PDA

View Full Version : Islamski iminja - znacenje


Страници : 1 [2] 3

efendija
19-04-10, 00:09
SAKAM DA MI POKAZITE MASKI IMINJA NA A BUKVA NOVI SELAM AIDAaid4e_kis4e@hotmail.com (AIDAaid4e_kis4e@hotmail.com)

Кликни на овој линк. [Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

:вслм:

beci
19-04-10, 00:14
:selam:
Bekim,Besir,Blerim i Neira.
Efendija moze znacenje na ovie iminja.
:вслм:

efendija
19-04-10, 00:35
:selam:
Bekim,Besir,Blerim i Neira.
Efendija moze znacenje na ovie iminja.
:вслм:

:selam:

Беким е албанско машко име и значи благослов. Ако има и некое друго значење се надевам дека оние кои добро го познаваат овој јазик ќе ме надополнат или поправат.

Бешир е арапско машко име и значи оној кој донесува радосни вести.
Бесир, Басир е арапско машко име и значи оној кој гледа.
Ел-Бесир е едно од убавите Аллахови Имиња, во потврдно значење: Оној кој се гледа.

Блерим е албанско машко име и значи Fresh greenness ( не знам соодветно на македонски), некој нека помогне. :)

Нејира (ар) - блескава, светла. Изв.: Нејра, Неира.

:вслм:

Abi
19-04-10, 00:47
:selam:
Bekim,Besir,Blerim i Neira.
Efendija moze znacenje na ovie iminja.
:вслм:
:вслм:

Халали ми што јас давам одговор на прашањето можеби нема да биде на одмет.

Бесир е арабско име и го има следново значење: Прониклив, разумен,зналец.
Нејира е исто така арабско име и е со значење: Сјајна, сфетла,блескава, јасна, просфетена.
За имињата, Беким и Блерим неможев да најдам соодветно значење. Селам.

efendija
19-04-10, 00:54
Аллах да те награди брате за дополнувањето.:)

:вслм:

Abi
19-04-10, 01:16
Аллах да те награди брате за дополнувањето.:)

:вслм:
:вслм:
Амин и истата дова ја упатувам и за тебе. Бев веќе во тек на пишување и не забележав дека ти веќе си испратил одговор.
Па нејсе и јас заработив некое добро дело:дада:. Селам.

aida
19-04-10, 12:47
imeto anel kakvo znacenje ima selam

efendija
19-04-10, 15:52
imeto anel kakvo znacenje ima selam

Не најдов значење на името АНЕЛ, додека најдов значење за едно друго слично име АНИЛ.

Име: Анил
Потекло: Хинду
Значење: Бог на виното.

:вслм:

aida
19-04-10, 18:42
A DALI E ISLAMSKO?IMETO ANIL

Sejfullah
19-04-10, 22:38
Во последно време честа појава е кај муслиманите да забегуваат од изворните(оригиналните) исламски имиња и да прават одредени вкрстувања или ново компонирања со одземање или додавање на некоја одредена буква,која што може видно да го наруши и измени тоа име.Тоа е така и со ова име. Јас колку што можев, не најдов значење на името ЕНИЛ, додека најдов значење за едно друго слично име АНИЛ.

Име: Анил
Потекло: Хинду
Значење: Бог на виното.


:вслм:

Аллах да те награди брате за одговорот.:)

:вслм:

aida
19-04-10, 22:44
ANIL DALI E ISLAMSKO

beci
19-04-10, 22:56
ANIL DALI E ISLAMSKO
:selam:Bog na vinoto ,e sega vidi dali e islamsko.:вслм:

aida
19-04-10, 22:58
:срам:HEHE FALA :срам::fala:

IHLAS_MUSLIMA
20-04-10, 20:37
Muhammed Alejhi sellam Rekol: Naj dobrite maski iminja se: ABDULLAH I ABDURAHMAN. aj neka mi kaze nekoj koj se naj ubavi zenski iminja?

Gafur
02-05-10, 01:31
sellamunalejkum kako ste braka mene me interesira za imeto Elhan so znacene ima posto tuka go nema vo toj imenik a jas go imam najdeno vo drug i zatoa sakam da znam allah da ve nagradi

medina
06-05-10, 07:59
ve molam kazetemi dali nursen e muslimansko ime,,,,,selam:razmisluva:

medina
12-05-10, 11:45
zosto nikoj ne mi kazuva dali imeto nursen e muslimansko i so znacejne ima,ve molam kazetemi selam

medina
12-05-10, 11:46
a imeto ferijan dali e muslimansko me interesira?:вслм:

HKD
12-05-10, 12:13
ve molam kazetemi dali nursen e muslimansko ime,,,,,selam:razmisluva:

Селам Алејкум Сестро.

Халлали за задоцнување, но најверојатно другите членови не можеле да најдат соодветно значење на името или пак не прочитале.

Вака, според краткото истражување кое го направив за името Нурсен (Nursen), најдов дека има потекло (и се користи) во три земји во светов: Турција, Аустралија и Германија.

Единствено што е слично на името (а најверојатно и од таму потекнува) е зборот Nurse/Nursing што од Англиски/Австралијански на Македонски би значело Nurse - Медицинска Сестра; Nursing - Нега.


a imeto ferijan dali e muslimansko me interesira?:вслм:

Многупати имињата имаат некоја буква плус/минус или додаток зависно местото на живеење (државата), така да има мали модификации. Од тука, ако не можеме да го најдеме името точно со буквите на кое е напишано, се бара секогаш име многу слично на него.

На пример, слични имиња на ferijan кои ги најдов се:
Ferran = Пекар
Ferhan = Се радува


Ако некој знае повеќе, нека пише.

:selam:

medina
15-05-10, 11:04
mehaba me interesira imeto engin dali e muslimansko i dali mozime da mu go stavime na naseto dete i imeto jonuz :razmisluva: :вслм:

Abi
16-05-10, 00:29
mehaba me interesira imeto engin dali e muslimansko i dali mozime da mu go stavime na naseto dete i imeto jonuz :razmisluva: :вслм:
:вслм:
Енгин е со сигурност Турско име и би можеле браката кои знаат Турски, да го преведат што значење има тоа име. Што се однесува до „Јонус„ во оргинал е Јунус и значи „Гулаб„ и една Куранска сура носи наслов со тоа име и е еден Аллахов пратеник наречен со тоа име. Јас би го предложил второто име т.е. Јунус. Селам.

beci
16-05-10, 21:22
:selam:
Selma koe e znacenjeto ,dali e Ku'ransko ime i Sara.
:вслм:

Abi
19-05-10, 00:59
:selam:
Selma koe e znacenjeto ,dali e Ku'ransko ime i Sara.
:вслм:
:вслм:
:вслм:
Селма ар. е со значење онаа која изговорува убави зборови; здрава.
Што се однесува до името Сара, работите стојат вака: Ибрахим а.с. е споменат во Куранот во следниве суриња и нивните ајети:

2 : 124-133, 135,136,140,260,
3 : 65-68,84,85, 95-97.
4 : 54,55,125,163.
6 : 74-84, 161-163.
11 : 69-76.
12 : 6,38.
14 : 35-41.
15 : 51-58.
16 : 120-123.
19 : 41-50,58.
21 : 51-62, 64-73.
22 : 26,43,78.
26 : 69-89.
29 : 16-26,31,32.
33 : 7.
37 : 83,91-99,100-105,104,109,111-113.
42 : 13.
43 : 26-28.
51 : 24-33.
53 : 37-39.
57 : 26.
60 : 4,5,6.
87 : 14-19.

Сите овие Курански ајети ги прочитав и во ниеден од нив не се споменува името Сара кое би требало да е поврзано со името Ибрахим. Читаеќи го ајетот 29 од сура 51 во кој стои: „ И се појави жената негова извикнуваеќи и полицето удираеќи и рече...„ Заклучив дека не се споменува името Сара во Куранот, но во хадисите на Пратеникот с.а.в.с. е експлицитно споменато.Сето оваа е мое решаржирање а ќе се распрашам кај поучените за оваа име и иншАллах ќе дадам одговор на твоето прашање. Селам

aida
28-05-10, 22:48
SELAM imeto ILHAM ILI ILHAN kakoe pravilno i sto ima znacenje ve molam so pobrz odgovor selam

Muaz al Islam
29-05-10, 19:45
селамуа лејкум ако мозе да знам што знаци името адеела

Abi
29-05-10, 21:21
imeto ilham kakvo znacenje ima?
:вслм:
Ајде нека е хаирлија новороденчето(ако е веќе дојдено на овој свет), и еве еден „експресен„ одговор на твоето прашање.

Илхам е арапско име и е со следново значење; Вдахнато, инспирација.

Други слични имиња се: Илхан(Вдахнато, инспирација), Илхамија(инспиративен вдахнат). Селам.

aida
29-05-10, 22:51
:вслм:

Ајде нека е хаирлија новороденчето(ако е веќе дојдено на овој свет), и еве еден „експресен„ одговор на твоето прашање.

Илхам е арапско име и е со следново значење; Вдахнато, инспирација.


Други слични имиња се: Илхан(Вдахнато, инспирација), Илхамија(инспиративен вдахнат). Селам.FALA BRATE novorodenceto uste eden mesec ke dojde na ovoj svet selam

Abi
29-05-10, 23:29
селамуа лејкум ако мозе да знам што знаци името адеела

:вслм:

Адела е споредна форма од Аделе и уште од средниот век е кратка форма на име кои со Адел-се формирани а посебно од Аделхеит (Adelheid од Германски што значи во превод на Македонски, благородништво).
Во Шпанија е со сфоја именска форма.
Француски: Adèle
Англиски : Ethel
Чешки: : Adéla

Eве некои личности кои го носеле тоа име.
. Adela von Blois ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (* околу 1062; † 1138), Ќерка на Wilhelm I. von England ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови](England))

Adela von Champagne ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (1145–1206), Кралица од Франција.
Elizabeth Adela Forbes ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (1859–1912), Канадска сликарка
Adela von Pfalzel ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (* 660; † um 735), Основоположник на Манастир и сфетица.
Adela Zamudio ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (1854–1928), Боливианска уметничка и учителка.
Од тука забележуваме дека „Адела„ нема Арапско т.е. исламско потекло.
Еве слични имиња кои се од Арапско т.е. исламско потекло.
Адалета-праведност,непристрасност, поштување,пристојност.
Адила- праведна,поштена,честита.
Адла-праведност,
Адлија-правда, поштеност.
Сенадевам дека ќе бидеш задоволен од одговорот. Селам.

mirsad-mk
14-06-10, 21:54
:fala: mnogu braca za pomosta

Khayrun Nisa
14-06-10, 22:57
:fala: mnogu braca za pomosta

:razmisluva::razmisluva:За која помош? Најде ли име?

Abdu-Rahman
24-08-10, 17:00
Sufijan ili Sufi znacenje za ovie iminja

nurgian
27-08-10, 22:04
sto znacit moeto ime nurgian

Esnaf
29-08-10, 22:44
sto znacit moeto ime nurgian

Нур - светло, а ова gian валјда е џан - душа, значи светла душа. :намигнување:

efendija
30-08-10, 01:00
Sufijan ili Sufi znacenje za ovie iminja

Суфјан е арапско име и значи: - Оној кој стигнува ( доаѓа) брзо.

Суфи најчесто се превдува како мудрост.

suzana
12-09-10, 18:05
На Албански Превод е Мир: Добро Вет: Сам/а Мир: Peace

selam alejkum ako moze da znam sto znacit imeto levent i dali e muslimansko

suzana
12-09-10, 18:08
selam alejkum ako mozam da znam sto znaci imeto ajnet dali e muslimansko i kakvo ime e masko ili zensko

efendija
12-09-10, 18:28
selam alejkum ako moze da znam sto znacit imeto levent i dali e muslimansko

Алејкум селам ве рахметуллахи ве берекатуху!

Во имениците со муслимански (исламски) убави имиња не го сретнав името Левент, додека на друга страна сретнав дека името Левент е турско име ( во употреба кај оваа популација) кое обично се става на машките и можно е да значи убав. Оние кои го познаваат турскиот јазик не е на одмет да помогнат околу значењето на ова име.

selam alejkum ako mozam da znam sto znaci imeto ajnet dali e muslimansko i kakvo ime e masko ili zensko

За Ајнет не пронајдов никакви податоци освен тоа дека наместо ова име постои убаво исламско име кое гласи:

Ајет (арапско машко име) - Божји знак.

:вслм:

Padisah
12-09-10, 18:35
Алејкум селам ве рахметуллахи ве берекатуху!

Во имениците со муслимански (исламски) убави имиња не го сретнав името Левент, додека на друга страна сретнав дека името Левент е турско име ( во употреба кај оваа популација) кое обично се става на машките и можно е да значи убав. Оние кои го познаваат турскиот јазик не е на одмет да помогнат околу значењето на ова име.

:вслм:

Нема потреба од помош брате ефендија !:)
Тоа е значењето , а исто така има уште едно значење на еден чин на османлиски војник.

suzana
12-09-10, 18:56
selam alejkum ako moze da znam sto znacit imeto levent i dali e muslimansko

selam alejkum dali moze da zna i za imeto kevin i denis dali se muslimanski i ako se turski dali mozet da se stat na dete fala

islam nur
12-09-10, 19:07
selam alejkum dali moze da zna i za imeto kevin i denis dali se muslimanski i ako se turski dali mozet da se stat na dete fala


Кевин не е исламско име, туку има Ирско и Галско потекло, а неговото значење е некој кој е убав или сакан.

Денис, Денис Грција, грчки бог на виното.

Padisah
12-09-10, 19:14
Кевин не е исламско име, туку има Ирско и Галско потекло, а неговото значење е некој кој е убав или сакан.

Денис, Денис Грција, грчки бог на виното.

Доколку е Дениз (со з ),тогаш е тур. име со значење море.

IslamicMaster
13-09-10, 00:41
Драги браќа и сестри, би ве замолил за помош околу две имиња.

Еден мој другар денес доби две близначиња (машАллах) машко и женско па сака да му најдам 2 ИСЛАМСКО-ТУРСКИ ИМИЊА.

1. ДВЕТЕ ИМИЊА ДА БИДАТ ИСЛАМСКО-ТУРСКИ
2. ДВЕТЕ ИМИЊА ДА ЗАПОЧНУВААТ НА ИСТА БУКВА
3. ДВЕТЕ ИМИГА ДА БИДАТ ОД ПОМОДЕРНИТЕ

Ова се неговите барања, па се надевам дека ќе му удоволиме...
Ајде помагајте сите :гушкање:

Khayrun Nisa
13-09-10, 01:01
Драги браќа и сестри, би ве замолил за помош околу две имиња.

Еден мој другар денес доби две близначиња (машАллах) машко и женско па сака да му најдам 2 ИСЛАМСКО-ТУРСКИ ИМИЊА.

1. ДВЕТЕ ИМИЊА ДА БИДАТ ИСЛАМСКО-ТУРСКИ
2. ДВЕТЕ ИМИЊА ДА ЗАПОЧНУВААТ НА ИСТА БУКВА
3. ДВЕТЕ ИМИГА ДА БИДАТ ОД ПОМОДЕРНИТЕ

Ова се неговите барања, па се надевам дека ќе му удоволиме...
Ајде помагајте сите :гушкање:

Овој третиот услов не ми е јасен “помодерно турско исламско име“?
Што подразбираш под помодерни?

Ummu Beni
13-09-10, 01:20
:selam:KADIR I KIJARA

IslamicMaster
13-09-10, 02:55
Овој третиот услов не ми е јасен “помодерно турско исламско име“?
Што подразбираш под помодерни?

Како шо ми рекоа, така и пренесив :дада:

efendija
13-09-10, 12:23
Овој третиот услов не ми е јасен “помодерно турско исламско име“?
Што подразбираш под помодерни?

Вероватно мисли (мислеле) на новокомпонирани имиња со додавање и одземање на букви и на тој начин губење на смисолот и значењето на тоа име, како што е впрочем пракса и на поголемиот дел на муслиманите.:sad:


Мој предлог:

-Алем
-Алема

Ummu Beni
14-09-10, 11:34
:selam:AMIL_AMILA EDIN_EDINA

Kul_Allahu_Ekber
14-09-10, 17:50
Zekerija-Zehra- Musa-mejrem, Ali-Imran. Selsebil-Selsebila.-Habiba.Hatab. Tarik,Tuba- :selam: a za maskoto Muhammed alejhi sellam rekol: Naj ubavi iminja se Abdullah i Abdurahman,

muslimanka as
16-09-10, 12:04
:selam:Elmedin-Elmedina. Almedin-Almedina Edin-Edina Sejla-Senol i.t.n

Tersene^^
01-10-10, 22:16
selam... pocituvani imam edno kratko prasanje, dali nekoj moze strucno da mi odgovori dali e izvorno muslimansko imeto DENIS ili pak se raboti za internacionalno ime, i kakvo e negovo znacenje spored islam??? SELAM

OtoMan
02-10-10, 15:47
selam... pocituvani imam edno kratko prasanje, dali nekoj moze strucno da mi odgovori dali e izvorno muslimansko imeto DENIS ili pak se raboti za internacionalno ime, i kakvo e negovo znacenje spored islam??? SELAM

Брате, јас колку што можам да ти одговорам е ова.

Зборот Дениз (Deniz) е збор кој постои во Турскиот јазик и во превод на македонски значи Море, значи:


Дениз = Море

Во турција може да се сретне ова име но за разлика од кај нас, во Турција ова претставува женско име.

дали ова име може да се сретне во Куран или како име или како збор не знам и немам слушнато за некој лик во исламската историја со ова име.

Толку од мене.

Селам.

senaid
03-10-10, 11:01
selam pocituvani imam edno kratko prasanje dali moze da mi odgovori nekoj so znaci vo prevod imet ajsela i dali istoto e cisto muslimansko ime

Abi
03-10-10, 23:44
selam pocituvani imam edno kratko prasanje dali moze da mi odgovori nekoj so znaci vo prevod imet ajsela i dali istoto e cisto muslimansko ime

:selam:
Овеа име има турско потекло. Ај= Месечина; сел=сфетлост т.е. Сфетламесечина.

Селам.

suzana
04-10-10, 17:40
selam alejkum dali moze da znam kakvo ime e adel

maence
04-10-10, 19:54
Dali moze nekoj da mi kaze dali e muslimansko imeto Adelina i kakvo znacenje ima,se raboti za mojata prijatelka ona e muslimanka i jas sakam da i pomognam zatoa sto taa e bremena i ke dobie kerka i saka da i stavi ime Adelina NO SE PRASUVA DALI E TOA IME MUSLIMANSKO,FALA AKO NEKOJ MI POMOGNE TAKA JAS KE I POMOGNAM NA MOJATA DRUGARKA MNOGU POZDRAV I IMAJTE UBAVA VECER

efendija
04-10-10, 22:21
selam alejkum dali moze da znam kakvo ime e adel

Адил, Адел е арапско (исламско) име и значи: праведен.

Dali moze nekoj da mi kaze dali e muslimansko imeto Adelina i kakvo znacenje ima,se raboti za mojata prijatelka ona e muslimanka i jas sakam da i pomognam zatoa sto taa e bremena i ke dobie kerka i saka da i stavi ime Adelina NO SE PRASUVA DALI E TOA IME MUSLIMANSKO,FALA AKO NEKOJ MI POMOGNE TAKA JAS KE I POMOGNAM NA MOJATA DRUGARKA MNOGU POZDRAV I IMAJTE UBAVA VECER

Аделина е кованица од следните исламски имиња:

Адалета (ар) - праведна, честита
Адила (ар) - праведна. Изв.: Адла.
Адла - види: Адила
Адлија (ар) - стручнак по правосудство, праведна
Адвија (ар) - брза, итра


Би ти препорачал на пријателката наместо тоа име да и ги предложиш погоре спомнатите.

IslamicMaster
05-10-10, 12:13
Нешто повеќе за името АКСЕЛ?

Abi
06-10-10, 00:15
selam alejkum dali moze da znam kakvo ime e adel

Dali moze nekoj da mi kaze dali e muslimansko imeto Adelina i kakvo znacenje ima,se raboti za mojata prijatelka ona e muslimanka i jas sakam da i pomognam zatoa sto taa e bremena i ke dobie kerka i saka da i stavi ime Adelina NO SE PRASUVA DALI E TOA IME MUSLIMANSKO,FALA AKO NEKOJ MI POMOGNE TAKA JAS KE I POMOGNAM NA MOJATA DRUGARKA MNOGU POZDRAV I IMAJTE UBAVA VECER

:selam:
Во оваа рубрика за имињата и нивното значење, скоро да е секое име објаснето само ако се чита поредоследно. Но нејсе дека сте нови на форумов ќе објасниме повторно.
Адела е споредна форма од Аделе и уште од средниот век е кратка форма на име кои со Адел-се формирани а посебно од Аделхеит (Adelheid од Германски што значи во превод на Македонски, благородништво).
Во Шпанија е со сфоја именска форма.
Француски: Adèle
Англиски : Ethel
Чешки: : Adéla

Eве некои личности кои го носеле тоа име.

.Adela von Blois ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (* околу 1062; † 1138), Ќерка на Wilhelm I. von England ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови](England))

Adela von Champagne ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (1145–1206), Кралица од Франција.
Elizabeth Adela Forbes ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (1859–1912), Канадска сликарка
Adela von Pfalzel ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (* 660; † um 735), Основоположник на Манастир и сфетица.
Adela Zamudio ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) (1854–1928), Боливианска уметничка и учителка.
Од тука забележуваме дека „Адела„ нема Арапско т.е. исламско потекло.
Еве слични имиња кои се од Арапско т.е. исламско потекло.
Адалета-праведност,непристрасност, поштување,пристојност.
Адила- праведна,поштена,честита.
Адла-праведност,
Адлија-правда, поштеност.
Сенадевам дека ќе бидете задоволни од одговорот. Селам.

Abi
06-10-10, 00:30
Нешто повеќе за името АКСЕЛ?
:вслм:
Името Аксел(Axel) е скратена форма од името Абсалом.
Абсалом е со значење татко на мирот и борец за правда.

Се користи во следниве јазици: Арамеиски;Германски; Хебрејски и Шведски. Селам.

Kul_Allahu_Ekber
06-10-10, 00:48
selam alejkum. dali moze da mi kazete, za imeto Aisa ili Ajshe jas sum nasla nesto vo edna kniga,za iminja islamski zenski,nesto vo prevod znacelo nesto vecen zivot konfor taka nesto, aj ako moze nekoj po tocno da mi go kaze znaenjeto.:selam::allah: da ve nagradi.

Abi
06-10-10, 01:08
selam alejkum. dali moze da mi kazete, za imeto Aisa ili Ajshe jas sum nasla nesto vo edna kniga,za iminja islamski zenski,nesto vo prevod znacelo nesto vecen zivot konfor taka nesto, aj ako moze nekoj po tocno da mi go kaze znaenjeto.:selam::allah: da ve nagradi.
:вслм:
Аиша е име на една од жените на Мухаммед с.а.в.с. и е со значење:
жива, постојана,која добро(комотно) живи. Селам.

Kul_Allahu_Ekber
06-10-10, 01:21
fala :allah: Allah da te nagradi.da brate znam deka zenata Na Muhammed s.a.w. se vikala Aisa. a za uste edno ime. Sto znaci imeto Erol ??

Abi
06-10-10, 22:10
fala :allah: Allah da te nagradi.da brate znam deka zenata Na Muhammed s.a.w. se vikala Aisa. a za uste edno ime. Sto znaci imeto Erol ??


:selam:


Ерол: „Ер„ е со турско потекло и значи војник и има нешто со значење херој, и е користено повеќе кај војници, и „ол„ значи ќе биде, и би требало тоа име да го има значењето „ќе биде храбар,смел„ односно „биди маж„ или „биди војник„.
Селам.

Burak
06-10-10, 22:17
:selam:


Ерол: „Ер„ е со турско потекло и значи војник и има нешто со значење херој, и е користено повеќе кај војници, и „ол„ значи ќе биде, и би требало тоа име да го има значењето „ќе биде храбар,смел„ односно „биди маж„ или „биди војник„.
Селам.

Значи не е добро име ,бидејќи секој пат мораш кога ќе го спомнеш името да кажеш ИншаАллах:смешкање:
Еј Ерол,иншаАллах!!

IslamicMaster
07-10-10, 14:53
:вслм:
Името Аксел(Axel) е скратена форма од името Абсалом.
Абсалом е со значење татко на мирот и борец за правда.

Се користи во следниве јазици: Арамеиски;Германски; Хебрејски и Шведски. Селам.

Значи ова не е Исламско име, или?
Колку шо сум слушнал, мислам дека и Турците ставаат такви имиња :дада:

Abi
07-10-10, 23:38
Значи ова не е Исламско име, или?
Колку шо сум слушнал, мислам дека и Турците ставаат такви имиња :дада:
:selam:
Драг брат „исламикмастер„ досега не сум наишол на Турчин со вакво име (а доста познавам од нив), но често пати тука во Гер. го среќавам тоа име. Имаме доста убави исламски имиња со многу убави значења па да се навикнуваме такви имиња да им даваме на нашите пoколениа. Селам.

Kul_Allahu_Ekber
08-10-10, 00:03
:selam: Moze li nekoj da mi kaze, sto ime e Muhammide i dali e zensko ili masko,i koje znacenje ima.:allah: da ve nagradi

suzana
09-10-10, 17:47
selam alejkum ako moze da znam kakvo ime e elvin

suzana
09-10-10, 17:48
selam alejkum ako moze da znam sto znaci imeto elvin

IslamicMaster
09-10-10, 18:22
:selam:
Драг брат „исламикмастер„ досега не сум наишол на Турчин со вакво име (а доста познавам од нив), но често пати тука во Гер. го среќавам тоа име. Имаме доста убави исламски имиња со многу убави значења па да се навикнуваме такви имиња да им даваме на нашите пколениа. Селам.

Можеби ти никогаш брате не си слушнал но јас имам слушнато, а тие го слушнале од некои нивни роднини во Турција како и од познатиот филм Шехерзад. Каде татко му од главниот лик (Онур) се вика Аксал. Тоа Аксал било за презиме, а Аксел се користело за име...

А колку е исламско името, поима си немам :дада:

suzana
09-10-10, 18:34
selam alejkum ako moze da znam kakvo ime e elvin

jas sakaf da znam za imeto elvin a dobif odgovor za imeto aksel

IslamicMaster
09-10-10, 18:35
jas sakaf da znam za imeto elvin a dobif odgovor za imeto aksel

Одговорот беше за мене, за тебе иншАллах ќе има одговор, но треба малку да почекаш. :дада:

Abi
09-10-10, 22:57
selam alejkum ako moze da znam kakvo ime e elvin

Елвин е англиска форма од Алвин и е со значење: 1. Цвеќе на небото 2. Секоја посебна боја на виножито (божурекот) 3. Подарок на верата.
Се среќава на следниве јазици: Босански, Англески, Хрватски, Персиски и Турски.
:selam: Moze li nekoj da mi kaze, sto ime e Muhammide i dali e zensko ili masko,i koje znacenje ima.:allah: da ve nagradi
:selam:
Мухаммад е со значење, многу фален, достоен за секоја слава и благодарност.
Името „Мухаммиде„ не егзистира ниту во машката а ниту во женската листа на имиња, а најверојатно е некоја именска деклинација.

IslamicMaster
10-10-10, 03:17
Какви имиња се Кевин и Ален?

Esnaf
11-10-10, 14:14
Кевин не е исламско име, а Ален е арапски збор со значење, јавно, обзнаено.. :)

Muaz al Islam
11-10-10, 15:50
Dali moze nekoj da mi kaze shto ime e Ejlem i dali e Islamko

Abi
11-10-10, 23:27
Какви имиња се Кевин и Ален?
:selam:
:selam:
Името Кевин е од староИрско потекло, и во најранешна форма се среќава како Коемген.
Денешната Ирска форма е Каомхан или Каоимхин.
Познатата форма е Англиската верзија Кевин.
Името има значење „Личен и убав од родување„.
Се среќава во следниве јазици, старо Англиски, старо Ирски и Германски.


Името Ален е со Арабско исконско потекло и значи: Помалиот брат на Алем„.
Славистичкото потекло е од скратеницата на името Магдален(Магдалено)
Машка форма е Ален а женска форма е Алена.
Ерменското потекло на Ален е со значење: „Големиот„.
Тоа име е многу застапено кај Ерменците, Хрватите и Босанците(муслимани).
Јазици во кој се среќава името Ален се: Арамејски,Библиски, Босански, Хрватски и Словенски.
Селам.

Abi
11-10-10, 23:45
Dali moze nekoj da mi kaze shto ime e Ejlem i dali e Islamko
:selam:
Ејлем значи „не волшебна„ туку „активна„ односно активност.
На Турски е со значење: Востание. Се среќава во Арабскиот Курдскиот и Турскиот јазик. Селам.

Muaz al Islam
11-10-10, 23:50
:selam:

Ејлем значи „не волшебна„ туку „активна„ односно активност.
На Турски е со значење: Востание. Се среќава во Арабскиот Курдскиот и Турскиот јазик. Селам.Allah neka te nagradi brate so negovata nagrada
Eselamu alejkum

Muaz al Islam
11-10-10, 23:51
Braka i sestri dali znaete poveke za imeto Ermin od kaj poteknuva negovo znacejne.

Abi
12-10-10, 00:50
Allah neka te nagradi brate so negovata nagrada
Eselamu alejkum
Амин!

Braka i sestri dali znaete poveke za imeto Ermin od kaj poteknuva negovo znacejne.
:selam:

„Ермин„ е староГерманско име и е со значење „голем заштитник„ и се среќава на Албански и Босански имиња. Селам.

suzana
12-10-10, 14:05
selam alejkum aj ako moze da mi kazete za imeto arkan mislam deka e tursko ako e dali moze da se klade arkan i sto znacejne imat fala mnogu

suzana
12-10-10, 14:16
Кевин не е исламско име, а Ален е арапски збор со значење, јавно, обзнаено.. :)

jas mislam deka alem e arapski zbor a alen ne

Esnaf
12-10-10, 15:34
jas mislam deka alem e arapski zbor a alen ne

Проверено е, како арапски збор преведен означува јавно, прашај некој што знае арапски ќе се увериш. :)

suzana
12-10-10, 16:06
Проверено е, како арапски збор преведен означува јавно, прашај некој што знае арапски ќе се увериш. :)

vie znaete poubavo od nas ali jas sakaf za deteto moe alen a masmi mi predlozi alem toj znaet arapski i mi go predlozi toa ime a ako moze da se stavi i alen jas sakam da znam fala

Burak
12-10-10, 16:14
selam alejkum aj ako moze da mi kazete za imeto arkan mislam deka e tursko ako e dali moze da se klade arkan i sto znacejne imat fala mnogu

Аркан е име на познат српски кољач врз муслиманите во Босна.На овие простори тоа би било синоним за омраза кон муслиманите, и воопшто не би посакал да мојот син има нешто слично со таква личност,макар името било арапско.А Аллах најдобро знае.

suzana
12-10-10, 16:23
Аркан е име на познат српски кољач врз муслиманите во Босна.На овие простори тоа би било синоним за омраза кон муслиманите, и воопшто не би посакал да мојот син има нешто слично со таква личност,макар името било арапско.А Аллах најдобро знае.

fala mnogu za odgovorot a koe ime bi mi go predlozile vie muslimansko na bukvata a

Kul_Allahu_Ekber
12-10-10, 16:30
ako e masko Kako sto kazal Muhammed alejhi selam, naj ubavi iminja maski se: ABDURAHMAN I ABDULLAH

alma
12-10-10, 18:14
selam alejkum moze nekoj da mi kaze kogae kurban bajram fala

Muaz al Islam
12-10-10, 18:18
selam alejkum moze nekoj da mi kaze kogae kurban bajram fala
Аликум Селам Добре но дојде тука во ова семејство ИЦ Форум до твоето прашајне Курбан Бајрам спаѓа на 16 Ноември но аллах најдобро знае
Еселаму Алејкум

Esnaf
12-10-10, 18:47
vie znaete poubavo od nas ali jas sakaf za deteto moe alen a masmi mi predlozi alem toj znaet arapski i mi go predlozi toa ime a ako moze da se stavi i alen jas sakam da znam fala

Не знам ни јас толку поубаво, но имам еден брат што има завршено школо во Арабија, па тој ми објасни. :)

Ален е арапски зборче, но арапите не го користат многу како име за своите деца, а Алем е баш убаво и арапско име (Великан, главен) убав е предлогот на сопругот послушајте си го, Аллах да го чува детето! :selam:

Abdu-Rahman
22-10-10, 18:49
Bi sakal da prasam nesto okolu iminjata
jas kolku sto znam muslimanski iminja se samo Arapskite
No vo posledno vreme imame invazija od Turski Bosanski Albanski dali e toa vo red i ako ne e neli treba da reagiraat odzite .

Blagodaram odnapred

alida
22-10-10, 19:11
Bi sakal da prasam nesto okolu iminjata
jas kolku sto znam muslimanski iminja se samo Arapskite
No vo posledno vreme imame invazija od Turski Bosanski Albanski dali e toa vo red i ako ne e neli treba da reagiraat odzite .

Blagodaram odnapred

DA MNOGU UBAVO KAZANO,,, DA TREBA KAKO DA NE TREBA DA REAGIRAT ODZITE ,NA SEKOE RODENO DETE MU SE VIKA EZNAN A ZA TOA SE NADLEZNI ODZITE KOGA GI VIKAT , TIE TREBA DA GI OPOMENAT RODITELITE DEKA TOA I ME NE E MUSLIMAANSKO ILI E MUSLIMANSKO. ZATOA STO SEKOJ RODITEL KE ODGOVARA ZA SVOETO DETE .SELAM .

Abi
23-10-10, 20:54
Dali mozete da mi kazete imeto ELIZA dali e muslimansko ,sto znacenje ima.


:selam:

Елиза е кратка форма од Елизабета што е со Хебрејско значење „Господ е изобилство„.
Во Библијата има човек кој се вика Елиша а на Латинска варијанта е Елиза.

Би можело да ја има и оваа Грчка варијанта: „Мојот Бог се заколна„

aida
01-11-10, 13:42
SELAMUN ALEJKUM DALI IMETO VASIL E MUSLIMASNKO ?
I IMRAN ISTO TAKA ?I KAKVO ZNACENJE IMA?

Abdul-Hamid
01-11-10, 22:02
ALEJKI ESSELAM AIDA

WASIL-e arabski zbor sto znaci-da povrzes. prodolzetok.koj spojuva.
ima i ime poznato vo istorijata - WASIL IBN ATA


IMRAN e islamsko ime i znaci-od amere-juammiru-imran-gradenje gradba graditel

bidi pozdravena AIDA i ako iamsdrugo prasanje poveli
:вслм:

Erdovan ibn Enver
02-11-10, 15:37
sto znaci imeto berrak

Abi
02-11-10, 19:58
ALEJKI ESSELAM AIDA

WASIL-e arabski zbor sto znaci-da povrzes. prodolzetok.koj spojuva.
ima i ime poznato vo istorijata - WASIL IBN ATA


IMRAN e islamsko ime i znaci-od amere-juammiru-imran-gradenje gradba graditel

bidi pozdravena AIDA i ako iamsdrugo prasanje poveli
:вслм:

:selam:
МашАллах брат Абдул-Хамид! Си најдов замена да одговара на поставените прашања кои се однесуваат за имињата и нивните значења:). Аллах да те награди навистина имаш компетентни одговори, па бујрум продолжи така. Селам.

ПС. Како е Рабил-Ефендија. Поканиго да ни се придружи на форумов. Патем комшија сум ти со селата.

Kul_Allahu_Ekber
03-11-10, 03:15
MUSKA
ABAZ (ar)-lav,veoma namrsten. .......

ABDULAH (ar)-Allahov rob,sluga,i sva slicna imena koja pocinju sa
"Abdul..."oznacavaju Allahove robove

ABID (ar) pobozan

ADEM (st.hebr.)-zemlja,zemni prah

ADIL (ar)pravedan,posten,cist

ADNAN (ar)-ime legendarnog praoca Arapa

AGAN (izv.od turc. aga)-zapovjednik,veleposjednik,gazda

AHMED (ar)-veoma pohvaljen,nejpohvaljeniji

AJDIN (tur)-sjajan,svijetao,jasan,sretan

AJNUR (tur-ar)-mjesecev sjaj,svjetlost

AKIF (ar)povucen,samotanprivrzen,marljiv

ALADIN,ALDIN (ar)-uzvisenost,slava vjere

ALIJA,AGANALAGA (ar)-visok,prvorazredan,izvrstan,odlican,plemenit

ALEM (ar)-velikan,glavni,putokaz,zastava

ALIM (ar0-naucnik,koji je obrazovan

ALMAS (ar)-dijamant,almas,dragi kamen

ALMIR (ar)-zapovjednik,princ,vladar

AMAR (ar)-cvijece i zelenilo,zivot,ljubav,dar i kultura

AMEL (ar)-rad,aktivnost,djelo

AMIR (ar)-zapovjednik,naredbodavac,ukucanin,napredan,bujan

ARIF (ar)-razborit,ostar,poznat,upucen

ARSLAN(ar)-lav,heroj,junak

ASAD (ar)-najsretniji,najuspjesniji

ASIF (ar)-tuzan,osjetljiv,koji se cesto kaje

ASIM (ar)zastitnik,branilac,koji svoju neporocnost cuva

ATIF (ar)-milostiv,saosjecajan

ATIK (ar)-plemenit,pusta na slobodu

AZAM (ar)-najveci ,najznacajniji

AZIM (ar)-onaj koji odlucuje

AZAUDIN (ar)-utjeha vjere,strpljivost u vjeri

BADEM (per)-drvo i plod iz porodice ruza

BAHRIJA (ar)-pomorac,mornar

BAHRUDIN (ar)-onaj cije je znanje o vjeri veliko poput mora

BAJAZIT (ar)-Jezidov otac,otac onoga koji se povecava,raste

BAJRAM (tur. i per.)-Ovo ime bi se davalo djetetu koje se rodi na te
praznike

BAKIR (ar)-ranoranilac,proucavalac,ostar

BEKIR,BECIR , (ar),-ranoranilac

BEDRUDIN,(ar)-punilo vjere

BERIZ,(ar)-jasan,istaknut,ugledan

BESIM,(ar)-nasmijan,veseo

BESIR,(ar)-donosilac radosne vijesti

BILAL,(ar),svjez,zdrav

BURHAN,(ar)-dokaz

CAMIL,CAZIM,CEMAL,KEMAL,CERIM,(ar)-potpunost,savrsenost,zrelost

DERVIS (per.)-skroman i pobozan covjek

DILAVER (per.)-hrabar,vrijedan,odvazan

DILBER (per.)-drazestan,dragi,voljen

DZAFER,(ar)-rijecica,potok

DZANAN,(per.)-voljen,ljubljen,drag

DZENAN,(ar.)-srce,dusa

DZEMAL,(ar),-ljepota,lijepo ponasanje

DZEMALUDIN,(ar)-ljepota vjere

DZEMIL,(ar.)lijep,krasan ,ljubak

DZEVAD,(ar)-darezljiv,velikodusan,plemenit

DZEVDET,(ar),dobrota,izvrsnost,djelotvornost,

EDBER (ar)--najcvrsci,najsnazniji,jedar

EDHEM (ar.)-crn,vran,crnkast

EDIB (ar.)-odgojen,vaspitan,uljudan,obrazovan

EDIN (ar)-vjera ,religija , autoritet

EJUB (star.Hebr.)-koji se kaje,progonjen

EKREM (ar)-najplemenitiji,najpostovaniji,najugledniji

ELMEDIN (ar)-zaduzen,duznik

ELVEDIN (ar)-dar,poklon,dobrocinstvo vjere

EMIN (ar)-miran,siguran,pouzdan,cestit.

EMIR (ar)-zapovjednik,princ,vladar

ENES (ar)-druzevan,prijazan,ljubazan

ENVER (ar)-lijep,sjajan,blistav,jasan

ESAD (ar.)-najsretniji,najuspjesniji

ESREF (ar)-najugledniji

EZHER (ar)-covjek blistava lica,

FADIL,FAZLIJA (ar.)-izvrstan,odlican,zasluzan,istaknut

FAHIM (ar)-koji razumije-shvata

FAHIR,FAHRO,FAHRUDIN (ar)-ponosan,gord,hvalisav

FAHRET (ar)-ponos,slava,cast

FAIK (ar)-nadmocan,superioran

FARIS (ar.)-jahac,konjanik,vitez

FARUK (ar)-koji zna razlikovati istinu od lazi

FEHAD (ar.)-dreser,vlasnik geoparda

FEJSAL (ar)-sudac,vladar,britka sablja

FEJZO (ar)-Allahova milost,darezljivost.

FERHAD (ar.)-koji pobjedjuje,bistar

FERHAT (ar.)-radost,veselje

FERID (ar.)-posebno nadaren,jedinstven,neuporediv

FETAH (ar.)zavojevac,sudac

FIKRET (ar)-misao,ideja,,pojam,utisak

FUAD (ar.)srce,um,razum,duh,dusa.

GALIB (ar)-koji savladjuje,dominantan

GANIJA (ar.)-bogat,imucan

HABIB (ar.)-drag,voljen,ljubimac

HAFIZ (ar.)-koji citav Kur`an zna napamet,zastitnik

HAIM (ar,)-ludo zaljubljen

HAJDAR (ar)-lav

HAJRO,HAJRUDIN (ar.)-dobrotvoran,izvrstan u vjeri,sreca vjere

HAKIJA (ar)-istinit,strog

HAKIM (ar.)-sudac,guverner,odlucan

HALID (ar)-trajan,krepak,snazan,cio.

HALIL (ar)-vjeran prijatelj,srce,koplje,sablja

HALIM (ar)-blag,strpljiv,pazljiv,obazriv

HAMDIJA,HAMED-(ar).-hvaljen,pohvaljen

HAMID (ar.)-koji hvali i zahvaljuje

HAMZA (ar.)-lav

HARIS (ar.)oprezan,budan,cuvar,nadzornik

HASAN (ar)lijep,ljubak,krasan,izvrstan

HASIB (ar)-cijenjen,postovan,uvazen,ugledan

HASIM (ar)-onaj koji drobi,mrvi hljeb

HAZIM (ar.)odlucan,cvrst,energican

HIDAJET (ar.)-pravi put

HIKMET (ar.)-mudrost,filozofija

HILMIJA (ar)-blag,obazriv,strpljiv

HUREM (per.)-veseo,raspolozen

HUSEIN (ar.)-ljepuskast,ljubak

HUSNIJA (ar.)-lijep,izvrstan,dobar

HUSREF (Per.)-vladar,car.

IBRAHIM (ar.)-otac naroda,mnostva

IDRIS (ar.)-pronicatelj,apokalipticar

IRFAN (ar.)-priznanje,znanje,spoznaja

ISMAIL (ar.)-Bog cuje,uslisao je

ISMET (ar.)-negrijesenje,ocuvanost,neporocnost,nevinost

IZET (ar.)-moc,sila,ugled,utjecaj

IZUDIN (ar.)-snaga,slava,ugled vjere.

JAKUB (st.hebre.)-onaj koji je vezan uz Boga

JASMIN (per.)-Jasmin,mirisna biljka

JASAR (tur.)-koji privredjuje

JUNUZ (st.hebr.)-onaj koji rastuzuje,koji je tuzan

JUSUF (st,hebr.)-ozalosceni,ucvjeljeni.

KABIR (ar)-velik,ogroman,vazan

KADIR (ar.)-koji je sposoban

KADRIJA (ar)-sposoban,vrijedan,predodredjen

KASEM (ar)-zakletva,prisega

KASIM (ar.)-djelitelj,rasporedjivac,planer

KEMAL (ar)potpunost,savrsenost,zrelost

KENAN (ar.)skriven,zaklonjen,udobno smjesten

KERIM (ar.)plemenit,velikodusan,srdacan,

LATIF (ar.)-fin,njezan,blag

LUTFIJA,(ar.)njeznost,finoca,dobrota,

MAHIR (ar)-vjest,okretan,spretan

MAHMUD (ar.)-pohvaljen,hvale vrijedan

MAHSUD (ar.)-onaj kome zavide

MAID (ar.)- kojisenjise,povija,ljulja

MALIK(Ar.)vlasnik,posjednik,imalac

MEHMED,MEHMEDALIJA...

MEHMUDALIJA,MUHAMED (ar)-mnogo hvaljen,dostojan hvale,slavljen

MENSUR, (ar)-pobjednicki,pobjedonosan

MERDAN (per.)-hrabar,odvazan,plemenit

MERDZAN (ar.)-crvena zlatva,korali,biseri

MERSAD (ar.)-plemenit,osmatracnica

MESUD (ar.)sretan ,blazen , uspjesan

MEVLUDIN (Ar.)-prijatelj,pomagac,pristalica

MIDHAT (ar,.)-pohvalno djelo,pohvala

MIRALEM (ar.)-zapovjednik na zemlji

MIRZA,MIRSAD (ar.)-princ,pisar,sekretar,obrazovan

MUAMER (Ar.)-dugovjecan,koji dugo zivi

MUFID (ar.)-koristan,unosan , probitacan

MUGDIM,MUKDIM (ar.)-Hrabar,smion,poduzetan

MUHAREM (ar.)-zasticen,nepovrediv,sacuvan

MUHIB (ar.)-koji voli,ljubitelj

MULAIM (ar.)-podesan,zgodan,povoljan

MUMIN (ar.)-vjernik

MUNEVER (Ar.)-sjajan,svetao,osvjetljen

MUNIB (ar.)-pokajnik ,koji se kaje

MUNIR (ar.)-sjajan,svetao

MURAT (ar.)-pozeljan,namjeravan,ono sto se zeli.

MURADIF (ar.)-partner,saputnik

MURIZ,MURIS (ar.)onaj koji nesto ostavlja u naslijedje

MUSA (st.hebr.)-onaj koji pluta,po vodi

MUSAFIR (ar.)-putnik,gost

MUSTAFA (ar.)-odabran , odlikovan

MUVEDET (ar.)-ljubav,naklonost

MUZAFER (ar.)-koji uspijeva,pobjedonosan,

NABIT (ar.)-koji raste ,mlad, svjez

NADIM (ar.)pokajnik

NAFIZ (Ar.)-prodoran,djelotvoran

NAIL (ar.)-dar,poklon,milost

NAIM (ar.)-mekan,njezan

NAMIK (ar.)-koji ukrasava,lijepo pise

NASER (ar.)-pomagac,zastitnik

NASIF (ar,)-sluga,posluzitelj

NASIRUDIN (ar.)-pomagac za vjeru

NAZIF (ar.)-cist , uredan

NAZIM (ar,)-priredjivac,organizator,pisac

NAZMIJA (ar.)-poetican,pjesnicki

NEDIM (ar.)-prisni prijatelj

NEDZAD (ar.)-spas,izbavljenje,sigurnost

NEDZIB (ar.)-plemenitog roda

NEDZVET (ar.)-sigurnost,sloboda

NEFIS (ar.)-skup , dragocjen ,trazen

NEHRUDIN (ar.)-korito vjere

NERMIN (ar.)-hrabar ,junak , vitez

NESIB (ar.)-sreca ,sudbina

NESIM (ar.)-povjetarac,vjetric

NEVZET (per.)-novorodjence

NEVRES (per.)-mlad,svjez

NEZIR (ar0-opominjac , opomena

NIHAD (ar.)-karakter,narav,priroda

NIJAZ (perz.)-Zelja,molba,obecanje,poklon

NURIJA,NURUDIN (ar.)-svijetaoblistav

NUSRET (ar.)pomoc,pobjeda,

OMER (ar.)-etimologija nejasna

ORHAN (tur.)-car utvrdjenja
OSMAN (ar.)-zmija,zmijce mladunce ,

RAGIB (ar.)-koji zudi,cezne

RAHIM (ar.)-koji je milostiv,sazaljiv

RAHMAN (ar.)-premilostiv

RAIF (ar.)-samilostan,blag,dobrocudan

RAMADAN (ar.)-Ramazan

RAMIZ (ar.)-okretan,figurativno se izrazava

RASIM (ar.)-pisar,biljeznik,crtac

RASID (ar.)-na pravome putu,pravovjeran,razborit

REDZEP (ar.)-redzeb,(sedmi mjesec)

REDZA (ar.)-nada,ocekivanje

REDZIB (ar.)-koji uvazava-postuje

REFIK (ar.)-pratilac,saputnik,prijatelj

REIF (ar.)-milostiv,blag,dobrodusan

REJHAN (ar.)-mirisna biljka

REMZIJA (ar.)-figurativan,simbolican

RESAD (ar.)-ispravnost,razboritost,spoznaja

REUF (ar.)-milostan,saosjecajan,blag

REZAK (ar.)-hranitelj,opskrbljivac

RIFAT (ar.)-visok polozaj , visost

RIJAD (ar.)-vjezbanje,treniranje

RUSTEM, perz.)-jak,snazan,korpulentan

RUZDIJA (ar.)-razborit,pravilan,ispravan

SABAHUDIN (ar.)-zora,osvit vjere

SABIT (ar.)-cvrst,jak,stabilan

SABRIJA (ar.)-strpljivost,suzdrzavanje

SADIK (ar.)-iskren,istinit,vjeran

SAFET (ar.)-najbolji dio,elita ,jezgro, srz, bit

SAHIB (Ar.)-kolega,prijatelj,vlasnik

SAID (ar.)gospodar,glavar , koji obecava srecu

SAKIB (ar.)-prodoran,pronicav,ostar,cuven,poznat

SALIM,SALEM (ar.)-zdrav,citav,potpun,pravilan

SALIH (ar.)-dobar,cestit,uredan,bogobojazan

SAMED (ar.)-prvak,koji podnosi glad i zedj

SAMIR (ar.)-sagovornik ,vecernji zabavljac,sijeldjija

SEAD (ar.)-sreca,dobar predznak,uspjeh

SEDAD (ar.)-ispravan,tacan

SEFER (ar.)-put,putovanje,zora

SEID (ar.)-sretan,blazen,uspjesan

SEJFUDIN (ar.)-mac vjere,sablja.

SELIM (ar.)-zdrav,nepovrijedjen

SELVET (ar.)-utjeha,mir,zabava

SEMIN (ar.)-skupocjen,vrijedan,dragocjen

SEMIR (ar.)-koji se nocu zabavlja ,nocobdija

SENAD (ar.)-oslonac,potporanj,stup

SIDIK (ar.)-veoma iskren,pouzdan,istinoljubiv,pravedan

SIFET (ar.)-svojstvo,osobina

SINAN (ar.)-snaga,moc,sila

SUAD (ar.)-sretan,koji ima srece

SULEJMAN (ar.)-mudrac,miroljubiv,

SABAN (ar.)-osmi mjesec

SACIR (ar.)-koji se Allahu cesto zahvaljuje

SAHIN (perz.)-soko

SEFIK (ar.)-saosjecajan,brizljiv ,njezan

SEFKET (ar.)-samilost,brizljivost,njeznost

SEMSO ,SEMSUDIN (ar.)-suncevo svjetlo,zlato

SERIF (ar.)-ugledan,cestit,slavan,plemenit

SEVAl (ar.)-deveti mjesec

SUKRIJA (ar.)-koji se zahvaljuje,blagodaran ,

TAHIR (ar.)-cist,neporocan,nevin

TAIB (ar.)-pokajnik ,koji se kaje

TARIK (ar.)-koji kuca,udara,zvijezda Danica

TEUFIK (ar.)-pomoc od Allaha,

UZEJIR (st.hebr.)-pomoc

VAHDET (ar.)-biti jedan ,sam,samostalnost

VAHID (ar.)-jedinstven,neuporediv

VASIL (ar.)-koji spaja,povezuje

VEDAD (ar,)-ljubav,naklonost,prijateljstvo

VEHAB (ar.)-koji mnogo poklanja

VEHBIJA (ar.)-nadaren,darovit,talentovan

VEHID (ar.)-jedinac sin,jedinstven,usamljen

VELIJA (ar.)-prijatelj,pristalica,ucenik

VILDAN (ar.)-novorodzencad,djeca,djecaci

ZAFER (ar.)-pobjeda,trijumf

ZAHIR (ar.)-vidljiv,ispoljava osjecaje,ocit

ZAID (ar.)-koji se povecava,raste

ZAIM (ar,)-vodja,starjesina,predvodnik

ZAKIR (ar.)-onaj koji se sjeca

ZARIF (ar.)lijep.ljubak,okretan,dosjetljiv,pametan

ZEHRUDIN (ar.)-cvijece vjere

ZEJNUDIN (ar.)-ukras,nakit vjere

ZEKERIJAH (ar.)-onaj koji se sjeca Boga

ZIJAD (ar.)-mnogo,iznad svega,suvise

ZIKRET (ar.)-uspomena,sjecanje,slav

Abdul-Hamid
04-11-10, 00:32
DA MNOGU UBAVO KAZANO,,, DA TREBA KAKO DA NE TREBA DA REAGIRAT ODZITE ,NA SEKOE RODENO DETE MU SE VIKA EZNAN A ZA TOA SE NADLEZNI ODZITE KOGA GI VIKAT , TIE TREBA DA GI OPOMENAT RODITELITE DEKA TOA I ME NE E MUSLIMAANSKO ILI E MUSLIMANSKO. ZATOA STO SEKOJ RODITEL KE ODGOVARA ZA SVOETO DETE .SELAM .iminjata za dabidat muslimanski nee uslov fa bidat arabski
zasto ISLAMOT e vere zasite ane samo zaarapite.
i zatoa sto ALLAH veli vo kuranot I OS NEGOVITE ZNAMENIJA SE VASITE BOI I VASITE JAZICI znaci dase vikas GAZMEN e dokaz deka ALLAH navistina stvoril drug jazik pokraj arapskiot.
inace toa sto znacina arapski SEID-sreken toa znaci i na albanski GAZMEN-od gazuar-sreken ili srekno.

na italjanski da kazes GOSPOD treba da reces DIO t.e.ALLAH samiot dozvolil dase narekuva iso drugi imina

ISLAMSKIOT STAV e deka e dozvoleno dase redi imina na nearapski jazik pod uslov da nenvreduva nesto ili dane znacat losi znacenja

WESSELAMU ALEJKUM

Hakk
06-11-10, 16:42
:selam: Дали некој знае што значи името ,Имијет,??? :вслм:

Abdu-Rahman
14-11-10, 17:48
Elhan sto oznacuva

adelina
17-11-10, 22:22
dali mozete da mi kazete za adelina i ajsela

Kul_Allahu_Ekber
18-11-10, 05:33
:selam:dali moze da mi kaze nemoj sto znaci imeto Nurshen i dali kuransko i islamsko ime :allah: da ve nagradi :selam:

Abi
21-11-10, 06:00
dali mozete da mi kazete za adelina i ajsela
:selam:
Добре ни дојде на овие хаирли страници и ете како наша нова корисничка на овој форум ќе ти дадам предност на твоето прашање, само ќе треба да кликнеш на овој линк...
[Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) и тука имам поопширно запишано што означува името Аделина а за Ајсела ќе кликнеш тука: [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови]) Селам.

Abi
21-11-10, 06:16
Elhan sto oznacuva


:selam:
Неможев да го пронајдам значењето на името Елхан но има едно друго слично име Елкан, кое е со хебрејско потекло и неговата женска форма Елкана. Селам.

Abi
21-11-10, 06:27
:selam:dali moze da mi kaze nemoj sto znaci imeto Nurshen i dali kuransko i islamsko ime :allah: da ve nagradi :selam:
:selam:
Така како што е напишано името Nurshen, не егзистира во таа форма но има две нему слични форми и тоа: Нурсах и Нурсан кои се женски имиња и се со турско-арабско значење- Кралица на сфетлоста. Селам.

Davud
26-11-10, 23:39
selam alejkum braca i sestri me interesira mislenje od povece braca i sestri ako mozete dami odgovorite na prasanjevo. dali imeto GANIJA e dozvoleno dase stava na dete. vigo postauvam prasanjevo zasto po necie mislenje mi rekoa deka neje dozvoleno zatoa sto spadza vo 99 ALLAHOVI najmili iminja.

UmmAl-Amin
26-11-10, 23:58
selam alejkum braca i sestri me interesira mislenje od povece braca i sestri ako mozete dami odgovorite na prasanjevo. dali imeto GANIJA e dozvoleno dase stava na dete. vigo postauvam prasanjevo zasto po necie mislenje mi rekoa deka neje dozvoleno zatoa sto spadza vo 99 ALLAHOVI najmili iminja.


wa alaykum salam wa rahmatullahi wa barakatuhu,

postoi ime Al-Ghanyy, toa e 88. ime na Allah taala. mozhes da go vikash deteto samo ghanyy ili abdu ghanyy.

a neje dozvoleno Al-Ghanyy.

ushte eden primer so Rahman, smeesh abdu Rahman ili Rahman a nesmesh Ar Rahman, zatoa shto e toa samoto Ime na Allah taala.

taka mene mie poznato, ako znae nekoj podobro, neka ti objanse.

wa Allahu aleem.

газда
08-12-10, 12:30
а за името Едис

Abi
10-12-10, 19:02
а за името Едис


:selam:
Пред се добредојде „газда„. Како што гледам ова тие првиот пост на форумов и се надевам(иншАллах) дека ќе бидеш наш редовен посетител на овие хаирли страници.

Што се однесува до името Едис вака стојат работите:
Оргинално се пишува Edith и води потекло од староанглиски и англиски јазик и е со значење- борба за за заштита на поседството односно Заштитничка на поседство. Од тука гледаме дека името е всушност со женско значење. Селам.

Davud
18-12-10, 02:45
wa alaykum salam wa rahmatullahi wa barakatuhu,

postoi ime Al-Ghanyy, toa e 88. ime na Allah taala. mozhes da go vikash deteto samo ghanyy ili abdu ghanyy.

a neje dozvoleno Al-Ghanyy.

ushte eden primer so Rahman, smeesh abdu Rahman ili Rahman a nesmesh Ar Rahman, zatoa shto e toa samoto Ime na Allah taala.

taka mene mie poznato, ako znae nekoj podobro, neka ti objanse.

wa Allahu aleem.
ALLAH date nagradet dovolen mie odgovorov selam alejkum

adisa
01-01-11, 20:25
selamun alejkum
jas sum nova na forumov i ve molam imeto ADEL dali e islamsko i sto znacenje imat ve molam kazetemi

efendija
01-01-11, 20:36
selamun alejkum
jas sum nova na forumov i ve molam imeto ADEL dali e islamsko i sto znacenje imat ve molam kazetemi

Алејкумус-селам ве рахметуллахи ве берекатуху!

Името Адел (Адил) е арапско (исламско) име и значи: праведен.

:вслм:

adisa
01-01-11, 20:38
allah da ve nagradit mnogu vi blagodaram za pomosta

Divine
07-01-11, 16:24
Некој има информации за “Давид“ дали е еврејско , европско име, т.е од кај води потекло? Пошто скоро во сите земји го има

Kul_Allahu_Ekber
16-01-11, 03:02
selam alejkum sto znaci imeto SIMBAD

Muaz al Islam
19-01-11, 18:35
selam alejkum sto znaci imeto SIMBAD

Simbad more plovecot :смешкање: :намигнување:

Se zezam

Kul_Allahu_Ekber
19-01-11, 21:57
Jas ne se salam barav ogdovor vo ime na Allah selam alejkum

Zuleyha
19-01-11, 22:20
Што значи името Sarah ? : )))

Muaz al Islam
20-01-11, 00:33
Jas ne se salam barav ogdovor vo ime na Allah selam alejkum

Se shalev sestro halali inshAllah ke bide dadeno odgovor na Tvoeto prashajne Selamu Alejkum

Abi
21-01-11, 21:38
Некој има информации за “Давид“ дали е еврејско , европско име, т.е од кај води потекло? Пошто скоро во сите земји го има


Името „Давид„ е со библиско хебрејско потекло додека во Сфетата Книга-Куранот овеа име го носи еден Божји Пратеник-Давуд.
Преводот на името од библијата и арабскиот превод е со значење: Многу побожен, побожник, сакан, драг.

Abi
21-01-11, 21:46
selam alejkum sto znaci imeto SIMBAD


:selam:

Името е од еден староафрички јазик-Суахели. Името Симба е со значење лав. Додека „Симбад„ би можело да биде некоја негова форма. Селам.

Abi
21-01-11, 21:59
Што значи името Sarah ? : )))


:selam:
Сара е со значење: Задоволна, расположена. Сара е и жената на Ибрахим а.с.( Абрахам т.е. Аврам).
Турски е со значење: Недопрена, природна, необработена.
На монголски Сара значи Месечина.Селам.

Zuleyha
22-01-11, 01:22
А името Зулејха, па Суада ако може ? Фала

Zuleyha
22-01-11, 01:23
Иначе Сара на Еврејски значи принцеза :))

Musecot
25-01-11, 01:58
Селам Алејкум на сите браќа и сестри!

Сеџад = какво значење има моето име??

Abi
28-01-11, 21:42
А името Зулејха, па Суада ако може ? Фала
:selam:
Драга наша сестро „Зулејха„. Преводот на името Зулејха, е малку необичен и непрепорачив. Името е со арабско потекло и значи заводничка.

Што се однесува до името Суада неговото значење е: Убавица, среќа. Застапено е во Египет, Албанија, Босна, Грчка, и Италија.Селам Алејкум на сите браќа и сестри!

Сеџад = какво значење има моето име??
:selam:
Многу убаво име и би требало многупочесто да им се дава на новороденчињата, а неговото знањее е оној кој многу прави сеџде (На Аллах с.в.т.а.).Селам.


ПС. Го заслужуваш ли тоа име брат Сеџад?

Zuleyha
29-01-11, 00:24
:selam:
Драга наша сестро „Зулејха„. Преводот на името Зулејха, е малку необичен и непрепорачив. Името е со арабско потекло и значи заводничка.

Што се однесува до името Суада неговото значење е: Убавица, среќа. Застапено е во Египет, Албанија, Босна, Грчка, и Италија.Е баш ми стои, се погодило името... :) Второто мислам xD

Musecot
30-01-11, 22:51
:selam:
Драга наша сестро „Зулејха„. Преводот на името Зулејха, е малку необичен и непрепорачив. Името е со арабско потекло и значи заводничка.

Што се однесува до името Суада неговото значење е: Убавица, среќа. Застапено е во Египет, Албанија, Босна, Грчка, и Италија.
:selam:
Многу убаво име и би требало многупочесто да им се дава на новороденчињата, а неговото знањее е оној кој многу прави сеџде (На Аллах с.в.т.а.).Селам.


ПС. Го заслужуваш ли тоа име брат Сеџад?

Па брат, од џума на џума. Да бидам искрен!

Но ќе дојдат иншалах подобри времиња.

Селлам :-)

adisa
07-02-11, 20:48
selam alejkum do site ce moze nekoj da mi kaze dali imeto ALINA e islamsko ime ve molam?

Musecot
08-02-11, 03:35
selam alejkum do site ce moze nekoj da mi kaze dali imeto ALINA e islamsko ime ve molam?

Nekako mene mi asocira na spansko; od nekoja spanska serija.. A eve ti nekolku na A:

ABASA (ar) - lavica, namrgođena, surova
ABIDA (ar) - pobožna
ADALETA (ar) - pravedna. čestita
ADEMIJA (ar) - ljudska, čovečna
ADIBA (ar) - priređivačica gozbe, domaćica
ADILA (ar) - pravedna, poštena
ADLA (ar) - vidi: Adila
ADLIJA (ar) - stručnjak pravosuđa
ADVIJA (ar) - brza, hitra
AFA - vidi: Afifa
AFIFA (ar) - skromna, čedna, čestita, puna vrlina
AIBA (ar) - pokajnica
AIDA (ar) - povratnica, posetilac, gost
AIŠA (ar) - živa, postojana, koja udobno živi
AJLA (tur) - mesečinom obasjana
AJETA (ar) - znak, odlomak ili rečenica u Kur'anu
AJKUNA - vidi: Aiša
AJA (ar) - vidi: Aiša
AJNIJA (ar) - prava, nepatvorena, izvorna
AJNA - vidi: Ajnija
AJŠA - vidi: Aiša
ALMA, ELMA (tur) - jabuka
ALEMA (ar) - svet, mir
ALIJA (ar) - otmena, uzvišena
ALMASA (ar) - dijamant, dragulj
ALMEDINA - vidi Elmedina
ALTUNA (tur) - Zlata
AMBERA (ar) - palata, saraj
AMELA (ar) - posao, rad trud
AMILA (ar) - radnica, činovnica
AMINA (ar) - sigurna, pouzdana, verna
AMIRA (ar) - naslednica, domaćica
AMRA (ar) - Život, dugovečna
ANESA (ar) - videti muška imena
ANIDA (ar) - uporna, prkosna
ANISA (ar) - gospođica, koleginica, drugarica
ARFA - vidi: Arifa
ARIFA (ar) - razborita, oštra, upućena
ARZA - vidi: Arzija
ARZIJA (per) - željena
ARMINA - vidi: Ermin
ASIFA (ar) - žestoka, jaka, burna
ASIJA (ar) - lekarka, stub, temelj
ASIMA (ar) - koja čuva, štiti
AŠIDA (ar) - stroga, jaka, močna
AŠIRA (ar) - deseta
ATA - vidi: Atifa i Atija
ATIFA (ar) - milostiva
ATIJA (ar) - dar, poklon
AVNIJA (ar) - pomoć
AZEMINA (ar) - pouzdana, sigurna, verna
AZIJADA - žensko vlastito ime
AZIRA (ar) - pomagačica, zaštitnica
AZIZA (ar) - moćna, dragocena, omiljena
AZRA (ar) - devica, nevina i čista devojka

Ili ako sakas povekje da imas; eve ti ja stranata:

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]Eselamun Alejkum sestro :)!

adisa
08-02-11, 16:19
vi blagodaram za ispratenive iminja.znaci nee islamsko imeto ALINA.

Hakk
08-02-11, 18:49
:selam:
Ako imeto 'Alen' ima arapski koren togash od toj koren e izvedeno i imeto Alina,,,vo nekoi islamski imenici postoi imeto Alen
:вслм:

adisa
08-02-11, 20:01
neznam dali bi bilo tocno to i malku mi e strav da go stavam to ime na detevo moe bisakala da dobijam siguren odgovor za da nese kajam pokasno.fala na tebe mnogu

Abi
09-02-11, 21:54
selam alejkum do site ce moze nekoj da mi kaze dali imeto ALINA e islamsko ime ve molam?

:selam:
Ценета сестро „адиса„ ме радува тоа што те интересира имињата на твоите идни поколениа да бидат исламски. Некои луѓе на Судниот Ден ќе речат: Камо ли барем името да ми беше муслиманско можеби ќе имав некое олеснување.
Што се однесува до името Алина се користи во следниве јазици: Арабски; (старо)Германски; Полски; Француски; Романски; Грчки; И Латински. За нас релевантен превод е Арабскиот кој е со значење-Благородната. Селам.

Musecot
13-02-11, 00:04
Sestro stavi vekje nekoe provereno ime, sto ne ke treba da prasuvas vaka! Insallah ako Allah mi dade kjreka ke se dvoumam megju Betulj i Nur, a ako e masko Ali ili Jakup :)).

Eselamun Alejkum :)

adisa
13-02-11, 10:37
selam brate moeto det e cerka i sakav AlINA da go stavam zato prasuvav dali postojt vo islamskiot imenik.selam

Kul_Allahu_Ekber
16-02-11, 20:34
Selam alejkum dali moze da mi kaze nekoj imeto MERSIM sto znaci?? i dali e islamsko ime

efendija
16-02-11, 22:18
Selam alejkum dali moze da mi kaze nekoj imeto MERSIM sto znaci?? i dali e islamsko ime

Алејкум селам! Колку што можев да проверам името Мерсим нема никакво значење а се употребува како машко име кај австралијанците. Мислам дека и турците го користат ова име(можеби во иста или поинаква форма), но не знам дали има поврзаност со нивниот јазик а со тоа и значење. Од ова произлегува дека не е исламско име.

Доколку некој знае нешто повеќе, бујрум!

saban
28-02-11, 00:38
sellam allejkum braka i sestri me interesira dve iminja dali iminjata adna i eddnur se islamski iminja i sto znacat :razmisluva:

Abi
03-03-11, 20:11
sellam allejkum braka i sestri me interesira dve iminja dali iminjata adna i eddnur se islamski iminja i sto znacat :razmisluva:


:selam:
Ве алејкумуселам ве рахметуллахи ве берекатуху брат Шабан.
Твојот прв пост го започнуваш со интерес за исламски имиња и иншАллах ќе покажеш и интерес за други хаирли исламски теми.
Што се однесува до името Адна не може да се заклучи дали е исламско. Арабски е со значење „ Рајот„ или најубавиот дел од Рајот. Застапено е на Арабски и Босански имиња.
Што се однесува до името Едднур го нема во ваква форма а би можело да има некоја врска со арабскиот збор Нур кој е со значење сфетлост. Селам.

saban
04-03-11, 16:45
:selam: Abi :allah: neka te nagradi za odgovorot sto mi go dade ti blagodaram insAllah ke bidam poaktiven vo sekoja od ovie temi.

Kul_Allahu_Ekber
18-03-11, 14:54
Selam Alejkum ve molam Ako moze da mi kazete, za imeto FATMA dali e muslimansko ime i sto znacenje ima? Blagodaram Allah da ve nagradi:selam:

Abi
18-03-11, 22:45
Selam Alejkum ve molam Ako moze da mi kazete, za imeto FATMA dali e muslimansko ime i sto znacenje ima? Blagodaram Allah da ve nagradi:selam:

:selam:
Името Фатма е со арабско потекло и е една форма на името Фатима кое е со значење: Онаа која го одбива детето од доење. Фатима е и името на Пратениковата с.а.в.с. ќерка, сопруга на четвортиот халифа Алија р.а. и мајака на х. Хасан и Хусеин. Селам.

aida
23-03-11, 12:16
SELAM ALEJKUM
DALI IMETO ALINA E ISLAMSKO I KAKVO ZNACENJE IMA VE MOLAM POBRZO DAMI ODGOVORETE

suzana
23-03-11, 20:16
[MOZE DA ZNAM KAKVO IME E MINESSA DALI E MUSLIMANSKO I STO ZNACIT FALA

Abi
24-03-11, 01:11
SELAM ALEJKUM
DALI IMETO ALINA E ISLAMSKO I KAKVO ZNACENJE IMA VE MOLAM POBRZO DAMI ODGOVORETE
:selam:
Еве погледни тука.[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]
:selam:
[MOZE DA ZNAM KAKVO IME E MINESSA DALI E MUSLIMANSKO I STO ZNACIT FALA

Името Минеса во ваква форма не е застапено, а најверојатно е микс на две имиња -Минела и Анеса. Од тука не може да се заклучи дали воопшто е исламско име. Селам.

aida
25-03-11, 11:37
selam alejkum KAKOV E VASIOD PREDLOG BRATE DALI DA JA GO STAVAM IMETO ALINA ILI NE VASE MISLENJE ?????????????

ummuelemela
14-04-11, 22:20
:selam:dali e islamsko nilden i nadina i sto znaci

Abi
17-04-11, 02:53
:selam:dali e islamsko nilden i nadina i sto znaci


:вслм:
Името Нилден во таква форма не егзистира но има една слична форма како Нилда која е со арабско значење „ чудо„ и застапено е на арабски и шпански имиња.
Што се однесува до името Надина или Надија арабскиот превод има повеќе значења и тоа: Оросена; Дарежлива; Свежа; Солза во окото и Почеток. Покрај Арабскиот се среќава во Францускиот и Рускиот јазик, но со друго значење. Селам.

adzija
25-04-11, 21:34
selam alejkum..sakav sa znam dali vo listava od 38-39-40 stranica gi ima site maski iminja ili nekoe ime fali...gi barav iminjata medat sahin i adzija ama vo listata gi nema..fala unapred allah da ve nagradit...

demir116
30-04-11, 22:55
селамун алејкум
имам еден проблем , само схто добив ќерка сакам да ја викам СЕНИТА но незнам дали е муслиманско име.дали некој мозе да ми помогне?

adzija
01-05-11, 12:08
Imeto SENITA jas ne uspeav da go najdam, no ima nesto slicno kako SENIHA i SENIJA ako sakas nekoe drugo ime ti preporacuvam da proveris na ovaa strana [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] go molam na vozviseniot Allah da i dade na kerkata sve najdobro i da bide sto podobra muslimanka na dunjalukov za da si bide inshallah nagradena so dzennet!!amin!!

munker
02-05-11, 22:29
es-selamun alejkum. posto sum nov clen sakam samo na edno kratko prasanje dami odgovorite.moeto ime 'munker' kakvo znacenje ima?

Muaz al Islam
09-05-11, 17:38
Еселаму Алејкум ве рахметуАллах ве Баракатух
Ме интересира дали името СЕЛИН се сретнува во Муслимански имиња. Доколку е Дали може да знам што значи.
баракАллаху Феек.

munker
12-05-11, 16:21
kakvo znacenje ima moeto ime ''munker'' cekam odgovor nekolku dena.. fala odnapred i izvinete ako ve maltretiram:)

Kul_Allahu_Ekber
12-05-11, 17:02
Munker imeto znaci, na eden od melecite Koj ke bidat vo kaburot, koga covekot ke bide prasan od niv, a za prevodot ne znam sto znaci,:selam:

munker
16-05-11, 02:51
ti blagodaram za odgovorot brate... znaev deka e ime na eden od dvata meleci munker i nekir ali ne znaev dali tocno taka se izgovara posto go nema na spisocite za maski iminja... pozdrav

munker
16-05-11, 02:55
ups.. izvini sestro mislev deka si masko.. nov clen sum tuka i izbrzav malku so toa "brate" :) pozdrav

ummuelemela
16-05-11, 16:04
selamun alejkum ,dali e islamsko imeto - ednu- i sto znaci

Fatih-tr
16-05-11, 22:33
:selam:
Ednu mislam deka ne e so islamski znacenje. Jas ne mozam da go najdam.

Ima slicno na toa Edgu - dobro, dobar-dobra od turski
Ediz rabota, delo od arapski
:вслм:

suzana
17-05-11, 21:40
суами какво име е мозе ли да знам фала многу

Abi
21-05-11, 23:50
суами какво име е мозе ли да знам фала многу


:вслм:
Суами е женско Индиско име и значи љубов.
Селам.

Abi
22-05-11, 00:16
Еселаму Алејкум ве рахметуАллах ве Баракатух
Ме интересира дали името СЕЛИН се сретнува во Муслимански имиња. Доколку е Дали може да знам што значи.
баракАллаху Феек.
:вслм:
Селин е Арабско женско име и значи: Воодушевлива, надарена и талентирана. Истотака се нарекува и едно дрво во Азија кое преку целата година носи зелено лисје. Селам.

Muaz al Islam
22-05-11, 01:05
:вслм:
Селин е Арабско женско име и значи: Воодушевлива, надарена и талентирана. Истотака се нарекува и едно дрво во Азија кое преку целата година носи зелено лисје. Селам.


barakAlalhu Feek ja Ahi!

ummuelemela
22-05-11, 21:02
Selamun alejkum dali znaete Ejshan dali e islamsko i sto znaci

munker
11-06-11, 14:59
selamun alejkum do site.. imeto "BELMIN" dali e islamsko i kakvo znacenje ima? mu se zablagodaruvam odnapred na toj sto ke se potrudi da mi odgovori. pozz

Abi
11-06-11, 23:24
Selamun alejkum dali znaete Ejshan dali e islamsko i sto znaci
Ве алејкумуселам ве рахметуллахи ве берекатуху. Драга сестро навистина за името „Ејсхан„ ништо не пронајдов.

selamun alejkum do site.. imeto "BELMIN" dali e islamsko i kakvo znacenje ima? mu se zablagodaruvam odnapred na toj sto ke se potrudi da mi odgovori. pozz
Ве алејкумуселам ве рахметуллахи ве берекатуху. Што се однесува до името „Белмин„ имам скромни информации и тоа дека е со Турско-Монголско потекло(?!). Варианти на името се: Белмо, Белко, Бецо. Додека женска варијанта на името е Белма. Селам.

munker
24-06-11, 01:49
selam brate.. sakav da znam dali belmin e islamsko ime posto cekam prvo novorodence... pa ako alah dzelesanuhu ne nagradi so zensko sakame dase vika belma.. a ako e masko belmin.. ako moze vase mislenje za iminjata ili predlog za masko ime. selam

Kul_Allahu_Ekber
24-06-11, 01:54
Poslanikot alejhi selam rekol : Naj dobri imina za masko se : Abdullah i AbduRahman. a ti sestro ako tie zensko mozes da i stavis ime Fatima. kako kerkata na poslanikot a,s sto se vikala ili Hatidza ili Aisa,kako zenite na poslanikot A,s ili Muvehida vo prevod znaci: Ta koja prifaka samo eden Allah i eden monoteizam (Tewhidullah) Muvehid isto znacenje ima vo prevod,kako Muvehida. Primer koga mene mi bi dal Allah dva sina ja bi im stavila iminja InshaAllah od vie 4 imina : Sallahudin, AbdullahAziz, Hasan i husejin. Hasan i Husejin bile dvata sina na Fatima i Alija r,a, Poslanikovite vnuci. :)

Noor
24-06-11, 14:18
selam brate.. sakav da znam dali belmin e islamsko ime posto cekam prvo novorodence... pa ako alah dzelesanuhu ne nagradi so zensko sakame dase vika belma.. a ako e masko belmin.. ako moze vase mislenje za iminjata ili predlog za masko ime. selam

Колку што можев да прочитам на почетокот на оваа тема каде што се напишани муслиманксите имиња Белма на арапски значи - 14. ноќ од лунарниот месец. А Белмин е сигурно е изведено од тоа име.
Значи Белма е арапско име.

moonn'star
01-07-11, 17:44
Што значи името Luman и дали е муслиманско име?фала

moonn'star
05-07-11, 01:45
Ех лето е и секој шета....а за мене нема одговор :sad:

enis-mukmin
31-07-11, 17:51
Bismillahirrahmanirrahim

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]:selam:


Bidejki imase interest da ima podforum za islamski iminja i znacenje
a se uste go nema eve jas da otvoram tema,
pa dokolku sakate da znaete za nekoi islamski iminja koi znacenja gi imaat,
prasajte ke se potrudam da vi odgovoram ! :намигнување:temata ja staviv vo Brak i Smejstvo zatoa sto mislev deka najpogodno e tuka vo ovoj podforum da bide!:)
mnogu ubavoo

moonn'star
19-08-11, 03:43
Што значи името Luman и дали е муслиманско име?фала

Ajde bre odgovorejte nekoj...............

DAIJA
19-08-11, 04:37
Ajde bre odgovorejte nekoj...............

:ocila:Албанско е:дада:

omer omo
01-11-11, 22:13
:selam: ako moze nekoj da mi kaze dali RAYAN e muslimansko ime i sto znaci

zejneba
23-11-11, 22:35
selam alejkum sakam da znam sto znaci imeto ASLI znam deka e tursko ama neznam kakvo znacejne imat.alejkum selam

semrush@live.com
04-12-11, 21:53
selam alejkum sakam da znam sto znacit imeto Semra..selam

Abi
05-12-11, 02:23
selam alejkum sakam da znam sto znacit imeto Semra..selam
:вслм:
Арабското значење на името „Семра„ е : Костенлива; Темна(во смисла на темна убавица) елегантна жена со темна коса и очи. Турски Есмерѓузел е со значење: Темнокафеава убава жена додека Албански значи срце. Селам.

Abi
05-12-11, 02:54
selam alejkum sakam da znam sto znaci imeto ASLI znam deka e tursko ama neznam kakvo znacejne imat.alejkum selam
:вслм:
Токму така името „Асли„ е со турско потекло и тоа од историјата на Керем и Асли која била женски херој. Покрај нејзината убавина се споменуваат и нејзините бујни коси. Проширено е и во Етиопја и Еритреја а е со значење: Оргинална, Чиста. Селам.

moonn'star
05-12-11, 03:35
:вслм:
Арабското значење на името „Семра„ е : Костенлива; Темна(во смисла на темна убавица) елегантна жена со темна коса и очи. Турски Есмерѓузел е со значење: Темнокафеава убава жена додека Албански значи срце. Селам.

Zemra е срце а не Semra :)

efendija
24-12-11, 22:29
:selam: ako moze nekoj da mi kaze dali RAYAN e muslimansko ime i sto znaci


Rayan не е муслиманско име . Во оваа форма застапено е најповеќе кај ирците во значење на “ мал крал”, додека исто така го имаме застапено и кај индијците во малце поизменета форма Раџа (Raja (n), што значи “крал”. Во арапскиот јазик слични на ова имаме две убави имиња, и тоа:

Рејхан (ар) – босилек,мирисно растение.
Рејјан (ар) – добро напоен, натопен, сочен, полничок.
Мухаммед,с.а.в.с., рекол: “ Во џеннетот имаат порти кои што се викаат Рејјан, низ нив ќе можат да влезат само оние кои што постеле (рамазанските постачи) , и никој друг..”

:вслм:

Khayrun Nisa
12-02-12, 23:40
Еве една книга за симнување на босански “Муслимански убави имиња“.

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

suzana
22-02-12, 13:22
moze da znam kakvo ime e amelin

Abi
22-02-12, 23:28
moze da znam kakvo ime e amelin


Амелина е една форма од Емилиа/Амелиа и е со значење „Вредната„. Името е со Старогерманско потекло.

1agim
04-04-12, 23:38
:selam: ме интересираат 3 имиња АЛЕН дали е дозволено или не.АРТА и ШЕНАЈ и какво значење имаат алах даве наградит.селам

Abi
06-04-12, 00:43
:selam: ме интересираат 3 имиња АЛЕН дали е дозволено или не.АРТА и ШЕНАЈ и какво значење имаат алах даве наградит.селам
:вслм:

Името Ален е со Арабско исконско потекло и значи: Помалиот брат на Алем„.
Славистичкото потекло е од скратеницата на името Магдален(Магдалено)
Машка форма е Ален а женска форма е Алена.
Ерменското потекло на Ален е со значење: „Големиот„.
Тоа име е многу застапено кај Ерменците, Хрватите и Босанците(муслимани).
Јазици во кој се среќава името Ален се: Арамејски,Библиски, Босански, Хрватски и Словенски.

Што се однесува до името-Арта, е со староперсиско потекло и значи вистина односно закон.

Шенај е турско женско име и значи-насмеана месечина. Буквално преведено значи: Радосна месечина.
Селам.

Toni_
11-04-12, 00:54
Ај ако може некој да ми каже што значи женското име Афи(ј)е?

allah e eden
12-04-12, 18:17
dali denil e islamsko ime

sarra
02-05-12, 07:59
selam alejkum :) me interesira dali sarita e muslimansko ime,i
ako ne e muslimansko dali e grev toa?

Abi
07-05-12, 00:55
selam alejkum :) me interesira dali sarita e muslimansko ime,i
ako ne e muslimansko dali e grev toa?

:вслм:
Името Сарита е изведено од Сара и имаат исто значење(задоволна,расположена), а е со хебрејско потекло.
Сара е првата жена на Ибрахим алејхи селам и мое мислење е дека нема запрека да се дава тоа име(Сарита -Сара) на женски новороденчиња, а Аллах с.в.т.а. знае најдобро. Селам.

Toni_
12-05-12, 02:43
Ај ако може некој да ми каже што значи женското име Афи(ј)е?

Никој ли нема одговор браќа?

efendija
12-05-12, 06:54
Никој ли нема одговор браќа?

Афије = онаа што простува

new in east
13-05-12, 01:00
Afia = Daleku od site problemi ,arapsko poteklo

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

1agim
19-05-12, 19:34
СЕЛАМ АЛЕЈКУМ Едно прашање до вас. Имам син и името му е шевал ама поради административни проблеми во дукументи го запишавме севал дали е правилно или не. живееме во странство :selam:

diika
14-06-12, 18:24
selam alejkum:me interesira dali imeto BENIL e muslimansko ime i kakvo znacenje ima.ve molam odgovorete mi kolku e mozno porano

diika
15-06-12, 16:36
BEDIL go ima i muslimansko ime e.zatoa sakav da znam za BENIL edna bukva e smeneta...koj ima odgovor neka kaze...

El-Emin
15-06-12, 17:11
:selam:
Od tolku mnogu ubavi muslimanski iminja Benil poveke me potsetuva na kapki za nos od kolku na ime,,,a Bedil e veke neshto drugo,,,
Sepak Allah najdobro znae!!!

El-Emin
15-06-12, 17:11
:selam:
Od tolku mnogu ubavi muslimanski iminja Benil poveke me potsetuva na kapki za nos od kolku na ime,,,a Bedil e veke neshto drugo,,,
Sepak Allah najdobro znae!!!

diika
25-06-12, 15:57
selam-ako moze nekoj da mi odgovori dali e admin e islamsko ime i kakvo znacenje ima

Kul_Allahu_Ekber
26-06-12, 00:29
:selam:Sto znacenje ima imeto tuana?

diika
26-06-12, 12:30
jas prasav za imeto admin i benil.ve molam nekoj da mi kaze dali se islamski iminja i kakvo znacenje imaat ,za tuana ima prasano nekoj drug...

diika
28-06-12, 12:21
nikoj nema odgovor na moeto prasanje??????

El-Emin
28-06-12, 12:47
:selam:
Nema odgovor zatoa sto pomladiot moderator Abi mozebi go nema procitano prasanjeto,,,,toj redovno odgovara na vakviot tip na prasanja

Abi
28-06-12, 21:28
и
СЕЛАМ АЛЕЈКУМ Едно прашање до вас. Имам син и името му е шевал ама поради административни проблеми во дукументи го запишавме севал дали е правилно или не. живееме во странство :selam:
:вслм:
Брат Агим, проблемот со кој ти се соочуваш ги погодува сите имиња кои во себе содржат букви кои неможат соодветно да се транскрипираат во друго говорно писмо/јазик. ИншАллах нема да смета ако е внесено со не соодветна буква впрочем оригиналното арапско име се пишува со оригинални харфови а имињата се транскрипција на тоа арапско писмо, а Аллах с.в.т.а. знае најдобро.


BEDIL go ima i muslimansko ime e.zatoa sakav da znam za BENIL edna bukva e smeneta...koj ima odgovor neka kaze...
:вслм:
Навистина името Бенил го нема во таква форма а најверојатно е скратена форма од Бенјамин.selam-ako moze nekoj da mi odgovori dali e admin e islamsko ime i kakvo znacenje ima

:вслм:
Името Админ не егзистира во таква форма и воопшто не постои како име на личности. Егзистира само како скратеница за Администратор.:selam:Sto znacenje ima imeto tuana?
:вслм:
Туана е со значење “Прва дождовна капка која паѓа во Рајот(Џеннет) “ Се користи на турски персиски и грчки имиња. Селам.

deli
13-08-12, 01:06
kakvo ime e kadisha? i sto znaci?

efendija
14-08-12, 00:13
kakvo ime e kadisha? i sto znaci?

:selam:

Ова име е застапено на Хаваите, кај евреите,а често пати муслиманите го ставаат како варијанта на името Хадиџа ( Хатиџа). Значењето му е зародишно бебе, малечко бебе, почеток на развивање на бебето и сл.

Муслиманите грешат кога вршат калемење на имињата со додавање и одземање на одредени букви, бидејќи на тој начин го поместуваат значењето на името, а мошне чести појави се да таквото калемено име нема никакво значење. Мухаммед а.с. рекол на нашите новороденчиња да им даваме убави имиња, со убаво значење. Постојат голем број на убави машки и женски исламски имиња кои се застапени во исламските именици, и нема потреба од комбинирање.

Kul_Allahu_Ekber
11-09-12, 00:56
Moze bekoj da mi kaze sto znacat iminjata, Tuana. Kanita. Alea. jas prasav a nikoj ne mi odgovori, Allah da ve nagradi Amin. :selam:

suzana
14-09-12, 15:26
kakvo ime e elvis moze nekoj da mi kaze

suzana
28-09-12, 19:50
kakvo ime e elvis moze nekoj da mi kaze

imat nekoj ogrovor za mene

Abi
29-09-12, 18:08
imat nekoj ogrovor za mene


:selam:

Потеклото на ова англиско име Елвис е несигурно. Евентуално е некоја форма од Елвин или Алвин а познато е по рокпеачот Elvis Presley. Селам.

Ummul Hajra
29-10-12, 14:35
Селам Алејкум! Би ве замолила да ми кажете дали Хаитам е муслиманско машко име?

СЕЛАМ

Ahmed Ebul Kasimi
29-10-12, 20:46
Селам Алејкум! Би ве замолила да ми кажете дали Хаитам е муслиманско машко име?

СЕЛАМ

:дада:

Vo islamskata istorija se belezi za nekoj arapski matematicar,astronom i fizicar: Ibn El Haitam

miraz
30-10-12, 14:08
Селам Алејкум! Би ве замолила да ми кажете дали Миријана Керим се име и презиме со кои се потврдува мојата исламска припадност

Abi
30-10-12, 16:22
Селам Алејкум! Би ве замолила да ми кажете дали Миријана Керим се име и презиме со кои се потврдува мојата исламска припадност


:вслм:
Драга сестро „miraz„. Твојата исламска припадност се потврдува со шехадетот(ЕШХЕДУ ЕН ЛАИЛЛАХЕ ИЛЕЛЛАХ ВЕ ЕШХЕДУ ЕННЕ МУХАММЕДЕН РЕСУЛУЛЛАХ) кој го носиш во твоето срце а ако си повратник во исламот е изговорот на истиот пред сведоците и устраеш на тоа. Името во суштина не е клучен фактор за припадноста на исламот а е пожелно да биде со богобојазлив карактер. Делата(исламски) кои ќе ги прави личноста треба да го красат името.
Познато ние од муслиманската историја дека Алија р.а. на хазрети Хасан а покасно и на хазрети Хусеин сакал да им го даде името Харбен(воин) но Пратеникот с.а.в.с. не му дозволил. Селам.

nihad
11-11-12, 21:40
SELAMALLEYKUM.eve edno slicno ime na toa shto ve interesirashe...pa mislam deka e toa,so mala izmena: Муслима (ар) - предадена на Аллах

miraz
13-11-12, 16:29
blagodaram na odgovorot, no mene konkretno me intersesirase slednoto: mojot identietet e od prekrasnoto prezime Kerim i imeto Mirjana pa dali vo daden slucaj-moze li nekomu od razni pricini da mu dozvoli da gi popreci muslimanski obicaii vo vrska so mene ...

Abi
14-11-12, 16:04
blagodaram na odgovorot, no mene konkretno me intersesirase slednoto: mojot identietet e od prekrasnoto prezime Kerim i imeto Mirjana pa dali vo daden slucaj-moze li nekomu od razni pricini da mu dozvoli da gi popreci muslimanski obicaii vo vrska so mene ...


:вслм:
Како што напоменав дека имињата не се клучен фактор за идентификација и припадност во исламот. Името не смее да биде фактор кој ќе биде злоупотребен за да му се спречи правото на некое човечко суштество да живее и делува во склад со шеријатскоправните принципи.Тука морам да подсетам дека, се работи за делувања кои се фарз(строго придржување) а не „обичаи„- кои пак, можат дури и да се косат со шеријатските правни норми. Обичаи кои имаат паганско потекло или се од другите верски заедници, а се прифатени од муслиманите како својски, можат да водат до девијации во верата(исламот) и искривување на изворниот ислам.Ислам како што стои во нашата сфета Книга-Кураникерим и следењето на сунетот на нашиот Пратеник с.а.в.с.

miraz
14-11-12, 16:20
Селамун алејкум, БЛАГОДАРАМ на одоговорот и Вашата поука.

Abi
14-11-12, 18:14
Селамун алејкум, БЛАГОДАРАМ на одоговорот и Вашата поука.


Веалејкумуселам ве Рахметуллахи Ве берекатуху.

Fahi.
17-11-12, 00:12
Selam. Moze li da mi kazete dali Jasemin e muslimansko ime i sto znaci.

Abi
17-11-12, 00:57
Selam. Moze li da mi kazete dali Jasemin e muslimansko ime i sto znaci.


:selam:
Турски- Јасемин (Цвеќе)
Македонски- Јасмин

Се среќава во Иран(персија) и во Турција.


Селам.

Fahi.
19-11-12, 02:02
Fala na odgovorot.sakam da prasam uste za nekolku iminja. Suela Almea i Sureja. Vo ocekuvajne sme na devojce pa sakame da najdeme islamsko ime so ubavo znacejne.

Khayrun Nisa
19-11-12, 19:47
Fala na odgovorot.sakam da prasam uste za nekolku iminja. Suela Almea i Sureja. Vo ocekuvajne sme na devojce pa sakame da najdeme islamsko ime so ubavo znacejne.

На 4 страна од оваа тема можеш да ги најдеш женските имиња и нивното значење. :)

[Само регистрираните членови може да гледаат линкови]

miraz
19-11-12, 19:53
site se ubavi i so prekrasno znacewe

Abi
19-11-12, 22:29
Fala na odgovorot.sakam da prasam uste za nekolku iminja. Suela Almea i Sureja. Vo ocekuvajne sme na devojce pa sakame da najdeme islamsko ime so ubavo znacejne.


:selam:
Суела е скратена форма на латинско-шпанското име Consuela кое значи: Советодавачка, Тешителка. Се среќава на арабски, персиски, шпански и турски имиња.

Суреја е арапско женско име и значи: онаа која поседува племенитост и чест и сокрива и чува тајни.

Додека името Алмеа не егзистира во таква форма.

Аллах да му подари на идното новороденче хаир и берекет ида биде примерна муслиманка.

ПС. Јас ви го препорачувам Суреја.

Fatima
21-11-12, 00:25
:selam: alen i alek dali se islamski iminja ?? :гушкање::selam:

Fahi.
10-12-12, 21:45
falavi na site..sakam da prasam uste za nekoe ime.....Minela,Inela,Jelza. pozdrav

Abi
11-12-12, 22:40
:selam: alen i alek dali se islamski iminja ?? :гушкање::selam:

:вслм:

За Ален погледни тука: [Само регистрираните членови може да гледаат линкови] ([Само регистрираните членови може да гледаат линкови])

Додека Алек е скратеница од Александар. Селам.

Abi
11-12-12, 23:14
falavi na site..sakam da prasam uste za nekoe ime.....Minela,Inela,Jelza. pozdravМинела е старокинеско име и значи: Сончево дете.

Инела е форма од Ина и е застапено на босански и хрватски имиња.

Јелза е некоја споредна форма од Елиза;Елза; Елиса или друго име. Селам.

miraz
14-12-12, 14:26
сите се убави, среке нека ви донесе со радост очекуваното девојче,
селам

Fahi.
14-12-12, 23:30
Falavi. ALLAH na site da im podari vakva sreca. mene najmnogu mise sviga Almea ama neznam tocno sto znacejne ima i dali e islamsko ime ova zamene e mnogu vazna odluka i nesakam da zgresam ako nekoj znae ve molam pisete. Selam

Abi
15-12-12, 15:27
Falavi. ALLAH na site da im podari vakva sreca. mene najmnogu mise sviga Almea ama neznam tocno sto znacejne ima i dali e islamsko ime ova zamene e mnogu vazna odluka i nesakam da zgresam ako nekoj znae ve molam pisete. Selam

:вслм:

Амин брат „фахи„! Што се однесува до „Алмеа„ не е име на персона и има сосема друго значење. Всушност тоа е име за една нова пилула која се користи за афродизијак кај мажите и во последно време зема популарност како и виагра. Така да не ти го препорачувам тоа име оти можно е да биде исмејувана. Селам.

Fahi.
19-12-12, 22:45
vo pravo bevte za almea sega doznav zatoa sakam dase rasprasam pa da se odlucam kakvo ime ce mu stavime fala za odgovorot. i dali nekoj znae sto tocno znacejne ima imeto INELA i dali je muslimansko ime.selam

Cinderella
04-01-13, 21:53
Kakvo znacenje ima imeto Eljesa ,dali e zensko ime?

feto
17-02-13, 02:14
so znaejne ima neim selam

shenay
26-02-13, 17:35
:selam: ако може некој да ми каже што превод има името Суела?

Abi
03-03-13, 19:43
Kakvo znacenje ima imeto Eljesa ,dali e zensko ime?
Eljesa = Вљубена. Застапена е на арабски и албански имиња.


so znaejne ima neim selam
Neim e арапско име и е со значење- Благосостојба,уживање,задоволство,среќа.


:selam: ако може некој да ми каже што превод има името Суела?
Суела е кратка форма на латинско-шпанското име Consuela кое значи „Советодавна, Тешителка„.

miraz
04-03-13, 19:36
avo ime e imeto isamedin i koe e nogovoto znacewe,

Abi
04-03-13, 23:47
кaкvo ime e imeto isamedin i koe e nеgovoto znacenje,

:вслм:
Исамудин е арапско име и е со значење: Заштитник на верата, поддршка,бранител на верата. Додека Исамедин најверојатно е некоја неправилна форма на оргиналното име. Селам.

miraz
05-03-13, 21:04
prekrasno masko ime, abi tesekur ve selam

baki
08-03-13, 15:20
sellam sakam da znam poveke za iminjata amer i amra
isto taka sakam da znam za iminjata berin i artim ad kade poteknuvaat i kakvo mu e znacenjeto

Abi
09-03-13, 00:58
sellam sakam da znam poveke za iminjata amer i amra
isto taka sakam da znam za iminjata berin i artim ad kade poteknuvaat i kakvo mu e znacenjeto

:вслм:
Амер е арапско име а е со значење: живот, возраст, долговечен, полн со живот.
Амра е исто така арапско име а значењето е исто како и Амер само во женски род(долговечна,полна со живот...).
Берин или Беррин е курдско женско име.
Артим е албанско име и се дава на машки деца за кои се сака да бидат мирни и послушни.

baki
09-03-13, 13:55
:вслм:
Амер е арапско име а е со значење: живот, возраст, долговечен, полн со живот.
Амра е исто така арапско име а значењето е исто како и Амер само во женски род(долговечна,полна со живот...).
Берин или Беррин е курдско женско име.
Артим е албанско име и се дава на машки деца за кои се сака да бидат мирни и послушни.


:selam:kakvo ime e benan i kakvo e negovoto znacenje,fala odnapred

baki
18-03-13, 18:01
:selam: ve molam kazetemi za imeto benan i eren

moonn'star
12-04-13, 18:54
:selam:
Ke imam vnuce posle nekolku meseci inshallah :),brat mi razmisluva za imeto Isak ? Kakvo mislene imate za ova ime ?

Abi
19-04-13, 13:36
:selam: ve molam kazetemi za imeto benan i eren
:вслм:
Бенан е арапско име и значи: Јагодички на прстите.
Ерен е со персиско-турско потекло. Луѓето кои се високо ценети во општеството ги нарекуваат со овеа име.

:selam:
Ke imam vnuce posle nekolku meseci inshallah :),brat mi razmisluva za imeto Isak ? Kakvo mislene imate za ova ime ?

:вслм:
МашАллах многу убаво име.
Исак(Исхак) е арапско име и е со значење: Насмеан, оној кој е радосен, а исто така е име на еден од Аллаховите Пратеници.
Селам.

miraz
20-04-13, 01:28
:selam:
sakam da znam koe e znacenjeto na imeto Vildan.Dali toe e Arapsko ime ili e so Tursko poteklo, dali e masko ili zensko ime.