PDA

View Full Version : Торбешки речник


Страници : [1] 2

islam nur
24-09-10, 21:36
Еве тема со наслов "Торбешки речник" кој верувам, дека ќе ви се надјде кога ќе стее на мака, за некои ваквии прилики ставив некоии зборови кои се употребуваат, во торбешкиот речник, па ставите и виее.:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:


П.С збороувај те мајчин, Торбешки Јазик.:смешкање::смешкање:


абер = збор

адет = обичај

аманет = даден збор како за нешто или некого

андзак = баш така, таман

апансус = изненада

ариза = опрост

алаварсан = ако сака

асален = нормален

атар = задоволство

бакшиш = поклон

белки = можеби

бендисува = допаџа

беузур = пусто, за никаде

зашчоо- зошто

моиве очии пишчаат = моиве, оќи, плаќат

Милјарда= 10 денари

moonn'star
24-09-10, 22:03
poveketo se turski zborovi...:дада:

gv lautka
24-09-10, 23:04
poveketo se turski zborovi...:дада::selam:е нашиот говор(речник) е составен од Турски и Македонски-зборови ,и нее тоа ни чудно сосема исправно,зарем малу има јазиции помешани или исти,со други јазици? :вслм:

IslamicMaster
25-09-10, 15:45
Повеќето горенаведени зборови се од Турско потекло, само нема сомнение дека таканаречените торбеши водат потекло од Турците.

Еве ви торбешки изрази:

Алавантос - Не средено
Маклумлија - Омалаксан (за човек)
Таксират - Проблем
Отракан - Човек кој знае да се снајде во секакви ситоации

Има уште многу, јас претежно ги користам во јазикот за да си го обогатам со колорит. ИншАллах кога ќе ми притекнат уште некои ќе ви допишам :дада:

OtoMan
25-09-10, 16:01
Еве тема со наслов "Торбешки речник" кој верувам, дека ќе ви се надјде кога ќе стее на мака, за некои ваквии прилики ставив некоии зборови кои се употребуваат, во торбешкиот речник, па ставите и виее.:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:


П.С збороувај те мајчин, Торбешки Јазик.:смешкање::смешкање:


абер = збор

адет = обичај

аманет = даден збор како за нешто или некого

андзак = баш така, таман

апансус = изненада

ариза = опрост

алаверсан = ако биде

асален = нормален

атар = задоволство

бакшиш = поклон

белки = можеби

бендисува = допаџа

беузур = пусто, за никаде

зашчоо- зошто

моиве очии пишчаат = моиве, оќи, плаќат

Милјарда= 10 денари

Но да те поправам.

абер = информација/известување x збор

аманет = поверено на чување x даден збор како за нешто или некого

анџак = андзак = дури тогаш x баш така, таман

алаверсан = Нека даде x ако биде

атар = почит x задоволствоПовеќето горенаведени зборови се од Турско потекло, само нема сомнение дека таканаречените торбеши водат потекло од Турците.

Еве ви торбешки изрази:

Алавантос - Не средено
Маклумлија - Омалаксан (за човек)
Таксират - Проблем
Отракан - Човек кој знае да се снајде во секакви ситоации

Има уште многу, јас претежно ги користам во јазикот за да си го обогатам со колорит. ИншАллах кога ќе ми притекнат уште некои ќе ви допишам :дада:

Таксират = судбина x Проблем

:дада::дада: :selam:

gv lautka
26-09-10, 00:02
Повеќето горенаведени зборови се од Турско потекло, само нема сомнение дека таканаречените торбеши водат потекло од Турците.

Еве ви торбешки изрази:

Алавантос - Не средено
Маклумлија - Омалаксан (за човек)
Таксират - Проблем
Отракан - Човек кој знае да се снајде во секакви ситоации

Има уште многу, јас претежно ги користам во јазикот за да си го обогатам со колорит. ИншАллах кога ќе ми притекнат уште некои ќе ви допишам :дада::selam::allah:s.a.w2да ве награди ,Машаллах не сте го заборавиле мајчиниот торбешки говор,:дада::вслм:

Но да те поправам.

абер = информација/известување x збор

аманет = поверено на чување x даден збор како за нешто или некого

анџак = андзак = дури тогаш x баш така, таман

алаверсан = Нека даде x ако биде

атар = почит x задоволство

Таксират = судбина x Проблем

:дада::дада: :selam::selam:така бе брат што и да бидеш,сопстевениот говор не се заборава:дада::aplauz::вслм:

Неџмун
26-09-10, 00:06
Вџашен :)
Батисан
Анперушан

Zuleyha
26-09-10, 02:37
Алаварсан
Авадан..
Анланебребир
Не знам како да дадам објаснување за овие зборови..

Padisah
26-09-10, 10:15
за непознатите зборови побарајте во турски или османлиско турски речник :)


во османликсите записи никаде не се среќава зборот торбеш , зошто користите нешто што потоа некој намерно го наметнал за омаложување и секако тој период бил познат по тоа што насилно христијанизирале и оваа е била еднен начин да се натераат да се христијанизраат.

има во македонските записи нека ги извадат на виделина каде што можеле и да применуват сила , ги редле сите муслимани во една рака свинско во друга рака ракиај им давале тие што не прифаќале ги колеле или ги пале живи , многу случаи кога некои помали села , мажите ги убивале , жените и децата ставени во џамија и џамијата запалена за да изгорат живи .исто така за они турци кои се биле христијанизирани , се смета дека има над 50. 000 , од машка страна тие го здршале своето презиме меѓутоа тие од женска не успаеале , а за тоа сведок ви е , тоа што ги задржале своите презимиња , пример шабанов, каракамишев, алтипармакова, каракашев, ..... и уште многу , значи крсте шабанов, зошто некој рисјанин би носел презиме шабов или поточно шабан каква врска би имал тој со такво име , не само овој туку сите тие примери зошто би носеле презиме кој има исламски корен (потекло).

OtoMan
26-09-10, 11:33
Аџо = Миџо = Чичко

Сабур = Стрпливост

Араба = Кола (коњска)

Ат = Коњ

Пенџера = Прозорец

Капија = Порта, Врата

Чатија = Кров, Покрив

Џам = Стакло

islam nur
26-09-10, 12:06
Кеодиш= каде си тргнал.

Заш= зошто.

Калчинии= Чорапии.

Риза= Пешкир.

Фанела= Џемпер.

Пилуле= врапќе.

Цуца= Девојка.

Личен= Сладок:смешкање::смешкање:

abdiovski
26-09-10, 12:26
еве од мене некои торбешки дови:
Господ да ти дајт све што е најубо!
Да си се ќердосате! (се вели на млади кои склучиле брак)
Ке ќе ојш со среќа да ти е п’тот)
Равмет да најт на тој век! (пред смртен случај)
Уста ти цутела!
Сејдисани оделе. (за некоја укажана чест)

islam nur
26-09-10, 12:32
еве од мене некои торбешки дови:
Господ да ти дајт све што е најубо!
Да си се ќердосате! (се вели на млади кои склучиле брак)
Ке ќе ојш со среќа да ти е п’тот)
Равмет да најт на тој век! (пред смртен случај)
Уста ти цутела!
Сејдисани оделе. (за некоја укажана чест)


Аллах џ.ш да те награди ме нсмеаа. :смешкање::смешкање:

П.С Ај и другите ставите некој збор со ,кој ќе го збогатиме речников.:):намигнување:

OtoMan
26-09-10, 12:42
ожгелдин = добре дојде

ожбулдук = добре ве најдовме

евала = фала

а во продолжение, експлузивно, боите на торбешки јазик!!!

Ѓувезна = вишна боја

Шечерна = розева

Пиперна = портокалева

Алосна = небесно сина

Кафена = Кафеава

Глуфча Боја = Сива

за останатите подоцно, прво да се сетам како беа....

gv lautka
26-09-10, 17:57
Алавантос - Не средено

:selam:ова нее од нашиот говор:намигнување:

Алавантос - Не средено

туку треба да биде

ВАРШАЛЛНИК-Не средено,,

ХАЛЛАЛИ ЗА ПОПРАФКАТА ПОШТО ЈАС СУМ ТОРБЕШ И НАЈУБАВО ГО ЗНАМ НАШИОТ ГОВОР:намигнување::намигнување::намигнување::вслм:

Ahmed Ebul Kasimi
26-09-10, 17:58
:selam:е нашиот говор(речник) е составен од Турски и Македонски-зборови ,и нее тоа ни чудно сосема исправно,зарем малу има јазиции помешани или исти,со други јазици? :вслм:

e so ova ja utna rabota...posebno tii bi trebalo da znaes deka MACEDONSKIOT jazik e sostaven od TORBESKIOT a ne obratno:дада:

Zuleyha
26-09-10, 17:59
:selam:ова нее од нашиот говор:намигнување:

Алавантос - Не средено

туку треба да биде

ВАРШАЛЛНИК-Не средено,,

НАЛЛАЛИ ЗА ПОПРАФКАТА ПОШТО ЈАС СУМ ТОРБЕШ И НАЈУБАВО ГО ЗНАМ НАШИОТ ГОВОР:намигнување::намигнување::намигнување::вслм:

Кај нас се користи алавантос за несредено, тој збор варшаллник прв пат го слушам..

IslamicMaster
26-09-10, 18:01
:selam:ова нее од нашиот говор:намигнување:

Алавантос - Не средено

туку треба да биде

ВАРШАЛЛНИК-Не средено,,

НАЛЛАЛИ ЗА ПОПРАФКАТА ПОШТО ЈАС СУМ ТОРБЕШ И НАЈУБАВО ГО ЗНАМ НАШИОТ ГОВОР:намигнување::намигнување::намигнување::вслм:

Да де, јас знам дека си Торбеш, ако ништо повеќе се нарекуваш така.

Но знам како говорат и оние кои се нарекуваат така.

Кога би изброиле колку Торбешки зборови се користат, а колку Турски, разликата би била ОГРОМНА :дада:

matrix
26-09-10, 18:02
Еј од село до село има глема разлика, и некои зборови мо=ат да бида разлицни, шо се велит демек дијалекти, впрочем све се овие турски зборови!!!

matrix
26-09-10, 18:13
Шпатки- папучи
Ќуштере- ренде за дрво
И не ми текнува во моментов...

beci
26-09-10, 18:17
:selam:

Kolku e kompliciran ovoj Torbeski recnik !:смешкање:

:вслм:

beci
26-09-10, 18:18
:selam:

:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:

matrix
26-09-10, 18:28
Еј важно е да сме сте Муслимани ЕЛХАМДУЛИЛЛАХ, и да се меѓусебоно почитиваме и помагаме, а малку шала не е на штета само во граноците нека е !

Ahmed Ebul Kasimi
26-09-10, 18:31
Еј важно е да сме сте Муслимани ЕЛХАМДУЛИЛЛАХ, и да се меѓусебоно почитиваме и помагаме, а малку шала не е на штета само во граноците нека е !

:гушкање::гушкање::гушкање:

ibret
26-09-10, 18:39
Во секој јазик постојат позајмени зборови од други јазици, ако не би било така тогаш ќе постоеше само еден јазик !

DAIJA
26-09-10, 19:19
Еве тема со наслов "Торбешки речник" кој верувам, дека ќе ви се надјде кога ќе стее на мака, за некои ваквии прилики ставив некоии зборови кои се употребуваат, во торбешкиот речник, па ставите и виее.:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:


П.С збороувај те мајчин, Торбешки Јазик.:смешкање::смешкање:


абер = збор

адет = обичај

аманет = даден збор како за нешто или некого

андзак = баш така, таман

апансус = изненада

ариза = опрост

алаварсан = ако сака

асален = нормален

атар = задоволство

бакшиш = поклон

белки = можеби

бендисува = допаџа

беузур = пусто, за никаде

зашчоо- зошто

моиве очии пишчаат = моиве, оќи, плаќат

Милјарда= 10 денари


Хахахахха. Тука и преведот од торбешки е на торбешки :смешкање::гушкање:

islam nur
26-09-10, 19:34
Хахахахха. Тука и преведот од торбешки е на торбешки :смешкање::гушкање:

Ај супер си е темата не и наваѓајте мании.:смешкање::смешкање: туку целта на темата беше што повеќе да се збогати овој речник.:)


П.С Но виее гледам каша и попопара сте , ја направиле.

islam nur
26-09-10, 19:44
тој збор варшаллник прв пат го слушам..


варшаллник се смета за нешто не чисто, не сдредено, еве еден прост пример:

Ако во вашата куќа не ги извршуваш обврските, чистење, средување, таа куќа по извесно време ќе постане, не чиста, не че се знаее, која работаа, кадее е...

efendija
26-09-10, 23:01
Ќе ми каже ли некој зошто секоја тема кај што е спомнат зборот Торбеш на крај се претвара во вистинска битка, да не речам војна, во која не се знае кој кого напаѓа и за што и на крај темата оди во канта. Значи не е битно дали се работи за потеклото, за јазикот, за речник или незнам што, вие секој си имате своја цврсто зацртана теорија и во никој случај не го прифаќате она што го пише другиот, едноставно не го ни читате туку со вербално оружје мавате по истиот. Кој е вашиот глобален проблем што ве прави такви?


Убава забелешка. Се приклучувам кон твоите прашања.

Mudzahid
27-09-10, 19:20
Анланебребир
Не знам како да дадам објаснување за овие зборови..
гас прекуглава:смешкање:

Zuleyha
27-09-10, 20:41
Алта Балта- Луѓе кои не се организирани, средени и не внимаваат ни на однесувањето ни на изгледот. (Најмногу го употребувам овој збор ) :смешкање:
Ко џамити-Нешто големо
Такунаѓере
Чизнит-Кој знае
Канаќисано
Умот вервере ми го напрај
Ворнато
Оди џембосај се таму
Ме шашардиса
Џорпни
Ѓувамити
Аздисани

To Be Continued...

ibret
27-09-10, 23:08
Алта Балта- Луѓе кои не се организирани, средени и не внимаваат ни на однесувањето ни на изгледот. (Најмногу го употребувам овој збор ) :смешкање:
Ко џамити-Нешто големо
Такунаѓере
Чизнит-Кој знае
Канаќисано
Умот вервере ми го напрај
Ворнато
Оди џембосај се таму
Ме шашардиса
Џорпни
Ѓувамити
Аздисани

To Be Continued...
Od koe narecje se ovie zborovi, bas me interesira???

Zuleyha
28-09-10, 20:25
Чешит-Интересно
Ќотја-Нешто ептен грдо
Маљав-Некој со мана, Неузубиллах
Ѓезер везер-Напред назад
Умјазен-Некој кој се осеќа ко гревче поради некоја причина (ко ја ко добив бан :смешкање:)
Тројчка-ептен малку
Џганој-Гужва
Чешки-ИншАллах
Ми го пукна Дуот-Ме преплаши
Куфја остана-Некој што ни мрдат ни претат
Збоктисано-Здосадено
Шер-Проблем
Ачик-Дречаво
Ќа се зејш втерезја-Ќе си дојдеш при себе :смешкање:....

Zuleyha
28-09-10, 20:32
Еве и некои изрази:

Очи си истајле на стап да си наврите !
Огнот визгорел да визгорит ке сте сторени себет !
Полна куќа неста- Пополна невеста :)
Ни педа ни чепарок- Ниска личност
Ке ти глата и шијата !
На ѓупски стап сме дојдени- Сиромаштија !
Господ да ве придајт на сув камен !
Отје јабана-Ко ќе умрит некој посебно
Да ве купет чифути и Евреј !
Ни смажа ни слазара си-Не си женет/мажена !
Ке сите Турци и Асан..
Etc..

IslamicMaster
28-09-10, 20:53
:selam:

Повеќе неможам никого да толерирам, значи на темите си дебатирате како низ чаршиите. Никој никого не убедува и никој со никого не се советува, кој од кого познаен.

Ако ви се дебатиа за ТОРБЕШИ, ете таму имате тема Торбеши и нивното потекло па ќе ве замолам на неа да си дебатирате. Оваа тема е за интересниот торбешки речник (како шо гледате ставена е во Интересно).
Како шо Матрис кажа дека од едно место во друго се разликува јазикот, така и јас сметам. Темата ќе ни биде добра да знаеме да си ги преведиме некои зборови кога ќе бидеме на соодветното место.

Се шо ќе биде надвор од тема напишано ќе бришам, а исто така и членови од подфорумот мој ќе бришам.

Касно ја направив интерневцијата, ама ги преминувате границите.

П.С. Доба дискусија околу Торбешките зборови во Македонија.

:вслм:

IslamicMaster
28-09-10, 20:57
Еве малку од Реканскиот Торбешки јазик.

Мора = Малку :смешкање:
Мака ми е = Ме мрзи :смешкање: (кај нас Мака ми е се користи за ЖАЛ МИ Е)

MehmedAliPasa
28-09-10, 21:16
TORBESKI RECNIK OD DRIMKOL

A

aber = zbor
adet = običaj
adjo=striko,čičko
ajvan = zivotno
akal=um
al(aloj)=maka(maki)
ala=tetka(od tatkova strana)
alavarsan = ako saka
amanet = daden zbor kako za nešto ili nekogo
andzak = baš taka, taman
apansus = iznenada
aramzade=neranimajko
ariza = oprost
asalen = normalen
atar = čest,zadovolstvo

MehmedAliPasa
28-09-10, 21:18
B

bakšiš = poklon
babo(babule)=tatko(tato)
belki = možda
bendisuva = dopagja
besa=zbor
beuzur = pusto, za nikade
biftan = kažuvanje laga za odredena ličnost
biva = biduva
boš = prazno
bundza = namurtena, ne raspolozena

Č,Ć

čalam = luksuz
čare = izbor
čeder=šteta,posledica
češit = interesen
ćesterme = naopaku
ćimbiler = koj znae
ćotja = neubo
čuknat = zabegan, zaostanat

IslamicMaster
28-09-10, 21:19
TORBESKI RECNIK OD DRIMKOL

A

aber = zbor
adet = običaj
adjo=striko,čičko
ajvan = zivotno
akal=um
al(aloj)=maka(maki)
ala=tetka(od tatkova strana)
alavarsan = ako saka
amanet = daden zbor kako za nešto ili nekogo
andzak = baš taka, taman
apansus = iznenada
aramzade=neranimajko
ariza = oprost
asalen = normalen
atar = čest,zadovolstvo

И кај во моето село се користат овие.

Сите овие се Турски зборови :дада:

MehmedAliPasa
28-09-10, 21:19
D

dajče=vujko
dandaraj = zboruvaj (gluposti)
derman = lek
dikat = vnimanie
dubari = zafrkancija
dumanje = mislenje
džabe = bez potreba
džade = asfalt
džumiti = nebarte

E

esap = račun

F

fajde = vrednost
fićiri (ućoj) = mani
fikme = kažuvanje nevistiniti (za da go skara so nekoj drug)
filjan=nekojsi
fira = podžabe

MehmedAliPasa
28-09-10, 21:21
G

gafil = so prazni race
gajle = problem, griža
gjitnat/a = izlezen/a
gjunebare = nebarte
gjumiti = demek
gurbet = pečalba

I

iftirija=kleveta
iktiza = potreba
ilač = lek
išaret = znak, pouka

J
jalan dunja = mamen e svetov
jaloj=neplodni
janglaš = dane nesi siguren, izguben
jetim= sirak

MehmedAliPasa
28-09-10, 21:22
K

kalabalak = množina
kapak = poklopec
kastilen = specijalno
kašalnik = džomlezec
katil = skržav, neubav

kćar = dobivka
klaj = stavi
komat = pita
kopanče = korito
kufja = granica
kurdisale = postavile, sednale, navile

L

laf = zbor
lom = gjubre, odpadok

M
majoš = kiselo
megdan = videlo
metkalo = rabota
momenje=lazhenje
mumiče = devojka
muzhde=novost,izvestuvanje

MehmedAliPasa
28-09-10, 21:24
N

nada = nadez
na kolaj = polesno
nana=majka
na razgjele = izmegju da najdeš, izmedju da zemaš
na vidžje = na ime
netokmu = nesi so site, ti fali nešto
nusa = nevesta

O

odčapeni = skinati
oldzica = lajca
opaša = obleka
orman=šuma

P

paniče / tanjir = činija
pendzera = prozorec
perde = zavesa
po narazlik = koga će sum posloboden
puliš = gledaš

R

rezil = bruka

MehmedAliPasa
28-09-10, 21:24
S, Š

sabur = strpljenje
saglam=vistina,tokmu taka
saldisaja = puštija
sanćiv = nebare
se urna = padna
sinjak = temno, oblacno, studeno
sokoldisan = skapnat, ima nekoja maka, voznemiren
somun = leb
sotral = uništil
sugare = zadno dete
škreti=prokleti,pusti
šutrak=glupak


T
tabiet = navika
takugjere = taka nekako
tendzere = šerpa
tersene=baksuz,noprag,naopaku
teza=tetka(od majcina strana)
točak = velosiped

U

urnek = primer
urnebes = čudo

V
vakat=vreme
veto = staro

Z

zamale = izgubi vazduh
zarečen = uručen
zijan = šteta

islam nur
28-09-10, 22:21
Еве малку од Реканскиот Торбешки јазик.

Мора = Малку :смешкање:
Мака ми е = Ме мрзи :смешкање: (кај нас Мака ми е се користи за ЖАЛ МИ Е)

:смешкање::смешкање::смешкање::гушкање:

efendija
28-09-10, 22:33
Еве малку од Реканскиот Торбешки јазик.

Мора = Малку :смешкање:
Мака ми е = Ме мрзи :смешкање: (кај нас Мака ми е се користи за ЖАЛ МИ Е)

Не Мака ми е , туку Мока ми е.

Така е на Торбешко -Реканскиот дијалект.:fatwa: Е сполајти* шо ме изнасмеа Мастерче, насмеан шетал.


* фала ти, ти благодарам.

islam nur
28-09-10, 22:47
Не Мака ми е , туку Мока ми е.

Така е на Торбешко -Реканскиот дијалект.:fatwa: Е сполајти* шо ме изнасмеа Мастерче, насмеан шетал.


* фала ти, ти благодарам.


:смешкање::смешкање: :)Машаллах, се збогати речников продолжите така..


П.С по оваа тема ќе има продолжениее друга тема:смешкање: иншаллах која исто така ќе биде слична како оваа, :смешкање::гушкање:

islam nur
05-10-10, 13:30
сомун = леб

сотрал = уништил

сугаре = задно дете

табијет = навика

точак = велосипед

зијан = штета

Есап= Рачун

пулиш = гледаш

на колај = полесно

Илач= Лек

Ummu Beni
11-10-10, 16:42
Еве малку од Реканскиот Торбешки јазик.

Мора = Малку :смешкање:
Мака ми е = Ме мрзи :смешкање: (кај нас Мака ми е се користи за ЖАЛ МИ Е)

Еве и од мене некој збор од реканскиот јазик

челет - деца
џегаљки -сливи:смешкање:
шо чиниш- што прајш
убав/а -добар/а

IslamicMaster
11-10-10, 17:02
Еве и од мене некој збор од реканскиот јазик

челет - деца
џегаљки -сливи:смешкање:
шо чиниш- што прајш
убав/а -добар/а

:смешкање:

islam nur
11-10-10, 17:07
Еве и од мене некој збор од реканскиот јазик

челет - деца
џегаљки -сливи:смешкање:
шо чиниш- што прајш
убав/а -добар/а


:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање::гушкање: Аллах џ.ш да те награди.

islam nur
11-10-10, 17:15
Џабе = без потреба

Џаде = асфалт

фајде = вредност

Гајле = проблем, грижа

Гурбет = печалба

Катил = скржав, неубав

Клај = стави

Курдисале = поставиле, седнале.

IslamicMaster
12-10-10, 20:51
Еве два зборови кои се користат од замандан (од време).

Ќуфар - Човек кој е безобразен
Лакрдија - Муабетење на гости.

пр. Ќуфар еден - претежно им викаат на децата кои се безобразни. :смешкање:
пр. Бевме на лакрдии - бевме на гости, тропавме шо годе муабети. :смешкање:

IslamicMaster
12-10-10, 21:06
Ова се новите изрази кај нас, дизајнирани 2010 :смешкање:

Мицика - Дволичен, мунафик и тн.
Ајка - Зезање
Апцика - Будала, лудак, мрднат

П.С. Ејј ВаХ - Турски израз кој се користи во Штип (израз за чудење, превод значи ЛЕЛЕ :смешкање: )

IslamicMaster
13-10-10, 21:10
Орман - Планина
Манто - Капут за жени
ПашиБозук - Безврска

Ова се зборови кои се користат во мојот дијалект а се од Турско потекло, само претрпиле мали измени со тек на времето.

muslimanka as
23-10-10, 19:10
бошни-туркај
клај-стави
жива глава(за посета на мртов човек)
убо-добро
плачки-облека
ке си-кај си
пра-правам
умрен-мртов
регал-орман
мавна-удирам
убо си-добра си
софра-трпеза
олџица-лазица
паници-садови
комат-зелник
кондура-чевла
влечки-папуци
пафталенки-папуци
перде-завеса
копатило-бања

:смешкање::смешкање::смешкање:ТОРБЕШКА РАБОТА:смешкање::смешкање::смешкање:

islam nur
23-10-10, 19:15
бошни-туркај
клај-стави
жива глава(за посета на мртов човек)
убо-добро
плачки-облека
ке си-кај си
пра-правам
умрен-мртов
регал-орман
мавна-удирам
убо си-добра си
софра-трпеза
олџица-лазица
паници-садови
комат-зелник
кондура-чевла
влечки-папуци
пафталенки-папуци
перде-завеса
копатило-бања

:смешкање::смешкање::смешкање:ТОРБЕШКА РАБОТА:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање::смешкање::смешкање: Аллах џ.ш да те награди.

islam nur
23-10-10, 19:23
думајне = мислење

ишарет = знак, поука

капак = поклопец

лаф = збор

лом = Џубре, одпадок

се урна = падна

табијет = навика

Неџмун
23-10-10, 21:12
бошни-туркај

Со овој збор колку сум се зафркавала кога сум била малечка :смешкање:

gv lautka
23-10-10, 22:25
Со овој збор колку сум се зафркавала кога сум била малечка :смешкање::selam:а ти не си знаела дека тоа е твојот мајчин говор???(затоа си се зафркавала):вслм:

abdiovski
23-10-10, 23:29
еве неколку торбешки клетви, али ве молам да не ги употребувате:
аер да не видиш.
аер и бел ден да невидиш.
арам да ти се сторит теа што го јајш.
орман фатил.
будала да шеташ во планина.
в џенемон отишол.
да ми те отрует теа што го јајш.
да ти се осушит роката.
едно ајванче дома да ти не останит.
името ти се одвикало.
коски ти капале.
коснал и пукнал.
мечка те турила, да те турит.
нигде место да нефатиш
офнал и пукнал.
радика те спотерала.
рофја те мавнала и туе те остајла.
ќор и сакат шетал.
ќор да ојш и бел ден да невидиш.
фатил планина и не се вратил.

OtoMan
24-10-10, 11:17
бошни-туркај
клај-стави
жива глава(за посета на мртов човек)
убо-добро
плачки-облека
ке си-кај си
пра-правам
умрен-мртов
регал-орман
мавна-удирам
убо си-добра си
софра-трпеза
олџица-лазица
паници-садови
комат-зелник
кондура-чевла
влечки-папуци
пафталенки-папуци
перде-завеса
копатило-бања

:смешкање::смешкање::смешкање:ТОРБЕШКА РАБОТА:смешкање::смешкање::смешкање:

Каква посета на мртов човек бе сестро???!!!

:смешкање::смешкање::смешкање:

Неџмун
24-10-10, 14:17
:selam:а ти не си знаела дека тоа е твојот мајчин говор???(затоа си се зафркавала):вслм:

Хахахаха кај нас тој збор не се користи. Но сепак знаев дека на Лабуништаните им е мајчин говор. :)
Се зафркавав со нивниот говор поточно, ма да и со нашиот се зафркавам :дада:

Abdu-Rahman
24-10-10, 15:16
Goranski(Torbeshki) recnik koj se koristi vo Gora, Prizrenska zjupa, Prizrenska podzjupa(Kosovo)Golo Brdo i Gora vo (Albanija)i Urvic i Jelovjane(makedonija)

plujet-gnijet=Skapuvaat
damla=paraliza
kajnak=izvor
kuvet=snaga
videfce=zenica
dip=skroz
edzelj=smrtni cas
srti=zaviruje,njuska
zengilj=bogatas
ruljek-maksam=bebe vo pelene
pipce=sadnica
kolaj=lesno , ednostavno
kor=novo,prv pat obleceno
pusula=pismo
arka=zastita,
djuljs=miris,parfem
sndak=sandak
dok-konj=Kojn
drugabashka-drugarke=Prijatelki
damar=vena
cucka=razdeljak
damka=beleg
palto=sako
katilj=krvnik,ubica
hadum=ushkopljenik
alderisujenje=shala,nestashluk
grehum=slucajno
masus=namera
tugaljanje=hvalisavost
argat=rabotnik, naemnicar
sundzur=lanac
maljuk=zivotiniski svet
kolsus=svecena obleka za zeni
samovila=vila
hukanica=vozdivnuvanje
kljikotno=sjajno
altan=zlato

Abdu-Rahman
24-10-10, 15:52
Karshija=preko put
Teare=Avion
avale-izbegavanje kontakta sa nepoznatom osobom,Hidzab
adet-obicaj
adjo-cicko
akraba-rodnina
aksam-navecer
alista-bleka
alaf-oprostaj
alajka-ogovaracka
altipatlak-pistolj
apap-drugar
apansas-od iznenadujene
apsana-zatvor
arka-zastita na tugji interesi
arno-ubavo, dobro
asker-vojska
ater-pocit
adjamija-nepolnoleten decko, naiven
asiklija-mnogu ubava devojka, ljubovnica
babin z'bec-Narcis
batisa-Izgubi(se isli na licnost)
bastisale-Opkoljile
bekicedobar-soj na ovci
bejt-Izmisluvanje losi raboti za drug(ogovaranje)nevistina
belki-mozebi
belezije-Narukvice
bendisuje-dopagja
becar-Mlad nezenet covek, decko na nekoja devojka
boguan-edinec , mezimce , najsakao dete
borc-dug
brota se- Se misli
buljuk-stado, krdo
vakat-vreme, rok
vapcujet-farbaje
barosuje se-se sminka
vedja-grom
vetvo-iznoseno
vilajet-Imanje
vutre-Utre
vasijet-amanet, Vetuvanje, daden zbor

gajle-Mislenje , problem
gares-pretenje
gledanik-Moce nezenjet, Devojka za sopstven decko
gledanica-Devojka nemazena , decko za sopstvena devojka
gostiljka-Dostinka
gurbet-Pecalba
gulju gulju guska (prativ Abdulj)
graduska-grad (padavina)
davija-tuzba, zalba
dadenica-verenica
dert-Gajle-Sekiracija=Nekoj problem
derman-lek
decko ruo-obleka za deca
dilber-Sakan se misli za decko
diplese-diplenje, slagase
drosulj-sline
duna-svet
dubara-smicalica,mestaljka
djin saba-rano sabaajle
djul-Ruzja
djuzel-Ubav,Ubava
eksik-nedostatok
espap-racun
es-vrsnik
este-Uste
zburna-Naglo vleguvanje
zela-Place
zavor-del pomegju dve nivi
zamalje-izgubi vozduh
zasaj-stvarno
zeer-Mnogu lut se misli na nekoj covek
zejnepa-nevesta, mlada zena
zengilj-bogat
zedj-zet
zlova-ljuta
zujet-Kanat na svadba
ibrik-bakaren sad za voda
izvadena-verena
igbalija-srecna
icindija-po podne
izin-odobruvanje
isec-jos
izmet-nega, pomoc
iljac-lek
iftira-Laga
icaje-Prikazna
ista-Zalba

jetim-siromah, osoba bez porodice
jirmik-griz
jutisale-izgubil vo Igra
juzice-Mala vrvka
kabajet-krivica
kabilje-rodnina od isti soj
kabul-soglasnost
kaval-Muzicki istrumen
kalabalak-Poveke narod sobran na edno mesto
kalacojna-muzka narodna igra
kailj-spreman gotov
katilj-krvnik, losh covek
kacak-Odmetnik
klec-Zastanala
kokor-zenska kosa,
kolsuz-srmen jelek,narodna nosija
komar-pletenki
komar-kocka
kocenica-razmazena
krpa-dar na nevesta pred mazenje
krtulj-planinska trava
kuvet-snaga
kumrija-sakana osoba
kundre-cipele
kurto-momce
kurdisale-sednale
kutev-zennski dolge gace(narodna nosija)
letuacka-Pecalba
lozica-Kashika
mamudija-zlatni nakit
manduljka-marama
manesta, mlajnesta-nevesta, mlada
marusa-planina
mauzer-vrsta puske
marufet-marifetluk
macir-selba,imigracija
memlecet-rodni kraj
mecenica-mlacenica=Jogurt
merine-razlicno


misirka-ubava devojka
mrsa-telo, snaga
musafiri-gosti
mustilo-nagrada za dobra vest
nadignat-voobrazen se zamisluva
nadretiv-nagovarac
nalbatin-potkivac
najpojci-najvekje
nasituale-nervirale
nasuska-nagovori
nevazdjetisujem-ne odustanuvam
nebet-Svirenje so zurli(naroden obicaj)
nicki-so glavata nadole
novozena-mladozenja
nusa-nevesta
nusa-Nisha
nusaljka-Nishalka
oblaga-Kladenje
orman-Shuma
odjen/odin-Ogin
ozgelda-dobra rabota
pampur-voz
parosa-ostavi
perde-neprovidna zavesa
percin-cuperak kose na potiljku
pika-Shara
pisuje knjiga-Pishuva pismo
pisanica-sudbina
poaren-Podobar
podevaj-se zakaca
polesok-nastresica
polazeno-prv pat obleceno
polojna-struk
poljaj-vidi, pogledni
portarka-nedomacinka
postecija-krzno od ovce
pot-Potenje
preturi se-Presoblecise
preturen-Presoblecen
presno-svzjo


mleko prglen-svecani rucka nakon dve nedelje po rodjenu deteta
pristala-ubava devojka
priganice-Mekici
prijati-Ti odgovara
promena-Narodna obleka,Nova obleka
puje-Pee

putnik-pecalbar
rezilj-bruka=sram
ridja-molba
ruo-obleka
rogoza-dusek od slame
saance-metalni tanjir
saba-utro
sabur-strpljenje
saj-stvarno
sajdisaj-odavanje pocit
seir-veselba
sinija-tepsija
sitarka-svecana marama na glava na nevesta
skutaca-zenski dolen del od narodna nosija
somun-vrsta belog hleba
sotrele-unistile
sprojde-pobedi
stegaj se-Stedi
straden-Covek so mnogu grzji
sugare-Posledno dete mezimce
tabijet-Karakter
tekina-secanje
topka-grudva, lopta
tron-krevet
turena-razvedena
turli-razni
car-zarada
cerane-javna kuca
ubavstina-zgoda
ulav-lud
fajda-car, vajda
fer,man-poziv
fidan-izdanak
fukara-siromav
ficir-sugestija
cunem-poljubac
cader-kisobran
calam-Narciosiden
camica-vrsta cveca zolta boja
celec-deca
cuma-kuga
cucka-deo frizure, prednji del
djigare-cigare
serbet-secerna voda
sise-flasa
spotati-ogovarati
stice - daske
sukati - zivizdati

muslimanka as
25-10-10, 11:04
Каква посета на мртов човек бе сестро???!!!

:смешкање::смешкање::смешкање:

poseta ko ce umri covek odat na poseta kaj mrtviot i socuvsvo da mu izrazat na domasnite (razbra!!!) TOA GO VIKAME ZIVA GLA a usvari covekot e mrtov ama ziva gla vikame hehehe:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:

Hayrudin Barbarossa
25-10-10, 11:55
Ова се торбешки зборови кои сум ги слушнал во разговор со торбеши од околината на прилеп

се коткоса - најверојатно за: “се измрзна’’
постана - умори
кофа - коа
благословува - блуосуа
кичево - кичаа
оставеше - остајше
правеше - прајше
турција - турска
баба - баба ане
благи - блаѕи
раце - раци
нозе - ноѕи
дува - дуат
бензин - бензил
коска - коцка
ѓаволски - врашки
легнување - легинање
текнување - текинање
доктор - доктур
задната - ѕаднана

а сум ги слушнал на погреб велат: “башалсаолсун’’ - јас не го знам значењето на овој збор, најверојатно е турски

речиси секогаш не ја велат буквата “в’’ на крајот од зборот, на пр:
спремува-спремуа, дува-дуа, поминува-поминуа, јавува-јавуа, покрива - покриуа

Неџмун
25-10-10, 17:06
poseta ko ce umri covek odat na poseta kaj mrtviot i socuvsvo da mu izrazat na domasnite (razbra!!!) TOA GO VIKAME ZIVA GLA a usvari covekot e mrtov ama ziva gla vikame hehehe:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:


Одат на посета кај неговата роднина, а не одат кај мртвиот над гробот.
Мислам дека тоа се вика жива гла, посетата. Ако сум грешка исправете ме. :дада:

muslimanka as
25-10-10, 21:22
Одат на посета кај неговата роднина, а не одат кај мртвиот над гробот.
Мислам дека тоа се вика жива гла, посетата. Ако сум грешка исправете ме. :дада:

dada sesri4ke mislam deka kazav pogore socuvsvo da mu izrazat na domasnite za umreniot neznam kako ce me svatite ЖИВА ГЛА hehe:смешкање::смешкање::смешкање:

Salikk
26-10-10, 21:51
RUOT-duhot
Kalbot-srceto
Nefsot-dushata
pendzera-prozorec
Zijan-shteta
Porta-vrata
Kapidzik-(nadvoreshna,dvorska vrata)
Komshija-sosed
Neli gledate deka pogolemiot broj od torbeshkite zborovi se Arabizmi ili Turcizmi?
Istoto toa go ima i vo Bosanskiot jazik,shto e dokaz deka verata si ja odigrala svojata uloga.

islam nur
28-10-10, 22:08
еве неколку торбешки клетви, али ве молам да не ги употребувате:
аер да не видиш.
аер и бел ден да невидиш.
арам да ти се сторит теа што го јајш.
орман фатил.
будала да шеташ во планина.
в џенемон отишол.
да ми те отрует теа што го јајш.
да ти се осушит роката.
едно ајванче дома да ти не останит.
името ти се одвикало.
коски ти капале.
коснал и пукнал.
мечка те турила, да те турит.
нигде место да нефатиш
офнал и пукнал.
радика те спотерала.
рофја те мавнала и туе те остајла.
ќор и сакат шетал.
ќор да ојш и бел ден да невидиш.
фатил планина и не се вратил.


Аллах џ.ш да те награди.


:смешкање::смешкање::смешкање: Тие зборови им се во глада, програмирани и да им речеш да не ги употребуваат, не вреди.:смешкање::смешкање::смешкање:

aida
27-03-11, 15:12
TIE SE TURSKI ZBOROVI KOI SPAGAAT VO TURSKI RECNIK
A torbeski ne postoi posto nema takva nacija vo islamot ....ili mozebi tie poturcenite ???selam

Abdu-Rahman
27-03-11, 16:22
TIE SE TURSKI ZBOROVI KOI SPAGAAT VO TURSKI RECNIK
A torbeski ne postoi posto nema takva nacija vo islamot ....ili mozebi tie poturcenite ???selam

A kazimi koja e muslimanska nacija posto jas ne sum informiran. I dali ti gi razlikuvas zborovite NACIJA i Etnicka zaednica......

Ako ne gi razlikuvas ke ti pomognam pr: Turskata nacija e sozdadena od mnogu Etnicki zaednici ... A Torbeshka nacija nespostoi posto nepostoi ni Torbeshka drzava, no Torbeshka etnicka zaednica postoi koj e denes vo sostavot vo najmalku 6 Naciii.. Turskata, Bugraskata,Makedonskata,Albanskata,Srpskatai Grckata..... pozdrav Brate razmili mnogu pred da kazes nesto.. Dodeka Torbeshkiot recnik e avtenticen jas pogore imam postirano 100tina zborovi koj sto nitu se Turski nitu se na Bilo koja nacija od navedenite

abdiovski
27-03-11, 18:19
A kazimi koja e muslimanska nacija posto jas ne sum informiran. I dali ti gi razlikuvas zborovite NACIJA i Etnicka zaednica......

Ako ne gi razlikuvas ke ti pomognam pr: Turskata nacija e sozdadena od mnogu Etnicki zaednici ... A Torbeshka nacija nespostoi posto nepostoi ni Torbeshka drzava, no Torbeshka etnicka zaednica postoi koj e denes vo sostavot vo najmalku 6 Naciii.. Turskata, Bugraskata,Makedonskata,Albanskata,Srpskatai Grckata..... pozdrav Brate razmili mnogu pred da kazes nesto.. Dodeka Torbeshkiot recnik e avtenticen jas pogore imam postirano 100tina zborovi koj sto nitu se Turski nitu se na Bilo koja nacija od navedenite

машаллах, со едноставни зборови многу добро објаснато.:браво:

Kul_Allahu_Ekber
27-03-11, 19:05
Kaj Allah ne e bitna nacijata. Allah ne gleda vo vas koj ste, sto ste. Allah gleda vo nasite srca. Inned dine indellahil islam :edna i edinstvena vera e islam. Allah ne rasporedil na zemjata vo pleminja i naciij za da raspoznavame.Allah ne razbira na bilo koj jazik. Elhamdulillah Allah e mudar i kadar za sve,a ne da bideme naicijonalisti.i ne bidete nacijonalisti, zasto toa nema da vi sluzi za ahiret ama bas nisto. Selam Alejkum

Abdu-Rahman
28-03-11, 00:25
([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

gv lautka
28-03-11, 00:58
A kazimi koja e muslimanska nacija posto jas ne sum informiran. I dali ti gi razlikuvas zborovite NACIJA i Etnicka zaednica......

Ako ne gi razlikuvas ke ti pomognam pr: Turskata nacija e sozdadena od mnogu Etnicki zaednici ... A Torbeshka nacija nespostoi posto nepostoi ni Torbeshka drzava, no Torbeshka etnicka zaednica postoi koj e denes vo sostavot vo najmalku 6 Naciii.. Turskata, Bugraskata,Makedonskata,Albanskata,Srpskatai Grckata..... pozdrav Brate razmili mnogu pred da kazes nesto.. Dodeka Torbeshkiot recnik e avtenticen jas pogore imam postirano 100tina zborovi koj sto nitu se Turski nitu se na Bilo koja nacija od navedenite:selam:машАллахмашАллах:браво::вслм:

ibret
28-03-11, 01:13
Кој шо преферира нација,а знаиме дека во исламот не постои такво нешто, тогаш е непотребо да се дискутира за тоа! Зарем муслиманите не се браќа?

gv lautka
28-03-11, 01:18
Кој шо преферира нација,а знаиме дека во исламот не постои такво нешто, тогаш е непотребо да се дискутира за тоа! Зарем муслиманите не се браќа?:selam:Преферирање на нациа не постои ,а нациа постои:намигнување::вслм:

sani
28-03-11, 01:41
ќенеф-вц,клозет, ајпутка-мушичка, шукаленки-макарони

ibret
28-03-11, 01:45
ќенеф-вц,клозет, ајпутка-мушичка, шукаленки-макарони
Ova ne e nas govor?

Kul_Allahu_Ekber
28-03-11, 15:24
Mislam deka gubite vreme za nesto sto ne e vredno, Ama vie si znaete naj dobro Selam Alejkum

Abdu-Rahman
29-03-11, 02:52
Mislam deka gubite vreme za nesto sto ne e vredno, Ama vie si znaete naj dobro Selam Alejkum
Nemozes da kazes deka ne e vredno za nesto sto ne e tvoe, ostaj vrednosta da ja cenat pripadnicite na toj narod:selam:

Kul_Allahu_Ekber
29-03-11, 14:41
Abdu ke mu vredi na arapot jazikot. Koga ke kaze vo Azab Kabur: Ah ne znam Ah ne znam, nema da znae da si go kaze koj mu e Allah koj mu, poslanik koja mu e knigata.A Allah go dal kuranot na nivni jazik. pa nema da znae da odgovori. mu vredel jazikot so go znael???? Poslanikot a,s, rekol: samo dobrite dela odat so covekot nisto drugo. zatoa ne e bitno,dali si rom, torbesh, Albanec. Makedonec,Evrej. Bitno e da mu pagas na sedzda na Allah. da ne mu cinis Shirk Kuffar. a za jazikot ama ic ne e bitno. site imame edna kniga. eden Allah koj go obozuvame. Allah ne stvoril vo rasi i pleminja a ne vo naciij pa da se prajme nacijonalisti. Allah gleda vo nasite srca, Allah ne razbira na sekoj jazik. Allah znael so ke bideme nie, torbesi ili albanci,ili bosancii.ili romi.nacionalizmot kaj Allah ne vredi ama bas ic,kako so ne mu vredi na Allah ovoj dunjaluk ni kolku krilo od musica. Ima li po vredno od dzennetot?????? nema nisto po vredno od toa.zatoa ne se zamarajte so naciij site sme edni braka edni sestri muslimani. Selam Alejkum

Solider of Allah
29-03-11, 16:43
Abdu ke mu vredi na arapot jazikot. Koga ke kaze vo Azab Kabur: Ah ne znam Ah ne znam, nema da znae da si go kaze koj mu e Allah koj mu, poslanik koja mu e knigata.A Allah go dal kuranot na nivni jazik. pa nema da znae da odgovori. mu vredel jazikot so go znael???? Poslanikot a,s, rekol: samo dobrite dela odat so covekot nisto drugo. zatoa ne e bitno,dali si rom, torbesh, Albanec. Makedonec,Evrej. Bitno e da mu pagas na sedzda na Allah. da ne mu cinis Shirk Kuffar. a za jazikot ama ic ne e bitno. site imame edna kniga. eden Allah koj go obozuvame. Allah ne stvoril vo rasi i pleminja a ne vo naciij pa da se prajme nacijonalisti. Allah gleda vo nasite srca, Allah ne razbira na sekoj jazik. Allah znael so ke bideme nie, torbesi ili albanci,ili bosancii.ili romi.nacionalizmot kaj Allah ne vredi ama bas ic,kako so ne mu vredi na Allah ovoj dunjaluk ni kolku krilo od musica. Ima li po vredno od dzennetot?????? nema nisto po vredno od toa.zatoa ne se zamarajte so naciij site sme edni braka edni sestri muslimani. Selam Alejkum

A znaes na koj potforum se naocas? ako ne ti se dopaca temata te molam ne , ja na potcenuvaj, i omolazuvaj, bidejci so toa gi povreduvas custvata , na toj narod i moze da doje do kavgi edni so drugi.. pa zatoa nema potreb od prasina. a temata i toa kako e vredna nekogas ce si vo sitacija da se stretnes so toj narod pa za da ne se cudes na govorod na toj narod moze da se nauci nestoo ,...:)

Kul_Allahu_Ekber
29-03-11, 16:49
Zborot mi bese deka ne e biten jazikot ili recnikot na bilo koj nacionalen narod. zborot mi bese deka site sme muslimani od bilo koja, naionalna pripadnost,sakav da kazam deka Allah e eden za site, deka Muhammed a,s, e eden poslanik,za site,i kuranot e edna kniga za cela nacija,a ti mi gi omalozuvas mojte ajeti hadisi,demek tebe tie biten jazikot odkolku argumentite sto ti gi dava covekot mislam deka treba da se plasis od Allah vaka so kazuvas, jazikot nikoj ne go omalozuva, ni torbeskiot recnik. ti ispadna deka gi omalozuvas argumentite koj ti gi dava covekot, koj ti kazuva deka ne e biten jazikot kaj Allah. deka ALlah ne gleda koj si sto si zasto,toj sam sam te sozdal,i znael so ke bides, i so ke bide so tebe.toj gleda vo tvoeto srce ne vo tvojot jazik Allah te razbira na koj jazik i da zboris,taka da ne gi omalozuvas i ne gi praj bezvredni Allahovite zborovi za eden jazik koj ne e vreden za ahiret jazikot tie vreden za tuka da se razberes so covekot.a za toj svet ne ti vredi za nisto,osven delata Tvoj dobri.tolku od mene Selam Alejkum i neka mi halalat ako nekoj gi navrediv na prvo mesto mi e Allah mene a ne jazikot. ili nacijata ili recnikot,.

Solider of Allah
29-03-11, 16:51
jazikot nikoj ne go omalozuva, ni torbeskiot recnik. ,.

A ova sto e

Mislam deka gubite vreme za nesto sto ne e vredno, Ama vie si znaete naj dobro Selam Alejkum

Kul_Allahu_Ekber
29-03-11, 16:55
Ti prvo citaj gi postovite. pa posle misli zasto sum go rekla ova!! go rekov deka za ahiret ne vredi jaziokot sto ke tvredi jazikot,kazi mi ako ti mu cinis Shirk na Allah ili ne mu pagas na sedzda na Allah, ili cinis kuffar, ili cinis musibet zulum na lugjeto, kazi mi iskreno dali ke ti vredi jazikot na sudniot den i bidi iskren od srce kazi nemoj da mi menjas tema

Solider of Allah
29-03-11, 16:55
Zborot mi bese deka ne e biten jazikot ili recnikot na bilo koj nacionalen narod. zborot mi bese deka site sme muslimani od bilo koja, naionalna pripadnost,sakav da kazam deka Allah e eden za site, deka Muhammed a,s, e eden poslanik,za site,i kuranot e edna kniga za cela nacija,a ti mi gi omalozuvas mojte ajeti hadisi,demek tebe tie biten jazikot odkolku argumentite sto ti gi dava covekot mislam deka treba da se plasis od Allah vaka so kazuvas, jazikot nikoj ne go .


Kako prvo nikoj ne gi omolazuva ajetite, i hadisite ne gi mesaj rabotite koga me citas citaj me do kraj,...

Kul_Allahu_Ekber
29-03-11, 16:57
pak ke kazam Jazikot e samo dunjalucki govor da bi te razbrale lugjeto, zasto Allah veli vo kuranot vaka: Jas gi sozdadov lugjeto,od eden maz i od edna zena. gi rasporediv na zemjata vo pleminja za da se raspoznavaat. de kazi mi vo ajetot dali se spomnuva nacija ili jazik ziti Allah nemoj be da bides trvdoglav mozam milijon argumenti da ti donesam deka jazikot ne e biten. deka e bitno da si pokoren na Allah.

Solider of Allah
29-03-11, 16:58
Ti prvo citaj gi postovite. pa posle misli zasto sum go rekla ova!! go rekov deka za ahiret ne vredi jaziokot sto ke tvredi jazikot,kazi mi ako ti mu cinis Shirk na Allah ili ne mu pagas na sedzda na Allah, ili cinis kuffar, ili cinis musibet zulum na lugjeto, kazi mi iskreno dali ke ti vredi jazikot na sudniot den i bidi iskren od srce kazi nemoj da mi menjas tema

OOO SESTRO KAKO STO KAZAV SAMO KREVAS PRASINA, NA OFF TOPIK AKO SAKAS DA DISKUTIRAS , VO VRSKA ZA TOAA OTVORI TEMA , CE TI ODGOVORAM ZA SEKOJ EDEN ZBOR, NO NE NA OVAA TEMA .

P.C MODERATORI IZBRISETE GI SITE OFF TOPICI.

Abdu-Rahman
29-03-11, 18:33
Abdu ke mu vredi na arapot jazikot. Koga ke kaze vo Azab Kabur: Ah ne znam Ah ne znam, nema da znae da si go kaze koj mu e Allah koj mu, poslanik koja mu e knigata.A Allah go dal kuranot na nivni jazik. pa nema da znae da odgovori. mu vredel jazikot so go znael???? Poslanikot a,s, rekol: samo dobrite dela odat so covekot nisto drugo. zatoa ne e bitno,dali si rom, torbesh, Albanec. Makedonec,Evrej. Bitno e da mu pagas na sedzda na Allah. da ne mu cinis Shirk Kuffar. a za jazikot ama ic ne e bitno. site imame edna kniga. eden Allah koj go obozuvame. Allah ne stvoril vo rasi i pleminja a ne vo naciij pa da se prajme nacijonalisti. Allah gleda vo nasite srca, Allah ne razbira na sekoj jazik. Allah znael so ke bideme nie, torbesi ili albanci,ili bosancii.ili romi.nacionalizmot kaj Allah ne vredi ama bas ic,kako so ne mu vredi na Allah ovoj dunjaluk ni kolku krilo od musica. Ima li po vredno od dzennetot?????? nema nisto po vredno od toa.zatoa ne se zamarajte so naciij site sme edni braka edni sestri muslimani. Selam Alejkum

Gledas kako vikas Alah d.sh ne razbira na sekoj jazik:дада:.. No i nie treba da imam svoj jazik za da razbereme so :allah: ni naredil i ni propisal vo svoite Kitabi....

Taka za da se spremime za Ahiretot prvo treba da go odzivee Dunjalukov , a za da go odziveeme dunjalukov treba pred se da bideme dostoinstveni na sebe i na svojata vera i na svoeto poteklo... :allah: koga zboruva za pratenikot Muhamed a.s ubavo ni go kazuva negovoto poteklo od plemeto Kureshi.... Koga zboruva za Evreite i Arapite isto taka ni go kazuva nivnoto poteklo deka se od eden tatko od edna loza od Ibarahim a.s znaci i toa kako e bitno potekloto lozata od kaj ti e.... Za da go polozime ispitot (Ahiretoto) treba da ucime ( na dunjalukov) .. A sekoj narod najlesno uci preko mjaciniot jazik.. E nie tuka edinstveno so pravime e gi ozivuvame pomalku ili poveke zaboraveni Torbeshki zborovi koi vo minatoto i vo segasnosta bile ili uste se od nasiot govor da drugite neznaat za toaaa.. Neka ne te buni nisto nema vrska temava nitu so nacionalizam, nitu so Antislamizam nego naprotiv temava e solidariziranje na nasiot narod za jaknenje na negoviot iman vo negovata zemja. Pravenje na gord na ona sto e Musliman i Torbesh a pod Torbesh se podrazbira deka se zboruva za Musliman :selam:

Miralem
30-03-11, 00:13
Mozno li e da se sozdade jazik koj ke go upotrebuvaat site Torbesi ednakvo ?
Vrska nema ova "Torbeski recnik". Razlika od selo vo selo ima,kako sto ima sekade niz makedonija i vo makedonskiot jazik.
Primer,vo Labunista i Borovec aman nema skoro nitu eden zbor isti. Jas imam dosta familija vo Borovec,vnuk sum od tamu. Sekogas me igrale koga ke zboruvav labuniski,kako nie ne zboruvame "gramaticki".
Polovina zborovi od "torbeskiov recnik" kako sto pisuva sekoj od razni regioni,kaj nas ne se upotrebuvaat i prvpat sega procitav tuka.
Ako se pojavi nekoj Torbes od strumica i toj ke napise nekoj zbor "torbeski" so nekoj strumicni naglasok. Makedoncite vo Vevcani poinaku zboruvaat,vo Vranista poinaku zboruvaat,vo Struga poiinaku zboruvaat,vo Labunista poinaku zboruvaat.... koga se' na se' ke razgledas,seedno e,makedonski jazik ;)

FukaraILM
30-03-11, 00:33
Mozno li e da se sozdade jazik koj ke go upotrebuvaat site Torbesi ednakvo ?
Vrska nema ova "Torbeski recnik". Razlika od selo vo selo ima,kako sto ima sekade niz makedonija i vo makedonskiot jazik.
Primer,vo Labunista i Borovec aman nema skoro nitu eden zbor isti. Jas imam dosta familija vo Borovec,vnuk sum od tamu. Sekogas me igrale koga ke zboruvav labuniski,kako nie ne zboruvame "gramaticki".
Polovina zborovi od "torbeskiov recnik" kako sto pisuva sekoj od razni regioni,kaj nas ne se upotrebuvaat i prvpat sega procitav tuka.
Ako se pojavi nekoj Torbes od strumica i toj ke napise nekoj zbor "torbeski" so nekoj strumicni naglasok. Makedoncite vo Vevcani poinaku zboruvaat,vo Vranista poinaku zboruvaat,vo Struga poiinaku zboruvaat,vo Labunista poinaku zboruvaat.... koga se' na se' ke razgledas,seedno e,makedonski jazik ;)
ете исам кажа дека постијат различни дијалекти во секој јазик, па така и во торбешкиот, се може да биде како неможе!

Abdu-Rahman
30-03-11, 01:26
Mozno li e da se sozdade jazik koj ke go upotrebuvaat site Torbesi ednakvo ?
Vrska nema ova "Torbeski recnik". Razlika od selo vo selo ima,kako sto ima sekade niz makedonija i vo makedonskiot jazik.
Primer,vo Labunista i Borovec aman nema skoro nitu eden zbor isti. Jas imam dosta familija vo Borovec,vnuk sum od tamu. Sekogas me igrale koga ke zboruvav labuniski,kako nie ne zboruvame "gramaticki".
Polovina zborovi od "torbeskiov recnik" kako sto pisuva sekoj od razni regioni,kaj nas ne se upotrebuvaat i prvpat sega procitav tuka.
Ako se pojavi nekoj Torbes od strumica i toj ke napise nekoj zbor "torbeski" so nekoj strumicni naglasok. Makedoncite vo Vevcani poinaku zboruvaat,vo Vranista poinaku zboruvaat,vo Struga poiinaku zboruvaat,vo Labunista poinaku zboruvaat.... koga se' na se' ke razgledas,seedno e,makedonski jazik ;)

Mirlaem dete masko:смешкање:

Od Trglava pa do Dzevdzelije od Jadrana pa do Crno More se zbori eden jazik slovenski pa politikata od nego napravi 7 jazici sega kaj se 7 zosto da nemozje da bide uste eden neka bidat 8 na broj. Spored kriteriumite so koj so se sluzele gorenavedenite narodi i nasiov jazik zasluzuva da bide poseben. Ako gledame spored tvote ti navistina veruvas deka ima Makedonski jazik posebno a Bugarski posebno pa toa eden sroden dijalekt ... Nie Torbeshite ne go negirame toa nego vikame i Pomacite od Bugarija se nasi krvni brakja i po krv i po Vera i oni zborat nashinski na niven dijalekt.... Dijalekti se toa Mirlaeme dete masko nema jazici .. E sega koga moze Makedoncite da imaat Makedonski , Bugarite Bugarski, Srbite Srpski, Hrvatite Hrvatski, Bosancite Bosanski, CrnoGorcite CrnoGorski a se toa e eden jazik u sustina .. Zosto pa nie Torbeshite da nemame Torbeshki kazmi edna pricina zoshto:fatwa:

Miralem
30-03-11, 12:39
Mirlaem dete masko:смешкање:

Od Trglava pa do Dzevdzelije od Jadrana pa do Crno More se zbori eden jazik slovenski pa politikata od nego napravi 7 jazici sega kaj se 7 zosto da nemozje da bide uste eden neka bidat 8 na broj. Spored kriteriumite so koj so se sluzele gorenavedenite narodi i nasiov jazik zasluzuva da bide poseben. Ako gledame spored tvote ti navistina veruvas deka ima Makedonski jazik posebno a Bugarski posebno pa toa eden sroden dijalekt ... Nie Torbeshite ne go negirame toa nego vikame i Pomacite od Bugarija se nasi krvni brakja i po krv i po Vera i oni zborat nashinski na niven dijalekt.... Dijalekti se toa Mirlaeme dete masko nema jazici .. E sega koga moze Makedoncite da imaat Makedonski , Bugarite Bugarski, Srbite Srpski, Hrvatite Hrvatski, Bosancite Bosanski, CrnoGorcite CrnoGorski a se toa e eden jazik u sustina .. Zosto pa nie Torbeshite da nemame Torbeshki kazmi edna pricina zoshto:fatwa:

Mnogu be bato nekako skokash. Ete jas pomalku razbiram ubavo objasni mi,nemoj tolku ironicen da bides.
Jas bev jasen,mislam. Ili,ako ne,objasni mi,no bez ironija,ti se molam.
Turskiot e razlicit jazik,Albanskiot isto taka... no,"Torbeskiot" e makedonski. Od selo do selo ima razlika samo vo dijalektite.Kako sto ima od Torbesko selo do Torbesko taka i od Makedonsko selo do Makedonsko.

ете исам кажа дека постијат различни дијалекти во секој јазик, па така и во торбешкиот, се може да биде како неможе!
Jas voopsto ne gledam torbeski jazik.Toa e samo makedonski jazik so razliciti dijalekti koi gi ima niz cela makedonija. Site onie poimi koi se razlikuvaat od Makedonskiot jazik se Turski poimi ili Albanski,povtorno nema nisto posebno torbesko.Toa e toa.

Abdu-Rahman
30-03-11, 13:08
Mnogu be bato nekako skokash. Ete jas pomalku razbiram ubavo objasni mi,nemoj tolku ironicen da bides.
Jas bev jasen,mislam. Ili,ako ne,objasni mi,no bez ironija,ti se molam.
Turskiot e razlicit jazik,Albanskiot isto taka... no,"Torbeskiot" e makedonski. Od selo do selo ima razlika samo vo dijalektite.Kako sto ima od Torbesko selo do Torbesko taka i od Makedonsko selo do Makedonsko.

Jas voopsto ne gledam torbeski jazik.Toa e samo makedonski jazik so razliciti dijalekti koi gi ima niz cela makedonija. Site onie poimi koi se razlikuvaat od Makedonskiot jazik se Turski poimi ili Albanski,povtorno nema nisto posebno torbesko.Toa e toa.

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] Baka li sakas :смешкање:

Sega jasno li ti e... Koga mozat tie sto zboruvaat isti jazik da go narekuvaat posebno zosto pa nie da ne mozeme nasiot jazik t.e dijalek da si go vikame kako sto sakame :fatwa:

Miralem
30-03-11, 13:47
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] Baka li sakas :смешкање:

Sega jasno li ti e... Koga mozat tie sto zboruvaat isti jazik da go narekuvaat posebno zosto pa nie da ne mozeme nasiot jazik t.e dijalek da si go vikame kako sto sakame :fatwa:

Edinstvenop za temava podforumot e pogoden "Zagatki i Humor".
Mislam,smesno e batko.
I vo samiot Turski jazik ima posebni dijalekti (za da ti bide pojasno). Vo samiot Italijanski jazik ima posebni dijalekti. Vo samiot Albanski jazik ima posebni dijalekti,vo samiot Slovenski ima posebni dijalekti... i da ne nabrojuvam.Sekoj jazik ima razliciti dijalekti od selo vo selo od provincija do provincija,od kraj na kraj.... taka i Makedonskiot jazik ima razliciti dijalekti a torbeski,vrska si nema,bidejki,ti kazav,Labunista i Borovec nemaat nitu zbor isti a tolku se bliski i naseleni se so tn. Torbesi.

Jasno li ti e sto zbvoruvam ? Nie zboruvame Makedonski jazik,no sekoe selo,grad si ima svoj dijalekt. Taka i nie i ne samo nie,tuku i sekoj vo makedonija zboruva makedonski jazik sekoj so svoj dijalekt.

Abdu-Rahman
30-03-11, 13:58
Edinstvenop za temava podforumot e pogoden "Zagatki i Humor".
Mislam,smesno e batko.
I vo samiot Turski jazik ima posebni dijalekti (za da ti bide pojasno). Vo samiot Italijanski jazik ima posebni dijalekti. Vo samiot Albanski jazik ima posebni dijalekti,vo samiot Slovenski ima posebni dijalekti... i da ne nabrojuvam.Sekoj jazik ima razliciti dijalekti od selo vo selo od provincija do provincija,od kraj na kraj.... taka i Makedonskiot jazik ima razliciti dijalekti a torbeski,vrska si nema,bidejki,ti kazav,Labunista i Borovec nemaat nitu zbor isti a tolku se bliski i naseleni se so tn. Torbesi.

Jasno li ti e sto zbvoruvam ? Nie zboruvame Makedonski jazik,no sekoe selo,grad si ima svoj dijalekt. Taka i nie i ne samo nie,tuku i sekoj vo makedonija zboruva makedonski jazik sekoj so svoj dijalekt.

Mene mi je jasno so kazujes ako pocnem i ja da zborim na dijalek sigurno pola i vise nema da me razberes ako sakam da ne me razberes jasno ti e sega... Jas sakam da ti kazam deka nema Makedonski jazik ima slovenski Makedonskiot e dijalekt na Slovenskiot ako neznaes da citas od sliki vaka moze ke ti stane pojasno... E sega koga moze Makedonskiot od dijalekt da prerasne vo Jazik zosto pa da nemoze Torbeshkiot po isti princip od dijalekt da prerasne vo jazik za inta na drugite ne za drugo:смешкање::смешкање::смешкање:... I za tvoj inat:гушкање: A be Mirlaemce dete boguano, ja ama ic nisto nemozem da te razberem. Ti sega na koj dijalek mi pisuvas :смешкање::смешкање: Na Borovecki ili na Labunishki ako e Labunishki kaziim na lugjevo kako ja vikata koka kola u Limenka :смешкање::смешкање::смешкање: i Pica mora i pica da kazes kako ja vikate:смешкање::смешкање: Ja znam drugive neznaat neka se nasmeat i tie a posle ke go prasame nekoj od Srumca dali te razbral so lafis

efendija
30-03-11, 15:11
Ova ne e nas govor?

Наш е !:fatwa: = Реканско-скудрински.:намигнување:

efendija
30-03-11, 15:13
Mislam deka gubite vreme za nesto sto ne e vredno, Ama vie si znaete naj dobro Selam Alejkum

:selam:

Со сета почит, но не си во право и не е губење на време воопшто, туку запознавање со еден етникум и неговиот јазик. И сосема шеријатски оправдано е и издржано да се истражува и пишува на вакви и слични теми, додека твојата забелешка има поинаква поента и не и е место на оваа тема.:)

:вслм:

FukaraILM
30-03-11, 17:04
Миралеме! Која е разликата помеѓу Србите. Хрватите и Бошњаците, исти јазик други националности,што има тука нејасно освен инатот и несакајнето да се признаат фактите!!!

Miralem
30-03-11, 17:19
Mene mi je jasno so kazujes ako pocnem i ja da zborim na dijalek sigurno pola i vise nema da me razberes ako sakam da ne me razberes jasno ti e sega... Jas sakam da ti kazam deka nema Makedonski jazik ima slovenski Makedonskiot e dijalekt na Slovenskiot ako neznaes da citas od sliki vaka moze ke ti stane pojasno... E sega koga moze Makedonskiot od dijalekt da prerasne vo Jazik zosto pa da nemoze Torbeshkiot po isti princip od dijalekt da prerasne vo jazik za inta na drugite ne za drugo:смешкање::смешкање::смешкање:... I za tvoj inat:гушкање: A be Mirlaemce dete boguano, ja ama ic nisto nemozem da te razberem. Ti sega na koj dijalek mi pisuvas :смешкање::смешкање: Na Borovecki ili na Labunishki ako e Labunishki kaziim na lugjevo kako ja vikata koka kola u Limenka :смешкање::смешкање::смешкање: i Pica mora i pica da kazes kako ja vikate:смешкање::смешкање: Ja znam drugive neznaat neka se nasmeat i tie a posle ke go prasame nekoj od Srumca dali te razbral so lafis

Pa... samo napred,batko.Mozebi i "torbeskiot" ke prerasne nekogas vo jazik. Samo,poveke mi se cini na ismejuvanje na samite sebesi,vie si znaete.
Videla zabata kako magareto go potkovuvaat ja dignala i taa nogata. Ova na toa mi lici. A za slikata.... ne mi kaza kade e maticnata drzava na torbesite ?

Ne vidov nikade torbesija ? Nikade na kartata ne postoi Torbesija. Sekoj razumen ke ti se smee na sporedbite sto gi pravis. A nacinot na koj se odnesuvas i pisuvas uste poveke te otvara.

Kazi mi koj dijalekt ke prerasne vo jazik ? Vo sto se razlikuva Torbeskiot od ostanatite dijalekti niz makedonija ? Osven ako ne se filmate deka ke pravime posebna drzava vo makedonija "torbesija" i deka toa nekogas ke se osvari.

Primetuvas ti na kartata deka site tie dijalekti si imaat svoi granici ? Vo sekoja granica dijalektot nivni si imal poveke dijalekti(vnatre). Kade se granicite vo makedonija na torbeskiot dijalekt ?

Nemojte da se brukate aman.

Miralem
30-03-11, 17:22
Миралеме! Која е разликата помеѓу Србите. Хрватите и Бошњаците, исти јазик други националности,што има тука нејасно освен инатот и несакајнето да се признаат фактите!!!

Vo toa sto sekoj od niv si ima svoja drzava. Ako vie ne mozete da se pomirite so faktot deka zboruvame makedonski jazik (ne torbeski) samo so podrug dijalekt sekoe selo,bez razlika Torbesko ili ne.... so koj fakt jas treba da se pomiram ?

Se znae; Vo makedonija ima Turski jazik,Romski Jazik,Albanski jazik i Makedonski jazik. Sive ovie jazici imaat razni dijalekti. Turcite ne zboruvaat sekade isto. Vo pralenik ednas ispadna da rabotam,pola zboruvaat Turski pola makedonski (go mesaat jazikot). Vo resen Turcite poinako zboruvaat i imaat drug dijalekt. Albancite isto taka.... i Makedoncite isto taka. Nasiot jazik e makedonski jazik so ovoj dijalekt sto si go ima sekoj vo svoeto mesto na ziveenje.

gv lautka
30-03-11, 18:30
Mirlaem dete masko:смешкање:

Od Trglava pa do Dzevdzelije od Jadrana pa do Crno More se zbori eden jazik slovenski pa politikata od nego napravi 7 jazici sega kaj se 7 zosto da nemozje da bide uste eden neka bidat 8 na broj. Spored kriteriumite so koj so se sluzele gorenavedenite narodi i nasiov jazik zasluzuva da bide poseben. Ako gledame spored tvote ti navistina veruvas deka ima Makedonski jazik posebno a Bugarski posebno pa toa eden sroden dijalekt ... Nie Torbeshite ne go negirame toa nego vikame i Pomacite od Bugarija se nasi krvni brakja i po krv i po Vera i oni zborat nashinski na niven dijalekt.... Dijalekti se toa Mirlaeme dete masko nema jazici .. E sega koga moze Makedoncite da imaat Makedonski , Bugarite Bugarski, Srbite Srpski, Hrvatite Hrvatski, Bosancite Bosanski, CrnoGorcite CrnoGorski a se toa e eden jazik u sustina .. Zosto pa nie Torbeshite da nemame Torbeshki kazmi edna pricina zoshto:fatwa::selam:Прекрано ,,Брат..Аллах џ.ш да те награди,за разбирањето на работите,а само надарените со разум можат да разберат на што им укажуваш!

а на останатите можам да им преторачам да почнат да размислуваат да разберат дека постојат Нации(заедници)со ист јазик,како на пример цел балкан зборува исти јазик(словенски јазици) а повече нации,но овде не станува збор за нациа него за етничка заедница! ја незнам што запнале за тој македонски јазик,па што ако го зборуваме тој јази еве тој го зборуваме и што..но нее тоа поентата камо да се признае јазикот но не се признава Бугарите признават нациа ама јазикот не го признават ,можеби ова че им оди во прилог на Македонците(Фиромите)ако го преиначиме во Торбешки јазик па че го признаат полесно Грците и комшилокот на околу.
Е бре Алтании ,Аллах џ.ш да не упати на сите само кога би размислиле малку колку си има оваа заедничака државичка проблеми а проблемот со нас е нај едноставен и многу лесно решлиф!!

Хаир Иншаллах че почнете да размислувате здраво посебно Асимилираните Торбеши!!! во вакви такви или онакви,НЕ ЕБИТНО КАКВИ?но асимилациата е Факт!:вслм:

Селам Алејкум секој што прави за себе прави ,ако не сакаш на своите да им помогнеш немој и да им одмогнешш!!


А зошто темава така многу сте ја поцениле!!(зарем овие постови на шега ви личат)

еј админтраторе зрем такееее!!!!

Miralem
30-03-11, 22:28
Clenovite tuka nemaat problem sto celiot balkan zboruva eden jazik (slovenski) a se poveke nacii.

ја незнам што запнале за тој македонски јазик,па што ако го зборуваме тој јази еве тој го зборуваме и што..
Nitu pak so pogore napisanoto imam problem. Toa e toa... priznajte deka zboruvame makedonski jazik i toa e toa i nikomu nisto nitu imam protiv toa. Ama da se zanesuvame deka nasiot jazik e poseben (torbeski),toa e sramno da se izjavi voedno i ponizuvacki. Da kazuvas nesto sto ne e i da se pravis nesto sto ne si. Se sramam (kako pripadnik na toj narod) koga nekoj "nasinec" ke kaze deka nie sme go zacuvale (na primer) islamot vo makedonija,a se znaeme koj sme i sto sme,,,, namesto da si ja navednime glavata poznavajki si ja svojata slabost i nemok za takvo nesto.
Kazete taka deka zboruvame makedonski jazik i mirna glava. Site poimi koi ne se koristat vo makedonskiot a se koristat niz torbesite se ili arapski ili albanski ili turski poimi,nisto torbesko nema.

A temava e na vistinski podforum "Zagatki i Humor".... Za vo Istorija ne e. Poimot Istorija znaci MINATO a vie od denes istorijata ja pocnuvate. Vo minatoto ova nitu se pisuvalo nitu na pamet na nekogo mu pagjalo da go napise,ne ni postoelo. So 10 zbora turski vo dijalektot sakate torbeski jazik da napravite. Pomirete se so sudbinata be luge,tragajte po vistinskiot identitet.

Ke povtoram; Vo makedonija se znae koi jazici gi ima: "Turski,Albanski,Romski i Makedonski jazik."
Koga bi se podelile granicite i tuka (spored teorijata na Abdurahman),povtorno nema mesto za Torbeski jazik,bidejki toj e makedonski.

gv lautka
30-03-11, 23:49
Vo makedonija se znae koi jazici gi ima: "Turski,Albanski,Romski i Makedonski jazik."
Torbeski jazik,bidejki toj e makedonski.:selam:збаорави,БОШНАЧКИ ЈЗИКК:дада:Влшаки Српско хрватски,Кософски језик..

ако има за овие јазици место че има и за Торбешкиот:дада::вслм:ти немојда се секираш,затоа читајме што ти пишувам,ако не можете да помогнете не одмогајте,но по се изгледа неможете да седите мирни зошто се пронаоџате и ви е во насс!!!

Abdu-Rahman
31-03-11, 00:01
Clenovite tuka nemaat problem sto celiot balkan zboruva eden jazik (slovenski) a se poveke nacii.

Nitu pak so pogore napisanoto imam problem. Toa e toa... priznajte deka zboruvame makedonski jazik i toa e toa i nikomu nisto nitu imam protiv toa. Ama da se zanesuvame deka nasiot jazik e poseben (torbeski),toa e sramno da se izjavi voedno i ponizuvacki. Da kazuvas nesto sto ne e i da se pravis nesto sto ne si. Se sramam (kako pripadnik na toj narod) koga nekoj "nasinec" ke kaze deka nie sme go zacuvale (na primer) islamot vo makedonija,a se znaeme koj sme i sto sme,,,, namesto da si ja navednime glavata poznavajki si ja svojata slabost i nemok za takvo nesto.
Kazete taka deka zboruvame makedonski jazik i mirna glava. Site poimi koi ne se koristat vo makedonskiot a se koristat niz torbesite se ili arapski ili albanski ili turski poimi,nisto torbesko nema.

A temava e na vistinski podforum "Zagatki i Humor".... Za vo Istorija ne e. Poimot Istorija znaci MINATO a vie od denes istorijata ja pocnuvate. Vo minatoto ova nitu se pisuvalo nitu na pamet na nekogo mu pagjalo da go napise,ne ni postoelo. So 10 zbora turski vo dijalektot sakate torbeski jazik da napravite. Pomirete se so sudbinata be luge,tragajte po vistinskiot identitet.

Ke povtoram; Vo makedonija se znae koi jazici gi ima: "Turski,Albanski,Romski i Makedonski jazik."
Koga bi se podelile granicite i tuka (spored teorijata na Abdurahman),povtorno nema mesto za Torbeski jazik,bidejki toj e makedonski.
Goranski(Torbeshki) recnik koj se koristi vo Gora, Prizrenska zjupa, Prizrenska podzjupa(Kosovo)Golo Brdo i Gora vo (Albanija)i Urvic i Jelovjane(makedonija)

plujet-gnijet=Skapuvaat
damla=paraliza
kajnak=izvor
kuvet=snaga
videfce=zenica
dip=skroz
edzelj=smrtni cas
srti=zaviruje,njuska
zengilj=bogatas
ruljek-maksam=bebe vo pelene
pipce=sadnica
kolaj=lesno , ednostavno
kor=novo,prv pat obleceno
pusula=pismo
arka=zastita,
djuljs=miris,parfem
sndak=sandak
dok-konj=Kojn
drugabashka-drugarke=Prijatelki
damar=vena
cucka=razdeljak
damka=beleg
palto=sako
katilj=krvnik,ubica
hadum=ushkopljenik
alderisujenje=shala,nestashluk
grehum=slucajno
masus=namera
tugaljanje=hvalisavost
argat=rabotnik, naemnicar
sundzur=lanac
maljuk=zivotiniski svet
kolsus=svecena obleka za zeni
samovila=vila
hukanica=vozdivnuvanje
kljikotno=sjajno
altan=zlato

Abdu-Rahman
31-03-11, 00:02
Karshija=preko put
Teare=Avion
avale-izbegavanje kontakta sa nepoznatom osobom,Hidzab
adet-obicaj
adjo-cicko
akraba-rodnina
aksam-navecer
alista-bleka
alaf-oprostaj
alajka-ogovaracka
altipatlak-pistolj
apap-drugar
apansas-od iznenadujene
apsana-zatvor
arka-zastita na tugji interesi
arno-ubavo, dobro
asker-vojska
ater-pocit
adjamija-nepolnoleten decko, naiven
asiklija-mnogu ubava devojka, ljubovnica
babin z'bec-Narcis
batisa-Izgubi(se isli na licnost)
bastisale-Opkoljile
bekicedobar-soj na ovci
bejt-Izmisluvanje losi raboti za drug(ogovaranje)nevistina
belki-mozebi
belezije-Narukvice
bendisuje-dopagja
becar-Mlad nezenet covek, decko na nekoja devojka
boguan-edinec , mezimce , najsakao dete
borc-dug
brota se- Se misli
buljuk-stado, krdo
vakat-vreme, rok
vapcujet-farbaje
barosuje se-se sminka
vedja-grom
vetvo-iznoseno
vilajet-Imanje
vutre-Utre
vasijet-amanet, Vetuvanje, daden zbor

gajle-Mislenje , problem
gares-pretenje
gledanik-Moce nezenjet, Devojka za sopstven decko
gledanica-Devojka nemazena , decko za sopstvena devojka
gostiljka-Dostinka
gurbet-Pecalba
gulju gulju guska (prativ Abdulj)
graduska-grad (padavina)
davija-tuzba, zalba
dadenica-verenica
dert-Gajle-Sekiracija=Nekoj problem
derman-lek
decko ruo-obleka za deca
dilber-Sakan se misli za decko
diplese-diplenje, slagase
drosulj-sline
duna-svet
dubara-smicalica,mestaljka
djin saba-rano sabaajle
djul-Ruzja
djuzel-Ubav,Ubava
eksik-nedostatok
espap-racun
es-vrsnik
este-Uste
zburna-Naglo vleguvanje
zela-Place
zavor-del pomegju dve nivi
zamalje-izgubi vozduh
zasaj-stvarno
zeer-Mnogu lut se misli na nekoj covek
zejnepa-nevesta, mlada zena
zengilj-bogat
zedj-zet
zlova-ljuta
zujet-Kanat na svadba
ibrik-bakaren sad za voda
izvadena-verena
igbalija-srecna
icindija-po podne
izin-odobruvanje
isec-jos
izmet-nega, pomoc
iljac-lek
iftira-Laga
icaje-Prikazna
ista-Zalba

jetim-siromah, osoba bez porodice
jirmik-griz
jutisale-izgubil vo Igra
juzice-Mala vrvka
kabajet-krivica
kabilje-rodnina od isti soj
kabul-soglasnost
kaval-Muzicki istrumen
kalabalak-Poveke narod sobran na edno mesto
kalacojna-muzka narodna igra
kailj-spreman gotov
katilj-krvnik, losh covek
kacak-Odmetnik
klec-Zastanala
kokor-zenska kosa,
kolsuz-srmen jelek,narodna nosija
komar-pletenki
komar-kocka
kocenica-razmazena
krpa-dar na nevesta pred mazenje
krtulj-planinska trava
kuvet-snaga
kumrija-sakana osoba
kundre-cipele
kurto-momce
kurdisale-sednale
kutev-zennski dolge gace(narodna nosija)
letuacka-Pecalba
lozica-Kashika
mamudija-zlatni nakit
manduljka-marama
manesta, mlajnesta-nevesta, mlada
marusa-planina
mauzer-vrsta puske
marufet-marifetluk
macir-selba,imigracija
memlecet-rodni kraj
mecenica-mlacenica=Jogurt
merine-razlicno


misirka-ubava devojka
mrsa-telo, snaga
musafiri-gosti
mustilo-nagrada za dobra vest
nadignat-voobrazen se zamisluva
nadretiv-nagovarac
nalbatin-potkivac
najpojci-najvekje
nasituale-nervirale
nasuska-nagovori
nevazdjetisujem-ne odustanuvam
nebet-Svirenje so zurli(naroden obicaj)
nicki-so glavata nadole
novozena-mladozenja
nusa-nevesta
nusa-Nisha
nusaljka-Nishalka
oblaga-Kladenje
orman-Shuma
odjen/odin-Ogin
ozgelda-dobra rabota
pampur-voz
parosa-ostavi
perde-neprovidna zavesa
percin-cuperak kose na potiljku
pika-Shara
pisuje knjiga-Pishuva pismo
pisanica-sudbina
poaren-Podobar
podevaj-se zakaca
polesok-nastresica
polazeno-prv pat obleceno
polojna-struk
poljaj-vidi, pogledni
portarka-nedomacinka
postecija-krzno od ovce
pot-Potenje
preturi se-Presoblecise
preturen-Presoblecen
presno-svzjo


mleko prglen-svecani rucka nakon dve nedelje po rodjenu deteta
pristala-ubava devojka
priganice-Mekici
prijati-Ti odgovara
promena-Narodna obleka,Nova obleka
puje-Pee

putnik-pecalbar
rezilj-bruka=sram
ridja-molba
ruo-obleka
rogoza-dusek od slame
saance-metalni tanjir
saba-utro
sabur-strpljenje
saj-stvarno
sajdisaj-odavanje pocit
seir-veselba
sinija-tepsija
sitarka-svecana marama na glava na nevesta
skutaca-zenski dolen del od narodna nosija
somun-vrsta belog hleba
sotrele-unistile
sprojde-pobedi
stegaj se-Stedi
straden-Covek so mnogu grzji
sugare-Posledno dete mezimce
tabijet-Karakter
tekina-secanje
topka-grudva, lopta
tron-krevet
turena-razvedena
turli-razni
car-zarada
cerane-javna kuca
ubavstina-zgoda
ulav-lud
fajda-car, vajda
fer,man-poziv
fidan-izdanak
fukara-siromav
ficir-sugestija
cunem-poljubac
cader-kisobran
calam-Narciosiden
camica-vrsta cveca zolta boja
celec-deca
cuma-kuga
cucka-deo frizure, prednji del
djigare-cigare
serbet-secerna voda
sise-flasa
spotati-ogovarati
stice - daske
sukati - zivizdati

Abdu-Rahman
31-03-11, 00:05
Mirlaem oja e samo nas nema ovde nikakva procentualna zastapensot nema ovde Ramkoven ....:смешкање::смешкање::смешкање: Sedni i uci posto oja ce bide nareden literaturen Torbeshki jezik pa da bides so vreme da ne bide na kraj ti sme nacekale nespremen :смешкање::смешкање::смешкање: Abe dete babinzbec jedan samo kazii na nashincivi KOKA KOLA ( AMDI BAJRAM ) kako ja vikate u Labunishta neznaat oni da se iznasmeeme slatko pa neli e temava h-Umor a Pica obavezno koga odis u Picerija kako naracuvas Amdi Bajram u Limenka i Pica aj ziti mene :смешкање::смешкање::смешкање:

Abdu-Rahman
31-03-11, 00:08
:selam:Прекрано ,,Брат..Аллах џ.ш да те награди,за разбирањето на работите,а само надарените со разум можат да разберат на што им укажуваш!

а на останатите можам да им преторачам да почнат да размислуваат да разберат дека постојат Нации(заедници)со ист јазик,како на пример цел балкан зборува исти јазик(словенски јазици) а повече нации,но овде не станува збор за нациа него за етничка заедница! ја незнам што запнале за тој македонски јазик,па што ако го зборуваме тој јази еве тој го зборуваме и што..но нее тоа поентата камо да се признае јазикот но не се признава Бугарите признават нациа ама јазикот не го признават ,можеби ова че им оди во прилог на Македонците(Фиромите)ако го преиначиме во Торбешки јазик па че го признаат полесно Грците и комшилокот на околу.
Е бре Алтании ,Аллах џ.ш да не упати на сите само кога би размислиле малку колку си има оваа заедничака државичка проблеми а проблемот со нас е нај едноставен и многу лесно решлиф!!

Хаир Иншаллах че почнете да размислувате здраво посебно Асимилираните Торбеши!!! во вакви такви или онакви,НЕ ЕБИТНО КАКВИ?но асимилациата е Факт!:вслм:

Селам Алејкум секој што прави за себе прави ,ако не сакаш на своите да им помогнеш немој и да им одмогнешш!!


А зошто темава така многу сте ја поцениле!!(зарем овие постови на шега ви личат)

еј админтраторе зрем такееее!!!!


Abe Brate Lautka ne mu zamaraj na Mirlaem sto znae dete sto je 200 kila, mu gi natovarile sega mora da gi nosi :смешкање::смешкање::смешкање:

aida
31-03-11, 11:11
SELAM ALEJKUM
NEMOJTE DA SE RASPRAVATE OVA E ISLAMSKI FORUM A NE POLITICKI?JAS PISAV I PRED NEKOJ DEN torbesi NEMA.AKO IMASE KE BEJA PO CEL SVET A NE SAMO VO MAKEDONIJA I TOA DELENI EDVAJ 500 LUJGE?
NEZNATE OD KAJ VIE POTEKLOTO?
NASITE PRA PRA DEDOVCI BIE OD ALBANIJA ,TURCIJA I DOSLE VO MAKEDONIJA ZA SVOJA KORKA LEP NA PECALBA KAJ KAFIRITE ZOSTO TIE BILE NA VLAST I KOGA GI VIDELE IM IZVIKNALE EEE IDAAT TORBARI BILE SO EDNA TORBA VO RACE,,,,,PA OSTANALE TUKA I SE PREZENILE ?ALLAH E EDEN I TOJ SIGURNO ZNAE BIE KAKO LUJGE KE KAZIMESTO SME SLUSNALE

ibret
31-03-11, 17:17
SELAM ALEJKUM
NEMOJTE DA SE RASPRAVATE OVA E ISLAMSKI FORUM A NE POLITICKI?JAS PISAV I PRED NEKOJ DEN torbesi NEMA.AKO IMASE KE BEJA PO CEL SVET A NE SAMO VO MAKEDONIJA I TOA DELENI EDVAJ 500 LUJGE?
NEZNATE OD KAJ VIE POTEKLOTO?
NASITE PRA PRA DEDOVCI BIE OD ALBANIJA ,TURCIJA I DOSLE VO MAKEDONIJA ZA SVOJA KORKA LEP NA PECALBA KAJ KAFIRITE ZOSTO TIE BILE NA VLAST I KOGA GI VIDELE IM IZVIKNALE EEE IDAAT TORBARI BILE SO EDNA TORBA VO RACE,,,,,PA OSTANALE TUKA I SE PREZENILE ?ALLAH E EDEN I TOJ SIGURNO ZNAE BIE KAKO LUJGE KE KAZIMESTO SME SLUSNALE
Времињата се променија,денес на тој народ му е потребно тоа за да го заземе своето место и исе од државата во која живее!!!
А дали се или не се тоа, на другите нека не ги засега тоа,впрочем нашиот посланик рекол: “Онаа работа шо не те сасега тебе оставија’’ . или народно кажано; на секој кај шо нему е место нека не го пика носот секаде, за да небиде после сличен на Нојот.

Solider of Allah
31-03-11, 17:57
:selam:Прекрано ,,Брат..Аллах џ.ш да те награди,за разбирањето на работите,а само надарените со разум можат да разберат на што им укажуваш!

а на останатите можам да им преторачам да почнат да размислуваат да разберат дека постојат Нации(заедници)со ист јазик,како на пример цел балкан зборува исти јазик(словенски јазици) а повече нации,но овде не станува збор за нациа него за етничка заедница! ја незнам што запнале за тој македонски јазик,па што ако го зборуваме тој јази еве тој го зборуваме и што..но нее тоа поентата камо да се признае јазикот но не се признава Бугарите признават нациа ама јазикот не го признават ,можеби ова че им оди во прилог на Македонците(Фиромите)ако го преиначиме во Торбешки јазик па че го признаат полесно Грците и комшилокот на околу.
Е бре Алтании ,Аллах џ.ш да не упати на сите само кога би размислиле малку колку си има оваа заедничака државичка проблеми а проблемот со нас е нај едноставен и многу лесно решлиф!!

Хаир Иншаллах че почнете да размислувате здраво посебно Асимилираните Торбеши!!! во вакви такви или онакви,НЕ ЕБИТНО КАКВИ?но асимилациата е Факт!:вслм:

Селам Алејкум секој што прави за себе прави ,ако не сакаш на своите да им помогнеш немој и да им одмогнешш!!


А зошто темава така многу сте ја поцениле!!(зарем овие постови на шега ви личат)

еј админтраторе зрем такееее!!!!


Allah da te nagradi brate , dodeka site frlaat kamenja na ovoj narod, i im bilo ponizejne , da se vikaat torbesi, podobro bi se vikale albanci otkolku torbesi, sum te cital sega nabrgo vo edna tema slicnaaa kako ovaa, dodeka site go negiraat faktod, koi sakaat , od trbesi da se pretvorat vo albanci, turcii i dr.... ti si edinsveniot koj zastanuvas ima i drugi no tvojata upornost e pogoolema na stranata na toj nard, Allah da te nagradi.

JABOLKOTO NIKOGAS NE MOZE DA BIDE KRUSA BIDEJCI TOA SE DVE RAZLICITI, RASTENIJA, KOI IMAAT RAZLICEN VKUS I FORMA, MOZEBI CE SAKATE JABOLKOTO DA GO NARECETE KRUSA, NO TOA E NEVOZMOZNO, BIDEJCI, FKUSOT OD JABOLKOTO I FORMATA NEKOGAS NE SE MENUVA.

Solider of Allah
31-03-11, 18:00
SELAM ALEJKUM
NEMOJTE DA SE RASPRAVATE OVA E ISLAMSKI FORUM A NE POLITICKI?

Koga ja citas temata razlistaj od pocetok pa do kraj za da ti stanat jasni rabotite:

Mislam deka gubite vreme za nesto sto ne e vredno, Ama vie si znaete naj dobro Selam Alejkum:selam:

Со сета почит, но не си во право и не е губење на време воопшто, туку запознавање со еден етникум и неговиот јазик. И сосема шеријатски оправдано е и издржано да се истражува и пишува на вакви и слични теми, додека твојата забелешка има поинаква поента и не и е место на оваа тема.:)

:вслм:

Miralem
31-03-11, 19:43
Abdu Rahman,zosto jas ovie termini nikade ne sum gi slusnal kaj nas nitu bilo kade. Sega prvpat gi slusnav. Ako se zaprasame zosto (veruvam nitu eden torbes vo makedonija ne gi ima slusnato tie poimi),odgovorot e jasen i povtorno e po moe.Bidejki tie termini gi koristat vo Gora,torbesite nadvor od ovaa granica. Povtorno onie poznatite se Turski,kako "Musafiri,Gjul,Esap,Izmet,Kuvet,Kolaj... itn..." (OSVEN AKO NE KAZETE DEKA TURCITE KORISTELE I POZAJMILE TORBESKI ZBOROVI,USTE TOJ SRAM VI FALI) A za altipatlaci prvpat slusam. Bi ti stavil i jas na ova milion smeskovci,no smetam deka e nekulturno.
Tolku za tvoite izvorni poimi.

Sto se odnesuva do mene,dali na vreme ke naucam potreben jazik,toa e malku prekasno(za mene licno),no sinot svoj ne go ostavam sakat. Ni se ovozmozi da ucime Albanski jazik,elhamdulillah,imame poveke paralelki na Albanski odkolku na Makedonski,Allah da gi mnozi,bidejki,ne gledano od nacionalna baza,tuku opsto gledano,kako opsta potreba,Albanskiot jazik ni e potreben. Da ne te kolnat tebe decata sto ti so vreme nema ova dobro da im go napravis,namesto da gi ucis Gorenski (prizrenski) jazik.

Neznam zosto ti e tolku smesno za Koka Kola i Pica kako se vika.... kazi ni ti,sto imas vo glava staveno.Neznam.... isto taka ja vikame i nie. Posto,celata rabota za humot ja imas svateno,bujrum kazi ni. Ne znaete kako luge prvo da debatirate,sekogas ke postoi nekoj koj nema so nesto da ti se slozi,Abdu Rahman Batko,nemoj na sekogo da vregjas.Svetot e saren,mototo na PEI bese GLEDAJTE VO BOI,vie seuste gledate samo edno.

Abdu-Rahman
31-03-11, 20:28
Abdu Rahman,zosto jas ovie termini nikade ne sum gi slusnal kaj nas nitu bilo kade. Sega prvpat gi slusnav. Ako se zaprasame zosto (veruvam nitu eden torbes vo makedonija ne gi ima slusnato tie poimi),odgovorot e jasen i povtorno e po moe.Bidejki tie termini gi koristat vo Gora,torbesite nadvor od ovaa granica. Povtorno onie poznatite se Turski,kako "Musafiri,Gjul,Esap,Izmet,Kuvet,Kolaj... itn..." (OSVEN AKO NE KAZETE DEKA TURCITE KORISTELE I POZAJMILE TORBESKI ZBOROVI,USTE TOJ SRAM VI FALI) A za altipatlaci prvpat slusam. Bi ti stavil i jas na ova milion smeskovci,no smetam deka e nekulturno.
Tolku za tvoite izvorni poimi.

Sto se odnesuva do mene,dali na vreme ke naucam potreben jazik,toa e malku prekasno(za mene licno),no sinot svoj ne go ostavam sakat. Ni se ovozmozi da ucime Albanski jazik,elhamdulillah,imame poveke paralelki na Albanski odkolku na Makedonski,Allah da gi mnozi,bidejki,ne gledano od nacionalna baza,tuku opsto gledano,kako opsta potreba,Albanskiot jazik ni e potreben. Da ne te kolnat tebe decata sto ti so vreme nema ova dobro da im go napravis,namesto da gi ucis Gorenski (prizrenski) jazik.

Neznam zosto ti e tolku smesno za Koka Kola i Pica kako se vika.... kazi ni ti,sto imas vo glava staveno.Neznam.... isto taka ja vikame i nie. Posto,celata rabota za humot ja imas svateno,bujrum kazi ni. Ne znaete kako luge prvo da debatirate,sekogas ke postoi nekoj koj nema so nesto da ti se slozi,Abdu Rahman Batko,nemoj na sekogo da vregjas.Svetot e saren,mototo na PEI bese GLEDAJTE VO BOI,vie seuste gledate samo edno.

Gora je prostor koj sto se prostira vo TRI drzave .. Nagradno prasanje pogodi kue sa tija drzave ???? A di ship o vla .. Kako vikaat Albancite vo mojot kraj so ti mislis deka je vo strana drzava Dzali mir ali Torbesh .. A nie na ova im vikame samo PO PO Torbesh.......

Nieden jazik ne e steten da go zboruvash na temi koga se raspravalo za Albanski jazik ne naovoj forum kade so site se Muslimani negoo na forumi kade so site gi napagjaat jas sum gi branel i som dobival etiketi Shiptar i slicno... Jazikot e eden Fakultet milo mi e sto decata ucat Albanski jas moeto moze ke go dadam da go nauci Albanskiot cisto posto zivee vo Takva srednia korisno e da go znae.. Ama pak isto taka Insalah mojott sin ke go napravam da se gordee so svoeto poteklo , da zivee eden dostoinstven zivot bez nimalku custvo na sram i bez potreba nekomu da objasunuva Kakov Albanec , Kakov Turcin ili Kakov Makedonec e nego Gordo da go pocituvaat i respektiraat prvin ko covek a potoa ko Torbesh.. Ti bidisi so sakas da ne ja upropastuvame temata nasiot jazik e dovolno bogat i bez tebe nemora da ni kazuvas kako gi vikate Amdi Bajram i Pica nema ni jas posto ne sum od Labunishte ( Fala Bogu) bi trebalo nekoj Labunishtanec da go obogati nasiot govor.. Selam Bratski i od se srce

Abdu-Rahman
31-03-11, 20:32
Vo nashite kraevi imame i zborovi koi sto gi koristime za odredeni narodi ke navedam nekoi

Gatikari=Albanci
Piperkari=Makedonci
Golubi ili Pecivari= Romi
Sajkaci=Srbi
Parosajgo=Ostavigo
Sracka=Policaec
Suknat=Rasipan
Divjoet=Zadnik
ali ovie zborovi se koristat poveke na sala

musliman
31-03-11, 22:09
Vo toa sto sekoj od niv si ima svoja drzava. A ce ni kazes li koja e vlaskata drzava koj e nivniot jazik,a e priznata etnicka zaednica???????

i dali e uslof da imas drzava pa da imas etnikum nacia i sl.

musliman
31-03-11, 22:18
A torbeski ne postoi posto nema takva nacija vo islamot ....ili mozebi tie poturcenite ???selam
ce ima INSALLAH,i torbeski etnikum-no bi te prasal ti kako zitel vo svajcarija ,dali imate svajcarski govor(jazik)ili i tie(vie) sve posvajcarenii:намигнување:

Miralem
31-03-11, 22:30
A ce ni kazes li koja e vlaskata drzava koj e nivniot jazik,a e priznata etnicka zaednica???????

i dali e uslof da imas drzava pa da imas etnikum nacia i sl.

Toa mozete da go slusnete od Emisijata so Fijat i Serif,direktno od profesori po istorija. Za se' postoi odgovor. Nema pretpostavki,od denes ke kroime i ke izmisluvame istorija.

efendija
31-03-11, 22:40
:selam:

Миралеме брате, зошто ти смета торбешкиот речник?

Без оглед што ќе кажеш или ќе цитираш кој научник што кажал, не можеш да ме убедиш дека торбешите не се посебен етнос со посебен јазик ( дијалект), обичаи и традиција.

А тоа кој го води тој етнос и каква политичка позадина се крие зад истото е сосема друга тема која што не треба да ја гуши на оваа.

Добро би било овде да ги споделиме познатите или помалце познатите зборови од шареноликиот наш дијалект, и да се воздржиме од непотребни маневри во реплицирањето.

Башка имам предлог, секој кој ќе постира одредени зборови да назначи од кој крај или село доаѓаат истите.

Abdu-Rahman
01-04-11, 00:04
Toa mozete da go slusnete od Emisijata so Fijat i Serif,direktno od profesori po istorija. Za se' postoi odgovor. Nema pretpostavki,od denes ke kroime i ke izmisluvame istorija.

Koja Istorija ziti mene brate..... Istorijata na SlavoMakedoncite (samonareceni)

Tie vo emisijata prvo kazaa edna golema glupost citiram: Za da bides etnicka zaednica treba komshiite da te priznaat . Edit: Pa niv koi komshii gi priznavaat Bugaritne ne, Srbite ne , Grcite ne , gi priznavaat samo Albancite i tie naskoro nema da gi priznaat..

Za da bides poseben etnikum dovolno e taka da se custvuvas bez nikomu nisto da objasnuvas kolektivnata svest na toj narod treba da ima custvo za srodnost ( sto kaj Torbeshite go imame) . Nie nemame porblem so Albancite tie de fakto ne priznavaat ko poseben etnikum , krajno vreme i so oficijalna Turcija nemame problem ( samo so ovdesnive takan nareceni Turci koi 90% vlecat Torbeshki koreni) Nie si imame problem so nasite so Mirlaem koj se pravi pogolem Albanec od Skender Beu ( Gorg Kastrioti) a zosto pa site znaeme zosto.. Prvin ne ubeduvase deka Islamski bilo popodobno da sme bile Albanci ( Majkata) Koga vide deka na toa i vrapcite majtap mu igraa i po 50ti pat citirajki ja edna ista dekalracija na nekojsi Izet Begovic (jas neznam koj e toj od Islamski aspekt) a pritoa krsejki gi pravilata na forumov i preogajki vo spamerstvo i toa mu padna vo voda, pa sega nastupuva ekstremno nacionalisticki ( mislam deka e Menduh Taci po nekogas) ama pak toj barem go kupil pola Tetovo a Mirlaem ke si ostane pak u Labunishta i negovite vnuci novopeceni Gatikari se nadevam deka nema da go kolnat dedim so gi otkinal od nivnite krvni brakaja za svoit finasiski ili neznam kakvi Interesi ... Ish Mirlaem da ne te sobere orelot Ish Ish -i ova e Torbeshki zbor:fatwa:

Miralem
01-04-11, 00:08
:selam:

Миралеме брате, зошто ти смета торбешкиот речник?

Без оглед што ќе кажеш или ќе цитираш кој научник што кажал, не можеш да ме убедиш дека торбешите не се посебен етнос со посебен јазик ( дијалект), обичаи и традиција.

А тоа кој го води тој етнос и каква политичка позадина се крие зад истото е сосема друга тема која што не треба да ја гуши на оваа.

Добро би било овде да ги споделиме познатите или помалце познатите зборови од шареноликиот наш дијалект, и да се воздржиме од непотребни маневри во реплицирањето.

Башка имам предлог, секој кој ќе постира одредени зборови да назначи од кој крај или село доаѓаат истите.


Allah naj dobro znae dali mene mi smeta nekoj ili nesto. Hasbunallahu ve ni`mel vekil.
Isto se slucuva i kaj onie koi se cuvstvuvaat epten,ona epten pro albanski. Ako bilo sto kazes za nesto sto e povrzano so albancite oci ke ti izvadat. Nikade nema luge koi realno ke zboruvaat za nesto.

Zosto mene bi mi smetal torbeskiot recnik i od kade sega toa ? Spored koj moj post dojdovte do toa vo zaklucok ? Ako vnimatelno citavte,sigurno vidovte deka kazav deka ima i kaj torbesite dijalekt,kako sto ima i kaj ostanatite makedonski naselenija. I voopsto ne mi smeta,naprotiv,i jas go koristam nego i ima mnogu ubavi zborovi koi gi upotrebuvame (arapski,turski,albanski).

Malku s'klet mi pravi koga ke pocnat nekoi da se zanesuvaat i da go pretocat toj dijalekt vo izvoren torbeski jazik. Bidi toa sto si,priznaj go toa sto e... ne izmisluvaj nebulozi,bidejki toa e sram za tebe (ne konkretno za tebe Efendija) a so toa gi brukas i ostanatite. Voopsto ne mi smeta,samo kazav deka nie zboruvame MAKEDONSKI JAZIK,normalno,dijalektot e podrug,kako sto kazav,dijalekti ima posebni vo sekoe selo niz cela drzava a torbesite zaednicko vo site sela koristat poveke turski poimi ili arapski ili albanski.

Isto e i so obicaite. Labunista i Borovec za primer gi zemam kako bliski sela vo koi ziveat tn. Torbesi a obicaite im se beskrajno daleku. Nitu eden zbor isti ne upotrebuvaat....

Ne mi e prvpat da ja posetam temata,taman pomisliv i jas da stavam nekoi zborovi koi gi koristime nie. No koga prerasna vo jazik,izvorno torbeski,so toa da se potkrepi isto i gluposta za rumejlija,bidejki se' e povrzano.... pa rekov samo da potsetam deka ne zboruvame nie torbeski jazik,tuku zboruvame MAKEDONSKI. I ova nitu malku znaci deka jas imam protiv toa. Bez razlika na koj jazik covek zboruva,da se razbereme e bitno i da se sakame i pocituvame.
No,za zal,dusman ispagjas sekogas koga ke kazes nesto kontra moeto ubeduvanje.

Nema potreba mislam za raspravija i ironija za sekoj vid na dijalog vo forumov. Ova e forum,se zboruva na razliciti temi i jasno e deka sekoj ima razlicen pogled kon nestoto.
Jas isto bi se pobunil i koga bratmi bi pocnal da pravi od mene nesto sto ne sum.Jas se sramam koga nekoj me fali za nesto sto ne e taka,jas naj ubavo se poznavam samiot koj sum i sto sum. Taka pred ocite na drugite nacionalni pripadnosti so vakvi izjavi ispagjame samo grevovi za zalenje,jadnici,koga se pravime so sila nesto sto nesme.

Si se zapocna temata na naj dobar nacin,prekrasna ideja. Sekoj od negoviot kraj da ja napise,kako sto velis,sarenolikosta na nivniot dijalekt. Ama da zboruva za Torbeski jazik,pa se cuvstvuvam i jas izbrukan so toa. Ne deka se sramam od toa sto sum torbes,naprotiv,zadovolen sum so ova sto sum i ne mi trebaat izmisluvanja.

Neka pisuva sekoj za obicaite vo nivnite kraista,ke videte deka nitu edno do drugo selo nema isti obicai. Sekade nesto ima vishka sekade ima nesto pomalku.

Abdu Rahman,smirisi gi hormonite,posle ke zboruvame.

Ubavo e sto znaes koja ti e sredinata i kade se naogjas i toa deka Albanskiot jazik potreba e,ne samo gledano od nacionalna gledna tocka nego opsto korisno i potreba. Makedoncite toa go svatija (hristijanite) i odat na kursevi za Albanski jazik,vie pogolemi patrioti glumite od nim pa ene vo Podgorci se bunite vie (torbesite) i ne davate da se uci Albanski na tie sto sakaat. Ne se bunat Makedoncite,ima koj da se buni sega....
Vidi sega koj neznae sto se 200 kg. i na kogo mu gi tovaraat.

Miralem
01-04-11, 00:14
Koja Istorija ziti mene brate..... Istorijata na SlavoMakedoncite (samonareceni)

Tie vo emisijata prvo kazaa edna golema glupost citiram: Za da bides etnicka zaednica treba komshiite da te priznaat . Edit: Pa niv koi komshii gi priznavaat Bugaritne ne, Srbite ne , Grcite ne , gi priznavaat samo Albancite i tie naskoro nema da gi priznaat..

Za da bides poseben etnikum dovolno e taka da se custvuvas bez nikomu nisto da objasnuvas kolektivnata svest na toj narod treba da ima custvo za srodnost ( sto kaj Torbeshite go imame) . Nie nemame porblem so Albancite tie de fakto ne priznavaat ko poseben etnikum , krajno vreme i so oficijalna Turcija nemame problem ( samo so ovdesnive takan nareceni Turci koi 90% vlecat Torbeshki koreni) Nie si imame problem so nasite so Mirlaem koj se pravi pogolem Albanec od Skender Beu ( Gorg Kastrioti) a zosto pa site znaeme zosto.. Prvin ne ubeduvase deka Islamski bilo popodobno da sme bile Albanci ( Majkata) Koga vide deka na toa i vrapcite majtap mu igraa i po 50ti pat citirajki ja edna ista dekalracija na nekojsi Izet Begovic (jas neznam koj e toj od Islamski aspekt) a pritoa krsejki gi pravilata na forumov i preogajki vo spamerstvo i toa mu padna vo voda, pa sega nastupuva ekstremno nacionalisticki ( mislam deka e Menduh Taci po nekogas) ama pak toj barem go kupil pola Tetovo a Mirlaem ke si ostane pak u Labunishta i negovite vnuci novopeceni Gatikari se nadevam deka nema da go kolnat dedim so gi otkinal od nivnite krvni brakaja za svoit finasiski ili neznam kakvi Interesi ... Ish Mirlaem da ne te sobere orelot Ish Ish -i ova e Torbeshki zbor:fatwa:

Ne sakam temava da skrene... ne e tema za dokazuvanje sto e podobro sto ne e. Da ne ispadnam jas vinoven. Za jazikot praevme muabet i drzi se do temata a za toa dali e Islamski gledano podobro da gi poddrzime Albancite ili ne,vratise na temata za Povelbata. No nemkojte mojata anonimnost da vi bide izgovor i izbegnuvanje na razgovorot. Nemojte da provocirate i vregjate.
Ke pobarame zaedno soveti od pogolemi Islamski politicari,Alimi,Doktori Magistri.... koga toa ke go resime,ke se prefrlime i na istoriski fakti,od poranesni pisateli,da vidime dali nekade i nekogas vo minatoto nekoj spomnal torbesi ili nesto slicno. Konkretno imam barem dokazi za nasiov kraj sto ziveele i koj ziveel.

Da znaes da komuniciras i debatiras,ke ti zboruvam od bilo koja tema.

Ne deka jas znam mnogu,ti znaes mnogu malku.

Abdu-Rahman
01-04-11, 00:16
Allah naj dobro znae dali mene mi smeta nekoj ili nesto. Hasbunallahu ve ni`mel vekil.
Isto se slucuva i kaj onie koi se cuvstvuvaat epten,ona epten pro albanski. Ako bilo sto kazes za nesto sto e povrzano so albancite oci ke ti izvadat. Nikade nema luge koi realno ke zboruvaat za nesto.

Zosto mene bi mi smetal torbeskiot recnik i od kade sega toa ? Spored koj moj post dojdovte do toa vo zaklucok ? Ako vnimatelno citavte,sigurno vidovte deka kazav deka ima i kaj torbesite dijalekt,kako sto ima i kaj ostanatite makedonski naselenija. I voopsto ne mi smeta,naprotiv,i jas go koristam nego i ima mnogu ubavi zborovi koi gi upotrebuvame (arapski,turski,albanski).

Malku s'klet mi pravi koga ke pocnat nekoi da se zanesuvaat i da go pretocat toj dijalekt vo izvoren torbeski jazik. Bidi toa sto si,priznaj go toa sto e... ne izmisluvaj nebulozi,bidejki toa e sram za tebe (ne konkretno za tebe Efendija) a so toa gi brukas i ostanatite. Voopsto ne mi smeta,samo kazav deka nie zboruvame MAKEDONSKI JAZIK,normalno,dijalektot e podrug,kako sto kazav,dijalekti ima posebni vo sekoe selo niz cela drzava a torbesite zaednicko vo site sela koristat poveke turski poimi ili arapski ili albanski.

Isto e i so obicaite. Labunista i Borovec za primer gi zemam kako bliski sela vo koi ziveat tn. Torbesi a obicaite im se beskrajno daleku. Nitu eden zbor isti ne upotrebuvaat....

Ne mi e prvpat da ja posetam temata,taman pomisliv i jas da stavam nekoi zborovi koi gi koristime nie. No koga prerasna vo jazik,izvorno torbeski,so toa da se potkrepi isto i gluposta za rumejlija,bidejki se' e povrzano.... pa rekov samo da potsetam deka ne zboruvame nie torbeski jazik,tuku zboruvame MAKEDONSKI. I ova nitu malku znaci deka jas imam protiv toa. Bez razlika na koj jazik covek zboruva,da se razbereme e bitno i da se sakame i pocituvame.
No,za zal,dusman ispagjas sekogas koga ke kazes nesto kontra moeto ubeduvanje.

Nema potreba mislam za raspravija i ironija za sekoj vid na dijalog vo forumov. Ova e forum,se zboruva na razliciti temi i jasno e deka sekoj ima razlicen pogled kon nestoto.
Jas isto bi se pobunil i koga bratmi bi pocnal da pravi od mene nesto sto ne sum.Jas se sramam koga nekoj me fali za nesto sto ne e taka,jas naj ubavo se poznavam samiot koj sum i sto sum. Taka pred ocite na drugite nacionalni pripadnosti so vakvi izjavi ispagjame samo grevovi za zalenje,jadnici,koga se pravime so sila nesto sto nesme.

Si se zapocna temata na naj dobar nacin,prekrasna ideja. Sekoj od negoviot kraj da ja napise,kako sto velis,sarenolikosta na nivniot dijalekt. Ama da zboruva za Torbeski jazik,pa se cuvstvuvam i jas izbrukan so toa. Ne deka se sramam od toa sto sum torbes,naprotiv,zadovolen sum so ova sto sum i ne mi trebaat izmisluvanja.

Neka pisuva sekoj za obicaite vo nivnite kraista,ke videte deka nitu edno do drugo selo nema isti obicai. Sekade nesto ima vishka sekade ima nesto pomalku.

Abdu Rahman,smirisi gi hormonite,posle ke zboruvame.

Ubavo e sto znaes koja ti e sredinata i kade se naogjas i toa deka Albanskiot jazik potreba e,ne samo gledano od nacionalna gledna tocka nego opsto korisno i potreba. Makedoncite toa go svatija (hristijanite) i odat na kursevi za Albanski jazik,vie pogolemi patrioti glumite od nim pa ene vo Podgorci se bunite vie (torbesite) i ne davate da se uci Albanski na tie sto sakaat. Ne se bunat Makedoncite,ima koj da se buni sega....
Vidi sega koj neznae sto se 200 kg. i na kogo mu gi tovaraat.

Smesen si Mirlaem a kontradiktoren Makedonskiot jazik ne e jazik kako prvo zasto nemoze da svati toj e slovenski Dijalekt kako sto e i nasiot ako zborime Makedonski onda zborime i Bugarski posto toa eden isti jazik spored tvojata metodoligija .. Jas za razlika od tebe nesedam u nicej skut .. Ti samo na Forumov skokas od skut na skut te u SlavoMakedonski toa si bila ama nejces da priznaes pa za inat Skokas u Albanski ama nekako te zulja odpozadi i na Kraj Doagjas pak vo Torbeshki brat po nekogas dobro e da navratis nekoj post nanazat ako ti ne gi pamtis tvoite nebulozi drugite gi pamtat... Procitajse ne se brukaj molimte i citni troa vise Istorija samo nemoj SlavoMakedonska oti ce ispadnit i Gadafi bil Makedonec posto neli zenamu e Albanka:смешкање:

aida
01-04-11, 13:06
Цитат:
Напишано од aida
A torbeski ne postoi posto nema takva nacija vo islamot ....ili mozebi tie poturcenite ???selam
ce ima INSALLAH,i torbeski etnikum-no bi te prasal ti kako zitel vo svajcarija ,dali imate svajcarski govor(jazik)ili i tie(vie) sve posvajcarenii


A BE SO ZBORIS NI SAM NE ZNAJS VO SVETOT IMA MILJONI NAROD KOI ZBORUVAAT ARAPSKI A NE SE ARAPI A VO SVAJCARIJA SE ZBORUVAAT 3 JAZICI ITALJANSKI GERMANSKI I FRANCUSKI MORE COVEKU NEE VAZEN JAZIKOT NA COVEKOT NIE SME MUSLIMANI SUNITI I SME OD MAKEDONIJA I NESME POSVAJCARENI TUKU VIE STE PO TORBESENI SO FIJAT STO VI GO ISTAJA UMOT ZOSTO TORBESI SEGA IMA OD KO JA NAPRAJAJA PEI A PORANO NE POSTOELE
SELAM ALEJKUM :lele::lele::lele:

Zuleyha
01-04-11, 16:23
Цитат:
Напишано од aida
A torbeski ne postoi posto nema takva nacija vo islamot ....ili mozebi tie poturcenite ???selam
ce ima INSALLAH,i torbeski etnikum-no bi te prasal ti kako zitel vo svajcarija ,dali imate svajcarski govor(jazik)ili i tie(vie) sve posvajcarenii


A BE SO ZBORIS NI SAM NE ZNAJS VO SVETOT IMA MILJONI NAROD KOI ZBORUVAAT ARAPSKI A NE SE ARAPI A VO SVAJCARIJA SE ZBORUVAAT 3 JAZICI ITALJANSKI GERMANSKI I FRANCUSKI MORE COVEKU NEE VAZEN JAZIKOT NA COVEKOT NIE SME MUSLIMANI SUNITI I SME OD MAKEDONIJA I NESME POSVAJCARENI TUKU VIE STE PO TORBESENI SO FIJAT STO VI GO ISTAJA UMOT ZOSTO TORBESI SEGA IMA OD KO JA NAPRAJAJA PEI A PORANO NE POSTOELE
SELAM ALEJKUM :lele::lele::lele:

:големо смеење 2: Ако не сме ќе се пошвајцариме xD

Solider of Allah
01-04-11, 17:16
A znaes na koj potforum se naocas? ako ne ti se dopaca temata te molam ne , ja na potcenuvaj, i omolazuvaj, bidejci so toa gi povreduvas custvata , na toj narod i moze da doje do kavgi edni so drugi.. pa zatoa nema potreb od prasina. a temata i toa kako e vredna nekogas ce si vo sitacija da se stretnes so toj narod pa za da ne se cudes na govorod na toj narod moze da se nauci nestoo ,...:)

Ne zaludno go kazav ova....:sad:

Kul_Allahu_Ekber
01-04-11, 20:45
Ako se dobri muslimani, nema da se se povredat a zasto ? Zatoa sto praviot musliman ne ja gleda nacijata ja gleda Allahovata vera. i go saka kako brat po vera.i na takviot mumin. ne mu bitno bratot negov po vera, dali e torbes,albanec,turcin,rom makedonec, bitno mu e dali e musliman, i pokoren na Allah Zato Allah veli vo kuranot: i tie koj klanjaat namaz postat ramazan,i davaat zekat tie se vasi braka po vera. Selam Alejkum

Abdu-Rahman
01-04-11, 23:19
Ako se dobri muslimani, nema da se se povredat a zasto ? Zatoa sto praviot musliman ne ja gleda nacijata ja gleda Allahovata vera. i go saka kako brat po vera.i na takviot mumin. ne mu bitno bratot negov po vera, dali e torbes,albanec,turcin,rom makedonec, bitno mu e dali e musliman, i pokoren na Allah Zato Allah veli vo kuranot: i tie koj klanjaat namaz postat ramazan,i davaat zekat tie se vasi braka po vera. Selam Alejkum

Abe brate ostaj sega ako imas da kazes nekoj interesen zbor Torbeshki sto si go cul a ne si razbrav sto znaci kazi ako nemas da kazes odi na druga tema raspravaj za tija demagogije ovde zboroi Torbeshke ne interesiraje

Nevosebe=Budala

Kul_Allahu_Ekber
01-04-11, 23:53
Allah neka ve upati tolku od mene ako vie biten jazikot poveke,nego od Allahoviot govor i taka da mi recete Halal neka vie.

Selmin ibn Alil
03-04-11, 06:33
Hehe s.a. Izvini vaka sega so ke se umesam, ama ja citav temava od pocetok i sosema se slozuvam so bratot Miralem, nie zboreme Makedonski jazik so razlicen dijalekt, eve poveceto tuka sto glumat nekoi si torbesi gi znam licno i negi imam slusnato da zboruvaat vaka kako sto pisuvaat tuka demek torbeski jazik. Torbeski jazik dali postoi? dali imate slusnato nekoj da postoi torbeski jazik? apsolutno NE zatoa sto i ne postoi, ovie zborovi sise nasi selski dijalekti, eve jas sum Torbes, no mnogu zborovi so gi procitav negi znam, i kaj nas vo selo nese koristat i nikoj negi znae. Problemov e tuka sto ova go pise bratot Miralem, zatoa nikoj ne prifaca, ko demek toj e Suffija zalutan i samo so ke napise neso i vo pravo da bide site odma kontra :) ova sto go pisuva miralem da go pisese clenot Efendija, Daija, Burak, Kajrun Nisa i da ne nabrojuvam uste ke bese prifateno od prva subhanAllah Allah dz.sh da ne cuva i da ne spoi da bideme edno Muslimani i nisto poinaku. S.a.

Abdu-Rahman
03-04-11, 11:17
Hehe s.a. Izvini vaka sega so ke se umesam, ama ja citav temava od pocetok i sosema se slozuvam so bratot Miralem, nie zboreme Makedonski jazik so razlicen dijalekt, eve poveceto tuka sto glumat nekoi si torbesi gi znam licno i negi imam slusnato da zboruvaat vaka kako sto pisuvaat tuka demek torbeski jazik. Torbeski jazik dali postoi? dali imate slusnato nekoj da postoi torbeski jazik? apsolutno NE zatoa sto i ne postoi, ovie zborovi sise nasi selski dijalekti, eve jas sum Torbes, no mnogu zborovi so gi procitav negi znam, i kaj nas vo selo nese koristat i nikoj negi znae. Problemov e tuka sto ova go pise bratot Miralem, zatoa nikoj ne prifaca, ko demek toj e Suffija zalutan i samo so ke napise neso i vo pravo da bide site odma kontra :) ova sto go pisuva miralem da go pisese clenot Efendija, Daija, Burak, Kajrun Nisa i da ne nabrojuvam uste ke bese prifateno od prva subhanAllah Allah dz.sh da ne cuva i da ne spoi da bideme edno Muslimani i nisto poinaku. S.a.

A da kazese nekoj zbor so si go slusnal a ne si go razbrav.. Ili pa ovde so si go srev a ne si go razbrav pa da ti kazeme kede se koristi i vo kua forma se koristi... Sekoj si ima pravo na svue mislenje za drugoto

apansas=iznenadno
mlanesta=nevesta
Gledavnica=(Devojka koja ti se svigja ama vrskata so nea se zasnova samo na gledanje od daleku)

OtoMan
03-04-11, 12:27
Аман беееее....

сеуште со торбешкиот речник??!!

Селам браќа, после долго време еве ме назат, но за кратко.

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 12:49
Ovoj Forum se vika islamski davetcki servis. IC forum? Ja ni na eden forum do sega nemam vakov nacionalizam. i nemam videdo do sega vo nekoj islamski forum.da se zbori za nacija mislam ako e islamski forum.ako ne e togas stajte mu ime za nacija deka e.

Abdu-Rahman
03-04-11, 18:57
Ovoj Forum se vika islamski davetcki servis. IC forum? Ja ni na eden forum do sega nemam vakov nacionalizam. i nemam videdo do sega vo nekoj islamski forum.da se zbori za nacija mislam ako e islamski forum.ako ne e togas stajte mu ime za nacija deka e.

Nasolovot na temava je Torbeshki recnik: Brate so ne je jasno tuka , ako mislite deka oja e anti-islamsko dajte argumenti... Pa da vidzime moze mije od sumata nemozeme da ge vidzime drvata, moze ti gledas nesto sto mije nemozeme:lele: Ili pa daj kazi nekoj zbor da go zbogatime nasojev Torbeshki recnik iste so nekoj zbor se nadevam imas nesto interesno

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 19:01
NE ne rekov deka e antiislamski.halali jas ne znam torbeski bidejki ne sum torbeska, Albanka sum i albanski znam,ako te zanima ALBANSKI KAZI. I NE SUM BRAT SESTRA SUM! :дада: :selam:

Abdu-Rahman
03-04-11, 19:09
NE ne rekov deka e antiislamski.halali jas ne znam torbeski bidejki ne sum torbeska, Albanka sum i albanski znam,ako te zanima ALBANSKI KAZI. I NE SUM BRAT SESTRA SUM! :дада: :selam:

Za Albanski mozeme da zememe recnik i da ucime , za Torbeshki taa moznost uste e mnogu ogranicena samo na edna Teritorija i samo na Eden jazik za tvoja inf, Ima recnik Torbeshko-Albanski i se prodava vo Albanija vo izdanie na Naziv Dokle.... A nie tuka samo vaka mozeme da se zapoznaeme so stari i pod zaboraveni Torbeshki zborovi i neznam tebe ko Alabanka zosto ti smeta ova :sad::sad:

Jas sekogas gi podrzuvam Albancite po Makedonski forumi ako nisto drugo ocekuvam i od Albancite korekten odnos nie nikogas i sme nemale problem so Albancite na ova prasanje isrkeno me cudis ti... Ipak vo Islamot site sme braka i sestri vo ovoj slucaj tii si moja sestra i ke go svatim ova kako neznaenje i nevnimatelnost nikako nacionalizam od tvoja strana:fatwa:

Zuleyha
03-04-11, 19:10
За братство не е важна верата.

Abdu-Rahman
03-04-11, 19:13
За братство не е важна верата.

I toa kako e vazna ...
Vo Islamot site muslimani se braka i sestri nisto drugo ...
Nemozes da bides brat i sestra so nemusliman tuka ne si u pravo, za mene site muslimani se moi braka i sestri so govori i mojot avatar za toa

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 19:14
Halali ne sum nacionalista pogresno me citas. za mene sekoj koj klanja.5 pati posti. cita kuran sledi kuran i sunnet ne mu cini na Allah shirk. i cergar da e od kontinjerite.za mene e brat po vera, i go sakam vo imeto na Allah za tvoja informacija komuniciram i se druzam so sekakva nacija. i podole od cergar. taka da ne me stavaj mene vo toj kosh .kaj nacionalistite.ne sum nacionalista.

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 19:15
izvini zulejha ali bratcvoto vo verata e mnogu bitna. zasto hristijanin i musliman ne mozat da bidat braka po vera,. zasto taka ide ajetot: kaj so vika Allah i tie koj klanjaat namaz,postat davaat zekat tie se vasi braka po vera. Selam Alejkum

Abdu-Rahman
03-04-11, 19:15
Halali ne sum nacionalista pogresno me citas. za mene sekoj koj klanja.5 pati posti. cita kuran sledi kuran i sunnet ne mu cini na Allah shirk. i cergar da e od kontinjerite.za mene e brat po vera, i go sakam vo imeto na Allah za tvoja informacija komuniciram i se druzam so sekakva nacija. i podole od cergar. taka da ne me stavaj mene vo toj kosh .kaj nacionalistite.ne sum nacionalista.

Ne nacionalisticki mi deluva Brat ili sestra da se raspravaat za druga nacionalnost a gi nemaa reseno problemite vo svojata pak Halalimi na toa mislev sestro nisto strasno Vo ovoja slucaj vas ve Interesira za Torbeshite ( site Muslimani po delariranje) a ne ve Interesira za Albancite( koi ima i katolici i pravoslavi da gi uputite na praviot pat. Din Islam)

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 19:17
toa me ne zanima.bidejki toa kaj mene ne igra uloga,.toa e gubenje vreme.da se karam so nekoj za nacija,. misllam nema smisla toa.

Abdu-Rahman
03-04-11, 19:20
toa me ne zanima.bidejki toa kaj mene ne igra uloga,.toa e gubenje vreme.da se karam so nekoj za nacija,. misllam nema smisla toa.

Togas si na pogresna tema i zboruvame za pogresni raboti ... Jas za mene ke bides sestra so samoit fakt so si muslimanka i pak.. No mislam bespredmetno e da ja obeemenuvame temata so izliseni komentari .. Temata se vika : Torbeshki recnik pa Bujrum.. Ja mislis sve ostale konstatacije i prepukujenja se visak i zatija trebe da reagira administratorot

Zuleyha
03-04-11, 19:21
Треба да создаваме братство и единство. Верата не игра голема улога во тоа, верата е лична работа.

Abdu-Rahman
03-04-11, 19:23
Треба да создаваме братство и единство. Верата не игра голема улога во тоа, верата е лична работа.

Toa e utopija propadnata ideja i nemozes nitu ti nitu nikoj da ja realizira... Naseto bratsvo e nasata veran, nasata ideologija nasojet nacin na zivot i nasojet socijalen status koj sto sve mozeme da go poprajme samo preko verata Din Islam

Zuleyha
03-04-11, 19:28
Toa e utopija propadnata ideja i nemozes nitu ti nitu nikoj da ja realizira... Naseto bratsvo e nasata veran, nasata ideologija nasojet nacin na zivot i nasojet socijalen status koj sto sve mozeme da go poprajme samo preko verata Din Islam

Без разлика која вера сме, да живееме како браќа, да бидеме еднакви, да се нема разлика меѓу нас. Заедно сме посилни. Тоа е успех :дада:
Верата е лична работа и по никој случај не треба да се меша.

Abdu-Rahman
03-04-11, 19:33
Без разлика која вера сме, да живееме како браќа, да бидеме еднакви, да се нема разлика меѓу нас. Заедно сме посилни. Тоа е успех :дада:
Верата е лична работа и по никој случај не треба да се меша.

Kazimi edno opsestvo vo svetov kaj sto toa funkcionira... :смешкање::смешкање::смешкање:

A ne pa Makedonskovo koe sto i samoto opsestvo samiot identitet e izgraden vrz osnova na Crkvata i vrz osnova na Pravoslavizmot ( idolopoklonstvo)

Tvojava ideja e stremez na sekoje opsetvno i na cel svet ama je Utopija neostvarliva nitu nekogas bilo nitu nekogas ke bide.. Jas mozam da ti kazam edna pogovorka ti svatija kako sto sakas Ovcata so bega od stadoto ja jade volkot

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 19:35
zulejha mislam deka treba dobro da gi citas ajeite sto ti gi postiraat deka kaj Allah samo muslimanite se braka koj se vo din islam ke povtoram nekolku kuranski ajeti da vidis deka verata igra uloga i toa kako, kaj sto Allah veli. Šehidellahu ennehu la ilahe illa huve vel melaiketu ve
ulul ilmi kaimem bil kist* la ilahe illa huvel azizul hakim
19. Inned dine indellahil islam* ve mahtelefellezine utul
kitabe illa mem ba'di ma džaehumul ilmu bagjem bejnehum* ve
mej jekfur bi ajatillahi fe innellahe seriul hisab

Allahu je prava vjera jedino - islam. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došlo saznanje, i to iz međusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali Allah će se brzo obračunati.

mislam ajetot jasno ti kazuva sestro zulejha kako e bitna verata kaj Allah i Allah svedoci deka nema drug bog osven nego. mislam aj ne e temata da zborime za ova ama greska si mnogu ako mislis deka e taka

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 19:39
Pak vo golem greska si eve kako poslanikot a,s, ne razlikuval od nevernicite i vernicite pa ajti misli dali sme nie braka so nevernicite. razlika od nevernikot i vernikot e namazot. pustajte ja vasata brada i kratete gi brkovite ne nalikuvajte na kafirite ( znaci na evreijte) izmegu vernikot i nevernikot e sirkot. zasto tie mu prepisuvaat drug na ALLAH VO OBOZAVANJENE I ZAKON. taka da sestro jasno ti kazuva poslanikot koj se nasi braka i sestro vi islam. mislam ne treba ponataka da ti se objasni ako navisitna sakas da razberes selam alejkum ne mozes ti islamot da si go tumacis kako ti sakas,ako za tebe neka bidat kafirite braka i sestri za nas ne se, tie se Allahovi neprijateli

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 19:49
Aj temava otide od torbeski recnik na nesto drugo, neka brisat moderatorive. of topici

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 20:07
ti citase dobro jas sto pisav na kraj deka nie sme razlicni od nevernicite i deka sestrata zulejha kaza deka nie site sme braka i sestri deka verata ne e igra uloga jas na toa dadov argumenti deka e greska deka nevernikot,ne moze da ti bide brat nitu nevernickat sestra po vera ne moze da ti bide i deka verata e mnogu bitna i deka Allah dobro objasnuva deka verata e mnogu bitna za eden covek. musliman, i jas ne sum nacionalista citaj gore sto pisav vo eden post,deka jas komuniciram so site nacijj,taka da jas sum nacionalista, kako nekoj sto me zamisluva,. i mnogu mnogu gresno mislenje imas za mene ama vo golema greska si, i jas islamot ne go tumacam ili govoram od moj hir kako mene mi odgovara jas na sve po nekoj argument imam sekako kolku sto znam ako ne znam nemam sto da zboram, a na clenovite ne im zabranil nikoj koj meseb ke bidat, i kakov meseb tie imaat, slucajno da ne ne sum jas muslimanka sto ne sum ni eden meseb, sto sledam samo kuran i sunent, nemoj da osuduvas brate bilalj nekoj koj ne go poznavas licno ili dodeka ne si videl,. a toa sto spomnuvas da donesam jas svedok deka taka govoram i znam za koja osoba mi kazuvas za toj kuffarot sulejman redzepi da navistina od tatko mi strana familija nie i jas ne go podrzuvam nego zasto toj pravi sirk ako sakas na druga tema moze da ti objasnam za nego cela istorija koja e sto e so argumenti sekkao jas ne podrzuvam lugje sto pravat sirk i kuffr o drug pat koga ke sakas da repliciras pisi ime za kogo repliciras da znaeme

Zuleyha
03-04-11, 21:27
Kazimi edno opsestvo vo svetov kaj sto toa funkcionira... :смешкање::смешкање::смешкање:

A ne pa Makedonskovo koe sto i samoto opsestvo samiot identitet e izgraden vrz osnova na Crkvata i vrz osnova na Pravoslavizmot ( idolopoklonstvo)

Tvojava ideja e stremez na sekoje opsetvno i na cel svet ama je Utopija neostvarliva nitu nekogas bilo nitu nekogas ke bide.. Jas mozam da ti kazam edna pogovorka ti svatija kako sto sakas Ovcata so bega od stadoto ja jade volkot

Прескокнувам некои постови и не сакам да влегувам во долги дискусии зашто е само трошење време, а некои работи подобро да се премолчат. Сепак да не одиме оф топик. Темава се знае за што е, па да не ја реметиме.

Hayrudin Barbarossa
03-04-11, 22:04
Халид бин Велид кој ја покорил персиј и дел од византија бил арапин, Генералот Тарик Ибн Зијад ги покорил шпанија и португалија и бил берберин, Салахудин го ослободил ерусалим од крстовите и бил Курд, Сулејман величенствениот ја покорил дури и унгарија и ја опсадил и виена, цела европа висела како лист пред него и бил турчин, Мухамед Али го основал модерен египет и бил албанец, сеуште ја има неговата џамија во египет и неговата династија со египет и судан владеела се до 1952 година и воопшто не бил националист, Мехмед паша соколович бил велик везир - претседател на владата на турција што сега се вика премиер и бил босански муслиман. Сите биле од различни националности и различни јазици но имале само една цел = Ислам:намигнување:.

Hayrudin Barbarossa
03-04-11, 22:06
Доктор - Доктур :дада:

Zuleyha
03-04-11, 22:07
Ѓинѓалана- Будала !

Kul_Allahu_Ekber
03-04-11, 22:07
Taka e brate ama aj dokaz im na nekoj HajrinshaAllah

musliman
03-04-11, 22:44
Треба да создаваме братство и единство. Верата не игра голема улога во тоа, верата е лична работа.
ova e spored kogo i koj go ima preneseno (belezano) vo koja zbirka?:lele:

Abdu-Rahman
03-04-11, 23:59
Sher-Najblizok zbor po znacenje bi mu bilo Kodoshenje
Idzet-Nekoja novina vodeduvanje vo obicaite

Zuleyha
04-04-11, 01:46
Sher-Najblizok zbor po znacenje bi mu bilo Kodoshenje


Шер- Беља...:дада:

Hayrudin Barbarossa
04-04-11, 08:09
Треба да создаваме братство и единство. Верата не игра голема улога во тоа, верата е лична работа.

Дали може да објасниш на какво братсто и единство мислиш?

Во бивша југославија имаше еден вид на братство и единство но егзистираше само под авторитетот или поточно стравопочитта на тито, кога тој го снема братството и единството завршија со преку 100 000 жртви и тоа најголем број муслимани - според статистиките 60 000 во босна и 13 000 во косово.
Во тој вид братство и единство босанска нација или нација-бошњаци не постоеше туку дури во 71 година се признаваат како “муслимани’’ значи да се идентификуваат како исламизирани срби или исламизирани хрвати а не како посебна босанска нација со што во иднина би биле отворени вратите за нафрлање на српските и хрватските хиени кон босна и нејзина поделба бидејќи таму живеат “срби и хрвати со исламска религија’’ како што впрочем и се случи. Хамдија поздерац - претседател на претседателството на босна и херцеговина во 70-тите години со уставни промени се обидел да го врати историското име “босанци’’ кое било забрането но не успеал. Еве што рекол: "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces"

Истото и во косово и санџак. Косово беше едно од териториите заедно со македонија и санџак окупирано од србите и црногорците за време на балканските војни. Тито со “братството и единството’’ на македонија му доделува статус на република, на косово само автономна покраина во рамките на србија додека на санџак “ништо’’ - дури санџак е поделен меѓу србија и црна гора.


Во македонија повеќе од половина од населението беа муслимани (албанци, турци, торбеши). Поради истото тоа братсво и единство 50-тите и 60-тите години масовно се иселуваат во турција. денес се верува дека во измир живеат половина милион муслимани иселени од македонија. Во многу градови во македонија мнозинство биле муслиманите.

Цената на братството и единството босанците ја платија со 60 000 жртви, косовските албанци со 13 000 а санџак е распарчен и колонизиран.

Затоа те молам објасни дали мислиш nа братството и единството од времето на југославија или на некое друго? ако е друго те молам дообјасни го.

Abdu-Rahman
04-04-11, 14:35
Alajka -ogovaracak

Abdu-Rahman
04-04-11, 14:39
Шер- Беља...:дада:

Nemoze da bide belja posto ke nas se koristi vo razlicne termini..

Go janav Sher ( se misli na nekoja osoba)

Da se pazish od Sher Kaurski

Sherdzija si ti golem,( nedoverliv se misli)

i vo slicne slucajevi .... Ja bi sakav vo idnina nekuje zboroi da ge ilustriraje vo Recenica ili da kazujet recenica so odredenojet zbor za da moze naord poubavo da ge svati posto za odredene zboroi nema advekvaten prevo na Makedonski

Zuleyha
04-04-11, 16:27
Дали може да објасниш на какво братсто и единство мислиш?

Во бивша југославија имаше еден вид на братство и единство но егзистираше само под авторитетот или поточно стравопочитта на тито, кога тој го снема братството и единството завршија со преку 100 000 жртви и тоа најголем број муслимани - според статистиките 60 000 во босна и 13 000 во косово.
Во тој вид братство и единство босанска нација или нација-бошњаци не постоеше туку дури во 71 година се признаваат како “муслимани’’ значи да се идентификуваат како исламизирани срби или исламизирани хрвати а не како посебна босанска нација со што во иднина би биле отворени вратите за нафрлање на српските и хрватските хиени кон босна и нејзина поделба бидејќи таму живеат “срби и хрвати со исламска религија’’ како што впрочем и се случи. Хамдија поздерац - претседател на претседателството на босна и херцеговина во 70-тите години со уставни промени се обидел да го врати историското име “босанци’’ кое било забрането но не успеал. Еве што рекол: "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces"

Истото и во косово и санџак. Косово беше едно од териториите заедно со македонија и санџак окупирано од србите и црногорците за време на балканските војни. Тито со “братството и единството’’ на македонија му доделува статус на република, на косово само автономна покраина во рамките на србија додека на санџак “ништо’’ - дури санџак е поделен меѓу србија и црна гора.


Во македонија повеќе од половина од населението беа муслимани (албанци, турци, торбеши). Поради истото тоа братсво и единство 50-тите и 60-тите години масовно се иселуваат во турција. денес се верува дека во измир живеат половина милион муслимани иселени од македонија. Во многу градови во македонија мнозинство биле муслиманите.

Цената на братството и единството босанците ја платија со 60 000 жртви, косовските албанци со 13 000 а санџак е распарчен и колонизиран.

Затоа те молам објасни дали мислиш nа братството и единството од времето на југославија или на некое друго? ако е друго те молам дообјасни го.

Комунизмот ги сузбива религиите и дава еднаквост на сите. Да се живее во комунизам каде ќе бидат сите задоволни, нахранети и еднакви... Бесплатно образование, работа за сите... Комунизмот е спас за луѓето... Распадот на Југославија се случи поради тоа што секој сакаше самостојна држава и тоа се случи по смртта на Тито... Значи додека беше жив, не од стравопочит како што викаш ти туку зашто на луѓето навистина им се допаѓаше таквиот систем... Распадот на Југославија донесе и војни и многу жртви (тука си наброил само Муслимани, а не ќе де а баш така), а додека беa сите заедно беa среќни и задоволни, што значи дека поделбите носат само штета... Заедно сме посилни :) Идејата да се живее во братство и единство е остварлива и далеку подобра од правење поделби, каде никогаш никој не испаѓа во право...

Zuleyha
04-04-11, 16:28
Nemoze da bide belja posto ke nas se koristi vo razlicne termini..

Go janav Sher ( se misli na nekoja osoba)

Da se pazish od Sher Kaurski

Sherdzija si ti golem,( nedoverliv se misli)

i vo slicne slucajevi .... Ja bi sakav vo idnina nekuje zboroi da ge ilustriraje vo Recenica ili da kazujet recenica so odredenojet zbor za da moze naord poubavo da ge svati posto za odredene zboroi nema advekvaten prevo na Makedonski

Убо де... Кај нас тој збор го користиме за беља... Затоа е добро до зборот да се напише и местото каде што се употребува :дада:

Kul_Allahu_Ekber
04-04-11, 16:44
Vo skopje zborot sher se upotrebuva vo Albanskata zabuka vo prevod tocno zborot sheer.znaci koga na nekoj covek mu go gledas sherot negov so go praj znaci losoto, ili mu mislis losho, ili samo za sheer ili za sheer mu doagas na nekoj,doma mislis selam alejkum alejkum

musliman
04-04-11, 17:10
... Комунизмот е спас за луѓето...
Takali ,ajde site da staneme komunisti ,ne ni treba drugo:смешкање:

Kul_Allahu_Ekber
04-04-11, 18:18
Allahu Ekber. ako komunizmot bese spas za lugjeto do sega nemase da bides ziva. sigurno ne znaes sto se desavalo vo vreme na kumunizmot???? Svesna si sto pises???? SubhanAllah

Zuleyha
04-04-11, 18:50
Allahu Ekber. ako komunizmot bese spas za lugjeto do sega nemase da bides ziva. sigurno ne znaes sto se desavalo vo vreme na kumunizmot???? Svesna si sto pises???? SubhanAllah

Ај освести ме ти тогаш... Да слушнам што се дешавало за време и после комунизмот ?

Kul_Allahu_Ekber
04-04-11, 19:03
Sestro mene ne mi vodis inat si vodis inat na samata sebe, mislam mu gi otvaras vratite na sejtanot,da manipulira so tebe kako saka. e sega vo kumunizmot nikoj ne mozel da izucuva islam,da ucat kuran, kumunizmot ne go dozvoluvalo toa. zatoa site hodzalari vo vremeto na kumunizmot, go izuzuvale dinot.islamot, kuranot skrisum, ako nekoj gi videl po dzamiijte kako ucat i takvi raboti gi kaznuvale, aj sega kazi mi dali kumunizmot e spas za lugjeto sestro samo ne upaten covek moze ova da go kaze jas te mislev deka si upatena deka znaes,ne znam zasto vakvi sejtanski raboti zboruvas tikako muslimanka,ne ti dolikuva da kazuvas vakvi raboti kako vo nekoj drugi posotvi,verata ne e bitna bitno e bratcvoto da se siri ne znam sto, ovie raboti ne dolikuvaaat na eden musliman ne da go kaze,nitu da go pomisli, Allahu Ekber Slaven neka e Gospodar na svetovite sto mi go pokaza praviot pat sto mi go kaza batiliot od nevistinata i vistinata od nevistinata Elhamdulillah Amin :selam:

Zuleyha
04-04-11, 19:06
Sestro mene ne mi vodis inat si vodis inat na samata sebe, mislam mu gi otvaras vratite na sejtanot,da manipulira so tebe kako saka. e sega vo kumunizmot nikoj ne mozel da izucuva islam,da ucat kuran, kumunizmot ne go dozvoluvalo toa. zatoa site hodzalari vo vremeto na kumunizmot, go izuzuvale dinot.islamot, kuranot skrisum, ako nekoj gi videl po dzamiijte kako ucat i takvi raboti gi kaznuvale, aj sega kazi mi dali kumunizmot e spas za lugjeto sestro samo ne upaten covek moze ova da go kaze jas te mislev deka si upatena deka znaes,ne znam zasto vakvi sejtanski raboti zboruvas tikako muslimanka,ne ti dolikuva da kazuvas vakvi raboti kako vo nekoj drugi posotvi,verata ne e bitna bitno e bratcvoto da se siri ne znam sto, ovie raboti ne dolikuvaaat na eden musliman ne da go kaze,nitu da go pomisli, Allahu Ekber Slaven neka e Gospodar na svetovite sto mi go pokaza praviot pat sto mi go kaza batiliot od nevistinata i vistinata od nevistinata Elhamdulillah Amin :selam:


Извини ама ќе те замолам ако може во иднина да ме прескокнуваш и да не ме цитираш...

Hayrudin Barbarossa
04-04-11, 19:10
Комунизмот ги сузбива религиите и дава еднаквост на сите. Да се живее во комунизам каде ќе бидат сите задоволни, нахранети и еднакви... Бесплатно образование, работа за сите... Комунизмот е спас за луѓето... Распадот на Југославија се случи поради тоа што секој сакаше самостојна држава и тоа се случи по смртта на Тито... Значи додека беше жив, не од стравопочит како што викаш ти туку зашто на луѓето навистина им се допаѓаше таквиот систем... Распадот на Југославија донесе и војни и многу жртви (тука си наброил само Муслимани, а не ќе де а баш така), а додека беa сите заедно беa среќни и задоволни, што значи дека поделбите носат само штета... Заедно сме посилни :) Идејата да се живее во братство и единство е остварлива и далеку подобра од правење поделби, каде никогаш никој не испаѓа во право...

Те бендисува комунизмот бидејќи ги сузбива религиите и дава еднаквост на сите?

Јас не сум против соживот и благосостојба но ти многу грешиш сестро!

Ако беше системот во сфрј добар тогаш ај одговорими на овие прашања

Србија ги окупира македонија, косово и санџак од турција во првата балканска војна - зошто македонија од тито да речам, доби статус на република а косово само автономија а санџак ништо? Зошто плус санџак е поделен меѓу србија и црна гора?

Зошто македонија се чисти од муслиманите (турци, торбеши и албанци) 50-тите и 60-тите години со низа мерки како колективизација на земјата, законот за “одбулување’’.... Како што реков моментално само во измир има околу 500 000 доселеници од македонија. Зошто немало закон за одбулување на чесните сестри, калугерки....

Зошто на босанците не му се дозволува да бидат босанци а на сите други во југославија му се дозволува да бидат што сакаат?

Во пописот на населението во босна, муслиманите имале три графи во кои можат да се попишат:
1. српски муслимани
2. хрватски муслимани
3. национално неопределени

апа ова се причините за тоа што ќе следи во босна...

Kul_Allahu_Ekber
04-04-11, 19:12
Ja bite zamolila da prekines so tvojot kuffar da go siris tuka na ic forumot te molam vo imeto na Allah preterano siris kuffr i sirk cinis halali ali treba da se upatis bidjeki ni 1% ne si upatena a zboris nesto sto ne znaes sigurno ovoj post ke bide posleden od mene za tebe halali sto ke ti kazam vaka je gubam vreme so dzahii i koj mu sirat kuffr i sirk na Allah go molam Allah da te upati ako zasluzuvas da bides upatena zasto tebe dzabe e dati se zbori ti si trgnala na toj pat po zabluda ti nekes da go baras vistinsikot pat ti ne kopnees za dzennet ti kopnes da dunjaluk halali ali hak si e hakk da kazam

Zuleyha
04-04-11, 19:22
Ja bite zamolila da prekines so tvojot kuffar da go siris tuka na ic forumot te molam vo imeto na Allah preterano siris kuffr i sirk cinis halali ali treba da se upatis bidjeki ni 1% ne si upatena a zboris nesto sto ne znaes sigurno ovoj post ke bide posleden od mene za tebe halali sto ke ti kazam vaka je gubam vreme so dzahii i koj mu sirat kuffr i sirk na Allah go molam Allah da te upati ako zasluzuvas da bides upatena zasto tebe dzabe e dati se zbori ti si trgnala na toj pat po zabluda ti nekes da go baras vistinsikot pat ti ne kopnees za dzennet ti kopnes da dunjaluk halali ali hak si e hakk da kazam

Жено, девојко што и да си... Ти си доволно упатена и имаш право да лепиш етикети по луѓето дека се ќафири... Се читаш ли ти воопшто што пишуваш ? Ниту убаво читаш, ниту го разбираш тоа што го читаш, ниту саглам одговор даваш... Се плеткаш насекаде колку да се покажеш, а врска немаш... Читајќи ги твоите постови дојдов до еден заклучок, а тоа е дека очајно се трудиш да оставиш впечаток на упатена Муслиманка... Противречиш на секој што мисли различно од тебе... Мислам дека имаш озбилен проблем а тоа е во врска со твоето конвертирање во Ислам... Можеби уште сама себе не си се убедила дека си Муслиманка, а сакаш да ги убедиш другите...

Zuleyha
04-04-11, 19:25
Те бендисува комунизмот бидејќи ги сузбива религиите и дава еднаквост на сите?

Јас не сум против соживот и благосостојба но ти многу грешиш сестро!

Ако беше системот во сфрј добар тогаш ај одговорими на овие прашања

Србија ги окупира македонија, косово и санџак од турција во првата балканска војна - зошто македонија од тито да речам, доби статус на република а косово само автономија а санџак ништо? Зошто плус санџак е поделен меѓу србија и црна гора?

Зошто македонија се чисти од муслиманите (турци, торбеши и албанци) 50-тите и 60-тите години со низа мерки како колективизација на земјата, законот за “одбулување’’.... Како што реков моментално само во измир има околу 500 000 доселеници од македонија. Зошто немало закон за одбулување на чесните сестри, калугерки....

Зошто на босанците не му се дозволува да бидат босанци а на сите други во југославија му се дозволува да бидат што сакаат?

Во пописот на населението во босна, муслиманите имале три графи во кои можат да се попишат:
1. српски муслимани
2. хрватски муслимани
3. национално неопределени

апа ова се причините за тоа што ќе следи во босна...

Не го бендисувам комунизмот зашто ги сузбива религиите... Комунизмот не ти брани да бидеш Муслиман, христијанин... Ти можеш да бидеш што сакаш.... Комунизмот не и придава големо значење на религијата, што е добро инаку ќе се испотепаме како што се тепаме за цркви, џамии итн. Никој Муслиман не сака да живее во христијанска земја, а мора. Не можеш во христијанска земја да доведеш Шеријат, тоа е невозможно... На другите прашања нема да одговарам, мислам да ја затвориме дискусијава... Не се расправам повеќе... :selam:

Kul_Allahu_Ekber
04-04-11, 19:26
da taka e vo pravo si lelel Allah neka te nagradi od kaj pogodi ajjjjjj SubhanaAllah ?????????? :forgive::смешкање::смешкање::смешкање:

Zuleyha
04-04-11, 19:28
da taka e vo pravo si lelel Allah neka te nagradi od kaj pogodi ajjjjjj SubhanaAllah ?????????? :forgive::смешкање::смешкање::смешкање:

А убаво ли е ти да лепиш етикети дека некој е ќафир ? А тебе не ти одговара некој да ти залепи, а ? Око за око, заб за заб... Патем ова е форум и јас имам право да кажам свое мислење, а не верувам дека некој од зборот комунизам ќе се навлече на ширк :смешкање: Мислам дај среди се прво после напиши... :selam:

Kul_Allahu_Ekber
04-04-11, 19:31
halali ti cinis sirk ako sakas ke te pocetam kaj si go napravila sirkot a jas ne te narekov kafirka kaj videka te pisav kafirka ???????? :ocila::ocila:

Zuleyha
04-04-11, 19:33
halali ti cinis sirk ako sakas ke te pocetam kaj si go napravila sirkot a jas ne te narekov kafirka kaj videka te pisav kafirka ???????? :ocila::ocila:

Престани да трчаш по моите постови реков ПРЕСКОКНУВАЈ МЕ ... Ти си последна која може некого да му рече дека прави ширк, кога како прво не знаеш да објасниш... Ај те молам поштеди ме и себе... :selam: И немој многу да се грижиш за мене дали правам ширк или не... И ти некогаш си била неупатена, си правела ширк па ете сега си се "просветлила"...

Kul_Allahu_Ekber
04-04-11, 19:37
Allah neka te upati mnogu mi e zal za vakvi devojki kako tebe, Vallah Billah Tallah mnogu mi e zal za nekoj devojki da ne dade Allah da preselat vo dalalet fi narr Allah da ne socuva site od kaznata negova Allahume Estagfirukke We tubu illejke Amin

Zuleyha
04-04-11, 19:39
Allah neka te upati mnogu mi e zal za vakvi devojki kako tebe, Vallah Billah Tallah mnogu mi e zal za nekoj devojki da ne dade Allah za preselam vo dalalet fi narr Allah da ne socuva site od kaznata negova Allahume Estagfirukke We tubu illejke Amin

Да беше до мене ќе ти шлапнев една убава 5 звезди ќе видеше пред тебе... Па тогаш таман ќе се просветлеше... Ти гледај убеди се сама себе па после убедувај други... И ајде мое последно обраќање до тебе, немам време да се расправам... Јас барем не глумам дека сум упатена... Многу брзи си заборавила на периодот кога живееше како неупатена...

”О дружино, има од оние кои го признале верувањето со јазикот , али иманот (верувањето) сеуште не им влегол во срцето! Не ги оговарајте муслиманите и не ги истажувајте нивните негативности, зошто оној кој ќе ги истражува маните на својот брат муслиман, Аллах ќе ги истражува неговите , а кому Аллах ќе ги истражува маните сигурно ќе го разоткрие и ќе го осрамоти па макар бил и во својата куќа. ”(Тирмизи и Ебу Давуд)

Овој Хадис нешто не ти е познат тебе...

Solider of Allah
04-04-11, 20:12
Жено, девојко што и да си... Ти си доволно упатена и имаш право да лепиш етикети по луѓето дека се ќафири... Се читаш ли ти воопшто што пишуваш ? Ниту убаво читаш, ниту го разбираш тоа што го читаш, ниту саглам одговор даваш... Се плеткаш насекаде колку да се покажеш, а врска немаш... Читајќи ги твоите постови дојдов до еден заклучок, а тоа е дека очајно се трудиш да оставиш впечаток на упатена Муслиманка... Противречиш на секој што мисли различно од тебе... Мислам дека имаш озбилен проблем а тоа е во врска со твоето конвертирање во Ислам... Можеби уште сама себе не си се убедила дека си Муслиманка, а сакаш да ги убедиш другите...

ZAREM NEMA TUKA , MODERATORI ABE OD TEMATA NAPRAVIVTE, I STO TREBA I STO IZMESAVTE BABI I ZABI , DAJ BRISETE GI OFF TOPICIVE I NAVREDLIVITE KOMENTARI..

Solider of Allah
04-04-11, 20:23
:црвен картон::oftopic:............

Solider of Allah
04-04-11, 21:02
Ja bite zamolila da prekines so tvojot kuffar da go siris tuka na ic forumot te molam vo imeto na Allah preterano siris kuffr i sirk cinis halali ali treba da se upatis bidjeki ni 1% ne si upatena a zboris nesto sto ne znaes sigurno ovoj post ke bide posleden od mene za tebe halali sto ke ti kazam vaka je gubam vreme so dzahii i koj mu sirat kuffr i sirk na Allah go molam Allah da te upati ako zasluzuvas da bides upatena zasto tebe dzabe e dati se zbori ti si trgnala na toj pat po zabluda ti nekes da go baras vistinsikot pat ti ne kopnees za dzennet ti kopnes da dunjaluk halali ali hak si e hakk da kazam


" А оние кои ги вознемируваат верниците и верничките со она што тие не го заслужуваат, навистина понесув- аат товар и грев јасен." (Ел-Ахзаб : 58)


Од Ебу Дерда, р.а. се пренесува дека Аллаховиот Пратеник, с.а.в.с., рекол: "Ниту еден работа на верникот на Судниот ден, нема да биде потешка на мизанот(вагата) од убавиот карактер. Навистина Аллах ги мрзи бесрамните брбливци(бесрамни во говор и однесување)."(Тирмизи)

Ебу Хурејре, р.а. вели: " Аллаховиот Пратеник е прашан за ина што најмногу ќе ги воведе луѓето во Џеннет, па рекол: Богобојазноста и убавиот морал(однесување)", а потоа е запрашан што најмногу ќе ги воведе луѓето во Џехеннем? Па рекол: " Устата и полниот орган."(Тирмизи)


Zatoa ako , na luceto ne mozes da im praves dobro , nemoj i loso da im praves , ako nekoj pobara sovet od tebe, sovetuvaj go na najdobar , nacin so dobar govor, bidejci toa ti e dolznost, ti rekov predhodno setise na prviot, komentar , go go dade deka toa ce dojde , do kavgii se dodeka ne se naucite site kako da komentirae, za edna tema da ima uspeh i da nema problemi potrebni se argumenti mudrost, i dobar odnos so sogovornikot , a vaka sama na sebe si pravite steta , pa zatoa iskoristete go umot i razumot koj Allah ni go podaril bidete kako vistinski brac:

"Musliman prema muslimanu je kao tjelo. Ako jedan dio tjela oboli,citav organizam osjeca bol." ((Buharija i Muslim)

Zuleyha
04-04-11, 21:06
Пушти ја нека ме жали, сигурно така ја жалеле и неа кога била неупатена... И солел некој памет очигледно, па нека посоли и таа... Белким така и се зајакнува иманот или и доаѓа ко утеха :дада:

Abdu-Rahman
04-04-11, 21:17
GNIJE
Lisjata so panujet vo Esen preko zima GNIJET
Nego ostavaj na otvoreno ce ti Ognije
Ja som go ostaiv sneg i dozd go vrna i ono ognilo

damla

Da ga vidzish sto licna je damla moze da te udri.

Sto mu je Asanu? Abe damla go udrila

Ako te manem jenosh ce te damlosam

kajnak

Sar Planina ima najvise kajnaci od sve planine

Bele vodecki kajnak e najcist i laden je ka mraz

Toja kajnak ima mlogo voda

kuvet

Ka som se umoriv ic nemam kuvet za rabota

Abe za da bides pelivan trebe da imash kuvet

Kuvetlija je on nese zakacajte so nego

videfce

A si vides sinojka ic nezaspa taja , cev noc i sveteshe videfce

A go gledash videfceno sto sveti karshija, stare velet ke sto sveti videfce ima zlato.

Dip

A si doshov dip, da dip som doshov od gurbet.

edzelj

A ve ostai familija ala dzenet da mu dade, sto da se prai vo Alhove ruke sme edzelj mu doshov


srti

Sto srtish poskrishom, ilezi ka cujek svi da te vidzhime

Torbeshke zbori sto se koristet vo delot na Gorav vo Makedonija , Albanija i Kosovo vo konkretne recenice za da mozhe da se svati poubavo nivno znacenje ... Vecerva tolku pa utre ke prodolzime :дада:

Miralem
04-04-11, 23:22
GNIJE
Lisjata so panujet vo Esen preko zima GNIJET
Nego ostavaj na otvoreno ce ti Ognije
Ja som go ostaiv sneg i dozd go vrna i ono ognilo

damla

Da ga vidzish sto licna je damla moze da te udri.

Sto mu je Asanu? Abe damla go udrila

Ako te manem jenosh ce te damlosam

kajnak

Sar Planina ima najvise kajnaci od sve planine

Bele vodecki kajnak e najcist i laden je ka mraz

Toja kajnak ima mlogo voda

kuvet

Ka som se umoriv ic nemam kuvet za rabota

Abe za da bides pelivan trebe da imash kuvet

Kuvetlija je on nese zakacajte so nego

videfce

A si vides sinojka ic nezaspa taja , cev noc i sveteshe videfce

A go gledash videfceno sto sveti karshija, stare velet ke sto sveti videfce ima zlato.

Dip

A si doshov dip, da dip som doshov od gurbet.

edzelj

A ve ostai familija ala dzenet da mu dade, sto da se prai vo Alhove ruke sme edzelj mu doshov


srti

Sto srtish poskrishom, ilezi ka cujek svi da te vidzhime

Torbeshke zbori sto se koristet vo delot na Gorav vo Makedonija , Albanija i Kosovo vo konkretne recenice za da mozhe da se svati poubavo nivno znacenje ... Vecerva tolku pa utre ke prodolzime :дада:


Mi se cini deka i dosta Islamski poimi treba da ucime.

ala=Allah ?

Abdu-Rahman
04-04-11, 23:47
Ubavisajbija=:allah:
Ala=:allah:

Abdu-Rahman
04-04-11, 23:56
zengilj

Cerko zasakajgo Alija oni sa od zengilj familija

Nemas gajle ti vie ste zengilj

ruljek-maksam=bebe vo pelene

Povigo ruljekot da ne ti place.

Ubav maksam imash ti..

pipce=sadnica
A si ge zasadiuv pipcica, oni je poubavo da se sadet vo jesen, poubavo se facaje..

kolaj=lesno , ednostavno

Kolaj ti e tebe sve dejke te begindisujet.

kor=novo,prv pat obleceno

Za Bajram take biduje sve ruo da ti bide kor da bides napromenet

pusula=pismo

Od kogo ti e pusulata, da ne ti je od gledavnik??

arka=zastita

Mie same sebe ako ne ilezeme arka nikoj nema drug da ni ileze arka

ibret
04-04-11, 23:57
Зенгин мислиш на богат?

ibret
04-04-11, 23:59
Ја сум за торбршите, ама сепак мислам дека овие зборови се општо прифатени кај секој народ,за да правиме своја историја можиме да си ги препишиме на нас!

Abdu-Rahman
05-04-11, 00:11
drugabashka-drugarke=Prijatelki
A ce mi praish nekua drugarbashka

damar=vena

Vo muje damari tece Torbeshka krv.

cucka=razdeljak,frizura

Ka si ga namestiv cucka so si se nakokotiv toljko

damka=beleg

On ima damka na sija, znaci ce ima mlogo zlato , take vikaje
palto=sako
Cije ti je paltovo a ti je kor.

katilj=krvnik,ubica
Golem katilj biv on, nepiznavav nikogo.

adum=Sersaz(nego privlekuva sprotivniot pol)
Abe da ne si adumlija ti sto nemas Gledavnica do sega
alderisujenje=
nagovaranje

Nego ostavaj da te alderisuje ne se praj ulajca


grehum=slucajno
Grehum som go naraiv ti nesomsakav nebilo masus
masus=namera

argat=rabotnik, naemnicar Abe mlogo argati si zev , znme deka si zengilj ama si ga preterav

maljuk=zivotiniski svet[/COLOR] Netepaj maljuk Ala ce te kazni

musliman
05-04-11, 00:12
А убаво ли е ти да лепиш етикети дека некој е ќафир ? :selam:sto gledate sporno na ova ,covek se narekuva cafir spored negovite dela i sto e sporno tuka tvoi ve postovi na toa aludiraat,ako nee taka ,covek da bide prikazan kako vo tvoive postovi dali bi bil Musliman?

musliman
05-04-11, 00:13
ZAREM NEMA TUKA , MODERATORI ABE OD TEMATA NAPRAVIVTE, I STO TREBA I STO IZMESAVTE BABI I ZABI , DAJ BRISETE GI OFF TOPICIVE I NAVREDLIVITE KOMENTARI..e sigurno nema:смешкање:

Abdu-Rahman
05-04-11, 00:18
Ја сум за торбршите, ама сепак мислам дека овие зборови се општо прифатени кај секој народ,за да правиме своја историја можиме да си ги препишиме на нас!

Ima zborovi so gi koriastat i sosednite narodi, nesto imame nie prezemeno od niv nesto tie od nas. Ama ima i dosta zbori sto sa samo nashe i specificne za nas od ednostavna pricina sto nema konkreten prevod na drug jazik vo slucajov na Makedonskiov ishlaah ke nastavim so vakve primeri , se nadevam deka tija ce donese relaksacija na temava i ce ga okrene vo vistinski pravec a tija koj ima da keze nekoj Torbeshki zbor neka kaze da ne se vredzame i karame bez veze:вслм:

Zuleyha
05-04-11, 03:28
Истиндак- Чудење и ситење на некого, на нешто или некоја ситуација...

Seven
15-04-11, 04:58
Allahu Ekber. ako komunizmot bese spas za lugjeto do sega nemase da bides ziva. sigurno ne znaes sto se desavalo vo vreme na kumunizmot???? Svesna si sto pises???? SubhanAllah

Se nadevam deka sekogas koga komentiras prvin dobro razmisluvas, i barem jasno gi gledas rabotite , bidejki necitanosta i samobendisanosta se mnogu losi karakteristiki za lugeto slicni kako Vas. Vie kako muslimanka koja sakate na sekogo da mu dadete pamet kako tocno da gi gleda rabotite, treba prvin da imate sabar vo vasata dusa , a duri odposle da navreduvate koj bil kafir i kogo Allah treba da kazni( ve molam za razbiranje).

Ako ne bese komunizmot dobar, togas celiot zapad nemase da se stremi na negovo unistuvanje (vo koe uspeaa) i voveduvanje na istiot sistem vo nivni ramiki , pogledni ja Amerika , toa e celosna kopija na ex JU, (DEMOKRATIJA) toa e komunizmot.

A Zuleyha siguren sum deka e svesna sto pisuva i koga bi ziveela vo komunizmot, sigurno deka bi bila ziva :) bidejki ete sega nema komunizam ama polosa e situacijata vo RM, ete ti obvinuvas nekogo pakt so gavolot bas bidejki sega nema komunizam, a vo toa vreme ne si ni mozela toa da go pomislis, togas ke ja vikase sestra od se srce (100%)

BTW treba so fakti da dokazes sto se "desavalo" vo komunizmot, a ne post komunizmot. Da znaes ne ti vrediat zborovite.
Cuvajsi gi ke ti trebaat ;)

Zuleyha
15-04-11, 19:10
Se nadevam deka sekogas koga komentiras prvin dobro razmisluvas, i barem jasno gi gledas rabotite , bidejki necitanosta i samobendisanosta se mnogu losi karakteristiki za lugeto slicni kako Vas. Vie kako muslimanka koja sakate na sekogo da mu dadete pamet kako tocno da gi gleda rabotite, treba prvin da imate sabar vo vasata dusa , a duri odposle da navreduvate koj bil kafir i kogo Allah treba da kazni( ve molam za razbiranje).

Ako ne bese komunizmot dobar, togas celiot zapad nemase da se stremi na negovo unistuvanje (vo koe uspeaa) i voveduvanje na istiot sistem vo nivni ramiki , pogledni ja Amerika , toa e celosna kopija na ex JU, (DEMOKRATIJA) toa e komunizmot.

A Zuleyha siguren sum deka e svesna sto pisuva i koga bi ziveela vo komunizmot, sigurno deka bi bila ziva :) bidejki ete sega nema komunizam ama polosa e situacijata vo RM, ete ti obvinuvas nekogo pakt so gavolot bas bidejki sega nema komunizam, a vo toa vreme ne si ni mozela toa da go pomislis, togas ke ja vikase sestra od se srce (100%)

BTW treba so fakti da dokazes sto se "desavalo" vo komunizmot, a ne post komunizmot. Da znaes ne ti vrediat zborovite.
Cuvajsi gi ke ti trebaat ;)


<3 <3 <3 <3 <3

gv lautka
16-04-11, 17:51
Ako ne bese komunizmot dobar, togas celiot zapad nemase da se stremi na negovo unistuvanje (vo koe uspeaa) i voveduvanje na istiot sistem vo nivni ramiki , pogledni ja Amerika , toa e celosna kopija na ex JU, (DEMOKRATIJA) toa e komunizmot.

:selam:Како прво добредојде меџу нас,ка овој Сајт,како фторо и ти бес предметно браниш нешто што немаше ама ИЧ.корисно.

Западот кој ти го спомнуваш,прво тие го оборија тој Комунистички Систем,и преминаа во Капиталистички сисмет.да бил Добар ,че го зачуваа.

Комунизмот сам по себе се уништи ,не оти Западот имаше Пресудна Улога,тие дејствува на распад на Југославуја,а ссистемот Кумунистички неможеше вече да издржи тој е најлошиот систем.

ЗА тој систем зборуваат старите и плачат и го сакаат дека бил добар ,подобар од денешниоф начин на живеење.

А зошто било така,Затоа што ЈЕДАН РАДИ СТОТИНУ ЗЕМАЈУ ПЛАТЕ,затоа што повече шефови од работници,повче командири од ворници,.

Е ве наведи кој беа придобифките од тој Режим,Во погледна Исламот ,тотално непознавање на Вредностите на Исламот.Еден Илмихал,и крај ништо повече доволно е тоа.

Таја ЈУ.и никој да не реагираше самата по себе че се распаднеше,зошто се беше набилдано не реално:вслм:

атланта
16-04-11, 21:40
Јас се сеќавам на тој комунизам. Знам дека беше невидено безбедно, навечер заборававме врата да затвориме и за чудо сите бевме живи и здрави, Сите одевме на одмор, возевме коли, немаше питачи, а камили луѓе кој лебот го вадат од канти. ЗА СИЛУВАЊА И УБИСТВА НИ ЗБОР. Социјалата и здравството беа на завидно ниво, секој можеше да студира бесплатно и за секого имаше работа. Затоа старите плачат, зошто децата ги праќаа на школо и живи и здрави им се враќаа, имаше по некоја детска тепачка и шлаканица ама никој немаше нож ниту шипка во џебот. Во што не претвор добриот каптализам? Во роботи што трчаат по пари, а средствата не се важни...

Hayrudin Barbarossa
16-04-11, 21:47
Јас се сеќавам на тој комунизам. Знам дека беше невидено безбедно, навечер заборававме врата да затвориме и за чудо сите бевме живи и здрави, Сите одевме на одмор, возевме коли, немаше питачи, а камили луѓе кој лебот го вадат од канти. ЗА СИЛУВАЊА И УБИСТВА НИ ЗБОР. Социјалата и здравството беа на завидно ниво, секој можеше да студира бесплатно и за секого имаше работа. Затоа старите плачат, зошто децата ги праќаа на школо и живи и здрави им се враќаа, имаше по некоја детска тепачка и шлаканица ама никој немаше нож ниту шипка во џебот. Во што не претвор добриот каптализам? Во роботи што трчаат по пари, а средствата не се важни...

Имаше социјална сигурност, и мир и раат... но ајде да видиме што добија муслиманите со комунизмот во СФРЈ? Не дека сега е нешто подобро но ако станува збор за комунизмот во СФРЈ што добија муслиманите од него? Комунизмот во СФРЈ беше така конструиран да при негов распад најголеми жртви да бидат муслиманите, што и се случи.

Zuleyha
16-04-11, 21:54
Да ставиме веќе еднаш крај на оваа дискусија за комунизмот...

Kul_Allahu_Ekber
16-04-11, 22:27
Vo komunizmot, ne si mozel da ucis za islam. da ides vo dzamija, da ucis kuran,kako vo denesno vreme, si trebal da se krijes, skrisum da ides vo dzamija da ucis kuran,

атланта
17-04-11, 10:17
Социјална сигурност мир и раат се поважни од читање куран во џамија или библија во црква. Доста глумите жртви на комунизмот, ништо никому не фалеше. СЕГА Е ЦЕЛОСЕН ХАОС и изместени се сите вредности. Се надевм ќе ни дојде памет и ќе се врати редот, зошто вакво општество не е на арно.

Muslim Sister
17-04-11, 10:34
:selam:

Почитувани членови, на темата Торбешки речник се коментира и за комунизмот, ако веќе толку сакате ќе ве змолам да отворите нова тема за истото и таму расправајте а тука нека си остане за Торбешкиот речник затоа што се мешаат постовите и не се знае кој, кому и на што реплицира и дава образложенија. со почит до вас :)

Kul_Allahu_Ekber
17-04-11, 15:44
Prvo atlanta kuranot da go citas i da go praktikuvas, e farz (mora zadozitelno),zasto kuranot ke svedoci protiv tebe ili za loso ili za dobro, taka da koj musliman ne go praktikuva kuranot, ne ide po patot Allahov, tesko deka takvite se musimani. Zasto kuranot e patokaz koj te vodi vo dzennet, Allah veli vo kuranot: Nie jasno vi go pokazavme praviot pat i kriviot pat. Pa sega ti izberi po koj pat sakas da ides po Allahoviot ili po sejtanoviot pat.

Muslim Sister
17-04-11, 15:52
Prvo atlanta kuranot da go citas i da go praktikuvas, e farz (mora zadozitelno),zasto kuranot ke svedoci protiv tebe ili za loso ili za dobro, taka da koj musliman ne go praktikuva kuranot, ne ide po patot Allahov, tesko deka takvite se musimani. Zasto kuranot e patokaz koj te vodi vo dzennet, Allah veli vo kuranot: Nie jasno vi go pokazavme praviot pat i kriviot pat. Pa sega ti izberi po koj pat sakas da ides po Allahoviot ili po sejtanoviot pat.
:selam:

Сестро, темата е -Торбешки речник кажав погоре за да не се прави секоја тема турли тава, добро би било коментарите и репликите да бидат во склоп со темата.:дада:

Kul_Allahu_Ekber
17-04-11, 16:17
Ok Halaite :selam:

Muslim Sister
17-04-11, 20:40
:selam:
Од овде па натаму продолжете со постиранње на торбешки зборови кои се користат во вашите места на живеење, еве јас во продолжение ќе напишам три реченици на кои во моментов ми текна.

1) Оди запали и рутишчана под пешчон и варди да не се затсопниш и да се наиш во пармацине.
превод- Оди запали ги алиштана под (голем камен) и внимавај да не се сопниш па да се најдеш во оградана.

2) Оди речие на ноно да ти и дает крошните запишче малеково ча крупосат.
превод- Оди речи и на баба ти да ти ја даде лулката, заплака бебево ќе Крупосат незнам да го преведам нека пишува оној што знае како би се преведил овој збор.

3) Неили ми ја душава зер ча те намлата.
превод- Немој да ме нервираш зошто ќе те натепам :):)

sani
18-04-11, 05:51
ke te napravam paranparcek(ke te slomam)

Зул Карнејн
10-06-11, 01:40
Повеќето горенаведени зборови се од Турско потекло, само нема сомнение дека таканаречените торбеши водат потекло од Турците.

Еве ви торбешки изрази:

Алавантос - Не средено
Маклумлија - Омалаксан (за човек)
Таксират - Проблем
Отракан - Човек кој знае да се снајде во секакви ситоации

Има уште многу, јас претежно ги користам во јазикот за да си го обогатам со колорит. ИншАллах кога ќе ми притекнат уште некои ќе ви допишам :дада:


Не треси. Не потекнуваат од нив, нема најточни докази од кај потекнуваат, има само докази и мислења дека поимот “торбеш“ е исто како некој неснаодлив мангуп да си го нарекол “клошар“. Значи, навредливо.

MehmedAliPasha
08-09-11, 21:17
Кулет - Пакет
Дајојца - Вујна
Лопофка - Продолжен кабел
:)

musliman
08-09-11, 22:05
Кулет - Пакет
Дајојца - Вујна
Лопофка - Продолжен кабел
:)ovie zborovi ,ne se od Torbeskiot govor

Dajo -e vo gornorekanskiot kraj(albancite go koristat ovoj dijalekt)

Kulet- prf pat slusam..

A lopofka-prodolzen kabel:смешкање::смешкање: ednoto e edno a drugoto drugo ,

MehmedAliPasha
09-09-11, 14:17
ovie zborovi ,ne se od Torbeskiot govor

Dajo -e vo gornorekanskiot kraj(albancite go koristat ovoj dijalekt)

Kulet- prf pat slusam..

A lopofka-prodolzen kabel:смешкање::смешкање: ednoto e edno a drugoto drugo ,

Епа појди во Лабуништа и побарај кабел од 5-6 метри и по 5 мин истиот што ќе ти го даде кабелот прашај го што е , ќе ти рече лопофка. Хехе исто и Кулет е од таму.

Hayrudin Barbarossa
19-11-11, 11:48
тогаш - туогај
остави го - нека го
го таквуа?

Mahir DemiShoski
19-11-11, 12:06
poveketo se turski zborovi...:дада:

ихх...ама колку. Баш така :)

Mahir DemiShoski
19-11-11, 12:08
Еве тема со наслов "Торбешки речник" кој верувам, дека ќе ви се надјде кога ќе стее на мака, за некои ваквии прилики ставив некоии зборови кои се употребуваат, во торбешкиот речник, па ставите и виее.:смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:


П.С збороувај те мајчин, Торбешки Јазик.:смешкање::смешкање:


абер = збор

адет = обичај

аманет = даден збор како за нешто или некого

андзак = баш така, таман

апансус = изненада

ариза = опрост

алаварсан = ако сака

асален = нормален

атар = задоволство

бакшиш = поклон

белки = можеби

бендисува = допаџа

беузур = пусто, за никаде

зашчоо- зошто

моиве очии пишчаат = моиве, оќи, плаќат

Милјарда= 10 денари

Подобро ќе беше да направеше едно copy-paste од колекцијата на Турцизми одколку вака.

ernat
14-12-11, 22:21
izvinete braka ama site zborovi se turski i nie vo istocna Makedonija (Radovis)den denes gi koristime...es selamun aleykum

Hikmet
15-12-11, 10:54
kako sto mnogumina kazaa 90% od zborovite se turski. nitu torbeski govor ima nitu torbeski narod, setoa toa e izmislenica poradi podelba na narodot i nekoi politicki celi... selam

Miralem
15-12-11, 14:14
kako sto mnogumina kazaa 90% od zborovite se turski. nitu torbeski govor ima nitu torbeski narod, setoa toa e izmislenica poradi podelba na narodot i nekoi politicki celi... selam

:гушкање: Allah da te nagradi !

Abdu-Rahman
15-12-11, 16:44
kako sto mnogumina kazaa 90% od zborovite se turski. nitu torbeski govor ima nitu torbeski narod, setoa toa e izmislenica poradi podelba na narodot i nekoi politicki celi... selam

Samo da kazese koj od kogo se deli pa da mozeme da razgovarame vaka ostana nedokazan. Od kogo se deli Torbeshkiot narod od koj narod????

Hayrudin Barbarossa
02-01-12, 20:40
најсмешен торбешки збор кој сум го слушнал до сега:

БАЛОН - БАПКА :смешкање::смешкање::смешкање:

Hayrudin Barbarossa
16-02-12, 16:51
сите - цитте
да му честита - да се стави

Muslim Sister
16-02-12, 19:37
сите - цитте
да му честита - да се стави

Во долнореканскиот крај ова се употребува кога некој ќе умре па да му се искаже сочувство.

Hayrudin Barbarossa
18-02-12, 00:08
Во долнореканскиот крај ова се употребува кога некој ќе умре па да му се искаже сочувство.

Во прилепскиот крај за изразување сочувство на умрен сум слушнал како велат: “башалсаолсун’’, тоа ми личи на турски збор бидејќи изгорени се да бидат турци :смешкање:

trebo.r.a
19-02-12, 11:07
:гушкање::дада::дада:kako sto mnogumina kazaa 90% od zborovite se turski. nitu torbeski govor ima nitu torbeski narod, setoa toa e izmislenica poradi podelba na narodot i nekoi politicki celi... selam

Hayrudin Barbarossa
19-02-12, 13:35
kako sto mnogumina kazaa 90% od zborovite se turski. nitu torbeski govor ima nitu torbeski narod, setoa toa e izmislenica poradi podelba na narodot i nekoi politicki celi... selam

А што мислиш брат кој го измислил торбешкиот говор и торбешкиот народ, кој народ да го дели и поради кои политички цели?

Hayrudin Barbarossa
21-02-12, 08:15
се грижи - се постаруа

Hayrudin Barbarossa
23-02-12, 08:18
поарен - порен

musliman
23-02-12, 18:50
најсмешен торбешки збор кој сум го слушнал до сега:

БАЛОН - БАПКА :смешкање::смешкање::смешкање:ova nema nikakva vrska so temata

сите - цитте


да му честита - да се стави


сите-svite

да му честита - да се стави,nema vrska prvoto so ftorotoo,,се грижи - се постаруа

Ovde nisto ne se razbira

поарен - порен

Poaren-Po darezlif..

Nitu ede zbor sto si go napisal nee torbeski,se se toa izmislenii ,, I ne sekoj zbor koj e ispomesan od turski i makedonski zbor e torbeskii...

musliman
23-02-12, 18:52
Samo da kazese koj od kogo se deli pa da mozeme da razgovarame vaka ostana nedokazan. Od kogo se deli Torbeshkiot narod od koj narod????:selam:Ubavo prasanje ,ama ne dobifme ubaf odgovor no mozebi ce odgvri Insallah...
:вслм:

Hayrudin Barbarossa
23-02-12, 23:23
:selam:Ubavo prasanje ,ama ne dobifme ubaf odgovor no mozebi ce odgvri Insallah...
:вслм:

dobifme - добивме
ubaf - убав, во случајот овој збор треба да биде “добар’’
ce - ќе
ftorotoo - второто
Po darezlif - по дарежлив
nee - не - е

ако прочита погоре, пиши дека овие се торбешки зборови од прилескиот крај, таму нема свите... немаш врска

Muslim Sister
24-02-12, 00:51
Poaren-Po darezlif..
Поарен не е подарежлив туку подобар :дада::)

fejzuli
21-07-12, 03:34
B

bakšiš = poklon
babo(babule)=tatko(tato)
belki = možda
bendisuva = dopagja
besa=zbor
beuzur = pusto, za nikade
biftan = kažuvanje laga za odredena ličnost
biva = biduva
boš = prazno
bundza = namurtena, ne raspolozena

Č,Ć

čalam = luksuz
čare = izbor
čeder=šteta,posledica
češit = interesen
ćesterme = naopaku
ćimbiler = koj znae
ćotja = neubo
čuknat = zabegan, zaostanat


:selam: , имам некои забелешки, кај нас “Чаре“ го употребуваат за решение(Барај Чаре), а “Чешит“ како различен :)

Kul_Allahu_Ekber
22-07-12, 02:00
:selam: Zborot besa kako sto znam ne e torbeski zbor. besa kaj nas znaci Vetuvanje koga davame zbor na nekoj,i se upotrebuva vo albanskiot recnik.

Hayrudin Barbarossa
27-08-12, 18:59
кочан - цаблан
превртува - шенуа
сладолед - сладолек
оган - огон
јогурт - јогорт
никнува - никина
текнува - текина
вина - иље
раце - раци
нозе - ноѕи
заби - ѕаби

Hayrudin Barbarossa
28-08-12, 07:46
преживува - прежиуа
сваќа - дошикуа
проговоре - прегоре
плива - плиуа
јавува - јавуа
спрема - спремуа
јадат - јадаат
плачат - плачаат
девојчето - девојчео
ѓаолски - врашки

Hayrudin Barbarossa
28-08-12, 07:47
благословува - блуосуа

Hayrudin Barbarossa
28-08-12, 10:36
софра - синија
нозете - ноѕине
рацете - рацине

Hayrudin Barbarossa
28-08-12, 11:31
гревота - завалија
пуканки - пукајнци
бензин - бензил
благи - блаѕи

Miralem
28-08-12, 21:33
izvinete braka ama site zborovi se turski i nie vo istocna Makedonija (Radovis)den denes gi koristime...es selamun aleykum

Ne be "Torbeski se",Turcite od "Torbesite" gi prezele.

Hakk
29-08-12, 17:32
Ne be "Torbeski se",Turcite od "Torbesite" gi prezele.
:selam:
Хахахахахаххахаха!
Појака теза од оваа не сум слушнал до сега.
Ако може некој да ја аргументира со докази нека повели,,,

Miralem
30-08-12, 21:14
:selam:
Хахахахахаххахаха!
Појака теза од оваа не сум слушнал до сега.
Ако може некој да ја аргументира со докази нека повели,,,

jas davam otkaz :бело знаме:

PS: Brat Hayrudin Barbarossa,od koj "torbeski" kraj gi vadis ovie zborovi ? Barem eden do sega vo zivotot da imav slusnato. Delmi i jas sum "Torbes" a od ovoj "torbeski" recnik nisto da ne znam.

Hayrudin Barbarossa
31-08-12, 22:55
jas davam otkaz :бело знаме:

PS: Brat Hayrudin Barbarossa,od koj "torbeski" kraj gi vadis ovie zborovi ? Barem eden do sega vo zivotot da imav slusnato. Delmi i jas sum "Torbes" a od ovoj "torbeski" recnik nisto da ne znam.

прилепско

сме - сни
сте - сви
се - сет
оздраве - оздрај
дува - дуат
требаше - требише
одеше - ојше
правеше - прајше
чудеше - чудише

Hayrudin Barbarossa
01-09-12, 07:18
тетка по мајка - теза
тетка по татко - ала
татко - баба
мајка - нана
албанците - шиптарине
македонците - каурине
турција - турска
кичево - кича
тетово - тетоо
тогаш - тогај
вујко - дајче
тетин - ениште
леле - ере
е - ет
чепка - буцка
запнува - запина
раздува - раздууа
солзи - солѕи
мава - маа
изнамавам - изнамаам
со остро лице - исциглан
подгрбаен - приклучен

Hayrudin Barbarossa
05-09-12, 07:59
умори - постана
уморување - постануање
чинија,порција - ќасе
врие - вриуа
прегрнува - грнит
коска - коцка
коските - коцкине
се секира - се саклдисуат
виткано - меткано
јас - ја

Hayrudin Barbarossa
08-09-12, 08:06
залак, залаче - касај, касајче
залаци - касаи

Hayrudin Barbarossa
16-09-12, 08:20
олкави - олцај
никако - мазалла