PDA

View Full Version : Поучни раскази


Страници : 1 [2]

Ebu Muhammed
06-05-09, 00:09
Ne turcite na ljubovta vikaat sevgi onu sevijorum-nego go sakam
ashk znaci neshto pomegu lugeto kako zaljubenost preterana.ALLAH najdobro znae

Miralem
06-05-09, 14:46
Vo red e Brate Ebu Muhammed. Padisa ako saka neka ti objasni,no po lp. Za da ne ti bide tuka pametta ete go promeniv,ne e nisto strasno.
Koga sum tuka,ke vi ja kazam sluckata za Glusecot i Kamilata... ova e i za deca a i za vozrasni :)

Eden den,ja zgrabil glusecot kamilata za uzda i pocnal nadmeno da ja vodi. Gledajki Glusecot,kako kamilata brza i odi po nego,na Glusecot pametta vo svojata vaznost mu se umislila.
Blesokot na takvite misli ja udrile Kamilata vo glava,pa pomislila vo sebe:
Samo napred,uzivaj.Posle jas ke ti pokazam !
Odele taka se' dodeka ne stignale do edna obala na nekoja reka,koja bila luta sto ni divi zverovi nemozele da e sovladaat.
Glusecot usporil i zastanal kako zakopan,a Kamilata smeskajki se mu se obratila:
Ej,prijatele,zosto zastanavme ? Zosto cudenje ? Daj smelo zacekori vo rekava ! Ti si mojot vodic i edinstven predvodnik,ne zastanuvaj sred pat,pa nemoj sega da se otkazes.
Ma,ovaa reka siroka e i dlaboka,a jas vala ti se plasam od dlabocini,odgovori Glusecot isplaseno.
Ostavime da vidam kolku e dlaboka,rece kamilata i zustro zgazi vo vodata.
Pa,vodata e do kolena,kjorav glusecu!,rece kamilata.Sto si se zbunil tolku i smesta se zakopa ?
A glusecot usrameno na toa mu rekol: Sto e za tebe mravka,za mene e zmej,zatoa sto kolenoto moe se razlikuva od tvoeto. Ako tebe,mudra kamilo,vodata ti e do kolena,mene sto laktovi nad temeto izmerimi.
Sledniot pat,nemoj da bides vaka drzok,prodolzi kamilata,da plamen dusata i teloto ne bi ti ja izgorel.So tebe ravni spori se i prepinaj se; nema sto kutriot glusec so kamilata da se nametnuva.
Se kaam,pomisli glusecot. Te kolnam vo Allah,prefrli me preku ovaa voda. A kamilata se sozali pa rece: Kaci se namene i na grbot sedni. Bez strav poverimigo ovoj pat. Bi mozela da prenesam nad iljada takvi.

Koga veke nesi Allahov pratenik,po tragata na pratenicite trgni,da od bunarot na sebicnost,se krenes do duhovnost. Podanik bidi,zatoa sto vladar nesi; ne upravuvaj sam so brod,zatoa sto kapetan nesi. Koga ne si umeshen,kloni se od trgovina;podaten biti,vo testo da se pretvoris.Ni zbor poveke,zamolci ! Bidejki nemozes da bides Allahov zbor,bidi uvo za nea. Ako i prozboris,tvoite zborovi pretoci gi vo prasanje i so Allahovite luge ponizno razgovaraj.
Tvojata omraza i oholost od Pohota izviraat a navikata uste poveke ja zacvrstuva pohotata.
Zatoa sto zlata narav vo dusata se ukotvila,mravkata na pohota vo zmija ja preobrazila. Na samiot pocetok zmijata na pohotata unistija; vo sprotivno,vo zmija ke se pretvori.

Warrior*
11-05-09, 16:05
Тајната на среќата е да се заборави минатото, да се заборави иднината и да се живее моментот на сегашноста за нашиот Создател. [Abu Qanit al Hassani]

Khayrun Nisa
11-05-09, 18:30
Познатиот халифа од династијата Емевии, Омер ибн Абдулазиз, во една прилика говорел за смртта и помеѓу останатото, рекол: „Навистина жителите на кубурите во своите гробови се кајат заради она кое го пропуштиле од добрите дела додека биле живи, и навистина, жителите на дуњалукот ја очекуваат смртта и немило го упропастуваат она заради кое умрените се кајат. Ниту мртвите можат да се вратат на дуња
лукот да го надокнадат она кое го пропуштиле, ниту живите земаат поука од оние кои гробовите ги населиле, иако истата судбина ги чека.“

Dzemal ibn Ibrahim
13-05-09, 09:57
:selam:


Oние, на кои Аллах им ги отворил срцата за Верата


Ебу Неим наведува дека ел-Микдад б. Ел-Есвед, радијаллаху анху, еден од истакнатите асхаби, рекол: „Се колнам во Аллах, ниту еден друг веровесник како Мухаммед, саллаллаху алејхи ве селлем, не е испратен во потешка состојба, ниту во полошо незнајбоштво. Мислеа дека нема подобра вера од идолопоклонството. Дојде со Книга која ја разделуваше вистината од лагата и детето од родителите. Беа и од оние на кои Аллах им ги отвори срцата за верата така што на својот родител, дете или брат покажуваа како неверник, како би известиле дека пропаднал оној кој ќе влезе во огнот и дека не им е сеедно како нивните најблиски и најдраги пропаѓаат во огнот.“

Покрај Ебу Неим, ова кажување според ист смисол и сенед го наведува и ет-Теберани.:вслм:

Dzemal ibn Ibrahim
15-05-09, 22:14
:selam:

Зулумќарот никогаш не успева
Видов човек со одсечена рака до рамено кој викаше: „Кој ме гледа нека никогаш не прави некому неправда,“ Му пријдов и го запрашав: „Брате, што е со тебе што се случило?“ Почна да раскажува: „Брате мој, чудна е мојата приказна. Еден ден, видов еден рибар како лови риби, и како улови една голема риба. Рибата многу ми се допадна. Му пријдов и му реков: Дај ми ја оваа риба. Рече: Не можам да ја дадам, јас ловам риби и ги продавам како би го прехранил семејството. Го удрив , насила му ја земав рибата и отидов. Додека одев со рибата, носејќи ја ме касна за палецот. Кога стигнав дома ја фрлив од рацете. Палецот ме заболи и чувствував таква болка што цела ноќ не заспав. Раката ми отече. Кога се раздени отидов кај лекарот и му се пожалив на болката. Докторот, откако ја прегледа раката, рече: Ова е почеток на гангрена. Отсечи го палецот, или ќе мораме да ти ја отсечиме целата рака. Се согласив, ми го отсекоа палецот. Меѓутоа, после некое време во раката повторно ме фатија болки, не можев ниту да спијам ниту да мирувам. Повторно на лекар, ми рекоа: Отсечи ја шаката. Ја отсеков. Меѓутоа, болката не минуваше ми се прошири и во подлактицата, не бев мирен никако. Повторно на болница, нов предлог да се пресече раката до лакот. Ја отсеков. Не прекина. Болката се ширеше во мускулот (надлактицата). Чуствував болки поголеми од пред тоа. Ми рекоа: Одсечија до рамено, бидејќи во спротивно ќе ти се прошири по цело тело. Ја отсеков.

Еден човек ме запраша: Што е причината за твојата болка? Па му раскажав за рибата. Ми рече: Во почетокот да ја вратеше рибата на нејзиниот сопственик и да побараше халал од него, како би го задоволил немаше да те снајде оваа болка и немаше раката да ти се отсече.
Туку сега, оди кај него и барај му халал болката пред да стигне во твоето тело. Човекот продолжува: Го барав низ целиот град, додека не го пронајдов. Плачејќи паднав врз неговите нозе прегрнувајќи ги и зборејќи му: Пријателе мој, те колнам во Аллах, те молам да ми простиш. Ме праша: Кој си ти? Реков: Јас сум оној кој рибата ти ја зеде на сила. Му раскажав што ми се случи и му ја покажав раката. Кога ја виде заплака. Потоа рече: Брате,како што те гледам во вакво искушение, јас ти халалам .
Му реков: Те колнам во Аллах, дали ме проколна кога ти ја зедов рибата? Рече: Да, реков: Мој Аллаху, навистина овој ја победи мојата слабост со својата сила и насилно ми го зеде она со што Ти ме храниш, па покажи Ми ја Својата моќ врз него. Му одговорив: Пријателе мој, Аллах ти ја покажа својата моќ на мене и јас Му се кајам на Возвишениот Аллах што бев во служба на насилството. Никогаш повеќе нема да му служам ниту ќе помагам некого во тоа додека сум жив, ако даде Бог.
Во приказната има големо предупредување за оној кој го помага зулумот (неправдата) и дека се примаат довите на оној кому е направена неправда.


:вслм:

Khayrun Nisa
17-05-09, 21:26
Чесните луѓе вака прават.

Еднаш некој човек го замолил Абдул Мелик б. Мерван – халифа, да му овозможи со него насамо да поразговара за нешто. Халифата тогаш му рече на своето друштво ако можат да излезат. Кога спомнатиот човек се подготвил да зборува, Абдулах Мелик му рекол: „Немој да ме фалиш, бидејќи јас себеси подобро се познавам. Немој да ме сметаш ни за лажливец, бидејќи лажливецот никогаш не може да има здраво мислење. Немој ниту туѓи зборови да ми пренесуваш ниту друг да клеветиш. А сега ако сакаш можам да те пуштам, и да не ти замерам.“ На тоа човекот го замоли владателот да го пушти да се врати од каде и дојде.. Чесните луѓе вака прават.

Dzemal ibn Ibrahim
27-05-09, 21:21
:selam:


Се пренесува дека Муса, а.с., им рекол на Израелчаните:
-Доведете ми го вашиот најдобар човек! Довеле еден човек, и Муса, а.с., го запраша: Ти си најдобриот од нив? Човекот му рече: Така овие луѓе сметаат! Добро, ајде сега ти доведи ми го најлошиот човек.
Човекот отиде и после извесно време се врати, сам. Муса, а.с., го праша: Го доведе ли најлошиот? Човекот рече: Да. Па каде е? – праша Муса, а.с., тој му одговори: Јас сум, Божји пратенику! Никого не познавам како што се познавам себеси и својата душа.
Муса, а.с., му рече: Ти, навистина си бил најдобриот човек!


Од книгата Зухд – Ахмед ибн Ханбел

Dzemal ibn Ibrahim
08-06-09, 20:05
Најголема будала


Еднаш, еден човек беше на смрт, па упати барање на својот син:
„Синко мој, земи ги овие сто златници. И подари ги на најголемата будала која ќе ја сретнеш.“

Откако ова го изговори, тој ја испушти душата, и неговиот син тргна на пат да ја исполни татковата последна, чудна, желба. Кога и да погледнеше некој чудно да се однесува , ќе му се приближеше со надеж дека ќе ја пронајде будалата која ја бара.

Така, лутајќи еден ден, стигна пред палатата на кралот. Тука наиде на голем собир на луѓе. Го запраша еден од нив, заради што се собрале толку луѓе, а овој му рече:

„Големиот везир го налути султанот. И чекаме негово погубување. Наскоро џелатот треба да му ја одгруби главата и потоа да се именува нов везир. И, тој во склад со нашата традиција, треба да го прескокне трупот на претходникот пред да ја прими должноста.“

Веднаш потоа, доведоа човек во окови. Не обрнувајќи ни најмалку внимание на неговото запомагање го присилија да се спушти на колена и му ја одгрубија главата. Новиот везир, сето ова мирно го гледаше. И потоа го прескочи телото на стариот везир. Сега тој беше големиот везир. Сите потоа веднаш застанаа да му честитаат на службата. Младичот, се помеша со луѓето, и кога се најде пред него, му ја пружи вреќата со златници.

Везирот, ја отвори кесата, и здогледа златници, и зачудено го праша:
„Млад човеку, зошто ми го даваш ова богатство?“

„Те молам земи го.“ му рече младичот, тоа е последната желба на мојот рахметли татко. Дозволи ми да ја исполнам својата должност кон него.“
„Неговата желба била да ги предадеш овие златници на големиот везир?“ запраша везирот.

„Не,“ одговори младичот, ни на големиот везир, ниту на било каков министер. Татко ми ме замоли да ги предадам овие златници на најголемата будала. Половина свет го обиколив во потрага, но, прости ми што ова ќе ти го кажам, поголем ахмак од тебе не најдов.“
„Што зборуваш несреќнику, зарем јас сум ти најголемата будала, “ извика везирот.

„Видов со своите родени очи сè што се случи овде“ почна да објаснува младичот. Твојот предходник само што остана без глава и ти го прескокна неговиот леш, како би ја завзел неговата положба. Зарем не ти е јасно дека такво нешто и тебе може лесно да ти се случи?
Оној кој не знае да извлече поука од страдањата на другите не е обична будала, туку крал на глупаците. Му благодарам на Аллах, јас татковата желба ја исполнив.“

Suheda
12-06-09, 07:57
ZAPAMTI CETIRI RABOTI Koga Ibn Muledzem izvrsil atentat vrz hazreti ALIJA vlegol negoviot sin Husejn kaj nego i pocnal da place.Na sto hazreti ALIJA fo zaprasal:Zasto places? Toj mu odgovoril:,,Kako da ne placam koga ovoj den ti e posleden na ovoj svet ! Togas h ALIJA mu rekol:,,Sinko zapamtigi od mene ovie cetiri raboti: -najgolemo bogatstvo e bametot, -najgolema siromastija e da bides glupav, -najgolemo divjastvo e da bides samodoverliv i da se smetas za sebe si najdobar i najgolem od drugite luge,i -najgolema pocest e da bides karakteren i moralno bospitan odnosno da bides so ubavo i blago odnesuvane.

Dzemal ibn Ibrahim
17-06-09, 21:02
За незнаењето и неговите лоши последици


Исламските ученици рекле: „Не постои ниту една Аллахова наредба, а шејтанот да не и се спротивставува со помош на две работи, и сеедно му е која од тие две ќе употреби во одведуавњето на луѓето во заблуда, а тоа се: претерувањето (екстремизмот) и немарноста (во поглед на Аллаховата наредба). Екстремизмот или претерувањето означува преминување на одредени граници, а може и да значи и жестина и пристрасност.Мудриот Лукман рекол: „Мудроста ја научив од незнајковци, секогаш кога кај нив ќе приметив некоја лоша особина, јас ја оставав.“
Алија, р.а., рекол: „Џахилот е мал макар бил и стар, а учениот е голем макар бил и млад. Доволно незнаење на човекот му е што не знае да ја процени сопствената личност и сопствените можности.“

Мудроста е стебло чии жили се во срцето, а плодовите на јазикот.

Мудри луѓе рекле: „Незнајкото е самиот на себе свој непријател, па како може да биде пријател на друг?!“

„Мудриот човек расправа за мислењето, а незнајкото расправа за начелата и темелните вистини.“

„Разумот е најголемото богатство, убавото воспитание е најдобро наследство, а незнаењето е најголемо сиромаштво.“

Мудрецот незнајкото го опишал со овие својства: „Одговара пред да сослуша, брзо донесува пресуди и пресудува за оние работи кои воопшто не ги познава, расправа за начелата за кои не треба да се расправа, многу кажува без никакво фајде, дели иметок таму каде што не треба, има убаво мислење за оние со краток разум и слаб морал, се лути без причина, брзо издава тајни, други обвинува за сопствените грешки, прибегнува кон срамење на други луѓе кога и да му се укаже прилика, неговото покајување е само долга надеж, а не вистинско каење заради страв од ненадејната смрт и средбата со Аллах и сака да биде пофалуван за она што не го прави и секогаш да биде во центарот на вниманието.“

Refet
25-06-09, 00:00
Се пренесува од Ебу Зерр Џундуб б.Џунаде (р.а) дека Пратеникот(с.а.в.с), во она што го пренесува од Аллах,Голем и Возвишен,рекол:

„О робови Мои, Јас навистна, забранив да се прави зулум и одредив тоа да се забрани меѓу вас.Тогаш не правете зулум едни на други!
О робови Мои,сите сте скршнати во заблуда ако не сте од Мене упатени.Барајте од мене да ве упатам-ќе ве упатам!
О робови Мои,сите сте гладни ако Јас не ве нахранам.Барајте од Мене да ве нахранам-ќе ве нахранам.
О робови Мои,сите сте голи ако Јас не ве облечам.Барајте од Мене да ве облечам-ќе ве облечам!
О робови Мои,вие грешете и дење и ноќе и Јас сум Оној кој ги простува сите гревови.Барајте од Мене да ви ги простам гревовите-ќе ви ги простам!
О робови Мои,вие не можете да Ми наштетите колку и да се трудите,а не можете да ми користите,колку и да се трудите!
О робови Мои,кога би биле од првиот до последниот меѓу вас,и луѓе и џинни,побожни како што е најпобожното срце на оној меѓу вас-тоа во ништо не ќе го зголеми царството Мое.
О робови Мои,кога би биле од првиот до последниот меѓу вас,и луѓе и џинни,расипани како што е најрасипаното срце на оној меѓу вас –тоа во ништо не ќе го намали царството Мое.
О робови Мои кога би се собрале од првиот до последниот,луѓе и џинни,на едно место,за да Ме молите за нешто,секому ќе му дадев она за што се молел,и тоа немаше да го намали она што го поседувам;тоа е како да го намалува наквасената игла морето.
О робови Мои,се работи за вашите дела кои Јас ги бележам.Потоа секому ќе му го дадам она што си го заслужил.Оној кој ќе најде добро нека Му се заблагодари на Аллах,а оној кој ќе најде зло,нека се грди самиот себеси.“

mersiha
03-07-09, 09:07
Grdata ruza

Vo damni vreminja ziveela preubavata kerka na eden golem vladatel.
Koga doslo vremeto za nejzinoto mazenje nitu eden od dodvoruvacite ne i se dopagjal,nitu sinovi na kralevi,nitu veziri pa nitu bogati trgovci.
Devojkata site gi odbijala.
Vo ovaa zemja ziveelo i edno mlado momce,zgodno,ubavo,no siromasen.
Istotaka i on si ja isproba srekata i i ja pobara rakata na preubavata devojka,no za zal i nego go odbila.
Mladoto momce mislejki deka e do bogastvoto, se resi da ja napusti zemjata i da odi u druga,so cel da se obogati.
Vo svojata zemja se vratil posle mnogu godini.Koga se vratil sakal da ja vidi devojkata koja edno vreme go odbila.
Se rasprasal za da doznae kade zivee devojkata,pa otisol kaj nea,doma.
Vo momentot koga se doblizuval do nejziniot dom,se otvorila vratata i izleze eden grd covek.
Koga zaminal covekot,on zatropal na vratata.
Vratata mu ja otvori nekogasnata ubava devojka.
Momceto sakase da znae zasto devojkata se omazila za grd covek.
Devojkata go odvede do preubavata gradina so ruzi,pozadi kukjata i mu rece:"Ke go doznaes odgovorot,odkako ke ja najdes najubavata ruza vo ovaa gradina,i ke mi ja doneses,no pod eden uslov,dodeka odis napred,ne smees da se vrakjas nazad!"
Momceto trgna.Tamam koga bi pomislil deka ja nasol najubavata ruza,bi zdogledal druga.Bi ja ispruzil rakata sprema nea,pa bi zdogledal uste poubava.Taka dojde do krajot na gradinata,a nazad nemozel da se vrati,i mu preostana da ja skine poslednata,a poslednata bese najgrdata,ovenata ruza.
Bez nadez i moznost,ja skina ruzata i i ja donese na devojkata.
Koga devojkata vo rakata mu ja vide ovenatata ruza mu rece:

"Sega si svatil zosto jas sum go odbrala ovoj covek za maz."

mersiha
03-07-09, 13:31
Potsetete me,ako nekogas zaboravam...

Eden profesor imal predavanja so negovite studenti...Imav so sebe edna tegla napolneta so topcinja za golf...
Gi zaprasal studentite dali teglata e polna,oni odgovorile,da.Zede mali kamcinja i gi stavi vo teglata,oni gi popolnia praznite mesta,pomegju topcinjata za golf,i profesorot pak gi zaprasal studentite,dali teglata e polna,oni odgovoria,da.Potoa stavi malku siten pesok i site praznini se popolnia.
Studentite na prasanjeto ,dali teglata e polna,odgovoria so,da.Na krajot profesorot frli eden fildzan so voda vo teglata i gi nakvasi site.Sega konacno teglata bese polna.
Profesorot rece:"Ovaa tegla e vasiot zivot.Topcinjata za golf se najznacajnite raboti od vasiot zivot,familijata,lubovta prijatelite.
Sitnite kamcinja se rabotata,kukata,kolata,alistata...
Ako vo teglata prvo gi stavite sitnite kamcinja i pesokta nema da ima mesto za topcinjata za golf.Togas vo zivotot nikogas nema da najdete mesto za najznacajnite raboti.Ako gi trgnete od zivotot najznacajnite raboti,togas ke vi ostanat pomalite,neznacajnite.Zatoa bidete kriticni vo vasiot zivot.Kukata sekogas moze da ja iscistite;grizete se za najznacajnite raboti,se drugo e samo pesok."
Otposle eden student go prsal za znacenjeto na fildzanot,i profesorot odgovoril:"Ti si dosta pameten sto si ja primetil sustinata na moeto predavanje.
Bez ogled kolku zivotot ni e poln so seshto,sekogas ostanuva malku mesto da se potsetime na prijatelite i da ispieme edno kafe so niv."

Mahsuz selam do site moi prijateli,i ako nekogas go zaboravam znacenjeto na ova predavanje na profesorot,neka me potsetat.

mersiha
03-07-09, 13:58
Napuknata kofa


Vo Indija eden vodonaosac raznesuval voda vo dve kofi koi bile obeseni na dolg stap na negovite ramenici.
Edna od kofite bila napuknata.
Dodeka ednata kofa pristigala polna do gazdinata kuka,drugata pristigala poluprazna.Toa taka traese dve godini.
Dodeka zdravata kofa se gordeese so sebe,napuknatata se sramese,zatoa sto so samo eden del bese na rabota.
Posle dve godini,napuknatata kofa pored rekata mu progovore na vodonosacot:
-Se sramam od sebesi,sakam da ti se izvinam.
-Zosto,zaprasal vodonosacot.
-Zatoa sto rabotata ja obavuvam samo so eden del,pa so toa nemozes da zarabotuvas onolku kolku se trudis,ti poveke rabotis,odgovorila kofata.
-Koga ke se vrakjame kon kukata na gazdata sakam da go poglednes cveketo pored patot.
I stvarno, kofata dodeka se kacuvale pokraj patot go zdogledala preubavoto cveke no, na krajot od patot pak se natazi i mu se izvini na vodonosacot.
On ja zaprasal:
-Dali vide deka cveketo izrasnalo samo od tvojata strana,dodeka od drugata strana na drugata kofa nema?!Toa e zatoa sto znaev za tvojot nedostatok,i go iskoristiv.
Od tvojata strana na patot zasejav cveke ,i sekogas koga se vrakjavme od rekata ti si gi zalevala so vodata.
Eve dve godini jas cveketo go beram i so nego gi ukrasuvam trpezite na gazdata.Ti da ne si bila takva,i taa kuka ne bi doziveala ubavina.

Site nie imame nedostatoci.Site sme napuknati kofi.

Ne se plasete od svoite nedostatoci,iskoristete gi!

mersiha
04-07-09, 18:34
Sulejman i mravkata

Plemenitiot Sulejman patuvajki se nasol na edno zafrleno mesto pokraj eden mravnjak.
Site mravki se sobraa da go pozdravat.Nabrgu stanaa preku iljada mravki.Samo edna mravka ne mu prijde na Sulejman,zatoa sto pred sebe imase edno brdo od pesok.
Mravkata gi broese zrncata na pesokta,edno po edno,kako bi brdoto izceznalo.
Koga go vide toa Sulejmanon ja povika mravkata i ja prasal:"Mravke,izgleda deka nemas mnogu snaga nitu izdrzlivost,pa nitu so Nuhovata izdrzlivost,nikogas ne bi mozela da go privedes kon krajot potfatot!On ne e po tvoja merka na snagata.Ti nikogas ne ke mozes da go sramnis brdoto na pesokta.
Mravkata mu odgovorila:"O golem kralu,na ovoj pat nemoze da se napreduva bez volja,velikodusnost.Edna mravka od mene se sokrila otkako me zarobila vo zamkata na lubovta,govorejki:"Ako go razoris brdoto na pesokta i go oslobodis patot,ke ja trgnam zaprekata koja ne deli,i ke ja prifatam tvojata lubov."Taka sum se nafatil da go resam problemot,ne mislejki na nisto drugo,osven na premestuvanjeto na pesokta.
Ako uspeam,ke mozam da i se nadevam na lubovta,pa iako vo ispolnuvanjeto na zadacata treba i zivotot da go izgubam;nema da bidam nitu onoj sto se fali,nitu onoj sto laze."

Prijateli,da naucime od mravkata sto e snaga na lubovta.Iako mravkata i se posvetila na nesrekata,ona e sluga na Patot.

Sara
06-07-09, 21:44
Читав овие денови една необична приказна, која одамна се случила во градот на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с. па посакав да ја поделам со вас.

Некој човек познавал двајца браќа, млади момчиња...биле од иста мајка но биле многу различни. Еден од нив го одбрал правиот пат и своето време воглавно го трошел за хајр.
Присуствувал на предавања на различни шејхови кога ќе имал време.
Другиот пак своето време го трошел со незналици како него во игри и забави и разни харами (Аллах да не сочува од вакви непокорности). Меѓутоа двајцата браќа имале еден автомобил кој го користеле двајцата.
Во една прилика овој првиот заминал на предавање на еден алим секако со автомобилот. Другиот брат налутено ја прашал мајка си каде заминал,мајката му одговорила дека е на предавање. Тој целиот налутен почнал да вика дека има нешто договорено и дека му треба автомобилот (Само Аллах знае што имал договорено). Лут на братот бидејќи му го зел автомобилот кога му е најпотребен ја прашал мајка му на кое место се одржува предавањето и побрзал таму.
Влегол во местото каде што се одржувало предавањето и го видел шејхот и околку него полно луѓе. Со поглед го барал братот, кога го здогледал седнал на крајот да почека шејхот да заврши со своето предавање. Кога завршил му пријдел на братот и веднаш го нападнал. Братот онака добродушен и со благ нарав веднаш му ги даде клучевите. Тој ги зеде и замина...Повеќе не се врати...Загинал во сообраќајна несреќа!
Третиот ден после несреќата братот гледа чуден сон...Го гледа својот брат в Џеннет во Џеннетските убавини, убав,насмеан и задоволен...
Па братот зачудено го прашува „Од каде ти во Џеннет?“ на што тој му одговорил „ Ех брате мој ми опросте мојот Господар!.
Ми опросте поради една работа, поради она предавање на кое те чекав тебе“. Аллах Екбер !


Па зарем не рекол Аллаховиот Пратеник с.а.в.с:

Аллах има мелеци кои кружат и ги бараат оние кои прават зикр.

Кога ќе најдат луѓе кои го споменуваат Аллах,мелеките ги повикуваат: Дојдете кај оној кој го славите.

Нивниот Господар ќе ги запраша: Што зборуват моите робови?

Тие ќе одговорат: Те слават,величат ти се заблагодаруваат и те фалат.

Аллах тогаш ке ти запраша: Дали ме виделе?

Ќе одговорат: Да те видат уште повеќе би ти чинеле ибадет,уште повеќе ќе те величат и слават.

Ќе запраша:Што сакаат од мене?

Ќе одговорат:Сакаат Џеннет.

Аллах ќе запраша:А што да го видат?

Ќе речат:Да го видат уште повеќе за него ќе копнеаат и уште повеќе ќе го бараат и сакаат.

Ќе запраша Аллах:Од што сакат да се заштитат?

Ќе одговорат:Од Џехеннемскиот оган.

Ќе праша:Дали го виделе?

Тие ќе одговорат:Не жими Аллах не го виделе.

Ќе праша:А што да го виделе Џехеннемскиот оган?

Ќе речат:Да го видат уште повеќе ќе се плашат и бегаат од него.

Тогаш Аллах ќе речи: Ве земам вас за сведоци дека им имам опростено.

Некој од мелеците тогаш ќе рече:Меѓу нив има некој кој не е од нив, туку дошол поради некоја потреба.

Аллах ќе рече:Тие се народ кој никој кој ќе седне со нив неможе да биде упропастен. (Бухари)

mersiha
07-07-09, 16:28
:selam:,Allah,dz.s.,da ve nagradi za preubavata poucna prikazna!

mersiha
07-07-09, 16:41
"Da bides po primer na decata"

Eden sejh rekol:
"Morate da bidete slicni na decata,ako sakate da bidete Allahovi luge".
"Zosto e toa taka?"-go prasale.
"Decata imaat pet kvaliteti,potrebni za bliskost so Vozviseniot Allah,dz.s.:

-ne se grizat dali ke ima hrana ili ne,
-ne se zalat denonokno,ako se razbolat,
-ke ja spodelat megju sebe hranata koja ja imaat,
-brzo se mirat i odljutuvaat ako se skarani,ili ako se stepale,
-i najmalata pretnja gi plasi i im poteruva solzi na ocite."

mersiha
07-07-09, 21:11
"Se kolnam vo Gospodarot na K'aba, ti si prava zena a mene !"

Zejnul-Abidin,r.a.,sakal da testira edna zena(pred da se ozeni so nea),pa i prisol i i rekol:
"Jas sum so losa narav,mnogu baram,brzo se lutam,a sporo se pomiruvam,pa ako mislis deka mozes da izdrzis so mene,togas vednas kazi,a ako ne,togas nema da te prisiluvam."

Zenata pogledna nezainteresirano vo nego,i mudro odgovorila:
"So polosa narav od tebe e onoj koj toa ne go priznava,tuku pravi loso nesakajki da se promeni."

Koga go slusnal odgovorot,Zejnul-Abidin,r.a.,i rece:"Se kolnam vo Gospodarot na K'aba,ti si vistinska zena za mene."

Posle deset godini zaedno,malku se skarale,pa on i rece:"Tvojata sudbina e vo tvoite race,ako sakas(ako si nezadovolna),baraj razvod na brakot",i potoa se pokajal za svoite zborovi.

Zenata mu odgovorila:"Se kolnam vo Allah,mojata sudbina bila vo tvoite race deset godini,pa odlicno si ja cuval i si se grizel.Ne sakam sega da ja zloupotrebam za eden cas,pak mojata sudbina ti ja vrakjam za toa tvoe dobrocinstvo."

Zejnula-Abidin,r.a.,i rece:"Navistina ,ti si,bez nikakvo somnenie najgolemata Allahova blagodet so koja me nagradil."

Muslimanka
07-07-09, 22:07
:selam:

Аллах да те награди сестро за твојот труд што го вложуваш,но ова е веќе напишано во поучни раскази,хадиси и мудри, исто така и грдата ружа е напишана.
Па би го замолила модераторот да ги премести таму.

:вслм:

efendija
07-07-09, 23:29
:selam:

Сестро, со сета почит кон тебе и Аллах да те награди за твојот труд. Само сепак првин погледни дали има ваква или слична тема па после пишувај,затоа што поголемиот дел од твоите теми веќе ги има на форумот. Се надевам дека ова добронамерно ќе го сфатиш.

:вслм:

Khayrun Nisa
08-07-09, 01:45
Сè додека не станам јаглен..


Сите ние, грешиме и правиме престапи, а Аллах е Тој кој одложува и ни дава во време, но, но не занемарува. Он ги сака покајаниците и оние кои се чистат, па затоа ја отворил вратата на покајание за сите оние кои грешат како би се покаеле и би му се вратиле на својот разум и Он да би им го сменил она што го направиле од гревовите, големи или мали, па Нему Му припаѓа секоја Благодарност и на почетокот и на крајот, и јавно и тајно.

Еве еден пример од збирката хадиси на Бухарија, човек од народот Бени Исраил претерувал во грешењето, но бил од мувехидите, т.е., оние кои ја почитуваат Аллаховата Единственост и не Му препишуваат другар. Направил убиство, блуд, кражба, обмама, излагал и лажно сведочел, охоло и насилнички ги преминувал Аллаховите забрани.

Кога му настапила смртната агонија, од која никој не може да биде поштеден, ги повикал своите деца. Во тој момент во кој не користи ни имотот, ни дете, ниту положба или углед, ги повикал децата и ги прашал: „Каков татко, ви бев јас?“ Тие одговориле: „Најдобар татко.“ А тој рече: „Се колнам во Оној во чија рака е мојата душа, никогаш не сум направил никакво добро, освен тоа што сум сведочел дека нема друг Бог освен Аллах, па кога ќе умрам, рапламтете оган и фрлете ме во него. И држете ме во него додека не станам јаглен, потоа издробете ме до прав, а потоа, фрлете ме во ветрот.“

Откако умрел ја исполниле неговата желба. Подготвиле распламтен оган, а потоа го фрлиле неговото тело во него. Кога јагленосало, го издробиле и ги иситниле до прав и ја расфрлале по ветрот, па се распрснала на сите страни, по планините по врвовите од дрвата, по долините, по реките.
Но, Оној кој првиот пат Го создал во состојба е повторно да го врати. Аллах Рекол: „Биди!“ и тој бива создаден. Му рекол: „О робе мој, што те наведе на тоа што го направи? Зарем не знаеше дека Јас ги скривам срамовите и Ги простувам гревовите?“ А овој му одговори: „О Господару, се плашев и стравував за своите гревови?“ Аллах Му рече: „Ги повикувам своите мелеци за сведоци дека му простив и дека ќе го воведам во Џеннет.“

Па, навистина, нема бог освен Аллах. Нема помилозлив од Него, ниту поблаг кон робовите Свои. „Оној кој направи некакво зло или кон себе се огреши па потоа го замоли Аллах да му прости – ќе најде дека Аллах навистина простува и дека е Милостив.“ (Ен-Ниса, 110)

Од книгата: „Градините на покајаниците“, автор: Ехд А. Ел-Хумејд

Sara
11-07-09, 03:37
Смртта е врата низ која секој ќе помине


Се пренесува од Ебу-Дедра р.а, да Сулејман а.с имал син кој неизмерно го сакал, Аллах го искушал и го усмртил синот, Сулејман а.с многу тагувал...Во таа голема тага за изгубениот син Аллах му испратил два мелеки со човечки лик.
Кога Сулејман а.с ги прашал кој се, тие му рекле дека дошле да покренат парница измеѓу нив.
Им наредел да седнат пред него и ги прашал за каков спор се работи.
Едниот од нив рекол:„ Јас посадив жито а овај наиде и го уништи“. Тогаш Сулејман а.с го запраша другиот „Зошто тоа го направи?“
Одговорил:„Тој засадил жито на пат и јас наидев на тој пат и видов засадено жито.Неможев да поминам ни лево ни десно а да не му го уништам житото, па продолжив на средината од патот,а тој таа мојата постапка ја смета за уништување на житото“.
Откако Сулејман а.с ја чул приказната од оптужениот, го запрашал тужителот.
„Што те наведе да сееш по патот, зарем незнаеш дека патот е место на кое мора луѓето да поминат?“.
Потоа мелекот му рекол „А зарем ти незнаеш да смртта е пат на кој луѓето мора да поминат?“.
Тогаш Сулејман а.с свател дека тие се мелеки кој Аллах ги испратил да го предупредат на неговата преголема тага за синот, и да го потсетат дека смртта е врата низ која секој човек мора да помине. (Абдул-Азиз Мухаммед Селман)

mersiha
17-07-09, 15:02
:selam:

Vistinska prikazna za trgovecot Ibrahim i evrejskoto momce,Dzad

Vo eden francuski grad ziveal eden covek,so poteklo od Turcija,koj imal 50 godini,i se vikal,Ibrahim.
Rabotel vo prodavnica za hrana,koja se naogjala vo edna zgrada,kaj sto ziveela i edna evrejska familija.Vo taa familija ziveelo i edno 7 godisno dete,so imeto,Dzad.On sekoj den doagjal vo prodavnicata,kaj Ibrahim za da kupi ona sto im bilo potrebno za doma,i sekogas ja koristel prilikata na nevnimanieto na prodavacot,i bi ukral edno cokolado.
Eden den Dzad zaboravil da ukrade cokolado,po Ibrahim go povika,i mu rece deka zaboravil da zeme cokolada,koja ja zemal sekoj den.
Dzad uplasen i zasramen,mislejki deka trgovecot ne znae za negovoto kradenje,barase da mu prosti,i mu veti deka nikogas nema da ukrade cokolado.
Ibrahim mu rece:"Ne sinko,ajde ti mene da mi vetis deka nikogas nema da krades,a kaj mene sekoj den ke imas po edna cokolada.
Dzad go zasaka Ibrahim,kako da mu bese tatko,i kako najdobar prijatel.
Koga imase Dzad problemi,pomos barase od Ibrahim,i nemu mu se poveruvase.
Ibrahim,sekogas koga Dzad bi pobaral resenie za nekoj problem,on od edno sandace bi izvadil nekakva kniga,i bi cital od nea nekolku stranici,i potoa bi go sovetuval momceto.
Taka Dzad izlezot od teskite situacii,smirenosta i resenieto za negovite problemi gi naogjal kaj mudriot,trgovec,Ibrahim.

Khayrun Nisa
19-07-09, 21:21
Аллах е сопственик на се!Еден голем научник го забелажал следното:

„ Ми умре жената, па во таа жалост ми дојде мојот добар пријател Мухаммед. Седевме долго.... И тој ми ја раскажа оваа приказна:
„ Во еден поранешен народ имало еден многу учен и побожен човек, и луѓето нему му се обраќале кога имале некакви проблеми. Тој човек имал многу убава жена и многу ја сакал. Меѓутоа, таа умрела одненадеж, тој толку тагувал за неа, што се повлекол дома, ја заклучил влезната врата и во потполнот се повлекол од луѓето . Повеќе никого не примал внатре. Кога за тоа дознала една жена, дошла пред неговата куќа и рекла дека мора нешто хитно да го праша, но тоа мора да биде насамо со него. Кога сите се разотишле по своите домови, таа останала и понатаму да чека пред неговата врата, па домашните го известиле за тоа човекот, и тој им рекол да ја пуштат внатре.

„ Морам нешто да те прашам!“ му рекла таа, кога ја прашал зошто го бара.
„ Од својата сосетка, позајмив преубав накит на извесно време“, му рекла, „ И долго го носев на себе. Сега таа тој накит ми го бара назад - дали сум должна да и го вратам?“
Да, должана си!“ – и рекол тој.
„ Но накитот беше долго кај мене?“!- му рекла.
„ Па затоа треба што поскоро да и го вратиш!“- и рекол тој.
„ Аллах да ти се смилува!“ – му одговорила таа. „ Па зарем толку тагуваш и патиш за она што Аллах ти го позајмил, па тоа пак си го вратил кај Себе, што и било Негово?!“

Нему дури тогаш му се разбистрило пред очите и неговата жалост станала поинаква!“

Dzemal ibn Ibrahim
20-07-09, 21:03
Искрена жедНекој човек на сон посакал да го виде Божјиот Пратеник, а.с., но колку и да се трудел, тоа, не му успевало. Затоа, за совет запраша еден мудар човек.

„Синко мој, му рече човекот, во петок навечер за вечера изеди доволно посолена риба, изврши намаз, па оди на спиење, но пред спиењето немој да пиеш вода. И тогаш ќе видиш.“

Човекот, така и постапил. Цела ноќ сонувал сонувал како пие вода од потоци, извори и чешми. Кога изутрината се разбудил, веднаш отишол кај мудрецот и му рекол:

„О, учителу не го видов Божјиот Пратеник, толку бев жеден што цела ноќ сонував како пијам вода од чешми и извори. Еве, и сега сеуште сиот горам од жед.“

„Посолената риба која ја изеде за вечера ти даде таква жед што цела ноќ сонуваше вода. Кога ќе имаш таква жед да го видиш Божјиот Пратеник, тогаш, верувај сигурно дека ќе ја видеш неговата благословена убавина, “ му рече мудриот.
:вслм:

Dzemal ibn Ibrahim
18-08-09, 18:34
:selam:

Овој ѓердан има своја приказна


Оној кој поради Аллах остави нешто, Аллах тоа ќе му го надокнади со поголемо добро. Ибн-Реџеб наведува во биографијата на Ебу Бекр Ел-Енсарија Ел-Безаз дека рекол: „Живеев во близина на Мека, Аллах да ја сочува. Еден ден ме спопадна неподнослив глад. Немав ништо при себе, па излегов да барам храна, но без успех. Наместо тоа пронајдов свилена кеса заврзана со свилена врпца. Ја одонесов дома. Кога ја одврзав, најдов ѓердан од бисери каков дотогош немав видено. Го вратив како што беше, и повторно излегов да барам храна. Одејќи здогледав еден постар човек како вика: „Оној кој ќе пронајде кеса таква и таква ќе добие пет стотини златни динари!“ Си реков себеси: Јас сум гладен и ми треба храна. Ќе му ја дадам кесата и ќе ги земам тие динари како би се окористел со нив. Нема никаква штета.

Го повикав тој човек во домот. Го прашав за тоа како изгледа кесата? Како изгледаат бисерите? Колку ги има? Каква врпца има? Се тоа се совпаѓаше. Ја извадив кесата и му ја предадов, а тој ми даде пет стотини динари, ветената награда. Му реков дека моја обврска е да му ја вратам кесата без ништо да не земам за тоа. Ми рече дека мора да ги земам и беше упорен во тоа. И покрај тоа што како никогаш дотогаш што имав потреба од пари му реков: „Се колнам во Оној освен кој нема друг бог, нема да земам награда од никого, освен од Аллах.“ Не ја прифатив наградата, а старецот излезе ме остави и замина. Откако завршија хиџретските обреди се вратив во својата земја.

За кратко време, повторно излегов на пат овојпат по море. Не зафати голема бура и се најдов насред огроми бранови. Лаѓата се прекрши, луѓето и нивните имоти се потопија. Аллах ме остави во живот на еден дел од прекршената лаѓа, кој заплускувачките таласи го носеа по морето та десно, та лево за мене непознати правци, се додека не ме исфрлија на едно пусто острово.

На него живееше еден неписмен народ. Седнав во нивната џамија и почнав да читам Куран. Кога ме запазија џематлиите, се собраа околу мене, така да не остана никој од тоа место, а да не ми рече: „Научи ме од Куранот!“ Ги подучував, од тоа доста се окористија. Потоа, во џамијата здогледав еден искинат Мусхаф, ги зедов неговите листови како би учел од него. Ме прашаа дали знам да пишувам. Реков дека знам, па побараа да ги подучувам на пишување. Се согласив, ми ги доведоа своите деца и младичи, ги подучував и од тоа стекнав големо добро.

Многу им се допаднав на жителите на тој остров така да со намера да ме наговорат да останам на островот ми рекоа: „Кај нас има една девојка, сирак, а поседува и од дуњалукот нешто, па многу би сакале да ја земиш и да останеш да живееш со нас на овој остров.“ На почеток одбивав, но толку беа упорни, што на крај се согласив.

Младата ја припремија и нејзините роднини ми ја доведоа. Додека седеше со нив, на нејзиниот врат го здогледав истиот оној ѓердан кој го најдов во Мека. Се запрепастив не можев да ги оттргнам своите очи од неа. Помладите од роднините ми префрлија: „И го скрши срцето, на кутрата, а ти не гледаш во неа, туку гледаш во нејзиниот ѓердан. А јас одговорив: Навистина, ме зачуди овој ѓердан кој има своја приказна. Па побараа да им раскажам, кога завршив со кажувањето, почнаа на глас да викаат: Аллах е најголем! Му благодариме на Аллах! Славен нека е Аллах! Гласовите одекнуваа по островот.

„Субханаллах, што вие е?“ запрашав. Ми рекоа дека старецот кој го загубил ѓерданот во Мека е таткото на оваа девојка. Откако се вратил од хаџ, често пати повторуваше дека на оваа Земја немал видено таков муслиман како оној што му го вратил ѓерданот во Мека и постојано го молеше Аллах да го состави повторно со него како би го оженил со неговата ќерка.

Умрел, но Аллах му ја исполнил неговата молба ќерката да се омажи за човекот кој му го вратил ѓерданот, т.е. за мене. Со неа живеев одреден период, беше одлична сопруга и жена. Ми роди две деца. Потоа умре, нека Аллаховата милост биде над неа. Славниот ѓердан го наследија моите деца и јас. Потоа и тие умреа едно по друго, па повторно јас го наследив. Го продадов ѓерданот за сто илјади динари и еве, после подолго време, сеуште живеам од остатокот од иметокот кој го добив од тој ѓердан. Аллах нека ни се смилува на сите. Оној кој остави нешто ради Аллах, Он тоа му го надокнадува со уште поголемо добро.


„ ..а оној кој стравува од Аллах, Он излез ќе му најде.“ (Ет-Талак, 2)

„.. а оној кој стравува од Аллах, Он сè што ќе му биде потребно достапно ќе му го направи.“ (Ет-Талак, 4)


(Од книгата: „Градини на покајаниците“, автор Фехд А. Ел-Хумејд):вслм:

ENIS
14-09-09, 21:51
''Зар јас не сум ти потребна?''

Една вечер сејх, Сулејман Дарани во сон видел една хурија.Нејзината убавина потсетувала на планински поток...Очите, боја на лешник...,Го погледнала сејхот и му рекла:"О добар човеку, зашто лежиш? ,Зарем јас не сум ти потребна?,Во Џеннетот за тебе ме украсуваат,а ти спиеш!"
Аллаховиот роб веднаш станал од креветот и почна да се тресе. Додека земал абдест,од очите му потекоа солзи.
Таа вечер до сабајле кланјал намаз. Кога сонцето излезе изнад белите врвови на планината, и кога се раздени, повторно го совладал сонот. Ја спуштил главата во земја и се испружил...Сонувал како пак му дошла хурија(истата).Меѓутоа сега била поубава и посјајна.
Сулејман ја прашал:"О убавице, убавината на твоето лице се зголемила, зошто?!"
Хурија ги мрднала усните што личеа на латици од руза и рече:"О човеку, многу си плаќел. Ги зеле твоите солзи и ме намачкале со нив. Оваа убавина е поради тоа."
"Кој плаќе поради Аллах џ.ш. , Нему му се доделуваат на стотици хурији."

ENIS
14-09-09, 22:09
''Толку поуки...''

Еден ден Алија Ибн Ебу Талиб го запрашал син му Хасан:
"Сине што е прав погодок?"
Хасан рекол: "Да се тргне лошото со добро."
"А што е чест?"
Хасан рекол:"Лубезност спрема фамилијата и поднесување на увреда."
"А што е толеранција?"
Хасан рекол:"Вложање на труд во лесното и потешкото е тој кој сам себеси ќе се проколнува
кој го чува поседот ,а ја троши честа."
“Што е Кукавичлак?”
Хасан рекол: Кукавичлак е искажување бес кон пријателот, а наклонетост спрема непријателот.”
“Што е богаство?”
Хасан:"Богаството е задоволство на душата со она што Аллах џ.ш.,ти го подарил,па макар изгледало и малку."
"Што е благост?"
Хасан одговорил:"Да ја совладасш лутината,и да имаш контрола над себе."
"Што е цврстина?"
Хасан рекол:"Тезината на искусението и спорот со надрагите луге".
"Што е понижување?"
Хасан рекол:"Страв од скрзавецот."
"Што е претераност во говорот?"
Хасан рекол:"Претераност во она што не те засега."
"Што е гордост?"
"Гордост е да дадеш кога си сиромашен,и да простиш кога можеш да кажниш."
"Што е исправност?"
Хасан рекол:"Преминување кон убавото,а напустање на грдото."
"Што е "гафлет",немарност?"
Хасан рекол: Напустање на џамијата и да му се покориш на грешникот."

efendija
15-09-09, 04:23
:razmisluva::razmisluva::razmisluva: Мислам дека имавме ваква тема!:razmisluva: Ќе видеме, ако има, постовиве одат таму.:дада:

:вслм:

ENIS
15-09-09, 12:47
Да има, сега видов!! Епа постовите нека одат таму!!

ENIS
16-09-09, 18:04
''Неукиот и неискусниот''

Некој човек со краток ум го заболеле очите, и решил да си оди на лекар. Прво што видел по патот бил ветеринар, лекар за коњи.
Влегол човекот кај лекарот и побарал помош.
"Те молам докторе, ме болат очиве, дали имаш некој лек?"
Лекарот му преписал лек кој им се дава на коњите, и он после неколку дена ослепел. Така двајцата се најдоа пред кадијата.
Откако кадијата ги сослушал двајцата, пресудил:
"Лекарот не е крив, затоа што овој човек да не беше магаре, не би доаѓал кај докторот за коњи!"

Поуката е следна: "Кој на неукиот и на неискусниот му ја повери некоја важна работа, не само дека ќе се покае, туку и мудрите луге ќе го сметаат за наивен човек со краток ум!"

Khayrun Nisa
20-09-09, 16:15
Што е животот?

Го запрашал внукот својот дедо:„Дедо, кажи ми што е животот?“
„Животот е е времето меѓу езанот и намазот.“ – одговорил дедото.
Меѓутоа, детето не бил задоволен од одговорот и пак запрашал: „ Како тоа? Па животот не е толку краток?“
Дедото на тоа му одговорил:„ Да, да, мое дете, живот навистина е толку краток....“ па продолжил да зборува: „ Постои езан без намаз, а исто така постои и намаз без езан, а животот е всушност помеѓу тие два.“
„ Не те разбирам...кажи ми дедо што подразбираш под тоа?“
„ Се сеќаваш ли кога мината недела на твојот новороден братучед Алија му проучивме езан на уво? Е тоа е езан без намаз.“
„ Ма тоа го знам,“ – возбудено рекол внукот. „ Но кажи ми што е намаз без езан?“
„ Е тоа ќе го дознаеш кога дедо ќе умре.“

Животот е навистина краток, па да го искористиме за добри дела, копнеејќи по Аллаховото задоволство и Неговата награда.

ENIS
21-09-09, 17:30
''Фараонова Пресуда''

Се пренесува дека фараон, откако се прогласил за бог велејќи: 'Јас сум вашиот најголем Господар”, му дошол Џибрил во лик на човек и го прашал: Што велиш за господарот кој на својот роб му даде богатство, положба и благодети и го постави над сите луѓе, а потоа тој роб сака да биде владар и над својот Господар?” Која е неговата казна?”

Фараон рекол: 'Негова казна е да го потопат во вода со цел другите да земат поука од неговиот пример!”

Од Аллах џ.ш. стигнала одредба: 'О Џибриле, запомни ја оваа пресуда за оној ден кога ќе го потопиме во море според неговата пресуда.”

Miralem
21-09-09, 17:39
''Фараонова Пресуда''

Се пренесува дека фараон, откако се прогласил за бог велејќи: 'Јас сум вашиот најголем Господар”, му дошол Џибрил во лик на човек и го прашал: Што велиш за господарот кој на својот роб му даде богатство, положба и благодети и го постави над сите луѓе, а потоа тој роб сака да биде владар и над својот Господар?” Која е неговата казна?”

Фараон рекол: 'Негова казна е да го потопат во вода со цел другите да земат поука од неговиот пример!”

Од Аллах џ.ш. стигнала одредба: 'О Џибриле, запомни ја оваа пресуда за оној ден кога ќе го потопиме во море според неговата пресуда.”Sto bi se reklo: WOW !
Sto ti se vika mudrost !

Ebu Muhammed
23-09-09, 07:12
Се пренесува дека фараон, откако се прогласил за бог велејќи: 'Јас сум вашиот најголем Господар”, му дошол Џибрил во лик на човек и го прашал: Што велиш за господарот кој на својот роб му даде богатство, положба и благодети и го постави над сите луѓе, а потоа тој роб сака да биде владар и над својот Господар?” Која е неговата казна?”

Фараон рекол: 'Негова казна е да го потопат во вода со цел другите да земат поука од неговиот пример!”

Од Аллах џ.ш. стигнала одредба: 'О Џибриле, запомни ја оваа пресуда за оној ден кога ќе го потопиме во море според неговата пресуда.”

Od kade ti e ova predanie ocenka za negovata vistinitost?

ENIS
23-09-09, 23:21
Od kade ti e ova predanie ocenka za negovata vistinitost?


Па сега не знам дали е вистина, јас напишав дека се пренесува!! :дада:

Isra-alb
09-10-09, 15:55
Eselamu Alejkum do site muslimanki i muslimani !Allah da ve nagradi za ovie ubavi pouki !

Khayrun Nisa
14-10-09, 23:42
Приказна за еден дирхем

Се пренесува дека една жена дошла кај некој многу мудар научник, кој секогаш ја зборувал вистината и носел исправни фетви, и му се пожалила дека и е направена неправда при распределбата на оставнината на нејзиниот мртов брат. Имено, брат и оставил 600 дирхеми и при распределбата нејзе и дале само еден дирхем.

Научникот малку размислил и рекол: „ Можно е твојот брат да имал мајка, жена, две ќерки и дванаесет браќа.“ Жената зачудено му потврдила дека тое е точно. Научникот понатаму продолжил:„ Тој еден дирхем е твојот хак и повеќе и не ти припаѓа, имено не ти е направена неправда. На неговата жена и припаѓа осмина, т.е. 75 дирхеми, на неговите ќерки две третини, а тоа изнесува 400 дирхеми, на неговата мајка и припаѓа шестина, а тоа е 100 дирхеми. Преостанатите 25 дирхеми се поделени на неговите браќа и сестра, и бидејќи на машките им припаѓа двојно повеќе, ти си добила еден дирхем, а останатите браќа си ги поделиле тие 24 дирхеми. Значи вкупно 600 дирхеми, и не ти е направена никаква неправда.
После тоа објаснување жената си заминала задовoлна дома.

mirvam
15-10-09, 18:48
Приказна за еден дирхем

Се пренесува дека една жена дошла кај некој многу мудар научник, кој секогаш ја зборувал вистината и носел исправни фетви, и му се пожалила дека и е направена неправда при распределбата на оставнината на нејзиниот мртов брат. Имено, брат и оставил 600 дирхеми и при распределбата нејзе и дале само еден дирхем.

Научникот малку размислил и рекол: „ Можно е твојот брат да имал мајка, жена, две ќерки и дванаесет браќа.“ Жената зачудено му потврдила дека тое е точно. Научникот понатаму продолжил:„ Тој еден дирхем е твојот хак и повеќе и не ти припаѓа, имено не ти е направена неправда. На неговата жена и припаѓа осмина, т.е. 75 дирхеми, на неговите ќерки две третини, а тоа изнесува 400 дирхеми, на неговата мајка и припаѓа шестина, а тоа е 100 дирхеми. Преостанатите 25 дирхеми се поделени на неговите браќа и сестра, и бидејќи на машките им припаѓа двојно повеќе, ти си добила еден дирхем, а останатите браќа си ги поделиле тие 24 дирхеми. Значи вкупно 600 дирхеми, и не ти е направена никаква неправда.
После тоа објаснување жената си заминала задовoлна дома.

Джезакилляху хайр сестра за прекрасната история. Колко е важно да имаш много знания. Колкото повече знания имаш, толкова е по-спокойна душата ти. Аллаху екбер.

Khayrun Nisa
07-11-09, 23:42
Колку му треба на човекот

На некој луѓе во едно село, кој што секогаш се карале околу меѓите на имањето, еден мудрец им раскажал една приказна.
Во едно далечно царство, си живеел сиромав земјоделец. Во него горела желба за богатство, толку силна да секој момент можела да прерасне во похотност.
„ Кога некој би ми понудил толку земја, колку што можам да обработувам, ништо повеќе нема да ми биде потребно!“ „ Кога би имал свој посед, и би бил свој човек...“
Еден ден во неговото село се појавил кралот. Кога дознал за неговата желба, му рекол дека е спремен да му ја исполни.
Ќе ти дадам толку земја колку што можеш да заобиколиш за еден ден, т.е. од изгревот до заоѓањето на сонцето.
Сиромавиот многу се израдувал, на изненадниот дар, и штом излегло сонцето, побрзал, всушност потрчал по плодната рамнина за да што повеќе заобиколи, затоа што тоа уште денес се ќе биде негово. „ Еве уште оваа ливада..ми треба шума... на онаа ридќе ќе изградам куќа...потокот...“ Трчал се до пладне и дошол до езеро кое му се допаднало па побрзал и него за го заобиколи. Трчал толку брзо што заборавил на времето кое се повеќе изминувало. Сонцето натежнало накај запад кога го заобиколил езерото, а тогаш се сетил дека мора да стигне пред зајди сонце на местото од каде што тргнал. Бидејќи било подалеку, морал да трча над своите сили во страв да не закасни и се да изгуби. Едвај дишел. Уште малку му требало до целта, можеби километар, кога го видел сонцето како заоѓа. Последните зраци ги осветлувале кралските луѓе кои го чекале. Последните чекори на смрт уморниот селанец биле тешки како да носел оловни чизми, но ги стегнал забите. Конечно! Последниот чекор! Последниот зрак од сонцето! Стигнал и истиот момент се срушил на земјата. Сакал нешто да каже, но немал веќе сила. Народот се собрал околу него, но тој не мрдал. Бил мртов. Кралот се појавил за да го исполни своето ветување. На собраниот народ им рекол: „ДАЈТЕ МУ НА ОВОЈ ЧОВЕК ТОЛКУ ЗЕМЈА КОЛКУ ШТО МУ ТРЕБА.“

Moon
10-11-09, 13:07
Зелена Облека

Кога се сретнавме на улица, езанот само што почна да повикува.
-„Ајде со мене во џамија. Денес е џума (петок) знаеш. Реков јас.
-„Јас не одам по џамии, знаеш!“ ми одговори тој со потсмев -„така да немој да инсистираш. На што јас прашав
-„Добро. Но кажи што не те остава да влезеш во џамија?“
-„Не знам. Едноставно не ми иде. Башка не сакам да ми се изгужва линијата на пантолоните.“ Ми одговори тој.

Без да можам да се воздржам од смеење му реков
-„Сигурно се шегуваш? Не е можно баш поради пантолоните да не доаѓаш во џамија.“ На што тој ми одговори
-„Сериозен сум! Ти знаеш дека сум прибирлив кога е во прашање облеката а особено кога носам зелена облека сакам да внимавам...“
И навистина беше така , тој секогаш носеше најубава облека и имаше различни тонови на зелена боја а неговата облека ја носеше чисто и „жилет“ испеглана.

Го прашав
-„Дали некогаш си влегол во џамија?“ на тоа тој ми одговори
-„Кога бев мал често со дедо ми ја посетував џамијата. Но сега веќе немам намера да одам во џамија.“
Откако ми одговори не можев да престанам да се чудам на неговата причина поради која не иде во џамија а исто така и направи да зажалам што воопшто му спомнав, па така се поздравивме и јас си заминав.

После 2 месеци од нашиот разговор ми кажаа дека тој е во џамија, секако дека веднаш истрчав до џамијата. Влегов во градината на џамијата и таму беше тој пред првиот ред на сафот и секако пак на него имаше зелена боја.
Полека му се приближив и со низок глас му шепнав
-„И?! Нели немаше да дојдеш никогаш повеќе во џамија?!“ на ова ништо
Не ми одговори пошто беше поставен над каменот во еден ковчег и со зелена постава над него.

Dzemal ibn Ibrahim
10-11-09, 20:15
:selam:

С’ад ибн Еби Векас, Аллах да е задоволен со него, кога ги завзел териториите кои дотогаш биле под власт на Персиското царство и кога дошол до ризниците со богатствата на Кисра (персискиот цар), кои се состоеле од разни драгоцености во благо, раскошни облеки и царски накити кои нивните цареви ги гомилале и собирале од луѓето во текот на своите владеења, тој сето тоа целосно му го испратил на халифата Омер ибн Хаттаб, р.а.

Кога Омер, р.а., ги видел овие големи богатства, рекол: „Навистина, овие луѓе (мислејќи на Сад ибн Еби Векас, р.а., и неговите другари) чесно ја извршија оваа испорака (овој завет, богатство) кон доверливите (мислејќи на себе и останатите асхаби), а Алија ибн Ебу Талиб, р.а., на тоа рече: „Ти си бил чесен, и луѓето биле такви, ти да си потклекнувал (на таквите искушенија) и луѓето би потклекнувале.


:вслм:

Dzemal ibn Ibrahim
30-11-09, 21:12
:selam:

Побожност е да се скрие побожноста!


Една вечер Талха ибн Убејдуллах одејќи по улица го видел Омер, р.а., Владателот на правоверните, како оди пеш, па почна да го следи. Виде како почука на вратата од една куќа, а потоа влезе. После одредено време, излезе.
Малку потоа, и Талха влезе во истата куќа. Затекна една старица како седи, и ја запраша:

„Кој ти доаѓаше?“

Таа му рече:

„Се колнам во Аллах, не знам, тој човек веќе десет години доаѓа, еднаш седмично, ја чисти мојата куќа и ми носи сè што е потребно. Го прашав, кој е, а тој ми рече: ’Еден од Аллаховите робови, моли го Аллах за мене!“

:вслм:

ibret
30-11-09, 23:29
Толку поуки...
Еден ден Алија ибн Ебу Талиб го запрашал син му Хасан:
"Сине што е прав погодок?"
Хасан рекол:"Да се тргне лошото со добро."
"А што е чест?"
Хасан рекол:"Лубезност спрема фамилијата и поднесување на увреда."
"А што е толеранција?"
Хасан рекол:"Вложуванје на труд во лесното и потешкото."
"Кој е тој кој сам себеси ќе се проколнува?"
Хасан рекол:Човекот кој го чува поседот,а ја троши честа."
"Што е кукавичлак?"
Хасан рекол:"Кукавичлак е искажување бес кон пријателот,а наклонетост спрема непријателот."
"Што е богаство?"
"Хасан рекол:"Богаството е задоволство на душата со она што Аллах,џ.ш.,ти го подарил,па макар изгледало и малку."
"Што е благост?"
Хасан одговорил:"Да ја совладасшлутината,и да имаш контрола над себе."
"Што е цврстина?"
Хасан рекол:"Тежината на искушението и спорот со најдрагите луѓе".
"Што е пониЖуванје?"
Хасан рекол:"Страв од скрЖавецот."
"Што е претераност во говорот?"
Хасан рекол:"Претераност во она што не те засега."
"Што е гордост?"
"Гордост е да дадеш кога си сиромашен,и да простиш кога можешда казниш"
"Шо е исправност?"
Хасан рекол:"Преминуванје кон убавото,а напушањ на грдото."
"Што е"гафлет",немарност?"
Хасан рекол"Напушањ на џмијата и да му се покориш нагресшикот."

Erdovan ibn Enver
04-12-09, 15:30
Си биле двајца многу добри другари од кој едниот бил итар и едниот добар тие си минеле многу добро биле поблиски и од браќа. еден ден на итриов пријател му биле потребни пари и отишол од другар му да побара пари и овој добриот му ги дал сите пари што ги имал. после некое време овој итриов му вика на добриот пријател да ја остави верената бидејки му се свиѓа на него и да му ја даде на него, овој добриот од што многу го сакал својот пријател се откажал и од верената. така поминало некое време овој итриот си отворил фирма и работел еден ден овој добрито останува во криза и си вика чекај јас на времето му помогнав многу на другар ми тој има фирма може ќе ме прими во фирмата да работам кај него, и така тој оди кај него и бара работа од него но овој итриот му вика за тебе кај мене нема работа и овој излегува од таму. после некое време тој сретнува еден стар човек на кого му се потребни пари за да си купи апчиња овој добрито го прибира кај него и му ги зима апчињата. после некое време се слуша вест дека стариот умрел и дека тој бил многу богат и дека цело богатство му го оставил на добриот, овој добриот од малку лутина купува куќа пред фирмата на итриот пријател, еден ден кај овој добриот доаѓа една стара жена која проси и му бара место и леб за јадење и овој добриот ја примил кај него така тие си живееле заедно некое време така еден ден седејки жената што била со него му кажува да си најде веќе жена дека годините му се веќе за женење но да си најде некоја што ке биде за него, добриот пријател и вика дека не познава ни една таква девојка и женава му вика дека она знае една мндогу добра тама за него и така тие се запознаваат се зимаат и прават свадба овој пак од љубовта спрема итриот пријател го кани на свадба и така на свадбата едно време добриов го зима микрифонот и пред гостите почнува да зборува: Едно време имав еден многу добар другар еднаш дојде и ми побара пари јас му ги дадов сите пари што ги имав, после некое време дојде и ми кажа да се откажам и од верената бидејки многу му се допаѓала и се откажав со тешкотии бидејки многу го сакав како пријател, така по некое време јас останва на тесно и отидов кај него да му побарам работа но тој не ми даде, не можејки да издрже на оваа итриот го зима микирфонот на рака и почнува да зборуба и тој и јас едно време еден многу добар другар еднаш ми беа потребни пари и отидов од него побарав пари и ми ги даде сите пари што ги имаше после некое време му ја побарав верената бидејки таа девојка не беше за него, кога дојде да бара од мене работа не му дадов бидејки не сакав да работи под мое раководство, стариот човек кој што отиде кај него беше мој татко јас го испратив кој што беше пред умирање а жената што отиде кај него да проси беше мојата мајка бидејки не сакав да остане на улица а девојката сега за која се жени тој е мојата сестра, вакви сме ние вистинските пријатели.

crashandburn
04-12-09, 18:06
Aferim :) :) :) :гушкање::гушкање::гушкање:

Khayrun Nisa
05-12-09, 03:19
:selam:

Оваа е приказна за едно момче, кое многу често се чуствувало осамено. Бил срамежлив и скромен, не сакал многу да се истакнува. Видел дека поголемиот дел од околината, се однесуваат спрема него без почит и дека понекогаш и го понижувале или му се смееле. Еден ден така тажен отишол и побарал совет кај учителот, кој што многу го ценел.

Учителот го сослушал, па му рекол:
„Јас ќе настојувам да те посоветувам, ама ти прво мораш да ми помогнеш мене.Западнав во долгови и немам ништо освен овој прстен. Однеси го на пазар и продај го, но пази: не смееш да примиш помалку од еден златник за него, затоа што тој најмалку толку вреди. Ако ти понудат повеќе, уште подобро. Подруди се да го продадеш.

Отишло момчето бргу на пазарот да го продаде прстенот на учителот. Застанал на едно место и таму му понудиле еден сребрењак. На друго место му понудиле два, а на третото место му се насмеале само, итн.во суштина никој не сакал да го купи прстенот за една златна пара.
Најмногу му понудиле два сребрењаци и една бакарна пара.
Сите твределе дека бара многу за тој прстен. Некој му кажувале учтиво, други со подсмев и иронија.
Се вратил тажен кај учителот и му раскажал за случките на пазарот.
Учителот му рекол:
„ Не грижи се, оди во чаршијата, и на златарот понуди му го овој прстен. Прашај го колку тој ќе даде за прстенот, но не му го продавај.“

Отишло момчето кај златарот.
Злетарот внимателно го погледнал прстенот и му рекол:
„ Кажи му на учителот дека јас ќе му дадам 50 златници за овој прстен, или дури и 70, доколу може малку да почека. Момчето се изненадило на овие зборови и запрашало: „ Толку?“
Златарот му рекол дека ова е посебен накит, многу вредна изработка и вреди толку.

Момчето отишло кај учителот и му ги пренесило зборовите на златарот.
И тој му рекол:
„ Ти си како овој прстен. За да една вредност биде препозната мора да стигне во рацете на стручњак. Знај дека во тебе има вредност која само добрите познавачи може да ја препознаат.

Така и сите ние одејќи по пазарите на животот, очекуваме некој кој ќе знае во нас да ги препознае вредностите кој ги имаме.

IslamicMaster
05-12-09, 03:32
Преубава поука се извлекува од оваа приказна. За денешнот народ многу се потребни овие приказни! :дада:

Аллах да те награди сестро Ниса :гушкање:

Dzemal ibn Ibrahim
06-12-09, 22:24
Кој е богат, а кој сиромав?!


Еден побожен човек живеел со аскетен живот. Во една прилика, некаков човек, му понуди вреќа со дукати. А побожниот му рече:
-Ќе го прифатам твојот подарок, но само ако навистина си богат човек.
Човекот му рече дека е богат, а овој го праша:
-Колкаво е твоето богатство?
-Па, поседувам повеќе од пет илјади златници. Одговори човекот.
-А, дали би сакал да имаш десет илјади златници? Го запраша побожниот.
-Се разбира! Одговори алчно богатиот.
-А, дали би сакал да имаш дваесет илјади? Повторно го праша побожниот.
-О, тоа би било сјајно! Се распали уште поголема алчност во човекот.
-Жал ми е, но не би можел да го земам твојот подарок, му рече побожниот, и продолжи:
-Ти не си богат, ти си сиромав, бидејќи не си задоволен со она што го имаш, и покрај тоа што поседуваш толку дукати. Од друга страна, јас немам ништо, но сум богат, бидејќи потполно сум задоволен со она што Возвишениот Господар ми одредил и дарувал.:вслм:

Khayrun Nisa
13-12-09, 07:29
Ехото е всушност живот

Еден ден татко со својот мал син се шетале по планинската патека, и одненадеж детето се подлизнало и паднало. Болката што ја добило при падот била толку силна што детето силно извикало:
„Олелеле!“
Кога замолчило, од планината се слушнал глас: „ Олелеле!“
Детето се збунило и пак викнало:„ Кој си ти?“
Од планината се слушнало:„Кој си ти?“
Детето изгубило трпение па викнало на цел глас:„Кукавицо јави се!“
Повторно ги слушнал само своите зборови:„Кукавицо јави се!“
Збунето го погледнал татко си и го прашал:„ Тато, што се случува?“
„Сине“- рекол татко му, „пази сега“.
Тогаш татко му гласно извикал: „ Ти се восхитувам!“
Гласот одговорил:„Ти се восхитувам!“
Таткото пак викнал уште посилно:„ Прекрасен си“! И пак се слушнало „Прекрасен си!“
Детето било изненадено, и не разбирало што се случува.
Таткото му објаснил:
„ Сине тоа што пред малку го слушна, тоа луѓето го викаат ЕХО. Но ехото е всушност животот. Запамти, животот секогаш ти го враќа она што ти ќе му го дадеш. Тој е огледало на твоите дела. Сакаш ли повеќе љубов, подари повеќе љубов. Сакаш ли повеќе добра, не биди себичен подари повеќе добра. Сакаш ли разбирање и почит, и ти другите разбери ги и почитувај ги. Ако сакаш луѓето да бидат трпеливи со тебе и да те ценат, тогаш и ти биди стрплив со нив и цени ги.
ЖИВОТОТ СИНЕ МОЈ, СЕКОГАШ ТИ ГО ВРАЌА ОНА ШТО ЌЕ МУ ГО ДАДЕШ!“

Erdovan ibn Enver
13-12-09, 10:41
Ехото е всушност животЕден ден татко со својот мал син се шетале по планинската патека, и одненадеж детето се подлизнало и паднало. Болката што ја добило при падот била толку силна што детето силно извикало:
„Олелеле!“
Кога замолчило, од планината се слушнал глас: „ Олелеле!“
Детето се збунило и пак викнало:„ Кој си ти?“
Од планината се слушнало:„Кој си ти?“
Детето изгубило трпение па викнало на цел глас:„Кукавицо јави се!“
Повторно ги слушнал само своите зборови:„Кукавицо јави се!“
Збунето го погледнал татко си и го прашал:„ Тато, што се случува?“
„Сине“- рекол татко му, „пази сега“.
Тогаш татко му гласно извикал: „ Ти се восхитувам!“
Гласот одговорил:„Ти се восхитувам!“
Таткото пак викнал уште посилно:„ Прекрасен си“! И пак се слушнало „Прекрасен си!“
Детето било изненадено, и не разбирало што се случува.
Таткото му објаснил:
„ Сине тоа што пред малку го слушна, тоа луѓето го викаат ЕХО. Но ехото е всушност животот. Запамти, животот секогаш ти го враќа она што ти ќе му го дадеш. Тој е огледало на твоите дела. Сакаш ли повеќе љубов, подари повеќе љубов. Сакаш ли повеќе добра, не биди себичен подари повеќе добра. Сакаш ли разбирање и почит, и ти другите разбери ги и почитувај ги. Ако сакаш луѓето да бидат трпеливи со тебе и да те ценат, тогаш и ти биди стрплив со нив и цени ги.
ЖИВОТОТ СИНЕ МОЈ, СЕКОГАШ ТИ ГО ВРАЌА ОНА ШТО ЌЕ МУ ГО ДАДЕШ!“


dobro napisano sestro i tocno :гушкање:

IslamicMaster
13-12-09, 18:14
Учениците и зекатот

Еден Рамазан, учителот доби некои пари од зекат, со цел да ги подели на сиромашните ученици, кои во неговиот клас ги имаше прилично доста. Бидејќи добро ја знаеше економската ситоација на секој ученик, парите ги делеше според тоа. Така на оние кои беа посиромашни им поделуваше поголем паричен износ, а на останатите помал.
После поделувањето, учителот разбра дека меѓу учениците настанало караница, порад нерамномерното поделување на парите. Па затоа, одлучи да им одржи една практична лекција.
Ги доведе на едно место каде што имаше жешка вода, а на тоа место стоеја и камени плочи кои во допирот со жешката вода, и самите беа жешки. Пред тие плочи учителот ја постави својата катедра и столица, па седна.
Потоа ги прозиваше сите ученици, еден по еден, да стојат врз таквите плочи пред него. А потоа ги прашуваше:
- Колку пари доби ти? - некој ќе одговореше:
- Една марка.
- А што купи со неа? - ќе го запрашаше учителот.
- Гума и молив. - ќе одговореше, а постоа ќе се тргнеше од плочите за да не изгоре.
Меѓутоа, оние кои добија повеќе пари, набројуваа:
-Чевли, облека, маици, гума, молив, ленјир, фломастер... - додека го набројуваа сето што го купиле, потскокнуваа, бидејќи плочите ги потпкнуваа нивните табани.
Тој ден, богатите ученици станаа свесни за својата одговорност према Аллаховите џ.ш. благодети, и дека за нив ќе полагаат тешка сметка, кое сликовито им го прикажа нивниот учител. Размислија за богатството и сиромаштијата дека се искушенија на кои човекот е постојано изложен. Затоа, се каеја за нивните препреки околу начинот на поделување на парите од страна на учителот.
Од друга страна, сиромашните ученици сватија дека нема на што да им завидуваат на богатите ученици, бидејќи пред Аллах џ.ш. се полага сметка за сите благодети, кои ни ги дарил, а сиромашните побрзо и полесно ќе ја положат.
На овој начин, учителот го отстрани неспоразумот меѓу учениците, и сите беа задоволени...

Rumejsa
16-12-09, 18:13
Во рамките на подготовка за ненадејното секојдневно патување, им нудиме на патниците детали и поединости за едно такво патување.

1. Лична карта:

Име: Син Адемов
Државјанство: земја (прашина)
Адреса: куќата на минливоста
Старост: Аллах сигурно нема да го остави во живот никого кому му дојде смртниот час (еџел).

2. Место на моментно престојување:

Куќа со четири ѕида...
Првиот ѕид завршува со смрта.
Вториот ѕид завршува во гробот.
Третиот ѕид завршува со полагање на сметка.
Четврти ѕид завршува со џеннет или џехеннем.

3. Објаснение околу патувањето:

Место на тргнување: Дуњалук- куќата на минливост.
Термин на патување: "Сосема неочекивано ќе ви дојде" (Кур'ан)
Резервација на карта: Нема потреба за резервација ниту за нејзина проверка, има доволно место за сите "секое живо битие ќе ја вкуси смртта." (Кур'ан)
Обврска за осигурување: "И плашете се од Денот кога сите кај Аллах ќе се вратите..." (Кур'ан)

4. Нешта кои е дозволено да се понесат:

-Ќефини и конци.
-Постојана садака.
-Добро дело.
- Наука со која ќе се користи светот.
-Чесно дете кое ќе се моли за него.
Вишок на килограми кои е дозволен да се понесе: "И она, што ви е потребно за на пат, снабдете се (богобојазливост)." (Кур'ан)

5. Напомена; Патувањето, инша Аллах, за да биде среќно и успешно се бара од сите патници да го следат упатството кое се наведува во Аллаховата книга и суннетот на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с.

Потоа биди послушен на Аллах, да Го сакаш, да чувствуваш стравопочит кон Него, да се чини добро кон родителите. Исто така, твојата храна, твоето пиење и твојата облека треба да бидат халал. Згора на тоа, потребно е секогаш да се присетуваме на смртта.
Поради поголема известеност пожелно е потесна поврзаност со Аллаховата книга и суннетот на Неговиот Пратеник а.с.
"..И настојте да го заслужите опростот на својот Господар и џеннетот кој е простран како небесата и Земјата." (Кур'ан)

Rumejsa
16-12-09, 18:16
Sovladaj ja lutinata!

Buhari,od Ebu Hurejre prenesuva kako eden covek go prasal Allahoviot Pratenik,s.a.w.s.,:
"O Allahov Prateniku,posovetuvaj me!"
Pratenikot,s.a.w.s.,mu odgovoril:
"Ne luti se!"
Covekot,pak go prasal Pratenikot,s.a.w.s.,nekolku pati,i Pratenikot,s.a.w.s.,pak isto mu odgovaral:
"Ne luti se!"

Ibn Amr,r.a.,go prasal Pratenikt,s.a.w.s.,:
"O Allahov Prateniku,sto ke me odaleci od Allahovata lubov?"
On mu odgovoril:
"Ne luti se!"

Od Ebu Derde,r.a.,se prenesuva deka nekoj covek go zamolil Allahoviot Pratenik,s.a.w.s.,:
"O Allahov Prateniku,upatime na delata koi ke me vnesat vo Dzennet!"
Allahoviot Pratenik,s.a.w.s.,mu odgovoril:
"Ne luti se!"

Spored povtoreniot sovet na Allahoviot Pratenik,s.a.w.s.,na nekolkumina od negovite ashabi,mozeme da zaklucime deka najvazno vo zivotot na covekot e da se vozdrzi od lutinata,znaci da ne se luti.
Pratenikot,s.a.w.s.,sekogas svoite prijateli gi sovetuval da ne se lutat,i da bidat so primerno odnesuvanje,zatoa sto toa najpoveke ke tezi na Sudniot Den,koga ke se merat dobrite i losi dela.
On gi upatuvase da vlezat na golemi vrati na plemenitite osobini,govorejki im,da se vozdrzat od lutinata.

Muhammed b.el-Marvezij prenesuva deka na Pratenikot,s.a.w.s.,eden covek mu zastanal ispred ,i go prasal:
"O Allahov Prateniku,koe delo e najdobro?!"
Pratenikot,s.a.w.s.,mu odgovoril:
"Ubavoto odnesuvanje."
Potoa covekot,na Pratenikot,s.a.w.s.,mu zastanal od desnata strana i pak istoto go prasal,a Pratenikot,s.a.w.s.mu odgovoril:
"Ubavoto odnesuvanje.
Covekot,kako da ne slusnal dobro,pak na Pratenikot,s.a.w.s.,mu zastanal od levata strana,i go prasal istoto:
"O Allahov Prateniku,koe delo e najdobro?!"
Allahoviot Pratenik,s.a.w.s.,pak isto mu odgovoril:
"Ubavoto odnesuvanje."
Covekot,najposle mu zastanal na Pratenikot od zadnata strana i pak istoto go prasal,a Pratenikot,s.a.w.s., mu rece:
"Sto ti e tebe,covece,zarem ne razbiras! Ubavoto odnesuvanje znaci,kolku sto mozes, vozdrzi se od lutinata!"

"Vozdrzuvanjeto od lutinata e najdobroto delo,i Vistinska snaga".

Vozviseniot,Allah,dz.s.,na covekot mu go vsadil instinktot na lutinata,kako sto gi vsadil i istinktot na custvata,poradi mudrosta koja On ja znae.
So instinktot za hrana,covekot opstojuva i cekori niz zemjava,i e vo potraga po se ona sto ke mu ovozmozi da postoi.
Istotaka e i slucajot so instinktot na custvoto,so pomos na koj,po zelba na Allah,dz.s.,preku institucijata na brakot ja prodolzuvame coveckata vrst.
Allah,dz.s.,vo covekot go vsadil isto i instinktot na lutinata,preku koj covekot se brani,i go brani ona sto e sveto,megjutoa,koga vo nekoi raboti ke se premine normalnata granica,togas instinktot stanuva negativna strana na covekot.
Koga covekot potpolno ke im se predade na custvata i lutinata,togas izleguva od svojata prava priroda,sto Allah,dz.s.,mu ja podaril.
Zatoa verata sovetuva covekot da bide trpeliv,i da gi kontrolira custvata,a pogotovo,lutinata,i da vladee so svoite instinkti.
Primeren covek e onoj,koj upravuva so svojata volja na takov nacin,sto ke vladee so svoite instinkti,i ke bide nad niv.
On ke im se pokoruva na Allahovite naredbi i upati.
Toj e vistinski vernik. Toj e jaka licnost.
Vervesnikot,s.a.w.s.,na svoite ashabi im rekol:
"Koj od vas,po vase mislenje,e najhrabar?"
Rekoa:"Najhrabar e onoj covek,kogo nemoze nikoj da go pobedi,sovlada!"
Pratenikot,s.a.w.s.,rekol:
"Ne ,ne e toj covek,tuku najhrabar e onoj koj ke ja sovlada lutinata!"

Eden covek mu rekol na Sulejman el-Farisi,r.a.,:
"Jas nemozam sebesi da se kontroliram koga ke se nalutam!"
On mu odgovoril:
"Togas kontroliraj go jazikot i racete!"

Znaci,ako nemozes da gi kontroliras svoite custva i lutinata,togas mozes da gi kontroliras jazikot i racete.

"Nemoj da zboruvas loso,i nemoj so racete na drugiot da mu naneses zlo,ili povreda!"

Na vernikot mu se nareduva da ja pobedi lutinata,sto Allah,dz.s.,bogobojaznite gi opisuval so zborovite:

"Za onie,i koga se vo izobilie,ili vo nemanje,a delat sadaka,koi lutinata ja sovladuvaat,i prostuvaat-Allah,dz.s.,gi saka,gi saka onie koi cinat dobri dela." (Ali Imran,134)

Rumejsa
17-12-09, 13:06
Melekot na edno dete

Edno dete se spremalo da dojde na svet.
Eden den on go prasal Gospodarot:
-"Gospodare,mi rekoa deka utre ke me ispratis na Svet,no jas sum mnogu siten i nemoken.kako ke ziveam tamu?!"
-"Od site meleci go odbrav edniot za tebe.On ke te ceka,i sekogas ke te zastituva.
Sekoj den ke ti pee ubavi pesnicki,i ke ti se nasmevnuva.
Taka ti ke ja osetis negovata lubov,i ke bides sreken.
-Dobro,kako ke gi razberam koga ke mi kazat nesto,koga ne go znam nivniot jazik?!"
-"Melekot ke ti govori najubavi i najslatki zborovi,koi ke mozes da gi slusnes na Svetot,i vnimatelno i so lubov ke te nauci da zboruvas na nivniot jazik."
-'Dobro,Gospodaru,sto ke pravam koga ke posakam so Tebe da zboruvam?!"
-'Tvojot melek ke te nauci da se molis,sirejki gi svoite race."
-"Sum slusnal deka na Zemjata ima losi luge,koj ke me stiti od niv?!"
-"Tvojot melek,sekogas ke te zastituva,pa makar i so svojot zivot."
-"No,jas sum tazen sto nema da Te vidam poveke!"
-"Tvojot melek sekogas ke ti zboruva za Mene,i ke ti go nauci patot,koj vodi do Mene."

Togas vo Dzennetot zavladala tisinata i glasovite koi doprea od Zemjata do nego.
Deteto svatilo deka treba da go postavi poslednoto prasanje:

-"Gospodaru,ako sega treba da odam,Te molam,kazi mi,kako se vika mojot melek?"
-"Ne e vazno kako se vika,ti "Majko" ke go vikas."

Rumejsa
17-12-09, 13:14
Postoi edna prikazna za eden covek,koj i se nalutil na negovata trigodisna kerka,zatoa sto ja unistila hartijata za zavitkuvanje na pokloni!!!
Oni kako semejstvo nemale mnogu pari,pa slednoto utro devojceto,iako namerilo na tatko i da mu pokloni nesto,mu go donesla poklonot nezavitkan,i mu rekla:
"Ova e za tebe,tato!"
Covekot se custvuval kriv za prethodnata reakcija,go zel poklonot,no povtorno se nalutil,koga videl deka kutijata za pokloni bila prazna!!!
Tatkoto i se razvikal,na malata trigodisna kerka,kazuvajki:
"Zarem ne znaes deka,koga nekomu ke mu poklonis nesto,vnatre treba kutijata da e polna,a ne prazna!!!"
Kerkata go pogledala so nasolzeni oci,i zaplakala
"Tatko,kutijata ne e prazna,vnatre se milon baknezi! Site se za tebe!!!"
Tatkoto,posle tie zborovi bese skrsen vo srceto.
Ja pregrnal kerka mu,i ja molese za da mu prosti!
Ne pominalo mnogu vreme,vo edna nesreka poginalo devojceto!
Tatkoto na devojceto poklonot go custvuvase so godini,i sekogas koga ke se potsetuvase na kerka mu,zemal po eden baknez od kutijata za pokloni,a baknezite bile lubovta na kerka mu sto namala nisto osven niv da mu pokloni na tatkoto.

"Spored ova mnogu poucna prikazna,mora da svatime deka vo zivotot nema nisto povredno od lubovta,koga nekoj od srce ti ja daruva."

sulejman83
17-12-09, 17:53
:sad::sad::sad::sad:

baskimh
17-12-09, 18:05
:sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad::lele:

IslamicMaster
18-12-09, 00:27
Аллах да те награди сестро за темата, навистина голема поука треба да земаат децата од нивните мајки, а мајките да ги одгојат на вистински Исламски начин! :гушкање:

El Muslima
18-12-09, 01:38
текстот делува убаво и ги разнежува срцата! Но за жал акидетски не е исправен! Неможе да му се припишува измислен говор на Аллах џ.ш.
Навистина мора да се внимава со овие, на прв поглед, ситни нешта! Но претставуваат чекор кон понатамошни измислици и приказни! А сето тоа е потешко кога станува збор за Возвишениот Аллах!

Драга сестро, немој овие мои зборови да те обесхрабрат! Драго ми е што се вклучи поактивно на форумот, очекувам и во иднина доста отворени теми од својата страна како и коментари. И јас кога прв пат го прочитав текстот, бев воодушевена, но потоа кога прочитав подобро, ја увидов грешката. Тука сме да се советуваме и поттикнуваме во правењето добро!

Ebu Muhammed
18-12-09, 09:38
текстот делува убаво и ги разнежува срцата! Но за жал акидетски не е исправен! Неможе да му се припишува измислен говор на Аллах џ.ш.Навистина мора да се внимава со овие, на прв поглед, ситни нешта! Но претставуваат чекор кон понатамошни измислици и приказни! А сето тоа е потешко кога станува збор за Возвишениот Аллах!

Драга сестро, немој овие мои зборови да те обесхрабрат! Драго ми е што се вклучи поактивно на форумот, очекувам и во иднина доста отворени теми од својата страна како и коментари. И јас кога прв пат го прочитав текстот, бев воодушевена, но потоа кога прочитав подобро, ја увидов грешката. Тука сме да се советуваме и поттикнуваме во правењето добро!

Boldiranoto i jas go primetiv ama ne znam estegfirullah shto me spreci da komentiram i da opomenam.
Nekogash shejtanot mi pravi deka ne mozam da se iskazam,a e polesno odkolku mislam.
ALLAH da ni podari iskrenost vo delata

Erdovan ibn Enver
18-12-09, 15:40
Postoi edna prikazna za eden covek,koj i se nalutil na negovata trigodisna kerka,zatoa sto ja unistila hartijata za zavitkuvanje na pokloni!!!
Oni kako semejstvo nemale mnogu pari,pa slednoto utro devojceto,iako namerilo na tatko i da mu pokloni nesto,mu go donesla poklonot nezavitkan,i mu rekla:
"Ova e za tebe,tato!"
Covekot se custvuval kriv za prethodnata reakcija,go zel poklonot,no povtorno se nalutil,koga videl deka kutijata za pokloni bila prazna!!!
Tatkoto i se razvikal,na malata trigodisna kerka,kazuvajki:
"Zarem ne znaes deka,koga nekomu ke mu poklonis nesto,vnatre treba kutijata da e polna,a ne prazna!!!"
Kerkata go pogledala so nasolzeni oci,i zaplakala
"Tatko,kutijata ne e prazna,vnatre se milon baknezi! Site se za tebe!!!"
Tatkoto,posle tie zborovi bese skrsen vo srceto.
Ja pregrnal kerka mu,i ja molese za da mu prosti!
Ne pominalo mnogu vreme,vo edna nesreka poginalo devojceto!
Tatkoto na devojceto poklonot go custvuvase so godini,i sekogas koga ke se potsetuvase na kerka mu,zemal po eden baknez od kutijata za pokloni,a baknezite bile lubovta na kerka mu sto namala nisto osven niv da mu pokloni na tatkoto.

"Spored ova mnogu poucna prikazna,mora da svatime deka vo zivotot nema nisto povredno od lubovta,koga nekoj od srce ti ja daruva."sestro Allah da te nagradi za tekstov navistina e dobar mi istekoa solzi od oci koga go citav:гушкање:

ALLAH_IS_ONE
19-12-09, 02:36
ЗОШТО ТАТКО МОЈ?

Во една од Заливските држави се случил овој настан, кој сметам дека треба да го споделам со вас, драги браќа, поради поука и лекција.

Имаше едно седумнаесет годишно момче по има Маџид. Неговиот татко беше голем трговец во градот во кој живееја. Маџид беше се запознал со еден имам од блиската џамија, почнал од него да учи за верата, за љубовта кон Возвишениот Аллах и Неговиот пратеник а.с. Светлината на иманот почнала да свети во неговото лице , ведра насмевка го красела неговото лице. Маџид искажувал учтиво однесува кон своите родители. По некое време, неговиот татко ја забележил промената кај Маџид, бидејќи Маџид веќе ја напуштил музиката која секогаш излегуваше од неговата соба. Маџид стана мирно момче, постојано го спомнуваше Аллах џ.ш., често читаше Кур’ани-Керим, меѓутоа сето ова не му се допаѓаше на неговиот татко.

По некој ден, татко му почна да врши притисок врз него и да му вели: „Што се овие глупости кои ги правиш во последно време?“ „Зошто читаш Кур’ан?“ „Дали е ова време за намаз?“ „Дали умрел некој?“ Кога Маџид стануваше за сабах-намаз го будеше и татко му, а тој не беше клањал уште од дента кога се оженил, и сега му беше чудно како син му доаѓа и му тропа на врата преку ноќ и го буди за да клања намаз, и тојќе го плукнел во лице...

Еден ден таткото замина кај имамот на џамијата и му рече: „Зошто го расипа моето дете?“ Имамот на џамијата се насмеал и му одговорил: „Ние не го расипавме твоето дете туку го упативме на правиот патоказ, патот на добро и спасот, твојот син сега знае напамет шест џуза од Кур’анот и е ревносен во извршување на намазот.“
Таткото возврати: „О ти беднику еден, ако уште еднаш го видам мојот син во ваша придружба или пак да присуствува на вашите предавања и кругови, ќе ти ги искршам коскените зглобови.. и го плукнал во лице на имамот. Имамот само возвратил: „Аллах да те награди со добро и да Те упати Господарот на световите!“

Најпосле таткото на Маџид одлучи да го испрати својот син во друштво на неговиот внук (дете од брат му кое беше познато по расипаност и грешење) да заминат заедно до некоја западна држава која е позната по расипаност, голотија со цел да го оддалечи од имамот на џамијата, од правилниот пат и добросостојбата.
Внукот му предложил на Маџид да заминат за Шпанија, впрочем, таму има исламски историски споменици, цивилизациски трагови од време на исламот. Па така Маџид одлучил да замине со него во Шпанија.

Таткото на Маџид се погрижил за добивање на виза, билет и потребните материјални средства за време на престојот.

Отпатувал Маџид заедно со неговиот братучед во Шпанија и се сместиле во хотел во чија близина се наоѓале ноќни клубови исполнети со музика и проституција. Неговиот братучед секоја вечер излегувал на тие места, додека Маџид не ја напуштал неговата соба. Меѓутоа со тек на времето и упорноста на братучед му почнал Маџид постепено да излегува во ноќните клубови, и лека-полека се впуштил во сите забранети работи кои претходно ги избегнуваше. По неколку дена Маџид почна да го напушта намазот кој на почеток го клањаше и во хотел, ги заборави зикровите и довите кои ги повторуваше секое утро и вечер.

Еден ден неговиот братучед му понуди на Маџид цигара завиткана со некаков вид на трева, тоа беше дрога, па така Маџид падна во бунарот на темнините и злото на денешницата.

Маџид стана човек кој повеќе не се грижеше ниту за себе ниту за верата, околу неговите очи беше црнило од дрога и долгите непреспиени ноќи, од блуд и алкохол. Повремено Маџид стапуваше во контакт со неговиот татко за да му испрати пари, татко му леташе од радост мислејќи дека го куртулил од верата. Маџид почна да употребува хероин. Откако заврши рокот на визата, братучед му го предупреди дека треба да се вратат во својата татковина, а Маџид вресна силно: „Јас немам татковина, ниту родител, ниту семејство, моја татковина, татко и семејство е една четвртина грам од белиот прашак (дрога)!“

Се врати Маџид со неговиот братучед во родната земја, а татко му излезе да го пречека, но кога го виде забележи страшна промена, Маџид се доближи до него и му удри шлаканица. Се врати татко му со него дома разочаран од целата ситуација и почна да го лекува од пустата дрога но без некоја полза. Маџид неколку пати физички го нападнал и повредил на татко му, многу вредни работи од злато и скапоцености ги покрал од својот дом и почна да му се заканува со нож на татко му за да му даде пари.

Еден ден таткото замина кај имамот на џамијата и му рече: „Прости ми за мојата груба постапка кон тебе, за она што те плукнав, јас се каам за тоа, меѓутоа морам да ти раскажам за Маџид дека стана зависник на дрога. Те молам обиди се да го вратиш во првобитнатасостојба, врати го на намаз, врати го на доброто учтиво однесување.. Имамот се насмевнал и му рекол: „О татко Маџидов, моли го искрено Аллаха за него, во Негови раце е упатството...!“

По две недели, приближно, од оваа средба се клањаше џеназе на родителите на Маџид во истата џамија. Маџид ги убил бидејќи тие не поседувале пари за да купи дрога.

Маџид во позадина од сафовите плачеше со дробни солзи и велеше: Зошто татко мој?

Rumejsa
19-12-09, 12:02
Zivotna vistina...

Mnogu odamna dedoto na svojot vnuk mu ja raskazal zivotnata vistina:

..."Sinko! Vo dusata na sekoj covek se vodi edna golema bitka,kako borbata pomegju dva volka!
Edniot volk go pretstavuva losoto,besot,zavista,lubomorata,arogancijata,grevo t,lagata,egoizmot...
Drugiot volk go pretstavuva dobroto,ona sto mu pruza zadovolstvo,mir,lubov,nadez,lubeznost,dobrina,vist ina,verata..."

Vnukot se zamislil,site svoi misli gi usmeril na zborovite na dedo mu,pa go prasal:

"...Koj volk na krajot ke pobedi?"

Dedoto mu odgovoril so nasmevka na svoeto staro lice:

"Sekogas,sinko,pobeduva onoj kogo go hranis.":дада::дада:

Rumejsa
19-12-09, 14:26
Od kade doagjas...
Eden sejh,po imeto Muzaffer raskazuva kako oden den Behlul,naisol vo edna prilika na halif,Harun Rasid,koj go zaprasal:
"Od kade doagjas?",a on mu odgovoril:
"Od Dzehennemot!"
"A sto pravese tamu?"-go zaprasal halifot.
"Mi trebase ogan,pa otidov tamu da mi dadat,no cuvarot na Dzehennemot mi rece:
"Nie nemame ogan!"
"Kako nemate ogan,zarem Dzahennemot ne e mestoto na ognot?"
"Ma,jas ti velam,ovde nema ogan,zatoa sto ognot ovde go nosi sekoj so sebe ,vo sebe,koga ke dojde!"

Porakata na Behlul e deka sekoj vo sebe nosi ogan,i deka sekoj sam ke se kazni.
Onoj koj vo sebe ke gi sovlada strastite i zelbite,on gi zatvara site otvori za gresenje,a go otvara patot kon Dzennetot.
Ibrahim,a.s.,bil frlen vo ogan,no ognot ne mu nastetil,duri mu bilo ubavo,pa koj saka Dzehennemot da ne mu nasteti neka izgradi iman,kakov sto imal Ibrahim,a.s.

Allah,dz.s.,ne predupreduva so polesna dunjalucka kazna,pred ona poteskata so zborovite:

"I sigurno ke im dademe da ja probaat kaznata pred najgolemata, za da se povratat." (Es-Sedzde,21)

Rumejsa
19-12-09, 22:52
I sekogas ima nekoj koj tebe te saka

Eden poznat profesor otpocnal edno od negovite lekcii,no so 100 evra vo racete!!!
Imal okolu 200 studenti vo amfiteatarot,i gi prasal:
"Koj od vas gi saka ovie 100 evra?"
Povise studenti krenale raka!
Profesorot,potoa prodolzil:
"Jas ovie pari sakam da vi gi dadam,no pred toa sakam nesto da napravam. On gi zede parite,gi zguzval,pa gi prasal pak studentite:
"Dali nekoj od vas gi saka ovie 100 evra?"
Studentite,pak vo pogolem broj se prijavile!
Profesorot,potoa gi zede parite,gi spusti na podot,i pocna da gi gazi!!!
Parite stanaa izvalkani i zguzvani.
"Dali sega nekoj od vas gi saka ovie pari?"
Pak se prijavile,nekolkumina.

"Dragi moi studenti",rece profesorot,"denes naucivte mnogu vazna lekcija.
Bez obzir sto sum napravil so parite,parite sekogas se vredni za nekogo i site sakaat da gi imaat.
Toa e taka,zatoa sto nejzinite vrednosti se nepromenlivi,iako se izvalkani i zguzvani!
Mnogu pati vo zivotot nie ke bideme zgmeceni,turnati vo kalta,povredeni poradi nekoi odluki,koi sami sme gi donele,ili pak nekoj drug vo nase ime gi donesol,no nie ne treba da se cuvstvuvame neprijatno i nemokno!
No, bez obzir sto ke se sluci ti nikogas nema da ja izgubis svojata vrednost.
Ti si kako osoba,specijalna,NEMOJ OVA NIKOGAS DA GO ZABORAVIS!"

"I SEKOGAS IMA NEKOJ KOJ TEBE KE TE SAKA!!!"

Rumejsa
19-12-09, 22:53
Edna zena so umorno lice i so teska bolka vo dusata,eden den vlegla vo edna prodavnica.
Go zamolila prodavacot na kasata da i dade nekolku raboti na veresija.
Prodavacot i objasnil deka nemoze da dava na veresija.
Zenata pocnala tivko da se pravda:
"Imam sedum deca,a mazot mi e mnogu bolen,i nemoze da raboti! Trenutno nemam prihodi a hranata im e potrebna na decata!
Prodavacot drsko ja poglednal,i ja zamolil da go napusti dukanot.
Vo toj moment do kasata se najde eden covek koj rece:
"Sto i treba na zenata ,posluzi ja,a jas se ke platam!
Koga prodavacot ja prasal sto i treba,i dali go nosi spisokot za potrebnite raboti sto i nedostasuvaat doma,ona tiho odgovorila deka go ima spisokot.
"Dajte mi go toj list,ke go stavam na vagata,pa kolku ke tezi listot,tolku raboti ke dobies!"-i rece prodavacot.
Zenata ja otvorila torbata,zapisala nesto na eden list i mu go dade na prodavacot.
Prodavacot go zede listot i go stavi na vagata,i pocna zacudeno da se gledaat so covekot do kasata!
Vagata tezese,tezese se povise na edna strana!
"Nemozam da veruvam!"-rece prodavacot.
Pocna da stava raboti na drugata strana na vagata,no listot bese se potezok i potezok!!!
Na krajot,prodavacot lut,i iznerviran go zede listot da vidi sto zapisala zenata.
Na listot nemase spisok na rabotite potrebni za jadenje,tuku zenata napisala:
"Mil moj Gospodaru,Ti gi znaes moite potrebi,i se prepustam na Tvoite race."
Prodavacot zasramen gi sobra rabotite potrebni za zenata i i gi pruzi so zadovolstvo!

IslamicMaster
20-12-09, 11:53
I sekogas ima nekoj koj tebe te saka

Eden poznat profesor otpocnal edno od negovite lekcii,no so 100 evra vo racete!!!
Imal okolu 200 studenti vo amfiteatarot,i gi prasal:
"Koj od vas gi saka ovie 100 evra?"
Povise studenti krenale raka!
Profesorot,potoa prodolzil:
"Jas ovie pari sakam da vi gi dadam,no pred toa sakam nesto da napravam. On gi zede parite,gi zguzval,pa gi prasal pak studentite:
"Dali nekoj od vas gi saka ovie 100 evra?"
Studentite,pak vo pogolem broj se prijavile!
Profesorot,potoa gi zede parite,gi spusti na podot,i pocna da gi gazi!!!
Parite stanaa izvalkani i zguzvani.
"Dali sega nekoj od vas gi saka ovie pari?"
Pak se prijavile,nekolkumina.

"Dragi moi studenti",rece profesorot,"denes naucivte mnogu vazna lekcija.
Bez obzir sto sum napravil so parite,parite sekogas se vredni za nekogo i site sakaat da gi imaat.
Toa e taka,zatoa sto nejzinite vrednosti se nepromenlivi,iako se izvalkani i zguzvani!
Mnogu pati vo zivotot nie ke bideme zgmeceni,turnati vo kalta,povredeni poradi nekoi odluki,koi sami sme gi donele,ili pak nekoj drug vo nase ime gi donesol,no nie ne treba da se cuvstvuvame neprijatno i nemokno!
No, bez obzir sto ke se sluci ti nikogas nema da ja izgubis svojata vrednost.
Ti si kako osoba,specijalna,NEMOJ OVA NIKOGAS DA GO ZABORAVIS!"

"I SEKOGAS IMA NEKOJ KOJ TEBE KE TE SAKA!!!"


Прекрасна поука!

Rumejsa
20-12-09, 15:21
Eden covek se vratil doma kasno od rabota, izmoren,no se iznenadil koga go videl negoviot 10 godisen sin kako go ceka na vratata!!!
"Zarem ne spies?",go prasal tatko mu.
"Tatko,dali mozam nesto da te prasam?",rece deteto.
"Mozes,sinko,kazi sto sakas?,odgovoril covekot.
Tatko,kolku zarabotuvas za eden sat vreme?!"
"Pa,odkade,sinko,da me prasas,toa tebe ne te interesira?!",luto odgovoril tatkoto.
"Samo sakav da znam,te molam kazi mi kolku zarabotuvas?"
"Ako moras veke da znaes,20 dolari na sat!"
"Oh!",sepna deteto,i mu rece:
"Dali mozes da mi pozajmis 10 dolari?"
Covekot,kako bese veke i umoren,se nalutil!
"Ako tebe ti e pricinata za da doznaes kolku zarabotuvam na sat,za da kupis nekoja igracka,ili nekoja druga rabota,togas vednas odi vo tvojata soba,i spij...i razmisli,zosto si tolku sebicen!
Jas rabotam sekoj den teski raboti i nemam vreme za takvi detski raboti!"
Maloto momce otisol vo svojata soba.
Covekot sednal da odmori i pocnal da razmisluva za prasanjeto na deteto.
"Kako mozel takvo nesto da me prasa...samo za da dobie pari!!!"
Posle nekoe vreme razmisluvanje covekot pomislil deka bil malce grub so sinot.
"Mozebi e stvarno nesto vazno sto sakal da mu pozajmam 10 dolari,a i ne bara cesto pari!!!"
Covekot otisol do sobata na svojot sin,ja otvoril vratata i go prasal:
"Dali spies,sinko?"
"Ne spijam,tatko!,odgovorilo momceto.
"Jas razmisliv,mozebi bev grub so tebe,pred malku!"
"Denot mi bese dosta tezok i mozebi grubo ti odgovoriv!
Eve ti 10 dolari,koi mi gi pobara!"
Deteto srekno stanal ,i mu se zablagodaril na tatkoto.
Se svrte i izvadil uste nekolku pari sto gi cuval pod pernicata,i pocna da gi broi.
"Zosto si baral pari koga veke si imal?",luto go prasal tatkoto.
"Zatoa sto nemav dovolno,no sega imam!",odgovorilo momceto.

"Tatko sega imam 20 dolari,dali mozam da kupam eden sat od tvoeto vreme?!"

Rumejsa
21-12-09, 18:31
Allah dz.s.,postoi

Eden covek otisol vo berbernica da si ja skrati kosata,i kako i obicno da se izbrici.
Pocnal da razgovara so berberot,koj mnogu go zagrizil,zboruvale za mnogu raboti i razni temi.
Iznenadno ja cepnale temata za postoenjeto na Allah,dz.s.
Berberot rekol:"Vidi covece,jas ne veruvam deka Allah postoi,kako sto ti tvrdis!"
"Zosto go rece toa?"-go zaprasal covekot.
"Pa toa tolku e ednostavno,samo izlezi na ulica i ke svatis deka Allah ne postoi! Kazi mi,koga bi postoel Allah,dali bi imalo tolku bolni luge? Dali bi imalo tolku napusteni deca?
Koga bi postoel Allah,ne bi imalo tolku bol i patnja!
Jas nemozam da go zamislam Allah,koj gi dopusta ovie raboti!"
Covekot zamolcil edno vreme mislejki se,no ne sakal da odgovori bez argumenti.
Berberot koga si ja zavrsil svojata rabota,covekot izlegol od berbernicata.Nabrgu,otkako izlegol od berbernicata go zdogledal eden covek so dolga kosa i so zapustena brada.
Togas covekot povtorno vlegol vo berbernicata,i mu rekol na berberot:
"Znaes sto,berberi ne postojat!"
"Kako ne postojat?"-prasal berberot.
"Ne"-izvikal covekot.
"Oni ne postojat,zatoa sto,koga bi postoele,ne bi imalo nesredeni luge,kako onoj na ulica."
"Aaa,ne,berberi postojat,samo sto lugeto ne doagjaat kaj nas!"
"Tocno",potvrdil covekot.
"Tuka e i poentata.Allah,dz.s.,postoi,samo sto lugeto ne veruvaat vo Nego,ne Mu se klanjaat,i zatoa ima tolku bol i patnja na svetot!"

Moon
25-12-09, 11:35
Ниеден човек не се искачил по скалите на успехот
со неговите раце во џебовите.
-J.Keth Moor Head-

Во мигот кога ќе речеш
„Се откажувам!“ знај дека во истиот миг друг човек вели
„СубханАллах,каква шанса!“.

Работи кои немаат враќање назад:
кажаниот збор
исфрлена стрела
минатото
и пропуштена шанса.
Омер (р.а.)

Muslim Sister
28-12-09, 18:17
ПЕСОК И КАМЕН

Си биле двајца пријатели оделе низ пустина,по патот нешто почнале да се расправаат па едниот го удрил на другиот.На овој му здоболело,но не рекол ништо,зедол стап и напишал на песокот: ’’ДЕНЕС МОЈОТ ПРИЈАТЕЛ МЕ УДРИ!“
Продолжиле да одат низ пустината и кога се приближиле до некоја оаза сакале да се искапат,оној пријател кој што беше удрен рипнал во водата и почнал полека да се гуши и да тоне,Но,неговиот пријател го спасил.Откако дошол при себе,запишал на еден камен:’’ДЕНЕС МОЈОТ ПРИЈАТЕЛ МЕ СПАСИ!“
Овој другиот кој што предходно го удрил,па потоа го спасил го запрашал:“Одкако те удрив,напиша на песок,а сега откако те спасив,напиша на камен-што значи тоа?’’
Пријателот му одговори:“ Кога некој ќе не повреди,сеќавањето на тоа треба да го запишеме на песок,за да може ветерот да го избрише тоа сеќавање,меѓутоа кога некој ќе направи нешто добро за нас ние мораме тоа да го изграфираме на камен или карпа така што тоа добро нема никогаш да се избрише.“

Аллаховиот Пратеник Мухаммед салаллаху алејхи ве селлем рекол: ’’Кој што не е милостив спрема друг,нема да биде милостиво ни спрема него,и кој што не простува на другите и нему нема да му биде простено и кој што не прима покајување од друг,нема ни од него да се прима.’’(Хадисот го бележи Таберани)

Rumejsa
29-12-09, 13:34
Nikogas poveke,nikogo nema da ismejuvam!!!

Edno 12 godisno dete so svojot tatko trgnale na pazar da kupat ovosje i zelencuk.
Momceto bilo mnogu poslusno dete,so toa sto sekogas bez zbor mu pomagase na tatko mu vo izvrsuvanje na domasnite raboti.
Tatkoto na momceto svratil kaj trgovecot sto sekogas pazarel,i dodeka go cekal tatko mu da pazari,pokraj nego pominal eden covek so staki,covekot bil sakat.
Momceto pocnalo da se smee,ismejuvajki go vo sebe kako gi vlece nozete covekot!
Otposle trgnale doma,pa patem vide edno momce so gips na rakata,povrzana okolu vratot.
Momceto zaklucilo deka rakata na drugoto momce bila skrsena,pa pomislil:
"Verojatno negde se sopnal i ja skrsil rakata!"
Potoa pocnal da go ismejuva naglas,da se smee, pokazuvajki so prst na nego!
Deteto so skrsenata raka se pokaza nemokno i slabo,pa pocnal da place!
Koga se vratile doma,momceto pocna da go imitira covekot so stakite!
Tatkoto go ukoril i mu se zakanil,deka ako prodolzi taka da se odnesuva,ke go kazni,zatoa sto ne e ubavo lugeto da se ismejuvaat na makata vo koja se nasle!
Utredenta momceto na skolo videlo edno drugo dete so povredena raka,i sakase da go udri,no on uspeal da se trgne,i izbegal od momceto.
Mnogumina od decata na skolo go osudile za odnesuvanjeto!
Momceto,otkako vlegle vo ucilnica pocnal da gi vlece nozete po podot,imitirajki go covekot so stakite!
Eden negov drugar mu rece:
"Zosto taka odis,koga Allah,dz.s.,ti dal zdravi noze?"
Momceto nemal odgovor da mu vrati,znael deka ne e dobro da gi ismejuva drugite luge.
Osetil deka loso postapil.
Za vreme na vikendot,tatko mu go zel semejstvoto i izlegle vo priroda.
Momceto bilo mnogu radosno.Trcase po livadite,uzivajki vo preubavoto rascuteno cveke...zelenilo...
Vo eden moment zdogleda edno zdrebe so negovata majka,kako pasese treva.
Momceto mu se doblizil na zdrebeto i so eden dolg stap,pocna da mavta pred zdrebeto.
Taka momceto dva-tri pati go udril zdrebeto,i posledniot pat koga zamavnal so stapot,zdrebeto mu se svrtelo,i so golema brzina se nafrlilo vrz momceto.
Momceto se uplasilo,go frlil stapot i pocnal da bega kon tatko mu!
Potoa begajki,se sopnal na eden kamen i padnal na rakata,a i nogata ja povredil,taka sto nemozese da stane!
Momceto pocna da vika na siot svoj glas za pomos,i tatko mu istrca do sinot!
Mnogu bese isplasen za toa sto mu se slucilo,a i nogata i rakata odednas pocnaa da stvaraat otok.
Tatko mu go krena na race,pa edvaj go odnese do kolata,i pravo vo bolnica!
Semejnata radost se pretvori vo semejna maka.
Koga go pregledal doktorot,ustanovil deka nema nisto skrseno,no mora da se prevrze nogata i rakata,osobeno nogata, i da se stavi vo gips!
Taka momceto dva-tri dena miruvase doma,no morase da odi na uciliste.
Momceto do skoloto se dvizese so pomos na stakite.
Koga drugarite go vidoa so staki vo racete,im padna krivo,sekoj go sozaluvase,no eden od drugarite mu rece:
"Zarem pak imitiras nekogo so staki?"
"Zarem ne ti e dosta od ismejuvanje na lugeto?"
Ovie zborovi mu padnaa teski na momceto,pa ja navednal glavata i so nasolzeni oci im raskazal za nemilata slucka.
Negoviot najdobar drugar,Omer,mu rece:
"Dali sega mozes da imitiras normalno odenje na zdrav covek?"
Momceto svatil deka pogresil,"covek so staki nemoze da se dvizi kako zdrav covek"!
Koga momceto ozdravil,resil nikogas, nikogo da ne go ismejuva.
Mu se zablagodaril na Allah,dz.s.,sto mu go povratil zdravjeto.

Zaklucok:
Allah,dz.s.,kazuva:

"O vernici,(mazi),nemojte da gi ismejuvate edni drugite,mozebi se oni (drugite) podobri od vas.
Nitu zenite,(vernicki),edni drugite,neka ne gi ismejuvaaat,mozebi oni se podobri (drugite) od niv.
I nitu ne gi imenuvajte edni drugite so pogrdni iminja!"
(Hudzuret,11)

Ebu Hanife
30-12-09, 22:28
Во едно предание се вели-некој човек патувал по некое пусто место,после долгото негово патување,погледнал една куќа и заминал да побара храна и престој.
Чукнал на вратата,и му ја отворила вратата жена,сопственичката на куќата,гио прашала-Кој си и што бараш? и рекол-Ја сам мусафир(патник),па дојодв да прашам,дали има кај вас конак?
Жената му рекла-добредојде наш мусафире и гостину!
му донела храна и вода,кога завршил со јадењето во собата влегол нејзиниот маж и и рекол на жената си-кој е овој странец? човекот рекол-јас сум мусафир!
а домачинот луто му рекол-не сакам никакви мусафири ни гости во мојата куќа,несакам да те видам,бегај од мојава куќа!
човекот видел дека не е пожелен од страна на газдата,па ја напуштил куќата и си продолжил со своето патување,по извесно време повторно здогледал куќа на осамено место,па заминал да побара конак,надевајќи се овој пат на повече среќа
Чукнал на вратата,и му ја отворила вратата жена,сопственичката на куќата,гио прашала-Кој си и што бараш? и рекол-Ја сам мусафир(патник),па дојодв да прашам,дали има кај вас конак?
жената,нервозно му пристапила и му рекла-не сакам да видам никаков гостин во мојава куќа,овде за тебе нема место,не си добредојден во мојава куќа,но,во моментот излегол од дома домаќинот,и го прашал на мусафирот кој е и што бара?
Кога човекот му ја објаснил ситуацијата во која се наоѓа,домачинот му рекол-Добредеојде драг наш мусафире,го примил во својата куќа го нахранил и после тоа,мусафирот почнал да се смее,домачинот го прашал зошто се смее,а тој му рекол,дека во првата куќа,добредојде му изрази жената а домачинот ме избрка,а во оваа твоја куќа,добредојде ми изрази домачинот(вие)а жената ме избрка.
Тогаш домачинот му рекол-Нема ништо чудно,жената која ти посакала добредојде е моја сестра,а човекот(нејзиниот маж)кој те истера од неговата куќа е брат на мојава жена.

Ebu Hanife
30-12-09, 22:39
МИ ГО ОЖИВИ СРЦЕТО СО НЕГОВИОТ ГОВОР


Пренесува Ебу Абдуллах ел Ентаки,дека во една прилика се сретнале Суфјан ес Севри и Фудајл ибн Ијад потсечавајќисе еден со друг за смрта и ахиретот(зборувале за тоа),па Суфјан почнал да плаче.После тоа рекол-Се надевам дека ова седење и дружење ке биде бериќет и милост за нас.Фудајл ибн Ијад на тоа рекол-Јас се плашам,Суфјане,да не биде ова дружење голема штета за нас,затоа што ние двајцата, можеби покушававме еден на друг да се воздигнуваме со нашите говори и со нашите потесетувања.После тоа,Суфјан ес-Серви му рекол на Фудајлу-Ми го оживи срцето,Аллах нека ти подари среќа и долг живот.

Ebu Hanife
30-12-09, 22:44
Го прашале на Иса.а.с.-Кој те подучува?рекол-Никој не ме подучува,само гледам на постапкете на незналиците и ги избегнувам тие постапки.

trebo.r.a
31-12-09, 00:53
Го прашале на Иса.а.с.-Кој те подучува?рекол-Никој не ме подучува,само гледам на постапкете на незналиците и ги избегнувам тие постапки.

:razmisluva::razmisluva:

A zarem Isa a.s. ne bese poducuvan od Allah xh.sh. ????

Imas izvor od ova za da ja objasnime mudrosta na kazhanoto i ne stavime mnogumina vo nepotrebna dilema?

Ebu Hanife
31-12-09, 16:03
:razmisluva::razmisluva:

A zarem Isa a.s. ne bese poducuvan od Allah xh.sh. ????

Imas izvor od ova za da ja objasnime mudrosta na kazhanoto i ne stavime mnogumina vo nepotrebna dilema?
pa sekako deka od Allah e poducen,toa e jasno.
znaeme deka covekot se uci na svoite greski i greskite na drugite luxe,mudrosta na Isa.a.s.e vo toa sto toj se uci od greskite na drugite,i se otrgnuva od niv,ne moze od svoite, bidejci gi nemal,neli,kako i sekoj Allahov pejgamber,bile zastiteni od grev,Allahvite pejgamberi

Ebu Hanife
31-12-09, 16:34
Dunjalucki coskovi su puni bolesti.
Opijenost imetkom je mnogo jaca od opijenosti picem.
Sretan insan je onaj koji od drugog uzme pouku.
Lijek srca je ucenje Kurana.
Skrti bogatas je siromasniji od velikodusnog siromaha.
Nocni namaz je ukras dana.
Nema hajra u ibadeta bez ilma(znanje) i u ucenje Kuranu bez razmislenja.
Hz. Alija.r.a.
nekoi od negovite mudrosti

Rumejsa
01-01-10, 23:27
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
Koga lugeto bi znaele...

Koga nekoi luge bi znaele kolku edno pregrnuvanje moze nekogo da usreki,sigurna sum deka vednas bi otisle,i bi gi pregrnale onie koi gi imaat pokraj sebe.
Mnogumina nemaat nikogo,mnogu se tazni i osameni,i koga nekoj samo bi gi pregrnal,bi im rekol:"Eve tuka sum do tebe",nim toa povise bi im znacelo,otkolku da im go podaris celoto svetsko bogastvo.
Mnogumina mislat preku materijalni raboti drugite da gi usrekat,i taka da gi zadrzat,znaci taa namera ne bila iskrena;i eden poklon od obicna hartija na koj bi pisuvale samo dva zbora,tie zborovi bi znacele povise,otkolku nekoj poklon vo koj bi se kriele pari!
Bogastvoto po mene e zdravjeto i slobodata.
Ako si zdrav ke napravis se sto ke posakas,a ako nemas zdravje,ke imas samo edna zelba,da ozdravis.
Ako si sloboden,ke imas moznosti da odis po ona,koe srceto ti go posakuva.
Bitno e da imas onolku kolku ti e potrebno i da ne baras premnogu!

Ebu Hanife
03-01-10, 08:57
Primigo Islamot,a za alkoholot e lesno

Dahak ibn Muzahim vo edna prilika razgovaral so nekoj hristijanin,pomexhu drugoto go prasal na hristijaninot,zosto ne go prima Islamot?
hristijaniot mu rekol-Toa ne mozam da go storam,bidejci sum notoren pijanica!
Dahak mu rekol-Primigo Islamot,a za alkoholot e lesno.
hristijanot go primil Islamot,a potoa Dahak mu rekol-Znaj dobro,ako pies alkohol ke bides kaznet so 80 stapovi,a ako se vratis vo neverstvo ke bides ubien,pa vidi sega sto ke pravis.
Koga slusnal kakva kazna go ceka, cvrsto pocnal da se pridrzuva na Islamot,i nikogas povece ne piel alkohol.

Ebu Hanife
03-01-10, 09:12
Za kogo da ja omazam cerkami
Nuh ibn Merjem sakal da ja omazi svojata cerka,pa zaminal kaj svojot komsija,koj bil ognopoklonik,i pobaral sovet od nego,za kogo da ja omazi svojata cerka.
komsijata mu rekol-Luxheto,site idat kaj tebe i baraat sovet od tebe,a ti so dosol kaj mene da me prasas za sovet za omazuvanje na tvojata cerka?
a osven toa,jas ne sum ni musliman.
No,koga vece pobara sovet,ke ti kazam sledno-persiskiot car,koga e vo prasanje istava rabota(omazuvanje),biral- imotot, rimskiot ja biral,ubavinata, a vasiot primer,Muhammed.s.a.v.s. ja biral i ja preporacuval Verata, pa sega komsijo,odberi,kogo ke sledis i sto ke odberis.

IslamicMaster
03-01-10, 20:10
Поучно за размислување!

Еднаш едно момче дошло кај својот стар чичко и му рекло: „Чичко, честитај ми. Ја завршив матурата." „Прекрасно!" рекол чичкото. „Еве ти 20 марки, купи си за награда нешто убаво. Но, кажи ми, што планираш сега?" „Сега?", одговорило момчето, „сега ќе студирам. Сакам да станам правник." „Убаво", рекол чичкото, „а потоа?" „Потоа, извесно време ќе бидам судски приправник." „Одлично", рекол чичкото, „а после?" „После, ќе сганам член на окружниот суд." „Многу добро", рекол чичкото, „а што следи потоа?" „Е па, тогаш ќе си побарам некоја девојка и ќе се оженам, ќе основам семејство." „Супер!" вели чичкото. „А после?" „Па добро, се надевам после да станам некој славен човек, претседател на окружен суд, или јавен тужител." „Одлично", вели чичкото, „а што потоа?" „Па добро чичко", младичот почнал да станува нервозен, „потоа ќе дојде време и да остарам и да се пензионирам". „Многу добро, а што следи потоа?" „Е па, добро, потоа ќе си одберам некој убав плац, ќе си направам куќичка, ќе си насадам јаготки." „Добро", вели чичкото, „а што потоа?" Младичот веќе се налутил: „После ќе дојде ред и да умрам!" „А, така", вели чичко му, „а што следи потоа?" На момчето веќе не му било забавно. Го фатил страв при помислата на смртта: „Ќе умрам, а што потоа?" „А што потоа???" прашал чичко му. „Чичко", одговорило момчето, „за ова никогаш не сум размислувал." „Како?" рекол чичкото, „ти си завршил матура и толку ли си глуп, па размислуваш само од денес до утре? Зар еден човек, кој од Бог добил разум, не размислува и за иднината? Како така?" Момчето брзо одвратило: „Чичко, што има по смртта никој не знае!" „Тоа не е точно, момче мое", рекол чичкото, „има Еден кој со сигурност знае што иде по смртта. Тоа е Исус. Тој рекол: 'Широк е патот што води во пропаст, а тесен е патот што води во вечен живот.' По смртта доаѓа Божји суд. Може да се оди во пропаст, но може и да се биде спасен."

Морам да ве предупредам дека не е доволно да се испланира животот до гробот. Треба да се запрашате: Што следи потоа?

Како пастор на младите, јас често вака им објаснувам: Ако имам чифт чевли за поправка, јас не одам кај автомеханичар. Автомеханичарите се добри луѓе, но од чевли ништо не се разбираат. Јас за чевлите одам кај чевлар. Но кога имам проблем со колата, јас не одам кај чевларот, туку кај автомеханичар. Кога сакам печиво, не одам кај месар во месарница. Тие се добри луѓе, но ништо не знаат за печивото. Кога ми треба печиво, јас одам кај пекар. Кога ќе ми прсне водоводна цевка, јас одам кај водоинсталатер. Значи, секогаш барам специјалист. Но кога сакаме да знаеме што иде по смртта, се информираме кај ојле и дојле, или се потпираме на својот „здрав" разум. Зар за ова важно прашање - 'што следи по смртта?' - нема да прашаме специјалист?! А кој е специјалистот? Кој е стручњакот? Има само еден специјалист.

Специјалист во овој случај е Возвишениот Аллах џ.ш. кој преку Пејгамберот а.с. и преку Кур’анот ни објаснил што не очекува по смртта и што следува од задгробниот живот?

Па да на заборавиме дека смртта е само втора фаза од нашето патешествие, а потоа следи вечен живот!

Rumejsa
04-01-10, 12:54
Zastani i mirisni go cveketo!

Ova najverojatno bi trebale da go zakacime sekoj na svoeto ogledalo,kade bi mozele sekoj den da go procitame!
Mozebi vo ova nema da veruvate,no ova 100% e vistina!

1.Na svetov sigurno ima dvajca luge,koi bi umrele za tebe!

2.Najmalku 15 luge te sakaat na nekoj svoj nacin!

3.Edinstvena pricina,zosto nekoj bi te mrazel e zatoa sto on bi sakal da bide kako sto si ti!

4.Tvojata nasmevka moze sekomu da mu donese sreka,pa iako ne si mu drag!

5.Sekoja nok nekoj misli na tebe,pred da odi na spienje!

6.Nekomu mu znacis se!

7.Nekoj za kogo ne znaes deka postoi,te saka!

8.Koga ke napravis nekoja greska,nesto dobro ke izleze od toa!

9.Koga ke pomislis deka celiot svet ti go svrtil grbot,povtorno pogledni dali e taka!

10.Sekogas zapomni go poklonot,koj si go dobil od nekogo!

"Zaboravi gi uvredite,i zapomni go prijatelot,zatoa sto dobriot prijatel e kako zvezdite,ne gi gledas,no znaes deka se tuka."

Rumejsa
04-01-10, 21:14
Sedum najgolemi grevovi...

Imam Buhari prenesuva deka Allahoviot Pratenik,Muhammed,a.s.,rekol:

"Trgajte se od sedum grevovi!",rekoa:
"O Allahov Prateniku,koi se?",a Pratenikot,s.a.w.s.,rekol:


Ø "Sirk e najgolemiot grev koj nikogas ne se praktikuva!

Na takvite nitu edno delo nema da im bide primeno!
Oni sekogas ke bidat dzehennemsko gorivo,nim zasekogas ke im bide zabranet Dzennnetot,duri i Dzennetsiot miris,vo sto Allah,dz.s.kazuva vo Kur'anot"...

"Koj na Allah,.mu smeta drug ramen,Allah,vlezot vo Dzennet ke mu go zabrani,i negovoto mesto ke mu bide Dzehennemot,a na nevernicite nikoj nema da im pomogne." (sure,El-Maide,72)Ø Ubistvo...

Vozviseniot,Allah,dz.s.,vo Kur'anot kazuva:

"Na onoj koj namerno ke ubie vernik,kaznata ke mu bide Dzehennem,vo koj vekno ke ostane.
Allah vrz nego gnevot ke go spusti,i ke go prokolne,i golema patnja ke mu pripremi." (sure,Nisa,93)

Ebu Davud Mesruk,od Abdullah,r.a.,prenesuva deka Pratenikot,s.a.w.s.,rekol:

"Ne e dozvoleno da se prolie muslimanska krv (da se ubie),i koj svedoci deka nema drug Bog osven Allah,i deka jas sum Negoviot Pratenik,osven vo tri slucaevi;
-ozenetiot bludnik
-ubistvo za ubistvo i
-onoj koj ke ja napusti svojata vera i zaednica (murtem)

Ebu Davud,r.a.,prenesuva deka Pratenikot,s.a.w.s.,kazuva:

"Onoj koj ke ubie nedolzen covek,kako da go ubil celiot svet!"Ø Sihr,baranje pomos od losi luge so losi dusi,i od dzinni nevernici(prokletiot sejtran)so rasturanje na brakovi,predizvikuvanje na omraza pomegju lugeto,pottik za samoubistvo,izluduvanje na umot,itn.

Sureto Felek i sureto Nas ,se objaveni koga Lebid ibn Ea'sam evrein),napravil sihr na Muhammed,a.s.,vo vid na napitok,i koga Muhammed,a.s.,6 meseci se razbolel.
Toa se slucilo,posle Hudejbije ihajbena,koga evreite barale od Lebid (poznat togasen sihirbaz),da mu napravi sihr na Pratenikot,s.a.w.s.,zatoa sto oni toa go pravele i porano,i imalo efekt.
Evreite na Lebid mu obekale golema nagrada.
Kako sto se naveduva vo predanijata,on toa mu go napravil na Muhammed,a.s.,so voda.
Otkako se objavile sureto Felek i Nas,Pratenikot,s.a.w.s.,gi ucel i preporacuval i nie da gi ucime,i toa na nekolku pati.Ø Kamata...

Allah,dz.s.,kazuva vo Kur'anot:

"O vernici,plasete se od ostatokot na kamatata,prestanete,ako ste vistinski vernici!" (suretul Bekare,279)

Istotaka Allah,dz.s.,vo Kur'anot kazuva:

"Allah,ja unistil kamatata,a ja unapredil dobrinata (dobroto delo)". (suretul Bekare,276)

Kako sto e ocigledno,od ovie dva ajeta na muslimanskiot svet mu e zabraneta kamatata od sekoj vid.
Muslimaniot e obvrzan da im pomogne na lugeto,a ne preku nivnata maka da ostvarat dobit.
Nasiot Allah,dz.s. ni go dal zekatot i sadakata,da im pomogneme na lugeto,a ne sprotivnoto da go pravime.Ø Jadenje na imetokot na jetimot..
.
Ovoj grev e slicen na kamatata.

Pratenikot,s.a.w.s.,rekol:

"Jas i onoj koj go izdrzuva jetimot vo Dzennet sme kako dva prsta!",i pokazal na kaziprstot i onoj do nego. (Tirmizi)

Znaci onie koi go trosat imetokot na jetimot jadat ogan!!!Ø Beganje od bojnoto pole...

Megju golemite grevovi e i beganjeto od bojnoto pole,odnosno ostavanje na brakata vo teska i nemila situacija.

Zatoa Allah,dz.s.,kazuva:

"O vernici,koga so nevernicite se sukobite,a se mnogubrojni,vie nemojte da im go vrtite grbot!
Onoj, koga grbot ke im go svrti na brakata,ili ke se povlece so namera da ne se vrati,on ke bide natovaren so Allahova lutina,i negovoto zivealiste ke bide Dzehennemot!" (suretul,Enfal,15,16)Ø Podmetnuvanje na vernickite,ozboruvanje...

Allah,dz.s.,vo Kur'anot Kazuva:

"Onie koi im podmetnuvaat na cesnite vernicki,neka bidat prokolnati na ovoj i na onoj svet,niv gi ceka neizdrzliva patnja!" (suretul,Nur,23)

Golem grev e podmetnuvanje na cesnite vernicki,znaci da se zboruva za niv bez argumenti,deka sme ja videkle odredenata zena vo odredeno mesto,poradi hirot,ili nekoj interes...ova e golem grev!


Na krajot go molam Allah,dz.s. da ne socuva od golemi grevovi,i da bideme megju onie koi go sledat patot na vistinata.

Rumejsa
05-01-10, 20:17
TRGOVIJA SO ALLAH
Sto znaci da se vodi trgovija so ALLAH s.t., i kakva e taa trgovija, kolku tuka se zarabotuva?
Tuka zarabotuvacka e garantirana.
KUR'AN:
,,ALLAH od vernicite gi kupil nivnite zivoti i nivnite imoti za zamena na dzenet.Zatoa se raduvajte za ovaa pogodba sto so NEGO ste ja pogodile, i sto e golem uspeh.''

Toj kazuva ,,gi kupil''(vo minato vreme) sto znaci rabotata e zavrsena.
Gledaj kako negovata milost sprema nas e golema!!Toj kupuva toa sto nie go nareknuvame nase.Da razmislime malku so ovaa.?!
ALLAH s.t., na nas ni kazuva za kupoprodazba.
Dali sme svesni sto znaci toa?
Dali sme svesni ,sto se tuka prodava,kolku cena se nudi,kade e vo kupoprodazba dogovor zapisan, i koj go zapisal,i koj e garant deka site tocki vo dogovor ke bidat posteni?

Kupuvac e ALLAH s.t., a robata e imotot i zivotot na vernikot.
Valuta so koja se plaka , e Dzenet,sto izgleda kako-oko nikogas takvo nesto ne videlo,nitu uvo ne culo, nitu mozok ne moze da zamisli takvo nesto.

Kupoprodazben dogovor e zapisan vo Tevra, Biblija ,Ku'ran.Ku'ran e garant na ALLAH s.t.

Kupoprodazba zavisi od ispravnost na robata i nejzina valuta.
Kupuvac e ozbilen i ne kupuva bilo sto,TOJ kupuva samo toa sto vredi.A toa se mu'minun.
Toj dobro znae koj kolku vredi ,ama i nie treba da pokazeme kolku vredime.

Sto se nasite zivoti ,pa da gi kupi?Kolku da vredime, zarem ALLAH s.t. da nudi tolku golema cena?
Sto ALLAH s.t. od nas saka? Kupuva od nas toa sto ne mu e potrebno?

Da znaeme deka lugeto so nas sto rabotat ,rabotat za nivna korist,no samo ALLAH s.t. toa go pravi za da nie imame korist.Gledame kolku ni dava i kolku plaka.

Prvite muslimani bile svesni za dogovor so ALLAH s.t.
Eve eden primer:
eden trgovec dosol od Sirija so 700 kamili natovareni so roba.Dosle mnogu trgovci da kupat od nego,i mu davale cena, no toj sakal pogolema.Se cenkale taka podolgo vreme, dodeka trgovcite ne ja zgolemila tri pati duplo,no trgovecot baral uste pogolema.
Potoa trgovcite mu kazale:,,Vo celiot kraj da odis ,nikoj nema da ti dade cena pogolema od ovaa.''A toj im rekol:,,ALLAH mi ponuduva 700 pati pogolema od vasata.Bidnete svedoci deka se ovaa go davam za ALLAH.''Potoa celata roba ja podelil na siromasnite.

Ashabi mnogu rabotele za Islam, a RASUL s.a.a.s.,na nikoj od niv ne im obekuval nisto osven dzenet.Na site mozni nacini gi povrzuval so dzenet.
Na eden od ashabi mu rekol:
,,Cekaj nesto da ti dadam...''Mu donel stap i mu rekol:,,Eve ti go mojot stap, sakam da mi go vratis vo dzenet.''
Ovoj pak nikogas od stapot ne se odvojuval,a pred da umre porucil da go zakopaat so stapot, zosto trebal da go vrati na Rasul a.s.

ALLAH s.t. kazuva:
,,Ima mu'minun koi go ispolnuvaat dadeniot zavet na ALLAH,ima koi zaginale i ima koi toa go ocekuvaat, nisto ne izmenile.''

Toa ,,na cekanje'' sme nie.
Da ja iskoristime sansata ,da ja iskoristime cenata na KUPUVACOT.

Rumejsa
09-01-10, 20:15
Eden covek pominuvajki niz gradot sretnal edno malo devojce,valkano,so skinat fustan,kako prosi i moli za parce leb!
Koga ja vide covekot, vo sebe mu se pomolil na Allah,dz.s.,:
"Mil moj Gospodaru,napravi nesto, i pomogni i na ova malecko nesrekno devojce!"
Navecer,koga se vratil doma na TV,vrtejki gi kanalite,zdogledal mnogu zastrasuvacki prizori,za gladnite niz svetot,a pogotovo najteskite prizori bea od Afrika,kade mnogubrojni deca umiraat sekoj den od glad!
Povtorno se pomolil:
"Mil moj Gospodaru,premnogu gladni ima vo svetov,napravi nesto,i spasi gi od gladta!"
Vo nokta dodeka spiese vo son go dobil odgovorot i prasanjeto:
"Jas veke napraviv mnogu,a sto si napravil ti?!"

Rumejsa
09-01-10, 20:17
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
Ima edna prikazna za edno desetgodisno dete,koj sakal da go ismee eden mudar covek so veke obelena kosa!
Deteto vo rakata cuvase edna mala ptica koja ja fatil,i mu se doblizil na mudriot starec,liceto na koj,veke bese okiteno so dlaboki bori na mudrosta,pa mu postavil edno provokativno prasanje:
"Dali pticava sto ja cuvam zatvorena vo rakata e ziva,ili mrtva?,odgovori ako si tolku pameten kako te kazuvaat!"
Starecot bese siguren deka momceto mu napravil zamka,zatoa sto bezcustvitelnoto dete da bese ziva pticata,on bi ja zdrobil vo rakakta,ako bi odgovoril pozitivno,a ako bi odgovoril negativno,sigurno pticata momceto bi ja pustil,i bi go ismejuval kade sto ke stignese!!!
Starecot gledajki go ladno,blago mu odgovoril:
"Sinko,onaka e kako ti sakas da bide!

Rumejsa
09-01-10, 20:20
Poslusaj go ovoj poucen primer!

Eden mlad covek otkako go zavrsil fakultetot na zapad,se vratil vo svoeto rodno mesto mislejki deka e najpameten,pa pobaral da mu go donesat najpametniot i najuceniot covek od toa mesto,za da mu odgovori na nekoi prasanja,i narodot mu donese eden ucen covek,pa on mu zadade tri prasanja,za koi dotogas nikoj ne mu odgovoril!
Uceniot covek mu rece da go prasa, sto sakal da prasa,pa on ke mu odgovori ako Allah,dz.s.,saka.
Mladiot covek rece:
"Moive prasanja se slednive:"
1."Kako da veruvam vo Allah,dali mozes da mi go opises kako izgleda?"

2."Kako mi objasnuvas,sto e sudbina?"

3."Ako Dzehennemot e od ogan i sejtanot od ogan,a sejtanot ke bide frlen vo ogan,kako ke ja pocustvuva,voopsto bolkata?!"

Uceniot covek,zastana,pa silno go osamaril ,taka sto on pocustvuva jaka bolka!
Mladiot covek,naluteno mu rece:

"Nemora da me udiras,ako ne znaes da mi odgovoris,ke najdam drug covek!"
"Ne,ne zastani,sto pocustvuva sega?"
Mladiot covek mu odgovoril:
"Custvuvam bolka!"
-"Opisi ja!"
-Nemozam!"
-"Eeee,toa ti e odgovorot za prvoto prasanje,i ako ne go gledame Allah,dz.s.,nie moze da go pocustvuvame Negovoto prisastvo vo ova sovrseno stvaranje."
-"Dali si pretpostavil deka ke te osamaram,dali toa go sonuvase,dali znaese sto ke ti se sluci?"
-"Ne!",rece mladiot covek.
-"E,toa ti e sudbina,nitu ja pretpostavuvas,nitu ja znaes,no ke se sluci,e toa ti e odgovorot na vtoroto prasanje."
-"So sto te udriv?"
-"So raka!",rece mladiot covek.
-"A od sto e mojata raka?"
-"Od meso,koski i kozha!",rece mladiot covek.
-"A od sto e tvoeto lice?"
-"Pa isto,od meso,koski i kozha!"
"A i pokraj toa sto se od isti sostav,tebe samarot te zdobolel,taka?!"
-"Da!",rece mladiot covek.
-"Eee,toa ti e odgovorot i na tretoto prasanje.
"I ako e sejtanot i Dzehennemot od ogan,Allah,dz.s.,ke dade da toj ogan sejtanot go boli!"

Rumejsa
09-01-10, 20:27
PISMO OD IBLIS


Vernici, ve vidov vcera kako gi ispolnuvavte vasite sekojdnevni raboti.
Se razbudivte bez prakanje na dova na ALLAH, ne blagosovivte na vaseto jadenje, nitu se klanjavte noke.Taka ste nezablagodarni na ALLAH, taka da neizmerno ve sakam.Ne mozam da vi opisam, kako sum samo sreken, sto ne ste go izmenile vasiot nacin na ziveenje.
Budali pa vie ste moi !!
Setite se , vie i jas so godini sme zaedno, a uste ne ve sakam.
Ve mrazam, go mrazam toa sto ALLAH go napravil od glina, a potoa na mene mi naredil da vi se poklonam.Kako jas da se poklonuvam na glina ,koga jas sum sozdaden od ogan?

Jas sum posilen od vas.Jas ne gresam.Se sto jas pravam ispravno e .
Na vas vi koristam ,samo da na ALLAH dokazam deka ne e vo pravo.
Me istera od dzenet, zatoa vas ke ve koristam kolku e mozno,kako bi dokazal deka sum vo pravo i deka sum podobar od site vas budali,vo sekoj pogled.

Moj zivot e dzehenem,no za celo vreme koe ALLAH mi go podaril,ke dadam se od sebe da ve ima poveke vas budali, i da ve povedam so mene vo dzehenem.
Vidite, ALLAH ve saka i ima za vas golemi nagradi,i jas znam deka nemam nad vas mok, dokolku vasite zivoti po vasata volja , ne mi gi predadete na mene.I ne zaboravajte deka sum obekal na ALLAH, deka od vasite zivoti ke napravam ,,ziv pekol.''
Taka zaedno ke ziveeme vo dve vreminja, a toa navistina ALLAH go boli,so blagodarnost na vas.

So vasa pomos jas mu pokazuvam, koj od nas e pojak i pogolem, i kako toj napravil greska.

Za celo vreme koe go provedovme zaedno.Gledame filmovi so bezobrazna sodrzina, gi kolneme lugeto, odime vo disko klubovi, krademe, lazeme, ogovarame, ne gi postuvame starite, ne gi postuvame dzamiite, se ponasame nepristojno, pieme alkohol. Sigurno ne sakate seto ovaa da go napustite.

Ajde budali, da gorime zaedno zasekogas.
Za vas imam ,,vatren plan.''
Taka ste naivni ,sto vi se smejam, mi se gadi od vas.Izgledate najmalku 20g stari, a mene mi treba sveza krv.Zatoa ajde naucete gi svoite deca kako da gresat.
Se sto treba da napravite , treba da piete, kockate da lazete, da igrate na muzika na prvite deset pesni na top listata.
Se ovaa rabotete go so vasite deca, taka da tie toa ke go pravat.Decata toa go sakaat.
I vasite deca ke bidat so nas vo dzehenem.Toa e najubavo sto vie i jas mozeme da go napravime za vasite deca.

Nemojte pogresno da me svatite, uste ve mrazam,i ne sakam da odam sam vo DZEHENEM.

Iblis

Rumejsa
09-01-10, 20:34
Magija spaga vo zabraneta rabota vo Islamot.Sihr spaga vo neverstvo,kafr.
Vo Kuran pisuva deka sihr sam po sebe nitu koristi,nitu steti, nego deluva po ALLAHOVA KAD'R, zosto ALLAH s.t. e toj koj go sozdal dobro i zlo.
Golema e steta sto site ovie lagigi koristat mnogu luge, i so toa go prevaruvaat maloumniot.
Lugeto sto se zanimavaat so vakvi raboti, imaat propast na danjaluk i na ahiret,i tie gi prodavaat nivnite dusi za nesto bezvredno.
Zatoa ALLAH vo KURAN kazuva:
,,A mnogu e strasno za onaa za sto se prodale,koga bi znaele.''!

Ovaa e vistinska slucka koja se slucila na program so sejhot Abdulla Sehat, na satelitski kanal ,,IQRA''.
Direkten program na koi gledacite postavuvaat prasanja na telefon vo vrsa za Islamot,a se emituva vo Egipet.

Za vreme na programa se slucil vakov razgovor:

Gledacka:,, Selam alejkum.''

Sejh Abdulla:,,Alejkum selam sestro, poveli.''

Gledacka: ,,Bi go prasala sejhot,ako jas sum napravila golem grev, moze li ALLah da mi oprosti.''

SejhAbdulla: ,,Sigurno sestro.ALLAH s.t. kazal: ,,O robovi moi koi ste greski napravile, ne gubite nadez vo ALLAHOVA milost.ALLAH site greski ke vi gi oprosti.TOJ e RAHMAN.''

Gledacka: ,,No jas sum napravila golem grev, i se osekam deka ALLAH nema da mi oprosti.

Sejh: ,,Sestro, ALLAH s.t. e toj koj oprostuva.''

Gledacka: ,,Jas za sebe posebno osekam deka ALLAH nema da mi oprosti. Jas sum odela sedum pati na hadz, no ka'be nikogas ne sum go videla.''

Sejh: ,, Da ALLAH sokrie i sacuva.''

Gledacka: ,,Vleguvala sum vo harem ka'be,sum gi gledala lugeto kako tavaf pravat, no jas nigde ne sum go videla.Eden covek mi pomogna da go dodirnam, no jas ne go voopsto osetiv.''

Sejh :(vozbuden),,Sega mi kazi sto si grev napravila.Sigurno si nesto golemo napravila.Te molam da mi odgovoris.''!!!

Gledacka:( dvoumejki se ) ,,Napraviv blud so eden covek .''

Sejh: ,,Ne e mozno.!! Ti lazes, sigurno ima povejke od toa.''!!!

Gledacka: ,,Vo pravo si.Rabotev kako medicinska sestra ,i imav vrska so luge sto pravat sihr, i koi pravat losi raboti na lugeto.Tie mi gi donesuvaa na mene nivnite magii i zapisi, i jas vleguvav vo mrtvacnica vo bolnica, pomegu mrtvaci, i vo nivnata usta gi stavljav magiite.Posle toa im gi siev ustata so igla i konec, i tie taka se zakopani, toa go pravev povejke pati.''

Sejh: (lut i vozbuden) ,,ALLAH da ne cuva!! Ti sigurno ne si covek.Ti si mislila deka ALLAH s.t. lesno ke ti oprosti.Ti si sirk napravila.Da ALLAH ne cuva!''

Ovdeka razgovorot se prekinal.
Posle dve nedeli, na ista programa ,direktno, se slucil ovoj razgovor:

Gledac: ,,Selam alejkum.''

Sejh: ,,Alejkum selam.''

Gledac: ,,Bi ve zamolil da me poslusate.''

Sejh: ,, Poveli sinko.''

Gledac: ,,Jas sum sin na zena koja kontaktirase so vas pred dve nedeli, medicinska sestra.''

Sejh: ,,Poveli.''

Gledac: ,,Moja majka umre , i se sluci nesto mnogu strasno.Taa umre od prirodna smrt.No sto se sluci koga trebavme da ja zakopame, ne moze da se veruva.Ja odnesovme so luge na kabur, koj bese iskopan, i se sluci cudo.Ne mozevme da ja zakopame.Koga bi ja simnuvale vo kabur ,toj se stesnuvase.Probavme nekolku pati no ist rezultat.
Najposle lugeto se razotidoa, nikoj ne mozese da ja zakopa.
I jas ostanav sam ,plakajki nad svojata majka neznaejki sto da pravam,se dodeka ne zdoglednav eden covek vo bela obleka.Celata negova obleka bese bela i negoviot izgled me smiruvase.
Svativ deka toa e melek,pa mi rece:
,,Ostavi ja tvojata majka na nejzinoto mesto , odi i ne se okrenuvaj po nea.''
Nisto ne odgovoriv i zaminav.Megutoa ne mozev da izdrzam, a da ne se okrenam.Vidov strasen plamen kako paga od neboto nad mojata majka, i ja zapali. Plamenot bese tolku jak ,sto go zafati i moeto lice.
Moeto lice uste ima mal beleg,i jas ne znam dali e ALLAH lut na mene poradi seto toa.?

Sejh: (plakajki) Moj sinko se nadevam deka ALLAH s.t. te ocistil so toa sto majka ti go pravela.Taa e trosila na tebe od toj haram,pak ALLAH sakal da te ocisti.Zatoa baraj od NEGO milost, i bidi zadovolen od ovaa sto ti go prepustil i ti go odredil.

Rumejsa
09-01-10, 20:36
Na site ni e poznato deka Muhamed a.s. na iskreni muslimani e primer za se.Negovato odnesuvanje e ubav primer.[/]
Dve prikazni kratki i poucni:

Muhamed a.s. ziveel vo skromna kuka.
Negoviot komsija evrein, od sto imal omraza sprema RASULALLAH , sekoj den go ostavuval gubreto pred negovita kuka. Muhamed a.s. strplivo go podnesuval i bez komentar.
Taka eden den evreinot ne dosol, pak RASULALLAH a.s. se zagrizil i otisol kaj nego i zacuknal na vratata.Evreinot otvoril vrata i se zacudil koga go videl, pa go prasal:
,,Sto sakas.''
Muhamed a.s. mu odgovoril:
,,Sekoj den si go ostaval tvoeto gubre pred moite vrata, no deneska ne si dosol, se zagriziv da ne si bolen?''
Posle ovaa evreinot gi izgovoril sehadeten i go primil islamot.


Edna starica koja bila protiv islam, gi sovetuvala lugeto da se cuvaat od toj lazlivec po ime Muhamed.
Eden den staricata nosela tezok tovar, pri sto eden covek i se priblizil i ljubazno i pomognal.
Koga go odnel tovarot do nejzinata kuka, starica go sovetuvala:
,,Ti si dobar covek, pak te sovetuvam da se pazis od Muhamed, toj e prevarliv covek i lazlivec.''
Covekot i odgovoril:
,,ALLAH da ti oprosti, jas sum Muhamed , pratenik od ALLAH s.t.''
Posle ovaa starica svedocila deka nema bog osven ALLAH i deka Muhamed e negoviot pratenik.

Taka postapuval HABIBALLAH , posle koi postapki retko koj bi mozel da ostane ravnodusen.
A na nas nisto ne ni fali vaka da postapuvame.

efendija
09-01-10, 22:33
Важноста на намазот обавен во џемат


Ибну Омер Каварири, еден од учителите на Бухарија, Муслим и Ебу Давуд, раскажува:

“ Никогаш не ми помина јација намазот а да не го клањав во џемат, освен еден пат. Таа ноќ ми дојде еден гостин поради кого се задржав и задоцнив во џамијата на јација намаз. Побрзав од џамија до џамија и така ја поминав цела Басра не би ли нашол некаде џемат. Сегде џамиите беа затворени и сегде беше обавен намазот во џемат. Јас се вратив дома и помислив: “ Во хадисот се вели: - Намазот во џемат е подобар од поединечно обавениот намаз дваесет и седум пати!- Јас толку ќе клањам како би го надокнадил тоа што не клањав во џемат.”

Потоа јас ја клањав Јација точно дваесет и седум пати, а потоа, уморен легнав да спијам. Таа ноќ сонував како некои силни луѓе јаваат на коњи, а и јас како јавам на својот коњ и на тој начин се претекнувавме. Меѓутоа, колку и да го гонев мојот коњ, никого од тие луѓе не можев да го стигнам. Еден од тие јавачи се заврти, па ми рече: “Немој џабе да го уморуваш својот коњ, бидејќи ти нас и онака никогаш не можеш да не стигнеш!” -Зошто е тоа така? Запрашав јас. Тој ми рече: “ Затоа што ние заеднички ја клањавме јација во џемат, а ти ја клањаше сам!”

Јас потоа се разбудив силно ожалостен поради тоа што ја пропуштив толку важната работа ,каква што е клањањето намаз во џемат.

baskimh
10-01-10, 00:42
MAJKA I SIN!
Sinot odel vo skolo kade sto negovata majka rabotela kako cistacka,koja sto imase deformisano oko bila so edno oko.
Sinot sekogas ja izbegnuval dodeka bil vo skolo,da ne se zastrami pred drugarite ne sakal da doznaat deka taa mu e majka.No eden den dojde i toj moment,dodeka sinot si igral so drugarite vo hodnikot,majkata mu se priblizila sakala da go prasa nesto,i koga mu se obratila so Sine,drugarite svatija deka taa mue majka i posle toa go ismejuvale za negovata majka deka imala defekt na okoto.Taka poradi toa sinot posle nekoe vreme izbegal od doma ostavajki ja majkata sama.Pominalo dolgo vreme toj se ozenil oformil semejstvo i zaboravil na majkata nitu odel da ja poseti.A majkata doznala kade prestojuva i doznala deka e zenet i deka ima deca,pa taka eden den otisla pred negovata kuka i gi zdogledala vnucite,priblizuvajki im se odednas izlegla zenata na sinot i mu se razvikala da ne im se doblizuva da si odi zasto gi plasela decata poradi deformisanoto oko,izlegol sinot i visol deka toa e negovata majka pa mu rekol na zenamu da ne mu piska i da vlezat site vnatre,vlegle a majkata si zaminala tazna doma.
Sinot posle toa ne go facalo mesto,se osekal loso poradi toa sto ne bil dolgo vreme kaj majkamu i poradi toa sto ja visol tazna kako si zaminuva,pa mu rekol na zenamu deka ke odi na pat nekoe vreme,a toj sakal da odi kaj majkamu da ja poseti posle dolgo vreme,taka zaminal i stignal kaj kukata kade sto ziveel porano so negovata majka,koga ke vide luge nasobrani,prasal sto se slucuva i mu kazale deka majkamu pocinala se preselila na ahiret i lugeto mu dale pismo koe majkata go ostavila za nego.
Sinot se vratil doma i go otvoril pismoto,vo pismoto pisuvale :Sine ti se sramese poradi moeto deformisano oko,se sramese od mene duri izbega od doma ne idese da me posetis,neznaejki deka poradi tebe imav takvo oko,koga bese ti pomal eden den se udri na okoto i go povredi,dusata me bolese pa go izvadov moeto oko da ti go dadam tebe zatoa ostanav jas samo so edno oko................

Rumejsa
10-01-10, 14:38
Sab'r e svetlina na vernikot, koja go vodi vo mnogu iskusenija, so koi se srekava vo zivotot.
Strpenie e garant, so koe se garantira zivotot na lugeto, i bez nego ne e mozno da se postigne bilo kakov uspeh.
ALLAH s.t. zborot sab'r go spomnal 90 pati vo Kuran i go preporucil so primerot na pratenikot Ejub a.s. i mu dal mnogu primamlivi blagodeti:
-Mu dal imot i golemo bogastvo, taka da ne mozela da se proceni nivnata vrednost.
-Mu dal poveke od 100 robovi koi go sluzele.
-Mu dal zena sto veruva vo ALLAH i mnogu ubava.
-Mu dal snazno i otporno telo.
-Mu dal 14 deca.
-Mu dal narod koj go slusal.
-Mu dal prijateli so koi se druzel,kako sto sekoj bi sakal da gi ima.
-Celiot narod go sakal i mu obrnuvale golemo vnimanie.

Ejub a.s.bil materijalno, porodicno, psihicki i drustveno obezbeden i ziveel ubav zivot.
Vaka ziveel 50 godini.
I pokraj seto toa ALLAH s.t. go stavil na iskusenie,taka da posle site ovie blagodeti pocnale nevolji.

Celoto negovo bogastvo sto go ulozil vo trgovija i zemjodelstvo propadnale.Mu umrele dve deca.
Svoite robovi gi prodaval kako bi proziveel.
ALlaH s.t. go iskusal i so bolest, od koja nemozel da stane.Negovite prijateli mislele deka negovata bolest e zarazna i se prenesuva na luge ,pa go ostavile.Site go napustile osven negovata zena i negovite dva prijatela.

Negovata zena rabotela kaj lugeto kako sluginka, za da bi se prehranile taa i nejziniot maz.Vaka bilo 18 godini.
Zenata na Ejub a.s. se umorila od celata rabota, ponizuvanje i iskusenie.Eden den mu rekla na svojot maz:
,,Neli ti si pratenik na ALLAH''?
I rekol:
,,Sigurno da sum.''
,,Pa zosto ne go zamolis ALLAH, da ni olesni od ovie nevolji, vo koi se naogame.''
Ejub a.s. ja prasal:
''Kolku vreme ziveevme ubav zivot?''
Mu odgovorila:,,50 godini.''
,,A kolku vreme ziveeme vi nevolja i siromasnost?''
Mu odgovorila:,,18 godini.''
Ejub a.s. rekol:
''ALLAH s.t. ni dal ubav zivot 50 godini, zarem da ne saburime 18 godini.? Nema od nego da baram nisto se dodeka ne projde isto vreme kolku e proslo dodeka ziveevme vo blagosostojba.''
Eden zbor sto Ejub a.s. go izgovaral bil Elhamdulillah.

Vo edna prilika zena mu ,mu donela bogato jadenje.Ja prasal:
,,Od kade ti e toa?''Mu odgovorila:
,,Ja isekov pletenkata i ja prodadov, kako bi kupila jadenje.''
Toa Ejub a.s. mnogu go zabolelo, i posle toa odlucil da bara od ALLAH s.t. za milost i pomos.
,,Mene nevolja me najde, a TI si milostiv , najmilostiv.''
Samo ovaa dova ja izgovaral.
Vo KURAN pisuva:
,,Udri so noga vo zemjata---eve voda za kapenje i pienje.''
Koga udril so noga vo zemjata izvirila voda, koja bila lek za negovata bolest.Posle toa ALLAH s.t. mu dal se sto mu treba.
KURAN:
''Nie znaevme deka toj e strpliv,mnogu dobar rob i mnogu se kael.''


A nie denes igla da ne ubode vikame,,Zosto ALLAH,sto sum skrivil,zosto jas?''
Imame pari, imame golem ugled, imame funkcija i polozba, imame, imame...Ne treba toa da ne odaleci od ALLAH s.t. da ne odaleci od nasite verski principi.
Jas ne sakam so ovie zborovi da navredam nekogo da ne mu bide zivotot uspesen.Praviot musliman so ALLAHOVA pomos ke bide najdobar vo svojata rabota,no problemot e koga toj ,,prav musliman'' so vreme ke zaboravi na ALLAH s.t. i misli deka toj vladee so se i sesto.

Sekoe delo i sekoj nas cekor treba da ima sab'r.Za da se otrgneme od haram treba da imame sab'r, za pravenje na dobro ,treba da imame sab'r, za izvrsuvanje na namazot treba da imame sab'r, cel nasiot zivot treba da ni bide sab'r.
Dali mislime deka mozeme da napravime nesto vredno bez sab'r?
Sekoja rabota doaga so sab'r, sekoj uspeh doaga so sab'r, sekoja sreka doaga so sab'r, a vo protivno, nisto loso ne ne snajde a da ne e posledica od nestrpenie.

Nekoj krade zosto saka da se obogati bez sab'r, nekoj pravi blud zasto ne moze da ceka da dojde vremeto da se ozeni, nekoj kupuva diploma zatoa sto ne moze da ceka da projdat godini na studii so trud i rabota,nekoi se drogiraat zasto toa go smiruva i ne moze da se sooci so zivotnite problemi...

Sab'r vo nasite zivoti e mnogu vazen.
ALLAH s.t. ni dal primer so Ejub a.s. za da bideme strplivi:
,,Nie ke ve dovedeme do iskusenie malku so strav i glad, i so toa sto ke gi izgubite imotite i bogastvata.''

Da bideme strplivi i da imame sab'r, zatoa sto toa e izlez, toa e pat do uspeh, i do srekata.

Zaednicka dova:
,,Go molime ALLAH da ni dade sab'r koja ke ni bide pat do sreka i uspeh na dvata sveta, i da bideme od onie koi se dobri robovi na ALLAH i koi se mnogu pokoruvaat.''
Amin

Rumejsa
10-01-10, 20:57
Melek DZEBRIL gi pratil slednive 5 poraki na MUHAMED a.s.:

1. PRVA PORAKA

,,Zivej kako sakas, no znaj deka ke umres.''

Ovaa poraka e potsetuvanje na smrtta, koja sudbinski e odredena i koja nikoj ne moze da ja izbegne.Smrtta e otsutna, koja se ceka, a sigurno ke dojde na vreme i nema ni za sekund da zakasni.Taa ke dojde iznenadno,bez da se najavi i bez baranje dozvola.
ALLAH s.t. mu dal na covekot izbor vo zivotot na ovoj svet, osven smrtta.Smrtta e ednostavno golema vrata niz koja site ke projdeme.
Nicij zivot ne e ist so drug, taka ni smrtta nema da bide ista, a isto taka i vecnosta koja po nea doaga.

2.VTORA PORAKA

,,Sakaj kogo sakas, no znaj deka od nego ke se odelis.''

,,O coveku,koj si go sakal tvoeto bogastvo, tvojata zena, tvoite deca,prijateli, znaj deka ke dojde den koga od niv ke se odvois, i znaj deka na sudniot den mnogu ljubovi ke se pretvorat vo omraza, a mnogu prijatelstva vo neprijatelstvo.''

Eden vernik na ALLAH s.t. pred da umre, lezel na postela, i negovata zena i deca sedele pored nego i plakale.Ja prasal zena mu ,,Zosto places?'' mu odgovorila,,Placam deka ke bidam vdovica.'' Gi prasal decata ,,Avie.'' mu odgovorile,,Zosto ke bideme siraci.''
Im rekol: ,,Site placete poradi dunjaluk, a na nikoj od vas ne mu e griza kakov ke bide moj ahiret, i dali sum spremen za polaganje na racuni.''

3.TRETA PORAKA

,,Pravi sto sakas, no znaj deka za toa ke ti se sudi.''

Na suden den ke kazeme ,,Kakva e ovaa kniga , ni mal ni golem grev ne go propustila, se izbroila?''
Knigata na nasite dela e osnova na koja ke ni se sudi, a avtor na taa kniga ke bideme nie.

4. CETVRTA PORAKA

,,Znajte deka ugled i slava na vernikot e vo nokniot namaz.''

Vo noktta koga dusata se predava vo uzitok so svoj gospodar, i koga se praka dova na ALLAH s.t., MUHAMED a.s. kazal:
,,Vo nokta ima eden period vo koja ako muslimanot ja potrefi, molbata ke mu bide islusana, i toj period go ima vo sekoja nok.''

5.PETTA PORAKA

,,Ponos na muslimani e vo nezavisnost od drugi luge.''

Ovaa poraka e poraka za muslimani, da gi iskoristat svoite blagodeti koi ALLAH s.t. ni gi dal, da vlozime trud kako umet da bide nezavisna i ponosna.

Miralem
11-01-10, 00:32
Na obalata na rekata tigris,Hasan El Bastri zdogleda nekoj covek so mlada zena i krcag so vino pokraj sebe. Koga go videl,pomislil: "Ovoj covek dlaboko gresi.Jas sum povozvisen od nego."
No,vo toj moment se pojavi brod i pocna poleka da tone. Onoj covek bez razmisluvanje skoknal i otplival do sedmorica luge koi se davele. Spasil sestorica i togas povikal prema Hasan: "Ej ti,ako si povozvisen od mene,togas vo imeto na Allah,spasi go sedmiot davenik!"
Hasan skoknal vo vodata i go spasil sedmiot.
Koga stignal na obalata ovoj covek mu rekol: "Moj Hasane,ovaa zena izgleda mlada,no toa e majka mi a ovoj krcag nema nisto sem cista voda. Padna na ispitot koj bese postaven za tebe.
Hasan mu rece: "Kako sto gi spasi tie sestmina,spasi me i mene,zatoa sto se davam i jas vo vodite na ponosot i sueta !"
"Neka dragi Allah ispuni tvoju zelju,"covjek rece mirno. (Attar Nisapuri).

Rumejsa
11-01-10, 18:17
ZOSTO LUJGETO GRESAT
Gresenjeto e bolest koja vo golema merka e prisatna kaj lugeto. A da bi se lecila bolesta, treba da se ispita nejzinata dijagnoza.
Eden od glavnite problemi vo zivotot e nedovolna silna verba vo ALLAH s.t. Tie koi se svesni vo tezinata na grevot i neposlusnosta sprema STVORITELOT, ozbilno go prifakaat ovoj fenomen.

Najvazni raboti na covecko gresenje se slednive:

1.NEPOSTOENJE NA ZIVOTNA ZADACA

Edna od glavnite zadaci kaj coveckoto gresenje e toa sto ne ja svatile zivotnata zadaca, odnosno, poradi sto se stvoreni, sto im e zadaca, i sto so niv ke bide posle zivot na ovoj svet. Zatoa tie se prepustaat na dunjalucki zivot, nastojuvaat da gi zadovolat nivnite strasti, bez osvrtuvanje na poveke ideali. Za razlika od takvite, na iskreni vernici, zivotnata zadaca e jasna, zosto ja odredil ALLAH s.t. ,,Dzinovi i luge sum gi sozdal, samo za toa da me obozavaat.''
Sprema toa lugeto se sozdadeni za da go obozavaat nivniot STVORITEL, za vreme na celiot zivot, kako bi zasluzile Dzenet, vecniot zivot.
Meguto vo obozavanje ne treba da svati samo namaz, postenje... Vo sluzenje na ALLAH s.t. spagaat i mnogu drugi raboti, samo ako gi pravime so iskrenost kako na primer: dobar odnos so lugeto, rodninite, vospituvanje na nasite deca, da go provedeme slobodnoto vreme so semejstvoto, da ja rabotime nasata rabota cesno...

2. SLAB IMAN

Slabiot iman e isto taka edna od covecki greski, odnosno nedovolna verba vo ALLAH s.t. , zatoa sto na lugeto im e tesko da gi klanjaat pette namazi dnevno, da postat, posteno da zarabotuvaat, a sejtanot im gi razubavuva raznite vidovi na grevovi.
Iman e najgolema blagodet koja ni e podarena, najvredno nesto sto mozeme da go imame, pa treba da vlozuvame trud, da go socuvame, unapredime i zajakneme, samo togas ke bideme srekni i zadovolni na ovoj i sekako na vecniot svet.

3. NEDOVOLNO POZNAVANJE SO GOSPODAROT

Isto taka nedovolno poznavanje so ALLAH s.t. e edna od osobini na coveckiot grev, negovata velicina i mok, milost, kazna...
A koga covekot navistina bi go zapoznal, ke svati deka toj e TOJ, sto ako bi sakal ovoj svet za dve sekundi bi go unistil.
Isto taka koga bi go zapoznale islamot, bi go zasakale i ke se pridruzat na negovite zakoni.

4. SVOJSTVA NA SEJTANOT

Najgolem zasmetuvac vo pravenje na dobri dela e sejtanot. Gledano, imaat golemo iskustvo vo zaveduvanje i skrenuvanje na lugeto od praviot pat, taka se nevidlivi i im priogaat na lugeto od sekoja strana. Tie se mnogu vesti vo toa ,taka da na lugeto im gi razubavuvaat losite postapki, taka da lugeto postepeno toa sto e loso i zabraneto , go smatraat za ubavo i dozvoleno.
Sejtanot kaj lugeto vleguva od tri strani:
-zapostavuvanje na halal
-zapostavuvanje na zik'r ALLAH
-rabotenje vo toa sto covekot ne treba da go interesira.

5. LAZNA NADEZ VO ALLAHOVO OPROSTUVANJE

Kolku ima luge koi se svesni sto e haram i sto znaci da se sprotivstavuvaat na ALLAHOVA VOLJA, no tie toa uporno go pravat.
Koga ke im se kaze za nivnite postapki tie velat: ,, ALLAH e milostiv i TOJ ke ni oprosti.'' Megutoa tie neozbilno go svakaat zivotot i na pogresen nacin ja dozivuvaat ALLAHOVA milost, zosto mislat deka ALLAH s.t. e milostiv. No isto taka rabotata e vo toa sto deka i TOJ kaznuva bez milost.
KURAN:
,,Obavesti gi moi robovi, deka JAS sum navistina TOJ koj oprostuva, no deka i kazna MOJA e navistina bolna kazna.''
Imajki go ovaa vo predvid vistinskite vernici se nadevaat na milosta od ALLAH s.t. no istovremeno i se plasat. Ziveatpomegu stravot i nadez, kako dve krila so koi pticata leti-koga bi imala samo edno krilo ne bi mozela da leti.

6. GUBENJE NADEZ VO ALLAHOVA MILOST

Nekoi luge pravejki so godini razni grevovi, mislat deka nivnata sudbina e zapecatena, deka ALLAH s.t. nikogas nema da se smiluva i ke zavrsat vo Dzehenem.
Toa uveruvanje gi vodi da gi prodolzat nivnite grevovi, i da dozvolat na sejtanot da gi i ponatamu vodi kaj saka. Tie ne se svesni deka ALLAHOVA milost e pogolema od site nivni grevovi, kolku i da gi ima i deka samo nevernici ja gubat nadezda vo NEGOVATA milost. Sepak posle grevovi covekot da se vrati na ALLAH e ubavo, no pod uslov da ne se vrati na niv.

7.BARANJE NA IZGOVOR NA CISTA DUSA I DOBRI NAMERI

Ima luge koi se dobri vo dusata i koi ne mislat loso na covekot, pak im se priblizi sejtan bas od taa strana, pa gi ubedi deka toa e najvazna rabota, da e dobar so lugeto, da ne pravi haram, a ne e mnogu vazno da gi ispolnuva ALLAHOVI naredbi.
Takvite obicno kazuvaat: ,,Jas ne se klanjam i ne pijam, i ne postam no sum dobar vo dusata.''
Od ovoj primer gledame kako sejtanot ja iskoristuva slabata tocka kaj covekot.

8. LAZEN NADEZ

Kolku ima luge ,najmnogu mladite i vo sredni godini, koi mislat deka ke ziveat dolg zivot, i deka zivotot e pred niv i starosta e daleku?
A koj moze da im garantira deka ke ziveat do kraj na denot, ili utresen...
Se raboti vo lazna nadez, so koja sejtanot so covekot se poigruva.
No iskreni vernici, veruvaat deka sekoj mig mozebi ke im e sudeno,i gi pravat dobrite dela vednas dokolku se vo moznost.
Taka tie ezan go docekuvaat so abdest,i na vreme se klanjaat (ako uslovi im dozvoluvaat) KURAN go citaat sekoj den...


Sekoe blagodarnost mu pripaga na ALLAH s.t. GOSPODAR na svetot, a najubavi salovat i selam na HABIB MUHAMED, na negovoto cesno semejstvo, na ashabi, i site onie koi se trudat za patot na ALLAH s.t.

Miralem
12-01-10, 16:50
Jednog dana ugledah nekog arapa u pustinji; sjedio je u drustvu zlatara.Pridjoh blize i cuh kako im govori:
"Jedne prilike izgubio sam se u pustinji i nakon izvjesnog vremena potrosih svu hranu. Smatrao sam se izgubljenim kada ugledah nabrklu torbu od lana.
Nikada necu zaboraviti radost i extazu koju sam osjecao dok vjerovah da se u njoj nalazi zito,niti pak gorcinu i ocajanja kada otkrih da je puna bisera.
(Sadi Shirazi)

Ebu Muhammed
12-01-10, 22:56
Na obalata na rekata tigris,Hasan El Bastri zdogleda nekoj covek so mlada zena i krcag so vino pokraj sebe. Koga go videl,pomislil: "Ovoj covek dlaboko gresi.Jas sum povozvisen od nego."
No,vo toj moment se pojavi brod i pocna poleka da tone. Onoj covek bez razmisluvanje skoknal i otplival do sedmorica luge koi se davele. Spasil sestorica i togas povikal prema Hasan: "Ej ti,ako si povozvisen od mene,togas vo imeto na Allah,spasi go sedmiot davenik!"
Hasan skoknal vo vodata i go spasil sedmiot.
Koga stignal na obalata ovoj covek mu rekol: "Moj Hasane,ovaa zena izgleda mlada,no toa e majka mi a ovoj krcag nema nisto sem cista voda. Padna na ispitot koj bese postaven za tebe.
Hasan mu rece: "Kako sto gi spasi tie sestmina,spasi me i mene,zatoa sto se davam i jas vo vodite na ponosot i sueta !"
"Neka dragi Allah ispuni tvoju zelju,"covjek rece mirno. (Attar Nisapuri).

Samo ALLAH znae shto krijat lugeto vo svoite srca.Ostavi gi ovie prikazni.
Ima dosta verodostojni kazuvanja

Miralem
13-01-10, 00:04
Samo ALLAH znae shto krijat lugeto vo svoite srca.Ostavi gi ovie prikazni.
Ima dosta verodostojni kazuvanja
Ebu Muhammede,brate... nema pogolem dokaz od tebe kako bez vrska se obvinuvaat nekoi raboti.
Ubavo veli eden mudar:

"Ednas na eden prijatel mu rekov: "Odbrav vozdrzuvanje od razgovori zatoa sto vo zborovite ima i dobro i loso a vo ocite na neprijatelot pagja samo ona sto e loso." Ovoj veli na toa: "Neprijatelot e pogolem koga ke go vidi ona sto e dobro."
Neprijatel pominuva pokraj cestit covek
samo da go ocrni i da go prikaze opasen lazgo.
Vrlinata vo okoto na dusmanot e mana naj golema;
Sadi e Cveke,no vo ocite na neprijatelite e trn.
Jusuf a.s bese ubav kako hurija,
vo ocite na brakjamu neprijateli bese volk.
Soncevata svetlost,sto svetot go gree i osvetluva,
za okoto na slepiot mish (liljak) grda e i odvratna."

Brate Ebu Muhammede,koga mrakot ke padne,boite se pokrivaat. Mozes li da prepoznaes boja bez svetlo ? Za da gi prepoznaes boite,prethodno potrebno ti e svetlo. Verovatno si slusnal za Allahoviot dz.s NUR ?
Za nadvoresnite raboti (boi),potrebno ti e i nadvoresno svetlo kako Sonceto,Mesecinata,Zvezdite,Sijalicata.... Ako ova svetlo iscezne,se' e crno. Ako se pojavi ova svetlo,togas ke mozes da razlikuvas sto e zeleno a sto e zolto. Za vnatresnite boi,za koi voopsto ne si zainteresiran,ti treba NUR,Allahovo svetlo. Komu mu e dadeno takvo svetlo,toj mnogu raboti gleda ;) Druga prilika,ke ti pisuvam poverodostojni raboti od zivotot na Ashabite,deka znaele navistina sto covekot vo sebe krie.

Vi se molam,ne prepinajte se vo sekoi raboti samo mana da najdete. Da barase pouka,namesto mana,tokmu vo ona sto mi go boldira ke videse deka ne treba da se zamisluvas povozvisen od nego,zatoa sto i neznaes sto krie toj vo srceto... za sto Hasan El-Bastri nabrgu i se pokajal zaradi takvata postapka.

Sekoe dobro i Selam Alejkum.

Dzemal ibn Ibrahim
15-01-10, 20:46
Поучна приказна за слепиот и фенерот. Тој, кога ќе излегувал ноќе од својот дом и одел до селското средсело каде се наоѓал бунар каде што луѓето доаѓале и полнеле вода, во едната рака би носел стомна, а во другата, фенер.

Така, една вечер стигнал до бунарот, носејќи го фенерот да му свети, дојде на ред, ја наполни својата стомна со вода и тргна полека дома.
На пат кон дома, го пресретна еден човек, се зачуди, што му треба на слеп фенер!!!
И почна да размислува на глас: "Што му треба на слеп фенер, каква корист има од него?"
Слепиот го слушна човекот како шепоти, му се приближи, а овој гласно го праша: "Што ќе ти е фенерот?"
Слепиот човек се насмеа и рече: "Ако малку повеќе мислиш, не би ме прашувал тоа, не гледаш дека е ноќ, и мрак е насекаде околу нас?"
Човекот климна со главата и рече: "Точно, но каква корист имаш ти од фенерот кога си слеп?"
Слепиот рече:
"Еј човеку со очи, фенерот го носам, како ти би ме видил! Кога не би го носел, некој од минувачите би можел да се судри со мене, бидејќи не гледа во мракот."
"Кога го носам фенерот, осветлувам околу себе и не може да се дојде до судир, па така ја чувам и стомната да не се скрши. Зар не е така, брате?"
Човекот од срам ја наведна главата, "Ти благодарам на советот, дедо, и на твојата мудрост! Не обвинувај на мене, јас сум незнајко и слеп и покрај видот што го имам, а не ти.Tи си разумен и паметен, иако не гледаш! Прими извинување! Ако добро и правилно размислував, не би ни поставувал такво прашање! "

Колкуо би било добро, кога човекот би ги искористувал сите благодати што Аллах ни ги дарува, како не би се покајал и не би се посрамотил, и како не би испаднал незнајко!

Rumejsa
15-01-10, 21:46
POSLE STRADANJETO SLATKA E POBEDATA


Tesi se so grizite,oti nisto vecno ne e,


a nitu tvoite grizi vecno ne traat

Posle provedeniot meden mesec,edna mlada devojka i napisala na Majka i:”Majko,denes,posle medeniot mesec,se vrativ doma,vo maloto gnezdo koe mojot maz mi go pripremil...Posakav da bides blisku mene,majko,da ti gi raskazam site moi iskustva vo noviot zivot so soprigot.Toj e dobar covek i me saka.I jas nego,isto taka,go sakam.Rabotam na toa samo da mu ugodam.Bidi uverena,majko,deka jas gi pamtam site tvoi soveti i gi primenuvam site tvoi preporaki.Se sekavam na sekoi zborovi...Sekoja bukva koja si mi ja kazala i sepnala vo uvo dodeka me grlese i mazese vo svadbenata vecera.
Zivotot go analiziram od tvojot agol,ti si moj ideal.Edinstvena cel mi e da postapam na nacin na koj ti si postapuvala so mojot drag tatko i so nas,decata.Nam ni si ja pruzila seta lubov i toplina.Ni si poucila na smislata na zivotot i kako da ziveeme.Si poseala lubov vo nasite srca.
Go slusam klucot na vratata.Sigurno e masmi.Toj saka da go procita ova pismo koe ti go isprajkam i saka da znae sto ti pisuvam tebe-na svojata majka.Saka da se vkluci na sreknite migovi koi gi pominuvam so tebe vo dusata i mislite.Toj saka da mu go prepustam peroto i da ti napisa nekolku recenici.Te lubam,majko,i gi lubam tato i brakata.Fi emanillah(Allahu emanet)

Rumejsa
18-01-10, 20:29
A sto ti najmnogu sakas?


Eden den koga Muhammed a.s sedel so Ashabite, gi prasal pocnuvajki od Ebu Bekra r.a:
Ø O EBU BEKRe,sto sakas od Dunjalukov?
Ebu Bekr r.a. mu odgovoril:
na ovoj svet sakam tri nesta:
1.da bidam vo drustvo so tebe
2.da te gledam
3.i da go trosam svojot imetak poradi tebe

Ø A ti Omer,sto sakas od ovoj svet?
Jas sakam tri nesta od ovoj svet:
1.da rabotam samo dobri dela pa maker I tajno
2.da odvrakam od zlo pa makar i javno
3.da ja kazuvam vistinata makar i gorcliva bila.

Ø A ti Osman?
I jas sakam tri nesta:
1.da gi nahranam siromasite
2.da davam selam
3.da klanjam noke dodeka drugte spijat

Ø A ti Alija sto sakas ti?
Sakam tri nesta:
1.da gi nagostam gostite
2.da postam lete
3.i da se obracunam so neprijatelot so Mac

Ø A potoa Muhammed a.s. go prasa Ebi Zerra el Gaffarija:Sto ti sakas od ovoj svet?
A toj mu odgovori:GLAD,BOLEST I SMRT
A Muhammed S.a.V.s go prasa ZASTO? Toj odgovori:
1.sakam GLAD zatoa sto taa mi go omeknuva srceto
2.sakam BOLEST taa mi gi brise grevovote
3.sakam SMRT zatoa sto sakam da go vidam mojot Gospodr sto pobrgu.

Ø A potoa Muhammed a.s rece:
Jas od ovoj svet sakam tri nesta:
1.parfem(koj ima prijaten miris)
2.zeni
3.namaz(zato sto se osejkam dusevno smiren)

Ø Potoa dojde Dzibril a.s gi poselami i rece:
Jas od ovoj vas Dunjaluk sakam tri nesta:
1.dostavuvanje na Objavata
2.da gi ispolan emanetite
3.i ljubov prema sirakot

Ø Potoa samo sto se kaci na nebo,Dzibril se vrati megju niv po drug pat veleki im:
Allah vi isprajka selam i veli deka On od ovoj vas Dunjaluk saka tri nesta:
1.jazik koj postojano zikri
2.srce koje oseka strav i poslusnost prema Allah dz.š
3.telo koe izdrzuva koga Allah go stava vo iskusenie.

Miralem
18-01-10, 23:59
Za vremeto na Shuajb a.s bil nekoj gresen covek
koj zboruval deka Allah gi gleda negovite grevovi:
Kolku grevovi i greski Allah videl vo mene no od Negovata plemenitost
nikogas uste ne me zel na odgovornost.
Allah mu odgovoril na uvo na Shuajb alejhisselam.
Mu odgovoril so mnogu ubav glas od gajbot.

Ova bese zatoa sto gresnikot gi prizna greskite
i bil blagodaren,zatoa sto Allah ne go kaznil.
Obratno zboruvas,o ti,koj si skrenal
od praviot pat i si trgnal vo pustolovina.
Kolku pati sum te fatil na gresenje,no ti
ne si se setil,zatoa sto si vo okovi od glava do peti.

Tebe 'rgata te zafatila od vnatre o crni lonce,
'rgata po tvojot lonec po sloevi e naslozena.
Po tvoeto srce padna 'rga i se povrza so srceto,
zatoa si potpolno slep od Allahovite tajni.
Koga 'rga bi padnala na nov lonec,bi se osetila,
makar da e 'rgata kolku zrno zob.
Sekoja rabota se dokazuva so svojata sprotivnost,
taka,na belo crniloto doaga do potpoln izraz.
Koga lonecot ke pocrni,nego poveke cadot ne mu deluva,
Toj e veke crn,iako dimot ostava nov sloj.
Ako covek e crnec,togas crniloto od cadot
i negovoto lice se ednobojni.
Ako kovacot e belec,liceto mu pocrnuva
i toa odma se primetuva.
Koj e uporen vo gresenje i zaglaven vo grevovi,
ne cini tevba,losoto mu postanuva zanaet i frla zemja vo ocite.
Toj ne misli na kaenje i grevot sladok mu postanuva,
tolku toa mu deluva da grevot mu postanuva din.
Koga kaenjeto ke se oseti vo srceto pa pocne da vika "Ja Rabbi" moze
da go ocisti srceto,inaku srceto,toj nakit 'rgata brzo ke go rastoci.
'Rgata go jade zelezoto,a
i nakitot pocnuva da go unistuva.

ibret
20-01-10, 18:53
УСКУДАРСКИОТ ПОЖАР

Почитувани браќа муслимани.
Верникот секогаш е драгоцен човек.
Пред многу години во славниот Ускудар избувнал пожар кој направил многу големи штети.
Во тоа време ќерка му од тамошниот ага плашејќи се да не изгори од пожарот почнала да бега не знаејќи каде.
Вечерта силниот оган ги изгорил сите куќи во таа махала.
По некое време девојката сакала да се врати назад арно ама бидејќи било темница таа не можела да го пронајде патот.
Во тоа време немало електрична енергија и улиците не биле осветлени како што се денес.
Во близина каде што се наоѓала девојката имало медресе.
Во една од собите на медресето девојката видела светло од свеќа.
Се доближила до прозорецот од медресето и видела како еден Алим чита книга и спрема дерс.
Бидејќи била голема темница девојката немала друг излез освен да побара од Алимот да ја помине ноќта во неговата соба како што вели една народна поговорка човекот кога паѓа во море од страв ја прегрнува и змијата.
Девојката собрала храброст и тропнала на вратата од Алимот.
Алимот ја отворил вратата велејќи:
За хајр је иншал-лах.
Бујрум што ви треба.
Девојката му одговорила со овие зборови:
Плашејќи се да не изгорам од пожарот што избувна во нашата махала избегав.
Арно ама сега е многу голема темница, не се гледа, и јас не можам да го пронајдам патот за да се вратам дома.
Би ве замолила ако може да ми дозволите да ја поминам ноќта кај вас додека се раздени бидејќи многу се плашам.
Алимот и рекол повели влези ете го долу мојот душек, легни и одмори се.
Девојката толку била уморена и исплашена што веднаш заспала.
Алимот продолжил да си ја чита книгата, арно ама во тој момент дошол проклетиот шејтан и на Алимот му рекол:
Што чекаш?
Во овие 20 години прв пат ти паѓа во раце ваква убава прилика.
Погледни колку е убава девојката.
Алимот размислил едно кратко време и веднаш својот прст го ставил во огнот од свеќата.
Прстот почнал да му гори, тогаш Алимот си рекол во себеси:
Како е а?
Не можеш да издржиш.
Малиот оган од свеќата не можеш да го издржиш, а како ќе го издржиш Џехенемскиот голем оган?
Алимот цела ноќ додека се разденило се борел со неговиот нефс и проклетиот шејтан горејќи ги своите прсти.
Цела ноќ му ги повторувал овие зборови на својот нефс:
О ти нефсу лош!
Нурот на моите очи што сум го заслужил за овие 20 години нема да дозволам да оди јабана, затоа што јас не сум од тие луѓе што мислиш ти.
Вака Алимот го изгорил својот нефс и проклетиот шејтан.
Наутро девојката се разбудила, му се заблагодарила на Алимот и си тргнала за дома.
Девојката кога стигнала дома ,нејзините родители со солзи во очите ја прашале:
Немаш ништо?
Каде беше досега?
Тогаш девојката и рекла на својот татко:
Не баба немам ништо.-кажувајќи му не својот татко каде била и каде ја поминала ноќта.
Агата веднаш станал и отишол кај алимот за да му се заблагодари.
Сакал да го награди давајќи му пари,арно ама алимот не сакал да ги прими парите велејќи му:
Не благодарам.
Јас не направив ништо за вас за да ми платите, требаше да го спремам дерсот и тоа го направив.
Твојата ќерка овде остана само додека се раздени, јас ништо не направив за неа.
Агата немал намера да си замине така лесно без да го награди алимот за добрината што и ја направил на неговата ќерка.
Затоа почнал упорно да го прашува алимот:
Ако го сакаш Алах џ.ш. ке ми кажеш право зашто ти се твоите прсти жолти.
Зошто толкава болка си му нанел себеси.
Тогаш алимот му одговорил:
Господине, јас никакво добро не сум направил за вас,сето ова што го направив го направив за себе и замоето добро.
Пред 20 години от моето село дојдов овде за да учам.
Од носталгиата што ја имам за моите родители срцето ми гори.
Оваа година ќе ја добијам дипломата и ќе му се вратам на моите родители.
20 години се мачев за да го воспитам мојот нефс,и помислив дека го постигнав тоа.
Арно ама денес видов дека не било така и дека мојот нефс не бил воспитан .
За да го довоспитам го прашав дали може да издржи во огнот од свеќата,арно ама тој не можеше.
И затоа моите прсти се жолти.
Тогаш агата почнал да ги бакнува алимовите раце,велејќи му:
О синко мој,ако ми дозволиш јас сакам тебе да ти направам една
мала услуга.
Од денес па натаму повели во мојата куќа биди ми мусафир.
Ако сакаш биди ми евлат,исто така ако сакаш биди ми зет и ожени се со мојата ќерка.
Почитувани верници,
Вакво убаво нешто може да направи само еден прав верник,
Ваква добра особина може да има само еден прав муслиман кој искрено верува и од се срце ги вели следните зборови:
Басу бадел мевт-после смрта има повторно оживување.
Историјата на верата е историја на човештвото.
Колку е стара човечката историја толку е стара и верската историја.
Со доаѓањето на човекот во овој свет,неопходно било да дојде и верата.
Заедно со човештвото дошла верата и заедно со човештвото ке биде до кијамет.
Кога не ке остане во овој свет ниту еден верник тогаш овој свет ке им се сруши по главите на неверниците.
Пејгамберот с.а.в.с. рекол:
Додека има верници во овој свет кои велат:
Ал-лах,Ал-лах, ла илахе ил-лал-лах.-овој свет нема да се сруши,и нема да дојде кијаметскиот ден.
Драги верници,
Кој посакува да има мирен и убав живот во овој свет ,треба да владее со својата вера и нејзе да и се придржува.
Своите деца треба верски да ги воспита и да им ја учи верата.
Бидејќи верата е законот од Ал-лах џ.ш. и во тој закон се сите работи кои Ал-лах џ.ш. ни ги дозволува или не ни ги дозволува да ги правиме.
Оваа дуња е богаство од Ал-лах џ.ш.
Кој во ова Ал-лахово богаство се придржува како што заповедува Ал-лах џ.ш. ке биде награден и ке има еден мирен и среќен живот.
Почитувани верници
Атеизмот е безредие во човековиот живот.
Атеизмот е почеток на сите несреќи.
Неверникот и скржавиот се луѓе без темел.
Кај неверникот честа и намузот немаат никакво значење,бидејќи кај нив нема ни намуз ни чест.
Неверникот е по опасен и од дивиот ѕвер,тој не му дава никакво значење на човековиот чест и збор ,ако му падне прилика го изневерува.
Ето вакви се неверниците расипани,нечесни и опасни.
Го молам Ал-лах џ.ш да го заштити муслиманскиот народ и нивните деца од ова несреќа и зло.Амин!

Rumejsa
20-01-10, 23:35
NAVISTINA I SRAMOT JA ZGOLEMUVA UBAVINATA NA ZENATA

DalisijaslusnalprikaznatazaUmmuSeleme,soprugatanaP ratenikota.s.Kogaslusnalakakotojkazuva:
”Allahnemadapoglednevoonojkojjavlecesvojataoblekao dnaduenostpozemja”,taaprasala:
”Stokepravimeniezenitesonasitepokrivaci?“
„Nosite edna peda podolgo“-odgovori.“Taka ke im se vidat nozete“-rece taa.“Togas neka gi pustat dvojno tolku,i ne podolgo.“
Kolku prekrasna zena,majka na prpverenite!Kolku e izvonredna Ummu Seleme! Taa ne e naduena nitu arogantna.Taa e vernicka,sramna,nevina,cesna i cista.Na takvite zeni ne smeat da im se vidat stapalata.Tie nosat pokrivaci koi gi porkivaat nivnite tela.Mazite ne mozat da vidat nitu eden del od majkite vernicki.A zenite vo nase vreme osven onie na koi Allah im se smiluva tie gi vlecat nametkite sto povisoko e mozno,bi gi soblekle kako besramni nevernicki,so iljada opravduvanja za soblekuvanje i razgoluvanje-Allah neka e na pomos.Nivnite mazi se mazi samo po ime.Odat so niv bez nikakva griza i sovest.Sramot isceznal:
Covekot zivee vo borba,dodeka se srami
I drvoto e zdravo dodeka ima kora.

Ne,zimi Allah,nema borba vo zivotot,
Nitu na ovoj svet,ako nema sram.

N a teloto polesno mu e so pomalku hrana,na dusata polesno i e so pomalku grevovi,na srceto polesno mu e so pomalku grizi,a na jazikot polesno mu e so pomalku zboruvanje.

Rumejsa
22-01-10, 21:56
Kuka bez lutina,vreva i umor

Mu rekla na svojot tatko plakeki:“Tatko,vcera se iskarav so svojot maz.Se nalutil poradi zborovite koi mu gi izgovoriv.Koga vidov kolku e lut, se pokajav zaradi ona sto sum mu go rekla i izgovorila.Toj odbi da razgovara so mene i mi svrti grb.Kruzev okolu nego se dodeka se nasmevna i go prifati moeto izvinuvanje.Se plasam od Allah deka ke me kazni poradi momentite koi gi pominal vo lutina poradi mene.Tatkoto i rece:Kerko moja,zimi Onoj vo cii race e mojot zivot,da umrese pred da ti prosti,nitu jas bi ti prostil.Znaes li deka onaa zena na koja i e lut mazot ja prokolnuvaat site Meleki.Smrtnite agonii ke i bidat teski,a grobot tesen.Blaze na zenata cij maz e zadovolen.“
Poboznata zena se trudi da mu bide draga na svojot soprug i ne pravi nesto sto ke mu go zgrci zivotot.Eden pet sovetuvajki ja svojata zena mi rekol:

Bidi dobra so mene,sekogas ke te sakam


nemoj da me protivreces koga sum lut.


Ne zali se mnogu i nepredavaj se na strastite


Moeto srce ke te prezira

Isteraj ja slikata na neuspehot i ne i davaj da ti se prikrade.Poradi tvojata vera si poubava od skapocen kamen,zatoa sto imas nesto najubavo.

Miralem
22-01-10, 22:58
Bio jedan bakal(trgovac namirnicama) i imao je lijepog zelenog papagaja.Papagaj je imao lijep glas i lijepo je govorio.
Čuvao je dućan,a ujedno privlačio i nasmijavao mušteriju svojim glasom i govorom.Lijepo je pjevao kao papagaj a lijepo je i govorio ljudskim govorom.
Jednog dana bakal je otišao kući,a papagaja ostavio da mu čuva dućan.Izenada,mačka je skočila u dućanu za mišem,a papagaju je od straha stala duša.Letao je po dućanu tamo-ovamo,s jedne strane na drugu.Izvrnuo je posudu u kojoj je bio đul-jag(ružin parfem) i tako se prolio parfem.
Bakal se vratio od kuće i zadovoljan sjeo u svome dućanu.Kada je opazio da je đul-jag proliven,naljutio se žestoko.Zgrabio je papagaja i zgulio mu perje s glave.Od ovog udarca papagaju se oduzeo glas pa je prestao govoriti.Bakal je počeo žaliti šta je uradio.Od žalosti je počeo čupati sebi bradu i vikati:žalosti,teška žalosti,što sunce moga dobra prekri oblak.
Da mi se bogdo ruka slomila,kad sam udario onoga što lijepo govori.
Davao je sirotinji milostinju,priželjkujući da se papagaju povrati glas i govor.Tri dana i tri noći je bio vrlo neraspoložen i gotovo je bio izgubio nadu.
Pritiskivalo ga je stotinu briga,očekujući da papagaj opet progovori.
U to,prođe ispred dućana siromašak obučen u vreću i obrijane glave kao tas.
Najednom,papagaju se povrati glas,pa progovori i poviče siromahu:
O ćelo,o ćelo,zar si i ti prolio đul-jag i umiješao se u ćelavce!?
Svi prolaznici su se od srca nasmijali na ove papagajeve riječi i poređenje.
*Postupak čistih ljudi nemoj mjeriti prema sebi.Zbog pogrešnog poređenja mnogi ljudi su širom svijeta skrenuli s pravog puta. "Dzelaludin Rumi (Mevlana)"


Ima malku Allahovi robovi koi toa go svatile.
Ona sto pogresno zaklucuvaat,mislat deka evliite se isti kako i tie a Allahovite pratenici slicni na niv.
I pratenicite Bozji se luge,jadat i pijat kako nas (k*r'an)
Zaradi vakvi zaslepenosti tie i ne gi prepoznavaat. A razlikata megju niv e golema,beskrajna.

Pcelata i osata,se hranat od isti cvet,no pcelata dava med (lek) a osata dava otrov.

Site srni pasat ista treva,od taa hrana ednite davaat misk (mosus) a drugite samo nedzaset (izmet).

Dve vrsti ima na trstki,ednite se prazni a od drugite se dobiva seker.

Vakvi slicnosti ima mnogu a razlikata megju niv e i po sedumdeset godini (golema).

Nekoj jade i dava svetlo od sebe,a nekoj isto taka jade a od nego izleguva necistotija.

Dozvoleno e da dve sliki bidat isti. I slatkata i solenata voda se bistri.

Koj moze da znae sto e uzitak osven onoj koj e poznavatel na uzivanjeto. NAJDI GO NEGO !

Toj ja poznava razlikata pomegju Slatkata i Gorclivata voda.
Koj nemoze da ja najde razlikata pravi sporedba so Sihr i Mudziza. Misli deka na dvata slucai podloga i e Laga.
Magionicarite,koi se natprevaruvale so Musa a.s (Mojsie) od inat prema nego,zele vo race po eden stap,zatoa sto Musa a.s imal.

No,pomgeju nivnite stapovi i stapot na Musa a.s golema e razlikata.Megju nivnite raboti i Musaovite a.s ima golema razlika.
Allahovo prokletstvo go sledi Magionicarstvoto (sihirbazlukot) a Allahova milost ja sledi Mudzizata (Allahovo cudo).

Bezvernicite vo svoite naravi primaat majmunska narav.

Prirodata na takov narav e losa,vnatre,vo srceto.

Sto god da pravi covekot,saka i majmunot da pravi. Majmunot sekogas saka da go oponasa covekot.
Jas pravam ona sto pravi covekot,taka misli majmunot. Notorni raspravuvac,kako moze da ja znae razlikata ?

Covekot na prav pat sto pravi,toa e po Allahovo upatstvo.A onoj drug za inat.

Iskrenite i licemernite zaednicki klanjaat. No,ovoj drugiot,toa samo go oponasa (majmunstuva) a ne klanja skromno i iskreno i ponizno.

Vo Namaz,post,Hadzdz i zekat vernicite i licemernite se kako na sahovska tabela.
Vernicite na kraj ke ja dobijat igrata,licemernite ke izgubat,doziveat mat.

Iako dvete igraat na edna sahovska tabela,megjuniv e golema oddalecenost. Eden e od Merva drugi od Reja.
Sekoj odi vo svoeto mesto.Brza onamu,kako mu glasi imeto koe go nosi.

Koga vernikot ke se narece so imeto Mumin (Vernik) ubavo mu e na dusata; a koga ke se narece munafik (licemer) kako da si go ispekol vo ogan.

Imeto "Mumin" ubavo e samo po sebe i ubavo e po postapkite koi gi bara da se rabotaat.
Goleminata ne se dobiva vo soglaskite na toa ime m.n.m,n,,,goleminata e vo znacenjeto na zborot-Mumin.
Koga Mumin bi narekle munafik,toa mu e,kako skorpija za srce da go griznala.
Koga imeto "munafik"ne bi imalo vrska so pekolot,zosto togas covek da ja oseti vo nego pekolnata zega ?
Grdotijata ne e zaradi zborovite. Moreto ne e gorclivo zaradi negovoto korito.

Bukvite se korito a znacenjeto e voda vo koritoto. More od znacenje e kaj Allah,vo Majkata na Knigite (Ummul-Kirab). XIII:
Na ovoj svet ima slatko i gorko more.Pomegju niv postoi brana,koja nemoze da se probije,bariera (berzah). LV:19 (k*r'an).
"ZNAJ DA OBA MORA POTICU IZ JEDNOG VRELA PREDJI IH OBA DVA I IDI NAPRJED PREMA VRELU"

Vistinskoto zlato i imitacija na zlato se raspoznavaat so pretapanje. Dodeka ne i stavis na tava za ispituvanje (mizan) nemozes da gi prepoznavas.

Na kogo Allah mu dal mok vo srceto da prepoznava,toj moze tocno da ja odeli vistinata od lagata/sumnjata.

Ako vo usta na ziv covek padne parce staklo,odma go osetuva i go pluka.Toa mu pricinuva zadovolstvo.
Vo stotici zalaci,ziv covek,ja osekja edna mala sitna slamka i prepoznava deka toa ne e hrana.

Ovosvetskite oseti se basamaci na ovoj zemski svemir,a verskite oseti se nebeski basamaci.

Za zdravje na telesni oseti se bara lekar a zdravje na verski oseti se bara kaj (Habib) Allahov ugodnik.
Zdravjeto na nadvoresnite setila e zavisno od zdravjeto na teloto a vnatresnite od narusuvanje na teloto.

Patot na dusata,opcenito,go narusuva teloto,no pokasno go pravi trajno.

Da go najdeme zakopanoto bogatstvo,da ja turime starata kukja,no koga ke go izvadime,da napravime NOVA.
Srekna i Blazena dusa e ona koja za ljubov ja rusi kukjata i imanjeto go deli.

Prvo ja crpime vodata od bunarot,potoa bunarot treba da go ocistime... posle toa ke se pojavi pitka voda.

Koj moze da ja svati Allahovata mudrost,za koja nemozeme da go prasame.Koj ja dostignal bitnosta na toa deluvanje ?

Ne treba da bideme taka zaneseni grbot da ni bide zavrten prema Gospodarot,tuku da bideme opieni od Gospodarot i kon Nego zavrteni.
Kaj edni liceto e zavrteno kon dragata i sakanata a kaj drugi izvrteno kon samite nas sebesi.
Gledaj vo liceto na dvajcata. Dvete lica drzi gi na pamet. Preku sluzenjeto mozno e da se postigne raspoznavanje po liceto.
Ima mnogu delovi vo covekovoto lice,so covecko lice.
Prema toa ne e dostojna sekoja raka da mu se predade na rakata.

Lovec na ptici,da ulovi ptica,se sluzi so mamka,oponasa cvrcenje na ptica. Druga ptica slusa glas na ptica od svoja vrsta,sletuva od letot i naogja zrno vo metata.
Taka vernici oponasaat vernici pa se za steta.

Prirodno e kaj velikanite da se otvoreni i topli. Rabota na niskite e prevaruvanje i bezstramnost.
Da poveke ne prosat,prosacite na sebe stavaat lavovska ruvo. Tatko na lazlivite go narekle pod ime Ahmed.
Tatko na lazgovcite e Musejlimetul-Kazzab i ostana pod imeto LAZGO,a Muhammed e narecen pod ime UMNIK (genij).Ulul-Elbab.
Na poklopecot na "Allahoviot pijalok" ima etiketa - CIST MIRIS,a na alkoholnite pijaloci grd miris i neprijaten vkus se nivnite znakovi i etiketi.

Erdovan ibn Enver
23-01-10, 12:40
NAVISTINA I SRAMOT JA ZGOLEMUVA UBAVINATA NA ZENATA

DalisijaslusnalprikaznatazaUmmuSeleme,soprugatanaP ratenikota.s.Kogaslusnalakakotojkazuva:
”Allahnemadapoglednevoonojkojjavlecesvojataoblekao dnaduenostpozemja”,taaprasala:
”Stokepravimeniezenitesonasitepokrivaci?“
„Nosite edna peda podolgo“-odgovori.“Taka ke im se vidat nozete“-rece taa.“Togas neka gi pustat dvojno tolku,i ne podolgo.“
Kolku prekrasna zena,majka na prpverenite!Kolku e izvonredna Ummu Seleme! Taa ne e naduena nitu arogantna.Taa e vernicka,sramna,nevina,cesna i cista.Na takvite zeni ne smeat da im se vidat stapalata.Tie nosat pokrivaci koi gi porkivaat nivnite tela.Mazite ne mozat da vidat nitu eden del od majkite vernicki.A zenite vo nase vreme osven onie na koi Allah im se smiluva tie gi vlecat nametkite sto povisoko e mozno,bi gi soblekle kako besramni nevernicki,so iljada opravduvanja za soblekuvanje i razgoluvanje-Allah neka e na pomos.Nivnite mazi se mazi samo po ime.Odat so niv bez nikakva griza i sovest.Sramot isceznal:
Covekot zivee vo borba,dodeka se srami
I drvoto e zdravo dodeka ima kora.

Ne,zimi Allah,nema borba vo zivotot,
Nitu na ovoj svet,ako nema sram.

N a teloto polesno mu e so pomalku hrana,na dusata polesno i e so pomalku grevovi,na srceto polesno mu e so pomalku grizi,a na jazikot polesno mu e so pomalku zboruvanje.

dali moze moderatorot da go popravi tekstco ne se cita bas lesno:fala:

Rumejsa
24-01-10, 15:59
RASPOLOZENOST

Raspolozen covek e ukras na ovoj svet.
Koga imas nasmevka na lice, se racuna kako sadaka.
Vo se treba da barame dobro i ubavina.
Taka vo edna prilika, koga grupa ashabi, proagale pokraj lesovi na zivotni, i pocnale da se zalat za nedobar miris, RASULALLAH a.s. so nasmevka rekol:
,,A poglednete samo kako zabite i se ubavi i beli.''
Bi trebalo da se potrudime da sekogas vo se da gledame so ubavo.

NADEZ

Nema osoba koja ne gresi. Nema covek koj barem ednas na nekogo ne napravil nepravda. Nekogas drug go povredime i nie ne sme svesni na toa. MUHAMMED rekol:
,,Primer na iskren vernik e kako primer na covek koj proaga pokraj planini, so strav da se na nego ne srusat.'' Vsusnost planini prestavuvaat covecki grevovi.
Znaci covekot treba vo negova dusa silno da ja neguva negovata nadez.
Vo cii srca se sretnat strav i nadez, ALLAH s.t. na toj vernik ke mu podari vo sto ima nadez,a ke go cuva od onie od koi ima strav.

Miralem
24-01-10, 21:43
Od knigata "Otvorili su Dusu i Srce" na Amr Halid.

NEM GOVORNIK

Ova e neobicna slucka. Da nejziniot akter ne mi ja napisese licno,ne bi veruval deka stvarno se slucilo. Sopstvenik na ovaa slucka e eden od zitelite na Medina,veli:

- Jas sum mlad covek. Imam 35 godini. Zenet sum i imam deca.
Skoro da ne preostana grev a da go nemam napraveno.
Namaz ne obavuvav vo dzamija,osven vo nekoi posebni priliki,samo da me vidat lugeto.
Pricinata za toa e sto pravev mnogu grevovi a sejtanot sekogas me pratese.

Imam sedumgodisen sin. Se vika Mervan. Gluvonem e no zadoen so imanot od majka vernicka.

Edna vecer bev so Mervan doma. Planirav sto ke pravam so drustvoto,kade ke odime... Bese vreme za Aksam Namaz,Mervan na gluvonem jazik mi rece: "Tatko,zasto ti ne klanjas?" Pritoa ja podigna rakata prema neboto pokazuvajki mi deka Allah se' gleda. Sinot nekolkupati me vide kako pravam nekoi grevovi. Se zacudiv na negovite postapki. Pocna da place pred mene.
Sakav da go zemam vo krilo no go odbi toa i pocna da bega. Posle nekoe vreme otide da zeme abdest. Toa neznaese naj ubavo da go napravi.
Nauci od majkamu koja i mene cesto me sovetuvase,no bezuspesno.
Inaku,mojata sopruga go znae Kur'anot na pamet.
Kaj mene povtorno dojde sin mi i mi dade znak da go pricekam.
Klanjase pred mene a potoa go donese Kur'anot,go otvori direktno,bez listanje,i so prst mi pokaza na aetot:

O oce moj,boim se da te od Milostivog ne stigne kazna,pa da budes sejtanu drug.

Potoa pocna da place.Dolgo i jas placev so nego. Stana,mi gi izbrisa solzite me bakna vo racete i celoto a potoa mi naishareti: "Tatko,klanjaj pred da te stavat vo zemja i da bides kaznet..."
Bev,se kolnam vo Allah,tolku preplasen i zbunet,samo Allah znae kolku.
Stanav i pocnav da go palam svetloto na site sobi vo stanot. Mervandoagase po mene i zacudeno me gledase. Vo eden moment mi se obrati: "Ostavi gi svetlata,ajde vo golemata dzamija", mislejki na Poslanikovata a.s dzamija. Mu rekov deka mozeme da klanjame i vo malskite dzamii,no odbi i otidovme vo Poslanikovata a.s dzamija.
Jas i ponataka bev preplasen. Pogledot ne go spustase od mene.
Vlegovme vo Poslanikovata dzamija koja bese polna so luge. Proucen e ikamet za jacija-namaz. Imamot vo namazot go ucese aetot:

O vjernici,ne idite sejtanovim stopama ! Onoga ko bude isao sejtanovim stopama on ce na razvrat i odvratna djela navoditi. A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove,nijedan se od vas ne bi nikada od grijeha ocistio; ali Allah cisti onoga koga On hoce. Allah sve cuje i sve zna. (En-Nur,21)

Nemozev da se vozdrzam od solzi i Mervan placese.
Vo tekot na namazot mi ja izvadi maramata od dzep i mi gi brisese solzite. Posle namazot jas i ponataka placev a toj mi gi brisese solzite.
Taka,ostanavme eden sat vo dzamija,dodeka Mervan,plasejki se za mene ne mi dade znak "Ne grizi se,tatko,ne plasi se" Se vrativme doma.
Ova bese edna od naj znacajnite noki vo mojot zivot,vo nea povtorno se rodiv. Dojde soprugata so ostanatite deca. Site placea neznaejki se sto se sluci,no Mervan im rece: "Tatko mi klanja vo Poslanikovata a.s dzamija"

Soprugata silno se izraduva na ovaa vest,zatoa sto toa bese plod na nejziniot ubav odgoj. I raskazav sto se sluci i ja prasav dali taa go natera na Mervan so prst da mi go pokaze toj aet. Tri pati vo Allah mi se zakolni deka nisto taa ne mu rekla i nagovorila.
Na krajot mu se zablagodari na Vozviseniot Allah sto me uputi.
Toa bese edna od naj ubavite veceri. Od togas,Elhamdulillah,ne propustam namaz vo dzamija. Go napustiv losoto drustvo i sega uzivam vo slastite na ubavinata na verata. Koga bi me videl,toa bi go prepoznal na moeto lice. Ziveam vo sreka,ljubov i razbiranje so soprugata i decata,a posebno so gluvonemiot Mervan koj mnogu go zasakav.
A kako da ne go zasakam koga uputa mi donese.

Rumejsa
30-01-10, 19:17
Koj ne e blizok so Allah,ne e blizok so nikogo

Allah e prijatel na vernikot,uteha na pokorniot,milenik na robot.Koj e blizok so Allah,blizok e so zivotot i srekata i sto postoi.Denovite mu se svetli,srceto smireno,dusata vedra i gradite rasireni.Lubovta sprema Allah vsadena mu e vo srceto.Allahovite svojstva se vgradeni vo negovite cuvstva.Allahovite iminja mu stojat pred oci.Vo negovoto srce prisuten e Milostliviot,Somilosniot,vreden za Pofala,Blag,Dobrocinitel,Dobar koj saka,Blagoroden,Vozvisen....
Svesta za Allahovata blizina sodava cuvstva za bliskost si Nego,radost zaradi Negovata griza i vnimanie:“I koga ke te prasaat robovite Moi za Mene pa,Jas sum,navistina,blisku.I se ozvivamna na dovata na molitelot kogaa ke Me zamoli“(El-Bekare,186)
Bliskosta so Allah ne doagja po sebe i ne moze da se postigne bez napor.Taa e plod na pokornost i rezultat na lubov.Koj ke bide pokoren na Allah i poslusen na Negovite naredbi,koj ke se pridruzuva za Negovite naredbi i iskreno Go saka,ke ja pocivstvuva taa slast na bliskost,uzivanje vo blizinata i srekata na komunikacija so Vozviseniot.
Ubavina e vo ubavoto vospitanie,dobrata vo dobrite maniri,a prekrasonsta vo krasnosta na umot.NE PREKINUVAJ DA PRAVIS DOVA BIDEKI TOA E JAZE NA SPASOT.

Rumejsa
31-01-10, 21:22
STARICA KOJA DAVA PRIMER

Iako si izgubila nadez,ti dosol spas,od Blazeniot-koj molitvite gi prima.
Bidi kako staricata koja stoi pred ozloglaseniot Hadzdzidz,a ubedena e vo pomosta na svojot Gospodar.
Hadzdzidz i go zatvoril sinot i se zakolnal deka ke go ubie.Sepak taa samouvereno,resitelno ,hrabro i gordo veli:“Ako go ubies samo nakratko ke umre!“


Bidi kako staricata Persijanka koja se potprela na Allah koga bila oddalecena od kolibata na svoite kokoski.Poglednala vo nebo i izgovorila:“Gospodare moj,socuvaj ja kolibata na moite kokoski.
Ti si najdobar cuvar!“


Bidi postojana kako Esma,kerkata na Ebu Bekr,koga go poglednala svojot sin Abullah ibn Zubejr upien i raspnat.Togas rekla:Doslo vreme ovoj konjanik da odi peski.
Bidi kako HANSA koja dala cetvorica sinovi kako sehidi na Allahoviot pat.Koga slusnala deka se ubieni,rekla:“Fala na Allah koj me pocestil da imam cetvorica sehidi....“

Razmisli za tie primeri zeni i zemi pouka od nivnata velicestvena biografija.
Od veterot zemija negovata nezznost,od moshusot negoviot miris i od planinata nejzinata cvrstina.Poradi svojata nemok poveke se plasime od luketo otkolku od Allah!
I ne gubite hrabrost i ne taguvajte,vie ke pobedite ako ste mu'mini!

Rumejsa
04-02-10, 23:05
Najubav den...denes

Najlesna rabota...gresenje

Najgolema prepreka...strav

najgolema greska...napustanje

najubava razonoda...rabota

najgolema propast...malodusnost

najubav ucitel...deca

Primana potreba...komunikacija

Najgolem izvor na sreka...bidi koristen za drugite

Najgolema misterija...smrt

Njgolema mana...loso raspolozenie

Najopasna osobs...lazlivec

Najbuav poklon...oprost

Najbrzi pat...ispraven pat

Najugodni osekaj...vnatresen mir

Najuspesna odbrana...nasmevka

Najubav lek...optimizam

Najjaka sila na svetot...vera

Najpotrebni osobi na svetot...roditeli

Najubavoto nesto na svetot...ljubov

Rumejsa
04-02-10, 23:09
Edno dobro delo

Zamisli da si na Sudniot den...
Dojde vremeto na presudata
Dzennetliite odat vo Dzennet...se brzaat sto pobrzo da vlezat vo nego
Dzehenemlite gi frlaat vo ognot
Ozbilno ja svakas situacijata
Ona ne mozese ni da go zamilis...
Poleka se osvestuvas kade si...zosto si tuka...
Sega si na bedemi
Da,na bedemite za koi Allah ti zboruva vo sura El-E’araf...
Tvoite dobri i losi dela se ednakvi zatoa si tuka se dodeka Allah ne donese odluka...
Zitelite na Dzennetot uzivaat iti posakuvas da si so niv
A zitelite na ognot tie se vo strasni maki...
Hrana mu e od drvoto zekkum
Strav te faka i se molis:
“Gospodaru moj,nemoj da me stavas so niv!!”
Sto ti nedostiga...?
Zosto seuste ne si vo Dzennet?
Ne ti dostiga nesto sitno...da ti nedostiga edno dobro delo...
Sto e toa....
Da zimi Allah samo edno dobro delo...
Se sekavas li koga vrvese od kaj komsiite i ne gi poselmi?
Se sekavas li...?
Pred kolegite vrvese bez nasmevka na liceto...?
Nasmeva na liceto na eden brat e sadaka...
Se sekavas li na toj den sto go pomina bez rabota...?
Kamo togas Allah da go spomnuvase i da go molese...
Se sekavas li koga vide trn na ulica i ne go trgna....?
A da trgnes trn od pat e sadaka....
Se sekavas li...?
Se sekavas li...?
Se sekavas li...?
Kako ostana bez mnogu dobri dela.
Ne e vo prasanje samo edno dobro delo,
nego iljada dobri dela,
a da gi napravese denes ne ke sedese na bedemi
Sega razmisli
Ne ostavaj ni edno dobro delo,mozebi za toa eden den ke se kaes...:дада:

Rumejsa
04-02-10, 23:37
Imame poveke kuki,a pomalku familija...poveke sme ubedeni ama pomalku vreme
Imame poveke diplomi,pomalku zdrav razum...poveke znaenje,pomalku razdeluvanja
Imame poveke strucnaci,ama i poveke problemi...poveke medicini,pomalku zdravje
Trosime neodgovorno,malku se smeeme,vozime brzo,odma se lutime,kasno stanuvame,malku citame,gledame mnogu TV,malku se molime.
Mnogu zboruvame,malku sakame,i mnogu cesto lazeme.
Naucivme kako da ziveeme... ne naucivme sto e zivot...
Imame golemi zgradi...trosime mnogu imame malku
Bevme duri na mesecinata,ama imame problemi da se priblizime duri do nasite komsii ...poveke pisuvame pomalku ucime
PLANIRAME POVEKE AMA ZAVRSUVAME POMALKU... NAUCIVME DA BRZAME AMA NE I DA CEKAME
MAME POVEKE MOZNOSTI AMA POMALKU MORAL... PRAVIME STO POVEKE KOMPIJUTERI DA SOBIRAAT POVEKE INFORAMCII
DA PRAVIME STO POVEKE KOPII AMA IMAME SE POMALKU KOMINIKACII
VREME NA DVOJNI PRIMANJA AMA POVEKE RAZVODI MODERNU KUCI AMA RASPARCENI DOMOVI

BARAJ ZNAENJE CITAJ POVEKE SEDI NA TERASA I UZIVAJ VO POGLEDOT NE OBRAKAJKI PAZNJ NA SVOITE
POTREBI POMINUVAJ POVEKE VREME SO SVOJATA FAMILIJA I PRIJATELITE JADI JA OMILENATA HRANA I POSETUVAJ GI MESTATA STO GI SAKAS
NE ODLOZUVAJ NISTO STO KE DONESE RADOST I ZADOVOLSTVO vo NASITE ZIVOTI
SEKOJ DEN SEKOJ CAS SEKOJA MINUTA E POSEBNA NIKOGAS NE ZNAES DALI KE TI BIDE POSLEDNA

ibret
05-02-10, 01:11
МУДРОСТА НА ОСМАН БИН АФФАН Р.А.

Осман бин Аффан р.а. рекол: "Четири работи нивната надворешност е врлина, а нивната внатрешност обврска:

- Мешање со добрите луѓе е вредност, а нивно следење е обврска;

- Читање на Кур'ан е вредност, но работење според него е обврска;

- Посетување на гробишта е вредност, но подготовка за смртта е обврска;

Посетување на болен е вредност, но земање порака (тестамент) од него е обврска."
Исто така рекол: "Сласта на ибадетот ја најдов во четири работи:

1- Во извршување на Аллаховите фарзови;

2- Во напуштање на Аллаховите забрани;

3- Во наредување кон добро сакајќи да постигнам Аллахова награда и

4- Одвраќање од зло плашејќи се од Аллаховата лутина."

ibret
06-02-10, 00:38
Дијалог со солзата

Еден ден заплакав поради мноштвото мои гревови. Солзата која потече од моето око ми рече: „Што ти е, о Аллахов робе?“ „Кој си ти?“ запрашав. „Јас сум твојата солза“, ми одговори. „Што те причини да потечеш?“ ја запрашав. „Температурата на твоето срце! “ одговори солзата. „Температурата на моето срце!“ зачудено констатирав. „Кој запалил оган во моето срце?“

„Твоите гревови и непокорност“, одговори.

„А зарем гревовите делуваат со температурата на срцето?“ ја запрашав.

„Секако. Зарем не ја читаш Пратениковата, саллаллаху алејхи ве селлем, дова: „Господару мој! Опери ме од моите гревови со вода, снег и студенило.“ Гревовите кои робот ги направи потпалуваат оган во срцето, а огнот може да се изгаси само со ладна вода и снег“, одговори.

„Навистина, јас чувствувам грижа и тескоба“, се пожалив.

„Тоа е заради гревовите кои се несреќа за нивниот сопственик. Покај се на Аллах, о Аллахов робе“, ми рече.

„Тврдоста е во моето срце, па како излезе од моето око?“ запрашав.

„Тоа е повикот на здравата човечка природа, о Аллахов робе“, одговори солзата.

„Што предизвикало тврдост во моето срце?“ ја запрашав.

„Љубовта према дуњалукот и зависноста од него, зошто љубовта е како змија – те восхитува нејзината нежност, а нејзиниот отров те убива. Луѓето се насладуваат со нејзината нежност, а не гледаат во нејзиниот убиствен отров“, одговори.

„А што се подразбира под дуњалучки отров, солзо моја“ ја запрашав.

„Забранети страсти, гревови, непокорност, следење на шејтанот... а оној кој го вкуси дуњалучкиот отров, неговото срце умрело“, одговори.

„Како да ги очистиме своите срца од тие отрови?“ запрашав.

„Со непрекинато каење на Аллах, Субханеху ве теала... кое се чини ’патувачки’ воз на истигфарот кон покајаничките куќи и кон покајаниците.

Dzemal ibn Ibrahim
06-02-10, 15:18
:selam:

Бил некој богат муслиман, кој имал тројца синови. Кога осетил дека смртта му се ближи им рекол на синовите: „Синови мои, во еманет ви оставам две писма, првото ќе го отворите кога ќе умрам, а второто кога ќе се вратите од џеназе. Човекот умрел, тројцата синови го зедоа првото писмо и седнаа да видат што им оставил нивниот татко, во него пишувало: ’Синови мои, ве молам да ми облечете чорапи и така да ме ставите во мезар (гроб) . Најстариот син не се сложил со оваа одлука, бидејќи тоа не е во согласност со прописите на верата, средниот молчел, додека најмладиот се лутел, сепак на крај се сложија со најстариот брат. Кога се вратиле од џеназето (погребот) седнаа да видат што пишува во второто писмо, во него било напишано: „Гледате ли синови мои, дури ни чорапи од својот имот не можам да понесам на Ахирет.“:вслм:

ibret
07-02-10, 01:05
КУР’АН И ДИСТАНЦИРАЊЕ ОД ПОЛОЖБА

Во време на халифата Омер, еднаш му дошол некој човек и побарал од него да го постави на некоја одредена државна положба. Омер го прашал дали знае да учи Кур'ан? Му одговорил дека не знае. Халифата на тоа рекол: "Ние не даваме никакви одговорни служби на личност која не знае да учи Кур'ан!"

Човекот се вратил и вложувајќи голем труд научил да учи Кур'ан. Кога се спријателил со Кур'анот од неговото срце исчезнала желбата и алчноста за положба и одговорна служба, така не отишол повеќе кај халифата. Еден ден Омер го видел и прашал зошто не дошол повторно да побара положба. Тој му одговорил:

"Научив да учам Кур'ан, со што срцето така ми се зајакнало што потполно се чувствувам независен за луѓето, независен за положба или стекнување некој углед."

Халифата Омер го прашал: "Кој ајет те направил така независен?" Одговорил:

"... а на оној кој се плаши се од Аллаха, Тој излез ќе му најде и ќе го опскрби (даде нафака) од каде што не се надева; оној кој се потпира на Аллах, Тој му е доволен." (Ат-Талак, 2-3)

Rumejsa
11-02-10, 17:11
Dabidesiskrenineiskvarenkakodete...

Reci:


"Nebaramnistoodvas,samolubovspremanajbliskite.
...Anagradatakeimjazgolemimenaonie,koikenapravatdo brodelo,zatoastoAllah,dz.s.,navistinamnoguprostuva ieblagodaren."
(Kur'an,ajet 23)

Ova sto ke go procitate dragi braka i sestri e vistinska slucka,koja ja raskazuva edna vernicka,so cel da izvleceme site pouka,kako sto izvlekla pouka i ona samata.

"Eden den so mazot i naseto 2 godisno since izlegovme da rucame vo eden restoran.
Sednavme na masa i poracavme jadenje.
Bevme site srekni sto mozevme ednas vo nedelata da se sobereme i da bideme vistinsko semejstvo,zatoa sto mazot bese preku cela nedela dosta angaziran vo svoite sekojdnevni rabotni obvrski.

Tamam sto sednavme odednas do nasata masa se najde eden sredovecen maz,koj ne izgledase ugleden,kako sto vprocem izgledale ostanatite gosti vo restoranot.

"Zdravo..."se slusna glasot na covekot.

Jas poglednav okolu sebe,i da vi recam iskreno se zasramiv od ostanatite gosti,koi zjapaa vo nas.
Bese maz vo sredni godini,so poluzatvoren slic na pantolonite,so skinati konduri,od koi se gledaa prstite.
Maicata mu bese skinata i valkana...kosata ne isceslana i ne izmiena...

Racete na covekot zamavnaa po negovite kolena i prozbore:

"Zdravo,milo i ubavo detence!"

Soprugot i jas go poglednavme.

"Sto ke pravime sega,site ne gledaa!"

Nasiot sin prodolzil da mu se nasmevnuva i gi izgovarase onie zborovi,koi gi bese veke naucil.

"Zdravo...zdravo...."

Site vo restoranot pocnaa da ne gledaat,kako da sme ubile covek!!!

Covekot pocna da se glupira zaedno so naseto prekrasno detence.

Ni pristigna jadenjeto,i mirno rucavme,covekot ne barase nisto od nas,samo dofrluvase:

"Sto ke papas?
"Dali znaes sto e toa pred tebe,a?"

Na nikoj ovoj covek ne mu se dopagjase.
Sigurno bese pijan.
Soprugot i jas molcevme.
Go izedovme rucekot...samo naseto detence razmenuvase razni zvuci so stranecot,cudakot sto go sretnavme.

Konecno zavrsivme so jadenjeto i trgnavme kon izlezot.
Soprugot zamina da ja plati smetkata,a jas so deteto krenato na ramenici se upativ kon parkingot.
Pomisliv:

"Gospodaru moj,napravi samo da izlezam pred da mi se obrati mene,ili pak na moeto dete!"

Kako mu se doblizuvav ja custvuvav smrdeata na negovoto telo,no kako go nosev deteto,on odednas preku ramenata na mojot grb,gi ispruzi racete,i kako da mu rece na covekot:

"Zemi me vo tvojata pregratka!"

Odednas,sinot se najde vo pregratkata na stranecot.

Go pregrna cvrsto moeto dete,i pocnaa nesto da si sepotat eden na drug.
Sinot tolku bese sreken,da go pregrna uste pocvrsto.

Ocite na covekot se zatvoria i otkako gi otvoril,vidov kako niz liceto mu potekoa solzi.
Ne sum videla za kratko vreme dvajca luge tolku da se zblizat.
Ostanav bez zborovi.

Covekot mi se svrte i mi rece:

"Cuvajte go ova malo nevino i iskreno srce!"

Posle prodolzil so bolka vo dusata:

"Allah,dz.s.da ve nagradi.
Mi podarivte eden ubav poklon.
Gledate,ne sum docekal da vidam kako raste moeto dete!
Mojata sopruga i deteto mi zaginale vo soobrakajna nesreka.
Nikogas toa ne sum go prezalil!"


Ne uspeav nisto da recam,tuku samo:

"Mnogu mi e zal",i ova edvaj go izgovoriv.


Posle so deteto potrcav do parkingot,kade ni bese kolata.
Placev...Mojot soprug se cudese na moite izvici:

"Prosti mi Boze,prosti mi..."


Bev svedok na Bozjata lubov iskazana preku nevino dete,cisto od grev,koj nemase nikakvi predrasudi.
Dete polno so dusa,i majka koja nisto ne videla osven valkana obleka!!!

Bev vernicka,no slepa...drzev dete do sebe koe podobro od mene gledase.
Pocustvuvav deka Allah,dz.s.,prasuva:

"Dali si spremna so nekogo da ja podelis lubovta na svoeto dete,kako sto Jas ja delam Svojata Lubov so site vas?!"

Khayrun Nisa
12-02-10, 14:20
Еднаш одамна еден имам се доселил во Лондон. Често се возел со ист автобус од центарот до неговиот стан, ист број на автобус и од месџидот до станот каде што живеел.
Еден ден, возачот на автобусот намерно му дал дваесет центи кусур повеќе.
Седнувајќи и на седиштето, сватил дека добил повеќе кусур, и размислувајќи почнал да си зборува во себе: „Врати му ги на возачот, не е исправно да ги задржиш тие пари.“ Потоа му дошла друга мисла: „ Па тоа се само дваесет центи . На кој му е гајле за толку малку пари. Автобуската компанија и онака добива премногу. Тие нема ни да видат дека им фали. Прифати го тоа како дар од Аллах и продолжи си понатаму.“
Кога стигнал до ствојата станица, имамот застанал на момент и му ги дал на возачот дваесетте центи назад и му рекол:„ Ми вративте повеќе кусур.“
Возачот се насмеал и му рекол: „Вие сте новиот имам во месџидот, зарем не?
Мислев да почнам да доаѓам кај вас да клањам. Сакав само да видам што ќе направите со парите, затоа и ви дадов повеќе кусур.
Кога имамот најпосле излегол од автобусот, неговите колена се затресиле и почнале да му се тресат нозете. Морал да се собере на момент, погледнал кон небото и заплакал:
„О Аллаху, за малку ќе го продадев Исламот за давесет центи!“

Да си ги преиспитаме своите ниети и да пазиме на своите дела, затоа што многу често ние сме тие живи примери кој што другите луѓе ги гледаат.

Rumejsa
26-02-10, 20:47
Kakov e ovoj namaz?

Edna vecer vo eden mesdzid prenokil eden covek.
On vlegol vo mesdzidot kako cela nok bi ja pominal vo namaz.
Koga site si zaminale doma,covekot pocnal da klanja...
Kako nokta pominuvala,vo eden moment se slusnalo nesto,onaka,tokmu kako da vlegol nekoj vnatre,vo mesdzidot.

Covekot sto klanjal pomislil deka e nekoja vazna osoba,i vo srceto pocnaa da mu duvaat vetrista na licemerjeto.
Mu rece na samiot sebesi:

"Na ovakvo vozviseno mesto doagja covek samo poradi ibadet na Allah,dz.s.
Ovoj dobar covek ke mi obrne vnimanie mene;ke go vidi mojot namaz,ke go slusne mojot ibadet,i ke ja svati mojata vrednost..."


Covekot taka do sabajle se najde vo ibadet.
Duri ni za tren,ne gi sklopil ocite,tuku cinel istigfar,zikr...bil celo vreme zafaten,sto znaci deka dobro se pokazal.

Nautro,koga veke se razdenilo,covekot se svrtil da go vidi cenetiot gostin,no mu izgore dusata,krvta mu se isusi ,koga vide deka nema nikoj!
Se udri po gradite i rece:

"O,nevospitan coveku!
Cela vecer ibadet si cinel za da te vidi nekoj!

Sto bi bilo edna vecer da si ostanal buden poradi Allah,dz.s...."

Rumejsa
28-02-10, 16:00
Sedev vo temnite noki,so prokletiot sejtan,zboruvaki,go slusam sabahskiot ezan,i sakav da pojdam vo dzamija,
a sejtanot mi veli:Pred tebe e dolga nokta ,
sedi,vremeto ne bega.
Rekov: se plasam da ne go napustam namazot.
Rece: ima uste mogu vreme
Rekov: se plasam da ne go napustam namazot vo dzemaat
Sejtanot mi dosepnuva i veli:Ne zali za ona sto pominalo,pred tebe e celiot den,sedev da pravam zikr,a toj mi donesuvase nekoi cudni misli
Rekov: Mnogu mi smetas.
Rece: toa se samo pustite sonovi.
Resiv da bidam pokornen, pa mi veli:Uzivaj dodeka si mlad!!!
Rekov: se plasam od smrta.
Rece: dodeka si mlad nema da umres...
Sakav da ucam Kur’an...
Rece: muzikata ti ja razveseluva dusata.
Rekov:taa e haram.
Rece: ne ne e haram!Ucenjaci imas sto kazuvaat deka ne e.
Rekov: hadisite koi ja zabranuvaat muzikata ne se lazni.
Rece: site tie se lazni.
Vo temnata nok pomina ubava devojka i mi rece pogledni tamu.
Jas poglednav i povtorno mi se obrajka:
Rece: sto e toa vo tvojot pogled?
Rekov: vo nego e opasnost i slom.
Rece: razmisluvaj za ubavinata,i olesni go halot svoj.
I koga odev na predavanje...
Rece: nemoj da se posramotuvas i da pajgas vo zal.
Rekov: sakam da gi posovetuvam vernicite.
Rece: se plasam mnogu ke te spomnuvaat za dobro!!!
Rekov: MU SE PRIKLONUVAM NA ALLAH OD TEBE,PA SEJTANOT PONIZNO ME NAPUSTI.

Rumejsa
05-03-10, 21:01
Covek so los jazik...

Eden covek sekogas se sluzel so navredlivi zborovi,i ne ostaval nikogo bez da go navredi i ponizi.
Taka eden den se obidel edna cesna zena da ja navredi i da ja ponizi,no ona mu postavila nekolku prasanja,koi go prevospitale i go vratile tamu kade ni e na site nam mestoto,kaj Allah,subhanehu ve te'ala.

Zenata go prasala:

"Koga bi dosol melekot na smrtta da ti ja zeme dusata,dali bi ti bilo milo da go napravis ova sto go pravis sega,sto navreduvas?"

Covekot odgovoril:

"Ne!"

"Koga bi te spustile vo kabur i bi te prepustile da odgovaras na prasanjata na melekot,dali bi ti bilo milo da go pravis ova sto sega go pravis,da navreduvas?"

Covekot odgovoril:

"Ne!"

"Koga bi videl kako na lugeto im se delat knigite na nivnite dela,a ti znaes deka tvojata kniga ke ja dobies od levata strana,a ne od desnata,dali bi ti bilo milo i ponatamu da navreduvas?"

Covekot odgovoril:

"Ne!"

"Koga bi se nasol pred mostoto Sirat i koga ne bi znael dali ke go pomines ili ne,dali bi ti bilo milo da napravis grev,kakov grev sega cinis?"

Covekot odgovoril:

"Ne!"

"Koga pred tebe bi bil postaven nizam,i koga ti bi zastanal pred nego,pa neznaes koja strana ke tezi povise,dali togas bi ti bilo milo za navredite sto si im gi cinel na lugeto?"

Covekot odgovoril:

"Ne!"

Covekot so losiot jazik malce razmislil...pobledel i posle napravil tewba i Mu se vratil na Allah,subhanehu ve te'ala.

"COVEKU,KOGA SEJTANOT KE TE DOVEDE VO SLICNA SITUACIJA,DA CINIS NEPRAVDA,DA NAVREDUVAS,POSTAVI SI GI OVIE PRASANJA NA SEBESI,PA POSLE ODGOVARAJ I VNIMATELNO PROSLEDI STO KE SE SLUCI!"

Dzemal ibn Ibrahim
02-04-10, 11:21
:selam:


Џума-намазСе кажува дека Хамид Eллефаф, еден петок сакал да оди на џума-намаз, но се најде себеси во дилема за тоа како да постапи: магарето му беше загубено, брашното му беше останало во мелницата, а тој ден беше и неговиот ред за да го наводени своето земјиште со вода од потокот. Размислуваше: - Ако отидам во џамија, ќе ги пропуштам сите овие обврски.

Па, си рече себе си:
- Aхиретските работи сигурно се подобри и вечни! - Па отиде во џамија на Џумма намаз, запоставувајќи ги своите дуњалучки обврски.

Кога заврши со намазот и се врати дома, примети дека неговата земја беше добро натопена со вода!? Во шталата го виде магарето врзано за јаслите, а кога влезе во куќата виде како неговата сопруга, меси леб од тек сомлено брашно '! Се изненади и ја праша својата сопруга за тоа, а таа му рече:
- Слушнав некакво трчање надвор од куќата, кога излегов, видов хиена која го гонеше нашето магаре, се додека тоа не се скри во шталата. Нашиот сосед, кој ја наводнувал својата земја со вода, заспал, па така водата ја потопила и нашата земја. Исто така, нашиот сосед имал брашно во мелницата, кога тој отишол да го донесе, ги заменил вреќите па ја донесол онаа нашата. Кога забележал дека ги заменил вреќите, ја донесол нашата и ја оставил пред нашата врата.

Хамид со благодарност погледна кон небото и рече:
- О Господару! Јас кон Тебе извршив само една обврска, а Ти за возврат, ми надомести три од моите обврски!

„О верници, кога во петок за молитва се повикате, оставете ја за купопродажбата и одете да ја извршите молитвата, тоа ви е подобро, да знаете! И кога молитва се изврши, тогаш растурете се по земјата и барајте ги Аллаховите благодати и многу спомнувајте Го, за да го постигнете она што го сакате. " (Ел-Џум'a, 9 и 10):вслм:

Rumejsa
02-04-10, 23:37
Uste mnogu odamna,50 000,godini pred da se sozdadat neboto i Zmejata, Allah gi sozdal site dusi i togas gi prasal:”Neli sum jas Gospodar vas? Rekoa:”Kako da ne svedocime!-za da ne recat na Denot suden:”Nie za ova navistina ne bevme vo tek”!(El-A’raf,172)
Allah dz.s. e stvoritel na site predmeti,pa i na nasite dusi,kako sto i samiot toj veli Negovata kniga:”Allah e Sozdatel na sè!I On e zakrilnik na sekoja svaar”.(Ez-zumer,62)
Ova e nasiot pocetok,nasata prva stanica,kade sto site go priznavame nasiot Gospodar i zaradi toa nasiot mil Pratenik veli deka sekoe dete se rajga cisto vo Islam vo prirodna vera,a Islamot e edinstveno vistinska,prirodno uredena vera so koja covekot se rajga.Zatoa site nie na ovoj svet doajgame kako muslimani.Pogresno e ucenjeto na crkvite deka site lujge se rajgaat so grev zaradi navodniot Ademov grev,a Allah mu oprostil na Adem a.s.Tokmu zatoa,mejgu ostanatoto,zenata do skoro bila prezirana i odbivana od hristijanstvoto.ISLAMOT nas ne uci deka sekoe dete na ovoj svet doajga cisto vo islam,no samo od roditelite i okolinata zavisi sto ke bide so nego.Vo sto e togas problemot?Zosto nekoi veruvaat,a nekoi ne veruvaat?Vsusnost,dali navistina postojat kafiri(nevernici)?Kako toa lujgeto pokraj ova pracovecko-ezelsko priznanie razlicno i pogresno veruvaat?
Da odime po red,prvo da go razjasnime poimot kafir(nevernik).Glagolot “kefere”znaci “onoj sto nesto krie,prikriva”.A sto e toa sto krie kafirot?
Go krie tokmu ona sto vo prapocetokot utrobata go prizna,ja krie vistinata na svojot Stvoritel.Zarem Allah ne rece:”Nie za ova navistina ne bevme vo tek”.Znaci nikoj ne ke moze da se pravda na Sudniot den zaradi toa sto neveruval , go kriel vrodenoto vo sebe.Vo taa smisla i nema kafiri kako nevernici koi vo nisto ne veruvaat,tuku gi ima takvite koi sto lazat i vistinata ja krijat.Zarem Allah ne kazuva vo sure El-Bekare:”Bolest ima vo srcata nivni:Allah ja zgolemuva i,zaradi toa sto lazat,za niv ima kazna bolna”.(el-Bekare,10)
Ova e dovolen dokaz deka kafirite lazat i ja sokrivaat vistinata.Togas zosto se borat protiv Islamot i muslimanite?Tokmu zaradi toa sto znaat deka e toa vistina.Znaat i hristijanite,Kako i onie koi pogresno veruvaat,deka Islamot e vistina kako sto Allah vo Negovata kniga veli:”Na onie, na koi im ja dadovme Knigata go poznavaat Pratenikot kako sto gi poznavaat nivnite sinovi,no nekoi od niv navistina svesno vistinata ja pokrivaat”.(El-Bekare,146)
Islamot e jasna vistina kako Sonceto i nikoj ne moze da ja negira.Nekoi lujge begaat od taa vistina,mejgutoa,Sinceto podednakvo gi osvetluva i trendafilite i nedezadet.Razlikata e vo toa sto koga Sonceto sveti trendafilite uste poveke go sirat prijatniot miris,a nadzaset uste poveke ja siri nivnata smrdea .Ete tie sirat laga(smrdea)i se borat protiv vistinata,duri i nivniot imot go vlozuvaat da gi odvratat od Allahoviot pat,kako sto veli Vozviseniot:”Onie koi ne veruvaat go trosat svojot imot za da gi odvratat od Allahoviot pat.Tie sigurno se ke potrosat i zaradi toa ke zalat i na krajot pobedeni ke bidat.A onie koi ne veruvaat vo Dzehennem ke bidat proderani”.(El-Enfal,36).
Se kazuva za eden Allahov rob,navodno nevernik,kako otisol kaj nekoj ucen covek da go prasa kako da se bori protiv Boga.Ovoj pak smireno go prasal:
-Pa,dobro ima li Bog?
-Nema!-mu odgovoril nevernikot.
-Togas kako ke se boris protiv nekogo,kogo go nema?Vo sto ke pukas,koga nemas meta?Ti veruvas,no ja kries vistinata.Ova e ocigleden dokaz deka nasite dusi go priznale svojot Gospodar,i so doajganjeto na ovoj svet,vavko priznanie vakvoto priznanie mnogu od nas go prikrivaat i odat vo zabluda po patot na krivoveruvanje i sueverie.
Imenkata islam e izvedena od zborot esleme sto znaci pokori se,priznaj.Ponataka islamot bi znacelo pokornost kon Stvoritelot,a musliman e onoj koj e pokoren.Znaci islamot e edinstvena prava,prirodna vera na pokornost,a musliman e onoj koj e pokoren.Vo sto se gleda taa pokornost?Pred se vo priznavanje na Allah i robuvanje samo Nemu.
Namazot e najevidentniot vid na nasata prakticna pokornost. Samiot poceten tekbir,diganje na race znaci nase dobrovolno predavanje kako i vrzuvanje na racete.Toa e vistinskoto predavanje pred svojot Gospodar.

Khayrun Nisa
05-07-10, 12:00
Еден мудрец, патувајќи со своите ученици, дошол до едно место, каде што наишол на една фамилија, каде што луѓето луто викале едни на други. Се свртел кон учениците и насмеано ги прашал:

“Што мислите, зошто луѓето викаат едни на други, кога се лути?“

Учениците размислувале некое време, и еден од нив рекол:
“Викаме, затоа што го губиме својот мир.“

“Но, зошто треба да викате кога другата личност стои покрај вас?! Можете да им кажете тоа што имате да им го кажете на понежен начин.“- рекол мудрецот.

Учениците дале уште неколку одговори, но мудрецот не бил задоволен.

На крај им објаснил:
“Кога двајца луѓе се лутат еден на друг, нивните срца многу се раздалечуваат. За да ја покријат таа раздалеченост мораат да викаат еден на друг. Колку се полути, мораат посилно да викаат за да се слушнат и да ја покријат таа голема раздалеченост.

Што се случува со двајца луѓе кој се сакаат?! Не викаат еден на друг, туку зборуваат нежно, затоа што нивните срца се многу блиску. Разликата помеѓу нив не постои или е многу мала...“

Мудрецот продолжил:
“Кога се сакаат уште повеќе, што се случува? Тие не зборуваат, туку шепотат и уште повеќе се приближуваат меѓусебно во својата љубов. На крај не треба веќе ни да шепотат, само се гледаат и тоа е се. Толку се блиску две личности една до друга кога се сакаат.“

За крај им го кажал ова:
„Значи, кога се карате, не дозволувајте вашите срца да се одалечат. Не изговарајте зборови кој меѓусебно ќе ве одалечуаат, затоа што ќе дојде ден кога раздалеченоста ќе стане толку голема и нема да го најдете патот да се вратите.

Miralem
05-08-10, 23:41
Nekoj covek i negoviot sin se setale niz sumata. Odednas,deteto zastanalo i cuvstvuvajki bolka,viknalo na siot glas "Aaahh". Iznenada,slusna glas koj doagase od planinata "Aaah". Radoznalosta go zavzela,pa pocnal da se dere: "Koj si ti !?" No,odgovorot koj go dobi bese: "Koj si ti ?" Deteto se nalutilo,pa mu vozvratilo na siot glas: "Kukavico !" Glasot mu odgovoril: "Kukavico !" Deteto poglednalo vo tatko si i go prasalo: "Tatko,sto se slucuva tuka?"

Sinko-rece tatkomu. Obrati vnimanie; Togas tatkomu vikna: "Ti se voshituvam" Glasot odgovori: "Ti se voshituvam" Tatkoto povtorno vikna: "Predobar si" A glasot mu odgovori: "Predobar si". Deteto stoese iznenadeno,nop seuste ne mu bese jasno.

Tatkoto mu objasni: "Lugeto ova go vikaat 'eho'. No,toa e ustvari zivotot. Zivotot sekogas ti go vrakja ona sto go davas. Zivotot e ogledalo na tvoite dela.Sakas li poveke ljubov,podaj poveke ljubov. Sakas li poveke dobra,podaj poveke dobra. Sakas li razbiranje i pocituvanje,razbiraj gi i pocituvaj gi drugite. Ako sakas lugeto da bidat strplivi so tebe i da te respektiraat,bidi i ti strpliv so nivi respektiraj gi. Ova pravilo se odnesuva na sekoj aspekt od zivotot.Zivotot sekogas ti go vraka ona sto go davas.Tekot na tvojot zivot ne e slucajnost,toj e ogledalo na tvoite dela.

Allahoviot pratenik s.a.w.s rekol : "Čovjek se ne ogrebe, niti mu noge posrnu, niti mu tijelo zadesi drhat, doli uslijed grijehâ; a ono što Allah prašta veće je od toga." (hadis prenosi Qatade, a bilježi Ibn Kesir u svome Tefsiru)

Miralem
30-08-10, 19:17
Edna prilika,Halifata Harun Er-Rasid so svojata sopruga Zubejda izlegol na setanje pokraj rekata. Setajki se,na obalata go nasle Behlul (Ashik vo Allah dz.s)kogo go smetale za budala). Go videle kako sedi pokraj rekata i pravi kukicki od pesokta,bas,kako sto toa decinjata po plazite go pravat.
Zubejda go prasala: Sto pravis ?
Behlul odgovoril: Kukja vo Dzennetot.
Moze li da kupam edna ?
Sekako deka moze.
A kolku koshta ?
10 dirhemi. Zubejda mu dala deset dirhemi i pokazala koja kukja ja saka i odkako mu pokazala Behlul ja izgazil kukjata i parite gi frlil vo rekata.
Koga se vratile od setanje se raspraval Halifata so Soprugata zosto postapila taka,zosto mu dala na budalata 10 dirhemi koga mozese siromav da nahrani i taman da go pomogne. Taa rekla deka parite se nejzino vlasnistvo i deka nema pravo toj na tie pari.

Vecerta Halifata vo son gleda ogromna i preubava palata.Koga se priblizil vo son do nea,primetil deka pisuva Bejt-ul Zubejda (Kukjata na Zubejda),koga toa go procital se izraduval i pobrzal da vleze,no,pokraj nego se zasadil nekoj cuvar koj ne go pustal vnatre. Halifata mu rekol:
Pusti me,kukjata e na soprugata moja.
Cuvarot rekol: Da,na soprugata tvoja e a ne e tvoja i ti nemas pravo na toa.
Tolku go iz turkal sto Halifata se probudil od son.
I koga se razdenilo,ja zel soprugata i povtorno izlegle pokraj rekata da go baraat Behlul. Koga go nasle,videle deka seuste pravi kukicki od pesokta.
Halifata go prasal:
Sto pravis ? Pravam kukja za vo dzennet.
Moze li da kupam ?
Sekako deka moze.
Kolku kosta ?
10.000 dirhemi,rece Behlul.
Kako moze,vcera 10 dirhemi denes 10.000 dirhemi,zosto cenata naglo porasna tolku?
Behlul rece: "Cenata porasna zatoa sto vcera musteriite na nevideno kupuvaa a ti denes na videno kupuvas"

efendija
08-09-10, 01:57
[SIZE="2"]:selam:

Ќе пренесам еден многу поучен дел од едно мое предавање кое, елхамдулиллах, го имам зачувано во мојата компјутерска архива.


НАСТАН ВРЕДЕН ЗА ВОСХИТУВАЊЕ[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]Еден од даиите (повикувачите во ислам) во арапскиот свет слушнал за еден многу чуден настан од еден доктор, па сакам да го споделам со вас кажувањето за овој несекојдневен настан. Раскажува докторот: „ Требаше да извршам операција над 2,5 годишно дете, и во текот на операцијата, ми викна медицинската сестра, која што присуствуваше на операцијата и ми рече дека на малото дете престана да му работи срцето.

Веднаш започнав со масажа на неговиот граден кош, а беа донесени и потребните апарати кои што се користат во вакви случаеви. После 45 минути борба, детето повторно почна да дише, доби пулс и видовме дека срцето повторно почна да му чука. Кога операцијата заврши, морав да појдам до неговата мајка и да и раскажам како помина операцијата. Бев загрижен како ќе реагира мајката кога ќе и кажам за тоа во врска со запирањето на работата на срцето, но кога и ја соопштив веста, таа само рече: „ Елхамдулиллах! ( Фала му на Аллах)!“ Многу ме изненади нејзиниот одговор.

После ден – два, се појави кај детето внатрешно крварење, па моравме повторно да извршиме операција за да го запреме крварењето, меѓутоа и после оваа операција , откако ја известив, мајката на детето рече: „ Му благодарам на Аллах за секоја состојба! „

Детето и понатака остана да лежи во болницата, но повторно се појавија нови компликации, односно на детето му се појави голема рана на главата, од која што течеше гној и други течности, а и неговиот мозок беше во опасност.

Специјалистите за оваа врста на болести извршија операција над детето, му ја очистија раната на главата и го оттргнаа гнојот, но детето после тоа задоби труење на крвта и голема температура, која понекогаш знаеше да го надмине и 41 степен. Отидов кај мајка му и и реков дека се плашам дека овој пат детето нема да преживее, бидејќи неговата состојба е многу компликувана.

Кај неа видов голема тага, но само проговори: „ Аллах џ.ш. е во состојба да му го спаси животот, ако тоа за мојот син е подобро!“ СубханАллах (Славен нека е Аллах) , oстанав вчудоневиден кога видов со каква смиреност оваа жена го поднесува ова големо искушение на кое е подложена.

Токму во тоа време дојде една друга жена во болницата , испаничена, со своето дете кое што имаше температура. Нејзиното дете беше болно и имаше температура, но многу помала отколку што имаше ова дете од нашето кажување, односно детето кое што задоби труење на крвта. Меѓутоа, оваа друга жена дигна толкава паника што почна да галами на болничкиот персонал да му се помогне на нејзиното дете, бидејќи се плашеше дека детето ќе и умре. Не можев да се стрпам, па на оваа жена и реков да се смири, да се плаши од Аллах и да ја погледне мајката на детето кое што има труење на крвта и кое што има висока температура преку 41 степен , но не крева толкава паника како неа.

Оваа жена погледна во мајката од детето, која што, малце подалеку, седеше мирно на една столица, па се заврти кон мене и рече: „ Па зарем не гледаш дека оваа жена не е нормална, синот и се наоѓа пред самата смрт, а таа така мирно седи!“. Во тој момент ми падна на ум хадисот (зборовите) на Мухаммед,с.а.в.с., во кој што вели дека ќе дојде време кога верниците ќе бидат осамени, поединци (гураба-странци) и дека луѓето ќе ги сметаат за чудаци. Токму еден таков пример гледав пред своите очи.


Со Аллахова волја ова мало дете после извесно време сосема оздрави, и беше време да го пуштиме дома. Дојде таткото од малото дете за да го земе, а со себе имаше уште еден помлад син, па реков: „ МашАллах, Аллах вам ви подари берекет во децата!“ - алудирајќи на тоа дека имаат повеќе деца, па таткото од детето ми раскажа дека тој и неговата сопруга 17 години не можеле да имаат деца, па Возвишениот Аллах прво им го подарил 2,5 годишното дете кое што беше оперирано, а потоа и вториот помлад син.

Кога го слушнав тоа, не можев да се воздржам а да не заплачам.

Татко му од детето зачудено ме погледна, па јас му раскажав како на мене остави голем впечаток неговата жена низ оваа болест на детето, а сега кога слушнав дека после 17 години брак го добила ова дете и покрај тоа онака мирно и сталожено се држеше, тоа уште повеќе ме фасцинира и делува на мене.

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]


На тоа таткото од детето ми рече: „ Мојата жена, откако сме во брак, покрај дневните обврзувачки намази, ниту еден единствен пат не прескокна а да не клања ноќен намаз, доцна во длабоката ноќ, освен во периодот кога на жените им езабрането да клањаат (месечен и пост пороѓаен циклус; хајз и нифас). Секој пат кога излегувам од дома таа ме испраќа со дова (молба), а исто така со дова ме пречекува кога се враќам дома. Таа е толку добра према мене и према децата, и толку е понизна пред Аллах џ.ш., што јас од респект не можам да ја погледнам во очи кога со неа разговарам, туку го обарам погледот пред неа!“

И на крајот раскажува докторот: „ Јас сум убеден дека нас не чува Возвишениот Аллах , поради ваквите луѓе и дека од нив ги прима довите (молбите) !“

Го молам Аллах џ.ш., сите да извлечеме поука од овој текст и нека Возвишениот Аллах не направи од Неговите искрени и постојани верници и вернички. Амин!

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

islam nur
06-10-10, 19:42
Грда ружа

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Бисмилла

Во дамнешните времиња живеела една преубава ќерка на еден владател :). Дошло време за нејзино мажење, но на девојката никој не и се допаѓал, ниту синови на кралеви, ниту везири, ниту богати трговци. Девојката секого одбивала. Во оваа земја живеел еден згоден, но сиромашен младич кој ја запросил девојката. Се разбира и него го одбила.

Овој младич, отиде во друга земја да работи, па постана богат. И во својата земја се врати после неколку години. Кога се врати, посака да ја виде девојката која го одби. Се распраша за неа и дозна каде живее, па отиде до нејзината куќа. Тогаш се отвори вратата, та излезе еден грд човек.
Кога човекот отиде, младичот повторно почука на вратата. Му отвори некогашната, преубава девојка. Кога му стана јасно, младичот сакаше да дознае зошто се омажила за така грд човек. Девојката младичот го одведе во убавата градина покрај куќата и рече: Ќе го дознаеш одговорот.

Сега ќе ја најдиш најубавата роза во оваа градина и ќе ми ја донесиш. Но со еден услов; додека одиш напред, не смееш да се враќаш назад.

Младичот тргна. Таман кога помисли дека ја најде најубавата роза, виде друга. Ќе ја пружеше раката кон неа, ќе видеше друга поубава.

Таман да ја дофати, здогледуваше друга. Така дојде до крајот на бавчата, а назад не смееше! А на крајот имаше една овената и грда роза. Без надеж, ја набра таа роза и ја однесе кај девојката. Кога девојката му ја виде во рацете оваа роза, му рече: Сега сфати зошто сум го избрала овој човек.

islam nur
12-10-10, 21:56
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]


Бисмилаа

Постои една приказна за еден човек,кој и се налутил на неговата тригодишна ќерка,затоа што ја уништила

хартијата за завиткуванје на поклони!!!
Они како семејство немале многу пари,па следното утро девојчето,иако намерило на татко и да му поклони нешто,му го донесла поклонот незавиткан,и
му рекла:

"Ова е за тебе,тато!"
Човекот се чуствувал крив за претходната реакција,го зел поклонот,но повторно се налутил,кога видел дека кутијата за поклони била празна!!!

Таткото и се развикал,на малата тригодишна Ќерка,казувајки:

"Зарем не знаеш дека,кога некому ке му поклониш нешто,внатре треба кутијата да е полна,а не празна!!!"

Ќерката го погледала со насолзени очи,и заплакала
"Татко,кутијата не е празна,внатре се милон бакнези!

Сите се за тебе!!!"

Таткото,после тие зборови бесе скрсен во срцето.

Ја прегрнал керка му,и ја молеше за да му прости!
Не поминало многу време,во една несрека погинало девојцето!

Таткото на девојцето поклонот го Чуствуваше со години,и секогас кога ке се потсетуваше на Ќерка

му,земал по еден бакнеж од кутијата за поклони,а бакнежите биле љубовта на ќерка му што немала ништо освен нив да му поклони на таткото.

"Според ова многу поучна приказна,мора да сватиме дека во животот нема ништо повредно од лубовта,кога некој од срце ти ја дарува."

Harithe
14-10-10, 12:27
Брате, мислам дека последните две раскази треба да се префрлат на веќе постоечката:

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

:selam::гушкање:

Rumejsa
21-10-10, 22:41
Kazi porano...

On bese maz vo sekoja smisla na zborot,dodeka ona bese nezna i dosta custvitelna zena.
On se trudel nisto na zena mu da ne i nedostasuva,a ona se grizela za kukata i gi vospituvala decata.
Eden den decata porasnale...se ozenile i se omazile...site trgnale po nivniot zivoten pat...
Koga site deca bile veke zgrizeni,zenata ja fatila nekoja taga...se poveke i poveke slabeela i propagala.
Koga veke pocnala i da ne jade,padnala eden den vo bolnicka postela.
Mazot bese mnogu zagrizen...gi angaziral najdobrite lekari vo gradot da i pomognat na soprugata!
Lekarite iako se obidele se da napravat,na krajot ostanale samo da gi slegnat ramenicite pred mazot na zenata...mu rekle deka i nema spas,zatoa sto ne mozat da ja najdat pricinata na nejzinata bolest.
Mazot nisto ne rekol,otisol vo sobata na zena mu,sednal do nea,i ja zel rakata...nejzinata raka se izgubila vo negovata...
Ja pogledal i so dlabok i odlucen glas rece:

"Duso,ti nema da umres!"

Zenata,so tivok glas,prasala:
"Zosto?"

Mazot rece:

"Zatoa sto ti si mi potrebna!":

Zenata otposle,so nasolzeni oci rece:

"A,zosto ova porano ne si mi go kazal?!"


Nikogas nemoj da go cekas UTRE nekomu da mu reces deka go sakas...reci go toa uste vednas...reci go od srce...TE SAKAM...
Mozebi toa on/ona go znae,no nikoj ne se umoril slusajki ja sakanata osoba,koja toa ti go povtoruva...ne gledaj na saat...stegni ja rakata na osobata sto ja sakas i reci:
"Duso,te sakam..."

"Lubovta e zivot..."

Ebu Muhammed
28-10-10, 07:21
Kazi porano...

On bese maz vo sekoja smisla na zborot,dodeka ona bese nezna i dosta custvitelna zena.
On se trudel nisto na zena mu da ne i nedostasuva,a ona se grizela za kukata i gi vospituvala decata.
Eden den decata porasnale...se ozenile i se omazile...site trgnale po nivniot zivoten pat...
Koga site deca bile veke zgrizeni,zenata ja fatila nekoja taga...se poveke i poveke slabeela i propagala.
Koga veke pocnala i da ne jade,padnala eden den vo bolnicka postela.
Mazot bese mnogu zagrizen...gi angaziral najdobrite lekari vo gradot da i pomognat na soprugata!
Lekarite iako se obidele se da napravat,na krajot ostanale samo da gi slegnat ramenicite pred mazot na zenata...mu rekle deka i nema spas,zatoa sto ne mozat da ja najdat pricinata na nejzinata bolest.
Mazot nisto ne rekol,otisol vo sobata na zena mu,sednal do nea,i ja zel rakata...nejzinata raka se izgubila vo negovata...
Ja pogledal i so dlabok i odlucen glas rece:

"Duso,ti nema da umres!"

Zenata,so tivok glas,prasala:
"Zosto?"

Mazot rece:

"Zatoa sto ti si mi potrebna!":

Zenata otposle,so nasolzeni oci rece:

"A,zosto ova porano ne si mi go kazal?!"


Nikogas nemoj da go cekas UTRE nekomu da mu reces deka go sakas...reci go toa uste vednas...reci go od srce...TE SAKAM...
Mozebi toa on/ona go znae,no nikoj ne se umoril slusajki ja sakanata osoba,koja toa ti go povtoruva...ne gledaj na saat...stegni ja rakata na osobata sto ja sakas i reci:
"Duso,te sakam..."

"Lubovta e zivot..."

Ve molam ne prenesuvajte vakvi prikazni kako od tuskite serii od tipot "nema da umresh,bidejki si mi potrebna" tuku gledajte kazuvanja so islamski karakter kako prethodnite postovi

Ummu Beni
28-10-10, 22:44
:selam:
Кога вистински би ги познавал луѓето,нема ним да им се жалиш

Неупатени(незналици), им се жалат на луѓето на Аллах Возвишениот. Тоа е навистина непознавање на Онај на кој се жалат и на оние на кои им се жалат, но доколку би го познавале вистински својот Господар, не би се жалеле на Него, а кога вистински би ги познавале луѓето не би им се жалеле на нив.Некој од чесните претходници видел човек кој поради сиромаштво и беда се жалел на друг човек, па му рекол: Се колнам во Аллах Возвишениот, само се пожали на Онај Кој милост Своја ти укажува, на онај кој милост не може да ти подари! За ова поетот кажал:“Кога на човек нешто ќе се пожалиш, тогаш на безмилосниот за Сомилосниот се жалиш! Вистнскиот верник кој добро го спознал својот Господар, се жали само на Аллах Семоќниот.А најдобар верник е онај кој на Возвишениот Аллах се жали на себе, а не на луѓето.Тој се жали на Аллах Семоќниот за своите мани кој ги предизвикуваат луѓето против него.

Тој се насочи на ајетот:
...“а несреќата која ќе те снајде, сам си ја заслужил!(Ен Ниса 79) и зборовите на Возвишениот:
“Зарем кога ве снајде незгода која вие нив двојно повеќе сте му нанеле ,можете да речете:“Од каде сега ова?!“
Речи :“Тоа е од нас самите!“
Постојат три вида на жалби и јадосувања. Најмизерна и најнеприватлива е да се жалиш на луѓето од Аллах Возвишениот, а најдобра и најпофална е да му се жалиш на Аллах
Возвишениот за самиот себеси, а помеѓу тоа е жалењето на Аллах Возвишениот на луѓето.

Ummu Beni
28-10-10, 22:45
Дуњалокот се менува и поминува

Дуњалокот е како блудница која не може да се смири покрај еден маж, туку постојано ги менува за да би се покажала убава. Но, ахиретот спрема дуњалокот не дозволува такво браколомство и изневерување. Потрагата за стекнување на дуњалокот личи на одење по шума полна со ѕверови, а пливањето во морето на дуњалокот е како пливање во мочуриште полно со крокодили. Кој е радосен во стекнувањето на дуњалукот тој едноставно е предмет за жалење, затоа што дуњалучките болки се раѓаат од нивното уживање, а дуњалучката тага од нејзината радост. Птицата на човечките страсти пред себе гледа вкусно зрно, додека окото на разум гледа замка, но окото на страста во сето тоа е заслепено.“Окото на задоволството е слепо пред маните на другите. додека окото на презирот може секој недостсаток да го види!“
Страстите се разубавиле за очите на човечките задоволства, но пред нив нивниот поглед го спуштаат они кои веруваат дека е тоа гајб, додека оние другите што со поглед ги следат, изгубени се во пустина на каење и безнадежност. На овие првите ќе им биде речено :“Вашиот Господар ќе ви го покаже Вистинскиот пат, и она што посакувате ќе ви се исполни“ а на овие другите ке им биде речено :“Јадете и насладувајте се, но за кратко! Вие навистина сте грешници!“ Кога со Аллахова волја и помош упатените разбрале колку е краток и безвреден дуњалучкиот живот, ги умртвиле своите страсти во потребата и копнежот по вечниот ахиретски живот.

Rumejsa
03-11-10, 00:05
Dijalog so sejtanot...


Vo dlabokata nok vodev dijalog so prokletnikot,sejtanot!
Otkako go slusnav sabahskiot ezan sakav da otidam vo mesdzid,a sejtanot mi rece:

"Pred tebe e dolgata nok,sedi,zatoa sto vremeto nema da pomine!"

Rekov:

"Se plasam namzaot da ne mi pomine!"

Rece::

"Ima mnogu vreme,a i novo vreme ke dojde!"

Rekov:

"Se plasam da ne mi pretekne namazot vo dzemat!"

Rece:

""Ne grizi se,ke istrajes vo nekoj drug hajrat!"

...I ne stanav se dodeka sonceto ne izleze,a sejtanot tivko mi rece:

"Ne zali za ona sto pominalo,pred tebe e celiot den!!"

Sedov da ucam zikr,a on mi donese fikr (misli)!

Rekov:

"Mi smetas vo dovata!"

Rece:

"Se se toa pusti snista!"

Rekov:

"Resiv na Allah,subhanehu ve te'ala,da mu bidam pokoren!"

Rece:

"Uzivaj dodeka si mlad!"

Rekov:

"Se plasam od smrtta!"

Rece:

"Vo mladost ne se umira!"

...Sakav da ucam Kur'an...

Rece:

"So muzika razgali ja dusata!!"

Rekov:

"Muzikata e haram rabota!"

Rece:

"Ne e,imas luge koi taka samo kazuvaat!"

Rekov:

"I vo hadisi se zabranuva muzikata!"

Rece:

"Site lazat,(daif)!

...Pomina edna ubavica i jas go soboriv pogledot...

Rece:

"Sto e toa vo pogledot tvoj?!"

Rekov:

"Vo nego e opasnosta i mojata skrsenost!"

Rece:

"Razmisli za ubavinata olesni mu na tvojot hal!"

A koga otidov da odrzam vaiz...

Rece:

"Nemoj da se sramotis i da pagas vo jaz!"

Rekov:

"Sakam da go posovetuvam vernikot!"

Rece:

"Se plasam od tvojata golema slava!"

Rekov:

"Baram zastita od Allah,subhanehu ve te'ala,i on si zamina od mene!"

Khayrun Nisa
11-11-10, 03:04
:selam:

Познаваш ли некого кој би ме вработил?

Тој заврши студии на Исламскиот универзитет во Медина и беше пример за интелигенција, а покрај тоа имаше и други дипломи и препораки. Но и покрај тоа немаше успех при барањето на работа, иако ги обиколи сите државни институции и приватни фирми. Не сакаше поради вработување да го напушти Тајјиб, осветлената Медина, затоа што не постои никој што ја вкусил убавината на живеењето во неа, и да се исели од неа. Тој во секоја педа од тој град ги гледаше спомените на саканиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селлем, и неговите другари радијеллаху анхум, и сакаше да живее во него поради хадисот во кој се вели: „Нема земја што во нема нема да влезе Деџалот, освен во Мекка и Медина. На секој пристап стража ќе чуваат мелеци поредени. Потоа Медина ќе се затресе три пати и од неа Аллах ќе го исфрли секој неверник и лицемер.“(Ел – Бухари и Муслим)

Отишол кај еден ценет научник и вреден едукатор, кој кога ќе го видеш се сеќаваш на Аллах, а кога ќе му го слушнеш гласот знаеш дека Му се плаши, а пред Аллах никој не го фалиме. Понатаму тој сам продолжува, па вели:
Му реков на шеикот: „Познаваш ли некого кој би ме вработил? Не постои врата, а да не зачукав на неа, но сите ми се затворија мене во лице, а јас не сакам да излезам од Медина.“ Шејхот ми одговори со јазик на оној кој е сугурен во Аллах и убеден во во исполнувањето на на Неговото ветување: „Да, знам, се колнам во Аллах, кој ќе те запосли, и тоа во наскоро време.“, а јас низ нескриен израз на среќа му реков:
„Аллах да ти го даде секое добро, а кој е тој?“ Шејхот ми одговори: „Аллах Возвишениот!“
На момент замолчив како да се колебам, а тој ме погледна и рече:
„Неверојатно! Да ти речев дека тоа е тој и тој министер или некоја друга одговорна личност сигурно ќе се израдуваше и ќе се надеваше на добро. А кога ти го спомнав Оној во чија рака е цела власт и ризници на небесата и на Земјата и кој е семоќен, тебе лицето ти се смени како да се сомневаш во Аллаховото ветување. ,...а на небото е снабдувањето ваше и она што ви се ветува.’(Ез – Зиријат, 22) Оди синко мој, во Пратениковата џамија пред сабах еден час порано и приближи Му се на Возвишениот Аллах со ибадет во последната третина на ноќта и сугурен сум дека Аллах ќе го реши твојот проблем.“

Многу се засрамив и ме обливаше пот. Се простив со шејхот и заминав. Го наместив будилникот да ме разбуди во три часот после полноќ. Кога дојде време станав и се абдестив, а потоа заминав во Пратениковата џамија, носејќи ја во себе врелината на иманот којшто неможам да го опишам.
Откако влегов во џамијата, клањав колку што Аллах сакаше, а потоа посакав да ги подадам рацете кон небото за да го молам, но неможев, затоа што ме загушуваше липањето од плачот и помислив дека душата ќе ми излезе. Се исплашив дека ќе ги вознемирам луѓето колу себе, па го молев Аллах со неколку зборови. Клањав сабах со муслиманите, а потоа присуствував на предавањето на еден од нашите ценети научници.

После тоа се упатив дома. По патот заборавив на се освен на Аллах и како да некој ми рече: „Оди по оваа улица!“ Одејќи така стигнав до една државна институција покрај која пред тоа не бев поминал. Сам си реков: „Зошто да не ги прашам дали имаат работа за мене?“

Влегов и ме дочека непознат човек со насмевка на лицето. Му реков: „Брате мој, не познавам никој овде, па ако сакаш да направиш едно добро дело... Ова се моите академски дипломи. Јас веќе долго време барам работа и сеуште не сум ја нашол.“ Кога ги виде моите дипломи, стана, се навали со двете раце на работ од столот и ме погледна зборувајќи ми: „СубханАллах! Ние веќе подолго време бараме личност која ги поседува овие квалификации. Каде беше досега и од кај дојде? Сега веднаш ќе добиеш работа, ако даде Бог.“ Се сетив на зборовите на шејхот дека Аллах ќе ме вработи. Станав од столот и со насолзени очи паднав на сеџда за благодарност на Аллах.

Извор: „Градини на покајаниците“ , Фехд А. Ел Хумејд.

Muaz al Islam
22-11-10, 01:17
Mudraosta na mravkata"


Zabelezano e deka mudriot Sulejman,a.s.,ja zaprasal mravkata:
"Kolku godisno jades?"
Mravkata odgovorila:
"Za godina dena jadam tri zrna."
Potoa Sulejman,a.s.,ja zatvoril mravkata vo edna kutija,i i stavil tri zrna.
Koga pominale godina dena,Sulejman,a.s.,ja otvoril kutijata,i bil mnogu iznenaden,videl deka mravkata izela samo zrno i pol!
Naluten Sulejman,a.s.,ja zaprasal mravkata:
"Kako toa,mi rece deka ti se potrebni samo tri zrna godisno,a gledam deka si izela samo zrno i pol?!"
Mravkata mu odgovorila:
"Koga sum bila na sloboda,znaev deka Allah,dz.s.,nema da me zaboravi so rizkot,a sega koga si me zatvoril vo kutijata ne bev sigurna deka nema da me zaboravis,pa si ustediv uste za edna godina."

Muaz al Islam
22-11-10, 01:23
Mudriot ucitel
Se raskazuva kako eden mudar persijski vladatel najmil eden ucitel za svojot sin,kako bi go poducuval so znaenje i ubavo odnesuvanje.
Koga sinot na vladatelot se sovladal i naucil,a so dobroto odnesuvanje stanal i primer za ostanatite,ucitelot eden den go povikal kaj nego i bez nekoj povod i pricina go natepal!
Toa momceto nikogas ne mozel da go zaboravi,a koga porasnal,i koga tatko mu umrel,on stanal vladatel.

Eden den se setil na ucitelot,koj bez pricina go natepal,i resil da go povika kaj nego.,pa go prasal:
-Zosto,toj i toj den onaka krvnicki si me natepal,bez nekoja pricina i povod?

Ucitelot mu odgovoril:
-Znaj vladatelu,koga vidov deka si mnogu bistar,i deka se si svatil na sto te poducuvav,znaev deka eden den ke go nasledis tatko ti.

Te natepav za da ti pokazam sto znaci bolka,koga nekomu ke mu naneses nepravda,bez nekoja pricina,pa ti kako vladatel da se potrudis nad nikogo nasilstvo da ne sprovedes,zatoa sto onoj nad kogo nepravda i nasilstvo e izvrseno nikogas ne zaborava!

Vladatelot mu se zablagodaril na ucitelot,i na se bogato go nagradil,i se povlece od osvetata,koja ja imal na um da ja izvrsi

Rumejsa
02-12-10, 00:44
Zovot koj e dolg, a trae samo 3 dena

Amir el-Advani rekol:
“Vo zivotot postojat samo tri dena: den koj izminal i ne se nadevas deka ke se vrati, den vo koj se najgas toa e denes, i den koj ke dojde i ne si siguren dali e za tebe ili protiv tebe.”
Vcera-toa e opomenivac, denes toa e ogromnog bogatstvo, a utre toa e neizvesnost.
Vcera- doverliv svedok koj ke ja izvrsi svojata zadaca seedno dali ke go ispolnis ti nego so dobro ili zlo.
Denes- toa e gostin koj brzo ke si zamine zatoa podobri go svojot odnoes prema nego taka da bide dokaz i svedok za tebe.
Utre- toa e sudija koj go oceukvas, toj ke bide prijatel koj nema zulum da napravi ili neprijatel koj milost nema da ima.

" (Behdzetul-medzalisi, Ebu Abdullah el-Eseri)

Muslim Sister
10-12-10, 01:53
Кога се сретнавме на пат, се учеше езан,
-“ Ајде, дојди со мене во џамија ...“ реков: “...Знаеш дека денес е џума!?“
-“ Знаеш и ти, дека јас не одам во џамија!“
-“ Знам, навистина би сакал да ја знам причината .“
-“ Па незнам не можам, знаеш и се грижам дека пеглата на мојата облека ќе се расипе.“
Само се насмевнав.
-“ Веројатно се шегуваш, зарем и поради тоа може да не се иде во џамија?“
-“ Навистина ти велам, знаеш дека внимавам на својата облека а посебно ја сакам зелената боја.“
И навистина беше така. Облеката која што ја носеше беше навистина убава, секогаш гледаше да биде зелена боја и секогаш испеглана.
-“ Во ред“, реков-“ Зарем никогаш во животот не си бил во џамија?“
-“ Додека бев дете одев неколку пати со дедо ми, но тогаш не размислував дали облеката на колената ќе ми избледе и мислам дека никогаш повеќе нема да одам во џамија.“
Она што го рече навистина ме збуни и се покајав што ја отворив оваа тема. Потоа се поздравивме и се разделивме. Два месеци после нашиот разговор ми рекоа дека е во џамија, веднаш отидов, беше пред сафовите кои што беа наредени за намаз. И пак беше зелено, полека му се приближив и со тивок глас му реков:
-“ Рече дека нема никогаш да идеш во џамија!?“
Ништо не одговори, лежеше на табутот кој што беше покриен со зелено!

Miralem
11-12-10, 15:35
Musa, Bog ga blagoslovio, razgovaraše sa svojim Gospoda*rem na Gori, i u jednom svome razgovoru on zamoli Boga: "Moj Bože, pokaži mi svoju pravednost i nepristranost!"

A Bog mu reče: "O Musa, ti si čovjek ozbiljan i odan, zar ne možeš da se strpiš?!"

Na to će Musa: "S Tvojom pomoći, Bože, ja mogu biti strpljiv!"

A Bog mu zapovjedi: "Idi do tog i tog vre*la, i iza njega se sakrij! I posmotri, potom, Moju Moć i Moje Znanje Svih Tajni!"

I Musa, Bog ga blagoslovio, ode, uspe se na brežuljak iza vrela i sjede sakrivši se.

I u taj se mah pojavi neki konjanik, sjaha sa svoga ata, obavi obredno pranje na vrelu i napi se vode. I izvadi on iza pasa kesu u kojoj bijaše hiljadu zlatnika, pa je stavi kraj sebe. Potom klanja namaz, uzjaha konja i, zaboravivši onu kesu na onome mjestu, otputova.

Nakon njega dode jedan dječak, napoji se vode, nađe onu kesu, uze je i ode.

A poslije dječaka dođe neki slijepi starac, napoji se vode, obavi obredno pranje i stade klanjati. U taj mah se onaj konja*nik sjeti one kese, vrati se do izvora i nađe slijepoga starca, stade kraj njega i reče mu: "Zaboravih kesu u kojoj je hiljadu zlatnika, a osim tebe niko nije ovdje dolazio!"

Na to će starac: "Ja sam slijepac, kako da opazim tvoju kesu?!"

Na to se konjanik rasrdi, sablju isuka, udari slijepca i ubi ga. Potom ga prerovi, ali, ne našavši onu kesu, ostavi starca i ode.

A Musa, koji to sve gledaše iz svoga skrovita mjesta, povi*ka: "O Bože! Strpljenje mi je na izmaku, a Ti si Pravedan, pa deder mi razjasni šta se ovo dogodilo?"

I dođe Džibril, Bog ga blagoslovio, i reče Musau: "Stvoritelj, veličanstvena je Njegova moć, ti veli: 'Ja sam Znalac svih tajni, znadem skrovite stvari i znadem ono što ti, o Musa, ne znaš! Kad se radi o dječaku koji je uzeo kesu zlatnika, on je uzeo ono što mu i pripada, jer otac dječakov bijaše u naj*mu kod onoga konjanika i bio je zaradio baš onu svotu koja je bila u kesi. Ali, konjanik mu ne uruči zlatnike jer umrije dječakov otac. Ali sada konjanik izgubi kesu, i dječaku dođe baš ono što mu pripada. Kad se radi o slijepom starcu, on je, prije negoli je oslijepio, ubio konjanikova oca. I konjanik mu se, ne znajući da mu je ubio oca, osveti. I svako dobi ono što je i zaslužio. Naša pravda i Naša nepristra*nost je, kako vidiš, tačna.'

I kad Musa to sazna, zbuni se i zatraži oprosta od Boga.

efendija
19-12-10, 22:01
ТРОЈЦА БРАЌА


Живеел еден човек заедно со своите тројца браќа. Еден ден добил ненадејна вест дека мора да замине на едно тешко патување. Човекот се загрижил па му се обратил на едниот брат за да му помогне на тоа патување, но брат му му рекол дека не може да му помогне , дека и тој има свој живот и свои обврски.


Човекот му се обратил на вториот брат , па овој му рекол дека ниту тој не може да му помогне.


На крајот увидувајќи дека му нема помош од овие два брата , му се обрати на третиот со истата молба , на што третиот брат му рекол: “ Јас секогаш бев со тебе и не те напуштав, така што и овој пат ќе тргнам со тебе! “ .


Тогаш рекол човекот: “ Јас од сите браќа најмалку мислев на тебе и најмалку внимание ти посветував , а сега овие два мои брата ме оставија. Ех, камо среќа понапред да увидев дека ти си ми најдобриот брат и пријател , па повеќе да водев грижа за тебе !”


Коментар:


На овој човек , всушност му дошла смртта и таа е тоа тешко и ненадејно патување на кое што морал да тргне. Првиот негов брат е неговото семејство, вториот негов брат е неговиот имот, а третиот последен негов брат се неговите дела.


Рекол Аллаховиот Пратеник, с.а.в.с.: “ На мртвиот го пратат три нешта:
- Неговото семејство,
- Неговиот имот, и :
- Неговите дела.
Двете се враќаат назад , а едното останува со него. Се враќаат семејството и имотот а со него остануваат неговите дела! “Поука :


Да им посветуваме повеќе внимание на нашите дела и да внимаваме и да се трудиме тие да бидат ДОБРИ ДЕЛА , зошто истите се единствениот багаж кој ќе го носиме со нас на Ахирет (идниот свет), и според кој Возвишениот Аллах џ.ш. ќе ни суди и пресуди.

GAZIJA
19-12-10, 22:34
Prekrasno!
Kratko, jasno i premudro!

efendija
22-12-10, 00:14
ПОДАРОК ЗА ТЕБЕ


Еден младинец се спремаше за доделување на дипломата. Со месеци, претходно, му се гордееше на спортскиот автомобил кој што стоеше во излогот на еден авто салон. Неговиот татко беше во можност да му дозволи ваков подарок и тој му рече дека тој автомобил е се она што тој го посакува како подарок за дипломирањето.

И така , додека денот за доделување на дипломата се повеќе се приближуваше , младинецот будно ги пратеше сите активности на својот татко во надеж дека ќе открие некој знак во врска со купувањето на автомобилот.Конечно дојде и денот за доделување на дипломите. Таткото го повика во својата работна соба. Му рече како се гордее со него,колку е среќен што тој е негов син и колку го сака. Потоа му предаде убаво запакуван подарок. Помалку разочарано го прими младинецот подарокот но од радозналост почна да го отпакува. Пред него се покажа Кур’ан во преубав кожен повез. Младинецот лут, со зголемен тон на гласот му се обрати на таткото: “ Лежиш на пари а ми купи и подари Кур’ан! “ Потоа излезе од куќата оставајќи го Кур’анот зад себе.

Оттогаш поминаа доста години. За тоа време синот израсна во успешен бизнисмен. Имаше фантастично семејство и преубава куќа.Со секој ден постануваше се повеќе свесен на фактот дека неговиот татко сега веќе е прилично стар човек кого треба да го посети.

Пред да успее да ја реализира својата намера му пристигна телеграма со која се известуваше дека неговиот татко умрел и дека целиот негов имот му го оставил нему. Мораше хитно да отиде и да ги среди сите правни акти во врска со куќата и имотот на татко му.

Приближувајќи се кон родителската куќа се повеќе го обземаше тага и грижа на совеста.

Во работната соба на својот татко почна да ги средува најважните документи. Погледот му застана на Кур’анот во убав повез од кожа којшто стоеше на истото она место каде што го остави оној ден кога дипломира. Со солзи во очите почна да го прелистува Кур’анот застанувајќи кај некоја негова реченица. Во тој момент испадна клучот од ковертот којшто беше прилепен на задната страница на Кур’анот. Тој го подигна клучот за кого беше закачена картичка од авто салонот. На картичката стоеше името на авто салонот, типот на автомобил како и датумот на продажба потврден со печат. Тоа беше истиот оној датум на доделување на дипломата.

semira
22-12-10, 23:26
:selam:

Одлично,прекрасен пост, впрочем, како и секогаш! Многу ми се допадна, Аллах да Ве награди, иншАллах!

semira
27-12-10, 19:52
:selam:

Jesi li bogat ili siromašan?

Jednog dana, bogati otac je poveo svog sina da provede noć sa jako siromašnom porodicom, sa ciljem da mu pokaže kako žive ljudi koji nemaju mnogo novca. Na povratku kući, otac upita sina šta misli o tom iskustvu, a sin odgovori: ''To je bilo veoma lijepo iskustvo, oče .Naučio sam da mi imamo jednog psa, a oni imaju četiri, mi imamo jako lijep bazen, ali oni imaju rijeku, mi imamo sunčani krov, ali oni imaju nebo sa zvijezdama i mjesecom, mi imamo veliku terasu s predivnim vrtom, ali oni imaju šumu''. Dok je dijete govorilo, otac je ostao bez daha slušajući šta mu sin govori. Tada sin doda: ''Hvala ti što si mi pokazao kako smo siromašni''

Kada mjerimo ono što imamo, rezultat je naše viđenje života. Ako imamo vjeru u Allaha, ljubav, prijatelje, zdravlje, smisao za pozitivno mišljenje, imamo sve u životu.

Zamislite se na trenutak i odlučite jeste li bogati…ili siromašni???

Ebu Selma
28-12-10, 16:05
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
ПОКАЈАНИЕТО НА ЕДЕН МЕСАР

Бекр ибн Абдуллах ел-Музени проповеда: Еден месар се заљубил во слугинката на својот сосед. Еден ден стопанот ја испратил до соседното село по некој работа, а месарот тргнал по неа. Кога ја стигнал, почнал да и се додворува, а таа на тоа му рече: „Немој да го првиш тоа! Јас навистина тебе те сакам повеќе отколку ти мене, но јас се плашам од Аллах!“Месарот зачудено рече: „Ти се плашиш од Аллаха а јас не се плашам!“ се сврте и упати назад кон дома, каејќи се кај Аллах заради својата намера. Патем го обзела жед, која за малку да го замори. Кога одеднаж здогледал еден гласник на веровесник од Израелчаните. Гласникот го прашал: „Што ти е? „Жед“ одговорил тој. „Ајде заедно на Аллах да му упатиме дова и побараме од Него да не засени со облак додека не дојдеме до селото!“ рече гласникот. А Месарот возвратил: „Јас немам направено никакво добро дело!“ Гласникот му рече: „Јас ќе ја учам довата, а ти само аминувај!“
Гласникот почнал да ја учи довата, а месарот да изговара амин. Набрзо облак ги покрил над глава пратејќи ги додека дошле до селото. Месарот се упатил по својот пат а облакот тргнал по него да го покрива. Гласникот го стигна и запраша:-„Ти претходно рече дека никакво добро дело не си направил, па јас ја учев довата а ти аминуваше. Сепак облакот сега тебе те следи, раскажи ми ја твојата приказна.Овој тоа и го направи. Гласникот му рече: „Никој од луѓето не може да го постигне степенот кај Аллах како покајникот!“

efendija
28-12-10, 21:14
:selam:

Jesi li bogat ili siromašan?

Jednog dana, bogati otac je poveo svog sina da provede noć sa jako siromašnom porodicom, sa ciljem da mu pokaže kako žive ljudi koji nemaju mnogo novca. Na povratku kući, otac upita sina šta misli o tom iskustvu, a sin odgovori: ''To je bilo veoma lijepo iskustvo, oče .Naučio sam da mi imamo jednog psa, a oni imaju četiri, mi imamo jako lijep bazen, ali oni imaju rijeku, mi imamo sunčani krov, ali oni imaju nebo sa zvijezdama i mjesecom, mi imamo veliku terasu s predivnim vrtom, ali oni imaju šumu''. Dok je dijete govorilo, otac je ostao bez daha slušajući šta mu sin govori. Tada sin doda: ''Hvala ti što si mi pokazao kako smo siromašni''

Kada mjerimo ono što imamo, rezultat je naše viđenje života. Ako imamo vjeru u Allaha, ljubav, prijatelje, zdravlje, smisao za pozitivno mišljenje, imamo sve u životu.

Zamislite se na trenutak i odlučite jeste li bogati…ili siromašni???

Џезакеллаху хајрен ! Аллах да те награди!

Навистина многу поучен и за размислување и донесување одлука вреден текст !

efendija
28-12-10, 21:47
ЗБОРУВАЈ ЈА ВИСТИНАТА !Да се зборува вистината е убава навика. Ако секогаш ја зборуваме вистината ќе се сочуваме себеси од многу неугодности. Еве едно кажување за човекот којшто правел многу грди работи, но, неговото ветување дека ќе ја зборува вистината го сочувало од понатамошно грешење.


“ Еден човек дошол кај Пратеникот Мухаммед а.с. и му рекол: ‘ Ја Ресулеллах! Јас имам многу лоши навики. Која од нив најпрво да ја оставам? ‘ Пратеникот му рекол: “Најпрво остави ја лагата и секогаш зборувај ја вистината! “ . Човекот му ветил и потоа си заминал дома.

Вечерта , човекот се припремил за да отиде да украде нешто. Но, пред да излезе од куќата, за момент се сетил на ветувањето кое му го дал на Пратеникот, па си помислил: ‘ Ако утре Пратеникот ме праша каде бев , што ќе кажам? Ќе можам ли да кажaм дека бев да крадам? Не, јас тоа не можам да го кажам. Но не можам ниту да лажам. Ако ја кажам вистината, секој ќе ме мрази и ќе ме вика крадец , а уште и ќе бидам казнет за крадењето.’
Така човекот одлучил да не краде таа ноќ, и ја оставил оваа лоша навика.

Утредента, посакал да се напие вино. Но, кога се спремал да го направи тоа, помислил: ‘ Што ќе му речам на Пратеникот ако ме праша што работев во текот на денот? Не можам да излажам, а ако ја кажам вистината луѓето ќе ме мразат затоа што на муслиманот не му е дозволено да пие вино.’
И тој така се откажал од намерата да пиe вино.

И така ,било кога, кога на овој човек на ум ќе му паднело да направи нешто лошо, ќе се потсетел на своето ветување дадено на Пратеникот дека секогаш ќе ја зборува вистината. Една по една, тој ги напуштил сите свои лоши навики и постанал добар муслиман а со тоа и многу добар човек.”

Поука:

Ако секогаш ја зборуваме вистината, ќе бидеме добри луѓе и добри муслимани, на кои Аллах ги сака и потпомогнува на овој свет. Ако Аллах, нашиот Создател – ќе биде задоволен од нас на овој свет, Тој ќе не награди со Џеннетот, а тоа е место на среќата и уживањето на идниот свет.

Затоа:

ВЕТИ, ДЕКА СЕКОГАШ ЌЕ ЈА ЗБОРУВАШ ВИСТИНАТА!

semira
04-01-11, 20:57
:selam:

Jedan grješnik, skrhan i tužan, razmišljaše cijeli dan o mnoštvu svojih grijeha i manjku dobrih djela, pa se otisnu jedna suza i upita ga: ''Što si tužan, Allahov robe?''. Grješnik se prenu i upita tu suzu čistu, jednu: ''Zbog čega si kanula?''.Suza: Zbog vreline u tvom srcu.Grješnik: Vreline moga srca!? Šta je to ispunilo moje srce vatrom? Suza: Grijesi i loša djela.
Grješnik: Zar grijesi utječu na vrelinu srca?.Suza: Da zar nisi čuo za Poslanikovu dovu:
''Allahu moj, saperi moje grijehe vodom, snijegom i ledom.''
Svaki put kada Allahov rob počini neki grijeh, u njegovom srcu se potpali vatra, koju gase jedino voda i led.
Grješnik: Istinu govoriš ... ja osjećam mrtvilo i tjeskobu i mislim da je to zbog grijeha.
Suza: Naravno... zaista grijesi ostavljaju posljedice na onoga ko ih čini! Pokaj se Allahu, Allahov robe.
Grješnik: Želim te upitati nešto.
Suza: Izvoli.
Grješnik: Ja osjećam grubost u srcu, pa kako si uspjela iz njega izaći?
Suza: To je urođenost, Allahov robe! Ljudi su danas zapostavili svoja srca, tako da ne možeš naći bogobojazno srce koje je u stalnoj vezi sa Allahom, osim malo njih.
Grješnik: Šta je uzrok tome, suzo moja?
Suza: Ljubav prema dunjaluku i privrženost njemu. Ljudi su opčarani dunjalukom, osim onih kojima se Allah smilovao. Znaj, dunjaluk je poput zmije, opčara te svojom ljepotom, a ubije te svojim otrovom. Tako i ljudi, naslađuju se dunjalučkim ljepotama ne gledajući u otrov koji ih ubija.
Grješnik: Šta je to otrov?
Suza: Grijesi i loša djela, to je otrov koji truje srce, pa ako se ne odstrani iz njega, srce odumre.
Grješnik: Kako da očistimo naša srca od otrova?
Suza: Kaže Allah: ''I za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju.'' ( Ali Imran, 135.)

Khayrun Nisa
05-01-11, 01:36
Двајца мажи, и двајцата многу болни заедно лежеле во болница. Едниот од нив секој ден имал можност да седнува на својот кревет поради вадење на вода од неговите гради. Неговиот кревет бил до еден голем прозор во собата.
Другиот маж морал постојано да лежи на грбот.

Набргу се запознале и разговарале по цели денови. Разговарале за своите фамилии, за своите татковини, работата, каде биле во војска, а каде на одмор. Секој ден мажот кој седел до прозорецот му ги опишувал на другиот маж работите кој ги гледал надвор.

Мажот на другиот кревет почнаал да живее за тие едночасовни моменти кога неговиот пријател седел и зборувал за случките и боите на надворешниот свет. Прозорот гледал во парк покрај езеро со лебеди.
Гуски и лебеди се играле во водата, а малите деца ги спуштале своите мали чамци во езерото.
Млади парови прегрнати шетале покрај цвеќето во сите бои. Големите и стари дрвја го разубавувале пејсажот, а во далечината се гледале светлата на градот.

Кога мажот до прозорот детално го објаснувал сето тоа, неговиот пријател на другиот кревет би ги затварал очите и ги замислувал сите тие сликовити призори.

Еден ден мажот до прозорот опишувал парада, која се движела покрај езерото. Без оглед што неговиот пријател не ја слушал музиката, тој ја гледал во своите мисли, така минувале денови и недели.

Едно утро кога медицинската сестра им носела вода за миење, покрај прозорот го пронашла телото на мажот кој во сонот мирно умрел. Била многу тажна! Го повикала медицинскиот персонал и телото го однеле во мртовечницата.

Веднаш после тоа, кога се јавила можност, другиот маж замолил да го преместат до прозорецот. Сестрата со задоволство му ја исполнила желбата, и се погрижила удобно да се намести и го оставила сам.

Со голем напор се подигнал полека на лактовите за да погледне во светот надвор .
Конечно имал прилика сам да ужива во убавините на надворешниот свет.
Погледнал низ прозорецот и видел празен ѕид.

Мажот ја прашал сестрата која била причината што покојниот пријател толку убаво ги опишувал работите во надворешниот свет. Сестрата му рекла дека бил слеп и дека неможел да го види ѕидот кој стоел пред пред прозорецот.
И му рекла:“А, можеби само сакал да те усреќи тебе?

Епилог:
Неизмерна среќа лежи во усреќувањето на другите, без оглед на нашите услови. Поделената тага се располовувава, а кога ја делиме среќата се удвојува. Ако сакаш да се чуствуваш богат тогаш изброј ги работите кои не можат да се купат со пари.

ibret
07-01-11, 01:53
Дошол некој човек кај Пратеникот с.а.в.с и му рекол:“Аллахов Пратенику сакам да те прашам нешто што е везано за дуњалук и ахирет.“
Пратеникот му одговорил:“Прашај што сакаш.“
“Аллахов Пратенику,сакам да бидам најзнаен од луѓето!“
“Биди честит спрема Аллах,и ќе бидеш најзнаен.“-рече Пратеникот с.а.в.с
“Сакам да бидам најимачен човек.“
“Биди скромен и ќе бидеш најимачен.“-рече Пратеникот с.а.в.с
“Сакам да бидам најправеден човек.“
“Посакувај го за другите она што го посакуваш за себе,ќе бидеш најправеден.“-Одговори Пратеникот с.а.в.с
“Сакам да бидам најблиску до Аллах.“
“Споменувај го често Аллах,и ќе бидеш најблиску до Него.“-рече Пратеникот а.с
“Би сакал да бидам од оние што прават добро!“
“Прави ибадет на Аллах како да го гледаш,а ако не Го гледаш, знај дека Тој сигурно тебе те гледа.“рече Пратеникот а.с
“Сакам да го потпалнам својот иман.“
“Однесувај се добро,ќе го потпалниш својот иман.“-рече Пратеникот а.с
“Сакам да го сретнам на Аллах заштитен од гревови!“
“Туширај се и кога си чист(земај гусул),ќе го сретнеш на Аллах на судниот ден очистен од гревиви.“-рече Пратеникот.а.с
„Сакам на судниот ден да бидам проживеан со Аллаховата светлина (нур).“
“На никого не прави зулум,ќе бидеш проживеан во Аллаховата светлина.“-рече Пратеникот а.с
„Сакам да бидам најплеменит човек!“
“Не жали се на створенијата Аллахови,ќе бидеш најплеменит“-рече Пратеникот а.с
“Желба ми е Господарот да ми се смилува.“
“Биди милостов спрема тебе и Аллаховите створенија,па Аллах ќе ти се смилува.“-рече Пратеникот а.с
“Желба ми е да ми се намалат гревовите.“
“Прави истикфар на Аллах,ќе ти се смалат гревовите“-рече Пратеникот а.с.
“Сакам да ми се зголеми рискот(нафаката)“
“Секогаш биди под абдес,па очекувај да ти се зголеми рискот“-рече Пратеникот а.с
“Желба ми е да бидам од тие кои се драги на Аллах и Пратеникот.“
“Сакај го она што го сакаат Аллах и Пратеникот,а мрзи го она што го мразат Аллах и Пратеникот,ќе бидеш еден од тие.“-рече Пратеникот а.с
“Сакам довите да ми се укабулат.“
“Чувај се од харамот,ќе ти се прават кабул довите.“-рече Пратеникот а.с
“Сакам Аллах да не ме осрамоти пред сведоците на судниот ден.“
“Чувај ги срамните места,нема да бидеш осрамотен пред сведоците.“-рече Пратеникот а.с
“Сакам Аллах да ми го покрие срамот.“
“Покривај го срамот на своите браќа,Аллах ќе го покрие твојот срам.“-рече Пратеникот а.с.
“Како да ги избришам своите гревови?“Со солзи,болест и сбаур.“-рече Пратникот а.с
“Кое дело е најдраго кај Аллах?“Добар ахлак, сабур во искушенијата и задоволството на Аллаховата одредба.“-одговори Пратеникот а.с.
“Кое лошо дело го мрзи Аллах?“
“Лошото понашање и скржавоста.“-рече Пратеникот а.с.
“Како да ја спречам лутината?“
“Со садака и чуванје на родниските врски.“-рече Пратеникот а.с.
“Што го гасне џехеннемскиот оган?“
“Постот“-рече Пратеникот с.а.в.с.

EM|NA
07-01-11, 19:39
NEKI MISLE DA JE VJERA SLIJEPA


Neki misle da je vjera slijepa, a ona sve vidi. Njen pogled seže od prapočetaka do beskraja vječnosti.
Neki misle da je gluva, a ona sve čuje. Osluškuje i najnježnije otkucaje božijeg srca. Ona čuje zov vječne ljubavi.
Neki misle da je nepismena, a ona je sveznajuća. Nalazi se na samom izvoru božanskog znanja s kojeg se neprestano napaja uvijek novim spoznajama.
Neki misle da ja nemoćna, a ona sve može. Svojom snagom i brda premješta, mrtve budi na novi život, ozdravlja bolesne, vraća izgubljene.
Neki misle da je pasivna, a ona sve čini. Tek njenom aktivnošću čovjek živi jer život bez vjere je sama smrt.
Neki misle da je zabluda, a ona u svom krilu nosi samu Božansku Istinu. Bez nje je svaka spoznaja pod znakom pitanja.
Neki misle da je bijeg od stvarnosti, a ona ljude uvodi u svu stvarnost. Život bez vjere pogibeljna je utopija.
Neki misle da je varka za naivne, a ona je izlaz iz lavirinta ljudskih prevara.
Neki misle da zarobljava, a ona kida i najčvršće okove đavolskog ropstva. Bez nje je nemoguće ostvariti slobodu.
Neki misle da je teško breme, a ona omogućava da se teško breme može nositi dokle god treba i konačno ga zauvijek zbaciti.
Neki misle da je samo ponekad potrebna, a ona je svakodnevna hrana bez koje nema života.
Neki misle da je nesigurna, a u njoj je sva sigurnost.
Neki misle da je preteška, a ona nosi onoga koji je ima.
P.S halalete sto ne e prevedeno:)

ibret
21-02-11, 01:28
Најубаво веруванје...
Ибн Аббас,р.а.,пренесува дека Аллаховиот Пратеник,Мухаммед,саллаллаху 'алејхи ве селлем рекол:
"Дали знаете кои од створенијата имаат наујубаво веруванје?"
Асхабите рекоа:
"Најодбрано веруванје имаат мелеките,О Аллахов Пратенику."
Аллаховиот Пратеник,'алејхи ве селлем,рече:
"Како мелеките имаат најубаво веруванје кога они се одредени да ги извршуваат Аллаховите заповеди!"
Асхабите рекоа:
"Најодбраното и најсовршеното веруванје имаат Веровесниците,о Аллахов Пратенику!"
Ресулуллах рече:
"Па,како Веровесниците имаат најубаво веруванје кога Џибрил,а.с.,им се симнува од небото и им носи Аллахови наредби и објави!"
Асхабите рекоа:
"Најубаво веруванје имаат твоите асхаби,о Аллахов Пратенику."
Пратеникот,саллаллаху 'алејхи ве селлем,рече:
"Како моите асхаби имаат најубаво веруванје кога ме виделе мене,и кога сум ги известил за она што мене ми било објавено!
Знајте,најубаво веруванје е на оние луѓе и народи кои ќе дојдат после мене.
Они ќе веруваат во моето пратениство,а не ме виделе.
Они ќе ме признаат и потврдат,а не ме виделе.
Сите они ќе бидат мои браќа."

Muslim Sister
16-11-11, 01:44
ПЛАТЕНО ВО ГОТОВО

Детето пошло до кујната каде што мајка му спремала вечера. Со насмевка, на мајка му и подал еден лист хартија. Мајка му ги избриша рацете со крпа и тргна да чита.

Пишуваше вака:

За чистење на мојата соба за цела недела: 10 евра
За чистење на дворот: 20 евра
За одење во продавница: 10 евра
За чување на помалиот брат додека беше да купуваш:25 евра
За фрлање на ѓубрето: 10 евра
За добрите отценки на училиште: 20 евра
Вкупен износ: 95 евра

Откако го прочитала мајката текстот малку се замислила. Детето можело да види дека низ главата и се вртат разни мисли.
Мајката го зела пенкалото, го завртила листот хартија и еве што напишала:

За девет месеци што те носев додека растеше во мене :Бесплатно
За сите непреспиени ноќи поради тебе, бдеења, лечења и дови: Бесплатно
За целиот труд и солзи за кои си бил ти причина во овие години: Бесплатно
За сите ноќни стравови и грижи : Бесплатно
За сите играчки, храна,облека, дури и бришењето на носот: Бесплатно
Сине, на крајот кога ќе се собере цената на мојата љубов, вкупниот износ е Бесплатен.

Во очите на детето се појавила голема солза, кога завшил со читање на она што мајка му го напишала. Ја избришал солзата, ја погледнал мајка му и рекол: “Мамо јас многу те сакам“

Потоа зел хартија и пенкало и со задебелени букви напишал: ПЛАТЕНО ВО ГОТОВО.
Аллаховиот, Пратеник, салалаху алејхи ве селлем рекол:“Џеннетот е под мајчините нозе’’

Ebu Selma
17-11-11, 00:39
ПОСЛУШНОСТА НА ДЕВОЈКАТА КОН СВОЈОТ ТАТКО

Оваа приказна што следува ќе го потврди фактот дека послушноста кон родителите спаѓа во највредните дела и за нив следува награда и на овој и на оној свет.

Девојка од 18 години, нејзиниот татко мора да одлежи во затвор за неколку дена поради големите долгови кои не бил во состојба да ги исплати.

Еден ден татко и и вели: „Ќерко моја, за неколку дена морам в затвор, и се наоѓам во тешка состојба, барај помош од Аллах. Ќерко моја, еден богаташ кој е во поодминати години (старец) те бара за негова жена, а во замена за тебе ќе ми ги исплати сите долгови, па што мислиш ти за ова, Аллах да те чува?!“

Девојката одговорила: „Не, не татко, тоа е невозможно!“
Во тој момент таткото почнал да плаче и солзи му потекле од тага и мака. Славен да е Аллах! Во тој момент, помалата ќерка која имала само 16 години, а била позната по послушноста кон своите родители, извикала: „Татко мој, не се секирај, јас ќе се жртвувам за тебе, јас ќе прифатам да се омажам за човекот!“

Таткото се развеселил и рече: „Аллах да ти го обеле образот, ќерко моја“. Потоа бил склучен брачниот договор.

И по негово склучување, повозрасниот сопруг, веќе маж на малата девојка рече: „Брачната заедница ќе ја започнеме после два месеци оти сега имам важна работа во Германија, па кога ќе ја завршам ќе се вратам и ќе започне бракот!“
Заминал повозрасниот сопруг за Германија но кога се приближило времето за негово враќање, му се случила тешка сообраќајна несреќа од која починал на лице место. Па така оваа млада девојка со само 16 години, иако не влегол со неа, наследила десетици милиони ријали!!
Сакала да го ослободи својот татко од грижи и маки, да го спаси од темницата на затворот, па Возвишениот Аллах ја наградил и опскрбил од каде што најмалку очекувала. И после одредено време (хаддад) се омажила за младо момче.

Оваа приказна е преземена од раскажувањето на шејх Исам ел-Увејд и се наоѓа во неговата касета со предавање на тема „Еш-Шемс вел-Камер“

Ebu Selma
17-11-11, 14:45
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Послушај ja оваа приказна која ја спомнува Ибн Кесир, рахимехуллах, во својата капитална книга „Ел-Бидаје вен-Нихаје“ за едно момче кое било хафиз на Кур’анот и згора на тоа излегло во џихад, ги предводело на муслиманите во намаз, ги поучувало во верските прописи. Кога стигнале до Римската војска која била стационирана во една тврдина. Ова момче заминало да врши физиолошка потреба и кога погледнало кон тврдината видело преубава христијнска девојка, таа гледа во него, тоа гледа во нејзе.

Човеку! Првиот поглед е твој, а вториот не, оттргни го погледот! Зарем не си ги слушнал Аллаховите зборови:


قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ[النور:30

„Речи им на верниците нека ги наведнат своите погледи.“ (Ен-Нур, 30)

Занесен во таа глетка почнал да се впушта во разговор со неа. Погледнете како погледот води кон разговор, разговорот кон кон копнеж и средба, па во таа состојба ја прашува: „Како да стигнам до тебе?“ „Кој е патот кој води то тебе?“ Таа девојка му одговорила: „Да станеш христијанин!“ Пред тоа клањаше, го учеше целиот Кур’ан напамет, и сега заборава на сетоа тоа, влегува во тврдината за да и падне во прегратка, изјавувајќи дека го прифаќа христијанството. Муслиманите почнале да го бараат момчето, откако не го нашле се ражалостиле многу, на крајот помислиле дека Византијците го заробиле и погубиле. Се вратила муслиманската војска назад. Пак идната година дошле муслиманите за да ја освојат таа тврдина. Кога ќе видат, а што ќе видат, во редовите на христијанските редови во тврдината тоа момче со оружје на нивната страна, па почнале муслиманите да го довикуваат: „О момче, што бидна со твоето учење на Кур’анот? Што стори намазот што го клањаше? Што е со твоите добри дела?!“ Момчето одговорило: „Сè сум заборавил освен еден курански ајет кој никогаш нема да го заборавам...“ Знаете ли кој е тој ајет, браќа муслимани? Тој ајет се Аллаховите зборови во суре Ел-Хиџр:

رُبَمَا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْ كَانُوا مُسْلِمِينَ
[/b]

„Неверниците честопати ќе зажалат што не станале муслимани.“
(Ел-Хиџр, 2)

Затоа брате, немој да речеш: јас клањам, читам Кур’ан, јас сум муслиман! Не брате, немој да бидеш сигурен во твојата завршница, моли му се на Аллах на сеџде, меѓу езан и икамет, крени ги рацете и речи: О ти, кој ги превртуваш срцата, моето срце зацврсти го на Твојата вера...“

Muslim Sister
25-11-11, 20:16
Добар Аллахов роб

Приказна за еден човек кој што бил искушен со непослушна жена

Приказна на Шејх Абдул- Хамид Кишк, рахимехуллахи алејх

Еден чесен Аллахов роб бил искушен со терсене жена.Кога ќе и речел: десно, таа ќе речела : лево!
Кога ќе и речел : источно, таа ќе речела: западно!
Кога ќе и речел: напред, таа ќе речела: назад!
Кога ќе и речел: Јас и ти ќе ги совладаме тешкотиите на времето,таа ќе речела: Јас и времето ќе те совладаме тебе!
Еден Асхаб му рекол: “Што те спречува да се разведеш од неа?“
А добриот роб рекол:
“Се плашам да ја пуштам, па друг да биде искушен со неа, и така да бидам причина ( себеб) за вознемиривање на некој Аллахов роб!!!“
О Аллах
Се плашам да ја пуштам...
Па некој друг да биде искушен со неа...
Да го вознемирува па јас да бидам причина за вознемирување на Аллахов роб!
Го запрашале:“ Па што ќе правиш со неа?“
“Ќе направам она што го рекол Пратеникот, салаллаху алејхи ве селлем:
“Кој штo ќе се стрпи на лошо однесување на својата сопруга, Аллах ќе му даде она што му го дал на Ејуб, алејхи селам, во неговата тешкотија. И која жена ќе се стрпи на лошо однесување на својот маж, Аллах ќе и даде она што и дал на Асија, жената на Фараонот.“

lyubo
30-01-12, 23:06
РАБА И ЛОШИЯ ХАЗЯИН:


У един лош хазяин имало раб, който искал да напъти своя хазяин. Когато господина повелил на своя раб да засее пшеница, а той посял ечемик. Когато дошло време за жътва, хазяина видял, че вместо пшеница на неговото поле поникнал ечемик, и казал: „Аз ти заповядах да посееш пшеница! Защо ти си посял ечемик?“

„Мислех, – отговорил раба, – че ако посея ечемик, то може да поникне и пшеница“.

„О, глупак! – възкликнал хазяина. – Дали това може да се случи?“

„А как искаш ти, – казал раба, – умишлено грешиш, и после искаш прошка от Всевишния Аллах?“

Miralem
13-03-12, 19:47
Poucna Prica: "Dvije suze"

U Bagdadu, u glavnoj džamiji Azamiji, pred džumu bilo je puno svijeta, ali vaiz nije došao. Svijet se osvrtao neće li ga opaziti kako ulazi na glavna vrata, da ustane ispred njega na noge, da se razmakne i napravi mu prolaz do ćursa. Ali, nije ga bilo. Bilo je još uleme, ali njega nije bilo, a nije svakom dano da vazi. Je li bilo tako udešeno da on taj dan ne dođe pa da se zamoli učeni šejh Musaddik iz Kufe, koji je tih dana boravio u Bagdadu i upravo bio u Azamiji, da on taj dan vazi, jer je bio nadaleko znan kao učenjak i vaiz, ne znam. Kako ne bi stalnog vaiza, nekoliko hodža zamoli šejha Musaddika da im on toga dana provazi. On se malo nećkao, ali ga zamoliše da im barem ispriča o čemu se u posljednie vrijeme priča u Kufi. Napokon pristade i pope se na ćurs.

Svi su u nj uperili oči, a slijepi, i takvih na istoku ima uvijek dosta, pomalo su zakrenuli glavu ustranu da im uho na koje bolje čuju bude okrenuto prema ćursu.

Šejh Musaddik se pomolio Bogu onom dovom kojom se Musa pejgamber obratio Bogu da mu rasprostrani prsa i odriješi čvor s jezika, a onda prešao na začudnu priču o događaju koji se nedavno zbio u Kufi, gdje se naširoko prepričavao.

U Kufi je bio jedan trgovac vrlo bogat, koji je pošteno trgovao, lijepo zarađivao, ugledao sirotinju, davao robu i na veresiju, pozajmljivao i gotovinu bez kamata, a svijet mu se pošteno oduživao i nikad ga niko nije zakinuo, a ni on nikoga. Jednom trgovcu iz Basre dao je na veresiju dosta skupocjene robe i u tome je i umro, a da nije obavijestio ni sina koji je uza nj radio i naslijedio ga.

I taj njegov sin je trgovao, radio, stanovao u očinskoj kući, imao ženu i djecu i dobro živio. Jedno vrijeme je trgovina napredovala, a on, kao otac mu, dijelio, kupovao, zaimao i posuđivao drugima, neki vraćali posuđeno i oduživali se, a neki ga, namjerno ili slučajno, zakidali pa se u dugu zemanu desilo da je spao na najtanje grane. Čak mu se trgovina potpuno ispraznila, kuća ogoljela, pa je došlo vrijeme da nije mogao sebe i svoju kućnu čeljad ni prehraniti.

Smišljao šta da uradi pa odluči prodati kuću ne bi li se time neko vrijeme izdržavao, pa jeda jednom krene posao naprijed. All mu se nije dalo dati kuću na telala pa da se javno prodaje. Imao je jednog dobrog prijatelja pa ga poče tražiti da od njega uzajmi nešto malo novca dok ne proda kuću. Tražio ga je po svoj Kufi, a nigdje da ga susretne. Ni kući ga nije bilo. Gladan on, gladna mu kućna čeljad – mora ga naći pa gdje bilo da bilo. Pođe prema džamiji da klanja jer se primaklo vrijeme akšama, kad ugleda ahbaba kako nosi u ruci somun. Pozdraviše se, a trgovac ga odmah zamoli da mu pozajmi nešto novca dok ne proda kuću, a najprije je njemu nudi da je on kupi. Gladna su mu kućna čeljad, a i on, pa… Postiđen je oborio oči preda se, a prijatelj mu se popipa po džepovima, po pasu, ali kese s novcem nema.

Evo ti ovaj somun pa hajde kući, kad ste gladni, a ja ću ti poslije naći para koliko ti bude trebalo.

Zahvali se onaj trgovac, uze somun pa se uputi odmah kući. Podigao onaj somun do usta da odgrize barem zalogaj, a hljeb miriše kao duša. Ne, neće ga načinjati nego će ga cijela donijeti kući.

Tako misli trgovac i uputi se najbližim sokakom kući, kad niz sokak ide jedna žena, vodi dijete. Dijete kao švrače mršavo, izvalilo krupne crne oči pa njima jede onaj somun u trgovčevim rukama. Gurka mater i pokazuje na trgovčev somun. Kad dođoše uprema se žena zastade i zamoli trgovca da radi Allaha otkine samo zalogaj somuna jer joj je dijete gladno – i ne pamti kad su posljednji put jeli. Trgovac htjede otkinuti komad, ali kad ču da nisu odavno jeli, a on i njegova djeca su ipak nešto jučer pregrizli, dade ženi cio somun.

Dijete razvuče lice od veselja, a materi potekoše dvije suze kao dva alema niz obraze.

Pođe trgovac kući, all od umora i gladi ne može dalje pa se spusti ukraj ulice i poče razmišljati:

- Šta ja uradih? Kod kuće gladna moja djeca, gladna moja žena, ja gladan, a dadoh somun neznanoj ženi i njezinu djetetu. Jest da je sevab što sam nahranio gladnu ženu i gladno dijete, ali sam zgriješio prema svojoj porodici što sam ih ostavio da gladuju. Na jednoj strani sevab, a na drugoj grijeh. Ali nije to grijeh. I tu sam zaradio sevab, jer sam tuđina nahranio. To su tri sevaba. Dijete sam nahranio, mater mu nahranio, a treći je sevab što sam ono što je u onoj prilici bilo najpreče meni i mojoj čeljadi poklonio onima koji trpe kao i mi.

Šejtan mu je došaptavao da to i nije sevab, da je grijeh što je uradio jer je zanemario one koji su mu najpreči, koji ovise o njemu, a on, trgovac, odgonio ga je u mislima od sebe i bio raspoložen što je dijete nahranio, što je svojim darom obradovao majku koja nije mogla uzdržati suze zahvalnice, a nikakav alem kamen nije vrijedan kao iskrena suza.

Mrak se počeo spuštati nad zemlju kad eto ti onog njegova prijatelja što mu je dao somun, sav se oznojio i zapuhao se od umora i trke. Ugleda trgovca pa će kao izvan sebe:

- Gdje si, pobogu? Izgubih noge tražeći te… Svu sam Kufu obio, a tebe nigdje, kao da si u zemlju propao.

- Šta je, što me tražiš? Jesi li mi našao kupca kući?

- Kakav kupac, kakva kuća? Došao ti kući trgovac koji ti se zadužio kod oca, pa eno sad na tri deve donio blago, sav dug i hedije. Nije ni znao da ti je otac umro, pa hajde sad ti primi to imáće.

I tako trgovac opet zaimade i više nego što je prije imao. Radi i zarađuje, radi i dijeli. Čini dobra djela. Pravi se negdje džamija, svijet daje: neko groš, neko dva, neko dukat, neko dva, a on pedeset dukata.

Gradi se negdje mekteb, svijet daje: neko dirhem, neko aspru, a trgovac sto dukata. Pravi se negdje medresa. Neko daje rijal ili dva, trgovac šakom zagrabi dukata i dadne.

Pa malo se i kao ponio, uzoholio se. Govori sam sebi: Vidiš kako ja to s draga srca dajem. Nisam kao drugi. Ne otkida mi se od srca kad dajem za hajirli stvar veliku paru. Koliko bi ljudi za nešto sakupljali po gradu ili po vilajetima pare da ja odjednom ne dajem obilato! A fala Bogu, i ide mi posao! Što više dijelim sve više imam – misli trgovac sjedeći na šiltetu, oslonjen na mekahne jastuke za leđima. Želudac probavlja ručak, vlažna toplota sklapa očne kapke, a trgovac sebe vidi na nekoj orgromnoj širini. Nepregledan narod je okolo, a nasred srijede su mizan-terezije.

Uh, pa ja sam ovo umro! Ovo je Mahšer. Eno se i ljudska djela vagaju. Vidi on kako se tasovi na terezijama dižu i spuštaju, kako otjelovljene duše lete u Džennet, a one druge, neuzubillah, vuku u Džehennem, kako se čuju izdaleka uzdasi, plač, jecaji i urlikanje, a on je miran – toliko je dobrih djela uradio, da nema brige ni straha. Kad dođe red na njega pravo će u Džennet.

I dođoše na red njegova djela: sevabi i grijesi. Jest da sevaba ima mnogo, all nekakvi su kao šuplji, bez sadržaja. Spuste se u tas od terezije oni dukati što ih je dao za mekteb, tas pretegne, a na onom drugom tasu se ukaže ona samohvalisavost trgovčeva koja je, makar i u mislima, popratila dar, pa se tezulja za sevabe digne, a ona druga pretegne. Metnu se sevabi od onih dukata što su dati za džamiju, za medresu, tas se spusti, a onda dođu na onaj drugi tas neke trgovčeve primisli kako je on zbilja dobar čovjek, kako je on to dao od svega srca, ali se u isto vrijeme čuje odnekud glas „To si ti uradio da se znadne da nije niko više od tebe dao“, a tas sa sevabima opet se digne.

Zabrinuo se trgovac šta bi od njegovih dobrih djela. Izađe da to i nisu neka dobra djela jer su ih njihove primisli ogolile, pa se valja spremati onamo gdje se nije nadao, kao da nije ništa dobra ni učinio.

On sad čeka da će ga samo kakva šaka za perčin, pa s njim u gajjakujiju, kad se oču glas: „Ima li još išta što je trgovac za života uradio?“ I oču se drugi glas:

- Ima! Dao je somun jednom djetetu kad je bilo gladno. – Dajte taj somun ovamo!

I somun se stvori na tezulji, a tezulja sevaba se izravna s onom drugom i poče pretezati.

- To je jedan sevab. Ima li još išta da se izmjeri?

- Ima – čuje se onaj drugi glas. – On je taj somun poklonio kad je i sam bio gladan.

- Još jedan sevab.

I tezulja dobro preteže. – Ima li još šta?

- I njegova kućna čeljad su tada bila gladna kad je on poklonio somun.

- To su tri sevaba.

Tezulja se spustila gotovo do talâ. – Ima li još šta?

- Ima! Kad je mati ugledala kako joj se gladno dijete obradovalo, potekle su joj dvije suze niz obraze.

- Dajte te suze!

Spustiše dvije suze u tezulju, a tezulja prepuna sevaba spusti se sasvim i iz nje poteče čitava rijeka sevaba, pa se pretvori u more koje poče zapljuskivati sve do trgovca i on, iz bojazni da se ne utopi, skoči i – probudi se.

I postade sasvim drugi čovjek. I otada je radio dobra djela i zarađivao sevabe, ali je sve radio bez ikakve primisli. Kao kad insan diše. Kad diše ne misli: sad ću udahnuti, pa: sad ću izdahnuti. Tako je i on radio i trošio na Božijem putu, a nikad nije pomišljao zašto to radi, jer ga je san poučio da dobro treba raditi radi samoga dobra.

I dok se mujezin javio ezanom s munare, šejh Musaddik je završavao priču: – Eto, to se u najnovije vrijeme priča u Kufi.

Hadzera
03-07-12, 18:53
:selam:

ДАЛИ СИ СИРОМАВ ИЛИ СИ БОГАТ?

Некој побожен човек тивко го повторувал името Божје. Забележувајќи ја неговата преданост и искреност, еден трговец, бил длабоко потресен од сето тоа. Тој му пришол на побожниот човек, и ставил пред него кесе со златници и му рекол: “Сигурен сум дека овие пари ќе ги потрошиш за Возвишениот Аллах. Те молам земи ги.“

“Само момент,“ му рекол побожниот човек, „Не сум сигурен дали е тоа законски. Дали си ти богат човек? Имаш ли уште пари дома?“

„О да! Имам уште најмалку илјада златници!“ – му рекол гордо трговецот.

„А дали би сакал да имаш уште една илјада?“ – прашал побожниот човек.

„Секако! Јас вредно работам секој ден, од утро до мрак, за да заработам уште повеќе.“

„А дали би сакал да имаш и повеќе од две илјади златници?“ - бил упорен побожниот човек.

„Секако!Секој ден го молам Аллах да ми даде повеќе и повеќе и уште повеќе пари.“

Кога го слушнал тоа побожниот човек му го вратил назад кесето со златници на трговецот и му рекол: „Жал ми е, но јас не можам да ги примам твоите златници, не е законски богат човек да прима пари од сиромав.“

„Што велиш!“- викнал луто трговецот, “Ти богат, јас сиромав!“

„Јас сум богат затоа што сум задоволен од се што Возвишениот Аллах ќе ми даде. Ти си питач, без оглед на тоа колку имаш не си задоволен и бараш од Аллах да ти го зголеми тоа.“

Khayrun Nisa
18-08-12, 01:42
:selam:

Во времето на халифата Омер, р.а., му дошол некој човек и побарал од халифата да го постави на одредена државна положба. Омер, р.а., го прашал дали знае да учи Куран? Овој му одговорил дека незнае. Халифата на тоа му рекол: “Ние не им даваме одговорни служби на личности кои незнаат да учат Куран.“

Човекот се вратил и вложувајќи голем труд научил да чита Куран. Кога се спријателил со Куранот од неговото срце исчезнала желбата и похотноста за положба и одговорна служба, и повеќе не отишол кај халифата.

Еден ден Омер, р.а., го видел и го прашал зошто повторно не дошол и зошто го напуштил? Овој му одговорил: “Научив да го учам Куранот, при што срцето толку ми се зајакна што се чуствувам потполно независен од луѓето, независен наспроти положбата или стекнувањето на некој углед.“

Халифата Омер, р.а., го прашал: “Кој ајет те направи независен?“
Овој му одговорил:
“.... а на тој што се плаши од Аллах, Тој ќе му најде излез и ќе го снабди од каде што не се надева; тој што се потпира на Аллах, Тој му е доволен...“(Ет Талак, 2-3)

Muslim Sister
02-12-12, 02:12
Кратка и поучна приказна од една мајка

Додека еден ден, клањав намаз, мојата помала ќерка ми пријде и вртејќи се околу мене, непрестано ме викаше. Јас секако не и одговорив, поради што клањав и поради тоа што во намазот не е дозволено да се зборува освен она што се учи во него.
Потоа дојде мојот шестгодишен син и обраќајќи и се на помалата сестричка рече: “Срам да ти е! Како можеш да пречиш во маминиот разговор? Зарем не гледаш дека мама разговара со Аллах?“...Кога ги слушнав овие зборови, упатени од мојот мал син, се наежив, почувствував понизност, се срамев од самата себе, затоа што не бев свесна од Големината на Оној пред кого всушност стоев, Аллах субаханеху ве теала, бев пред Создателот на земјата и небесата, Обраќајќи Му се, а сепак брзав што побргу да завршам со намазот. Зборовите на мојот син ме погодија и останаа длабоко врежани па на нив се сеќавам секој пат кога ќе се исправам за намаз, пред да почнам да клањам.
Возвишен е Аллах, Оној кој ни испраќа јасни пораки преку децата па не опоменуваат нас возразсните.

Muslim Sister
07-12-12, 12:08
Не суди им брзо на луѓето

После итниот повик да изврши операција на болен, хирургот ја смени облеката и се подготви за операција. Пред влезот на операционата сала го здогледа таткото на болниот како шета наваму-натаму низ ходникот. Виде дека е лут и штом таткото го виде него почна да му вика, да се дере и прекорува зошто доцни. “Зарем не разбираш дека животот на мојот син е во опасност? “Зарем немаш чувство на одговорност?“ Докторот се насмевна и рече: „Се извинувам но не бев во болницата, штом добив повик веднаш дојдов, смири се и дозволи ми да си ја завршам својата работа и потпри се на Аллах.“-“Сакаш да се смирам? Колку си бесчувствителен... ако животот на твојот син беше во прашање дали ти ќе се смиреше? Што ќе правиш ако умре твојот син“Докторот се насмевна и рече: „Ќе речам онака како што рекол Аллах субханеху ве теала: „Ние сме Аллахови и Нему ќе Му се вратиме“. (Ел-Бекаре, 156)

Понатаму докторот продолжи: “Брате мој докторот не може да го продолжи животот ниту да го скрати, Аллах е тој кој дава живот и смрт, а наше е да се потрудие, твојот син е во тешка состојба, а ако нешто му се случи, кажи го она што јас го проучив од ајетот. Плаши се од Аллах, и оди во месџид клањај и упати дова до Аллах да ти го спаси синот.

Таткото одговори: „Лесно ти е тебе, не си ти во прашање“

Докторот влезе во салата и почна да оперира. После неколку часа докторот излегол и му рекол на човекот: „Му благодарам на Аллах, операцијата успешно помина, се извинувам, но јас брзам, сестрата нека ти ги каже другите детали.“

Таткото се обидуваше да го праша докторот неколку прашања, но тој брзаше и не одговараше. После неколку минути излезе сестрата па ја праша каков е овој охол доктор што несака да одговара. Сестрата почна да плаче и рече: „Синот на докторот вчера пресели (умре), а тој за него го подготвуваше закопот, но ние го повикавме па тој веднаш дојде, затоа што немавме друг хирург освен него и сега брзаше да стигне на закопот на својот син. Тој ја заборави неговата тага за да го спаси твојот син.

efendija
14-12-12, 20:59
А каде е Аллах, Ибн Омере?


Се пренесува од Нафи’ дека рекол:

“ Еднаш, Абдуллах ибн Омер ги повика своите пријатели, помеѓу кои бев и јас, и припреми гозба надвор од Медина. Кога седнавме на софрата намина еден чобан со стадо овци. Ибн Омер го повика на софрата а тој одби велејќи дека пости. Тогаш во чудо ибн Омер рече: ‘ Зарем во олку долг ден и на ваква вруќина постиш? Зошто самиот себеси се исцрпуваш?’ Чобанот одговори: ‘ Да, јас го користам слободното време и се спремам за Денот на полагање сметки.’ Потоа ибн Омер го запраша: ‘ А дали би ми продал една овца да ја заколам? Ќе ти платам колку што вреди, а покрај тоа и тебе ќе ти дадам месо за да си припремиш ифтар за себе.’ На тоа му рече чобанот: ’ Не можам да го направам тоа бидејќи овците не се мои’. А Абдуллах ибн Омер му рече:

‘ Тоа не е никаков проблем бидејќи сопственикот на овците не те гледа, а кога ќе те праша за овцата речи му дека ја изел волкот.’ Чобанот му одговори: ‘ А каде е Аллах ?’ ( т.е. зарем Аллах не гледа, ако сопственикот на овците не гледа).


Воодушевен од постапката на чобанот, Абдуллах ибн Омер се до Медина ги повторуваше неговите зборови: ‘ А каде е Аллах?’. Потоа го пронајде сопственикот на овците и ги купи од него и чобанот и стадото, а потоа го ослободи чобанот и му го подари стадото овци поради неговата искрена вера и чесност.”

efendija
15-12-12, 22:16
Еден муслиман и еден христијанин!Еден христијанин на гости го прими еден муслиман. Христијанинот на муслиманот му понуди грозје и муслиманот прифати. Потоа христијанинот му понуди вино, но муслиманот виното го одби, кажувајќи: "Toа е харам (забрането)." Христијанинот возврати: "Чудни сте вие муслиманите, дозволувате грозје, а алкохолот го забранувате, иако едното произлегло од другото."


Муслиманот мку одговори: "Дали ти имаш жена?" Христијанинот потврди, а потоа муслиманот му кажа да ја доведе. Потоа го праша за ќерката. Христијанинот пак потврди, а муслиманот му кажа и неа да ја доведе. Потоа муслиманот му кажа на христијанинот: "Зарем не гледаш дека Аллах ти дозволил да ја ожениш својата жена, но ти ја забранил твојата ќерка?! Иако едната произлегла од другата?!!"

На тоа христијанинот рече: "Нема друг бог освен Аллах!"

efendija
15-12-12, 22:24
Што е животот?


Го запрашало внучето својот дедо: “ Дедо, кажи ми што е животот?” –‘Животот е времето помеѓу езанот и намазот!’ – му одговорил дедото на внучето.

Меѓутоа, одговорот на детенцето не го задоволил па понатака прашало: “ Како тоа? Па животот не е толку краток?!”

Дедото на тоа му рекол: ‘ Да, да, внучко мој, животот навистина е краток...’, па продолжил да зборува: ‘ Постои езан без намаз, а исто така постои и намаз без езан, а животот се одвива токму помеѓу тие две нешта.’

“ Не разбирам... кажи ми дедо што подразбираш под тоа?”

‘ Се сеќаваш ли кога минатата недела на твојот новороден братучед Алија му проучивме езан на увото? Е тоа тие езан без намаз.’

“ Ама тоа го знам” – возбудено му рекло внучето на дедото. “ Но, кажи ми што е намаз без езан?”

Дедото му одговорил: ‘ Е тоа ќе го дознаеш кога дедоти ќе умре!’

fetija
04-02-13, 21:38
kinez MUHAMED je u ime Allaha dz.s.zatvorio fabriku alkohola i Allah dz.s. ga nagradio.....blago njemu....Muhammed od Kina


Desetina kinezi doaagat vo İstanbul , site vo skoro vreme se stanale muslimani koj pred 1 nedela koj dve koj pred mesec dena, nemaat dovolno poznavanja od İslam zatoa vo İstanbul naogaat eden covek koj e od uygurskite turci koj od togasnata sssr(koja vrsela tortura vrz muslimanite) izbegal vo Turcija toj i arapskiot i kineskiot jazik ubavo gi poznaval. Od İstanbul trgnale za meka (ummre) islamot se uste ne go poznavale dobro ne ja znaele ni fatiha samo nekoi zikiri kako elhamdullah, allahu ekber, la ilahe illalah,... najprvo otidovme vo umre site bea vozbudeni kako deca koi dobile nesto ili nesto kako toa tolku bea vozbudeni sto nekoi duri i zaplakaa.....
İminjata se bea promenile taka da chang pang bese stanal Muhammed, chand ching Hamza, ama od site, Muhammed se razlikuvase... na sekoj namaz pri sekoe secde placese... Sekogas posleden ja zavrsuvase molitvata. So doaganjeto mnogu se rasprasuva za islamot i sakaa se da naucat , ednas bea prasaale za toa sto Allah kazuva za prodavanjeto kupuvanjeto sto e zabraneto(posebno alkohol). Po objasnenieto deka za pienjeto na alkohol i negeovo prodovanje e haram. Pri samoto prvoto doaganje vo hotelot Muhammed brzase, pobrza na reecepcija pobara da bide povrzan so kina, razgovarase so bratmu mu bese kazal fabrikata za alkohol... da ja zatvori bratmu negoduvase.. i barse vreme za da pokrie dolgovi i slicno ama Muhammed mu rece Allah kazuva deka prodavanjeto na alkohol i pienje e haram. Pomaliot brat ne sakase da se sprotistavi go poslusa bratmu i vo najskoro vreme fabrikata bese zatvorena.
Potoa otisle za medina okolinata kade sto se bile, e bila kao raj , otidovme da klanjme sabah namaz farzı samo kako sto klanjavme Muhammed bese do mene po prvoto secde na vtoroto secde koga stanavme na ruku zabelezav deka Muhammed se uste e na secde si rekov uci golema dova prodolziv so namazot zabelezav veka zavrsuvavme so namazot vidov deka Muhammed se uste e na secde si pomisliv se usmoril i zaspal. Se navednav samo sto go dopreeev…se strupoli nastarana ……itavme kon bolnicata.... stignave... bevme vo iscekuvanje.... posle nekoe vreme doktorite ne izvestija deka Muhammed uste vo camijata pocinal...................allah rahmet eylesin.
Se uste bevem vo bolnicata ne mozevme da se sozeme od sokot taman ke si odeveme dojde edna kola na eden arapski golemec diplomat,uste na samoto doaganje vo bolnicata site pokazuvaat pocit se poklnuvaat selam mu odavaa... vo holot nesto se rasprasuvase i pri razgovorot so doktorot nie naslusnavme...............kazuvase za muhammed od kina.........se zacudivme...... i se zapoznave samiot se pretstavi i eve sto kaza.... sinoka go soniv hz Muhammed s.a.v i pejgamberot mi bese kazal za Muhammed od kina deka ovaa utro ke pocine i kade da go pobaram i deka za negoviot pogreb so najgolemi pocesti jas da se pogrizam. Muhammed od kina bese pogreban so najgolemi islamski pocesti.


Allahu akber

La ilahe ilalallah ve muhammedün resülüllah.

Muslim Sister
20-05-13, 19:44
Таму е единственото место каде немаат муслимани :)

“Овој разговор е реализиран во авион помеѓу двајца немуслимани. Забележале дека во авионот се наоѓа еден муслиман, па сакале да го испровоцираат, па едниот од нив намигнувајќи му на другиот му рекол: “Сакав својот одмор да го поминам во Африка, но дознав дека таму повеќе од половина жители се муслимани. Па ми беше понудена работа во Саудиска Арабија, па одбив бидејќи целото тамошно население се муслимани ...Размислував да одам во Пакистан но дознав дека и таму вријат муслимани.“
На тоа пријателот му рече: “А зошто не размислуваш за патување по Европа?“ Тој му одговори: “ Дури и во тие земји гледаш дека муслиманите се распространиле, Кога и да излезеш на улица ќе се судриш со еден од нив.“ Па продолжиле на тој начин да го провоцираат муслиманот.
Тогаш тој се свртел кон нив и крајно рамнодушно и смирено им рекол: “ Зошто не размислуваш за патување во Џехеннем. Слушнав дека таму е единственото место каде нема муслимани.

Muslim Sister
22-02-14, 22:43
ТИ СИ БОГАТ ЧОВЕК А ЈАС СИРОМАВ?!

Еден човек одлучил да му подари малку пари на Ибрахим ибн Едхем, но овој побожен човек рече:„Само момент, дали ти си богат човек? Имаш ли уште пари дома?. „О, да! Најмалку имам уште илјада златници рекол трговецот горделиво....“
„А дали би сакал да имаш уште една илјада?“ понатаму прашал Ибрахим. „Секако! Јас вредно работам секој ден, Од утро до мрак, за да заработам уште повеќе.“ „А дали би сакал да имаш УШТЕ и УШТЕ и УШТЕ ПАРИ? “ Кога тоа го слушна Ибрахим ја турна кесата назад кон трговецот и рече: „Жал ми е, но јас не можам да ги примам твоите златници, не е законски богат човек да зема пари од сиромашните.“ „ШТО РЕЧЕ?“, извика луто трговецот,- Ти богат човек, а јас сиромав?!!!“ “Јас сум богат човек затоа што сум задоволен на СЕ што Возвишениот Аллах ми даде. Ти си питач, без разлика колку имаш, не си задоволен и бараш од Аллах да ти го зголеми уште повеќе тоа што го имаш.“

Sestra Muslimanka
24-02-14, 23:28
Еве нешто и од мене што денес го прочитав... Машаллах многу убава но и тажна приказна
ЧОВЕКОТ КОЈ ЈА РАСПЛАКАЛ СВОЈАТА MАЈКА:
Оваа случка ја пренесува еден продавач на злато/златар, во неа стои: „Кај мене влезе човек , со него неговата жена а зад него неговата мајка која го носеше неговото дете. Жената почнала да избира златен накит и вредни скапоцености и потоа на крајот човекот му рече на златарот:Колку чини сето ова? Златарот му рече: „20 000 ријали плус уште 100 !“ Човекот на ова реагирал: Од каде сега дојде со уште тие сто„ ријали, ние сè што зедовме го пресметавме дека чини дваесет илјади ријали? , а тие сто од каде испаднаа Златарот му рече: „Твојата стара мајка зеде прстен од сто ријали. Рече: „Каде е прстенот?“ Продавачот Еве го!“ Човекот го зеде прстенот и му„ го врати на продавачот кажувајќи: „За стари жени не им прилега злато Кога неговата стара мајка ги слушнала тие зборови почнала да плаче и заминала во колата. Жената од човекот му рече: „Што правиш, бре човеку, можеби повеќе нема да ни го чува детето (таа им била
како нивна слугинка) Тогаш златарот почнал да го укорува, па човекот отишол до колата и и рече на мајка му: „Земи го прстенот ако сакаш Мајка му одговори: „Не, жими Аллах, не сакам никакво злато ниту прстен! Туку сакав да се израдувам за бајрам како што се радуваат останатите луѓе..но ми ја погреба мојата среќа, Аллах да ти прости!
"Возвишениот Аллах вели: Господарот твој заповеда само Него да„ Го обожувате и на родителите добро да ,им правите. Кога еден од нив двајца или двајцата, ќе дожи-веат старост кај тебе, не вели им ни: „Уф!“ – и не кревај го гласот свој кон нив, туку обраќај им се со зборови полни со почит! Биди :внимателен и покорен кон нив, и кажи Господару мој, смилувај им се, тие„ -мене, кога бев дете, ме негуваа!“ (Ел )23-24Исра,

Muslim Sister
10-03-14, 01:14
Поучна приказна: Не судете предвреме, вистината може да ве изненади!

Дваесет и четири годишно момче гледајќи низ прозорот од возот во кој се возелo, наеднаш извикалo: „Татооо, гледаааај, дрвото се враќа наназад“!
Таткото радосно се насмеал гледајќи го својот син. Спроти нив седел млад брачен пар и го гледале момчето од 24 години со тага и сожалување.

Наеднаш момчето повторно викнало: „Тато, погледниии, облаците летаат со нас“!!!

Брачниот пар не можел да издржи, а да не се обидат да го посоветуваат таткото. Се погледнале меѓусебно и девојката решила да му се обрати на таткото:

-Господине, зошто не го однесете вашиот син на некој добар доктор: Некој сигурно ќе може да му помогне, рекла најдобронамерно.

Тогаш таткото се насмеал и ѝ одговорил: „Токму тоа го направив. Ние баш сега се враќаме од болница. Мојот син, ова момче кое го гледате беше слепо од раѓање. Но, со помош на операција му се врати видот. Дури денес тој првпат во животот може да гледа. Сега може да ги види и дрвјата и облаците кои летаат.

Девојката се повлекла со насолзени очи, но овојпат од радост за позитивната приказна која таткото ја споделил со неа. Сигурно не ни претпоставувала дека е можен ваков одговор гледајќи од страна.

Секоја личност има своја единствена животна приказна. Затоа, не им судете на луѓето пред навистина да ги запознаете, бидејќи вистината може многу да ве изненади.

Muslim Sister
10-03-14, 01:15
Поучна приказна: Не судете предвреме, вистината може да ве изненади!

Дваесет и четири годишно момче гледајќи низ прозорот од возот во кој се возелo, наеднаш извикалo: „Татооо, гледаааај, дрвото се враќа наназад“!
Таткото радосно се насмеал гледајќи го својот син. Спроти нив седел млад брачен пар и го гледале момчето од 24 години со тага и сожалување.

Наеднаш момчето повторно викнало: „Тато, погледниии, облаците летаат со нас“!!!

Брачниот пар не можел да издржи, а да не се обидат да го посоветуваат таткото. Се погледнале меѓусебно и девојката решила да му се обрати на таткото:

-Господине, зошто не го однесете вашиот син на некој добар доктор: Некој сигурно ќе може да му помогне, рекла најдобронамерно.

Тогаш таткото се насмеал и ѝ одговорил: „Токму тоа го направив. Ние баш сега се враќаме од болница. Мојот син, ова момче кое го гледате беше слепо од раѓање. Но, со помош на операција му се врати видот. Дури денес тој првпат во животот може да гледа. Сега може да ги види и дрвјата и облаците кои летаат.

Девојката се повлекла со насолзени очи, но овојпат од радост за позитивната приказна која таткото ја споделил со неа. Сигурно не ни претпоставувала дека е можен ваков одговор гледајќи од страна.

Секоја личност има своја единствена животна приказна. Затоа, не им судете на луѓето пред навистина да ги запознаете, бидејќи вистината може многу да ве изненади.

Sestra Muslimanka
10-03-14, 01:23
Mashallah ,allah dz.sh da te nagradi sestro:гушкање:

@-АБДУРЕШИД-ЕРД-@
10-03-14, 14:25
Почитувани сестри “Муслим Систер” и “Сестра Муслиманка” во целост се согласувам со презентацијата на поучната приказна, особено со прекрасната мудрост “не им судете на луѓето пред навистина да ги запознаете, бидејќи вистината може многу да ве изненади”. Да, секоја личност има своја посебна животна приказна, специфична за јавноста, повеќемина или поединци, кои на крајот од ВИСТИНАТА можат да бидат многу изненадени, меѓутоа без оглед на се, сепак не се во состојба да ја почувствуваат болката од самата приказна, како што го доживуваат сето тоа директните учесници. Не е спорно дека ВИСТИНАТА секогаш победува, иако бавноста до нејзината победа носи многу искушенија, трпеливост, навреди и големи болки, а уште пострашно е тоа што тие болки се еднострани.

Muslim Sister
11-03-14, 01:26
Mashallah ,allah dz.sh da te nagradi sestro:гушкање:

Амин сестро ве ијјаки амин:гушкање:

Muslim Sister
13-05-14, 16:02
Татко, јас не дозволувам ти да гориш во огнот!

Некој човек имал шест ќерки, а жена му била бремена по седми пат. Една вечер легнал со намера во себе: „Аллаху, ако и по седми пат ми се роди ќерка, ќе се разведам од жена ми.“ Истата ноќ сонувал сон како му дошла смртта па морал на Оној свет.

Се нашол пред Џехеннемот па една од џехеннемските врати се отворила за да го проголта. Но на вратата го чекала една од неговите ќерки и не дозволила да биде фрлен во џехеннемот.

„Татко јас не дозволувам ти да гориш во огнот.“ – му рекла. Тогаш човекот бил донесен до друга џехеннемска врата. Но таму го чекала друга ќерка со истите зборови, па бил спасен. Така се се повторувало на шест врати, се до седмата. На седмата врата немало никој да го спаси па го дофатиле од сите страни за да го фрлат во огнот...

И токму тогаш се разбудил целиот вознемирен. Одеднаш обземен од среќа, веднаш ги подигнал рацете и упатил дова: „Аллаху мој, те колнам во Твојата Големина подари ми и седма ќерка!“

Децата се Аллахов дар сеедно дали се машки или женски, бидејќи Возвишениот Аллах вели: „Аллахова е власта на небесата и на Земјата. Тој создава сe што сака! Тој подарува женски деца кому сака, а кому сака - машки, или им дава и машки и женски, а кого сака го остава без пород; Тој навистина сe знае и сe може“ (Еш-Шура, 49-50)

jakub
30-11-14, 09:53
Ubavi i poucni raskazi. za site masallah

jakub
30-11-14, 11:50
" Go slusam sumot prijatelot ne go gledam"

HASAN EL BASRI

Muslim Sister
18-04-15, 22:39
Поучна приказна-Со шејтанот на сабах-намаз

На крајот од селото, под голем рид, имаше една стара куќа. Тука живееше стариот Салих и неговата жена. Тој беше многу добар и пријатен човек, вистински верник. Луѓето го сакаа и почитуваа. Едно зимско утро се разбудил порано отколку вообичаено и намерил малку порано да појде во џамија на сабах.Зел абдест како и секое утро и тргнал по краткоит селски пат кон џамијата. Надвор сеуште беше мрачно и ладно. Одејќи така се сопна на еден камен и падна на земја. Откако стана, виде дека ја извалка облеката, па се врати дома, се пресоблече, повторно зеде абдест и тргна пак кон џамијата. Имаше уште многу време до сабах па одлучи по бавно да оди, на половина пат, повторно се сопна и падна во едно вирче.Целиот во кал, повторно се врати дома, зеде абдест облече нова облека и кога излезе од дома , на негово изненадување пред него стоеше човек кој во рацете држеше фенер и рече: „....Ајде побрзај!!! Ќе задоцниме на сабах...“ Салих добро го погледна и свати дека не го познава но сепак помисли дека добро ќе му дојде помошта, па тргна по него. Одејќи така до џамијата, човекот застана пред него, а Салих збунето го погледна и рече:„...Зошто застана? Зарем дојде до џамијата и нема да влезеш?...“А тој му рече:„...Не!!! Несакам јас таму!!! Јас сум иблис, водичот меѓу шејтаните...“ Салих го погледна и со чудење рече: „..Па ако навистина си тој кој се претставуваш , зошто ми помогна? ...“ А тој му одговори:„...Кога падна првиот пат и се врати дома, па повторно тргна во џамија, Аллах ти ги прости сите гревови. Потоа кога по втор пат падна и повторно зеде абдест и пак тргна во џамија, Аллах им ги прости гревовите на твоето семејство и твоите комшии.И се колнам во Аллах јас се исплашив да не паднеш по трет пат па Аллах да ги прости гревовите на целото човештво, па затоа ти помогнав....“