PDA

View Full Version : Сонови


Anwar
06-06-08, 23:30
Јас искрено незнам што е верувањето и објасувањето за соновите во Исламот. Дали тие имаат некакво значење? Дали треба да се толкуваат? Колку што паметам, можеби точно можеби погрешно, мислам дека се споменува еден пејгамбер во Куранот како толкувач на сонови, соновите на еден цар, со 7 крави, Шуаиб беше? Поправете ме ако грешам, и споделете повеќе знаење околу ова.
Знам да слушнам жени како велат: "сонувавме ова, тоа значи ова, сонувавме она, тоа значи она . . . ова чини, она нечини!".
Аллах нека ве награди.

efendija
06-06-08, 23:32
Не беше Шу,ајб туку Јусуф а.с. Инаку темава ти е супер,морам да те пофалам. ИншАллах набрзо ќе напишам нешто за соновите и јас.

Anwar
06-06-08, 23:38
Не беше Шу,ајб туку Јусуф а.с. Инаку темава ти е супер,морам да те пофалам. ИншАллах набрзо ќе напишам нешто за соновите и јас.

:големо гушкање: благодарам брате што ме поправи, благодарам што ти се допадна темата, иншАллах ќе прочитам јас па и сите други корисни работи околу соновите.

efendija
07-06-08, 17:56
Јас искрено незнам што е верувањето и објасувањето за соновите во Исламот. Дали тие имаат некакво значење? Дали треба да се толкуваат? Колку што паметам, можеби точно можеби погрешно, мислам дека се споменува еден пејгамбер во Куранот како толкувач на сонови, соновите на еден цар, со 7 крави, Шуаиб беше? Поправете ме ако грешам, и споделете повеќе знаење околу ова.
Знам да слушнам жени како велат: "сонувавме ова, тоа значи ова, сонувавме она, тоа значи она . . . ова чини, она нечини!".
Аллах нека ве награди.


Неопходно е да спомнеме дека тематиката за соновите им е непозната на голем број муслимани, што резултирало со појава на многу грешни убедувања и постапки. Колкаво место во исламот заземаат соновите и нивното толкување, ни зборува фактот, да скоро и не можеме да најдеме хадиска збирка а да во неа едно поголемо поглавје не им е посветено на соновите и нивните толкувања, како и за адабите кои што се сврзани за нив.

Напр. Имам Бухарија во својот Сахих во поглавјето за соновите и нивното толкување спомнал 65 хадиси, што за сиугрно е голем показател какво место во исламот зазема оваа тематика.

Во еден од спомнатите хадиси е одговорот на вашето прашање. Хадисот кој го пренесува Ебу Сеид р.а. ,а во кој Мухаммед с.а.в.с. рекол: “ Кога некој од вас ќе сонува сон кој што го сака ( убав сон ), нека знае дека тој сон е од Аллах, нека му се заблагодари на Аллах и нека за тој сон им зборува на другите. А ако сонува нешто друго, нека знае дека тоа е од проклетиот шејтан, па нека побара заштита од Аллах џ.ш. и нека за него никому не зборува па нема да му наштети тој сон.” ( Бухари )

Што се однесува до вашето прашање дали соновите имаат значење, можам да ти одговорам исто така со хадисот кој го забележал Бухарија во поглавјето за соновите од Убаде ибн Самит р.а. дека Мухаммед с.а.в.с. рекол: “ Сонот на верникот е 46 дел од пратеништвото”.

Дека соновите имаат свое значење ни зборува и фактот дека Мухаммед с.а.в.с. имал обичај после исклањатиот Сабах – Намаз да ги праша на асхабите:” Дали некој од вас сонува нешто?” ( Бухари )

Соновите да не би имале значење, Мухаммед с.а.в.с. не би ги прашувал асхабите за нив и не би ги толкувал истите.

Кур,анот е преполн со случки кои што потврдуваат дека соновите имаат значение. Сурата Јусуф е можеби еден од најдобрите докази за тоа, зошто сонот на Јусуф а.с. кој го сонувал уште како дете, се овистинил. Исто така сонот на владарот кој што владеел тогаш се овистинил онака како што го протолкувал Јусуф а.с.,како и соновите на двајцата затвореници кои што биле со него. ( за подобра информација погледни во Сура Јусуф ).

На основа на спомнатово некои исламски научници во своите дела за соновите и нивното толкување,навеле како да се однесува човекот во двата случаи, т.е. Кога ќе сонува убави и неубави сонови.

Ако сонува убав сон, човекот треба да му заблагодари на Аллах џ.ш.,да се радува на тој сон и истиот да им го пренесе на оние кои што ги сака,а не на оние кои што не ги сака.

Ако сонува грд ( лош ) сон, сон кој е од шејтанот,човекот треба да побара заштита од Возвишениот Аллах од лошиот сон како и од шејтанот, три пати плукнувајќи на левата страна и таквиот сон не треба да му го раскажува никому. А некои научници на истото тоа додаваат дека е добро човекот да стане и да клања два рекати, а потоа да ја промени страната на која што спиел ( за се спомнатово постојат веродостојни аргументи).

( Види: Fethul-Bari, коментар на Бухариевата збирка на хадиси од хафиз Ибни Хаџер, 12 том, стр. 386)

А Аллах најдобро знае!

Omer el Faruk
07-06-08, 23:23
Сонови


Вистинитиот (убав) сон е од Аллах џ.ш. а неубавиот сон е од шејтанот. Кога некој од вас ќе сонува убав сон може да им го раскаже на пријателите. А кого ќе го пробуди лош сон нека:

- дувне три пати на левата страна
- нека бара заштита кај Аллах џ.ш. од шејтанот и злото што го сонувал со учење на Euzubillahi (3x)

- тоа што го сонувал нека не го раскажува никому, па нема да му наштети
- нека се заврти на другата страна (Muslim)

Зикр пред спиење

"Ko navece prouci posljednja dva ajeta sure El-Bekare (Amenerresulu), bice mu dovoljna zastita te noci". (Buharija i Muslim)

" Kada legnes u postelju, prije nego zaspes prouci Ajetul-kursijju. Allah ce ti odrediti cuvara da ti se sejtan ne priblizi tokom noci sve do sabaha. (Buharija)

Дова за несоница и нагло будење од сонот

"Euzu bi kelimatillahi-ttammati min gadabihi ve ikabihi ve serri ibadihi ve min hemezati-ssejatini ve en jahdurun". - Trazim zastitu , savrsenim Allahovim rijecima od Njegove srdzbe, Njegove kazne, od zla Njegovih robova, od sejtanskih zavodjenja i njihova prisustva. (Ebu Davud, Ahmed)

Преземено од: "Svakodnevni zikr i dove" - Ishak Sedic

moonn'star
10-01-09, 03:53
:selam:
Ме интересира за гледање на сонови,дали тоа значи нешто,дали има некои знаци,дали мозе да се толкуваат точно соновите....
И пејгамберите гледале сонови и потоа се толкувале......
:вслм:

IslamicMaster
10-01-09, 04:05
И мене ме интересира истата работа, па се надеваме дека некој ќе ни даде поубава информација одколку што знаеме јас и ти Муун...

crashandburn
10-01-09, 04:27
толкувањето на сонови не е наука, толкувањето на сонови е дарба од Аллах џ.ш. никогаш не се толкува по книги или незнам што

Turabi
10-01-09, 19:28
Sonot e mnogu bitna rabota prosechen chovek tretina od svojot zhivot go pominuva vo son, a nekoi more i polovina :дада:
Pa po samoto toa se gleda deka e mnogu golemo podrachje za da ostane nepokrieno od chesniot Islam...
Pejgamber a.s. kako i mnogu ashabi, tabiini, evlii i ulema se zanimavale so tolkuvanje na sonishtata...
Ovaa tema kje ja obrabotime podetalno InshAllah, zatoa shto e mnogu bitna, za sega samo kje dodadam deka na bosanski jazik se prevedeni i shtampani najubavite i najbitnite tumachi na sonishta edniot e od eden od najpoznatite tabiini Ibn Sirin r.a. a drugiot e od golemiot alim Abdulgani Nablusi r.a....

crashandburn
10-01-09, 19:49
Sonot e mnogu bitna rabota prosechen chovek tretina od svojot zhivot go pominuva vo son, a nekoi more i polovina :дада:
Pa po samoto toa se gleda deka e mnogu golemo podrachje za da ostane nepokrieno od chesniot Islam...
Pejgamber a.s. kako i mnogu ashabi, tabiini, evlii i ulema se zanimavale so tolkuvanje na sonishtata...
Ovaa tema kje ja obrabotime podetalno InshAllah, zatoa shto e mnogu bitna, za sega samo kje dodadam deka na bosanski jazik se prevedeni i shtampani najubavite i najbitnite tumachi na sonishta edniot e od eden od najpoznatite tabiini Ibn Sirin r.a. a drugiot e od golemiot alim Abdulgani Nablusi r.a....
Не се толкуваат сонови по книги! Иако со од Ибн Сирин или слично

Turabi
11-01-09, 04:35
Не се толкуваат сонови по книги! Иако со од Ибн Сирин или слично

Ova e samo delimichno tochno poshto eden simbol koj kje se vidi vo son ima svoe globalno znachenje koe mozhe mnogu da varira, zavisno od samata osoba koja sonuva i nejzinata situacija... Sonovnicite koi gi spomnav za edna rabota naveduvat mnogu znachenja a ne samo edno... I tie povishe znachenja doagjat bash od toa mnoshtvo na mozhnosti na znachenje na eden simbol zavisno od sostojbata na poedinecot...

crashandburn
11-01-09, 05:09
Tumačenje snova
Pitanje : Kako protumačiti snove u kojima insan stalno plače i neka ga tegoba pritišće, a neme posebnog razloga da se žalosti? Allah vas pomogao!
Odgovor: Prije odgovora na ovo pitanje neophodno je ukazati na činjenicu da tumačenje snova, za razliku od drugih islamska nauka, nema fiksnih pravila i principa, već svaki san ima vlastite kriterije na osnovu kojih se tumači. Ne samo to, već se isti san kod različitih ljudi ne tumači na isti način. Pri tumačenju snova neophodno je uzeti u obzir vjeru, moral, izgled, porijeklo, zanimanje, običaje, fizičko i psihičko stanje onoga koji je usnio san, zatim mjesto i vrijeme u kome ga je usnio itd. (Vidjeti: ''El-Mufhim'', 6/22; ''Bedaeul-fevaid'', 2/208; ''Fejdul-kadir'', 4/65 i ''El-Bedrul-munir fi ilmit-tabir'', str. 152-153.) Došao je neki čovjek Muhammedu b. Sirinu i rekao mu: "Usnio sam da učim ezan." Ibn Sirin mu reče: "Obavit ćeš hadždž." Nakon toga, dođe drugi čovjek i reče, da je usnio isti san. Ibn Sirin reče: "Tebi će odsjeći ruku." (Vidjeti: ''Š erhu-s-sunne'', 12/224.) Kada je na prvom vidio znakove bogobojaznosti, protumačio je njegov san shodno riječima Uzvišenog: I oglasi (ezani, jer je ezan u jezičkom značenju oglas) ljudima hadždž. (Prijevod značenja El-Hadždž, 27.) A kada je na drugom vidio sumljiv i mutan izgled, protumačio je isti san shodno ajetu: ...a nakon toga glasnik oglasi (ezani), o karavano, vi ste, uistinu, kradljivci. (Prijevod značenja Jusuf, 70.) Eš-Š ihab el-Abir kaže da mu je rekao jedan čovjek: "Sanjao sam da sam Melek smrti." Odgovorio mu je: "Ti si po zanimanju mesar, i usmrćuješ brojne životinje." Drugi mu je rekao da je, također, usnio da je Melek smrti, pa mu je rekao: "Ti nepravedno prolijevaš krv po Zemlji, pokaj se Allahu." Treći je usnio isti san, a njemu je kazao: "Ti (smutnjom koju siješ) rastavljaš ljude, pokaj se Allahu od toga." (Vidjeti: ''El-Bedrul-munir'', str. 187.) Dakle, tumačenje nekog sna bit će različito od osobe do osobe. Ibnul-Arebi el-Maliki u svome poznatom djelu ''Aridatul-ahvezi'', 9/157, kaže: "Ponekada će se jedna ista stvar protumačiti na stotine različitih načina. Žena u snu se može, čak, protumačiti na preko hiljadu načina, koje je spomenuo Ali b. Ebi Talib el-Kajrevani u poznatim stihovima." Š to se tiče spomenutog sna islamski učenjaci koji se bave tumačenjem snova često tumače snove suprotnim značenjima. Tako plač npr., tumače kao radost, strah kao sigurnost, vodu kao vatru, kupca kao prodavca i sl. (Vidjeti: ''Et-Tabekatul-kubra'', 5/124-125; ''Ta'birur-ru'ja'', str. 120-123 Ibn Kutejbe; ''Š erhu-s-sunne'', 12/223-224; ''Sijeru ealami-n-nubela'', 4/237 i ''Fethul-Bari'', 12/418.) U prilog ovome idu riječi Uzvišenog: I da će im sigurno strah sigurnošću zamijeniti. (En-Nur, 55.) Kaže šejh Alûsi u tefsiru sure El-Enfal: "Tumačenje snova suprotnim značenjima je veoma komplikovano i znaju ga smo vrhunski eksperti u ovoj nauci." (Vidjeti: ''Ruhul-meani'', 5/208.) Ovo su neke općenitosti koje spominju islamski učenjaci, dok za tumačenje određenog sna treba posjedovati podatke o onome ko je usnio san i prije svega znanje o tumačenju snova, a Allah najbolje zna.
Mr.Safet Kuduzović saff

moonn'star
11-01-09, 17:02
oflele...ne na bosanski molim te...:sad::sad::sad:

Khayrun Nisa
11-01-09, 18:55
Толкување на сонови

Прашање: Како да се протолкуваат соновите во кои инсанот секогаш плаче и кога некоја тешкотија го притиска, а нема некоја посебна причина за тага? Аллах да ве награди!

Одговор: Пред одговорот на ова прашање неопходно е да се укажа на фактот дека толкувањето на соновите, за разлика од другите исламски науки, нема фиксни правила и принципи, туку секој сон има сопствени критериуми врз основа на кои се толкува. И не само тоа, туку истиот сон кај различни луѓе не се толкува на ист начин. При толкувањето на соновите треба да се земе во предвид верата, моралот, изгледот, потеклото, занимањето, обичаите, како и физичката и психичката состојба на оној кој го сонил сонот, потоа местото и времето во кое го сонил итн. (Да се погледне: “Ел-Муфхим“ 6/22; “Бедаеул-феваид“ 2/208.)

Дошол некој човек кај Мухаммед б. Сирин и му рекол: „Сонив дека учам езан.“ Ибн Сирин му рече: “Ќе извршиш хаџ.“ После тоа дојде друг човек и рече: дека го сонил и тој истиот сон. Ибн Сирин му рече: „Тебе ќе ти се отсече раката“ Кога кај првиот виде трагови на богобојазност, неговиот сон го протолкувал сходно со зборовите на Возвишениот: „И разгласи (езани, зошто езан во јазичко значење е оглас) им на луѓето хаџ.“ (Ел-Хаџџ, 27) А кај оној другиот кога го погледнал со сомнителен и матен изглед, го протолкувал истиот сон сходно со ајетот: „..а после тоа гласникот разгласи (езани), еј караване, вие навистина сте крадливци.“ (Јусуф, 70) Еш-Шихаб ел-Абир вели дека некој човек му рекол: „Сонував дека сум Мелек на смртта.“ Му одговорил: „Ти по професија си месар, и усмртуваш бројни животни.“ Друг му рекол дека истотака го сонил Мелекот на смртта, па му рекол: „Ти неправедно пролеваш крв по Земјата, покај му се на Аллах.“ Трет го сонил истиот сон, а нему му рекол: „Ти (со сплеките кои ги сееш) ги разделуваш луѓето, покај му се на Аллах, заради тоа.“ (Да се погледне: “Ел-Бедрул-мунир, стр.187) Значи, толкувањето на некој сон може да биде различно од личност до личност. Ибнул-Ареби ел-Малики во своето познато дело “Аридатул-ахфези“ 9/157, вели: „Понекогаш некоја една те иста работа може да се протолкува на стотина различни начини. Жената во сон, може да се протолкува, дури и преку илјада начини, кои го споменал Али б. Еби Талиб ел-Кајреван во познатите стихови.“ А што се однесува до спомнатиот сон исламските ученици кои се занимаваат со толкување на сонови, често ги толкуваат соновите со спротивните значења. Така на пр. : плачот го толкуваат како радост, стравот како сигурност, водата како оган, купецот како продавач и сл. (Погледни: Ет-Табекатул-кубра, 5/124-125) Во прилог кон ова одат и зборовите на Возвишениот: „И сигурно стравот ќе им го замени со сигурност.“ (Ен-Нур, 55) Шејхот Ел-Еала во тефсирот за сурата Ел-Енфал, вели : „Толкувањето на соновите со спротивно значење е многу комплицирано и го познаваат само врвните експерти во оваа наука.“ (Погледни: Рухул-меани, 5/208) Ова се некои општенитости кои ги спомнуваат исламските ученици, додека за толкување на одредениот сон треба да се поседуваат податоци за оној кој го сонил сонот и пред сè познавање за толкувањето на соновите, Аа Аллах најдобро знае.

М-р Сафет Кудузовиќ саффПовели Моон Стар читај на македонски, а за останатите ве молам да се почитуваат правилата на форумот и да се постира на македонски не на босански, за да не иде до бришење на постови. Ве молам барем малку потрудете се, ако не знаете босански побарајте помош, некој околу вас сугурно знае па ке ви помогнее.

Ebu Benjamin
12-01-09, 01:20
Еве јас лично , кога некој ќе ми рече дека не сонувал ништо додека спиел мене тоа ми е чудно ,ако дремнам и само 5 минути ,морам да сонам нешто , и во многу случаи тоа што го сонувам ако не во целост ,но приближно и се случува ,или било што но е во склоп со тоа што сум го сонувал , знам дека ова ќе ви изгледа малку неверојатно но верувајте дека е така , и ќе ви кажам дури и за најфпечатливиот сон ,а воедно и мој животен сон а тоа е (На сон бев на Хаџџ , и кога се пробудив и видов дека тоа било само сон ,варувајте солзи ми потекоа и неколку денови тоа не ми излегуваше од глава) Аллах џ.ш. ми е сведок за ова .

IslamicMaster
12-01-09, 02:24
Јас ретко сонувам сонови, или пак ако ги сонам заборавам што сум сонел... :смешкање:

Мајка ми кога ќе сони некој сон, каде на пр. имала многу пари или пак каде на глас се смеела тогај таа ни вика дека ќе се стори нешто лошо, и најчесто излегува така...

Само Аллах најдобро знае!!!

crashandburn
12-01-09, 03:09
Има три врсти на сонови. Сонови од Аллах, сонови од проклетиот шејтан и сонови од секојдневниот живот. Кога ќе соните неѓто убаво кажувајте го на сите, пошто тоа е сон од Аллах. Кога ќе соните нешто лошо, тогаш да знаете дека шејтанот се игра со вас и молчете за тој сон.Кога во сонот ќе ве мачат работи од секојдневниот живот, пробајте да го средите животот за да не се појавуваат такви сонови. :):):)

Инаку од соновите на Аллах се и оние сонови кога ни се случува Дежа Ву ( Веќе видено).Ние сониме нешто што ќе ни се случи во иднина, ама го забораваме, и кога ќе се пствари тоа ни доаѓа како Дежа Ву. Овие сонови најчесто се појавуваат кај искрените робови, што не лажат, а најповеќе ќе се сонуваат пред Кијаметот, бидејќи претставуваат мал предзнак на Кијаметот. :)

moonn'star
12-01-09, 03:44
:selam:
Jas mnogu cesto sonuvam sonovi moze da kazam deka sekoja nok i toa mnogu mnogu dolgi sonovi...ufff....hehe....i toa mnogu interesni sonovi..mi idi ko ta si pospijam uste malce za da prodolzat.a imam probano i taka i navistina si prodolzuvaat mnogu cudno vallahi....koga patuvam primer so avtobus i ako sum mnogu umoren i da spijam,na sekoi 5 minuti ke e razbudam ama na sekoi tie ''delcina'' sto sum spiel sum sonuval po nesto vallahi....mnogu pati sum sonuval za nesto vo idnina(primer za vreme mesec)sto ke se sluci so mene ili vo vrska so moeto semejstvo....a da ne zaboravam da kazam deka i cesto gledam Deza Vu:lele:....
Zatoa i ja otvoriv ovaa tema za da doznam nesto poveke za sonuvaneto i nivnoto znacene........
:вслм:

IslamicMaster
12-01-09, 03:59
:selam:
Jas mnogu cesto sonuvam sonovi moze da kazam deka sekoja nok i toa mnogu mnogu dolgi sonovi...ufff....hehe....i toa mnogu interesni sonovi..mi idi ko ta si pospijam uste malce za da prodolzat.a imam probano i taka i navistina si prodolzuvaat mnogu cudno vallahi....koga patuvam primer so avtobus i ako sum mnogu umoren i da spijam,na sekoi 5 minuti ke e razbudam ama na sekoi tie ''delcina'' sto sum spiel sum sonuval po nesto vallahi....mnogu pati sum sonuval za nesto vo idnina(primer za vreme mesec)sto ke se sluci so mene ili vo vrska so moeto semejstvo....a da ne zaboravam da kazam deka i cesto gledam Deza Vu:lele:....
Zatoa i ja otvoriv ovaa tema za da doznam nesto poveke za sonuvaneto i nivnoto znacene........
:вслм:

:смешкање: Ова твоево ми личи како Светот на Бајките, сигурно и такви сонови сонуваш :смешкање:

П.С. Ако на некоја работа или на некој мислиш многу време пред да заспиеш, на сон ќе го сонуваш...
Ова го имам забележано кај мене, но не знам дали е кај сите исто :)

moonn'star
12-01-09, 04:01
epa brate mozebi ti gledas takvi sonovi ama jas ne...:смешкање:
i ne mi se sonovite od mislene nekoj ili nesto......ednostavno sonuvam mnogu cesto....

IslamicMaster
12-01-09, 04:07
epa brate mozebi ti gledas takvi sonovi ama jas ne...:смешкање:
i ne mi se sonovite od mislene nekoj ili nesto......ednostavno sonuvam mnogu cesto....

Дете:смешкање::гушкање: (Халали, мала шала да се насмееме:намигнување:)

moonn'star
12-01-09, 04:12
mnogu se nasmeav....fala brate so me nasmea vaka mnogu vo ova vreme..fala mnogu...........samo prodolzi vaka

crashandburn
12-01-09, 04:20
смејте се и сонувајте, здраво било :смешкање::смешкање::смешкање::смешкање:

moonn'star
26-01-09, 02:14
ajde braka nema nekoj za ovaa tema da komentira...Efendijo??nema hadisi vo vrska so sonovite??

engin90
26-01-09, 14:36
Јас имам дерс во мп3 верзија на босански јазик е се вика Исламски став о снов . Неможам овде да го постирам ако некој е заинтересиран можам преку мсн да му го пратам.:selam:

moonn'star
26-01-09, 21:42
brate da mese na makedonski ok ama na bosanski.....:sad:

engin90
26-01-09, 23:30
Добро брат . Ако е некој заинтересиран за тоа нека ми пише приватна порака:намигнување::selam:

efendija
27-01-09, 14:17
ajde braka nema nekoj za ovaa tema da komentira...Efendijo??nema hadisi vo vrska so sonovite??

:selam:

Има бе братко, има и цели книги напишани. Еве јас го имам делото на Ибн Сирин, Велики Тумач Снова,ама да бидам искрен ништо не можам да разберам,оти за секој сон има и убаво и неубаво толкување,:дада:па затоа сем некое општо видување не можам да дадам ништо повеќе, и ако добро заприметуваш си седам понастрана од темава.:смешкање: Ај иншАллах белким некој ќе не почести со некој убав осврт за соновите. Дотогаш ни преостанува да :чекам:

OtoMan
27-01-09, 14:31
ефенди, немој многу со такви книги да не ни станиш тумач на сонови.:смешкање::смешкање:

:selam:

crashandburn
27-01-09, 14:34
Надарен треба да си од Аллах за да можиш да тумачиш сонови

OtoMan
27-01-09, 14:35
не вреди да учиш???

немој бе брат го разочара на ефендијава.:смешкање::смешкање:

crashandburn
27-01-09, 14:38
Ам тумачење на соновите не е наука....Во нашиве краишта незнам дал имат некој надарен... можда еден од Струга ама незнам точно

OtoMan
27-01-09, 14:42
брате таквите многу знаат и да лажат само за пара, бизнис и тоа го прават..

ретки се луѓето на кои Аллах џ.ш ги дарил...

во еден хадис Мухаммед с.а.в.с стои деека:

сонот е работа на шејтанот, шејтанот нема влијание само во сонот кој што го гледа човекот после обавен сабах.

а има ли некој кој има гледано сон откако обавил сабах намаз па прелегнал???

е тој сон е без влијание на шејтанот...

:selam:

crashandburn
27-01-09, 14:44
хадисов кој го пренесвит???
Бидејќи еднаш веќе напишав дека има три врсти на сонови, од Аллах,од шејтанот и од секојдневните случувања

OtoMan
27-01-09, 14:46
е па сега не ме земај за збор не го памтам пренесувачот пошто го имам низ читање прочитано само....

значи затоа и го внесив во ваков формат да не излезе наопаку сватен или па да го грешам пренесувачот.

:selam:

crashandburn
27-01-09, 14:57
неморат многу да пишиш или Бухари или Муслим и доволно ќе е :смешкање::смешкање:

OtoMan
27-01-09, 15:07
хехехехе

ама што ако е муслим а јас напишам бухари???

ама нејсе, многу избегавме од темава, ај стави ја во рикверс.:смешкање::смешкање:

crashandburn
27-01-09, 15:28
Ам немат врска дал е од едниот или другиот.Ако еден од нив имат го имат заведенбо некој хадис, тогаш тој е најверодостоен што можит да бидит ...

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:36
Неопходно е да се спомене дека поглавјата за соновите се една тематика која што е непозната за голем број на муслимани, што предизвикало многу погрешни убедувања и постапки. Колкаво место во исламот завземаат соновите и нивното толкување, ни зборува фактот дека скоро во секоја збирка на хадиси, има по едно големо поглавје, посветено на соновите и нивното толкување и адабите поврзани за соновите. На пример иман Бухари спомнал во својот Сахих во поглавјето за соновите и нивното толкување шеесети пет хадиси, што е сигурно голем показател какво место во исламот завзема оваа тематика. Во еден од хадиси се пренесува дека Ебу Сеида р.а., кажал дека Аллаховиот Пратеник рекол: Кога некој од вас сони сон што го сака, тоа е сон од Аллах, и нека му се заблагодари на Аллах и нека за него им каже на другите( во ривајетот : „ на оној кој го сака“). Ако сонува нешто друго нека знае дека тоа е од шејтанот, па нека побара заштита од Аллах и за него на никој да не зборува па нема да му наштети.“ (Бухари)

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:41
TЕМЕЛИ ЗА ТОЛКУВАЊЕ НА СОНОВИТЕ

Соновите се една област каде што многу луѓе кој тргнале да го објаснуваат тргнале по грешка пат. Од тука имаме луѓе кој што измислуваат соништа, со што би ги засмеале другите луѓе, или пак да привлечат внимание! Аллаховиот Пратеник с.а.в.с., рекол:„ Кој ќе прераскажува лажни соништа, ќе биде задолжен на (Судниот ден) да подврзи две влакна, а тоа нема да може да го направи!“(хадисот го пренесува Бухари).
Значи оној кој што ќе каже, видов тоа и тоа на сон, а е невистина, сеедно дали тој зборува озбилно или на шега , ќе биде задолжен на Судниот ден да подврзи две влакна, а кој од нас е во состојба тоа да го направи. Секако тоа никој не го може! Врз основа на ова невистинитоста на кажаниот сон , е опасна работа, затоа што за такава личност има стигнато закана. Затоа, нека се плашат од Аллах оние кој што намерно или ненамерно кажуваат измислени сонови, за да ги забавуваат другите луѓе.
Исто така, друга голема грешка кога се во прашање соновите, а во која што многумина потпаѓаат е и раскажувањето на сонот на оние луѓе кој што се далеку богобојазноста и разборитоста, т.е лажговци кој што истите тие сонови ги толкуваат во зависност од тоа што ќе им дошепнат нивните шејтани и џинни.
Докажано е дека некој навистина бараат помош од џинните кога е во прашање толкувањето на соништата, па врз основа на ова ги лажат луѓето. Поради ова, како што не сакаш да за некој шеријатски проблем или некое прашање од шеријатот да прашаш некој кој што не е прочуен по своето знаење, па така и твојот сон не треба да го изложуваш на оној кој што за тоа не е достоен, а сето тоа е да не се направи некоја поголема штета.

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:48
Толкувањето на соништата е исто како и фетвата, може да биде протолкувава само од оној кој има знаење и инспирација. Возвишениот Аллах рекол:„ И ете Ние на Јусуф му дадовме убаво место на Земјата и Го научивме да толкува сонови“(Јусуф 21) И рекол:„ Толкувајте ми го (ар. Дајте ми фетва на) сонот мој ако сонови знаете да толкувате?“(Јусуф 43) Значи очигледно е дека се работи за потребно знаење и инспирација како кај фетвите, така и кај соништата.
Зборовите на Возвишениот :„...и толкувањето на соновите ќе го научите!“(Јусуф 6)
Или зборовите:„...Го научивме на толкување соништа“(Јусуф 21)не упатува на тоа дека никој не смее да толкува соништа, ако затоа не поседува неопходно знаење. Поради тоа иманот Малик рекол: „ Зарем тој да си игра со пратеништво“, затоа што убавите соништа навистина се дел од пратеништвото.Тоа е нагласено во многу хадиси кој се пренесени од Ебу Хурејре р.а., дека убавите соништа се дел од четириесет и петиот дел од пратеништвото , или хадисите којсе пренесуваат од Убадех р.а., дека убавите соништа се дел од четириесет и шестиот дел од пратеништвото. Значи сепак се дел од пратеништвото.
Ова сето се неведува од проста причина што има многу луѓе кој брзаат кон некој други за да им ги протолкуваат соништата и им велат:„ Можам ли јас да ти го протолкувам сонот?“ иако се далеку од неопходното знаење за толкување на сонот.

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:51
Многу е битно да се напомене дека соновите не се извор на исламското законодавство! Врз основа на нив не може да се препишува оваа вера, ниту може за нив да се воведе некоја новотарија, затоа што оваа вера е употполнета, како и сите нејзини прописи. Возвишениот рекол:„Сега вашата вера ви ја усовршив и благодетот Свој спрема вас го употполнив и задоволен сум исламот да ви биде вера.“(Ел- Маидех 3) После смртта на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с., спуштањето на објавата е завршено!
Слушнавме некој луѓе, а тоа беше пред нападот на Ирак , дека врз основа на некои сонови зборуваа:„Клањајте оваа вечер учете ја сурата Ел-Анам!!!Овие зборови се многу опасни, затоа што соновите не се извор на исламското законодавство! Соновите се или муштулук или опомена, затоа што е забележано веродостојното предание од Аллаховиот Пратеник с.а.в.с., каде што вика дека од пратеништвото веќе ништо не останало освен радосното наговестување на муштулукот. Некои рекоа: О Алллахов Пратенику, какви се тоа муштулуци? Рече: „ Тоа се убавите сонови“Ова предание го забележал Бухари.
Пример за сонови кој се во вид на муштулук и опомена имаме во сурата Јусуф кога тој а.с., на своите двајца затворски пријатели им ги протолкувал соновите. На првиот му го протолкувал сонот дека набргу ќе излезе од затвор и дека ќе му служи на владетелот, и тоа секако е муштулук! Меѓутоа на вториот сонот му бил предупредување и му рекол дека: “ распнат ќе биде, па птиците главата ќе му ја колваат“(Јусуф 41) Ова билопредупредување за близината на смртта и дека треба да се спрема за неа. Исто така треба да спомнеме дека треба да се надеваме на обвистинувањето на тие мушулуци и опомени, но никако на нив да им се предадеме!

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:54
Во грешките кога се во прашање соновите, секако спаѓаат и гршките кој што се случуваат при раскажувањето на соништата за Пратенилот с.а.в.с. Видувањето на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с., во сон е вистина, и човек може навистина да го сонува. Хадисот е забележан од Ебу Хурејре р.а., каде што тој пренесува:„ Го слушнав Аллаховиот Пратеник како вика:„ Кој ќе ме види на сон, ќе ме види и на јаве!“или рекол „ како да ме видел и на јаве“! Шејтанот не може да се претвори во мојот лик ! Хадисот е пренесен од Муслим. Меѓутоа за да знаеме дека се работи за убав сон треба во сонуваниот сон да ги препознаеме веродостојно пренесените особини на Аллаховиот Пратеник. Во спротивно не се работи за личноста на Аллаховиот Пратеникот. Значи не мора да значи дека секое видување на Пратеникот с.а.в.с., е вистинско видување, па макар да тој што го сонувал е вистинољубив. Постои можност да се работи за шејтан кој што се прикажува во некој друг лик покрај ликот на Пратеникот с.а.в.с., затоа ѓто шејтанот не може да се прикажи во неговиот лик! После тој сон, овој што сонувал ќе си помисли дека го видел Пратеникот с.а.в.с., затоа што поверувал во таа измама. Затоа кога некој ќе дојде кај човекот кој ги толкува соништата, и ќе му рече дека го сонувал Аллаховиот Пратеник с.а.в.с., овој треба да го праша за особините на оној кој бил сонуван. Па ако го сонувал оној чии особини се исти како особините на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с., а кој што се веродостојно пренесени од неговите асхаби, тогаш навистина се работи за Аллаховиот Пратеник. Но ако неговите особини не се поистоветуваат, тогаш тоаа воопшто не е Пратеникот с.а.в.с.

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:55
Би сакала сега малку да се задржиме на некои грешки кон кои луѓето залетуваат.

Прво : Овие зборови се упатени на оние кој што се стекнуваат со шеријатско знаење(тулаби-л-илм) а меѓу нив посебно на оние кој што се занимаваат со толкување на соништата: НЕМОЈТЕ МНОГУ ВНИМАНИЕ ДА ПОСВЕТУВАТЕ НА ТОЛКУВАЊЕТО НА СОНОВИТЕ! Работете го тоа само во рамките на границите, така како што тоа го правел Аллаховиот Пратеник с.а.в.с. Луѓето по ова прашање отишле во две крајности. Некои апсолутно избегнуваат било какво толкување на соновите, иако Аллах ги дарувал со таа способност....На ваквиот треба да му се каже:„О мој племенит брате, ако веќе Возвишениот Аллах те дарувал со ваква способност за толкување на соновите, како што му подарил на Јусуф, потоа на нашиот Пратеник Мухаммед с.а.в.с., и на многу други кој толкуваат сонови, зошто не ги толкуваш и ти ?! Толкувај ги, немој тоа да го избегнуваш.
Други пак отишле во друга крајност, па воовој живот сосема се посветиле на толкувањето на соновите , а од друга страна ги запоставиле многу даветски активности. Значи овде имаме две крајности, а вистината е во средината. Вистинскиот смер е тој, како што правел и самиот Аллахов Пратеник с.а.в.с., Тој тоа го правел во рамките на границата, а никако како преокупација. Затоа немој својот живот да му го препуштиш само на ова , туку тоа нека биде во границата, зависно од твојата зафатеност. Настојувај да таа благодет која што ти е дадена, да ја искористиш во даветски цели, исто како и Јусуф а.с.. што правел. Немој целата твоја приказна за светот да бидат само соновите! Се сличуваат и такви работи да цело едно село, од почеток до крај биде само со сонови окупирано....

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:57
Второ: Оној кој ги толкува соновите нека не му ги толкува на муслиманот, ако знае дека со тоа ќе го растажи, освен ако во тоа нема некоа голема корист, т.е., ако со тоа го усмери кон некои вистински правци...Меѓутоа и во овие случаеви не треба да му се укаже на завршницата која што се назира од сонот, освен ако таму не се наоѓа некоја корист.
Можеби сега некој ќе рече: „ Добро, но зошто тогаш Јусуф му го протолкувал сонот на својот пријател со која овој се растажил? Зарем не му рекол дека ќе биде распнат и дека птици ќе му ја колваат главата“?!На ова може да се одговори дека ова толкување е кажано баш поради користа која што од толкувањето е излезена. Некои исламски ученици викаат дека тоа на него му е кажано од причина, за да тој му се покае на Аллах Возвишениот затоа што пред него била смртта. Исто така вакво нешто слишно направил и иманот Шафија, кога го сонувал иманот Ахмед. У пратил писмо од Египет дури во Ирак, и во него напишал:„ Ќе бидеш искушуван, па подготви се за тоа! Има многу луѓе на кој им било протолкувано дека ќе имам искушенија, и да се подготвуват за нив.

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:58
Трето: Оваа точка е многу важна! Со некои сонови доаѓаат и до откривање на некои тајни или затаени вистини. Кога толкувачот ќе ги истолкува тие се откриваат, а можат да бидат многу интимни и се однесуваат на оној кој го сонувал сонот, или е поврзан со неговата блиска фамилија. Во овој случај на толкувачот никако не му е дозволено да ги открие. Баш напротив треба искрено да се плаши од Аллах поради тоа затоа што го превземал еманетот! Освен во случај да се рабои за нешто што ќе биде од корист, е тоагаш му е дозволено да зборува за тоа.

Khayrun Nisa
27-01-09, 22:59
Четврто: Често имаме тесна врска помеѓу сонот, неговото толкување и оној кој го сонувал...Некои луѓе толкувањето на сонот го толкуваат врз основа на побожноста. Се спомнува дека на Ибн Сирин му дошол некој човек и му рекол :„ Сонував како учам езан“ Па му рекол:„ Ќе извршиш хаџ“! После неко евреме му иде друг човек а тој е си истите луѓе и му рекол „ Сонував како учам езан!“ Му рекол:„ Нешто ќе украдиш и раката че ти биде отсечена!“ Потоа неговите пријатели го прашале „ Како тоа да еден исти сон, а ти различно го протолкува“ Тој им рекол:„ Приметив дека првиот е некој добар човек, па се сетив на зборовите на Возвишениот :„ И огласи им на луѓето хаџ!„(Ел- Хаџџ 27). Другиот беше лош па се сетив на зборовите на Возвишениот ....„ Па еден гласник застана да извикнува: „ О карвану, вие навистина сте крадливци“ (Јусуф , 70) Значи голема е врската помеѓу сонот и оној кој го сонува. Поради тоа Ибн Сирин првиот сон го протолкувал како муштулук , а вториот како опомена.

Khayrun Nisa
27-01-09, 23:00
Петто: Врз основа на наведените точки, но и врз основа на она за кое не обавестуваат текстовите од Куранот и суннетот, доаѓаме до едноставен склад помеѓу сонот и неговото обвистинување во некое идно време. Намерно се вика склад, а не поистоветување, затоа што убавите сонови се потполно јасни, очигледни и кратки. Поради што е ова спомнато?Тоа е спомнато затоа што некои толкувачи на сонови претеруваат и се напрегаат при толкувањето на соновите, како да сакаат да откријат некоја мистерија или проблем!!!!

Кога ќе се размисли добро за соновите од сурата Јусуф, ќе ни биде јасно дека помеѓу нив и нивното толкување има очигледен склад:....„Сонував единаесет ѕвезди, и Сонце и Месечина и во сонот видов како ми се поклонија“ ! (Јусуф 4) Толкувањето на овој сон било дека единаесетте ѕвезди, се единаесетте браќа, а Сонцето и Месечината неговиот татко и мајка. Така и се случило.Исто така и соновите кој ги сониле Јусуфовите затворски пријатели, и во нив се гледа јасен склад помеѓу сонуваното и протолкуваното. Потоа сонот кој го сонувал владетелот во врска со седумте дебели и седумте слаби крави, и во нив се приметува склад помеѓу седумте родни и седумте сушни години. Значи овој склад и хармонија можеме лесно да го приметиме и од хадисот кој го пренесува Абдуллаха ибн Селама, и други хадиси каде што се наведуваат Пратениковите сонови, но и од Ибрахимовиот сон: ...во сонот видов дека треба да те заколам“(Ес-Сафат, 102) Меѓутоа соновите да се сваќаат како некоја заплеткана мистерија или проблем кој треба да се реши, сепак душата е таа што ќе осети дека тука нешто не штима.

Khayrun Nisa
27-01-09, 23:01
Шесто: Толкувањето на соновите често е причина на појава на разноразни искушенија. Па, заради тоа нека внимаваат толкувачите. Немојте да го искористувате толкувањето на соновите како би откривале туѓи тајни, а за тоа немате никаква потреба! Некои толкувачи, кога ќе му дојде човек и му го раскаже својот сон, тој ќе почне да го испитува дури и некои негови интимни прашања. Обично, човекот е наивен, и мисли дека сите тие прашања имаат некаква врска или пак имаат некакво влијание на токувањето, додека толкувачот знае дека тоа не е така. Напротив, со такви прашања се служи како би дошол до целта која само шејтанот му ја зацртал. Толкувачите на сонови нека добро се припазат од овие зли работи и нека се плашат од Возвишениот Аллах!

Khayrun Nisa
27-01-09, 23:02
Седмо: Би сакалa да предупредам на опасноста од толкувањето на сонови по пат на радио, весници и часописи, преку интернет и останати средства на информирање, бидејќи во тоа е очигледна штетност по толкувањето, зошто тоа тогаш станува од општа природа. Вака слично се случува и на разни собири! Обврска е да се придржуваме кон умереноста во поглед на ова. Денес, толкувањето на соновите станало реклама за повеќето средства за информирање, сите за тоа говорат така да скоро и не може да се препознае вистината од лагата. Во оваа пригода би дал совет на луѓето да не се осврнуваат на оние кои толкуваат по пат на телефон, или било кој друг начин по пат на средствата за информирање, значи, на оние кои сепак не се познати по својата богобојзност, по оддалечувањето од сомнителните работи и според своето знаење. Дури, од таквите треба да се припазат и оддалечат, бидејќи, таквите и можеби не ја следат вистината!

Khayrun Nisa
27-01-09, 23:04
Осмо: На крај би сакал со овие точки да завршам со она што се однесува на толкувањето на сонови во времето на сплетки. Луѓето почесто се потпираат на соновите во времето на сплеки и неред, па нивните обвистинувања погрешно ги одредуваат. Према соновите мора да се однесуваме во склад на Куранот и суннетот. Треба да бидеме внимателни и не смееме соновите секогаш да ги поистоветуваме со опшествените случувања, ниту треба да бидеме убедени во сето тоа. Ова страшно е опасно! Колку испади се направени заради сонови кои погрешно се протолкувани, па подоцна се потврдило дека вистината била спротивна на тоа!?

Повторно, можеби најопасното од сето што сум го доживеал на оваа тема се гласините кои се ширеле за појава на Мехди! Појавата на Мехди е вистина! Тоа ќе биде настан кој треба да предупреди на близината на Судниот ден. Во тој смисол се пренесени многу веродостојни хадиси, и од нив се дознава дека е еден од големите предзнаци на близината на Судниот ден. Меѓутоа, веќе со стотици години луѓето говорат дека се појавил Мехди, и секогаш се спознава дека тоа била лага. Настанот кој се случил 1400 Х. Г. во Харемиш-Шерифот (Мека) бил повод на некој сонет сон. Многумина тогаш западнале во грешка...

Ќе завршиме со констатација дека соновите се величенствена област! Можат да бидат Аллахова милост и радост за муслиманот, па да делуваат на неговата упатта или предупредување на немили настани кои би можеле да се случат! Неопходно е спрема нив да се однесуваме во склад на исправни шеријатски насоки, баш онака како према нив се однесувале Аллаховиот Пратеник, саллаллаху алејхи ве селлем, и неговите асхаби. Ако се направи грешка при нивно толкување, или однесување спрема нив, тоа би било голама причина за искушенија и неволји! Од Аллаха молиме спас!

efendija
28-01-09, 00:35
Дефинитивно можам да речам дека сестрата изобилува со големо знаење. Како непресушно море е.

Ја Рабби! - Господару мој!

Подари и на Хајрун Ниса секакво добро и на овој и на идниот свет!

Ebu Benjamin
28-01-09, 00:40
Дефинитивно можам да речам дека сестрата изобилува со големо знаење. Како непресушно море е.

Ја Рабби! - Господару мој!

Подари и на Хајрун Ниса секакво добро и на овој и на идниот свет!

АМИН ! ! ! АЛЛАХ ДА ЈА НАГРАДИ !

IslamicMaster
28-01-09, 01:43
Ја Рабби! - Господару мој!

Подари и на Хајрун Ниса секакво добро и на овој и на идниот свет!

АМИН, ЈА РАБЕЛ АЛЕМИН!!!

moonn'star
28-01-09, 03:04
Amiiiiiiinnnn

*imana*
14-04-09, 17:29
Можат да бидат Аллахова милост и радост за муслиманот, па да делуваат на неговата упатта

:selam: Драга сестричке,Аллах иншаллах неизмерно да те награди за овој труд,бидејќи моите сонови беа навистина Аллахова милост и радост за мене,и мое упатство...елхамдулиаллах! Инаку моите сонови беа многу јасни и прецизни,и немаа потреба од толкување.
Ако имаш уште некое знаење во врска со соновите те молам прати ми на маил.:гушкање:

Ahmed Ebul Kasimi
14-04-09, 17:31
Ако имаш уште некое знаење во врска со соновите те молам прати ми на маил.:гушкање:[/COLOR]

Hm podobro bi bilo da ako ima uste nekoe znaenje vo vrska so sonovite da napise ovde znaci za site a ne samo za tebe:):вслм:

*imana*
14-04-09, 17:34
добро:намигнување:, иншаллах нека напише за сите!

ALLAH_IS_ONE
14-04-09, 17:37
Прашање:
Дали може преку сон да бидеш предупреден дека си во заблуда?
Дали постои некои хадис за тоа?

Selmin ibn Alil
14-04-09, 19:25
abe brate, ako si vo zabluda samiot ke si znaes, ne treba preku son toa da se sluci:смешкање::вслм:

IslamicMaster
14-04-09, 20:37
Прашање:
Дали може преку сон да бидеш предупреден дека си во заблуда?
Дали постои некои хадис за тоа?

Може! Ова ти го тврдам затоа што слушнав од еден стар човек кој беше скренат од вистинскиот пат, како го сонува своето мало (2-3 годишно) починато внуче како обавува намаз и му кажува дека тоа нонстоп го прави!

Па стариот човек елхамдулиллах се запрашал, јас дојдов на олку години и не сум се клањал и не сум го поминал времето во Ислам. Па од тогаш елхамдулиллах се клања и е навистина добар верник!

Поуката ја има земено од тој сон! И бил предупреден дека е во заблуда...

Аллах упатува оној кој навистина Он сака да го упати!!!

Halid ibn Velid
14-04-09, 23:15
Аллах упатува оној кој навистина Он сака да го упати!!!

Allah gi upatuva na onie koi baraat upatstvo:дада:
a gi ostava vo zabluda na onie koi ja sakaat zabludata :дада::вслм:

Ebu Muhammed
15-04-09, 06:29
AMIIN,ALLAH DA JA CUVA I DA I PODARI ISKRENOST VO DELATA I ZBOROVITE I NAMERITE

menan
13-05-09, 15:25
Muslim u svom Sahihu navodi preko Omera da je Muhamed a.s. rekao: "Kada je Ibrahim umro Bozji poslanik je kazao:
- Moj sin Ibrahim umro je pri sisu i on ce u dzenetu imati dvije dojilje koje ce ga nastaviti doiti."
Zosto ovoj hadis go iznesuvam na ovaa tema ke vi kazam vednas:

Vo son na mojata sopruga i doaga glas (nemozela da prepoznae dali maski ili zenski glas) koj i kazuva: Na tvoeto since na celoto mu se pojavuvase plava fleka zatoa sto toa sega si igra so decata na Muhamed a.s. a go doji zenata na Muhamed a.s (ne se znae koja zena) Najverovatno Hazreti Hatidza. Allah ekber
Za onie sto baraat upatstvo preku sonot. Ova e poveke od upatstvo

Erdovan ibn Enver
14-05-09, 12:39
јас сакам да наведам само дека оној што го гледа пејгамберот на сон тој сон е вистински но оној кој го гледа него на сон не кажува на никој.

IslamicMaster
14-05-09, 20:52
Vo son na mojata sopruga i doaga glas (nemozela da prepoznae dali maski ili zenski glas) koj i kazuva: Na tvoeto since na celoto mu se pojavuvase plava fleka zatoa sto toa sega si igra so decata na Muhamed a.s. a go doji zenata na Muhamed a.s (ne se znae koja zena) Najverovatno Hazreti Hatidza. Allah ekber
Za onie sto baraat upatstvo preku sonot. Ova e poveke od upatstvo

Aллаху Екбер!

Аллах Џеннет, и тебе брате и на твоето синче, иншАллах!

menan
14-05-09, 20:57
Amin brate, insAllah site vo dzenet da se najdeme

ibret
08-06-09, 20:03
Со еден оџа имаам разговарано со сонувањето ма мртвите,и колку е остварлив тој сон , тогаш оџата ми рече дека секој шо сонувал умрен човек и разговорот помеѓу нив односно се што ќе ти каже умрениот е вистина,оти Аллах џ.ш. им наредил само вистината да ја кажуваат!

Burak
08-06-09, 20:50
sakash da kazes deka hristijanite imaat pravo?:lele:

ibret
08-06-09, 21:01
Не ја само го пренесов разговорот !

abdul vehab
08-06-09, 22:37
Со еден оџа имаам разговарано со сонувањето ма мртвите,и колку е остварлив тој сон , тогаш оџата ми рече дека секој шо сонувал умрен човек и разговорот помеѓу нив односно се што ќе ти каже умрениот е вистина,оти Аллах џ.ш. им наредил само вистината да ја кажуваат!selam alejkum ../da brat i jas ova go imam slusano od odzi ,,dali e vistina baraca sto mislite...

deka mrtvite samo vistinata ja kazuvaat na SONNNN.....

IslamicMaster
08-06-09, 22:43
selam alejkum ../da brat i jas ova go imam slusano od odzi ,,dali e vistina baraca sto mislite...

deka mrtvite samo vistinata ja kazuvaat na SONNNN.....

А да се отвори нова тема за тоа прашање, не ќе биде лошо...

Супер, Супер, Супер Модераторе, погрижисе молимте! :смешкање:

Abi
08-06-09, 22:58
Со еден оџа имаам разговарано со сонувањето ма мртвите,и колку е остварлив тој сон , тогаш оџата ми рече дека секој шо сонувал умрен човек и разговорот помеѓу нив односно се што ќе ти каже умрениот е вистина,оти Аллах џ.ш. им наредил само вистината да ја кажуваат!
:selam:Знаеш ли на кој месхеб му припаѓа оџата(ако е шија или други секти, тогаш не е за чудење тоа што ти го рекол)?Селам.

ibret
08-06-09, 23:12
:selam:Знаеш ли на кој месхеб му припаѓа оџата(ако е шија или други секти, тогаш не е за чудење тоа што ти го рекол)?Селам.
Оџата има дипломирано во каиро ,овде во Гв во една џамија држет худби и сигрно е Ханифија како и ние?????

Abi
08-06-09, 23:26
:selam:Поседувам збирка хадиси од Бухари(4 дела) од Тирмизи(2 дела) и повеќе книги од други афтори на оваа тема, но немам забележано тоа дека „мртвите ја кажуваат само вистината на соне„ во ниедна книга. Што ако Иблисот се претвори во лик на некој мртов човек? Ќе му поверуваш? Селам.

ibret
08-06-09, 23:36
Незнам ?Можеби и ти си во право сепак се работи за мртов човек кој веќе веговата душа се наоѓа помеѓу смрта и проживувањето па не е за фрлање или сепак незнам шо би рекол:razmisluva::razmisluva::razmisluva:

Elmer Ibn Hikmet
09-06-09, 00:02
:selam:Знаеш ли на кој месхеб му припаѓа оџата(ако е шија или други секти, тогаш не е за чудење тоа што ти го рекол)?Селам.

Ако е Ханефија незначи дека е во право без доказ со Ајет или Хадис.
:намигнување::)

:selam:

Burak
09-06-09, 10:58
:selam:eve eden link na bosanski na ovaa tema i bi bilo ubavo da se prevede...

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
:вслм:

Khayrun Nisa
09-06-09, 15:10
Вистински соништа

Не постои ни една човечка душа која не би сакала да дознае и да го запознае она што и следува во иднината. Меѓутоа Аллах одредил дека тајните на гајбот(невидлиот свет) ги познава единствено Тој и единствено на Него му припаѓа знењето, за тоа што ќе се случи во деновите и ноќите кој следуваат, додека светот на гајбот за луѓето е голема непозната работа.Вика Аллах: „ Во него се клучевите на сите тајни, само Тој ги знае....“(Ел-Ан’ам, 59), а во друг курански ајет Возвишениот Аллах вика: „ Аллах ги знае тајните на небесата и Земјата и Нему се му се враќа....“(Худ,123)

Но за жал голем број на луѓе, пробуваат да го дознаат светот на гајбот преку волшебници, пророци, астролози, и оние кој гледаат во филџан и други методи, со што одат кон заблуда, а и другите ги носат кон заблуда поради очигледниот грев кој го прават.
Аллаховиот Пратеник а.с.рекол:„Оној кој оди кај оди кај гледач и поверува во она што зборува, тој го изневерува она што му е објавено на Мухаммед а.с.“ (Ебу Давид)
Имамот Муслим забележал хадис кој е пренесен од некоја од мајките на верниците од Аллаховиот Пратеник а.с., дека рекол: „Кој посети гледач или пророк и поверува во она што му се зборува, намазот нема да му биде примен 40 дена.“
Тоа е затоа што гледачите и сихирбазите не го познаваат гајбот, туку на луѓето им ја разубавуваат заблудата, што е потврдено во куранските текстови.

Муѓутоа што се однесува до верниците Аллах им подарил вистински соништа кој ги потикнуваат на добро и ги предупредуваат на зло. Она со што верникот е израдуван после доброто дело е тоа да сонува вистински сон, за што не известил нашиот сакан Пратеник,а.с., „ Од пратеништвото не остана ништо освен радосните вести, “ а„ асхабите прашале: „ А што се тоа радосни вести?“ Пратеникот а.с., рекол:„ Вистинските соништа“. (Бухари)

Соништата се делат во три категории:
Сон од Аллах, кој е јасен и нешто најситно што човек може да виде спиејќи.
Сон од шејтанот, кој е знак на шејтанското поигрување со човекот, посебно ако човекот оди на спиење без абдест и не проучи зикр пред спиење(3 х Ихлас, Фелек, Нас и Ајетул-Курсију)
Сон во кој човекот ќе го доживее она за размислувал пред спиење.
Од Авфа б. Малик се пренесува дека Аллаховиот Пратеник а.с., рекол : „ Три вида на соништа се:
-сон од шејтанот, со кој сака синот Адемов да го направи тажен и жалостен,
-привидување на она за што човекот размислувал во текот на денот и со тоа бил опседнат,
-вистнски соништа кој спаѓаат во четириесет и шестиот дел од иманот.“ (Ибн Мадзе)
Соништата завземаат големо место во исламот .„ Вистинскиот сон е добро кое доаѓа од добар човек и тоа е четириесети шести дел од пратеништвото.“(Бухари)
Од Енес б. Малик р.а., се пренесува дека Аллаховиот Пратеник а.с., рекол:„Доаѓањето на објави и пратеници е прекинат и после мене нема да има ни еден пратеник или веровесник“, па тоа тешко им дошло на луѓето, потоа Аллаховиот Пратеник а.с., рекол:„Но постојат радосни вести.“Присутните прашале што се тоа радосни вести, а Аллаховиот Пратеник а.с., рекол:„ Сонот на муслиманот кој е дел од пратеништвото.“(Тирмизи)

Кога се зборува за вистинските соништа, некои луѓе ја пречекориле границата на дозволеното, сметајќи ги соништата за извор на основата со кој се донесуваат шеријатески прописи. Тоа е заблуда која што е осудена од исламските ученици.
Иманот Шатиби рекол: „ Некој луѓе зборуваат:„ Го видов Аллаховиот Пратеник, а.с., во сон и ми рече „тоа и тоа“, па тој ќе го направи она што му е речено, отстапувајќи така од постоечките шеријатски граници, што секако е неисправно. Тоа е затоа што соништата на обичните луѓе во шеријатот, не може да се земат како доказ за било која работа, за разлика од пратениковите соништа (кој се составен дел од објавата)...“

Највистинити сонови сонуваат луѓе кои имаат најголем иман и искреност. Аллаховиот Пратеник, а.с., рекол: „Кога ќе се приближи времето, соновите на верникот нема да доаѓаат во облик на лага, а најискени сонови ќе бидат кај оние кои ќе бидат најискрени во говорот.“ (Бележи Бухарија)
Коментирајќи го овој хадис, Ибн Хаџер, рекол: „Некогаш се случува искрениот човек во сон да го виде она што не е вистина, меѓутоа во повеќето случаеви е спротивно.“ Имамот Ибн Кајјим рекол: „Оној кој сака неговите сонови да бидат вистинити, мора да го направи следното: да биде искрен, да конзумира халал храна, мора строго да ги извршува наредбите, а да се чува од забраните, треба да легнува под абдест, да се сврти кон кибла, да го спомнува Аллах додека сонот не го совлада, во таков случај неговиот сон ќе биде вистинит, а највистинити сонови се оние кои се сонуваат пред самата зора, бидејќи тоа е период кога на земјиното небо се спушта нашиот Господар, се приближува милоста и прошката, се смируваат шејтаните, додека , овој сон би бил спротивен ако се сонува во време на јација, кога се креваат шејтаните и шират шејтанските души.“

Оној кој сони убав сон, ќе постапи сходно по препораката на Аллаховиот Пратеник, алејхи селлам, кога рекол: „Оној кој сони убав сон, за тоа нека се заблагодари на Аллах, бидејќи тоа е сон од Аллах и својот сон нека го раскаже на други, а ако сони нешто што презира, нека побара приклониште кај Аллах од неговото зло и нека знае дека тоа е сон од шејтанот, нека својот сон не го кажува никому, тогаш сонот нема да му наштети.“ (Бележи Бухарија)
Оној кој сонува нешто што презира, ќе го прави она што го наредил Аллаховиот Пратеник, алејхи селлам, : „Оној кој сонува нешто што презира, нека три пати лесно плукне на лева страна, нека проучи еузу биллахи минешшејтанирраџим три пати и нека се сврти на спротивната страна од онаа на која спиел.“ (Бележи Муслим)

Кога човекот сонува убав сон, за неговото значење нека го праша оној во чие знаење и вера има доверба, бидејќи во два Сахиха се пренесува дека Аллахаовиот Пратеник, алејхи селлам, откако клањал сабах-намаз, се вртел кон асхабите и прашувал: „Дали некој од вас синоќа сонуваше нешто?“
Во друг хадис Аллаховиот Пратеник, алејхи селлам, рекол: „Сонот бива онака како ќе се протолкува, и примерот на сонот е како примерот на човекот кој ја подигнал својата нога и чека кога ќе ја спушти, така кога некој од вас ќе сони некаков сон, нека не го кажува освен на ученик и советник.“ (Бележи имам Хаким)
Во тефсирот на куранскиот ајет: „ О Синко мој, не го кажувај својот сон на браќата свои...“, имамот Куртуби рекол:„ Овој ајет е основа која упатува дека сонот не се кажува на браќата, ниту на оној кој не може да даде совет, како и на оној кој не го познава толкувањето на соништата.“
Муслиманот не треба да се оптеретува со соништата, ниту за нив многу да прашува, напротив треба да бара толкување само на оние убави соништа. Ако човекот во потполност го остави толкувањето на соништата тоа не смета.
Една од битните работи која се однесува за соништата е тоа дека човекот не смее да зборува за она што не го видел на сон. Аллаховиот Пратеник а.с., рекол: „ Оној кој раскаже она што не го видел на сон , на Судниот ден ќе му биде наредено да подврзи две влакна, а тоа нема да може...“(Бухари).

Аллаху наш, помогни ни да правиме добри дела и израдување на дуњалукот и ахиретот!!

Khayrun Nisa
09-06-09, 15:17
Еве го текстот што Бурак го посочи, но во него не е даден одговорот кој се бара во оваа тема, ако некој од ефендиите знае нешто повеќе нека повелат нека кажат, дали ако на сон ти зборува мртовец, неговите зборови се вистина?

Burak
09-06-09, 17:58
daden e odgovorot...ne postoi hadis nitu predaja deka sonuvanja na mrtovci se del od vistinskite sonishta, a ako ima nekoj dokaz za toa neka dade ili neka ne vleguva vo nepotrebni debati...

Khayrun Nisa
09-06-09, 20:22
daden e odgovorot...ne postoi hadis nitu predaja deka sonuvanja na mrtovci se del od vistinskite sonishta, a ako ima nekoj dokaz za toa neka dade ili neka ne vleguva vo nepotrebni debati...

Мене ми е јасно ова што ти ми го кажуваш, но од каде дошло до тоа да учени оџи, го кажат ова за кое се дебатира на оваа тема?

Burak
09-06-09, 21:18
Мене ми е јасно ова што ти ми го кажуваш, но од каде дошло до тоа да учени оџи, го кажат ова за кое се дебатира на оваа тема?
:selam:
epa da cueme za imeto na odzata, pa ke kazeme kolku e ucen i so koi izvori se koristel,vaka ne mi e jasno zosto se debatira na nesto za koe voopsto nema nikakov dokaz...tekstot sto go prevede e odlicen i raspravata neka prodolzi po toj tek...:вслм:

ibret
10-06-09, 22:31
:selam:
epa da cueme za imeto na odzata, pa ke kazeme kolku e ucen i so koi izvori se koristel,vaka ne mi e jasno zosto se debatira na nesto za koe voopsto nema nikakov dokaz...tekstot sto go prevede e odlicen i raspravata neka prodolzi po toj tek...:вслм:
Ne e ubavo od moja strana ako go kaza imeto?
naremja taka mislam?

DAIJA
11-06-09, 20:30
Не го кажувај името. Не е битно. Во исламската историја се забележува дека повеќето забегани секти и религии, ко суфизмот и шиизмот, користат како аргумент сништа на мртовци, посебно некои си таму шехбаби и самозвани евлии, градејќи ги на тие темели своите суеверија и паганштини, а оттргнувајќи се со тоа од чистите исламски извори.

Никаде во хадисите или пак во тефсирите на Куранот не се спомнува дека зборот на мртовците на сон е хак! Чуму тогаш толкав муабет? Ние сме муслимани. Ние веруваме во Аллах и во Неговиот конечен пратеник Мухаммед, а.с., а не во мртовци.

ibret
11-06-09, 21:29
Не овој не е ни суфија ,ниту пак шија,туку овој е едедн од најугледните оџи овдека!!!!!!!

Khayrun Nisa
23-06-09, 05:41
:selam:

Чуден сон


Се зборува дека некој човек шетал по шумите во Африка, каде природата била привлечна и каде растеле високи дрва. Тој уживал гледајќи ги дрвата кои го заштитувале од врелите сончеви зраци. Се насладувал слушајќи го црцорењето на птиците и длабоко го вдишувал мирисот на цвеќето кое се наоѓало секаде околу него.
И додекак тој така се насладувал на тие призори, кога одеднаш го слушнал брзиот глас на непријателот кој од секунда во секунда му се приближувал, се зголемувал и станувал се појасен. Човекот се свртел, кога таму огромен лав кој му се приближувал со неверојатна брзина, а бил и многу гладен.
Човекот почнал да бега колку што може побрзо, а лавот и понатаму одел по него. Кога лавот му се приближил, тој здогледал еден стар бунар, па се фрлил во него. Се нашол во бунарот и се фатил за јажето, со кое се вади вода, и човекот почнал да се лула во внатрешноста на бунарот.
Кога малку се смирил и си дошол при себе, а и лавјиот рик стивнал, човекот го слушнал движењето на змијата која имала голема глава и огромно тело, а била во самиот бунар.
И додека така размислувал како да се ослободи од лавот и змијата, кога еден црн и еден бел глушец, почнале да се качуваат по јажето и почнале да го грицкат, од што човекот уште толку се преплашил. Тој почнал да го треси јажето со своите раце, надевајќи се дека глувците ќе заминат и така тресел се додека не почнал да се лула десно и лево по бунарот, па почнал да се удара од ѕидовите на бунарот. И се додека така ударал по ѕидовите, одеднаш почуствувал нешто влажно и лизгаво. Тој ударил со својот лакт по тоа, а тоа да ти биде мед од пчели, кој своите куќи ги прават по планините, дрвјата и во внатрешностите на јамите и пештерите. Го пробал медот и почнал да јаде. Од убавината на медот, заборавил на својата состојба во која се нашол во тој момент....
Се разбудил човекот од својот сон, сон кој бил доста вознемирувачки!!
Тогаш решил да оди кај некој да му го протолкува сонот, па отишол кај некој ученик и го известил за сонот. Ученикот се насмеал и му рекол:„Па зарем не го знаеш неговото значење“?
А човекот одговорил:„Не“! Ученикот продолжил:„ Што се однесува за лавот кој трчал по тебе, тоа е мелекот на смрта. Бунарот во кој се наоѓа змија, е кабурот, а јажето за кој си се закачил ти се твоите години. Што се однесува до едниот црн и едниот бел глушец, тоа се денот и ноќта кој ти одземаат од твојот живот.“ Човекот прашал: „ А медот ученику?“ А ученикот одговорил:„ Тоа ти е дуњалукот, со својот сладок вкус направил да заборавиш дека зад тебе се смртта и полагањето на сметката.

Аллаху наш, ти се приклонувам од сите искушенија, и направи го нашиот завршеток убав, и недозволувај дуњалукот да не заведе, па да заборавиме на Тебе! АМИН!

Ahmed Ebul Kasimi
20-08-09, 09:28
Не овој не е ни суфија ,ниту пак шија,туку овој е едедн од најугледните оџи овдека!!!!!!!

Navistina najugleden,ili problemot e kaj dzemaatot??:razmisluva:

OtoMan
20-08-09, 10:43
Navistina najugleden,ili problemot e kaj dzemaatot??:razmisluva:

можеби тој си е угледен, па и тој го слушнал некаде па го прекажал, или паки може даса го кажал тоа во друг контекст, но во секој случај како што беше веќе и спомнато погоре, исламот не е она што ќе го каже еден оџа или било кој на овој свет, туку исламот е Куранот и Суннетот и точка, за да во ова има некаква си логика треба да има факт од Куран или Суннет без тоа се е ова бессмислено....

:дада::дада::дада:

:selam:

Ahmed Ebul Kasimi
20-08-09, 10:57
можеби тој си е угледен, па и тој го слушнал некаде па го прекажал, или паки може даса го кажал тоа во друг контекст, но во секој случај како што беше веќе и спомнато погоре, исламот не е она што ќе го каже еден оџа или било кој на овој свет, туку исламот е Куранот и Суннетот и точка, за да во ова има некаква си логика треба да има факт од Куран или Суннет без тоа се е ова бессмислено....

:дада::дада::дада:

:selam:

:)Pa neli rekov problem kaj dzemaatot..znaci negovoto doslovno kazuvanje ne e razbrano kako sto treba,ili pak celiot dzemaet e nepismen i kazuva sto ke mu tekne:razmisluva:A najgolem problem e sto ako odza kaze nesto i op drugite molcat,mn se retki koi sto ke pobaraat nekakov dokaz za kazanoto

ibret
21-08-09, 00:44
не беше цел џемаат, туку давтројца на кафе муабет,кој од кого учени и недоучени за да контрираме,а згора на теа беше многу одамна .

Ahmed Ebul Kasimi
21-08-09, 00:46
не беше цел џемаат, туку давтројца на кафе муабет,кој од кого учени и недоучени за да контрираме,а згора на теа беше многу одамна .

Aham,vidi se so nego uste ednas na kafe,ne bi bilo loso,sega mozes da razlikuvas musliman za razlika od sufija:намигнување:

ibret
21-08-09, 00:50
Не бе брат не е овој суфија ,предват во женското медрезе во Г.в. не би рекол да е од тие:razmisluva:

DAIJA
21-08-09, 02:00
sakash da kazes deka hristijanite imaat pravo?:lele:

хехе. Добра асоцијација.

DAIJA
21-08-09, 02:02
:selam:Знаеш ли на кој месхеб му припаѓа оџата(ако е шија или други секти, тогаш не е за чудење тоа што ти го рекол)?Селам.

Хехе. Пак ме насмевнавте. Може ненамерно згрешил човекот. може и тој чул бабини деветини.

DAIJA
21-08-09, 02:04
Незнам ?Можеби и ти си во право сепак се работи за мртов човек кој веќе веговата душа се наоѓа помеѓу смрта и проживувањето па не е за фрлање или сепак незнам шо би рекол:razmisluva::razmisluva::razmisluva:

Зарем мислиш дека можеш да комуницираш со душата на мртвиот човек?

Тие се зафатени со своите маки, секој со својата, и никој нема време за чат на сон!

DAIJA
21-08-09, 02:06
Мене ми е јасно ова што ти ми го кажуваш, но од каде дошло до тоа да учени оџи, го кажат ова за кое се дебатира на оваа тема?

Ако има диплома, не значи дека се му останало во глава!

DAIJA
21-08-09, 02:08
Не бе брат не е овој суфија ,предват во женското медрезе во Г.в. не би рекол да е од тие:razmisluva:

Можеби исто така му веруваш и на рејсот, не може да греши зашто е рејс? Не е така. Сите сме подложни на гревови. Аллах да ни даде доблест да можеме да си ги признаваме грешките и да се покаеме навреме.

reemteY
21-08-09, 02:35
И јас слушнав така! А ти Даијо од кај си толку сигурен дека сето тоа не е вистина?!:намигнување:
:вслм:

DAIJA
21-08-09, 02:42
И јас слушнав така! А ти Даијо од кај си толку сигурен дека сето тоа не е вистина?!:намигнување:
:вслм:

Да не бев сигурен немаше да пишам! Кога поседуваш исправни информации, веднаш можеш да ги забележиш невистинитите информации. Имам книга „Сништата на Пратеникот“. Внатре зборува за разните сништа, правилата и прописите околу нив и начинот на кој ги толкувал.

Нашата вера се зема Куранот и од хадисите на пратеникот Мухаммед, а.с. Доколку таму нема ништо веродостојно на оваа тема, тогаш тоа е лажно, зашто нема вистина за која не не известил Аллах и Неговиот пратеник Мухаммед, с.а.в.с.

reemteY
21-08-09, 03:15
Да не бев сигурен немаше да пишам! Кога поседуваш исправни информации, веднаш можеш да ги забележиш невистинитите информации. Имам книга „Сништата на Пратеникот“. Внатре зборува за разните сништа, правилата и прописите околу нив и начинот на кој ги толкувал.

Нашата вера се зема Куранот и од хадисите на пратеникот Мухаммед, а.с. Доколку таму нема ништо веродостојно на оваа тема, тогаш тоа е лажно, зашто нема вистина за која не не известил Аллах и Неговиот пратеник Мухаммед, с.а.в.с.
Епа наведи некој хадис, доколку не те мрзи!

OtoMan
21-08-09, 10:50
Епа наведи некој хадис, доколку не те мрзи!

е па братот тоа го кажува затоа што нема хадис....


а штом нема хадис значи дека не е така, бидејќи како што спомна братот, сеекоја вистина ни е обелоденета преку Куран и Хадис...

:дада::дада::дада:

:selam:

reemteY
21-08-09, 14:53
е па братот тоа го кажува затоа што нема хадис....


а штом нема хадис значи дека не е така, бидејќи како што спомна братот, сеекоја вистина ни е обелоденета преку Куран и Хадис...

:дада::дада::дада:

:selam:
Според мене не е така, мислам дека постојат докази :)
23. i jedan od dokaza Njegovih je san vaš nocu i po danu, i nastojanje vaše da steknete nešto iz obilja Njegova; to su, zaista, pouke za ljude koji cuju;(Ar Rum)

OtoMan
21-08-09, 14:58
Според мене не е така, мислам дека постојат докази :)
23. i jedan od dokaza Njegovih je san vaš nocu i po danu, i nastojanje vaše da steknete nešto iz obilja Njegova; to su, zaista, pouke za ljude koji cuju;(Ar Rum)

брате не се разбравме, не кажуваме за сите сонови, има дефинирано, прочитај за соновите повеќе и ќе видиш кои сонови какви се, во кои може а во кои не може да делува шејтанот, бидејќи ретки се соновите во кои не делува шејтанот, во поголем дел тој е оној кој ги прави за да ги занесе верниците од правиот пат во заблуда...

нир тука сега водиме разговор конкретно за соновите во кои ни се јавуваат мртви луѓе, дали во тие сонови се вмешува шејтанот или паки се тие опомена како што кажува гореспоменатиот ајет...

:дада::дада:

:selam:

DAIJA
21-08-09, 18:15
Според мене не е така, мислам дека постојат докази :)
23. i jedan od dokaza Njegovih je san vaš nocu i po danu, i nastojanje vaše da steknete nešto iz obilja Njegova; to su, zaista, pouke za ljude koji cuju;(Ar Rum)

Тука се работи за сонот како појава, а не се зорува за вистинитоста на говорот на мртвите на сон. Сметам дека the king убаво ти одговори и то го објасни мојот став.

И да дополнам, иако веќе беше спомнато, пратеникот Мухаммед, а.с., гарантирал дека шејтанот единствено не може во неговиот (Мухаммедовиот) лик да се појави. Тоа значи дека вистинитоста на сонот ќе ја дознаеме само доколку се исполни, а никако не можеме да толкуваме или да веруваме пред било што и да се случи. Состојбата на сон е состојба на активност на мозокот од типот на сочувување информации, обработка на истите, и плус нешто слично на компјутерските операции chek disc i disc defragment.

reemteY
21-08-09, 19:10
брате не се разбравме, не кажуваме за сите сонови, има дефинирано, прочитај за соновите повеќе и ќе видиш кои сонови какви се, во кои може а во кои не може да делува шејтанот, бидејќи ретки се соновите во кои не делува шејтанот, во поголем дел тој е оној кој ги прави за да ги занесе верниците од правиот пат во заблуда...

нир тука сега водиме разговор конкретно за соновите во кои ни се јавуваат мртви луѓе, дали во тие сонови се вмешува шејтанот или паки се тие опомена како што кажува гореспоменатиот ајет...

:дада::дада:

:selam:
Види брате, мене јасно ми е се, соновите се дефинирани како сонови од Аллах, и сонови што шејтанот инсистира да го улаши човекот!
Еден хадис каде пратеникот а.с. вели вака
Кој гледа некој добар сон, која го усреќи нека му се заблагодарува на Аллах, затоа што тоа е од Аллах испратено преку ангелите,но кој гледа некој сон, кој уплашува, нека бара Аллах да го заштити од шејтанот, затоа што тој е нејзин!

Ете гледаш дека Мухамед а.с. мнг добро ни објаснувал, па ако сонот што го гледаме, содржи возмирување тоа значи дека е од шејтанот, а кога гледаме некој добар сон нромално дека тоа е вистина , како може да биде лажен сон кога тој сон е од Аллах?!
Не знам колку ме сфаќате!
:selam:

gv lautka
22-08-09, 00:37
:selam:da a vo drug Hadis se veli,,,sonet e cetiesetata objava,,,
sega ne se secavam tocno od kade e prenesen ama ima vakov hadis,,

sto znaci kazuvanjata na son ponekogas mozat i dase vistiniti,,ne moze tuku se vistiniti,,,primer e so OMERA r.a kogo petelot go kluknal na son i toa mu bilo opomena deka mu se nablizuvala smrta...:вслм:

Miralem
22-08-09, 00:38
Bezrazlika dali si sonil nekoj Mrtov i ti ostavil poraka.
Se raboti za nedorazbiranje. Eden kaza tuka,steta e sto mnogu ne ke ja svatat porakata na imamot a posle hutbata namesto da prasaat za ona sto ne im e jasno,ogovaraat i go teraat vo pekolot.
Fino objasni Bratot na prethodnata poraka. Ako e sonot ubav,togas e vistinit,makar toa nekoj Mrtov ti rekol nesto vo sonot.Ako sonot ti pravi teret i e voznemiruvacki i nekoj ziv da sonis togas e od Sejtanot.
Samo bez pricina se mesaat babi i zhabi.
Neznam zosto tolku dlaboko nekogas vleguvame vo nekoi vodi a ne sme plivaci.

Koga bev nekade na 9 god. mozam da kazam deka siromaski tie periodi gi pominavme (taka bese kaj poveketo-mala uteha za mene). Ke dojdese strikomi od pecalba ke i dadese na babami nekoj dinar a taa si gi cuvase na strana i koj i da i dadese nesto-kako na stara zena,taa toa go cuvase.
Koga preseli,po nekolku dena na son ja gledav,za raka me zede i mi kaza deka za mene go cuvala toa i kade da gi najdam. Utroto stanav (imav samo 9 god.),posto nemozev da si dostignam do vitrinata ja zedov Majkami za raka i i kazav da mi gi izvadi od tamu i tamu parite (za koi i tie poima nemaa). Me prasuvaa od kade znaev ? Rekov: Mi kaza snosti babami vo Son.
Vakvi iskustva sum imal poveke.
E sega,ima li Hadis za ova ? Ova e veke doziveano. Tuka nema moze ili nemoze,ova veke se sluci. Poznavacite na Hadisi,se nadevam,ke mi najdat nekoj Hadis za ovoj slucaj kade Resulullah s.a.w.s kazal za ova nesto.
Ili mozebi Hadisot za ovoj slucaj odgovara,iako ne e spomnato nikade vo nego pojava na mrtov vo son od strana na Muhammed s.a.w.s?

E sega i za onie koi mislat deka sekogas sonuvanje na mrtvi e dobredojdeno.
Drugo iskustvo so sonuvanje na mrtvi mi e iskustvoto koe me odnese da posetam "sekoj" psihijatar vo drzavata-posto ne bev ni tolku po Islamot. Kur'anot mi bese lek. I od toj moment,elhamdulillah,se zainteresirav malku poveke.

Odgovara li istiot Hadis i za drugiot slucaj iako ne e spomnato vo nego nikade sonuvanje na mrtvi ?
Nemojte da krivite nikogas nikogo zaradi naseto sopstveno formalno gledanje na rabotite. Nemojte da ocekuvate da vi pisuva nekade so zbor deka Koka Kola denes postana zabraneta.
Treba da rabotime malku na Hadisite a ne mahinalno na niv da deluvame.

Zapocna mesecot Ramazan. Koj ja poznava sustinata na ovoj Mesec,toj radosta i slasta ke ja oseti tokmu vo momentite koga glad i zed ke se pojavi vo nego. Koj samo formalno posti,toj teret ke oseti vo Ramazanot.

DAIJA
22-08-09, 12:40
:selam:da a vo drug Hadis se veli,,,sonet e cetiesetata objava,,,
sega ne se secavam tocno od kade e prenesen ama ima vakov hadis,,

sto znaci kazuvanjata na son ponekogas mozat i dase vistiniti,,ne moze tuku se vistiniti,,,primer e so OMERA r.a kogo petelot go kluknal na son i toa mu bilo opomena deka mu se nablizuvala smrta...:вслм:

Да, но тоа го протолкувал Мухаммед, а.с., а не некој ху баб ху. Затоа реков, вистинит е кога ќе се обвистини, а не ние да веруваме на се!

DAIJA
22-08-09, 12:45
Bezrazlika dali si sonil nekoj Mrtov i ti ostavil poraka.
Se raboti za nedorazbiranje. Eden kaza tuka,steta e sto mnogu ne ke ja svatat porakata na imamot a posle hutbata namesto da prasaat za ona sto ne im e jasno,ogovaraat i go teraat vo pekolot.
Fino objasni Bratot na prethodnata poraka. Ako e sonot ubav,togas e vistinit,makar toa nekoj Mrtov ti rekol nesto vo sonot.Ako sonot ti pravi teret i e voznemiruvacki i nekoj ziv da sonis togas e od Sejtanot.
Samo bez pricina se mesaat babi i zhabi.
Neznam zosto tolku dlaboko nekogas vleguvame vo nekoi vodi a ne sme plivaci.

Koga bev nekade na 9 god. mozam da kazam deka siromaski tie periodi gi pominavme (taka bese kaj poveketo-mala uteha za mene). Ke dojdese strikomi od pecalba ke i dadese na babami nekoj dinar a taa si gi cuvase na strana i koj i da i dadese nesto-kako na stara zena,taa toa go cuvase.
Koga preseli,po nekolku dena na son ja gledav,za raka me zede i mi kaza deka za mene go cuvala toa i kade da gi najdam. Utroto stanav (imav samo 9 god.),posto nemozev da si dostignam do vitrinata ja zedov Majkami za raka i i kazav da mi gi izvadi od tamu i tamu parite (za koi i tie poima nemaa). Me prasuvaa od kade znaev ? Rekov: Mi kaza snosti babami vo Son.
Vakvi iskustva sum imal poveke.
E sega,ima li Hadis za ova ? Ova e veke doziveano. Tuka nema moze ili nemoze,ova veke se sluci. Poznavacite na Hadisi,se nadevam,ke mi najdat nekoj Hadis za ovoj slucaj kade Resulullah s.a.w.s kazal za ova nesto.
Ili mozebi Hadisot za ovoj slucaj odgovara,iako ne e spomnato nikade vo nego pojava na mrtov vo son od strana na Muhammed s.a.w.s?

E sega i za onie koi mislat deka sekogas sonuvanje na mrtvi e dobredojdeno.
Drugo iskustvo so sonuvanje na mrtvi mi e iskustvoto koe me odnese da posetam "sekoj" psihijatar vo drzavata-posto ne bev ni tolku po Islamot. Kur'anot mi bese lek. I od toj moment,elhamdulillah,se zainteresirav malku poveke.

Odgovara li istiot Hadis i za drugiot slucaj iako ne e spomnato vo nego nikade sonuvanje na mrtvi ?
Nemojte da krivite nikogas nikogo zaradi naseto sopstveno formalno gledanje na rabotite. Nemojte da ocekuvate da vi pisuva nekade so zbor deka Koka Kola denes postana zabraneta.
Treba da rabotime malku na Hadisite a ne mahinalno na niv da deluvame.

Zapocna mesecot Ramazan. Koj ja poznava sustinata na ovoj Mesec,toj radosta i slasta ke ja oseti tokmu vo momentite koga glad i zed ke se pojavi vo nego. Koj samo formalno posti,toj teret ke oseti vo Ramazanot.

Затоа велиме дека човекот не сонил вистинит сон освен додека не му се обвистини. Еден куп мушрици/политеисти ги сонуваат своите мртви свештеници во најубаво издание каде има ја фалат својата вера во обожување крави, мајмуни, крстови, гробови, слики и кипови, а тие сништа воопшто не преставуваат вистина.

Затоа, сонот е еден вид на состојба на мозокот врз кој влијаат многу работи, па така не може се да се земе здраво за готово!

Формализмот за кој обвинуваш е лоша работа, ито како и суштината без шеријатски определени граници која преминува во слободна интерпретација и завршува со заблуда.

Miralem
22-08-09, 13:56
Затоа велиме дека човекот не сонил вистинит сон освен додека не му се обвистини. Еден куп мушрици/политеисти ги сонуваат своите мртви свештеници во најубаво издание каде има ја фалат својата вера во обожување крави, мајмуни, крстови, гробови, слики и кипови, а тие сништа воопшто не преставуваат вистина.

Затоа, сонот е еден вид на состојба на мозокот врз кој влијаат многу работи, па така не може се да се земе здраво за готово!

Формализмот за кој обвинуваш е лоша работа, ито како и суштината без шеријатски определени граници која преминува во слободна интерпретација и завршува со заблуда.

Elhamdulillah sto znaeme precizno tocno i striktno samo sto moze da se obozava. Deka za obozavanje i za stravopocit nikoj ne e dostoen sem EDEN ALLAH DZ.S. Bilo mrtov da ti rece vo son,bilo ziv da ti rece,ako ti kaze deka treba da obozavas bilo sto sem Allah,sto e jasno i precizno kazano vo Kur'an i Hadis,togas definitivno sonot e od Sejtanot i nema tuka sto da mesame ovoj ili onoj,radi cista navika.Toa sekoj Musliman go znae,elhamdulillah.
Sekoj sekade prav izbor moze da napravi i sekoj sekade moze da zgresi.

Ima mnogu kupovi koi sonuvaat inaku duri i budni. Dali ke go obozavas svoeto ego i svoeto jas i svojata ostroumnost i samo svojot stav,seedno e nepocituvanje na LA ILAHE ILALLAH ! Bidejki taa maksima znaci deka NEMA,APSOLUTNO NEMA NISTO DRUGO ZA OBOZAVANJE SEM ALLAH.
A kolku od nas ne sme svesni deka se obozavame samite sebesi,sami se smetame za potpolni vernici,,, toa sme go steknale isto taka so toa sto ne gi pocituvame zborovite :"Cuvaj sebe i svoju porodicu od vatre." Nie sebesi i naj bliskite gi zapostavivme a na drugi pamet im solime.
Ne sakame da bidime od onie vo koi Allah se kolne: "75:2. i kunem se dušom koja sebe kori." Go ima li onoj sto sekojdnevno se kritikuva samiot sebesi ? Mani si bara sekojdnevno,ili misli deka nema mana ? Ili misli deka eden den ke gi skloni manite svoi ?

Taka,ima mnogu sonuvaci...
Nekoj Evrejski Car,mislejki deka vospostavuva Musaov a.s zakon,ispoubil iljadnici sledbenici na Isa a.s.

DAIJA
22-08-09, 15:07
Да, се сложувам. Тоа и го говорев. Не може да се генерализира, мора да се прецизира.

А за ова:A kolku od nas ne sme svesni deka se obozavame samite sebesi,sami se smetame za potpolni vernici,,, toa sme go steknale isto taka so toa sto ne gi pocituvame zborovite :"Cuvaj sebe i svoju porodicu od vatre." Nie sebesi i naj bliskite gi zapostavivme a na drugi pamet im solime.
Ne sakame da bidime od onie vo koi Allah se kolne: "75:2. i kunem se dušom koja sebe kori." Go ima li onoj sto sekojdnevno se kritikuva samiot sebesi ? Mani si bara sekojdnevno,ili misli deka nema mana ? Ili misli deka eden den ke gi skloni manite svoi ?

Taka,ima mnogu sonuvaci...

Навистина ми е жал. Аллах да ви олесни во поправање на вашата состојба!

Erdovan ibn Enver
22-08-09, 22:30
Можеби исто така му веруваш и на рејсот, не може да греши зашто е рејс? Не е така. Сите сме подложни на гревови. Аллах да ни даде доблест да можеме да си ги признаваме грешките и да се покаеме навреме.

mene nekoj od ramhetliite sto mi se bliski mi idat na son najcesto pred cetvrtok nakaj petok a jas cesto za toa citam kuran

Burak
23-08-09, 04:30
Џинните и луѓето


Секој човек кај себе има џин пратител. Се пренесува од Ибн-Месуд дека Пратеникот, с.а.в.с., рекол: „Секој од вас има џин пратител.“ Некои прашаа: „Зарем и ти, Божји Пратенику?“ Одговори: „И Јас, но Аллах мене ме помогнал против него, има примено ислам и не ме наведува на ништо освен на добро.“ (Муслим, 2814)

Kolku da pomognam..sekoj covek ima dzin pratitel ili Karin, koj posle nashata smrt prodolzuva da zivee i da gi imitira duri i nashite naviki .Zatoa vo mnogu primeri ke naideme deka lugeto gledale kako se poajvuva nekoja doskoro umrena osoba na mestoto kaj ziveela ili rabotela ili imala nekoja nezavrshena rabota.Od vakvo veruvanje e poznato duri i postapkata na ostavanje na svetlo da gori zapaleno navecer i da se napolni shishe voda vo smisol deka umreniot doaga vo kukata kade ziveel i za da se napie od istata, no so toa samo im posvetuvame vnimanie na shejtanite koi manipuliraat so vakvi praznoveria i paganski obicai.Pogotovo kaj hristijanite se javuva ova bidejki se ubedeni deka tie duhovi shto gi gledaat se dushi na mrtvite.
Poveke od jasno e deka toa e Karin -dzinot pratitel koj gi znae navikite i tajnite na pocinatiot i koj vo nekoi slucaevi se javuva i na son na nekoi osobi koi bile bliski so istoimeniot.
Da se nadovrzam i so sonot na Miralem koj rece deka bil vistinit, a povrzan so sonuvanje na umrena osoba.Najverojatno vo sonot so dozvola na Allah mu se pojavil dzinot Karin koj ja znael tajnata na umreniot, a toa e mestoto kaj se naogale parite.Nie znaaeme deka dushite na umrenite se naogaat vo Berzah, i deka ne se prisatni na ovoj svet i deka vo son od site luge sejtanot nemoze da se pojavi samo vo likot na Pratenikot a.s. Edino ako go sonuvame Pratenikot a.s. mozeme da bideme sigurni deka nikoj nemoze da go zazeme negovoto mesto..A Allah najdobro znae!!

Ahmed Ebul Kasimi
23-08-09, 14:10
mene nekoj od ramhetliite sto mi se bliski mi idat na son najcesto pred cetvrtok nakaj petok a jas cesto za toa citam kuran

I sto ti kazuvaat tvoite rahmetlii??:)

Miralem
23-08-09, 14:31
Џинните и луѓето


Секој човек кај себе има џин пратител. Се пренесува од Ибн-Месуд дека Пратеникот, с.а.в.с., рекол: „Секој од вас има џин пратител.“ Некои прашаа: „Зарем и ти, Божји Пратенику?“ Одговори: „И Јас, но Аллах мене ме помогнал против него, има примено ислам и не ме наведува на ништо освен на добро.“ (Муслим, 2814)

Kolku da pomognam..sekoj covek ima dzin pratitel ili Karin, koj posle nashata smrt prodolzuva da zivee i da gi imitira duri i nashite naviki .Zatoa vo mnogu primeri ke naideme deka lugeto gledale kako se poajvuva nekoja doskoro umrena osoba na mestoto kaj ziveela ili rabotela ili imala nekoja nezavrshena rabota.Od vakvo veruvanje e poznato duri i postapkata na ostavanje na svetlo da gori zapaleno navecer i da se napolni shishe voda vo smisol deka umreniot doaga vo kukata kade ziveel i za da se napie od istata, no so toa samo im posvetuvame vnimanie na shejtanite koi manipuliraat so vakvi praznoveria i paganski obicai.Pogotovo kaj hristijanite se javuva ova bidejki se ubedeni deka tie duhovi shto gi gledaat se dushi na mrtvite.
Poveke od jasno e deka toa e Karin -dzinot pratitel koj gi znae navikite i tajnite na pocinatiot i koj vo nekoi slucaevi se javuva i na son na nekoi osobi koi bile bliski so istoimeniot.
Da se nadovrzam i so sonot na Miralem koj rece deka bil vistinit, a povrzan so sonuvanje na umrena osoba.Najverojatno vo sonot so dozvola na Allah mu se pojavil dzinot Karin koj ja znael tajnata na umreniot, a toa e mestoto kaj se naogale parite.Nie znaaeme deka dushite na umrenite se naogaat vo Berzah, i deka ne se prisatni na ovoj svet i deka vo son od site luge sejtanot nemoze da se pojavi samo vo likot na Pratenikot a.s. Edino ako go sonuvame Pratenikot a.s. mozeme da bideme sigurni deka nikoj nemoze da go zazeme negovoto mesto..A Allah najdobro znae!!

Sto mislis ti,Brate Burak,dali sonot koj go navedov spored tebe i spored Islamskiot Serijat i mislenjata na Alimite e Los son ili dobar son ?
Mene sonot mi se ostvari,bese kako sto gledav,vo zabluda ne me odnese,Elhamdulillah....
Dali takviot son moze da bide od Sejtanot ili od Allah ? Dali sonot e zol ili e dobar. Toa prvo odgovori(si) i nikakva potreba nema za nase sopstveno tolkuvanje i mesanje na dzini i neznam sto,od nasa glava,samo da se kosime so necie mislenje. Zarem sonot ne bese vistinit ? Toa prajme muabet. Ako sonot ne te nosi vo zabluda togas ne e los son,a ako ne e los son i ako ne cuvstvuvas teret,togas e od Allah dz.s.
Dzinot sekako deka moze da se pojavi vo secij lik no moze i da nemoze. Neznaci deka sekogas koga ke sonuvas sonuvas Dzin.
Zosto ne pomisli na toa deka vo sostojba dodeka spies togas si polumrtov i ustvari se naogjas i ti vo druga dimenzija... pa da ne navleguvam vo ovie nerazbirlivi raboti za mene.

Kaza Bratot reemteY.
Sonovite se podeleni na 3.
1.Od Allah dz.s (ako e dobar,ako te pravi raspolozen,ako ti pravi kejf,ako se ispolni,ako ti dava radost,ako ne te odnese vo zabluda...)
2.Od Sejtanot (normalno-sprotiven od prviot. Ako se cuvstvuvas neraspolozen,ako ne ti pravi kejf,ako te rastazuva,ako ne ti se ispolni,ako te frli vo zabluda).
3.Son vo koj sonuvas ona na sto mislis pred da zaspies. Pred spienje Baklava ako se prejades cela nok vo sonot ke sonis voda !

Spored ova jasno mozes da si procenis i sam kakov e sonot. Za tumacenjeto ne,no dali e pozitiven ili negativen mozes da znaes. I nema sto tuka da se mesaat "mozebi" se pojavil Karin a mozebi i Ifrit bil....

Erdovan ibn Enver
23-08-09, 22:25
I sto ti kazuvaat tvoite rahmetlii??:)


pa koga i da sum gi sonil nemame zboreno nesto tuku ednas vidov kako gorat grobovite a vo toj son ja soniv majkata na mojata majka a imam zboreno so eden covek bratucet mi bese toj go prasav kade odi i toj mi kaza samo nasoka po nekoe vreme mi teknuva deka toj e mrtov a se dvizi i jas sum procital vo son ajetel kursi i toj se izgubi samo mu ostana oblekata

DAIJA
24-08-09, 00:08
Spored ova jasno mozes da si procenis i sam kakov e sonot. Za tumacenjeto ne,no dali e pozitiven ili negativen mozes da znaes. I nema sto tuka da se mesaat "mozebi" se pojavil Karin a mozebi i Ifrit bil....

Ова станува јасно откако ќе се обвистини или врз основа на споредување со шеријатот.

Burak
24-08-09, 03:00
Sto mislis ti,Brate Burak,dali sonot koj go navedov spored tebe i spored Islamskiot Serijat i mislenjata na Alimite e Los son ili dobar son ?
Mene sonot mi se ostvari,bese kako sto gledav,vo zabluda ne me odnese,Elhamdulillah....
Dali takviot son moze da bide od Sejtanot ili od Allah ? Dali sonot e zol ili e dobar. Toa prvo odgovori(si) i nikakva potreba nema za nase sopstveno tolkuvanje i mesanje na dzini i neznam sto,od nasa glava,samo da se kosime so necie mislenje. Zarem sonot ne bese vistinit ? Toa prajme muabet. Ako sonot ne te nosi vo zabluda togas ne e los son,a ako ne e los son i ako ne cuvstvuvas teret,togas e od Allah dz.s.
Dzinot sekako deka moze da se pojavi vo secij lik no moze i da nemoze. Neznaci deka sekogas koga ke sonuvas sonuvas Dzin.
Zosto ne pomisli na toa deka vo sostojba dodeka spies togas si polumrtov i ustvari se naogjas i ti vo druga dimenzija... pa da ne navleguvam vo ovie nerazbirlivi raboti za mene.

Kaza Bratot reemteY.
Sonovite se podeleni na 3.
1.Od Allah dz.s (ako e dobar,ako te pravi raspolozen,ako ti pravi kejf,ako se ispolni,ako ti dava radost,ako ne te odnese vo zabluda...)
2.Od Sejtanot (normalno-sprotiven od prviot. Ako se cuvstvuvas neraspolozen,ako ne ti pravi kejf,ako te rastazuva,ako ne ti se ispolni,ako te frli vo zabluda).
3.Son vo koj sonuvas ona na sto mislis pred da zaspies. Pred spienje Baklava ako se prejades cela nok vo sonot ke sonis voda !

Spored ova jasno mozes da si procenis i sam kakov e sonot. Za tumacenjeto ne,no dali e pozitiven ili negativen mozes da znaes. I nema sto tuka da se mesaat "mozebi" se pojavil Karin a mozebi i Ifrit bil....

Jas mislam deka ti navedov deka sonot e gajb i deka netreba da zabeguvash i da mi plasirash dervishki teorii so koi sakash da dokazes deka e mozno mrtvite da ni se javuvaat na son.Isto kako shto veruvate deka Muhammed a.s. doaga so negovata dusha , kako i drugi dushi na tie takanareceni zikrovi koi se golema novotarija i ne se potkrepeni so dokaz.Jas ubavo ti napishav deka postoi objasnuvanje za tie sonovi deka moze da bidat iako se ubavi na izgled sejtanska varka.Ubav son vo islamot znaci ...son koj shto e pravilen.Na nekogo moze da mu bide ubavo da ima i blud so tuginka na son, no toa neznaci deka sonot e dobar...

Burak
25-08-09, 04:53
Ke izbegame od tema. Halalete mi !
Ke si poprajme malku muabet i tuka.

Kaj nas vo selo,Elhamdulillah,premnogu ne' ima i se razbira deka sekakvi ke sretnes.
Gi ima (Muslimani) koi na bel den vo kafani kafe pijat (denes,vo ovoj mesec Ramazan).
Gi ima i onie koi prviot den od Mesecot ramazan rekoa deka: "denes postat samo otpadnici na verata-Islam) a toj den celo selo postese. (da ne navleguvam i podaleku)
Gi ima onie koi drugiot den pocnaa da postat,megjutoa ne se izmesaa vo nicija rabota,si ja gledaat svojata.
Gi ima isto i onie koi od prv den pocnaa pa ne mu se mesaat ni na onie koi od drugiot den pocnaa....
Jas licno gi cenam samo poslednite dve vrsti na luge.
A za prvite dve vrsti neznaes koj od kogo e polos.

Mojot stil na pisuvanje e takov. Mada,nikogas jas ne sum se raspraval okolu toa dali Bradata treba da bide 10cm ili 12cm. A koga ke slusnam kako nekoi koi nemaat 5 vaktovi namaz raspravaat za toa prasanje,togas velam: "NIE se raspravame za bradata a namaz nemame". Radi da ne navredam na nekogo se spustam na toa nivo i se stavam i sam na negova/necija pozicija. A za toa kakov sum jas,toa go znae ONOJ koj treba da znae. Jas ne se somnevam vo Allah ta da mu se pravdam na nekogo.

Za kafeto,ti blagodaram. Ako mi ispadne prilika da dojdam na kaj Skopje,ke te pobaram,da ti gi pokazam "bodezite" :) Ne stanuva zbor za kafeto,no treba edna rabota da ja znaeme:
Ako nekoj vidis na los pat,treba da mu ponudis podobra alternativa za da go ottrgnes. Ako dete malo zeme noz vo raka,ako pojdes da mu go zemes nozot so namera da ne se preseci,ako mu go trgas so sila,toa ke vlece kon nego ti kon sebe... taka mozes samo da go zakolis,iako ti e namerata druga.
No,ako mu ponudis nesto poubavo,samo ke si go ostavi nozot i ke si go zeme ona drugoto.
Ubaviot zbor zelezni vrake otvara,ne sme slusnale do sega ?

Burak Brate,se izvinuvam navistina. So takov stil na pisuvanje,nemozes nisto da postignes,mada si mozebi vo pravo,ne postignuvas nisto,sem sto ke proteras uste nekogo.
Nemoj da vregjame na NIKOGO ako sakame da pokazame deka sme podobri od nekogo. PA ZAREM VREGANJE E DOBRA I ISLAMSKA OSOBINA,SUNNET LI E ?
Burak,ako e nekoj vo mrak,BIDI MU SVETILKA ! Prilika imas megju takvite da se pokazes kako svetlo ! Da ne e Mrakot-Temninata,moze li mesecinata sjajot da si go pokaze ?
Kako ke dokazeme deka sme podobri od nekoj koj ne ne vregja a nie go vregjame ?
Ko da ni e povazno da gradime necij dom a na ulica nie sami spieme ! Dusata tvoja ima svoj dvorec (teloto). Ako na balkonot od domot tvoj izlezes i daleku gledas,nemozes da si go vidis svojot dvor,ke ti postane navika i ke go zapostavis.
Daj da se bavime so ona sto ni e struka i za toa da se gradime po Kur'an i Sunnet. Daleku e Islamot od ednoumie. Ne bavise so ona za sto ne ti e struka i golema nepoznanica za tebe.
Alat od Zlatar,bezvreden e vo race na konduradzija. Iako so toj alat zlato se pravi. Iako zlatar zlato moze da napravi ama kondur neznae da sosie.
Zanimavaj se so ona sto te privlekuva,ona sto ne ti e struka isklucigo i ne treba da te interesira,gradi se samiot. Poblisku od sebesi nemas nikogo.

Brate Miralem.Allah da te nagradi za sovetot koj sto moze da go dade samo musliman koj go saka istoto dobro za drugiot musliman. Vo gorniot post gi narece za najloshi luge tie sto pijat kafe preku den vo ramazan, i istoto mislish za tie koi stho gi proglasuvaat muslimanite za nevernici za edna novotarija.
Kazi mi samo od kade dojde do tolku informacii za mene preku ovie postovi, za da se pocustvuvam deka si me smestil vo edna od ovie dve grupi.
Prvo potvrdi deka sum vo pravo, a potoa mi drzish predavanje za ahlak , kako kojznae shto sum napravil.Jas ovde na ovoj forum zboram so ona shto go poznavam i ona shto sum go naucil od islamot.Nigde ne navedov za nikogo koj i kakov e musliman.Ovde edinstveno zborev za veruvanjeto.Koj vo shto veruva.Ako nekoj fakt i dokaz i nekoja konstatacija za nekoe veruvanje te pogaga, tvoe e da mi odgovorish so fakti i dokazi.Neznam zosto vednash licno gi razbirash rabotite.Ovde sme dojdeni da debatirame za veruvanje, a ne za nashi licni kompleksi i problemi.
A ako mislish deka imash nekoi licni problemi so mene pishi mi na privat ili ke se vidime ovde vo Skopje na muabet vo bratska atmosfera.Ne e vo red sekogash koga nema nekoj dokazi da pribegnuva kon licni frustracii.Ili ke zborime za Islam ili ne pisuvajte filozofski raskazi i psiholoshki analizi na licnosti od koi nema mnogu korist ...


3:66 Vi raspravljate o onome o cemu nesto i znate, a zasto raspravljate o onome o cemu nista ne znate? Allah zna, a vi ne znate!

18:54.
U ovom Kur’anu Mi na razne nacine objasnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je covjek, vise nego iko, spreman da raspravlja.

A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.

38:64. Istina je, sigurno, da ce se stanovnici dzehennema medzu sobom raspravljati.

40:4. O Allahovim ajetima raspravljaju samo oni koji ne vjeruju, pa neka te ne obmanjuje to sto se oni po svijetu krecu.

40:35. one koji o Allahovim znamenjima raspravljaju, iako im nikakav dokaz nije dosao, pa izazivaju jos vecu Allahovu mrznju i mrznju vjernika. - Tako Allah pecati srce svakog oholog i nasilnog."

40:56. Oni koji o Allahovim znamenjima raspravljaju, iako im nikakv dokaz nije dosao, u srcima njihovim je samo oholost koja ih nece dovesti do cilja zeljenog
4:58. Allah vam zapovijeda da odgovorne sluzbe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite da pravicno sudite.


4:105. Mi tebi objvaljujemo Knjigu, samu istinu, da ljudima sudish onako kako ti Allah objavljuje. I ne budi branilac varalicama,

Zato se, kada budete sudili, ne bojte ljudi, vec se bojte Mene, i ne zamjenjujte rijeci Moje za nesto sto malo vrijedi! A oni koji ne sude prema onome sto je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.

Isra-alb
26-08-09, 12:52
SELAM! PRASANJETO E MNOGU INTERESNO NO JAS ZNAM DEKA AKO SONUVAS MRTOV TI NOSAT NEKOJA PORAKA AMA DEKA TI JA KAZUVAT VISTINATA NE ZNAMM...MADA JAS SUM SONUVALA MRTVI AMA STO ZNAM !

Ahmed Ebul Kasimi
26-08-09, 14:53
Zarem ima poloso nesto od sonuvanje na mrtvi???Mislam deka e najlos son:дада:
P.s Miraleme za tebe e ovoj post,i koga ke vidis toj son ti e od sejtanot,nema drugo resenie,znaci sonuvanje na mrtovci,poloso nemoze da bide:дада:

reemteY
26-08-09, 15:26
Zarem ima poloso nesto od sonuvanje na mrtvi???Mislam deka e najlos son:дада:
P.s Miraleme za tebe e ovoj post,i koga ke vidis toj son ti e od sejtanot,nema drugo resenie,znaci sonuvanje na mrtovci,poloso nemoze da bide:дада:
А што ако мртвиот ти носи порака, ти вика дека е во џеннет?! Зарем има нешто поубаво од ова?!

Ahmed Ebul Kasimi
26-08-09, 15:39
А што ако мртвиот ти носи порака, ти вика дека е во џеннет?! Зарем има нешто поубаво од ова?!

Ima:гушкање:T.e na primer da si sonuvas samiot kako da si go posetil dzennetot ti:смешкање:

Miralem
26-08-09, 23:54
Povtorno brisani Komentari.
Glupavo e sto replikata na brisanite komentari ne ja brisete.

Burak Brate.
Nikade i nikogas ne sum te stavil/sporedil so nekoja si grupa ili vrsta. Ne te ni poznavam. Toa sto go imav pisuvano se odnesuvase na Daija a ni toj ne bese staven vo nekoja grupa. Samo,posto spomna deka vo selo imalo zabegani,mu kazav deka e vo pravo... deka kaj nas sekakvi ima.
Toa ti samiot samo si se stavil nekade.

Za Kur'anskite aeti imas golemo Bratsko :гушкање:. Preubavi se.

Ahmede Ebul Kasimi... ti blagodaram i tebe,od sesrce za objasnuvanjeto.
No,sto vi e po obicaj da kazete: "Kade ti e Hadisot deka sonuvanje na Mrtvi e sekogas los i od Sejtanot" ?

Selam Alejkum !

DAIJA
27-08-09, 03:47
Glupavo e sto replikata na brisanite komentari ne ja brisete.

!
Хммм:razmisluva:

Зарем и ти почна со вакви изрази?:razmisluva:

Како и да е, не секоја навидум добра работа е добра работа. И на христијаните им се појавуваат некакви си темни „светци“ велејќи им дека се во рајот и дека христијанството е вистинската религија, а всушност тоа е шејтанска лага. Затоа, сонот е сон, нема многу верување на сон, како што нема ни на јаве.

Miralem
27-08-09, 14:09
Хммм:razmisluva:

Зарем и ти почна со вакви изрази?:razmisluva:

Како и да е, не секоја навидум добра работа е добра работа. И на христијаните им се појавуваат некакви си темни „светци“ велејќи им дека се во рајот и дека христијанството е вистинската религија, а всушност тоа е шејтанска лага. Затоа, сонот е сон, нема многу верување на сон, како што нема ни на јаве.

Nisto sporno,sekako deka moze da bide da sonuvas mrtov a da e sejtanski. Kako i da sonuvaz ziv a da bide sejtanski isto taka. Da sonuvas mrtov a da bide dobar son i od Allah dz.s ili pak da sonuvas ziv a isto taka dobar son i od Allah dz.s. Kako sto kaza,sonot e son. Gi ima tri vrsti i sekoj son mozes kako eden od trite da go okarakteriziras,no (ete da ne recam glupavo e,posto e tolku los izraz :)) no ne bi bilo vo red d se kaze deka sekogas sonuvanje na nekoj mrtov e od sejtanot.

DAIJA
28-08-09, 17:35
. Gi ima tri vrsti i sekoj son mozes kako eden od trite da go okarakteriziras,no (ete da ne recam glupavo e,posto e tolku los izraz :)) no ne bi bilo vo red d se kaze deka sekogas sonuvanje na nekoj mrtov e od sejtanot.

Да, не можеш, како што не можеш да кажеш дека секое сонување мртовец е вахј:намигнување:

ajsa
06-10-09, 20:51
Jasnite sonovi se od ALLAH, a losite sonovi se od sejtanot. Abdullah ibn Omer prenesuva deka Muhammed a.s. zboruval;Minatata noc sonuvav deka sum bil kaj Cabe i deka vidov eden covek so crveno lice; covek kako onie najubavi luze koi mosete da gi sretnete i so najdobra kadrava kosa koja mose da se vidi. Ja ceslase kosata mokrejcija so voda, potoa, se nasloni na grobot na dvajca luce ,go obikoluvase Cabe. Koga prasav koj e ovoj, mi rekoa deka toj bil Isa, sin na Merjem. Postojat tri vida sonovi: son kako radosen naestuvac od strana na ALLAH DZ.S; son koj e od sejtanot i son koj e posledica od nekoja preokupacija na covekot.ALLAHU EKBER

erhan
06-10-09, 21:17
SELAM ALEJKUM SONOVITE SE DELA NA RAHMANOVI I NA SEJTANOVI AKO NEKOJ LEGNE I KAZE EUZUBILAH I BISMILLAHI I AKO PROUCE AJETI KURSI,IHLAS,FELEK,NAS,FATIHA,ELI LAM MI...
ISALLAH SONOT KE BIDE RAHMANOV I AKO ODNOSNO ZEME ABDES PRED DA LEGNE I SE SVRTE NA DESNATA STRANA I KAZE LA ILAHE IALLAH VAHDEHU LA SERIKE LEH LEHUL MULKU VE LEHUL HAMDU VE HUVE ALA KULLI SEIN KADR.

Мејхан
09-10-09, 23:03
Една пријателка (18 години, одлична муслиманка, покриена) сонувала дека на гости и дошле стројници за неа. На сабајле и доаѓа една другарка и и вели дека некое момче (исламски воспитано) е заинтересирано за неа. Што мислите за овој сон, дали е од АЛЛАХ џ.ш или можеби нејзина преокупација
АLLAHU EKBER. ALLAHU EKBER. ALLAHU EKBER

DAIJA
10-10-09, 14:32
Доколку нејзините родители се задоволни од неговиот ислам, доколку нејзините родители знаат да го ценат тоа, било да таа претходно сонувала или не, или дали и било желба или не, треба да го земат предвид тоа момче.

Сепак, таа сонувала стројници, а не свадба. Што значи, нека клања истихара, па доколку и дошло времето, нека се распрашаат нејзините за него и нека им е аирлија!

Мухаммед а.с. рекол: „Кога ќе дојде некој да ви ја запроси ќерката некој со чијашто вера и морал сте задоволни, омажете ја!“

Mahir DemiShoski
25-10-09, 19:28
Во соновите претежно не верував но неколку пати ми е десено се соочуваат со реалноста :):):) (се што ќе видев на "сон" ми се случуваше)..
:selam:

islam nur
25-02-10, 20:34
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]


Во Името На Аллах џ.ш Милостивиот, Самилосен!СОНОВИТЕ И ОНА ШТО Е ВРЗАНО ЗА НИВАллах (џ.ш.) вели:

“А од знаменијата Негови е и вашето спиење ноќе и дење...” (Рум, 23)

. Се пренесува од Ебу Хурејре (р.а.) дека рекол: “Го слушнав Аллаховиот пејгамбер (с.а.в.с.) како вели:
“Кој ќе ме види во сон како да ме видел на јаве - или како да ме видел на јаве, зашто шејтанот не може да се појави во мојот лик.”

. Се пренесува од Ебу Сеид Ел-Худри (р.а.) дека го слушнал Пејгамберот (с.а.в.с.) како вели:
“Ако некој сонува таков што го сака - тој е од Возвишениот Аллах. Нека Му се зафали на Аллах за него и нека го пренесе.” (Во друг ривает стои: Нека го пренесе на оној кому сака!). А ако сонува нешто што го презира - тоа е од шејтанот и нека побара да го избегне неговото зло и никому нека не го кажува, зашто така нема да му наштети.”

Се пренесува од Ебу Катаде (р.а.) дека рекол: “Пејгамберот (с.а.в.с.) рече:
“Добриот сон - во друг ривает: “Убав сон е од Аллах, а потресниот сон е од шејтанот. Кој ќе сонува нешто што го мрази, нека дувне трипати посилно и нека се заштити од шејтанот, зашто така нема да му наштети.”

. Се пренесува од Ебу Ескаа Васил б. Ел-Екаа (р.а.) дека рекол: “Аллаховиот пејгамбер (с.а.в.с) рече:
“Од најголемите лаги е човекот на бабо од оној кому не му е бабо, да го тврди она што не го сонувал, или да каже нешто дека го рекол Аллаховиот пејгамбер (с.а.в.с.), а тоа не го рекол.”

IslamicMaster
25-02-10, 23:40
Ako se zakolnesh vo Allah od se srce na eden son, dali toa treba da go ispolnish ?

Pasha
26-02-10, 13:02
Kogo go interesira nekoj son ,na slednata adresa ja ima celata kniga "Veliki Tumac Snova" od Ibn Sirin :

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]


SELAM

Muslim Sister
26-02-10, 15:01
:selam:

А од знаменијата Негови е и спиењето ноќе и дење...(Ер -Рум,23)

Аллах ги усмртува душите при самата смрт нивна,но онаа додека спие,не е мртва.Па така ,за оние за кои Он ќе реши да умрат,ги задржува,а оние за кои ќе реши да останат,ќе останат до рок определен.Ете,во тоа,навистина,има знаменија за луѓето кои размислуваат!(Ез-Зумер,42)

Кога ќе тргнеш за во постела земи абдест како за намаз,му рекол Мухаммед а.с.на Берр ибн Азиб.(Бухари,Муслим)

Робот кога ќе рече:“Бисмиллахи тевеккелту алеллахи ла хавле ве ла куввете илла биллах’’.му се вели:Упатен си и задоволи!’’(Тирмизи)

Кога хазрети Алија и Фатима побарале од Пејгамберот слуга за да им помага во ќуката,тој им рекол:-Сакате ли да ве известам за доброто што го барате?Кога ќе тргнете на спиење,речете 33 пати субаханаллах ,33пати елхамдуллилах,33 пати Аллаху екбер,тоа ви е подобро од слуга!(Муслим)

Кој не може да заспие ноќе.се превратува во постела.па додека е буден нека го прочита ова:“Ла илллахе иллалах вахдеху ла шерике лех.лехул мулку ве лехул хамду ве хуве ала кулли шеј’ин кадир.Субханаллахи велхамдуллилахи ве ла илахе иллеллаху валлаху екбер,ве ла хавле ве ла куввете илла биллах’’,довата ќе му биде примена.(Бухари)

Кога некој од вас ќе се исплаши во сон нека изговори:-се приклонувам кон Семоќниот Аллах од Неговата лутина,казна.од расипаните работи,од заведувањето и присуството на шејтанот-нема да му наштети тој лош сон (Тирмизи,Несаи)

Од Пејгамберите нема ништо да остане освен радосни новости.
Рекоа:
-Што е тоа,Аллахов Пејгамберу?
Ресулуллах одговори:
Вистинското сонување кое ќе го види и ќе го доживее човекот,или тоа некој друг ќе го примети кај него.(Бухари,Муслим)

Пратеништвото и Аллаховата Објава се завршени.После мене повеќе пејгамбери нема,Тоа на луѓето кои го слушале тешко им паднало.Го видел тоа Пејгамберот па продолжил:
-А останатите вести и навестувања.
Некој праша:-А што се тоа навестувања.Аллахов Пејгамберу?
-Соновите од верниците -одговорил Пјгамберот-тие се четириесетти дел од пратеништвото.(Ахмед,Тирмизи)

Абдуллах ибн Омер пренесува дека Мухаммеда.с.зборувал:
-Минатата ноќ сонував дека сум бил кај Каба и дека видов еден човек со црвено лице;човек како оние најзгодни луѓе кои можете да ги сретнете и со најдобра кадрава коса која може да се види.Ја чешлаше косата мокреејќи ја со вода,потоа,се наслони на грбот на двајца луѓе ,ја обиколуваше Каба.Кога прашав кој е овој,ми рекоа дека тој бил Иса,син на Мерјем.(Бухари,Муслим)

Нема веќе пејгамбери,но останаа радосни навестувања!(Ибн Сирин)

Јасните сонови се од Аллах,а лошите сонови се од шејтанот(Ибн Сирин)

Постојат три видови на сонови:сон како радосен навестувач од страна на Аллах џ.ш;сон кој е од шејтанот и сон кој е последица од некоја преокупација на човекот.(Ибн Сирин)

Една вечер сонував дека сме во куќата на Утбе ибн Рафи,па не послужија со свежи урми од Ратб ибн Таб.Го протумачив тоа како успех на овој и на идниот свет,и дека нашата вера е возвишена.(Муслим)

Talha
08-04-10, 01:29
pa ako ne si znael brate doklku sonuvas dobar son e od alah dokolku sonuvas los son e od sejtanot zatoa pred da zaspies obavzno ugusulise zemi abdest i pred da legnis prouci tri ptai ihalas tri pati sure-nas i tri pati ajetulkursije ova da go pravis obavezno zosto dokdeka covek spie negovata dusa izleguva od teloto i lebdi nad nego i go moli sevisniot da ja trgni od teloto no alah toa go ima odredeno koga ce se desi zatoa sonot e 46 del od smrta skoro polu od smrta eselamunalejkum.

alida
08-04-10, 02:01
SELAM U ALEJKUM.JAS MNOGU PATI SONUVAM UBAVI SONOVI,KOLKU PATI SUM SE KLAJNALA SABAH NAMAZ VO SON ,I TAKA RED MNOGU UBAVI SONOVI . AMA ZA EDEN SON SAKA DA PRASA , I DA DOBIJAM OD GOVOR SRTO ZNACEJNE IMAT, OVOJ SON MNOGU PATI GO IMA GLEDANO KAKO IMAM MASKO DETE I SE VIKA MUHAMED.AKO MOZE BRATOT EFENDIJA DA MI ODGOVORET . SELAM .

Sumejja
10-04-10, 15:49
:selam:
Tolkuvanjeto na soništata ne e ednostavno.
Potrebno e mnogu znaenje i veština.
A ako sakas da se obides, mora da se znaat i okolnostite vo koi si?
Dali imaš deca? Dali imaš sin? Što za tebe znači ime Muhammed? Kako se čustvuvaš vo sonot?
Ist son kaj različni lugje različno se tolkuva.

crashandburn
10-04-10, 20:34
za da tolkuvas sonovi treba da imas Darba od Allah , sto znaci nemojs da go steknis toa po pat na citanje na knigi i slicni raboti za sonovite.....
a ti sestro Alida sledi si go sonot, koga ce ti se rodi mashko dete, inshallah, vikaj si go Muhammed :)

efendija
10-04-10, 23:28
SELAM U ALEJKUM.JAS MNOGU PATI SONUVAM UBAVI SONOVI,KOLKU PATI SUM SE KLAJNALA SABAH NAMAZ VO SON ,I TAKA RED MNOGU UBAVI SONOVI . AMA ZA EDEN SON SAKA DA PRASA , I DA DOBIJAM OD GOVOR SRTO ZNACEJNE IMAT, OVOJ SON MNOGU PATI GO IMA GLEDANO KAKO IMAM MASKO DETE I SE VIKA MUHAMED.AKO MOZE BRATOT EFENDIJA DA MI ODGOVORET . SELAM .

:selam:

Иако толкувањето на соновите е дозволена работа во исламот, сепак тоа секому не му е дадено. Иако постојат многу напишани дела за толкувањето на соновите, сепак недоволно упатените не смеат толку ноншалантно да читаат и пренесуваат толкување на соновите од тие книги поради можноста од повеќе насочно толкување на истите.

Твојот сон иншаАллах да биде хајр, а мене халали ми што не можам да ти помогнам ,бидејќи навистина сум лаик во оваа област. :срам: Значи, можам да пишувам за соновите многу, ама да ги толкувам не.:)

:вслм:

Nozot
20-04-10, 02:59
дали некој знае да ми кажи дали е добар или лош знак мојот сон?....:
Бев излезен надвор во дворот, беше ноќе а небото светеше темно сино, и кога погледнав нагоре слушнав силен езан од голем страв паднав на колена, после тоа се разбудив уплашен и цел ден како шокиран бев. .... ве молам кој што се разбира во овие работи да ми кажи некоја информација оти уште го чувствувам тој страв.

Ali
20-04-10, 18:21
дали некој знае да ми кажи дали е добар или лош знак мојот сон?....:
Бев излезен надвор во дворот, беше ноќе а небото светеше темно сино, и кога погледнав нагоре слушнав силен езан од голем страв паднав на колена, после тоа се разбудив уплашен и цел ден како шокиран бев. .... ве молам кој што се разбира во овие работи да ми кажи некоја информација оти уште го чувствувам тој страв.

Obicno koga se sonuva takvi sonovi kade sto se slusa ezan..,takvite sonovi ne mozat da bidat od strana na sejtanot...mozebi sonot tie da se ti setis koj si i sto si....ako ne klanjas..pocni vednas so toa..,pocni da se odpovikuvas na ezanot..,odi vo dzamija..,dodeka ne bide kasno za istoto:selam:

alida
21-04-10, 00:58
SELAM U ALEJKUM . DALI NEKOJ MOZE DA MI GO OBAJSI SONOV,DA GLEDAS GROBOVI , OTVORENI ,A VO NIF UMRENI NEPOZNATI KAO LEZAT OBLECENI A UMRENITE BEA , MAZI I EDNIOT STANA OD GROB,I OD STRAF SE PROBUDIV . SELAM

Khayrun Nisa
21-04-10, 01:18
SELAM U ALEJKUM . DALI NEKOJ MOZE DA MI GO OBAJSI SONOV,DA GLEDAS GROBOVI , OTVORENI ,A VO NIF UMRENI NEPOZNATI KAO LEZAT OBLECENI A UMRENITE BEA , MAZI I EDNIOT STANA OD GROB,I OD STRAF SE PROBUDIV . SELAM

Види сестро, овде на овој форум повеќе пати го имаме постирано ова, но не е на одмет да се повтори пак.

Од Авфа б. Малик се пренесува дека Аллаховиот Пратеник а.с., рекол :
„ Три вида на соништа се:
-сон од шејтанот, со кој сака синот Адемов да го направи тажен и жалостен. Овој вид на сон е знак на шејтанското поигрување со човекот, посебно ако човекот оди на спиење без абдест и не проучи зикр пред спиење(3 х Ихлас, Фелек, Нас и Ајетул-Курсију)
-привидување на она за што човекот размислувал во текот на денот и со тоа бил опседнат,
-вистнски соништа кој спаѓаат во четириесет и шестиот дел од иманот.“ (Ибн Мадзе)

Што се однесува до толкувањето на лошите соништата, не дозволувај да подпаднеш под тоа и да бараш толкување, затоа што тоа ни е забрането, посебно и не ги раскажувај на други, еве недколку хадиси во врска со тоа:

Оној кој сони убав сон, ќе постапи сходно по препораката на Аллаховиот Пратеник, алејхи селлам, кога рекол: „Оној кој сони убав сон, за тоа нека се заблагодари на Аллах, бидејќи тоа е сон од Аллах и својот сон нека го раскаже на други, а ако сони нешто што презира, нека побара приклониште кај Аллах од неговото зло и нека знае дека тоа е сон од шејтанот, нека својот сон не го кажува никому, тогаш сонот нема да му наштети.“ (Бележи Бухарија)

Оној кој сонува нешто што презира, ќе го прави она што го наредил Аллаховиот Пратеник, алејхи селлам, : „Оној кој сонува нешто што презира, нека три пати лесно плукне на лева страна, нека проучи еузу биллахи минешшејтанирраџим три пати и нека се сврти на спротивната страна од онаа на која спиел.“ (Бележи Муслим)

Кога човекот сонува убав сон, за неговото значење нека го праша оној во чие знаење и вера има доверба, бидејќи во два Сахиха се пренесува дека Аллахаовиот Пратеник, алејхи селлам, откако клањал сабах-намаз, се вртел кон асхабите и прашувал: „Дали некој од вас синоќа сонуваше нешто?“

Во друг хадис Аллаховиот Пратеник, алејхи селлам, рекол: „Сонот бива онака како ќе се протолкува, и примерот на сонот е како примерот на човекот кој ја подигнал својата нога и чека кога ќе ја спушти, така кога некој од вас ќе сони некаков сон, нека не го кажува освен на научник и советник.“ (Бележи имам Хаким)

Во тефсирот на куранскиот ајет: „ О Синко мој, не го кажувај својот сон на браќата свои...“, имамот Куртуби рекол:„ Овој ајет е основа која упатува дека сонот не се кажува на браќата, ниту на оној кој не може да даде совет, како и на оној кој не го познава толкувањето на соништата.“ А ние овде на форумот немаме такви компетенти личности кој се занимаваат со толкување на соништа! И друга работа,
муслиманот не треба да се оптеретува со соништата, ниту за нив многу да прашува, напротив треба да бара толкување само на оние убави соништа. Ако човекот во потполност го остави толкувањето на соништата тоа не смета.

alida
21-04-10, 02:58
selam u alejkum sestro , ALLAH da te nagradi .

munifer
24-04-10, 16:55
selam alejkum snoska na son mi se pricinuvase kako bratucedmi da bese umren a go gledav ziv i mise pricinuvase deka imat grevovi i deka trebet da bidet vo dzehenem jas za toa bev mnogu nazalen i placev placejci go molev ALLAH damugi oprosti grvovite idago izbave od dzehenem.ke moze nekoj dami go objasni ovoj son selam.

oloman
29-04-10, 16:18
Selam alejkum.dali moze nekoj dami go ojasni sonof.Soniv vo moeto selo kade sto ziveam pred Dzamiata imase mnogu ludze i edno momce koe peese illahie a nastrana od dzamiata imase grupa orkestar i koga zavrsi momceto so illahieto orkestarot pozna da sfiri i lueto pocnaa da se veselat pred dzamiata. Moze li nekoj da mi go ojasni ovoj son.Selam

GAZIJA
29-04-10, 20:04
selam alejkum snoska na son mi se pricinuvase kako bratucedmi da bese umren a go gledav ziv i mise pricinuvase deka imat grevovi i deka trebet da bidet vo dzehenem jas za toa bev mnogu nazalen i placev placejci go molev ALLAH damugi oprosti grvovite idago izbave od dzehenem.ke moze nekoj dami go objasni ovoj son selam.

Dobar znak e toa sto si cuvstvuval zal kon svojot blizen.

Jas bi rekol, a Allah najdobro znae, deka ti si pocnal da se dvizis po patot na Allah, po patot na Muhammed, a.s., po patoto na vernicite. Ottuka ti e i svesnosta za grevovite na drugite i zelbata tie da ne bidat kazneti poradi niv.

Najmalku sto moze covek da napravi e da Go moli Allah za svoite blizni. Dodeka, povekje od toa bi bilo toj samiot da se zacvrsne vo islamot, da se zacvrsne so klanjanjeto 5 vakti namaz, vo znaenjeto za islamot, a potoa da gi povika svoite blizni kon ona sto go znae, kon ona sto Allah go bara od site niv!

Go molam Allah da te zacvrsti na Negoviot pat i da ti olesni vo povikuvanjeto na tvoite najbliski vo islam i vo sprecuvanjeto na tvoite najbliski od grevovite i delata od koi Allah ne e zadovolen! Amin!

GAZIJA
29-04-10, 20:10
дали некој знае да ми кажи дали е добар или лош знак мојот сон?....:
Бев излезен надвор во дворот, беше ноќе а небото светеше темно сино, и кога погледнав нагоре слушнав силен езан од голем страв паднав на колена, после тоа се разбудив уплашен и цел ден како шокиран бев. .... ве молам кој што се разбира во овие работи да ми кажи некоја информација оти уште го чувствувам тој страв.

Ovoj son ukazuva na slednoto: Vtorata sansa!

Navistina golem nastan kje bide Sudniot den, golem strav za site nepokorni na Allah!

No ovoj strav koj ti si pocuvstvuval e strav po koj doagja radosta. Mnogumina na Toj Strasen den kje sakaat vtora sansa, a Allah tebe sega te pocestil so vtora sansa!

Zami, citaj i uci za Allahovata vera, a potoa pocni so prktikuvanje na istata! Iskoristi go toa sto ti se pruza, zasto nikoj ne znae koga kje premine na drugiot svet!

Veruvaj deka so prvata sedzda, so prviot vozvisen znak na pokornost kon Allah, kje gi snema tie stravovi, a tvojata dusa kje si olesni i kje se oslobodi vo ibadetoto kon Allah!

munifer
18-05-10, 22:01
selam alejkum ke moze nekoj da mi go objasni sonov na son se raparavav so edna zhena od familiata moa.mi velese ti si i popustel mnogu na zhenati ne i veles nisto kako da imas strav jas e prasahav zosto mi velet na pozravi cestitashe so pesnata majka imat edno cedo a deteto e od davajcata i taa pesna trebese ti da e pustes ja rekov nemozam da e pustam taa pesna i trebet da bidam praveden prema zhenami zhenta kako da beshe na lutena i kako da kazhuvase sila i mi velet taka ama ke stanes ponizen jas se nalutev i rekov pa ti da ne misles deka si gospod i rekov jas se plasham od ALLAH i so straf od ALLAH trebet da bida praveden vo brakot nash i trebet da mu bida ponizhen na ALLAH

GAZIJA
18-05-10, 22:59
selam alejkum ke moze nekoj da mi go objasni sonov na son se raparavav so edna zhena od familiata moa.mi velese ti si i popustel mnogu na zhenati ne i veles nisto kako da imas strav jas e prasahav zosto mi velet na pozravi cestitashe so pesnata majka imat edno cedo a deteto e od davajcata i taa pesna trebese ti da e pustes ja rekov nemozam da e pustam taa pesna i trebet da bidam praveden prema zhenami zhenta kako da beshe na lutena i kako da kazhuvase sila i mi velet taka ama ke stanes ponizen jas se nalutev i rekov pa ti da ne misles deka si gospod i rekov jas se plasham od ALLAH i so straf od ALLAH trebet da bida praveden vo brakot nash i trebet da mu bida ponizhen na ALLAH

Pozdravi i cestitki, a?
Hmmmm:razmisluva:

Od moja tocka na glediste, sejtanot so pomos na haramite ufrla neprijatelstvo i omraza vo srcata na vernicite, sto posle rezultira so razdor!
Spored mene, a Allah najdobro znae, tvojata griza za pravednost i za toa deka se plasis od Allah e dobar znak za tvoeto srce koe kopmnee kon pokornost na Allah, i kojasto pokornost moras da ja naucis i da ja sprovedes vo praksa, vo dela. Pokrniot kon Allah kje bide i praveden, a so toa i miren sekade na ovoj svet, pa i vo sopstvenoto semejstvo.

Sovet:
Ova, pozravi cestitashe so pesnata treba da go isfrlis od svojot zivot. Dokolku nekomu posakuvas nesto, kazi mu go v lice. Pokazi so dela. Podari podarok. Podari cvet (dokolku se raboti za majka ili sopruga, zasto i dvete se zeni i sakaat cvekinja).
Cestitanjeto na TV so muziki i so pesni od koisto Allah ne e zadovolen e samo edna vrata plus od koja vleguva sejtanot i pricina plus za razdor!
Ova ti e sovet od mene licno, a ti najbuvo znaes sto sakas i sto mozes!

munifer
19-05-10, 18:52
Pozdravi i cestitki, a?
Hmmmm:razmisluva:

Od moja tocka na glediste, sejtanot so pomos na haramite ufrla neprijatelstvo i omraza vo srcata na vernicite, sto posle rezultira so razdor!
Spored mene, a Allah najdobro znae, tvojata griza za pravednost i za toa deka se plasis od Allah e dobar znak za tvoeto srce koe kopmnee kon pokornost na Allah, i kojasto pokornost moras da ja naucis i da ja sprovedes vo praksa, vo dela. Pokrniot kon Allah kje bide i praveden, a so toa i miren sekade na ovoj svet, pa i vo sopstvenoto semejstvo.

Sovet:
Ova, treba da go isfrlis od svojot zivot. Dokolku nekomu posakuvas nesto, kazi mu go v lice. Pokazi so dela. Podari podarok. Podari cvet (dokolku se raboti za majka ili sopruga, zasto i dvete se zeni i sakaat cvekinja).
Cestitanjeto na TV so muziki i so pesni od koisto Allah ne e zadovolen e samo edna vrata plus od koja vleguva sejtanot i pricina plus za razdor!
Ova ti e sovet od mene licno, a ti najbuvo znaes sto sakas i sto mozes!
fala mnogu brate ALLAH da te nagradi

munifer
24-05-10, 18:47
selam alejkum ke moze nekoj da mi go objasni sonov:bev vgrat i odev popat i pominav pokraj deca kinezi si igraa i imaa kapi muslimanski za klanjanje jas po toa gi poznav deka se muslimani i im rekov selam alejkum decata mi vratea alejkum selam i jas prodolzhev da odam po patot potaka vidov dvajca arapi si sedea za edniot mi se pricinuvase kako da e azreti Hamza a na drugiot nemu se ispulev ubo i dvajcata me gledaa ama nluteno kako da bea nesto luti jas za toa se voznemiriv i me fate sarav i prodolzhev da oda po pat potaka vidov poveke arapi ali eden povise go zabelezhav i za nego mise pricina deka e azreti Alia.

Khayrun Nisa
24-05-10, 22:47
selam alejkum ke moze nekoj da mi go objasni sonov:bev vgrat i odev popat i pominav pokraj deca kinezi si igraa i imaa kapi muslimanski za klanjanje jas po toa gi poznav deka se muslimani i im rekov selam alejkum decata mi vratea alejkum selam i jas prodolzhev da odam po patot potaka vidov dvajca arapi si sedea za edniot mi se pricinuvase kako da e azreti Hamza a na drugiot nemu se ispulev ubo i dvajcata me gledaa ama nluteno kako da bea nesto luti jas za toa se voznemiriv i me fate sarav i prodolzhev da oda po pat potaka vidov poveke arapi ali eden povise go zabelezhav i za nego mise pricina deka e azreti Alia.

Да те прашам нешто ако може, ти секоја вечер ли сонуваш?

munifer
25-05-10, 00:33
Да те прашам нешто ако може, ти секоја вечер ли сонуваш?
sestro kakvo e ova prashanje moze da go objasnis mislenjeto malku po obshirno sakas da kazhes deka sonovive sto gi kazhav se laga:срам:
se kolnam vo ALLAH deka ne se laga se kolnam vo ALLAH deka vo posledno vreme mi se slucuvat da sonam sonovi povrzani so vera a ALLAH najdobro znait ON e naj praveden sudia i neka presudet.

Khayrun Nisa
25-05-10, 09:11
sestro kakvo e ova prashanje moze da go objasnis mislenjeto malku po obshirno sakas da kazhes deka sonovive sto gi kazhav se laga:срам:
se kolnam vo ALLAH deka ne se laga se kolnam vo ALLAH deka vo posledno vreme mi se slucuvat da sonam sonovi povrzani so vera a ALLAH najdobro znait ON e naj praveden sudia i neka presudet.

:lele::lele::lele: Јас не реков дека лажеш, само видов дека последните неколку сонови овде се твои, па затоа и прашав. Далеку од тоа дека мислам дека лажеш. Јас незнам колку го практикуваш исламот, т.е прописите, но соновите што ги презентираш ми се некој показател на твое навлегување и разбирање на Исламот, што навистина ме радува. Тоа беше целтта на прашањето. Друга работа е што на неколку пати имаш спомнато страв во соништта, па сакав да те прашам дали пред заспивање го практикуваш суннетот на Мухаммед, а.с., :

"Секоја ноќ кога легнуваше ,Пратеникот с.а.в.с. ги собираше дланките и ќе ги проучеше следните дови во нив (дланките): "Кул хуве-л-лаху Ехад , Кул е'узу би Рабби-л-фелек, Кул еуззу би Рабби-н-нас" ќе дувнеше во нив потоа ќе се потриеше по целото тело колку можеше почнувајќи од главата и лицето а потоа по останатите делови,(освен срамните места) го правеше тоа по три пати.

."Kогa ќе легнеш во твојата постела проучи ја `Ајетул Курсијја`до крај, друга заштита освен Аллаховата нема да имаш и шејтанот нема да ти се приближи додека се раздени.

:selam:

munifer
25-05-10, 19:26
:lele::lele::lele: Јас не реков дека лажеш, само видов дека последните неколку сонови овде се твои, па затоа и прашав. Далеку од тоа дека мислам дека лажеш. Јас незнам колку го практикуваш исламот, т.е прописите, но соновите што ги презентираш ми се некој показател на твое навлегување и разбирање на Исламот, што навистина ме радува. Тоа беше целтта на прашањето. Друга работа е што на неколку пати имаш спомнато страв во соништта, па сакав да те прашам дали пред заспивање го практикуваш суннетот на Мухаммед, а.с.,
:selam:
halali mi sestro greshka moja jas poinaku go svatev prashnjeto, pret da go pisha sonof se dvoumev dali da go pisha ili ne,zosto imav i pret toa pishano sonovi a i posledniot napishan son beshe moj i si mislev deka ako go pisham sonot deka ke ispadnet somnitelno na forumgive ke mislat deka jas gi izmisluvam sonovive i lazham za niv ALLAH da me cuvat daleku od toa zosto imat i takvi koi lazhat za sonovi i za ostanati raboke,i pred ovoj son imase drug son sto sakav da pobara objasnuvanje ne pobarav za istava pricina.A prashnjeto tvoe beshe kratko jas si mislev deka sakas da go kazhes toa sto go mislev, izvini uste ednash i halali

jas se trudam da ziveam islamski zhivot se trudam da rabotam sporet kuran i sunet ona sto go znam go praktikuvam, a koga klanjam se trudam da klanjam ponizno na ALLAH i posle namaz pravam dova ponizno i na leginajne pravam dova.Ke kazham edna slucka minatat godina sto mi se sluce edno vreme si pomislev da napra nesto poveke pa so toa ALLAH da bidet zadovolen od mene kako rob negov i da me zacvrstet vo veruvnjeto odlukiv da stana posle polnok vo 1 satot i da klanjam 2 rekeati nafile namaz toa i go storev so kisto srce klanjav i od kako si legnav go vidov Isa a.s na son koga stanav bev mnogu radosen za toa.

Муслим
25-05-10, 20:08
halali mi sestro greshka moja jas poinaku go svatev prashnjeto, pret da go pisha sonof se dvoumev dali da go pisha ili ne,zosto imav i pret toa pishano sonovi a i posledniot napishan son beshe moj i si mislev deka ako go pisham sonot deka ke ispadnet somnitelno na forumgive ke mislat deka jas gi izmisluvam sonovive i lazham za niv ALLAH da me cuvat daleku od toa zosto imat i takvi koi lazhat za sonovi i za ostanati raboke,i pred ovoj son imase drug son sto sakav da pobara objasnuvanje ne pobarav za istava pricina.A prashnjeto tvoe beshe kratko jas si mislev deka sakas da go kazhes toa sto go mislev, izvini uste ednash i halali

jas se trudam da ziveam islamski zhivot se trudam da rabotam sporet kuran i sunet ona sto go znam go praktikuvam, a koga klanjam se trudam da klanjam ponizno na ALLAH i posle namaz pravam dova ponizno i na leginajne pravam dova.Ke kazham edna slucka minatat godina sto mi se sluce edno vreme si pomislev da napra nesto poveke pa so toa ALLAH da bidet zadovolen od mene kako rob negov i da me zacvrstet vo veruvnjeto odlukiv da stana posle polnok vo 1 satot i da klanjam 2 rekeati nafile namaz toa i go storev so kisto srce klanjav i od kako si legnav go vidov Isa a.s na son koga stanav bev mnogu radosen za toa.

:selam:
Хм... А каде во Исламот е представен Иса а.с како изгледа? :ocila: Од каде знаеш дека Иса а.с е таков каков што си го видел на сон? :razmisluva: Може нешто да ми појасниш иншаАллах. :намигнување::вслм:

islam nur
25-05-10, 20:44
:selam:
Хм... А каде во Исламот е представен Иса а.с како изгледа? :ocila: Од каде знаеш дека Иса а.с е таков каков што си го видел на сон? :razmisluva: Може нешто да ми појасниш иншаАллах. :намигнување::вслм:

:selam::):намигнување:

Абдуллах инб Омер пренесува дека Мухаммед ас. зборувал:

-Минатата ноќ сонував дека сум бил кај Ќабе и дека видов еден човек со црвено лице; човек како оние најзгодни луѓе кои можете да ги стретнете и со најдобра кадрава коса која може да се види. Ја чешлаше косата мокрејќи ја со вода, потоа се нслони на гробот на двајца луѓе, го обиколуваше Ќабе. Кога прашав кој е овој, ми рекоа дека тој бил Иса, синот на Мерјем.

(Бухари, Муслим)

Муслим
25-05-10, 21:03
@ islam nur

Аллах џ.ш. да те награди ! Амин.:):selam::намигнување:

munifer
25-05-10, 21:50
:selam:
Хм... А каде во Исламот е представен Иса а.с како изгледа? :ocila: Од каде знаеш дека Иса а.с е таков каков што си го видел на сон? :razmisluva: Може нешто да ми појасниш иншаАллах. :намигнување::вслм:
brate vidov kovek so dolga kosa crveno lice i brada i mi se prikinuvase deka e Isa a.s. A ALLAH najdobro znait

islam nur
25-05-10, 22:20
@ islam nur

Аллах џ.ш. да те награди ! Амин.:):selam::намигнување:

:вслм:

:):):):гушкање::гушкање::гушкање:

Kemii
19-06-10, 20:44
Selamun Alejkum: Sto e Na Son Da Vidish Dvajca Golemi Luge Kaj Shto Ti Ja Baraat Dushata .. I ti Ke Im Ja Dadesh? Dali mozi nekoj da mi objasni shto mozi da se sluci? Sellamun Alejkum

Kemii
19-06-10, 20:54
Shto mozi da bide ako videsh dvajca golemi luge na son kade shto ti ja barat dushata i ti vo toj moment ke im ja dadesh i ke se razbudish. selamun Alejkum

Abi
19-06-10, 22:27
Shto mozi da bide ako videsh dvajca golemi luge na son kade shto ti ja barat dushata i ti vo toj moment ke im ja dadesh i ke se razbudish. selamun Alejkum
:вслм:
Најпрво треба да се класифицира твојот сон, т.е. да се видат некои индиции дали е обичен сон или има некое свое толкување. Добрите сонови се од Аллах а лошите се предизвикани од шејтанот. Не е лесно да се даде некоја дијагноза за соновите оти тие се во повеќето случаеви само одраз на дневната активност и доживување а во поретки случаеви се предизвикани од џини преку урок или нагазување на џин. Овој твој сон по се има некоја карактеристика на заплашување и можно да е предизвикан од џин кој се обидува да те заплаши оти гледање луѓе на сон со голема димензија е еден од многуте симтоми предизвикани од џин. Исто така паѓање во сон од голема висина, сонување на гробишта и напуштени места се показателни симптоми на џинскошејтански делувања.
ИншАллах пред секое легнување проучи делови од Куранот кои се за заштита од џини и шејтани(Рукја) побарај помош од Аллах с.в.т.а. и занемариги соновите. Селам.

islam nur
20-06-10, 16:51
Бисмилахх

Човекот не знае утре што ќе заработи: човекот не знае во која земја ќе умре...” (Лукман, 34)

:)
Освен Аллах џ.ш Оној е кој знае се само оној знае кога ниее че умриме!:дада:

DAIJA
21-06-10, 01:13
Што подразбираш подDvajca Golemi Luge ?:razmisluva:

Василиј
28-11-10, 14:33
sabajle sonuvav muslimani kako se molat, bese izgrejsonce i site bea svrteni kon sonceto, no ne se klanjaa tuku bea ispraveni so race nagore krenati, inaku peeja no ne razbrav sto pejat zatoa sto ne go razbrav jazikot iako vo sonot mnogu tocno gi slusnav zborovite i gi povtoriv zaprasuvajki se sto znacat nekako duhot da ispita sto znacat no eve sea buden so da praam ne gi pamtam :)

musliman
28-11-10, 16:52
pred postavuvam dejstvoto na muslimanite bilo kaj nas vo macedonia________
e DRUGAR,ova e sonot na koj vi se ukazuva,nepravdata napravena od Vladetelite na ovaa drzava kon muslimanite,koj ne im go davaat svetiot hram na nif na koj im pripadza,,BURMALI DZAMIA,,,pa ete Gospot preku vasite sonovi vi ukazuva na nepravdite i verata na Muslimanite_______________________________________ _

Василиј
28-11-10, 23:08
jas mislev deka podgrupava na forumov e magjureligiski dijalog a ne megjupoliticki dijalog, inaku za zal nema vrska sonot so nikakva dzamia, ... me interesira samo sto ke kazes za dzamijata sto se otvori sega skoro nekade vo strusko kade sto eden tip pukase vo vozduh od pistol demek se otvorila dzamijata??? dali taka se otvara svet hram?

crashandburn
29-11-10, 00:25
Нели на судниот ден ќе стоиме сите пред сонце и ќе се потиме...итн

ibret
29-11-10, 00:28
Jas bi rekol deka ukazuva na toa deka Islamot e vistinskoto svetlo vo ovaa doba na zamraceni umovi!

Noor
29-11-10, 01:03
sabajle sonuvav muslimani kako se molat, bese izgrejsonce i site bea svrteni kon sonceto, no ne se klanjaa tuku bea ispraveni so race nagore krenati, inaku peeja no ne razbrav sto pejat zatoa sto ne go razbrav jazikot iako vo sonot mnogu tocno gi slusnav zborovite i gi povtoriv zaprasuvajki se sto znacat nekako duhot da ispita sto znacat no eve sea buden so da praam ne gi pamtam :)

Spored tvoite sonishta mislam deka treba da pocnesh da ucish za Islamot, da pocnesh da go osoznavash edniot Bog, da zemesh da go procitash Kuranot, da go slushensh Kuranot na arapski kako se uci, i da vidish dali tie "pesni", koj si gi slushnal, a ne si im gi razbral zborovite se vsushost kuranski ajeti. Da sum na tvoe mesto ne bi zatvaral ushi i oci pred ovie znaci sto ti se pracaat preku sonishtata.
Sega i da ti dadam objsnuvanje za sonot od islamska gledna tocka, nema da mozes da razberesh, samo ti davam sovet: "Pocni da go proucuvash Islamot, so otvoreno srce i bez predrasudi, sam ke si go najdesh odgovorot na sonishtata."

Muslim Sister
29-11-10, 01:12
Еве и тука имате во врска со соновите :)
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Василиј
29-11-10, 01:19
Noor poveli daj objasnuvanje od kade znaes deka nema da mozam da razberam :)

Isak
29-11-10, 01:38
pred postavuvam dejstvoto na muslimanite bilo kaj nas vo macedonia________
e DRUGAR,ova e sonot na koj vi se ukazuva,nepravdata napravena od Vladetelite na ovaa drzava kon muslimanite,koj ne im go davaat svetiot hram na nif na koj im pripadza,,BURMALI DZAMIA,,,pa ete Gospot preku vasite sonovi vi ukazuva na nepravdite i verata na Muslimanite_______________________________________ _

Ne lupaj gospodine ...

Василиј
29-11-10, 01:57
Noor ако можеш дај ми мислење и за овој сон, а овој сон го имам сонувано пред многу години може 5 или 6 години...
бев на плоштад во Скопје и гледав кон другата страна преку камени мост црни облаци насекаде и откако се насобраа имаше црни облаци од небо до земја и беше силно невреме и силно грмеше и светкаше... одеднаш од позади мене претрчаа оџи и ги гледав како преминуваат ама со трчање преку мостот како да морале да одат таму и да стигнат некаде на време и веднаш после таа група на оџи неколку оџи носеа ковчег и во него лежеше упокоен некој главен оџа и тие брзаа и преминаа преку мостот како да морале и тие да стигнат некаде на време... јас само си реков каде овие влегуваат од таму нема излегување но на нив како да не им беше важно тоа мораа да стигнат некаде ... и тогаш почнаа силно да удираат громови во земјата од другата страна на мостот и летаа високо големи карпи и паѓаа насекаде а на таа и на оваа страна од мостот а до мене беше дедо ми и само му реков оди по мене јас каде ќе одам и ти да одиш јас каде ќе стојам и ти да стоиш и нема ништо да ни биде ни најмало каменче да не удри и така останавме неповредени

Muaz al Islam
29-11-10, 02:00
Noor ако можеш дај ми мислење и за овој сон, а овој сон го имам сонувано пред многу години може 5 или 6 години...
бев на плоштад во Скопје и гледав кон другата страна преку камени мост црни облаци насекаде и откако се насобраа имаше црни облаци од небо до земја и беше силно невреме и силно грмеше и светкаше... одеднаш од позади мене претрчаа оџи и ги гледав како преминуваат ама со трчање преку мостот како да морале да одат таму и да стигнат некаде на време и веднаш после таа група на оџи неколку оџи носеа ковчег и во него лежеше упокоен некој главен оџа и тие брзаа и преминаа преку мостот како да морале и тие да стигнат некаде на време... јас само си реков каде овие влегуваат од таму нема излегување но на нив како да не им беше важно тоа мораа да стигнат некаде ... и тогаш почнаа силно да удираат громови во земјата од другата страна на мостот и летаа високо големи карпи и паѓаа насекаде а на таа и на оваа страна од мостот а до мене беше дедо ми и само му реков оди по мене јас каде ќе одам и ти да одиш јас каде ќе стојам и ти да стоиш и нема ништо да ни биде ни најмало каменче да не удри и така останавме неповредени
Shto e Be Vasilij Mnogu Sonovi Gledash :смешкање:

crashandburn
29-11-10, 11:20
:selam:

Василиј, нели патот кај што тргнале оџите бил спас од камењата?

Оџите се водачи на еден народ, т.е. на група муслимани. Ние како муслимани ги следиме оџите, учиме од нив, со една цел, за да се спасиме.

Што значи треба и ти навреме да побрзаш за да се спасиш, да дојдеш во Ислам.

:гушкање:

UmmAl-Amin
29-11-10, 14:49
:selam:

ima edna kniga na arabski "tafsir na sonovi", od egipet.
neznam sega dali vo sonot si go vidol krajot na zemjava....
mislam, aku beshe YAWM AL QIYAMAH, kaku se turuva zemjava, togash e predupreduvanje za tebe! Islamot dago praktizirash podobro i Imanot dago sjacish.

:вслм:

Василиј
29-11-10, 15:28
:selam:

Василиј, нели патот кај што тргнале оџите бил спас од камењата?

Оџите се водачи на еден народ, т.е. на група муслимани. Ние како муслимани ги следиме оџите, учиме од нив, со една цел, за да се спасиме.

Што значи треба и ти навреме да побрзаш за да се спасиш, да дојдеш во Ислам.

:гушкање:

не не, тоа не беше патот за спасот од камењата, тие влегоа внатре во црните облаци каде што беше најстрашно но не покажаа ни малку страв што влегуваат, туку тој мртвиот оџа/ светец што беше во ковчегот морале да го закопаат на некое место и затоа брзаа за да стигнат таму на време пред да дојде крајот или така нешто затоа што потоа почнаа да удираат громови во земјата таму и летаа во воздух карпи камења и паѓаа по цела земја а таму беше најстрашно.

...што се однесува до спасот јас верувам дека спасени ќе има и евреи и муслимани и христијани

Василиј
29-11-10, 15:38
Shto e Be Vasilij Mnogu Sonovi Gledash :смешкање:


преку сонови го гледаш светот каков е на не каков бил, што значи сега ова што го читаш ти мислиш дека е моментално а всушност е историја, иднината е веќе донекаде случена од моментот јас кога го напишав ова и ти додека да го прочиташ ... исто така и со сонот

Burak
29-11-10, 18:01
Тој што ќе протолкува некој сон на некој начин му пресудил на тој човек.Затоа бидете праведни.

musliman lab
29-11-10, 18:07
velit bozji poslanik muhammed s.a.w.s deka losiot son e son na sejtanot ili dzavolot,,a ubaviot son e od edinstveniot stvoritel nas allah eden edinstven koj nema mu raven..i drugo nemojte da se macite so sonovite zatoa sto ne sme dojdeni do nif ..ili nekoj ako se zanimava nesto da nauci neka nauci i neka ne bara tumacejne na sonoj zatoa sto toa go nema kaj nas vo verata ednostavno je kako sto rekol allahoviot milenik muhammed s.a.v.s

UmmAl-Amin
29-11-10, 21:47
jas objasnav od tafsirot: Tafsir ahlam (arabski) od Alimot Sheikh Muhammed ibn Sirin (Roden: 33. posle hidschra vo basra) od kalifatot Uthman ibn Affan.

eden Alim vo kuran
hadith
fiqh
i sonovi

na angleski jazik se vika tafsirot: interpratation of dreams

hira
29-11-10, 23:59
selam alejkum,
sto se odnesuva do sonovite, navistina treba da bideme vnimatelni kako gi tolkuvame, po sto i kako tolkuvaci kako sto objasni bratot Burak, imame udel vo celiot toj proces: son, predviduvanje, slucuvanje, itn.
Spored islamskite propisi, sonistata se vazni vo zivotot na eden musliman, ne treba da se zanemaruvaat, no nitu da se preokupirame so niv.

Sto se odnesuva do clenot pogore, jas ke se osmelam da go kazam moeto mislenje.
Spored samoto ime gledam deka ne e musliman, a spored toa pretpostavuvam deka nema mnogu poznavanja za islamot i muslimanite. Iako nedostasuvaat mnogu informacii, kolku e interesiran za islamot, zosto, kako toj se cuvstvuval vo tek na sonot, jas vo negovite sonovi primetuvam strav od nepoznatoto. Toj gleda kup oxhi, so toa gi pretstavuva muslimanite, a se drugo, gromovi, mrtovec, brzanje, letanje na karpi, toa e strav od nesto sto za nego e nepoznato, a zvuci strasno, vo slucajot- Islamot. No sonot mu kazuva deka se se slucuva podaleku od nego, toj ne e del od celoto toa, naogja potpora kaj dedoto, nisto loso ne mu se slucuva, i spored negovite svakanja, tie odat vo nekoj nepoznat i strasen pat. Toj taka gi percepira muslimanite. No sepak nema osuduvanje, i omraza.
Znaci sonot, cesto e momentalna sostojba na toj sto sonuva, a retko e predviduvanje.

abibsmail
01-12-10, 23:38
Noor ако можеш дај ми мислење и за овој сон, а овој сон го имам сонувано пред многу години може 5 или 6 години...
бев на плоштад во Скопје и гледав кон другата страна преку камени мост црни облаци насекаде и откако се насобраа имаше црни облаци од небо до земја и беше силно невреме и силно грмеше и светкаше... одеднаш од позади мене претрчаа оџи и ги гледав како преминуваат ама со трчање преку мостот како да морале да одат таму и да стигнат некаде на време и веднаш после таа група на оџи неколку оџи носеа ковчег и во него лежеше упокоен некој главен оџа и тие брзаа и преминаа преку мостот како да морале и тие да стигнат некаде на време... јас само си реков каде овие влегуваат од таму нема излегување но на нив како да не им беше важно тоа мораа да стигнат некаде ... и тогаш почнаа силно да удираат громови во земјата од другата страна на мостот и летаа високо големи карпи и паѓаа насекаде а на таа и на оваа страна од мостот а до мене беше дедо ми и само му реков оди по мене јас каде ќе одам и ти да одиш јас каде ќе стојам и ти да стоиш и нема ништо да ни биде ни најмало каменче да не удри и така останавме неповредени
pozdrav do Vasilij,sto se odnesuva do sonovite tvoi gledam slabi odgovori,ali jas ce se potrudam da ti odgovoram:kako najprvo ,vie poseduvate nevidlivi duhovi stvoreni od gospodarot na svetovite(ALLAH) po ime Gini,pa ce vi postavam nekolku prasanja dokolku ovije sinptomi gi osecavate trebate da se konsultirate so nekoj od hogite koj dovolno znaat od taja rabota,dali imate glavobolka,dali pocesto sonuvate,dali osecate strav,dali imate otrpnatini na nekoi del od teloto,dali vo spienje ako nekoj ima do vas razgovaras vo son (banjerenje)i taka na t5amo dokolku ovije raboti gi osecate sto znaci vo vaseto telo poseduvate tije nevidlivi tela.(gini)ali neje nisto strasno,svatev koga objasnuvase za sonceto pa tije se vrtat prema sonce,i pa koga izgreva sonceto najvise se prisutni okolu nas,pa neka allah ni bidet najgolemiot zastitni od sejtanot i od gini maski i zenski nevernicki koj sirk ili mu skrsnaat od negoviot pat.amin pozdrav

abibsmail
01-12-10, 23:47
не не, тоа не беше патот за спасот од камењата, тие влегоа внатре во црните облаци каде што беше најстрашно но не покажаа ни малку страв што влегуваат, туку тој мртвиот оџа/ светец што беше во ковчегот морале да го закопаат на некое место и затоа брзаа за да стигнат таму на време пред да дојде крајот или така нешто затоа што потоа почнаа да удираат громови во земјата таму и летаа во воздух карпи камења и паѓаа по цела земја а таму беше најстрашно.

...што се однесува до спасот јас верувам дека спасени ќе има и евреи и муслимани и христијани
tuka ti se pojavuva deka eden od niv e mrtom ,sto znaci kaj nas e zadolzitelno sto pobrzo da se pogrebi mrtovecot i so brzanje da se nosi na grob.a paganjeto na kamenjata,allah gi ubiva nevernickite dzini.so pad na zvedi.ili obelezje mozet da bidet ,za smrak na svetov ,taka nesto ce bidet unisten ovaj svet.samo sto ce bidat tije kamenja vo vid da lava.a najdobro allah znait.pozdrav.

Noor
02-12-10, 01:16
:selam:
Selam alejkum braca i sestri! sakam da ve prasam vas koj vaka od rakav tolkuvate sonishta, dali imate barem nekoe osnovno poznavanje od islamskoto tolkuvanje, dali barem ja imate procitano knigata od poznatiot islamski alim ibn Sirin, Tolkuvanje na sonistata, za da nesto od nesto se protolkuva.

Тој што ќе протолкува некој сон на некој начин му пресудил на тој човек.Затоа бидете праведни.
Инаку сонот што го кажа првиот укажува на тоа што муслиманите моментално обожуваат, а тоа е погрешно обожување.Сигурно дека ние сонцето не го обожуваме.Сонцето го обожувале некои индијанци и сл,и изгрејсонцето е забрането време за молитва.
Значи си сонувал некои кои личат на муслимани, но не го обожуваат создателот туку некој идол-сонцето..

Brate Burak, Vasilij jasno ti kaza deka sonuval muslimani, ne indijanci, znaci toj vo sonot custvuval deka se muslimani.Drugo kaza deka ne se klanjale, znaci ne bile vo namaz za vreme na izgresonce, samo so racete dignati kako da upatuvale dova, i peele. Za nekoj i ucenjeto na Kuran e kako pesna, ako neznae sto e toa.
E sega sakam da te prasam dokolku bi bile muslimani, na sto bi se klanjale, sto e toa sto ke mu se pokaze na son, a sto ke ima lik na Bog. Vo knigata na Ibn Serin se veli deka sonceto moze da oznacuva i vrhoven Gospodar. Kako i da e, pak ke recam ako nemate poznavanje, podobro kazete neznaeme, ke prasame nekoj poznaen pa ke ti kazeme.pozdrav do Vasilij,sto se odnesuva do sonovite tvoi gledam slabi odgovori,ali jas ce se potrudam da ti odgovoram:kako najprvo ,vie poseduvate nevidlivi duhovi stvoreni od gospodarot na svetovite(ALLAH) po ime Gini,pa ce vi postavam nekolku prasanja dokolku ovije sinptomi gi osecavate trebate da se konsultirate so nekoj od hogite koj dovolno znaat od taja rabota,dali imate glavobolka,dali pocesto sonuvate,dali osecate strav,dali imate otrpnatini na nekoi del od teloto,dali vo spienje ako nekoj ima do vas razgovaras vo son (banjerenje)i taka na t5amo dokolku ovije raboti gi osecate sto znaci vo vaseto telo poseduvate tije nevidlivi tela.(gini)ali neje nisto strasno,svatev koga objasnuvase za sonceto pa tije se vrtat prema sonce,i pa koga izgreva sonceto najvise se prisutni okolu nas,pa neka allah ni bidet najgolemiot zastitni od sejtanot i od gini maski i zenski nevernicki koj sirk ili mu skrsnaat od negoviot pat.amin pozdrav

Mislam deka ti e utnato tolkuvanjeto!

musliman lab
02-12-10, 01:31
Abe sto vi je vas be pocnafte da ne licite na muslimani,,postanafte magionicari ili tumaci na sonovi,,subhanallah na sto sum se zaclenil nikakof hajr samo steta bez veza sve..samo harami i fitne nisto drugo..go molam allah da mi oprosti od ovije grevovi i od ova prisustvo vo nikakvi debati

Hadzera
02-12-10, 01:46
Abe sto vi je vas be pocnafte da ne licite na muslimani,,postanafte magionicari ili tumaci na sonovi,,subhanallah na sto sum se zaclenil nikakof hajr samo steta bez veza sve..samo harami i fitne nisto drugo..go molam allah da mi oprosti od ovije grevovi i od ova prisustvo vo nikakvi debati

Sto tolku se iznervira ti naednash,:смешкање:, sto ti se sluci. Ami lugje sme de, se trudime da pomogneme kolku mozeme. Dali ima hajr, shetata ili fitna, Allah najdobro znae!!

musliman lab
02-12-10, 01:49
hajr nema sigurno sestro vleguvame vo nesto nepotrebno da tolkuvame sonovi,,a na vasilij ako go zanima nesto od islam tuka sme da pokazeme deka sme muslumani,,a ne samo da debatirame ne licime ne insani da dojt muhammed s.a.w.s da ni vidit vo ova sostojba nemat da ni prepoznajt dali sme muslimani,.,allah da ni se smilovat

Rukaja
02-12-10, 01:51
..go molam allah da mi oprosti od ovije grevovi i od ova prisustvo vo nikakvi debati

Dodeka upatuvas dova moli Go Allah subhanehu ve te'ala da ti prosti i za toa sto celo vreme Negovoto Velicenstveno ime go pisuvas so mala bukva.:sad::sad:

musliman lab
02-12-10, 01:54
subhanALLAH sestro ALLAH ne gledam vo bukvite vo srcata i nijetot gleda.sellam

Hamza ibn Abdul-Muttalib
02-12-10, 02:09
subhanALLAH sestro ALLAH ne gledam vo bukvite vo srcata i nijetot gleda.sellam

Pa zatoa sto gleda vo nijetot i srcata, koga ke stignesh do Negovoto Vozvisheno ime, podzastani, seti se na Nego, vozvishi Go.

musliman lab
02-12-10, 02:11
imas pravo da taka i treba ama znaes insan sme mije dodeka zboruvame i tastaturata ni se mesa ama imeto allahovo je navistina vo srce.sellam brat allah da te nagradi!:дада:

Burak
02-12-10, 02:26
:selam:
Selam alejkum braca i sestri! sakam da ve prasam vas koj vaka od rakav tolkuvate sonishta, dali imate barem nekoe osnovno poznavanje od islamskoto tolkuvanje, dali barem ja imate procitano knigata od poznatiot islamski alim ibn Sirin, Tolkuvanje na sonistata, za da nesto od nesto se protolkuva.Brate Burak, Vasilij jasno ti kaza deka sonuval muslimani, ne indijanci, znaci toj vo sonot custvuval deka se muslimani.Drugo kaza deka ne se klanjale, znaci ne bile vo namaz za vreme na izgresonce, samo so racete dignati kako da upatuvale dova, i peele. Za nekoj i ucenjeto na Kuran e kako pesna, ako neznae sto e toa.
E sega sakam da te prasam dokolku bi bile muslimani, na sto bi se klanjale, sto e toa sto ke mu se pokaze na son, a sto ke ima lik na Bog. Vo knigata na Ibn Serin se veli deka sonceto moze da oznacuva i vrhoven Gospodar. Kako i da e, pak ke recam ako nemate poznavanje, podobro kazete neznaeme, ke prasame nekoj poznaen pa ke ti kazeme.

Mislam deka ti e utnato tolkuvanjeto!

Vallahi se kajam, zoshto zborev napamet.Go povlekuvam postot.I mislenjeto.

Miralem
02-12-10, 15:55
A da ne se igra Vasilij tuka so nas :D ?

Vo sekoj sluucaj,potpolno se soglasuvam so Noor.

Василиј
03-12-10, 17:32
:selam:
Selam alejkum braca i sestri! sakam da ve prasam vas koj vaka od rakav tolkuvate sonishta, dali imate barem nekoe osnovno poznavanje od islamskoto tolkuvanje, dali barem ja imate procitano knigata od poznatiot islamski alim ibn Sirin, Tolkuvanje na sonistata, za da nesto od nesto se protolkuva.Brate Burak, Vasilij jasno ti kaza deka sonuval muslimani, ne indijanci, znaci toj vo sonot custvuval deka se muslimani.Drugo kaza deka ne se klanjale, znaci ne bile vo namaz za vreme na izgresonce, samo so racete dignati kako da upatuvale dova, i peele. Za nekoj i ucenjeto na Kuran e kako pesna, ako neznae sto e toa.
E sega sakam da te prasam dokolku bi bile muslimani, na sto bi se klanjale, sto e toa sto ke mu se pokaze na son, a sto ke ima lik na Bog. Vo knigata na Ibn Serin se veli deka sonceto moze da oznacuva i vrhoven Gospodar. Kako i da e, pak ke recam ako nemate poznavanje, podobro kazete neznaeme, ke prasame nekoj poznaen pa ke ti kazeme.

Mislam deka ti e utnato tolkuvanjeto!

Ubavo im kaza, ako neznaat neka ne zborat. Inaku jas ne sum tuka da pravime muabet za sonovi. Vas ve prasav za tokluvanje za da vidam so kogo si imam rabota, inaku jas znam sto znacat moite sonovi. Tuka sum na forumov najpoveke poradi megjureligiskite dialozi i se nadevam ke zborime vo idnina.

a vo vrska so Ibn Serin eve izvadok od stariot zavet: БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 37
А Јаков се настани во земјата, во која татко му престојуваше како придојденик - во Ханаанската Земја.
2 Еве ја Јакововата историја. Како момче, на седумнаесет години, Јосиф ги чуваше стадата, со своите браќа, со синовите на Вала и Зелфа, кои беа жени на татка му. Јосиф му носеше на татка си лоши гласови за нив.
3 Јаков го љубеше Јосифа повеќе од кој и да е свој син, зашто беше дете на неговата старост, и тој му направи шарена облека.
4 Но неговите браќа забележија дека татко им го љуби повеќе од сите други свои синови, па го замразија толку, што не можеа да му речат ни пријатен збор.
5 Еднаш Јосиф сонуваше сон, и им го раскажа на своите браќа, а тие го замразија уште повеќе заради тоа.
6 „Чујте го сонот - им рече - што го видов!
7 Замислете! Врзувавме снопови во средината на полето, кога одеднаш мојот сноп се исправи и застана нагоре. Тогаш вашите снопови се собраа наоколу и му се поклонија на мојот сноп.”
8 Неговите браќа го прашаа: „Да не сакаш да зацаруваш над нас? Сакаш ли да ни бидеш господар?” И го замразија уште повеќе, заради неговото раскажување на соништата.
9 Тој виде уште еден сон и им го раскажа на своите браќа: „Сонував уште еден сон. Внимавајте! Сонцето, месечината и единаесет ѕвезди ми се поклонуваа длабоко!”
10 Кога му го раскажа тоа на својот татко, татко му го укори и му рече: „Што значи сонот што го сонуваше? Зар ќе дојдеме: јас, мајка ти и браќа ти, па да ти се поклонуваме до земја?”
11 И додека неговите браќа му беа лути, од завист, татко му размислуваше за сè.

Za kraj da kazam: onoj sonot so odjite (svetite lugje) koi go preminuvaat mostot e za krajot na svetot a toj so muslimanite (svetite lugje) koi se molea kon sonceto e znak za toa kakvi se (nekoi) od lugjeto koi se prisutni tuka na forumov.

Василиј
03-12-10, 17:41
pozdrav do Vasilij,sto se odnesuva do sonovite tvoi gledam slabi odgovori,ali jas ce se potrudam da ti odgovoram:kako najprvo ,vie poseduvate nevidlivi duhovi stvoreni od gospodarot na svetovite(ALLAH) po ime Gini,pa ce vi postavam nekolku prasanja dokolku ovije sinptomi gi osecavate trebate da se konsultirate so nekoj od hogite koj dovolno znaat od taja rabota,dali imate glavobolka,dali pocesto sonuvate,dali osecate strav,dali imate otrpnatini na nekoi del od teloto,dali vo spienje ako nekoj ima do vas razgovaras vo son (banjerenje)i taka na t5amo dokolku ovije raboti gi osecate sto znaci vo vaseto telo poseduvate tije nevidlivi tela.(gini)ali neje nisto strasno,svatev koga objasnuvase za sonceto pa tije se vrtat prema sonce,i pa koga izgreva sonceto najvise se prisutni okolu nas,pa neka allah ni bidet najgolemiot zastitni od sejtanot i od gini maski i zenski nevernicki koj sirk ili mu skrsnaat od negoviot pat.amin pozdrav

najiskreno nisto ne te svativ od ova sto si napisal tuka. Samo sakam da te prasam za ovie nevidlivi duhovi sto zboris gini, dali mislis na djinovi? Oti eden drugar mi ima zboreno za nekoj negov drugar sto se drogiral deka gledal djinovi i imal nekoi od gorespomenatite simptomi kako sto imam razbrano...

vd
03-12-10, 17:42
Inaku jas ne sum tuka da pravime muabet za sonovi. Vas ve prasav za tokluvanje za da vidam so kogo si imam rabota, inaku jas znam sto znacat moite sonovi. Tuka sum na forumov najpoveke poradi megjureligiskite dialozi i se nadevam ke zborime vo idnina.

Za kraj da kazam: onoj sonot so odjite (svetite lugje) koi go preminuvaat mostot e za krajot na svetot a toj so muslimanite (svetite lugje) koi se molea kon sonceto e znak za toa kakvi se (nekoi) od lugjeto koi se prisutni tuka na forumov.

Дај објасни ми подобро, мене, а верувам треба да објасниш подобро и на сите други, што сакаш да кажеш со ова.

Василиј
03-12-10, 18:04
Дај објасни ми подобро, мене, а верувам треба да објасниш подобро и на сите други, што сакаш да кажеш со ова.

Многу е едноставно.
Јас не сум тука да правиме муабет за сонови туку за меѓурелигиски дијалози.
Јас имам толкување за моите сонови но ги напишав тука затоа што сакав да видам реакција на присутните луѓе на форумот, дали преовладува светлина, разум и вонредна мудрост ( и како што и самите гледате имаше секакви реакции од оној првиот коментар за бурмали што според мене беше чисто политички и убаво некој му одговори да не тресе глупости до оној последниот на noor што јас мислам беше на место.

Во врска соновите.
Во врска со оџите преку мостот тој сон го имам сонувано пред многу години и тој сон е знак за крајот на светот баш како што некој објасни тука на форумот затоа што карпите и камењата кои паѓаа беа како лава и се однесува за некое идно време.

Другиот сон каде што се пееше кон сонцето е знак дека тука на форумов има некои луѓе кои му служат искрено на бога.

И не би навлегувал во подлабока дискусија за сонови како што реков на почетокот. Прашав и ги видов одговорите, Тоа е се. Ако на некој нешто не му е јасно нека праша. Мислам дека во иднина ќе има место за пообјективни прашања и одговори на меѓурелигиски теми.

vd
03-12-10, 18:10
Многу е едноставно.
Јас не сум тука да правиме муабет за сонови туку за меѓурелигиски дијалози.
Јас имам толкување за моите сонови но ги напишав тука затоа што сакав да видам реакција на присутните луѓе на форумот

Тогаш разговарај на -Меѓурелигиски Дијалози- и не прави муабет за сонови за да не дојде до моја реакција кон твоите коментари. Многу е едноставно.

abibsmail
08-12-10, 00:26
Многу е едноставно.
Јас не сум тука да правиме муабет за сонови туку за меѓурелигиски дијалози.
Јас имам толкување за моите сонови но ги напишав тука затоа што сакав да видам реакција на присутните луѓе на форумот, дали преовладува светлина, разум и вонредна мудрост ( и како што и самите гледате имаше секакви реакции од оној првиот коментар за бурмали што според мене беше чисто политички и убаво некој му одговори да не тресе глупости до оној последниот на noor што јас мислам беше на место.

Во врска соновите.
Во врска со оџите преку мостот тој сон го имам сонувано пред многу години и тој сон е знак за крајот на светот баш како што некој објасни тука на форумот затоа што карпите и камењата кои паѓаа беа како лава и се однесува за некое идно време.

Другиот сон каде што се пееше кон сонцето е знак дека тука на форумов има некои луѓе кои му служат искрено на бога.

И не би навлегувал во подлабока дискусија за сонови како што реков на почетокот. Прашав и ги видов одговорите, Тоа е се. Ако на некој нешто не му е јасно нека праша. Мислам дека во иднина ќе има место за пообјективни прашања и одговори на меѓурелигиски теми.
za zal vasiliev ama ti si po moje mislenje sihirbaz(dzindzija) a takvite lugeALLAH.SUBAHANE WATEALLA gi kaznuva mnogu strasno ,za toa priberise sto pobrzo,dodeka ne ti stignala kaznata ALLAHOVA,.JER KAJ NAS VO ISLAM JE STROGO ZABRANETO KOJ CE ODET KAJ EDEN GLEDAC ILI VRAZAR NEMUJE PRIFATEN 40 DENA NAMAZOT ,AKOJ CE MU POVERUVA JE KAFIR(NEVERNIK).ZA TOA GO MOLAM GORE VOZVISENIOT ALLAH .DA NE SACUVA OD TAKVI DELA I NEKA PROKLETSTVO MU SE VRATET NA SEJTANOT AMIN!|!!!!!!.ESSELAM ALEJKUM .

FukaraILM
03-05-11, 17:50
Ес селамун алеклум!
За прв пат сонив едн ваков сон, па би сакал само тие што имаат помим во тумачење да ми кажат што би мошело да значи овој сон: Имено сонував како јас викам прво Езан а потоа Икамет и се спремавме со мојот другар кој не го видов кој беше да клањаме намаз , ама не го исклањавме.
Аллах џ.ш. да ве награди!

abibsmail
03-05-11, 19:37
Esselam Alejkub brate, tuka ima povise mislenja:kako prvo,dali ste redoven namavcija? i do kolku ste redove ,moguke da navreme ne klanjate,a sekoj namaz navreme ne doklanjat, Allah najdobro znaje kolku nije prifaten,pa InnsAllah Allah neka ne zacvrsti i da ne upati vo praviot pat.

Hadzera
14-06-11, 23:50
Според книгата Голем толкувач на сонишата, од Ибн Сирин,се вели дека: “Ако некој сонува дека проучил езан и икамет, тоа значи дека тој ќе го прифати суунетот, и ќе ги напушти сите бидати (новотарии)
Е сега има доста објаснува во врска со учењето на езан, но треба да се знае, каде бил учен езанот, на кое место, пред кого и така натаму, значи подетални иформации за истото.
На пример се вели дека ако некој сонува дека учел езан на минарето тоа значи дека тој ќе го повикува светот кон вистината и се надева дека ќе оди на хаџ, или пак ако сонува дека проучил езан еднаш или два пати, а после тоа проучил икамет, па клањал фарз намаз, тоа значело дека ќе оди на хаџџ, а Аллах најдобро знае. Така да ако подетално го раскажеш сонот може да провериме што пише. :)

Pravednost
16-06-11, 16:06
Не се толкуваат сонови по книги! Иако со од Ибн Сирин или слично


Аллах да ве награди брате за одговорот,така е не се толкуваат сонови по книги,СубханАллах,се некои лоши навики на помладите муслимани им се пренесуваат!!!:sad::sad::sad:

Neziri
28-02-14, 16:42
Селам аллејкум

Незнам колку е точно ама барам некој што може да ми помогне во врска со неколку сонови, прво ке чекам одобрение дали можам да ги кажам соновите дане направам некоја грешка ама во соновите не се работи за ништо во приватниот живот сакам само да знам дали се шејтански работи?

Khayrun Nisa
02-03-14, 20:37
Селам аллејкум

Незнам колку е точно ама барам некој што може да ми помогне во врска со неколку сонови, прво ке чекам одобрение дали можам да ги кажам соновите дане направам некоја грешка ама во соновите не се работи за ништо во приватниот живот сакам само да знам дали се шејтански работи?

Ве алејкуму селам:)
Што се однесува до тоа дали се шејтански работи мислам дека ти тоа најдобро си го знаеш, затоа што во хадисот кој го пренесува Ебу Сеид, р.а., се вели дека Аллаховиот Пратеник, с.а.в.с., рекол: „Кога некој од вас ќе сони сон што го сака, тоа е сон од Аллах, и нека му се заблагодари на Аллах и нека за него им каже на другите. Ако сонува нешто друго нека знае дека тоа е од шејтанот, па нека побара заштита од Аллах и за него на никој да не зборува па нема да му наштети.“(Бухари)
Па така да доколку мислиш дека се убави соништа сподели ги, но ако мислиш дека не се, подобро не ги раскажувај.

Neziri
14-03-14, 20:10
Селам алејкум

Проблем е тоа што незнам дали се добри или лоши ама мислам дека спаѓаат во лоши ете ќе раскажам еден:

Сонував дека сум во џамија за џума-намаз во џамијава имаше еден сарф и пола, јас бев на првиот сарф од десна страна близу Имамот, и кога имамот ќе викнеше АЛЛАХ ЕКБЕР сите одеа на руку јас неможев и во еден момент некој ме гурна и застанав на руку, се исправив со сите и кога следен пат викна Имамот сите падна на сеџде јас пофторно неможев ама пак како некој да ме гурна за да паднам и јас на сеџде така заврши се пробудив.

Се извинувам аку грешив некој збор или ако нешто не се разбира, и имам многу слични сонови каку овој.

Abi
17-03-14, 23:18
Цитат од „Незири„: Селам алејкум

Проблем е тоа што незнам дали се добри или лоши ама мислам дека спаѓаат во лоши ете ќе раскажам еден:

Сонував дека сум во џамија за џума-намаз во џамијава имаше еден сарф и пола, јас бев на првиот сарф од десна страна близу Имамот, и кога имамот ќе викнеше АЛЛАХ ЕКБЕР сите одеа на руку јас неможев и во еден момент некој ме гурна и застанав на руку, се исправив со сите и кога следен пат викна Имамот сите падна на сеџде јас пофторно неможев ама пак како некој да ме гурна за да паднам и јас на сеџде така заврши се пробудив.

Се извинувам аку грешив некој збор или ако нешто не се разбира, и имам многу слични сонови каку овој.


:вслм:
ИншАллах ќе се обидам да дадам кратко толкување на твојот сон. Ако не си редовен клањач(клањаш само кога имаш прилика),а имаш намера да бидеш редовен клањач, но сепак нешто те спречува во таа намера(џинско-шејтанска весфеса) тоа се огледува во сонот каде со мака ги обавуваш намазките рукнови. Непознатата личност што те „гура„ во сонот за да ги извршиш намазките рукнови всушност може да биде некој твој пријател(можно е и овие редови кои ги читаш) кој те подсетува на тоа да одпочнеш со редовно клањање. Добро е во твојот сон дека си паднал на сеџда што би значело дека ИншАллах ќе бидеш редовен клањач но затоа немој да чекаш во извршувањето на Аллаховите наредби-одпочни веднаш со намазот. Селам.

Neziri
18-03-14, 15:40
Фала и се чуствувам радосен за тоа што ми објасна.

Има уште ама ова неми личеше на сон, една вечер пред да си легнам како секоја вечер давам дова за гревовите и се заблагодарувам на аллах џ.ш за се што ми дадол на дуњалуков, незнам што ме натера си реков многу сакам да се разбудам за сабах намаз без никаков аларм, да не испаднам многу со бујна фантазија или дека измислувам, за време на сабах слушнав езан почетокот на езанот и се разбудив точно за време на сабах намаз а овде кај што живеам нема никаква џамија.

Имам многу слични вакви сонови и некогаш имам страф однив.

Селам

Neziri
14-04-14, 20:48
Селам алејкум

Гледам никој не сака да одговори изгледа малку верувате ама нема везе?

Сакам да прашам за уште нешто, што може да значи сон кога (дедо и баба) ти бараат некој пари а мртви се скоро 3-4 години?