PDA

View Full Version : Суфизам


Страници : 1 [2]

efendija
11-10-08, 23:46
И што ќе се постигне ако на ваков начин се води дискусија?

А брате?

Еве ти типична копија на твојот начин на водење дискусија. Отвори интернет страница, удри COPY - PASTE , и толку!

Не, интелектуалец така не прави, тој подзапира, анализира, дава мислења, зема мислење итн. За жал, ти не си навикнал да водиш таков начин на дискусија.

Затоа пред да ги преоптоваруваме членовите со нашите постови кои ионака не ги читаат, и во право се, еве ти давам право да земеш последен збор пред да биде затворена оваа тема.

Бујрум!

:вслм:

apple
12-10-08, 01:18
После ова веке со сигурност може да се каже дека , постојат и на нашиов форум сифии, колку и да тврдат за себе дека несЕ.
Жал ми е што јас ја отворив темава, да навистина ниско е !
Аллах ми ја знае намерата, ако сум ја отворил за некого кој е прав , да го искривам, Аллах да ми прости, (Би кажал и да ме казни, али не е дозволено во Ислам, сам себе да се проколнувам) Па ке се држам до правилата на Исламот.

Ако овие од видеата не се СУФИИ тогаш кои се?
Што се?
Дали ваквите ритуали се оправдуваат или не?
Дали Мирале, Јаничар , Апле се сложувате со таквите ритуали или не?

дајтени ваше видување, сега се расправаме со токму како кажав, КАТА борба со замислен противник, кога ке ви се предочи нешто, неодговарате на тоа, туку бегате во сенка, дај отворено нека се изјасни секој еден што мисли за суфизмот, и некаго прикаже од негова гледна точка, а што овде прикажаа браначите на суфизмот, ништо!


Види брате, со отворање на темата искрено да ти кажувам не си свесен каков грев си напраил.Мој братски совет (ако ме свакаш добро).Ние и вие (знаеш на што мислам) можеме да имаме несогласувања,но немој брате догмите да те понесат,поентата на животот не е да се бранат ставовите,него да се најде вистината.Оддалечете од тоа овој крив,оној крив,овој мушрик,овој мунафик,секој за себе ке одговори ,за тебе никој не е битно освен Аллах џ.ш и ти.Дајте чинете некој дова да тебе и сите нас Аллах џ.ш да не упати на прав пат ,дај мир на твоето срце а не да се исправуваат другите.Иако гледам нешто добро и кај вас (ти објаснив на л.п) но упорно создавате проблеми прво сам себеси ,а успат и на другите.Ти гледаш што прават твоите истомисленици за суфизмот и со читање на ниховата литература истото и ти го правиш.Гледај во суфизмот малце колку има љубов према Создателот исто така спрема муслиманите ,а и не муслиманите .Па рачунај дека со таков љубов може да се излекува цел свет.Тебе и на другите можеби не ви се свига суфизмот,тогаш би било во ред –никој паметен нема да те осуди заради тоа ,но кога ке дојдеш до тоа мера да осудуваш другите тогаш.......
Снимките ви се искрено ‘‘ниско ударање‘‘ без правила на игра ,извадени некои делови па лепени ,од разни алевии,шиити,пе не ти знам какви,јас ваков суфизам не познавам,мада не е све лошо тука ,иако се прави зикр тука и да не се суфии морам да ги подржам.А Аллах џ.ш нека ни пресуди и вам и нам како знае и умее .А што уствари сакав да кажувам ке најдеш на овие стихови од Месневија:

Zulum koji vidis kod drugih ljudi, ima ga i kod tebe,
u tvojoj naravi. U njima gledaj sebe.

Tvoje bivstvovanje, licemjerje, zulum i nemarnost
pokazuje ti se na drugome kao refleks.

Ti si taj nasilnik i sebi cinis nasilje
na tebe ce pasti prokletstvo.

U sebi ne vidis lose stvari, inace, bio bi neprijatelj svojoj dusi
kod drugog sve to vidis i kritiziras.

Ne budi naivan i ne napadaj na druge
nego vidi sebe kao lava koji se je bacio na voju sjenu.

O ti koji vidis crni madez na tudjem licu, to je tvoje crnilo,
nemoj se zavaravati.

Vjernici su jedan drugom ogledalo
tu vijest prenose Pejgamberi.

Ti si stavio pred oci plavu flasu i gledas kroz nju
sav svijet cini ti se plav.

Ako nisi corav, onda znaj da je to plavilo od flase
sebi to kazi, a ne drugome.


п.с- Не сум суфија,но да живеев порано сигурно би бил.

DAIJA
12-10-08, 01:23
Само Аллах џ.ш знае кој е од умметот ,а кој не е ,а правилата се знаат ,кој изговара шехадет се знае.Додека ова не го сватите еднаш за секогаш нема берикет ,џабе муабети.

Дали шехадетот е вечен и недопирлив или може и да се поништи?

apple
12-10-08, 01:33
Дали шехадетот е вечен и недопирлив или може и да се поништи?

не те разбрав,можеш малце поопширно што сакаш да кажуваш?

Warrior
12-10-08, 12:42
И што ќе се постигне ако на ваков начин се води дискусија?

А брате?

Еве ти типична копија на твојот начин на водење дискусија. Отвори интернет страница, удри COPY - PASTE , и толку!

Не, интелектуалец така не прави, тој подзапира, анализира, дава мислења, зема мислење итн. За жал, ти не си навикнал да водиш таков начин на дискусија.

Затоа пред да ги преоптоваруваме членовите со нашите постови кои ионака не ги читаат, и во право се, еве ти давам право да земеш последен збор пред да биде затворена оваа тема.

Бујрум!

:вслм:


:гушкање: :гушкање: :гушкање:

Така е! Кој има разум ќе разбере, кој не, ќе си продолжи и понатаму животот да си го живее во сон. :дада:

Sheikh
12-10-08, 12:50
Apple: Добро намерно од тебе, да повикуваш на соединување, на соживот, „на заеднички живот со неверниците“ Но тоа што неси свесен е дека, твојата ЛЈУБОВ на кој ачесто се повикувате, не е наредена во Куранот!!!

Да ти појаснам: Животот како живот на земјава не функционира така како ти мислиш. или како ти всадила Месневија или некој суфи шејх,
Како би функционирал животот ако ние би се воделе по Месневија?
Нема закон, кој може да донесе ред, вие се залагате за соживот со сите па макар и биле неверници, како што самиот кажа во еден од твоите постови, е сега да ти спореам, зашто НИЕ или поточно ЈАС се спротиставувам на такви ставови:
Алах с.в.а во Куранот вели вака: * 39. I borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane - pa, Allah dobro vidi šta oni rade.
Аллах ни наредува да се бориме против неверниците, ПРОТИВ НИВНОТО НЕВЕРУВАЊЕ, се разбира на интелектуален начин, а доколку они нам не нападнат на неинтелектуален начин, те. борбено, Аллах вели вака: * 193. I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovijedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.

Ова е закон, сакал ти или не, наредено ти е дасе бориш против НЕВЕРИЕТО , во спротивно ако би се раководел по месневија неможеш истовремено да следиш што Аллах ни наредува, затоа се постојано и моите АПЕЛИ до вас, дека премногу и оддавате важност на месневија, и се раководите постојано по неа, а несвесно или несакаеќи, или свесно и намерно , секој одделно прави огромна грешка.

Месневија неможе да ти гарантира Џеннет, нити пак учењето на Мевлана, нити ништо друго освен Куран и суннет, непопусто ви го дадов објаснувањето на Сурах Ел-Аср. во кое Аллах ги дава критериумите за еден човек да влезе во џеннет.

сега се поставува прашањето, дали да следам ти што ме советуаш ил да следам Куран???
Немој да ми кажеш секако дека Куранот треба да се следи! Ако треба да се следи види дека е спротивно од тоа ти што ми кажуваш, лјубов соживот со сите и тн.

Нема лјубов со неверници, но тоа незначи дека и треба да им наштетуваме, или да ги мразиме, ЕВЕ МОЖЕШ ДА ПРАШАШ НА ФОРУМОВ ИМА КОНВЕРТИТИ, МОЖЕ ДА ГИ ПРАШАШ КОГА ДОШЛЕ КАЈ НАС КАКО НЕВЕРНИЦИ КАКО СМЕ ГИ ДОЧЕКАЛЕ, И ДО ДЕН ДЕНЕС КАКОВ Е НАШИОТ ОДНОС СО НИВ!!!

Не го мразиме нивното неверување, ние се бориме ИНЕТЕЛКТУАЛНО против нивното неверување, а ВИЕ гледате само вие да бидете добри, задоволни со самите себе и тн. Не сме испратени да бидеме само ние на правиот пат, него и да го укажеме и на другите правиот пат. СЕ СЛОЖУВАМ СО ТЕБЕ ДЕКА СУФИИТЕ СЕ МИКИ ЛУЃЕ но и ти сложисе со мене дека тоа не е доволно за да се влезе во Џеннет, и за да се воспостави Ислмска држава.

НЕСВЕСНО премногу несвесно и заталкано гледате на работиве, токму како ти го кажа примерот дека некој преку плава флаша, но кој гледа преку неа ???

Јас СЕ гледам преку Куран и Суннет, а ти се гледаш преку МЕСНЕВИЈА и бајките од неа, па кој сега има плава флаша???

Аллах ни објавил закон по кој треба да се раководиме и живееме, а ти сега несвесно и некои други нафорумов, бранееќиго суфизмот го запоставувате Куранот!!!

Зарем Алах необјавил доволно во КУРАН И СУННЕТ па ни треба нешто другп освен тоа ???
Колку пати само сум ја напоменал реченицава!!!

ВО еден хадис Мухаммед с.а.в.с вели:Ако Аллаха волите мене следите!!!

Што има појасно од ова, што би барал јас на други страни???


Знам која ви е целта, вака ви говорам само да ви кажам како ве гледа светот и како изгледате од очите на реалноста и вистината.

Warrior
12-10-08, 13:58
Imam Šafi`i (150-205 H./767-820 CE)

Imam Šafi`i je rekao, "Ja sam se družio sa Sufijama i od njih primio tri vrste znanja:
oni su me naučili kako da govorim.
oni su me naučili kako da se odnosim prema ljudima sa blagošću i mehkim srcem.
oni su me uputili u detalje Sufizma."

Ovo je zabilježeno u knjigama, Kešf el-Hafa i Muzid el-Albas, od Imam 'Adžlunija, tom. I, str. 341.


Ти брате, изгледа опиен од басните на Руми ги читаш и пречитуваш само твоите постови, а се другото за тебе е невалидно, монтирано, сценирано, нафрлено итн.

Колку да ввидиш дека не е така, еве ти сега неколку други цитати од Имам Шафија кои зборуваат поинаку за суфизмот од она што ти ни го пренесе ВНИМАВАЈ од чисто суфиски извори, во кои тие зборови му се припишани на Имам Шафија, а не дека тој ги рекол. Повели:

IMAM SAFIJA

Imam Safija je za svoga zivota vidio pocetke formiranja sufijske misli i najvise se od sve uleme i svih imama suprostavljao sufizmu. Od njega se u tom kontekstu prenose mnoga predanja.


Tako se prenosi da je Bejheki zabiljezio u, ' Menakibu Safi'ijj' , 2/208 , cuo sam Safiju kako je rekao: "Ako bi se covjek na pocetku dana prihvatio sufizma ne bi docekao podne a vec bi ga vidio kao ludaka."

Safija je rekao: "Nikada nisam vidio nijednog sufiju a da je normalan, osim Muslima Havasa."

Biljezi Ibn Dzevzi u , ' Telbis Iblis ', 371 , da je rekao Safija : "Niko nece boraviti sa sufijama cetrdeset dana a da zauvijek ne izgubi pamet."

I rekao je Safija : "U Iraku sam iza sebe ostavio nesto sto nazivaju 'et-tegbir' a sto su izmislili heretici -zindici, odvracaju ljude od Kur'ana."

(Hilal, El-Emru bil ma'ruf ven-nehju anil munker, 36, Ebu Neim, Hulijet, 9/146, Ibn Dzevzi, 244-249)

Бараше извори,еве ти извори. Сега повели проучи ги погорните двајца автори кои ја забележале изјавата од Имам Шафија кои биле тие, и проучи ги овие подолу. Разликата е гооооооооооооолема.

Незнам колку админите ќе дозволат да стои темава, ама ако остават намеравам да приложам уште милион докази против суфизмот.

trebo.r.a
12-10-08, 14:14
Sufizam

" Uistinu jedina vjera kod Allaha je islam." (Ali Imran 19)

-Kaze imam Šafija: [COLOR="DarkRed"]"Ako covjek udje u sufizam pocetkom dana,nece docekati podne a postace ludjak." (Menakibu Safi'ijj' , 2/208 )

"Nece se niko druziti sa sufijama cetrdeset dana,a da zauvjek ne izgubi pamet." (Et Telbis 371)

-Kaze imam Ukajli: "AIlah. AIlah, Cuvajte se slušanja njihova govora. Oni su heretici (otpadnici od vjere) koji sastaviše dronjke, vunu, bezumna i nevjernicka djela. Jelo,pice, ples, pjesma i zapostavljanje šerijatskih propisa. Heretici se nisu usudili odbaciti šerijat dok ne dodjoše sufije." (Ibid)

-U knjizi "Tertibul medarik" od El Kadi Ijjada kaze Et Tunejsi: "Bili smo kod Malika ibn Enesa ,pa rece neki covjek iz Nisibina: "Kod nas ima ljudi za koje se kaze da su sufije. Puno jedu, zatim pjevaju, ustaju i plešu. Malik ga upita. Jesu li oni djeca?
-Nisu .odgovori on. Jesu li oni ludjaci?,upita Malik. Rece: Oni su šejhovi i imaju pamet. Nisam cuo da iko od muslimana radi nešto slicno ovome, odgovori Malik."

-Kaze Šafija: "Izašao sam iz Bagdada i u njemu ostavio ceremoniju koju izmisliše heretici, a nazivaju je "et- tagbir" cime su ljude odvracali od Kur'ana,"

-Kaze bivši šejhul-Azhar, Abdulhamid Mahmud: "Sve sufije i filozofi svjetlosti još od Pitagore i Platona do dana današnjeg proklamiraju jedan te isti pravac.zajedno ga potvrdjuju i potpuno su u njega uvjereni." (E! Kešf 75) !

-Orijentalista Nikolson sa svojim nevjerstvom i kao stranac sposobniji je da shvati Kur'an od ovih,pa kaze: "Sufijski evlija ili ši'tski nepogrešivi imami su opisani bozanskim svojstvima, dok je Poslanik u Kur'anu opisan kao covjek." !

-Kaze imam El Bika'i: "Onaj ko vjeruje da neko ima put ka Allahu dz.š.,bez slijedjenja Poslanika s.a.v.s.on je nevjernik i prijatelj je šejtanov.prema mišljenju (idzma'u) sve uleme." (EI Dzam'iu li ahkami Ei Kur'an 11/16)


Molim Allaha s.w.t. da nas sviju uputi na pravi put-Amin.

Warrior
12-10-08, 14:33
:selam:

Ти Миралеме викаш дека дервишите не се суфии. Ок, ајде да видиме што вели за ова порталот:

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Osnovno o derviškim redovima

Autor: Samir Beglerović
Datum: 18.09.2004.

Sadržaj:

1. Uvod
2. Pojmovi “sufije”, “melamije” i “kalenderije”
3. Dvanaest temeljnih (priznatih) derviških redova
4. Levha sa šejhovskim tadževima četrnaest priznatih tarikata
1. Uvod

Govoreći o derviškim redovima ili tarikatima, rahmetli hadži šejh Fejzulah efendija Hadžibajrić kaže da je tarikat:

“idejno-praktična metodologija tesavvufa. Idejni sistem načina života zasnovan na Šerijatu kako ga je shvatio i primjenjivao neki vjerski velikan. Takvi vjerski velikani bili su osnivači tarikata (pīr).

Tarikat je plan i program te metod i režim nekog sufijskog reda. Postoji dvanaest glavnih tarikatskih redova. Oni se u svom cilju ujedinjuju ali se kod primjene, u izvjesnim propisima razlikuju.”

Često se uz pojam “tarikat” veže izraz “‘alijja”. Rahmetli Hadži Šejh kaže:

“tarīkat-i ālī, uzvišeni putevi, usavršavanje i moralno odgajanje, duhovno uzdignuće uz muršidovu pouku.”

S Božijom ćemo pomoći pokušati dati osnovne podatke o nekim tesavvufskim pojmovima te nabrojati tih dvanaest glavnih tarikatskih redova.

Na osnovu dosadašnjega bavljenja derviškim redovima smatram da je potrebno reći da postoji trinaest osnovnih derviških redova. Ipak, budući da su prethodnici poznavali tesavvuf i tarikat neuporedivo bolje više od mene, ako Bog da nabrojat ću dvanaest osnovnih redova ali i skrenuti pažnju u posljednjemu dijelu teksta da bi ih trebalo tretirati kao trinaest.


2. Pojmovi “sufije”, “melamije” i “kalenderije”

U literaturi na našemu jezku, te u literaturi orijentalista, najčešće korišten pojam za osoba privučene tesavvufskim naukom jeste sufija. U našoj tradiciji, pored ovoga, koriste se termini “derviš” i “mutesavvif”, množina “derviši” i “mutesavvifuni”.

Lično, pod pojmom “sufija” podrazumijevam osobu koja se samo teoretski bavi tesavvufom-sufizmom. Tada bi osoba u tarikatu (osoba koja je pristupila nekome derviškome redu) mogla biti oslovljena kao “derviš”. “Mutesavvif” je, sljedstveno, osoba koja je pristupila nekome derviškome redu a pored toga se i znanstveno bavi tesavvufom.

Čitajući tesavvufsku literaturu i družeći se s tekijskim ljudima (živjeći tesavvuf) često se čuje i pojam “melamija”, odnosno “melamet”.

U radu “Derviški red melamija”, na njegovome samome početku, skrenuta je pažnja da postoji dvovrsno poimanje ovoga izraza: razumijevanje kao stanja melameta, i razumijevanje pojma kao naziva derviškoga reda.

U kontesktu ovih osnovnih napomena, ističemo ovaj termin u značenju stanje, odnosno osobe “melâmije”.

“Melamija” je, najjednostavnije rečeno, osoba u posebnome hâlu (stanju) koji ju nagoni na skrivanje dobra koje je pri njoj drugima. Melâmija će, ako li posti, naprimjer, svoj post prekinuti ako postoji opasnost da ga drugi prepozna kao postača.

S druge strane, ako osoba pređe u naredni, drugi, krug (tavr) duhovnoga uzašća, s nekoga od sedam mekama toga drugoga tavra dolaze joj bitno drugačiji hâlovi koji, posmatrano sa strane, osobu nukaju na skrivanje nekih drugih plemenitih osobina a, konkretno, mogućnost dobrovoljnoga posta ne biva skrivana “po svaku cijenu”.

Naime, ukoliko neko osobi drugoga tavra dođe u goste, a taj domaćin posti, neće prekidati post jer više “ne osjeća” da treba pošto-poto skriti taj dobrovoljni ibadet (robovanje dragome Bogu).

Dobar primjer za ovo možemo pronaći u kod nas sa njemačkoga jezika prevedenome djelu imama Kušejrija “Slijed postupaka” (Tertībus-sulūk). Prevodilac ne njemački jezik Fritz Meier u pogovoru prijevodu izuzetno mudro zapaža da imam Kušejri nudi “različito” reagiranje u slučaju da osoba koja posti bude dovedena u priliku da svoj dobrovoljni post otkrije drugoj osobi. Imam Kušejri jedno ponašanje nudi u ovome djelu a suprotno u svome drugome djelu “Risāla Kušejrijja”. Upravo je riječ o različitome tavru s kojega je imam Kušejri govorio.

U praktičnome smislu, već spomenuti tekst “Derviški red melamija” tretira praktični razvoj stanja melameta.

Treće, što je veoma bitno navesti, jeste postojanje i trećega pojma koji se govotovo redovito javlja u razgovoru o tesavvufu (sufizmu). To je pojam “kalenderija”.

Ako uzmemo da je “derviš” oći pojam kojim se opisuju osobe koje žive tesavvuf, onda bismo mogli jednim krajnjim derviškim krilom nazvati “melamije”, a drugim “kalenderije”. “Melamije” i “kalenderije” dva su krajnja stanja “derviša”, oba različita od uobičajenoga ali, u granicama tarikata, oba pozitivna, dakle, ni u kome slučaju ekstremna.

Treba naglasiti da postoje takozvana stanja “melâmeta” i “kalenderata” koja izlaze iz okvira Šerijata. Naročito budući da su oba stanja porpimila i svoje praktične oblike – oformljenje zasebnih derviških redova, melamijskoga i kalenderijskoga. Naravno, ti slučajevi ne mogu biti nazvani tesavvufskim. Kako praksa svake ideja tako i prakse “melameta” i “kalenderata” imaju pored legalnih i svoje nedozvoljene oblike.

Za razliku od stanja “melameta”, hal “kalenderata” nagoni čovjeka na potpuno drugačije postupke – namjesto da, naprimjer, krije svoj dobrovoljni post “kalenderija” će nastojati ostaviti kod drugoga utisak da ne posti čak ni obavezni post, želeći time kod sebe, ali i kod drugoga, propitati svjesnost pokoravanja propisu ili poštivanja zabrane, odnosno propitati razumijevanje konkretnoga propisa. Ovim načinom čovjek se, koliko je to insanu moguće, približava razumijevanju same bīti Zakona.

Nastanak kalenderijskog derviškoga reda veže se za Muhammeda ibn Jūnusa es-Sāvedžīja (umro 1232. godine). Pred najezdom Mongola napušta Sāvu i odlazi u Damask. Pored Damaska kalenderijske tekije podignute su i negdje na zapadu Indije te u Perziji.

Vremenom su kalenderije usvojili i naročito odijevanje, izbrijavanje glave i brade a puštanje brkova, bušenje kože na rukama i ušiju i stavljanje metalnih halki. Iz ovoga razloga narod često kalenderije miješa sa bektašijama i alevijama.


3. Dvanaest temeljnih (priznatih) derviških redova

1) kaderijski derviški red – kaderije (kadirije)

osnivač: hazreti pīr Abdul Kādir Gejlānī (Gīlānī, Džejlānī, Džīlānī, Džīlī, umro 1166. godine)

jedan od najznamenitijih kaderija: hazreti Ismāīl Rūmī

jedan od najznamenitijih kaderija na našim prostorima: Hasan Kaimi-baba (Kaimija)

ogranak (kôl, furū‘) geografski nama najbliži: rezzakije, zindžirlije

jedna od najpoznatijih tekija kod nas: hadži Sinanova (Silahdar Mustafa-pašina)

2) jesavijski derviški red – jesâvije (jesevije)

osnivač: hazreti pīr Ahmed ibn Ibrāhīm ibn ‘Alī Jesāwī (umro 1166. godine)

jedan od najznamenitijih jesāvija: hazreti Ašik Junus (Junus Emre)

3) rufaijski derviški red – rufâije (rifâije)

osnivač: hazreti pīr Ahmed Rufā‘ī (Rifā‘ī) (umro 1182. godine)

jedan od najznamenitijih rufaija: Sa‘duddin el-Džibāvi (kol sahibija sadijskoga ili džibavijskoga ogranka rufaija)

jedan od najznamenitijih rufaija na našim prostorima: rahmetli šejh Mustafa Karkin

jedna od najpoznatijih tekija kod nas: medžlis-i zikr džamija Golobrdica (džamija Mimar Sinan)

4) čištijski derviški red - čištije


osnivač: hazreti pīr Mu‘īnuddīn Čištī (rođen 1142. godine)

jedni od najznamenitijih čištija: Nizāmuddīn Evlijā’ i Nāsiruddīn Čirāgī Dihlī

5) bedevijski derviški red - bedevije

osnivač: hazreti pīr Ahmed Bedevī (umro 1199. godine)

jedan od najznamenitijih bedevija: Ismāīl el-Enbābī

6) kubravijski derviški red – kubrâvije

osnivač: hazreti pīr Nedžmuddīn Kubrā (umro 1221. godine)

jedni od najznamenitijih kubravija: Medžduddīn Bagdādī i Ferīduddīn ‘Attār

7) suhraverdijski derviški red – suhraverdije

osnivač: hazreti pīr Dijā’uddīn Ebun-Nedžīb es-Suhraverdī (umro 1168. godine); ipak se pīrom ovoga tarikata smatra njegov nećak Šihābuddīn Ebū Hafs ‘Umer Suhraverdī (umro 1234. godine)

jedan od najznamenitijih suhraverdija: Abdurrezzāk el-Kāšāni (el-Qāšānī)

"

Warrior
12-10-08, 14:34
8) mevlevijski derviški red – mevlevije

osnivač: hazreti pīr Dželāluddīn Rūmī (umro 1247., pa 1273. godine)

jedan od najznamenitijih mevlevija: Sultān Veled

jedni od najznamenitijih mevlevija na našim prostorima: Ishak-beg Ishaković, Fadil-paša Šerifović, reisul-ulema Džemaluddin Čaušević

jedna od najpoznatijih tekija kod nas: Bentbaša9) šazilijski derviški red – šâzilije

osnivač: hazreti pīr Ebū Ĥasan eš-Šāzilī (umro 1276. godine)

jedni od najznamenitijih šazilija: Ebul ‘Abbās Ahmed el-Mūrsī, Abdul-Vehhāb eš-Ša‘rānī, rektor el-Azhera dr. Abdul Halīm Mahmūd

10) desukijski derviški red - desûkije


osnivač: hazreti pīr Ibrāhīm ibn Ebil-Medžd ed-Desūkī (ed-Dusūkī) (umro 1288. godine)

jedan od najznamenitijih desukija: Ahmed ibn ‘Usmān eš-Šernūbī

11) halvetijski derviški red – halvetije


osnivač: hazreti pīr Muhammed el-Halvetī el-Hvārizmī (umro 1350. godine)

jedan od najznamenitijih halvetija: Sunbul Sinān Jūsuf (kol sahibija sunbulijskoga ogranka halvetija)

jedni od najznamenitijih halvetija na našim prostorima: Gazi Husrev-beg, Korkuti

jedna od najpoznatijih tekija kod nas: Gazi Husrev-begov hanikah12) nakšibendijski derviški red – nakšibendije


osnivač: hazreti pīr Ebū Ja‘kūb Jūsuf el-Hamedānī (umro 1140. godine); ipak se pirom ovoga tarikata smatra hazreti pīr Behā’uddīn Nakšibend (umro 1389. godine)

jedan od najznamenitijih nakšibendija: Džāmī

jedni od najznamenitijih nakšibendija na našim prostorima: Ajni-dede, Šemsi-dede, Skender-paša Jurišić, Sirri-baba

jedna od najpoznatijih tekija kod nas: Gaziler (današnji Higijenski zavod), Skenderija, Jedileri
4. Levha sa šejhovskim tadževima četrnaest priznatih tarikata

U tekijama širom bivše Jugoslavije te u tekijama u Turskoj veoma se često susreće levha/poster sa šejhovskim tâdževima (šejhovskim kapama) četrnaest priznatih derviških redova.

Nedavno je i u listu “Kelamu’l Šifa’ ”, iz kojega se, nažalost, ne može saznati ko su sve autori priloga, ko su članovi redakcije, da li će list nastaviti izlaziti i sl., izašao dodatak “Poklon čitaocima” u vidu spomenutoga postera.

Na moju žalost nisam u mogućnosti saznati:

- otkud četrnaest priznatih tarikata,

- zašto se kao osnovni tarikati smatraju i neki kolovi (ogranci), te

- otkud, uopće, ova tradicija kod nas.

Bilo bi lijepo kada bi neko odgovorio na ove tri stavke jer je bitno razumjeti i njegovati našu tradiciju.

Stoga sam u mogućnosti ovdje samo nabrojati redove/ogranke navedene na levhi/posteru.

1) kaderijski derviški red

2) rufâijski derviški red

3) bedevijski derviški red

4) dusûkijski derviški red

5) šâzilijski derviški red

6) džibâvije ili sadije (rufâijski kol)

7) mevlevijski derviški red

8) bektašijski derviški red (nije naveden u gornjih dvanaest jer se njegov razvoj veže za razvoj i pad janičarskih odreda Osmanlijske carevine; lično ga ubrajam u “osnovne derviške redove”; o ovome redu vidi tekst “Bektašije”)

9) nakšibendijski derviški red

10) red hazreti Katimûnîja

11) sunbûlije (ogranak halvetijskoga derviškoga reda)

12) red hazreti Ibrâhîma Kulšuna

13) red hazreti hadži Bajrama Ankarevîja (bajrâmije, melâmijski kol)

14) džilvetije (ogranak halvetijskoga derviškoga reda)

П.С. Ова е пренесено од ваш извор.Колку да не речиш: " ама тоа е гледање на вехабиите, кроено, лепено итн.

efendija
12-10-08, 17:20
:selam:

Само да потсетам дека едно од правилата на ИЦ форум е да се пишува на македонски јазик, по можност со кирилично писмо. На оваа тема наголемо се прекршија тие правила и се излезе од рамките на нормалната дискусија, затоа ја затворам темата,а ако некој мисли поинаку нека им пишува на администраторите.

:вслм:

dejjan
19-10-08, 23:15
JAS MISLAM DEKA TUKA IMA DOVOLNO ZA SIRKOT NA SUFIITE!!!

Miralem
20-10-08, 12:04
Ти благодарам.Аллах да те награди. Многу убав осврт. Но, сепак не најдов ни тука потврда од Мухаммеда а.с. за тесаввуфот. А прашањето за Имам Малик сеуште останува отворено.

Но, да не ја узурпираме повеќе оваа тема со оф топици, би можеле да се префрлиме кај темата ВИСТИНАТА ЗА СУФИСКИТЕ ДЕВИЈАЦИИ, која е исто така на овој подфорум.

Pravoto ucenje na Tesavvuf-ot,funkcioniralo i te kako vo tekot na zivotot na Resulullah na Ashabite,Tabinite...., samo,nemalo ime. Dovolno e da se spoznae sto e Tesavvuf,sto e ucenjeto,kakvo e toa ucenje i od kade,,, sosema dovolno da se svatat mnogu raboti. Iskreno,nikade bas Resulullah s.a.w.s ne rekol deka treba da se sledi Sufizmot i Elhamdulillah sto ne e taka,nitu eden "Sufija" ne ke najdes,isto taka,kazuva oti e sledbenik na Sufizam. "Sufiite" se sledbenici na Kur'an i Sunnet. Znaci,zboruvam za onoj Tesavvuf kakov go poznavale Imam Ebu Hanifa,Imam Malik ,Imam Šafi`i ,Imam Ahmed bin Hanbel ,Imam el-Muhasibi ,Imam el-Kušejri ,Imam Gazzali ,Imam Nevevi ,Imam Fahruddin er-Razi ,Ibn Haldun ,Tadžuddin es-Subki ,Dželaluddin es-Sujuti ,Allamah Ibn Abidin ,Ibn Tejmijja ,Imam Ibn Kajjim,Šejh Muhammed Abduh ,Šejh Rešad Rida ,Maulana Ebul Hasan Ali Nadvi...... Mozebi,Brate Deshad,od ovie,nitu eden ne se prenesuvaci na Hadisi,(A zarem ovie ne sledele Kur'an i Sunnet,ili,mozebi nie poveke gi poznavame od niv ?)megjutoa,imaat pogolemo pravo nesto da tekviraat i dostojni i znaeni se fetva da dadat,za razlika od nas,tie znaat sto e Praviot Tesavvuf zatoa i dale takvo mislenje za Tesavvufot. Da bilo Tesavvuf ona sto ni go postira Efendija od youtube,sigurno ne bi dale takvi komentari za nego.
Nikoj ne go poddrzuva sufizmot onakov kakov na videata go vidovme. Allah da ne socuva od toa,Milion pati e kazano. Zatoa i go citirav Imam Malik,bidejki zastanuvanje samo na edna strana,bilo koja,ne' nosi vo propast. Ako od Kur'an i Hadisi ne izucuvas za ubaviot Moral,Ponasanje,Ahlak,Skromnost,smeknuvanje na srceto,cistenje na dusata,ubivanje na srastite sto e ucenjeto na Tesavvufot togas povtorno odis vo propast,ke postanes extremen,sto bez ovie osobini,nemozes da bides od nikakva korist nitu na familija nitu na samiot sebesi nitu na Islamot. Dali ovie osobini im falele na Resulullah i na Ashabite i na Tabiinite i na starite generacii koi go kraseja Islamot ? No,dzaba ti se i ovie osobini,ako ne gi poznavas pravata i granicite,sto denesnite sufii nepoznavanje na tie prava i granici gi donele do ovoj stepen. Sto nepoznavanje na Tesavvufot mnogu denes gi pravi extremni i se smetaat za Daif Hadisi,Hadisite od Tipot "Golem Dzihad e Borba protiv samiot sebesi".
Ete,da ne kazeme,izucuvaj Tesavvuf,ke kazeme,pronajdi se sebesi,vo Kur'anot i Sunnetot,pronajdi kako treba da se ponasas,nauci od Kur'an i Sunnet kako treba da postapis so drugite,blago,na naj dobar nacin,,, ima bezbroj Hadisi koi zahtevaat filozofija,ima bezbroj prasanja koi zahtevaat filozofija.... no nema sekogas blagost,pobaraja,povtorno,Granicata vo Kur'anot i Hadisite.... da ne se ogranicuvame samo na edno.

Selam Alejkum !

Deshad
20-10-08, 14:40
Pravoto ucenje na Tesavvuf-ot,funkcioniralo i te kako vo tekot na zivotot na Resulullah na Ashabite,Tabinite...., samo,nemalo ime.

:големо смеење 2: Аллах да те награди што ме изнасмеа. Демек немало име, демек Мухаммед а.с. не знаел да го именува па оставил тоа да го направат некои други многу години после неговата смрт.Е ова ти се вика филозофија,т.е. белото да го направиш црно и обратно. :смешкање:Dovolno e da se spoznae sto e Tesavvuf,sto e ucenjeto,kakvo e toa ucenje i od kade,,, sosema dovolno da se svatat mnogu raboti. Iskreno,nikade bas Resulullah s.a.w.s ne rekol deka treba da se sledi Sufizmot i Elhamdulillah sto ne e taka,nitu eden "Sufija" ne ke najdes,isto taka,kazuva oti e sledbenik na Sufizam. "Sufiite" se sledbenici na Kur'an i Sunnet”.

Да де, следбеници на Кур,ан и Суннет кои не ги следат.Зошто да ги следат како што треба, не би отишле толку далеку,колку што се. Интересно е што вели за нивната искреност и морал алимот Сејјид Сабик:
“До нас дојдоа многу вести, во кои нема сомнеж, дека многу од овие обожаватели на гробовите, или нивното мнозинство, кога во случај на расправа од нив ќе побараш да се заколнат во Аллах, истите криво би се заколнале а кога би му било речено да каже жими шеjхот и моето убедување кон тој и тој евлија, би замолчил, би ја оборил главата и би ја признал вистината...” Sejid Sabik, Fikhus-sunne, 1/402Znaci,zboruvam za onoj Tesavvuf kakov go poznavale Imam Ebu Hanifa,Imam Malik ,Imam Šafi`i ,Imam Ahmed bin Hanbel ,Imam el-Muhasibi ,Imam el-Kušejri ,Imam Gazzali ,Imam Nevevi ,Imam Fahruddin er-Razi ,Ibn Haldun ,Tadžuddin es-Subki ,Dželaluddin es-Sujuti ,Allamah Ibn Abidin ,Ibn Tejmijja ,Imam Ibn Kajjim,Šejh Muhammed Abduh ,Šejh Rešad Rida ,Maulana Ebul Hasan Ali Nedevi...

Вака: -Ако си ја читал биографијата на имам Ебу Ханифе ќе воочиш дека тој никогаш не бил суфист, а ако тоа учење толку вредело како што ти сакаш да го прикажеш цитирајќи го самиот Ебу Ханифе од сосема непроверени извори, тогаш засигурно Ебу Ханифе не би се посветувал само на Акаидот и Фикхот, туку и на Суфизмот, а секако во своите фетви би вметнал и нешто од тоа учење. Но, за твое разочарување,такво нешто во фетвите на Ебу Ханифе не можеш да најдеш. Инаку за цитатот кој си го пренел од чисто Шиитски извори,незнам колку си упатен во тоа дека Џафер ес Садик е со два аршини третиран. Тој е една личност за ехлиссунетската улема и умерените историчари а сосема друга за екстремните шиити. Очигледно е дека некои екстремни припадници на шиитите му припишале нешто, што нему навистина не му припаѓа.

Имам Малик, не случајно те прашав за него дали е тој собирачот на хадисите или алимот од чие учење произлегол Маликискиот мезхеб.Да не те мачам,незнам колку знаеш дека овој вториот се вика Малик ибн Енес, а првиот Енес ибн Малик, ова имај го во предвид за понатака.
Е сега прочитај го и ова: “
Znaj, Allah ti se smilovao , da pravac kojim idu sufije predstavlja neznanje, zabludu i neispravnu stvar. Islam je ono sto nam je dostavljeno u Allahovoj, Azze ve Dzelle , Knjizi i Sunnetu Njegova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem . A sto se tice plesanja i toboznjeg asikluka i ljubavi kod sufija, treba reci da su prvi ljudi koji su to izmislili bili prijatelji Samirije kada im je napravio zlatno tele koje je rikalo. Njegove su pristalice potom pocele da plesu oko njega i da mu iskazuju toboznju ljubav (tevadzud) .Takvo ponasanje predstavlja vjeru nevjernika i obozavaoca teleta.
A sto se tice 'kadiba' (rituala sa bubnjevima) njega su prvi poceli praktikovati heretici (zindici) kako bi udaljili muslimane od Allahove Knjige. Sjelo Bozijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem , sa njegovim ashabima je izgledalo tako kao da su im na glavi bile ptice od smirenosti.
Zato je obaveza na sultanu i njegovim pomocnicima da zabrane njihovo prisustvo u mesdzidima i na drugim mjestima. Nije nikome dozvoljeno ko vjeruje u Allaha s.w.t. i Sudnji dan da prisustvuje na njihovim skupovima sa njima niti da ih pomaze na njihovom batilu. Ovakvog su misljenja imami: Malik, Ebu Hanife, Safija i Ahmed ibn Hanbel, kao i ostali imami od muslimana a Allah, Azze ve Dzelle , upucuje na Pravi put.
(El-Dzami'u liahkamil-Kur'an, imama Kurtubija, 11/237-238)Има уште многу, ама за да видиш дека не е се така како што ти велиш за овие исламски алими,прочитај го и ова од Ибн Тејмије:

"Втор темел на исламот е на Аллах да му се робува како што Тој објавил преку пратениците. Што се однесува до оваа основа, таа значи да му се молиме на Аллах на начин како што го правеле тоа неговите пратеници т.е да Го обожуваме само онака како што тие ни наредиле или го направиле на начин кој е дозволив. Молитвата (довата) е една од врстите на ибадет, со тоа ако некој би им се молел на мртвите или на суштествата кои што се отсутни и би побарал помош од нив, а знае дека Аллах и Неговиот Пратеник не го наредиле ниту го пофалиле тоа, тоа би се сметало за новотарија во верата, припишување содруг на Аллах и пат по кој не одат правоверните. Оној кој го моли Аллах преку Неговите суштества или се колне во суштествата додека Нему Му се обраќа, истоа така, се смета дека вовел нешто ново во вера а оној кој неисполнил она што Аллах го наредил и брза да биде казнет, сам себе неправда си прави и незнајко е кој ги преминува сите граници. Ако тоа го дозволи, го дозволил тоа што Аллах не го дозволил, и тој негов став ќе се смета неприфатлив со консензус на сите исламски научници, треба да се казнува додека не се покае. Овој консензус е на сите четири познати месхеба, како и на други научници. "(Fetawa, Ibn Tejmije)Mozebi,Brate Deshad,od ovie,nitu eden ne se prenesuvaci na Hadisi,(A zarem ovie ne sledele Kur'an i Sunnet,ili,mozebi nie poveke gi poznavame od niv ?)megjutoa,imaat pogolemo pravo nesto da tekviraat i dostojni i znaeni se fetva da dadat,za razlika od nas,tie znaat sto e Praviot Tesavvuf zatoa i dale takvo mislenje za Tesavvufot. Da bilo Tesavvuf ona sto ni go postira Efendija od youtube,sigurno ne bi dale takvi komentari za nego.

Дале, дале, само кој знае да ги чита. Сите овие погоре наведени и уште милион други ненаведени исламски алими дале јасно видување и став за оние кои обожаваат светци,турбиња итн. А зарем тоа денеска не е одраз на суфиите? А видеата се многу наместо и многу реални, тоа е денешницата и реалноста на оние кои се нарекуваат суфии. Значи ние судиме според делата и реалноста, а не според некое филозофско надмурување.

Nikoj ne go poddrzuva sufizmot onakov kakov na videata go vidovme. Allah da ne socuva od toa,Milion pati e kazano. Zatoa i go citirav Imam Malik,bidejki zastanuvanje samo na edna strana,bilo koja,ne' nosi vo propast. Ako od Kur'an i Hadisi ne izucuvas za ubaviot Moral,Ponasanje,Ahlak,Skromnost,smeknuvanje na srceto,cistenje na dusata,ubivanje na srastite sto e ucenjeto na Tesavvufot togas povtorno odis vo propast,ke postanes extremen,sto bez ovie osobini,nemozes da bides od nikakva korist nitu na familija nitu na samiot sebesi nitu na Islamot. Dali ovie osobini im falele na Resulullah i na Ashabite i na Tabiinite i na starite generacii koi go kraseja Islamot ? No,dzaba ti se i ovie osobini,ako ne gi poznavas pravata i granicite,sto denesnite sufii nepoznavanje na tie prava i granici gi donele do ovoj stepen. Sto nepoznavanje na Tesavvufot mnogu denes gi pravi extremni i se smetaat za Daif Hadisi,Hadisite od Tipot "Golem Dzihad e Borba protiv samiot sebesi".
Ete,da ne kazeme,izucuvaj Tesavvuf,ke kazeme,pronajdi se sebesi,vo Kur'anot i Sunnetot,pronajdi kako treba da se ponasas,nauci od Kur'an i Sunnet kako treba da postapis so drugite,blago,na naj dobar nacin,,, ima bezbroj Hadisi koi zahtevaat filozofija,ima bezbroj prasanja koi zahtevaat filozofija.... no nema sekogas blagost,pobaraja,povtorno,Granicata vo Kur'anot i Hadisite.... da ne se ogranicuvame samo na edno.

Selam Alejkum !Брате, со сета почит кон тебе. Запамети еднаш за секогаш дека во исламот моралот се изчува од науката која се вика АХЛАК а не СУФИЗАМ. Затоа и те прашав да ми кажеш во кои хадиси Мухаммед а.с. го спомнал суфизмот, а ти убаво ми одговори дека тој тогаш “постоел,ама не под тоа име”. Аллах рази Олсун, кажа повеќе отколку што барав од тебе. Значи со еден збор кажано суфизмот во времето на Мухаммед а.с. и праведните халифи НЕ ПОСТОЕЛ.
Зарем ни треба појасен и поубедлив доказ од ова во нашата дискусија?Есселаму ала менит-тебе,ал худа!

zavitkan
20-10-08, 15:40
:големо смеење 2: Аллах да те награди што ме изнасмеа. Демек немало име, демек Мухаммед а.с. не знаел да го именува па оставил тоа да го направат некои други многу години после неговата смрт.Е ова ти се вика филозофија,т.е. белото да го направиш црно и обратно. :смешкање:
Брате, со сета почит кон тебе. Запамети еднаш за секогаш дека во исламот моралот се изчува од науката која се вика АХЛАК а не СУФИЗАМ. Затоа и те прашав да ми кажеш во кои хадиси Мухаммед а.с. го спомнал суфизмот, а ти убаво ми одговори дека тој тогаш “постоел,ама не под тоа име”. Аллах рази Олсун, кажа повеќе отколку што барав од тебе. Значи со еден збор кажано суфизмот во времето на Мухаммед а.с. и праведните халифи НЕ ПОСТОЕЛ.
Зарем ни треба појасен и поубедлив доказ од ова во нашата дискусија?
Се сложувам!

Miralem
20-10-08, 15:49
Dobro Brate,Allah i tebe da te nagradi za ubaviot post.


Да де, следбеници на Кур,ан и Суннет кои не ги следат.Зошто да ги следат како што треба, не би отишле толку далеку,колку што се.
Ne veli brate deka go poznavas sekoj covek na planetava zemja. Eden brat mi go rasipa rucekot,kazuvajki kako 99 % bosanci i bosanki se na kriv pat. A vo megjuvreme dodeka glumese tolkavav vernik,mi citirase Hadisi i Kur'an na Bosanski jazik,sto znaci.... Golema brojka e da kazes deka 99% Bosanci se gresnici. I deka 99& Bosanki posle namaz i mekteb ja frlaat samijata. Toa se niski i plitki muabeti. Ne se razbirame ocigledno. Nikogas ne sum podrzal i da ne dade Allah da poddrzam i povikuvam na onoj Sufizam ili Sledenje na Sufizam ili Tesavvuf,pogotovo onoj koj go gledame i ni go prestavuvaat.


Ако си ја читал биографијата на имам Ебу Ханифе ќе воочиш дека тој никогаш не бил суфист
Nikoj ne kaza deka bil Sufist,ne bil cak nitu Hanefist ! No dal vistinski komentar za vistinskoto Ucenje. Ako jas kazam deka sledam Hanefijski Mesheb,neznaci deka ne sledam Kur'an i Sunnet ! Ova e ona sto treba sekoj da go svati i razbere,no,koga ne saka da svati i razbere,togas dzaba e sekakva diskusija.


“До нас дојдоа многу вести, во кои нема сомнеж, дека многу од овие обожаватели на гробовите, или нивното мнозинство, кога во случај на расправа од нив ќе побараш да се заколнат во Аллах, истите криво би се заколнале а кога би му било речено да каже жими шеjхот и моето убедување кон тој и тој евлија, би замолчил, би ја оборил главата и би ја признал вистината...” Sejid Sabik, Fikhus-sunne, 1/402

Allah da ne' socuva od ova. Mnogu ili Mnozinstvo ukazuva na nesto a toa e deka ne se site. Znaci,jasno e napisano,nikoj ne poddrzuva takov Tesavvuf i takvo veruvanje.Da e daleku od nas,insAllah i Allah da ne socuva od takvi zabludi. Nie Brate zboruvame tuka za toa sto e Sufizam a toa e,kako sto sejh Abdul Kadir Arnaut go potvrduva mislenjeto na Ibn Tejmijje;

“ Сметам дека исправното значење на тесаввуфот ( суфизмот ) е : омекнување на срцето и одгој на душата, онака како што тоа ни го појаснува Ибнул Кајјим во своите дела. Првата книга која што остави длабока трага во мене беше “ El – vabil es – sajjib minel – kelimit – tajjib

No,za razlika od nas,malku pametnite,Ucenite pravat i znaat da napravat razlika,pa vo prodolzenie veli:

Меѓутоа, кога се во прашање книгите од тесаввуфот ( суфизмот ) кои што се далеку од исправниот степен, не ги користам и ги критикувам таквите дела .” ( Kesfu lisam, 34 ).

Ova e vistinsko i pravo glediste,kako sto UCENITE GLEDAAT a ne kako sto naivnite zboruvaat. Sekade ima sekakvi... ne mesaj gi site,oti,samo vo grev vleguvas.Ako smetas deka nekoj gresi,moli go Sozdatelot Allah t.w.t.a da gi upati.

Za Imam Malik,Allah da te nagradi za infoto i veruvaj deka znaev za sto prasuvas. Citaj vo Kontext,mnogu e bitno... Znaen si mnogu,te citam i od drugi forumi,mislam deka ne mozam da ti kazuvam... Allah da ti go zacvrsti znaenjeto i imanot... Cesto od kontext vadime citati,kako bi go dokazale sopstveniot stav. Preteruvanje vo se' ima zijan,taka i ako se zabludis vo Sufizmot pa i vo Vehabizmot pa i vo bilo sto pa i opsto vo Islamot,da pomislis deka si postignal visok stepen i deka si zasluzil dzennet so tvoite dela... toa te nosi vo propast.Ako se prejades Haram e,a nisto Haram da ne vkusis.


Дале, дале, само кој знае да ги чита. Сите овие погоре наведени и уште милион други ненаведени исламски алими дале јасно видување и став за оние кои обожаваат светци,турбиња итн. А зарем тоа денеска не е одраз на суфиите? А видеата се многу наместо и многу реални, тоа е денешницата и реалноста на оние кои се нарекуваат суфии. Значи ние судиме според делата и реалноста, а не според некое филозофско надмурување.


Brat,gledaj onaka kako sto ti e kejf. Jas samo kazav i pobarav da ne se podlegne na spletkite... imajki vo predvid deka denes neprijatelite na Islamot i ime ke menat i se' ke napravat samo somnez da nanesat,kako i kaj sufiite taka i kaj vehabiite... tie se pod ednakvo neprijateli na site ! A ti,slobodno,gledaj si go Tesavvufot onaka kako sto e na videata.

Selam Alejkum i sekoe dobro !

zavitkan
20-10-08, 16:15
Немој да гледаш!

Грозно ли е тоа!

Ќе ти се уплашат децата од улицата и маалото ако видат!

Скери муви:смешкање:

Леле колку трогателно браниш нешто што не постои!

Miralem
20-10-08, 16:25
Немој да гледаш!

Грозно ли е тоа!

Ќе ти се уплашат децата од улицата и маалото ако видат!

Скери муви:смешкање:

Леле колку трогателно браниш нешто што не постои!

:гушкање: Zavitkan Brate.
Mojava diskusija sosema ja imam svateno i ne e cel na natprevar.
Tuka sme,mislenje da dademe,razmenime... ako imas nesto nesoglasno so tvoeto mislenje vo mojot komentar,mozes slobodno da me koregiras,ke go Molam Allah da te nagradi za toa sto me popravas i sekogas go molam za CELIOT UMMET. Jas Muslimanite,vo celiot svet,gi sakam,srceto mi gi saka,bez razlika kako ne' vikaat.Me vikaat i Vehabija i Selefija i Sufija... bidejki,kade god da se napadne bilo koe ime od navedenite,jas zastavam vo odbrana na SITE. Mozebi licemerno,Allah neka me upati na praviot pat. Go Molam Allah dz.s za SITE NAS.

A,ona ti e dobar predlog,da ne gleda voopsto,,,jas rekov "gledaj" ako veke imas kejf da gi gledas takvi a da ne gi gledas,mnogu e pametno i korisno za site nas.Ova e dosta pametno sto go kaza !

Allah t.w.t.a neka e so tebe i so site nas. AMIN !

efendija
20-10-08, 21:16
Амин! -Да биде со сите нас.

Имате уште нешто да додадете на тема, или....:смешкање:

Miralem
20-10-08, 22:43
Амин! -Да биде со сите нас.

Имате уште нешто да додадете на тема, или....:смешкање:

Nisto :) :гушкање:

efendija
20-10-08, 22:50
Nisto :) :гушкање:

:гушкање::гушкање::гушкање:

Miralem
20-10-08, 23:16
:гушкање::гушкање::гушкање:

Ima li poubavo od ova,a Brate Efendija ? A be,Vallahi,srcevo mi igra koga se sirat race i pregratki na Brakja... :гушкање:

dejjan
21-10-08, 00:00
UBAVO E CUVSTVOTO DA GUSKAS BRAKA:гушкање::гушкање::гушкање:

A GUSKANJE SUFII STROGO ZABRANETO!!!:смешкање:

GAZIJA
28-10-08, 04:12
Сунитско гледиштеСунитите сметаат дека постојат шест верски одредби: верба во Бога, неговите ангели, неговите книги, неговите пророци, есхатологија, и дека вредностите и стандардите за добрина и лошотија се дадени од Алах.


Шиитско гледиште

Постојат разлики помеѓу муслиманите во одредувањето на контекстот на одредбите. Шиитите сметаат дека постојат пет верски одредби: Божје единство, Божја Правда, Пророштво, Имамат ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови] B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0 _%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98% D0%B0&action=edit&redlink=1) и есхатологија.

orijenti
28-10-08, 14:07
gazija temata e za sufii otvori za shiiti druga tema

DAIJA
28-10-08, 17:35
Зарем не се ист милет?

Miralem
28-10-08, 20:50
Зарем не се ист милет?

Kako sto bezbroj pati e kazano. Ke naucis toa sto baras. Ako baras mani,samo mani ke gledas. Kakva e momentalnata sostojba na covekot,toj taka i gleda.
Brakjata na Jusuf a.s ne go gledale Grd i Los zaradi toa sto Jusuf a.s takov bil. Ne,tie takov go gledale zatoa sto tie bile takvi. Pred ocite na negoviot Tatko,Jusuf a.s bil Hurija,zatoa sto Jakub a.s pravo gledal.

Sto li se' nema da najdes po internetov denes. Ova e samo sovet od mojata malecka pozicija. Kako sto mozes za sufiite da najdes sekakvi raboti pa duri i toa deka bile siiti,taka i za vehabiite ke slusnes deka bile engleski produkti.... sto ke baras toa ke najdes.BARAJTE PRAVO I GLEDAJTE PRAVO. Ne podlegnuvajte na secie maslo. Se' za sekogo ke slusnes. Od onoj koj mi e dusman,sekako deka za mene nema da slusnes nesto ubavo,nitu pak jas za tebe od dusmanot ke slusnam nesto ubavo....
Barajteja pravata vistina za sekoj i od prijatelite negovi i od negovite neprijateli pa ke vidis togas jasno koj e i sto e toj.

GAZIJA
28-10-08, 20:52
Kako sto bezbroj pati e kazano. Ke naucis toa sto baras. Ako baras mani,samo mani ke gledas. Kakva e momentalnata sostojba na covekot,toj taka i gleda.
Brakjata na Jusuf a.s ne go gledale Grd i Los zaradi toa sto Jusuf a.s takov bil. Ne,tie takov go gledale zatoa sto tie bile takvi. Pred ocite na negoviot Tatko,Jusuf a.s bil Hurija,zatoa sto Jakub a.s pravo gledal.


Eve jas ne se klanjam na grobovi i ne se vrtam ko niv i ne se busam po obrazi i ne se mavam so sabja po glava i so kamsik po grb... Togas, zosto niv gi gledam deka taka pravat? Ili mozebi site sto gledaat kako mene ziveat vo nekakva si iluzija?

Miralem
28-10-08, 20:56
Eve jas ne se klanjam na grobovi i ne se vrtam ko niv i ne se busam po obrazi i ne se mavam so sabja po glava i so kamsik po grb... Togas, zosto niv gi gledam deka taka pravat? Ili mozebi site sto gledaat kako mene ziveat vo nekakva si iluzija?


Za Siite ili za Sufiite prajme muabet ?
Nauci prvo za sto i kade pisuvas.... prvo informiraj se za naslovot na temata a potoa pisuvaj.No,informiraj se ubavo... dodeka ne zemes da citas cisto Sufiska literatura,veruvaj,nema da doznaes nikogas sto e Sufizam.
Ako baras samo tvoite istomislenici sto ke kazat,nema nisto da naucis.
Kako sto denes mnogu smetaat deka Islamot e terorizam. Tie taka ke si veruvaat se dodeka ne zemat cista Islamska literatura da procitaat i ke vidat deka e laga sto se zboruva. Dodeka gi slusaat nivnite istomislenici,kako CNN,BBC.... ke si umrat vo zabluda.

DAIJA
28-10-08, 21:04
Kako sto bezbroj pati e kazano. Ke naucis toa sto baras. Ako baras mani,samo mani ke gledas.
Напротив, барам тевхид, а тие го немаат, барам намаз, тие се подат и маваат!!!
Епа, немој да се правиме при очи слепи!

DAIJA
28-10-08, 21:07
Brakjata na Jusuf a.s ne go gledale Grd i Los zaradi toa sto Jusuf a.s takov bil. Ne,tie takov go gledale zatoa sto tie bile takvi. Pred ocite na negoviot Tatko,Jusuf a.s bil Hurija,zatoa sto Jakub a.s pravo gledal.
Браќата не го гледале таков, туку не го сакале.

Kako sto mozes za sufiite da najdes sekakvi raboti pa duri i toa deka bile siiti,taka i za vehabiite ke slusnes deka bile engleski produkti....

За едните се наоѓа, а за другите се слуша. Муабетите се се знае какви-клевети, само затоа што нема аргументи.

DAIJA
28-10-08, 21:13
Za Siite ili za Sufiite prajme muabet ?
Nauci prvo za sto i kade pisuvas.... prvo informiraj se za naslovot na temata a potoa pisuvaj..

Ова не ти држи вода, оти и сам знаеш дека едното од другото излегло и дека кокошката и јајцето сепак не се толку различни!

No,informiraj se ubavo... dodeka ne zemes da citas cisto Sufiska literatura,veruvaj,nema da doznaes nikogas sto e Sufizam.


Ова не би препорачал никому. Земи читај и одма забегинавле по гробови, по свеќи, по ху баба ху, по јојо вртечи и бушечи.


Ako baras samo tvoite istomislenici sto ke kazat,nema nisto da naucis.
Kako sto denes mnogu smetaat deka Islamot e terorizam. Tie taka ke si veruvaat se dodeka ne zemat cista Islamska literatura da procitaat i ke vidat deka e laga sto se zboruva. Dodeka gi slusaat nivnite istomislenici,kako CNN,BBC.... ke si umrat vo zabluda.


Немој да мешаш ислам со суфизам и шиизам!

Суфиите се бодат, а шиите се сечат.
Се клањаат на мртовци и гробовите им се најголемите храмови.
Ширк прават ко у МПЦ!

А ако некој истражува ќе види дека за клеветите за исламот нема аргументи, а за суфиите и шиите има еден куп!

Miralem
28-10-08, 21:14
Напротив, барам тевхид, а тие го немаат, (Gresis)барам намаз, тие се подат и маваат(Gresis)!!!
Епа, немој да се правиме при очи слепи!
Ova ti e dosta pametno receno


Znaci... nemoj da se pravime slepi pri oci.

GAZIJA
28-10-08, 21:20
Za Siite ili za Sufiite prajme muabet ?

Nije Sija nego vrat!:смешкање:

Idi nauci ubavo deka se ist milet, pa ela na muabet!

Miralem
28-10-08, 21:46
Ова не ти држи вода, оти и сам знаеш дека едното од другото излегло и дека кокошката и јајцето сепак не се толку различни!

Drzi voda i toa kako.Razgledaj po porakata ke vidis zosto. Zatoa sto istoto go vrtis celo vreme.

Ова не би препорачал никому. Земи читај и одма забегинавле по гробови, по свеќи, по ху баба ху, по јојо вртечи и бушечи.

Za ova ti zboruvam ! Cista predrasuda... !


Немој да мешаш ислам со суфизам и шиизам!

Суфиите се бодат, а шиите се сечат.
Се клањаат на мртовци и гробовите им се најголемите храмови.
Ширк прават ко у МПЦ!

Apsurdna greska.
Pa kako mozes da tvrdis koga izbegnuvas realnost ? Predmalku kaza !
Tones be Brat ! NEMAS DOKAZ ! Zatoa,ubavo velat.Molcenjeto,zlato e.
So predrasudi ne se zivee. Ili,nemozes da naucis.
Kolku e ubava onaa anegdota,kolku pati ja povtoriv i uste kolku ke ja povtoruvam: "Od ocite,krvavi solzi treba da ti protecat,dodeka go izvadis beganjeto od sebesi".
Za da gledas realno,treba da se pipkas i da burickas onamu kade sto si NAJ OSETLIV. Mala raska vo okoto da ti vleze,nemozes da gledas. Ako sakas da gledas ubavo i jasno,treba da dozvolis nekoj da ti buricka po okoto i da te pipka a kolku e osetlivo.... znaci,solzi krvavi treba da protecat.
A nezaboravaj deka ima srcevi oci,koi zapravo gledaat. Moze i tamu raska da vleze.... Baraja realnosta,Brate,nemoj faktite da gi zanemaruvas,zatoa sto se sprotivni od tvoeto mislenje,koe i ne e bas tvoe mislenje....

Da tvrdime deka gi poznavame site tn sufii,toa e tokmu glupavo. Kako sto e glupavo veruvanje deka Muslimanite ("vehabiite")kolat i ubivaat i teroristi se.

Na sekoj koj tvrdi deka Islamot e terorizam,fino znaeme da mu kazeme: "Bujrum be prijatele,procitaj Kur'an,ke vidis deka se bara megjusebno pocituvanje". Si go ponudil li ti ova DAIJA na onie na koi DAVE i siris ? Neli e ova realnosta i pravilo ?
Samo,dzaba e...

Pred nekoe vreme zedov edna kniga "Ideologija",vo Islamska knizara,sto znaci,Islamska kniga.No,se vika "Ideologija" a licno ima stavovi PROTIV SUFIZMOT,pametni stavovi. Ima mislenja na razni Ideolozi. Pa si rekov... dali ovie Ideolozi se sekta ? A nivnata Ideologija e zasnovana po Kur'an i Sunnet.
Ima pogresna ideologija i ima serijatska ideologija ! Ideologija e samo edna NAUKA. A Kur'anot i Hadisite se IZVOR ZA SEKOJA NAUKA.
Gnosticizmot (Tesavvuf) e samo edna Nauka... ima pogresen Gnosticizam i Gnosticizam zasnovan na Kur'an i Sunnet !
Kako sto ke najdes pogresni stavovi kaj Islamskite Ideolozi taka ke najdes i pogresni stavovi kaj Islamskite Gnostici. Sekade,sekakvi ima. Nemoj da mislis deka sekoj dervis e sufija,toa e nepoznavanje i dokaz deka ne poznavame.
Osnovnite raboti ne gi poznavame i aj toa,ne sakame ni da slusneme a tekvirame i Allah da cuva za niv zboruvame...

Naj ednostavna rabota za da se svati a toa od UCEN COVEK e komentarot na ibn-tejmijje koj,ne jas,za da ne bide moj,tuku Efendija go stavi a vo koj se veli:

Овој говор на шејхул – ислам Ибн Тејмијје го потврдил и шејх Абдул Кадир Арнаут, кога рекол: “ Сметам дека исправното значење на тесаввуфот ( суфизмот ) е : омекнување на срцето и одгој на душата, онака како што тоа ни го појаснува Ибнул Кајјим во своите дела. Првата книга која што остави длабока трага во мене беше “ El – vabil es – sajjib minel – kelimit – tajjib “ ( книга која што зборува за вредноста на зикрот). Меѓутоа, кога се во прашање книгите од тесаввуфот ( суфизмот ) кои што се далеку од исправниот степен, не ги користам и ги критикувам таквите дела .” ( Kesfu lisam, 34 ).


Daija... ti se molam,samo ova daj da go prokomentirame.

ISLAM_U SRCU
28-10-08, 22:15
Miralem BRATE jas mislam mozda malce preteruvas vo branejeto na sufizmot.AKo go branis Sufizmot na pocetokot!? OK.No, ako saks da ni dokazis deka ovie denesni Sufii ,Dervisi Bektesii i tako dalje. Se sledbenici na toj istiot Izvoren Sûfizam koj uporno go branis i spremen si da za nego vo ogan da vlezes mada, ne bi trebelo do taa mera da se zazemas za niv!Onda moram da ti recam deka si Gresen.:selam:

:се извинувам:

SHAKIR_BEJ
28-10-08, 22:39
:selam: do site Vo pravo si Dejjan tie se definitivno zalutani od Allahoviot pat

Miralem
28-10-08, 23:21
Miralem BRATE jas mislam mozda malce preteruvas vo branejeto na sufizmot.AKo go branis Sufizmot na pocetokot!? OK.No, ako saks da ni dokazis deka ovie denesni Sufii ,Dervisi Bektesii i tako dalje. Se sledbenici na toj istiot Izvoren Sûfizam koj uporno go branis i spremen si da za nego vo ogan da vlezes mada, ne bi trebelo do taa mera da se zazemas za niv!Onda moram da ti recam deka si Gresen.:selam:

:се извинувам:


Ne ne ne BRATE ! Ona sto denes go gledame kako "Sufizam" toa nema APSOLUTNO NIKAKVA VRSKA SO SUFIZMOT.
Bezbroj pati kazav i sekogas ke povtoruvam... Ne branam NISTO STO E NADVOR OD RAMKITE NA ISLAMOT.
Ne branam nitu Sufizam. Samo sakam Site realno da gledame. Samo sakam da "objasnam" sto e Sufizam... tuka nekoj nemoze da svati i da napravi razlika pomegju PRVIOT (Izvoren) Sufizam i denesen (onoj koj go gledame) a i denesen ima ispraven....
Ne vleguvam voopsto za nikogo vo ogan,samo za sebe. Tuka trudot e za site nas... da se poucime i da ne si davame za pravo da narekuvame sekoj nekoj kafir a nemame voopsto poznavanje za doticniot. Ne se samo "Sufiite" vo prasanje... jas vo ogan vleguvam i za "vehabiite i za selefiite". Za site ke slusnes sekakvi grdotii,no gledaj pravo.
Tuka se gleda samo kako jas uporno gi branam i "vleguvam vo ogan" za nivna odbrana a ne gledame kako nekoj vo ogan vleguva,doslovno receno,tokmu,pravejki sirk,zemajki uloga na Sozdatel koj sudi koj ke odi vo dzennem i koj vo dzennet.Koj e Kafir koj e Mumin.... Nikoj nema pravo na toa,osven Allah ! SUDOT SAMO NEMU MU PRIPAGJA.
Nie ako gresime,mozeme samo dova na Allah da mu upatime,da gi upati gresnite ili da gi nagradi pravite.... a da presudime,neznaeme,zatoa sto i nie ne sme i ne smeeme da se zamislime deka sme na praviot pat,,, bidejki sekogas sekoj od nas bara od sozdatelot da bide upaten na praviot pat na sekoj rekat.

Miralem
28-10-08, 23:32
Valjda smejam jas Dejjane da te narecam Brat.
Ne e apsolutno nikakvo pravdanje,ova,ne deka se branam,ova go velam odma,da ne pomisli nekoj i da se uzoholi,mislejki deka nekoj mu se pravda. Epten Mislam na Brakjata i gi sakam dusevno.
Ne sum Sufija i vrska nema Sufizmot so mene. Jas od Sufizmot znam edna troska... i toa e ona sto ne mi dava za pravo da gi narekuvam kako sto gi narekuvate,bidejki,toa e zapravo sirk.
Replika na bezbroj komentari se nema... neise... metodata koja ja koristis voopsto ne ti e vo koorist.
Epten se providni nekoi raboti,samo,misli si ti deka ne se.

Mozebi i jas sum inaetcija,tvrdoglav... no ke ostanam i ponataka so onie koi se Dostojni da se poslusaat.
Ova e ona sto go mislam i jas za sufiite,ako imate komentar da go prokomentirame,bujrum:

Овој говор на шејхул – ислам Ибн Тејмијје го потврдил и шејх Абдул Кадир Арнаут, кога рекол: “ Сметам дека исправното значење на тесаввуфот ( суфизмот ) е : омекнување на срцето и одгој на душата, онака како што тоа ни го појаснува Ибнул Кајјим во своите дела. Првата книга која што остави длабока трага во мене беше “ El – vabil es – sajjib minel – kelimit – tajjib “ ( книга која што зборува за вредноста на зикрот). Меѓутоа, кога се во прашање книгите од тесаввуфот ( суфизмот ) кои што се далеку од исправниот степен, не ги користам и ги критикувам таквите дела .” ( Kesfu lisam, 34 ).

Ako Gresel Ibn Tejmijje i Imam Ebu Hanife i Imam Malik i Imam Safi i Imam Ahmed ibn Hambel i bezbroj drugi imami i alimi i Ucenjaci... togas i jas gresam. Jas stojam pozadi nivniot stav,sepak,poznaeni se od site nas tuka.


Selam Alejkum,ako smee,ako e dozvoleno,posebno za tebe,Dejjane,mada,vo poveke priliki sum te selamel,,, no na ovoj user posebno.

Miralem
28-10-08, 23:46
ISLAMOT E CIST OD SEKAKVI PRLJAVSTINI KAKVI STO SAKAS DA MU PREPISES TI I NEMOZAM NIKAKO DRUGACIJE DA TI POMOGNAM OSVEN DA GO MOLAM ALLAH DA TE UPATI NA PRAV PAT..


[/B][/I]
Kako da zaboravam na ovie dragoceni zborovi da ne se zablagodaram.
Allah da socuva i Allah denes da mi ja zeme dusava ako valkanica nanesuvam na Islamot.AMIN ! Sto mislam jas,kamo srekja,brate Dejjane ti da mislis. Veruvaj mi ! Vo sekoj slucaj... iako me otpisa od brat,ili,seuste ne... Allah da te nagradi za ova naj vredno sto ke go pobaras od Sozdatelot za mene. Allah da ti date se sto ke ti ja zadovoli dusata,nagrada i na ovoj i na onoj svet.
Allah na site da ne upati na PRAVIOT PAT. Alah da ni ja predoci za se' vistinata,da ni gi otvori ocite,jasno da gledame.... Da ne dade Allah Muslimanite dusmani da se gledaat edni so drugi. Sto god da kazes Brate za mene,veruuvaj mi,prilepen si kako Musliman za srcevo moe,sekoj musliman vo dusava mi lezi.

dejjan
28-10-08, 23:58
POSO CESTO GO SPOMNUVAS IBN TEJMIE AJ SEGA DA CITIRAM EDEN IZVODOK OD EDNA NEGOVA KNIGA ''NAJBOLJA OPORUKA"

OD SVIH SEKTI IMA IH TAKVI KOJI VJERUJU DA SE ALLAH POTPUNO UTOPIO U STVORENJA I DA JE SVE STO JE STVORIJO(tj da je sve stvorjeno),DIO BICA UZVISENOG ALLAHA.(On je viskoko iznad onoga sto mu nevjernici prepisuju).SMATRAJU DA SE ALLAH , NALAZI U SVEMU PA I U PISMA SVINJAMA I OVODUNJALUCKIH PRLJAVSTINAMA OVO VEROVANJE ZASTUPUJU HERETICI POPUT IBN-ARABIJA-KOJI E AUTOR POZNATIH DJELA IZ OBLASTI TESAWUFA TJ SUFIZMA.ON JE REKAO GOSPODAR JE ROB A ROB JE GOSPODAR"I ZBOG OVE IZJAVE SVA ISLAMSKA ULEMA PROGLASILA GA JE NEVJERNIKOM...

Miralem
29-10-08, 00:27
POSO CESTO GO SPOMNUVAS IBN TEJMIE AJ SEGA DA CITIRAM EDEN IZVODOK OD EDNA NEGOVA KNIGA ''NAJBOLJA OPORUKA"

OD SVIH SEKTI IMA IH TAKVI KOJI VJERUJU DA SE ALLAH POTPUNO UTOPIO U STVORENJA I DA JE SVE STO JE STVORIJO(tj da je sve stvorjeno),DIO BICA UZVISENOG ALLAHA.(On je viskoko iznad onoga sto mu nevjernici prepisuju).SMATRAJU DA SE ALLAH , NALAZI U SVEMU PA I U PISMA SVINJAMA I OVODUNJALUCKIH PRLJAVSTINAMA OVO VEROVANJE ZASTUPUJU HERETICI POPUT IBN-ARABIJA-KOJI E AUTOR POZNATIH DJELA IZ OBLASTI TESAWUFA TJ SUFIZMA.ON JE REKAO GOSPODAR JE ROB A ROB JE GOSPODAR"I ZBOG OVE IZJAVE SVA ISLAMSKA ULEMA PROGLASILA GA JE NEVJERNIKOM...


Taka e Brate... jas ne go sporam i toa,deka i takvi ima.Ete,moja replika za mislenjeto na Ibn-Tejmije,od tvoja strana... samo,zosto se odbegnuvaat drugite ?
Samo,neise.... teraj si go svojot balavan.
Dodeka ne si me otpisal definitivno od brat,mislejki deka sum eden takov.

Allah da te nagradi i da ti dade se sto ke posakas i na ovoj i na onoj svet.
Iskreno,na sekoj koj mi napisal kritika do sega,od srce mu blagodaram za grizata. Toa go cenam.

orijenti
29-10-08, 13:31
Овој говор на шејхул – ислам Ибн Тејмијје го потврдил и шејх Абдул Кадир Арнаут, кога рекол: “ Сметам дека исправното значење на тесаввуфот ( суфизмот ) е : омекнување на срцето и одгој на душата, .

jas licno sum prisustvuval vo ders kaj shejh Abdulkader el Arnauti vo Damask koga rekol deka spored hanefijski mezheb ako vo edna prostorija se cinilo dhikr kako shto pravat dervishite hu hu hu za da se cini povtorno ibadet vo toa mesto treba da se iskopa i preverne zemjata...

go spomnav ova ako nesto vi znaci posto se spomna imeto na shejhot rahimehullah samo da znaete deka najgolemi problemi i maki mu praile sufiite na damask koi zaedno so vlasta mu smetala i go narekuvala vehabija

p.s braka nekoi vasi postovi gi moderirav odnosno gi izbrisev oti vidov navredi i ekstremni konstatacii ve molam da se koregirate ili kazete mi ako ne ste vo moznost togas da ja zatvoram temata....

efendija
30-10-08, 07:16
:selam:

" Исламот значи напредок од Исус кон Мухаммед. Дервишот е враќање од Мухаммед кон Исус. Во дервишко - христијанското чувствување и гледање на светот, забраната на алкохолот и дрогата нема особена смисла.Христијаните не чувствувале ништо неприфатливо во тоа дека " виното е крв исусова ( Евхаристија)". Овде ниту во најмала трага не се наоѓа ништо од идното исламско отфрлување на виното како ХАРАМ, како тежок грев. Кога го забранува алкохолот, исламот не функционира како религија, туку како наука.

Но, овој споj кој го нарекуваме ислам не е "стабилно соединување". Нагласеноста на религиозната компонента во него создава латентна можност за внатрешно раздвојување; исламот природно се стреми да се деградира во религија и мистика. Штом ќе ослаби свеста и активноста, штом, спротивно на Кур,анската наредба, ќе го заборавиме " својот удел на овој свет" и ќе престанеме да работиме во согласност со тоа, исламската држава станува како и секоја друга држава, а религијата во исламот почнува да делува како и секоја друга религија: државата станува гола власт која служи самата за себе, а религијата почнува почнува да го влече општетството кон пасивизација и заостанатост.

Наследниот хилафет,царевите, емирите, безбожните научници, свештенството, дервишките редови, мистичните ( суфиските) правци, пијаните поети - се е тоа надворешен израз на внатрешниот расцеп според она христијанското : "На Бога Божјото, а на царот царевото" -оваа е девиза која е христијанска, а не исламска.

Дервишките редови и мистичната философија која се наоѓа во нивната основа е секако најкарактеристичната форма на ова скршнување, кое би можело да се нарече христијанизација на исламот, враќање на исламот од Мухаммед назад кон Исус. "

Алија Изетбеговиќ : Исламот помеѓу Истокот и Западот

:вслм:

orijenti
30-10-08, 13:41
subhannallah efendija sum ja procital knigata ama ova ne mi palo na pamet ..Allah da mu podari dzennet na Izetbegovic!

efendija
30-10-08, 17:19
:selam:

Амин!

И јас брате сум ја прочитал книгата и сум заборавил на тој дел. Се додека вчера не ме потсети еден брат, Аллах да го награди. :)

Miralem
30-10-08, 23:57
Efendija.
Povtorno se slozuvam so tebe. Se sto si napisal do sega od PAMETEN COVEK,se e prekrasno kazano... no nasiot zaklucok kon seto toa e epten slab.
Ima takvi,nisto ne e sporno.Za zal,nie denes samo za takvi "dervisi" znaeme. Nie denes samo za takvi "sufii" znaeme... no nie ne znaeme deka se' neznaeme i toa ne sakame da go priznaeme.

Mnogu bi sakal ova nekoj da mi go objasni,koga veke zedovme navaka.
Go vidovme ete stavot na Alija Izetbegovic (Allah neka e zadovolen so nego). Navistina,zasluzen covek i borec za Islamot. Allah da mu podari Dzennet,insAllah.
Kazete mi za ovie mislenja,od nasi brakja za Alija Izetbegovic.
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
Za covek alkoholicar velite "Allah da go nagradi Alija Izetbegovic" ili i vie ne veruvate vo ovaa MONTAZA ? A i da ne e... nikoj ne sme vo casata. No licno mislam deka Apsurd e seto toa.
OVA E SAMO OMRAZA !
Ova e Alija Izetbegovic:
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
Dali e vistina ovaa POTVORA za doticnive licnosti ? Ova e samo eden del a gi ima nakratko poveke... vo celost go imam toa CD,bidejki,ne odbiram i ne sum covek koj zivee so predrasudi citam i slusam i gledam se i od se go Molam Sozdatelot da mi dade pouka.
Koga o celost bi ja gledal,za Izetbegovic ke imas prilika da slusnes,,, Allah da cuva.....

I ke se vratam povtorno na negovata izjava,koja,Brate Efendija ni ja dade.
Zosto,se prasuvam,ednas eden ne zede da napise pozitivno nesto za niv a GI IMA SIGURNO,samo ne' ne interesira toa.
Alo lepime vaka samo losi izjavi,pa Efendija,ti si ni Efendija,barem od tebe ne ocekuvav i seuste ne svakjam kako vakvi niski komentari stavas. Ajde od nas nerazumni i naivni,ne uceni i bez skolo... sto sme kupile po nekoe brosurce toa go znaeme... no od Efendija vakvo nisko gledanje...

Da se razbereme... se i edno sto si napisal,Efendija,vo red e. Ke te potsetam povtorno koga za prvpat na forumot vo Iluzionist izleze i napisa nagli poraki. Pa reakcija "Eve,,, vi rekov... eve gi muslimanite kakvi se".
I tamu kazav otvoreno,deka se i eden zbor sto Efendija go napisa tocen e.No ti kazav i po LP,neznaev deka si povozrasen i pogolema skola imas od mene... nemase vo sprotivno i da ti pisuvam... a ti napisav "ne e na vistinsko mesto i vo vistinsko vreme".

Sto god da napises loso za Sufizmot ili Vehabizmot ili Selefizmot,branejki go Islamot,zapravo vo steta na Islamot pisuvas.
Znaci,da se razbereme,ne branam nikakvi obozavateli na turbinja,ili onakvi koi se bodat,ili koi pravat neznom sto.Nitu pak branam Radikalisti i Teroristi koi im donele ime donele vo zamena na Islamot ime Terorizam. Opsto vo Korist na Islamot,odbegnuvanje vakvi temi e naj pametno,od naj ednostavna pricina,ovie se temi na nivo na svetski Islamski Alimi a ne zastana na nas,koj,troska od Islamot poznavame.Sto god da pisuvame okolu ovie prasanja,ne nosi nisto,se megjuseben raskol i omraza.

Ne e pametno da se branat Sufiite koi denes gi poznavame i koi ni gi nudat po TV. Toa ne moze da se odbrani. Ova bezbroj pati go imam kazano.No,isto taka,kazano e,,, Sufija,retko ima. Sufiite pravi se zapravo Evlii,tie se odvoeni od svetov,povleceni od nego.Tie sami ne se ni primetuvaat,nitu znaat deka se evlii ili sufii. Sufija,vo moderno vreme znaci Mistik. Misticizmot e granka na naukata a Sufiite go postignale toj stepen od Kur'an i Sunnet. Kako sto za sekoja nauka mozes da crpis od Knigata koja Allah ni ja dade za patokaz za CELIOT NAS ZIVOT I ZA CELA NAUKA. Mozam i jas da ti recam deka sum Doktor i da ti se pravam doktor... no vrska od toa nemam. Doktorot go priznal pogolem doktor a i narodot preku negovite dela i majstorija. A onoj koj ti se fali "jas sum doktor",da znaes deka od nego nema ni atom od doktorija,makar i zavrsil za doktor... toj e Ohol i negovoto doktorstvo e nisto. Alimite se priznati od Narodot.Nikoj za sebe ne tvrdi deka e Alim. "Allah naj dobro znae e krajot na sekoja nivna misla".Zamisli,Hafizi se i na Kur'an i na Sunnet i Istorija i tolku znaenje ima... toa go nema kaj nas; "Allah naj dobro znae".Nie sto ke kazeme,nie sto mislime,toa e kraen zaklucok. Takvo tvrdenje,sram e za nego. Taka,sekoj koj gi poznava osnovnite raboti za Sufizmot i sto e Sufizam,znae deka ona sto denes go gledame i ni go pokazuvaat kako sufizam,vrska nema od toa.
Znaci Efendija,ako za Sufizmot zboruvame,treba barem osnovnite raboti da gi poznavame.

Ako zboruvame za denesnite "sufii" togas kazete... imam jas bezbroj takvi klipovi pogani,pa i jas da lepam.No ako zboruvame sto e Sufizam,togas ne im e mestoto na vakvi komentari tuka. A da ne zboruvame e naj pametno,bidejki,navistina,ne poznavame.

Selam Alejkum.

PS: Utre posle Dzuma,zaminuvam sranstvo. Nekolku dena ke me nema.Kaj nas vikaat "Patot e Gurbet". Ako slucajno me nema i ponataka (a ako stignam zdrav i ako e nasip,ima i tamu PC ima i internet),ako ne e nasip,Halalete i se nadevam deka Alal ke mi pravite,ako nekogo voznemiriv,ako nekoj tezina oseti so moite postovi,ako dovedov do situacija diskusijata da bide napnata,ako nekoj vozdivna so nervoza od moj komentar. Brakjata koi me otpisaa (ili seuste ne) od brat,insAllah,Halal ke mi pravat i ke me svatat.
Od mene Alalolsum,sekogas bez razlika za bilo sto. Ve' sakam kako Brakja i po krv i po vera... moevo pisuvanje svatetego kako zelba za priblizuvanje edni so drugi a ne odvojuvanje,da ne pomisli nekoj deka novotarija sakam da vmetnam,Da me socuva Allah dz.s od toa. Sekoja vasa kritika,sekoja vasa poraka upatena do mene ja zemam kako dobronamerna,elhamdulillah. Vie mi ste cetki za dusava moja. Koga me povredivte,togas me cistevte... a koga nesto se cisti,togas boli malku. Vie ste ogledalo na dusata moja...
Koga pred ogledalo ke zastanam,ako primetam valkanica na liceto,nikogas ne sum se nalutil na ogledaloto,sto na liceto moe valkanica pokazalo. Taka ste vie koga mi gi pokazuvate losite osobini i mu blagodaram na Allah sto sekogas ima takvi luge i mu blagodaram i na tie koi sekogas ke me popravaat.
Bi sakal i vie vaka na mene da gledate,ako ste primetile navreda od moja strana.Svatete deka toa go pravev od pregolema ljubov.
"Primerot na dvajca vernici e kako primer na dve race" rekol Resulullah s.a.w.s. Ova cesto go povtoruvam. Ako ednata raka nosi teret,drugata ne ceka nekoj da i rece da ja zameni... bidejki,sama osekja i taa teret,pa taka sama odi da go prezeme teretot. Ili,seedno e ako ti e cista desnata raka a valkana levata. Vaka mislam deka treba da se gledaat i da se navleze malku i so filozofija vo Hadisite,nema steta... taka ke ja svatis Beskrajnata Mudrost Allahova i Mudrosta koja mu ja dal na Negoviot posleden pratenik i Milenik Muhammed salallahu alejhi we sellem.

Selam Alejkum Brakja !

dejjan
31-10-08, 00:06
BATKA TI TEBA DA SE POKAES ITNO!!!

AJDE STOM TOLKU TI E MERAK I KE TE POFALAM OD SITE SUFII TI SI ''NAJDOBAR''

I SOVET EDEN ZA TEBE NE CITAJ POVEKE TAKVA LITERATURA SI OTISOL VO POGRESNA NASOKA ....I PODOBRO ZA TEBE DA SE POKAES I DA SE VRATIS VO ALLAHOVATA VERA I NA SUNETOT NA PRATENIKOT MUHAMMED A.S

dejjan
31-10-08, 00:12
OVA VIDEO TI E NAJDOBRA POSTIRANA RABOTA DO SEGA MASHALLAH SE PODOBRUVAS NEZNAM STO TI TREBAL TEKSTOT SAMO DA GO PISUVAS DOVOLNO BILO VIDEOTO DA TI DADAM REPUTACIJA PLUS....

Miralem
31-10-08, 00:14
BATKA TI TEBA DA SE POKAES ITNO!!!

AJDE STOM TOLKU TI E MERAK I KE TE POFALAM OD SITE SUFII TI SI ''NAJDOBAR''

I SOVET EDEN ZA TEBE NE CITAJ POVEKE TAKVA LITERATURA SI OTISOL VO POGRESNA NASOKA ....I PODOBRO ZA TEBE DA SE POKAES I DA SE VRATIS VO ALLAHOVATA VERA I NA SUNETOT NA PRATENIKOT MUHAMMED A.S

Allah da te nagradi Dejane.
Ti blagodaram naj iskreno.
Sto da ti napisam drugo na ovaa poraka ?
:гушкање:

Miralem
31-10-08, 00:15
I NEZNAM SO SAKASE DA DOKAZES SO OVA VIDEO

AKO SAKAS DA OBJASNIS SO SAKAS DA KAZES???
Ke ti bide jasno,insAllah.

PS: Vidis Dejane,pocna da me svakjas i da svakjas. Ima i "dobri" ima i dobri. Sega za sega,ima za tebe i "najdobri".... pocna da gledas razlika.MasAllah !
I,ne zaboravi brate. Neznam kako da ti kazam,,, ne sum jas sufija. Kazav li nekade do sega? Ako ne,eve,ja koristam ovaa prilika da kazam deka jas ne sum sufija,nitu vehabija,nitu selefija,nitu shija... toa brate nekoj zavesa ima. Zalam... no gledam,pocnavme da se razbirame,leka po leka,nasip insAllah.

dejjan
31-10-08, 00:27
Ke ti bide jasno,insAllah.

PS: Vidis Dejane,pocna da me svakjas i da svakjas. Ima i "dobri" ima i dobri. Sega za sega,ima za tebe i "najdobri".... pocna da gledas razlika.MasAllah !
I,ne zaboravi brate. Neznam kako da ti kazam,,, ne sum jas sufija. Kazav li nekade do sega? Ako ne,eve,ja koristam ovaa prilika da kazam deka jas ne sum sufija,nitu vehabija,nitu selefija,nitu shija... toa brate nekoj zavesa ima. Zalam... no gledam,pocnavme da se razbirame,leka po leka,nasip insAllah.


E DOBRO DE NE SI SUFIJA AMA MERAK IMAS DA GO RASIRIS SUFIZMOT!!!

I OVA KAKO GORDO SO PONOS KAZUVAS NE SUM SELEFIJA!!!

PA CITAME CELO VREME DEKA NE SI SELEFIJA!!! TI SI MODEREN MUSLIMAN STO PROPAGIRA SUFIZAM!!!

efendija
31-10-08, 01:24
:selam:

Брате Миралем, нема воопшто да го коментирам твојот последен пост упатен до мене,како и епитетите кои ми ги подели, само ќе ти речам Аллах да те чува и да ти подари секое добро. Аллах да ти овозможи убаво да стигнеш во земјата која ти ја одредил за да го стекнуваш твојот риск. ИншАллах кога ќе стигнеш таму и убаво ќе се одмориш, ќе продолжиме со дискусијава.


:вслм:

DAIJA
31-10-08, 02:37
Ај стигни кај си чинел нијет, Аллах да те чува, па сетне ќе те прашам како си пишал ваков фитнеџиски пост!

Miralem
05-12-08, 15:05
Ај стигни кај си чинел нијет, Аллах да те чува, па сетне ќе те прашам како си пишал ваков фитнеџиски пост!

Sega 4 dena insAllah sum doma za Bajram,pa vo ova vreme ke se potrudam i zadovolstvo ke mi bide da se druzime. Za ponataka,se snabdiv,elhamdulillah i tamu kade sto sum vo stranstvo za internet,pa ke se slusame ponacesto,ako dade Allah.

Nema mnogu na ovaa tema da dolzam,samo bi sakal bratot Daija da mi objasni i da mi definira,da mi kaze,sto podrazbira pod poimot "Fitna" a potoa da mi kaze vo cija sodrzina postoi taa fitna. Ako mislese deka fitna ima vo klipot koj prethoodno go dadov vo vrska so potvorata na Rahmetli Alija IzetBegovic,togas znae sto e fitna. Dokolku misli deka vo mojot post imase takvo nesto,togas jasno e deka ne se zapoznal so toj poim.

Selam Alejkum na Site,neka e Mir i spas so site vas.

Ibn Khaldun
05-12-08, 21:16
Ne baraj od Daija da ti odgovori ,on od neodamna se otkaza od Forumot !Pa inshallah ,se nadevam deka ke se vrati ...

Miralem
05-12-08, 22:56
Ne baraj od Daija da ti odgovori ,on od neodamna se otkaza od Forumot !Pa inshallah ,se nadevam deka ke se vrati ...

Me nemase i mene nekoe vreme. Se nadevam i jas deka ke ni se vrati...

Ti blagodaram i tebe za infoto :) Se snajde li za ona... brate Khaldun ?

Bedru
06-12-08, 00:51
vo narodot na knigata ke se pojavat 12 sekti a vo islamot 73 a samo edna ke bide vo rajot ostanatite vo pekolot..

Turabi
06-12-08, 12:56
vo narodot na knigata ke se pojavat 12 sekti a vo islamot 73 a samo edna ke bide vo rajot ostanatite vo pekolot..

Bedru ovoj hadis shto govori za 73 sekti e daif, napishav cela tema za nego na forumov, kade shto e analiziran i po sened i po metn... naskoro taa tema kje se pushti pa kje se vidi za shto se raboti...

Bedru
06-12-08, 13:43
prenos od Imamite Buhari i Muslim (Allah da im se smiluva) deka Rusulullah rekol deka navistnina kaj sledbenicite na knigata ke se pojavat 72 sekti a vo islamot 73 od koi samo edna pripaga na vistniskata koja ke vleze vo rajot...ovoj Hadis e verodotoen,,,sfakas brate pa mene mi e dovolno toa da pratenikot,,Pejgamberot s.a.w.s taka rekol...i toa e zakon za mene i za nas

Turabi
06-12-08, 13:45
Greska brate ne go prenesuva Muslim tuku Tirmizi, ibn Madzhe i Ahmed... i daif e...

Turabi
06-12-08, 13:51
Bedru brate pushtena e temata za 73 sekti na podforumot "Kuran i Sunnet" idi razgledaj ja, i ako imash neshto argumentirano da dodadesh vrz ona shto tamu e kazhano, bujrum...

Темата се наоѓа ТУКА ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]).

Miralem
12-01-09, 16:00
Bedru brate pushtena e temata za 73 sekti na podforumot "Kuran i Sunnet" idi razgledaj ja, i ako imash neshto argumentirano da dodadesh vrz ona shto tamu e kazhano, bujrum...

Темата се наоѓа ТУКА ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]).

Eve i jas da postavam edno prasanje,koga veke imame clen Sufija.
Brate Turabi;
Na mnogu mesta vo Tekiite sum primetil sliki na Alija r.a.
Nie znaeme deka pravenje sliki e Haram i postojat Hadisi vo koi Resulullah go zabranil toa... A,fakt e i toa deka ne sme gi procitale site Hadisi i deka ne gi poznavame Site Hadisi. Na kjoravo nikogas ne kritikuvam nikogo,zatoa go spomnav i faktot deka ne sum poznavatel na Hadisite i deka ne sum gi procital site Hadisi.Me interesira,dali spored tvojot Tarikat ili spored site Tarikati,ima opravduvanje za pravenje sliki. Dali ima Hadisi koi go dozvoluvaat toa ? Ova,da znaes,dobronamerno prasuvam,od pricina da naucam a voedno ke go spodelime toa so site tuka.

Ova e edna od glavnite pricini na koi lugeto (Muslimanite) gledaat greska vo dervisite.

Druga rabota;
Bratot HKD,vo temata za Mevlana ti postavi edno prasanje,vo vrska do bodenjeto. Toa e druga pricina koja krivo ja gledaat Muslimanite kaj Dervisite a koja i mene me interesira,kakva e tajnata vo toa.

Se nadevam deka na najdobar nacin ke ni go objasnis toa,kako bi go sklonile somnezot.

Ti posakuvam sekoe dobro. Selam Alejkum !

Omer el Faruk
12-01-09, 23:30
И јас му посакувам секое добро, оти ова не ќе може толку лесно и едноставно да се објасни.:дада:

Turabi
13-01-09, 18:21
Na mnogu mesta vo Tekiite sum primetil sliki na Alija r.a.... Me interesira,dali spored tvojot Tarikat ili spored site Tarikati,ima opravduvanje za pravenje sliki.

Prashanjeto ti e na mesto brate Miraleme... Kako prvo kje naglasam deka za hadisite koi kje gi citiram kje bidat parafrazirani i nema da naveduvam koj gi prenesuva od prosta prichina zatoa shto nemam vreme pak da baram po hadiski zbirki, no sepak ovie hadisi se poznati i mozhe da se proverat koj gi prenesuva i od kolkava verodostojnost se, pa da pochneme.

Shto se odnesuva do slikanjeto nieden tarikat nema svoj stav po toa prashanje, ednostavno zatoa shto takvite prashanja pripagjat vo domenot na fikhot a ne na tesawufot. Poznati se hadisite koi go zabranuvat slikanjeto na likovite, eden od tie hadisi e i onoj shto govori deka od slikarite na Sudniot Den kje se bara da vdahnat dusha vo svoite dela a oni toa nema da mozhat da go napravat... I dosta slichni predai... Pri osvojuvanjeto na Perzija eden slikar go prashal Abbas ibn Ebu-Talib r.a. shto da pravi sega poshto cel zhivot bil slikar i od taa rabota zhiveel. Hazreti Abbas mu odgovoril da slika bilki i izmisleni zhivotni koi ne postojat vo prirodata. Bash poradi vakvite postulati islamskata umetnost kje se razvie vo potpolno apstraktni dimenzii shto sekako ima svoja prichina i svoja doblest. Od druga strana shto se odnesuva do slikanjeto kako pojava mislam deka i tuka postoi podelba na ulemata za nachinot i namena vo koi e dozvoleno a vo koi ne e. No nejse, toa ne e bitno za nashata tema. Shto se odnesuva do slikte na Hazreti Ali k.v. i ostanati sliki koi mozhat da se sretnat po tekiite vo Skopje i okolina, toa nema nikakva vtemelenost niti vo tesawufot, niti vo tarikatot a nitu pak vo fikhot... Ednostavno e, mnogu lugje koi se samo-narecheni dervishi si zemat za pravo da pravat neshto po svoja volja. Slikite na Hazreti Ali k.v. koi si gi videl se od alevijsko poteklo i najverjoatno tie lugje gi kupile na pazar... Stavanje na sliki po tekii e praksa samo ovdeka i na Kosovo dodeka toa ne e praksa nitu vo Bosna nitu vo Sandzhak nitu vo Turcija nitu vo Arapski svet. Dodeka ako pravime muabet za fotografija togash postoi sosema druga analogija... Fotografija e dozvolena po celata islamska ulema i ako nekoj kaj sebe doma ili pak na nekoe drugo mesto postavi fotografija togash vo toa nema nishto losho... Narochito ako e toa fotografija na nekoj alim chiva slika kje go podsekja onoj koj ja gleda na verskiot zhivot...

Bratot HKD,vo temata za Mevlana ti postavi edno prasanje,vo vrska do bodenjeto. Toa e druga pricina koja krivo ja gledaat Muslimanite kaj Dervisite a koja i mene me interesira,kakva e tajnata vo toa.

Ritualot na bodenje go pravi samo Rifaiskiot tarikat i nieden drug od ostanatite edinaeset tarikati, skoro e sigurno deka ovoj ritual pochnal da se obavuva 100 godini po preseluvanjeto na Sejjid Ahmed El-Rifai k.s. osnivachot na ovoj tarikat... Kako se pojavil ovoj ritual?
Onoj koj ja chital istorijata na islamskiot svet znae deka davetskata aktivnost na ovoj tarikat bila nasochena vo regionot na Indija i Indo - Kina. Toj region pred toa bil budistichki, a budisti se poznati po mnogu svoi chudni praksi pomegju koi e i odenje po ogan, zagrevanje na svoe golo telo pri maksimalno niski temperaturi itd. Koga vo tie regioni stignale muslimani i pochnale da ja shirat svojata vera domorodcite postavile eden logichen uslov "Ako vashiot Bog e posilen od nashiot, togash vie treba da napravite pogolemi chuda od nashite verski vodachi" i taka nastanal ritualot na bodenje... Pred se inspirirani od edna izreka na Hazreti Uvejs El-Karani k.s. koj kazhal "Chovek vo namazot treba da bide takov da ako go probodat so kopje nema da pochuvstvuva nishto." Dervishite na ovoj tarikat bile aktivni i vo centralna Afrika, i postojat pishuvani istoriski podatoci kade i koe crnechko pleme go ima primeno islamot blagodarenie na vakvi praksi... Taka da deneska postojat milioni lugje koi se muslimani a za toa sebet bile takvi rituali... No shto se odnesuva do deneshnicata mnogu mal broj na dervishi seushte go praktikuva bodenjeto, vo zhivotot imam zapoznaeno dvajca Rifaiski Shejhovi i nivnite dzhemati ne praktikuva bodenje... Jas mislam deka ovoj ritual koj nastanal namenski a vo sklad so zborovite na Pejgamber a.s. "obrakjajte im se na lugjeto spored nivoto na nivnoto razbiranje" namenski treba da se upotrebuva odnosno ne-upotrebuva, normalno vo soodnos so dadenata situacija... Vo deneshnicata nema potreba od ovoj ritual, a sekoj onoj koj kje go pravi isto kako i vo sluchajot so slikite, kje go pravi na svoja odgovornost!

Miralem
13-01-09, 21:31
Allah da te nagradi brate Turabi.
Dovolno kazano kolku da se izvadat od somnez nekoi raboti.
Nekoj ne svakja deka denes mnogu se povikuvaat i se smetaat za dervisi a se daleku od toa a gi zemaat za primer.
Mene prasanjeto mi bese so cel da go resime problemot koj im e trn vo okoto na lugeto. Bidejki znam i mene mi bese,dodeka ne se zainteresirav da vidam sto e vsusnost Tesavvuf,sto e Sufizam... jas sekoj dervis go gledav kako sufija,sto ocigledno sum bil vo greska. Toa e malku tesko denes da im se opishe na lugeto.

Miralem
13-01-09, 22:07
Uste nesto;
Sto e kaj mevleviite Semaa-ta (vrtenjeto). Dali toa pravilo e izvor na Islamot ili e,da kazam,kulturna tradicija ?
Dali sekoj Mevlevija se vrti ili treba da se vrti,,, dali ako ne se vrtis nemozes da bides mevlevija ? Dali moze da se bide sufija bez site denes sufijski "rituali" kako Semaata,Bodenjeto,Pagjanje vo Trans..... ?

Nesto mi e jasno,nesto sakam da mi objasnis a poveke za site nas.

efendija
13-01-09, 23:17
:selam:

Само да ви речам едно големо АФЕРИМ за начинот на кој ја водите дискусијата. -Ова би можело да ни послужи за пример на сите нас како треба да се води една дискусија. Нормално, без оглед на одредени несогласувања по одредени ставови.

:вслм:

Turabi
14-01-09, 12:51
Nekoj ne svakja deka denes mnogu se povikuvaat i se smetaat za dervisi a se daleku od toa a gi zemaat za primer.

Ne mi chepkaj zhiva rana... Hazreti Alija k.v. kazhal deka lugjeto treba da se gledat preku vistinata, a ne vistinata preku lugjeto... za zhal vakov nachin na prosuduvanje e daleku od ochite na obichniot svet.

Turabi
14-01-09, 14:26
Uste nesto;
Sto e kaj mevleviite Semaa-ta (vrtenjeto). Dali toa pravilo e izvor na Islamot ili e,da kazam,kulturna tradicija ?
Dali sekoj Mevlevija se vrti ili treba da se vrti,,, dali ako ne se vrtis nemozes da bides mevlevija ? Dali moze da se bide sufija bez site denes sufijski "rituali" kako Semaata,Bodenjeto,Pagjanje vo Trans..... ?

Nesto mi e jasno,nesto sakam da mi objasnis a poveke za site nas.

1. Semaa

Postoi eden hadis koj go prenesuva Imam Ahmed ibn Hanbel r.a. vo svojot 'Musned' od Hazreti Ali k.v. a vo nego Resulullah s.a.w.s. kazhal: "Ples je dozvoljen u mom ummetu onima koji su prochishcene unutrice" Ovoj hadis ednite go ocenuvat kako sahih drugite kako hasen, no vo sekoj sluchaj e verodostoen i e najgolem dokaz za dozvolenosta na prakticiranjeto na sema.
Sega nekoj mozhe da postavi prashanje zoshto Pejgamber a.s. iako go dozvolil ne go prakticiral... Isto taka shto e prichinata zoshto Pejgamber a.s. ne svirel muzika, zoshto ne govorel poezija (se prenesuva deka pri izgradbata na Mesdzhid-i Nebevi Pejgamber a.s. govorel poezija ama ne ja rimuval).
Da gi pravel tie raboti Resulullah s.a.w.s. togash tie kje stanea sunnet i site muslimani kje treba da gi praktikuvat bez ogled dali imat talent za toa ili ne. Navistina koga kje se navleze vo ovie finesi togash chovekot gleda kolkava bila zagrizhenosta na Resulullah s.a.w.s. za nas... Da ostanal sema da se praktikuva od site brzo toj kje se pretvoreshe samo vo obichen folkloren ritual bez ikakva poenta ili pozitivno vlijanie. Vaka vo duhot na pogore citiraniot hadis takvi praksi treba da gi praktikuvat samo onie koi se so prochistena vnatreshnina te. duhovnjaci i tie kje znaat i zoshto gi prakticirat kako i kakvi rezultati kje proizlezat od toa... Nema somnezh deka sema e dozvolena praksa i isto taka nema somnezh deka predstavuva ibadet. Pred se zatoa shto e direktno povrzan za proizveduvanje na verski chuvstva i ljubovta kon Allah dzh.sh., Resulullah s.a.w.s. i ostanati verski vistini... Od druga strana sema e i zikr, poshto bash kaj Mevleviite chinot na samiot ples e dlaboko povrzan so zikr zatoa shto sekoj od onie koi tancuvat go chini Allah dzh.sh. zikr vo sebe... Ako sakash podetalno da se informirash za sema togash pobaraj vo Ihya-Ulum-i Din, vo chetvrtiot tom (vo bosanskiot prevod) na ova delo Imam Gazzali k.s. cela kniga ima posveteno na Semaa i tamu mozhesh mnogu podetalno da se informirash okolu ova. A shto se odnesuva na toa dali od kakvo znachenje e semaa za mevleviskiot tarikat odma kje ti odgovoram - periferno. Celta na sekoj tarikat e doblizhuvanje do Resulullah s.a.w.s. i Allah dzh.sh. praksi se samo sredstvo za toa...

2. Dali mozhe da se bide sufija bez praktikuvanje na sufijski praksi...

Sekako deka mozhe, pred se sufizam e sostojba na srceto i dushata onoj koj e vo takva sostojba toj e sufija pa makar i samiot da ne go znae toa. Shto se odnesuva do sufijskite praksi tie imat za cel da ja podobrat taa sostojba i zatoa se primenuvat, no razlichni raboti imat razlichni efekti na razlichni lugje, taka da tie praksi se upotrebuvat samo togash koga kje imat pozitiven efekt a nikako vo site mozhni situacii... Stolbot na duhovnosta vo Islamot e zikr i toa e osnovna praksa na site tarikati ostanatite raboti se samo finesi i formi na zikr... “Zaista namaz (vas) čuva od razvrata i opakosti, ali zikrullah je veći”. (Al-Ankabut - 45) vel-zikrullahi ekber - te. zikrot e najgolem. Vo eden hadis koj go prenesuva Muslim, Pejgamber a.s. gi prashal ashabite dali sakat da gi poduchi na neshto shto e povredno od se chak i od dzihad i toa da se ubiva i da se gine na Allahoviot dzh.sh. pat, koga ashabite go zaprashale shto e toa, on odgovoril - zikr. E bez ovaa praksa ne mozhe da se bide sufija, kako i bez, normalno ostanati praksi koi se vekje kanonski utvrdeni i koi nema potreba da gi spomnuvam: kako shto se namaz, post itd.
Razlichni tarikati ima samo poradi prichina shto postojat razlichni tipovi na lugje i nivnite karakteri varirat zaedno so nivnite sklonosti, pa bash poradi toa postojat i razlichni tarikati vo koi se naglaseni odredeni aspekti na duhovnoto preku koj toj podinec mnogu polesno kje ja dostigne duhovnata vistina. Pa naprimer kaj Shaziliite se naglaseni medativnite praksi (murakaba), kaj Mevleviite potenciranje se stava na umetnost, kaj Bektashiite na dzihadski praksi itd. No osnovnata praksa e kaj site ista a toa e zikrullah, razliki postojat samo vo finesi i edinstveniot pat e pat na Ahmed Muhammed Mustafa s.a.w.s. isto kako shto i edinstveniot fikh e negov fikh iako postojat povekje mezhebi bash poradi finesite... Normalno kolku da se spomne deka site tarikati barat golema uchenost, eve chisto kolku za ilustracija kje spomnam eden podatok deka za da stane nekoj murid bash na Mevleviskiot tarikat na ovie prostori vo vremeto na Osmanliite najmaliot uslov bil da bide Hafiz na Kuran, a ostanatite uslovi ich da ne gi spomnuvam... Ili pak drug podatok shto se odnesuva na Gazi-Husrev Begova Halvetijskata tekija vo Sarajevo kade shto site muridi bile lugje koi ja zavrshile medresata koja togash traela dvanaeset godini... (toa bil maksimalen nivo na verska naobrazba i lugjeto koi imat zavrsheno takva medresa bile odprilika neshto kako shto se denes doktori po Islamski nauki). No za zhal mnogu raboti se smenile od togash do denes, da bev jas vo tie vreminja najverojatno nemashe da me primat ni kako chistach vo tekija a kamo li neshto drugo...

Miralem
14-01-09, 15:25
Ne mi chepkaj zhiva rana... Hazreti Alija k.v. kazhal deka lugjeto treba da se gledat preku vistinata, a ne vistinata preku lugjeto... za zhal vakov nachin na prosuduvanje e daleku od ochite na obichniot svet.

Toa mi e celta sto postavuvam nekoi prasanja.Gore-dolu,informiran sum i sum procital skoro za sekoe prasanje koe ti go postaviv. Posto se izjasni kako Sufija (Dervis)a jas ne sum,mojot zbor tuka i ne vredese,zatoa,dobre mi dojde,otvoreno ke ni odgovoris na prasanjata. Da ni kazes sto e zapravo Sufizam za da ne go krivime zaradi "sufiite".

Drzi mnogu edna rabota. Sekogas se postavuva prasanjeto "kazi mi kade pisuva deka Resulullah s.a.w.s toa go praktikuval ?". I navistina,mora da se povtori.Ako Resulullah toa go praktikuval,togas taa rabota bi bila Sunnet,ke trebase da ja praktikuva i onoj koj nema talent za toa.
A da se kaze deka Resulullah ne sakal Poezija,toa nemoze da se dokaze,bidejki toa go dokazuvaat mnogu Hadisi.
Isto taka znaeme deka i plesot ne go negiral,no,se razbira,duhoven ples. Jas cisto se somnevam deka Islamot nema svoj nacin vo sekoja rabota i deka vo sekoja rabota e sovrsen. Ima Hadisi kade sto Resulullah prisustvuval i na mesta kade sto imalo i muzika,megjutoa,ne muzika kako ovaa sto denes ja slusame i znaeme (turbofolk,techno,metal....). Slavejot ne izgovara Kur'anski zborovi,no neznaci deka e Haram da se slusa.

Ti posakuvam sekoe dobro Brate. InsAllah ke ti postavuvam uste prasanja,ako nemas nisto protiv.

Selam Alejkum !

Turabi
14-01-09, 15:44
Nemam nishto protiv brate Miraleme...

Burak
14-01-09, 16:43
не секој е доволно талентиран да го разбере овој мистичен духовен танц кој го играте на форумот...но тоа така иде....хадисите не ги тумачиш Тураби ни одблиску онака како Аллах ни наредил и Пратеникот ни пренел.Ова нема врска со стекнување знаење..ова е само чисто ширење на суфиски девијации и претпоставки на кои и Ниче би ви позавидел.Ова вера не е игра...од оваа вера се излетува и со најмало поигрување со прописите ,а да не зборам за пракси кои не биле забележани кај Мухаммед а.с...тоа е потвора на него и ќе сличите како оние кои ширеле лаги за него...а тие нема да бидат обаспани со Аллаховата милост макар тврделе дека го сакаат !!!

8. Ima luгe koi govorat: “ veruvame vo Allah i vo drugiot svet ,” - a ne se vernici.
9. Tie sakaat da go izmamat Allah i onie sto veruvaat, iako i ne cuvstvuvajki samite sebe se mamat.
10. Bolesta e vo srcata nivni, a Allah nivnata bolest im ja zgolemuva .Niv gi ceka bolno stradanje zatoa sto lazea!
11. I koga ke im se rece: “Ne pravete bezredie na Zemjata!”Tie odgovaraat: “ Nie samo red vospostavuvame!”
12. Zarem taka!A navistina nered seat! A za toa ne se ni svesni.
13. Koga ke im se ka`e: “Veruvajte kako sto drugite veruvaat”. velat: “Zar da veruvame kako sto maloumnite veruvaat?”No tie samite se maloumni, a toa ne go ni znaat!
14. Koga ke se sretnat so tie sto veruvaat govorat:”Nie veruvame!”A stom ostanat nasamo so svoite shejtani , velat:” Nie sme so vas.Nie samo se podsmevavme.”
15. Allah na takvite im se podsmeva i gi ostava da talkaat vo svoeto bezverie.
16. Toa se onie koi ja prifatija zabludata namesto Vistinskiot Pat!No nivnata trgovija ne im donese dobivka i tie ne se od upatenite!


P.s. Otkade ti ova deka bektasiite se dzihadski nastroeni...Allah Allah!
Site dervisi si gi pokazaa svoite lica..od onie vo Cecenija,pa tie vo pakistan, pa tie vo Irak i se do onie vo Somalija zdruzuvajki se so kafirskite vojski i podrzuvajki gi protiv site onie koi se borea za serijat i za sloboda!Allah da gi unisti izdajnicite i munaficite...Fala mu na Allah sto gi nema mnogu takvi vo Gaza i vo Waziristan!

Miralem
14-01-09, 19:29
Burak brate. Kakvo kolo kakov tanc duhoven.
Ako imas zabeleska na nekoe prasanje kako i na nekoj odgovor,bujrum,kazi go,bez da si prepisuvame edni na drugi raznorazni epiteti.

Allah dz.s,Sozdatelot gleda vo srcata na Lugeto i TOJ e ONOJ koj ke ni presudi.So toa jas,ti i bilo koj na planetava zemja nema rabota.

Nase e da go barame vistinskiot pat,razbrano i mudro. Ne veli deka go znaeme vistinskiot pat... za nego nie samo sme slusnale. Zatoa vo sekoj namaz SITE ucime "IHDINE SIRATEL MUSTEKIM - UPUTINE NA PRAVIOT PAT".
So toa treba da svatime deka ne treba da se narece,kako sto ni e po navika,nekoj koj smeta deka e Musliman,da se narece kafir,tagut ili neznam sto.So toa da ne se umisluvame deka sme nekoj i nesto,deka vistinata e vo nasi race.Da e moreto tinta,nemoze da se opise Negovata mok.

Ako imas prigovor na nekoe od odgovorite,nesto ne e vo red,kako sto kaza deka Hadisite i Aetite od strana na Turabi ne se tolkuvani kako sto treba,daj go svoeto mislenje,daj go tolkuvanjeto na drugite alimi,da razgledame,SO CEL DA SE POMOGNEME.

Na onie isti Aeti,sto mi gi upati,razmisli i ti brate.Jas,iskreno,razmisluvam.. sekogas si se stavam na vaga,kolku tezam. Ne ti velam da razmislis,kako za vozvrat,,, tuku dolzni sme site da se pobarame vo sekoj zbor od Kur'anot.

Selam Alejkum.

Turabi
14-01-09, 22:11
P.s. Otkade ti ova deka bektasiite se dzihadski nastroeni...

Pa naprimer prostiot fakt shto najgolemiot del od Jeni Cherite bile Bektashii, a shto se odnesuva do Ahiite (specijalna edinica vo Osmanliskata vojska) oni vo svoite trupi primale samo dervishi... Proveri malce po istoriski dela...
Sekako tuka ne stanuva zbor za deneshnite samo-proglaseni Alevii i kje te zamolam da pravish razlika pomegju tie dva poimi...
A shto se odnesuva do tvoite dzihadski komentari za segashnata sostojba vo svetot, toa se zavisi od kaj gi zemash informaciite...

Miralem
16-01-09, 16:10
Turabi,dali Alkohol e dozvolen kaj nekoi od Tarikatite. Sum slusnal deka toa e dozvoleno kaj Bektesite. Imam slusnato deka varele rakija isto i piele... Ova go imam slusnato.

Vo mnogu stihovi imam procitano tocenje vino i opivanje. Ova go slusnav i vo materijalite koi gi dobiv. Jas kolku sto znam,toa e metafora.
Sakam da slusnam od tebe,dali rumi konzumiral Alkohol,dali Alkoholot kaj Sufiite e dozvolen,dali ima Sufii koi konzumiraat Alkohol,dali kaj niv e opravdano toa ?

Turabi
16-01-09, 17:23
Alkohol e zabranet vo Islam so jasen Kuarnski ajet i so mnogu hadisi na Pejgamber a.s. i vo nieden tarikat ne e dzovoleno konzumiranje na alkohol, ako nekoj toa go pravi togash pravi grev, ne postoi nitu eden zbor od golemite sufii spored koj bi mozhelo da se razbere deka alkoholt e dozvolen... Sufiite sekogash se klonele od sumnjivite raboti vo islam a kamo li ushte haram da pravele... Ova jasno mozhe da se vidi vo biogarfii na golemite sufii koi se dadeni vo delata "Tazkirat ul Evlija" od Shejh Attar k.s., "Sifa el Safva" od Shejh Ibn el-Dzhevzi k.s. itd. Jas kje dadam samo eden primer: na Shejh Haris Muhasibi k.s. od negoviot tatko vo nasledstvo ostanale 200000 zlatnici i toj site gi podelil na siromashnite... Koga go prashale zoshto go storil toa toj odgovoril deka negoviot tatko bil trgovec i deka on se plashel deka vo taa imovina mozhebi nemalo neshto steknato na haram nachin i zatoa gi podelil site... Ako nekoj deneska konzumira alkohol i za sebe tvrdi deka e dervish toa shto go pravi sekako deka ne mozhe da se povrze so sufizam na nikakov nachin, isto kako shto i obichen musliman koj chini zinaluk toj negov chin ne mozhe da se povrze so islam.
Brate ti si chital Mesnevija i znaesh na kolku mnogu mesta Hazreti Mevlana govori za striktnoto sledenje na Sherijatot, ako ja imash Mesnevijata pri sebe mozhesh da gi citirash tie pasusi...
A shto se odnesuva do simbolikata na vinoto, peharot itd. so toa kje prodolzham nekoj druga pat InshAllah, poshto e toa mnogu sofisticirana tematika i bara povekje objasnuvanje...

Burak
17-01-09, 00:37
Alkohol e zabranet vo Islam so jasen Kuarnski ajet i so mnogu hadisi na Pejgamber a.s. i vo nieden tarikat ne e dzovoleno konzumiranje na alkohol, ako nekoj toa go pravi togash pravi grev, ne postoi nitu eden zbor od golemite sufii spored koj bi mozhelo da se razbere deka alkoholt e dozvolen... Sufiite sekogash se klonele od sumnjivite raboti vo islam a kamo li ushte haram da pravele... Ova jasno mozhe da se vidi vo biogarfii na golemite sufii koi se dadeni vo delata "Tazkirat ul Evlija" od Shejh Attar k.s., "Sifa el Safva" od Shejh Ibn el-Dzhevzi k.s. itd. Jas kje dadam samo eden primer: na Shejh Haris Muhasibi k.s. od negoviot tatko vo nasledstvo ostanale 200000 zlatnici i toj site gi podelil na siromashnite... Koga go prashale zoshto go storil toa toj odgovoril deka negoviot tatko bil trgovec i deka on se plashel deka vo taa imovina mozhebi nemalo neshto steknato na haram nachin i zatoa gi podelil site... Ako nekoj deneska konzumira alkohol i za sebe tvrdi deka e dervish toa shto go pravi sekako deka ne mozhe da se povrze so sufizam na nikakov nachin, isto kako shto i obichen musliman koj chini zinaluk toj negov chin ne mozhe da se povrze so islam.
Brate ti si chital Mesnevija i znaesh na kolku mnogu mesta Hazreti Mevlana govori za striktnoto sledenje na Sherijatot, ako ja imash Mesnevijata pri sebe mozhesh da gi citirash tie pasusi...
A shto se odnesuva do simbolikata na vinoto, peharot itd. so toa kje prodolzham nekoj druga pat InshAllah, poshto e toa mnogu sofisticirana tematika i bara povekje objasnuvanje...
Nemoj da te cue nekoj tvoj prijatel dervish...ke pomisli deka si se odmetnal!:смешкање:

DAIJA
17-01-09, 03:23
Bedru ovoj hadis shto govori za 73 sekti e daif, napishav cela tema za nego na forumov, kade shto e analiziran i po sened i po metn... naskoro taa tema kje se pushti pa kje se vidi za shto se raboti...

Грешка си, како и секогаш...

П.С. Немој да негираш хадиси кои те нарекуваат секта.... сепак, самиот си се нарече така...

DAIJA
17-01-09, 03:27
Pa naprimer prostiot fakt shto najgolemiot del od Jeni Cherite bile Bektashii, a shto se odnesuva do Ahiite (specijalna edinica vo Osmanliskata vojska) oni vo svoite trupi primale samo dervishi... Proveri malce po istoriski dela...
Sekako tuka ne stanuva zbor za deneshnite samo-proglaseni Alevii i kje te zamolam da pravish razlika pomegju tie dva poimi...
A shto se odnesuva do tvoite dzihadski komentari za segashnata sostojba vo svetot, toa se zavisi od kaj gi zemash informaciite...

Можеш да ги замислиш тие воинствени дервиши?:razmisluva:

ако не, тогаш погледни Монти Пајтон, историскиот филм за „Брајан од Назарет“, посебно оној дел со распетието и „Самоубиствениот вод од Јудеја“.:смешкање:

Е водов потсеќа на тие пис милетлери - дервиши и рафидии, кои си пуштаат крв (сам на себе) и демонстрираат сила и храброст:смешкање:

Erdo
17-01-09, 08:53
Nemoj da te cue nekoj tvoj prijatel dervish...ke pomisli deka si se odmetnal!:смешкање:
Bratot Turabi zboruva za islam a ne za ludje.i jasno kazuva deka alkoholot e zabranet.a nekoj ako pie pie na svoja steta.

Turabi
17-01-09, 13:14
Грешка си, како и секогаш...

П.С. Немој да негираш хадиси кои те нарекуваат секта.... сепак, самиот си се нарече така...

Hvala ti shto me podseti da ja zavrsham temata...

Turabi
17-01-09, 13:15
Можеш да ги замислиш тие воинствени дервиши?:razmisluva:

ако не, тогаш погледни Монти Пајтон, историскиот филм за „Брајан од Назарет“, посебно оној дел со распетието и „Самоубиствениот вод од Јудеја“.:смешкање:

Е водов потсеќа на тие пис милетлери - дервиши и рафидии, кои си пуштаат крв (сам на себе) и демонстрираат сила и храброст:смешкање:

Da si chital knigi namesto shto si gledal filmovi kje znaeshe... :дада:

Miralem
17-01-09, 16:22
Temava e za "Sufiskite Devijacii" ako ne ste spremni,ako ne vi pagja nekoe prasanje na pamet,povrzano so temava,naj arno e da ne se pisuva voopsto.
Imame sega Sufija,koj smeta deka e podobar od nego,toa treba kaj sekogo da bide,togas taka i treba da se pokaze.

Na Kadija veke izbrisan mu e postot. Ti Blagodaram na pomosta i sorabotkata,Efendija.
Jasen e be luge naslovot na temata,zosto nikogas ne mozete da se dodrzite do toa ?

Kadija
17-01-09, 17:49
Temava e za "Sufiskite Devijacii" ako ne ste spremni,ako ne vi pagja nekoe prasanje na pamet,povrzano so temava,naj arno e da ne se pisuva voopsto.
Imame sega Sufija,koj smeta deka e podobar od nego,toa treba kaj sekogo da bide,togas taka i treba da se pokaze.

Na Kadija veke izbrisan mu e postot. Ti Blagodaram na pomosta i sorabotkata,Efendija.
Jasen e be luge naslovot na temata,zosto nikogas ne mozete da se dodrzite do toa ?

ah ete mi se zacesti brisenjeto na komentarite..:) OK zgresiv, ama me iritira naivnosta na komentiranje na nekoi clenovi ovde.. :sad:
ke se obidam da bidam sto porelaksiran.. :намигнување:

ps: vo vrska so temata se dozvoluvaat nekoi "segadziski" komentari sto ne e vo red oti se raboti za ISLAM.

Miralem
17-01-09, 17:53
ah ete mi se zacesti brisenjeto na komentarite..:) OK zgresiv, ama me iritira naivnosta na komentiranje na nekoi clenovi ovde.. :sad:
ke se obidam da bidam sto porelaksiran.. :намигнување:

ps: vo vrska so temata se dozvoluvaat nekoi "segadziski" komentari sto ne e vo red oti se raboti za ISLAM.

Kadija,nivno e toa mislenje a i za toa napisav.

Sta je jezik sred ustiju,kaz'te mudri ljudi?
To je kljuc na sehari riznicara mudrosti!
Dok je ona zakljucana,ne moze se znati
adl'je zlatar il' prodaje bezvrijedne stvari.
Mada je sutnja zlato,kako kazu mudri,
kad je savjet potreban,bolje ti je govori!
Dvije su stvari uistinu daleko van pameti:
sutjeti kad treba govoriti,govoriti kad treba sutjeti!

Miralem
17-01-09, 18:07
Jedan od Harun er-Rasidovih sinova dodje mu raspamecen govoreci:
Sin tog i tog oficira,psovao me,spominjuci majcino ime.
Harun se okrenu svojim savjetnicima i rece; O mudri savjetnici,kakva bi se kazna mogla odrediti takvome covjeku ?
Jedan predlozi da ga smjesta pogube.
Drugi da mu jezik odsjeku.
A treci damu naplate zestoku kaznu i da ga od carstva otjeraju.
Harun se tada okrene svome sinu i rece:
Naj plemenitije bi bilo da mu oprostis,no,ako nemas namjeru to uciniti i ti njemu uzvrati. Al nemoj granicu prekoraciti,jer bi ti onda zulum ucinio i dao pravo protivniku da te optuzi.

Nije junak,znaju to mudri,ko zavece bitku sa slonom razjarenim. Istinski je junak,znajte dobri ljudi,onaj sto u srdzbi ne psuje i ne grdi.

Pogledni go ova:

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Nekoj grub covek go izvregjal na nekogo,ovoj toa trpelivo go podnel,pa rekol: Ljudino dobra,mnogu sum polos od toa,manite moi ne gi poznava nikoj,kako jas.

Burak
21-01-09, 04:28
PRIČAO MI JE Muhamed, sin Musenna-a, pričao nam je Jahja od Hišama, rekao je: pričao mi je moj otac od Aiše, bio zadovoljan Allah od nje, da su Ummu Habibete i Ummu Selemete spomenule njih dvije (jednu) crkvu (što) su (koju su) vidjele nju u Abesiniji(Etiopija), (a) u njoj su (neke) slike, pa su njih dvije spomenule (to) Vjerovijesniku, pomilovao ga Allah i spasio, pa je rekao:

"Zaista ti su ti (takvi da) kada je bio u njima (kod njih određeni) dobri čovjek pa je umro, sagradili su (tj. takvi su da sagrade oni) na njegovom grobu (jednu) bogomolju i slikaju (naslikaju) u njoj te (određene) slike. Ti su najgora stvorenja kod Allaha sudnjega dana (na Sudnjem danu)."- prenesuva Buharija.

Ovoj hadis vazi i za denesnive Dervisi...

Kadija
21-01-09, 04:36
PRIČAO MI JE Muhamed, sin Musenna-a, pričao nam je Jahja od Hišama, rekao je: pričao mi je moj otac od Aiše, bio zadovoljan Allah od nje, da su Ummu Habibete i Ummu Selemete spomenule njih dvije (jednu) crkvu (što) su (koju su) vidjele nju u Abesiniji(Etiopija), (a) u njoj su (neke) slike, pa su njih dvije spomenule (to) Vjerovijesniku, pomilovao ga Allah i spasio, pa je rekao:

"Zaista ti su ti (takvi da) kada je bio u njima (kod njih određeni) dobri čovjek pa je umro, sagradili su (tj. takvi su da sagrade oni) na njegovom grobu (jednu) bogomolju i slikaju (naslikaju) u njoj te (određene) slike. Ti su najgora stvorenja kod Allaha sudnjega dana (na Sudnjem danu)."- prenesuva Buharija.

Ovoj hadis vazi i za denesnive Dervisi...

a ti nekoj mudztehid pa bez problem ocenuvas sto kade vazi... ili mozebi si hafiz na hadisot?? koj znae...:netaka: tolku komentari bez vrska i sto e najloso bez znaenje ko od tebe i gospodin Daija tesko da ke najdam negde?
ps: sto imas od skolo ako ne e tajna?

Burak
21-01-09, 04:48
a ti nekoj mudztehid pa bez problem ocenuvas sto kade vazi... ili mozebi si hafiz na hadisot?? koj znae...:netaka: tolku komentari bez vrska i sto e najloso bez znaenje ko od tebe i gospodin Daija tesko da ke najdam negde?
ps: sto imas od skolo ako ne e tajna?

Poslanikot a.s. bil nepismen pa Allah mu spustil objava..za inaet na evreite!
A tebe ako te bolat hadisive,toa e tvoj problem...

Kadija
21-01-09, 04:54
Poslanikot a.s. bil nepismen pa Allah mu spustil objava..za inaet na evreite!
A tebe ako te bolat hadisive,toa e tvoj problem...

ne me bolat bratce voopsto.. halali ako se pocustvuva navredeno. Rabota e samo vo toa sto mnogu pogresno gi tolkuvas rabotite.. :sad:
ps: Allah dz.s. nisto ne pravi od inat.. za razlika od nas.

Burak
21-01-09, 04:56
- Reci: "Ako vi Allaha volite, onda mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti! A Allah prasta i milostiv je!?" /31/ - Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku! A ako se oni okrenu, Allah, doista, ne voli nevjernike!?"/32/

Ovaj casni ajet donosi sud o svakome onome koji tvrdi da voli Allaha, a nije na putu Muhammedo¬vom, navodeci da je njegova tvrdnja lazna sve dok ne bude slijedio serijat Muhammedov rijecju i djelom. To je potvrdeno i u sahih hadisu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji kaze: /491/ "Ko bude uradio neki posao koji nije u skladu s islamom, on se odbacuje!" U tom smislu i Allah Uzvisheni ka`e:
"Ako vi Allaha volite, onda mene slijedite, pa ce i vas Allah voljeti", tj. vi cete dobiti i vise od toga sto ste trazili svojom ljubavlju, dobit cete Allahovu ljubav prema vama, a ona je veca od vase. Neki mudraci govore: "Nije stvar u tome da ti volis, nego je stvar u tome da budes voljen."
Nakon toga Allah Uzviseni kaze:
"i grijehe vam oprostiti! A Allah prasta i milostiv je!" Ukoliko budete slijedili Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vi cete to dobiti kao blagoslov njegove misije.
Zatim, Allah Uzviseni kaze naredzujuci svim ljudima, kako odabranim tako i masama:
- Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku, a ako se okrenete od toga", tj. a ako se budete ponasali suprotno Njegovoj naredbi, "Allah, doista, ne voli nevjernike!" To pokazuje da je ponasanje suprotno Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, putu nevjerstvo (kufr), te da Allah ne voli onoga koji je takav, pa makar i tvrdio i smatrao da voli Allaha i da Mu se priblizava tako da slijedi Poslanika i Vjerovjesnika Nepismenog, Pecat poslanika Allahovih,

DAIJA
21-01-09, 15:29
Poslanikot a.s. bil nepismen pa Allah mu spustil objava..za inaet na evreite!
A tebe ako te bolat hadisive,toa e tvoj problem...

:смешкање:
Toa e финтата. Некој и очигледните работи сака да ги замати.
:браво::браво::браво:
Но нема да им успее да го изгаснат Аллаховото светло!

DAIJA
21-01-09, 15:31
a ti nekoj mudztehid pa bez problem ocenuvas sto kade vazi... ili mozebi si hafiz na hadisot?? koj znae...:netaka: tolku komentari bez vrska i sto e najloso bez znaenje ko od tebe i gospodin Daija tesko da ke najdam negde?
ps: sto imas od skolo ako ne e tajna?

Не ме спомнувај залудно дервишу.
Брат ти убаво докажа кој сте и што сте.
Сите дервиши и про дервиши да се соберете, нема толку школо да се извади од вас, освен по некој пар игли за меѓусебно боцкање.
Затоа молк, и не се издавајте!

Kadija
21-01-09, 16:13
Не ме спомнувај залудно дервишу.
Брат ти убаво докажа кој сте и што сте.
Сите дервиши и про дервиши да се соберете, нема толку школо да се извади од вас, освен по некој пар игли за меѓусебно боцкање.
Затоа молк, и не се издавајте!

Edinstveno sto bode oci na forumov se tvoite ocajni komentari, nastrana gluposta..:oftopic:
ps: mene mi brisese komentar zaradi sto sum te narekol kako samiot ne si se narekol? Jas ne se sekavam deka negde sum se narekol dervis?? a ti muslimanciste uporno taka me oslovuvas..:netaka:

Erdo
21-01-09, 16:42
Poslanikot a.s. bil nepismen pa Allah mu spustil objava..za inaet na evreite!
A tebe ako te bolat hadisive,toa e tvoj problem...
Poslanikot nebil nepismen.
nemoj da zboruvas nesto stoo neznaes

Omer el Faruk
21-01-09, 20:01
А ти ,немој пак да зборуваш напамет. Или не тие јасно што значи зборот неписмен.

Неписмен = оној кој не знае да чита и пишува.

Ако имаш некоја друга дефиниција или поента,повели искажи ја.

Erdo
21-01-09, 22:58
А ти ,немој пак да зборуваш напамет. Или не тие јасно што значи зборот неписмен.

Неписмен = оној кој не знае да чита и пишува.

Ако имаш некоја друга дефиниција или поента,повели искажи ја.
AKO MI REPLICIRAS MENE, BIDI POJASEN.

Ahmed Ebul Kasimi
21-01-09, 23:21
AKO MI REPLICIRAS MENE, BIDI POJASEN.

Tebe ti replicira..saka da ti kaze deka nepismen e onoj sto neznae da cita i pisuva..pa ako ti za poimot NEPISMEN imas nekoe drugo pojasnuvanje bujrum iskazise:дада::вслм:

Bedru
21-01-09, 23:29
zosto se protivis Erdo na milijarda i kusur muslimani so tvoite Derviski stavovi..daj usloglasi se..za da ne ispadnes od kolosek..zatoa sto moze da izletas vo bezdna od koja nema nazad..znaj

Erdo
21-01-09, 23:37
Tebe ti replicira..saka da ti kaze deka nepismen e onoj sto neznae da cita i pisuva..pa ako ti za poimot NEPISMEN imas nekoe drugo pojasnuvanje bujrum iskazise:дада::вслм:
Zborot NEPISMEN koj se koristi vo Kuranot vo vrska so Muhamed savs,nema znacenje kako sto go objasni bratot.Se raboti za covek koj nemal obicaj da cita i pisuva, ili necital i ne pisuval.

Halid ibn Velid
21-01-09, 23:48
ajde breeeee
nemal obicaj da citat a ??
ne se brukaj,bre Erdo!
Muhammed.a.s.ne znael da cita i pisuva!
ova treba da ti bide jasno!
i koga im ispracal Pisma na Kralevite,koi gi povikuval vo Islam,Muhammed.a.s. im citiral a Ashabite pisuvale!Kapito!?

Burak
22-01-09, 01:10
zosto se protivis Erdo na milijarda i kusur muslimani so tvoite Derviski stavovi..daj usloglasi se..za da ne ispadnes od kolosek..zatoa sto moze da izletas vo bezdna od koja nema nazad..znaj

Toj ne e dervish,toj mislam deka se prestavil kako Sija-12 imamija,odnosno Rafidija po nashki!

DAIJA
22-01-09, 01:53
AKO MI REPLICIRAS MENE, BIDI POJASEN.

Па убаво ти кажа, појасно здравје...

DAIJA
22-01-09, 01:55
Toj ne e dervish,toj mislam deka se prestavil kako Sija-12 imamija,odnosno Rafidija po nashki!

:netaka:Не бе, рафидија бил комшијата негов, а тој имамија....

Ех кога би знаеле и тие што се....:смешкање:

Perdarubi
22-01-09, 19:12
Цитат:
Напишано од Burak [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Poslanikot a.s. bil nepismen pa Allah mu spustil objava..za inaet na evreite!
A tebe ako te bolat hadisive,toa e tvoj problem...


Kadija ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Нов член
ne me bolat bratce voopsto.. halali ako se pocustvuva navredeno. Rabota e samo vo toa sto mnogu pogresno gi tolkuvas rabotite.. :sad:
ps: Allah dz.s. nisto ne pravi od inat.. za razlika od nas.
__________________
Razum je kuso LJUDE doterati,
al' rod covecji ne da se isprati -
ko GAVRANA pere PERO trazec bijelo
taj zalud se muci,ZALUDNO mu djelo.

Ebu Alla El-Mearri
Selam brat Kadija
Tebe barem ti go izbrisale postot,a moite si
gi prepravaat kako im se dopagja.
Pa sega razmisli ti,koj te narekuva vaka ili taka.
Zatoa ne se sekiraj.
Aova so gavranov ti e jako:браво:

Kadija
23-01-09, 01:33
Цитат:
Напишано од Burak [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Poslanikot a.s. bil nepismen pa Allah mu spustil objava..za inaet na evreite!
A tebe ako te bolat hadisive,toa e tvoj problem...


Kadija ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Нов член
ne me bolat bratce voopsto.. halali ako se pocustvuva navredeno. Rabota e samo vo toa sto mnogu pogresno gi tolkuvas rabotite.. :sad:
ps: Allah dz.s. nisto ne pravi od inat.. za razlika od nas.
__________________
Razum je kuso LJUDE doterati,
al' rod covecji ne da se isprati -
ko GAVRANA pere PERO trazec bijelo
taj zalud se muci,ZALUDNO mu djelo.

Ebu Alla El-Mearri
Selam brat Kadija
Tebe barem ti go izbrisale postot,a moite si
gi prepravaat kako im se dopagja.
Pa sega razmisli ti,koj te narekuva vaka ili taka.
Zatoa ne se sekiraj.
Aova so gavranov ti e jako:браво:

:вслм: :) ne se sekiram brat voopsto. Samo pomalku se nerviram.. :намигнување:
ma na nekoi komentari tuka,sekoj komentar e izlisen.. al hair inshAllah. Selam

Muharem Fazli
19-07-09, 00:39
Neki tvrde da postoji ajet koji podupire sufizam kao ispravno učenje i doktrinu
بسم الله الرحمن الرحيم
Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim
Pitanje
Da li biste nam mogli protumačiti 69. ajet sure En-Nisa? Pojedinci smatraju da je upravo ovaj ajet dozvolio ljudima sufizam kao (jedan) ispravan pravac u islamu?
Odgovor
Hvala pripada Uzvišenom Allahu.Ajet koji je spomenut u pitanju jesu riječi Allaha,dž.š.:
”Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnika,i pravednika, i šehida,i dobrih ljudi,kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti! “ (En-Nisa,69)
Ibn-Kesir, r.a.,u tumačenju ovoga ajeta kaže slijedeće:
”Tj. ko bude radio ono što su Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik,s.a.v.s.,naredili,a bude se klonio onoga što su oni zabranili,Uzvišeni Allah uvešće ga u kuću Svoje plemenitosti i darežljivosti.Staviće ga u društvo vjerovjesnika i onih koji slijede po svom položaju,a to su pravednici,zatim šehidi.Poslije njih slijede ostali vjernici,odnosno dobri ljudi koji su bili dobri u svom javnom i tajnom životu.Na kraju ih je Uzvišeni Allah pohvalio riječima: ”A kako će oni divni drugovi biti!”
Buharija prenosi od Aiše,r.a.,da je rekla: ”Čula sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,gdje kaže:
´Nema nijednog poslanika,a.s.,koji je bio na samrtnoj postelji,a da mu nije dato da bira između dunjaluka i ahireta.”To je Allahov Poslanik,s.a.v.s.,izrekao za vrijeme bolesti u kojoj je preselio na bolji svijet,a zatim ga je obuzela žestoka promuklost,pa sam ga čula kako uči: ”..u društvu onih koje je Allah obasuo blagodatima od vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi.´ Iz ovoga sam shvatila da mu je već ponuđeno da napravi izbor.” (Pogledati Tefsirul-Kur’anil-`Azim)

Zatim Ibn-Kesir navodi nekoliko predaja koje govore o povodu objave ovoga ajeta a onda dodaje: ”Mnogo važnije od svega navedenog je radosna vijest, spomenuta u poznatim hadiskim zbirkama i to mutevatir predajom preko skupine ashaba.Ona se sastoji u tome da je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,upitan šta će se desiti sa čovjekom koji voli određene ljude,ali nije dostigao njihov stepen u pogledu činjenja dobrih djela.Allahov Poslanik, s.a.v.s.,odgovori:”Čovjek će biti sa onima koje bude volio!”Enes b. Malik,r.a.,je rekao:”Ništa se nije moglo porediti sa radošću ashaba koju je inicirao ovaj hadis.Volim Allahovog Poslanika,s.a.v.s.,Ebu-Bekra,Omera i nadam se da će me Uzvišeni Allah proživjeti zajedno sa njima, iako se ne mogu porediti sa njihovim životnim djelom.” (Tefsirul-Kur’anil-`Azim)
U ovom ajetu,kao što vidite,nema nikakog opravdanja i osnove za sufizam i njegovo učenje.

Ako sufije govore istinu,neka se pokore Allahu,dž.š.,i Njegovom Poslaniku,s.a.v.s.,i neka se drže onoga što je On propisao, kao što to ajet napominje,kako bi na taj način bili od onih koji su spašeni.

Tvrde da evlije poznaju gajb stvari koje poznaje samo Allah,dž.š.Svoje obraćanje mrtvim za pomoć i činjenje tavafa oko turbeta i mezara smatraju ibadetom i dobrim djelom,traženje pomoći od nekog drugog mimo Allaha,dž.š.,je kufr i širk.

Govore da im Allah,dž.š.,objavljuje određene stvari koje ubacuje u njihova srca,a koje su dodatak u odnosu na Kur’an i sunnet Allahovog Poslanika,s.a.v.s.

Smatraju da odabrani nisu obavezni pridržavati se šerijatskih propisa koji su,po njihovom mišljenju obavezni za obične ljude.

Izmišljaju forme zikra kojih se bezrezevno drže,a koje nemaju osnove u Kur’anu i u sunnetu Allahovog Poslanika,s.a.v.s.Nakon svega žele biti od onih koji su spašeni-sa vjerovjesnicima i pravednicima.

Daleko je,daleko ono čemu se nadaju! Oni su sa šejtanima i mušricima! Molimo Allaha,dž.š.,da nam podari oprost i spas,te da nam u naša srca usadi ljubav prema Allahovom Poslaniku,s.a.v.s., i njegovim plemenitim ashabima! Neka nas Allah,dž.š.,sastavi sa njima na mjestu u kome ćemo biti zadovoljni! Doista je On Vladar Svemogući!


Odgovori o islamskom vjerovanju - Muhammed Salih Munedždžid - 39 str.

Muharem Fazli
19-07-09, 00:55
Ako sufije govore istinu,neka se pokore Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.v.s..
بسم الله الرحمن الرحيم
Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim

Šejh Muhammed Salih el Munedžid kaže:„
Ako sufije govore istinu,neka se pokore Allahu i Njegovom Poslaniku,sallallahu alejhive sellem, i neka se drže onoga što je On propisao...Daleko je,daleko ono čemu se nadaju. “(Fetava fil aqide - Šejh Muhammed Salih el Munedžid)

Kaže Imam Šafija:”Ako čovjek uđe u sufizam početkom dana,neće doći podne a postaće ludak.Neće se niko družiti sa sufijama četrdeset dana, a da će mu se pamet vratiti.“ (Telbis)

Kaže Imam Ukajli:“Allah,Allah,čuvajte se slušanja njihova govora.Oni su heretici-otpadnici od vjere,koji sastaviše dronjke,vunu,bezumna i nevjernička djela. Jelo,piće,ples,pjesma i zapostavljanje šerijatskih propisa.Heretici se nisu usudili odbaciti Šerijat dok ne dođoše sufije.“ (Ibid)

Kaže bivši šejhul-Azhar,Abdul-Hamid Mahmud: “Sve sufije i filozofi,još od Pitagore i Platona do dana današnjeg proklamiraju jedan te isti pravac,zajedno ga potvrđuju i potpuno su u njega uvjereni.“(El Kešf,75)

Kaže Hafiz Ibn Hadžer:“Njihovo željeno treba suprotno uzimati,i čitati loše umjesto najboljeg.” (El Feth,2/513)

Kaže Imam El Bika’i:“ Onaj ko vjeruje da neko ima put ka Allahu,Azze ve Dželle,bez slijeđenja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,on je nevjernik i prijatelj šejtanov,prema mišljenju sve uleme (idžma’u).“
(El Džam’iu li ahkami El Kur’an,11/16)

➪ Sve frakcije i nosioci raznih ideologija u ovom ummetu će u vatru osim jedne

PitanjeDobro znam da je islam jedna vjera, ali ću vam biti zahvalna i blagodarna ako mi pojasnite najvažnija razilaženja islamskih sekti!
OdgovorOdgovor na tvoje pitanje,poštovano sestro,zahtijeva mnogo prostora i prikladan je kao tema za jednu opsežniju studiju.Prostor sa kojim raspolažemo nije dovoljan za njegovo elaboriranje.
Ipak,ukratko možemo reći slijedeće:
Allahov Poslanik,s.a.v.s.,nas je ranije obavijestio da će se ovaj ummet rascijepiti i razjediniti kao što se to desilo sa prethodnim narodima.

U vjerodostojnom hadisu koga prenosi Ebu-Davud svojim lancom prenosilaca,od Ebu-Hurejre,r.a., kaže se da je Allahov Poslanik,s.a.v.s.,rekao: ”Jevreji su se razišli na sedamdest jednu ili dvije frakcije; i kršćani su se razišli na sedamdeset jednu ili dvije frakcije,a moj ummet će se, također,razići na sedamdeset i tri frakcije.” (Prenosi ga Ebu-Davud,Kitabus-sunne,Babu šerhis-sunne)
Avf b.Malik,r.a.,kaže da je Allahov Poslanik,s.a.v.s., rekao:
”Jevreji su se razišli na sedamdeset i jednu frakciju.Jedna od njih je u Džennetu,a sedamdeset ih je u Džehennemu.Kršćani su se razišli na sedamdeset i dvije frakcije.Sedamdeset i jedna frakcija je u Džehennemu,a jedna u Džennetu.Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša,moj ummet će se,zaista,razići na sedamdeset i tri frakcije.Jedna od njih je u Džennetu,a sedamdeset i dvije su u Džehennemu.Ashabi upitaše:´Allahov Poslaniče,ko su oni?´Allahov Poslanik,s.a.v.s., odgovori:´
Džema’at (zajednica muslimana).´” (Ibn-Madže,3982)

Ovdje se pod pojmom džema’at podrazumijeva ono na čemu su bili Allahov Poslanik,s.a.v.s., i njegovi ashabi,r.a.,u pogledu vjerovanja (akide) i djela (amela).
Neke od tih frakcija koje se pripisuju islamu i povezuju sa njim,zalutale su u domenu vjerovanja (tevhida) u Allaha,dž.š.,i Njegovih lijepih imena i svojstava savršenstva.Tako neki od njih kažu da je jedino što postoji Uzvišeni Allah a sve ostalo je sjena postojanja,ili da je Allah,dž.š.,inkarniran (otjelovljen) u Svojim stvorenjima (pristalice panteizma–vahdetul-vudžud).Neka je Uzvišen Gospodar svjetova od njihovih tvrdnji! Slavljeni i Uzvišeni Gospodar je iznad nebesa Koja je stvorio,uzdignut iznad Arša i odvojen od Svojih stvorenja.
Neke od tih frakcija zalutale su u domenu imana pa su odvojili djelo od imana,te su rekli da se iman ne povećava niti smanjuje.Ono što je istina jeste da iman sačinjavaju riječi i djela,da se povećava činjenjem dobrih djela,a smanjuje činjenjem grijeha.
Neki od njih zalutali su izvođenjem počinioca velikog grijeha iz islama govoreći za njega da će vječno boraviti u Džehennemu. Ispravno je da počinilac velikog grijeha koji nije počinio širk i kufr nije izašao iz islama.
Neke frakcije su zalutale u domenu kada’a i kadera (Allahovog,dž.š.,određenja),te kažu da je čovjek prisiljen na svoja djela. Ispravno mišljenje jeste da čovjek ima slobodnu volju na osnovu koje će polagati račun i snositi posljedice i odgovornost za svoja djela.
Neke od frakcija su zalutale i pogriješile u domenu Kur’ana,te kažu da je on stvoren,iako je on Allahov,dž.š, objavljeni govor koji nije stvoren.
Neke od frakcija zalutale su u pogledu ashaba Allahovog Poslanika,s.a.v.s. Proglasili su ih nevjernicima uz otvoren napad na njihove ličnosti kroz vrijeđanja i proklinjanja.Ono što je istina jeste da su oni drugovi plemenitog Allahovog Poslanika,s.a.v.s.,koji su bili sudionici vremena u kome je sišla Objava.Oni su najučeniji i najpobožniji dio ummeta,borili su se Allaha radi onako kako se treba boriti i sa njima je Allah,dž.š.,pomogao ovu vjeru.Neka je Allah,dž.š.,zadovoljan sa svima njima!
Ovakav je slučaj i sa ostalim frakcijama koje su odstupile i skrenule sa pravog puta islama i koje su u Allahovu,dž.š.,vjeru pokušali ubaciti razne novotarije. Svaka od frakcija zadovoljna je sa onim što ispovijeda,slijedi put šejtana i postupa suprotno riječima Uzvišenog Allaha: ”I,doista,ovo je pravi put moj,pa se njega držite i druge puteve ne slijedite,pa da vas odvoje od puta Njegova;-eto,to vam On naređuje,da biste bogobojazni bili.” (El-En’am,153)
Molimo Uzvišenog Allaha da nas učini sljedbenicima sunneta koji su spašeni od džehenemske vatre i da nas uvede u Džennet,zajedno sa dobrim ljudima.Neka je Allahov blagoslov i spas na Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s!

Odgovori o islamskom vjerovanju - Muhammed Salih Munedždžid - 40 str.

DAIJA
19-07-09, 23:56
Аллах да те награди. Добро би било овие работи да се преведат ради информација.

Aba Kasim
20-07-09, 03:22
:selam:Напишано од Muharem Fazli [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Sufije smatraju da postoje kutbovi,bedeli i evlije kojima je Allah,dž.š., predao vođenje,upravljanje i uređenje stvari na ovom svijetu.Allah,dž.š.,u Kur’anu navodi odgovor mušrika na pitanje koje im je postavio: ”…i ko upravlja svim?”–“Allah!”–reći će oni.” (Junus,31)
Na osnovu ovoga zaključujemo da su arapski mušrici bolje poznavali Allaha,dž.š.,od takvih sufija.

Sufije,isto tako,pri pojavi neke nevolje,traže zaštitu kod nekog drugog,mimo Allaha,dž.š.Uzvišeni kaže: ”Ako te od Allaha kakva nevolja pogodi,-pa,niko je osim Njega ne može otkloniti; a ako ti kakvo dobro podari,-pa, samo je On Svemoćni.” (El-En’am,17)
Neke sufije vjeruju u vahdetil-vudžud (panteizam) gdje se poistovjećuje Stvoritelj i stvoreno, pa na kraju ispada da je sve stvoreno i da je sve božanstvo.
Sufije pozivaju odricanju od ovoga svijeta,zanemarivanju uzročno-posljedičnih faktora i napuštanju džihada.Allah,dž.š., kaže: ”i nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet,a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu...” (El-Kasas, 77) “I protiv njih pripremite koliko god možete snage...” (El-Enfal ,60)
Sufije stepen ihsana,kao ekskluzivno pravo,pripisuju isključivo svojim šejhovima.
Oni od murida zahtijevaju da sebi u mislima predstave šejha kada god spomenu Allaha,dž.š.,(kada čine zikr),pa čak i u samom namazu. Neki idu čak dotle da stavljaju šejhovu sliku ispred sebe za vrijeme namaza.Allahov Poslanik,s.a.v.s., u hadisu kaže: ”Ihsan (dobročinstvo) je da obožavaš Allaha,dž.š.,kao da Ga gledaš,pa ako Ga ti ne vidiš,zaista,On tebe vidi!” (Muslim)

Sufije,također,smatraju dozvoljenim ples i upotrebu defa i muzičkih instrumenata,kao i podizanje glasa prilikom učenja zikra. Allah, dž.š., kaže: ”Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene...” (El-Enfal,3) Možete ih vidjeti kako od zikra izgovaraju samo Allahovo,dž.š.,ime:“Allah,Allah,Allah!”Ovakav način zikra se smatra novotarijom i govorom koji ne nosi u sebi šerijatsko značenje. Neki idu i dalje od toga,pa izgovaraju samo (Ah,ah!) ili (Hu,hu!)
Stav islama i sunneta o pitanju zikra jeste da musliman spominje svog Gospodara ispravnim i razumljivim govorom za koji ima nagradu kod Uzvišenog Allaha kao što su riječi: Subhanallah-neka je slavljen Allah,dž.š.,Elhamdulillah-hvala Allahu,dž.š.,La ilahe illallah–nema istinskog boga osim Njega, Allahu ekber–Allah, dž.š.,je najveći i sl.
Prodolzuva;

:selam:Sufije pozivaju odricanju od ovoga svijeta,zanemarivanju uzročno-posljedičnih faktora i napuštanju džihada.
Ova e apsolutno netocno. Ako ne veruvas/te, InsaAllah spremen sum da dadam precizni informacii koi ke me potkrepat vo moeto tvrdenje.
__________________
:selam:
"Samo ona sto bese ispravno za prvite od ovoj ummet ke bide ispravno i za poslednite. "
Imam Malik r.a.
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

Aba Kasim
20-07-09, 03:24
:selam:Muharem, Allah da te nagradi za trudot. Jas ja diskutiram knigata, ova e najociglednata netocnost koja ja izbrav zasto e najlesno da se proveri za posirokata publika. Ima i dosta drugi za koi bi ni zemalo dosta vreme i prostor da gi razoblicime.
Moja metoda e koga citam kniga ili zemam informacija od nekoj izvor, koga ke otkrijam vaka nesto,, ja bataluvam.

Muharem Fazli
20-07-09, 15:51
Da li su šejhovi sufijskih redova bliski Allahu,dž.š.
Pitanje
Koje mjesto u islamu zauzimaju sufije?
Koliko je ispravno mišljenje da postoje Allahovi robovi i Njegovi štićenici koji imaju blisku vezu sa svojim Gospodarom?
Neki ljudi su čvrsto uvjereni u istinitost ove pojave,te smatraju da za to imaju potvrdu u raznim religijama i na gotovo svim meridijanima.Kakav sud donijeti o onima koji za sebe tvrde da su sufije ili njihovi sljedbenici?
Zar namaz i zikr nije jedna vrsta veze između roba i njegovog Gospodara?

Odgovor
Zahvala pripada Uzvišenom Allahu.Termin sufizam nije bio poznat u periodu života Allahovog Poslanika,s.a.v.s.,niti u periodu ashaba i tabi’ina.
Tek nakon ovih prvih generacija na scenu dolazi jedna skupina pobožnih i skromnih ljudi (zahidi) koji su nosili vunenu odjeću (suf), pa su ih prozvali ovim imanom–sufije.
Drugi su na stanovništvu da su dobili naziv po grčkoj riječi “sofija”,što u prijevodu znači mudrost. Ono što neki tvrde da su svoje ime dobile od riječi “safa“
(bistrina,čistoća,jasnost), ne može se smatrati ispravnim, pošto je“nomen relativum“ (tj. ime izvedeno iz drugog sufiksom–ijj) od riječi “safa” safaijj, a ne sufijj.
Pojavom ovog novog imena i skupine koja ga nosi,došlo je do još većeg rascjepa i raskola u redovima muslimana.Prve sufije su se razlikovale od kasnijih po tome što je kod ovih posljednjih pojava novotarija (bid’ata) bila znatno izraženija,kao što im mali i veliki širk nisu bili nepoznanica.
Prodolzuva;

Muharem Fazli
20-07-09, 15:53
Allahov Poslanik,s.a.v.s.,upozorio je na njihove novotarije u slijedećim riječima:
”Klonite se novotarija u vjeri,jer svaka novotarija je bida’t,a svaki bida’t je zabluda!”(Prenosi ga Tirmizi i za njega kaže da je hasen-sahih.)
U onome što slijedi pokušaćemo napraviti komparaciju između vjerovanja sufija i njihovih obreda i učenja islama koje se zasniva na Kur’anu i Sunnetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s.:
-Postoje mnogi sufijski redovi,kao što su tidžanije,kadirije,nakšibendije,šazilije, rufaije i drugi. Sljedbenici ovih redova smatraju da su samo oni na istini (hakku),a da su svi drugi u zabludi. Kur’an zabranjuje razdvajanje i dijeljenje među muslimanima,kao što Uzvišeni Allah kaže: ”…i na budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju,od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka je zadovoljna onim što ispovijeda.” (Er-Rum,31-32)
- Pojedine sufije su,pored Allaha,dž.š.,počele obožavati poslanike,a.s.,te žive i mrtve evlije. Obraćaju im se riječima kao što su: ”O Gejlani!” ”O Rufai!” ”Pomozi Allahov Poslaniče!” ”Na tebe se oslanjamo o Allahov Poslaniče” itd.
Allah,dž.š.,zabranjuje da se u stvarima koje su samo u Njegovom domenu obraća nekome drugom mimo Njega,pa takav čin označava širkom.
Allah, dž.š., kaže:”I,pored Allaha,ne moli se onome ko ti ne može ni koristiti ni nauditi,jer ako bi to uradio,bio bi,uistinu,nevjernik.” (Junus,106)
- Sufije smatraju da postoje kutbovi,bedeli i evlije kojima je Allah,dž.š., predao vođenje,upravljanje i uređenje stvari na ovom svijetu.
Allah,dž.š.,u Kur’anu navodi odgovor mušrika na pitanje koje im je postavio: ”…i ko upravlja svim?” – “Allah!” – reći će oni.” (Junus, 31)
Na osnovu ovoga zaključujemo da su arapski mušrici bolje poznavali Allaha,dž.š., od takvih sufija.
Prodolzuva

Muharem Fazli
20-07-09, 15:54
- Sufije,isto tako,pri pojavi neke nevolje,traže zaštitu kod nekog drugog, mimo Allaha,dž.š. Uzvišeni kaže: ”Ako te od Allaha kakva nevolja pogodi, - pa,niko je osim Njega ne može otkloniti; a ako ti kakvo dobro podari,-pa, samo je On Svemoćni.” (El-En’am,17)
- Neke sufije vjeruju u vahdetil-vudžud (panteizam) gdje se poistovjećuje Stvoritelj i stvoreno,pa na kraju ispada da je sve stvoreno i da je sve božanstvo.
- Sufije pozivaju odricanju od ovoga svijeta,zanemarivanju uzročno-posljedičnih faktora i napuštanju džihada.Allah, dž.š.,kaže: ”i nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet,a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu...” (El-Kasas,77)
“I protiv njih pripremite koliko god možete snage...” (El-Enfal ,60)
- Sufije stepen ihsana,kao ekskluzivno pravo,pripisuju isključivo svojim šejhovima.Oni od murida zahtijevaju da sebi u mislima predstave šejha kada god spomenu Allaha,dž.š.,(kada čine zikr),pa čak i u samom namazu.Neki idu čak dotle da stavljaju šejhovu sliku ispred sebe za vrijeme namaza.
Allahov Poslanik,s.a.v.s.,u hadisu kaže:”Ihsan (dobročinstvo) je da obožavaš Allaha,dž.š.,kao da Ga gledaš,pa ako Ga ti ne vidiš,zaista, On tebe vidi!” (Muslim)
- Sufije,također,smatraju dozvoljenim ples i upotrebu defa i muzičkih instrumenata,kao i podizanje glasa prilikom učenja zikra. Allah,dž.š.,kaže: ”Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene...” (El-Enfal,3)
Možete ih vidjeti kako od zikra izgovaraju samo Allahovo,dž.š.,ime:
“Allah,Allah,Allah!” Ovakav način zikra se smatra novotarijom i govorom koji ne nosi u sebi šerijatsko značenje.
Neki idu i dalje od toga,pa izgovaraju samo (Ah, ah!) ili (Hu, hu!)
Stav islama i sunneta o pitanju zikra jeste da musliman spominje svog Gospodara ispravnim i razumljivim govorom za koji ima nagradu kod Uzvišenog Allaha kao što su riječi: Subhanallah-neka je slavljen Allah,dž.š.,Elhamdulillah-hvala Allahu, dž.š.,La ilahe illallah–nema istinskog boga osim Njega,Allahu ekber–Allah,dž.š.,je najveći i sl.
- Sufije u svojim stihovima,za vrijeme zikra,kao tematiku uzimaju žene i dječake.
Strastvena ljubav,zaljubljenost,žudnja i sl.Motivi su koje tom prilikom spominju, kao da se nalaze na kakvoj zabavi gdje se pleše uz vino, pljeskanje i galamu.Sve nabrojano se ubraja u mušričke običaje,obrede i rituale.Allah,dž.š.,kaže:
”Molitva njihova pored Hrama svodi se samo na zviždanje i pljeskanje rukama...” (El-Enfal,35)
- Neke sufije koriste metalne čavle i zabijaju ih u svoja tijela uz uzvikivanje nekih riječi,kao što je npr.: ”Djede!”
Na taj način dolaze mu šejtani kako bi mu pomogli da izvede svoju tačku bez posljedica,pošto je zatražio pomoć mimo Allaha,dž.š.Uzvišeni Allah kaže: ”Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog veličao,Mi ćemo šejtana natovariti,pa će mu on nerazdvojni drug postati. “ (Ez-Zuhruf, 36)
- Sufije tvrde da imaju otkrovenja i da poznaju šta će se desiti u budućnosti (gajb stvari),a Kur’an ih izričito pobija.Allah, dž.š., kaže: ”Reci:´Niko,osim Allaha,ni na nebu ni na Zemlji, ne zna šta će se dogoditi...´” (En-Neml 65)
-Sufije,također,tvrde da je Allah,dž.š.,stvorio ovaj svijet zbog Allahovog Poslanika Muhammeda,s.a.v.s.,a Kur’an ih demantuje riječima Uzvišenog Allaha: ”Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi ibadet čine.” (Ez-Zarijat,56)
Allah,dž.š.,se obraća Muhammedu,s.a.v.s.,slijedećim riječima: “…i sve dok si živ, Gospodaru svom ibadet čini!” (El-Hidžr,99)
- Sufije tvrde da je moguće vidjeti Uzvišenog Gospodara još na ovom svijetu, a Kur’an ih demantuje ajetom u kome se Musa, a.s.,obraća Uzvišenom Gospodaru riječima:”Gospodaru moj,ukaži mi se da Te vidim!” – “Ne možeš Me vidjeti“–reče…”(El-Earaf,143)
- Sufije tvrde da na javi uzimaju direktno znanje od Uzvišenog Gospodara,bez posredništva Allahovog Poslanika,s.a.v.s.,pa kažu:”Moje srce mi prenosi od mog Gospodara.” Ovdje se postavlja slijedeće pitanje: Da li su oni bolji od ashaba?!
-Sufije organizuju skupove i priređuju mevlude radi donošenja salavata na Allahovog Poslanika,s.a.v.s.,a postupaju suprotno od njegovog učenja kada podižu svoj glas prilikom zikra i izvođenja ilahija i kasida u kojima se ponekad nalazi i otvoreni širk.
Prodolzuva;

Muharem Fazli
20-07-09, 15:55
Da li je Allahov Poslanik,s.a.v.s.,proslavljao svoj rođendan? Da li su to činili Ebu-Bekr,Omer,Osman,Alija,r.a.,četverica imama,osnivača pravnih mezheba i drugi? Ko više zna i ko je ispravnijeg ibadeta,oni ili sufije?
- Sufije se posebno pripremaju za putovanje i posjetu turbetima i mezarima, kako bi postigli blagoslov njihovih stanovnika,te kako bi tavafili (kružili) oko njih,ili klali žrtve u njihovoj neposrednoj blizini.
Tim svojim djelima postupaju suprotno riječima Allahovog Poslanika, s.a.v.s.:
”Posebno se priprema na put samo radi tri džamije: Mesdžidul-Harama,ove moje džamije i Mesdžidul-Aksa’a.” (Buharija i Muslim)
- Sufije se fanatično drže stavova svojih šejhova,makar to bilo suprotno onome što kaže Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, s.a.v.s. Allah, dž.š.,kaže: ”O vjernici,ne odlučujte se ni na što dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova...” (El-Hudžurat, 1)
- Sufije upotrebljavaju talismane,zapise,razne znakove,slova i brojeve kako bi pomoću njih pravili hamajlije,zaštite i donosili odluke.
- Sufije se ne zadovoljavaju salavatima koji su zabilježeni od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,nego sami izmišljaju salavate koji sadrže otvoreno traženje blagoslova od Allahovog Poslanika,s.a.v.s., i težak širk sa kojim nije zadovoljan onaj na koga se donosi salavat.
Što se tiče pitanja vezanog za tačnost postojanje veze koju imaju sufijski šejhovi, odgovor je potvrdan,ali se ovdje radi o vezi sa šejtanima,a ne sa Uzvišenim Gospodarom.Jedni drugima kićene besjede govore da bi ih obmanuli,kao što to Allah,dž.š.,kaže: ”Tako smo svakom vjerovjesniku neprijatelje određivali,
šejtane u vidu ljudi i džinova koji su jedni drugima kićene besjede govorili da bi ih obmanuli-a da je tvoj Gospodar htio,oni to ne bi učinili; zato ti ostavi njih,i ono što izmišljaju!” (El-En’am,112)
“..A šejtani navode saradnike svoje da se s vama raspravljaju,pa ako biste im se pokorili, i vi biste,sigurno, mnogobošci postali.” (El-En’am,121)
“Hoću li vam kazati kome dolaze šejtani? Oni dolaze svakom lašcu, grješniku.” (Eš-Šu’ara, 221-222)
Ovo je ta vrsta veze koja postoji u stvarnosti,a ne ona za koju lažno tvrde da je imaju sa Uzvišenim Gospodarom. Neka je Uzvišen Allah od svega toga! (Pogledati Mu’džemul-bide’i : 346 –359)
Iznenadna odsustvovanja pojedinih šejhova sufijskih redova od očiju murida (sljedbenika) izravni je rezultat veze ostvarene sa šejtanima.
Može se desiti,da bi povećali dojam i zabludu svojih sljedbenika,da, ponekad, koriste šejtane radi prenošenja u neka udaljena mjesta i vraćanja istog dana ili noći. Zbog toga postoji jedno veoma važno pravilo koje glasi da ljude ne cijenimo i vrjednujemo po čudima i neuobičajenim pojavama koje ih prate,nego na osnovu njihovog pridržavanja ili udaljenosti od Allahove, dž.š.,Knjige i Sunneta Njegovog Poslanika,s.a.v.s.
Prodolzuva;

Muharem Fazli
20-07-09, 15:56
Istinske evlije (Allahovi,dž.š.,štićenici) oni su koji obožavaju Allaha,dž.š., onako kako je On propisao,bez primjese novotarija.Pojava čuda nije uslov i pokazatelj da je neko zaslužio taj status i postigao odabrani stepen.
Opis pravih Allahovih,dž.š.,evlija došao je u hadisi-kudsiju, (hadis koga prenosi Allahov Poslanik,s.a.v.s.,od svog Gospodara) kojeg Buharija prenosi od Ebu-Hurejre,r.a.,a u kome Allahov Poslanik,s.a.v.s.,kaže:”Rekao je Uzvišeni Allah:
´Nagovještavam rat onome ko se bude neprijateljski odnosio prema Mome evliji. Najdraže sa čime Mi se može približiti Moj rob jesu dužnosti (farzovi ) koje sam mu propisao. Zatim Mi se i dalje približava sve dok ga ne zavolim.Kada ga zavolim,postajem njegov sluh pomoću koga čuje,njegov vid pomoću koga gleda, njegova ruka kojom dohvaća,njegova noga kojom korača.Ako nešto zatraži od Mene,Ja ću mu dati i ako potraži utočište kod Mene,Ja ću mu ga pružiti!” (Buharija,2384/5)
Allah, dž.š., upućuje na pravi put !

Odgovori o islamskom vjerovanju -
Muhammed Salih Munedždžid- 36 str.

Dargi braka i sestri!
Vo gore navedenata fatva sto go procitavme od Islamskiot naucnik Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid,treba da zemame pouka i da svatime deka Islamot e cist od ona sto drugite mu go pripisuvaat.
Vredno e da napomenam koga ke velam deka,slikata zboruva 1000 zborovi.
EVERETE SE SAMI.
Video:Upoznajmo Sufizam kako bi ga se sacuvali ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Muharem ibn Shaban ibn Fazli
Melbourne - Australia.

DAIJA
20-07-09, 18:47
:selam:Напишано од Muharem Fazli [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Sufije smatraju da postoje kutbovi,bedeli i evlije kojima je Allah,dž.š., predao vođenje,upravljanje i uređenje stvari na ovom svijetu.Allah,dž.š.,u Kur’anu navodi odgovor mušrika na pitanje koje im je postavio: ”…i ko upravlja svim?”–“Allah!”–reći će oni.” (Junus,31)
Na osnovu ovoga zaključujemo da su arapski mušrici bolje poznavali Allaha,dž.š.,od takvih sufija.

Sufije,isto tako,pri pojavi neke nevolje,traže zaštitu kod nekog drugog,mimo Allaha,dž.š.Uzvišeni kaže: ”Ako te od Allaha kakva nevolja pogodi,-pa,niko je osim Njega ne može otkloniti; a ako ti kakvo dobro podari,-pa, samo je On Svemoćni.” (El-En’am,17)
Neke sufije vjeruju u vahdetil-vudžud (panteizam) gdje se poistovjećuje Stvoritelj i stvoreno, pa na kraju ispada da je sve stvoreno i da je sve božanstvo.
Sufije pozivaju odricanju od ovoga svijeta,zanemarivanju uzročno-posljedičnih faktora i napuštanju džihada.Allah,dž.š., kaže: ”i nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet,a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu...” (El-Kasas, 77) “I protiv njih pripremite koliko god možete snage...” (El-Enfal ,60)
Sufije stepen ihsana,kao ekskluzivno pravo,pripisuju isključivo svojim šejhovima.
Oni od murida zahtijevaju da sebi u mislima predstave šejha kada god spomenu Allaha,dž.š.,(kada čine zikr),pa čak i u samom namazu. Neki idu čak dotle da stavljaju šejhovu sliku ispred sebe za vrijeme namaza.Allahov Poslanik,s.a.v.s., u hadisu kaže: ”Ihsan (dobročinstvo) je da obožavaš Allaha,dž.š.,kao da Ga gledaš,pa ako Ga ti ne vidiš,zaista,On tebe vidi!” (Muslim)

Sufije,također,smatraju dozvoljenim ples i upotrebu defa i muzičkih instrumenata,kao i podizanje glasa prilikom učenja zikra. Allah, dž.š., kaže: ”Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene...” (El-Enfal,3) Možete ih vidjeti kako od zikra izgovaraju samo Allahovo,dž.š.,ime:“Allah,Allah,Allah!”Ovakav način zikra se smatra novotarijom i govorom koji ne nosi u sebi šerijatsko značenje. Neki idu i dalje od toga,pa izgovaraju samo (Ah,ah!) ili (Hu,hu!)
Stav islama i sunneta o pitanju zikra jeste da musliman spominje svog Gospodara ispravnim i razumljivim govorom za koji ima nagradu kod Uzvišenog Allaha kao što su riječi: Subhanallah-neka je slavljen Allah,dž.š.,Elhamdulillah-hvala Allahu,dž.š.,La ilahe illallah–nema istinskog boga osim Njega, Allahu ekber–Allah, dž.š.,je najveći i sl.
Prodolzuva;

:selam:Sufije pozivaju odricanju od ovoga svijeta,zanemarivanju uzročno-posljedičnih faktora i napuštanju džihada.
Ova e apsolutno netocno. Ako ne veruvas/te, InsaAllah spremen sum da dadam precizni informacii koi ke me potkrepat vo moeto tvrdenje.


Јас сум сведок дека е точно. Секој што имал работа со нив ја знае вистинитоста на тие зборови.
За кој тарикат сакаш да зборуваме? Руфаиски, Мевлевиски, Меламиски, Хелветиски, Бекташиски, Бајрамиски и што ти ја знам какви?
Сум запознал луѓе од овие тарикати и знам на што прават и на што се подготвени. Значи, не зборувам од теорија, од книги, туку од пракса, од искуство!

Burak
20-07-09, 21:28
Јас сум сведок дека е точно. Секој што имал работа со нив ја знае вистинитоста на тие зборови.
За кој тарикат сакаш да зборуваме? Руфаиски, Мевлевиски, Меламиски, Хелветиски, Бекташиски, Бајрамиски и што ти ја знам какви?
Сум запознал луѓе од овие тарикати и знам на што прават и на што се подготвени. Значи, не зборувам од теорија, од книги, туку од пракса, од искуство!

osven za kaderiite,za niv moze da se kaze deka se vo 'dzihad' zaedno so rusite protiv vistinskite vernici koi se borat za serijat i islamska vlast vo Cecenija...Allah veke gi upropastil tie sto dignale raka protiv muslimanite i nivnite interesi..

Aba Kasim
20-07-09, 21:50
Јас сум сведок дека е точно. Секој што имал работа со нив ја знае вистинитоста на тие зборови.
За кој тарикат сакаш да зборуваме? Руфаиски, Мевлевиски, Меламиски, Хелветиски, Бекташиски, Бајрамиски и што ти ја знам какви?
Сум запознал луѓе од овие тарикати и знам на што прават и на што се подготвени. Значи, не зборувам од теорија, од книги, туку од пракса, од искуство!:selam: Muharem Fazli ni dava kniga koja ima mnogu greski. jas sega nema da diskutiram detalji na netocna kniga...
Ne e tocno deka sufiite ne odat vo dzihad. za sega ke se zadovolime so lista na poznati vodaci na dzihad koi bile sufii. Ete Burak pokazuva deka znae za ovaa rabota. Otkako ke ja dam taa lista, InsaAllah ke zavrsime so ovaa kniga.

Aba Kasim
20-07-09, 21:52
osven za kaderiite,za niv moze da se kaze deka se vo 'dzihad' zaedno so rusite protiv vistinskite vernici koi se borat za serijat i islamska vlast vo Cecenija...Allah veke gi upropastil tie sto dignale raka protiv muslimanite i nivnite interesi..:selam: Burak, dobra primedba , samo ima i drugi tarikati koi bile i se aktivni.

Aba Kasim
20-07-09, 21:57
Јас сум сведок дека е точно. Секој што имал работа со нив ја знае вистинитоста на тие зборови.
За кој тарикат сакаш да зборуваме? Руфаиски, Мевлевиски, Меламиски, Хелветиски, Бекташиски, Бајрамиски и што ти ја знам какви?
Сум запознал луѓе од овие тарикати и знам на што прават и на што се подготвени. Значи, не зборувам од теорија, од книги, туку од пракса, од искуство!:selam: Daija da znaes deka se slagam so tebe. Jas kaj nas imam videno cudn raboti i ubeden sum deka ti si videl i mnogu poveke.Ako gledame od licno iskustvo, toa i ke go zaklucime zasto kaj nas sostojbata vo taa sfera ne e bas najdobra.Sega da gi ostavime sufiite za moment. Ajde da zamislime sto ke bide zaklucokot za Islamot ako sudime vrz osnova na licno iskustvo so IVZ ?
Svetot e golem, ima razni iskustva i sekakvi luge, iskreni i neiskreni.
Toa sto jas go tvrdam vo postot ne e teorija tuku fakt i InsaAllah ke vidime site.

Aba Kasim
20-07-09, 23:57
:selam: dragi braka i sestri eve ja listata na nekoi popoznati sufii vodaci na dzihad. Ne postoi lista na site obicni sufii koi ucestvuvale vo najrazlicni bitki.
1. Sheih Shamil Dagestani, Naksbandija. ja vodel mnogu godini borbata protib Rusite na kavkazot vo 19 vek.
2.Sheih Sejed Mohammad Abdullah, Salihija. Gi vodel muslimanite vo borba protiv Britancite i Italijancite vo Somalija od 1899 do 1920.
3. Sheih Abd ul Kadir el Dzazairi. kadirija. Gi vodel Alzircite protiv Francuzite od 1832 do 1847.
4. Sheih Utman ibn (dan) Fodi(o), vodel dzihad vo severna Nigerija od 1804 do 1808 da vospostavi Islamska vlast. Pred toa otisol vo hidzret, go napustil svoeto mesto poradi preterani pritisoci i so sledbenicite osnoval posebna zaednica, so Islamski zakoni.
5.fakir El Hadz Mohammad el Ahrash, Darkavija. Se borel protiv Napoleon vo Egipet 1799.
6.Sheih El Hadz Umar Tal. Tidzanija.Vodel dzihad vo Gvineja, Senegal i mali od 1852 do 1864.
7. Sheih Ma el Ejunejn el Kalkami, Kadirija, pomognal vo organizacija na otporot protiv Francuzite vo Mavritanija i maroko.
8. Sheikh Abdul Kadir ili Abdul Karim. Sanusija. Vodel dzihad protiv Italijanskiot okupator, vojna vo koja Libija izgubila 1/3 od naselenieto.

Aba Kasim
21-07-09, 00:05
:selam::selam: Site Osmanlijski halifi/sultani, bile sufii i imale svoj sheih. Ne gledam kako sufizmot mu ja namalil posvetenosta na gaza, na eden sultam Sulejman, Selim, Orhan, Murat, Osman, Bajazit...
Sultan Mehmed Fatih, go poslusal nagovaranjeto na svojot sheih, Ak Shemsudin i go osvoil Konatantinopol koj stanal Istanbul(Islambul). Po pobedata koga sultanot sveceno vleguval vo gradot Sheih Shemsedin se odnesuval so nego mnogu grubo, za da ne pomisli mladiot sultan deka e mnogu vazen, da ne dobie nefsot sila so taa golema pobeda.
Prvata hutba vo Aja Sofija ja drzel Sheikh Ak Shemsedin.

Burak
21-07-09, 00:16
osven za kaderiite,za niv moze da se kaze deka se vo 'dzihad' zaedno so rusite protiv vistinskite vernici koi se borat za serijat i islamska vlast vo Cecenija...Allah veke gi upropastil tie sto dignale raka protiv muslimanite i nivnite interesi..

brate ovde jas zboruvam kontra sufiskiot dzihad, od taa gledna tocka sto tie se borat protiv muslimanite koi sakaat da vospostavat serijatska vlast.Ocigleden primer se Cecenija i Somalija, i da ne ebolariram ponataka, pogledneti gi postiranite vesti .Toa sto se slucuvalo nekogas ,za golema zal (ili sreka) ne e taka vo denesno vreme.

Aba Kasim
21-07-09, 00:28
brate ovde jas zboruvam kontra sufiskiot dzihad, od taa gledna tocka sto tie se borat protiv muslimanite koi sakaat da vospostavat serijatska vlast.Ocigleden primer se Cecenija i Somalija, i da ne ebolariram ponataka, pogledneti gi postiranite vesti .Toa sto se slucuvalo nekogas ,za golema zal (ili sreka) ne e taka vo denesno vreme.:selam::selam: Brate odi onlajn i proveri gi iminjata od spisokot.
1.toa sto se slucuvalo nekogas e deka Shejhovite sto gi dadov na listata se edinstvenite sto se borele protiv stranskiot okupator, so isklucok na Utman dan Fodio koj se borel za ukinuvanje na lokalnita afrikanski obicai i voveduvanj na strikten sherijat.
Da ne vlezeme na gibet i da kazeme deka ovie cesni sejhovi se borele protiv nekoi muslimani .
2. za vestite da ne komentirame sega, ja komentirame knigata koja e izvor na nevistini i jas toa go dokazav.

DAIJA
21-07-09, 00:31
osven za kaderiite,za niv moze da se kaze deka se vo 'dzihad' zaedno so rusite protiv vistinskite vernici koi se borat za serijat i islamska vlast vo Cecenija...Allah veke gi upropastil tie sto dignale raka protiv muslimanite i nivnite interesi..

Кадериите веќе се на власт промосковска. Џихадот нема врска со тарикатот.

DAIJA
21-07-09, 00:32
:selam: Muharem Fazli ni dava kniga koja ima mnogu greski. jas sega nema da diskutiram detalji na netocna kniga...
Ne e tocno deka sufiite ne odat vo dzihad. za sega ke se zadovolime so lista na poznati vodaci na dzihad koi bile sufii. Ete Burak pokazuva deka znae za ovaa rabota. Otkako ke ja dam taa lista, InsaAllah ke zavrsime so ovaa kniga.

Општо, освен поединци, не водат џихад зашто не веруваат во шеријат и во воспоставување на Аллаховиот закон на земјата како исламско општество.

DAIJA
21-07-09, 00:35
:selam: Daija da znaes deka se slagam so tebe. Jas kaj nas imam videno cudn raboti i ubeden sum deka ti si videl i mnogu poveke.Ako gledame od licno iskustvo, toa i ke go zaklucime zasto kaj nas sostojbata vo taa sfera ne e bas najdobra.Sega da gi ostavime sufiite za moment. Ajde da zamislime sto ke bide zaklucokot za Islamot ako sudime vrz osnova na licno iskustvo so IVZ ?
Svetot e golem, ima razni iskustva i sekakvi luge, iskreni i neiskreni.
Toa sto jas go tvrdam vo postot ne e teorija tuku fakt i InsaAllah ke vidime site.

ИВЗ е владина институција, најмалку е исламска и врз база на неа не можеме да судиме за муслиманите. Сепак, примерна исламска заедница е муфтиството санџачко, Ријасетот на БиХ, муфтиството во Хрватска итн.

DAIJA
21-07-09, 00:47
:selam: dragi braka i sestri eve ja listata na nekoi popoznati sufii vodaci na dzihad. Ne postoi lista na site obicni sufii koi ucestvuvale vo najrazlicni bitki.
1. Sheih Shamil Dagestani, Naksbandija. ja vodel mnogu godini borbata protib Rusite na kavkazot vo 19 vek.
2.Sheih Sejed Mohammad Abdullah, Salihija. Gi vodel muslimanite vo borba protiv Britancite i Italijancite vo Somalija od 1899 do 1920.
3. Sheih Abd ul Kadir el Dzazairi. kadirija. Gi vodel Alzircite protiv Francuzite od 1832 do 1847.
4. Sheih Utman ibn (dan) Fodi(o), vodel dzihad vo severna Nigerija od 1804 do 1808 da vospostavi Islamska vlast. Pred toa otisol vo hidzret, go napustil svoeto mesto poradi preterani pritisoci i so sledbenicite osnoval posebna zaednica, so Islamski zakoni.
5.fakir El Hadz Mohammad el Ahrash, Darkavija. Se borel protiv Napoleon vo Egipet 1799.
6.Sheih El Hadz Umar Tal. Tidzanija.Vodel dzihad vo Gvineja, Senegal i mali od 1852 do 1864.
7. Sheih Ma el Ejunejn el Kalkami, Kadirija, pomognal vo organizacija na otporot protiv Francuzite vo Mavritanija i maroko.
8. Sheikh Abdul Kadir ili Abdul Karim. Sanusija. Vodel dzihad protiv Italijanskiot okupator, vojna vo koja Libija izgubila 1/3 od naselenieto.

Има вакви имиња кај нас? :razmisluva: Овие се нешто ептен непознати...:ocila:

DAIJA
21-07-09, 00:53
:selam::selam: Brate odi onlajn i proveri gi iminjata od spisokot.
1.toa sto se slucuvalo nekogas e deka Shejhovite sto gi dadov na listata se edinstvenite sto se borele protiv stranskiot okupator, so isklucok na Utman dan Fodio koj se borel za ukinuvanje na lokalnita afrikanski obicai i voveduvanj na strikten sherijat.
Da ne vlezeme na gibet i da kazeme deka ovie cesni sejhovi se borele protiv nekoi muslimani .
2. za vestite da ne komentirame sega, ja komentirame knigata koja e izvor na nevistini i jas toa go dokazav.

Имаш уште многу да докажуваш а јас да читам. Повели слободно.

Aba Kasim
21-07-09, 04:15
Има вакви имиња кај нас? :razmisluva: Овие се нешто ептен непознати...:ocila::selam: Kako mislis?

Aba Kasim
21-07-09, 04:27
ИВЗ е владина институција, најмалку е исламска и врз база на неа не можеме да судиме за муслиманите. Сепак, примерна исламска заедница е муфтиството санџачко, Ријасетот на БиХ, муфтиството во Хрватска итн.:selam: Bas mi e milo sto mi davas ubavo objasnuvanje za razlikite megu razlicnite Islamski zaednici.Kolku sto jas te poznavam imas MasaAllah jaka sposobnost za analiza. Znaci site ne se isti.
Sega prosiri go praviloto i na sufiite. O lele sto pravam, jas se trudam da ve ubedam a veke go dadov mojot spisok...Od spisokot se e jasno.

Aba Kasim
21-07-09, 04:29
Имаш уште многу да докажуваш а јас да читам. Повели слободно.:selam:Nema tuka sto da se dokazuva, nekoj napisal netocna kniga pa nie ke se spotepame od tipkanje.:fala:

Aba Kasim
21-07-09, 04:31
Кадериите веќе се на власт промосковска. Џихадот нема врска со тарикатот.:selam: Vo taa vlast ima muslimani. Tie se protiv dzihadot, znaci Islamot e protiv dzihad, taa e logikata?
Vidi go spisokot na sejhovi mudzahedini pogore. Sigurno i Sultan Selim ne bil vo gaza zasto taka vidovme vo knigata na Muharem.

Aba Kasim
21-07-09, 04:33
Општо, освен поединци, не водат џихад зашто не веруваат во шеријат и во воспоставување на Аллаховиот закон на земјата како исламско општество.:selam: ts, ts, ts,... A, i toa e od knigata?

Muharem Fazli
21-07-09, 09:32
Slikata zboruva poveke od 1000 zborovi; POVELETE I PRESUDITE.

Upoznajmo Sufizam kako bi ga se sacuvali ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

gv lautka
21-07-09, 13:51
ИВЗ е владина институција, најмалку е исламска и врз база на неа не можеме да судиме за муслиманите. Сепак, примерна исламска заедница е муфтиството санџачко, Ријасетот на БиХ, муфтиството во Хрватска итн.:selam:znaci nie MUSLIMANIVE vo makedonia nemame BAZA nasa,,koja ce se grizi za nas i na kogo nie ce bideme poslusni i kade ce placa zekat i ostanati raboti,,smetas deka so nasevo cutenje i prifacanje na Vladinata institucia sme nejzini soucesnici ,,:вслм:

abdul vehab
21-07-09, 13:58
:selam:znaci nie MUSLIMANIVE vo makedonia nemame BAZA nasa,,koja ce se grizi za nas i na kogo nie ce bideme poslusni i kade ce placa zekat i ostanati raboti,,smetas deka so nasevo cutenje i prifacanje na Vladinata institucia sme nejzini soucesnici ,,:вслм:tokmu taka brat ubavo kazano od tvoja strana ..
selam alejkum

Aba Kasim
21-07-09, 20:41
:selam: Muharem, ti prvo trebase da me udostois so odgovor na moite postovi za tvojata kniga. Da te podsetam toa se dva posta koi go diskutiraat tvrdenjeto od knigata deka, "sufiite ne se interesiraat za dzihad" Jas poveke od jasno ukazav deka ima netocnosti vo knigata. Islamski e princip, na sud ne se zema svedocenje na nekoj koj e poznat po nevistini.Isto za hadisi i vo site situacii.
Ovaa kniga e netocna i ne e nikakov dokaz.

Aba Kasim
21-07-09, 21:03
:selam: Knigata dava mnogu nepravilnosti koi se javuvaat vo sufizmot kombinirano so nevistini. Nepravilnosti ke vidime i na videoto sto Muharem go dava.
Mojata poenta e deka ne moze necii nepravilnosti da se prilepat na sekogo. Za primer, jas poznavav eden hristijanin. Koga pocnavme da zboruvame za Islam, toj kaza deka na televizija videl dokumentarec kade muslimanite sunetat devojcinja vo Afrika i od toa e jasno deka Islamot e kasapska religija, staghfarula.moeto objasnuvanje deka toa ne e islamska naredba ne pomogna.
Na forumov, vo ovaa tema imavme takov slucaj kad sto zaklucivme deka ako nasata IVZ ne funkcionira kako sto treba, ne znaci deka toa e slika na Islamot.
Sega samo ke cekame , InsaAllah, logikata i pravilnoto razmisluvanje da se primenat sekade.
Ako imame nekoe licno iskustvo, pa svetot e golem i ima mnogu luge vo nego i tie imaat svoi iskustva.

Aba Kasim
21-07-09, 21:12
:selam: Muharem, ova ne e prepirka megu nas, samo ete treba da ja informirame javnosta, mnogu luge doagaat na forumov.
Vo mislata morame da bideme precizni i da davame tocni informacii, ako ima spor treba bratski da se resi.
Dezinformacii ne pomagaat. Po napadot na kulite na 11 Septemvri 2001, vo Amerika se razvi jaka antiislamska propaganda. Pred toa vo Amerika godisno preogaat na Islam oklu 70.000 luge. Posle propagandata, lugeto se zainteresiraa i vo prvite 6 meseci po napadot Islam primija luge kolku vo cela godina.
Ako zboruvas za nepravilnosti vo sufizmot i drugi granki na islamot, vo red. Ako sufizmot go pretstavuvas celosno kako greska... shteta.

Aba Kasim
21-07-09, 21:15
Shteta za tebe no i za site nas zasto vakvi raboti pocnuvaat kako idei a zavrsuvaat so neredi, ubistva itn. Svedoci sme sto se slucuva po Islamskiot svet i da bideme mnogu vnimatelni, zasto, koga ke proglasime deka nekoj izlegol od Islamot, togas ne moze da mu se odi na dzenaze, zenata treba da se razvede od nego, ne moze da nasleduva.
Vo nekoi slucaevi za zal i krvta na brakata se proglasuva za halal, da ne cuva Allah ot takvi raboti.

DAIJA
22-07-09, 00:38
:selam:znaci nie MUSLIMANIVE vo makedonia nemame BAZA nasa,,koja ce se grizi za nas i na kogo nie ce bideme poslusni i kade ce placa zekat i ostanati raboti,,smetas deka so nasevo cutenje i prifacanje na Vladinata institucia sme nejzini soucesnici ,,:вслм:

Не верувам дека молчат луѓето. Едноставно не плаќаат зеќат и витрови таму па ИВЗ слабее економски. Немајќи средства за своите апетити, ги крева цените за аџилак и така натака. За жал, немаме функционална институција. Во надеж дека ќе се опраи, да си работиме ние нашето, а тие нивното.

DAIJA
22-07-09, 00:39
:selam: Kako mislis?

Така. Има ли суфии газии од нашиве места или ќе зборуваме за непознати?

DAIJA
22-07-09, 00:41
:selam: Bas mi e milo sto mi davas ubavo objasnuvanje za razlikite megu razlicnite Islamski zaednici.Kolku sto jas te poznavam imas MasaAllah jaka sposobnost za analiza. Znaci site ne se isti.
Sega prosiri go praviloto i na sufiite. O lele sto pravam, jas se trudam da ve ubedam a veke go dadov mojot spisok...Od spisokot se e jasno.

ИВЗ бај дифолт е сгалам, освен раководството кое не чини од место до место. Суфиите бај дифолт не чинат, не се соодветни со исламот и делата на првите генерации, па со тоа не ни може некој од нив да излезе да биде саглам.

DAIJA
22-07-09, 00:43
:selam:Nema tuka sto da se dokazuva, nekoj napisal netocna kniga pa nie ke se spotepame od tipkanje.:fala:

Во ред, така ти мислиш. Поштујем. Но, сепак јас мислам дека книгата е саглам. И сега?:razmisluva:

DAIJA
22-07-09, 00:45
:selam: Vo taa vlast ima muslimani. Tie se protiv dzihadot, znaci Islamot e protiv dzihad, taa e logikata?
Vidi go spisokot na sejhovi mudzahedini pogore. Sigurno i Sultan Selim ne bil vo gaza zasto taka vidovme vo knigata na Muharem.

Кадериите од Грозни не ги бива. Не можеме да кажеме за сите, но не можеме да го земем џихадот за мерило, зашто и шите имаат џихад, а и христијаните.

Зборуваме за разлика во верувањето и во делувањето.

DAIJA
22-07-09, 00:46
:selam: ts, ts, ts,... A, i toa e od knigata?

Не, од искуство:дада::намигнување:

DAIJA
22-07-09, 00:48
:selam: Muharem, ti prvo trebase da me udostois so odgovor na moite postovi za tvojata kniga. Da te podsetam toa se dva posta koi go diskutiraat tvrdenjeto od knigata deka, "sufiite ne se interesiraat za dzihad" Jas poveke od jasno ukazav deka ima netocnosti vo knigata. Islamski e princip, na sud ne se zema svedocenje na nekoj koj e poznat po nevistini.Isto za hadisi i vo site situacii.
Ovaa kniga e netocna i ne e nikakov dokaz.

Има суфии кои не се интересираат за џихад. Тоа се гледа и во видеото. Повеќе сакаат да се самодупнуваат, да изиграваат рингишпили и што ти ја знам, отколку да излезат во реалниот свет.

Книгата е точна и е согласно со видеото. Верувам дека го погледна до крај...

DAIJA
22-07-09, 00:51
: Ako zboruvas za nepravilnosti vo sufizmot i drugi granki na islamot, vo red. Ako sufizmot go pretstavuvas celosno kako greska... shteta.

Суфизмот е девијација. Тој не е ислам или дел од исламот.

DAIJA
22-07-09, 00:54
Shteta za tebe no i za site nas zasto vakvi raboti pocnuvaat kako idei a zavrsuvaat so neredi, ubistva itn. Svedoci sme sto se slucuva po Islamskiot svet i da bideme mnogu vnimatelni, zasto, koga ke proglasime deka nekoj izlegol od Islamot, togas ne moze da mu se odi na dzenaze, zenata treba da se razvede od nego, ne moze da nasleduva.
Vo nekoi slucaevi za zal i krvta na brakata se proglasuva za halal, da ne cuva Allah ot takvi raboti.

Ова е веќе друго. За некои работи треба шеријат, а некои работи се такви и без шеријат. Не ми треба шеријат за да дознаам дека некој глуп таму чини сеџда на гроб и повикува мртовец на помош. Но шеријат треба за кога ќе треба тој да се екскомуницира од заедницата, иако тие нвреме се одделуваат.

Muharem Fazli
22-07-09, 03:30
Rekao je Sufjan bin Ujejne: "Ko je pokvaren od naših učenjaka sličan je jevrejima, a ko je pokvaren od naših pobožnjaka sličan je kršćanima."

Doista je Poslanik,sallallāhu 'alejhi we sellem, nagovjestio u jednom hadisu da će se među muslimanima pojaviti slični farizeji.
Rekao je Poslanik,sallallāhu'alejhi ve sellem: ”Pojaviće će se ljudi među mojim sljedbenicima koji će razumjevati vjeru i učiti Kur’an i govoriće da idu kod velikaša samo da bi ostvarili neku dunjalučku korist a da će sačuvati svoju vjeru od njih.Ali to se nikad ne može desiti! Kao što se ne možeš približiti trnovitom drvetu a da ne budeš uboden tako ne možeš biti u blizini njih a da se ne izvještačiš njihovim zlom.

Takođe,u drugoj predaji od Huzejfe ibn Jemana ,radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: „Ljudi su pitali Allahovog Poslanika,sallallahu alejhi ve sellem,o dobru,a ja sam ga pitao o zlu, iz bojazni da me ono ne snađe.
Rekao sam:„Allahov Poslaniče,mi smo bili u paganstvu i zlu. Allah nam je donio ovo dobru,pa da li će poslije ovog dobra biti zla?“
Odgovorio je:„Da.“
Upitao sam:„A da li će poslije toga zla biti dobra?“
Odgovorio je: „Da. Ali će biti primjesa zla.“
Pitao sam:„A šta je primjesa zla?“
Odgovorio je:„Ljudi koji se povode za drugim običajima mimo moga Sunneta,koji uzimaju drugu uputu mimo moje. Kod njih je nešto od poznatog a negirati ćeš nešto.“ Upitao sam:„Da li će poslije toga dobra biti ponovo zla?“ Odgovorio je: „Da.Pozivači na vratima Džehennema.Ko im se odazove,bace ga u njega.“
Pitao sam:„Allahov Poslaniče, opiši nam ih.“ Rekao je: „Da. To su ljudi naše kože i govore našim jezicima.“ Upitao sam: „Allahov Poslaniče,šta treba učiniti ako me to doba sustigne?“ Odgovorio je: „Pridržavaj se Džemata muslimana (prim. aut.: koji su okupljeni oko Sunneta,a nikako novotara okupljenih oko ogavnih novotarija) i njihovog imama (halife).“
Rekao sam:„Ako ne budu imali Džemat ili imama (halife)?“
Odgovorio je:„Izdvoji se iz svih tih sekti, pa makar se zubima uhvatio za korijen drveta sve dok ti ne dođe smrt,a ti budeš na tome.“ (Buhari,Kitabu el fiten,119/8,7084; Muslim,Kitabu imare,1475/3, 1847)

Prodolzuva;

Muharem Fazli
22-07-09, 03:31
Od Abdullaha ibn Amra ibn El-Asa,radijAllahu anhu,prenosi se da je čuo Vjerovjesnika,sallallahu alejhi ve sellem, kako govori:„Allah neće najedanput od ljudi oduzeti znanje,nego će usmrtiti učenjake i sa njima podići znanje. Među ljudima će ostaviti poglavare neznalice koji će davati fetve bez znanja,pa će tako zalutati i druge odvoditi u zabludu.“ (Buhari,Kitabu el itisam bil kitabi ves sunneh,187/8, 7307; Muslim, Kitabu ilm, 2058/4, 2673)

Od Abdullaha ibn Amra ibn El-Asa,radijAllahu anhu,prenosi se da je čuo Vjerovjesnika,sallallahu alejhi ve sellem,kako govori: „Allah neće najedanput od ljudi oduzeti znanje, nego će usmrtiti učenjake i sa njima podići znanje.Među ljudima će ostaviti poglavare neznalice koji će davati fetve bez znanja,pa će tako zalutati i druge odvoditi u zabludu.“ (Buhari, Kitabu el itisam bil kitabi ves sunneh, 187/8, 7307; Muslim ,Kitabu ilm, 2058/4, 2673)
“O vjernici,mnogi svećenici i monasi doista na nedozvoljen način tuđa imanja jedu i od Allahova puta odvraćaju. (At-Tawba,34)

"Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što se objavljuje tebi i ono što je objavljeno prije tebe,pa ipak žele da im se pred tāgūtom sūdi,a naređeno im je da ne vjeruju u njega?A šejtān želi da ih na veliku zabludu navede."
( sūra en-Nisā',60.)
Hafiz Ibn Kesir je rekao:
''Pa ko god ostavi jasan šerī'at koji je objavljen Muhammedu ibn Abdullāhu,pečatu poslanikā,i obrati se za sūd drugome mimo njega,zakonima koji su derogirani,on je uznevjerovao (postao kāfir).Pa šta onda reći za onoga koji se obrati za sūd el-Jāsiqu (zakonu Tatarā) i njemu dā prednost?Ko god ovo učini on je postao nevjernik po idžma'u muslimana.''(''El-Bidāje ven-Nihāje'',13. tom,119.str.)

Imam El-Begavi,Allah mu se smilovao, kaže: „Ashabi, tabi’ini, njihovi sljedbenici i učenjaci Sunneta neprestano su bili u saglasnosti u pogledu neprijateljstva i izbjegavanja sljedbenika novotarija.“ (Šerhu Sunne,El Begavi,227/1)

Imam Ebu Osman Ismail Es Sabuni, Allah mu se smilovao,prenosi priču o sljedbenicima Sunneta:„Oni mrze sljedbenike novotarija koji su unijeli u Vjeru ono što nije od nje.Ne vole ih niti se sa njima druže.“
(Aqidetu selef ashabul hadis, Imam Sabuni, 118)
Značenje odricanja od sljedbenika strasti ostvarilo se kod naših ispravnih prethodnika (selefu saliha),pa su se udaljili od njih i javno ih se odrekli. Među ljudima su javno obznanili da ih preziru i mrze.

El-Fudajl ibn Ijad kaže: „Duše su sjedinjene vojske.One koje se upoznaju,spoje se.One koje se ne poznaju,raziđu se.Nije moguće da se sljedbenik Sunneta druži sa sljedbenikom novotarije,osim iz licemjerja.“ (El Ibane,456/2;Lalikai)
Prodolzuva;

Muharem Fazli
22-07-09, 03:32
Od znakova odricanja od novotara, je i suprostavljanje njima.
Čovjek neće uistinu odreći ih se sve dok se ne bude odricao njihovoga puta ili pravca.Od znakova odricanja od novotara jeste da se umanjuje njihova vrijednost, da se potcjenjuju,omalovažavaju i otkrivaju njihove mahane.Potrebno je pojasniti ono zbog čega će ih se ljudi čuvati i ne pokazivati im poštovanje,kako obični ljudi ne bi bili zavarani njima i stavljali ih na poziciju koje oni nisu dostojni.
Sufjan Es-Sevri kaže: „Ko sluša novotara Allah mu neće dati koristi od onoga što je slušao,a ko se sa njim bude rukovao postepeno prekida veze islama.“ (El Emru bi ittibai,Sujuti,19)
U spomenu priče o stanovnicima Nedžrana Hafiz kaže:
«Od koristi koje se mogu izvuči iz ovog događaja je činjenica da nevjernika priznanje poslanstva ne uvodi u islam sve dok se ne bude pridržavao propisa islama.» Završen citat.( Fethul-bari,7/697.)
Rekao je imam Berbehari:"Neka ti se Allah smiluje.Dobro razmotri svačijigovor koji čuješ naročito u tvom vremenu.Ne žuri i ne ulazi u bilo šta dok se nezapitaš i vidiš da li je iko od ashaba Poslanika,sallallahu alejhi ve sellem govorio o tome ili bilo ko od učenjaka? Pa ako nađeš predaju od njih po tom pitanju čvrsto je prihvati i ne prelazi preko nje nipošto i ne daji prednost bilo čemu drugom pa da upadneš u vatru." (šerhu-sunne)
POZIVACI NA VRATIMA DZEHENNEMA
Sufi Islam - Naqshbandi Whirling Dervishes of Indonesia
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Sufi Dance
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Sufi dancers in Istanbul
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

SUFI TRANCE PROJECT - Infinity by_s.halid özgür
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

The Sufi Whirling Dervishes of Istanbul
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Mevlana Rumi Soufisme
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

RİFAİ SAYYADİ ZİKR SARAJEVO BOSNA BOSNİA [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Sheikh Nazim Tekke Bosnia 1998
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Nešidu-l-huda - Ah mori ljulja
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Abdullah ibn Mes’ud r.a.,rekol:”Dżema’at e ona što e vo soglasnost so vistinata,pa makar čovekot bil sam”
(Imam Ibnul Qajjim fi Igaseti el lehfani, 70/1; Azahu ila el Bejhaki)

Muharem ibn Shaban ibn Fazli
Melbourne - Australia.

Aba Kasim
22-07-09, 20:07
:selam:znaci nie MUSLIMANIVE vo makedonia nemame BAZA nasa,,koja ce se grizi za nas i na kogo nie ce bideme poslusni i kade ce placa zekat i ostanati raboti,,smetas deka so nasevo cutenje i prifacanje na Vladinata institucia sme nejzini soucesnici ,,:вслм::selam: Da, GV, dobra poenta, nemanje centar koj bi sobiral zekat e golema anomalija, zasto vo Islamot treba da ima Emir koj ke naznaci sobiraci na zekat, koi ke bidat plateni od sobranite sredstva.Potoa toj centar odreduva kako sredstvata ke se trosat. Denes kaj nas i vo poveketo delovi na svetot,sekoj sam si dava zekat, a toa e odredeno za sadaka.
Zekat pravilno sobran i raspredelen ja menuva zemjata kade sto se sproveduva.
InsaAllah rabotite ke dojdat na svoe mesto.

Aba Kasim
22-07-09, 20:19
Така. Има ли суфии газии од нашиве места или ќе зборуваме за непознати?:selam:
1. Ima kako nema. Vo Bosna Sejhovite gi povedoa svoite tarikati vo gaza.Iminja nemam, citav za toa vo Bosanski izvori.
2. Sejhovite sto idele vo gaza, sto gi spomnav od razni zemji, ne se nepoznati. mene mi se poznati i svetski se poznati. osobeno Utman Dan Fodio.Denesniot Islamski preporod vo Nigerija se vodi pod negovoto zname iako e preselen odamna.
Libijskiot Sheih, poznat kako lavot od pustinata, El Esad el Sahra. Ima i poznat film za nego, na Angliski i Arapski. Moze ne si cul za nego zasto Italijancite go obesija na kraj. Tie sigurno nema da go reklamiraat.
3. Eve ako sakas Balkan, vidi go mojot post kade kazuvam deka Osmanliite bile sufii, vidi za Mehmed Fatih i negoviot Seih...

Aba Kasim
22-07-09, 20:21
Така. Има ли суфии газии од нашиве места или ќе зборуваме за непознати?:selam:
ovaa kniga generalizira i zatoa jas kazuvam za svetskoto iskustvo. Znaci knigata e netocna. Toa e lesno da se proveri.

Aba Kasim
22-07-09, 20:24
ИВЗ бај дифолт е сгалам, освен раководството кое не чини од место до место. Суфиите бај дифолт не чинат, не се соодветни со исламот и делата на првите генерации, па со тоа не ни може некој од нив да излезе да биде саглам.:selam: Moze da izlezat saglam i mora, ako ne, togas ne se sudii.
Imase ovdeka nekoja zena se pretstavuvase kako lekar i naivnite pacienti gi "lecese" bez nikakvo znaenje ni sterilizacija, se dodeka eden den ne ubrizga podkozno palmino ujle na pacient i toj pocina. Koga ja uapsija, javnosta ne zakluci deka site lekari se prevaranti.

Aba Kasim
22-07-09, 20:29
Кадериите од Грозни не ги бива. Не можеме да кажеме за сите, но не можеме да го земем џихадот за мерило, зашто и шите имаат џихад, а и христијаните.

Зборуваме за разлика во верувањето и во делувањето.:selam: Knigata na jasen nacin tvrdi deka suffite ne odat vo gaza, jasno e deka toa e netocno.Knigata e osnova na temava.
Interesno deka mora da fabriciraat raboti:razmisluva:.

Aba Kasim
22-07-09, 20:36
Не, од искуство:дада::намигнување::selam: Znam za sto zboruvas zasto jas go imav istoto iskustvo. Potoa steknav drugo iskustvo.
Znam dva mnogu dobri prijatela koi otidoa na bliskiot istok da ucat verski nauki. I dvajcata otidia vo Sirija i vo Jordan, no posebno, ne zaedno.Koga gi prasav kako si pominale edniot kaza deka vo Sirija na granica imal golema maka so vnatresni, no vo Jordan mu bilo super. Drugiot kaza obratno, za Sirija veli se najubavo, a se namacil vo Jordan. Iskustvo.

Aba Kasim
22-07-09, 20:39
Не, од искуство:дада::намигнување::selam::selam: Zatoa i doagame na forumov, megu drugoto, razmenuvame iskustva. Kazuvame i slusame. Se nadevam deka nikoj nema da ostane istiot.

Aba Kasim
22-07-09, 20:45
Има суфии кои не се интересираат за џихад. Тоа се гледа и во видеото. Повеќе сакаат да се самодупнуваат, да изиграваат рингишпили и што ти ја знам, отколку да излезат во реалниот свет.

Книгата е точна и е согласно со видеото. Верувам дека го погледна до крај...:selam:
1.Tie sto ne se interesiraat za dzihad postojat i mi se poznati. Takvite samonareceni sufii ne se sufii. Sufija e nekoj koj saka da pravi se so Ihsan.Znaci ke bide dlaboko zainteresiran za site naredbi na Islamot.
2.Videoto odvaj go poglednav do kraj zasto bese strasno. Tie raboti mi se dobro poznati od porano.
3.Sepak, od videoto ne se gleda dali se ili ne se zainteresirani za dzihad. Dali e nekoj zainteresran ili ne se gleda koga ke dojde vremeto.
4. Videoto pokazuva devijacii. Knigata nabrojuva nekoi devijacii i ne razbira nekoi fenomeni. Knigata devijaciite gi proektira na site sufii.Tuka e problemot.

Aba Kasim
22-07-09, 20:48
Суфизмот е девијација. Тој не е ислам или дел од исламот.:selam: Tesavufot e disciplina na tezkijet ul Qalb i e vazen del od Islamot. Izgleda tuka se razlikuvame. Za sega.:)

Aba Kasim
22-07-09, 21:11
Во ред, така ти мислиш. Поштујем. Но, сепак јас мислам дека книгата е саглам. И сега?:razmisluva:
:selam:
Pricina za mojata prvicna reakcija e toa sto vidov netocnosti vo kniga dadena kako dokaz. Jas pocnav da se interesiram za Islamot i da ucam kako rezultat na edna takva statija za Islamot vo vesnik.Elhamdulillah sto ja napisaa taa statija, pa mi se otvori vratata na Islamot.
Dadov kup informacii i razmisluvanja. Smetam deka mojata misija vo ovaa epizoda e zavrsena.
I sega,...sega nisto. Dvata stava ni se jasni, sekoj neka razmisli i donese resenie.Ova e razmena na informacii i mislenja a ne borba. Molam halalete ako bilo koj sum go navredil. Rabbana daj ni hidajet.
BismillahiRahmaniRahim
Wel Asr, innal insana la fi husr
ila lazina amanu ve amulu salihati
we tevasu bi hakki ve tevesau bissabr.

subhanaka lahumma bi hamdik
Nashadu an la illaha ila anta
nastagfiruka ve natubu ilej.

DAIJA
23-07-09, 01:29
:selam: Tesavufot e disciplina na tezkijet ul Qalb i e vazen del od Islamot. Izgleda tuka se razlikuvame. Za sega.:)

Тесавуфот не е спомнат од Мухаммед, а.с. Не знам за што зборуваме тогаш...

Aba Kasim
23-07-09, 03:28
Тесавуфот не е спомнат од Мухаммед, а.с. Не знам за што зборуваме тогаш...:selam:

Pejgamberot s.a.s. nitu ashabite kiram ne pravele mnogu raboti koi nie pa i ti gi pravime i za koi smetame deka se dobri.Tesavufot e samo edna od niv.Site tie raboti moze da se pravat na dobar i los nacin.

Aba Kasim
23-07-09, 03:32
:selam: Sega e vreme InsaAllah da otvoram svoja tema so koja bi frlil poveke svetlo na problemot.

Aba Kasim
23-07-09, 03:35
Тесавуфот не е спомнат од Мухаммед, а.с. Не знам за што зборуваме тогаш...:selam: Vo red eako mislime razlicno, InsaAllah vo mojata tema ke kazam nesto poveke, sortirano i sredeno. :гушкање:

DAIJA
24-07-09, 21:45
:selam: Vo red eako mislime razlicno, InsaAllah vo mojata tema ke kazam nesto poveke, sortirano i sredeno. :гушкање:

Само внимавај. Ху баба ху работи не се дозволени на форумов. Само ислам.

Aba Kasim
25-07-09, 03:36
Само внимавај. Ху баба ху работи не се дозволени на форумов. Само ислам.:selam: Se razbira. Nema nisto da pravam bez dozvola od Saudijska Arabija:).
OK, sega na strana, jas insaAllah ke pisuvam samo za stavovi na tradicionalnata ulema, taa sto go vodese ummetot niz site generacii.

trebo.r.a
25-07-09, 23:31
:selam: dragi braka i sestri eve ja listata na nekoi popoznati sufii vodaci na dzihad. Ne postoi lista na site obicni sufii koi ucestvuvale vo najrazlicni bitki.
1. Sheih Shamil Dagestani, Naksbandija. ja vodel mnogu godini borbata protib Rusite na kavkazot vo 19 vek.
2.Sheih Sejed Mohammad Abdullah, Salihija. Gi vodel muslimanite vo borba protiv Britancite i Italijancite vo Somalija od 1899 do 1920.
3. Sheih Abd ul Kadir el Dzazairi. kadirija. Gi vodel Alzircite protiv Francuzite od 1832 do 1847.
4. Sheih Utman ibn (dan) Fodi(o), vodel dzihad vo severna Nigerija od 1804 do 1808 da vospostavi Islamska vlast. Pred toa otisol vo hidzret, go napustil svoeto mesto poradi preterani pritisoci i so sledbenicite osnoval posebna zaednica, so Islamski zakoni.
5.fakir El Hadz Mohammad el Ahrash, Darkavija. Se borel protiv Napoleon vo Egipet 1799.
6.Sheih El Hadz Umar Tal. Tidzanija.Vodel dzihad vo Gvineja, Senegal i mali od 1852 do 1864.
7. Sheih Ma el Ejunejn el Kalkami, Kadirija, pomognal vo organizacija na otporot protiv Francuzite vo Mavritanija i maroko.
8. Sheikh Abdul Kadir ili Abdul Karim. Sanusija. Vodel dzihad protiv Italijanskiot okupator, vojna vo koja Libija izgubila 1/3 od naselenieto.

aba kasim me interesira dali ovije sufii se muslimani ili ne se muslimani.

DAIJA
26-07-09, 00:29
:selam: Se razbira. Nema nisto da pravam bez dozvola od Saudijska Arabija:).
OK, sega na strana, jas insaAllah ke pisuvam samo za stavovi na tradicionalnata ulema, taa sto go vodese ummetot niz site generacii.

Овде саудијци нема, така да, ако во саудија нема суфии, што се сомневам, не значи дека ние имаме врска со тоа.

Знаеш, културата на муслиманите во Скопје имала една специфичност, а тоа е дека кога би сакал да навредиш некого би му рекол „дервиш“.:смешкање:
Суфизмот никогаш не бил дел од исламскиот живот на скопските муслимани...:дада:

Sumejja
26-07-09, 16:18
:selam:
Daija ти да не ја прекорачи малку границата на добро однесување према браќа муслимани.

Напишано од DAIJA [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])
Само внимавај. Ху баба ху работи не се дозволени на форумов. Само ислам.

Јас од ова би се навредила. Братот уште ништо не напишал а ти веќе го предупредуваш... И уште препоставуваш дека би пишувал нешто неисламско...
А на друго место имаш напишано:

Не заборавај дека ова е форум. Тука се разменуваат мислења, се објаснуваат ставови се прошируваат гледишта, се осознаваат многу работи за кои не знаеме и не сме чуле.


Ако веќе се повикуваме на алими јас ја поставив фетвата од Кардави и тука би требало да престанеме со наши неосновани ставови..
Башка и мислењето ако некој објаснува нешто веднаш е дел од тоа. Каков е тој човек кој има потреба од етикетирање..
Селам

Aba Kasim
26-07-09, 20:12
aba kasim me interesira dali ovije sufii se muslimani ili ne se muslimani.:selam: ovie od listata se poznati istoriski licnosti koi svoite zivoti gi posvetile na dinot Islam.Nekoi od niv se i sehidi.

Aba Kasim
26-07-09, 20:15
:selam:
Daija ти да не ја прекорачи малку границата на добро однесување према браќа муслимани.

Јас од ова би се навредила. Братот уште ништо не напишал а ти веќе го предупредуваш... И уште препоставуваш дека би пишувал нешто неисламско...
А на друго место имаш напишано:


Ако веќе се повикуваме на алими јас ја поставив фетвата од Кардави и тука би требало да престанеме со наши неосновани ставови..
Башка и мислењето ако некој објаснува нешто веднаш е дел од тоа. Каков е тој човек кој има потреба од етикетирање..
Селам:selam: Allah da te nagradi sestro Sumejja za integritetot sto go poseduvas. Toa e musliman, koga ke vidi nepravda reagira, iako moze da bide neprijatno. Islamot e borba. Pejgamberot s.a.s. kazal " na dunjalukot bidi kako stranec".

Aba Kasim
26-07-09, 20:27
[QUOTE=DAIJA;414886]Овде саудијци нема, така да, ако во саудија нема суфии, што се сомневам, не значи дека ние имаме врска со тоа.:selam: Dobro esto nema Saudijci, i vo Arabija eden den ke gi nema zasto Allah dz.sh. stava kraj na sekoja fitna.Pod Saudijci mislam plemeto na Saud, ne site Arabjani.

Aba Kasim
26-07-09, 20:32
Знаеш, културата на муслиманите во Скопје имала една специфичност, а тоа е дека кога би сакал да навредиш некого би му рекол „дервиш“.:смешкање:
:selam: Jas ne znam za toa, na nas muslimanite ni e zabraneto da navreduvame.

Aba Kasim
26-07-09, 20:44
Суфизмот никогаш не бил дел од исламскиот живот на скопските муслимани...:дада::selam: ... vo poslednite 50 godini.(ja zavrsiv tvojata recenica i sega e ispravno).
Vo izminatite 50 godini imas prelba na stari Skopjani vo Turcija, masovno. Zemjotresot unisti skoro se, ne samo zgradite, tuku i starite opstestveni strukturi.
Daija, Skopje e grad postar od 50 godini.Iako datira od preistoriski vreminja, staro Skopje bilo glavno Osmanlijska tvorba.Osmanliite bile sufii, jas na temava imam eden post za Osmanliskite Sultani na koj ti voopsto ne obrati vnimanie.

Aba Kasim
26-07-09, 20:54
Суфизмот никогаш не бил дел од исламскиот живот на скопските муслимани...:дада: Ete, toa e netocno, megutoa voopsto ne e argument. Nie diskutirame za kniga pisuvana i pecatena vo druga zemja koja zboruva za eden aspekt na Islamot koj e univerzalna religija. Iskustvo ograniceno na Chair i Gazi Baba od poslednite 20 tina godini e ograniceno. Svetot e golem.
Koga temata bi se vikala sufizmot vo Gazi Baba ili nesto slicno, bi bilo poinaku.

Aba Kasim
26-07-09, 20:58
[QUOTE=DAIJA;414886]
Суфизмот никогаш не бил дел од исламскиот живот на скопските муслимани...:дада:[/QUOTE :selam: Znaci netocno. Osven toa svetot e pogolem od Chair i Gazi Baba.

Aba Kasim
26-07-09, 21:53
Dali Sufizmot e Bida ( inovacija)?

BismillahirRahmanirRahim, Alahumma salli ala sejidina Mohammad ve ala alihi ve sahbihi edzmein.

Jas bi zapocnal so analiza na toa kakao tradicionalnata ulema(Islamski naucnici) go tretirale sufizmot. Niz najgolemiot del na Islamskata istorija, od Emeviite, preku Abasiite i Mamelucite, do krajot na sestotini godisniot Osmanlijski period, sufizmot bil razbran i predavan kako Islamska disciplina.Drugi disciplini bile tefsirot, hadisite, tedzvidot, ilm el tevhid i dr. Sekoja od niv zacuvuvala odreden aspekt na dinot ili religijata Islam.
Detaljite I terminologijata na ovie disciplini im bile nepoznati na muslimanite od prvata generacija. Tie od strana na ulemata na sherijatot ne bile smetani za bida.
Na primer, Pejgamberot s.a.s. nikogas vo negoviot zivot ne klanjal vo dzamija izgradena od armiran beton, so tepisi na podot, stakleni prozorci itn. I pokraj toa tie ne se smetaat za bida, zatoa nie muslimanite imame naredba da se sobirame zaedno vo dzamiite. Novi i golemi dzamii se samo sredstvo za ispolnuvanje na taa naredba. Moze da se najdat i drugi primeri. Ubav primer se medresite, za cija korisnost sekoj ke se soglasi. Brojanicite(tespih), minbarot vo dzamiite, vakufite(koj moze da zamisli Islam bez vakufi ?) itn.
Vo sferata na znaenjeto, knigite so detalno objasnuvane na Cesniot Kuran, ajet po ajet i suret po suret ne i bile poznati na prvata generacija na muslimani, kako ni poimot tefsir . Poradi korisnosta vo ocuvuvanjeto na vazen aspect na objavata, ulemata ja priznala ova nauka i ne ja otfrlile kako bida.
Istoto vazi i za drugite nauki kako ilm el dzerh ve tedil( nauka na odreduvanje na pozitivni i negativni faktori vo odreduvanjeto na pouzdanosta na prenositelite na hadisi), ilmel tevhid i drugi disciplini neophodni za sherijatot. Arapskata gramatika ja organiziral i zabelezal eden Persijanec, koga zabelezale deka znaenjeto na Arapskiot jazik se gubi kakao rezultatat na mnogu luge od razlicni etnicki grupi koi go prifatile Islamot i pocnale da zboruvaat Arapski. Na ovaa tema Ibn Haldun ima pisuvano mnogu interesno.Tuka kako odgovor na edna potreba primena nasla obrazovanosta na Persijancite, vo vremeto koga Arabjanite se uste bile naviknati na ednostaven nacin na zivot. Vo vrska so ova Imam Safei kazal ” Se sto ima poddrska(mustened) vo sherijatot ne e bida, duri i ako prvite muslimani toa ne go pravele”.
Isto taka ilm el tessauf (naukata za sufizmot) se pojavil za da zacuva i prenese eden vazen del od sherijatot, ihlasot ili iskrenosta.Taa pojava se javila mnogu rano, vo prvite vekovi na Islamot, posebno vo vreme na Ebesiite koga opstestvoto mnogu se razvilo i se prosiril materijalizmot.
Bilo priznaeno deka sunnetot na Pejganberot s.a.s. ne bile samo zborovi i dela tuku isto i sostojbi: deka Muslimanot ne samo sto mora da kaze i pravi odredeni raboti, tuku isto taka treba da bide nesto. Vo mnogu Kuranski ajeti i hadisi se nareduva poedincot da se plasi od Allah dz.sh., da ima iskrenost kon Nego, da bide tolku siguren vo znaenjeto za Allah ds.sh. da go ljubi Pejgamberot s.a.s. poveke od bilo koe drugo covecko sustestvo,da pokaze ljubov i pocit kon brakata muslimani, da bide milozliv i da ima mnogu drugi sostojbi na srceto. Od druga strana se zabranuvaat takvi vnatresni sostojbi kako sto se zavidlivosta, zlobata, arogancijata, ljubovta kon ovoj svet, lutina poradi egoto itn.
Ako razmislime za ovie sostojbi koi treba obavezno da gi stekneme ili eliminirame, ke zabelezime deka toa moze da se postigne samo so odreden napor, koj rezultira so promena tolku dlaboka sto Kuranot Kerim vo mnogu ajeti ja narekuva procistuvanje. Taka na pr. Allah dz.sh. veli, “,Uspesen e onoj koj se procisti sebesi”(al-Ala 87:14). Taa promena e celta na Islamskata nauka Sufizam i ne moze da se proglasi za bida zasto toa e sherijatska naredba.
Vo realniot zivot, prirodata na ova nauka na procistuvanje na srceto, kako i site tradicionalni Islamski disciplini, nalozuva znaenjeto da se stekne od onie koi go poseduvaat. Ete zosto vo istorijata naogame grupi ucenici sobrani oklu odredeni shejhovi.Dodeka raznite tarikati imale razlicni patista za ostvaruvanje na vrskata na srceto so Allah dz.sh., nekoi zaednicki osobini im se zaednicki. Na pr. ucenje od ucitel so pouka i primer, potoa postapno zgolemuvanje na imanot so primena na toa znaenje preku izvrsuvanje na obaveznite i potoa doplonitelnite ibadeti od koi najgolemiot e zikrot ili sekavanjeto na Allah dz.sh.Vo vekovite koga drzavata oslabnala i zavladeala nestabilnost, tarikatite, futuvatite i ahi zdruzenijata, bile mrezi na poddrzka i sorabotka, spremni da dadat poddrska za vospostavuvanje na posiroka stabilnost. Uspehot na Sultan Osman Han vo zacnuvanjeto na Osmanliskata drzava bi bil nezamisliv bez negovata sorabotka so Sheih Edeb Ali.
Vo Kuranot i sunnetot ima mnogu svedostva za ispravnosta na ovoj priod, kako na pr. hadisot prenesen od Buhari. Allah dz.sh. veli :”… Mojot rob Mi prioga so nisto pomilo od toa sto mu go napraviv obavezno i Mojot rob prodolzuva da Mi prioga so dobrovolni dela dodeka ne go zasakam. Koga ke go zasakam, Jas sum negoviot sluh, negoviot vid rakata so koja dofaka, negovo stopalo so koe cekori. Ako pobara od Mene , sigurno ke mu dadam i ako bara zastita kaj Mene, Jas sigurno ke mu dadam.”
Vo site vreminja vo Islamot se smetalo deka koga nekoj naucnik ke ima kombinacija megu trite aspekti, ilm(znanenje), amal(rabota) i hal (pofalna sostojba), negovite zborovi ja pokazuvaat negovata skromnost i iskrenost. Poradi taa pricina, negovite zborovi dopiraat do srcata na slusatelite. Tolku mnogu Islamski naucnici na koi Allah dz.sh. im dal tevfik (uspeh) bile sufii.Koga bi go isfrlile od Islamskite nauki sekoe klasicno delo cij avtor bil obrazuvan od sufii, bi izgubile 75 % od Islamskata literatura.Takvi velikani kako Hanefijskiot Imam Mohammad Amin ibn Abdin,Imam el Gazali, Imam Nevevi, Dzelal el Din Sujuti I mnogu drugi.

Sheikh
27-07-09, 00:01
Dali Sufizmot e Bida ( inovacija)?

BismillahirRahmanirRahim, Alahumma salli ala sejidina Mohammad ve ala alihi ve sahbihi edzmein.


Detaljite I terminologijata na ovie disciplini im bile nepoznati na muslimanite od prvata generacija. Tie od strana na ulemata na sherijatot ne bile smetani za bida.
Na primer, Pejgamberot s.a.s. nikogas vo negoviot zivot ne klanjal vo dzamija izgradena od armiran beton, so tepisi na podot, stakleni prozorci itn. I pokraj toa tie ne se smetaat za bida, zatoa nie muslimanite imame naredba da se sobirame zaedno vo dzamiite. Novi i golemi dzamii se samo sredstvo za ispolnuvanje na taa naredba. Moze da se najdat i drugi primeri. Ubav primer se medresite, za cija korisnost sekoj ke se soglasi. Brojanicite(tespih), minbarot vo dzamiite, vakufite(koj moze da zamisli Islam bez vakufi ?) itn.

Во името на Аллах брате, се надевам најдобронамерно ќе ме сватиш, за многубројните грешки кои ги читам од тебе, за кои навистина споредбите недржат вода, а би можеле некого примарно да го заслепат.....

Работите од типот дали Мухаммед с.а.в.с клањал во бетонски џамии, или а од друга страна сум слушал друга крајност која вели ДА ДЕНЕС МУХАММЕД С.А.В.С ЖИВЕЕ МЕЃУ НАС БИ НОСЕЛ ФАРМЕРКИ ОД ВЕРСАЧЕ (Неузубиллах) ова се работи кои се во текот со времето, она што било нормално во тоа време се практикувало тогаш, Ако Мухаммед с.а.в.с за превозно средство користел камила, незначи дека и ние денес треба да користиме камила, туку користиме превозно средтсво својствено за денешно време.

Џамиите се граделе од она што е најцврсто и најдолготраен материјал, во тогашно време, кал и камен, денес цемент и камен, за армирацииа тогаш трска денес железна арматура и тн.
Но сето ова НЕ Е ИБАДЕТ

неможе да споредуваме АВТОМОБИЛ СО КОМПИУТЕР различни карактери се, и различни функции !

БИДАТ СЕ СМЕТА СЕТО ОНА ШТО МУХАММЕД С.А.В.С НЕГО РАБОТЕЛ , А ИМАЛО МОЖНОСТ ДА СЕ ПРАВИ СО НИЕТ ИБАДЕТ !!!

на пр. ТЕСПИИТЕ КОИ ГИ СПОМНА : еден од Асхабите р.а пришол до ибну месуд р.а и му кажал дека бил во месџид па видол нешто за кое рекол:
Невидов ништо него добро но тоа го осудив, видов насобран џемаат кој зикир прави на камчиња.

Ибн Месуд, заминал во тој месџид да види што с еработи, а во Муслимовата збирка стои дека на своето лице ставил покривка за да него познаат, та кога влегол, видел токму тоа насобран џемаат кој зикри на камчиња, па вели: ЗАРЕМ НЕ ГЛЕДАТЕ ДЕКА ОБЛЕКАТА ОД ПРАТЕНИКОТ с.а.в.с СЕУШТЕ Е ОВДЕ, ЗАРЕМ НЕ ГЛЕДАТЕ ДЕКА ЧИНИИТЕ ОД КОИ ЈАДЕШЕ ПРАТЕНИКОТ с.а.в.с СЕУШТЕ СЕ ОВДЕ сака да им каже само што преселил Мухаммед с.а.в.с а вие почнавте со нешто што он него практикувал.
Па вели: ВИЕ ИЛИ СМЕТАТЕ ДЕКА СТЕ ПОУПАТЕНИ ОД АСХАБИТЕ, ИЛИ ЈА ОТВОРАТЕ ВРАТАТ НА ЗАБЛУДАТА !
поупатени од Асхабите сигурно неможат да бидат, па останува ова другото.

Па Ибну Месуд вели: ТОКМУ ОНИЕ КОИ ЗИКРЕА НА КАМЧИЊА, ПОТОА ГИ ВИДОВМЕ КАКО ПОГОЛЕМИОТ ДЕЛ ОД НИВ ЗАЕДНО СО ХАРИЏИИТЕ СЕ БОРАТ ПРОТИВ НАС.
значи прецизно скенирани од Асхабот р.а кога рекол дека ја отвараат вратат на заблудата.

Е СЕГА БРАТЕ МНОГУ ВАЖНО ЗА ТЕБЕ ....

Мухаммед с.а.в.с за ова имал можност да го работи, и во негово време имало КАМЧИЊА па не ги користел, туку зикрел СО ВРВОВИТЕ ОД ПРСТИТЕ! затоа теспиите кои денес ги користиме се сметаат за бидат!!!

УШТЕ ЕДНАШ: .......... ОСНОВА ДА СЕ ПРАКТИКУВА ДОТИЧНОТО ДЕЛО ИМАЛО, ИСТО ТАКА И МОЖНОСТ , А ИСТО ТАКА И ПОСТОЕЛО ТОА ВО ВРЕМЕТО НА МУХАММЕД с.а.в.с ПА ОН НЕГИ КОРИСТЕЛ, И СЕ СМЕТА ЗА БИДАТ!!!

НЕМОЖЕ ДА СЕ СМЕТА ЗА БИДАТ БЕТОН, КОГА НЕПОСТОЕЛ ВО НЕГОВО ВРЕМЕ :смешкање:

ИЛИ ДА СЕ СМЕТА ЗА БИДАТ ДА НИЕ ДЕНЕС ВОЗИМЕ АВТОМОБИЛИ, КОГА МУХАММЕД с.а.в.с НЕВОЗЕЛ АВТОМОБИЛ.

ЗАТОА БРАТЕ СПОРЕДБАВА НЕДРЖИ АМА ВООПШТО ВОДА :смешкање::смешкање:

Vo sferata na znaenjeto, knigite so detalno objasnuvane na Cesniot Kuran, ajet po ajet i suret po suret ne i bile poznati na prvata generacija na muslimani, kako ni poimot tefsir . Poradi korisnosta vo ocuvuvanjeto na vazen aspect na objavata, ulemata ja priznala ova nauka i ne ja otfrlile kako bida.


Исто така и за ова немаш право брате !!!

Асхабите го паметеле целиот Куран , а ибну Абас се колни во Аллах и вели, НЕПОСТОИ АЈЕТ ОД КУРАНОТ А ЈАС ДА НЕЗНАМ КАДЕ Е ОБЈАВЕН ПО КОЈ ПОВОД Е ОБЈАВЕН, И КОЕ Е НЕГОВОТО ЗНАЧЕЊЕ!!!

Ако сега брате споредиш ова со дефинициата за ТЕФСИР ќе видиш дека е сосем истото, само што во времето на Асхабите СЕТО ОВА СЕ ПАМТЕЛО па за злаба особина се земало да некој незнае Куран на памет.

И уште се колни дека ТЕЏВИДОТ го земал од устата на Мухаммед с.а.в.с како учел Он с.а.в.с така учел и Ибну Абас р.а

значи имале нешто беспрекорно исправно, и истото го паметеле, потоа с ејавува потребата за запишување.

Да запишувањето на Куранот било забрането и бидат, НЕМАШЕ МУХАММЕД с.а.в.с ДА ИМ ПРАЌА ДЕЛОВИ ОД КУРАНОТ НА ВЛАДАРИТЕ ВО ПИШАНА ФОРМА .

ЗНАЧИ КОГА ИМАЛО ПОТРЕБА ДА СЕ ИСПРАЌА ВО ПИШАНА ФОРМА ТАКА И БИЛ ИСПРАЌАН.
Bilo priznaeno deka sunnetot na Pejganberot s.a.s. ne bile samo zborovi i dela tuku isto i sostojbi: deka Muslimanot ne samo sto mora da kaze i pravi odredeni raboti, tuku isto taka treba da bide nesto. Vo mnogu Kuranski ajeti i hadisi se nareduva poedincot da se plasi od Allah dz.sh., da ima iskrenost kon Nego, da bide tolku siguren vo znaenjeto za Allah ds.sh. da go ljubi Pejgamberot s.a.s. poveke od bilo koe drugo covecko sustestvo,da pokaze ljubov i pocit kon brakata muslimani, da bide milozliv i da ima mnogu drugi sostojbi na srceto. Od druga strana se zabranuvaat takvi vnatresni sostojbi kako sto se zavidlivosta, zlobata, arogancijata, ljubovta kon ovoj svet, lutina poradi egoto itn.
Ako razmislime za ovie sostojbi koi treba obavezno da gi stekneme ili eliminirame, ke zabelezime deka toa moze da se postigne samo so odreden napor, koj rezultira so promena tolku dlaboka sto Kuranot Kerim vo mnogu ajeti ja narekuva procistuvanje. Taka na pr. Allah dz.sh. veli, “,Uspesen e onoj koj se procisti sebesi”(al-Ala 87:14). Taa promena e celta na Islamskata nauka Sufizam i ne moze da se proglasi za bida zasto toa e sherijatska naredba.

ПОФТОРНО ГИ МЕШАШ РАБОТИВЕ . точно е она дека СЕТО ОНА ШТО ИМА ОСНОВА ВО ШЕРЈАТ НЕ Е БИДАТ!!!

НО ВО ИБАДЕТ НЕМА НЕШТО ШТО МУХАММЕД С.А.В.С ОСТАВИЛ А ДА НЕ ПРЕНЕЛ!!!

од тука и од Аллаховиот ајет каде се вели :Ел Араф * 52. A Mi ovima Knjigu objavljujemo, koju smo kako Mi znamo [SIZE="4"]objasnili, da bude putokaz i milost ljudima koji budu vjerovali.

Во Сура Ел Кијаме се вели: И СЕ ПОТЕНКО ОБЈАСНИВМЕ !!!

ДАЛИ СПОРЕД ТЕБЕ СЕ ЗНАЧИ БУКВАЛНО СЕ ИЛИ НЕ?

Мухаммед с.а.в.с што се однесува до ибадетот, до начинот на обавување на ибадетите ПРЕНЕЛ СЕ , БЕЗ НИКАКОВ ИСКЛУЧОК. А ВО ОВА СЕ НЕСЕ ГЛЕДА СУФИЗМОТ кој според мене е најголема заблуда низ вековите!!!
.
Vo Kuranot i sunnetot ima mnogu svedostva za ispravnosta na ovoj priod, kako na pr. hadisot prenesen od Buhari. Allah dz.sh. veli :”… Mojot rob Mi prioga so nisto pomilo od toa sto mu go napraviv obavezno i Mojot rob prodolzuva da Mi prioga so dobrovolni dela dodeka ne go zasakam. Koga ke go zasakam, Jas sum negoviot sluh, negoviot vid rakata so koja dofaka, negovo stopalo so koe cekori. Ako pobara od Mene , sigurno ke mu dadam i ako bara zastita kaj Mene, Jas sigurno ke mu dadam.”
Vo site vreminja vo Islamot se smetalo deka koga nekoj naucnik ke ima kombinacija megu trite aspekti, ilm(znanenje), amal(rabota) i hal (pofalna sostojba), negovite zborovi ja pokazuvaat negovata skromnost i iskrenost. Poradi taa pricina, negovite zborovi dopiraat do srcata na slusatelite. Tolku mnogu Islamski naucnici na koi Allah dz.sh. im dal tevfik (uspeh) bile sufii.Koga bi go isfrlile od Islamskite nauki sekoe klasicno delo cij avtor bil obrazuvan od sufii, bi izgubile 75 % od Islamskata literatura.Takvi velikani kako Hanefijskiot Imam Mohammad Amin ibn Abdin,Imam el Gazali, Imam Nevevi, Dzelal el Din Sujuti I mnogu drugi.

:смешкање::смешкање::смешкање:

и да би те исфрлиле тебе од форумов би останале без 99% бајки за возрасни деца :) (симболично го кажав тоа да те избркаме, се надевам свати дека несум мислел навистина да сториме такво дело)

Халали брате но текстов очекував да биде нешто повеќе од изразување на чуства кои немаат ниту 1% поткрепа од Куран и суннет. Хадистие кои ги пренесуваш не се во корист на суфизмот, затоа што тоа е токму она со што дошол Мухаммед с.а.в.с па ако веќе кажал, дека треба да му се приближуваме на Аллах го кажал начинот, што мене ќе ми кажува некој суфиски шејх ???

Ништо!!!

Aba Kasim
27-07-09, 03:02
:selam: Brate Sheih, jas uste ne sum gotov so postiranje. Ima dosta materijal. InshaAllah ke bide interesno i korisno.
Zasega licno ke apstiniram od diskusija dodeka ne zavrsam.

Aba Kasim
27-07-09, 03:03
Bilo kakava diskusija za Tesavufot treba da bide poddrzana so znaenjeto na alimite od ova pole. Tesavufot e edna od poveketo Islamski nauki(ulum). Kako I poveketo drugi islamski nauki, ne bil poznat po ime, ili vo podocneznata razviena forma vo vremeto na Pejgamberot s.a.s.. Ova ne ne go pravi pomalku vreden. Ima mnogu Islamski nauki koi se razvile po zivotott ma Pejgamberot s.a.s. kako na pr. principte na pravoto (usul el fikh)ili hadiskata metodologija (usul el hadis). Sustinata na tesavufot e cisto Islamska. Za da go pokazam toa jas InshaAllah ke prenesam mislenja na naucnici I ke zemam isecoci od avtenticni izvori.
Sekade kade sto imalo muslimani imalo i sufii. Vo vremeto na Pejgamberot s.a.s. ne postoel poimot “sufizam” nitu “fikh” ili “kalam” vo podocneznoto znacenje na ovie izrazi.Pri baranjeto na Kuransko ime za fenomenot koj pokasno ke se vika susizam, nekoi avtori se resile za izrazot ihsan (cinenej na ona sto e ubavo ), bozestvena I covecka osobina za koja Kuranot Kerim zboruva mnogu.Vo poznatiot hadis na Dzibril , ihsanot e opisan kako najvnatresna dimenzija na Islamot, po Islamot (pokoruvanje ili ispravno delo) i Imanot (pravilno razbiranje).

Aba Kasim
27-07-09, 03:06
Vo eden prevod na Sahih Muslim od Abdul Hamid Sidiki, vo futnotata za hadisov, veli: “Ihsan znaci dobrocinstvo, izvrsuvanje na dobri dela, no vo verski smisol znaci cinenje dobri dela poveke I podobro od pravednoto i ispravnoto. Oznacuva intenzivna posvetenost na covekot kon negoviot Tvorec I Gospodar I negoviot entuzijazam za doblest i poboznost.Toa sto vo islamot se oznacuva kako teavuf e nisto drugo tuku Ihsan.Celta na Ihsanot e da sozdade cuvstvo na vnatresna poboznost kaj covekot I da gi vezba negovite cuvstva taka sto site negovi misli i dela doagaat od shedrvanot na ljubovta kon Allah dz.sh.”

Aba Kasim
27-07-09, 03:09
Vo negovoto delo “ Koncizna enciklopedija na islamot” HarperCollins , Nju Jork, Siril Glejs veli deka “ Zborot(sufizam) doaga od Arapskiot zbor suf - volna.Prvite asketi nosele obleka od gruba volna, pretpocitajki ja nejzinata simbolicna ednostavnost nad pobogati I poprefineti materijali.Osnovata na Sufizmot e cisto Islamska.Sufizmot moze da se najde nasekade niz islamskiot svet.Toa e vnatresnata dimenzija na Islamot od kade sto izvira efikasnosta I silata na Islamot kako reliligija.Istorijski sufiite se sobirale vo organizacii nareceni tajfi ili tarikati, pri sto vtoriot izraz poveke se koristel pokasno.Turuk se grupi sobrani oklu vodac, se srekavaat za verski sobiri (medzalis) vo zavii, hanaki ili tekinja. Ovie duhovni sostanoci se opisuvaat vo zborovite na Pejgambero s.a.s. “sekogas koga luge se sobiraat da se setat na Allah, tie se opkruzeni so angeli (malaike), Bozjoto zadovolstvo gi opkruzuva , mir (sakina) se spusta na niv i Allah se sekava na niv vo Negoviot sobir.”
Kuranot cesto ja naglasuva vaznosta na zikrot (sekavanjeto na Allah dz.sh. so zborovi kako ovie:” seti se na Allah stoejki I sedejki…” (3:191); “…onie koi veruvaat I cinat dobri dela I se sekavaat mnogu na Allah…” (26:227); “Navistina sekavanjeto na Allah e najgolemo)” (29:45). Principot na reciprocitetot megu Allah dz.sh. I covekot e iskazan vo objavenite zborovi “ Seti se na Mene; Jas ke se setam na tebe” (fazkuruni azkurukum) (2.152)
Site spiritualni metodi isto taka obavezno vklucuvaat primena na doblestite, sumirano vo konceptot na ihsan vo hadisot : “Obozuvajte go (ibadetite) Allah dz.sh. kako da ste go videle, zasto ako ne go gledate, sepak ,toj ve gleda.”
Pod duhovno siromastvo (fakr) tie mislat na praznenje na dusata od laznata “realnost” na egoto za da go otvorat patot za ona sto Allah dz.sh. go saka za nea. Skromnosta I ljubovta kon sosedot ja secat iluzijata na egoto vo korenot I gi otklonuvaat tie greski vo dusata koi se precka za Bozestvenata Prisutnost. “ nema da vlezete vo dzennetot, dodeka ne se sakate megusebno” jazal Pejgamberot s.a.s. Covekot koj se naoga na vakov pat treba da zivee vo zmbient I opkruzuvane koi se esteticki I moralno kompatibilni so duhovnata interiorizacija. Potrebata od takva poddrska moze da se sumira so hadisot “ Allah e ubav i Toj saka ubavina(ubavi raboti)”.”

Aba Kasim
27-07-09, 03:11
Vo deloto El Mekasid, Imam Navavi, golemiot Shafei alim, rasprava za sufizmot nadolgo. Negovite zaklucoci moze da se sumiraat vaka: “ osnovni pravila na sufizmot se pet:
1. Da se ima bogobojaznost nasamo I vo javnost,
2. Da se zivee vo soglasnost so sunnetot so zbor i delo,
3. Indiferentnost(nezainteresiranost) dali drugite ke go prifatat ili ne covekot,
4. Zadovolstvo so Allah dz.sh. vo izovbilstvo I siromastija
5. Obrakanje kon Allah dz.sh. vo dobrite I vo losite vreminja
Osnovata na toa se sostoi od pet raboti:
1. Stremenje kon viski celi
2. Sekogas da se postuva I ceni Allah dz.sh.
3. Sekogas da se vrsi najdobra usluga,
4. Da se drzi cvrstvo do resenijata za duhoven napredok (da se drzi do zadacite sto covek sam si gi postavil)
5. Visoko da se cenata Allahovite dz.sh. blagoslovi.
Pet znaci na sufizmot koi moze da se najdat kaj nekogo:
1. Baranje na znaenje od dinot (religijata) za da se ispolnuvaat Allahovite dz.sh. naredbi
2. Druzenje so Sheihovi I nivnite ucenici za da se gleda so razbiranje
3. Izbegnuvanje na olesnitelni I osloboditelni okolnosti od verskite obavezi kako i izbegnuvanje na slobodni tolkuvanja na Kurani Kerim so cel da se bide pretpazliv.
4. Organiziranje na svoeto vreme so verski aktivnosti za da se socuva srceto i
5. Samo preispituvanje vo site raboti, za da se oslobodi od proizvolnost I da se osigura od propast.
Nacini na koi covek se priblizuva do allah dz.sh.
1. Tevbe (kaenje) za site pocinet nedozvoleni ili neubavi raboti,
2. Baranje na versko znaenje vo potrebna kolicina,
3. Postojano da se bide ritualno cist (so abdest)’
4. Ispolnuvanje na obaveznite (farz) namazi (molitvi) vednas stom ke pocne vakatot I toa vo dzemat ako e mozno. Potoa klanjanje na sunnetskite namazi.
5. Sekogas klanjaje na 8 rekata od neobavezniot (nafila) (el duha) namaz, sest rekati megu magrib (aksam) i isha(ikindija), nokna molitva (tahadjud), kako I vitrot.
6. Postenje Ponedelnicite i Cetvrtocite
7. Ucenje na Kuranot so prisutno srce I razmisluvanje za znacenjeto
8. Mnogu baranje za allahova dz.sh. proska (istigfar)
9. Izvrsuvanje na zikrovite koi se sunnet nautro i navecer.
Tuka se vkluceni, megu drugite, slednite Koranski ajeti:
1. El Bekara 285-6
2. Et Tevbe 129
3. Er Rum 17-19
4. Ja Sin
5. El Hasr 21-24
6. El Ihlas
7. El Felek
8. En Nas

Aba Kasim
29-07-09, 07:01
Sprotivno na veruvanjeto koe cesto se srekava na Zapad, za da se pojde na patot na sufizmot, neophodno da se bide musliman, bidejki metodite na sufizmot se neefektivni bez ova verska pripadnost. Prakticiranjeto na sufizam bez pripaganje na Islamot duri bi se pokazalo i kako destruktivno za poedinecot. Ahmed Zaruk, Maliki alim od 15 vek hadiski specijalist, kazal: “Ne postoi sufizam osven preku razbiranje na Sherijatot, zatoa sto nadvoresnite pravila na Allah dz.sh. se poznati samo preku nego (Sherijatot). Isto taka Sherijatot ne moze da svati bez sufizmot, bidejki delata se nisto bez iskren priod, kako sto e kazano so zborovite na Imam Malik( Allah da mu se smiluva) : “ Onoj sto praktikuva sufizam bez izucuvanje na Sherijatot ja rasipuva svojata vera, dodeka onoj sto go izucuva Sherijatot bez praktikuvanje na sufizmot se rasipuva sebesi. Samo onoj sto gi kombinira dvete e vo pravo” ( Iqaz al himam fi sharh al hikam, ibn Ajiba, Ahmad ibn Muhammad, and Ahmad ibn Muhammad ibn Ata Illah, Mustafa al Babi al Halabi wa awladuhu , Cairo, 1972.

Aba Kasim
29-07-09, 07:02
Sejid Abul Ala Maududi, eden od najvlijatelnite i najplodni sovremeni Muslimanski naucnici, go izrazi istiot pogled. Vo negoviot voved vo Islam, Risalah yi Diniyat (Kon razbiranje na Islamot , Khurshid Ahmad, The Islamic Foundation, U.K., 1980 The Message Publications,Islamic Circles of North America, New York, toj go opisa Sherijatot kako “ detalen kod na odnesuvanje ili zakonite koi gi ureduvaat nacinite na obozuvanje (ibadet), standardite na moralot i zivotot, zakoni sto dozvoluvaat i zabranuvaat i pravila koi presuduvaat megu ispravnoto i gresnoto. Ponatamu toj objasnuva kako fikhot I tesavufot se nadoplolnuvaat zaemno vo Sherijatot.”Fikhot se odnesuva na vidlivoto, ocigledno odnesuvanje, ispolnuvanje na obvrska vo prakticniot zivot. Poleto koe se zanimava so duhot na ispolnuvanjeto se vika tesavuf. Na primer koga klanjame namaz, fikhot ne sudi po ispolnuvanjeto na fizickiot del, na pr. cistenjeto, usmeruvanje kon Kabe , vreme na namaz, broj na rekati itn.Tesavufot od druga strana, ke sudi za nasite namazi spored koncentracijata,, procistuvanjeto na dusite i efektot na namazot vrz nasiot moral i odnesuvanje. Znaci, vistinskiot Islamski tesavuf e merka na nasata pokornost i iskrenost, dodeka fikhot upravuva so naseto izvrsuvanje na naredbite do posledniot detal. Ibadet bez duh a proceduralno ispraven, e kako ubav covek no so defekten karakter. Ibadet poln so duh no proceduralno neispraven, e kako covek so blagoroden karakter no so deformiran izgled. Gorniot primer jasno go prikazuva odnosot megu fikhot i tesavufot. Tesavufot vo vistinskata smisla, e intenzivna ljubov kon Allah dz.sh. i Muhammed s.a.s. i takva ljubov bara striktna pokornost na naredbite dadeni vo Knigata na Allah dz.sh. i Sunnetot na Pejgamberot s.a.s. Bilo koj sto se oddalecuva od tie naredbi, laze za negovata ljubov kon Allah ds.sh. i negoviot Pejgamber s.a.s.

Aba Kasim
29-07-09, 07:03
Sheih Ahmad Sirhindi golemiot Indijski sufija i verski obnovitel od 17 vek, go izrazuva opstiot stav na najjasen nacin: “ Opstoprifateno e deka vo odreduvanjeo na pravilata (ahkam) na Sherijatot, ona sto e vazno e Kuran Kerim, Sunnetot na Pejgamberot s.a.s., kijasot na kvalificiran pravnik(mudztahid) i konsenzus na ummetot. Ni eden drug princip osven tie, ne moze da se zeme predvid za odreduvanje na legalnosta na resenijata. Evliite kako i sekoj drug musliman, treba da gi sledat resenijata na mudztahidite. Nivnite sostojbi ne go podigaat nivniot status i ne gi osloboduvaat od sledenje na resenijata na pravnicite (fukaha)… (maktubat Iman Rabbani, tom 2, str. 1041. Vo tekstot Sirhindi go koristi izrazot vilajet vo smisla na bliskost do Allah dz.sh.

Aba Kasim
29-07-09, 07:04
Ibn Haldun , poznat drzavnik, pravnik, istoricar i naucnik od 14 vek, na raspravata za sufizmot i posvetil dolgo poglavje vo negovoto delo el Mukadima. Toj pisuva: “Sufizmot pripaga na naukite na verskiot zakon koi se osnovani vo Islamot. Se osnova na pretpostavkata praksata na negovite privrzanici im bila poznatana vaznite prvi muslimani, lugeto okolu Muhammad s.a.s., lugeto od vtorata generacija kako i onie koi dojdoa po niv, kako pat vistinskoto i pravilno upatstvo. Pristapot na sufiite se osnova na postojan ibadet, potpolna predanost na Allah dz.sh., cuvstvo na odbivnost kon lazniot sjaj na svetot, abstinencija od zadovolstvoto, imotot i opstestvenata polozba koi gi prevlekuvaat masite i povlekuvanje od svetot, za ibadet vo samotija. Ovie raboti bile poznati megu lugeto okolu Muhammad s.a.s. i ranite muslimani. Potoa, tezneenjata kon svetot se zgolemija od vtoriot(osmi) vek i ponataka. Togas , posebnoto ime sufii, im bilo dadeno na onie koi se stremat na ibadet(zivot posveten na ibadet).Sufiite pocnaa da pretstavuvaat asktizam, povlekuvanje od svetot I posvetenost kon ibadet. Tie razvija poseben vid na percepcija koja se dobiva preku ekstaticko iskustvo. Koga naukite bile sistematski zabelezeni I koga pravnicite(fukaha) pisuvale dela od oblasta na pravoto i osnovite na pravoto, teologija, objasnuvanje na Kuranot i drugi predmeti, sufiite isto taka, pisuvale za nivnata oblast.Nekoi sufii pisuvale za zakonite koi gi ureduvaat asketizmot i samoispituvanjeto,sto da se pravi a sto ne pri imatacija na evliite. El Gazali , vo Ihja ulum el Din, sistematski se spravil so zakonite koi go upravuvaat asketizmot i imitiranjeto na evliite. Potoa, toj gi objasnil odnesuvanjeto i obicaite na sufiite ja komentiral nivnata terminologija. Taka, naukata za sufizmot stanala sistematski obrabotena disciplina vo Islamot.Pred toa, misticizmote se sostoel od ibadet i negovite zakoni postoele vo gradite na lugeto. Isto bilo i so so site drugi disciplini, tefsir, naukata za hadisite, fikh, usul(osnovo)fikh i drugi disciplini.”Ibn Haldun, el Mukadima, prevedeno od Arapski na Angliski od Franz Rosenthal, 3 toma., Princeton University Press. Princeton, N.J., 1967(tom 3, str.76-81).

Aba Kasim
29-07-09, 07:07
Pogledite na Ibn Tejmije na sufizmot se razgledano vo detal vo knigata “Sufizam i Sherijat: Proucuvanje na Naporite na Sheih Ahmad Sirhindi da go Reformira Sufizmot” od Dr. Muhammad Abdul Haq Ansari, The Islamic Foundation, U.K.,1986. Dr. Ansari citira od tri dobro poznati dela na Ibn Tejmija, Majmu Fatawa Shaykh al Islam, sobrano od Abd al rahman b. Qasim I sin mu Muhammad, Riyadh, 1398 po hidzra, 39 toma, Majmu’at al Rasa’il w al Masa’il, sobrano od Rashid Rida, Cairo, 2 toma i al Furqan bayin Awliya wa Awliya al Shaytan, izdadeno od M. Abd al Wahab Fa’ir, Beirut, Dar el Fikr.
Dr. Ansari pisuva”popularnata slika na Sheih Ibn Tejmija, koja vo modern vreme ranite Zapadni avtori prilicno uspeaja da se oblikuva, e deka toj go kritikuva sufizmot bez isklucok, deka e totalno protiv sufiite I ne gleda mesto za sufizmot vo Islamot. Nisto od tie raboti ne e tocno.Treba da bide jasno deka Ibn Tejmije e najtemelen I najostar kriticar na sufizmot i deka negovata kritika ne e ogranicena na nekolku filozofski idei ili nekoi popularni obicai, kako sto smetale nekoi avtori. Toj go pokriva celoto pole na sufiskata misla i zivot. Sepak, sigurno e deka toj ne e bez kroterijum; na moment, toj e gorcliv, no vo globala gleda so simpatii. Daleku od izjavata deka sufizmot nema mesto vo Islamot, toj nastojuva da gi odredi granicite na Islamskiot sufizam.Negoviot opst stav kon sufizmot e izrazen vo ovoj pasus: ‘ Nekoi luge prifakaat se od sufizmot, ona sto e ispravno i ona sto ne e; drugi go otgrlaat potpolno, ona sto e neispravno i ona sto ne e, kako sto nekoi alimi na kelamot I fikhot pravat. Prvilniot odnos kon sufizmot, ili bilo koja rabota, e da se prifati ona sto e vo soglasnost so Kuranot I Sunnetot I da se otfrli ona sto ne e vo soglasnost”. (Majmu Fatawa Shaykh al- Islam, tom 10, str. 82)

Aba Kasim
29-07-09, 07:08
Imam Tejmije gi primenuva principite na Sherijatska kritika na ideate na sufiite, nivnata praksa i licnosti. Gi deli sufiite vo tri grupi.
Vo prvata grupa se onie koi gi vika masajeh al Islam(sejhovi na Islamot), masajeh al Kitab wa al Sunna(Sejhovi na Kitabot i Sunnetot) i a’imat al huda. Tuka gi spomnuva Fudail b. Ijad, Ibrahim b. Adam, Shakik od Balh, Abu Sulejman el Darani, maruf el Karhi, Bishr el Hafi, Sari el Sakati, el Dzunejd b. Muhammad, Sahl b. Abd Allah el Tustari i Amr b. Osman el Mekki. Od podocnecnite sufii vo ova grupa gi stave: Abd ul Kadir Gejlani(Dzilani), Sheih Hammad el Dabbas i Sheih Ebu el Bejan. Ovie sufii, veli Ibn Tejmije, nikogas ne bile intoksicirani, nikogas ne go izgubile razumot i ne kazale ili napravile nisto protivno na Kuranot i Sunnetot. Nivnite zivoti i iskustva bile vo soglasnost so Sherijatot.

Aba Kasim
29-07-09, 07:09
Vo vtorata grupa se onie sufii civo iskustvo so fanata i intoksikacijata(sukr) go oslabilo rasuduvanjeto I predizvikalo da izgovorat zborovi za koi pokasno svatile deka bile pogresni, koga se otreznile(od duhovnoto pijanstvo, ne bukvalno)Nekoi od niv, isto taka napravile raboti koi ne se vo soglasnost so Sherijatot, dodeka bile intoksicirani, no pokasno se otreznile i imale dobar zivot.Tuka gi stave Eby Jazid el Bostami, Ebu el Husejn el Nuri i Ebu Bekr el Shibli.Toj ne ja kritikuva fanata nitu sukrot, tuku objasnuva zosoto go kazale ili napravile toa, i objasnuva deka podocna se vratile vo normala.

Aba Kasim
29-07-09, 07:12
Toj ja usmeruva kritikata na tretata grupa sufii, koi veruvale vo idei i prosireni doktrini koi se vo kontradikcija so Islamskite principi, ili koi se vpustile vo dejstva zabraneti vo Sherijatot.Prviot vo ova grupa bil Haladz. Po nego, tuka gi vbrojuva onie koi veruvaa vo doktrinata na Ednoto Bitie(vehdat el vudzud) kako Ibn el Arabi,SadredDin el Kunavi, Ibn Sabin i Tilimsani. Ibn el Arabi go izlozuva na detalna kritika. Sepak,kazuva deka od site propagatori na wehdat el vudzud toj e najblizok na Islamot, deka mnogu od negovite idei se ispravni, deka pravi razlika megu el Zahir i objektite na manifestacijata(prikazuvanje), mazahir.Toj gi prifakal naredbite i zabranite na Sherijatot i drugite principi. Od taa pricina mnogu luge imaat korist od negovite dela iako ne im e poznato vistinskoto znacenje.

Aba Kasim
29-07-09, 07:14
Ibn Tejmije ne se protivi na tarikatot sam po sebe, nitu nivnata koncentracija na na nekoi dozvoleni praksi, nitu voveduvanje na novi, pod uslov da ne podpagaat vo kategorijata na nedozvolena inovacija (bidat).Toj ne se protivi na fanata nitu voedinuvanjeto; ona sto toj go bara e toa da ne stane cel na sufizmot ili da ima pogresni idei za niv.Toj ne bil protiv intenzivno koristenje na nekoi dozvoleni formi na zikr, ili nekoi metodi za procistuvanje na dusata a zapostavuvanje na drugite, se dodeka e vo granicite na Sherijatot. Na pr. sufija moze na odredeno vreme da se povlece vo samotija (halva), pod uslov da klanja dzuma vo dzemat i da gi izvrsuva site osnovni obvrski.Ibn Tejmije insistiral ovi metodi da ne gi izmenat vrednostite od rabotite koi na rabotite im go dava Sherijatot.

Aba Kasim
29-07-09, 07:14
Interesno e da se spomne deka Haladz bil poguben vo Bagdad vo 922 zatoa sto kazuval “ ana al Hak “ (jas sum Vistinata, znaci Allah dz.sh.). Negoviot bivs ucitel, poznatiot sufija Dzuneid,glasal za smrtnata kazna.( Abu abdalRahman al Sulami, tabakat al Sufiyya, izdadeno od Nur al Din Shariba, maktaba al Khanji, Cairo, 1986 str. 307-8

Aba Kasim
29-07-09, 07:16
Zabelezuvame edna kontradikcija. Koja e pricinata sto sufizmot koj bil tolku pocituvan del od muslimanskiot intelektualen i politicki zivot niz nasata istorija, e tolku napagan vo denesnicata?

Aba Kasim
29-07-09, 07:20
Vo negovoto delo Koncizna Enciklopedija na Islamot, Siril Glejs (Cyrill Glasse) go opisuva problemot: “Edna granka na narodskiot sufizam bara potvrda najmnogu vo paranormalni fenomeni, komuniciranje so dzini, igranje vo trans, magija itn.Vo parapsiholoski sili I nevoobicaeni mentalni sostojbi naoga dokazi za duhovni dostignuvanja. Mu dade osnova na koristenjeto na zborot fakir od strana na Zapadnjacite. Toj zbor originalno oznacuva vistinski pripadnik na sufizmot. Derdis ili fakir, bukvalno znaci siromav. Na Zapad znaci pazarski magionicar ili izveduvac I stekna loso znacenje ne samo na Zapad tuku vo Islamskite opstestva.

Aba Kasim
29-07-09, 07:33
Abdul Kerim Dzili Sherijatski alim od 14 vek, opisuva takvo iskustvo: “Moj brate, Allah da ti se smiluva(izraz so koj se potvrduva deka sto sleduva e tocno), Imam patuvano do najdalecnite gradovi i sum imal rabota so najrzlicni vidovi na luge, no moite oci nikogas nemaat videno, nitu usite cueno, nitu bilo sto sto postoi e poodvratno i podaleku od Allah dz.sh. od odredena grupa koi se pretstavuvaat deka se vistinski sufii, tvrdejki vo nivnata duhovna tradicija poteklo od najsovrsenite, izgledajki kako niv, no ne veruvaat vo Allah, negovite Pejgamberi nitu Posledniot Den I ne se pokoruvaat na Sherijatot, opisuvajki sostojbi na pejgamberite I nivnite poraki na nacin koj nikoj so maker trunka iman vo srceto ne moze da go prifati, a kamoli nekoj sto dostignal visok stepen.Vidovme mnogu takvi luge vo gradovite na Azerbejdzan, Shirvan, Dzilan i Horasan, Allah da gi prokolne site.” Matbaa al Alam, Damask, 1969.

Aba Kasim
29-07-09, 07:34
Alimite upozoruvaat na ovie lazni sufii. Imam Gazali veli: “ Koga bilo koj tvrdi postoi sostojba megu nego i Allah dz.sh. koja go osloboduva od potrebata da se pokoruva na naredbite na Sherijatot kako namaz, post itn,ili tvrdi deka pienjeto vino i zemanjeto na parite od drugite luge mu e dozvoleno-kako sto nekoi pretendenti na sufizmot, imeno onie poznati kako ibahijun tvrdat, nema somnez deka imamot na muslimanite ili negoviot pretstavnik imaat obaveza da go ubijat, Nekoi smetaat deka pogubuvanjeto na takva licnost e podobro vo ocite na Allah od ubivanje na iljada nevernici na patot na Allah dz.sh.(Hashiya al Shaykh Ibrahim al Bajuri, Dar al Fikr, Beirut, 1925, Abu Shuja al Asfahani, Ahmad ibm al Husayn ibn Muhammad al Bajuri, and Muhammad ibn Qasim al Ghazzi, dar al Fikr Beirut, 1925)

Aba Kasim
29-07-09, 07:35
Eiz ibn AbdusSelam, Shafijski alim i imam mudztahid, pisuva: “Ako covek vidi kako nekoj leta niz vozduhot, odi po vodata ili ne infirmira za nevidlivoto(gheib), no istiot pocinuva Sherijatski nedozvolen akt bez okolnosti koi toa Sherijatski bi go opravdale, ili ne cini nesto sto e zadolzitelno bez Sherijatski dozvolena pricina, treba da se znae deka taa osoba e shejtan koj Allah dz.sh. go postavil kako iskusenie za dzahilite(neznajkovcite). Nitu e preterano ako se kaze deka takvata licnost bi bila edno od sredstvata koi Allah dz.sh.go koristi da go zavede lugeto, zatoa sto Dedzalot ke gi voskresnuva mrtvite I ke ge gi umira zivite, seto toa kako iskusenie I teskotija za onie koi bi zalutale.( al iman al Izz ibn Abd al Salam wa atharuhu fi al fiqh al Islami, Ali Mustafa al Faqir, Mudiriyya al Ifta li al Quwat al Musallaha al Uduniyya, Amman, 1979).

Aba Kasim
29-07-09, 07:36
Na El Dzunaid, Sheih na sufiite(Shaih el taifa) ednas mu kazale: “ Postoi grupa luge koi tvrdat deka sstignuvaat vo sostojba vo koja Sherijatskite obavezi(namaz, post itn) poveke ne vazat za niv.” Toj odgovoril: “ Tie pristignaa na nikoe drugo mesto osven dzehennemot”.(Iqaz al himam fi sharh al Hikam, Ibn Ajiba, Ahmad ibn Muhammad and Ahmad ibn Muhammad ibn Ata Illah, Mustafa al Babi al Halabi wa awladuhu, Cairo 1972, str.210).

Aba Kasim
29-07-09, 07:36
Sejid Abul Ala Maududi go zastapuva istiot pogled: “ Nesreka za muslimanite e sto nivnoto znaenje i karakter opadnaa so tek na vremeto i osven toa podlegnaa na zabludeni filozofii na narodite koi bile dominanatni vo toa vreme.Tie gi prevzemaa ovie filozofii i gi izmesaa nivnite rasipani idei so Islamot.Tie go zagadija cistiot duh na Islamskiot Tesavuf so absurdnosti koi ni so najbujna fantazija ne moze da se opravdaat vrz baza na Kuranot i Hadisot.Postepeno,se pojavi grupa muslimani koi mislea i se proglasija sebesi imuni i nad naredbite na Sherijatot. Ovie luhe se totalno ignorantni za Islamot, zatoa sto Islamot ne moze da prifati Sufizam koj se osloboduva od Sherijatot I se odnesuva kon nego slobodno.Ni eden sufija nema pravo da gi premine granicite na Sherijatot ili da ne im pridava vaznost na obavezite, farzovite, kako sto se dnevnite namazi, postot, zekatot I hadzot”(Towards Understanding Islam-Kon Razbiranje na Islamot, str.97).

Aba Kasim
29-07-09, 07:38
Vo studijava se preneseni stavovite na razni naucnici za sufizmot, sto e mozno poverno.Ovie mislenja se svedostvo za Islamskiot karakter na sufizmot. Se nadevam deka ova prezentacija ke gi otkloni mnogute pogresni razbiranja za sufizmot. Ne e tesko za bilo kogo da vidi deka na sufizmot, pravilno sfaten mu pripaga mesto vo Islamot. Ve Allahu alem. Go molam Allah dz.sh. za proska. Go molam Allah dz.sh. da ne upati site kon toa sto e ispravno i sto mu nosi zadovolstvo. Amin.
Ovoj tekst e podgotven vrz osnova na trudovite na Sheih Nuh Keler i Sheih Mesud Han Allah da gi nagradi.

DAIJA
29-07-09, 13:07
Vo studijava se preneseni stavovite na razni naucnici za sufizmot, sto e mozno poverno.Ovie mislenja se svedostvo za Islamskiot karakter na sufizmot. Se nadevam deka ova prezentacija ke gi otkloni mnogute pogresni razbiranja za sufizmot. Ne e tesko za bilo kogo da vidi deka na sufizmot, pravilno sfaten mu pripaga mesto vo Islamot. Ve Allahu alem. Go molam Allah dz.sh. za proska. Go molam Allah dz.sh. da ne upati site kon toa sto e ispravno i sto mu nosi zadovolstvo. Amin.
Ovoj tekst e podgotven vrz osnova na trudovite na Sheih Nuh Keler i Sheih Mesud Han Allah da gi nagradi.

Зошто усложнување кога се е така лесно и просто во исламот?

Во исламот има место за ислам и за ништо повеќе. Зошто? Па Аллах така не известил во Куранот. Задоволен е исламот да ни биде вера. Ок. Слушаме и се покоруваме. и ние сме задовлни исламот да ни биде вера и да се нарекуваме како што не нарекол Возвишениот Аллах во Неговата последна книга. Се освен тоа е заблуда.

DAIJA
29-07-09, 13:13
[QUOTE=DAIJA;414886]
Суфизмот никогаш не бил дел од исламскиот живот на скопските муслимани...:дада:[/QUOTE :selam: Znaci netocno. Osven toa svetot e pogolem od Chair i Gazi Baba.

Јас зборувам за Скопје. Затоа е точно!:дада:

Таму каде што ти си пораснал немало град, имало ниви.

За градот, за сегашноста и историјата зборувам јас, како секогаш од искуство, лично и од моите постари пријатели. И староседелците и оџите скопски ќе ти го потврдат истото.

Скопје не е Кичево или Тетово.

Изгледа ти треба рифреш. Ајде бујрум, ќе те прошетам, запознаам, па сам ќе заклучиш:намигнување:

DAIJA
29-07-09, 13:22
:selam:
Daija ти да не ја прекорачи малку границата на добро однесување према браќа муслимани.


Напротив. Од убавото однесување е да се објасни се на време.


:Јас од ова би се навредила. Братот уште ништо не напишал а ти веќе го предупредуваш... И уште препоставуваш дека би пишувал нешто неисламско...
А на друго место имаш напишано:

Самиот рече дека ќе пишува за суфизам. Суфизмот е нешто неисламско. Жалам што не се разбираш во овие месели:sad:


:Ако веќе се повикуваме на алими јас ја поставив фетвата од Кардави и тука би требало да престанеме со наши неосновани ставови..
Башка и мислењето ако некој објаснува нешто веднаш е дел од тоа. Каков е тој човек кој има потреба од етикетирање..
Селам

Ни на теба, како на многумина, нема да ти успее да ме фатиш во контрадикција. Прочитај ги малку правилата на форумот и ќе сфатиш дека се што пишал за суфизмот, од што никој нема аир (добро), туку само шер (зло), е под ризик да биде избришано. Видиците се шират со корисн, а не со некорисни или пак штетни информации.:дада:

Тоа што си пишала ти е само твој погрешен заклучок, искривена слика од мониторот или од перцепторите:razmisluva:

Јас не го нареков суфија. Јас го почитувам. Уживам да зборувам со него. А што всушност разбираш ти што е муабет. Не се мешај во машките муабети, само се брукаш.

Ај оди си таму, во женскиот дел и вежбај си на своите сестри.:смешкање: Ќе имаш полни раце работа:намигнување:

DAIJA
29-07-09, 13:23
:selam: Allah da te nagradi sestro Sumejja za integritetot sto go poseduvas. Toa e musliman, koga ke vidi nepravda reagira, iako moze da bide neprijatno. Islamot e borba. Pejgamberot s.a.s. kazal " na dunjalukot bidi kako stranec".

За каква неправда се жалиш брате?:razmisluva:

DAIJA
29-07-09, 13:29
[QUOTE=DAIJA;414886]Овде саудијци нема, така да, ако во саудија нема суфии, што се сомневам, не значи дека ние имаме врска со тоа.:selam: Dobro esto nema Saudijci, i vo Arabija eden den ke gi nema zasto Allah dz.sh. stava kraj na sekoja fitna.Pod Saudijci mislam plemeto na Saud, ne site Arabjani.

Не е племето Сауд виновно за се во светот. А не се ни којзнае какви праведни владетели. Меѓу нив има муслимани, се борат против новотариите кои фатиле корен по арапската пустина и Шам. Сепак, секое движење за обнова на темелните исламски вредности е за поздрав, а никако за осуда. Монотеизмот не е фитна. Рушењето надгробни споменици кои служат за идолопоклонство не е фитна.

Знам дека им е криво на шиите и суфиите што ги немаат повеќе своите светилишта и гробови од своите светци низ арапската пустина под власт на КСА, но за тоа не се виновни припадниците на племето Сауд. Некаде друго лежи зајакот:намигнување:

Башка, не ни се битни тие таму, си имаме ние тука поважни проблеми. На пример, како да се монотеизира Тетово, Дебар, Кичево, Струга, Охрид...

DAIJA
29-07-09, 13:30
:selam: Jas ne znam za toa, na nas muslimanite ni e zabraneto da navreduvame.

Или не ти се допаѓа употребата на прекарот?:намигнување:

DAIJA
29-07-09, 13:32
:selam: ... vo poslednite 50 godini.(ja zavrsiv tvojata recenica i sega e ispravno).
Vo izminatite 50 godini imas prelba na stari Skopjani vo Turcija, masovno. Zemjotresot unisti skoro se, ne samo zgradite, tuku i starite opstestveni strukturi.
Daija, Skopje e grad postar od 50 godini.Iako datira od preistoriski vreminja, staro Skopje bilo glavno Osmanlijska tvorba.Osmanliite bile sufii, jas na temava imam eden post za Osmanliskite Sultani na koj ti voopsto ne obrati vnimanie.

Веќе ти кажав. Скопје не било, со векови, упориште на суфиските заблуди. Зборувам за поголемиот дел од населението. Зборувам специфично, а не општо!

А за султаните, забележав, а читав и нешто плус, каде што видов жестока борба на османлиите против неверството на многуте тарикати!

DAIJA
29-07-09, 13:34
Ete, toa e netocno, megutoa voopsto ne e argument. Nie diskutirame za kniga pisuvana i pecatena vo druga zemja koja zboruva za eden aspekt na Islamot koj e univerzalna religija. Iskustvo ograniceno na Chair i Gazi Baba od poslednite 20 tina godini e ograniceno. Svetot e golem.
Koga temata bi se vikala sufizmot vo Gazi Baba ili nesto slicno, bi bilo poinaku.

Напротив брате. останува мојот зборив против твојот. Јас имам и сведоци и сведоштва, па ај да видиме кога ќе наминеш.

Инаки, како што веќе спомнав, се знае колкаво било Скопје.:намигнување:

Aba Kasim
29-07-09, 20:30
:selam::selam: Daija, tamu kade sto jas sum porasnal imalo nivi, a ti kade sto si porasnal bila poljana, imeto samo kazuva...baska sto jas sum gradsko dete, iako toa ne e vazno vo Islamot. Nasata istorijska diskusija se bazirase na knigata koja doaga od druga zemja i zboruva za svetski fenomen. jas ti dadov dokazi od svetot koi po tvoja sopstvena izjava ne ti bea poznati. Potoa svrte nakaj Skopje, demek Skopje bilo edinstven primer, a ti si avtoritet tuka i zatoa ne ti trebaat dokazi za diskusija i nikoj ne moze nisto da kaze.

Aba Kasim
29-07-09, 20:31
Напротив брате. останува мојот зборив против твојот. Јас имам и сведоци и сведоштва, па ај да видиме кога ќе наминеш.

Инаки, како што веќе спомнав, се знае колкаво било Скопје.:намигнување: Moite zborovi se potkrepeni so fakti, sekoj moze lesno da go proveri toa sto go kazav.(za sufizmot i dzihadot).

Aba Kasim
29-07-09, 20:38
Веќе ти кажав. Скопје не било, со векови, упориште на суфиските заблуди. Зборувам за поголемиот дел од населението. Зборувам специфично, а не општо!

А за султаните, забележав, а читав и нешто плус, каде што видов жестока борба на османлиите против неверството на многуте тарикати!:selam:
QUOTE=Aba Kasim;414334] Site Osmanlijski halifi/sultani, bile sufii i imale svoj sheih. Ne gledam kako sufizmot mu ja namalil posvetenosta na gaza, na eden sultam Sulejman, Selim, Orhan, Murat, Osman, Bajazit...
Sultan Mehmed Fatih, go poslusal nagovaranjeto na svojot sheih, Ak Shemsudin i go osvoil Konatantinopol koj stanal Istanbul(Islambul). Po pobedata koga sultanot sveceno vleguval vo gradot Sheih Shemsedin se odnesuval so nego mnogu grubo, za da ne pomisli mladiot sultan deka e mnogu vazen, da ne dobie nefsot sila so taa golema pobeda.
Prvata hutba vo Aja Sofija ja drzel Sheikh Ak Shemsedin.[/QUOTE]

Eve veke pisuvav za ova, samo da ti ja osvezam memorijata. Sultanite bile sufii, site do eden. Tocno se borele protiv nevernickite sufii. Tie go sakale Islamot i bile halifi(pokasno), imale obaveza i sklonost da go pravat toa.
za razlikite megu pravilnite i nepravilnite sufii jas pisuvav vo detal na temata " dali sufizmot e bida" vo filozofija na religijata.

Aba Kasim
29-07-09, 20:39
За каква неправда се жалиш брате?:razmisluva::selam: Se znae kako se komunicira so brat. Jas toa se uste ne go vidov.

Aba Kasim
29-07-09, 20:44
[QUOTE=DAIJA;415258]Самиот рече дека ќе пишува за суфизам. Суфизмот е нешто неисламско. Жалам што не се разбираш во овие месели:sad: :selam: A ti se razbiras? Do tolku si ekspert sto ke odreduvas koj znae a koj ne. Znaat onie koi mislat kako tebe.

Aba Kasim
29-07-09, 20:48
Јас не го нареков суфија. Јас го почитувам. Уживам да зборувам со него. А што всушност разбираш ти што е муабет. Не се мешај во машките муабети, само се брукаш.

Ај оди си таму, во женскиот дел и вежбај си на своите сестри.:смешкање: Ќе имаш полни раце работа:намигнување::selam: Ova ne smesno ova e tazno.Najubavo da se izbrise. Vaka Pejgamberot s.a.s. nikogas ne zboruval so zenskiot svet.

Aba Kasim
29-07-09, 20:53
Зошто усложнување кога се е така лесно и просто во исламот?

Во исламот има место за ислам и за ништо повеќе. Зошто? Па Аллах така не известил во Куранот. Задоволен е исламот да ни биде вера. Ок. Слушаме и се покоруваме. и ние сме задовлни исламот да ни биде вера и да се нарекуваме како што не нарекол Возвишениот Аллах во Неговата последна книга. Се освен тоа е заблуда.:selam: Allah da te nagradi Daija, ete i jas mislam potpolno isto. zatoa i ja pocnav temata za da gi resime tie zavrzlami koi se protnuvaat niz tolku mnogu temi i zemaat mnogu energija.
Avtoritetite koi gi citirav smetale deka ne e gubenje na vremeto temava da se izucuva.

DAIJA
30-07-09, 02:23
:selam: Allah da te nagradi Daija, ete i jas mislam potpolno isto. zatoa i ja pocnav temata za da gi resime tie zavrzlami koi se protnuvaat niz tolku mnogu temi i zemaat mnogu energija.
Avtoritetite koi gi citirav smetale deka ne e gubenje na vremeto temava da se izucuva.

:вслм:

Ок. Се сложуваш. Е сега од каде тоа дека не е губење на време? Можеш ли да преброиш колку сме пишувале на оваа тема јас и ти? Верувам дека има членови кои воопшто и немаат толку коментари секаде, а не за ваква тема.

Ај да најдеме нешто поинтересно, каде што не се кршат копјата, не се бушат образи и не се вртат рингишпили:смешкање::намигнување:

Ај:selam:

DAIJA
30-07-09, 02:24
:selam: Se znae kako se komunicira so brat. Jas toa se uste ne go vidov.

Те навредив некаде? Те молам да ми укажеш за да ти се извинам.

Доколку не го почитувам суфизмот и го сметам за девијација, не значи дека не те почитувам тебе.

DAIJA
30-07-09, 02:27
: [/FONT][/COLOR]
Eve veke pisuvav za ova, samo da ti ja osvezam memorijata. Sultanite bile sufii, site do eden. Tocno se borele protiv nevernickite sufii. Tie go sakale Islamot i bile halifi(pokasno), imale obaveza i sklonost da go pravat toa.
za razlikite megu pravilnite i nepravilnite sufii jas pisuvav vo detal na temata " dali sufizmot e bida" vo filozofija na religijata.

Суфии против суфии. Аха. Значи има вернички и невернички суфии.

Ај нека се договорат тие меѓусебно кои се и што се, па нека аплицираат за ислам, со што доколку бидат припоени кон умметот, нема да има разлики. Цел свет ќе ги знае како муслимани.

До тогаш, нека си бркаат работа.:намигнување:

DAIJA
30-07-09, 02:30
:selam: A ti se razbiras? Do tolku si ekspert sto ke odreduvas koj znae a koj ne. Znaat onie koi mislat kako tebe.

Општо и генерално цел исламски свет знае дека суфизмот е едно страно тело залепено на грбот на умметот. Нешто како малиген тумор кој е најубаво на време да се острани.

Суфиите, како што гледам, самите не знаат кој се и што се. Затоа, не треба да си експерт за да знаеш дека не ги бива и дека не се вредни за ценење. Вредно е она што е ислам/исламско, и ништо друго освен тоа.

DAIJA
30-07-09, 02:34
:selam: Ova ne smesno ova e tazno.Najubavo da se izbrise. Vaka Pejgamberot s.a.s. nikogas ne zboruval so zenskiot svet.

Знам дека ти изгледа грубо, но немој да мислиш дека ќе освоиш симпатии кај женската публиката.:смешкање: Самите знаат дека се склони кон забегување и дека најубаво им е во своите одаи.:дада:

Пратеникот, а.с., не коментирал вака, зашто асхабијките биле доволно паметни да не упаѓаат во машки разговор и да си седат во делот одреден за нив.:дада:

Е сега не сме ни јас ни ти виновни што немаме асхаби и асхабијки на форумов:намигнување:

Извини за намигнувањето:гушкање::selam:

DAIJA
30-07-09, 02:35
Аллах да те награди брате! Доста поучно. Навистина човек треба да знае да разликува ислам од ориентални мистично-демонски секти.

menan
30-07-09, 12:04
Rekao je Sufjan bin Ujejne: "Ko je pokvaren od naših učenjaka sličan je jevrejima, a ko je pokvaren od naših pobožnjaka sličan je kršćanima."

Doista je Poslanik,sallallāhu 'alejhi we sellem, nagovjestio u jednom hadisu da će se među muslimanima pojaviti slični farizeji.
Rekao je Poslanik,sallallāhu'alejhi ve sellem: ”Pojaviće će se ljudi među mojim sljedbenicima koji će razumjevati vjeru i učiti Kur’an i govoriće da idu kod velikaša samo da bi ostvarili neku dunjalučku korist a da će sačuvati svoju vjeru od njih.Ali to se nikad ne može desiti! Kao što se ne možeš približiti trnovitom drvetu a da ne budeš uboden tako ne možeš biti u blizini njih a da se ne izvještačiš njihovim zlom.

Takođe,u drugoj predaji od Huzejfe ibn Jemana ,radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: „Ljudi su pitali Allahovog Poslanika,sallallahu alejhi ve sellem,o dobru,a ja sam ga pitao o zlu, iz bojazni da me ono ne snađe.
Rekao sam:„Allahov Poslaniče,mi smo bili u paganstvu i zlu. Allah nam je donio ovo dobru,pa da li će poslije ovog dobra biti zla?“
Odgovorio je:„Da.“
Upitao sam:„A da li će poslije toga zla biti dobra?“
Odgovorio je: „Da. Ali će biti primjesa zla.“
Pitao sam:„A šta je primjesa zla?“
Odgovorio je:„Ljudi koji se povode za drugim običajima mimo moga Sunneta,koji uzimaju drugu uputu mimo moje. Kod njih je nešto od poznatog a negirati ćeš nešto.“ Upitao sam:„Da li će poslije toga dobra biti ponovo zla?“ Odgovorio je: „Da.Pozivači na vratima Džehennema.Ko im se odazove,bace ga u njega.“
Pitao sam:„Allahov Poslaniče, opiši nam ih.“ Rekao je: „Da. To su ljudi naše kože i govore našim jezicima.“ Upitao sam: „Allahov Poslaniče,šta treba učiniti ako me to doba sustigne?“ Odgovorio je: „Pridržavaj se Džemata muslimana (prim. aut.: koji su okupljeni oko Sunneta,a nikako novotara okupljenih oko ogavnih novotarija) i njihovog imama (halife).“
Rekao sam:„Ako ne budu imali Džemat ili imama (halife)?“
Odgovorio je:„Izdvoji se iz svih tih sekti, pa makar se zubima uhvatio za korijen drveta sve dok ti ne dođe smrt,a ti budeš na tome.“ (Buhari,Kitabu el fiten,119/8,7084; Muslim,Kitabu imare,1475/3, 1847)

Prodolzuva;
Moze nekoj da ja komentira zelenava recenica?

DAIJA
31-07-09, 20:50
Moze nekoj da ja komentira zelenava recenica?

Личат на нас. Имаат иста физиономија. Неверството не ги прави физички поинакви за да луѓето се чуваат од нив, туку нивните уверувања, зборови и дела. Значи, човек не треба секогаш да суди по изгледот, иако таквите се гледаат од авион дека личат на шејтани, туку дека такви расипници има и налик на муслимани. Тука пратеникот укажал на тукјата (преправањето) која ја имаат шиите и суфиите, кога наизглед се наши, а од друга страна им внесуваат шубхи, бидати и ширкови на луѓето.

Rebiul
01-08-09, 20:51
Личат на нас. Имаат иста физиономија. Неверството не ги прави физички поинакви за да луѓето се чуваат од нив, туку нивните уверувања, зборови и дела. Значи, човек не треба секогаш да суди по изгледот, иако таквите се гледаат од авион дека личат на шејтани, туку дека такви расипници има и налик на муслимани. Тука пратеникот укажал на тукјата (преправањето) која ја имаат шиите и суфиите, кога наизглед се наши, а од друга страна им внесуваат шубхи, бидати и ширкови на луѓето.


Pa ok ali od kade tie ova ''imaat ista fizionomija'',''licat na nas'' za da razberam i jas sto sakas da objasnis ??

Aba Kasim
03-08-09, 07:37
:selam: Daija, moja cel vo diskusijata na temava i na srodnite na ovaa, bese da ti go prenesam na tebe i na drugite forumdzii toa sto sum go naucil od moite uciteli. Dali i koga toa ke go iskoristis, go ostavam na Allah dz.sh.
Smetam deka kazav poveke od dovolno i deka dokolku bi prodolzil bi upadnal vo opasnost da se raspravam so tebe a ti si moj brat, Dinot toa ne go dozvoluva.
Zatoa jas ke se povlecam od ponatamosni diskusii i postiranje. Brate, ti ostavam vo amanet da ja cinis dovata " Ja Rab, ako sum jas vo pravo, upati go Aba Kasim, a ako e Aba Kasim vo pravo upati me mene."

DAIJA
03-08-09, 18:44
:selam: Daija, moja cel vo diskusijata na temava i na srodnite na ovaa, bese da ti go prenesam na tebe i na drugite forumdzii toa sto sum go naucil od moite uciteli. Dali i koga toa ke go iskoristis, go ostavam na Allah dz.sh.
Smetam deka kazav poveke od dovolno i deka dokolku bi prodolzil bi upadnal vo opasnost da se raspravam so tebe a ti si moj brat, Dinot toa ne go dozvoluva.
Zatoa jas ke se povlecam od ponatamosni diskusii i postiranje. Brate, ti ostavam vo amanet da ja cinis dovata " Ja Rab, ako sum jas vo pravo, upati go Aba Kasim, a ako e Aba Kasim vo pravo upati me mene."

Аллах да те награди брате. Мило ми е што дискусиите на крај завршуваат убаво и со меѓусебна почит.

Се надевам дека ќе најдеме некоја поблиска и позаедничка тема каде што би можеле да допринесеме повеќе.

Fakir
06-08-09, 17:22
kako primer kako ova jas go razbiram ke go navedam slednovo:koja e smislata na kelimi sehadetot iako jazicno go izgovaram i mislejki samo so toa deka ne sum slicen na drugi paganski veruvajna koji seklajnat i pokoruvat na svoite svestenici ili nivno nareceni svetci,ili pred ikoni sliki,ili isto taka kako onie koi se klajnat pred kipovi,kamen,drvo,voda,ogin ili slicno.Ograduvajki se od vakvite nebozanstva i sirkovi koi gi otfrla i osuduva islamskoto veruvajne apsurdna e pomislata deka samo so vakviot moj cin cisto i ispravno se pridrzuvam kon cistoto monoteisticko islamsko veruvajne bidejki sehadetot e sirok poim i znacaj (la ilahe ila lah)samiot vo sebe krije dve sustini od koi prvata e da se odstrani covestvoto od gore navedenite paganizmi toa e samo povrsnata smisla na sehadetot toa e jasno gledano od negovata zahirska forma.No od drugata strana odnosno batinskata skriena forma na sehadetot isklucitelno zavzema temelna polozba vo islamot a toa e da se razbere deka i vo samiot covek postojat bozanstva na koi bez da znae im se pokoruva toa se negovite strasti (sehvet) kako pokrepa za ova se zama knigata vo koja nema sumna:Je si li vidio onoga koji je svoju strast uzeo za bozanstvo?Hoces li mu ti biti zastitnik? Da li mislis da vecina nih cuje ili svaca?Oni su samo kao zivotijne.Ne, oni su(i gori od nijih jer su)vise zalutali.(SURA-FURKAN:43).Jesi li vidio onoga sto je svoju strast uzeo sebi za boga i Allaha ga znajuci ga,okrenuo u zabludu, zapecatio mu sluh i srce,a na vid mi postavio koprenu?Tko ce ga naputiti mimo boga?Zar se necete dozvati(primiti poruku)? (SURA-DZASIJE:23).Od ova veke jasno se razbira deka i tesawufot kako nauka zavzema svoja polozba vo islamot koja i samata ne uci na razlicni metodi i nacini kako da se ocistime od vakvite vnatresni skrieni sirkovi i bozanstva t.s.s.t strasti na koi im se pokoruva srceto.No dokolku se otfrla taswuskata naucna granka togas avtomatski se otfrluvat:takva,ahlak,i zuhd koi se glavni temeli so koi se bavi i ne izucuva tesawufot so cel kako da mu se priblizime na Allah dz.h.O vjernici,bojte se boga,tezite da mu se priblizite i borite se na negovom putu da biste bili spaseni.(SURA-MAIDE:38).

DAIJA
07-08-09, 01:12
i tesawufot kako nauka

Извини дечко, а каде се изучува таа наука? На кој факултет или медресе?

DAIJA
07-08-09, 01:17
Pa ok ali od kade tie ova ''imaat ista fizionomija'',''licat na nas'' za da razberam i jas sto sakas da objasnis ??

Прочитај три пати.:намигнување:

Burak
11-08-09, 16:34
Osnovna razlika pomegu ehli sunet vel dzemat i sufiite e shto ehli sunnet go zema znaenjeto preku Kuran i sunnet i kako go tolkuvale ucenite luge alimi, dostavuvaci na vistinata vo sekoe vreme.
Dodeka sufiite svoeto znaenje tvrdat deka go zemaat direktno od Allah, bez posrednici.
kaže imam Gazali r.h.: ''Pa kada znaš ovo, znaj da sufije teže ka Božanskom znanju, a ne znanju koje se uči, pa zbog toga oni nisu bili brižni da uče i proučavaju ono što su napisali učenjaci niti su se trudili da istražuju spomenuta mišljenja i dokaze…'' (Ihja Ulumid-din, 3 / 23 ).

So ova samite sufii potvrduvaat deka ne go sledat sunnetot na Allahoviot Pratenik a.s., shto e eden od uslovite da bide ispraven vtoriot del na shehadetot:Muhammedu resullulah..

''Ko krene putem želeći da na njemu stiče znanje, Allah će ga uputiti putem koji vodi u džennet. Uistinu meleci svoja krila prostiru onome ko traži znanje iz zadovoljstva zbog onoga što čini. Oprost za učenjaka traži sve što je na nebesima i na zemlji pa čak i ribe u vodi. Prednost učenjaka nad pobožnjakom je kao prednost mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su nasljednici poslanika. Oni (poslanici ) nisu u nasljedstvo ostavljali zlatnike ni srebrenjake već znanje, pa ko ga ga se prihvati uzeo je nešto vrlo vrijedno.'' (Tirmizi, br.2682 ;Ebu Davud, br.3641; Ibn Madždže, br223; Ahmed, 5 / 196 ; Vidjeti : Sahihul-Džamia, br.6297).

Poslanik s.a.v.s. u hadisu koga prenosi Ebu Hurejre r.a: ''Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete pridržavali, nećete zalutati: Allahovu knjigu i moj sunnet. '' (Hadis bilježi Malik u Muvetta, br.1874; Hakim u Mustedreku, 1 / 93. Vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani. Vidjeti: Sahihul-džamia, br.2937, i Es-Sahiha, br.1261 ).

Solider of Allah
30-05-11, 21:18
Да но ако го им го поставиш оваа велат вехабитее секташите си го напишале како нив им одвовара:смешкање:, ќе ти го спомнаат ова:

Друга изјава во која Имам Шафи спомнува тесаввуф е: "Ги придружував суфиите десет години по ред и се окористив од нивните изреки..." (следи набројвуање на изреките од кои што се окористил) - "Менакиб ел Шафи" од Имам Бејхеки, (2:228)

Miralem
31-05-11, 18:22
Да но ако го им го поставиш оваа велат вехабитее секташите си го напишале како нив им одвовара:смешкање:, ќе ти го спомнаат ова:

Друга изјава во која Имам Шафи спомнува тесаввуф е: "Ги придружував суфиите десет години по ред и се окористив од нивните изреки..." (следи набројвуање на изреките од кои што се окористил) - "Менакиб ел Шафи" од Имам Бејхеки, (2:228)

Dodeka pak za ona vtoroto,od drugata strana velat,ova sufiite sektasite go napisale kako nim im odgovara.

Solider of Allah
31-05-11, 19:12
Dodeka pak za ona vtoroto,od drugata strana velat,ova sufiite sektasite go napisale kako nim im odgovara.

:смешкање: па може да се каже, дека е така... а ти што мислиш кој страна ја кажува вистината?:намигнување:

gv lautka
31-05-11, 19:45
:смешкање: па може да се каже, дека е така... а ти што мислиш кој страна ја кажува вистината?:намигнување::selam:Нај испарвануиот пат е патот на Ресулелах с.а.в.с и неговите Асхаби р.а друг исправен пат нема!!!Рекол ,,Ресулелах с.а.в.с,,СЛЕДЕГО МОЈОТ ПАТ И ПАТОТ НА ХАЛИФАТА ПОСЛЕ МЕНЕ,,
Најсигурни пат до Аллаховото задоволство е првите Генерации Умета Мухамеда с.а.в.с(тирзмизи-муслим)!!

Miralem
01-06-11, 16:55
:смешкање: па може да се каже, дека е така... а ти што мислиш кој страна ја кажува вистината?:намигнување:

VISTINATA ?! Kolku toa ubavo zvuci ! Koga god sum slusnal (jas licno) kritika od ednite za drugite za odredena praksa,smetajki go za bidat,sum sretnal od onie drugite,iskritikuvanite Hadis i si go poddrzuvaat so Hadis. I OBRATNO.
Prisrasnosta sekoj od sebe neka ja isfrli,vistinata jasna ke mu bide. Dokolku ima(te) prisrasnost kon nesto ili kon ednite,togas kolku god vistinata da e blistava za drugite,dzaba bi ti zboruval.

DAIJA
04-06-11, 02:09
Да ве поштедам од безцелна расправа:

1. Текстов е непрофесионално напишан и изобилува со терминолошки грешки и теолошки невистини.

2. Ако некого интересира ВИСТИНАТА, тогаш ние велиме дека тоа е ИСЛАМОТ - сеопфатниот начин на живот на единката и целокупно уредување на општеството: духовно и формално. А припадниците на исламот се МУСЛИМАНИТЕ. Тоа Аллах така го оставил да биде, не известил, а Мухаммед, а.с., тоа го потврдил, како и праведните имами по него.

3. Се што носи друг назив освен ИСЛАМ и МУСЛИМАН е батил/отфрлено. Да не беше така, сите други називи ќе беа веќе спомнати во Куранот и во хадисите. А секој кој повикува кон нешто друго освен во ИСЛАМ и се именува себеси со друго име а не МУСЛИМАН, тој не е на вистинскиот пат и се смета за заталкан и заблуден., и од него не се учи или прифаќа ништо.

’. Аллах, џ.ш., ни наредува заедништво и слога, а не делења со имиња и со заблудени верувања и пракси, како на горенаведените! Па ве советувам вас, и себеси, да немате желба да умрете освен како муслимани и со едино признаената вера од Аллах - исламот, по примерот на Мухаммед, а.с.!

Miralem
04-06-11, 13:19
Да ве поштедам од безцелна расправа:

1. Текстов е непрофесионално напишан и изобилува со терминолошки грешки и теолошки невистини.

2. Ако некого интересира ВИСТИНАТА, тогаш ние велиме дека тоа е ИСЛАМОТ - сеопфатниот начин на живот на единката и целокупно уредување на општеството: духовно и формално. А припадниците на исламот се МУСЛИМАНИТЕ. Тоа Аллах така го оставил да биде, не известил, а Мухаммед, а.с., тоа го потврдил, како и праведните имами по него.

3. Се што носи друг назив освен ИСЛАМ и МУСЛИМАН е батил/отфрлено. Да не беше така, сите други називи ќе беа веќе спомнати во Куранот и во хадисите. А секој кој повикува кон нешто друго освен во ИСЛАМ и се именува себеси со друго име а не МУСЛИМАН, тој не е на вистинскиот пат и се смета за заталкан и заблуден., и од него не се учи или прифаќа ништо.

’. Аллах, џ.ш., ни наредува заедништво и слога, а не делења со имиња и со заблудени верувања и пракси, како на горенаведените! Па ве советувам вас, и себеси, да немате желба да умрете освен како муслимани и со едино признаената вера од Аллах - исламот, по примерот на Мухаммед, а.с.!

Prekrasna poraka i prekrasni soveti,Allah da te nagradi. Osven sto imam zabeleska vo 3-tata tocka.
Ne bi rekol deka Fikhot e Batil (ni toj ne e spomnat vo Kur'an) nitu pak Faikhot (koi gi izucuva fikskite propisi) e otpadnik ili otfrlen so toa sto se narekuva Faikh te. Islamski pravnik.

DAIJA
04-06-11, 15:35
Prekrasna poraka i prekrasni soveti,Allah da te nagradi. Osven sto imam zabeleska vo 3-tata tocka.
Ne bi rekol deka Fikhot e Batil (ni toj ne e spomnat vo Kur'an) nitu pak Faikhot (koi gi izucuva fikskite propisi) e otpadnik ili otfrlen so toa sto se narekuva Faikh te. Islamski pravnik.

Значи, само за малку не си сфатил што сум напишал....

Solider of Allah
04-06-11, 20:27
Да ве поштедам од безцелна расправа:

1. Текстов е непрофесионално напишан и изобилува со терминолошки грешки и теолошки невистини.

2. Ако некого интересира ВИСТИНАТА, тогаш ние велиме дека тоа е ИСЛАМОТ - сеопфатниот начин на живот на единката и целокупно уредување на општеството: духовно и формално. А припадниците на исламот се МУСЛИМАНИТЕ. Тоа Аллах така го оставил да биде, не известил, а Мухаммед, а.с., тоа го потврдил, како и праведните имами по него.

3. Се што носи друг назив освен ИСЛАМ и МУСЛИМАН е батил/отфрлено. Да не беше така, сите други називи ќе беа веќе спомнати во Куранот и во хадисите. А секој кој повикува кон нешто друго освен во ИСЛАМ и се именува себеси со друго име а не МУСЛИМАН, тој не е на вистинскиот пат и се смета за заталкан и заблуден., и од него не се учи или прифаќа ништо.

’. Аллах, џ.ш., ни наредува заедништво и слога, а не делења со имиња и со заблудени верувања и пракси, како на горенаведените! Па ве советувам вас, и себеси, да немате желба да умрете освен како муслимани и со едино признаената вера од Аллах - исламот, по примерот на Мухаммед, а.с.!


Прекрсно напишано од твоја страна, како што имаат фетвии , кои го отфрлаат суфизмот, од исламот како бидат, така има фетви кој го говорат спротивното, дека суфизмот е дел од исламот,,

Имам Малик : Оној факих кој не го знае тесаввуфот е фасик, а оној пак кој го знеа тесаввуфот а не го знае фикихот станува неверник. Овие две кој ќе ги спои ќе допре до хакикактот (вистината). Fıkh-ı Maliki şerhi cild 2; s,195 Abdü'l-Baki ez-Zerkanî ve Aliyyü'l-Kâri, aynı eserin 1. cildinin 33. sayfası


Ахмед бин Ханбел: Ви препорачувам сохбет (разговор) со суфиите. Тие нас не поминлае со нивниот илим, со фејзот, со стравот од Аллах, .....Од нив подобри не знам... Allame Muhammed Sifarinî, "Gızau'l-Elbab li Şerhi Manzûmeti'l-Adab" adlı eserinin, 1.cildinin 120. sf. İbrahim bin Abdullahi'l-Kalanisî'den naklenИбн Тејмије : Суфиите се на основаа на хидајет , на наредбите на Аллах, на почитувањето на Аллах и да се биде достоен. Шејховите на Тесаввуфот секогаш се наредувале (кажувале) да се следи илимот и шериатот. (Kuşeyri Risalesi s. 40–41) Kadiri Tarikatına bağlı bir âlimdi (Tasavvuf | İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, yıl: 8 [2007], sayı: 19);Tiblavi Mahmud Sad "İbn-i Teymiyede Tasavvuf"


-Некои како што кажав викаат ставот била на улемата ехлии сунее дека суфизмот е дел од исламот?

-А едни пак викаат дека суфизмот не припаџа во исламот дека сет тоа е измислица?

-Тука се поставува прашањето, која е вистината на сто ова?

Miralem
05-06-11, 00:15
Прекрсно напишано од твоја страна, како што имаат фетвии , кои го отфрлаат суфизмот, од исламот како бидат, така има фетви кој го говорат спротивното, дека суфизмот е дел од исламот,,

Имам Малик : Оној факих кој не го знае тесаввуфот е фасик, а оној пак кој го знеа тесаввуфот а не го знае фикихот станува неверник. Овие две кој ќе ги спои ќе допре до хакикактот (вистината). Fıkh-ı Maliki şerhi cild 2; s,195 Abdü'l-Baki ez-Zerkanî ve Aliyyü'l-Kâri, aynı eserin 1. cildinin 33. sayfası


Ахмед бин Ханбел: Ви препорачувам сохбет (разговор) со суфиите. Тие нас не поминлае со нивниот илим, со фејзот, со стравот од Аллах, .....Од нив подобри не знам... Allame Muhammed Sifarinî, "Gızau'l-Elbab li Şerhi Manzûmeti'l-Adab" adlı eserinin, 1.cildinin 120. sf. İbrahim bin Abdullahi'l-Kalanisî'den naklenИбн Тејмије : Суфиите се на основаа на хидајет , на наредбите на Аллах, на почитувањето на Аллах и да се биде достоен. Шејховите на Тесаввуфот секогаш се наредувале (кажувале) да се следи илимот и шериатот. (Kuşeyri Risalesi s. 40–41) Kadiri Tarikatına bağlı bir âlimdi (Tasavvuf | İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, yıl: 8 [2007], sayı: 19);Tiblavi Mahmud Sad "İbn-i Teymiyede Tasavvuf"


-Некои како што кажав викаат ставот била на улемата ехлии сунее дека суфизмот е дел од исламот?

-А едни пак викаат дека суфизмот не припаџа во исламот дека сет тоа е измислица?

-Тука се поставува прашањето, која е вистината на сто ова?

Iako ne sum voopsto dostoen da kazuvam za vistinata. Treba da se slusaat onie po znaenite,znaci,avtoritetite.
Zalno e da se kaze deka Sufizmot e edinstveniot nacin i pat vo Islamot zalno e da se kaze deka Sufizmot e stranputica. I obratno,isto i za drugite te. deka samo fikhot vazi i fikskite pravila ili pak deka ne trebaat fikskite pravila.
Kako sto Imam Malik kazal.

Mnogu e ednostavno;
Sufiite ne se zanimavaat so fikskite propisi. Ne deka smetaat oti fikskite propisi se nebitni,tuku za niv tie se stavena sofra. Sufiite,iako gi ima od site meshebi,naj mnogu gi ima od Hanefiskiot Mesheb,sto znaci,ne gi negiraat propisite na serijatot i gi praktikuvaat. Ako mene me interesira odreden fikski propis nema da prasam Sufija,ke prasam nekoj Fakih. Dokolku mi treba sovet za nekoj duhoven problem,mi ja maci nesto dusata,slab mi e nefsot togas ke prasam nekoj sufija.

Sufizmot zboruva okolu toa sto ke ti e Namazot,koja e sustinata,kako da ti go priblizi,kako ke se koncentriras taka sto ke go pocuvstvuvas namazot i slasta,dodeka Fikhot se bavi okolu toa kako propisno ke go izvrsis namazot.

Vistinata nikogas nema da se doznae se dodeka covek ima predrasudi.


Значи, само за малку не си сфатил што сум напишал....

Poucime Brat,koj del ne sum ti go svatil,ako e za malku,ne ostavaj me samo za tolku :)

Mozebi dosaden sum,navistina priznavam deka sum dosaden povtoruvajki gi istite pak istite "prikaski" (sto bi rekle tuka nekoi),vistinata okolu raznolikosta i razlicnite mislenja kaj Muslimanite,mozebi i naj ubavo ja objasnuva edna anegdota,edna prikazna koja bezbroj pati po forumov ja imam napisano i tuka ke ja napisam:
Nekoi hindusi dovele slon na izlozba i go smestile vo nekoja temna prostorija. Se sobrale luge za prvpat da go vidat toa zivotno.Posto prostorijata bila temna,sekoj so dlankata go opipal slonot,da bi mozel da go opse. Eden ja fatil slonovata surla i rekol:
Ova zivotno e kako debelo crevo.
Drug go fatil slonot za uvo i rekol:
Greska,ova zivotno e nesto kako lepeza.
Tret ja fatil slonovata noga,pa rekol:
Gresite dvajcata,ova lici na stub.
Cetvrtiot go fatil za grbot i izjavil deka e nalik na prestol.
Da imale sekoj sveka vo raka (svetlo Bozje-Nur),ke isceznela sekoja razlika od nivnite zborovi.

Veli Mevlana Dzelaluddin Rumi:
Nasa osjetila su poput dlana ruke koja nemoze obuhvatiti cijelog slona. Oko okeana je jedna stvar a njegova pjena,nesto posve drugo.Pusti pjenu neka ide i gledaj ocima okeana.Danonocno pjena se javlja i gubi u okeanu.Ho,cuda ! Vi vidite pjenu,ali ne i more.Mi smo poput brodova koji se stalno sudaraju,jer su nam oci zamracene,a ipak smo uronjeni u ciste vode okeana. (Mevlana Dzelaluddin Rumi)

DAIJA
08-06-11, 02:11
Inaku,covek ne treba da se smeta samiot sebesi za sufija nitu pak za Fakih. Izvrsuvajgi fikskite propisi vo namazot i trudise da sto poveke se koncentriras vo nego,taka ke ja spois i duhovnosta i formata zaedno. No za da bide ispraven namazot fakt e deka treba da se povrzat.
Ne dzaba e objaven Aetot "Tesko onie koi klanjaat a ne klanjaat kako sto treba" znaci,sestro,ne e celata rabota samo da isklanjas.

Kako sto Bratot Soldiers ja dade izjavata na Imam Malik; Nitu Fikhot odi bez tesavvufot a nitu tesavvufot odi bez fikhot te. nitu formata bez duhovnosta nitu duhovnosta bez formata,edno bez drugo i dvete nosat vo propast.

Факих е титула на алим, а суфија е синоним за секташ.

Сега, или е духовност или е тесавуф? А погрешно е да се каже дека сите ние обични муслимани кои учиме од нашите оџи во нашите џамии клањаме без духовност. Тоа е голема ифтира...

DAIJA
08-06-11, 02:14
Прекрсно напишано од твоја страна, како што имаат фетвии , кои го отфрлаат суфизмот, од исламот како бидат, така има фетви кој го говорат спротивното, дека суфизмот е дел од исламот,,

Имам Малик : Оној факих кој не го знае тесаввуфот е фасик, а оној пак кој го знеа тесаввуфот а не го знае фикихот станува неверник. Овие две кој ќе ги спои ќе допре до хакикактот (вистината). Fıkh-ı Maliki şerhi cild 2; s,195 Abdü'l-Baki ez-Zerkanî ve Aliyyü'l-Kâri, aynı eserin 1. cildinin 33. sayfası


Ахмед бин Ханбел: Ви препорачувам сохбет (разговор) со суфиите. Тие нас не поминлае со нивниот илим, со фејзот, со стравот од Аллах, .....Од нив подобри не знам... Allame Muhammed Sifarinî, "Gızau'l-Elbab li Şerhi Manzûmeti'l-Adab" adlı eserinin, 1.cildinin 120. sf. İbrahim bin Abdullahi'l-Kalanisî'den naklenИбн Тејмије : Суфиите се на основаа на хидајет , на наредбите на Аллах, на почитувањето на Аллах и да се биде достоен. Шејховите на Тесаввуфот секогаш се наредувале (кажувале) да се следи илимот и шериатот. (Kuşeyri Risalesi s. 40–41) Kadiri Tarikatına bağlı bir âlimdi (Tasavvuf | İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, yıl: 8 [2007], sayı: 19);Tiblavi Mahmud Sad "İbn-i Teymiyede Tasavvuf"


-Некои како што кажав викаат ставот била на улемата ехлии сунее дека суфизмот е дел од исламот?

-А едни пак викаат дека суфизмот не припаџа во исламот дека сет тоа е измислица?

-Тука се поставува прашањето, која е вистината на сто ова?

Вистината е дека нема ни тесавуф како наука ни суфии како верници од времето. Сега сево ова е само теорија без пракса, празен маубет, а секој што се повикува на ова не е повеќе од обичен грешен секташ. Сега за сега, реалноста е таква.

DAIJA
08-06-11, 02:17
Iako ne sum voopsto dostoen da kazuvam za vistinata. Treba da se slusaat onie po znaenite,znaci,avtoritetite.
Zalno e da se kaze deka Sufizmot e edinstveniot nacin i pat vo Islamot zalno e da se kaze deka Sufizmot e stranputica. I obratno,isto i za drugite te. deka samo fikhot vazi i fikskite pravila ili pak deka ne trebaat fikskite pravila.
Kako sto Imam Malik kazal.

Mnogu e ednostavno;
Sufiite ne se zanimavaat so fikskite propisi. Ne deka smetaat oti fikskite propisi se nebitni,tuku za niv tie se stavena sofra. Sufiite,iako gi ima od site meshebi,naj mnogu gi ima od Hanefiskiot Mesheb,sto znaci,ne gi negiraat propisite na serijatot i gi praktikuvaat. Ako mene me interesira odreden fikski propis nema da prasam Sufija,ke prasam nekoj Fakih. Dokolku mi treba sovet za nekoj duhoven problem,mi ja maci nesto dusata,slab mi e nefsot togas ke prasam nekoj sufija.

Sufizmot zboruva okolu toa sto ke ti e Namazot,koja e sustinata,kako da ti go priblizi,kako ke se koncentriras taka sto ke go pocuvstvuvas namazot i slasta,dodeka Fikhot se bavi okolu toa kako propisno ke go izvrsis namazot.

Vistinata nikogas nema da se doznae se dodeka covek ima predrasudi.Poucime Brat,koj del ne sum ti go svatil,ako e za malku,ne ostavaj me samo za tolku :)

Mozebi dosaden sum,navistina priznavam deka sum dosaden povtoruvajki gi istite pak istite "prikaski" (sto bi rekle tuka nekoi),vistinata okolu raznolikosta i razlicnite mislenja kaj Muslimanite,mozebi i naj ubavo ja objasnuva edna anegdota,edna prikazna koja bezbroj pati po forumov ja imam napisano i tuka ke ja napisam:
Nekoi hindusi dovele slon na izlozba i go smestile vo nekoja temna prostorija. Se sobrale luge za prvpat da go vidat toa zivotno.Posto prostorijata bila temna,sekoj so dlankata go opipal slonot,da bi mozel da go opse. Eden ja fatil slonovata surla i rekol:
Ova zivotno e kako debelo crevo.
Drug go fatil slonot za uvo i rekol:
Greska,ova zivotno e nesto kako lepeza.
Tret ja fatil slonovata noga,pa rekol:
Gresite dvajcata,ova lici na stub.
Cetvrtiot go fatil za grbot i izjavil deka e nalik na prestol.
Da imale sekoj sveka vo raka (svetlo Bozje-Nur),ke isceznela sekoja razlika od nivnite zborovi.

Veli Mevlana Dzelaluddin Rumi:
Nasa osjetila su poput dlana ruke koja nemoze obuhvatiti cijelog slona. Oko okeana je jedna stvar a njegova pjena,nesto posve drugo.Pusti pjenu neka ide i gledaj ocima okeana.Danonocno pjena se javlja i gubi u okeanu.Ho,cuda ! Vi vidite pjenu,ali ne i more.Mi smo poput brodova koji se stalno sudaraju,jer su nam oci zamracene,a ipak smo uronjeni u ciste vode okeana. (Mevlana Dzelaluddin Rumi)

Не споредувај неспоредливи работи. За верувањето и духовноста мулиманите имаат наука за акидата, а за формата наука за фикхот. Тие работи секогаш одат заедно. Прво човекот учи како да верува и Кому да се клања и Кого да обожува, а потоа и како.

Тесавуф, ко што знам, нема како предмет во нашите медреси. Што правиме сега? Грешка е што го нема?