, додека не не го зацврстил својот иман во Аллах и Неговиот Пратеник! Кога тие дознале и ги спомнале Аллах и Мухаммед, а.с., и ги спознале основите на исламот, самите дошле до заклучок, врз основа на аргументите од Куранот и суннетот, и врз основа на својот иман и љубов кон Аллах и Мухаммед, а.с., а не врз основа на своите страсти, се откажале од таа музика и се преориентирале кон компонирање и пеење илахии без музика.

Значи, до богобојазноста е!

Sheikh
04-05-09, 20:37
Е току ова мислам и јас, и ова постојано го кажував, дека може како приоритет да се предложи, и тоа не од секој еден несме ние оние кои можат да даваат фетви без знаење да даваме фетва џехеннем може да заслужиме.....

Нејсе мислам дека Миралем неможе да се искаже дека е приоритет а не од Ислам....

Miralem
04-05-09, 20:38
Pocnavme i so licni navredi :D
Kako covek moze da razgovara koga sto i da se dade,kakvo i da se dade mislenje na nekoj VRVEN ALIM,togas e gresno,bidejki ne misli kako sto mislam jas. Me potsekjas na slucajot so Papagalot i Srackata (ne e od Mesnevija :смешкање:) Srackata se zali na Papagalot a Papagalot se zali na Srackata. Dodeka tugji mislenja ne razgledas i ne soslusas,tesko do cvrsto ubeduvanje moze da se dojde. Dzaba e,formalno si gi zacrtal nekoi raboti.

Sakas edna slucka da ti napisam ? :) Ne e od Mesnevija :D

Slusnav za eden Padisa koj naredi deka nekoj zarobenik treba da se pogubi.
Toj jadnik vo sostojba na ocaj,na svoj dijalekt pocnal da go vregja kralot i grubo da go grdi,zatoa sto receno e:
Koj god od svojot zivot racete gi ispere,go kazuva ona sto srceto mu go krie. Pribran za zid,covekot go pruzi svojot jazik vo ocajuvanje,kako macka,koja se nafrla na kuce,koga vo tesnec ke se najde. Vo vreme na golema nevolja,koga da se izbegne ne se moze,so raka ke se fati i za vrf od sabja naostrena.
Koga Kralot prasa: Sto toj zboruva ?
Eden dobar vezir mu odgovori: gospodaru moj,toj go uci ovoj aet: "Allah gi saka lugeto koi ja pobeduvaat lutinata svoja i im oprostuva na lugeto"Ovie zboorovi go pokrenaa Kralot i predizvikaa milost vo nego,pa od prolevanje krv se vozdrza.
No,drugiot vezir,koj bese sprotivnik na onoj,rece:
Zarem luge od nasiot rang vo prisustvo na Kralot,smeat da zboruvaat nesto drugo osven vistinata ? Ovoj covek go vregjase Kralot na naj los nacin.
Na ovie zborovi na Kralot liceto mu se smraci pa rece:
Poveke mi e mila Vezirovata Laga,odkolku Vistinata sto ja kaza ti. Taa protece od dobrotata na srceto negovo a tvojata vistina proizvod e na tvojata zloba. Mudrite odavna kazale:
"Lagata koja nosi pomiruvanje,podobra e od vistinata koja nosi raspravija megju lugeto"
Steta e da covek,cii soveti Kral gi slusa,zboruva drugo sem plemeniti zborovi od svoeto srce.

Miralem
04-05-09, 20:59
Е току ова мислам и јас, и ова постојано го кажував, дека може како приоритет да се предложи, и тоа не од секој еден несме ние оние кои можат да даваат фетви без знаење да даваме фетва џехеннем може да заслужиме.....

Нејсе мислам дека Миралем неможе да се искаже дека е приоритет а не од Ислам....

Koj prioritet brate Sheik,zarem se zamisluva nekoj kako takov ?
Jas ova druzenje ne go svakjam kako mozebi nekoj tuka te. natprevar koj kogo ke nadmudri. Sto poveke kritiki i napadi,Elhamdulillah.

Samo za istovo sto momentalno go poddrzavte,vo nekogasni diskusii jas bev napagjan i napagjan. Koga objasnuvav deka postepeno covekot se gradi i deka samiot Kur'an e objavuvan celi 23 godini,deka nemozes na nekogo da mu kazes "ova ne smee i tocka"... velevte: "Da ama denes Kur'anot e vo celost objaven" Sega mozelo... dodeka ne zajakne imanot kaj doticniot.
Se' odi poleka... taka,ke se svatat insAllah i drugi raboti. Tamu vo Multimedija sekoj postira po edno Ilahie so muzika... nikoj ne stavi metal,nitu turbofolk nitu bilo sto sto precizno znaeme deka e haram. Znaci Elhamdulillah,ima razlika i vo toa. Ama ete... osim trojca mi se cini vo Forumov,muzicari sme,da ne kazam.......

Sheikh
04-05-09, 22:27
Халали ако се почуствува навреден, неми е тоа намерата.....
а за останатото ке ти пишам лп

DAIJA
04-05-09, 22:34
Pocnavme i so licni navredi :D
Kako covek moze da razgovara koga sto i da se dade,kakvo i da se dade mislenje na nekoj VRVEN ALIM,togas e gresno,bidejki ne misli kako sto mislam jas. Me potsekjas na slucajot so Papagalot i Srackata (ne e od Mesnevija :смешкање:) Srackata se zali na Papagalot a Papagalot se zali na Srackata. Dodeka tugji mislenja ne razgledas i ne soslusas,tesko do cvrsto ubeduvanje moze da se dojde. Dzaba e,formalno si gi zacrtal nekoi raboti.

Sakas edna slucka da ti napisam ? :) Ne e od Mesnevija :D

Slusnav za eden Padisa koj naredi deka nekoj zarobenik treba da se pogubi.
Toj jadnik vo sostojba na ocaj,na svoj dijalekt pocnal da go vregja kralot i grubo da go grdi,zatoa sto receno e:
Koj god od svojot zivot racete gi ispere,go kazuva ona sto srceto mu go krie. Pribran za zid,covekot go pruzi svojot jazik vo ocajuvanje,kako macka,koja se nafrla na kuce,koga vo tesnec ke se najde. Vo vreme na golema nevolja,koga da se izbegne ne se moze,so raka ke se fati i za vrf od sabja naostrena.
Koga Kralot prasa: Sto toj zboruva ?
Eden dobar vezir mu odgovori: gospodaru moj,toj go uci ovoj aet: "Allah gi saka lugeto koi ja pobeduvaat lutinata svoja i im oprostuva na lugeto"Ovie zboorovi go pokrenaa Kralot i predizvikaa milost vo nego,pa od prolevanje krv se vozdrza.
No,drugiot vezir,koj bese sprotivnik na onoj,rece:
Zarem luge od nasiot rang vo prisustvo na Kralot,smeat da zboruvaat nesto drugo osven vistinata ? Ovoj covek go vregjase Kralot na naj los nacin.
Na ovie zborovi na Kralot liceto mu se smraci pa rece:
Poveke mi e mila Vezirovata Laga,odkolku Vistinata sto ja kaza ti. Taa protece od dobrotata na srceto negovo a tvojata vistina proizvod e na tvojata zloba. Mudrite odavna kazale:
"Lagata koja nosi pomiruvanje,podobra e od vistinata koja nosi raspravija megju lugeto"
Steta e da covek,cii soveti Kral gi slusa,zboruva drugo sem plemeniti zborovi od svoeto srce.

Аллах не е човек за да биде неправеден!

DAIJA
04-05-09, 22:38
. Tamu vo Multimedija sekoj postira po edno Ilahie so muzika... nikoj ne stavi metal,nitu turbofolk nitu bilo sto sto precizno znaeme deka e haram. Znaci Elhamdulillah,ima razlika i vo toa. Ama ete... osim trojca mi se cini vo Forumov,muzicari sme,da ne kazam.......

Тоа е така затоа што јас не сум таму модератор.:смешкање::намигнување:

Miralem
04-05-09, 23:40
Аллах не е човек за да биде неправеден!

Daija be bratko,od kade ovaa inspiracija ? Sakas da kazes deka i ova nekoj nekade go kaza ?
Allah da vi se smiluva.

A ubavo stoi tamu:
Koj god od svojot zivot racete gi ispere,go kazuva ona sto srceto mu go krie. Pribran za zid,covekot go pruzi svojot jazik vo ocajuvanje,kako macka,koja se nafrla na kuce,koga vo tesnec ke se najde. Vo vreme na golema nevolja,koga da se izbegne ne se moze,so raka ke se fati i za vrf od sabja naostrena.


Тоа е така затоа што јас не сум таму модератор.

Muabetot bese; site sme na forumot tuka taguti,kako bi rekle,osven cetvorica: Daija,Zavitkan,Gazija i Sheik. Prasanje dali se cetvorica.
Site nie sme gresnici sto stavivme po nekoe Ilahie so muzika.

DAIJA
07-05-09, 01:33
Daija be bratko,od kade ovaa inspiracija ? Sakas da kazes deka i ova nekoj nekade go kaza ?
Allah da vi se smiluva.

A ubavo stoi tamu:
Koj god od svojot zivot racete gi ispere,go kazuva ona sto srceto mu go krie. Pribran za zid,covekot go pruzi svojot jazik vo ocajuvanje,kako macka,koja se nafrla na kuce,koga vo tesnec ke se najde. Vo vreme na golema nevolja,koga da se izbegne ne se moze,so raka ke se fati i za vrf od sabja naostrena.
Muabetot bese; site sme na forumot tuka taguti,kako bi rekle,osven cetvorica: Daija,Zavitkan,Gazija i Sheik. Prasanje dali se cetvorica.
Site nie sme gresnici sto stavivme po nekoe Ilahie so muzika.

Да, ти го кажа!:дада:

Во право си.:намигнување: Не се четворица, десетици се, а можеби и стотина.:ocila: Знам дека ти е мерак да пишуваш прикаски, но сепак, Возвишениот Аллах не сака лаги и праведен е, а прикаскава твоја може само во селата на Хоросан и Хиндустан да пали.:смешкање:

DAIJA
07-05-09, 23:16
Ниту си во војна, ниту си среде помирување. Душата едноставно не ти тежнее кон вистината. Те жалам:sad:

HKD
09-05-09, 23:25
:selam:
Брате халалими што влегам меџу дискусијата сепак наjдов овој текст на интернет од Sheikh Muhammad Ali Al-Hanooti каде тврди дека музиката неје харам сепак JАС СЕ СЛОЖУВАМ со твоето мислење 100% и сакам твој кометар околу овој текст.
LINK ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Некој конкрето објаснение околу оваа Фетва?

За останатото, хмм... немам време да пишам ... ИншаАллах наскоро :). А во меѓувреме ако некој знае Англиски, Ве Молам прочитајтеја Фетвата на Фикх школарот Sheikh Muhammad Al-Hanooti - Т У К А ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) и дајте барем некакво мислење околу тоа. Мислам дека некои ставови кои ви се контра едни со други кои дискутирате на темава некаде ќе ви се соединат.

Па кој знае нешто повеќе, повторно, околу таа Фетва на Sheikh Muhammad Ali Al-Hanooti, нека пише...

:selam:

DAIJA
10-05-09, 01:20
ХКД, не е убаво да импонираш некакви си инкогнитовци...

HKD
10-05-09, 01:54
ХКД, не е убаво да импонираш некакви си инкогнитовци...

Во случајов не го импонирам некого кого не го знам, бидејќи него воопшто не го знам... Само, според она што го прочитав на две на три од таа 'фетва' приметив дека има некои мали контрадикции, па сакав да видам дали некој ќе го прокоментира тоа и дали некој е подобро запознаен околу фетвава.

Во никој случај не фаворизирав никого освен она што го знам и за коешто сум свесен дека е стварно така.

Баш напротив, кога веќе Муџахедин пушти линк а гледам дека некако игнорантно се поставивте кон линкот и продолживте со дискусија, оттука може некој да помисли дека со намера се игнорира линкот, затоа и побарав мислење.

А се разбира дека побрзо ќе се усогласите кога имате спротиставено мислење за одредена тема кога ќе слушнете трето мислење. Сепак, јас најцврсто стојам позади она коешто е наведено во Куран или има цвртси веродстојни Хадиси така да... немај гајле :) никого никогаш не го стаам на предно место.

:selam:

DAIJA
11-05-09, 00:30
Ок. Ќе чекаме!:намигнување:

Muharem Fazli
30-06-09, 13:34
Imam el-Buhari bilje`i u svome Sahihu od Ebi Musaa el-Ešarija da je Poslanik, s.a.v.s.,rekao:
"Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu,alkohol i muzičke instrumente.Zadesit će ih strašna noć,Allah će brdo na njih strovaliti,a od nekih će načiniti izobličene majmune i svinje do Sudnjega dana."
U predaji kod Ibn Madže stoji:
"Pojavit će se ljudi iz moga ummeta koji će piti alkohol,nazivajući ga drugim imenima,a povrh njihovih glavabit će svirke (muzičkih instrumenta) i pjevačica. Allah će ih izobličiti,načinivši od njih majmune i svinje."
(El-Buhari,str.1218-1219, br. had.5590, Ebu Davud,2/762-763,br. had.3407, Ibn Madže,3/317, br. had.3263, el-Bejheki u"El-kubra",10/373,br.had. 20988 i u "Eš-Šuab",4/282,br.had. 5115,
etTaberaniu"El-kebir",3/319-320,br.had.3417,
"Musneduš-Šamijjine",1/334,br.had.588,
Ibnu Hibban u svome Sahihu,15/154,br.had.6754.
Ibnu Ebi Šejbe,8/107,br. had.4810 i Ibn Asakir,24/66, br.pog.25.)

Ахмед Ебу Давуд
03-07-09, 23:39
:selam:
Брате халалими што влегам меџу дискусијата сепак наjдов овој текст на интернет од Sheikh Muhammad Ali Al-Hanooti каде тврди дека музиката неје харам сепак JАС СЕ СЛОЖУВАМ со твоето мислење 100% и сакам твој кометар околу овој текст.
LINK ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

коментирајте овеа дасе продолжи дискусијата.
:намигнување::selam:

Aba Kasim
04-07-09, 06:15
Za žal,kako što spomnav porano,ima nekoi Muslimani koi davaat fetvi bez da se upoznaeni so šerijatskite propisi i principi.Ova e vo sklop so zborovite na Pratenikot Muhammed s.a.v.s.,koga rekol:"Lugjeto ќe prašuvaat,a tie ќe davaat objasnuvanja (fatva) bez nekakvo znaenje.Taka,i tie samite ќe padnat vo zablda,a i drugite ќe gi odalečat od praviot pat.”
(Vidi Sahih'ul ´Buhari Vol. 1 ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])Hadisbr. 100)


Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
وَإِذَا رَأَوْا تِجَارَةً أَوْ لَهْوًا انْفَضُّوا إِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَائِمًا قُلْ مَا عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِ وَاللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقِينَVe iza re’ev tidžareten ‘ev lehven enfaddu ilejha ve terekuke ka’imen kul ma 'ındalahi hajrun minel-lehvi ve minet-tidžareti vallahu hajru er-razikıne.”A koga ќe vidat nešto od trgovijata ili od veselba nekakva,se rasfrlaat i te ostavaat,stoejќi.Kaži:“Nema dobro kaj Allah ni od veselbata ni od trgovijata.Allah megju snabduvačite e najdobriot Snabduvač.” (Kur’an Sura El-Jumuah 62:11)

Za takvite koi go dozvoluvaat muzikata,Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
وَإِنَّ مِنْهُمْ لَفَرِيقًا يَلْوُونَ أَلْسِنَتَهُمْ بِالْكِتَابِ لِتَحْسَبُوهُ مِنَ الْكِتَابِ وَمَا هُوَ مِنَ الْكِتَابِ وَيَقُولُونَ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَمَا هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَيَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ وَهُمْ يَعْلَمُونَ
“Ve inne minhum le ferıken yelvune ‘elsinetehum bil kitabi litehsebuhu minel kitabi ve ma huve minel kitabi ve jekulune huve min ‘indillahi ve ma huve min indillahi ve jekulune alaellahil kedhibe ve hum ja'lemun.”(“Megju niv ima edna drużina lugje koi prevrtuvaat so jazicite svoi,čitajќi ja Knigata za da pomislite deka toa e od Knigata,a toa ne e od Knigata,i zboruvaat deka toa e od Allah a ne e od Allah.Za Allah,iako znaat,laga zboruvaat!”)(Kur’an Sura Al’Imran 3:78)


POKRAJ TOA ŠTO SE SPROTIVSTAVUVAAT NA KUR’AN I SUNNET (HADIS), IMA I TAKVI, KOI MU SE SPROTIVSTAVUVAAT I NA ABU HANIFA rahimehullah,PA KOI NASLEDNICI SE TAKVITE VERNICI?


Se prenesuva vo hanefijskite knigi deka Ebu Hanifa rahimehullah rekol:
“Slušanje na muzički instrumenti e grev, sedenje na mestoto kade se slušaat pesnite e otvoreno sprotivstavuvanje na Allah s.v.t.,a uživanje vo toa e neverstvo.”(Pogledni vo:“El-Fetava-l-bezzazijje”,komentarot na poznatoto hanefijsko delo “El-Fetava-l-hindijje” 6/359)

Vo poznatoto pravno delo na Hanefijskoit metheb El-Muhtar pišuva:
”Slušanje na muzički instrumenti e haram i golem grev.”
Vidi; (El-Muhalla,Ibn Hazm,11/158.

Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli: وَالشُّعَرَاءُ يَتَّبِعُهُمُ الْغَاوُونَ“Ve esh-shu’ara’u jettebi’uhumul-gavune”
“(Pesničarite,gi sledat samo zabludenite (od vistinata).”
(Kur’an-Sura Esh-Shuara 26:224)

Argument;
Se prenesuva od Ebu Hurejre dekaAllahoviot pratenik Muhammed (neka e mir i spas na nego) rekol: “Za čovekot ќe bide po dobro da go napolni vnatrešnosta na teloto so gnoj otkolku so pesništvo (poezija)”
Sahih Bukhari Volume 8, glava73, broj 176; (Sahih Muslim glava 28,broj 5609
(Abu Daud glava 3, broj 1074):selam: Citatot od sureto Dzuma se odnesuva na situacija koga vernicite go napustile Pejgamberot s.a.s. i potrcale da vidat sto se slucuva, ne sum siguren sto toa bilo, verojatno dosol nekoj karavan ili nekoja zabava. Znaci da obratime vnimanie na kontekstot.
Ponataka Allah da te nagradi za trudot, davas mnogu iscrpni citati, masaAllah. Intersno na edno mesto veli deka muzokata e mekruh, na drugo mesto eharam. Jasno ako e nesto makar samo mekruh treba da se izbegava. Megjutoa mekruh i Haram ne e isto.

Aba Kasim
04-07-09, 06:23
Hair insalah muzika u islamu je zabranjena(haram)i koncenzis muslimana je na tome..i 4 pravne skole,tako da ni jedan od nase uleme nije priznao juziku kako Ebu hanife tako i svi drugi..sto se tice dr-Jusufa Kardavi,on je ohalalijo kamatu kao i muziku i puno togag..ako neko zeli da sazna vishe od njega neka procita knjigu dr-
Yusuf Kardawi na vagi serijata..i dr i bit ce mu jasno insalllah kao mjesec u sred bijla dana..jer on ima esarisku akidu(vjerovanje)i prepurucuje njihne sejhove knjige itd Allahu mustean...Allah da nas sacuva togag musibeta..vratitse se na komnetar Ibn Kesira rahimehulah u njegovom tefsiru na ajete koje glase ima onih koji kupju razne price za razonodu kako bi ljude odvodili u zabludi i tako dalje..:selam: Kolku sto jas znam, neprijatelite na Islamot namerno sirele nekoi prikazni, bajki megu narodot. Tie prikazni bile so Persijsko poteklo.. Toa namerno se pravelo za da se odvlece vlijanieto od Kuran Kerim, koj za niv bila samo zbir od prikazani. Na niv se odnesuva ajetot, znaci kako sro kaza Efendija, nijetot e biten.

Aba Kasim
04-07-09, 07:13
:selam::selam: Jasno e deka najgolemiot del od muzikata bi bila mekruh ili haram zasto so mali isklucoci gi razbranuva strastite, sramotni tekstovi pa i duri i takvi koi se otvoreno protiv dinot (verata), pejackite se pokazuvaat razgoleni, zenskiot glas im e zabranet na mazite da go slusaat duri i ako sestra uci Kuran Kerim a kamoli da pee, ako se samo mazi pejaci cesto imaat nekakvi bezobrazni dvizenja, najcesto e seto toa povrzano so konzumiranje na alkohol i drogi, cesto ke vidime tancarki na binata a publikata se mesa maski i zenski vo guzvata.Jas sum videl koncert so gazeli i kasidi kade sto izveduvacot bese tolku popularen sto mladite devojki pocnaa da go obozuvaat kako nekakva rok dzvezda i da vreskaat kako na koncert na Bitlsi!

Aba Kasim
04-07-09, 07:25
:selam: Od druga strana, vo starata psihologija koja se razvila vo Islamskiot svet(muslimanite bile pioneri vo oblasta) muzikata se vrednuva visoko kako sredstvo za smiruvanje na bolnite osobeno na dusevno bolnite.
Imav prilika da posetam eden odlicno socuvan sanatorium (bolnica za dusevno bolni) od vremeto na Mamelucite. Bil izgraden po terkot praktivikuvan nasekade niz Islamskiot svet. Sobite na bolnite se poredeni vo krug okolu sedrvan(fontana) oboena sino zasto taa boja zaedno so zuborenjeto na vodata imaat smiruvacko dejstvo.. Ima akusticen podium na koj preku den hafiz ucel Kuran Kerim, znaci veruvale deka Kuranot smiruva i e lekovit. Navecer pred vremeto na spienje, orkestar na istiot podium svirel instrumentalna muzika.
Jasno toa bilo samo del od terapiijata praktikuvana tamu. Kolkav bil uspehot? Dizajnot na zgradata kazuva se. kazav deka sobite se postaveni vo krug okolu sedrvanot. Ima nekoku sedrvani sekoj so krug sobi okolu. na pocetok se kelii so resetki, pokasno koga bolniot ke se cuvstvuva podobro go prefrluvale vo drug krug kade mesto resetki se vrati, zaklucuvani od nadvor. Na kraj doagja posledniot krug kade sto vratite bolnite sami gi otvoraat i zatvoraat. na kraj e izleznata vrata od sanatoriumot. Terapijata bila uspesna i del od terapijata bila muzika.
Bi bilo dobro koga forumdziite koi studiraat ili praktikuvaat psihologija bi kazale sto mislat za ova.

Aba Kasim
04-07-09, 07:33
Hair insalah muzika u islamu je zabranjena(haram)i koncenzis muslimana je na tome..i 4 pravne skole,tako da ni jedan od nase uleme nije priznao juziku kako Ebu hanife tako i svi drugi..sto se tice dr-Jusufa Kardavi,on je ohalalijo kamatu kao i muziku i puno togag..ako neko zeli da sazna vishe od njega neka procita knjigu dr-
Yusuf Kardawi na vagi serijata..i dr i bit ce mu jasno insalllah kao mjesec u sred bijla dana..jer on ima esarisku akidu(vjerovanje)i prepurucuje njihne sejhove knjige itd Allahu mustean...Allah da nas sacuva togag musibeta..vratitse se na komnetar Ibn Kesira rahimehulah u njegovom tefsiru na ajete koje glase ima onih koji kupju razne price za razonodu kako bi ljude odvodili u zabludi i tako dalje..:selam: Dragi brate jas licno sum protiv kamatata. Za Dr.Qardawi e tocno deka ja dozvolil kamata no samo za Amerika i toa samo vo odredeni slucai vo eden poseben daruret.
Sega mozes da si pretpostavis deka mnogu braka koi ziveat vo Amerika bez dovolno da se informiraat, toa go sfatija kako otvorena dozvola da pravat sto sakaat.
Za Dr. Qardawi i sekoj alim koj dava fetvi ako ima dobri nameri i ja donese fetvata pravilno, ima 10 nagradi. Ako zgresi ima 1. Tolku za sega, ne odam vo detalji za negovata fetva zasto ke bide oftopik. Ako sakas ke ti kazam.:гушкање:

Khayali
01-11-09, 13:54
Нешто читав низ темава, навистина ме интересира конечен став дали муслиман смее да биде музичар, приватно слушам музика од неколку музичари за кои знам дека се муслимани, едниот од нив верувам дека ви е познат Сами Јусуф,па какво оправдување имаат тие што се занимаваат со музика?

Burak
01-11-09, 14:06
Нешто читав низ темава, навистина ме интересира конечен став дали муслиман смее да биде музичар, приватно слушам музика од неколку музичари за кои знам дека се муслимани, едниот од нив верувам дека ви е познат Сами Јусуф,па какво оправдување имаат тие што се занимаваат со музика?

Kakvo i da e toa opravduvanje, se drzi na stakleni noze i na klizav teren.

Khayali
01-11-09, 14:18
Конкретно за Сами Јусуф, колку што јас можам да го разберам често го спомнува Алах во текстовите што ги пее и сигурно пее за нешто убаво-на англиски текстовите баш се убави и повикуваат на вера во Бог, но сепак има и музика:)Мислам дека користа во овој случај е поголема од штетата. Ме изненади малку темава, веројатно зашто сите оние убави ориентални музики за танцување се од така да ги наречам арапските земји кајшто мнозинството е муслиманско, а сега читам дека музиката не е дозволена.

Burak
01-11-09, 14:25
Конкретно за Сами Јусуф, колку што јас можам да го разберам често го спомнува Алах во текстовите што ги пее и сигурно пее за нешто убаво-на англиски текстовите баш се убави и повикуваат на вера во Бог, но сепак има и музика:)Мислам дека користа во овој случај е поголема од штетата. Ме изненади малку темава, веројатно зашто сите оние убави ориентални музики за танцување се од така да ги наречам арапските земји кајшто мнозинството е муслиманско, а сега читам дека музиката не е дозволена.


Eh kolku raboti ima ushte da te iznenadat...keep reading...:)

DAIJA
04-11-09, 20:30
Конкретно за Сами Јусуф, колку што јас можам да го разберам често го спомнува Алах во текстовите што ги пее и сигурно пее за нешто убаво-на англиски текстовите баш се убави и повикуваат на вера во Бог, но сепак има и музика:)Мислам дека користа во овој случај е поголема од штетата. Ме изненади малку темава, веројатно зашто сите оние убави ориентални музики за танцување се од така да ги наречам арапските земји кајшто мнозинството е муслиманско, а сега читам дека музиката не е дозволена.

Доколку се заинтересираш повеќе, ќе видиш дека човекот се откажал од „духовниот“ вид музика... Тој вид беше добар и прифатлив за сите оние кои претходно или и во тоа време слушале било кој друг вид музика.

Муслиманите и исламот не се исто. Во исламот има правила и прописи, а муслиманите ги почитуваат и се придржуваат до нив... секој различно и сходно сфаќањата и можностите... -По муслиманите не се гледа исламот, туку по исламот се ценат муслиманите!

Saamir
21-03-11, 18:29
Selam alejkum dragi moi braka i sestri , znaci ja sum Samir ja otvoriv ovaa tema smetajki deka i vie bi mi pomognale :)

Khayrun Nisa
21-03-11, 18:42
Алејкум селам брате, прво добро дојде на нашиот форум, и се надевам дека ќе се окористиш од него.
Што се однесува до прашањето, на овој линк се надевам ќе го најдеш одговорот иншаАллах.
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Arif
23-07-11, 14:09
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Ilahijeto koe sto sobra 10 milioni views na youtube...
Ilahije so muzika moram da potenciram koja spored islamskite propisi e haram..
Bi sakal da otvoram diskusija dokolku se clenovite raspolozeni.
Kolku e vinoven Maher Zain tuka sto 10 milioni luge gi nateral da se potsetat na nivnata vera islam.

Baskim
23-07-11, 14:18
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Ilahijeto koe sto sobra 10 milioni views na youtube...
Ilahije so muzika moram da potenciram koja spored islamskite propisi e haram..
Bi sakal da otvoram diskusija dokolku se clenovite raspolozeni.
Kolku e vinoven Maher Zain tuka sto 10 milioni luge gi nateral da se potsetat na nivnata vera islam.

Nese otvora linkot od videoto.Vidi popravigo.Pa da vidime sto se raboti.

Baskim
23-07-11, 14:22
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Ilahijeto koe sto sobra 10 milioni views na youtube...
Ilahije so muzika moram da potenciram koja spored islamskite propisi e haram..
Bi sakal da otvoram diskusija dokolku se clenovite raspolozeni.
Kolku e vinoven Maher Zain tuka sto 10 milioni luge gi nateral da se potsetat na nivnata vera islam.

Ke nigo objasnis tvoeto tvrdenje deka Ilahije so muzika spored islamskite propisi e haram?
Bi sakal da vidam sto e toa, i sto se spadja vo toa sto ti go tvrdis.

DAIJA
23-07-11, 16:35
Повелете линк од дискусијата на таа тема: [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Arif
23-07-11, 16:38
Baskim ti toa go znaes sigurno ama ete ke te potsetam.
Vo edna slucka koga sejtanot pod naredba od allah swt mu se pretvoril vo covek na nasiot pejgamber savs i razgovaral so nego vo prisustvo na site ashabi.
Pa za vreme na konverzacijata sejtanot mu kazal na muhamed savs deka koga baral od allah swt ezan da gi povikuva negovite podanici toj mu ja dal muzikata.
A imas i eden hadis na forumov koj mislam deka bese prenesen od abdullah ibn mesud koj ja zateknal Aisha r.a kako pee pesni o buas'a so dve drugarki.

Arif
23-07-11, 16:39
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
Mislam deka sega mora da ti go otvori..

Arif
23-07-11, 16:43
Ми текнува на една случка од животот на нашиот Пејгамбер, с.а.в.с.
Имено кога бил млад сакал да оди на една игранка на која се разбира имало музика алкохол многу девојки.
Па Аллах по пат дури два пати го натерал да падне во сон.

Arif
23-07-11, 16:51
И јас темава стриктно ја отворив пред се поради почит спрема Махер Заин кој што според мене влијае позитивно на многу муслимани.
Ме интересира штом успеа да собере 10 милиони гледања сигурно и многу луѓе од тука го слушаат.
Па ако сакате изјасните се колку од вас го слушаат Махер Заин.
Јас искрено нема скоро ден да не послушам некоја негова илахија.

Miralem
23-07-11, 23:05
И јас темава стриктно ја отворив пред се поради почит спрема Махер Заин кој што според мене влијае позитивно на многу муслимани.
Ме интересира штом успеа да собере 10 милиони гледања сигурно и многу луѓе од тука го слушаат.
Па ако сакате изјасните се колку од вас го слушаат Махер Заин.
Јас искрено нема скоро ден да не послушам некоја негова илахија.

Prv pat go slusam. Mnogu ubavo pee...

Baskim
24-07-11, 00:18
Ми текнува на една случка од животот на нашиот Пејгамбер, с.а.в.с.
Имено кога бил млад сакал да оди на една игранка на која се разбира имало музика алкохол многу девојки.
Па Аллах по пат дури два пати го натерал да падне во сон.
Kete zamoolam dami kazes kade ja nauci ovaa bajka, i dali smiot ja procita i razmisli sto si napisal?

Arif
24-07-11, 00:59
Brate bashkim taa takanarecena bajka mi bese kazana od eden afis koj bese od Bosna..
Iskreno ne znam sea dali e avtenticna zatoa sto ne sum ja pobaral vo nikoja kniga.
Ne ja pobarav ovaa slucka zatoa sto od prosta pricina MU VERUVAM na afisot od Bosna.

Baskim
24-07-11, 15:09
Brate bashkim taa takanarecena bajka mi bese kazana od eden afis koj bese od Bosna..
Iskreno ne znam sea dali e avtenticna zatoa sto ne sum ja pobaral vo nikoja kniga.
Ne ja pobarav ovaa slucka zatoa sto od prosta pricina MU VERUVAM na afisot od Bosna.
Nase e damu veruvame na Kuranot.Kuranot takva neodgovorna postapka navodno napravena od Pratenikot savsa neja prifaka i ja narekuva nevozmozna.Muhamed savsa e primer za cel umet i istiot toj ja zabranil posetata na takvi mesta,kade covekot ne e zastiten od grev.Zatoa Islamot se zema od Kuranot a ne od Ludje koi se sto ke cujat si veruvaat bez predhodno da proverat i sprovedat edno temelno istarzuvanje.ti mozes slobodno pak dasimu veruvas na toj Afizot od Bosna, ali predhodno da znaes vrz osnova na sto mu veruvas.
Selam

GAZIJA
24-07-11, 19:17
Nase e damu veruvame na Kuranot.Kuranot takva neodgovorna postapka navodno napravena od Pratenikot savsa neja prifaka i ja narekuva nevozmozna.Muhamed savsa e primer za cel umet i istiot toj ja zabranil posetata na takvi mesta,kade covekot ne e zastiten od grev.Zatoa Islamot se zema od Kuranot a ne od Ludje koi se sto ke cujat si veruvaat bez predhodno da proverat i sprovedat edno temelno istarzuvanje.ti mozes slobodno pak dasimu veruvas na toj Afizot od Bosna, ali predhodno da znaes vrz osnova na sto mu veruvas.
Selam

A sto sfati ti od taa prikazna, hadis ili bajka (kako i da ja nareces - za tebe i tvojata sekta isto e)?

Baskim
24-07-11, 21:42
A sto sfati ti od taa prikazna, hadis ili bajka (kako i da ja nareces - za tebe i tvojata sekta isto e)?
Jas toa sto go svativ, go komentirav.Pa ti kako poupaten i sledbenik na Muhamed as, mozes da go kometiras mojot komentar i da dades svoe mislenje.

GAZIJA
25-07-11, 18:29
Jas toa sto go svativ, go komentirav.Pa ti kako poupaten i sledbenik na Muhamed as, mozes da go kometiras mojot komentar i da dades svoe mislenje.

Izgleda deka ne znaes deka Muhammed,a.s., vo vreme pred i po objavata bil podlozen na greski,no ne i na grevovi. Od tekstot koj go pisa bratot se gleda deka toj trgnal,kako i celo negovo drustvo,no bil sprecen so son. Nisto problematicno,osven za nekoj koj pokraj Muhammed,a.s.,veruva uste vo poveke od 12 bezgresni svetci!

Baskim
25-07-11, 20:05
Izgleda deka ne znaes deka Muhammed,a.s., vo vreme pred i po objavata bil podlozen na greski,no ne i na grevovi. Od tekstot koj go pisa bratot se gleda deka toj trgnal,kako i celo negovo drustvo,no bil sprecen so son. Nisto problematicno,osven za nekoj koj pokraj Muhammed,a.s.,veruva uste vo poveke od 12 bezgresni svetci!

Jas ne veruvam vo izmisleni bajki,koi nemaat nikakva osnova vo Kuranot.Toa sto ti go tvrdis ,treba dago potvrdis so argumenti od Kuranot.Muhamed savsa e primer od kogo treba cel umet do sudni den da uci.Kkao kego objasnis toa navodno "Zaspivanje"? Zarem Allah nekazuva deka znae komu ja dava svpjata poraka? Ali muja dava na nekoj koj neznae kade odi? Pa mora On da intervenira,zadago opravda pred narodot.Ovie bajki imaat edna cel, a taa e omalovazuvanje na Islamot imuslimanite.Vo mojata Vera, vakvi bajki,koi se na steta na licnosta Muhamed savsa, nejadat leb,i odma se frlaat vo kanta.

Toni_
25-10-11, 02:58
Е јас да си прашам!

Зошто музиката не е дозволена??

Burak
25-10-11, 11:52
Muzikata-se misli na instrumenti.Zabraneta e poradi sodrzinata i verodostojnite predanija koi ukazuvaat na stetnosta na odavanje na muzikata.Muzikata bez instrumenti i so covecki glasovi e dozvolena..

efendija
25-10-11, 11:59
Е јас да си прашам!

Зошто музиката не е дозволена??

Затоа што според голем дел од исламските учени за тоа постојат јасни забрани ( се мисли на музичките инструменти), додека исто така еден голем број е порезервиран во објаснувањето на ова прашање. Подетално за ова види на линков: [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Toni_
25-10-11, 23:48
Па ако слушам јас една обична музика која 99% од младите слушаат значи ли тоа дека правам грев?

Hadzera
26-10-11, 12:12
Па ако слушам јас една обична музика која 99% од младите слушаат значи ли тоа дека правам грев?

Ајде вака да пробаме. Ние нема да ти кажеме дали правиш грев или не, туку низ разговор да дојдеш сам до одговорот. Значи, битно ли ти е некој овде да ти каже дали е грев или не, ако ти со својот разум и срце не ја сватиш поентата, и продолжиш да го правиш тоа што “99%“ од младите го прават.

Велиш обична музика? Ајде ако сакаш дај ми го текстот на твојата најомилена песна онаа која редовно ја пееш и после тоа напиши ја поуката која што ја зема од неа, зошто ти е најомилена и кои чуства ги предизвикува кај тебе? Значи само една, не мора повеќе! Можеби ќе те измалтеретирам со ова, но мислам дека само на овој начин можеме да си дадеме самите одговори на некои прашања, без при тоа, ако некој ни каже дека правиме грев, а ние така не мислиме, да го обвинуваме дека безпотребно не товари со гревови!

Miralem
26-10-11, 14:24
Vaka nesto dozvoleno e ? :
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Allah da ve nagradi. Posto jas ovaa muzika ja slusam i ja sakam,ako e zabraneta da se otkinam od nea.